Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ύπνος και διαβήτης: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποδεικνύει ότι ο ύπνος –και συγκεκριμένα η διάρκεια του ύπνου– παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαδικασία εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη βασίστηκε δείγμα 59.031 γυναικών μέσης και τρίτης ηλικίας (55 έως 83 ετών) και είχε συνολική διάρκεια 14 έτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που καταφέρνουν να απολαύσουν 7 έως 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη χρόνια πάθηση.

Αυξημένο κίνδυνο, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, διατρέχουν οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ αλλά και οι γυναίκες που επιμηκύνουν σταδιακά τη διάρκεια του ύπνου τους. Οι τελευταίες φάνηκε μάλιστα να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη. Ασχέτως του πόσες ώρες ύπνου απολάμβαναν κατά το ξεκίνημα της μελέτης, οι γυναίκες που αύξησαν κατά δύο ή και περισσότερες ώρες τη διάρκεια του ύπνου τους μακροπρόθεσμα ανέβασαν κατά 15% τις πιθανότητές τους να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Η αναπάντεχη αυτή διαπίστωση υποδεικνύει πως η αρνητική επίδραση της έλλειψης ύπνου δεν εξουδετερώνεται ούτε αντισταθμίζεται από τις επαρκείς ώρες ύπνου στα επόμενα χρόνια της ζωής, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetologia.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.