Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Θανατοποινίτης έκοψε το πέος του όταν δεν του δόθηκε χάρη


Οι γιατροί δεν κατάφεραν να επανακολλήσουν το ακρωτηριασμένο μέλος.

Ένας θανατοποινίτης στην Κένυα έκοψε το πέος του μέσα στην απελπισία του, όταν έμαθε ότι δε θα του χορηγούνταν χάρη από τον Πρόεδρο της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ο Francis Karuri αφού είπε σε συγκρατούμενούς του ότι δε θα χρειαζόταν το όργανό του πια, έκοψε το μόριό του και συνέχισε να δουλεύει… μέχρι που λιποθύμησε στο κελί του.

Τον κρατούμενο βρήκαν λιπόθυμο στο πάτωμα εξαιτίας της απώλειας μεγάλης ποσότητας αίματος από την πληγή σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Kenyatta Nation Hospital.

Λόγω όμως του ότι ο τραυματισμός του είχε προκληθεί 13 ώρες νωρίτερα, οι γιατροί δε μπόρεσαν να επανακολλήσουν το ακρωτηριασμένο μέλος.

Ο Francis είχε εκτίσει μέχρι εκείνη την ώρα 15 χρόνια στη φυλακή, ήλπιζε ότι θα είναι ανάμεσα στους 50 κρατούμενους που θα απελευθερώνονταν ενόψει των Χριστουγέννων.

Ο Πρόεδρος Uhuru Kenyatta όμως δεν συμπεριέλαβε το όνομά του στη λίστα.



Διαβάστε περισσότερα...

Προετοιμάζοντας τα Χριστούγεννα σε οικογένεια με... εννιά παιδιά!


Η Rayna Warriner πιάνει δουλειά από τον Ιανουάριο - Δείτε τις φωτογραφίες.

Για πολλούς η προετοιμασία των Χριστουγέννων έχει… πολύ τρέξιμο. Ευχάριστο, αλλά πολύ τρέξιμο. Μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Rayna Warriner από τη Βρετανία, που έχει εννιά παιδιά κι έτσι ο χριστουγεννιάτικος προγραμματισμός της αρχίζει τον.. Ιανουάριο και τηρείται με στρατιωτική πειθαρχία!

Η 39χρονη μητέρα μοιράζει σε όλη τη χρονιά τις δουλειές της ενόψει Χριστουγέννων για να προλάβει να φροντίσει όλα όσα πρέπει να κάνει και για τα εννιά παιδιά της, ηλικίας από έξι έως δεκαέξι ετών.

Επειδή και ο προϋπολογισμός της είναι αυστηρός και φτάνει τα 3.500 ευρώ, αρχίζει τα ψώνια της από τις εκπτώσεις- έντεκα μήνες πριν! «Αγοράζω αυτά που δεν έχει σημασία πότε θα τα πάρεις, γραφική ύλη, κάλτσες κλπ», εξηγεί.

«Πολλές φορές φίλοι μου λένε "τρέχω γιατί έχω δέκα καλεσμένους για δείπνο" και μετά συνειδητοποιούν πως αυτό για μένα είναι καθημερινότητα», λέει η Rayna στη Daily Mail, «αλλά το απολαμβάνω και μου αρέσει να φτιάχνω λίγη μαγεία για τα παιδιά. Το κλειδί είναι η οργάνωση και η συνειδητοποίηση πως είσαι μόνο ένα άτομο και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι το καλύτερό σου».



Αφιερώνει με τον σύζυγό της πέντε νύχτες για να τυλίξουν τα δώρα- τα οποία πολλές φορές χρειάζεται να αλλάξουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα επειδή με τις διαφημίσεις τα παιδιά αλλάζουν γνώμη στο παρά πέντε. Ξοδεύουν… 110 μέτρα χαρτί περιτυλίγματος και ανάλογο μήκος κορδέλας!

Ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι ο πιο εύκολο επειδή συμμετέχουν όλοι, οπότε ολοκληρώνεται σε μερικά λεπτά.



Τα ξημερώματα των Χριστουγέννων η Rayna πάει για ύπνο στις 3 επειδή περιμένει να κοιμηθούν όλοι για να γεμίσει τις κάλτσες τους με τα δώρα τους. Αλλά στις 6 συνήθως την ξυπνούν οι χαρούμενες φωνές τους!

Βάζει τη γαλοπούλα στο φούρνο και στη συνέχεια όλη η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία «γιατί αυτό πιστεύω πως δείχνει στα παιδιά ποια είναι η πραγματική σημασία της γιορτής», εξηγεί.

Μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα ακολουθεί το άνοιγμα των δώρων και ατελείωτο παιχνίδι.

Η 39χρονη, που εργάζεται ως stress management consultant λέει πως την έχει βοηθήσει πολύ στη δουλειά της η διαχείρισης της κατάστασης στο... σπίτι της.




Διαβάστε περισσότερα...

Έκλεψε κρέας για να ταΐσει τα παιδιά του


Η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει πέσει ένας 28χρονος ήταν και η αιτία που τον ώθησε στην παρανομία, σύμφωνα με την απολογία του δράστη στον ανακριτή.

Ο 28χρονος από τις Μοίρες εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του ανακριτή, κατηγορούμενος για ζωοκλοπή σε βάρος ενός φαρμακοποιού και “μερικής απασχόλησης” κτηνοτρόφου στην περιοχή των Αγίων Δέκα μετά τα όσα είχε δείξει η κρυφή κάμερα που είχε βάλει το θύμα στο ποιμνιοστάσιό του.

Κατά την απολογία του, ο 28χρονος, παραδέχθηκε ότι έκλεψε τα ζώα από το θύμα ενώ ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση και δεν μπορούσε να αγοράσει κρέας για να το προσφέρει στα παιδιά του αυτές τις άγιες μέρες.

Μάλιστα, είπε στην ανακρίτρια ότι ήδη έχει ενημέρωσει τον παθόντα και πρόκειται να τον αποζημιώσει.

Ο 28χρονος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους με τον δικηγόρο του, κ. Κοκοσάλη να εμφανίζεται ικανοποιημένος από την εξέλιξη της διαδικασίας.

Το δικαστήριο απαγόρευσε στον 28χρονο την έξοδό του από τη χώρα ενώ θα πρέπει δύο φορές το μήνα να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα των Μοιρών.

Παράλληλα, θα πρέπει να καταβάλλει χρηματική εγγύηση της τάξεως των 2.000 ευρώ, γεγονός που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά καθώς ο 28χρονος, σύμφωνα και με την απολογία του, δεν έχει χρήματα για να καλύψει τα απολύτως απαραίτητα γι' αυτόν και την οικογένειά του.

Τίθεται, λοιπόν, ένα θέμα του πώς θα βρει αυτά τα 2.000 ευρώ για να καλύψει την χρηματική του ποινή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το DNA "έκαψε" τον 20χρονο βιαστή


Προφυλακίστηκε σήμερα, μετά την απολογία του, ο 20χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό 78χρονης σε χωριό της Μεσαράς του Ηρακλείου, πριν από έναν χρόνο.

Ο κατηγορούμενος, κατά την απολογία του, ισχυρίστηκε ότι δεν βίασε την ηλικιωμένη, όμως σε αντικείμενα στο σπίτι της βρέθηκε βιολογικό του υλικό, που οδήγησε τελικά στη σύλληψή του.


Διαβάστε περισσότερα...

Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο σπίτι στην Πρέβεζα


Δείτε πώς είναι στο εσωτερικό του.

Πρόκειται για το απόλυτο χριστουγεννιάτικο σπίτι στην Πρέβεζα. Η χριστουγεννιάτικη εικόνα του σπιτιού από έξω δεν διέφερε σε τίποτε με αυτή στο εσωτερικό του.

Χιλιάδες λαμπιόνια, και τρία τεράστια φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα κοσμούν το εσωτερικό του σπιτιού.
Ο κ. Θωμάς μιλώντας στο pamepreveza.gr είπε ότι όλη αυτή η δουλειά «χτίζεται σιγά σιγά εδώ και δέκα χρόνια. Λαμπάκι λαμπάκι, στολίδι, στολίδι, κάθε χρόνο εμπλουτίζει τη συλλογή του».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κοντοστέκονται από έξω και το θαυμάζουν ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και στα μικρά παιδιά, όπως ανέφερε, τα οποία το έχουν χαρακτηρίσει ως το «Σπίτι του Άγιου Βασίλη».

Ο κ. Θωμάς και η κ. Κατερίνα όταν πέφτει το σκοτάδι, τα μόνα φώτα που ανάβουν στο σπίτι είναι αυτά των δέντρων, δημιουργώντας μια απίστευτα όμορφη ατμόσφαιρα, δίπλα στο τζάκι.

Μπορεί όλα αυτά τα φώτα να στοίχισαν αρκετά χρήματα, αλλά ο κ. Θωμάς, τονίζει ότι αυτό που κάνει του αρέσει πολύ.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tο χωριό των πολύτεκνων...


Η Χρυσομηλιά είναι ένα πανέμορφο, γραφικό ορεινό χωριό του Νομού Τρικάλων, σε υψόμετρο 910 μέτρα στους πρόποδες της κορυφής«Νεράιδας». Απέχει 39 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα και 47 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα.

Η κοινότητα της Χρυσομηλιάς διαθέτει μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα: έχει συνεισφέρει σημαντικά στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας καθώς από τους περίπου 800 μόνιμους κατοίκους του χωριού, τα 3/4 είναι μέλη πολύτεκνων.

Σύμφωνα με το «βιογραφικό» της Χρυσομηλιάς, οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξής της λόγω και της κοντινής απόστασης του χωριού στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου.

Το όνομα Χρυσομηλιά είναι σχετικά πρόσφατο. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Πάνω Περλιάγκο έως το 1928,και είχε δοθεί μάλλον από τους Τούρκους και σήμαινε «Πάνω Παναγιά».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φύλλο και φτερό οι δηλώσεις των επιτηδευματιών


Εγκύκλιος για νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Παραμονή Χριστουγέννων «καιροφυλακτούσε» η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών προκείμενου να προϊδεάσει τους φορολογουμένους για το τι τους περιμένει το 2014 εάν μπουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Εγκύκλιος που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης παρέχει οδηγίες στις ελεγκτικές υπηρεσίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, δηλαδή των ελεγκτικών μεθόδων που έχουν να κάνουν με την ανάλυση ρευστότητας του φορολογουμένου, αλλά και την ανάλυση της καθαρής θέσης του φορολογουμένου και των τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών του σε μετρητά.

-Η τεχνική ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου (source and application of funds method) προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημα αναλύοντας, τα έσοδα (φορολογητέα και μη), τις αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και τις αυξήσεις και μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) του ελεγχόμενου.

-Η τεχνική καθαρής θέσης του φορολογούμενου (net worth method) αναδημιουργεί το οικονομικό ιστορικό του ελεγχόμενου και προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημα λαμβάνοντας υπόψη για περίοδο μεγαλύτερη ή ίση ενός ή περισσοτέρων ετών όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα διαθέσιμα κεφάλαια (ενεργητικό), τις υποχρεώσεις (παθητικό), τις ατομικές και οικογενειακές δαπάνες ως και τα εισοδήματα από λοιπές πηγές (ατομικά και οικογενειακά).

-Η τεχνική τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά (bank deposits and cash expenditure method) προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημα παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, του/της συζύγου και των προστατευομένων μελών αυτών, είτε με την κατάθεση αυτών σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωσή τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Αναλύει τις συνολικές καταθέσεις και τα διαθέσιμα σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς και τις αγορές και δαπάνες σε μετρητά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης χρήσης και τα συγκρίνει με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Χ. Θεοχάρη το βάρος της απόδειξης για τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία φέρει ο φορολογούμενος, το ύψος δε των δηλούμενων καταθέσεων και μετρητών κατά την έναρξη της πρώτης ελεγχομένης χρήσης προκειμένου να γίνει δεκτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το πραγματικό διαθέσιμο κεφάλαιο προηγουμένων ετών όπως αυτό προσδιορίζεται με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Για τον υπολογισμό του πραγματικού διαθεσίμου κεφαλαίου των προηγουμένων ετών πριν το πρώτο ελεγχόμενο έτος (του ελεγχόμενου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων μελών αυτών) από τα πραγματικά εισοδήματα (που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τον φόρο), όπως αυτά αναγράφονται στις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος αφαιρούνται τα πραγματικά αναλωθέντα ποσά για αγορές και λοιπές δαπάνες (όχι τεκμαρτές) όπως αυτές προκύπτουν από τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή από στοιχεία που έχει στην διάθεση της η ελεγκτική υπηρεσία.

Έσοδα αποκτηθέντα και μη συμπεριληφθέντα στις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος παρελθόντων ετών του ελεγχόμενου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων μελών αυτών ως μη έχοντες φορολογική υποχρέωση να τα δηλώσουν ,π.χ έσοδα από τόκους, από πωλητήρια συμβόλαια, δηλώσεις φόρου δωρεάς- κληρονομιάς χρημάτων, κέρδη από τυχερά παίγνια γενικά, συμβάσεις δανείων και κάθε σχετικό έγγραφο θα λαμβάνονται υπ όψιν εφόσον φέρουν βεβαία ημερομηνία και στοιχεία νομιμότητας.

Ως προς τις δαπάνες που αφορούν δίκτυα κοινής ωφέλειας, σταθερή /κινητή τηλεφωνία, δίδακτρα ιδιωτικών σχολειών - κολλεγίων, ασφάλιστρα ΕΙΧ αυτοκίνητων, δικύκλων, ασφαλιστικά προγράμματα ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης, κ.λπ, ασφάλιστρα ακίνητων, κινητών περιουσιακών στοιχείων, σε περίπτωση μη αναγραφής ποσού στο ερωτηματολόγιο, ούτε προσκόμισης στοιχείων που να αποδεικνύουν το ποσό της δαπάνης, θα καλείται ο ελεγχόμενος να συμπληρώσει υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει το ποσό της δαπάνης για κάθε ελεγχόμενο έτος. Ο έλεγχος δύναται να επαληθεύσει τα στοιχεία ή να ζητά αυτά από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όποιες περιπτώσεις κρίνει ότι είναι απαραίτητο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα»


Σχεδόν 2 εκ. πολίτες ζητούν να μην υπαχθεί στους κανόνες της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί με προσοχή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών και την εκστρατεία συλλογής υπογραφών με αίτημα να προχωρήσει στην υιοθέτηση νομοθεσίας η οποία θα εγγυάται το δικαίωμα στην πρόσβαση όλων στο πόσιμο νερό και θα αποκλείσει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων βάση των κανόνων της ενιαίας αγοράς.

Η πρωτοβουλία «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» έχει ήδη συγκεντρώσει 1,84 εκατ. υπογραφές, εκ των οποίων 1,3 εκατ. στη Γερμανία, εξήγησε η επιτροπή πολιτών που οργάνωσε την πρωτοβουλία, της οποίας βασικός υποστηρικτής είναι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων των Εργαζομένων Δημοσίων Υπηρεσιών (FSESP).

Οι υπογράφοντες –μεταξύ αυτών και πολίτες της Ελλάδας–, υποστηρίζουν το δικαίωμα της πρόσβασης σε καθαρό νερό και σε αποχέτευση, και ζητούν «η προμήθεια του αγαθού αυτού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να μην υπαχθούν στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και οι υπηρεσίες παροχής νερού να αποκλειστούν από την απελευθέρωση της αγοράς».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο να αποσύρει τον τομέα του νερού από ένα σχέδιο νόμου με θέμα την εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης λόγω των φόβων που δημιούργησε η ιδιωτικοποίηση του τομέα στη Γερμανίας, όπου τον έλεγχο έχουν οι δήμοι.

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» ξεκίνησε στον απόηχο της αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών της Γαλλίας στον τομέα διαχείρισης του νερού, όπως η Veolia και η Suez, οι οποίες θα ήθελαν να "εξάγουν" το μοντέλο τους, τη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στις σκανδιναβικές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλέσει τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας να υποβάλουν τα επιχειρήματά τους στους επόμενους τρεις μήνες κι αναμένεται να γίνει μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό. Κατόπιν η Επιτροπή θα αποφασίσει εάν θα αντιδράσει και πώς. Η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να μην δώσει συνέχεια.

Η πρόσβαση στο νερό έχει αναχθεί σε ανθρώπινο δικαίωμα από το 2010. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διευκρινίζει ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, επαρκούς ποσότητας και αποδεκτής τιμής.

Στην Ευρώπη, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε επαρκή ποσότητα δεν είναι εγγυημένη σε χώρες όπως είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η τιμή διάθεσης, που είναι πρόβλημα για τα νοικοκυριά με τα πιο χαμηλά εισοδήματα σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξήγησε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζεράρ Παγιέν, πρόεδρος της Aquafed, μιας διεθνούς ένωσης εταιρειών διαχείρισης και διάθεσης υδάτινων πόρων, η οποία κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «υποκύπτει έναντι των λόμπι της Γερμανίας».

Από την 1η Απριλίου 2012 έχει τεθεί σε ισχύ ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, που επιτρέπει σε κάθε πολίτη να πάρει μέρος στη ζύμωση των ευρωπαϊκών πολιτικών απευθύνοντας πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προτείνει νομοθεσία σε τομείς όπου η ΕΕ έχει αρμοδιότητα να νομοθετεί. Κάθε Πρωτοβουλία πρέπει να συγκεντρώνει το λιγότερο 1 εκατομμύριο υπογραφές πολιτών από τουλάχιστον 7 εκ των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρωτοβουλία «το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» ξεπέρασε το όριο υπογραφών που απαιτούνταν καθώς ανταποκρίθηκαν πολίτες από την Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ισπανία. Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι συγκεντρώνει επαρκή αριθμό έγκυρων υπογραφών στη Δανία, τη Γαλλία και την Κροατία. Η πρωτοβουλία απέτυχε στη Μεγάλη Βρετανία.



Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο χωριό από σήμερα στην Ιερισσό


Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην περιοχή.

Ένα χριστουγεννιάτικο χωριό λειτουργεί από σήμερα στην Ιερισσό, σηματοδοτώντας την έναρξη των γιορτινών εκδηλώσεων στην περιοχή, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Ιανουαρίου. Κινητικότητα υπάρχει από το πρωί, ωστόσο νωρίς το απόγευμα θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια με χριστουγεννιάτικα κάλαντα που θα ψάλλει η παραδοσιακή χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής.

Τις εκδηλώσεις οργανώνει το συντονιστικό των φορέων Σταγείρων Ακάνθου που διαφωνούν με την εξορυκτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων όπως εκείνο των τσιγαρίδων που έχει προγραμματιστεί για αύριο, ανήμερα Χριστούγεννα, κουκλοθέατρο και ξυλοπόδαρους, θέατρο, μουσικές, εδέσματα, κατασκευές και παιχνίδια, βόλτες με άλογα, συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα. Όλα τα παραπάνω θα διαδραματίζονται στο άλσος πίσω από το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο ενώ παράλληλα θα γίνει προσπάθεια συγκέντρωσης τροφίμων, ρουχισμού και φαρμάκων.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαζευγμένοι γονείς έκαναν «μπαλάκι» την 11χρονη κόρη τους


Η μάνα την άφησε στον πατέρα κι εκείνος κάλεσε την αστυνομία.

Σκληρά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα για ένα 11χρονο κορίτσι από τη Γαλλία, που έζησε τη διπλή απόρριψη τόσο από τη μαμά της όσο και από τον μπαμπά της.

Αρχικά η μητέρα της 11χρονης, για λόγους που παραμένουν άγνωστοι, άφησε το κορίτσι έξω από το σπίτι του πατέρα της, με τον οποίο η ίδια έχει χωρίσει, στην περιοχή Bas-Rhin στην Αλσατία.

Με τις αποσκευές της δίπλα της, η μικρή έμενε ακούνητη, πανικοβλημένη και μπερδεμένη, όπως γράφει η Le Parisien.

Ο πατέρας της δεν θεώρησε σκόπιμο να βγει έξω και να πάρει το κορίτσι στο σπίτι του. Αντίθετα κάλεσε την... αστυνομία!

Έτσι η 11χρονη βρέθηκε αρχικά στα χέρια των αστυνομικών και στη συνέχεια σε ξενώνα φιλοξενίας στο Στρασβούργο...



Διαβάστε περισσότερα...

Προληπτική απομάκρυνση προϊόντων Coca Cola


Ανακοίνωση της εταιρείας για τις απειλές.

Η Coca-Cola σε συνέχεια ανακοίνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με χθεσινή αποστολή σε ενημερωτικό site και σε εφημερίδα, στην οποία εκφραζόταν απειλή κατά προϊόντων Coca Cola light και Nestea, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει τους καταναλωτές για τα ακόλουθα:

• Η εταιρεία από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

• Με αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών μας, προχωρούμε σε προληπτική απομάκρυνση όλων των μεμονωμένων πλαστικών συσκευασιών PET 500ml των Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την εταιρεία στο τηλεφωνικό της κέντρο στο νούμερο 80011-2222, χωρίς χρέωση.

Η Coca-Cola, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια των καταναλωτών, διαβεβαιώνει ότι σε συνεργασία με τις αρχές θα προχωρήσει σε όποια αναγκαία περαιτέρω ενέργεια, ενημερώνοντας άμεσα το καταναλωτικό κοινό με νεότερη ανακοίνωση, εφόσον απαιτηθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Χειρουργός έβαλε την υπογραφή του στο… συκώτι ασθενή


Ένας χειρουργός τέθηκε σε διαθεσιμότητα καθώς φέρεται να έγραψε τα αρχικά του ονόματός του στο. . . συκώτι ενός ασθενή, υποστηρίζουν σε σημερινά δημοσιεύματά τους βρετανικές εφημερίδες.

Κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης ο Σάιμον Μπράμχολ, χειρουργός στο δημόσιο νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ, έγραψε τα γράμματα SB στο συκώτι που είχε μεταμοσχεύσει στον ασθενή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποίησε αργό, ένα ευγενές αέριο που χρησιμοποιείται συχνά στις χειρουργικές επεμβάσεις, διευκρινίζει η εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ.

Ένας από τους συναδέλφους του ανακάλυψε την... υπογραφή του Μπράμχολ κατά τη διάρκεια μιας άλλης επέμβασης.

Οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας επιβεβαίωσαν ότι ερευνούν τις καταγγελίες σε βάρος ενός χειρουργού του νοσοκομείου Κουίν Ελίζαμπεθ, χωρίς να τον κατονομάσουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους ο γιατρός έχει τεθεί προσωρινά σε διαθεσιμότητα, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το υπουργείο Εσωτερικών κατανέμει πάνω από 9,5 εκ. ευρώ για τη μεταφορά μαθητών


Εξοφλεί τη συνολική δαπάνη του σχολικού έτους 2012-2013.

Το υπουργείο Εσωτερικών κατανέμει το ποσό των 9.598.500 ευρώ στις Περιφέρειες της χώρας, ως εξόφληση της συνολικής δαπάνης για τη μεταφορά μαθητών του σχολικού έτους 2012-2013.

Τα ανωτέρω ποσά, θα αποδοθούν στις δικαιούχους Περιφέρειες, με χρηματική εντολή του υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος, στην περίπτωση που μετά την εξόφληση του συνόλου των δαπανών μεταφοράς μαθητών σχολικού έτους 2012-2013 προκύψουν αδιάθετα ποσά, αυτά μπορούν να διατεθούν για αντίστοιχες δαπάνες μεταφοράς μαθητών του επόμενου σχολικού έτους 2013-2014, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί η έγγραφη ενημέρωση της Διεύθυνσής μας για το ύψος των ποσών αυτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα για την αιθαλομίχλη


Mέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια-μετά τις υψηλές συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν στην πόλη-αποφάσισε να πάρει ο αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων τις πρωινές ώρες, για τα Χριστούγεννα και τις 26 Δεκεμβρίου. Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα μέχρι και το μεσημέρι της 27ης Δεκεμβρίου, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.

-Συγκεκριμένα, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση−δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

-Επισης, για τον γενικό πληθυσμό προτείνεται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός της παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

-Ακόμη, συνιστάται η διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, με εξαίρεση την περίπτωση που είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

-Σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης υπάρχει σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC, για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας,

-Απαγορεύεται η λειτουργία αποτεφρωτικών κλιβάνων και οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους.

-Διακόπτεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας, όπως τα νοσοκομεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

-Συνιστάται η εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (όπως: οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού - φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο των ταχυτήτων κ.α.).

Σημειώνεται ότι βάσει της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η παροχή ρεύματος θα είναι δωρεάν για τις διπλάσιες μέρες από την ισχύ των έκτακτων μέτρων, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

O διοικητής του ΟΓΑ απαντά για τα οικογενειακά επιδόματα


Στο σάλο που έχει προκληθεί σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ απαντά ο διοικητής του Οργανισμού Ξενοφών Βεργίνης.

Απαντώντας στους αναγνωστές του enikos.gr- δικαιούχους του επιδόματος, οι οποίοι καταγγέλλουν είτε ότι δεν έλαβαν ούτε ευρώ, είτε ότι έλαβαν το επίδομα κουρεμένο, ο κ. Βεργίνης επισημαίνει το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε εκείνους που δεν έκαναν σωστά και έγκαιρα διορθωτική αίτηση.

"Είναι από δικό τους λάθος. Δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους εφόσον βρεθούν τα λάθη και θα βρεθούν από τις διασταυρώσεις. Θα ανοίξουμε το σύστημα τον Ιανουάριο και θα προσπαθήσουμε να πληρωθούν όσοι είναι εντάξει.
Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι κανείς δεν πρόκειται να πάρει το επίδομα εφόσον δεν έχει με ακρίβεια συμπληρωμένο το Α21 και το Ε1. 

Ακούστε το ηχητικό

Διαβάστε περισσότερα...

Αναρτήθηκε ο πίνακας κατάταξης για την πρόσληψη 7.400 ανέργων


Αφορά προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Αναρτήθηκε σήμερα με απόφαση του διοικητή του ΟΑΕΔ ο Οριστικός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων και ο Οριστικός Πίνακας Αποκλειόμενων Ανέργων, στο πλαίσιο της πράξης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σε επιβλέποντες φορείς για 7.400 θέσεις πλήρους απασχόλησης».

Για τα ονόματα των επιλεγέντων και για οδηγίες σχετικές με τη διαδικασία υπόδειξης και την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών στους επιβλέποντες φορείς, οι ωφελούμενοι άνεργοι μπορούν να ενημερωθούν από τον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, στην ενότητα e-Υπηρεσίες/Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.

Όσοι έχουν επιλεγεί θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα στις υπηρεσίες του Οργανισμού (ΚΠΑ2) στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι, προκειμένου να παραλάβουν συστατικό σημείωμα υπόδειξης και να παρουσιαστούν στους Επιβλέποντες Φορείς.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι φοιτητές μπορούν να δηλώσουν την επιθυμία τους για μετεγγραφή


Από 23 έως και 3 Ιανουαρίου οι αιτήσεις τους.

Από 23 Δεκεμβρίου έως και 3 Ιανουαρίου δίνεται η δυνατότητα σε ορισμένες κατηγορίες φοιτητών να καταθέσουν αίτηση που να δηλώνουν την επιθυμία τους για μετεγγραφή στο Πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι). Εναλλακτικά μπορούν να αποστείλουν με συστημένη επιστολή, Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα, στην οποία θα δηλώνουν την επιθυμία τους να υποβάλουν αίτηση μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους.

Ποιοι είναι όμως αυτοί που μπορούν να καταθέσουν αίτηση επιθυμίας μετεγγραφής από τις 23/12 έως και τις 3/1:

1. Όσοι αναφέρονται στο άρθρο 11 του Ν. 4142/2013 (ΦΕΚ 83/τεύχος Α΄/2013). Πρόκειται για την ακόλουθη κατηγορία φοιτητών:

Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαδικασίες επιλογής για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το έτος 2011, είτε συμμετέχοντας απευθείας στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011, είτε κάνοντας χρήση των βαθμολογιών των δυο προηγούμενων ετών 2009 ή 2010 με το 10% και βάσει της βαθμολογίας τους ήσαν επιτυχόντες με τις ειδικές κατηγορίες ως πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων και οι οποίοι, είτε δεν δήλωσαν ότι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες ως πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων για οποιοδήποτε λόγο, είτε δήλωσαν, και οι Σχολές ή Τμήματα των ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) δεν τους ενέγραψαν ή τους διέγραψαν λόγω ορίων ηλικίας των αδερφών τους ή λόγω υπερβάσεως ορίου εισοδήματος ή δεν διατάχθηκε η εγγραφή τους στις δηλωθείσες από αυτούς Σχολές ή Τμήματα, λόγω κατοικίας των γονέων τους, έχουν δικαίωμα εγγραφής ή επανεγγραφής στη Σχολή ή το Τμήμα επιτυχίας τους.

2.Όσοι αναφέρονται στο άρθρο 36 του Ν. 4027/2011:

Δηλαδή υποψήφιοι που διεκδίκησαν θέσεις πολυτέκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονταν. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει:

Κατά παρέκκλιση των οριζομένων στα δύο προηγούμενα εδάφια και ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2011−2012, εάν μετά την εισαγωγή, με οποιονδήποτε τρόπο διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις περιπτώσεις αα’ έως και γγ’ της περίπτωσης οι εισαχθέντες διαγράφονται από τα τμήματα ή σχολές εισαγωγής και εισάγονται με τη γενική σειρά στη σχολή ή το τμήμα επόμενης προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο για την οποία συγκεντρώνουν σύνολο μορίων ίσο ή μεγαλύτερο με αυτό του τελευταίου εισαχθέντα στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα. Οι θέσεις των διαγραφέντων μεταφέρονται στις σχολές ή τα τμήματα εισαγωγής τους. Οι διαγραφόμενοι διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη».

Πού απευθύνεται η υπεύθυνη δήλωση και τι πρέπει να αναγράφει:

H Υπεύθυνη Δήλωση θα απευθύνεται προς τη Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας (Πανεπιστήμια και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες) ή τη Διεύθυνση Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ι. και Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και θα πρέπει απαραίτητα να αναγράφει: α) τον κωδικό συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις β) τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και γ) τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υποψηφίου.

Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση μέσω του πληροφοριακού συστήματος μεταφοράς θέσεων δηλώνουν στην προαναφερθείσα Υπεύθυνη Δήλωση ότι επιθυμούν την ανάκληση-διαγραφή της.
Η ενημέρωση των υποψηφίων για τις ημερομηνίες εντός των οποίων θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους θα γίνει με νέο Δελτίο Τύπου το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (www.minedu.gov.gr).

Για την υπεύθυνη δήλωση πατήστε εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν καυσόξυλα από τη Μητρόπολη Σερρών


Βοήθεια σε 150 οικονομικά αδύναμες οικογένειες.

Δωρεάν καυσόξυλα σε 150 οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσέφερε η Ιερά Μητρόπολη Σερρών, έτσι ώστε να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων με ζεστασιά και θαλπωρή.

Η Μητρόπολη Σερρών με τον τρόπο αυτό στηρίζει τους ανθρώπους εκείνους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρακολουθήστε δωρεάν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πάτρας


Αιτήσεις από 7 έως 17 Ιανουαρίου.

Το Πανεπιστήμιο Πάτρας ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της σύνδεσής του με την Κοινωνία θα λειτουργήσει κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 ο θεσμός του ακροατή Πανεπιστημιακών μαθημάτων.

Ο εν λόγω θεσμός αποβλέπει στον εμπλουτισμό των γνώσεων των ενδιαφερομένων πολιτών. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθήσουν Πανεπιστημιακά μαθήματα, τα οποία οι ίδιοι θα επιλέξουν από τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν από 7 έως και 17 Ιανουαρίου 2014 και ώρες 09:00π.μ. - 12:00μ. στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Έρευνας (Πανεπιστημιούπολη - Κτίριο Α’ - Ισόγειο), προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια ατμοσφαιρική «agora» στη Γιορτή Αγοράς στη Θεσσαλονίκη


Παρουσιάζονται έργα 26 φωτογράφων στο πλαίσιο εκδηλώσεων της ΕΣΘ.

Μια νοητή βόλτα στην παραδοσιακή αγορά της Θεσσαλονίκης επιχειρούν 26 φωτογράφοι, τα έργα των οποίων παρουσιάζονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, στο πλαίσιο και των εκδηλώσεων της Γιορτής Αγοράς του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ).

Στις φωτογραφίες αυτές δεν υπάρχουν τα νεότευκτα εμπορικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, παρά μόνο τα παντός είδους μικρά και μεγάλα εμπορικά καταστήματα, η αρχιτεκτονική των κτηρίων που τα στεγάζουν, οι «κρυφές» γωνιές της αγοράς του ιστορικού κέντρου, τα ξεχασμένα επαγγέλματα των τεχνιτών της, η καθημερινή ζωή των εμπόρων και των επαγγελματιών, απ' την Αρχαία Αγορά μέχρι την παραλία και απ' την οδό Δωδεκανήσου μέχρι την Εθνικής Αμύνης.

Η έκθεση, με τίτλο «Agora», που παρουσιάστηκε ήδη χθες Κυριακή, στον άξονα της Αριστοτέλους (μεταξύ Μητροπόλεως και Τσιμισκή), διοργανώθηκε από τον ΕΣΘ, σε συνεργασία με το «f14 ΚΟΙΝΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ» και αποτέλεσε τη φωτογραφική παρουσίαση της ιστορικής, οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και αρχιτεκτονικής οντότητας της κλασικής αγοράς του ιστορικού κέντρου.

Η ίδια έκθεση, με παράλληλες εκδηλώσεις του ΕΣΘ, θα συνεχιστεί την ερχόμενη Κυριακή 29 Δεκεμβρίου σε τρία σημεία των οδών Π. Μελά - Π.Π. Γερμανού και Ικτίνου, στις ώρες του εορταστικού ωραρίου της αγοράς (11π.μ.-6μ.μ).

«Η agora είναι 'χτισμένη' πάνω στις ιδέες της συνέλευσης και της συνάθροισης, λειτουργώντας ως ζωντανό κύτταρο του άστεως. Πυρήνας όπου γύρω από αυτόν απλώθηκε η πόλη, κέντρο όλων των δραστηριοτήτων, η αγορά πρέπει να ξανακαταλάβει τη θέση που της αξίζει», υπογραμμίζει ο Φώτης Παλαιολόγος, καλλιτεχνικός διευθυντής της "f14", στην ιστοσελίδα της.

Οι φωτογραφίες της αγοράς δεν ήταν, πάντως, η μόνη εκδήλωση του ΕΣΘ, χτες Κυριακή. «Όπως και πέρυσι, επιθυμία μας ήταν να δώσουμε χαρά σε παιδιά που το έχουν ανάγκη τις δύσκολες αυτές μέρες και γι' αυτό το λόγο, συγκεντρώσαμε δώρα και τα μοιράσαμε στα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS, στο Χαμόγελο του Παιδιού και στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Θεσσαλονίκης, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΕΣΘ.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, στα παιδάκια που βρέθηκαν στην αγορά της πόλης μας με τους γονείς τους, το παραδοσιακό πλέον, μπαλόνι του Άι Βασίλη με τις ευχές του Συλλόγου μας, ενώ μουσικά σχήματα έπαιζαν μουσική και κάλαντα σε διάφορα σημεία της πόλης, με επίκεντρο την οδό Εγνατία, προσφέροντας στους περαστικούς μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Οι εκδηλώσεις είχαν ακόμη την υποστήριξη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ-HELEXPO A.E.



Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα μας "σκανάρει" η Εφορία


Νέου τύπου ελέγχους, σε κινητή και ακίνητη περιουσία, καθώς και σε καταθέσεις και μετρητά, ακόμη και σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αρχίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι νέες «έμμεσες τεχνικές ελέγχου», που βασίζονται στο σύστημα που ακολουθεί η οικονομική αστυνομία στις ΗΠΑ, και για τις οποίες δίδονται αναλυτικές οδηγίες σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, θα ακολουθούν τρεις μεθόδους, προκειμένου η Εφορία να δημιουργήσει το «φορολογικό προφίλ» του πολίτη, να προσδιορίσει με έμμεσο τρόπο το εισόδημά του και να το αντιπαραβάλλει με τις φορολογικές δηλώσεις του. Μάλιστα, για τους ελέγχους αυτούς, δεν θα υπάρχει περιορισμός όσον αφορά στα παρελθόντα έτη, που θα εξετάζονται.

Οι τρεις μέθοδοι έχουν ως εξής:

-«Τεχνική ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου». Με αυτή προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα, μέσω της ανάλυσης των εσόδων (φορολογητέων και μη), των αγορών και δαπανών (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών), καθώς και των αυξήσεων και μειώσεων των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) του ελεγχόμενου.

-«Τεχνική καθαρής θέσης του φορολογούμενου». Μέσω αυτής αναδημιουργείται το οικονομικό ιστορικό του ελεγχόμενου και προσδιορίζεται φορολογητέο εισόδημα, λαμβάνοντας υπόψη, για περίοδο μεγαλύτερη ή ίση ενός ή περισσοτέρων ετών, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα διαθέσιμα κεφάλαια (ενεργητικό), τις υποχρεώσεις (παθητικό), τις ατομικές και οικογενειακές δαπάνες, καθώς και τα εισοδήματα από λοιπές πηγές (ατομικά και οικογενειακά).

-«Τεχνική τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά». Με αυτή, προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα, παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, του/της συζύγου και των προστατευομένων μελών αυτών, είτε με την κατάθεση αυτών σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς, είτε με την ανάλωσή τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, αναλύονται οι συνολικές καταθέσεις και τα διαθέσιμα σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς και οι αγορές και δαπάνες σε μετρητά, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε οικογενειακό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης χρήσης, και συγκρίνονται με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.

Σημαντικό είναι ότι το βάρος της απόδειξης για τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία φέρει ο φορολογούμενος, ενώ το ύψος των δηλούμενων καταθέσεων και μετρητών κατά την έναρξη της πρώτης ελεγχομένης χρήσης, προκειμένου αυτό να γίνει δεκτό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το πραγματικό διαθέσιμο κεφάλαιο προηγουμένων ετών, όπως αυτό προσδιορίζεται με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Για την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά στα παρελθόντα έτη, που θα εξετάζονται -προκειμένου να προσδιοριστεί το πραγματικό διαθέσιμο κεφάλαιο-, εφόσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν να διασταυρωθεί είτε με τις φορολογικές δηλώσεις και τα στοιχεία που τηρούνται στην αρμόδια Εφορία του ελεγχομένου, ή με τεκμηριωμένα στοιχεία που προσκομίζονται από τον φορολογούμενο (π.χ. φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών, συνοδευόμενες με τα εκκαθαριστικά σημειώματα, ή με απόδειξη κατάθεσης μέσω ταχυδρομείου, ή παραλαβής του αντιγράφου της δήλωσης από την αρμοδία Εφορία, κ.λπ.).
Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο του Χάρη Θεοχάρη

Διαβάστε περισσότερα...

Υπνωτήριο αστέγων στη Θεσσαλονίκη


Με τη φιλοξενία 37 ανδρών και τεσσάρων γυναικών, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Υπνωτήριο Αστέγων Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα.

Αφού ξεπεράστηκαν και τα τελευταία τεχνικά προβλήματα ηλεκτροδότησης, το υπνωτήριο είναι έτοιμο να υποδεχτεί όποιον το έχει ανάγκη.

Η δημιουργία του υπνωτηρίου αστέγων κατέστη δυνατή με την πολύτιμη συνδρομή της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης» η οποία παραχώρησε για μία δεκαετία στο Δήμο Θεσσαλονίκης μέρος του πρώτου ορόφου κτιρίου ιδιοκτησίας της, ενώ όλες οι δαπάνες διαμόρφωσης και εξοπλισμού εξασφαλίστηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το υπνωτήριο βρίσκεται επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13, λειτουργεί καθημερινά, από 19:00 μέχρι 08:00 και παρέχεται δυνατότητα φιλοξενίας σε 74 άτομα (Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 526150).



Διαβάστε περισσότερα...

Το χρονικό της σύλληψης Τομπούλογλου


Τον κατήγγειλε πρόεδρος διαφημιστικής εταιρείας - Πώς τον έπιασαν.

Συνελήφθησαν, σήμερα το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο 54χρονοςπρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Χάρης Τομπούλογλου και 40χρονος ημεδαπός συνεργός του, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εκβίασης κατά συναυτουργία και της παθητικής δωροδοκίας.

Προηγήθηκε καταγγελία επιχειρηματία, προέδρου διαφημιστικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του Νοσοκομείου απαιτούσε εκβιαστικά χρήματα, για να μην κηρύξει έκπτωτη τη συγκεκριμένη εταιρεία από το πρόγραμμα «Αποτύπωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, δράσεις για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή», συνολικού ύψους 190.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα είχε ανατεθεί στην εταιρεία, από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», μετά τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και σε συνδυασμό με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, προέκυψε ότι πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις – επικοινωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων την τελευταία εβδομάδα.

Στις προπαρασκευαστικές αυτές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις συμμετείχαν, τρίτο άτομο (ενδιάμεσος) που λειτουργούσε ως εκπρόσωπος του Προέδρου της διαφημιστικής εταιρείας και ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου, ενώ τελικά συμφωνήθηκε να καταβληθεί το χρηματικό πόσο των 25.000 ευρώ.

Την 14.00 ώρα σήμερα, σε προκαθορισμένη συνάντηση στην Αθήνα, παραδόθηκε στον Πρόεδρο του Νοσοκομείου, από το άτομο που λειτουργούσε ως ενδιάμεσος, το χρηματικό ποσό των 25.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου παρέδωσε τα χρήματα στον 40χρονο ημεδαπό – συνεργό του, ενώ στη συνέχεια συνελήφθησαν και οι δυο από τους αστυνομικούς, που επιτηρούσαν την ευρύτερη περιοχή.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 40χρονου ημεδαπού βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Οι δράστες με την σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, θα προσαχθούν αύριο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Δουλειά στη Disneyland του Παρισιού


Στην Ελλάδα τον Ιανουάριο οι υπεύθυνοι πρόσληψης προσωπικού.

Πολλοί ονειρεύονται να την επισκεφθούν για να διασκεδάσουν. Κάποιοι θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν εκεί. Οι υπεύθυνοι πρόσληψης προσωπικού της Disneyland-Paris, θα βρίσκονται στην Ελλάδα την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 προκειμένου να κάνουν συνεντεύξεις με Ελληνες υποψηφίους που επιθυμούν να εργαστούν στο μεγαλύτερο ψυχαγωγικό πάρκο της Ευρώπης.

Ακόμα δεν έχει οριστεί πού θα γίνει η εκδήλωση ενώ, όπως γράφει το «Έθνος», οι Έλληνες υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα περάσουν από συνέντευξη που θα καθορίσει εάν θα προσληφθούν τελικά.

Η Disneyland-Paris αναζητεί προσωπικό:

- στον τομέα τροφίμων και ποτών (σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι, εργαζόμενοι στην τροφοδοσία, υπεύθυνοι μπαρ)
- στην καθαριότητα
- στα εκδοτήρια εισιτηρίων
- στα παιχνίδια
- στα ξενοδοχεία

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 χρόνων και να γνωρίζουν απαραιτήτως σε καλό επίπεδο γαλλικά και αγγλικά. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία αλλά είναι επιθυμητή σε ορισμένες θέσεις. Για τις θέσεις στο τμήμα υποδοχής είναι απαραίτητη η γνώση ακόμα μίας ξένης γλώσσας, πέραν των αγγλικών και των γαλλικών.

Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα υπογράψουν εποχικές συμβάσεις τεσσάρων έως οκτώ μηνών, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Επίσης θα προσληφθούν ασκούμενοι για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών αλλά και έκτακτο προσωπικό με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια για τις γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων του 2014, τις Απόκριες και το καλοκαίρι.

Δεν αποκλείεται ωστόσο κάποιος υποψήφιος να απασχοληθεί με σύμβαση αορίστου χρόνου. Σε όλους τους προσληφθέντες προσφέρεται διαμονή με συγκατοίκηση στις εστίες μέσα στο πάρκο και μέρος των εξόδων για τη μετακίνηση από και προς το Παρίσι.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν τα βιογραφικά τους εδώ.

Οι υποψήφιοι που πληρούν τα απαραίτητα προσόντα θα ειδοποιηθούν από την εταιρεία για να παραστούν στην εκδήλωση του Ιανουαρίου και να περάσουν από συνέντευξη. Εκεί θα κριθεί το επίπεδο των γνώσεών τους στις δύο ξένες γλώσσες, η προσωπικότητά τους, οι επικοινωνιακές τους ικανότητες κ.ά.



Διαβάστε περισσότερα...

Αγάπη και φιλιά στολίζουν το Δέντρο της ΟΠΑΠ


Πρόταση γάμου μπροστά από το «Δέντρο των Φιλιών» στη Θεσσαλονίκη.

Το «δέντρο των φιλιών», της ΟΠΑΠ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και η εφαρμογή του facebook στην ιστοσελίδα της Εταιρίας, έχουν ήδη συγκεντρώσει 12.000 φιλιά για τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε πριν από πέντε ημέρες στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, με σύνθημα «Ένα φιλί, Ένα ευρώ» μπροστά από το «Δέντρο των Φιλιών», εξελίσσεται σε πραγματική εκστρατεία αγάπης, δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, προσωπικότητες του Αθλητισμού και του Πολιτισμού δίνουν καθημερινά το παρόν. Ανταλλάσσουν ευχές και φιλιά για να ενισχύσουν τη προσπάθεια της ΟΠΑΠ, που έχει συνδέσει την επιχειρηματικότητα με τη κοινωνική ευαισθησία και την προσφορά.

«Tο Δέντρο των Φιλιών», φαίνεται όμως ότι εμπνέει και τα ερωτευμένα ζευγάρια. Στην πλατεία Αριστοτέλους την προηγούμενη Παρασκευή, μεταξύ του κοινού που συγκεντρώθηκε για να δώσει το φιλί του με σκοπό την ενίσχυση των ορφανοτροφείων που στηρίζει η ΟΠΑΠ, ένα νεαρό ζευγάρι έδωσε και όρκους αιώνιας αγάπης.

Ενώπιον του κόσμου, ο νεαρός συνδύασε το φιλί προσφοράς με επίσημη πρόταση γάμου στην αγαπημένη του. Το φιλί της πρότασης ανέβηκε μαζί με των υπολοίπων στο Facebook application της ΟΠΑΠ.

Είναι ενδεικτικό, ότι από τις 19 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχουν ανταλλάξει φιλιά μπροστά από το «Δέντρο των Φιλιών» για να συνδράμουν στην ενίσχυση των Ορφανοτροφείων της χώρας. Μεγάλη είναι η συμμετοχή και στο facebook application της ΟΠΑΠ, όπου εκατοντάδες φωτογραφίες ανεβαίνουν καθημερινά.

Δώδεκα χιλιάδες φιλιά και το «Δέντρο» της ΟΠΑΠ μεγαλώνει συνεχώς

Η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΑΠ καταλήγει: «Είμαστε όλοι εκεί και σας περιμένουμε για να αποδείξουμε ότι αυτά τα Χριστούγεννα το μήνυμα της αλληλεγγύης είναι μήνυμα ελπίδας και χαράς για τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη. Και μην ξεχνάτε να ανεβάζετε τις φωτογραφίες με φιλιά που έχετε ανταλλάξει στο facebook application "Δέντρο των φιλιών" στην ιστοσελίδα της ΟΠΑΠ. Κάθε φωτογραφία και κάθε φιλί μετράνε»!






Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς με δεύτερο πτυχίο σε διαθεσιμότητα


Μέχρι 2 Ιανουαρίου οι αιτήσεις στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε οδηγίες προς του εκπαιδευτικούς με δεύτερο πτυχίο που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και επιθυμούν να μετακινηθούν σε μια άλλη θέση σε διεύθυνση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προχώρησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου να καταθέσουν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την αίτηση στην οποία θα αναγράφουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν σημειώνοντας και τη σειρά προτίμησης.

Επίσης θα καταθέσουν και τυχόν δικαιολογητικά τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα προσωπικά τους μητρώα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν το σύνολο των θέσεων με την προϋπόθεση ότι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα.

Όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση ή καταθέτουν αίτηση στην οποία δε συμπληρώσουν κάποιον φορέα ή υποβάλλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση με περιορισμένο αριθμό θέσεων και τελικά δεν καταλαμβάνουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους (μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας αποτίμησης προσόντων) επειδή σε αυτές διατίθενται υπάλληλοι που συγκεντρώνουν μεγαλύτερο αριθμό μορίων, παραμένουν σε διαθεσιμότητα, μέχρι τη λήξη του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος των οκτώ μηνών.

Το ΑΣΕΠ θα καταρτίσει πίνακες με βάση τα μοριοδοτούμενα κριτήρια που προκύπτουν από τα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου, τη διοικητική εμπειρία, τον τρόπο εισαγωγής στη δημόσια διοίκηση όπως φαίνεται στους ακόλουθους πίνακες για την κατηγορία ΠΕ/ΤΕ αναλυτικές πληροφορίες για τη μοριοδότηση μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης:


Τυπικά Προσόντα ΠΕ/ΤΕ

Μόρια (Μέγιστο:30)
Βασικός τίτλος
βαθμός πτυχίου
επί 0,5
5
Δεύτερος τίτλος (της ίδιας κατηγορίας με το βασικό τίτλο σπουδών)

3
Διδακτορικό
συναφές με το αντικείμενο
του Φορέα
7
Μεταπτυχιακό
συναφές με το αντικείμενο
του Φορέα
4
Αποφοίτηση από ΕΣΔΔ ή ΕΣΤΑ

5
Γνώση Ξένης Γλώσσας (μοριοδοτούνται μέχρι 2 γλώσσες)
άριστη γνώση
3
Πολύ καλή γνώση
2
Καλή γνώση
1

Διοικητική Εμπειρία ΠΕ/ΤΕ

Μόρια (Μέγιστο:30)
Έτη υπηρεσίας

Για τα πρώτα 5 έτη
(αριθμός ετών x συντελεστή 1)
5
Για τα επόμενα 10 έτη
(αριθμός ετών x συντελεστή
0,5)
5
Για τα επόμενα 20 έτη
(αριθμός ετών x συντελεστή
0,25)
5
Χρόνος υπηρεσίας σε θέση ευθύνης
5
προϊσταμένου Γενικής
Διεύθυνσης
(max 5 έτη x 1,5 μόριο για
κάθε έτος)
7.5
προϊσταμένου Διεύθυνσης
(max 5 έτη x 1 μόριο για κάθε
έτος)
5
προϊσταμένου Τμήματος
(max 5 έτη x 0,5 μόριο για κάθε
έτος)
2.5

Τρόπος Εισαγωγής Στη Δημόσια Διοίκηση ΠΕ/ΤΕ

Μόρια (Μέγιστο:30)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
ΣΤΗΝ ΕΣΔΔ ή ΣΤΗΝ ΕΣΤΑ

30
ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ

30
ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ
ΑΣΕΠ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡ.18 ΤΟΥ
Ν.2190/1994

25
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΠΟ ΤΟΝ
ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

20
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΣΕΙ Ν.1648/1986
ή
Ν.2643/1998

15
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

15
ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟ
ΑΣΕΠ

20
ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ

5

Α. Υποβολή Αιτήσεων-Υπευθύνων Δηλώσεων Συμμετοχής

Οι ως άνω υπάλληλοι καλούνται να υποβάλουν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο κατείχαν οργανική ή προσωποπαγή θέση εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα πέντε ημερών από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 6/2013 Ανακοίνωσης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλ. μέχρι και την 2.1.2014:

α) Αίτηση-Υπεύθυνη

Δήλωση στην οποία θα δηλώσουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν/μεταφερθούν καθορίζοντας τη σειρά προτίμησης και β) τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, για την αποτίμηση προσόντων και τα οποία (δικαιολογητικά) τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα προσωπικά τους μητρώα.

Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων (ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας προσωπικού από αυτήν που κατείχαν όταν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα) υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις και κατέχουν τα τυπικά απαιτούμενα προσόντα του αντίστοιχου κλάδου.

Τονίζεται ότι για τη μετάταξη σε θέση κλάδου ανώτερης κατηγορίας κατά τη διαδικασία κινητικότητας ο υπάλληλος δεν εμπίπτει στον περιορισμό της οκταετίας (παρ. 2 άρθρου 70 του ν.3528/2007).

Διευκρινίζεται ότι ο υπάλληλος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την επιλογή των θέσεων προτίμησης. Για το λόγο αυτό, σημειώνεται ότι:

Υπάλληλοι που:

α) δεν υποβάλλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τη μετάταξη, β) υποβάλλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση χωρίς να αναγράψουν καμία θέση προτίμησης και γ) υποβάλλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση με περιορισμένο αριθμό θέσεων και τελικά δεν καταλαμβάνουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους (μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας αποτίμησης προσόντων) επειδή σε αυτές διατίθενται υπάλληλοι που συγκεντρώνουν μεγαλύτερο αριθμό μορίων, παραμένουν σε διαθεσιμότητα, μέχρι τη λήξη του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος των οκτώ μηνών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν το έντυπο της αίτησης με κωδικό ΜΜ.ΠΕ.1 με τις ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ αυτού στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr Κινητικότητα Ανακοίνωση 6/2013). Την αίτηση υποβάλλουν ενυπόγραφα στην αρμόδια Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εντός της προθεσμίας που ορίζεται ως άνω, δηλ. μέχρι και την 2.1.2014, είτε αυτοπροσώπως, είτε με πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από αυτούς με γραπτή εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή ΚΕΠ. Εντός της ίδιας προθεσμίας, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν και τα τυχόν δικαιολογητικά/πιστοποιητικά, σε περίπτωση που αυτά δεν περιλαμβάνονται στο προσωπικό τους μητρώο, για την απόδειξη ή αξιολόγηση προσόντων ή κριτηρίων που απαιτούνται κατά την παρούσα διαδικασία Συμπλήρωση / τροποποίηση της αίτησης, συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών και υποβολή συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών δικαιολογητικών επιτρέπεται μόνο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Δικαιολογητικά που υποβάλλονται εκπρόθεσμα δεν λαμβάνονται υπόψη. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της υποβολής της στην αρμόδια Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Διεύθυνση.

Β. Υποβολή Στοιχείων από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

1.Εντός προθεσμίας τεσσάρων ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, οι αρμόδιες Διευθύνσεις συμπληρώνoυν τα έντυπα αιτήσεων των υπαλλήλων κατά το μέρος που τους αναλογεί (μεταφορά ορθών στοιχείων στις ειδικές στήλες των αιτήσεων), τα οποία κοινοποιούν στους ενδιαφερόμενους με σχετικό αποδεικτικό επίδοσης.

2. Τάσσεται αποκλειστική προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση ώστε όσοι υπάλληλοι
αμφισβητούν την ορθότητα της αποτύπωσης των προσόντων τους να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης στοιχείων ενώπιον της αρμόδιας Δ/νσης

3. Η αρμόδια Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξετάζει τις υποβληθείσες αιτήσεις διόρθωσης στοιχείων εντός προθεσμίας τριών (3) ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή τους. Σε περίπτωση που κάνει αποδεκτή την αίτηση του υπαλλήλου, διορθώνει αναλόγως το σχετικό έντυπο της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης. Στη συνέχεια, μεταφέρει στην ειδική πληροφοριακή εφαρμογή του ΑΣΕΠ τις αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις για τις οποίες δεν υποβλήθηκαν αιτήσεις διόρθωσης στοιχείων καθώς και αυτές οι οποίες υπέστησαν διόρθωση. Τέλος, ολοκληρώνει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων με τη χρήση ειδικής εφαρμογής του ΑΣΕΠ και σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες που θα κοινοποιηθούν στους πιστοποιημένους χρήστες της εφαρμογής και τους αποστέλλει στο ΑΣΕΠ.

Στον εν λόγω πίνακα καταχωρίζονται για κάθε υπάλληλο τα κριτήρια και οι ιδιότητες που θα ληφθούν υπόψη από το ΑΣΕΠ, προκειμένου να μοριοδοτηθεί και να καταρτιστεί πίνακας κατάταξης υπαλλήλων, ανά φορέα υποδοχής, κατηγορία και κλάδο προσωπικού ο οποίος διαβιβάζεται από το ΑΣΕΠ στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα υποδοχής προκειμένου να καταρτιστεί ο τελικός Πίνακας Διάθεσης.

Αναλυτικές οδηγίες προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις σχετικά με την παραλαβή και τον έλεγχο των αιτήσεων καθώς επίσης και στοιχεία επικοινωνίας προκειμένου να πιστοποιηθούν οι χρήστες των εν λόγω Διευθύνσεων που θα χειριστούν την εφαρμογή κατάρτισης των ψηφιακών πινάκων παρέχονται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ www.asep.gr/ Ανακοίνωση 6/2013.

Γ . Διαδικασία Κατάρτισης των Πινάκων Βαθμολογικής Κατάταξης και Διάθεσης των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα

Η διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Βαθμολογικής Κατάταξης των υπαλλήλων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας διενεργείται κατ΄ αναλογία της διαδικασίας που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει.

Το ΑΣΕΠ, μετά την παραλαβή από τους φορείς προέλευσης των ψηφιακών πινάκων συνδρομής κριτηρίων των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, προβαίνει στον υπολογισμό της βαθμολογίας των συμμετεχόντων, με την καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα των στοιχείων που περιλαμβάνονται στους οικείους ψηφιακούς πίνακες, δηλαδή των κριτηρίων, των ιδιοτήτων καθώς και των προτιμήσεων κάθε υπαλλήλου. Η μοριοδότηση των γενικών κριτηρίων επιλογής αναλύεται στην υπ’ αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/Δ/10/οικ.22738/19-08-2013 Εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΑΔΑ:ΒΛΩΦΧ-ΖΘΣ).

Oι αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΣΕΠ προβαίνουν στην α) κατάρτιση Πίνακα Βαθμολογικής Κατάταξης με βάση τη συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνει κάθε υπάλληλος, λαμβανομένων υπόψη και των κριτηρίων σε περίπτωση ισοβαθμίας, με αναφορά στα κριτήρια και τις ιδιότητες που λήφθηκαν υπόψη για κάθε κατατασσόμενο, της βαθμολογίας που αντιστοιχεί σε κάθε κριτήριο καθώς και της συνολικής βαθμολογίας και β) στην αποστολή του εν λόγω πίνακα στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να εκδοθεί ο τελικός Πίνακας Διάθεσης των υπαλλήλων.

Ο Πίνακας Διάθεσης καταχωρίζεται στο διαδίκτυο στον ηλεκτρονικό τόπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (www.ydmed.gov.gr ) καθώς και στις αρμόδιες Δ/νσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι η μοριοδότηση γίνεται από το ΑΣΕΠ και όχι από τις αρμόδιες Διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δ . Μετάταξη

Για τη μετάταξη των υπαλλήλων, κατόπιν διενέργειας του απαιτούμενου ελέγχου νομιμότητας και, αφού ο φορέας προέλευσης έχει διαβιβάσει εγκαίρως στους φορείς υποδοχής τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων, εκδίδεται απόφαση του οικείου οργάνου διοίκησης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την ανωτέρω απόφαση μετάταξης, καθορίζεται και η ημερομηνία εμφάνισης του υπαλλήλου στο φορέα υποδοχής, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης.

Αν ο υπάλληλος δεν εμφανισθεί με υπαιτιότητά του στο φορέα υποδοχής κατά την ημερομηνία που ορίσθηκε, εκδίδεται πράξη απόλυσης του υπαλλήλου και ανακαλείται η σχετική πράξη μετάταξης από το όργανο διοίκησης του φορέα υποδοχής. Τα δε σχετικά στοιχεία διαβιβάζονται αμέσως από την αρμόδια Διεύθυνση του φορέα υποδοχής στο ΑΣΕΠ καθώς και στο οικείο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο προκειμένου να μεταταχθεί στη θέση ο αμέσως επόμενος αδιάθετος υπάλληλος του Πίνακα Βαθμολογικής Κατάταξης.

Ε . ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Επισημαίνεται ότι οι τρίτεκνοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, μετατάσσονται κατά προτεραιότητα, εφόσον το συνολικό οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους ετησίως, ανέρχεται σε ποσό έως και 45.000 ευρώ , όπως προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας για το τρέχον (ή ελλείψει αυτού, για το προηγούμενο) οικονομικό έτος, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2.οικ/24199/4.9.2013 Απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 2208/6.9.2013).

Όσοι εκ των τριτέκνων εμπίπτουν στην ανωτέρω διάταξη και προκειμένου να τύχουν μετάταξης κατά προτεραιότητα πρέπει να συμπληρώσουν στην ενότητα Ε. ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ Ή/ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ της αίτησης, τον κωδικό 333 που αντιστοιχεί στην αξιολογούμενη ιδιότητα.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το αρ. 12 του ν.4210/2013 «και οι πολύτεκνοι υπάλληλοι, για τους οποίους δεν εφαρμόστηκε η υποπερίπτωση αα` της περίπτωσης Δ` της παρ. 2 του άρθρου 90 του ν. 4172/2013, εφόσον έχουν τρία τέκνα που συνοικούν με αυτούς και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών, σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει», μετατάσσονται/ μεταφέρονται κατά προτεραιότητα.

Οι προϋποθέσεις καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναφέρονται στο ΦΕΚ 2208/Β΄/6.9.2013 «Ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων σχετικών με τα κριτήρια και τη διαδικασία για την κατά προτεραιότητα μετάταξη ή μεταφορά των τρίτεκνων υπαλλήλων (άρθρο 91 του Ν. 4172/2013, ΦΕΚ 167/Α΄).»

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι υπ΄ αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/Δ/10/οικ.22738/19-08-2013 και ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/Δ/οικ.25308/17-9-2013 Εγκύκλιοι του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.


Διαβάστε περισσότερα...