Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Επαναλειτουργεί το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είχε καταργηθεί πριν 2,5 χρόνια, λόγω της αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε καταργηθεί πριν από 2,5 χρόνια λόγω της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. με τις υπηρεσίες έκτοτε να μεταφέρονται στην Αθήνα.

Την επαναλειτουργία του τμήματος ανήγγειλε ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Όπως εξήγησε ο Μ. Σφακιανάκης, εντός του προσεχούς 20ημέρου θα αρχίσει εκ νέου η λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία θα ασχολείται με υποθέσεις που αφορούν στην Βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Ελευθερίου-Κορδελιού και του Γενικού Λυκείου Ευόσμου, καθώς και σπουδαστές ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης, ο ταξίαρχος αναφέρθηκε στις 'παγίδες' του διαδικτύου, μεταφέροντας στο πολυπληθές ακροατήριο ουκ ολίγες περιπτώσεις διαδικτυακής εγκληματικότητας από τον ελλαδικό χώρο που βίωσε υπηρετώντας στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, με θύματα σε πολλές περιπτώσεις έφηβους που έπεσαν στα 'δίχτυα' παιδόφιλων ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν ή έγιναν στόχος ηλεκτρονικής διαπόμπευσης (cyber-bullying). «Το έγκλημα έχει ξεφύγει κι έχει πάει στο διαδίκτυο. Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι έχουν γίνει όπλα» σχολίασε.

Χαρακτηριστική, όπως ανέφερε, είναι η περίπτωση 13χρονης μαθήτριας, η οποία συνομιλούσε επί μήνες στα γνωστά 'chat rooms' (σ.σ. 'δωμάτια επικοινωνίας') με έναν υποτιθέμενο 15ρονο, ο οποίος της ζήτησε να βγουν για καφέ, πράγμα το οποίο έγινε. Στο ραντεβού όμως εμφανίστηκε ένας 65χρονος ιερέας, ο οποίος βγήκε από ένα κλειστό 'βανάκι' που στερούταν αριθμό κυκλοφορίας. «Αφού ήπιαν τον καφέ τους, ο 65χρονος ζήτησε από την μαθήτρια να την συνοδεύσει στο σπίτι του. Το κορίτσι αντέδρασε και τελικά σώθηκε από τους φίλους της, τους οποίους είχε ειδοποιήσει εκ των προτέρων ώστε να βρίσκονται κοντά στο σημείο της συνάντησης», διηγήθηκε ο Μ. Σφακιανάκης, σημειώνοντας ότι ο δράστης εντοπίστηκε και η υπόθεση εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια.

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 'Facebook' αριθμεί πέντε εκατομμύρια χρήστες στη χώρα μας, αριθμός που της δίνει τα πρωτεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, την ώρα που 680.000 Έλληνες κάνουν χρήση των υπηρεσιών του 'Twitter'.

Συνεχή αύξηση παρουσιάζουν, κατά τον ταξίαρχο, τα κρούσματα του cyber-bullying με δράστες και θύματα ανήλικους. «Είναι η 'καζούρα' μεταξύ μαθητών μέσα από το Ίντερνετ», είπε ο Μ. Σφακιανάκης, που υπογράμμισε, ότι εξαιτίας αυτής της 'καζούρας' καθημερινά περί τα 20.000 παιδιά παγκοσμίως δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο.
Μάλιστα, ανέφερε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, για να καταστήσει σαφές τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει αυτή η μορφή εγκλήματος.

Το πρώτο αφορούσε μία 16χρονη, η οποία, μέσω ειδικής τεχνικής επεξεργασίας της φωτογραφίας της, έγινε… πρωταγωνίστρια σε ταινία πορνό. Όπως αποκαλύφθηκε, δράστης ήταν ένας συμμαθητής της, ο δεύτερος σε βαθμούς της τάξης πίσω από το θύμα. «Η κοπέλα έκανε τρεις απόπειρες αυτοκτονίας σε διάστημα 22 ημερών», τόνισε ο Μ. Σφακιανάκης.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε μία 13χρονη μαθήτρια, η ερωτική συνεύρεση της οποίας με τον 14χρονο φίλο της, 'ανέβηκε' στο Ίντερνετ. «Το συγκεκριμένο κορίτσι -σύμφωνα με τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.- έχει αλλάξει δύο σχολεία, την κυνηγάει το βίντεο και η μάνα της λέει ότι πρέπει να αλλάξει ονοματεπώνυμο και τόπο διαμονής της κόρης της προκειμένου να την σώσει».

Ιδιαίτερα προβληματισμένος έδειξε για τον διαδικτυακό εθισμό που εκδηλώνουν πολλοί ανήλικοι, και κατά τον Μ. Σφακιανάκη, φτάνει στα όρια της ψυχικής διαταραχής. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι στο νοσοκομείο 'Παίδων' των Αθηνών, όπου λειτουργεί μονάδα απεξάρτησης από τον λεγόμενο 'ιντερνετισμό', μπαινοβγαίνουν ενενήντα παιδιά λόγω εθισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.