Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα προνοιακά επιδόματα για τους ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Στόχος της ρύθμισης που εξήγγειλε ο υπουργός για το νέο έτος, δεν είναι άλλος από την ακόμα μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τμήματος ΑμεΑ ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας για καταβολή, από το νέο, έτος των προνοιακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια.

Η ανακοίνωση:

«Τα προνοιακά επιδόματα στη προκρούστεια κλίνη του μνημονίου!»

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση για καταβολή από το νέο έτος των προνοιακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, δεν αποτελεί κάποια καινούργια δημοσιονομική «έμπνευση» της κυβέρνησης.

Έρχεται σε συνέχεια των μνημονιακών δεσμεύσεων, τόσο αυτής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, απέναντι στην τρόικα για περικοπές και ελαχιστοποίηση των κοινωνικών/προνοιακών επιδομάτων και παροχών, αλλά και σχετικής μελέτης του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), την οποία είχε παρουσιάσει ο Υπουργός ήδη από τα τέλη Σεπτέμβρη και μέσω της οποίας επιχείρησε τότε να προβάλλει επικοινωνιακά την αναγκαιότητα συγχώνευσης συντάξεων και επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία σε ένα νέο ενιαίο επίδομα-ύψους 500 €, το οποίο θα δίνεται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Στόχος λοιπόν της ρύθμισης που εξήγγειλε ο Υπουργός για το νέο έτος, δεν είναι άλλος από την ακόμα μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων. Και για να στηρίξει επικοινωνιακά αυτή την κοινωνικά ανάλγητη και επαίσχυντη ρύθμιση, η κυβέρνηση φρόντισε να παρουσιάσει ως προνομιούχους τους αναπήρους που τυχαίνει να παίρνουν σύνταξη ταυτόχρονα με το προνοιακό επίδομα! Κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τους συνταξιούχους αναπήρους, οι οποίοι κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία και τώρα επιβιώνουν με τη σύνταξη που είναι καρπός της εργασίας τους, ότι περίπου λάθρα λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα !!!!

Υπουργός και κυβέρνηση, επιδιδόμενοι στην τακτική «του διαίρει και βασίλευε», προσπαθούν να ενεργοποιήσουν κοινωνικά αντανακλαστικά και να στρέψουν τη μία κατηγορία αναπήρων ενάντια στην άλλη, άνεργους κατά εργαζομένων και συνταξιούχων!

Μάλιστα, στη σχετική του συνέντευξη, ο Υπουργός χωρίς ντροπή ανακοίνωσε ότι επιδοτούνται μόλις 164.000 άνθρωποι από την Πρόνοια, όταν είναι γνωστό ότι το 10% του πληθυσμού έχει κάποιας μορφής αναπηρία. Επιπλέον, ομολόγησε πως μόνο το 30% των επιδοτουμένων αναπήρων λαμβάνουν κάποιας μορφής σύνταξη των 400-500 € (αναπηρική, ή γήρατος ή και λόγω θανάτου). Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 70% των ανθρώπων με αναπηρία δεν είχαν και δεν έχουν καμία πρόσβαση στην εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση!

Θα έπρεπε να γνωρίζει ο Υπουργός και η Κυβέρνηση ότι η αναπηρία έχει επιπρόσθετο κόστος λόγω των αυξημένων αναγκών, τις οποίες έρχεται η Πολιτεία να καλύψει με τη χορήγηση του περιορισμένου αυτού προνοιακού επιδόματος, σαν ελάχιστη αναγνώριση της ανυπαρξίας Πρόνοιας στην Εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση, την ελεύθερη μετακίνηση στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και την αυξημένη ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόσβασης στο σύστημα Υγείας, το οποίο έχει ήδη καταρρεύσει!

Είναι άμεση ανάγκη η ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής και η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο και μια διαφορετική πορεία της χώρας. Καλούμε όλες και όλους τους πολίτες με αναπηρία να οργανώσουν τον αγώνα τους και να αντισταθούν δυναμικά στην εφαρμογή αυτών των αναπηροκτόνων πολιτικών. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συντονίσουν το βήμα τους με όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις συλλογικότητες που αγωνίζονται για την ανατροπή των νεοφιλελευθέρων μνημονικών πολιτικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.