Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Γυμναστική κατά τη διάρκεια μιας γρίπης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πέντε τρόποι για να μην είσαι... ενοχλητικός στο γυμναστήριο.

Φτερνίζεσαι και βήχεις, αλλά δεν θέλεις με κανένα τρόπο να χάσεις το spinning στο γυμναστήριο, έτσι κι αλλιώς το προσπαθείς τόσο πολύ τελευταία να αθλείσαι, γιατί λοιπόν μια μικρή αναποδιά θα πρέπει να σε απομακρύνει από την άσκηση; Όταν τηρείς όλους τους κανόνες υγιεινής προστατεύοντας την υγεία σου και την υγεία των άλλων, τότε η εξάσκηση στο γυμναστήριο ενόσω είσαι άρρωστος μπορεί ακόμα και να σε ωφελήσει.

Σχετικά με την εξάσκηση κατά τη διάρκεια μιας γρίπης ή μιας ίωσης, οι γιατροί συμφωνούν, σχεδόν κατά πλειοψηφία, ότι είναι κάτι καλό, εφόσον φυσικά χρησιμοποιείς την κοινή λογική. Στην πραγματικότητα, μια συνηθισμένη ρουτίνα εκγύμνασης μπορεί να σε κρατήσει υγιή αρχικά, μιας και οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μετριοπαθής, αλλά συχνή άσκηση ανεβάζει τα επίπεδα κυττάρων Τ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, και έτσι οι άνθρωποι που γυμνάζονται φαίνεται να αρρωσταίνουν λιγότερο σε σχέση με εκείνους που σαπίζουν στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση. Ωστόσο, η υπερβολή, ειδικά όταν κάποιος δεν αισθάνεται πολύ καλά, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ κι αντί να βοηθήσει κανείς το σώμα του να επανέλθει, απλώς παρατείνει την αρρώστια.

Κάνε το τεστ του λαιμού

Αν τα συμπτώματα που έχετε είναι πάνω από το λαιμό, δηλαδή συμφόρηση, βήχας και συνάχι, τότε η άσκηση επιτρέπεται, αναφέρει ο Lewis G. Maharam, συγγραφέας του βιβλίου Running Doc's Guide to Healthy Running. Αν έχετε πυρετό και πόνους στο σώμα ή βαρύ βήχα που δημιουργεί πόνο στο στήθος, καλύτερα να μείνετε στο σπίτι. Αν τα συμπτώματα σας εστιάζονται πάνω από το λαιμό, αλλά νιώθετε εξαντλημένοι κι άτονοι, καλύτερα να μην επισκεφθείτε το γυμναστήριο μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματά σας, λέει ο Jeffrey Woods, διδάκτωρ καθηγητής κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Ο πυρετός είναι ο απόλυτος δείκτης

Ο πυρετός είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα που θα πρέπει να σας κρατήσει στο κρεβάτι. Αν παρουσιάσετε πυρετό πάνω από 38,3ο C μην κουνηθείτε από το σπίτι. Ο Maharam αναφέρει σχετικά: «όταν κάποιος έχει πυρετό και επιχειρήσει να γυμναστεί, υπάρχει κίνδυνος η άσκηση να προκαλέσει αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος, αν η αυτή είναι ήδη υψηλή λόγω πυρετού, πράγμα που σημαίνει ότι η υγεία του ανθρώπου θα επιδεινωθεί».

Υπεύθυνη συμπεριφορά στο γυμναστήριο

Αν αποφασίσεις να πας στο γυμναστήριο παρά την αδιαθεσία σου, τότε πάρε κάποιες προφυλάξεις για να κρατήσεις τα μικρόβια μόνο για σένα και να μην κολλήσεις κανέναν άλλον. Εννοείται, αρχικά, ότι θα σκουπίζεις το κάθε μηχάνημα που χρησιμοποιείς πριν το αφήσεις στον επόμενο, ενώ θα ήταν καλή ιδέα να αποφύγεις σε αυτή τη φάση τις ομαδικές δραστηριότητες στο γυμναστήριο, γιατί κανείς δεν έχει όρεξη να σε βλέπει να βήχεις εν μέσω ενός προγράμματος zumba. Επίσης, φρόντισε να επισκεφτείς το γυμναστήριο κάποια ώρα που δεν έχει πολύ κόσμο για να μην έρθεις σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου χαρτομάντιλα, γιατί η άσκηση συχνά ανοίγει τις ρινικές κοιλότητες και διευκολύνει τη ρινική συμφόρηση, δηλαδή κάνει τη μύτη σου να τρέχει.

Γυμνάσου χαλαρά

Δεν είναι τώρα η στιγμή, που είσαι άρρωστος, να δώσεις το κάτι παραπάνω στο πρόγραμμα γυμναστικής και να πιέσεις τον εαυτό σου να αντέξει λίγες ακόμα επαναλήψεις στην άσκηση ή λίγα ακόμα λεπτά στο διάδρομο. Αντί να τρέχεις, περπάτα ή επιχείρησε κάποιες ασκήσεις yoga και pilates αντί για βάρη με πολλές επαναλήψεις, προτείνει η Geralyn Coopersmith, συγγραφέας του βιβλίου Fit and Female: The Perfect Fitness and Nutrition Game Plan for Your Unique Body Type.

Νερό, νερό, νερό

Είναι πάντα μια καλή ιδέα να ρουφάς γουλιές νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης και πόσο μάλλον τώρα που είσαι άρρωστος. Η καταρροή, παράλληλα με τη χρήση αντισταμινικών φαρμάκων, ενδέχεται να προκαλέσει αφυδάτωση, αναφέρει ο Daryl Rosenbaum, διευθυντής της Sports Medicine Fellowship του Wake Forest University School of Medicine, καθώς το σώμα χρειάζεται υγρά για να αναρρώσει και να αποβάλλει τις τοξίνες. Άρα θυμήσου να έχεις πάντα κοντά σου ένα μπουκαλάκι με νερό και μην ξεχνάς να πίνεις τακτικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.