Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Κόβουν το ρεύμα λόγω κρίσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σημαντική αύξηση των διακοπών συνδέσεων ηλεκτροδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά καταγράφεται την τελευταία διετία, λόγω της κρίσης, ενώ μόνο το 60% των πελατών που μένουν χωρίς ρεύμα επανασυνδέονται. Ταυτόχρονα διαπιστώνεται έξαρση των κρουσμάτων αυθαίρετων επανασυνδέσεων οι οποίες εκτός από παράνομες είναι και επικίνδυνες.

Σχετικά στοιχεία παρουσίασε σήμερα σε εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Γ. Κόλλιας, επισημαίνοντας ότι το πλήθος των αποκοπών φθάνουν τώρα στις 350.000 τον χρόνο, από περίπου 300.000 πριν από δύο χρόνια. Από αυτές το 60% (210.000) επανασυνδέονται ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις που έκλεισαν, εξοχικά αλλά και νοικοκυριά το ρεύμα δεν επανέρχεται. Εκτιμάται επίσης το 60% των διακοπών γίνονται σε σπίτια (πρώτη και δεύτερη κατοικία) και το 40% σε επιχειρήσεις.

Οι παράνομες επανασυνδέσεις υπολογίζονται σε περίπου 35.000 ετησίως. Στις περιπτώσεις αυτές ο καταναλωτής δεν χρεώνεται μόνο με την επιπλέον ενέργεια που καταναλώνει αλλά και με τέλος επανασύνδεσης ενώ αντιμετωπίζει και ποινικές κυρώσεις. Ήδη έχουν υποβληθεί 2500 μηνύσεις για τέτοια περιστατικά.

Ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ως το 2020 θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί τουλάχιστον το 80% των μετρητών κατανάλωσης («ρολόγια») από ευφυή συστήματα μέτρησης τα οποία έχουν τη δυνατότητα τηλεμέτρησης της κατανάλωσης, τηλεχειρισμού, αμφίδρομης επικοινωνίας με τον καταναλωτή και εφαρμογής πολυζωνικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ωρου ώστε πχ η ενέργεια να χρεώνεται ακριβότερα τις ώρες αιχμής και φθηνότερα τις υπόλοιπες ώρες. Ωστόσο το κόστος αντικατάστασης των μετρητών υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έχει αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο να προτείνει τρόπους κάλυψής του, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο πρόγραμμα.

Ο κ. Κόλλιας έκανε επίσης λόγο για επείγουσα ανάγκη προσλήψεων τεχνικού προσωπικού (μειώνεται κάθε χρόνο κατά 200 άτομα λόγω συνταξιοδοτήσεων) ενώ ζήτησε και αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών λέγοντας ότι οι μειώσεις που έγιναν στις κατηγορίες αυτές κυμαίνονται από 50 ως 80%.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα:

- Οι διακοπές ρεύματος λόγω βλάβης έχουν μειωθεί την τελευταία 5ετία κατά 50%, από 240 σε 120 λεπτά ετησίως. Στόχος είναι η περαιτέρω μείωσή τους κατά 25% την επόμενη 5ετία.

- Στο δίκτυο διανομής έχουν συνδεθεί 49.000 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, εκ των οποίων οι 36.000 είναι οικιακά φωτοβολταϊκά.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.