Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Χωρίς ΚΤΕΟ 2,5 εκατ. οχήματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ακόμα ένα βάρος θα κληθούν να σηκώσουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσικλετών το προσεχές διάστημα, καθώς, εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελείας για ορισμένα Ι.Χ., θα πρέπει να περάσουν τα οχήματά τους και από ΚΤΕΟ.

Το πρόβλημα των ανέλεγκτων οχημάτων γιγαντώνεται, καθώς χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερα οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να έχουν υποβληθεί σε τεχνικό έλεγχο παρά το γεγονός ότι το πρόστιμο της Τροχαίας είναι τσουχτερό και φτάνει τα 400 ευρώ.

Ηδη υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια οχήματα και 750.000 μοτοσικλέτες δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, με τα περισσότερα από αυτά να μη διαθέτουν ούτε κάρτα ελέγχου καυσαερίων.

Την ίδια στιγμή από τα 52 δημόσια ΚΤΕΟ σήμερα δεν λειτουργούν ούτε δέκα, καθώς η λειτουργία των υπολοίπων έχει ανασταλεί από τον περασμένο Ιανουάριο, επειδή δεν έλαβαν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Ουσιαστικά σήμερα σχεδόν το σύνολο των ελέγχων έχουν αναλάβει τα 160 ιδιωτικά ΚΤΕΟ που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, τα οποία διενεργούν κατ' αποκλειστικότητα και τον έλεγχο των δικύκλων.

Παράβολο

Το παράβολο για τον έλεγχο στα Ι.Χ. ανέρχεται σε 39 ευρώ στα δημόσια ΚΤΕΟ και φτάνει έως και τα 45 ευρώ στα ιδιωτικά. Στον πρώτο έλεγχο περιλαμβάνει και τη χρέωση της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων, η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο και το κόστος της είναι περίπου δέκα ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να περάσουν τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη έκδοση άδειας κυκλοφορίας, ενώ στη συνέχεια πρέπει να τα επανελέγχουν ανά διετία. Η κάρτα ελέγχου καυσαερίων εκδίδεται κάθε χρόνο.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμου ελέγχου, ο ιδιοκτήτης πληρώνει πρόστιμο ύψους 15 ευρώ εάν έχει καθυστερήσει έως έναν μήνα, 30 ευρώ από 1-6 μήνες καθυστέρησης και 70 ευρώ για μεγαλύτερη καθυστέρηση. Αντίστοιχα τα πρόστιμα για τον εκπρόθεσμο έλεγχο δικύκλων είναι 10, 20 και 40 ευρώ.

Πλέον δεν ανακοινώνεται πρόγραμμα ελέγχου για τα αυτοκίνητα, καθώς προκύπτει από την άδεια του κάθε οχήματος. Ετσι, το 2014 θα περάσουν πρώτη φορά από ΚΤΕΟ τα οχήματα των οποίων η άδεια κυκλοφορίας έχει εκδοθεί το 2010.

Στις μοτοσικλέτες, έως το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για τα δίκυκλα με άδεια έως το 2006, ενώ την επόμενη χρονιά θα ακολουθήσουν τα δίκυκλα από το 2007 έως το 2009 ανάλογα με την περιφέρεια.

Εισήγηση

Στο μεταξύ το υπουργείο Υποδομών ήδη εξετάζει πρόταση των ιδιοκτητών ιδιωτικών ΚΤΕΟ για την αποστολή του προστίμου για τα ανέλεγκτα οχήματα στα σπίτια των ιδιοκτητών τους.

Η πρόταση που έχει υποβληθεί αφορά στην αποστολή επιστολών στους κατόχους Ι.Χ. και μοτοσικλετών που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο ύστερα από αντιπαραβολή των στοιχείων των ελέγχων με το μητρώο των αυτοκινήτων. Εάν το πρόστιμο, το οποίο είναι 400 ευρώ πληρωθεί εντός δεκαημέρου, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να καταβάλει μόνο το 1/8, δηλαδή 50 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσει το σύνολο του προστίμου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.