Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Μια ατμοσφαιρική «agora» στη Γιορτή Αγοράς στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρουσιάζονται έργα 26 φωτογράφων στο πλαίσιο εκδηλώσεων της ΕΣΘ.

Μια νοητή βόλτα στην παραδοσιακή αγορά της Θεσσαλονίκης επιχειρούν 26 φωτογράφοι, τα έργα των οποίων παρουσιάζονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, στο πλαίσιο και των εκδηλώσεων της Γιορτής Αγοράς του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ).

Στις φωτογραφίες αυτές δεν υπάρχουν τα νεότευκτα εμπορικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, παρά μόνο τα παντός είδους μικρά και μεγάλα εμπορικά καταστήματα, η αρχιτεκτονική των κτηρίων που τα στεγάζουν, οι «κρυφές» γωνιές της αγοράς του ιστορικού κέντρου, τα ξεχασμένα επαγγέλματα των τεχνιτών της, η καθημερινή ζωή των εμπόρων και των επαγγελματιών, απ' την Αρχαία Αγορά μέχρι την παραλία και απ' την οδό Δωδεκανήσου μέχρι την Εθνικής Αμύνης.

Η έκθεση, με τίτλο «Agora», που παρουσιάστηκε ήδη χθες Κυριακή, στον άξονα της Αριστοτέλους (μεταξύ Μητροπόλεως και Τσιμισκή), διοργανώθηκε από τον ΕΣΘ, σε συνεργασία με το «f14 ΚΟΙΝΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ» και αποτέλεσε τη φωτογραφική παρουσίαση της ιστορικής, οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και αρχιτεκτονικής οντότητας της κλασικής αγοράς του ιστορικού κέντρου.

Η ίδια έκθεση, με παράλληλες εκδηλώσεις του ΕΣΘ, θα συνεχιστεί την ερχόμενη Κυριακή 29 Δεκεμβρίου σε τρία σημεία των οδών Π. Μελά - Π.Π. Γερμανού και Ικτίνου, στις ώρες του εορταστικού ωραρίου της αγοράς (11π.μ.-6μ.μ).

«Η agora είναι 'χτισμένη' πάνω στις ιδέες της συνέλευσης και της συνάθροισης, λειτουργώντας ως ζωντανό κύτταρο του άστεως. Πυρήνας όπου γύρω από αυτόν απλώθηκε η πόλη, κέντρο όλων των δραστηριοτήτων, η αγορά πρέπει να ξανακαταλάβει τη θέση που της αξίζει», υπογραμμίζει ο Φώτης Παλαιολόγος, καλλιτεχνικός διευθυντής της "f14", στην ιστοσελίδα της.

Οι φωτογραφίες της αγοράς δεν ήταν, πάντως, η μόνη εκδήλωση του ΕΣΘ, χτες Κυριακή. «Όπως και πέρυσι, επιθυμία μας ήταν να δώσουμε χαρά σε παιδιά που το έχουν ανάγκη τις δύσκολες αυτές μέρες και γι' αυτό το λόγο, συγκεντρώσαμε δώρα και τα μοιράσαμε στα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS, στο Χαμόγελο του Παιδιού και στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Θεσσαλονίκης, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΕΣΘ.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, στα παιδάκια που βρέθηκαν στην αγορά της πόλης μας με τους γονείς τους, το παραδοσιακό πλέον, μπαλόνι του Άι Βασίλη με τις ευχές του Συλλόγου μας, ενώ μουσικά σχήματα έπαιζαν μουσική και κάλαντα σε διάφορα σημεία της πόλης, με επίκεντρο την οδό Εγνατία, προσφέροντας στους περαστικούς μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Οι εκδηλώσεις είχαν ακόμη την υποστήριξη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ-HELEXPO A.E.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.