Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Υγιή μάτια χάρη στο φως που φτάνει στο έμβρυο


Νέα δεδομένα για την κατανόηση των οφθαλμολογικών διαταραχών.

Το φως που διαπερνά το σώμα της γυναίκας και φτάνει μέχρι την μήτρα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οφθαλμών, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Ιατρικού Κέντρου του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Σινσινάτι διεξήγαγαν σχετικό πείραμα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι εκείνα που πέρασαν όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε απόλυτο σκοτάδι γέννησαν μωρά με αλλοιωμένους οφθαλμούς.

Η παρατήρησή τους αποτελεί ένδειξη ότι το φως έστω και σε μικρές ποσότητες, είναι απαραίτητο για τον έλεγχο των αγγείων που αιματώνουν τα μάτια. Οι επιστήμονες έδειξαν ότι το φως ενεργοποιεί στα ποντίκια μια πρωτεΐνη την μελανοσφίνη, η οποία επίσης παίζει ρόλο στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού και υπάρχει και στους ανθρώπους. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν και στους ανθρώπους ισχύει ό,τι παρατηρήθηκε και στα ποντίκια.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα συμβάλλουν στην κατανόηση των οφθαλμολογικών διαταραχών.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός σε ανασφάλιστους


Θα προσκομίζουν μόνο την αστυνομική τους ταυτότητα.

Τη Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (ΥΠΕ), στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός σε ανασφάλιστους πολίτες.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο, στον χώρο του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΚΕΠΥΚΑ) στην οδό Σμύρνης 26, τις πρωινές ώρες από τις 8.00 έως 13.00.

Σύμφωνα με την ΥΠΕ, άποροι και ανασφάλιστοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν το εμβόλιο κατά της γρίπης, προσερχόμενοι απευθείας στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, προσκομίζοντας μόνο την αστυνομική τους ταυτότητα.

Δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός για ανασφάλιστους πολίτες θα πραγματοποιείται και σε όλη την Περιφέρεια της Κρήτης, σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νησιού, καθώς εκτιμάται, ότι υπάρχει άμεση ανάγκη λόγω και του αυξημένου αριθμού ανασφάλιστων.

Ο εμβολιασμός υλοποιείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας που αναπτύσσει η 7η ΥΠΕ Κρήτης, μέσω της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, με βασική επιδίωξη την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και την πρόληψη της υγείας του πληθυσμού.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σημασία του πρωινού για τα παιδιά


Σύμφωνα με μελέτες επηρεάζει την επίδοσή τους.

Ίσως η πιο σημαντική συνήθεια που πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι η λήψη πρωινού γεύματος.

Τα παιδιά θα πρέπει να ξυπνούν νωρίτερα και να παίρνουν ένα καλό πρωινό χωρίς να βιάζονται, ή ακόμη και να μάθουν να το προετοιμάζουν μόνα τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που δεν προσλαμβάνουν πρωινό έχουν μειωμένη επίδοση στις εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και εγρήγορση, ενώ μοιάζουν πολλές φορές πιο κουρασμένα και νωχελικά. Ακόμα και στα παιδιά που τρώνε πρωινό, φαίνεται ότι η επίδοση τους μειώνεται προς το μεσημέρι αν δεν συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και κάποια ενδιάμεσα σνακ. Μην ξεχνάμε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να «λειτουργήσει» χρησιμοποιεί γλυκόζη η οποία μας παρέχεται μέσω της τροφής.. μόνο έτσι μπορούμε να σκεπτόμαστε, να είμαστε δραστήριοι και γεμάτοι με ενέργεια και ζωντάνια!

Επιπρόσθετα, τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό, φαίνεται από μελέτες ότι έχουν την τάση να είναι χαμηλότερου σωματικού βάρους και έχουν περισσότερες πιθανότητες να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά και να έχουν υψηλότερες ημερήσιες προσλήψεις βιταμινών, ανόργανων αλάτων και φυτικών ινών- σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό.

Τελικά τι θα πρέπει να καταναλώσει ένα παιδί;

Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, τα οποία να προσφέρουν πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες!

Ακολουθούν κάποιες ιδέες:

- Γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτο.
- Γάλα με μούσλι και αποξηραμένα φρούτα.
- Γάλα με βρώμη και φρούτο.
- Γάλα με φρυγανιές ολικής αλέσεως και φρούτο.
- 1 τοστ (ψωμί ολικής αλέσεως) με τυρί και τόνο, φρούτο.
- 1 αυγό, 1-2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτο.
- Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και κομματάκια φρούτου, 1-2 κριτσίνια ολικής αλέσεως.
- Μιλκ – σέικ: γάλα, γιαούρτι, φρούτο, μπισκότο ολικής αλέσεως.
- Φρυγανιές ολικής αλέσεως με τυρί κρέμα, φρουτοσαλάτα.
- Ανάμεικτος φυσικός χυμός, γιαούρτι με ταχίνι ή μέλι, 1 κράκερ ολικής αλέσεως.
- 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής αλέσεως, 1 ποτήρι γάλα, 1 φρούτο.
- Αραβική πίτα γεμιστή με ομελέτα από ποικιλία λαχανικών.
- Γάλα με φρυγανιές ολικής αλέσεως με μαργαρίνη και μέλι, φρέσκο ανάμεικτο χυμό.

Τέλος μία συμβουλή προς όλους τους γονείς:

Επειδή ένας γονιός αποτελεί πάντα πρότυπο για το παιδί του, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, επιβάλλεται εσείς οι γονείς να τρώτε ένα πλήρες πρωινό και να συντονίζετε όλη την οικογένεια ώστε να απολαμβάνεται όλοι μαζί το πρωινό σας στο τραπέζι.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί


Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έδωσε απόψε στη δημοσιότητα , το υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο, που συνδέεται με την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, έστειλε το υπουργείο, για διαβούλευση, στις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών,Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), ζητώντας τις απόψεις τους, εντός δεκαπέντε ημερών, δηλαδή ως το τέλος Ιανουαρίου.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο «το περιεχόμενο του κειμένου αυτού αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την αξιολόγηση, που αφορά στο σύνολο των εκπαιδευτικών διαδικασιών. Βασικός σκοπός είναι η βελτίωσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της Εκπαίδευσης, η ορθολογική διαχείριση των πόρων, η κατάλληλη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και η ανάπτυξη σχέσεων και δικτύων συνεργασίας, μεταξύ των συντελεστών της Εκπαιδευτικής Κοινότητας.

Τελικός στόχος της αξιολόγησης είναι η ανταπόκριση του εκπαιδευτικού συστήματος στις αυξανόμενες απαιτήσεις της Εκπαίδευσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι για την αξιολόγηση χρησιμοποιείται τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα. Η ένταξη του αξιολογούμενου σε βαθμίδα της περιγραφικής κλίμακας συνεπάγεται τον ποιοτικό του χαρακτηρισμό ως ακολούθως: «ελλιπής», «επαρκής», «πολύ καλός» ή «εξαιρετικός».

Οι ποιοτικοί χαρακτηρισμοί που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο αντιστοιχίζονται με βαθμολογική κλίμακα, στην οποία κατώτατος βαθμός είναι το 0 και ανώτατος το 100, ως εξής: α) «ελλιπής»: 0 έως 30 βαθμοί,β) «επαρκής»: 31 έως 60 βαθμοί ,γ) «πολύ καλός»: 61 έως 80 βαθμοί και δ) «εξαιρετικός»: 81 έως 100 βαθμοί. Ο αξιολογητής στην οικεία έκθεση αξιολόγησης αναγράφει, για κάθε αξιολογούμενο κριτήριο, τον ποιοτικό χαρακτηρισμό και την βαθμολογία του αξιολογούμενου. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας των επιμέρους κριτηρίων κάθε κατηγορίας αποτελεί τη βαθμολογία της οικείας κατηγορίας κριτηρίων, από την οποία προκύπτει ο αντίστοιχος ποιοτικός χαρακτηρισμός.

Όσον αφορά στη διαδικασία με την οποία διενεργείται η αξιολόγηση ακολουθούνται τα παρακάτω στάδια:

:α) Ο αξιολογούμενος συμπληρώνει και υποβάλλει έκθεση αυτοαξιολόγησής του το αργότερο εντός πέντε (5) ημερών, πριν από την έναρξη της αξιολογικής περιόδου. Η έκθεση αυτοαξιολόγησης απευθύνεται προς τον αξιολογητή και κατατίθεται στη γραμματεία της σχολικής μονάδας ή του σχολικού συμβούλου ή της κεντρικής ή αποκεντρωμένης υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο αξιολογητής. Παράλειψη υποβολής της έκθεσης αυτής σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη διαδικασία της αξιολόγησης. β) Οι αξιολογητές πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσκαλούν εγγράφως τους αξιολογούμενους σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα σε συνάντηση συζήτησης αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση. Η πρόσκληση κοινοποιείται στον αξιολογούμενο τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες πριν από την ημέρα της συνάντησης. Η παράλειψη πρόσκλησης του αξιολογούμενου στη συνάντηση και μη προσέλευσή του επιφέρει ακυρότητα της έκθεσης αξιολόγησης. Η ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης καθώς και οι υπογραφές του αξιολογητή και του αξιολογούμενου σημειώνονται στον οικείο χώρο του εντύπου της έκθεσης αξιολόγησής του.γ) Οι αξιολογητές μετά το πέρας της διαδικασίας συντάσσουν εκθέσεις αξιολόγησης. Οι εκθέσεις γνωστοποιούνται αποδεδειγμένα, το αργότερο εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη σύνταξή τους, στους αξιολογούμενους. Σε περίπτωση νόμιμης απουσίας του αξιολογούμενου από την υπηρεσιακή μονάδα που υπηρετεί ή πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του υποχρεωτικού του ωραρίου η έκθεση αξιολόγησης αποστέλλεται στην κατοικία του ταχυδρομικά, επί αποδείξει ή με κάθε άλλο νόμιμο μέσο. Οι αξιολογικές εκθέσεις γνωστοποιούνται εντός της αξιολογικής περιόδου ή το αργότερο τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από τη λήξη της.

Επίσης, η διοικητική αξιολόγηση είναι ετήσια ενώ η εκπαιδευτική αξιολόγηση, διενεργείται μία, τουλάχιστον, φορά ανά τριετία . Οι αξιολογούμενοι δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση ενώπιον δευτεροβαθμίων οργάνων αξιολογικής κρίσης εφόσον :α) η συνολική τους βαθμολογία είναι μικρότερη από 45 μονάδες ή β) η διαφορά στη βαθμολογία των επιμέρους κριτηρίων της ίδιας κατηγορίας είναι μεγαλύτερη από 45 μονάδες.

Παράλληλα, τέλος, αξιολογούνται και οι δόκιμοι εκπαιδευτικοί ως εξής : Για τους δόκιμους εκπαιδευτικούς συντάσσονται κατά τη διάρκεια της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας δύο (2) εκθέσεις διοικητικής και δύο (2) εκθέσεις εκπαιδευτικής αξιολόγησης. Οι πρώτες εκθέσεις αξιολογήσεις συντάσσονται ,εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών ,μετά τη συμπλήρωση ενός ημερολογιακού έτους υπηρεσίας του εκπαιδευτικού-(ενδιάμεσες εκθέσεις αξιολόγησης- και οι δεύτερες εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών μετά τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ψωμί στο «μικροσκόπιο»


Ο μύθος περί παχυσαρκίας και η παρεξήγηση για την κατανάλωσή του.

Ένα από τα τρόφιμα που έχει παρεξηγηθεί όσο κανένα άλλο είναι το ψωμί. Εδικά μάλιστα η συσχέτιση του με την παχυσαρκία, αποτελεί ένα μύθο που διαιωνίζεται μέχρι και σήμερα.

Το ψωμί βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, γεγονός που σημαίνει ότι συστήνεται να καταναλώνεται σε τακτική ημερήσια βάση. Παρασκευάζεται από αλεύρι, νερό, μαγιά και αλάτι. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται και μικρή ποσότητα ζάχαρης για να φουσκώσει η μαγιά. Ανάλογα με την πρώτη ύλη παρασκευής του αλευριού έχουμε το παραδοσιακό ψωμί από σιτάρι, το σικάλεως, το καλμποκόψωμο, γνωστό και ως μπομπότα, ενώ αν περιέχει διάφορους σπόρους ονομάζεται πολύσπορο. Μάλιστα, τώρα τελευταία συναντούμε και εμπλουτισμένα ψωμιά με ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, ασβέστιο και άλλα ιχνοστοιχεία.

Ωστόσο, πολλοί είναι σήμερα αυτοί που αποφεύγουν να το καταναλώνουν καθώς φοβούνται ότι θα παχύνουν. Μία φέτα λευκό ψωμί 30 γραμμαρίων αποδίδει μόλις 80 θερμίδες, κάτι αντίστοιχο αποδίδει το σικάλεως και το ολικής άλεσης και κάτι περισσότερο το πολύσπορο.

Από την άλλη όμως, το ψωμί αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατανθράκων προσφέροντας στον οργανισμό μας άμεσα ενέργεια, ενώ παράλληλα μας προσφέρει πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και του μεταβολισμού μας. Τέλος μας δίνει και πρωτεΐνη, μικρής ωστόσο βιολογικής αξίας.

Όμως το ψωμί αποτελεί τη βάση (το υπόστρωμα) για να καταναλωθεί συνδυαστικά μαζί με άλλες τροφές κι αυτός ο συνδυασμός είναι που μπορεί να τινάξει το ενεργειακό μας ισοζύγιο στον αέρα. Για παράδειγμα, αν βουτήξετε μια φέτα ψωμί στο λάδι που μένει στο πιάτο από μια χωριάτικη σαλάτα, τότε δεν θα πάρετε μόνο τις 80 θερμίδες του ψωμιού, αλλά περισσότερες από 250 θερμίδες. Αν ομοίως, αλείψετε το φρεσκοψημένο (και συχνά ενισχυμένο με λάδι) ψωμάκι των ορεκτικών σε ένα εστιατόριο, με πάστα ελιάς ή βούτυρο, τότε οι θερμίδες δεν θα περιοριστούν στις 80/φέτα, αλλά θα εκτοξευτούν στις 200 τουλάχιστον. Συνεπώς δεν είναι το ψωμί που παχαίνει, αλλά αυτά που το συνήθως το συνοδεύουμε.

Κάτι που χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του, αφορά την περιεκτικότητά του σε αλάτι. Συγκεκριμένα, το ψωμί αποτελεί μια από τις «κρυφές» πηγές πρόσληψης διαιτητικού νατρίου (που σχετίζεται με τα αυξημένα ποσοστά υπέρτασης και καρδιοαγγειακών νοσημάτων της εποχής μας) γεγονός το οποίο πρέπει να συνυπολογίζεται στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Extra Tip
Ένα από τα συχνότερα λάθη των διαιτώμενων είναι ότι καταναλώνουν παξιμάδι αντί για ψωμί. Ένα κριθαλοκούλουρο 80 γραμμαρίων μπορεί να αποδώσει μέχρι και 320 θερμίδες, όσες, δηλαδή, 4 φέτες ψωμιού.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερώσεις στα σχολεία για τον ιό HIV


Συνεχίζει τις δράσεις ο δήμος Μίνωα Πεδιάδας.

Με ομιλίες στους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της ευρύτερης περιοχής του δήμου Μινώα Πεδιάδας συνεχίζει η δημοτική Αρχή τον προγραμματισμό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τον ιό HIV (AIDS).

Σκοπός της εκστρατείας είναι να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα να ενημερωθούν γύρω από τον ιό του HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, με έμφαση στην πρόληψη, τα μέτρα προφύλαξης, την επαγρύπνηση, αλλά και την καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού.

Στo πλαίσιo αυτό, σήμερα στις 12:00μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ειδική ενημέρωση στους μαθητές του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου.

Για το θέμα θα μιλήσουν ο διευθυντής ΕΣΥ Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου Αντώνης Χρονάκης, η επισκέπτρια Υγείας ΚΥ Αρκαλοχωρίου Αφροδίτη Ζαβιδάκη και η μαία ΚΥ Αρκαλοχωρίου Κρυσταλλία Αρχοντάκη.

Ήδη, σε συνεργασία των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Μινώα Πεδιάδας με τους φορείς υγείας της περιοχής, έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογες ενημερωτικές ομιλίες στους μαθητές του Λυκείου Καστελλίου, του Γενικού Λυκείου Αρκαλοχωρίου, καθώς και στους μαθητές του ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου.

Η εκστρατεία δράσης και πρόληψης κατά του HIV που υλοποιεί ο δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει ξεκινήσει από τις 30 Νοεμβρίου του 2012 με ενημερωτικές δράσεις στο κέντρο του Αρκαλοχωρίου, του Καστελλίου και του Θραψανού (street actions) και παράλληλη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και προφυλακτικών.

Επιπλέον, υλοποιήθηκαν εξορμήσεις σε κεντρικές πλατείες, αλλά και σε περιοχές όπου διαμένουν μετανάστες, για τη διανομή προφυλακτικών και αντίστοιχου ενημερωτικού υλικού, το οποίο έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, όπως αγγλικά, γαλλικά, σέρβικα, αλβανικά, βουλγάρικα, ρουμάνικα και ρώσικα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπερηχογράφημα εγκεφάλου στα βρέφη


Ενδεικτικά πραγματοποιείται στους έξι πρώτους μήνες ζωής.

Το υπερηχογράφημα αποτελεί εξέταση πρώτης γραμμής στην απεικόνιση του νεογνικού και βρεφικού εγκεφάλου.

Είναι η μόνη απεικονιστική μέθοδος που μπορεί να γίνει στις μονάδες εντατικής παρακολούθησης νεογνών και σε εξειδικευμένο ιατρείο υπερήχων, εύκολα, με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια, γρήγορα, χωρίς να απαιτείται φαρμακευτική καταστολή του βρέφους.

Στερείται ιοντίζουσας ακτινοβολίας και το κόστος της είναι χαμηλό, γεγονός που επιτρέπει την πραγματοποίηση τακτικών επανελέγχων, κυρίως σε νεογνά και βρέφη υψηλού κινδύνου (π.χ. πρόωρα).

Το υπερηχογράφημα επιτρέπει την ακριβή διάγνωση αιμορραγιών, συγγενών ανωμαλιών, υδροκεφάλου, περικοιλιακής λευκοεγκεφαλομαλάκυνσης, φλεγμονών (μηνιγγίτιδα-κοιλίτιδα, αποστήματα ) και μορφωμάτων (κύστεις ή όγκους).

Η εφαρμογή του δυναμικού και έγχρωμου Doppler (Power και Color Doppler) επιτρέπει τη διερεύνηση της εγκεφαλικής αγγειακής ροής, κυρίως με τη μελέτη της πρόσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας, καθώς και την ανίχνευση αγγειακών δυσπλασιών (πχ αιμαγγειώματα).

Το πλέον κατάλληλο χρονικό διάστημα στο οποίο πραγματοποιείται ο υπέρηχος εγκεφάλου είναι στους έξι πρώτους μήνες ζωής.

Η προσπέλαση γίνεται από την πρόσθια πηγή ενώ τους τρεις πρώτους μήνες ζωής, εκμεταλλευόμαστε την οπίσθια και τις πλάγιες πηγές για πιο λεπτομερή και ολοκληρωμένη απεικόνιση των εγκεφαλικών ημισφαιρίων, του στελέχους και της παρεγκεφαλίδας.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα ψηλοτάκουνα για την υγεία


Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους πόνους στα πόδια.

Τα ψηλοτάκουνα κάνουν κακό στην υγεία σας. Ωραία τα high heels αλλά η ζημιά που προκαλούν είναι ανεπανόρθωτη.

Περίπου 1 εκατομμύριο γυναίκες πριν τα 40 υποφέρουν από πόνο στα γόνατα ή κότσι. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Πόνος στα γόνατα
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Ξεκινήστε τη γυμναστική
Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα διατηρήσετε την ελαστικότητα των αρθρώσεών σας, αλλά ταυτόχρονα θα χάσετε και κιλά. Οι υπέρβαροι άνθρωποι ασκούν πίεση στις αρθρώσεις τους κι αυτό μπορεί να οδηγήσει τελικά σε αρθρίτιδα.

Προσέξτε τα παπούτσια σας
Περίπου το 50% των ανθρώπων πάσχουν από πλατυποδία ή υπτιασμό, παθήσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε φθορά των αρθρικών χόνδρων με το πέρασμα των χρόνων. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση πάτων στα παπούτσια ή την αγορά ανατομικών παπουτσιών.Μην περπατάτε με τακούνια Φυλάξτε τα για ειδικές περιπτώσεις, αλλά σε καμία περίπτωση μην τα προτιμήσετε όταν πρόκειται να περπατήσετε πολύ. Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Arthritis & Rheumatism έδειξε ότι οι γυναίκες που φορούν συχνά ψηλά τακούνια έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από πόνους στη φτέρνα και τον αστράγαλο τα επόμενα χρόνια.

Κότσι
Τα ψηλά τακούνια κάνουν τα πόδια σέξι, αλλά το ρητό «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος» ίσως πρέπει να το απαρνηθείτε για λίγο. Τα στενά παπούτσια ασκούν συνεχή πίεση στο μπροστινό μέρος του ποδιού σας, δημιουργώντας ερεθισμούς στις αρθρώσεις σας Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει κότσι, δηλαδή μια σκληρή προεξοχή στη βάση του μεγάλου δαχτύλου. Οι μισές γυναίκες υποφέρουν από τέτοιες καταστάσεις κι αν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες να βρεθείτε κι εσείς ανάμεσά τους, έχετε υπόψη σας τις παρακάτω στρατηγικές:

Αγοράστε παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά στο πόδι σας
Περίπου το 88% των γυναικών επιλέγει παπούτσια που δεν είναι κατάλληλα, με αποτέλεσμα το πόδι να στριμώχνεται, όπως αναφέρει η Αμερικανική Ποδιατρική Εταιρία.
Αν είστε ανάμεσα σε 2 νούμερα, επιλέξτε το μεγαλύτερο ή επιδιορθώστε το μικρότερο στο μπροστινό μέρος σε τσαγκάρη, έτσι ώστε να μην πιέζει το πόδι σας.

Αποφύγετε τα μυτερά
Αυτού του είδους τα παπούτσια εμποδίζουν τη σωστή ευθυγράμμιση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, γι’ αυτό καλύτερα να διαλέξετε ένα ζευγάρι με στρογγυλό ή τετράγωνο μπροστινό μέρος. Αν επιμένετε στις αγαπημένες σας μυτερές μπότες, σιγουρευτείτε ότι διαλέγετε το σωστό νούμερο.

Το μυστικό
Πάντα έχω μαζί μου ένα ζευγάρι αθλητικά ή μπαλαρίνες ώστε να περπατώ άνετα, ακόμη και στο studio την ώρα των διαλειμμάτων. Ωραία τα ψηλοτάκουνα αλλά ακόμη καλύτερη και η υγεία μας!



Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα «δώρα» του μήλου


Το «αμαρτωλό» φρούτο προσφέρει πολλά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το μήλο εκτός από το πιο αμαρτωλό φρούτο, αποτελεί και ένα φρούτο με πολλά δώρα για την υγεία μας.

Το πιο αμαρτωλό φρούτο, περιέχει:

- Πολλές φυτικές ίνες
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C
- Αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, κερκετίνη)
- Και μέταλλα

Η κατανάλωση μήλων μας βοηθά γιατί καθυστερεί νοσήματα φθοράς, έχει αντιγηραντική δράση, αγχολυτική και αντιπυρετική.

Επίσης, μας προστατεύει από τη χοληστερίνη, την πίεση, την υπεργλυκαιμία, τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο, και τους ιούς και πρόσφατα προστέθηκε και στην λίστα και το Αλτσαχάιμερ.

Τέλος, λέγεται ότι η μυρωδιά του μήλου έχει ηρεμιστική δράση και βοηθά στην πτώση της πίεσης.


Πηγή: hhttp://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η νόσος του Πάρκινσον και η σημασία της αγωγής


Σύμφωνα με έρευνα οι ασθενείς μπορούν να αναπτύξουν ταλέντα.

Ειδικοί στη νόσο Πάρκινσον, παγκοσμίως, ανέφεραν ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο. Πολλοί ασθενείς που ακολουθούν αγωγή με φάρμακα για την αύξηση της δραστηριότητας της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, για τα κινητικά συμπτώματα, όπως τρόμο και μυϊκή δυσκαμψία, αναπτύσσουν νέα δημιουργικά ταλέντα, όπως ζωγραφική, γλυπτική, γράψιμο κα.

Η καθηγήτρια Rivka Inzelberg, από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, πρώτα παρατήρησε την τάση στην κλινική της, Sheba Medical Center, όταν τα συνήθη δώρα διακοπών των ασθενών της άλλαξαν. Αντί για σοκολάτες ή παρόμοια δώρα, οι ασθενείς έφερναν έργα τέχνης που φιλοτέχνησαν οι ίδιοι.

Η Inzelberg ερεύνησε για ενδείξεις της ενίσχυσης της δημιουργικότητας στην τρέχουσα ιατρική βιβλιογραφία. Εξέτασε, σε περιγραφές περιστατικών, τις λεπτομέρειες του κάθε ασθενούς για να ανακαλύψει έναν κοινό παράγοντα.

Όλοι λάμβαναν συνθετικούς προδρόμους της ντοπαμίνης και αγωνιστές υποδοχέων ντοπαμίνης, που αυξάνουν την ποσότητα δραστηριότητας της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο ερεθίζοντας τους υποδοχείς. Η έρευνά της θα δημοσιευτεί στο περιοδικό «Behavioral Neuroscience».

Η κύρια λειτουργία της ντοπαμίνης είναι να βοηθά τη μετάδοση των κινητικών εντολών, που είναι η αιτία που η έλλειψη ντοπαμίνης σε ασθενείς με Πάρκινσον συνδέεται με τρόμο και δυσκολία στο συντονισμό των κινήσεων.

Εμπλέκεται επίσης στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Πρόκειται για το σύστημα που η καθηγήτρια Inzelberg πιστεύει πως σχετίζεται με αυξημένη δημιουργικότητα.

Η ντοπαμίνη και η καλλιτεχνική φλέβα έχουν συνδεθεί στο παρελθόν, σημειώνει, αναφέροντας το παράδειγμα του Βαν Γκόγκ που εμφάνιζε ψύχωση. Είναι πιθανό η δημιουργικότητά του να ήταν αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ψύχωσης, που εκτιμάται ότι προκαλείται από έκρηξη των επιπέδων ντοπαμίνης.

Η Inzelberg παρατηρεί ότι φαίνεται πως δεν υπάρχει όριο στα είδη καλλιτεχνικής εργασίας για την οποία αναπτύσσουν ταλέντο οι ασθενείς.

Στα περιστατικά περιλαμβάνονται ένας αρχιτέκτονας που άρχισε να ζωγραφίζει ανθρώπινες φιγούρες μετά την αγωγή και ασθενής που μετά την αγωγή κέρδισε βραβείο ως ποιητής, αν και ποτέ πριν δεν είχε ασχοληθεί με τις τέχνες.

Είναι πιθανό οι ασθενείς να εκφράζουν ταλέντα που βρίσκονταν εν υπνώσει και τα οποία δεν είχαν ποτέ κουράγιο να παρουσιάσουν. Οι θεραπείες για την ενίσχυση της ντοπαμίνης συνδέονται επίσης με απώλεια ελέγχου των παρορμήσεων και ορισμένες φορές οδηγούν σε συμπεριφορές όπως τζόγο ή εμμονικά χόμπι.

Μια αύξηση στη δημιουργικότητα μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με τη μείωση των αναστολών, επιτρέποντας στους ασθενείς να αγκαλιάσουν τη δημιουργικότητά τους. Ορισμένοι ανέφεραν σύνδεση μεταξύ της καλλιτεχνικής τους ευαισθησίας και της φαρμακευτικής δόσης, σημειώνοντας ότι αισθάνονται πως μπορούν να δημιουργήσουν πιο ελεύθερα όταν η δόση είναι υψηλότερη.

Η Inzelberg εκτιμά ότι τέτοιες καλλιτεχνικές εκφράσεις έχουν υποσχόμενα θεραπευτικά αποτελέσματα, ψυχολογικά και σωματικά. Οι ασθενείς της αναφέρουν ότι είναι πιο ευτυχείς όταν ασχολούνται με την τέχνη τους και παρατήρησαν ότι οι κινητικές δυσκολίες μπορούν να μειωθούν σημαντικά. Ένας ασθενής χρησιμοποιεί μπαστούνι για τη μετακίνηση αλλά δημιουργεί γλυπτά από ξύλο που έχουν εκτεθεί.

Η ειδικός εξηγεί ότι εξωτερικά ερεθίσματα μπορούν ορισμένες φορές να παρακάμψουν κινητικά θέματα και να ενισχύσουν τη φυσιολογική κίνηση.

Παρόμοια είδη θεραπείας μέσω της τέχνης χρησιμοποιούνται για ασθενείς με άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης


Ερευνητές εξέτασαν τη δράση της γυμναστικής σε σχέση με τις φαρμακευτικές αγωγές.

Οι γιατροί θα πρέπει να τονίζουν την αξία της σωματικής δραστηριότητας για τη μείωση της χοληστερόλης, δηλώνουν ερευνητές που μελέτησαν πόσο καλά δρα η άσκηση σε σύγκριση με τις τρέχουσες φαρμακευτικές αγωγές.

Ερευνητές στην Ουάσιγκτον, ερεύνησαν τα ιατρικά αρχεία 10.043 βετεράνων με υψηλά επίπεδα βλαπτικής χοληστερόλης.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν 18,5% σε ανθρώπους που λάμβαναν στατίνες σε σύγκριση με 27,7% όσων δεν λάμβαναν τα φάρμακα, κατέληξε ο Peter Kokkinos και οι συνεργάτες του από το Veterans Affairs Medical Center στο περιοδικό «The Lancet».

Οι ερευνητές εστίασαν στην ικανότητα αεροβικής άσκησης χρησιμοποιώντας τεστ με διάδρομο σε μονάδες που ονομάζονται MET, όπου μια ΜΕΤ είναι η ενέργεια που ξοδεύεται στη χαλάρωση.

Για κάθε αύξηση 1.0 MET στην ικανότητα άσκησης το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε κατά 17% σε όσους λάμβαναν στατίνες έναντι 11% σε όσους δεν λάμβαναν τα φάρμακα.

Ο συνδυασμός της αγωγής με στατίνες και της ικανότητας άσκησης περισσότερο από 5.0 MET, όπως τα ανταγωνιστικά αθλήματα, μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας σημαντικά περισσότερο από καθεμιά προσέγγιση μόνη, σημείωσαν.

Σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν στατίνες η επίτευξη μέτριου επιπέδου φυσικής κατάστασης της τάξης του 7.1 έως 9.0 MET προσφέρει μέτρια προστασία έναντι της πρόωρης θνησιμότητας, κατέληξαν οι ερευνητές.

Με μεγαλύτερη ικανότητα άσκησης η προστασία είναι τουλάχιστον ίδια αν όχι μεγαλύτερη, για όσους ανήκουν στη μέτρια ακτίνα φυσικής κατάστασης, που λαμβάνουν στατίνες.

Η σωματική δραστηριότητα που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της πρόωρης θνησιμότητας και επομένως θα πρέπει να προωθείται, σημειώνουν οι ερευνητές.

Όσοι λάμβαναν στατίνες έτειναν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερη ικανότητα άσκησης σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν τα φάρμακα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλαλούμ με τις αποδείξεις - Άλλες ''περνούσαν'' πέρσυ και άλλες φέτος - Αυξήθηκε η ποινή από την Εφορία για όσους δεν τις συγκεντρώνουν


- Ποιες είναι οι “χρήσιμες” και οι “άχρηστες” αποδείξεις
- Έξτρα φόρος 22% σε όποιον δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό
- Για ποιους φορολογούμενους δεν ισχύει το μέτρο

Ακόμα ένας... πονοκέφαλος για τους φορολογούμενους είναι πλέον και η συλλογή αποδείξεων, προκειμένου να καλύψουν το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ και να μην πληρώσουν τον έξτρα φόρο στην ήδη “βαριά” φορολογία που τους έχει επιβληθεί.

Μετά τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, η φορολογική “ποινή” σε όσους δεν συγκεντρώσουν τις αποδείξεις που περνάνε στην Εφορία, αυξήθηκε φέτος κατά 12%. Συνεπώς, θα πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον φόρο 22% στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που τελικά συγκεντρώθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα “Εθνος”, οι αποδείξεις που δεν θα “μετρούν” φέτος, αφορούν σε δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, που όμως ίσχυαν μέχρι το 2012.
Επίσης, δεν περνάνε οι αποδείξεις του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία του και τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στην ίδια κατηγορία, όπως και πέρυσι, ανήκουν οι αποδείξεις για ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση.

Όσον αφορά στις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, προστέθηκαν αυτές που αφορούν δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαίτερων μαθημάτων, οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι για τους πολίτες με ετήσια εισοδήματα υψηλότερα των 42.000 ευρώ, προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ (ποσό δηλαδή ίσο με το 25% των 42.000 ευρώ).

Το μέτρο αφορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες και εμποροβιοτέχνες δεν έχουν πλέον την υποχρέωση να μαζεύουν αποδείξεις.



Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Mε δύο παιδιάτρους το νοσοκομείο Ξάνθης


Σε δύο ανέρχονται οι παιδίατροι του Νοσοκομείου Ξάνθης που απασχολούνται καθημερινά στην Παιδιατρική Κλινική σύμφωνα με τον διευθυντή αυτής.

Πριν από μερικές ημέρες ο κος Δημήτρης Αδαμίδης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης και διευθυντής της Παιδιατρικής, κατήγγειλε στο περιθώριο Συνέντευξης Τύπου κομματικές αποσπάσεις ημετέρων γιατρών του Νοσοκομείου Ξάνθης, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει, σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Όπως μάλιστα εξήγησε τότε ο ίδιος αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Ξάνθης.

Απαντώντας τότε στην καταγγελία του κ. Αδαμίδη ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κος Αθανάσιος Μπαμπαλίδης δήλωσε στο ThrakiToday.com πως έχει γίνει μια απόσπαση παιδιάτρου σε Νοσοκομείο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια τηρήθηκαν οι κατά τον νόμο προϋποθέσεις, καθώς και μια απόσπαση παιδιάτρου στην Καβάλα. Παράλληλα ανέφερε πως οι αποσπάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν λόγω του ότι η Παιδιατρική Ξάνθης διαθέτει 7 παιδιάτρους και ως εκ τούτου δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα στη λειτουργία της κλινικής.

Ωστόσο απαντώντας στα όσα ανέφερε ο κος Μπαμπαλίδης ο διευθυντής της Παιδιατρικής επισημαίνει στο ThrakiToday.com πως «οι διορισμένοι παιδίατροι στο Γ.Ν. Ξάνθης είναι 5 και όχι 7 όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ. διοικητής του Γ.Ν. Ξάνθης. Εξ αυτών οι δύο βρίσκονται σε απόσπαση και ο ένας σε εκπαιδευτική άδεια. Οι 2 παιδίατροι των Κ.Υ. Αβδήρων, Σταυρούπολης, Εχίνου καλύπτουν μόνο 4-5 εφημερίες μηνιαίως στην παιδιατρική και τις υπόλοιπες μέρες τον παιδικό πληθυσμό των Κ.Υ. όπου είναι διορισμένοι. Συνεπώς μόνον 2 παιδίατροι βρίσκονται καθημερινά στο νοσοκομείο και όχι 7».

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά που κατά καιρούς καταγράφονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης κρούουν εντόνως των κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της λειτουργίας τμημάτων του Νοσοκομείου, γεγονός που έχει επισημανθεί τόσο από τον ιατρικό κόσμο όσο και από κομματικά κλιμάκια που έχουν επισκεφτεί το Νοσοκομείο της Ξάνθης καταγράφοντας τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνητές συνδέουν 25 νέες γενετικές ποικιλομορφίες με τον αυτισμό


Εμφανίζονται σε γονίδια που εμπλέκονται με την ανάπτυξη νευρώνων.

Εικοσιπέντε νέες γονιδιακές ποικιλομορφίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πολλές από τις συγκεκριμένες ποικιλομορφίες μπορεί ενδεχομένως να αποδειχτούν πολύτιμες στην πρόβλεψη του κινδύνου αυτισμού σε παιδιά και αν είναι έτσι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος κλινικής εξέτασης που θα συμβάλλει στη διάγνωση του αυτισμού.

Ο Dr. Hakon Hakonarson, από το Children's Hospital of Philadelphia και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν τις νέες γονιδιακές ποικιλομορφίες έχοντας αναλύσει το DNA χιλιάδων ανθρώπων με ή χωρίς αυτισμό, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «PLoS One».

Οι ποικιλομορφίες εμφανίζονται σε γονίδια που εμπλέκονται με την ανάπτυξη νευρώνων και οδούς σηματοδότησης στον εγκέφαλο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο Hakonarson, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες ποικιλομορφίες μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ χρήσιμες στη συμβουλευτική γονέων που ήδη έχουν ένα παιδί με αυτισμό. Αν το δεύτερο παιδί εμφανίζει καθυστέρηση στην προσέγγιση αναπτυξιακών σταδίων η εξέταση για τις συγκεκριμένες ποικιλομορφίες θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη της πιθανότητας εμφάνισης αυτισμού.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ των συγκεκριμένων γενετικών ποικιλομορφιών και αυξημένου κινδύνου για αυτισμό δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σχέση του fast food με την παχυσαρκία


Η έλλειψη χρόνου έκανε το πρόχειρο φαγητό μέρος της καθημερινής διατροφής.

Ο όρος fast-food αναφέρεται στο φαγητό που ετοιμάζεται και σερβίρεται γρήγορα, ικανοποιώντας έτσι το αίσθημα της πείνας πολύ γρήγορα. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες σε συνδυασμό με μεγάλες ποσότητες λίπους, κορεσμένου λίπους, ζάχαρη και αλάτι, με αισθητή απουσία ποιότητας, ενώ πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η συχνή κατανάλωση τους προκαλεί εθισμό στον οργανισμό.

Όσο κι αν το fast-food υπήρχε στην Ευρώπη ως τρόπος γρήγορου φαγητού, κανείς δεν έκανε καλύτερη δουλειά πάνω σε αυτόν τον τομέα από τους Αμερικάνους. Εκεί ανακαλύφθηκαν τόσα και τόσα είδη fast-food, εκεί άρχισε η προώθηση του και φυσικά έγινε δημοφιλές. Χαρακτηριστικό της αυξημένης κατανάλωσης «βρώμικου» φαγητού είναι ότι το 1970 οι Αμερικάνοι ξόδεψαν 6 δισ. δολάρια σε fast-food ενώ το 2001 ξόδεψαν 110 δις.

Ο δυτικός τρόπος ζωής φαίνεται να έχει εισβάλει παντού, ακόμη και στις διατροφικές συνήθειες άλλων λαών. Στο διάστημα των δύο τελευταίων δεκαετιών, η κατανάλωση όλο και πιο συχνά του γρήγορου φαγητού και στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά πολύ και στη χώρα μας.

Η έλλειψη χρόνου έκανε την έτοιμη τυποποιημένη τροφή (fast-food) μέρος της καθημερινής διατροφής πολλών, και σιγά-σιγά εγκαθίσταται σαν συνήθεια. Όλο και λιγότερος χρόνος δαπανάται για την προετοιμασία σπιτικού φαγητού και έτσι το πρόχειρο φαγητό γίνεται ακόμα πιο οικείο στα παιδιά.

Η άσχημη διατροφή των παιδιών είναι αποτέλεσμα και άλλων παραγόντων όπως οι κακές συνήθειες των συμμαθητών στο σχολείο, οι διαφημίσεις στην τηλεόραση και όλα τα φαγάδικα πρόχειρου φαγητού που έχουν κατακλύσει τις πόλεις. Το αποτέλεσμα; Τα παιδιά καταναλώνουν ελάχιστα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά..

Σύμφωνα με πλήθος μελετών, ο άσχημος αυτός τρόπος διατροφής που κυριαρχεί στις μέρες μας, έχει προκαλέσει σημαντική έκρηξη της παχυσαρκίας άλλα και όσων νοσημάτων συνοδεύονται από αυτή. Η παχυσαρκία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές της διατροφής στο δυτικό κόσμο και η παιδική παχυσαρκία είναι το σοβαρότερο πρόβλημα παγκόσμια.

Άρα, η κατανάλωση αυτού του τρόπου διατροφής θα πρέπει να γίνεται με μέτρο ή και να αποφεύγεται. Όμως, παρά τις πολλές συστάσεις, το fast-food έχει εδραιωθεί για τα καλά στον τρόπο διατροφής πολλών ανθρώπων και ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους. Η μεγάλη πλειονότητα των σημερινών εφήβων τρώνε σχεδόν μέρα παρά μέρα φαγητό από έξω.

Εξετάζοντας τα είδη των τροφών που πωλούν στα παιδιά οι καντίνες και τα κυλικεία των σχολείων, διαπιστώνουμε ότι οι περισσότερες τροφές δεν έχουν σχεδόν καμία διατροφική αξία. Οι τροφές αυτές περιέχουν υψηλές ποσότητες λίπους, αλατιού, ζάχαρης και χημικών προσθέτων, τα οποία θεωρούνται ένοχα για την εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, ο καρκίνος.

Το χειρότερο όμως είναι ότι τα παιδιά συνηθίζουν σε αυτές τις γεύσεις, που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους. Τα παιδιά πέφτουν εύκολα στην παγίδα και εθίζονται σύντομα σε αυτές τις τροφές. Το αλάτι και το λίπος (και μάλιστα το κακής ποιότητας λίπος) αυξάνουν την νοστιμιά στις τροφές και για αυτό αυτές οι τροφές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τα παιδιά. Κατά αυτόν τον τρόπο, η υγεία τους (σωματική και διανοητική) αρχίζει να χωλαίνει και τα κρούσματα παχυσαρκίας αυξάνονται.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα μισά παιδιά στο σχολείο κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων καταναλώνουν τρόφιμα εντελώς ακατάλληλα. Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστεί κάποιοι κανόνες λειτουργίας για τα σχολικά κυλικεία, αλλά ακόμα βρίσκει κανείς σε αυτά ζαχαρώδη και σοκολατοειδή, αλμυρά σνακ και αναψυκτικά. Άρα τα σχολικά κυλικεία υποκινούν τα παιδιά στη κατανάλωση τροφίμων τύπου fast-food.

Αυτή η αλλαγή του τρόπου διατροφής με τις ξενόφερτες δυτικές διατροφικές συνήθειες έχει εδραιωθεί και σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ινδία. Τα κρούσματα παιδικής παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται και εκεί, αφού το fast-food έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους. Γι’ αυτό σε μερικά σχολεία στην Ινδία έχει απαγορευτεί η πώληση «βρώμικου» φαγητού από τα κυλικεία.

Πιο συγκεκριμένα, έχει εκδοθεί οδηγία από το ανώτατο δικαστήριο για την απαγόρευση της πώλησης του «βρώμικου» φαγητού από τα κυλικεία των σχολείων αλλά και από τα fast-food που βρίσκονται κοντά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μέχρι το Μάρτιο του 2013 που θα εφαρμοστεί η οδηγία του ανώτατου δικαστηρίου, ο Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων της Ινδίας έχει καθορίσει συγκεκριμένα πρότυπα παρασκευής πιο υγιεινών τροφίμων που θα πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων.

Είναι προφανές ότι οι λαοί που εγκατέλειψαν τις παραδοσιακές τους διατροφικές συνήθειες υπέστησαν την εκρηκτική εισβολή της παχυσαρκίας και των λοιπών νόσων.

Καθώς οι ανησυχίες για αυτή την νέα πανδημία μεγαλώνουν, πολλαπλασιάζονται και οι έρευνες που θα μας δείξουν τον τρόπο για να απαλλαγούμε από αυτές τις επικίνδυνες συνήθειες. Πρέπει να εφαρμοσθεί ένας κώδικας με παγκόσμια ισχύ, που θα αφορά στο μάρκετινγκ τροφών που απευθύνονται σε παιδιά και να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία όλων των κρατών.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η καφεΐνη συνδέεται με ακράτεια στους άντρες


Τι αποκάλυψε έρευνα στο Birmingham.

Η ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται συνήθως σε 2 φλιτζάνια καφέ μπορεί να συμβάλλει στην ακράτεια ούρων στον άντρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια, Dr. Alayne Markland, του University of Alabama στο Birmingham, δήλωσε ότι είναι κάτι που μπορούμε να λάβουμε υπόψη. Άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με την ακράτεια θα πρέπει να τροποποιήσουν την πρόσληψη καφεΐνης.

Αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η καφεΐνη προκαλεί ακράτεια, οι άντρες της έρευνας που κατανάλωναν την περισσότερη καφεΐνη ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν το πρόβλημα σε σχέση με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη.

Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει την καφεΐνη με την ακράτεια στις γυναίκες. Ωστόσο λίγα είναι γνωστά σχετικά με την ύπαρξη του φαινομένου στους άντρες.

Για τη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Journal of Urology», η ομάδα της Markland χρησιμοποίησε απαντήσεις 4.000 αντρών. Οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι είχαν ακράτεια ούρων και πόση καφεΐνη κατανάλωναν, καθώς και πόσο νερό από τρόφιμα και ποτά.

Γενικά, οι άντρες κατανάλωναν κατά μέσον όρο 169 mg καφεΐνης καθημερινά, λίγο περισσότερο από τα 125 που περιέχονται σε ένα φλιτζάνι καφέ.

Περίπου το 13% των αντρών ανέφερε ακράτεια αλλά μόνο το 4,5% είχε πρόβλημα μέτριο ή σοβαρό (περισσότερο από λίγες σταγόνες διαρροής ούρων στη διάρκεια ενός μηνός).

Έχοντας λάβει υπόψη την ηλικία των αντρών και άλλους παράγοντες κινδύνου οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι προσλάμβαναν 234 ή περισσότερα mg καφεΐνης καθημερινά είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μέτρια έως σοβαρή ακράτεια σε σχέση με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη καφεΐνη.

Άντρες που κατανάλωναν περισσότερα από 392 mg καφεΐνης καθημερινά είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες για ακράτεια.

Αντίθετα, η συνολική πρόσληψη νερού δεν συνδέθηκε με τον κίνδυνο για μέτρια έως σοβαρή ακράτεια.

Δεν είναι μόνο ζήτημα ποσότητας προσλαμβανομένων υγρών. Η Markland δήλωσε ότι έρευνες σε γυναίκες υποδεικνύον ότι η καφεΐνη ερεθίζει την κύστη και πιστεύει ότι μπορεί ενδεχομένως να κρύβεται πίσω από τη σχέση που παρατηρήθηκε στους άντρες. Αν και δεν το απέδειξε στην έρευνα, πρόσθεσε, η κατάσταση έχει παρατηρηθεί σε γυναίκες και μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω αξιολόγηση στους άντρες.

Ο Dr. Bryan Voelzke, από το University of Washington Medical Center in Seattle, δήλωσε ότι φάρμακα που λαμβάνουν οι άντρες, όπως διουρητικά, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάζουν τον έλεγχο της κύστης. Θεωρεί σημαντικά τα ευρήματα και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι να σχεδιαστεί μια έρευνα που θα παρακολουθεί περισσότερο χρόνο τους άντρες, για να κατανοηθούν καλύτερα όλοι οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Voelzke, η νέα έρευνα μόνη, δεν είναι αρκετή για να καταλήξουμε ότι η καφεΐνη είναι η πηγή της ακράτειας.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδα στέρησαν την όραση σε 39 εκατ. ανθρώπους


Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα.

Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού γύρω από τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα, από την Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών Πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα, ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών (ΕΟΟΕ), με κεντρικό τίτλο «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη».

Μία από τις κεντρικότερες δράσεις του προγράμματος αποτελεί η διενέργεια δωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων, με τη συμβολή της ειδικής Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας «ΙΡΙΣ» των Γιατρών του Κόσμου.

Οι εξετάσεις στοχεύουν στον έλεγχο σοβαρών νοσημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, όπως το γλαύκωμα, η παιδική αμβλυωπία, οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η αποκόλληση, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, οι διαθλαστικές ανωμαλίες κτλ. Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή επιστημονικών ημερίδων για το τοπικό ιατρικό δυναμικό, καθώς και ενημερωτικών εκδηλώσεων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει διάρκεια ένα χρόνο, ξεκίνησε από την Πάτρα (2-8 Δεκεμβρίου 2012) και θα «ταξιδέψει» στη Θεσσαλονίκη (9-16 Φεβρουαρίου), στον πολυχώρο Μύλος, τα Ιωάννινα (1-8 Ιουνίου), στο ξενοδοχείο Du Lac, το Καστελλόριζο (27-30 Ιουνίου), στο Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Μεγίστης και την Αθήνα (12-19 Οκτωβρίου 2013), στο Ιωνικό Κέντρο Αθηνών.

«Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών στα σοβαρά νοσήματα του οφθαλμού, η οποία έχει σαν στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας τους και στη χώρα μας, όπως αυτή καταγράφεται από τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια» ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της ΕΟΟΕ, διευθύντρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», Σταματία-Τίνα Ξηρού.

Μιλώντας για τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας, η κ. Ξηρού τόνισε, ότι σήμερα συνιστούν, πλέον, μία σοβαρότατη «απειλή» για την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, 39 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς κηλίδας, και άλλα 245 εκατομμύρια έχουν εξαιρετικά χαμηλή όραση.

Στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, ποσοστό σχεδόν 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης πάσχει από αυτές τις παθήσεις. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι μέχρι το 2020 ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να διπλασιαστεί, εξαιτίας της δημογραφικής γήρανσης.

Η πρόεδρος της ΕΟΟΕ αναφέρθηκε και στη δεύτερη κυριότερη αιτία τύφλωσης, το γλαύκωμα, που αποτελεί μία ομάδα παθήσεων του οφθαλμού οι οποίες έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό τη βλάβη του οπτικού νεύρου.

Υπολογισμοί προσεγγίζουν τον συνολικό αριθμό των υπόπτων περιπτώσεων γλαυκώματος σε περίπου 65 εκατομμύρια ανά τον κόσμο. Όπως είπε η κ. Ξηρού, εξαιτίας της «σιωπηλής» εξέλιξης της πάθησης, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, ποσοστό έως και 50% των πασχόντων στις αναπτυγμένες χώρες δεν γνωρίζουν ότι έχουν γλαύκωμα και, άρα, δεν λαμβάνουν θεραπεία, ενώ, στις υπό ανάπτυξη χώρες το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέλθει έως και το 90%.

Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ, πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα έχουν γλαύκωμα, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς το γνωρίζουν. Στην Ελλάδα, γύρω στο 2% του πληθυσμού ηλικίας 40- 50 και 8% άνω των 70 ετών έχουν αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, ενώ, η επίπτωση του γλαυκώματος υπολογίζεται στο 2% του γενικού πληθυσμού, αυξανόμενο σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας. Στην πραγματικότητα, περίπου 200 με 250 χιλιάδες άτομα πάσχουν από γλαύκωμα, αλλά ένα μέρος από αυτούς δεν είναι διαγνωσμένοι.

«Η σωστή ενημέρωση οδηγεί πάντα στο σωστό προληπτικό έλεγχο, και ο σωστός προληπτικός έλεγχος οδηγεί πάντα στην έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία» επισήμανε η κ. Ξηρού.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης στην εξωσωματική


Αυξάνεται κατά την εγκυμοσύνη η πιθανότητα ανάπτυξης θρόμβων.

Η τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για πνευμονική εμβολή καθώς και θρόμβωσης στις φλέβες, κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία και δημοσιεύεται στο British Medical Journal.

Περίπου το 10% των ζευγαριών παρουσιάζουν προβλήματα γονιμότητας και καταφεύγουν στη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF). Μέχρι σήμερα, η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει οδηγήσει σε περίπου 5 εκατομμύρια γεννήσεις.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων του αίματος αυξάνεται κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής εγκυμοσύνης και θέλησαν να ελέγξουν ποιο είναι το αντίστοιχο ποσοστό κινδύνου κατά την εγκυμοσύνη που έχει επιτευχθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση. Επιπλέον, θέλησαν να ελέγξουν εάν αυξάνεται και ο κίνδυνος πνευμονικής εμβολής, η οποία είναι συνηθισμένη αιτία μητρικών θανάτων.

Υψηλότερος ο κίνδυνος στην ομάδα της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Για να το διαπιστώσουν, εξέτασαν 23.498 γυναίκες που έμειναν έγκυες με τεχνική IVF και 116.960 γυναίκες που έμειναν έγκυες φυσιολογικά. Όλες οι γυναίκες ήταν, κατά μέσο όρο, 33 ετών. Αυτό που προέκυψε ήταν ότι αρκετά περισσότερες γυναίκες της ομάδας της εξωσωματικής γονιμοποίησης εμφάνισαν θρόμβους αίματος συγκριτικά με τις γυναίκες της ομάδας με φυσιολογική σύλληψη (4,2 περιπτώσεις στις 1.000 γεννήσεις, έναντι 2,5 περιπτώσεων στις 1.000 γεννήσεις, αντίστοιχα).

Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, η πιθανότητα ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα αυξάνεται (1,5 στην ομάδα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, έναντι 0,3 στην ομάδα της φυσιολογικής σύλληψης).

Αντίστοιχα συμπεράσματα προέκυψαν και για τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής (0,08% στην ομάδα του IVF και 0,05% στην ομάδα φυσιολογικής σύλληψης). Και σε αυτήν την περίπτωση ο κίνδυνος αφορούσε μόνο στο 1ο τρίμηνο της κύησης.

Εντοπισμός των γυναικών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο

Ως τελικό συμπέρασμα, οι Σουηδοί ερευνητές αναφέρουν: «Μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης θρόμβων του αίματος και σημαντικά αυξημένος κίνδυνος απόφραξης πνευμονικής αρτηρίας κατά την εγκυμοσύνη».

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια κατάσταση που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε θάνατο της γυναίκας, η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι όλοι οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις διαπιστώσεις πριν προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στον εντοπισμό των γυναικών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O αυτισμός μπορεί να «περάσει» σύμφωνα με έρευνα


Μερικά παιδιά μπορεί να ξεπεράσουν την κατάστασή τους.

Ορισμένα παιδιά που διαγνώστηκαν με ακρίβεια ως αυτιστικά «χάνουν» τα συμπτώματά τους, αλλά και την αρχική διάγνωση καθώς μεγαλώνουν, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Η Δρ Ντέμπορα Φάιν από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ παρακολούθησε 34 παιδιά που είχαν διαγνωστεί ως αυτιστικά σε μικρή ηλικία και τα οποία καθώς μεγάλωσαν λειτουργούσαν και συμπεριφέρονταν τόσο καλά όσο 34 συμμαθητές τους, χωρίς τη διάγνωση του αυτισμού. Για λόγους σύγκρισης οι ερευνητές μελέτησαν ακόμη 44 παιδιά με διάγνωση αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας.

Παρότι η έρευνα δεν θεωρείται καταληκτική ωστόσο υποδηλώνει ότι σε ορισμένα παιδιά μπορεί να «περάσει» ο αυτισμός. Oι επιστήμονες όμως ζητούν τα δεδομένα να αξιολογηθούν με προσοχή.

Οι εξηγήσεις που δίνουν για τις παρατηρήσεις τους είναι αρκετές. Εικάζουν ότι μπορεί μερικά παιδιά πράγματι να ξεπεράσουν την κατάστασή τους ή να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που σχετίζονται με αυτήν. Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα πιθανών εξελίξεων όσον αφορά τον αυτισμό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα δικά τους ευρήματα σε συνδυασμό με άλλες παρόμοιες έρευνες θα μπορέσουν να αποκαλύψουν περισσότερα δεδομένα για τη φύση του αυτισμού και το ρόλο της θεραπείας, καθώς και τη σημασία άλλων παραγόντων στη μακροχρόνια εξέλιξη των παιδιών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Child Psychology and Psychiatry.


Πηγή: hhttp://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνα ακόμα πώς ζεις


Σοκ και δέος από έρευνα για τις επιπτώσεις της κρίσης.

Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζουν όλοι οι δείκτες κοινωνικής προστασίας τρία χρόνια μετά την εφαρμογή των Μνημονίων. Η μαζική ανεργία, οι αλλεπάλληλες μειώσεις των μισθών, η υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η άγρια περιστολή των κοινωνικών παροχών οδηγούν μεγάλα στρώματα στην εξαθλίωση.

Η καθημερινή ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων μοιάζει με ατελείωτο εφιάλτη ενώ η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα έχει τραγικές συνέπειες για όλη την κοινωνία.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία σε έρευνά της η ζωή γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, τάση που καθρεφτίζεται στη μείωση των γάμων (-2,7% ετησίως την τελευταία τετραετία έναντι αύξησης 0,8% αντίστοιχα την περίοδο 2001-2007) και στην αύξηση των διαζυγίων (2,3% ετησίως έναντι 2% αντίστοιχα).

Επίσης δρομολογείται μια «λύση θανάτου» για τη διάσωση του εγχώριου ασφαλιστικού συστήματος. Το σύνολο των θανάτων στη χώρα όχι μόνο αυξήθηκε σε απόλυτους αριθμούς μετά την έναρξη της κρίσης το 2008, αλλά επιταχύνθηκε και η αύξησή τους από 0,7% ετησίως την περίοδο 2001-2008 σε 1% το 2008-2012.

Ο δε δείκτης θνησιμότητας αυξήθηκε από 9,5% το 2006 σε 9,9% το 2012. Ακόμη χειρότερα, ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας που την περίοδο 2001-2008 μειωνόταν 8,7% ετησίως, την τελευταία τετραετία αυξάνεται 14% αντίστοιχα.
Τέτοια αύξηση καταγράφεται πρώτη φορά μεταπολεμικά στην Ελλάδα και οι ειδικοί προβλέπουν ότι η επίπτωσή της θα είναι η μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 2-3 χρόνια.

Επίσης,την τριετία 2009-2012 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 56%, από 5,1 δισ. σε 2,2 δισ. ετησίως.

Εκτιμάται επίσης σύμφωνα με διεθνείς μελέτες ότι αν η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη για τους Έλληνες περιοριστεί σε 23 ευρώ μηνιαίως, τότε εκτιμάται πως το προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα θα πέσει κατά πέντε χρόνια.

Όσο για την εξέλιξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μιας χώρας η μακροχρόνια τάση της ανθρωπότητας είναι να αυξάνει το μέσο χρόνο ζωής παράλληλα με την αύξησης της μέσης οικονομικής δραστηριότητας (δηλαδή του κατά κεφαλήν ΑΕΠ), υπάρχουν όμως και ορισμένες σκοτεινές περίοδοι στη διάρκεια των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μαζί με το προσδόκιμο επιβίωσης υποχωρούν (βλ. περιπτώσεις μεγάλων οικονομικών κρίσεων, λιμών, πολέμων κ.λπ.).

Ενδεικτικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ενώ από το 2004 μέχρι το 2008 εμφάνιζε αύξηση το 2012 υποχώρησε σε 12.653,44 (σε δολάρια ΗΠΑ, σταθερές τιμές) από 12.887,77 που ήταν το 2004.

Κι όλα αυτά ενώ η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 2013 το 30%. Η ΓΣΕΕ προβλέπει 35% ανεργία και τονίζει το γεγονός ότι από το 2010 έως και το 2013 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους, ενώ στο τέλος του έτους 3.900.000 άτομα θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισέπραττε 13 χρόνια «μαϊμού» - σύνταξη


Της ζητούν τώρα πίσω 20.000 ευρώ.

Το ποσό των 20.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει πρώην υπάλληλος του ΤΕΒΕ για να μην οδηγηθεί στην φυλακή μετά την καταδίκη της και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Επί δεκατρία χρόνια η κατηγορούμενη εισέπραττε με τη χρήση πλαστών εγγράφων και ψευδών βεβαιώσεων την σύνταξη ανύπαρκτης χήρας.

Συνολικά έβαλε στην τσέπη το ποσό των 48.500 ευρώ. Η κατηγορούμενη, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας καταδικάστηκε από από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου σε ποινή κάθειρξης έξι ετών ενώ το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 11 ετών (κατά συγχώνευση).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πατρίς το Πενταμελές Εφετείο αναγνώρισε στην κατηγορούμενη το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας αλλά και το γεγονός ότι έχει δηλώσει ότι εκχωρεί το εφάπαξ της (όταν έρθει η ώρα) για να αποκαταστήσει την οικονομική ζημία που προκάλεσε με τις πράξεις της.

Το ζητούμενο είναι ότι στην φάση αυτή η πρώην υπάλληλος οδηγήθηκε στα κρατητήρια καθώς η ποινή που της επιβλήθηκε είναι εξαγοράσιμη και αυτό σημαίνει ότι αν δεν καταβάλει τα χρήματα, περίπου 20.000 ευρώ, θα οδηγηθεί στην φυλακή.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η εντολέας του δεν έχει την δυνατότητα να καταβάλει εφάπαξ το ποσό της εξαγοράς της ποινής και έτσι θα πρέπει να κάνει ρύθμιση για δοσοποίηση. Θα πρέπει λοιπόν να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών και στην συνέχεια θα αποφανθεί επί του αιτήματος σε επόμενη δικάσιμο το Πενταμελές Εφετείο.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Επιβεβλημένη η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος»


Ανοικτό το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων των ασφαλιστικών φορέων.

Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και συγχωνεύσεις ασφαλιστικών φορέων εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας τονίζει μεταξύ άλλων ότι θεωρεί «αναγκαία την τελική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων», τονίζοντας όμως ότι, «αυτό θα γίνει αφού προηγηθεί καταγραφή, μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς». Σημείωσε επίσης, ότι η αναμόρφωση αυτή είναι επιβεβλημένη προκειμένου να εμπεδωθεί «αίσθημα δικαιοσύνης αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος». «Είναι αυτό που χρωστάμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης».

Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων των ασφαλιστικών φορέων και υποστήριξε, ότι «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων».

«Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, το σύστημα παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο, με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες. Ακόμα και σήμερα για παράδειγμα, διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης. Με μια λέξη: Λαβύρινθος, που έχει ως συνέπεια, διοικητικό και οικονομικό κόστος για τον έλληνα πολίτη και συνταξιούχο», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Σχολιάζοντας την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την πεποίθηση, ότι δε θα χρειαστεί καμιά περαιτέρω παρέμβαση στα εργασιακά, δεδομένου ότι «το ίδιο το ΔΝΤ δεν προτείνει κάτι καινούργιο, δεν προβάλλει κάποιο νέο αίτημα» ενώ αναφερόμενος στο μηχανισμό του κατώτατου μισθού, που έχει ήδη νομοθετηθεί σημείωσε ότι «θα αξιολογηθεί το Α΄ τρίμηνο του 2014, ως προς την απλότητα και την αποτελεσματικότητα του, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ύποπτη» λίστα με συντάξεις


Λίστα με 560.412 συντάξεις ξεσκονίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία για να διαπιστωθεί σε πρώτη φάση αν οι πληρωμές γίνονται σε λάθος πρόσωπα και σε επόμενο στάδιο πόσοι από αυτούς δεν δήλωσαν τα ακριβή ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Οι 381.000 συντάξεις εμφανίζονται να έχουν λάθος ΑΜΚΑ και οι άλλες 179.000 εμφανίζονται να έχουν λάθος ή άκυρο ΑΦΜ. Στην ουσία πρόκειται για 560.412 συντάξεις που καταβάλλονταν στα τυφλά και χωρίς κανέναν έλεγχο επί χρόνια.

Οπως φαίνεται στην αποκαλυπτική λίστα, από τους 90 ασφαλιστικούς φορείς δν υπάρχει ούτε ένας που να μην έχει πρόβλημα με ελλιπή ή λάθος στοιχεία των δικαιούχων τους.

Αναλυτικά η λίστα:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπολογίστε τη σύνταξη που θα πάρετε


Στοιχεία για τον προσδιορισμό της κλάσης υπολογισμού της σύνταξης, σε περίπτωση υποβολής αίτησης για συνταξιοδότηση μέσα στο έτος 2013 δίνει σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ. Ειδικότερα το ΙΚΑ παραθέτει τους συντελεστές με τους οποίους πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι συντάξιμες αποδοχές του ασφαλισμένου, που επιλέγει από την τελευταία 10ετία την καλύτερη 5ετία.

Αναλυτικότερα:

Οι αποδοχές του έτους 2003 κατά το λόγο: 51,11/41,19 =1,2408

Οι αποδοχές του έτους 2004 κατά το λόγο: 51,11/43,25 =1,1817

Οι αποδοχές του έτους 2005 κατά το λόγο: 51,11/44,98 =1,1362

Οι αποδοχές του έτους 2006 κατά το λόγο: 51,11/46,78 =1,0925

Οι αποδοχές του έτους 2007 κατά το λόγο: 51,11/48,65 =1,0505

Οι αποδοχές του έτους 2008 κατά το λόγο: 51,11/51,11 =1

Οι αποδοχές του έτους 2009 κατά το λόγο: 51,11/51,11 =1

Οι αποδοχές του έτους 2010 κατά το λόγο: 51,11/51,11 =1

Οι αποδοχές του έτους 2011 κατά το λόγο: 51,11/51,11 =1

Οι αποδοχές του έτους 2012 κατά το λόγο: 51,11/51,11 =1

Στη συνέχεια το σύνολο των αναπροσαρμοσθεισών συντάξιμων αποδοχών των συμφερότερων πέντε ετών θα διαιρεθεί με το σύνολο των ημερών εργασίας που πραγματοποίησε ο ασφαλισμένος μέσα σε αυτά τα πέντε έτη, οι οποίες δε μπορεί να είναι λιγότερες από 1000 ημέρες. Με το μέσο ημερομίσθιο που θα προκύψει, θα γίνει η κατάταξη σε ασφαλιστική κλάση, βάσει των πινάκων που ισχύουν έως 31/12/2012.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που δεν συμπληρώνονται 1000 ημέρες εργασίας μέσα στα πέντε έτη που επελέγησαν ως συμφερότερα εντός της τελευταίας δεκαετίας, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του αμέσως προηγούμενου του έτους από εκείνο κατά το οποίο υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης, αν και δεν έχει επιλεγεί.

Επειδή, όμως, οι αποδοχές αυτού του τελευταίου έτους μπορεί να είναι χαμηλότερες από αυτές των υπολοίπων ετών και επειδή οι υπολογισμοί με βάση άλλες πενταετίες είναι πάρα πολλοί – γεγονός ιδιαίτερα χρονοβόρο για τη υπηρεσία – θα καλείται ο ασφαλισμένος να επιλέξει κάποια άλλη 5ετία, στην οποία συμπληρώνονται 1000 ημέρες εργασίας και στη συνέχεια θα γίνεται διπλός υπολογισμός της ασφαλιστικής κλάσης. Εφόσον με την επιλεγείσα από τον ασφαλισμένο 5ετία προκύπτει μεγαλύτερη ασφαλιστική κλάση, η σύνταξη θα απονέμεται βάσει αυτής, δεδομένου ότι η βούληση του νομοθέτη επιδιώκει το συμφέρον του ασφαλισμένου.

Για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών θα ληφθεί υπόψη το σύνολο των μηνιαίων πραγματικών αποδοχών και μέχρι το ύψος της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, για το οποίο καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς τον υπολογισμό των δώρων εορτών και του επιδόματος άδειας.
Στις περιπτώσεις που όλες οι συντάξιμες αποδοχές ανάγονται σε χρονικό διάστημα πριν την 31/12/1990 ή την 31/12/1991, η κατάταξη σε ασφαλιστική κλάση θα γίνεται μέχρι την 22η ή την 25η κλάση αντίστοιχα, δηλαδή την ανώτερη ασφαλιστική κλάση που ίσχυε.

Στην περίπτωση που υπάλληλος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ που υπάγεται στο ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς του ν. 3163/1955 επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις της νομοθεσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που αφορούν τους κοινούς ασφαλισμένους, (α.ν. 1846/1951, όπως ισχύει), η ασφαλιστική κλάση, η οποία αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ποσού της σύνταξης, προσδιορίζεται από το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές υπέρ Ο.Ε.Κ και ασθένειας, δηλαδή οι αποδοχές με κωδ. 501.

Συνεπώς, τα ποσά που έχουν καταβληθεί ως αποζημίωση στους υπαλλήλους που απασχολούνται στα Κλιμάκια Εργασίας για την Επιτάχυνση των Συντάξεων, θα συνυπολογισθούν για την εύρεση της ασφαλιστικής κλάσης. Ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης δεν μεταβάλλεται για τις συντάξεις που απονέμονται από 1/1/2013,αφού σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, η διαφοροποίηση θα επέλθει για όσους θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015 και μετά.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδα για την 15χρονη Μυρτώ


Σε επαναστατική επέμβαση στον εγκέφαλο θα υποβληθεί η 15χρονη Μυρτώ., που επί έξι μήνες δίνει μάχη με τη ζωή, με τη συνείδησή της, που έχασε τη μοιραία μέρα στην Πάρο, από τα βάναυσα χτυπήματα του Πακιστανού.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η Μυρτώ νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό και υποβάλλεται σε εξειδικευμένες εξετάσεις, ώστε να κατανοήσουν οι γιατροί την ακριβή κατάσταση του εγκεφάλου της

Οι ελπίδες πλέον στρέφονται στην επιστημονική ομάδα του νευροχειρουργού Δαμιανού Σακκά,η οποίοι θα επιχειρήσουν σε περίπου δύο μήνες μια επαναστατική επέμβαση, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Την ονομάζουν ηλεκτρική διέγερση εγκεφάλου.

Είναι ένα νέο σύστημα «έξυπνων ηλεκτροδίων» που έχει την δυνατότητα να διεγείρει όχι μόνο δύο ή τέσσερα κέντρα του εγκεφάλου αλλά 16 κέντρα συγχρόνως. Οι γιατροί χαρτογραφούν τον εγκέφαλο και με ρομπότ ελέγχουν με ακρίβεια όλες τις κινήσεις εμφύτευσης των ηλεκτροδίων.

Κι όλοι ελπίζουμε να είναι επιτυχής η επέμβαση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλέβουν πετρέλαιο από σχολεία


Κάθε προσπάθεια που γίνεται για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία της κρητικής υπαίθρου, καταλήγει ... βορά στη δράση επιτήδειων. Άγνωστοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τις δεξαμενές σχολικών μονάδων και "χτυπούν" τη νύχτα αρπάζοντας κάθε φορά μεγάλες ποσότητες.

Τα σχολεία αποτελούν τον ... εύκολο στόχο για τους επιτήδειους που δεν διστάζουν να "στεγνώσουν" τις δεξαμενές. Μέσα στον τελευταίο μήνα, κρούσματα κλοπής πετρελαίου θέρμανσης από σχολεία καταγράφονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στην ενδοχώρα της Κρήτης.
Διαβάστε περισσότερα...

Ρολόι θανάτου κατά του καπνίσματος


Στο Μπαγκλαντές καπνίζουν αρειμανίως.
57.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα και η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταστήσει σε κεντρική οδική αρτηρία, που οδηγεί στο κοινοβούλιο της χώρας, ένα ηλεκτρονικό ρολόι που μετρά τα θύματα του τσιγάρου...





Διαβάστε περισσότερα...

160 κλίνες εντατικής μένουν ανενεργές


Μετά την κακοποιήσή της τον Ιούλιο στην Πάρο, η 15χρονη Μυρτώ διακομίσθηκε στο Αττικόν και εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο δίνοντας μάχη για τη ζωή της.

Οπως αποκαλύπτουν γιατροί, κατά τη διάρκεια της επέμβασης ένας ασθενής που νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κατέληξε. «Ετσι βρέθηκε κλίνη για τη Μυρτώ στη ΜΕΘ αμέσως μετά το χειρουργείο» συμπληρώνουν, δίνοντας την τραγική πτυχή ενός χρόνιου προβλήματος του ΕΣΥ.

Σήμερα 160 κλίνες ΜΕΘ είναι ανενεργές, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ καθημερινά για περίπου 40 ασθενείς αναζητείται «κενή θέση».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε την ευαισθησία των δοντιών


Μια νέα θεραπεία που απομακρύνει τα δυσάρεστα συμπτώματα.
Μια θεραπεία εμπνευσμένη από τον τρόπο που τα μύδια κολλούν στα βράχια μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση της ευαισθησίας των δοντιών, που επηρεάζει τρεις στους τέσσερις ενήλικες. Η ευαισθησία των δοντιών είναι αρκετά συχνή και εκδηλώνεται με την ενόχληση κατά την κατανάλωση ζεστών, κρύων, γλυκών ή αλμυρών τροφίμων και ροφημάτων.

Οφείλεται στη διάβρωση του εξωτερικού προστατευτικού στρώματος της αδαμαντίνης που με τη σειρά της καλύπτει το στρώμα της οδοντίνης. Η διάβρωση της αδαμαντίνης λοιπόν ανοίγει το δρόμο και για τη διάβρωση της οδοντίνης.

Ο συλλογισμός των ερευνητών τον οποίον και επιβεβαίωσαν στο εργαστήριο, είναι ότι ένα κολλώδες υλικό παρόμοιο με αυτό που τα μύδια χρησιμοποιούν για να προσκολλώνται στα βράχια μπορεί να επιτρέψει σε θρεπτικά μεταλλικά στοιχεία να παραμείνουν σε επαφή με τη στιβάδα της οδοντίνης για τόσο χρονικό διάστημα όσο χρειάζεται ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της ανάπλασης των διαβρωμένων στιβάδων των δοντιών.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πείτε αντίο στο κρυολόγημα σε 24 ώρες


Απαλλαχτείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Ο καθηγητής Ron Eccles από το πανεπιστήμιο του Cardiff, μιλώντας στη Daily Mail δίνει τις συμβουλές του και μας αποκαλύπτει πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το κρυολόγημα μέσα σε μόλις ένα 24ωρο!

7.00 π.μ. - Ώρα για ξύπνημα και ζεστό μπάνιο!
Το ζεστό μπάνιο είναι γιατρικό! Βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν ενώ ανακουφίζει ενώ ο ατμός είναι αποτελεσματικός ακόμη και για τα ιγμόρεια!

8.00 π.μ. - Ώρα για πρωινό με κουάκερ και πορτοκάλι
Η διατροφή είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη του οργανισμού! Πιες χυμό πορτοκαλιού, πλούσιο σε βιταμίνη C και φάε λίγο κουάκερ με μούρα!

10.00 π.μ. - Ώρα για «κούρα»… κρυολογήματος
Τα πιο συχνά ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος είναι η μπουκωμένη μύτη, ο πονοκέφαλος και ο βήχας. Για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα πάρε σιρόπι για το βήχα και παστίλιες για το λαιμό! Μην αφήσεις το πρόβλημα να επιδεινωθεί. Όσο για το μπούκωμα, δοκίμασε το τρικ με το καυτό νερό. Βράσε νερό και βάλε το πρόσωπό σου πάνω από τον ατμό για πέντε λεπτά για να ανοίξουν οι αεραγωγοί.

12.00 μ.μ. - Ώρα για περίπατο
Ένας μικρός περίπατος πριν το μεσημεριανό θα βελτιώσει τη διάθεσή σου και θα ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

13 μ.μ. - Ώρα φαγητού!
Κοτοπουλάκι και σαλάτα – ο ιδανικός συνδυασμός. Η πρωτεΐνη βοηθά την ανοσολογική απόκριση.

3 μ.μ. - Ώρα για τσάι
Τσάι από βότανα κι άλλα ζεστά ροφήματα βοηθούν το κρυολόγημα. Εκτός από το τσάι πιες άλλο ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού που θα τονώσει το ανοσοποιητικό σου.

18 μ.μ. – Ώρα για πικάντικο δείπνο
Συστατικά όπως το τζίντζερ, το κάρι, το τσίλι, οι πιπεριές και το σκόρδο και διάφορα καυτερά μπαχάρια φημίζονται για τις αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητές τους αλλά και την ικανότητά τους να «ανοίγουν» τα ιγμόρεια! Άλλωστε στο κρύωμα, τα καυτερά ίσως είναι τα μόνα τρόφιμα που μπορείς να γευτείς.

20:00 μ.μ – Ώρα για χαλάρωση
Δώσε στον εαυτό σου την πολυτέλεια ενός ζεστού – χαλαρωτικού μπάνιου. Ο ατμός του ζεστού νερού θα χτυπήσει το κρύωμα στη ρίζα του!

22.00 μ.μ. - Ώρα για έναν καλό υπνάκο
Ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου. Απόφυγε λοιπόν την κατανάλωση καφέ ή αλκοόλ και μην παρακολουθήσεις τηλεόραση μέχρι αργά διότι το κρυολόγημα περνάει με ξεκούραση!


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφική αξία του αβοκάντο


Μία τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο σε σχήμα ωοειδές που προέρχεται από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και χρησιμοποιείται όχι μόνο για κατανάλωση αλλά και για καταπολέμηση προβλημάτων υγείας και δερματοπαθειών.

Ποσότητα αβοκάντου ίση με 150γρ αποδίδει 235 θερμίδες και περιέχει 29mg βιταμίνης Κ (το 36% της προτεινόμενης ημερίσιας κατανάλωσης), 7,3γρ φυτικών ινών, 90mg φυλλικού οξέος και 12mg βιταμίνης C. Επίσης είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την κακή χολιστερίνη (LDL) και βελτιώνουν την καλή (ΗDL).

Πιο συγκεκριμένα περιέχει ολεικό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ το οποίο προσφέρει προστασία για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Το αβοκάντο επιπρόσθετα περιέχει λουτείνη, ένα καροτενοειδές που συμβάλλει κατά της φθοράς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και του καταρράκτη. Επίσης περιέχει τοκοφερόλες που σύμφωνα με κλινικές μελέτες παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Με την καλή περιεκτικότητα του σε κάλιο συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Λόγω του φολλικού οξέος που περιέχει, προστατεύει κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο φολλικό οξύ είχαν 55% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το αβοκάντο έχει προστατευτική δράση για το δέρμα. Αν απλωθεί σε ξηρό ή ερυθρό δέρμα συμβάλει στην επαναφορά της κανονικής υφής και του χρώματος του.

Πιθανοί τρόποι κατανάλωσης του αβοκάντο που μπορείτε εύκολα και γρήγορα να δοκιμάσετε παρουσιάζονται παρακάτω:

• Προσθέστε αβοκάντο σε μια σάλτσα με βάση την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και περιχύστε με αυτήν κοτόπουλο ή ζυμαρικά.
• Αλέστε το αβοκάντο έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη κρέμα και αλείψτε με αυτήν φρυγανιές ή ψωμί για να αποτελέσει ένα γευστικό ενδιάμεσο σνακ.
• Δοκιμάστε σαλάτα με μαρούλι άισμπεργκ, πορτοκάλι, μέντα και αβοκάντο κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια με μια κουταλιά λάδι και ντρέσινγκ με μπαλσάμικο.
• Παρασκευάστε την περίφημη σάλτσα γουακαμόλε ανακακατεύοντας αβοκάντο, κρεμμύδια, ντομάτα, κόλιανδρο, χυμό λεμονιού και κρεμμύδι στο μπλέντερ μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιόμορφος πολτός.

Συμπερασματικά, το αβοκάντο αποτελεί μια τροφή με πλούσια θρεπτική αξία, ωστόσο η έλλειψη διαθεσιμότητας στη χώρα μας καθιστά την κατανάλωση του σποραδική. Προτείνεται η χρήση του 2-5 φορές στο μήνα υπό τη μορφή ελαφρύτερου γεύματος (μέσα σε μια σαλάτα) ή ενδιάμεσου σνακ ως ντιπ ή αντί για κάποιο φρούτο.


Πηγή: http://www.noikokyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο και πότε πρέπει να τρώμε πριν από την άσκηση


Χρήσιμες συμβουλές.

Πολλοί αθλητές συνηθίζουν να τρώνε πολλές υδατανθρακούχες τροφές (π.χ. μακαρόνια, πατάτες κ.λπ.) ενώ μειώνουν και την ένταση και διάρκεια της προπόνησης για μερικές μέρες πριν από τον αγώνα.

Ο σκοπός αυτής της προσέγγισης, εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας της άσκησης στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιος Τζιαμούρτας είναι να αυξηθούν τα επίπεδα του μυϊκού γλυκογόνου, που θεωρείται ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την καλή απόδοση σε αγώνες μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Ωστόσο, διευκρινίζει, ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ενός αθλητή είναι και το τι τρώει την ημέρα του αγώνα, λίγες ώρες ή λεπτά προτού ξεκινήσει την άσκηση. Υπάρχουν αρκετές προσεγγίσεις στη βιβλιογραφία όσον αφορά το προαγωνιστικό γεύμα ημέρας και μια από αυτές αναφέρεται στη λήψη τροφών με διαφορετικό γλυκαιμικό δείκτη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης, σύμφωνα με τον κ. Τζιαμούρτα, αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως έννοια στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και χρησιμοποιήθηκε ως μια μέθοδος κατηγοριοποίησης των υδατανθρακούχων τροφών με βάση τη μεταβολή της συγκέντρωσης του σακχάρου μετά τη λήψη τροφής.

Η σύγκριση γίνεται εξετάζοντας τις τιμές του σακχάρου του αίματος μετά τη λήψη 50 γραμμαρίων της τροφής που αξιολογείται και 50 γραμμαρίων γλυκόζης ή λευκού ψωμιού. Ο διαχωρισμός γίνεται σε χαμηλό, μέτριο και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπου στην πρώτη περίπτωση η αύξηση των τιμών του σακχάρου και της ινσουλίνης δεν είναι απότομη και μεγάλη, στη δεύτερη η αύξηση είναι μέτρια ενώ στην τρίτη η αύξηση των επιπέδων των δύο ουσιών είναι μεγάλη.

Πολλές εργασίες έχουν εξετάσει την επίδραση της λήψης τροφών χαμηλού και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη πριν από την άσκηση στην απόδοση και σε μεταβολικούς παράγοντες.

Έχει προταθεί πως η λήψη των υδατανθράκων πριν από την άσκηση παρέχει επιπρόσθετη ενέργεια στον οργανισμό που προέρχεται από τη γλυκόζη του αίματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μύες αποτρέποντας την υπερβολική μείωση των επιπέδων του μυϊκού γλυκογόνου.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης εργασίας που πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον κ. Τζιαμούρτα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΚΕΤΕΑΘ δεν έδειξαν διαφορές στην απόδοση κατά τη λήψη τροφών με χαμηλό και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (1.5 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους) σε σχέση με τη λήψη νερού (300 ml).

Η τροφή του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ήταν αποξηραμένα βερίκοκα και η τροφή του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη ήταν λευκό ψωμί με μαρμελάδα φράουλα. Οι ασκούμενοι έλαβαν την τροφή 30 λεπτά πριν από την άσκηση και έκαναν ποδήλατο υπομέγιστα για μια ώρα και μετά με μέγιστη ένταση μέχρι εξάντλησης. Από τους αθλητές λήφθηκαν δείγματα αίματος πριν από τη λήψη της τροφής, πριν από την άσκηση, κάθε 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης και στο τέλος της άσκησης. Δεν υπήρξαν διαφορές ούτε σε φυσιολογικούς (πρόσληψη οξυγόνου, καρδιακή συχνότητα, αναπνευστικό πηλίκο, υποκειμενική αίσθηση της κόπωσης) ούτε και σε βιοχημικούς δείκτες (γλυκόζη, ινσουλίνη, γαλακτικό οξύ).

Επομένως, προσθέτει ο ερευνητής, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εργασίας δείχνουν ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η ποιότητα των υδατανθράκων που θα λάβει κάποιος 30 λεπτά πριν από την άσκηση. Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία η ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνεται πριν από την άσκηση.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται έτσι ώστε να μην προσλαμβάνεται μεγάλη ποσότητα τροφής μία ώρα πριν από την άσκηση. Αυτό πρέπει να γίνεται για να αποφεύγεται η σημαντική αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη θεωρείται σημαντική ορμόνη και βοηθάει τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στο κύτταρο. Συνήθως αυξάνεται μετά τη λήψη μιας τροφής και μειώνεται με την άσκηση.

Η μεγάλη πρόσληψη τροφής, διαπιστώνει ο κ. Τζιαμούρτας, μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης και εν τέλει εξαιτίας της δράσης της ινσουλίνης και της άσκησης, που βοηθάει στην απορρόφηση γλυκόζης από το αίμα προς το μυ, να πάθει ένας ασκούμενος υπογλυκαιμία.

Από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι η λήψη υδατανθράκων επηρεάζει την απόδοση, μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στη διαφοροποίηση της ποσότητας και της χρονικής στιγμής λήψης των τροφών πριν από την άσκηση για να μπορέσει να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να αποβεί σύμμαχος στον επιστήμονα της διατροφής και άσκησης, καταλήγει ο κ. Τζιαμούρτας.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ηγεσία είναι θέμα γονιδίου


Το «rs4950» παρέχει έμφυτη ώθηση για ηγετικές ικανότητες.

Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες -μεταξύ των οποίων ο Ελληνο-αμερικανός καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης του πανεπιστημίου Χάρβαρντ- ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο που βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν ηγέτες και γενικά να ξεχωρίσουν σε διευθυντικές θέσεις. Το λεγόμενο «γονίδιο του ηγέτη», με την ονομασία rs4950, δίνει στους ανθρώπους την τάση και την ικανότητα να αναλαμβάνουν αυξημένες ευθύνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ηγεσίας «Leadership Quarterly», σύμφωνα με τη βρετανική Indepedent ανέλυσαν δείγματα DNA από περίπου 4.000 δίδυμους ανθρώπους και συσχέτισαν το γενετικό προφίλ τους με βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, των διαπροσωπικών σχέσεων τους και της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους (οι διευθυντικές θέσεις θεωρούνται μέτρο ηγετικής συμπεριφοράς).

Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι το ένα τέταρτο των ηγετικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου θα μπορούσε να αποδοθεί σε γενετικά αίτια. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι οι ηγετικές ικανότητες είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα μάθησης, όμως ειδικά το εν λόγω γονίδιο φαίνεται να παρέχει την αναγκαία έμφυτη ώθηση, ώστε κάποιος να αναλάβει ηγετικούς ρόλους.

Όπως είπε ο Ντε Νεβ, το γονίδιο rs4950 «φαίνεται να σχετίζεται με την κληροδότηση της ηγετικής ικανότητας από γενιά σε γενιά. Η συμβατική σοφία, ότι η ηγεσία είναι μία ικανότητα, παραμένει αληθινή σε μεγάλο βαθμό, όμως δείξαμε ότι επίσης αποτελεί εν μέρει γενετικό γνώρισμα».

Όπως εκτίμησε, είναι πιθανό ότι μερικοί από τους ηγέτες που αναδύθηκαν στην παγκόσμια ιστορία, έφεραν το συγκεκριμένο γονίδιο. Πάντως, οι ερευνητές τόνισαν ότι άσχετα με το αν κανείς διαθέτει ευνοϊκό γενετικό υπόβαθρο, η ανάληψη ενός ηγετικού πόστου εξαρτάται κυρίως από την απόκτηση των απαραίτητων για αυτή τη θέση ικανοτήτων.

Ο Ντε Νεβ δήλωσε ότι στο ερώτημα «κατά πόσο υπάρχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο ηγέτη;», μετά τη νέα έρευνα η απάντηση θα πρέπει να είναι «ναι, σε ένα βαθμό», καθώς ο γενετικός παράγων παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με την μάθηση και το περιβάλλον, στην ανάδειξη των ηγετικών προσωπικοτήτων. Όμως πρόσθεσε ότι χρειάζεται κι άλλη έρευνα για να γίνει κατανοητό με ποιο τρόπο το συγκεκριμένο «γονίδιο του ηγέτη» αλληλεπιδρά με άλλους παράγοντες, όπως το μαθησιακό περιβάλλον του παιδιού.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...