Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ραγδαία η επιδείνωση των δεικτών φτώχειας


Περαιτέρω αύξηση αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην εξαιρετικά δραματική επιδείνωση των δεικτών φτώχειας στην Ελλάδα αναφέρεται η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αναλυτικά περιγράφοντας την επιδείνωση των δεικτών φτώχειας στην περίοδο της τρέχουσας κρίσης σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης η Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνει πως ενώ το ποσοστό φτώχειας για το έτος 2010 υπολογιζόμενο με το κατώφλι φτώχειας του έτους 2005 (60% του διάμεσου εισοδήματος του 2005 εκφρασμένου σε τιμές του 2010 με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή) ήταν 16%, το αντίστοιχο ποσοστό για το επόμενο έτος της έρευνας (2011) έφθασε στο 22,9%.

Με άλλα λόγια, μέσα σε ένα μόλις έτος στην περίοδο της τρέχουσας κρίσης καταγράφηκε αύξηση της φτώχειας σε απόλυτους όρους κατά 6,9 εκατοστιαίες μονάδες (ή κατά 43,1%).

Ωστόσο, στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύουν πως ο δείκτες φτώχειας θα επιδεινωθούν.

Συγκεκριμένα η μισθολογική δαπάνη ανά μισθωτό, που περιλαμβάνει και τις εργοδοτικές εισφορές καθώς και τις δαπάνες για συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εκτιμάται ότι μειώθηκε το 2012 κατά 6%.

Η μείωση των μέσων αποδοχών εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερη στον επιχειρηματικό τομέα (-8,4% σε ονομαστικούς όρους, -9,3% σε πραγματικούς).

Αν ληφθεί υπόψη και η μέση ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας (της τάξεως του 2,2%), υπολογίζεται ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε για τρίτο συνεχές έτος: κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 12,1% στον επιχειρηματικό τομέα.

Η Τράπεζας της Ελλάδος αναμένει νέα μείωση στις ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές για το 2013, της τάξεως του 7,7%. Η τράπεζα εκτιμά ότι η μείωση αποδοχών στο δημόσιο το 2013 θα διαμορφωθεί στο 6,7%, θα ανέλθει στα επίπεδα του 10% στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις τράπεζες και στο μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα θα διαμορφωθεί στο 7,8%.

Όπως τονίζεται η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013 (κατά 7,3% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 8% στον επιχειρηματικό τομέα), ενώ το 2014, καθώς θα αρχίζει η ανάκαμψη της οικονομίας, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ενδέχεται να αυξηθεί κατά 0,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 1,8% στον επιχειρηματικό τομέα (χωρίς να αποκλείεται μείωσή του, εάν η παραγωγικότητα αυξηθεί περισσότερο από ό,τι τώρα προβλέπεται).

Η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2010-2012 εκτιμάται στο 10,9% για το σύνολο της οικονομίας και στο 16,1% για τον επιχειρηματικό τομέα. Η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 αναμένεται να φθάσει το 17,6%.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανάσα για Ηρακλειώτη έμπορο με ακάλυπτες επιταγές


Τον δικαιώνει το Μονομελές Πρωτοδικείο του νησιού.

Σημαντική απόφαση πήρε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Δανειολήπτης πρώην έμπορος εντάχθηκε στο Ν.3869/2010 συμπεριλήφθηκαν δε και πιστωτές εκτός από τις Τράπεζες και χρέη από επιταγές που εκδόθηκαν κατά την διάρκεια της εμπορίας και παρέμειναν ανεξόφλητες.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δανειολήπτη πρώην έμπορο, ο οποίος είχε χρέη εκτός από τις Τράπεζες και εμπορικά χρέη, που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια εμπορίας από επιταγές οι οποίες δεν καλύφθηκαν κατά την διάρκεια της εμπορίας.

Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο είχε καταφύγει ο πρώην έμπορος πέτυχε να ανασταλεί η εκτελεστική διαδικασία κατά της εν γένει περιουσίας του πρώην εμπόρου, με βάση το άρθρο 6 του Ν.3869/2010.
Σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, είναι πλέον αναμφισβήτητο το γεγονός, άλλα υπάρχει και επαρκής νομολογία προς τούτο, ότι στο Ν.3869/2010, εντάσσονται και πρώην έμποροι για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της εμπορίας τους, και προκύπτουν από επιταγές, οι οποίες δεν καλύφθηκαν.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Τρίπολης θα παράγει βιοντίζελ από τηγανέλαια


Θα χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη για τα οχήματά του.

Ο δήμος Τρίπολης οργανώνεται και προχωρά στην παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαια μέσω ειδικής επεξεργασίας, που θα χρησιμοποιήσει ως καύσιμη ύλη, για τα οχήματά του, με στόχο τη μείωση των δαπανών του.

Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έδωσε το «πράσινο φως» με ομόφωνη απόφασή του, να προχωρήσει ο δήμος στον εξοπλισμό για την παραγωγή καυσίμου που θα καλύπτει τις ανάγκες του, ενώ έμμεσα ενθαρρύνει τους αγρότες της περιοχής στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών που θα χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Κατσαφάνα, στόχος του δήμου πέραν της υποχρέωσης προς την Κοινοτική Οδηγία (2003/30/ΕC), είναι η συμβολή στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, αλλά και της μείωσης των εκπομπών CO2, ενώ «βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η εγκατάσταση συγκεκριμένης μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής βιοντίζελ που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα οχήματα του δήμου μειώνοντας κατά το ήμισυ την αξία των καυσίμων».

Ο κ. Κατσαφάνας σημείωσε, ότι από έρευνα που έχει διενεργηθεί στην περιοχή των διοικητικών ορίων του δήμου Τρίπολης, τα καταστήματα εστίασης έχουν τη δυνατότητα παραγωγής περίπου 70.000 λίτρων από τηγανέλαια ετησίως, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης απροσδιόριστης ποσότητας από τους μαθητές των σχολείων, ενώ εξετάζεται από τη δημοτική αρχή η δυνατότητα παραγωγής βιοντίζελ από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Υπογράμμισε, ότι η κατανάλωση πετρελαίου από τον στόλο των οχημάτων του δήμου Τρίπολης ανέρχεται περίπου στα 65.000 λίτρα ετησίως και η προοπτική μετεστερεοποίησης των φυτικών και ζωικών λιπών και ελαίων μπορεί να καλύψει, τόσο τις ανάγκες των οχημάτων κίνησης, όσο και μέρος της κατανάλωσης πετρελαίου στους καυστήρες των σχολείων.



Διαβάστε περισσότερα...

Τροπολογία ΝΔ για τους εισακτέους σε στρατιωτικές σχολές


Προβλέπει να φοιτούν μόνο Έλληνες στο γένος και την ιθαγένεια.

Την εισαγωγή σε στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές σχολές μόνο όσων είναι Έλληνες κατά το γένος και την ιθαγένεια, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν 84 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον Αθανάσιο Μπούρα.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «λόγω της ιδιαιτερότητας των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική μας άμυνα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και του οξύτατου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, που αντιμετωπίζει η χώρα, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο περί ιθαγένειας και τις συνέπειες του, σκόπιμο είναι να επανέλθει στο σύνολο των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, η προϋπόθεση του γένους, ως προαπαιτούμενο εισαγωγής».

Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, γίνονται δεκτοί ομογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, την οποία, όμως, αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση όταν εισαχθούν.

Επίσης, με απόφαση του αρχηγού κάθε κλάδου ή Σώματος, επιτρέπεται για την κάλυψη ειδικών αναγκών, η εισαγωγή μη Ελλήνων κατά το γένος, υποψηφίων, οι οποίοι, όμως, δεν μπορούν να είναι περισσότεροι των δύο κατά έτος για κάθε σχολή.


Διαβάστε περισσότερα...

Δώρο ζωής πατέρα στον 26χρονο γιο του


Του δώρισε το νεφρό του για να βρει την υγειά του.

Πατέρας δώρισε στον γιο του ένα νεφρό γιατί ήταν καταδικασμένος να κάνει αιμοκάθαρση εδώ και πολλά χρόνια.

Η μεταμόσχευση στον 26χρονο έγινε το πρωί της περασμένης Παρασκευής με επιτυχία. Σε αυτήν μετείχαν ο καθηγητής Δημήτρης Γούμενος, ο χειρουργός Δημήτρης Καραβίας, ο ουρολόγος Ευάγγελος Φωκέας και ο καθηγητής αναισθησιολογίας Κρίτων Φίλος με τους συνεργάτες τους.

Ο 57χρονος πατέρας που μένει στην Αμαλιάδα αποφάσισε να χαρίσει το ένα του νεφρό στον γιο του και πλέον και οι δύο είναι απόλυτα υγιείς.

Ο κ. Γούμενος δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη που γίνεται το 2013 ενώ η τελευταία είχε γίνει το 2011.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύστημα εισροών-εκροών στα βενζινάδικα


Με λουκέτα και αυστηρά πρόστιμα απειλούνται οι πρατηριούχοι που δεν θα εγκαταστήσουν το σύστημα εισροών- εκροών στα βενζινάδικα εντός του χρονικού ορίου που προβλέπει ο νόμος.

Αυτό ορίζει νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί ενδεχομένως και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλη τη χώρα θα έχει εφαρμοστεί πλήρως το σύστημα από τα μέσα του 2014.
Παράλληλα, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο οικονομική βοήθεια μέσω του ΕΣΠΑ για να βοηθήσει τους επαγγελματίες του κλάδου να εγκαταστήσουν τα συστήματα, τα οποία θα εξομαλύνουν τη λειτουργία της αγοράς, θα ενισχύσουν τον υγιή ανταγωνισμό και θα αποτρέπουν το λαθρεμπόριο.

Ενημερωτικές ημερίδες σχετικά με την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα ανεργίας


Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης οριστικοποιήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους.

Το βοήθημα θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ και η διάρκεια καταβολής του καθώς και το χορηγούμενο ποσό θα καθορίζονται με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις που περιγράφονται στην απόφαση.

Δικαιούχοι βοηθήματος είναι οι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Διαβάστε εδώ την σχετική απόφαση



Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδονται οι αλλαγές στην διαθεσιμότητα


Κατηγορηματικά διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημερινό δημοσίευμα για ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο της κινητικότητας, που φέρεται να περιέχονται σε πόρισμα στελεχών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και το οποίο, δήθεν, έχει στην κατοχή του ο αρμόδιος υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πόρισμα ειδικής ομάδας στελεχών του Δημοσίου, που συστήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, προτείνει η κινητικότητα να ισχύει για όλο το προσωπικό, με μετακινήσεις οικειοθελείς ή υποχρεωτικές ανά πενταετία και την απομάκρυνση των ΙΔΑΧ υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης διαψεύδει, με ανακοίνωσή του, ότι «έχει υποβάλει κανενός είδους πόρισμα τόσο στην πολιτική ηγεσία του ΕΚΔΔΑ, όσο και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αφορά "σε ανατροπές και αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου κινητικότητας" και μάλιστα με αναφορές σε κλάδους και αριθμό υπαλλήλων».

«Το ΕΚΔΔΑ σχεδιάζει και πρόκειται να καταθέσει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης - επιμόρφωσης υπαλλήλων, οι οποίοι είτε είναι σε διαθεσιμότητα και πρόκειται να επανενταχθούν στη διοίκηση, είτε πρόκειται να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Τέλος, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης αναφέρει, ότι «έχει ως κύρια αποστολή την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω της εκπαίδευσης/ επιμόρφωσης. Στην κατεύθυνση αυτή έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για τη διαμόρφωση προτάσεων που αφορούν σε θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης των υπαλλήλων στο πλαίσιο της εν εξελίξει διοικητικής μεταρρύθμισης».


Διαβάστε περισσότερα...

Προς κατάργηση σύνταξη του ΟΓΑ σε ανάπηρους


Την άμεση απόσυρση προωθούμενης διάταξης ζητά η ΕΣΑμεΑ.

Με επείγουσα επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμεΑ) ζητά να καταργηθεί αμέσως, πριν καν κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση, το άρθρο 69 στο σχέδιο νόμου του υπουργείου «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας», διότι καταργεί τη χορήγηση σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ σε όσους ανήκουν στη ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία, επειδή λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, η διάταξη αναφέρεται σε υπερήλικες που έχουν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες όπως είναι οι τυφλοί - παραπληγικοί -τετραπληγικοί - αιμορροφιλικοί κ.λπ. , οι οποίοι είτε λόγω της αναπηρίας/χρόνιας πάθησης τους, είτε της ολιγωρίας όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων να εφαρμόσουν πολιτικές ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση, δεν έχουν συμπληρώσει τον κατάλληλο αριθμό ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους.

«Οι συντάκτες του άρθρου 69 φρόντισαν να καταργήσουν αυτό το δικαίωμα ακόμα και σε εκείνους τους ανασφάλιστους υπερήλικες στους οποίους ήδη χορηγείται αυτό το εξαιρετικά χαμηλό ποσό (340€) σύνταξης του ΟΓΑ!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ

«Είναι αδιανόητο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που βιώνουμε την επιδεικτική απουσία πολιτικών και μέτρων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, να σχεδιάζονται και να προωθούνται μέτρα τα οποία αφαιρούν το δικαίωμα της ζωής και της αξιοπρέπειας από ανασφάλιστα άτομα με βαριά αναπηρία που ανήκουν στην τρίτη ηλικία», επισημαίνει καταλήγοντας η Συνομοσπονδία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούνται γιατροί για δωρεάν εξετάσεις παιδιών στο Ηράκλειο


Την έρευνα έχει αναλάβει ο δήμος σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Γιατρούς τεσσάρων ειδικοτήτων που θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για την δωρεάν εξέταση μικρών παιδιών καλεί ο δήμος και ο σύλλογος «Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο της δράσης Προληπτικής Ιατρικής/Οδοντιατρικής, η οποία απευθύνεται σε παιδιά που διαμένουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Η Προληπτική Ιατρική λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με στόχο πάντα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρόληψης και ευαισθητοποίησης στα παιδιά.
Για την εφαρμογή της δράσης, ο Σύλλογος διαθέτει:

1. Μία κινητή οδοντιατρική μονάδα, πλήρως εξοπλισμένη που δύναται να μεταβαίνει σε ορεινά χωριά, δυσπρόσιτα σημεία κ.α.

2. Το κινητό πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε μία επίσκεψη σε προληπτικό παιδιατρικό, οφθαλμιατρικό, οδοντιατρικό και ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο.

Στον προληπτικό ιατρικό έλεγχο θα υποβάλλονται παιδιά ανασφάλιστα και παιδιά που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Μετά την εξέταση θα παραδίδεται ατομικό δελτίο προληπτικού ελέγχου, προκειμένου οι γονείς/κηδεμόνες τους να λάβουν γνώση και οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ο Δήμος Ηρακλείου και Το Χαμόγελο του Παιδιού καλούν ιατρούς εθελοντές των τεσσάρων ειδικοτήτων αλλά και ειδικευόμενους ιατρούς, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για παιδιατρικό, οφθαλμιατρικό, οδοντιατρικό και ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο στην ηλεκτρονική διεύθυνση ippokratis@hamogelo.gr Το κινητό πολυϊατρείο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ θα βρίσκεται στο Ηράκλειο από την 1η Μαρτίου 2013 έως και τη 12η Μαρτίου 2013 στο Δημοτικό Ιατρείο στη Λ.62 Μαρτύρων 146. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι 8:30 π. μ. – 2:30 μ. μ. και 5:00μ.μ – 8:00μ.μ».



Πηγή: prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εξάχρονη που ζει σε σώμα ηλικιωμένης


Έπεσε θύμα κακόβουλων χρηστών στο ίντερνετ.

Η Adalia Rose Williams λατρεύει να τραγουδά, να χορεύει και να μεταμφιέζεται, όπως συνήθως κάνουν όλα τα κοριτσάκια στην ηλικία της.

Η 6χρονη Adalia όμως ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα καθώς πάσχει από μια σπάνια ασθένεια, εξαιτίας της οποίας το σώμα της γερνά πρόωρα.

Ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από προγηρία δεν ξεπερνά συνήθως τα 13 χρόνια.

Η Adalia έχει γίνει πολύ διάσημη στο διαδίκτυο, καθώς στην προσωπική της σελίδα στο Facebook έχει πάνω από 6 εκατομμύρια «φίλους», οι οποίοι της στέλνουν καθημερινά χιλιάδες e-mail και μηνύματα συμπαράστασης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, το μικρό κορίτσι έχει έρθει αντιμέτωπο με την κακή πλευρά της δημοσιότητας, καθώς έχει πέσει θύμα λεκτικής βίας, ενώ κάποιοι μετέδωσαν και την «είδηση» του θανάτου της.



Η μικρούλα από το Όστιν του Τέξας δεν πηγαίνει σχολείο γιατί χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Όσοι τη βλέπουν στο δρόμο πολλές φορές τη «στραβοκοιτάζουν», όμως οι νεαροί γονείς της –η 24χρονη Natalia Amozurrutia και ο 26χρονος πατριός της Ryan Pallante- της λένε συνεχώς ότι «αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν ξαναδεί έναν άγγελο από κοντα».

Τον περασμένο Μάιο η μητέρα της αποφάσισε να δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook, αφιερωμένη στην κόρη της, προκειμένου οι φίλοι και οι συγγενείς της να μαθαίνουν τα νέα της.



Όμως τελικά οι διαδικτυακοί φίλοι της έγιναν μερικά εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να «γεννηθούν» και ψεύτικα προφίλ μεταδίδοντας κακόβουλες πληροφορίες, όπως τον περασμένο Ιούλιο που κάποιος έγραψε ότι η μικρή Adalia πέθανε.

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν με κριτικό μάτι την απόφαση της μητέρας της να ανεβάσει φωτογραφίες και βίντεο με την κόρη της στο διαδίκτυο γράφοντας: «Κάθε φορά που βάζεις την κόρη σου να μεταμφιέζεται και να χορεύει και να τραγουδάει, είναι σαν να κάνεις ένα “freak show” με το ίδιο σου το παιδί που πάσχει από προγηρία».






Διαβάστε περισσότερα...

Οκτάχρονος έπαιρνε κεριά από την εκκλησία για να διαβάσει


Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο σπίτι τους.

Συγκλονιστικές ιστορίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας με αφορμή την κρίση που βιώνει η Ελλάδα. Μία από αυτές, ήταν οι κλοπές κεριών που είχαν παρατηρηθεί σε εκκλησία της Αλεξανδρούπολης.

Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα «Γνώμη», τα κεριά έπαιρνε ένα αγόρι οκτώ ετών που ζει μέσα στην ανέχεια με την οικογένειά του. Το οκτάχρονο αγόρι αναγκάστηκε να πάρει τα κεριά επειδή στο σπίτι του δεν έχουν πια ηλεκτρικό ρεύμα. Οι γονείς του δεν έχουν χρήματα να το πληρώσουν και έτσι η ΔΕΗ αποφάσισε να κόψει την παροχή.

Ο μικρός, μάλιστα, δικαιολογήθηκε, υποστηρίζοντας ότι έπαιρνε τα κεριά για να μπορεί να διαβάζει τα βράδια.

Σύμφωνα με αναγνώστες της τοπικής εφημερίδας «Γνώμη», τον οκτάχρονο παρατήρησαν περαστικοί, σε κεντρικό σημείο της πόλης, να κρατάει κεριά, τα οποία, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, αφαίρεσε από εκκλησία. «Δεν έχουμε στο σπίτι μας ρεύμα, μας το έκοψαν, και δεν μπορώ να διαβάσω για το σχολείο», είπε στους εμβρόντητους περαστικούς.

Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό που αποτυπώνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο την κρίση και τις στερήσεις βασικών αγαθών που έχει επιφέρει σε αρκετές οικογένειες.


Διαβάστε περισσότερα...

Παίρνει την μπάντα της και βγαίνει στους δρόμους η Αναστασοπούλου


Συμμετέχει σε εκστρατεία κατά της φτώχειας.

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου βλέποντας ανθρώπους να μην έχουν δουλειά και να περνάνε δύσκολα, αποφάσισε να βοηθήσει με τον δικό της τρόπο.

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου παίρνει την μπάντα της «mamacita on fire» και βγαίνει στους δρόμους.

Παράλληλα με την συναυλία, οι άνεργοι και άστεγοι θα πουλάνε το περιοδικό «Σχεδία».

Το περιοδικό του δρόμου θα πωλείται 3 ευρώ ενώ το 1,5 ευρώ θα πηγαίνει στον ίδιο τον πωλητή.


Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγή λόγω ακαταλόγιστου για την παιδοκτόνο


Η 38χρονη από την Αλβανία είχε πνίξει με τα χέρια της τη 14χρονη κόρη της.

Κρίνοντας ότι έχει το ακαταλόγιστο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων απάλλαξε σήμερα μια 38χρονη γυναίκα από την Αλβανία, που τον Απρίλιο του 2012 είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, όταν με τα ίδια της τα χέρια έπνιξε την 14χρονη τότε κόρη της, μέσα στο σπίτι που έμενε, στην οδό Σταμαθιουδάκη, στο Ρέθυμνο και στη συνέχεια προσπάθησε να αυτοκτονήσει βάζοντας στο λαιμό της ένα μαχαίρι.

Το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό τής υπεράσπισης της κατηγορούμενης, ότι τέλεσε την πράξη της ενώ είχε το ακαταλόγιστο, δηλαδή ότι βρισκόταν σε διατάραξη των πνευματικών της λειτουργιών, λόγω και των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Επίσης, αποφασίστηκε η γυναίκα να μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Η κατηγορούμενη σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έκλαιγε και επανέλαβε ό,τι και στις αρχικές της καταθέσεις, ότι δηλαδή δεν θυμόταν τίποτα από όσα είχαν συμβεί το μοιραίο πρωινό της 4ης Απριλίου 2012.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η κατηγορούμενη την ώρα που αφαιρούσε τη ζωή από το ίδιο της το παιδί δεν ήξερε τι έκανε και ζούσε σε μία άλλη πραγματικότητα.

Την απαλλαγή της κατηγορούμενης είχε προτείνει η εισαγγελέας της έδρας, κάνοντας λόγο για νοσηρή διατάραξη κατά τη διάρκεια της πράξης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα τιμωρείται μία ζωή, σκοτώνοντας με τα ίδια τα χέρια της την κόρη της.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της γυναίκας υποστήριξε ότι η πελάτης του είχε βαρύτατο ψυχολογικό ιστορικό κι ενώ ζήτησε υποστήριξη δεν την είχε από πουθενά, πέφτοντας σε κατάθλιψη και σταματώντας να παίρνει τα φάρμακά της.

Παράλληλα, η τελευταία πραγματογνωμοσύνη, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της σε ψυχιατρικό κατάστημα έδειξε σχιζοφρένεια, αποδεικνύοντας ότι η γυναίκα που δολοφόνησε το άτυχο κορίτσι την ώρα της πράξης ήταν ένας άλλος εαυτός της.

Το τραγικό περιστατικό είχε συμβεί στο σπίτι, όπου διέμενε η οικογένεια στο Ρέθυμνο, την ώρα που ο πατέρας της κοπέλας βρισκόταν στην εργασία του. Επιστρέφοντας, μαζί με το μικρότερο παιδί της οικογένειας βρέθηκε μπροστά στο άψυχο σώμα της κόρης του και τη βαριά τραυματισμένη σύζυγό του, η οποία μάλιστα ήταν και αυτή που του άνοιξε την πόρτα.

Η 38χρονη είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου σε σοβαρή κατάσταση με τραύμα στο λαιμό από μαχαίρι, ενώ σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος τής 14χρονης επήλθε από ασφυξία.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέος φόρος για τα σκουπίδια από το 2014


Νέο ειδικό τέλος ταφής για τα μη επεξεργασμένα απόβλητα που οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής πρόκειται να ισχύσει από τις αρχές του 2014, αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων που καλούνται να καταβάλλουν οι δήμοι και, κατ΄ επέκταση, οι δημότες τους μέσα από τα δημοτικά τέλη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Κ. Λαζαρίδου, από το 2014 το τέλος θα προστίθεται στο ποσό που καταβάλλεται ήδη σε κάθε περιοχή για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ, και θα είναι 35 ευρώ τον τόνο. Θα αυξάνεται μάλιστα κατά 5 ευρώ κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει τα 60 ευρώ τον τόνο.

Αυτό σημαίνει ότι για τη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, που "πληρώνει" σήμερα 22 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που καταλήγει στον ΧΥΤΑ, το ποσό αυτό θα φτάσει τα 57 ευρώ για το 2014, τα 62 ευρώ για το 2015 κ.ο.κ. Αντίστοιχα για την Αθήνα, που "πληρώνει" σήμερα 45 ευρώ για κάθε τόνο, το ποσό θα φτάσει τα 80 ευρώ για το 2014, τα 85 για το 2015 κ.ο.κ.

Η κ. Λαζαρίδου, μιλώντας σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την ανακύκλωση συσκευασιών, σχολίασε ότι τα ποσά που θα εισπράττονται από το παραπάνω τέλος θα καταλήγουν στο "πράσινο ταμείο" για περιβαλλοντικά έργα.

Ευρωπαϊκό λάθος χαρακτήρισε το ειδικό τέλος ταφής ο ομότιμος καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής Θ. Λέκκας, ο οποίος, κατά την ομιλία του στην ημερίδα, επισήμανε ότι η ανακύκλωση μπορεί να ενθαρρυνθεί με διάφορους τρόπους, εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει οι πολίτες να τιμωρούνται για τα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ ενώ σχολίασε και ότι τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται είναι αμφίβολο ποιον σκοπό θα εξυπηρετούν.

Στο ίδιο πνεύμα, και ο αντιδήμαρχος Θέρμης, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε την ανάγκη τα ποσά που θα προκύψουν από το ειδικό τέλος ταφής να καταλήγουν στους ΟΤΑ και όχι στο "πράσινο ταμείο" καθώς, όπως είπε, "τέτοια κονδύλια ήδη χρησιμοποιούνται για να καλύψουν "τρύπες" και άλλου είδους ελλείμματα".

Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, η κ. Λαζαρίδου επισήμανε ότι ο σχετικός στόχος προβλέπει την ανάκτηση του 60% του συνόλου των αποβλήτων στην Ελλάδα και την ανακύκλωση απορριμμάτων σε ποσοστό από 55 έως 80%. Από την πλευρά του ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι από τους μπλε κάδους συλλέγεται το 60% των υλικών συσκευασίας που διακινούνται με τα αντίστοιχα προϊόντα στην Ελλάδα ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (40%) καταλήγει στους κάδους των απορριμμάτων. Προκειμένου δε να αυξηθεί το ποσοστό συλλογής υλικών συσκευασίας πρότεινε να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό σύστημα κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, β' τύπου, όπως το χαρακτήρισε, ώστε να συγκεντρώνονται περισσότερες συσκευασίες από τα σκουπίδια, αφού πρώτα απομακρύνονται από αυτά, τα οργανικά απόβλητα.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανακύκλωσης, ο Ι. Ραζής από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης γνωστοποίησε ότι το 2012 ανακυκλώθηκαν 240.000 τόνοι υλικών, ενώ η Εταιρεία μέχρι στιγμής καλύπτει το 82% του ελληνικού πληθυσμού και 240 από τους 325 ΟΤΑ της χώρας, με 28 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Ωστόσο, λόγω κρίσης, τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 34% από το 2008 μέχρι το 2012 καθώς μειώθηκε η κατανάλωση ενώ αυξήθηκαν και τα περιστατικά κλοπών ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους. Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε ότι η ανάκτηση υλικών βρίσκεται σε μεγαλύτερα ποσοστά από το σύνολο της χώρας, ενώ το υπόλειμμα που καταλήγει στους ΧΥΤΑ είναι μικρότερο από ό,τι σε άλλες περιοχές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πτολεμαϊδα: Νέο κρούσμα της γρίπης Η1Ν1


Διασωληνωμένη για 13η ημέρα παραμένει στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας μία 47χρονη από την περιοχή που έχει προσβληθεί από τον επανεμφανιζόμενο ιό της γρίπης Η1Ν1 και υποστηρίζεται από μηχανικό αερισμό.

Το αναπνευστικό της σύστημα είναι επιβεβαρυμένο ενώ η κατάσταση των υπολοίπων οργάνων της κρίνεται σταθερή.

Εκτιμάται ότι κατά το αμέσως επόμενο διάστημα ο ιός θα παρουσιάσει έξαρση γι αυτό και θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ( εμβολιασμός για δεύτερη φορά των ομάδων υψηλού κινδύνου, συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος κ. α).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόωρη σύνταξη για 200.000 ασφαλισμένους-Αναλυτικοί πίνακες


Πρόωρη σύνταξη έως και 11 χρόνια νωρίτερα για ΙΚΑ-ΒΑΕ με μικρές ποινές. Με το ένα πόδι στην έξοδο 200.000 γυναίκες και άνδρες. Πίνακες και παραδείγματα για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Πατήστε επάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
















Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την Πέμπτη τα οικογενειακά επιδόματα


Την ερχόμενη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Πρόκειται για τα επιδόματα τρίτου παιδιού, πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας, τις ισόβιες συντάξεις και την εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ.

Η πληρωμή αφορά τους δικαιούχους με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους και μέχρι την κατάργηση των επιδομάτων με τις διατάξεις του ν. 4093/2012 (1-11-2012 ή 1-1-2013, ανάλογα με το επίδομα). Τα ποσά, που θα καταβληθούν άπαξ, αντιστοιχούν στα αναδρομικά που δικαιούνται.

Η πληρωμή αυτή, επιπλέον, αφορά και πρόσωπα που ήταν δικαιούχοι επιδόματος και στα οποία οφείλεται κάποιο ποσό από τον ΟΓΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Στοιχεία-σοκ για την ενδοσχολική βία


Απειλές, ξυλοδαρμοί, ηλεκτρονικοί εκβιασμοί μέσω διαδικτύου, απειλές για ανάρτηση στο ίντερνετ κινηματογραφήσεων που έγιναν από κινητά τηλέφωνα στις τουαλέτες του σχολείου.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας των μικρών δημοσιογράφων του 4ου Γυμνασίου της Κατερίνης. Οι μαθητές συνομίλησαν με 200 συμμαθητές τους θέτοντάς τους συγκεκριμένα ερωτήματα, επιχειρώντας να χαρτογραφήσουν την έκταση της ενδοσχολικής βίας.

Και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ένας στους δύο μαθητές του σχολείου τους έχει πέσει θύμα σωματικής ή λεκτικής βίας. Η μέση αναλογία σε πανελλήνιο επίπεδο είναι ένας στους τρεις μαθητές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στη διαθεσιμότητα


Ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο της κινητικότητας θα πραγματοποιηθούν εντός του Μαρτίου, προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία της διαθεσιμότητας των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να ενταχθούν στο νέο καθεστώς μέσα στο 2013.

Oπως αποκαλύπτει σήμερα το «Eθνος», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει λάβει προτάσεις από ειδική ομάδα στελεχών του Δημοσίου, που συστήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, Αντώνης Μανιτάκης, προκειμένου να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, με προτεραιότητα την αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών και τη συναφή αξιολόγηση του προσωπικού της διοίκησης.

Σύμφωνα με το εισηγητικό, οι Eλληνες εμπειρογνώμονες προτείνουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τη ριζική αναδιάρθρωση του πλαισίου της κινητικότητας και συγκεκριμένα εισηγούνται τον διαχωρισμό της κινητικότητας από τη διαθεσιμότητα. Η κινητικότητα να ισχύσει για όλο το προσωπικό, με μετακινήσεις οικειοθελείς ή υποχρεωτικές ανά πενταετία.

Ξεκινώντας αντίστροφα, η εισήγηση προτείνει την εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα των κατηγοριών που αφορούν:

- Τους υπαλλήλους που διορίστηκαν με αξιοκρατικές διαδικασίες, με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας.

- Τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, που ξεπερνούν τα 2.000 στελέχη, καθώς το κράτος έχει δαπανήσει περισσότερα από 35.000 κατ' άτομο για την εκπαίδευσή τους και έχει επενδύσει στην τεχνογνωσία τους.

- Το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό που έχει προσληφθεί με αξιοκρατικές διαδικασίες υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ για ειδικές θέσεις στο Δημόσιο, καθώς τα 500 στελέχη της κατηγορίας κατέχουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους.

Πατήστε στη φωτό για μεγέθυνση




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λυκουρέντζος: Πιο αυστηροί κανόνες στα νοσοκομεία


Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τις «αποκλειστικές» νοσοκόμες στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δεσμεύθηκε για αυστηρότερους κανόνες.

«Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση με κανόνες, πολλοί εκ των οποίων ήδη ισχύουν και δεν τηρούνται. Θέλουμε να εργάζονται ως αποκλειστικές νοσοκόμες που πληρούν οι προϋποθέσεις» είπε από την Τρίπολη ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας σε κανάλι της Αρκαδίας και συνέχισε υπογραμμίζοντας:

«Θα επικαροποιήσω τους κανόνες ώστε σε κάθε νοσοκομείο, υπάρχει κατάλογος νοσηλευτών που μπορούν να εργαστούν ως αποκλειστικοί. Ανεξαρτήτως καταγωγής, θέλουμε να έχουν άδεια εργασίας στη χώρα και φυσικά νόμιμη άδεια παραμονής» είπε αναφερόμενος στο τέλος για τις αλλοδαπές.

Δείτε το βίντεο:





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο εδώλιο η μάνα που στραγγάλισε την κόρη


Στο σκαμνί του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου θα καθίσει σήμερα η 37χρονη υπήκοος Αλβανίας που τον περασμένο Απρίλιο στραγγάλισε την 13χρονη κόρη της και στη συνέχεια επιχείρησε να αυτοκτονήσει.

Το περιστατικό που συγκλόνισε την τοπική κοινή γνώμη είχε διαδραματιστεί στο σπίτι που διέμενε η οικογένεια στην περιοχή του Κουμπέ στο Ρέθυμνο. Η 37χρονη γυναίκα - που σύμφωνα με πληροφορίες - αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα έπνιξε με τα χέρια της το μεγαλύτερο από τα δυο παιδιά της και στη συνέχεια έμπηξε ένα μαχαίρι στο λαιμό της σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στη ζωή της.

Η 37χρονη μέχρι σήμερα κρατείται στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γολγοθάς αναμονής για καρκινοπαθείς


Έκρηξη της ζήτησης υπηρεσιών από τα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια.

Το ποσοστό της αύξησης ξεπερνά το 25%, ενώ σε ορισμένα ειδικά τμήματα μπορεί να φτάσει το 50% ή το 60%. Ολο και περισσότεροι καρκινοπαθείς απευθύνονται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος θεραπείας στον ιδιωτικό τομέα. Οι αναμονές, ωστόσο, είναι μεγάλες και μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ τους έξι μήνες για ειδικά τμήματα.

Ανάσα δίνει το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί με έντονους ρυθμούς, ενώ από τον περασμένο Δεκέμβριο συμμετέχει και στο πρόγραμμα εφημεριών.

Όσο όμως εντείνεται η οικονομική κρίση τόσο αυξάνεται και η ζήτηση προς τον δημόσιο τομέα: «Τα νέα τμήματα που τίθενται σε λειτουργία λειτουργούν στο μέγιστο, καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς ζητούν τη βοήθειά μας», εξηγεί ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Δήμος Μπαρτζώκας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

777 θέσεις επικουρικών στα νοσοκομεία


Με κοινές υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, εγκρίθηκε η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (κυρίως νοσηλευτικό και παραϊατρικό) σε όλα τα νοσοκομεία ανά την επικράτεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας:

- Στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκηρύσσονται 200 θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 3.501.459 ευρώ.

- Στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται 150 θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 2.886.709 ευρώ.

- Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται 70 θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 1.666.592 ευρώ.

- Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται 70 θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 1.171.279 ευρώ.

- Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται 70 θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 1.024.629 ευρώ.

- Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται 150 θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 2.605.278 ευρώ.

- Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται 67 θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 1.107.272 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Έλληνας μετανάστης καταγγέλλει...


Θύμα απάτης έπεσε ένας άνεργος Χανιώτης που έψαχνε για δουλειά μέσα από τις μικρές αγγελίες καθώς, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, επρόκειτο για μια καλοστημένη παγίδα.

Όπως ο ίδιος καταγγέλλει στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης στην προσπάθειά του να βρει δουλειά, απατεώνες, του απέσπασαν χρήματα για να τον ενημερώσουν –δήθεν- για μια θέση υπαλλήλου στο Μόναχο της Γερμανίας.

Στην καταγγελία αναφέρει:

«Σας ενημερώνω ότι στις 7-2-2013 ενώ διάβαζα τοπική εφημερίδα και συγκεκριμένα sτις αγγελίες στο θέμα Ζητήσεις υπαλλήλων εργατοτεχνών έλεγε ΆΜΕΣΑ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 4 ΨΗΣΤΕΣ 3 ΜΑΓΕΙΡΕΣ 5 ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ 3 ΒΟΗΘΟΙ παρέχεται διαμονή και διατροφή - Σύμβαση εργασίας και άλλες αποδοχές παρακαλούνται μόνο άτομα με Ελληνική Ταυτότητα κινητό τηλέφωνο ...

Εγώ ως ενδιαφερόμενος λόγω ανεργίας αναζητώντας εργασία. Επικοινώνησα τηλεφωνικά και ο κύριος που βγήκε στην γραμμή μου είπε ότι υπάρχει μία θέση ως βοηθός μάγειρα στο Μόναχο, καθώς και ότι θα μπορώ να έχω περισσότερες πληροφορίες μόνο εάν καταθέσω διάφορα ποσά τα οποία σας τα αναλύω (έξοδα κούριερ, εισιτήρια, φόρο εισιτηρίων), συνολικού ύψους 1.800 ευρώ τα οποία εγώ κατέθεσα μέσω money gram. Μου είπε ότι θα μιλήσω με τον Εργοδότη, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Έχω ενημερώσει μέσω καταγγελίας μου την Εισαγγελική Αρχή».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ραβασάκια σε μικροοφειλέτες


Με τέσσερα χτυπήματα στους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να αυξήσει τα δημόσια έσοδα για να "μπαλώσει" τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, η οποία τον πρώτο μήνα του 2013 έφτασε στα 240 εκατ. ευρώ.

Οι εφορίες θα ταχυδρομήσουν ειδοποιητήρια σε 2,5 εκατ. μικροοφειλέτες του δημοσίου, που χρωστούν έως 3.000 ευρώ, για να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, με τις κατασχέσεις να διακρίνονται στο βάθος.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει πρόστιμα σε όσους δεν εμφανίστηκαν για να "δικαιολογήσουν" τα εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες βάζουν στο στόχαστρο κα 1.750 μεγαλόσχημους, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, αλλά και όσους διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή αποκρύπτουν εισόδημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ντομάτες της... οργής


Σε μία ακόμη πρωτότυπη κινητοποίηση θα προχωρήσουν κάτοικοι και φορείς της Ιεράπετρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την “εγκατάλειψη” της περιοχής τους από την πολιτεία.

Σε συνεργασία με τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, θα μοιραστούν στην Αθήνα περισσότεροι από 20 τόνοι κηπευτικών, κυρίως ντομάτες, σε μία προσπάθεια να ενημερωθούν οι πολίτες για τον ξεσηκωμό στο Λασίθι.

Παράλληλα, μαζί με τα κηπευτικά θα μοιράζονται και φέιγ βολάν με τα βασικά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας που αφορούν στην αποψίλωση του Λασιθίου από υπηρεσίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρήτη: Καραβάνι αλληλεγγύης στην Αθήνα


Ο δήμος Ιεράπετρας, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής, τα Δημοπρατήρια, οι Έμποροι, Ομάδες Παραγωγών και Μεμονωμένοι Παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας, διοργανώνουν αποστολή αλληλεγγύης την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, θα μεταφερθούν από την Ιεράπετρα 20 περίπου τόνοι πρώιμων κηπευτικών οι οποίοι θα μοιραστούν σε Κοινωνικά Παντοπωλεία Δήμων της Αττικής για να δοθούν σε ανθρώπους που στηρίζουν την επιβίωσή τους στις κοινωνικές δομές των Δήμων.

Τα κηπευτικά θα μοιραστούν στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Τετάρτης μετά τις 8 το πρωί, μετά από συνεννόηση που έχει γίνει με Κοινωνικά Παντοπωλεία Δήμων της Αττικής.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια προγενέστερων αντίστοιχων ενεργειών και σηματοδοτεί ένα διπλό μήνυμα:

Αφενός, καταγράφει την αντίληψη κοινωνικής αλληλεγγύης της Ιεράπετρας σε μια περίοδο κρίσης, αφετέρου το αίτημα να στηριχθεί η περιοχή για να συνεχίσει να παράγει.

Η αποστολή αλληλεγγύης αποτελεί μια πράξη ευχαριστίας για τους πολίτες που στο παρελθόν και σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες στήριξαν ως αγοραστικό κοινό τα προϊόντα της Ιεράπετρας, αλλά σήμερα εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας στερούνται στοιχειωδών αγαθών.

Επιπλέον, οι τοπικές αρχές και οι παραγωγικοί φορείς της Ιεράπετρας, θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση πως η ανάκαμψη της χώρας προϋποθέτει τη στήριξη των παραγωγικών φορέων.

Η Ιεράπετρα παράγει και προσφέρει στην εθνική οικονομία και για να βοηθήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, πρέπει να παραμείνει η ατμομηχανή στις εξαγωγές κηπευτικών.

Σε ανακοίνωση σημειώνεται και ο μαρασμός του Λασιθίου, με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων:

«Οι αποφάσεις που καταργούν ή αποψιλώνουν Υπηρεσίες και αναπτυξιακούς Οργανισμούς όπως Νοσοκομείο, Δ.Ο.Υ., Τμήμα ΤΕΙ, ακόμα και τα ταμεία των ΔΕΚΟ, προκαλούν τεράστια υποβάθμιση της περιοχής, ταλαιπωρία για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Με παράλογα μέτρα δεν στηρίζεται η ανάπτυξη. Η Ιεράπετρα πρέπει να έχει υποστηρικτικές υπηρεσίες για να συνεχίσει να παράγει"

Στο πλαίσιο αυτό οι μεμονωμένοι παραγωγοί που θα προσφέρουν προϊόντα θα πρέπει να τα μεταφέρουν την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, από τις 8 το πρωί έως και τις 13:30 το μεσημέρι στην ΑΓΡΕΞ και στο Δημοτικό Κατάστημα Μακρύ Γιαλού».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Νέα σύλληψη για ρευματοκλοπή


Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τοπικές αρχές τις Πάτρας προχωρούν σε συλλήψεις για ρευματοκλοπή. Μία ακόμα σύλληψη έγινε χθες λίγο μετά τις 11 το βράδυ.

Συνεργείο της ΔΕΗ μαζί με περιπολικό της Αστυνομίας, έκανε έλεγχο σε καφέ που λειτουργεί στο κέντρο και εντοπίστηκε πως υπήρχαν ενδείξεις ρευματοκλοπής, με τον ιδιοκτήτη να συλλαμβάνεται.



Διαβάστε περισσότερα...

Mάζεψαν τρόφιμα για 40 οικογένειες


Μια πρωτοβουλία ανθρωπιάς με αποδέκτες 40 οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, έλαβε χώρα το Σάββατο στους σταθμούς Πανόρμου και Δάφνη του μετρό.

Οι "Atenistas" προχώρησαν στη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας, καλώντας τους πολίτες να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους για τη βοήθεια συνανθρώπων τους που έχουν ανάγκη.

Από τις έντεκα το πρωί, έξω από τους σταθμούς του μετρό στήθηκαν πάγκοι με άδειες κούτες. Στις 11.15 ήδη τα πρώτα κουτιά στην Πανόρμου γέμισαν και σφραγίστηκαν. Άτομα όλων των ηλικιών κρατούσαν τσάντες με ζυμαρικά, όσπρια, γάλατα και κονσέρβες. Στις δύο το μεσήμερι οι εθελοντές αποχώρησαν γεμίζοντας ένα φορτηγό με 100 κούτες τρόφιμα.

"Με τα τρόφιμα αυτά θα καλυφθούν οι ανάγκες των οικογενειών για τουλάχιστον τρεις μήνες. Αυτή τη φορά δραστηριοποιηθήκαμε σε δύο σημεία ώστε να διευκολύνουμε τον κόσμο που προσφέρει, ο οποίος είναι πολύς. Δίπλα στο μετρό είναι εύκολη η πρόσβαση, ενώ τριγύρω υπάρχουν σούπερ μάρκετ, έτσι ώστε όποιος μαθαίνει τελευταία στιγμή την κίνησή μας και επιθυμεί να δώσει τρόφιμα να έχει αυτή την δυνατότητα", αναφέρει στον "Ελεύθερο Τύπο" ο Γιώργος Φούτας, ένας από τους συντονιστές της εθελοντικής ομάδας.

"Οι Atenistas" πραγματοποιούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες τα τελευταία δύο χρόνια, όμως είναι η πρώτη φορά που θα μοιράσουν χέρι με χέρι τα συγκεντρωμένα τρόφιμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η περιπέτεια μιας 31χρονης καρκινοπαθούς


Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας καρκινοπαθής στην Ελλάδα περιγράφει στο «Έθνος» η Α.Μ.:

«Είμαι 31 ετών και τον περασμένο Αύγουστο μου έγινε διάγνωση όγκου στον εγκέφαλο (αστροκύτωμα). Απευθύνθηκα σε δύο μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Οι απόψεις που άκουσα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες, καθώς στο ένα νοσοκομείο που είπαν ότι έπρεπε να χειρουργηθώ άμεσα και στο άλλο να περιμένω μερικούς μήνες.

Αναγκάστηκα να καταφύγω σε νοσοκομείο της Σουηδίας. Οι γιατροί εκεί μου είπαν ότι έπρεπε να υποβληθώ άμεσα σε στερεοτακτική βιοψία. Μία επεμβατική εξέταση με την οποία θα μπορούσα να αποφύγω το χειρουργείο.

Επέστρεψα στην Ελλάδα και απευθύνθηκα εκ νέου στα δύο νοσοκομεία. Δεν γνώριζαν καν τι είναι η στερεοτακτική βιοψία. Κατέφυγα στον ιδιωτικό τομέα, όπου έγινε η βιοψία και σήμερα υποβάλλομαι σε ακτινοβολίες. Ευτυχώς, το Ταμείο μου, το ΤΥΠΕΤ, κάλυψε το 80% της δαπάνης μετάβασης στο εξωτερικό, η οποία ήταν 25.000 ευρώ για τριήμερη νοσηλεία και το κόστος της θεραπείας μου. Το πρόβλημα όμως δεν τέλειωσε εκεί. Για να μην αναπαράγονται τα καρκινικά κύτταρα, πρέπει να λαμβάνω τακτικά ένα κυτταροστατικό φάρμακο. Πρόκειται για ένα αμιγώς νοσοκομειακό σκεύασμα, το οποίο όμως δεν μπορώ να βρω σε κανένα νοσοκομείο. Είμαι ακόμη σε φάση αναζήτησης».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πολλά φρούτα διώχνουν τις στεναχώριες


Η κατανάλωσή τους επηρεάζει θετικά την ψυχική διάθεση.

Πιο ήρεμοι, ευτυχισμένοι και ενεργητικοί γίνονται οι άνθρωποι όταν καταναλώνουν καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με νεοζηλανδική έρευνα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ανθρώπινης Διατροφής του πανεπιστημίου του Οτάγκο, με επικεφαλής τη δρ. Τάμλιν Κόνερ μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στα καθημερινά συναισθήματα και στην κατανάλωση τροφών.

Για αυτό το σκοπό, ζήτησαν από 281 νέους εθελοντές με μέση ηλικία 20 ετών να συμπληρώνουν επί τρεις εβδομάδες καθημερινά ένα ημερολόγιο σχετικά με το τι έτρωγαν και, παράλληλα, να καταγράφουν τη συναισθηματική κατάστασή τους από τα πιο αρνητικά έως τα πιο θετικά συναισθήματα. Οι εθελοντές έτρωγαν διάφορα φαγητά, είτε υγιεινά, είτε ανθυγιεινά, ενώ δεν είχαν κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας.

Η μελέτη έδειξε μια στενή σχέση ανάμεσα στην ποσότητα των φρούτων και λαχανικών που τρώει κανείς και στη θετική διάθεσή του. «Τις μέρες που οι άνθρωποι έτρωγαν πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο ήρεμοι, χαρούμενοι και ενεργητικοί» δήλωσε ο Κόνερ.

Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε μάλιστα ότι και την επόμενη μέρα ήταν καλύτερη η διάθεση όσων είχαν φάει αρκετά φρούτα και λαχανικά κατά την προηγούμενη μέρα, πράγμα που, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι αυτές οι υγιεινές τροφές επηρεάζουν θετικά την ψυχική διάθεση. Η επίδραση αυτή μάλιστα ισχύει ανεξάρτητα από τον δείκτη σωματικής μάζας του ατόμου, δηλαδή από το πόσο παχύς ή αδύνατος είναι.

«Οι νέοι πρέπει να καταναλώνουν περίπου επτά έως οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα για να δουν αισθητή θετική αλλαγή. Μια μερίδα είναι, κατά προσέγγιση, η ποσότητα που χωράει στην παλάμη ή μισό φλιτζάνι», δήλωσε η Κόνερ, που επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν κι άλλες σχετικές έρευνες πάνω στο θέμα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας


Προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας και του μαστιχέλαιου για την υγεία, ήταν ήδη γνωστές από την αρχαιότητα και όχι άδικα.

Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη, που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο ή σχίνο, το οποίο φύεται μόνο στο νησί της Χίου και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, καθότι όλες οι προσπάθειες, ανάπτυξης του φυτού σε άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και εκτός αυτής, απέτυχαν.

Από την περίοδο του 3ου αιώνα χρονολογείται η καλλιέργεια του φυτού, όπου κατά την τοπική παράδοση, οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν, όταν μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους, περί το 250.

Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, η μεγάλη ηλιοφάνεια και η ασβεστολιθική σύσταση του εδάφους αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον ευδοκίμησης του φυτού. Η μαστίχα θεωρείται ένα προϊόν με πραγματικά θαυμαστά χαρακτηριστικά για την ιατρική, τη ζαχαροπλαστική, την ορθοδοντική κ.ά.

Έρευνες δείχνουν πως η μαστίχα έχει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η μαστίχα δρα επουλωτικά, λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων, από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες.

Κλινικά, η μαστίχα έχει αποδεχτεί ιδιαίτερα ευεργετική για την αντιμετώπιση του δωδεκαδακτυλικού έλκους, καθώς μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το οποίο ζει κάτω από τον γαστρεντερικό βλεννογόνο στο 90% των ασθενών που πάσχουν από δωδεκαδακτυλικό έλκος και στο 60% των ασθενών που πάσχουν από γαστρικό έλκος, προκαλώντας μεταβολές στην κυτταρική του δομή.

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν την παρουσία πολυφαινολικών ενώσεων, γνωστών για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, καθώς προστατεύουν τους ιστούς και τα κύτταρα του οργανισμού, από την παρουσία των ελεύθερων ριζών.

Άλλες ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας είναι οι εξής:

- Μείωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.

- Προστασία επιθηλιακών κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος.

- Αύξηση των επίπεδων της HDL (καλής χοληστερόλης) και μείωση των
επίπεδων της LDL (κακής χοληστερόλης).

- Aντικαρκινική δράση (στο παχύ έντερο, απόπτωση καρκινικών κυττάρων).

- Αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση.

- Αντιαλλεργικές ιδιότητες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνητό αυτί δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ


Επιστήμονες δίνουν ελπίδες σε όσους χρειάζονται μεταμόσχευση του οργάνου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ δημιούργησαν ένα τεχνητό αφτί που μοιάζει αληθινό τόσο όσον αφορά την όψη του όσο και την υφή του, δίνοντας έτσι ελπίδες σε όσους χρειάζονται μεταμόσχευση του συγκεκριμένου οργάνου εξαιτίας τραυματισμών ή εκ γενετής ανατομικών ανωμαλιών (μικρωτία) στα πτερύγια του ωτός.

Η διαδικασία δημιουργίας του τεχνητού ωτός ξεκινά με ένα ψηφιακό και τρισδιάστατο σχέδιο του αφτιού του ασθενούς, το οποίο στη συνέχεια γίνεται εκμαγείο, μέσα στο οποίο εγχέεται τζελ κολλαγόνου. Το κολλαγόνο αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται ο ιστός του ωτός. Στη συνέχεια, το τεχνητό αφτί εμβαπτίζεται σε θρεπτική καλλιέργεια κυττάρων για μερικές ημέρες, προτού εμφυτευτεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν οι υπό εξέλιξη δοκιμές αποδείξουν ότι το τεχνητό αφτί είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, τότε οι εμφυτεύσεις θα μπορέσουν να γίνουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικό παιχνίδι για την αιμοδοσία


Τα παιδιά μαθαίνουν και για τη δωρεά βλαστοκυττάρων.

«Όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετό αίμα, τα αιμοσφαίρια φωνάζουν για βοήθεια τους κυανόκρανους. Είναι αιμοσφαίρια από άλλο άνθρωπο που ταιριάζουν με τα δικά μας». Μ΄ αυτό τον τρόπο εξηγείται στους μικρούς μαθητές η διαδικασία της μετάγγισης, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αιμοσφαίρια» που εκπόνησε ο σύλλογος «Πηγή Ζωής» και είναι βασισμένο στην γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων «Τα αιμοσφαίρια - Ταξίδι στην πηγή της ζωής».

Στην ανάγκη δημιουργίας εθελοντικής αιμοδοτικής συνείδησης στα παιδιά αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του συλλόγου, λέκτορας αιματολογίας στο ΑΠΘ, Βασίλης Περιφάνης μιλώντας σε ημερίδα ευαισθητοποίησης σε θέματα κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού που διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Η «Πηγή Ζωής» μέσω του οπτικοακουστικού αυτού προγράμματος για παιδιά 10 έως 12 ετών προσπαθεί να εισάγει την έννοια του εθελοντισμού, την αγάπη για τον συνάνθρωπο και να δημιουργήσει στα παιδιά αιμοδοτική συνείδηση έτσι ώστε στα 18 τους χρόνια να γίνουν συνειδητοποιημένοι εθελοντές αιμοδότες» ανέφερε ο κ. Περιφάνης.

Άλλωστε, οι ανάγκες για αίμα είναι τεράστιες αφού μόνο οι θαλασσαιμικοί στη χώρα μας χρειάζονται 150.000 φιάλες αίματος ετησίως.

«Πρόκειται για το ένα τέταρτο των συνολικών αναγκών για αίμα στα νοσοκομεία πανελλαδικά» διευκρίνισε στην ημερίδα ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσογειακής Αναιμίας Θεσσαλονίκης, Βασίλης Δήμος. «Στην Ελλάδα», πρόσθεσε, «υπάρχουν 3000 άτομα με θαλασσαιμία όπως αποκαλούμε πλέον τη νόσο αφού συναντάται σε όλες τις χώρες του κόσμου και όχι μόνο στην Μεσόγειο».

Δημόσια τράπεζα ομφαλιοπλακουντικού αίματος
Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2009, δημόσια τράπεζα ομφαλιοπλακουντικού αίματος από γονείς που αποφασίζουν να δωρίσουν τον πλακούντα.

«Έχουμε ήδη 14.393 μοσχεύματα εκ των οποίων τα 2011 έχουμε επεξεργασθεί και αποθηκεύσει. Κι αυτό γιατί ένα μόσχευμα πρέπει να μας αποσταλεί εντός 48ωρου και δεχόμαστε πάρα πολλά από επαρχιακές πόλεις. Επιπλέον, κρατάμε μόνο τα μοσχεύματα που είναι πάνω από 70 ml, γιατί όσο πιο πολύ όγκο έχουν, τόσο πιο πολλά είναι και τα βλαστοκύτταρα» εξήγησε η Δρ βιολογίας, Αγγελική Ξαγοράρη.

«Κάθε μόσχευμα, παίρνει έναν κωδικό και αρχειοθετείται ενώ μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 25 χρόνια» κατέληξε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δαχτυλίδι κατά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης


Μπορεί να συγκρατήσει τη χαλαρωμένη βαλβίδα του οισοφάγου.

Μια μικρή συσκευή σε σχήμα δαχτυλιδιού με μαγνήτες μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της χρόνιας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε online στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

O δακτύλιος τοποθετείται λαπαροσκοπικά στην βάση του οισοφάγου με σκοπό να συγκρατήσει τη χαλαρωμένη βαλβίδα του, η κατάσταση της οποίας άλλωστε είναι αυτή που επιτρέπει την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τριών πρώτων χρόνων πενταετούς έρευνας που είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση του οισοφαγικού δακτυλίου ανακούφισε τα συμπτώματα στους 92 από τους 100 ασθενείς και επέτρεψε στο 87% εξ’ αυτών να αποδεσμευτούν από τα αντιόξινα φάρμακα. Ωστόσο, σε έξι ασθενείς η συσκευή προκάλεσε σοβαρές ενοχλήσεις και στους τέσσερις η συσκευή αφαιρέθηκε. Στο 68% παρουσιάστηκε δυσκολία στην κατάποση, αλλά σταδιακά το σύμπτωμα αυτό υποχώρησε.

Η συσκευή ονομάζεται LINX Reflux Management System και πρόσφατα εγκρίθηκε η χρήση της από τον αμερικανικό ΕΟΦ (FDA).


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί να επιλέξετε ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας


Περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών ουσιών.

Οι ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας παρότι είναι πιο μικρές σε μέγεθος σε σχέση με εκείνες που έχουν καλλιεργηθεί με συμβατικές μεθόδους, ωστόσο περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C και άλλες ουσίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν χρόνιες ασθένειες, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό σχετίζεται με τον τρόπο που «μεγαλώνουν» αναφέρουν οι ερευνητές.

Ενώ στις συμβατικές καλλιέργειες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα, τα τρόφιμα που καλλιεργούνται βιολογικά πρέπει να «φροντίζουν μόνα τους τον εαυτό τους», με αποτέλεσμα να παράγονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις οι ωφέλιμες ουσίες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Public Library of Science ONE, όταν «κάνουμε λιγότερο εύκολη τη ζωή των τροφίμων, αυτό μπορεί να βελτιώσει την ποιότητά τους».

Οι επιστήμονες συνέκριναν ντομάτες που καλλιεργήθηκαν με συμβατικές μεθόδους και άλλες που ακολουθούσαν τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, σε φάρμες της Βραζιλίας, οι οποίες βρίσκονταν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου η μία από την άλλη, με αποτέλεσμα να μοιράζονται παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Συλλέχθηκαν δειγματοληπτικά ντομάτες από 30 διαφορετικά φυτά από κάθε φάρμα.

Εκείνες που είχαν καλλιεργηθεί με βιολογικές μεθόδους, ήταν 40% μικρότερες σε μέγεθος από τις υπόλοιπες.
Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C ήταν μέχρι και 57% μεγαλύτερη, ενώ οι ώριμες ντομάτες περιείχαν πάνω από το διπλάσιο της ποσότητας των φαινολικών ενώσεων.

Οι φαινόλες των φυτών, όπως τα φλαβονοειδή, είναι υπεύθυνες για τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες πολλών φρούτων και λαχανικών.

Περιέχουν αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών όπως καρδιακές ασθένειες, καρκίνος και άνοια.

Το λυκοπένιο έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, καθώς επίσης και με τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Οι βιολογικές φάρμες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη είχαν χρησιμοποιήσει ως λιπάσματα μόνο κοπριά και φυτικά κομπόστ και καθόλου φυτοφάρμακα.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται η σύριγγα που δεν πονάει


Εντυπωσιάζει η δημιουργία ενός νεαρού ερευνητή από τη Βρετανία.

Σε κανέναν δεν αρέσει η αίσθηση μιας βελόνας που τρυπάει το δέρμα. Σκεφτείτε μόνο, πόσο άγχος βιώνουν όσοι επισκέπτονται τον οδοντίατρο ή όσοι πρέπει να υποβληθούν σε κάποια αιματολογική εξέταση ή εμβολιασμό. Αυτό ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Όλιβερ Μπλάκγουελ, ένας νεαρός ερευνητής από το Σόμερσετ της Βρετανίας, που έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα με μια νέας μορφής σύριγγα.

Αν και η σύριγγα του Μπλάκγουελ θυμίζει αρκετά τις κλασικές σύριγγες που χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία, ιατρεία και οδοντιατρεία, η δική του παρουσιάζει μια ουσιώδη διαφορά. Έχει δύο βελόνες!

Στο μπροστινό μέρος της σύριγγας υπάρχει μια μικροσκοπική βελόνα, λεπτή σαν τρίχα, η οποία εγχύει μια μικρή ποσότητα από τοπικό αναισθητικό (0,2 ml), ώστε να μετριάσει τον πόνο από την μεγαλύτερη βελόνα η οποία ακολουθεί (στην ίδια σύριγγα).

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι η αίσθηση από την πρώτη ένεση (με το αναισθητικό) είναι τόσο «απαλή» όσο το άγγιγμα μιας μύγας στο δέρμα μας. Δεν αποκλείεται η σύριγγα του Μπλάκγουελ να τεθεί πολύ σύντομα στην κυκλοφορία.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται το επίδομα ανεργίας


Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ, ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής. Δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας όσοι χρωστούν εισφορές. Για τη χορήγηση βοηθήματος απαιτείται σωρευτικά:

1. Η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς. Ειδικότερα, για όσους ήταν ασφαλισμένοι κατά την 1/1/2011, απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τη 1/1/2012 η καταβολή εισφορών για 2 τουλάχιστον έτη στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1/1/2013, ενώ για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από 1/1/2014 και εφεξής απαιτείται η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη. Οι παραπάνω ελάχιστες προϋποθέσεις ισχύουν και για ασφαλισμένους που είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα πριν από την 1/1/2011 και επαναδραστηριοποιούνται εκ νέου μετά την ημερομηνία αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές ο απαιτούμενος χρόνος καταβολής της ειδικής εισφοράς προσδιορίζεται από την ημερομηνία επανέναρξης δραστηριότητας.

2. Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.

3. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1η Ιανουαρίου 2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήψη του βοηθήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα.

4. Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του, μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία, σε οποιοδήποτε φορέα ημεδαπής ή αλλοδαπής.

5. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

6. Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.

7. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

8. O ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελευθέρων επαγγελμάτων, δικαιούται βοηθήματος από ένα μόνο φορέα, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος με υπεύθυνη δήλωσή του.

Μόνο όσοι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ, εφόσον έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και είχαν την τελευταία διετία οικογενειακό καθαρό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και ατομικό έως 20.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον αέρα η ρύθμιση για τα δάνεια


Στον αέρα βρίσκεται το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τις τράπεζες, καθώς η τρόικα διατυπώνει ισχυρές αντιρρήσεις για την αποτελεσματικότητα και το κόστος της ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο -που αποκάλυψε η Realnews στις 10 Φεβρουαρίου 2013- απορρίφθηκε από την τριμερή εποπτεία με το επιχείρημα ότι «προκαλεί επιβάρυνση ύψους 1,2-1,5 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να καλυφθεί είτε από τις τράπεζες είτε από το Δημόσιο».

Οι βασικές πτυχές της προωθούμενης πρότασης του υπουργείου Ανάπτυξης προέβλεπαν ότι στη ρύθμιση θα μπορούσαν να υπαχθούν οι «δανειολήπτες μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από τη μείωση του εισοδήματος τους κατά 35%, από 1/1/2010. Επιπλέον, θα αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους». Προέβλεπε, επίσης, τη χορήγηση περιόδου χάριτος για 2 συν 2 έτη με επιτόκιο euribor τριμήνου και περιθώριο 1,5%.

Έστω και αν το σχέδιο αυτό στην ουσία αφορούσε και διευκόλυνε μόλις 120.000 δανειολήπτες, δεν πέρασε από την αξιολόγηση της τρόικας, λόγω της άρνησης των τραπεζών να καλύψουν τη ζημιά αλλά και της αδυναμίας του κράτους να επιβαρυνθεί με πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η αντιπρόταση της τρόικας -χωρίς να έχει εισέλθει σε λεπτομέρειες- κάνει λόγο για ήπια ρύθμιση που θα διευκολύνει αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Ενδεικτική είναι η προχθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία απαιτείται «προσεκτική αναδιάρθρωση των χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις πληττόμενες από την κρίση ευρωπαϊκές οικονομίες». Το Ταμείο προτείνει τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο «κούρεμα» του χρέους δανειοληπτών που βρίσκονται υπό πίεση, τονίζοντας πως τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι πιθανό να εμποδίσουν την ανάκαμψη των αδύναμων ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αυστηρές συστάσεις

Με το ίδιο πνεύμα για όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών (του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και των χρεών που έχουν οι φορολογούμενοι προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία) καταφθάνει αυτή την εβδομάδα η τρόικα στην Αθήνα, τα τεχνικά κλιμάκια της οποίας αρχίζουν από την Τρίτη συζητήσεις με τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών. Τα κλιμάκια των πιστωτών της χώρας θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, άλλά από τις 3 Μαρτίου θα αναλάβουν δράση οι επικεφαλής της τρόικας (Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μορς της Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα που έχει σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση είναι να σταματήσει η καλλιέργεια κλίματος ευνοϊκών ρυθμίσεων κάθε λογής χρεών, γιατί «η παρατεταμένη προσδοκία δημιουργεί το λεγόμενο σύμπτωμα του ηθικού κινδύνου», καθώς λειτουργεί ως κίνητρο και για τους συνεπείς φορολογούμενους και οφειλέτες ώστε να σταματήσουν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Λίγες δόσεις στην εφορία

Στο πλαίσιο αυτό, «δεν πρέπει να αναμένονται εντυπωσιακές αλλαγές στο νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν οι ιδιώτες προς το Δημόσιο». Όπως επισημαίνεται από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εντολή είναι σαφής: «Οι ρυθμίσεις δεν πρέπει να διαφέρουν μεταξύ τους. Δεν γίνεται στην ισχύουσα νομοθεσία να δίνονται 15 δόσεις και στην άλλη να γίνεται λόγος για 60, 80 ή και 100 δόσεις. Αυτό ξεχάστε το». Στο επιχείρημα που χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά «περί πραγματικής αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», οι δανειστές απαντούν ότι «στο μνημόνιο έχει συμφωνηθεί ότι μέσα στο 2013 θα πέσουν στην αγορά περίπου 8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και αυτή η εξέλιξη θα διευκολύνει την τόνωση της ρευστότητας που θα διαχυθεί σε όλες τις δραστηριότητες της οικονομίας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...