Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ο ήλιος ευθύνεται για τη γήρανση του δέρματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας αυξάνεται με την ηλικία.

Ο ήλιος είναι υπεύθυνος για τα ορατά σημάδια της γήρανσης, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει ότι καλό θα ήταν να μη... βάζετε στο ράφι τα αντιηλιακά προϊόντα μετά τις καλοκαιρινές σας διακοπές, όπως συνήθως κάνουν οι περισσότεροι.

Οι ακτίνες UV ευθύνονται για το 80% της γήρανσης του δέρματος και για την εμφάνιση ρυτίδων, όπως αποκάλυψε μελέτη που έγινε σε περίπου 300 γυναίκες, οι μισές από τις οποίες ήταν φανατικές της ηλιοθεραπείας, και οι υπόλοιπες «κρατούσαν αποστάσεις» από τον ήλιο.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, μόλις 2% αύξηση στη «ζημιά» που υπόκειται η επιδερμίδα μας, μας δείχνει κατά 3 χρόνια πιο γηρασμένους.

Η μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει την εμφάνιση κηλίδων στην επιδερμίδα, οδηγεί σε μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και αλλοίωση της υφής του δέρματος, καθώς επίσης και του χρώματος, με αποτέλεσμα να δείχνει πιο «κίτρινο».

Πολλοί ακόμη παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση και δομή του δέρματος (πέρα από τη φυσική διαδικασία του γήρατος), όπως: η μόλυνση, η διατροφή, ο καπνός, οι αρρώστιες και το στρες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical, Cosmetic And Investigational Dermatology, οι ερευνητές υπολόγισαν για πρώτη φορά ξεχωριστά την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Δώδεκα δερματολόγοι εξέτασαν τα πρόσωπα 298 γυναικών ηλικίας από 30 έως 78 ετών.

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης εθελοντές, οι οποίοι εκτίμησαν την ηλικία των γυναικών, βάσει των φωτογραφιών που έβλεπαν.

Τα συμπτώματα της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνονται με την ηλικία. Μετά την ηλικία των 50 εμφανίζονται σημαντικές διαφορές στις ρυτίδες και στην ποιότητα της επιδερμίδας των γυναικών, με εκείνες που έχουν «αδυναμία στον ήλιο» να δείχνουν πιο μεγάλες από την πραγματική τους ηλικία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, ο ήλιο ευθύνεται για το 80,3% της γήρανσης του δέρματος. Ακόμη, ότι οι γυναίκες που έχουν υποστεί «80% ζημιά στην επιδερμίδα τους» δείχνουν κοντά στην ηλικία τους, όταν όμως το ποσοστό αυτό είναι κατά 2% μεγαλύτερο, δείχνουν κατά τρία χρόνια μεγαλύτερες, ενώ όταν είναι 2% μικρότερο (78%), οι γυναίκες δείχνουν τρία χρόνια νεότερες.

«Η έρευνά μας επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της έκθεσης στον ήλιο στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας του προσώπου» ανέφεραν οι επιστήμονες, γράφει η MailOnline.

«Η χρήση αντιηλιακών όχι μόνο περιορίζει τους εξωγενείς παράγοντες γήρανσης της επιδερμίδας, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος» πρόσθεσαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.