Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Ζουν χωρίς ρεύμα επί χρόνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χωρίς ρεύμα, με ευθύνη της πολιτείας, ζουν περίπου επτά οικογένειες στον οικισμό των παλιννοστούντων στην Ξάνθη, εδώ και χρόνια κάτω από τριτοκοσμικές και άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Πρόκειται για οικογένειες παλιννοστούντων οι οποίες ξεκίνησαν την ανέγερση των σπιτιών τους στον οικισμό που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Νεάπολης στην Ξάνθη, ακριβώς πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Οι εργασίες ξεκίνησαν πριν από περίπου δέκα χρόνια, ωστόσο όπως καταγγέλλουν σήμερα οι ιδιοκτήτες, έπεσαν θύματα απάτης με αποτέλεσμα να βρεθούν ξαφνικά με σπίτια χωρίς οικοδομικές άδειες και ως εκ τούτου δεν μπορούν να λάβουν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.



Οι ίδιοι κατονομάζουν ως υπεύθυνο έναν μηχανικό, ο οποίος ανέλαβε την κατασκευή των σπιτιών τους, αλλά και την ίδια την πολιτεία, καθώς ένα πρωί ξύπνησαν και ο μηχανικός είχε «γίνει καπνός», τα σπίτια τους είχαν κτιστεί – είτε ολόκληρα είτε κατά το ήμισυ – χωρίς ωστόσο να έχουν οικοδομικές άδειες.

Έτσι δεν μπορούσαν, και δεν μπορούν μέχρι και σήμερα να ηλεκτροδοτηθούν, ενώ πλέον με τον Νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων το πρόβλημα μπορεί μεν να λυθεί ωστόσο απαιτούνται αρκετές χιλιάδες ευρώ, χρήματα ωστόσο τα οποία οι ίδιοι δεν έχουν για να καταβάλουν.

Ζουν χρόνια… χωρίς ρεύμα

Κάποιοι εκ των ιδιοκτητών των σπιτιών μη έχοντας εναλλακτική λύση αναγκάστηκαν να διαμένουν μέσα στα σπίτια, τα οποία είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί είτε πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρά κτηριακά προβλήματα, χωρίς ρεύμα και υπό τριτοκοσμικές συνθήκες.



Η κα Μαρίνα είναι μια εξ αυτών, η οποία μαζί με τον τυφλό πατέρα της ζει σε ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, υπό το φως των κεριών. Κρατώντας ένα ηλεκτροδοτούμενο χριστουγεννιάτικο στολίδι στα χέρια της, λέει πως έχει στολίδια αλλά δεν έχει ρεύμα να τα φωτίσει.

Το ψυγείο και η τηλεόρασή της είναι απλώς διακοσμητικά στοιχεία μέσα στον χώρο, ενώ χρησιμοποιεί υγραέριο για να μαγειρέψει. Ένα πιάνο που βρίσκεται τοποθετημένο στο σαλόνι του σπιτιού της είναι η μόνη συντροφιά για την ίδια και την οικογένεια της, όταν η νύχτα πέφτει, ενώ όπως τονίζει της θυμίζει τις σπουδές της στη Μόσχα. Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο βρίσκεται στοιβαγμένο μέσα σε νάιλον σακούλες δίπλα στην ξυλόσομπα που διατηρεί ζεστό το σπίτι, ωστόσο η κα Μαρίνα υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να το στολίσει φέτος, καθώς χωρίς ρεύμα δεν έχει νόημα.

Τη νύχτα χρησιμοποιεί ένα κεράκι το οποίο τοποθετεί μέσα σε ένα τάπερ με ρύζι για να στέκεται και να μπορεί να το περιφέρει μέσα στο σπίτι, ωστόσο οι κίνδυνοι είναι πολλοί και όπως φαίνεται τους γνωρίζει πολύ καλά και η ίδια.



Λίγα τετράγωνα παραπέρα από το σπίτι της κας Μαρίνας ο κ. Αλέξης και η διαβητική γυναίκα του ζουν τον δικό τους Γολγοθά επί πέντε περίπου χρόνια, με τη ζωή τους να φαντάζει με ένα καθημερινό μαρτύριο χωρίς ρεύμα.

Όπως τονίζει, φανερά εκνευρισμένος ο κ. Αλέξης, η γυναίκα του πρέπει να λαμβάνει ινσουλίνη η οποία ωστόσο πρέπει να φυλάσσεται σε ψυγείο. Επειδή οι ίδιοι όμως δεν έχουν, αναγκάζονται να ζητούν βοήθεια από τους γείτονες. «Είναι σαν να ζεις στα βουνά. Έφυγα από τον πόλεμο ζωντανός και ήρθα εδώ και είναι λες και είμαι στον πόλεμο κάθε μέρα» προσθέτει η ίδιος.

Περιμένουν από την πολιτεία λύσεις

Στο σύνολο τους οι ιδιοκτήτες των σπιτιών είναι άνθρωποι άνεργοι, χωρίς εισοδήματα που ζουν με επιδόματα και στα όρια της φτώχειας. Αυτό που ζητούν σήμερα δεν είναι άλλο από το να βρεθεί μια λύση ώστε τα σπίτια τους να ηλεκτροδοτηθούν και να μπορέσουν να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες.

«Θα πάμε στα κανάλια της Τουρκίας και της Ρωσίας για να ζητήσουμε βοήθεια. Βοήθεια που δεν βρίσκουμε εδώ στην Ελλάδα» σημειώνουν, με την αγανάκτηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

«Σε πάρα πολλά σπίτια στην Εκτενεπόλ υπάρχει πρόβλημα με τις οικοδομικές άδειες, επειδή εξαφανίστηκε λέει ο εργολάβος. Δεν θα έπρεπε το θέμα να λυθεί; πάει χρόνια πια η κατάσταση εκεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων παίρνοντας θέση για το πρόβλημα, τονίζοντας πως «υψώνουν όλοι τα χέρια ότι είναι αναρμόδιοι, κάποιος πρέπει να δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα των ανθρώπων».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.