Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Αναβάθμιση της ποιότητας του ήχου ετοιμάζει η Apple


Σκοπός της εταιρείας η βελτίωση του iTunes Store.

Σύμφωνα με φήμες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η Apple ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει νέο υψηλότερης ποιότητας audio streaming το 2016, σύμφωνα με πηγές από τη βιομηχανία οι οποίες μίλησαν στο Mac Otakara το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στο φεστιβάλ Portable Audio στο Tokyo.

H συγκεκριμένη αναφορά τονίζει πως αρκετοί κατασκευαστές εξοπλισμού ήχου έχουν αρχίσει ήδη να ετοιμάζουν τα third-party Lightning cables των συσκευών τους, προκειμένου να προλάβουν οποιαδήποτε κίνηση της Apple για την αναβάθμιση της ποιότητας ήχου που ετοιμάζουν.

Οι φήμες αναφέρουν πως εδώ και αρκετό καιρό η Apple ψάχνει τρόπους και μέσα για να χρησιμοποιήσει κάποια υψηλότερης ποιότητας audio formats για το iTunes Store καθώς και για το Apple Music streaming.

Πριν από 1,5 χρόνο, ο music blogger Robert Hutton υποστήριξε πως η Apple εργάζεται πάνω στη δημιουργία κάποιου high-resolution audio για το iTunes Store, ενώ το Mac Otakara υποστήριξε την ίδια φήμη για κάποιο HD Audio format, καθώς και για νέο hardware το οποίο είναι στο στάδιο του σχεδιασμού και προγραμμάτιζαν να το κυκλοφορήσουν μαζί με την επίσημη κυκλοφορία του iOS 8.

Επίσης, πριν από το 2013, φήμες πάλι είχαν αναφέρει μέσα στο 2012 από τον Neil Young πως ο ίδιος και ο Steve Jobs είχαν συζητήσει κάποιες ιδέες για την αναβάθμιση της ποιότητας ήχου για το περιεχόμενο του iTunes Store. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά δεν συνεχίστηκαν και ο ίδιος ο Young προχώρησε στην κυκλοφορία του PonoPlayer μέσα στο 2014.
Διαβάστε περισσότερα...

Η φάρσα που έγινε viral στο Facebook


Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με μια φάρσα που πιθανότητα έλαβε χώρα στη Σκωτία. Το βίντεο ξεκινά με κάποιον άντρα ο οποίος πλένει ανυποψίαστος τα πιάτα, όταν ένας φίλος ξαφνικά του κατεβάζει με φόρα το παντελόνι με αποτέλεσμα να φύγουν μαζί και τα...εσώρουχα. Ο δύσμοιρος νεαρός στην προσπάθειά του να σώσει την κατάσταση κάνει μια απόπειρα να σηκώσει το παντελόνι όμως γλιστράει και πέφτει στο πάτωμα. Η κατάσταση του έγινε ακόμη χειρότερη καθώς όλα τα απόκρυφα σημεία βγήκαν σε κοινή θέα.

Το βίντεο ανέβηκε στο Facebook και έχει γίνει viral καθώς έχει πάνω από 30 εκατ. προβολές!




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ύποπτες για αυξημένους ρύπους Daimler και BMW


Υποψίες για επανάληψη του σκανδάλου της Volkswagen.

Υπό πίεση φαίνεται να βρίσκονται οι γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων. Σε δύο δικηγορικές επιστολές που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η Daimler και η BMW απειλούν τη γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση Deutsche Umwelthilfe (DUH) με νομικές κυρώσεις σε περίπτωση που η οργάνωση τους επιρρίψει παραποίηση στις τιμές των ρύπων που εκπέμπονται από οχήματά των δύο εταιρειών.

Η κίνηση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, έρχεται ως αντίδραση στη δημοσιοποίηση ενός τεστ μέτρησης καυσαερίων και εκπομπών στο πετρελαιοκίνητο μοντέλο Mercedes C 200 CDI, το οποίο διενήργησε η ελβετική Ανώτατη Σχολή της Βέρνης κατά παραγγελία της οργάνωσης DUH. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης, το τεστ κατέδειξε σε πρώτη φάση ότι το αναγραφόμενο όριο εκπομπής των 149 μικρογραμμαρίων οξειδίου του αζώτου ανά χιλιόμετρο τηρήθηκε. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στους δύο επόμενους κύκλους ελέγχων που έγιναν με ζεστό τον κινητήρα του ίδιου αυτοκινήτου, με τις τιμές των εκπομπών του να διπλασιάζονται. Σε περαιτέρω αναλύσεις που έγιναν στη συνέχεια, σύμφωνα με εκπρόσωπο της DUH, οι τιμές των εκπομπών ήταν υπερδιπλάσιες του αναγραφόμενου ορίου.

H DUH επιρρίπτει ολιγωρία στις αρμόδιες αρχές

Παρόμοιες δοκιμές διενήργησε και το «frontal21», τηλεοπτικό μαγκαζίνο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, στο μοντέλο της BMW 320d και στο επίσης πετρελαιοκίνητο VW-Passat 2.0 TDI Blue Motion. Σύμφωνα με τους συντελεστές της εκπομπής του ZDF, τα οχήματα που ελέγχθηκαν εξέπεμψαν σε κανονικές συνθήκες οδήγησης πολλαπλάσιες ποσότητες οδειξίου του αζώτου συγκριτικά με τις εργαστηριακές τιμές των εκπομπών.

Η γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση DUH χαρακτήρισε απαράδεκτη την «ισχυρή αύξηση» στις τιμές των εκπομπών οξειδίου του αζώτου κατά την κίνηση στον δρόμο, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με νέα στοιχεία της ΕΕ, κάθε χρόνο περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν στη Γερμανία εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει στην υγεία τους ο συγκεκριμένος τύπος ρύπων. Η γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση κάλεσε τις αρμόδιες αρχές στη χώρα να αναλάβουν δράση, επιρρίπτοντάς τους ότι έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα ολιγωρία στο συγκεκριμένο πεδίο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα χρήματα δόθηκαν για μισθούς στο Δημόσιο


Στη Βουλή τα στοιχεία από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη τα στοιχεία για το συνολικό κόστος μισθοδοσίας, στα οποία περιλαμβάνονται τακτικές και πρόσθετες αποδοχές υπαλλήλων, των ενταγμένων στο σύστημα πληρωμής της ΕΑΠ φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού, κατά την τελευταία τριετία.

Όπως ειδικότερα προκύπτει, το 2013 το μισθολογικό κόστος ανήλθε σε 14.931.884.840,24 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ήταν 758.490. Το 2014 το μισθολογικό κόστος ανήλθε σε 15.243.935.699,49 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ήταν 769.543 ενώ το 2015 το μισθολογικό κόστος ανέρχεται σε 14.915.054.098,70 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανήλθε σε 738.076.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αρχεία που με ευθύνη τους «ανεβάζουν» οι εκάστοτε εκκαθαριστές στο σύστημα της ΕΑΠ. Ο δε αριθμός των δικαιούχων μεταβάλλεται καθώς περιλαμβάνονται, συμβασιούχοι, εξωτερικοί συνεργάτες, υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Eίστε single; Αυτές είναι οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για να ζήσετε


Η ερευνητική εταιρία «Wallet Hub» βαθμολόγησε 150 αμερικανικές πόλεις με κριτήριο το κατά πόσο εύκολο είναι να φλερτάρεις σ’ αυτές, αν είσαι single.

Βασικό κριτήριο ήταν επίσης τα έξοδα διαβίωσης της κάθε πόλης καθώς και τα ποσοστά single ανθρώπων και η ισορροπία μεταξύ γυναικών και ανδρών. Φυσικά κεντρική παράμετρος της έρευνας ήταν και η ύπαρξη νυχτερινής ζωής.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, η καλύτερη πόλη για όσους δεν έχουν σχέση είναι η Salt Lake City, πρωτεύουσα της πολιτείας Γιούτα των Η.Π.Α, ενώ η χειρότερη είναι η πόλη Υοnkers, στη Νέα Υόρκη.

Δείτε το βίντεο εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ολική ανακύκλωση από την Opel


Τα εργοστάσια της GM στην Ευρώπη δεν διαθέτουν ούτε ένα χώρο υγειονομικής ταφής.

Συνολικά 23 εργοστάσια της Opel/Vauxhall στην Ευρώπη δεν έχουν πλέον χώρους υγειονομικής ταφής που σημαίνει ότι ανακυκλώνουν, επαναχρησιμοποιούν ή μετατρέπουν σε ενέργεια όλα τα απόβλητα από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Με την προσθήκη των εργοστασίων των Luton Assembly και Ellesmere Port Assembly στη Βρετανία, η Ευρώπη κατάφερε να γίνει η πρώτη παγκόσμια περιοχή της GM με μηδενικούς χώρους υγειονομικής ταφής στα εργοστάσια παραγωγής της. Ο συνολικός αριθμός εγκαταστάσεων της GM χωρίς χώρους υγειονομικής ταφής είναι 131, ο μεγαλύτερος στη βιομηχανία.

Για την κατάργηση των χώρων υγειονομικής ταφής, τα ευρωπαϊκά εργοστάσια χρησιμοποίησαν ποικίλα εργαλεία για εκπαίδευση και έμπνευση, από σεμινάρια ανακύκλωσης μέχρι εκπαιδευτικά βίντεο που βοηθούν να γίνουν κατανοητά τα περιβαλλοντικά οφέλη και η επιχειρηματική διάσταση. Μερικά εργοστάσια ορίζουν ένα συντονιστή σε κάθε τμήμα για να διασφαλίζει τη συμμετοχή των εργαζομένων και να αναγνωρίζει τα μέλη της ομάδας που πετυχαίνουν σημαντική πρόοδο.

Όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής θα εξακολουθήσουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να μειώνουν τη συνολική ποσότητα αποβλήτων, όπου είναι εφικτό.

«Εμείς στην Opel/Vauxhall βλέπουμε τα απόβλητα σαν έναν ανεκμετάλευτο πόρο και προχωράμε πέρα από τους κλασικούς στόχους αποβλήτων που συνήθως επιτυγχάνονται βελτιστοποιώντας τις υπάρχουσες μεθόδους. Μόνον εάν δεις τα απόβλητα σαν πρώτη ύλη αρχίζεις να αναθεωρείς τις τρέχουσες διαδικασίες και να εξελίσσεις νέους τρόπους επιχειρηματικής διαχείρισης. Στρατηγικά δεν επιθυμούμε μόνο απαλλαγή από τους χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά και βελτίωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών», σχολιάζει η Dr. Renate Adam, στέλεχος της Opel/Vauxhall Europe.

Οι ομάδες της GM σε όλο τον κόσμο εργάζονται με στόχο τα 150 εργοστάσια χωρίς χώρους υγειονομικής ταφής μέχρι το 2020. Η εταιρεία τιμήθηκε με ένα βραβείο Top Project of the Year από το Environmental Leader για την προώθηση ενός παγκόσμιου κινήματος για μηδενικά απόβλητα και περιγράφει τις άριστες πρακτικές της στο εγχειρίδιο «Επιχειρηματικό Σχέδιο Μηδενικών Αποβλήτων».



Νίκος Τσάδαρης


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρώει το ίδιο χριστουγεννιάτικο δείπνο κάθε μέρα εδώ και… 15 χρόνια


Η γυναίκα έχει καταναλώσει δεκάδες χιλιάδες γαλοπούλες και λαχανικά από το 2000.

Από το 2000, η Jayne Winteringham τρώει κάθε μέρα το ίδιο χριστουγεννιάτικο πιάτο με ακριβώς τα ίδια φαγητά και όπως λέει το απολαμβάνει!

Όπως λέει η ίδια, η επαναλαμβανόμενη αυτή διατροφή της και η συνεπής πρόσληψη θερμίδων σταματά τις διακυμάνσεις στο βάρος της, διατηρώντας το σταθερό. Η 60χρονη έχει φάει από το 2000 5.475 ψητά από γαλοπούλα με την ίδια γαρνιτούρα κάθε μέρα. Όπως κι αν είναι ο καιρός το ψητό υπάρχει πάντα στο μενού με τα συνοδευτικά χριστουγεννιάτικα κεριά. Αυτό σημαίνει επίσης ότι από το 2000 είχε φάει 82.125 λαχανάκια.

Η Jayne, από το Μπρίστολ, δήλωσε: «Τρώω ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο καθημερινά. Αγαπώ τα ψητά και είναι πάντα στο φαγητό μου και το καλοκαίρι και το χειμώνα, όλο το χρόνο. Οι φίλοι ίσως να νομίζουν ότι είμαι τρελή, αλλά το ψητό είναι ένα ισορροπημένο γεύμα μαζί με τα τρία λαχανικά. Ποτέ δεν έχει αλλάξει το βάρος μου, είμαι στα ίδια κιλά από τότε που ήμουν 18 χρονών. Είναι ίσως τα ψητά που με κρατούν σε φόρμα, επειδή πάντα παίρνω τις ίδιες θερμίδες. Δεν έχω διακυμάνσεις».

Η συνήθειά της να τρώει το ίδιο φαγητό κάθε μέρα ξεκίνησε -όπως λέει στη βρετανική Mirror- όταν τα παιδιά της μεγάλωσαν και έφυγαν από το σπίτι περίπου πριν από 15 χρόνια. Εκείνη την εποχή δούλευε πολλές ώρες ως νηπιαγωγός και διαπίστωσε ότι ήταν γρήγορο, εύκολο και θρεπτικό το συγκεκριμένο δείπνο. Μαζί με το κρέας, τρώει πάντα μια ποικιλία από λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των καρότων και πατατών. Η ίδια λέει πως χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα για να μαγειρέψει το πιάτο της και φτιάχνει πάντοτε παραπάνω ώστε να έχει να φάει περισσότερες από μία φορές.

Η διατροφή της Jayne σε αριθμούς

  • 1.460: Ο αριθμός από τις πατάτες που τρώει κάθε χρόνο.
  • 21.900: Ο αριθμός των πατατών που έχει φάει από το 2000.
  • 1.095: Ο αριθμός των καρότων που τρώει κάθε χρόνο.
  • 16.425: Ο αριθμός των καρότων έχει φάει από το 2000.
  • 5.475: Ο αριθμός από τα λαχανάκια που τρώει κάθε χρόνο.
  • 82.125: Ο αριθμός από τα λαχανάκια που έχει φάει από το 2000.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς περνούν οι άστεγοι τις ημέρες των Χριστουγέννων


Η εξομολόγηση δυο αντρών από την Αυστραλία.

Η ζωή ενός αστέγου είναι ψυχοφθόρα και γεμάτη με απέραντη θλίψη, ειδικά τις ημέρες των γιορτών, των Χριστουγέννων. Το καταφύγιο αστέγων στην πόλη Gosford της Αυστραλίας, υπολογίζει ότι ζουν πάνω από 2.000 άστεγοι στην περιοχή, ένας αριθμός που είναι σχεδόν διπλάσιος με αυτόν πριν από 18 μήνες.

Η Daily Telegraph Αυστραλίας, φιλοξενεί τη μαρτυρία δυο αστέγων που ζουν στην χερσόνησο Woy Woy. Ο Donnie, λέει πως κάθε βράδυ φοβάται πως οι αστυνομικοί θα τον συλλάβουν. «Διώκεσαι ως άστεγος», λέει ο πατέρας δυο παιδιών, που ζει κοντά σε ένα στέκι ψαράδων. «Είναι πολύ σκληρή η ζωή και δεχόμαστε επιθέσεις από παιδιά που παίρνουν ναρκωτικά. Είναι τρομακτικό και δύσκολα μπορείς να κοιμηθείς. Απλά εύχομαι ότι αν κάτι κακό συμβεί, να τελειώσει γρήγορα η μιζέρια μου». O Donnie εργαζόταν κατά το παρελθόν σε μια εταιρεία και εξομολογείται ότι ο εθισμός του στα ναρκωτικά τον έστειλε στους δρόμους. Πλέον, θεωρείται άγνωστος για τα δυο παιδιά του, ηλικίας 14 και 18 ετών, τα οποία λατρεύει και στον οποίο λείπουν τραγικά.

«Είναι Χριστούγεννα και σκέφτομαι τα παιδιά μου διαρκώς», λέει ο Donnie ενώ δάκρυα κυλούν από τα μάτια του. «Μου λείπουν τόσο πολύ. Είναι δύσκολο να τους συμπαρασταθώ, εδώ με δυσκολία μπορώ να συντηρήσω τον εαυτό μου».


Ο Donnie

Ο Mark, ένας πρώην αγρότης, είναι άστεγος τους τελευταίους 18 μήνες. Όπως λέει, τα τρένα προσφέρουν μια ζεστασιά στους άστεγους. «Κοιμάσαι σε τρένα: μερικές φορές σε παίρνει ο ύπνος πριν καλά καλά το καταλάβεις γιατί είσαι κουρασμένος», σημειώνει ενώ τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι εκεί βρίσκουν καταφύγιο, εντούτοις έχουν παρατηρηθεί πολλές επιθέσεις. «Με έχουν συλλάβει δυο φορές- και τις δυο κοιμόμουν σε τρένο», αναφέρει.

Ο Mark

Εθελόντρια προφέρει τρόφιμα στους άστεγους

Τόσο ο Mark όσο και ο Donnie, λένε ότι δεν έχουν και πολλά να περιμένουν από την έλευση του νέου έτους. «Έχω παραιτηθεί, έσω σταματήσει να προσπαθώ. Είναι δύσκολο να βρεις ένα σπίτι, όπως και το να βρεις δουλειά», λέει ο Mark...

Διαβάστε περισσότερα...

Η εντυπωσιακή προσγείωση ενός υπερσύγχρονου πυραύλου


Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από τον πύραυλο μιας ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας και συγκεκριμένα της SpaceX, που έκανε την πρώτη του επιτυχή πτήση μεταφέροντας 11 δορυφόρους στο διάστημα για τον πελάτη της εταιρείας ORBCOMM.

Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι εικόνες από το βασικό επαναχρησιμοποιούμενο τμήμα του πυραύλου που έκανε στροφή και επέστρεψε στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, το οποίο προσγειώθηκε άψογα κατακόρυφα στην αεροπορική βάση.

Ο νέος πύραυλος, έχει ύψος ανάλογο με 23 ορόφους και εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στις 03:29 ώρα Ελλάδας, με τη βάση του πυραύλου να επιστρέφει λίγα λεπτά αργότερα και να προσγειώνεται 9,6 χιλιόμετρα (6 μίλια) από το σημείο εκτόξευσης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε προσπαθήσει και τον Ιούνιο να στείλει στο διάστημα άλλο υλικό αλλά απέτυχε.

Δείτε το βίντεο και τη φωτογραφία



Η εντυπωσιακή προσγείωση ενός υπερσύγχρονου πυραύλου - ΒΙΝΤΕΟ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εντυπωσιακή πρόταση γάμου κατέληξε σε… φιάσκο


Η κοπέλα που αρνήθηκε στη μέση του δρόμου γιατί το διαμάντι ήταν μικρό!

Το τελευταίο πράγμα που περίμενε ο νεαρός που έκανε την πρόταση γάμου στη μέση του δρόμου στο Chengdu, πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής επαρχίας Σιτσουάν της Κίνας, ήταν η κοπέλα του να δει το δαχτυλίδι και να εξαφανιστεί.

Ο νεαρός άνδρας αποφάσισε να κάνει μια εντυπωσιακή πρόταση γάμου στην κοπέλα του και μάλιστα είχε προσλάβει χορευτές για να κάνουν ένα ιδιαίτερο σόου μπροστά της. Αρχικά, σύμφωνα με τους περαστικούς που ήταν στο σημείο, η κοπέλα έδειξε συγκινημένη και άρχισε να κλαίει όταν ο άνδρας πλησίασε προς το μέρος της. Αλλά όταν ο ίδιος γονάτισε και άνοιξε το κουτάκι με το δαχτυλίδι, η ίδια φάνηκε λιγότερο εντυπωσιασμένη από πριν και η συγκίνηση άρχισε να φεύγει.

«Τα μάτια της άνοιξαν, έβαλε το χέρι της στο στόμα της και στη συνέχεια γύρισε και έφυγε χωρίς να πει τίποτα», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας σε τοπικό κανάλι. Σύμφωνα με την εφημερίδα Mirror, η κοπέλα αργότερα μιλώντας με μια φίλη της διαδικτυακά σε μια εφαρμογή για γρήγορες συνομιλίες αποκάλυψε: «Γιατί ήταν τόσο μικρό (το διαμάντι); Δεν το πρόσεξε ή αυτός ποτέ δε νοιαζόταν για μένα;». με την φίλη της να της απαντάει: «Μην ανησυχείς. Ίσως σε περιμένει ένα μεγαλύτερο ή δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα γι’ αυτή τη στιγμή».

Οι φωτογραφίες από την ώρα της πρότασης γάμου στον κεντρικό δρόμο κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα. Στις φωτογραφίες φαίνεται η κοπέλα που ενώ αρχικά απολαμβάνει τους χορευτές και έχει πάρει την ανθοδέσμη στη συνέχεια αφήνει στα «κρύα του λουτρού» τον επίδοξο γαμπρό, παίρνει την ανθοδέσμη και τον αφήνει να περιμένει γονατιστός. Εννοώντας προφανώς ότι η πρόταση γάμου δεν γίνεται δεκτή λόγω... διαμαντιού! Το αν θα επιστρέψει με νέο δαχτυλίδι ο νεαρός είναι άγνωστο και... αμφίβολο.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι θα στοιχίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, παρότι οι αποκλίσεις ανάμεσα στις τιμές του ίδιου προϊόντος (ανώτερη-κατώτερη) διαφέρουν σημαντικά και άρα απαιτείται προσεκτική έρευνα αγοράς.

Αναλυτικότερα, το 2014 το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κόστιζε μεταξύ 65,14 και 134,19 ευρώ, ενώ το φετινό θα κοστίσει από 57,91 έως 130,87 ευρώ, ήτοι φθηνότερα κατά 11,08% έως 2,47%, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τιμοληψίες που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) στο διάστημα 18-21 Δεκεμβρίου σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, για ένα δείπνο με τα εξής εδέσματα: δύο κύρια πιάτα, τέσσερις σαλάτες, δύο γλυκά και πέντε είδη φρούτων.

Όπως προαναφέρθηκε, "για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη - ανώτερη) διαφέρουν κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 126% από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν, με τις κατώτερες τιμές" υπογραμμίζει το ΚΕΠΚΑ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: στην αγορά, υπάρχουν και ακραίες τιμές (π.χ. μελομακάρονα 17,95 ευρώ το κιλό, κουραμπιέδες 19,95 ευρώ το κιλό, τυρί φέτα 15,30 ευρώ το κιλό, κρασί κόκκινο 36,40 ευρώ το λίτρο), αλλά το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην αγοράσουν τα πανάκριβα αυτά τρόφιμα.

Αντικαθιστώντας τη γαλοπούλα με κόκορα (ελληνικό έθιμο), το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κόστιζε πέρυσι από 47,06 ευρώ έως 114,59 ευρώ, ενώ φέτος θα στοιχίσει από 45,59 ευρώ έως 116,07 ευρώ. "Σε κάθε περίπτωση, αν επιλέξουμε κόκορα αντί γαλοπούλα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει έως 21,28% φθηνότερα" καταλήγει το ΚΕΠΚΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποδοσφαιριστής… εγκληματίας στην Τουρκία


Έχουμε δει πολλές φορές αντιαθλητικά χτυπήματα εκτός φάσης σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, όμως, αυτό που έγινε στην Τουρκία ξεπερνάει κάθε όριο. Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης ανάμεσα στην Νταλίκασπορ και τη Σανάγισπορ για το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, ο Μεχμέτ Ντεκιρμεντσί κλώτσησε τον Καϊχάν Καρακάς και αποβλήθηκε από το διαιτητή.

Μόλις είδε την κόκκινη κάρτα, ο Ντεκιρμεντσί… τρελάθηκε και κλώτσησε εν ψυχρώ τον αντίπαλο του στο κεφάλι, την ώρα που ήταν στο έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καρακάς χρειάστηκε 9 ράμματα στο χείλος του και όπως δήλωσε αν η κλωτσιά τον έβρισκε στο κρανίο θα μπορούσε να είχε πεθάνει.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καρχαρίας όρμησε πάνω σε σανίδα σέρφερ


«Ήταν η πρώτη μου συνάντηση με καρχαρία και ελπίζω ότι να είναι η τελευταία», δήλωσε ο σοκαρισμένος Αυστραλός.

Αυστραλός σέρφερ λαχτάρισε σήμερα όταν ένας καρχαρίας όρμησε πάνω στη σανίδα του στ΄ανοιχτά του Σίδνεϊ. Ο Ντιν Νόρμπερν εξήγησε ότι έκανε σερφ από νωρίς το πρωί μαζί με δύο φίλους του στ' ανοιχτά της φημισμένης παραλίας Μπόντι Μπιτς.

«Ήμουν ξαπλωμένος μπρούμυτα, ετοιμαζόμουν να κωπηλατήσω, θέλησα να καθήσω πάνω στη σανίδα και τότε ο καρχαρίας προσγειώθηκε στη σανίδα μου. Έπαθα σοκ, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Και όσο γρήγορα αναπήδησε ο καρχαρίας, τόσο γρήγορα βούτησε ξανά στο νερό, κολύμπησε προς την πλευρά ενός από τους φίλους μου, πέρασε κάτω από την σανίδα του και μετά έφυγε. Ήταν αρκετά σουρεαλιστικό. Ήταν η πρώτη μου συνάντηση με καρχαρία και ελπίζω ότι να είναι η τελευταία».

Οι διασώστες στο Μπόντι Μπις επιβεβαίωσαν το περιστατικό και εξήγησαν ότι ο σέρφερ δεν τραυματίστηκε. Ένας από τους φίλους του που είδε τον καρχαρία από κοντά, είπε ότι είχε μήκος δύο μέτρα και ότι ήταν καρχαρίνος βραχύουρος.

«Οι διασώστες μίλησαν στους δύο άνδρες, οι οποίοι δεν πρόκειται να ξεχάσουν την περιπέτεια αυτή σύμφωνα με όσα έγραψαν στο Facebook.

Ο Ντιν Νόρμπερν, ένας δεινός σέρφερ, εξήγησε ότι έφθασε στην ακτή, που απείχε 60 μέτρα από το σημείο που βρισκόταν, κολυμπώντας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ωστόσο ο δρόμος της επιστροφής του φάνηκε μια αιωνιότητα. «Θυμήθηκα ξανά τα μαθήματα κολύμβησης που είχα κάνει και κολύμπησα όσο πιο γρήγορα μπορούσα μέχρι την ακτή. Ένιωσα τεράστια ανακούφιση φθάνοντας στην ξηρά».

Το Σίδνεϊ είναι η πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας. Πρόσφατα, οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή σειρά μέτρων για τον περιορισμό των κινδύνων συνάντησης με σκυλόψαρα έπειτα 13 επιθέσεις φέτος. Η Νέα Νότια Ουαλία έχει ακτές μήκους 2.000 χιλιομέτρων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποντίκι βολτάρει σε βιτρίνα… ψητοπωλείου στη Θεσσαλονίκη!


Δείτε τη φωτογραφία.

Απίστευτη εικόνα από ψητοπωλείο στη Θεσσαλονίκη έδωσε στη δημοσιότητα άγνωστος, ο οποίος εντόπισε στη βιτρίνα του καταστήματος εκτός από τρόφιμα- που είναι λογικό και αναμενόμενο- κι έναν παντελώς απρόσκλητο και ανεπιθύμητο επισκέπτη!

Πρόκειται για ένα ποντίκι που περιφερόταν στη βιτρίνα του καταστήματος και τράβηξε τα βλέμματα των περαστικών.

Το περιστατικό καταγγέλλει αναγνώστης του seleo.gr που τράβηξε τις φωτογραφίες, ενώ ο ίδιος έχει δημοσιοποιήσει το περιστατικό και στα κοινωνικά δίκτυα.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μετά το Μπρουνέι και το Τατζικιστάν απαγορεύει... τα Χριστούγεννα


Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα εορταστικά δείπνα και τα δώρα απαγορεύονται από φέτος στα σχολεία του Τατζικιστάν, μιας μουσουλμανικής χώρας όπου οι αρχές έχουν επιβάλει απαγορεύσεις άνευ προηγουμένου για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Με διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το υπουργείο Παιδείας της χώρας απαγορεύει "τη χρήση πυροτεχνημάτων, τα εορταστικά γεύματα, τα δώρα και τους εράνους" σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σχολεία και πανεπιστήμια απαγορεύεται επίσης να στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα, "φυσικά ή τεχνητά".

Πρόκειται για τις αυστηρότερες απαγορεύσεις που έχει επιβάλει ποτέ αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία. Από το 2013 απαγορεύεται η διοργάνωση πρωτοχρονιάτικων ρεβεγιόν, ενώ εκτός νόμου έχει τεθεί και ο... Άγιος Βασίλης αφού δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται σε καμία εορταστική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.

Στη Ρωσία και σε πολλές άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τοποθετούνται κάθε χρόνο στις πλατείες των μεγάλων πόλεων τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στην Ντουσαμπέ, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, θα τοποθετηθεί ένα έλατο λίγο πριν την Πρωτοχρονιά αλλά θα το απομακρύνουν αμέσως μετά, στις αρχές Ιανουαρίου.

Τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2011 ένας άνδρας που ήταν μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη δέχτηκε την επίθεση τριών αγνώστων, που τον μαχαίρωσαν και τον σκότωσαν, κοντά στο σπίτι του στη Ντουσαμπέ. Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι τα κίνητρα των δραστών ήταν θρησκευτικά, όμως η αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Την παραμονή του φόνου ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας κάλεσε τους μουσουλμάνους να μην τηρήσουν την χριστιανική παράδοση για τον εορτασμό του νέου έτους.

Το 2007 το Τατζικιστάν υιοθέτησε επίσης έναν νόμο που απαγορεύει τον δημόσιο εορτασμό των γενεθλίων ενώ περιορίζει και τον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και κηδείες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Καταβολή βοηθήματος 1.000 ευρώ σε 839 πολύτεκνες αγρότισσες


Την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015 θα καταβληθεί το χρηματικό βοήθημα ύψους 1.000 ευρώ σε 839 αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες ασφαλισμένες στον ΟΓΑ, που δήλωσαν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παροχής Χρηματικών Βοηθημάτων σε 1.500 Πολύτεκνες Αγρότισσες Μητέρες, του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) του ΟΓΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα απευθυνόταν σε αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης, ασφαλιστικά ενήμερες ή συνταξιούχους του ΟΓΑ, που έχουν γεννήσει τουλάχιστον 4 τέκνα, τα οποία είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών εφόσον σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Η Διοίκηση του ΟΓΑ επισημαίνει ότι και οι 839 αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες που υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα, θα λάβουν από τον ΟΓΑ το χρηματικό βοήθημα των 1000 ευρώ, διότι οι αιτήσεις συμμετοχής δεν ξεπέρασαν τις 1.500.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) (Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΟΓΑ/ Αγροτική Εστία / Κληρωθέντες Δικαιούχοι Προγραμμάτων Αγροτικής Εστίας) ή να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 213-1519233, 213-1519310 του Κλάδου Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Πυροσβέστης έπιασε φωτιά και σώθηκε μετά από μια θεαματική πτώση


Ένα σοκαριστικό βίντεο από την Κίνα, δείχνει έναν πυροσβέστη ο οποίος πηδάει από τον πρώτο όροφο ενός διαμερίσματος για να δραπετεύσει, όταν η στολή του πήρε φωτιά.

Το στιγμιότυπο απαθανατίστηκε από έναν αυτόπτη μάρτυρα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι. Συγκεκριμένα, ο πυροσβέστης προσπαθεί να αρπάξει τη μάνικα από το παράθυρο του φλεγόμενου δωματίου, όταν τα ρούχα του παραδίδονται στις φλόγες.

Το περιστατικό παρακολουθούν αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι συγκλονισμένοι ουρλιάζουν και φωνάζουν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο άνδρας κατάφερε να δραπετεύσει με λίγα εγκαύματα στα χέρια του.

Δείτε το βίντεο εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς και μέχρι πότε μπορείτε να καταθέσετε τις πινακίδες του Ι.Χ. σας


Αυξάνονται και πληθύνονται οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα, οι οποίοι σπεύδουν στις εφορίες, προκειμένου να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας, ώστε να γλιτώσουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2016.

Σημειώνεται ότι μέχρι τους πρώτους μήνες του 2015 είχαν κατατεθεί πάνω από 645.000 πινακίδες κυκλοφορίας εκ των οποίων το 83% αφορούν σε οχήματα με κινητήρες έως 1.800 κ.εκ.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα Τέλη Κυκλοφορίας 2016 δημιουργούν ένα ευνοϊκό σύστημα που θα αποτρέψει τους κατόχους ΙΧ να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό πάντως, τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας 2016 αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 2 εκατ. ευρώ.

Οι πρόωρες ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου για νέες αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας το 2017, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα στους ιδιοκτήτες ΙΧ, τέτοιο, που έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να σπεύδουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές είναι να γίνουν.

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν αποφασίσει να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν δεν δοθεί παράταση στην καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2016, τότε θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων τους στις Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να προσκομίσουν:

- Την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

- Τις πινακίδες κυκλοφορίας.

- Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

- Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2013.

- Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.

- Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αιθαλομίχλη "σκέπασε" και πάλι την Αθήνα - Οι συστάσεις του υπουργείου


Συστάσεις για αποφυγή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για σήμερα καθώς η αιθαλομίχλη σκέπασε και πάλι την Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας.

Το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση ενημερώνει ότι με βάση την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια και θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια. Έτσι, συνιστάται στους πολίτες να αποφύγουν τη χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείο παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα προβούν σε ανακοίνωση, εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ στις ΗΠΑ με τον αστυνομικό που τραυμάτισε θανάσιμα μια 34χρονη μητέρα


Ένας αστυνομικός στην Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών σκότωσε «κατά λάθος» όπως ο ίδιος ισχυρίζεται μια γυναίκα μπροστά στα μάτια του 3χρονου παιδιού της.

Ο αστυνομικός πήγε στο σπίτι της 34χρονης Autumn Steele στις 6 Ιανουαρίου, μετά από μία καταγγελία που είχε γίνει για διατάραξη της κοινής ησυχίας.

Όταν έφτασε στο σπίτι της γυναίκας, η οποία είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ στο τμήμα για βιαιοπραγία σε βάρος του συζύγου της, την είδε να επιτίθεται στον άνδρα της στην αυλή του σπιτιού τους, ενώ αυτός επιχειρούσε να φύγει με τον τρίχρονο γιο τους στην αγκαλιά του.

Ο αστυνομικός, προσπάθησε να επαναφέρει την τάξη και εκείνη ακριβώς τη στιγμή δέχτηκε επίθεση από το σκυλί της οικογένειας, το οποίο είχε αγριέψει από τη φασαρία.

Στο βίντεο ακούγεται ο αστυνομικός να ζητά από τη γυναίκα να κρατήσει το σκυλί και αμέσως μετά δύο πυροβολισμοί.

Μία από τις δύο σφαίρες βρήκε την άτυχη γυναίκα στην κοιλιακή χώρα, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και υπέκυψε στα τραύματα της.

Ο αστυνομικός ισχυρίζεται πως δεν ήθελε να πυροβολήσει την γυναίκα και πως αυτό συνέβη καθώς γλίστρησε στην προσπάθεια του να ξεφύγει από το σκυλί.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με το νέο έτος η επεξεργασία ενός πλαισίου της Ε.Ε. για το άσυλο


Ανακοίνωση από τον αυστριακό υπουργό καγκελαρίας Όστερμαγιερ.

Εργαζόμαστε για ένα ενιαίο, δραστικά βελτιωμένο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του ασύλου, και ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου, ειδικοί, κυρίως από τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σουηδία, θα ασχοληθούν εντατικά με την επεξεργασία ενός τέτοιου κοινοτικού Δικαίου για το Άσυλο - τόνισε σε δηλώσεις του στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Καγκελαρίας, Γιόζεφ Όστερμαγιερ.

Όπως επισήμανε ο κ. Όστερμαγιερ, πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που εξαναγκάζονται σε φυγή, και σε αυτά συγκαταλέγονται η από κοινού αντιμετώπιση στην ΕΕ των ζητημάτων που προκύπτουν όταν οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη χορήγηση ασύλου.

Αλλά πέραν αυτού θα πρέπει να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, θα πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία με την Τουρκία, όπως επίσης να γίνει η επεξεργασία ενός δραστικά βελτιωμένου κοινοτικού Δικαίου για το Άσυλο, και όλα αυτά σημαίνουν, λειτουργικά κέντρα υποδοχής, κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και κατάλληλες συμφωνίες επαναπροώθησης.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Καγκελαρίας, η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία δεν μπορούν να αναλαμβάνουν διαρκώς τις υποχρεώσεις από 28 χώρες (-μέλη της ΕΕ), αλλά θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη από όλους, ενώ για εκείνους που δεν θέλουν να είναι αλληλέγγυοι, θα πρέπει να εξεταστούν μέθοδοι για το πώς μπορεί να ασκηθεί πίεση απέναντί τους.

Ο ίδιος θεωρεί ότι στην Αυστρία θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ταχύτερο δυνατό από την πολιτική, ποιος έχει δικαίωμα στη χορήγηση ασύλου -- έχοντας εξαναγκαστεί σε φυγή λόγω διώξεων -- και ποιος όχι. Εκείνοι που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα πρέπει να επιστρέφουν πίσω στις χώρες προέλευσής τους, ενώ για τα πρόσωπα που δικαιούνται προστασίας θα πρέπει να υπάρξουν τα ανάλογα μέτρα ενσωμάτωσης τους.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, είχε τονίσει χαρακτηριστικά : «Θα ξεπεράσουμε την προσφυγική κρίση μόνον εάν εφαρμόσουμε στην Ευρώπη αυτά που έχουμε ψηφίσει και, βλέποντας την πραγματικότητα κατάματα, θα πρέπει να οργανώσουμε γρήγορα τα κέντρα υποδοχής και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως υποστήριξε ο καγκελάριος, πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση των προτύπων για τα καταλύματα και για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη και όσο γρηγορότερα λειτουργήσει αυτό, τόσο καλύτερα θα επιτευχθεί μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χώρες οι οποίες θέλουν να αποφύγουν τις ευθύνες στο προσφυγικό ζήτημα, θα πρέπει να υπολογίζουν τις συνέπειες, καθώς η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μονόδρομος και ως εκ τούτου, εάν κάποιες χώρες αρνούνται μία λύση από κοινού σε επίπεδο ΕΕ, τότε θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά το επόμενο κοινοτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο η υποστήριξη για συγκεκριμένα προγράμματα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 6.000 άνθρωποι σε διανομή τροφίμων στον Πειραιά


Το αδιαχώρητο επικράτησε στον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου στον Πειραιά, όπου η Μητρόπολη προσέφερε πάνω από 6.000 πακέτα με τρόφιμα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Το αδιαχώρητο επικράτησε την ώρα που ξεκίνησε η διανομή του φαγητού.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι 6.000 άνθρωποι πήραν την μπλε σακούλα με τα τρόφιμα.

Δείτε το βίντεο…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 300.000 αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης


Πάνω από 300.000 αιτήσεις είχαν γίνει μέχρι χθες στο Taxisnet για το επίδομα πετρελαίου όπως ανέφερε η Διευθύντρια της ΔΗΛΕΔ κα Σοφία Σεχπερίδου

Από τις αιτήσεις αυτές περίπου 230.000 είναι οι δικαιούχοι, ενώ οι υπόλοιποι 70.000 δεν πληρούν τα κριτήρια και κατά συνέπεια δεν θα επιδοτηθούν.

Η κα Σεχπερίδου,μιλώντας στον ANT1 σημείωσε επίσης ότι οι επιστροφές φόρων γίνονται ομαλά, ενώ σε ότι αφορά τα πρόστιμα των διορθωτικών Ε9 που υποβάλλονται αυτή την περίοδο, επισήμανε ότι αναμένεται η νομοθετική διάταξη για την μη επιβολή τους.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο μετρό «Άγιος Δημήτριος»


Ο επιβάτης αφήνει ένα βιβλίο και παίρνει ένα άλλο δωρεάν.

Το βιβλίο συντροφεύει τους επιβάτες των μέσων σταθερής τροχιάς στις καθημερινές τους μετακινήσεις και η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη αυτή σχέση των επιβατών με την ανάγνωση, τους παρακινεί να ανταλλάξουν τα βιβλία τους.

Σημείο συνάντησης, ο σταθμός του μετρό «Άγιος Δημήτριος-Αλ. Παναγούλης», στο επίπεδο επικύρωσης εισιτηρίων, όπου ξεκίνησε η λειτουργία της πρώτης ανταλλακτικής βιβλιοθήκης στο δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς.

Έτσι λοιπόν η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αγίου Δημητρίου δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες να μοιραστούν τα παλιά τους βιβλία και να ανακαλύψουν νέα.

Ο επιβάτης αφήνει ένα βιβλίο και παίρνει ένα άλλο δωρεάν. Η συλλογή της βιβλιοθήκης, θα ανανεώνεται καθημερινά και το απόθεμά της θα βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του σταθμού του μετρό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποτράπηκαν τρεις αυτοκτονίες μετά από αναρτήσεις στο διαδίκτυο


Άμεση παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Άλλες τρεις περιπτώσεις αυτοκτονιών, που εκδηλώθηκαν μέσω Διαδικτύου, αποτράπηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας Cyber Alert.

Στην πρώτη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε, χθες απογευματινές ώρες, ότι άτομο το οποίο κατέχει και διαχειρίζεται προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, έχει προβεί σε διαδικτυακή ανάρτηση, η οποία παρέπεμπε σε πρόθεση αυτοκτονίας.

Άμεσα διενεργήθηκε επικοινωνία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης και προέκυψε ότι η ανωτέρω ανάρτηση έγινε από διαδικτυακή σύνδεση που αντιστοιχεί σε ημεδαπό πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Από περαιτέρω αλληλογραφία με τον εν λόγω πάροχο, προέκυψε γεωγραφικά η επίμαχη σύνδεση διαδικτύου.

Βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη της ανάρτησης και αμέσως ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του προτιθέμενου αυτόχειρα - 17χρονου Έλληνα - και τη διασφάλιση της σωματικής του ακεραιότητας.

Στη δεύτερη περίπτωση, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες προχθές, ότι άτομο το οποίο κατέχει και διαχειρίζεται, προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, κάτοχος τηλεφωνικής σύνδεσης ημεδαπού παρόχου τηλεπικοινωνιών, έχει προβεί σε διαδικτυακή ανάρτηση η οποία παρέπεμπε σε πρόθεση αυτοκτονίας.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση για την ανεύρεση των στοιχείων του κατόχου της επίμαχης τηλεφωνικής σύνδεσης. Από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα και κατόπιν αλληλογραφίας με την αρμόδια εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών, ταυτοποιήθηκε ο 21χρονος κάτοχος του κινητού τηλεφώνου και προσδιορίστηκε γεωγραφικά η περιοχή που βρισκόταν.

Ενημερώθηκε άμεσα το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του εν λόγω ατόμου και τη διασφάλιση της σωματικής του ακεραιότητας.

Στην τρίτη περίπτωση, βραδινές ώρες προχθές, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) από χρήστη ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ότι άλλος χρήστης της ιστοσελίδας, σε ιδιωτική συνομιλία εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.

Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και προέκυψε ότι γεωγραφικά η επίμαχη σύνδεση διαδικτύου, μέσω της οποίας είχε πραγματοποιηθεί η εκδήλωση πρόθεσης αυτοκτονίας, ήταν στο Λίβανο.

Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές του Λιβάνου, μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας / Interpol, προκειμένου να λάβουν γνώση για την πρόθεση αυτοκτονίας και να προβούν στις δικές τους ενέργειες για τον εντοπισμό και τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του συγκεκριμένου ατόμου.

Για όλες τις περιπτώσεις, τα προανακριτικά υλικά που συγκεντρώθηκαν θα υποβληθούν στις αρμόδιες Αρχές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 16.885 δικαιούχους αύριο


Θα πιστωθεί το ποσό των 4.697.469,88 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε σήμερα ότι την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί το ποσό των 4.697.469,88 ευρώ στους λογαριασμούς των 16.885 δικαιούχων του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η απόφαση της Βουλής για την αναγνώριση της Παλαιστίνης


Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο.

Η Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς ενέκρινε σήμερα το Σχέδιο Ειδικής Απόφασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με την Παλαιστίνη. Η Απόφαση ελήφθη δι’ εγέρσεως των Βουλευτών απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Ακολουθεί η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής:

Η Βουλή των Ελλήνων

Επικαλούμενη τη σταθερή προσήλωση του Ελληνικού Λαού στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Επικαλούμενη το ψήφισμα της 29ης Νοεμβρίου 2012 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο αναγνώρισε στην Παλαιστίνη καθεστώς μη μέλους κράτους-παρατηρητή.

Επικαλούμενη ψηφίσματα, σχετικά με την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους, που ενέκριναν εθνικά κοινοβούλια κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2014.

Διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ανησυχία τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης και της βίας στην περιοχή.

Διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ανησυχία τη συνέχιση της Ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

Υπογραμμίζοντας το δικαίωμα Ισραηλινών και Παλαιστινίων να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, αποκηρύσσοντας κάθε μορφή καταπίεσης, βίας και τρομοκρατίας.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων εντός αμοιβαίως αναγνωρισμένων κρατών.

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα σταθερά υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, στο πλαίσιο της οποίας θα συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια το Κράτος του Ισραήλ και ένα ενιαίο, δημοκρατικό και κυρίαρχο Παλαιστινιακό Κράτος, στη βάση των ορίων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επισημαίνοντας την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, καθώς και τη σημασία της άμεσης έναρξης απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών αξιόπιστων διαπραγματεύσεων με αυτό το στόχο.

Επισημαίνοντας ότι η διεθνής αναγνώριση κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους θα συμβάλει στην προώθηση των διαπραγματεύσεων και στην επίτευξη οριστικής λύσης.

Καλεί

Την Ελληνική Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω,

Να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για να αναγνωρίσει Κράτος της Παλαιστίνης και

Να καταβάλει κάθε διπλωματική προσπάθεια για την άμεση επανέναρξη απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άγνωστος σκότωσε και κρέμασε σκύλο σε πινακίδα σήμανσης


Κτηνωδία στη Χαλκιδική.

Ένα αποτρόπαιο περιστατικό με θύμα ένα σκύλο σημειώθηκε στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, όπου άγνωστος σκότωσε σκύλο και στη συνέχεια κρέμασε το άτυχο ζώο σε πινακίδα σήμανσης.

Κάτοικος της περιοχής τράβηξε φωτογραφία με το φρικιαστικό θέαμα και την ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης θέλοντας να αναδείξει τη βάναυση ενέργεια. Χρήστης του διαδικτύου εντόπισε τη φωτογραφία και ειδοποίησε την Αστυνομία.

Στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί του τοπικού τμήματος αλλά δεν βρήκαν το κρεμασμένο ζώο, καθώς, όπως ενημερώθηκαν, υπάλληλοι του δήμου το είχαν απομακρύνει νωρίτερα και το έθαψαν.

Όπως έγινε γνωστό, κάτω από την πινακίδα εντοπίστηκαν κηλίδες αίματος και κοντά στο σημείο θραύσματα από αυτοκίνητο, ενώ εξετάζεται, εάν συνδέονται με το σκοτωμένο ζώο.

Η υπόθεση ερευνάται από την Αστυνομία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ΕΛ.ΠΕ. πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας για το Χαμόγελο του Παιδιού


Στήριξη σε 11 μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Έντεκα μη κυβερνητικές οργανώσεις επέλεξαν να υποστηρίξουν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια και, σε αυτό το πλαίσιο, για μια ακόμη χρονιά, δεν θα προσφερθούν εταιρικά δώρα σε πελάτες και συνεργάτες του ομίλου.

Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, συμφώνησαν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια και τα φετινά Χριστούγεννα του 2015 να μην πραγματοποιηθούν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά να ενισχυθεί το έργο μη κυβερνητικών οργανώσεων, που στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Ειδικά, για το Χαμόγελο του Παιδιού αποφασίστηκε να καλυφθεί πλήρως η οφειλή για ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας.

Σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του ομίλου, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, Στάθης Τσοτσορός, ο διεθύνων σύμβουλος ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, Παναγιώτης Πετρούλιας και η γενική διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικών Υπηρεσιών ομίλου, Σταματία Ψυλλάκη, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία από το «Χαμόγελο του Παιδιού», με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Γιαννόπουλο, προκειμένου να τους επιδώσουν επιταγή για την πληρωμή της οφειλής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε ο Αποστόλου


Αναμένεται σημαντική εισροή κεφαλαίων στον πρωτογενή τομέα.

Τους βασικούς άξονες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 παρουσίασαν, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο αρμόδιος γραμματέας του υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης. Όπως επισημάνθηκε βασικός στόχος για τον πρωτογενή τομέα είναι η μεταστροφή από μια συμβατική γεωργία σε μια γεωργία ποιότητας και ταυτότητας, αφού εκτιμάται ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ζήτηση των προϊόντων ποιότητας αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% τα επόμενα χρόνια.

Η δημόσια δαπάνη του Προγράμματος ανέρχεται σε 5,8 δισ. ευρώ, που μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 7 δισ. ευρώ, ενώ το περίπου 37% των συνολικών πόρων θα το διαχειρίζονται οι Περιφέρειες.

Στο νέο Πρόγραμμα ενσωματώνονται οι βασικές αρχές για την Αγροτική Ανάπτυξη, και συγκεκριμένα η οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία, η προώθηση της κοινωνίας της γνώσης ως δομικό στοιχείο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η εξωστρέφεια, η αύξηση ή/και διατήρηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές και η κοινωνική συνοχή.

Τα μέτρα και οι δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δομούνται γύρω από τις έξι βασικές προτεραιότητες. Πρώτον, στην προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στον γεωργικό τομέα, με κατανομή του 6,2% της κοινοτικής συμμετοχής, ήτοι 292 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας, καθώς επίσης την προώθηση των καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών και τη βιώσιμη διαχείριση των δασών, με κατανομή του 15,11% των κοινοτικών πόρων, ήτοι 713 εκατ. ευρώ. Τρίτον, στην προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, με κατανομή του 7,4%, ήτοι 347,7 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής. Τέταρτον, στην αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με την γεωργία και τη δασοπονία, όπου αφιερώνεται το 38,7%, ήτοι 1.825 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής. Πέμπτον, στην προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων, τη στήριξη του προσανατολισμού προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ανθεκτικότητα των τομέων της γεωργίας, των τροφίμων και των δασών στην κλιματική αλλαγή, με την κατανομή του 19,01%, ήτοι 897 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής. Έκτον, στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, με το 12,4%, ήτοι 584,3 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.

Τα κονδύλια που θα εισρεύσουν στον πρωτογενή τομέα ενισχύονται και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, του οποίου οι συνολικά διατιθέμενοι κοινοτικοί (388,8 εκατ. ευρώ) και εθνικοί πόροι θα ανέλθουν σε 523,4 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης για τη χώρα, εξασφαλίζοντας για το διάστημα αυτό τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα της αλιείας με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και της διατήρησης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

Το ΕΠΑλΘ 2014-2020 οικοδομείται γύρω από τις έξι βασικές προτεραιότητες της ΕΕ για την ανάπτυξη της αλιείας, και συγκεκριμένα τον τομέα της αλιείας (186,2 εκατ. ευρώ), τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας (89,7 εκατ. ευρώ), τον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (78,2 εκατ. ευρώ), την ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών (54,1 εκατ. ευρώ), την ενίσχυση της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (92 εκατ. ευρώ) και τέλος την ενίσχυση της εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (6 εκατ. ευρώ).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα άδυτα του ελληνικού CSI


Ποια ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση που αντιμετώπισαν έως τώρα και πιο έγκλημα τους συγκλόνισε;
Δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις υπηρεσίες του εξωτερικού, τουναντίον. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών είναι μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη, είναι αναγνωρισμένη και με ISO. Το ΑΠΕ - ΜΠΕ μπήκε στα άδυτα του ελληνικού CSI, τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου χτυπάει η καρδιά της αστυνομικής έρευνας και της τεχνολογίας, όσον αφορά στην εξιχνίαση εγκλημάτων, μίλησε με τον διευθυντή της Δ.Ε.Ε, υποστράτηγο Δημήτρη Παπαναγιώτου και την επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών - Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων DNA, υποστράτηγο Δρ.Πηνελόπη Μηνιάτη και κατέγραψε την προσπάθειά τους να διαλευκάνουν τις υποθέσεις που αναλαμβάνει η υπηρεσία. Παράλληλα, ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Χρήστος Παπαζαφείρης, μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τονίζει ότι «το DNA γεννιέται, αλλά δεν πεθαίνει».

Η «καρδιά της αστυνομικής έρευνας»

«Στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, χτυπάει η καρδιά της αστυνομίας, όσον αφορά στην έρευνα και στην εξιχνίαση εγκλημάτων με την περισυλλογή και αξιοποίηση των πειστηρίων στον τόπο του εγκλήματος», επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο διευθυντής της Δ.Ε.Ε, Δημήτρης Παπαναγιώτου. «Η υπηρεσία μας αποτελείται από δέκα τμήματα, τα οποία όλα συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξιχνίαση του εγκλήματος. Τα τμήματα αυτά είναι τα εξής: Των Εσωτερικών Λειτουργιών, Δακτυλοσκοπίας, Εξερευνήσεων, Εργαστηρίων, Δικαστικής Γραφολογίας και Πλαστότητας, Χημικών και Φυσικών Εξετάσεων, Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων, του DNA, Οπτικοακουστικού Υλικού και Στατιστικής και Αρχείων».

Πως γίνεται η επιλογή των αστυνομικών που επανδρώνουν την υπηρεσία και ποιες ειδικές ικανότητες πρέπει να διαθέτουν;

«Η υπηρεσία μας αποτελείται από 400 άτομα. Είναι αστυνομικοί όλων των βαθμίδων, ειδικών και γενικών καθηκόντων. Των ειδικών καθηκόντων επιλέγονται κατόπιν εγκυκλίου που εκδίδει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, με τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν για να προσληφθούν. Τα προσόντα που πρέπει να έχουν είναι πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ, διδακτορικό, ξένες γλώσσες και ο,τιδήποτε άλλο σχετικά με τη μόρφωσή τους. Όσον αφορά στους αστυνομικούς γενικών καθηκόντων, όταν θα επιλεγούν, από μια ομάδα δικών μας διευθυντών και τμηματαρχών, θα εξεταστούν και πάλι πέρα της αστυνομικής εμπειρίας τους, τα πτυχία τους και τη γνώση αγγλικών. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών είναι μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη. Είναι αναγνωρισμένη, έχει πιστοποιηθεί με ISO και οποιαδήποτε απόφασή της ισχύει και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πουθενά. Έχει από τα πληρέστερα μηχανήματα και εργαστήρια. Ο,τι υπάρχει στην Ευρώπη, στην Αμερική και οπουδήποτε αλλού, υπάρχει και σε μας. Οι συνάδελφοι που υπηρετούν εδώ είναι από τους καλύτερα καταρτισμένους. Πηγαίνουν στην Ευρώπη ή έρχονται άλλοι από το εξωτερικό σε μας για επιμόρφωση».

Ποια είναι τα επιστημονικά όπλα σας στη μάχη κατά του εγκλήματος;

«Αυτή τη στιγμή βάζουμε στο σύστημα γύρω στα πέντε εκατομμύρια δακτυλικά αποτυπώματα για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Θα μπορούμε αμέσως να βρίσκουμε, άμεσα και γρήγορα, οποιονδήποτε έχει συλληφθεί στο παρελθόν. Γίνεται η ψηφιοποίηση των φακέλων των κακοποιών, οπότε θα μπορούμε να βρίσκουμε αμέσως ποιανού είναι το αποτύπωμα σε ένα έγκλημα. Είναι η βάση του DNA που θα μας βγάζει τα αποτελέσματα»

Ποια είναι η συμβολή της υπηρεσίας σας στο καίριο θέμα του ελέγχου προσφύγων και μεταναστών;

«Όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα μας, η υπηρεσία μας ως αρχή ελέγχου προωθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα, που λαμβάνονται μέσω του Eurodac, στη βάση που βρίσκεται στο Στρασβούργο, καθώς επίσης και στη δική μας βάση. Έτσι γίνεται ταυτοποίηση και γνωρίζουμε ποιος έχει εισέλθει στη χώρα μας. Αν είναι παράνομος, αν έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο και οτιδήποτε άλλο».

«Το 1994 ξεκίνησαν οι αναλύσεις DNA στην Ελλάδα»

«Οι αναλύσεις DNA ξεκίνησαν πολύ δειλά στην Ελλάδα, το 1994», τονίζει η κ.Μηνιάτη. «Τέσσερα άτομα ήμασταν τότε. Το 2002 πρότεινα να γίνουμε τμήμα. Το 2012 αναπτυχθήκαμε περισσότερο. Γίναμε υποδιεύθυνση με τέσσερα τμήματα. Έχουμε το τμήμα ανάλυσης βιολογικών υλικών, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εξέταση των πειστηρίων από όλη τη χώρα. Είμαστε ένα εθνικό εργαστήριο. Το δεύτερο τμήμα μας είναι το τμήμα της βάσης μας. Είναι νεοσύστατο, το 2012 και έχει ήδη πάρα πολλές επιτυχίες. Παράλληλα, υπάρχει και το τμήμα επιστημονικής υποστήριξης. Γιατί πάνω απ΄ όλα είμαστε επιστήμονες και συνεχίζουμε την εκπαίδευσή μας. Αποκτήσαμε πριν από δύο χρόνια τη διαπίστευσή μας, κατά ISO 17025 και συνεχίζουμε να είμαστε διαπιστευμένοι. Και τέλος υπάρχει και το τμήμα της γραμματείας μας».

Πώς αξιοποιείτε το γενετικό υλικό για την εξιχνίαση εγκλημάτων;

«Το πιο σημαντικό είναι ότι ένας δράστης μπορεί να αφήσει πολλά βιολογικά υλικά πίσω. Επειδή η δύναμη της εξέτασης DNA είναι μεγάλη, δύσκολα ο δράστης μπορεί να προφυλαχθεί. Είναι πολλά τα βιολογικά υλικά που μπορεί να αφήσει και είναι δύσκολο να προστατευθεί. Επομένως, από αυτά τα πολλά βιολογικά υλικά που μπορούμε να βρούμε, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε δύο πράγματα. Πρώτον, να δώσουμε πληροφορίες, προσδιορίζοντας ένα γενετικό τύπο, στην ασφάλεια κατά την προανάκριση. Και πάνω σε αυτές τις πληροφορίες να βρεθεί ένα όνομα από τη βάση. Από εκεί και πέρα κάνουν ενέργειες για να διαπιστώσουν αν αυτό το όνομα είναι ο δράστης ή όχι. Και το δεύτερο που κάνουμε είναι μνα τεκμηριώνουμε την υπόθεση που πιθανώς να έχει η προανάκριση ή η ανάκριση».

Πώς γίνεται η ταυτοποίηση νεκρών προσφύγων και μεταναστών;

«Έχουμε αρκετές σορούς από μετανάστες. Όταν βλέπουμε μετανάστες που δεν έχουν βρεθεί μέσα σε λίγες ημέρες, μετά είναι δύσκολο να γίνει η διακρίβωση της ταυτότητάς τους, από τους συγγενείς τους, με τα φυσικά χαρακτηριστικά τους. Επομένως εφ΄ όσον δεν μπορεί να γίνει με φυσικά χαρακτηριστικά, μπαίνουν πλέον συγκεκριμένες μέθοδοι. Είτε θα γίνει με αποτυπώματα, αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο, είτε με οδοντογράμματα. Κάτι, που είναι βέβαια δύσκολο, επειδή δεν υπάρχουν συγκριτικά οδοντογράμματα στη χώρα προέλευσής τους. Και μετά το τρίτο, το DNA, για να κάνουμε διακρίβωση της ταυτότητας. Δηλαδή, έχουμε ένα δείγμα βιολογικού ιστού από τη σορό και μετά συγγενείς που προσπαθούν να επιβεβαιώσουν ή να ψάξουν τους δικούς τους ανθρώπους που έχουν χαθεί. Και μετά, εδώ, στο εργαστήριο, δια μέσου και της βάσης δεδομένων που έχουμε, μπορούμε να κάνουμε αυτό το ταίριασμα. Και επομένως να αποδοθούν όπως πρέπει, με αξιοπρέπεια, οι σοροί στους συγγενείς τους».

Πόσα δείγματα DNA μπορεί να εξετάσει καθημερινά το εργαστήριό σας;

«Αυτή τη στιγμή, η δυνατότητα του εργαστηρίου είναι 100 δείγματα την ημέρα. Δεν είναι, βέβαια, εφικτό κάθε μέρα, επειδή εξαρτάται και από την πολυπλοκότητα των δειγμάτων. Φτιάχνουμε ένα καινούργιο εργαστήριο, που θα είναι σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους μήνες, όπου σε αυτό το εργαστήριο θα έχουμε τη δυνατότητα εξέτασης 200 δειγμάτων την ημέρα».

Ποια ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση που έχετε αντιμετωπίσει έως τώρα και πιο έγκλημα σας συγκλόνισε;

«Οι υποθέσεις που συνήθως και διαχρονικά μας συγκλονίζουν είναι αυτές που έχουν να κάνουν με ομάδες. Η πρώτη ομάδα είναι οι υποθέσεις που αφορούν ηλικιωμένα άτομα. Όλοι συνδεόμαστε με τους γονείς μας, με τους οικείους μας, που είναι ευπαθείς ομάδες, αβοήθητοι. Αντιμετωπίζουν συνήθως το οργανωμένο έγκλημα. Και πολλές φορές είτε έχουμε πολύ κακό τέλος, δηλαδή πεθαίνουν, είτε έχουν να κάνουν με κακοποίηση. Είναι πολλές φορές που έχουμε βοηθήσει με τα πειστήρια, που έχουν έρθει στο εργαστήριο, δίνοντας ταχύτατα αποτελέσματα, για να μπορούν να βοηθούνται τα κατά τόπους τμήματα ασφαλείας. Ένα άλλο κομμάτι που μας σοκάρει είναι η κακοποίηση, ο βιασμός μικρών παιδιών και οι αιμομιξίες. Εμείς καλούμαστε, βάσει επιστημονικών στοιχείων, να δούμε ποιος ήταν ο πατέρας. Και φυσικά το έγκλημα της μικρής Αννυ. Αυτό πρωτίστως για μας ήταν και επιστημονικά ενδιαφέρον, επειδή μιλούσαμε για την εξαφάνιση ενός μικρού παιδιού. Η επιστημονική δουλειά που κάναμε ήταν εξαιρετική, για να μπορέσουμε αυτά τα στοιχεία τα οποία είχε η ασφάλεια, να τα τεκμηριώσουμε επιστημονικά. Δηλαδή, από χώρους πολύ δύσκολους, που είχαν καθαριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πληροφορίες λένε, μάλιστα, ότι ο πατέρας καθάριζε αυτό το χώρο για τρεις ημέρες. Το ειδικό κλιμάκιο που έχουμε, πηγαίνοντας είδε έναν πεντακάθαρο χώρο. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε να δούμε «αόρατες» κηλίδες, να εξάγουμε γενετικούς τύπους, να δούμε ότι πρόκειται για αίμα του παιδιού ή ο,τιδήποτε άλλο, ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με την ασφάλεια, για να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε αυτά που βλέπαμε».

«Το DNA από τα πιο σύγχρονα εργαλεία των διωκτικών αρχών»

«Η ανάλυση DNA έχει θεωρηθεί από πολλούς ως το μεγαλύτερο επίτευγμα στο χώρο της εξιχνίασης του εγκλήματος. Αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα εργαλεία των διωκτικών αρχών», υπογραμμίζει ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης. «Κάθε άτομο διαθέτει ένα και μοναδικό αποτύπωμα DNA. Σε αντίθεση με τα δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία μπορούν να αλλοιωθούν με χειρουργικές επεμβάσεις, το DNA παραμένει αναλλοίωτο. Αρχίζει με την έναρξη της ζωής και συνεχίζει πέρα από αυτή σε κάθε άνθρωπο. Δηλαδή, γεννιέται, αλλά δεν πεθαίνει. Οι γενετικές πληροφορίες, που συνάγονται από οποιοδήποτε βιολογικό δείγμα, είναι σε θέση να οδηγήσουν σχεδόν απόλυτα στην εξακρίβωση της ταυτότητας. Συμπερασματικά, το αποτύπωμα έγινε πολύ γρήγορα η κύρια μέθοδος ταυτοποίησης για τους ανθρώπους. ΤΟ αποτύπωμα DNA είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία κατά τη διερεύνηση των εγκλημάτων, ενώ συμβάλλει τα μέγιστα στους σκοπούς της ανάκρισης. Στην ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας σε σχέση με το συγκεκριμένο έγκλημα και τη σχέση αυτού με τον συγκεκριμένο άνθρωπο που κατηγορείται. Αποτελεί σημαντικό αποδεικτικό μέσο για την καταδίκη και σύμφωνα με τη νομολογία, η μέθοδος αυτή σε κατάλληλη περίπτωση, μπορεί και είναι δυνατή από μόνη της να είναι αρκετή για να θεμελιώσει καταδίκη ή αυτό επιτυγχάνεται σε συνδυασμό με τα στοιχεία της προανάκρισης».

Υπάρχει το «τέλειο έγκλημα»;

«Τέλειο έγκλημα για μένα δεν υπάρχει. Πάντα, σε κάθε εγκληματική πράξη, υπάρχει το λάθος. Απλώς αυτό εναπόκειται στους αρμόδιους αξιωματικούς, οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση και διερευνούν τον τόπο του εγκλήματος, ώστε να συλλέξουν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στο χώρο και τα οποία θα μας οδηγήσουν στο αποτέλεσμα το οποίο επιθυμούμε και είναι η εξιχνίαση του εγκλήματος. Άρα, αν είναι έμπειρος ο αξιωματικός, δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...