Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Καταγγέλλουν θάνατο βρέφους στο "Αγία Σοφία"


Ένα ακόμη παιδί έχασε τη ζωή του, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δεν λειτουργεί το Ενιαίο Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

«Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες ότι στις 27 Φεβρουαρίου 2013 πέθανε ένα ακόμα παιδί που έπασχε από συγγενή καρδιοπάθεια. Οι γονείς καταγγέλλουν ότι το παιδί έπεσε θύμα της ολιγωρίας και εάν το ΕΚΑΣΚΑΠ ήταν ανοιχτό θα μπορούσε να είχε σωθεί», αναφέρει ο ΙΣΑ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι είναι το όγδοο παιδί από τον Οκτώβριο του 2011 που πέφτει θύμα του κλεισίματος του κέντρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Δηλητηρίαζε τον άντρα της


Γυναίκα-αράχνη δεν δίσταζε να βάζει μικροποσότητες δηλητηρίου στο φαγητό του άντρα της στην Μυτιλήνη, οδηγώντας τον έτσι σε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.

Οι προθέσεις της "μαύρης χήρας" αποκαλύφθηκαν όταν το υποψήφιο θύμα, επιχειρηματίας της Μυτιλήνης, άρχισε να επισκέπτεται τακτικά τους γιατρούς με έντονους πόνους και ενοχλήσεις. Τα συμπτώματα εντάθηκαν και τα προβλήματα υγείας έγιναν σοβαρά. Ένας γιατρός επέμενε οτι τα προβλήματα του ξεκινούσαν από την τροφή που κατανάλωνε, ενώ του επέστησε την προσοχή λέγοντας του ότι κινδύνευε σοβαρά η υγεία του.

Κάπως έτσι μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά του Μυτιληνιού, ο οποίος όταν επέστρεψε στο νησί αποφάσισε να καταστρώσει ένα σχέδιο: Θα παρακολουθούσε διεξοδικά τη γυναίκα του ώστε να δει αν του έριχνε κάτι στο φαγητό που του περνούσε τα προβλήματα.

Άναυδος έμεινε όταν τελικά διαπίστωσε ότι για τα συμπτώματα πράγματι έφταιγε η διατροφή του, αλλά το αίτιο δεν ήταν κάποιο καρύκευμα που του έπεφτε βαρύ στο στομάχι, αλλά δηλητηριώδες ουσίες σε μικρές ποσότητες, που του προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα υγείας και σιγά σιγά θα του κατέστρεφαν ένα-ένα τα ζωτικά όργανα και θα τον οδηγούσαν στον θάνατο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικά φροντιστήρια στη Μάνη


Μεγάλη η συμμετοχή των μαθητών.

Ξεκίνησε η λειτουργία κοινωνικών φροντιστηρίων, υπό την αιγίδα του δήμου ανατολικής Μάνης και την άμεση ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, ύστερα από τη μεγάλη συμμετοχή μαθητών, οι οικογένειες των οποίων βιώνουν την οικονομική κρίση.

Το κοινωνικό φροντιστήριο παρέχει αφιλοκερδώς μαθήματα σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα σε αυτούς του Λυκείου.

Τα φροντιστηριακά τμήματα θα λειτουργήσουν μέχρι και τον Ιούνιο, για όλα τα μαθήματα και όλες τις κατευθύνσεις Γενικών και Τεχνικών Λυκείων, τόσο στα σχολεία του Γυθείου, όσο και της Αρεόπολης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές


Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η αναδρομική περικοπή των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων.

Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η αναδρομική από 1.8.2012 περικοπή των συντάξεων των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια, ενώ σύμφωνα με τους δικαστές δικαιούνται συντάξεως και οι απολυθέντες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια γνωμοδότησε επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την τροποποίηση και βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών κ.λπ. διατάξεων.

Συγκεκριμένα, αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ κρίθηκε από την Ολομέλεια η διάταξη που προβλέπει την αναδρομική, από 1 Αυγούστου 2012, μείωση των συντάξεων όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, στρατιωτικοί, κ.λπ.).

Και αυτό γιατί θίγουν «το νομίμως αναγνωρισμένο περιουσιακής φύσεως δικαίωμα των εν λόγω συνταξιούχων του Δημοσίου για μη μείωση των συντάξεών τους για το χρονικό σημείο πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έως την 1.8.2012, χωρίς περαιτέρω να προκύπτει ότι η εν λόγω αναδρομική μείωση υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος κατόπιν βεβαίως τηρήσεως των αρχών της ισότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας, ενόψει και του γεγονότος ότι όμοια ρύθμιση δεν θεσπίστηκε και για τους λοιπούς εν γένει συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι σημειωτέον υπέστησαν μόνον τις μέχρι τούδε ποσοστιαίες μειώσεις επί των συντάξεών τους».

Παράλληλα, με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου «αυστηροποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών - καλλιτεχνών και περιορίζεται το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σ' αυτούς στα 720 ευρώ μηνιαίως. Η διάταξη αυτή κρίνεται από την Ολομέλεια δικαιολογημένη, με την παρατήρηση, όμως, ότι οι ίδιες διατάξεις, κατά το μέρος που περιορίζουν το ποσό της σύνταξης των επίμαχων συνταξιούχων που «ήδη λαμβάνουν σύνταξη αναδρομικώς από 1.1.2013 είναι ασύμβατες προς το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, με το οποίο προστατεύεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως περιουσιακής φύσεως».

Ακόμη, τονίζεται από τους δικαστές, ότι η μείωση «των ήδη καταβαλλόμενων σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες τιμητικών συντάξεων στο ποσό των 720 ευρώ, αναδρομικά, μάλιστα, από 1.1.2013, πέραν του ότι ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των δικαιούχων, συνιστά προσβολή του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, που προστατεύεται από το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, χωρίς, περαιτέρω, να προκύπτει επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί την προσβολή αυτή, αφού, με δεδομένο τον, ούτως ή άλλως, περιορισμένο αριθμό των συνταξιούχων της συγκεκριμένης κατηγορίας, δεν μπορεί να αναμένεται σημαντικό δημοσιονομικό όφελος από την επίμαχη μείωση».
Επίσης, η επίμαχη ρύθμιση για τη μείωση των τιμητικών συντάξεων αντίκειται και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), σύμφωνα πάντα με το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο.

Ως προς το άρθρο 1 του νομοσχεδίου που αναφέρεται στον θεσμό της προκαταβολής της σύνταξης (ύψος, τρόπος υπολογισμού και διαδικασία χορήγησης), οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνουν ότι καλώς μεν έχει, αλλά είναι εκτός νομοθετικών πλαισίων η διάταξη εκείνη που προβλέπει την μη προκαταβολή σύνταξης στην περίπτωση της απόλυσης για πειθαρχικό παράπτωμα ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια των μονίμων ή ισόβιων υπαλλήλων. Kαι αυτό γιατί οι επίμαχοι υπάλληλοι ανεξαρτήτως του λόγου αποχώρησης τους από την υπηρεσία, δικαιούνται συντάξεως.

Εξάλλου, αναφέρεται στη γνωμοδότηση ότι «δεν κρίνεται σκόπιμη» η διάταξη του άρθρου 2 του νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση της Επιτροπής Ελέγχου Πράξεων Κανονισμού Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Υπογραμμίζεται στην γνωμοδότηση ότι είναι αντίθετη στη μέχρι τώρα νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας η διάταξη εκείνη με την οποία καταργείται η δυνατότητα του συνταξιούχου του Δημοσίου να μπορεί να επαναφέρει σε νέα εξέταση την οριστικώς κριθείσα υπόθεσή του, εφόσον επικαλείται αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η κατάργηση της δυνατότητας αυτής, αναφέρουν οι δικαστές, «όχι μόνον δεν αιτιολογείται, αλλά είναι και αντίθετη προς την παγιωθείσα νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας στο ασφαλιστικό δίκαιο σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η επανεξέταση οριστικώς κριθείσας υπόθεσης, εφόσον επήλθε μεταβολή της νομοθεσίας, η οποία διέπει τη συγκεκριμένη ασφαλιστική υπόθεση και η οποία έχει και επί της υποθέσεως αυτής εφαρμογή ή εάν επήλθε μεταβολή της επί του κρίσιμου εκάστοτε ζητήματος νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας ή εάν προέκυψαν νέα κρίσιμα στοιχεία από την νομολογηθείσα έννοια».

Τέλος, αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο τη διάταξη που προβλέπει ότι ο περιορισμός της αναδρομικής καταβολής των συντάξεων σε δυο χρόνια από την έκδοση της πράξης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.



Διαβάστε περισσότερα...

Προκαταβολή μισός μισθός για όσους συνταξιοδοτούνται


Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών.

Προκαταβολή το 50% του βασικού μισθού τους θα λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταβολής της πλήρης σύνταξης ενώ θεσπίζεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών» που κατατέθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Στόχος του σχεδίου νόμου όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών είναι «η αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που υφίστανται σε πεδία του κράτους, καθώς και στις σχέσεις τους με τους πολίτες».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο κατατεθέν σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων:

• Καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της κανονιζόμενης σύνταξης.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της προκαταβολής ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με τη ρύθμιση αυτή «αφενός θα περιοριστούν σημαντικά οι εύλογες διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων και οι διαγωνισμοί για προώθηση των υποθέσεών τους και αφετέρου θα δοθεί το χρονικό περιθώριο στην Υπηρεσία Συντάξεων να εξορθολογήσει τον προγραμματισμό των συχνά σύνθετων συνταξιοδοτικών θεμάτων».

• Καθορίζεται, αυστηρό χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου, ώστε να απαλειφθούν φαινόμενα καθυστέρησης και κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ επιβάλλεται η απόλυτη τήρηση της διαδικασίας προώθησης των υποθέσεων.

• Περιορίζονται γραφειοκρατικά θέματα της Υπηρεσίας Συντάξεων, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την καταβολή της κανονιζόμενης σύνταξης, μέσω της κατάργησης των μόνιμων συλλογικών οργάνων, τα οποία μεσολαβούν μέχρι την οριστική λύση των συνταξιοδοτικών διαφορών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και μέσω της συγχώνευσης Διευθύνσεων και αναβάθμισης σχετιζόμενων υπηρεσιών.

• Θεσμοθετείται η ολική απογραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου, η οποία, σε συνδυασμό με τη θέσπιση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των μεταβολών της προσωπικής κατάστασης του συνταξιούχου, θα εκμηδενίσει τη δυνατότητα είσπραξης για μακρό χρονικό διάστημα από τρίτους ποσών που πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, λόγω της δόλιας μη γνωστοποίησης του θανάτου αυτού στις αρμόδιες υπηρεσίες.

• Προσαρμόζονται με τις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες και αυστηροποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών και καλλιτεχνών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών «πρόκειται για μια εναρμόνιση που κρίνεται επιβεβλημένη, αλλά και δίκαιη, καθώς αναφέρεται στη μόνη κατηγορία συνταξιούχων του Δημοσίου που δεν υπέστη καμία μείωση στη σύνταξη και μάλιστα παρά την ξένη προς το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου φύση των καταβαλλομένων σχετικών συντάξεων».

• Διευθετούνται συνταξιοδοτικά ζητήματα που αφορούν αφενός τα επιδόματα νόσου και ανικανότητας που θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται με βάση το μισθό του λοχαγού, όπως αυτός ίσχυε πριν τις προσαρμογές των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων, και αφετέρου τους ανάπηρους πολέμου αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας, οι οποίοι εξαιρούνται των πρόσφατων μειώσεων.

• Εναρμονίζεται το Δημόσιο με τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς ως προς την περικοπή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους του αυτοαπασχολούνται.

Έτσι στην περίπτωση που συνταξιούχος του Δημοσίου αυτοαπασχολείται και έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο, θα αναστέλλεται το ποσό της σύνταξής του που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Επίσης εξαιρούνται τόσο οι μισθωτοί όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι από την αναστολή της σύνταξής τους, οι οποίοι απολύθηκαν ή αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα χωρίς υπαιτιότητά τους.

• Εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς, επιτρέποντας τη χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου με απώτερο σκοπό την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η δυνατότητα αξιοποίησης των εν λόγω πόρων προκύπτει μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του κατόπιν παρέλευσης εικοσαετίας.

Επιπρόσθετα, καταργείται η διάταξη που προέβλεπε παραγραφή των δικαιωμάτων του Δημοσίου κατόπιν παρέλευσης δεκαετίας, από τη συμπλήρωση της ως άνω αναφερόμενης εικοσαετίας.

• Δημιουργούνται το Μητρώο Ελεγκτών για τους Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ, το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ και η Διεύθυνση Έκτακτων Δημοσιονομικών Ελέγχων, ενισχύοντας σημαντικά την προσπάθεια εδραίωσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας, καθώς οι απαιτήσεις για δημοσιονομικούς ελέγχους έχουν αυξηθεί την τελευταία περίοδο σημαντικά.



Διαβάστε περισσότερα...

500.000 οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ


Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν φτάσει οι συνολικές οφειλές των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, οι οποίες πλέον προσεγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ, παρά την πρόσκαιρη μείωση που είχαν παρουσιάσει λίγο πριν από την εφαρμογή της δεύτερης «φουρνιάς» του... χαρατσιού.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε τη διοίκηση της ΔΕΗ σε αύξηση κατά 75% των διακανονισμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2012 σε σχέση με το 2011, ενώ οι αποκοπές ηλεκτροδότησης αυξήθηκαν κατά 66% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα, και με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας, ετοιμάζονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η του ερχόμενου Μαΐου, ενώ έπεται μία ακόμη αύξηση από την 1η Ιουλίου 2013. Κι αυτά όταν από 1ης Ιανουαρίου ισχύουν νέα αυξημένα κατά 25% μεσοσταθμικά τιμολόγια ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές οφειλές προς την ΔΕΗ ανήλθαν σε 1.271,2 εκατ. ευρώ στην εκπνοή του 2012. Αναλυτικότερα, στη Χαμηλή Τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) οι οφειλές των καταναλωτών με συμβόλαια σε ισχύ ανήλθαν σε 530,5 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 ανέρχονταν σε 388 εκατ.

Οι οφειλές καταναλωτών των οποίων έχει διακοπεί το συμβόλαιο ανήλθαν σε 169,9 εκατ. ευρώ και του Δημοσίου, επίσης στη Χαμηλή Τάση, σε 65,9 εκατ. ευρώ. Από τα χρέη των πελατών στη Χαμηλή Τάση με συμβόλαιο σε ισχύ, το 46,51% προερχόταν από οικιακούς πελάτες, το 3,22% από βιομηχανικούς, το 42,61% από εμπορικούς και το 7,66% από αγροτικούς.

Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 500.000 οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ των οικιακών καταναλωτών, για τους οποίους έχει λήξει το 80ήμερο, μετά την παρέλευση του οποίου, δίνονται εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης. Στη μέση τάση (επαγγελματίες, επιχειρήσεις) οι οφειλές ανήλθαν σε 211,1 εκατ. ευρώ, ενώ στην Υψηλή Τάση (μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές) σε 293,8 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή των οφειλών το 2012 αποδίδεται κυρίως στην επιβολή από το περασμένο καλοκαίρι της δεύτερης «φουρνιάς» του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, μετά την «ανάπαυλα» της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Η ασφυκτική αυτή κατάσταση οδήγησε σε αύξηση κατά 75% των διακανονισμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος που πραγματοποίησε η ΔΕΗ το 2012. Η επιχείρηση έκανε περισσότερους από 700.000 διακανονισμούς, έναντι μόλις 400.000 το 2011.

Περίπου 30.000 αποκοπές ρευματοδότησης πραγματοποιεί κάθε μήνα η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, που σημαίνει ότι 360.000 καταναλωτές, είτε αυτοί είναι νοικοκυριά, είτε επιχειρήσεις, έμειναν χωρίς ρεύμα το 2012, άσχετα αν μετά προχώρησαν σε επανασύνδεση μετά από διακανονισμό. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο φαινόμενο, που προφανώς σχετίζεται με την επιβολή του χαρατσιού. Περίπου 300.000 καταναλωτές, οικιοθελώς, διέκοψαν το 2012 την ηλεκτροδότησή τους, όταν το 2011 οι οικιοθελείς αποκοπές ήταν περίπου 100 χιλιάδες


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H «μάμα Νίνα» διδάσκει ανθρωπιά...


Ο Σαμ, χτυπημένος από το AIDS που δηλητηρίασε το τρυφερό κορμάκι του, ξεψύχησε στα χέρια της «μάμα Νίνα», ο αρχιεπίσκοπος Κένυας κ. Μακάριος δεν εκφωνεί τις ομιλίες του αν δεν τις διορθώσει η «μάμα Νίνα» και στο οικοτροφείο της μητρόπολης στο Ναϊρόμπι οι ιεροσπουδαστές χορεύουν συρτάκι χάρη στη «μάμα Νίνα».

Η «μάμα Νίνα» είναι μια χαρούμενη, υπερδραστήρια συνταξιούχος φιλόλογος από τη Σκιάθο που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ιεραποστολή της Αφρικής. Διδάσκει ελληνικά σε Αφρικανούς ιεροσπουδαστές, φροντίζει μικρά παιδιά στα πέντε ορφανοτροφεία της Μητρόπολης Κένυας, επιμελείται τους λόγους και την αλληλογραφία του μητροπολίτη κ. Μακάριου.

Η Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου περνάει τους περισσότερους μήνες του χρόνου στο Ναϊρόμπι, όπου πήγε για πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια, όταν έχασε τον σύζυγό της, γνωστό μικροβιολόγο στον Βόλο, Μιχάλη Διονυσίου, και αποφάσισε να αφοσιωθεί στην προσφορά προς τα παιδιά της Αφρικής. Στην αρχή όλοι την κοίταζαν περίεργα, η ίδια δεν πτοήθηκε, βοηθούσε όπου υπήρχε ανάγκη και σήμερα είναι σχεδόν αναπόσπαστο μέλος της μητρόπολης και της κοινότητας.

«Το πρωί διδάσκω ελληνικά στους ιεροσπουδαστές της μητρόπολης, παράλληλα τους μαθαίνω ελληνικά τραγούδια και χορούς. Εχω την ευθύνη για όλη την αλληλογραφία του μητροπολίτη κ. Μακάριου, του διορθώνω τα κείμενα για τα βιβλία του, επιμελούμαι τους λόγους του. Ολοι με ρωτούν αν πληρώνομαι. Η πιο μεγάλη αμοιβή για μένα είναι το χαμόγελο των παιδιών, το ''ευχαριστώ'' των μεγάλων, η ικανοποίηση των συναδέλφων» λέει στο «Εθνος» η κ. Κορωνιού, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Σκιάθο και μίλησε με θέμα «Ταξίδια στη θάλασσα των ψυχών», σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Οι καλύτερες μέρες της είναι όταν πηγαίνει στο Νιέρι, περίπου 2 ώρες από το Ναϊρόμπι. Εκεί, ένα παλιό ορθόδοξο μοναστήρι μετατράπηκε σε ορφανοτροφείο με χρηματοδότηση εύπορων Κυπρίων και φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά, πολλά από τα οποία έχουν προσβληθεί από AIDS.

Η Σ. Κορωνιού-Διονυσίου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και ως φοιτήτρια έκανε μαθήματα ελληνικών στα 11 παιδιά του πρέσβη του Κονγκό. «Τα ματάκια των παιδιών εκείνων με συγκλόνιζαν, μου φαίνονταν τόσο καθαρά, και από τότε έλεγα πως κάποια μέρα θα διδάξω στα παιδιά της Αφρικής» μας λέει. Η τύχη τα έφερε να πάει στην Αφρική και να διδάξει στο Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο (είχε προηγηθεί προϋπηρεσία σε σχολεία της Βαυαρίας) και όταν βγήκε στη σύνταξη επέστρεψε για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πίτμπουλ παραμόρφωσε 17χρονη


Αδέσποτο πίτμπουλ κομμάτιασε το πρόσωπο 17χρονης κοπέλας στην Αλεξανδρούπολη.

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο χωριό Νίψα. Οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους, όταν άκουσαν τις φωνές και τα ουρλιαχτά της κοπέλας, η οποία προσπαθούσε να απωθήσει το αδέσποτο πίτμπουλ, χωρίς όμως να τα καταφέρνει.

Περαστικοί και γείτονες έτρεξαν να βοηθήσουν την 17χρονη διώχνοντας το εξαγριωμένο σκυλί, το οποίο όμως είχε κάνει μεγάλη ζημιά στο πρόσωπο της έφηβης.

Το κορίτσι μεταφέρθηκε αιμόφυρτο και σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης, όπου εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο και υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

12χρονη Ινδή ξεπέρασε το IQ του Αϊνστάιν


Μια 12χρονη Ινδή, μετανάστρια από τα 7 της χρόνια στη Βρετανία όπου ζει με τους γονείς της, βαθμολογήθηκε με 162 μονάδες στο τεστ IQ της Μένσα.

Σύμφωνα με την huffington Post, η Νέχα Ραμού συγκαταλέγεται, πλέον, στο 1% των εξυπνότερων ανθρώπων της Βρετανίας, σύμφωνα με την κατάταξη της Μένσα, ενώ κατάφερε να ξεπεράσει κατά 2 μονάδες το IQ του Στίβεν Χόκινγκ αλλά και του Αλμπερτ Αϊνστάιν.

Οι γονείς της, γιατροί στο επάγγελμα,, δήλωσαν ότι η κόρη τους πάντοτε ήταν πάντοτε ακλή μαθήτρια, σχολείο αλλά δεν είχαν διανοηθεί ποτέ ότι θα έφτανε σε μια τέτοια επίδοση.

Όλα ξεκίνησαν όταν η μαθήτρια αρίστευσε σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τεστ γραμματικών γνώσεων. Στη συνέχεια, έκανε το τεστ της Μένσα όπου εξασφάλισε το υψηλότερο δυνατό σκορ για άτομα κάτω των 18 ετών.

Η ίδια πάντως δήλωσε ότι της φάνηκε δύσκολο το τεστ της Μένσα και δεν περίμενε ότι θα καταφέρει να γίνει μέλος της. Ήδη, πάντως, έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα για μια θέση σε γνωστά πανεπιστήμια όπως το Harvard.

Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι ο ίδιος ο Αϊνστάιν δεν είχε δοκιμάσει το τεστ - καθώς δεν υπήρχε όσο ήταν ζωντανός- αλλά οι ειδικοί τον έχουν κατατάξει στις 160 μονάδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Η παγίδα με τον τρόπο πληρωμής του ΦΠΑ


Παγίδα στους επαγγελματίες στήνει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο σύστημα που σχεδιάζει για την καταβολή του ΦΠΑ. Στόχος, να δελεάζει αρχικά τους υπόχρεους να υποβάλλουν τη δήλωση για να τους βεβαιώνει λογιστικά το φόρο ώστε να... ωραιοποιείται ο προϋπολογισμός.

Στη συνέχεια, όμως, αν δεν πληρώσουν, θα καθιστά το χρέος ληξιπρόθεσμο και θα αρχίζει να τους κυνηγά με πρόστιμα, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Οι φορολογούμενοι με το νέο σύστημα θα έχουν τη δυνατότητα πληρώνοντας 10 ευρώ να υποβάλλουν τη δήλωση ΦΠΑ έως τις 20 του επόμενου μήνα που λήγει η προθεσμία τους. Κατόπιν θα έχουν 10 μέρες περιθώριο για να πληρώσουν την υπόλοιπη οφειλή, διαφορετικά το χρέος θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ράφια με... φάρμακα στα Σούπερ Μάρκετ


Η Τρόικα ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο να πωλούνται πλέον άμεσα από σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η Τρόικα ζήτησε να πωλούνται πλέον άμεσα από σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και να αποπληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ώστε μέσα στο 2013 ο οργανισμός να αποκτήσει ταμειακή ρευστότητα, ζήτησε μεταξύ άλλων η Τρόικα, από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Επίσης ζητήθηκε οι εισφορές να πηγαίνουν κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ταμείων, που είναι στον Οργανισμό.

Παράλλλα, την άποψη ότι αν συνεχιστεί πιστά η εφαρμογή του προγράμματος που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση, θα είναι χωρίς αντικείμενο η επόμενη συνάντηση της Τρόικας με τον υπουργό Υγείας, όπως παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο ίδιος ο Ματίας Μόρς, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου.

«Η μεγαλύτερη έννοια μου, δεν είναι τι λένε οι εταίροι μας, αλλά τί θέλω εγώ για τη χώρα μου», φέρεται να είπε ο Α. Λυκουρέντζος σε συνεργάτη του, μετά τη συνάντηση με την Τρόικα, ενώ ο ίδιος, μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει καταγράφει θεαματική βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες, που αφορούν την υγεία και η κατάσταση δείχνει να συνεχίζει βελτιούμενη.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν κοινόχρηστα ποδήλατα


Ξεκίνησε σήμερα η πιλοτική λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στο Δήμο Καρδίτσας. Ειδικότερα, η Δημοτική Αρχή διέθεσε σήμερα κάρτες χρήσης του αυτοματοποιημένου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων, σε περιορισμένο αριθμό δημοτών που θα συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή του για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Στόχος, είναι να δοκιμαστεί στην πράξη το σύστημα πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, και αποδοθεί σε χρήση προς όλους τους δημότες και επισκέπτες της πόλης.

Οι προσωρινοί χρήστες θα μπορούν να παραλαμβάνουν ποδήλατα από τους σταθμούς, αφού προηγηθεί διαδικασία ταυτοποίησής τους και εν συνεχεία, μετά τη χρήση τους θα επιστρέφονται στους σταθμούς.

Οι σταθμοί περιλαμβάνουν 102 θέσεις ποδηλάτων (17 ανά σταθμό) ενώ διαθέτουν οθόνη αφής από όπου, θα μπορούν οι χρήστες να εγγράφονται απευθείας στο σύστημα.



Διαβάστε περισσότερα...

To νομοσχέδιο για τις συντάξεις


Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, κατατέθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το σχέδιο νόμου για τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων.

Κατατέθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το σχέδιο νόμου με τίτλο “Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών”, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι η αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που υφίστανται σε πεδία του κράτους, καθώς και στις σχέσεις τους με τους πολίτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο κατατεθέν σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων:

-Καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της κανονιζόμενης σύνταξης.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω ποσοστό προκαταβολής ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.

Έτσι, αφενός θα περιοριστούν σημαντικά οι εύλογες διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων και οι διαγκωνισμοί για προώθηση των υποθέσεών τους και αφετέρου θα δοθεί το χρονικό περιθώριο στην Υπηρεσία Συντάξεων να εξορθολογίσει τον προγραμματισμό των συχνά σύνθετων συνταξιοδοτικών θεμάτων.

-Καθορίζεται, σε αυστηρό πλαίσιο, το χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου, ώστε να απαλειφθούν φαινόμενα καθυστέρησης και κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ επιβάλλεται η απόλυτη τήρηση της διαδικασίας προώθησης των υποθέσεων.

-Περιορίζονται γραφειοκρατικά θέματα της Υπηρεσίας Συντάξεων, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την καταβολή της κανονιζόμενης σύνταξης, μέσω της κατάργησης των μόνιμων συλλογικών οργάνων, τα οποία μεσολαβούν μέχρι την οριστική λύση των συνταξιοδοτικών διαφορών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και μέσω της συγχώνευσης Διευθύνσεων και αναβάθμισης σχετιζόμενων υπηρεσιών.

-Θεσμοθετείται η ολική απογραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου, η οποία, σε συνδυασμό με τη θέσπιση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των μεταβολών της προσωπικής κατάστασης του συνταξιούχου, θα εκμηδενίσει τη δυνατότητα είσπραξης για μακρό χρονικό διάστημα από τρίτους ποσών που πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, λόγω της δόλιας μη γνωστοποίησης του θανάτου αυτού στις αρμόδιες υπηρεσίες.

-Προσαρμόζονται με τις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες και αυστηροποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών και καλλιτεχνών.

Πρόκειται για μια εναρμόνιση που κρίνεται επιβεβλημένη, αλλά και δίκαιη, καθώς αναφέρεται στη μόνη κατηγορία συνταξιούχων του Δημοσίου που δεν υπέστη καμία μείωση στη σύνταξη και μάλιστα παρά την ξένη προς το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου φύση των καταβαλλομένων σχετικών συντάξεων.

-Διευθετούνται συνταξιοδοτικά ζητήματα με όρους διασφάλισης κοινωνικής δικαιοσύνης σε πεδία που αφορούν αφενός τα επιδόματα νόσου και ανικανότητας που θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται με βάση το μισθό του λοχαγού, όπως αυτός ίσχυε πριν τις προσαρμογές των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων, και αφετέρου τους ανάπηρους πολέμου αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας, οι οποίοι εξαιρούνται των πρόσφατων μειώσεων.

-Εναρμονίζεται το Δημόσιο με τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς ως προς την περικοπή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους του αυτοαπασχολούνται.
Έτσι στην περίπτωση που συνταξιούχος του Δημοσίου αυτοαπασχολείται και έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο, θα αναστέλλεται το ποσό της σύνταξής του που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.
Επίσης εξαιρούνται τόσο οι μισθωτοί όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι από την αναστολή της σύνταξής τους, οι οποίοι απολύθηκαν ή αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα χωρίς υπαιτιότητά τους.

-Διευθετούνται συνταξιοδοτικά ζητήματα του προσωπικού του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος “Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος ΑΤΕ” προς τη διευκόλυνση των εργαζομένων στο πλαίσιο τόσο της περαιτέρω λειτουργίας του εν λόγω ιδρύματος όσο και του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης.

-Επικαιροποιείται, ουσιαστικά καταρτίζεται για πρώτη φορά, το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς, επιτρέποντας τη χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου με απώτερο σκοπό την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η δυνατότητα αξιοποίησης των εν λόγω πόρων προκύπτει μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του κατόπιν παρέλευσης εικοσαετίας.

Επιπρόσθετα, καταργείται η παρωχημένη διάταξη που προέβλεπε παραγραφή των δικαιωμάτων του Δημοσίου κατόπιν παρέλευσης δεκαετίας, από τη συμπλήρωση της ως άνω αναφερόμενης εικοσαετίας, εξαλείφοντας έτσι ουσιαστικά τυχόν κίνητρο κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να επιδιώξουν την καταστρατήγηση του Ν.Δ. 1195/1942.

-Δημιουργούνται το Μητρώο Ελεγκτών για τους Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ, το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ και η Διεύθυνση Έκτακτων Δημοσιονομικών Ελέγχων, ενισχύοντας σημαντικά την προσπάθεια εδραίωσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας, καθώς οι απαιτήσεις για δημοσιονομικούς ελέγχους έχουν αυξηθεί την τελευταία περίοδο σημαντικά.

Παράλληλα, ορίζεται πλαίσιο θητείας για τους υπαλλήλους που ασκούν δημοσιονομικούς ελέγχους αφενός λόγω της ανάγκης ενίσχυσης της διαφάνειας και αφετέρου προκειμένου κατά τη διενέργεια των δημοσιονομικών ελέγχων να μην εναλλάσσονται συνεχώς τα ίδια πρόσωπα, για την ενίσχυση της θωράκισης του ελεγκτικού έργου.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία: Παιδικοί σταθμοί χωρίς θέρμανση


Γονείς-δημότες του Βύρωνα καταγγέλλον ότι «βρέφη και νήπια φιλοξενούνται σε ένα παγωμένο περιβάλλον», καθώς «στον 6ο, 7ο και 9ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό δεν υπάρχει θέρμανση».

Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Η πολιτική των μνημονίων αλλά και η πολιτική της Δημοτικής αρχής οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να προστεθούν και άλλοι δημοτικοί σταθμοί που θα μείνουν δίχως θέρμανση.

Η έλλειψη πετρελαίου έχει ως αποτέλεσμα στις αίθουσες να μην υπάρχει η προβλεπόμενη θέρμανση και τα παιδιά να φιλοξενούνται σε ένα παγωμένο περιβάλλον.

Η Δημοτική Αρχή έχει ευθύνες για τον τρόπο που διοικεί το Δήμο αφού δεν μπορεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών και να εξασφαλίσει τη θέρμανση.

Όφειλαν και οφείλουν να μεριμνήσουν ώστε οι Παιδικοί Σταθμοί να μην μείνουν ούτε λεπτό χωρίς θέρμανση. Ας μην προσπαθήσει για άλλη μια φορά κατά την προσφιλή της τακτική να επιρρίψει τις δικές της ευθύνες σε άλλους.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να υπάρξει θέρμανση σε όλους τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου χωρίς καμία καθυστέρηση».


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταθλήτριες στην ημιαπασχόληση οι γυναίκες



Μία στις τρεις γυναίκες με παιδιά στην ΕΕ, ημιαπασχολείται, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 5% στους άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι τα ποσοστά των ημιαπασχολούμενων γυναικών αυξάνονται όταν αποκτούν παιδιά, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών παραμένουν σταθερά.

Ειδικότερα, το 2011 στην ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας 25- 54 ετών, με τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των έξι ετών, είχε μερική απασχόληση, ενώ οι γυναίκες με τρία ή περισσότερα παιδιά ημιαπασχολούνταν σε ποσοστό 50%. Για τους άντρες, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν αισθητά χαμηλότερα (5 και 7% αντιστοίχως).

Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα, το 2011, ημιαπασχολούνταν το 10,2% των γυναικών με ένα παιδί κάτω των έξι ετών (έναντι 3% στους άνδρες) και το 13,7% των γυναικών με τρία ή περισσότερα παιδιά (έναντι 2,7% στους άνδρες).

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους Έλληνες χωρίς παιδιά, ημιαπασχολούνται το 8,4% των γυναικών (22% στην ΕΕ) και το 4,4% των ανδρών (7% στην ΕΕ).

Τα υψηλότερα ποσοστά ημιαπασχολούμενων γυναικών με παιδιά σημειώνονται στην Ολλανδία (πάνω από 81%), στην Αυστρία (πάνω από 60%), στη Γερμανία (πάνω από 56%) και στη Μ. Βρετανία (πάνω από 48%).

Εξάλλου, η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό γυναικών σε διοικητικές θέσεις (23%) στην ΕΕ, μετά τη Μάλτα (24%) και ακολουθεί η Κύπρος (15%). Τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών σε θέσεις στελεχών επιχειρήσεων, καταγράφονται στη Λετονία (45%), στην Ουγγαρία (41%) και στη Γαλλία (40%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 33%.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στην ΕΕ, οι γυναίκες εκπαιδευτικοί είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το 85% των δασκάλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι γυναίκες, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι γυναίκες κατέχουν το 59% και στην τριτοβάθμια το 40%.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταρρέει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων


Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση είναι ο ΕΟΜ ο οποίος δεν έχει πλέον χρήματα ούτε για να καλύψει τα έκτακτα έξοδά του. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr πριν μερικές ημέρες αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ γιατί ο Οργανισμός δεν είχε τη δυνατότητα να καλύψει ούτε τα εισιτήρια των τριών μελών του που θα έπρεπε να μετακινηθούν από τη Θεσσαλονίκη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι εδώ και μήνες δεν έχει γίνει συνεδρίαση και παραμένουν σε εκκρεμότητα ιδιαίτερα σοβαρά θέμα που αφορούν στο παρόν και στο μέλλον των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας όπως είναι η λειτουργία νέων μεταμοσχευτικών κέντρων σε νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΜ Α. Χατζή για το 2013 τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί για τον Οργανισμό δεν επαρκούν ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του.

«Έχουμε φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο»,λέει o κ.Χατζής και προσθέτει ότι «ο ΕΟΜ λειτουργεί όλο το 24ωρο με αποστολή τον συντονισμό των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Εάν καταρρεύσει μαζί θα καταρρεύσει όλο το σύστημα των μεταμοσχεύσεων με τραγικές συνέπειες για τους Έλληνες ασθενείς».



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ομαδικός βιασμός στο Νέο Δελχί


Η γυναίκα είπε ότι φώναζε για βοήθεια αλλά κανένας δεν βοηθούσε.

Μία 19χρονη απήχθη από τρεις άνδρες που επέβαιναν σε ρίκσο, οι οποίοι την βίασαν στο προάστιο του Νέου Δελχί, Γκαζιαμπάντ, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

«Η κοπέλα κατήγγειλε ότι οι τρεις άνδρες την βίασαν ομαδικά αφού την χτύπησαν και της έκλεψαν τα χρήματα που είχε μαζί της και το κινητό της τηλέφωνο», δήλωσε τηλεφωνικώς ο επικεφαλής της αστυνομίας του Γκαζιαμπάντ Νιτίν Τεουάρι.

Το περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο, αλλά έγινε γνωστό από τα τοπικά μμε σήμερα.

Η γυναίκα είπε ότι φώναζε για βοήθεια καθώς το ρίξο περνούσε από πολλά αστυνομικά τμήματα, αλλά κανένας δεν βοηθούσε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ύποπτοι την πέταξαν έξω, κοντά σε αυτοκινητόδρομο, αφού την βίασαν σε απομονωμένη περιοχή, είπε η αστυνομία.

Ο Τεουάρι είπε ότι δύο άνδρες συνελήφθησαν κι ότι ο τρίτος ύποπτος αναμένεται να συλληφθεί σύντομα.

Τα μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν το συμβάν με τον μοιραίο ομαδικό βιασμό 23χρονης φοιτήτριας τον Δεκέμβριο, ο οποίος προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και εκκλήσεις για τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων κατά των σεξουαλικών επιθέσεων, οι οποίες στην Ινδία σημειώνονται με πολύ μεγάλη συχνότητα.

Την Δευτέρα, ένα κορίτσι μόλις τριών ετών απήχθη και βιάστηκε στο νότιο κρατίδιο της Κεράλα, μετέδωσε το δίκτυο NDTV, ενώ μία 12χρονη βιάστηκε σε σχολείο της κεντρικής πόλης Ναγκπούρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επτά καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση, περιλαμβανομένων τεσσάρων βιασμών κοριτσιών κάτω των 18 ετών καταγράφηκαν στο Νέο Δελχί από την Τρίτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Σόρος δωρίζει πετρέλαιο σε σχολεία της Θεσσαλονίκης


Δεκτή η προσφορά από το δήμο αλλά με επιφυλάξεις
.
Πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία της Θεσσαλονίκης δωρίζει ο Τζορτζ Σόρος, με την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου να αποδέχεται την κίνησή του με καχυποψία λόγω της φιλοσκοπιανής του στάσης.

Όπως αναφέρει η Δημοκρατία, η πρόταση διαβιβάστηκε επίσημα με επιστολή στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη από στέλεχος της οργάνωσης του Τζορτζ Σόρος Open Society Foundations, ενώ όπως δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Βενιαμίν Καρακωστάνογλου η κίνηση αυτή έγινε δεκτή αλλά με με επιφύλαξη, λόγω της γνωστής φιλοσκοπιανής στάσης του Σόρος, ενώ όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν «το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δέχθηκε την προσφορά, δεν σημαίνει ότι θα ονομάζονται τα Σκόπια Μακεδονία».

Η οργάνωση θα παρέχει πετρέλαιο 50-90 τόνων σε δημόσια ιδρύματα της συμπρωτεύουσας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πώς θα ζήσουμε; Πώς;»


Κραυγή απόγνωσης φοιτητή που του κόβουν τη σίτιση.

Εν μέσω του σχεδίου «Αθηνά», προέκυψε από τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη και το ζήτημα της σίτισης των φοιτητών.
Το ΑΤΕΙ Πατρών, επικαλούμενο μειωμένο προϋπολογισμό (1.420 εκατ. ευρώ αντί για 2.420 εκατ.) «κούρεψε» σχεδόν στο 50% τους δικαιούχους φοιτητές, δημιουργώντας τους σοβαρό πρόβλημα.

Εκτός από τους 366 φοιτητές του Πύργου και της Αμαλιάδας, πλήττονται βάναυσα και 1.448 φοιτητές στην Πάτρα καθώς από τους 4.000 έως τώρα δικαιούχους, δικαίωμα σίτισης αποκτούν μόνο οι 2.552.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση, φοιτητής του ΤΕΙ Πατρών έστειλε στο patrisnews.gr μια συγκινητική επιστολή διαμαρτυρίας:

«Είμαι και εγώ ένας από τους χιλιάδες απελπισμένους φοιτητές οι οποίοι πλήττονται καθημερινά από τα υποτιθέμενα ευνοϊκά μέτρα που παίρνει καθημερινά η κυβέρνηση.

Τα προβλήματα μας πολλά.

Συγχωνεύσεις-μετακινήσεις τμημάτων, υποβαθμίσεις πτυχίων και άλλα πολλά, τα οποία προβάλλονται συχνά μέσα από την εκπομπή σας, και σας ευχαριστώ πολύ για αυτό.

Θέλω να επισημάνω ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο δεν έχει θιχτεί πουθενά, και αυτό είναι το ζήτημα της δωρεάν σίτισης των φοιτητών.

Συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Πάτρας όπου και σπουδάζω, έκοψαν την παροχή της δωρεάν σίτισης στους μισούς φοιτητές- από τους 4.000 φοιτητές που δικαιούνται τη δωρεάν σίτιση, μόνο οι 2.552 κρίθηκαν κατάλληλοι ώστε να προμηθευτούν τη δωρεάν κάρτα σίτισης. Αποτέλεσμα: 1.448 (!) φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να πεινάσουν!

Πού είναι η δωρεάν σίτιση που ακούγαμε στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους από τις υποσχέσεις του υπουργού;

Πού είναι η αύξηση του αριθμού των φοιτητών που θα σιτίζονται δωρεάν που μας υποσχέθηκε;

Ένας από αυτούς είμαι και εγώ, και ρωτώ: πώς μια οικογένεια με έναν και μόνο εξαιρετικά χαμηλό μισθό θα μπορέσει να ζήσει δύο σπίτια; Πώς από αυτόν τον μισθό θα πληρωθούν ενοίκια, χαράτσι, ρεύμα, νερό και σούπερ μάρκετ; Πώς θα ζήσουμε; ΠΩΣ;», αναφέρει στην επιστολή του.


Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμογή μειωμένου ωραρίου εργασίας λόγω αναπηρίας σε υπαλλήλους που απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου κανονιστικά καθορισμένου

Αριθμ. πρωτ.: ΔΙΑΔΠ/ Φ.Β.3/ 5469/11.2.2013

Εφαρμογή μειωμένου ωραρίου εργασίας λόγω αναπηρίας σε υπαλλήλους που απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου κανονιστικά καθορισμένου
Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2013
Αριθμ.Πρωτ.: ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.3/5469

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Βασ. Σοφίας 15 106 74-Αθήνα
Πληροφορίες:Κωνσταντίνο Καζάκου Ελένη Κοντομηνά Κωνσταντίνο Μαραγκού
Τηλέφωνο:213 1313154, -3126, -3164
Fax:210 3389139
e-mail: k.kazakou@ydmed.gov.gr
e.kontomina@ydmed.gov.gr
k.maragou@ydmed.gov.gr

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή μειωμένου ωραρίου εργασίας λόγω αναπηρίας σε υπαλλήλους που απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου κανονιστικά καθορισμένου»

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 30 του ν. 3731/2008 (Α'263), η μείωση του ωραρίου κατά μία (1) ώρα την ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών, αφορά σε τακτικούς υπαλλήλους ή υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., οι οποίοι ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

α) είναι τυφλοί ή παραπληγικοί-τετραπληγικοί, ή νεφροπαθείς τελικού σταδίου ή έχουν βεβαιωμένη αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.

β) έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.

γ) Έχουν σύζυγο με αναπηρία σε ποσοστό 100%, τον οποίο συντηρούν.

Ειδικώς, για την κατηγορία των τυφλών τηλεφωνητών, η μείωση του ωραρίου εργασίας ορίζεται σε δύο (2) ώρες ημερησίως.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.2880/2001 στην (β) κατηγορία εμπίπτουν και οι υπάλληλοι που έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια ατόμου με ειδικές ανάγκες, καθώς και ανάδοχοι γονείς ατόμου με ειδικές ανάγκες, για όσο χρόνο διαρκεί η αναδοχή. 

Τα ανωτέρω ισχύουν, σύμφωνα με την αριθμ.268/2012 Γνωμοδότηση του ΣΤ' Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και σε περιπτώσεις υπαλλήλων, τακτικών ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., οι οποίοι απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου λόγω των συνθηκών εργασίας τους.

Ακολούθως, γίνεται αποδεκτό ότι η κατά τα ανωτέρω διευκόλυνση του μειωμένου κατά μία (1) ώρα την ημέρα ωραρίου εργασίας, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών, συνιστά αυτοτελές δικαίωμα των υπαλλήλων που καλύπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, το οποίο δεν απονέμεται μόνο σε όσους από αυτούς εργάζονται με το γενικώς ισχύον ωράριο εργασίας, αλλά δίδεται σωρευτικά και σε όσους ήδη απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου, το οποίο θεσπίζεται από άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν τις εργασιακές τους συνθήκες.

Παρακαλούνται να μεριμνήσουν:

α) οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των Υπουργείων για την ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών και ΝΠΔΔ που εποπτεύουν

β) οι Διευθύνσεις Διοίκησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την ενημέρωση των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των λοιπών ΝΠΔΔ της χωρικής τους αρμοδιότητας.

Η παρούσα εγκύκλιος αναρτάται και στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης www.ydmed.gov.gr στη διαδρομή: Διοικητική Μεταρρύθμιση/Συνθήκες εργασίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ


Η εγκύκλιος υπάρχει κι εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή


Ντοκιμαντέρ του ελληνικού γραφείου της «ActionAid».

Περίπου 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, οι περισσότερες όσο ήταν ακόμα ανήλικες, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα πρωτεία στην πρακτική αυτή κατέχει η Αφρική, όπου υπολογίζεται ότι 101 εκατομμύρια κορίτσια άνω των 10 ετών έχουν «κοπεί». Σχετική έκθεση της Unicef αναφέρει, εξάλλου, ότι οι χώρες της Αφρικής με τα μεγαλύτερα ποσοστά ακρωτηριασμού των γυναικών είναι η Σομαλία (98%), η Γουινέα (96%), το Τζιμπουτί (93%) και η Αίγυπτος (91%).

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στη μάχη της ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την πρακτική της κλειτοριδεκτομής, το ελληνικό τμήμα της «ActionAid» επιστρατεύει τη δύναμη του κινηματογραφικού φακού και παρουσιάζει ντοκιμαντέρ με τίτλο «Excision», σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής «Indigo View Productions».

Το ντοκιμαντέρ, που φέρει την υπογραφή της σκηνοθέτριας Βίκυς Βελλοπούλου και γυρίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, εστιάζει στην πρακτική της κλειτοριδεκτομής σε μια πολύ φτωχή και απομακρυσμένη περιοχή της Κένυας.
Στόχος του είναι να ερευνήσει τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και να καταγράψει την αλλαγή που συμβαίνει στο θέμα αυτό.

«Πρόκειται για ένα θέμα που όταν αρχίσαμε να το συζητάμε με την ActionAid μου φάνηκε συγκλονιστικό και σκέφτηκα ότι πρέπει να ειπωθεί. Στην Κένυα του 2013, κορίτσια ηλικίας από 6 έως 15 ετών υφίσταται ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών οργάνων», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η σκηνοθέτρια, Βίκυ Βελλοπούλου.

Στην Κένυα το ποσοστό της κλειτοριδεκτομής, σε ολόκληρη τη χώρα, είναι περίπου 27%, αλλά σε ορισμένες περιοχές είναι σχεδόν καθολική. Οι μισές από τις 42 φυλές της Κένυας κάνουν κλειτοριδεκτομή, παρόλο που από το 2011 έχει τεθεί σε ισχύ νόμος που απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Μία από τις φυλές της Κένυας που συνεχίζει να εφαρμόζει τη συγκεκριμένη πρακτική είναι και η φυλή των Ποκότ, που υποβάλλει τα κορίτσια σε κλειτοριδεκτομή, προκειμένου να «καθαρίσουν» και να ετοιμαστούν για γάμο, και μάλιστα σε συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες.

«Το στοίχημά μας όταν ταξιδέψαμε στην Κένυα ήταν να αφήσουμε τις δυτικές πεποιθήσεις μας στο αεροπλάνο και να μπούμε στην κοινότητά τους χωρίς κριτική διάθεση για να κατανοήσουμε τα έθιμά τους, όσο ακραία και αν είναι», επισημαίνει η κ. Βελλοπούλου.

Οι Ποκότ ζουν κυρίως στα δυτικά της Κένυας και λιγότεροι στην Ουγκάντα. Ο πληθυσμός τους υπολογίζεται σε 700.000. Ζουν σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου. Η γη τους είναι άνυδρη και οι περισσότεροι είναι κτηνοτρόφοι. Η γυναίκα έχει υποδεέστερη θέση στην κοινότητά τους. Ο ρόλος της είναι να μεγαλώνει παιδιά, να φροντίζει τα ζώα και να είναι πιστή στον άντρα της.

Η πρακτική του ακρωτηριασμού στους Ποκότ χάνεται στα βάθη του χρόνου, δεν συνδέεται όμως με θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά με πολιτιστικά έθιμά τους. Τα κορίτσια πρέπει να φανούν γενναία, να μην κλάψουν, να μη φωνάξουν, την ώρα που η γυναίκα που εκτελεί και χρέη μαίας στην κοινότητα, τα κόβει με το ίδιο ακονισμένο δόρυ το ένα μετά το άλλο.

«Η κλειτοριδεκτομή είναι σημείο αναφοράς στη ζωή μιας γυναίκας. Από τη στιγμή που θα συμβεί, όλα παίρνουν το δρόμο προς τον “ενήλικο βίο”. Θα αφήσει το σχολείο, θα παντρευτεί, θα υπηρετήσει και εξυπηρετήσει τον άντρα της στις ανάγκες του», παρατηρεί η σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ.

Συχνά τα ίδια τα κορίτσια ζητούν να τα ακρωτηριάσουν γιατί έτσι πρέπει. Αλλιώς δεν θα γίνουν ποτέ μέλη της κοινωνίας τους, δεν θα παντρευτούν, δεν θα κάνουν παιδιά, δεν θα είναι «αγνά» και «καθαρά», ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρος στις τελετές των Ποκότ.

«Φοβήθηκα να πω όχι», εξομολογείται ένα από τα κορίτσια στο ντοκιμαντέρ. «Με χτύπησαν και μου είπαν να ακολουθήσω το δρόμο», θυμάται κάποιο άλλο.

Επίσης, ο ακρωτηριασμός περιβάλλεται από μύθους που ενισχύουν τη θέση του στην κοινωνία. Ορισμένοι από αυτούς είναι ότι ο άνδρας που θα παντρευτεί μη ακρωτηριασμένη γυναίκα, πιθανότατα θα πεθάνει, ότι οι παραδοσιακές μαμές ρισκάρουν να χάσουν την όρασή τους, όταν βοηθούν μια μη ακρωτηριασμένη γυναίκα να γεννήσει, ότι μια μη ακρωτηριασμένη γυναίκα δεν μπορεί να παντρευτεί γιατί δεν μπορεί να συλλάβει.

Σε έρευνα της «ActionAid» στην περιοχή, φαίνεται ότι τα μισά κορίτσια από όσα έχουν υποστεί τον ακρωτηριασμό, έχουν επιπλοκές είτε κατά τη διάρκεια του ακρωτηριασμού είτε μετά.

Ο φακός του ντοκιμαντέρ εστιάζει κυρίως στις ιστορίες της Τσεμόγιο και της Τσεπόν, που έχουν υποστεί την πρακτική. Για την Τσεμόγιο οι επιπτώσεις του ακρωτηριασμού ήταν τραγικές: μόνιμη ακράτεια και δύο μωρά νεκρά κατά τη γέννα.

Μάλιστα, στόχος της ομάδας που δούλεψε για το ντοκιμαντέρ είναι να διοργανώσει στο μέλλον σειρά δράσεων προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να εγχειριστεί η Τσεμόγιο και να αποκατασταθεί εν μέρει η υγεία της.

Η Τσεπόν συνειδητοποίησε εκ των υστέρων ότι η τομή δεν σημαίνει μόνο πόνο και κίνδυνο για την υγεία της, αλλά και τέλος στο σχολείο και υποχρεωτικό γάμο με κάποιον που δεν ξέρει. Οι δύο αυτές γυναίκες είναι από τις πρώτες της κοινότητάς τους που συνειδητοποίησαν ότι ο ακρωτηριασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά υπάρχει επιλογή.

Η «ActionAid» κάνει συστηματική δουλειά για την εξάλειψη του εθίμου. Έχει δημιουργήσει προγράμματα στα σχολεία για την εκπαίδευση των παιδιών (κοριτσιών και αγοριών) μεταφέροντας το μήνυμα στη νέα γενιά. Αντίστοιχα, γίνονται εργαστήρια γονέων και συζητούν για τον ακρωτηριασμό, κυρίως όταν πλησιάζει η εποχή της τελετής.

Επίσης, έχει δημιουργήσει ξενώνα για κορίτσια που είτε δεν θέλουν να ακρωτηριαστούν, είτε δεν θέλουν να παντρευτούν πριν τελειώσουν το σχολείο. Συνεργάζεται με τις αρχές, ώστε από τη μια να φυλάσσεται ο χώρος και από την άλλη να τηρείται ο νόμος.

Το ντοκιμαντέρ «Excision» θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα 1 του κινηματογράφου «Odeon Όπερα», στην Αθήνα. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη της «Action Aid». Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια.

Στη συνέχεια το ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας το μήνυμα ενάντια στην κλειτοριδεκτομή.




Διαβάστε περισσότερα...

Ασελγούσε με απειλή όπλου σε 50χρονη ένας 80χρονος


Τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί μετά από καταγγελία.

Έναν 80χρονο σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της παράνομης κατακράτησης, παράνομης βίας και προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας 50χρονης από την Αλβανία, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας «περί όπλων», συνέλαβαν σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη οι αστυνομικοί.

Όπως κατήγγειλε η 50χρονη, το βράδυ της 5ης προς 6η Μαρτίου και ενώ βρισκόταν στο σπίτι του 80χρονου, όπου εργαζόταν ως οικιακή βοηθός, ο ηλικιωμένος με την απειλή όπλου, κράτησε αυτήν στην οικία του παρά τη θέλησή της, ενώ προέβηκε σε ασελγείς χειρονομίες σε βάρος της.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 80χρονου, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα περίστροφο διαμετρήματος 32 mm και δύο φυσίγγια των 9 mm, τα οποία κατείχε παράνομα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.


Πηγή: http://www.lesvosnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργία πείνας αρχίζουν φοιτητές


Διαμαρτύρονται για το σχέδιο «Αθηνά» με αποχή από το φαγητό.

Απεργία πείνας αρχίζει από αύριο ομάδα φοιτητών του τμήματος Αλιείας-Υδατοκαλλιέργειας του παραρτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα Μουδανιά, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΤΕΙΘ με τη συμμετοχή φορέων της πόλης για την κατάταξη του ιδρύματος ανάμεσα στο 7% των άριστων πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην πρώτη θέση μεταξύ των ΤΕΙ της χώρας.

Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την μεταφορά του τμήματος στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα της μετακίνησης και ζήτησαν να τεθούν σε μεταβατική περίοδο, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη Θεσσαλονίκη, διαφορετικά, υποστήριξαν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, η πλειοψηφία να διακόψει την φοίτηση.

«Ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει αυτή η άδικη αντιμετώπιση εις βάρος του τμήματος και του μέλλοντος των φοιτητών του» υποστήριξαν.


Διαβάστε περισσότερα...

Διέκοψαν τη μεταφορά μαθητών τα ΚΤΕΛ σε Μεσσηνία και Αργολίδα


Βασικό αίτημα είναι να πληρωθεί δεδουλευμένα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

Ανέστειλε επ' αόριστον από σήμερα το πρωί τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας σε όλο τον νομό, τόσο με τα λεωφορεία, όσο και με τα μισθωμένα ταξί για την εκτέλεση του μεταφορικού έργου. Βασικό αίτημα του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας είναι να πληρωθεί δεδουλευμένα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, χωρίς να υποστεί μείωση 10%, την οποία χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη.

Στο μεταξύ, για δεύτερη ημέρα το ΚΤΕΛ Αργολίδας συνεχίζει την αναστολή του μεταφορικού έργου των μαθητών στον νομό, με το ίδιο αίτημα. Συγκεκριμένα διεκδικεί να εγκρίνει η υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου Αργολίδας την πληρωμή δεδουλευμένων, χωρίς παρακράτηση, αφού αυτό δεν προκύπτει από καμιά συμβατική υποχρέωση, επισημαίνοντας ότι στους υπόλοιπους νομούς έγιναν οι ανάλογες πληρωμές χωρίς παρακράτηση.

Η κινητοποίηση αυτή των ΚΤΕΛ σε Μεσσηνία και Αργολίδα έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε πάρα πολλές οικογένειες, αφού πλέον αναγκάζονται να μεταφέρουν με δικά τους μέσα τα παιδιά τους στα σχολεία.



Διαβάστε περισσότερα...

«Βγάλτε με από το φέρετρο, είμαι ζωντανή»


Η απίστευτη ιστορία 17χρονης που την έθαψαν ζωντανή.

Η Mary Best ήταν μόλις 17 χρονών όταν διεγνώσθη με χολέρα στην Ινδία. Η θετή της μητέρα έφυγε από τη χώρα λίγους μήνες νωρίτερα, η κοπέλα, ολομόναχη πια, υπέφερε από αφόρητους πόνους και κράμπες στο στομάχι και έντονη αδιαθεσία, ο σφυγμός γινόταν όλο και πιο αδύναμος μέχρι που οι γιατροί είπαν ότι είναι νεκρή.

Λίγες ώρες αργότερα κοπέλα θάφτηκε στο Κοιμητήριο της Calcutta. Όλα αυτά έγιναν το 1871. Η ταφή της έγινε πολύ γρήγορα κάτι που ήταν συνηθισμένο εκείνη την περίοδο για τους ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από την ασθένεια σε μία προσπάθεια να μην εξαπλωθεί. Όπως όλα δείχνουν, όμως η νεαρή κοπέλα είχε χάσει μόνο της αισθήσεις της και δεν είχε πεθάνει όταν την έβαλαν στο φέρετρο.

Την απίστευτη ιστορία φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1905 και επανακυκλοφορεί. Το βιβλίο έχει συλλέξει ρεπορτάζ εφημερίδων και αφηγείται πραγματικά γεγονότα με ανθρώπους που τους έθαψαν ζωντανούς.



Δέκα χρόνια μετά το θάνατό της, όταν άνοιξαν τον τάφο της για να θάψουν το πτώμα του θείου της, οι συγγενείς της αντίκρισαν ένα σοκαριστικό και ταυτόχρονα αποκρουστικό θέαμα. Το φέρετρο δεν είχε κλείσει καλά και ο μισός σκελετός της κοπέλας ήταν έξω από αυτό, το ίδιο και το μισό κρανίο της. Τα δάχτυλα της ήταν λυγισμένα και τα ρούχα της σκισμένα στην προσπάθειά της να βγει από το φέρετρο. Όλα αυτά έκαναν τους ανθρώπους που ερεύνησαν περισσότερο την υπόθεση να καταλάβουν πως η ίδια η κοπέλα είχε απλά χάσει τις αισθήσεις της όταν την έθαψαν.

Λίγο αργότερα συνήλθε χωρίς να μπορεί να καταλάβει πού βρίσκεται. Ήταν ακόμη ζωντανή και προσπάθησε να βγει από το φέρετρο. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το μαρτύριο που υπέστη εκείνες τις ώρες. Οι φωνές της για βοήθεια δεν εισακούστηκαν και προσπάθησε με όλες τις τις δυνάμεις να βγει από το φέρετρο για να ζήσει. Η προσπάθειά της ήταν τόσο μεγάλη που τελικά χτύπησε το κεφάλι της σε μία πέτρα και πέθανε ακαριαία.


Διαβάστε περισσότερα...

Η αξιολόγηση ανοίγει παράθυρο για απολύσεις εκπαιδευτικών


Τι αναφέρει το άρθρο 95 της τελευταίας έκδοσης του υπαλληλικού κώδικα.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις, παραδέχτηκε εμμέσως στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτας Δριτσέλη, ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μονομερείς ενέργειες και κατήγγειλε ότι η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διαλογής των εκπαιδευτικών σε προακτέους και μη προακτέους και ότι «η λειτουργία του υπουργείου Παιδείας πλέον καθορίζεται από τις επιταγές των δανειστών».

Η κ. Δριτσέλη εξέφρασε την άποψη ότι «παρά τα όσα διατείνεται η κυβέρνηση, θα υπάρξουν απολύσεις, διότι στο άρθρο 95 της τελευταίας έκδοσης του υπαλληλικού κώδικα, προβλέπεται η απόλυση για όσους συγκεντρώνουν δύο αρνητικές κρίσεις».

«Στις παρατηρήσεις που κάνατε θα απαντήσω αμέσως. Από τη μια πλευρά προβλέπονται απολύσεις. Απολύσεις προβλέπονται γενικότερα για το δημόσιο», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου και πρόσθεσε ότι «ακόμη και στην περίπτωση της αρνητικής αξιολόγησης, βεβαίως αυτό συνεπάγεται μια στασιμότητα σε σχέση με την εξέλιξη κάποιου άλλου. Συνεπάγεται, όμως και κάτι παραπάνω. Ένα κίνητρο, το οποίο είναι βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου», καθώς «θα κατοχυρωθεί ότι κάποιος, που ενδεχομένως δεν έχει βαθμολογηθεί κατάλληλα, θα μπορεί να έχει υποστήριξη μέσα από επιμορφωτικά προγράμματα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού έργου».

Ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι «η αξιολόγηση αποτελεί βασική πολιτική απόφαση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, γιατί είναι μια διαδικασία απαραίτητη για την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε έναν χώρο όπου οι πάντες αξιολογούνται, καλό θα ήταν να αξιολογηθούν και οι εκπαιδευτικοί».

Όπως είπε, η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ), όπως λειτουργεί για τα πανεπιστήμια, θα λειτουργεί και για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η κυβέρνηση ξεκινά με την αυτοαξιολόγηση του σχολείου, του εκπαιδευτικού έργου, της εκπαιδευτικής μονάδας, προκειμένου να υπάρχει αντίληψη της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στο σχολείο και των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων. Η αυτοαξιολόγηση θα αποτελέσει και το έδαφος για την αξιολόγηση που θα γίνει βάσει Προεδρικού Διατάγματος.

Η ΑΔΙΠ θα μπορεί να εκδικάζει ενστάσεις προκειμένου να υπάρξει ασφάλεια δικαίου, ενώ η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει σαφή κριτήρια, όπως ενημέρωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Ο υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση πρέπει να είναι συνδεδεμένη με το βαθμολόγιο, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στον εκπαιδευτικό να βελτιώσει το έργο του.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μην αφήνετε τα παιδιά να επαιτούν»


Το «Χαμόγελο του Παιδιού» καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν τη μαφία της επαιτείας.

Έκκληση σε όλους εκείνους που γίνονται μάρτυρες παιδιών που κακοποιούνται και επαιτούν στους δρόμους απευθύνει το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ζητούν να καλούν στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του οργανισμού, καταγγέλλοντας το γεγονός ανώνυμα ή επώνυμα.

Για κάθε καταγγελία ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές. Την ίδια στιγμή, κοινωνικός λειτουργός ή ψυχολόγος από το Χαμόγελο θα σπεύδει στο σημείο για να βρεθεί δίπλα στο παιδί.

«Επόμενο βήμα η ενημέρωση του αρμόδιου Εισαγγελέα και τελικά η μεταφορά του παιδιού στο πλησιέστερο Νοσοκομείο Παίδων για προσωρινή διαμονή και πραγματοποίηση των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων», λένε σε ανακοίνωσή τους.

Και επισημαίνουν: «Δυστυχώς οι τεράστιες ελλείψεις του συστήματος Πρόνοιας οδηγούν σε αδιέξοδο. Τα παιδιά τις περισσότερες φορές επιστρέφουν στο δρόμο, οι “κηδεμόνες” κυκλοφορούν ελεύθεροι και έτσι η ιστορία επαναλαμβάνεται».

Παρόλα αυτά, πολλά είναι τα παιδιά που μέσα από την κινητοποίηση ευαισθητοποιημένων πολιτών έχουν βρει λύση και είναι πλέον ασφαλή και προστατευμένα.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε κατάληψη γυμνάσια και λύκεια στις Σέρρες


Αντιδρούν στη στάση των μαθητικών δρομολογίων του ΚΤΕΛ Σερρών.

Την αντίδραση τους στην στάση των μαθητικών δρομολογίων, που ξεκίνησε από χθες το υπεραστικό ΚΤΕΛ Σερρών λόγω της μη καταβολής των χρεών τους, εκφράζουν σήμερα μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του νομού Σερρών πραγματοποιώντας καταλήψεις και αποχές από μαθήματά τους.

Σε κατάληψη βρίσκονται από το πρωί το Λύκειο Πενταπόλεως, το Λύκειο Στρυμονικού και το Λύκειο Ν. Ζίχνης, ενώ αποχή από τα μαθήματά τους κάνουν μαθητές από το Γυμνάσιο Αγίου Πνεύματος του δήμου Εμμ. Παππά.

Στο πλευρό των μαθητών βρίσκονται και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του νομού, με το σύλλογο γονέων του δήμου Βισαλτίας να απειλεί με κλείσιμο του γυμνασίου Δημητριτσίου, ενώ αντίστοιχα και ο σύλλογος γονέων του γυμνασίου Σιδηροκάστρου Σιντικής να βρίσκεται επί ποδός.

Από την πλευρά τους αμετακίνητοι στην απόφασή τους να σταματήσουν τα μαθητικά δρομολόγια εμμένουν οι οδηγοί και ιδιοκτήτες των υπεραστικών ΚΤΕΛ Σερρών αν δεν πληρωθούν έστω και μέρος του χρέους που έχουν λαμβάνει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ,

Παρότι χθες το απόγευμα ο Αντιπερειφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, και ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Σερρών, Θ. Γιαννακόπουλος, βρέθηκαν στα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα, εντούτοις οι υποσχέσεις που έλαβαν δεν επαρκούν ώστε να ξεκινήσουν και πάλι τα μαθητικά δρομολόγια.

Την ίδια ώρα στα ταμεία της περιφερειακής Ενότητας Σερρών βρίσκονται περισσότερες από 500.000 ευρώ προκειμένου να δοθούν στα ΚΤΕΛ, αλλά τα χρήματα δεν εκταμιεύονται λόγω γραφειοκρατικής διαδικασίας και διαφωνίας για την εκ νέου έκπτωση του ποσοστού 20% προς τα ΚΤΕΛ που επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών, όταν την ίδια ώρα το υπεραστικό ΚΤΕΛ Σερρών στην σύμβαση που έχει υπογράψει έχει κάνει ήδη έκπτωση 20%.


Διαβάστε περισσότερα...

Αγωνία για 21χρονη και το μωρό της


Κινητοποιήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη για τον εντοπισμό της.

Στιγμές αγωνίας ζει ο σύζυγος της 21χρονης Νικολέτας και πατέρας του 7 μηνών μωρού που χθες χάθηκαν από την περιοχή του Μασταμπά στην Κρήτη, μετά από επίσκεψή τους σε συγγενικό πρόσωπο.

Η 21χρονη Νικολέτα Αντίνα Σπιρέα που κατάγεται από τη Ρουμανία και έχει παντρευτεί Έλληνα, χθες το απόγευμα επισκέφθηκε έναν θείο του συζύγου της, στην περιοχή του Μασταμπά. Όταν έφυγε από το σπίτι του συγγενούς, η οικογένειά της προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί της στο κινητό της τηλέφωνο, το οποίο όμως εκείνη δε σήκωσε, ενώ λίγο αργότερα το τηλέφωνο «νέκρωσε».

Ήδη υπάρχει κινητοποίηση από την αστυνομία σε λιμάνια και αεροδρόμια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η 21χρονη δε θα φύγει από τη χώρα.

Ωστόσο πολλά είναι τα ερωτηματικά γύρω από τη μυστηριώδη εξαφάνιση για την οποία ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ουρά στη Βαρβάκειο για ένα πιάτο φαΐ


Οι κρεοπώλες μοιράζουν από το πρωί δωρεάν κρέας και κρασί.

Τσικνοπέμπτη στη Βαρβάκειο Αγορά κάνουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν σχηματίσει ουρά αρκετών μέτρων προκειμένου να προμηθευτούν δωρεάν κρέας και κρασί.

Οι Αθηναίοι, παρά τη βροχή, «τρέχουν» να προμηθευτούν ένα κομμάτι φαγητού…

Τα εδέσματα είναι προσφορά του Συλλόγου Κρεοπωλών Βαρβακείου Αγοράς. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης υπολογίζεται πως τελικά θα καταναλωθούν 2,5 τόνοι κρέατος και 100 λίτρα κρασί.







Διαβάστε περισσότερα...

Το μενού της Τσικνοπέμπτης


Η κρεατοφαγία στα καλύτερά της.

Ορεκτικό και κυρίως πιάτο για τη σημερινή κανιβαλική φιέστα.

Η Τσικνοπέμπτη έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ!

Αν τη γιορτάσετε μέσα με την παρέα, η τσίκνα πρέπει να χτυπήσει κόκκινο.

Φτιάξτε παϊδάκια «πειραγμένα» για ορεκτικό και αρνάκι στη λαδόκολλα για κυρίως πιάτο και απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο του τι θα τσικνήσετε σήμερα.

Το έθιμο πρέπει να τηρηθεί πάση θυσία!

Θα τα λατρέψουν μέχρι και τα δάχτυλά σας...

Παϊδάκια «πειραγμένα»



Τι θα χρειαστείτε (για 4 άτομα)

1,5 κιλό παϊδάκια αρνίσια2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα (καθαρισμένα)
αλάτι
μείγμα ανάμεικτων πιπεριών (φρεσκοτριμμένα)Για τη μαρινάδα

1/2 φλιτζάνι μπαλσάμικο
1/2 φλιτζάνι φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 2 κουταλιές της σούπας ξερό δεντρολίβανο κοπανισμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαρίσιο
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδοΠώς τα κάνετε

1. Τρίψτε τα κρεμμύδια στον τρίφτη. Τοποθετήστε τα μετά σε ένα λεπτό σουρωτήρι, το οποίο κρατάτε πάνω από ένα μπολάκι, και πιέστε τα καλά με ένα κουτάλι για να βγάλουν το ζουμάκι τους μέσα στο μπολ. Κρατάτε το ζουμί για τη μαρινάδα και αφήνετε το τριμμένο κρεμμύδι στην άκρη.

Για τη μαρινάδα

α. Αναμείξτε σε ένα ταψί τη μουστάρδα, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μέλι, το μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο και το κρεμμυδόζουμο.

β. Ρίξτε στο ταψί τα παϊδάκια και γυρίστε τα και από τις δύο πλευρές για να ποτιστούν καλά με τη μαρινάδα. Τα αφήνουμε στην άκρη να «πιουν» τη σος για 15-20 λεπτά.

2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Αλατοπιπερώστε τα παϊδάκια και ψήστε τα στους 180°C για 15 λεπτά και κατόπιν στο grill για 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Έτοιμα! Ώρα τώρα για το αρνάκι...

Αρνάκι λαδόκολλας



Τι θα χρειαστείτε (για 4 άτομα)

2 κιλά αρνίσιο μπούτι
4 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
4 λαδόκολλες
σπάγκοΠώς το κάνετε

1. Πλένετε και στραγγίζετε καλά το αρνίσιο μπουτάκι. Το τρυπάτε κατά μήκος με ένα μαχαίρι και ρίχνετε μέσα αλάτι, πιπέρι και μισή σκελίδα σκόρδο ανά διαστήματα.

2. Τυλίγετε καλά το μπούτι με τις λαδόκολλες (μία σε κάθε στρώση) και το δένετε σφιχτά με τον σπάγκο. Πρόσεξτε το δίπλωμα του «πακέτου» να είναι επιμελώς κλεισμένο, για να μη χάσει τα υγρά του το μπούτι και στεγνώσει.

3. Βάζετε το μπουτάκι πάνω σε μια λαμαρίνα και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο (180°C) για 3,5 ώρες.

Καλή Τσικνοπέμπτη!



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιμένει σε κινητικότητα χωρίς απολύσεις ο Μανιτάκης


«Αμετάθετος στόχος η ορθολογική ανακατανομή» του προσωπικού.

Απαντώντας στις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση για να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απολύσεων στο δημόσιο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης - μολονότι δεν το συνηθίζει να σχολιάζει δημοσιεύματα, όπως σημειώνει, στην σχετική ανακοίνωσή του - ξεκαθαρίζει ότι ο σχεδιασμός του «επικεντρώνεται στο σχήμα της κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων».

«Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα ήθελε να τονίσει ότι σε στενή και αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επιτάχυνση και διεύρυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, που έχουν ήδη δρομολογηθεί», σημειώνει.

Και τονίζει ότι «αμετάθετος στόχος του υπουργείου παραμένει η ταχύτερη δυνατή ορθολογική ανακατανομή και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, παράλληλα με την αναγκαία μείωση των οργανικών θέσεων και την κατάργηση αυτών που πλεονάζουν. Ο ποσοτικός στόχος της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα πρέπει να συνδυάζεται με την ποιοτική αναβάθμιση τη δημόσιας διοίκησης. Και αυτό φροντίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο μύθος της γρήγορης απώλειας βάρους


Αναποτελεσματικές οι στερητικές δίαιτες.

Αλήθεια, τι περιλαμβάνει η δίαιτα του φεγγαριού; Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω, σύμφωνα με την ομάδα αίματος μου; Εάν πίνω κάθε πρωί ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λεμόνι, θα κάψω το λίπος μου; Μήπως τελικά έχω δυσανεξία στα μήλα και γι’ αυτό το λόγο παχαίνω;

Αυτά και άλλα πολλά, ξεκινούν να απασχολούν τους περισσότερους, λίγο πριν μπει επίσημα η άνοιξη και ξεκινήσει για ακόμη μια φορά ο αέναος πόλεμος με τα κιλά και την επιθυμία για ένα καλλίγραμμο κορμί. Οι προσπάθειες που έχετε κάνει είναι αμέτρητες, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό και πλέον πιστεύετε ότι ο δείκτης της ζυγαριάς παραμένει κολλημένος εξαιτίας του «μπλοκαρισμένου» μεταβολισμού σας.

Αυτή είναι και η «τέλεια» εκείνη στιγμή που «το σύμπαν σας ακούει», και σκοντάφτετε σε μια μαγική δίαιτα που εγγυάται την απώλεια 13 κιλών σε ένα μήνα! Αποφασίζετε λοιπόν να την ακολουθήσετε και να περάσετε δύο εβδομάδες τρώγοντας μόνο λαχανόσουπα, παρόλο που μέχρι τώρα δεν μπορούσατε να περάσετε ούτε μία ημέρα, χωρίς τις αγαπημένες σας λιχουδιές!

Ποια είναι όμως τελικά η αλήθεια; Υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να εξαφανίσουμε τα κιλά μας; Δυστυχώς, η απάντηση είναι αρνητική. Δεν υπάρχει κάποια μαγική δίαιτα, που να επιτρέπει να τρώμε καθημερινά και ανεξέλεγκτα όσο και ό,τι θέλουμε και ταυτόχρονα να χάνουμε βάρος.

Και τελικά πώς μπορούμε να χάσουμε βάρος; Ο πρώτος και πιο γνωστός τρόπος είναι να λαμβάνουμε καθημερινά μέσω της τροφής λιγότερες θερμίδες, από αυτές που ξοδεύει καθημερινά ο οργανισμός μας για να μας συντηρήσει. Εάν παράλληλα, αυξήσουμε και τις θερμίδες που δαπανά το σώμα μας καθημερινά μέσω της φυσικής δραστηριότητας τότε τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα! Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ωθούμε το σώμα μας στα άκρα.

Τι συμβαίνει όμως, όταν ακολουθούμε κάποια στερητική δίαιτα ή κάποια δίαιτα που απαιτεί να αποκλείσουμε κάποιες τροφές ή ακόμη και ολόκληρες ομάδες τροφίμων;

Στην πρώτη περίπτωση δεν χάνουμε λίπος, αλλά σημαντική ποσότητα μυϊκού ιστού και πολύ σύντομα η απώλεια σταματά. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακολουθώντας συχνά ιδιαίτερα στερητικές δίαιτες, ο μυϊκός μας ιστός μειώνεται σημαντικά με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο μεταβολισμός μας.

Στη δεύτερη περίπτωση, δημιουργούνται στο σώμα μας σημαντικές ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Είναι λοιπόν σημαντικό, να συνειδητοποιήσουμε ότι τα κιλά, που με πολύ κόπο αποκτήσαμε σε ένα χρόνο, δεν είναι εφικτό να εξαφανιστούν μέσα σε ένα μήνα. Ακολουθώντας ένα ισορροπημένο και καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους, ενσωματώνοντας τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας και εξοπλισμένοι με υπομονή και επιμονή είναι σίγουρο ότι θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα!



Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξέταση σάλιου βελτιώνει τη θεραπεία του άσθματος


Νέα δεδομένα από το χώρο της εξατομικευμένης ιατρικής.

Ένα απλό τεστ στο σάλιο μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των παιδιών με σοβαρό άσθμα τα οποία λαμβάνουν αγωγή η οποία δεν δρα όπως αναμένεται προκειμένου να την αλλάξουν. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Science πρόκειται για ένα DNA τεστ στο σάλιο του παιδιού που αποκαλύπτει το σχήμα των β-2 υποδοχέων και το κατά πόσο το βρογχοδιασταλτικό σαλμετερόλη θα προσδεθεί σε αυτούς.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Brighton and Sussex και από το Πανεπιστήμιο του Dundee εξηγούν ότι ο λόγος που ορισμένα παιδιά δεν ανταποκρίνονται στη σαλμετερόλη οφείλεται σε συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γενετικό τους κώδικα.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε 31 παιδιά με άσθμα τα οποία έφεραν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη σαλμετερόλη και σε άλλα 31 παιδιά που επίσης, έφεραν τη μετάλλαξη, χορήγησαν ένα άλλο βρογχοδιασταλτικό τη μοντελουκάστη.

Το ενδιαφέρον συμπέρασμά τους ήταν ότι η σαλμετερόλη είτε δεν έδρασε, είτε έδρασε πολύ περιορισμένα στα παιδιά που την έλαβαν, εν αντιθέσει με την μοντελουκάστη. Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Somnath Mukhopadhyay δήλωσε ότι «για πρώτη φορά δείξαμε ότι η εξατομικευμένη ιατρική μπορεί να φανεί αποτελεσματική στο πεδίο του παιδικού άσθματος».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι θέσεις που καταργούνται σε 6 υπουργεία


Μειωμένες ως και 49% είναι οι οργανικές μονάδες των έξι υπουργείων, που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ οι δαπάνες που εξοικονομούνται αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ και οι θέσεις που καταργούνται ξεπερνούν τις 800.

Τα στοιχεία με τα οποία προκύπτει και το πλεονάζον προσωπικό, που σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα μπουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας και εν συνεχεία κινητικότητας, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία αφορούν στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Υγείας, Τουρισμού και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Τις επόμενες ημέρες θα εγκριθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (σήμερα συνεδρίασε και ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των δομών) τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας, Άμυνας, Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης. Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση των δομών των υπουργείων και τα νέα μειωμένα οργανογράμματά τους αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές.

Στο υπουργείο Εξωτερικών οι οργανικές μονάδες μειώνονται κατά 32%, και γίνονται 153 από 224 που είναι σήμερα. Η εξοικονόμηση που προκύπτει ανέρχεται σε 1,016 εκατ. ευρώ, και προέρχεται από κατάργηση θέσεων πολιτικής ευθύνης και κατάργηση θέσεων μετακλητών υπαλλήλων. Σήμερα στο υπουργείο υπηρετούν 927 υπάλληλοι, ενώ προτείνεται να παραμείνουν 734 έως 784 υπάλληλοι.

Στο υπουργείο Εσωτερικών οι οργανικές μονάδες μειώνονται κατά 40% και σε 66 από 110 που είναι σήμερα. Η εξοικονόμηση που προκύπτει ανέρχεται σε 2,226 εκατ. ευρώ και προέρχεται από κτιριακή υποδομή και μισθώματα κτιρίων, λειτουργικές δαπάνες και μισθοδοσία. Σήμερα στο υπουργείο υπηρετούν 795 υπάλληλοι, ενώ προτείνεται να παραμείνουν 730.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας οι οργανικές μονάδες μειώνονται κατά 34%, και από 254 που είναι σήμερα θα μείνουν 168. Η εξοικονόμηση που προκύπτει ανέρχεται σε 9,17 εκατ. ευρώ και προέρχεται από κατάργηση θέσεων ευθύνης και Γ.Γ. Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας. Σήμερα η υφιστάμενη στελέχωση είναι 8.132 υπάλληλοι, ενώ η προτεινόμενη προβλέπει την παραμονή 7.890.

Στο υπουργείο Υγείας οι οργανικές μονάδες μειώνονται κατά 39%, και θα μείνουν 80 από τις 131 που υφίστανται σήμερα. Η εξοικονόμηση που προκύπτει ανέρχεται σε 1,042 εκατ. ευρώ, και προέρχεται από κτιριακή υποδομή και μισθώματα, λειτουργικές δαπάνες, μισθοδοσία και πρόσθετες απολαβές. Σήμερα η υφιστάμενη στελέχωση είναι 791 υπάλληλοι, ενώ σύμφωνα με την προτεινόμενη στελέχωση θα παραμείνουν 685 έως 720.

Τέλος, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας οι οργανικές μονάδες μειώνονται σε ποσοστό 49% και θα παραμείνουν 43 από τις 85 υφιστάμενες. Η εξοικονόμηση που προκύπτει ανέρχεται σε 1,579 εκατ. ευρώ και προέρχεται από λειτουργικές δαπάνες και κτιριακή υποδομή, μισθοδοσία και πρόσθετες απολαβές μείωση δαπάνης για τη διακίνηση του Τύπου. Η σημερινή στελέχωση είναι 582 υπάλληλοι, ενώ στην προτεινόμενη στελέχωση παραμένουν 427.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξακολουθεί να μειώνεται η καταναλωτική δαπάνη στην Ελλάδα


Παρατηρούνται, ωστόσο, βραδύτεροι ρυθμοί σε σχέση με το 2012.

Κατά 0,1% μειώθηκε συνολικά η καταναλωτική δαπάνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τέταρτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe, ενώ σε τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες αυξήθηκε σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

Η Πορτογαλία και η Ελλάδα συνέχισαν να καταγράφουν περαιτέρω μείωση καταναλωτικής δαπάνης (-7,4% και -2% αντίστοιχα) αν και με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012, όταν το ποσοστό μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης στην Ελλάδα είχε ανέλθει σε -6,3%.

Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe χρησιμοποιεί προσαρμοσμένα στοιχεία συναλλαγών με κάρτες Visa και αποτελεί έναν δείκτη της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης με όλους τους τρόπους πληρωμών. Δεδομένου ότι 1 ευρώ στα 6,75 ευρώ δαπάνης στην Ευρώπη πραγματοποιείται με κάρτες Visa, το Βαρόμετρο αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους δείκτες καταναλωτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ η δαπάνη συνέχισε να είναι συγκρατημένη στο σύνολο της ΕΕ, ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της δαπάνης που σημειώθηκε σε τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες.

Ειδικότερα, ύστερα από μια πτωτική πορεία στο τρίτο τρίμηνο του 2012, η δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,3% στην Γαλλία κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκε ετήσια αύξηση 2,1%. Στη Γερμανία συνεχίστηκε η ανοδική τάση που είχε καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο, με τη δαπάνη να αυξάνεται κατά 2,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Αντίθετα, η Ιταλία και η Ισπανία, η τέταρτη και πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ κατέγραψαν μεγάλα ποσοστά μείωσης καταναλωτικής δαπάνης στο τέταρτο τρίμηνο (-7,6% και -6,5% αντίστοιχα).

Ο Νίκος Καμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Visa Europe, Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, επεσήμανε ότι η καταναλωτική δαπάνη στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά από το 2009 και μετά. Η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης το τρίτο τρίμηνο του 2012 είναι ενθαρρυντική και ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί και στα επόμενα τρίμηνα, ανέφερε ο κ. Καμπανόπουλος.



Διαβάστε περισσότερα...