Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ελπίδα για τους μεταμοσχευμένους;


Πρωτοποριακή τεχνική αναπτύχθηκε από Βρετανούς επιστήμονες, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει έως σχεδόν στο διπλάσιο χρόνο τη ζωή ενός μεταμοσχευμένου οργάνου, όπως ένα νεφρό, καθώς και να αποτρέψει την απόρριψή του από τον οργανισμό του λήπτη. Προς το παρόν, λιγότερα από τα μισά μοσχεύματα συνεχίζουν να λειτουργούν για περισσότερα από δέκα χρόνια μετά την μεταμόσχευση.

Η νέα μέθοδος είναι ιδιαίτερα σύντομη- διαρκεί μόλις 20 λεπτά. Κατά την μεταφορά του από το δωρητή στον λήπτη, το προς μεταμόσχευση όργανο πλένεται με ένα διάλυμα φαρμάκου, που παρέχει προστασία στο ξένο όργανο από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του λήπτη, το οποίο συχνά επιτίθεται στο ξένο σώμα για να καταστρέψει τα κύτταρά του, που τα αντιλαμβάνεται ως κακόβουλους εισβολείς.

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση μεταμόσχευσης, αναγκάζονται να παίρνουν φάρμακα καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, το σώμα του λήπτη συχνά συνεχίζει να αντιδρά, και ως αποτέλεσμα, το μεταμοσχευμένο όργανο αργά ή γρήγορα δυσλειτουργεί. Έτσι, ένα υγιές μεταμοσχευμένο νεφρό διαρκεί κατά μέσο όρο για μια δεκαετία, ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί για τριπλάσιο χρόνο, με αποτέλεσμα μερικοί λήπτες να αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη μεταμόσχευση.

Ο καθηγητής Στιβ Σακς του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του King's College του Λονδίνου είναι υπέυθυνος γι’ αυτή την ανακάλυψη, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Βρετανικής Επιστήμης στο Μπέρμιγχαμ. Σύμφωνα με το BBC και τη "Guardian" η νέα τεχνική βασίζεται στη εξής λογική: τα υγιή όργανα διαθέτουν ένα φυσικό μηχανισμό άμυνας που ώστε να προστατευθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Μόρια πρωτεΐνης, που βρίσκονται πάνω στα υγιή όργανα, εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτεθεί στα δικά του όργανα. Όμως αυτές οι φυσικές πρωτεΐνες χάνονται, όταν το προς μεταμόσχευση όργανο αφαιρείται από το σώμα και αποθηκεύεται σε πάγο.

Αυτό που κατάφεραν οι βρετανοί ερευνητές ήταν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο το υποκατάστατο μιας τέτοιας ρυθμιστικής πρωτεϊνης, και από αυτήν δημιούργησαν ένα φαρμακευτικό διάλυμα που ονόμασαν Mirococept. Αυτό είναι το διάλυμα με το οποίο “πλένεται” το προς μεταμόσχευση όργανο του δότη και το οποίο το βοηθά να "αποκρούσει" τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του λήπτη. Οι μέχρι τώρα δοκιμές έδειξαν ότι ένα μεταμοσχευμένο νεφρό μπορεί να λειτουργήσει χάρη στο Mirococept τουλάχιστον για άλλα επτά χρόνια χωρίς πρόβλημα μετά την αρχική δεκαετία.

Μέχρι στιγμής, μόνο ένας έλεγχος ασφαλείας έχει πραγματοποιηθεί σε 16 ασθενείς, ώστε να επιβεβαιωθεί πως το Mirococept δεν κάνει ζημιά στο προς μεταμόσχευση όργανο, ούτε στον λήπτη. μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή αναμένεται να γίνει το 2011 σε 300 ασθενείς, η οποία θα αποδείξει ευρέως την αποτελεσματικότητα του διαλύματος και θα καθορίσει ακριβώς ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα του Mirococept που πρέπει να τοποθετείται πάνω στο μόσχευμα. Τέλος, θα πρέπει να γίνει μια ακόμα μεγαλύτερη και τελική κλινική δοκιμή για να μελετηθεί πόσα χρόνια ζωής προσθέτει η τεχνητή πρωτεϊνη στα μεταμοσχευμένα όργανα. Εάν οι εξελίξεις είναι θετικές, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η νέα μέθοδος θα αρχίσει να εφαρμόζεται στα νοσοκομεία σε περίπου πέντε χρόνια από τώρα.
Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι το Mirococept δεν καταργεί την ανάγκη χρήσης φαρμάκων καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος μετά την μεταμόσχευση, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα καταστεί εφικτή η μείωσή τους.

Τέλος, ο καθηγητής Σακς υποστηρίζει πως η πρακτική εφαρμογή αυτής της ανακάλυψης πρακτικά μεταφράζεται σε διεύρυνση της διαθέσιμης ποσότητας οργάνων για μεταμοσχεύσεις.

Πηγή: Zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντική ανακάλυψη για τη θεραπεία του AIDS και του καρκίνου


Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά τη δομή του μορίου μιας σημαντικής πρωτεΐνης, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη του καρκίνου όσο και στη μόλυνση του οργανισμού με τον ιό του AIDS.

Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και ελέγχου της δραστηριότητας της πρωτεΐνης-υποδοχέα με την ονομασία CXCR4, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέα πιο αποτελεσματικά φάρμακα.

Η ανακάλυψη, υπό τον καθηγητή Ρέιμοντ Στίβενς του Ινστιτούτου Ερευνών Σκριπς της Καλιφόρνια, η οποία παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC και το Live Science, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να σταματήσει η επιζήμια δράση του συγκεκριμένου μορίου.

Οι ερευνητές χρειάστηκαν τρία χρόνια μελέτης, με τη χρήση μιας απεικονιστικής τεχνικής (της κρυσταλλογραφίας ακτινών Χ), για να αποκαλύψουν τη δομή του μορίου CXCR4, το σχήμα του οποίου μοιάζει με δύο ποτήρια κρασιού, που το ένα αγγίζει το άλλο όπως σε μια πρόποση!

Το συγκεκριμένο μόριο ανήκει σε μια οικογένεια πρωτεϊνών (GPCRs) που βρίσκονται στην κυτταρική μεμβράνη και μεταβιβάζουν τα εξωτερικά σήματα στο εσωτερικό των κυττάρων. Πολλά υπάρχοντα φάρμακα στοχεύουν σε αυτή ακριβώς την ομάδα των πρωτεϊνών, επειδή οι τελευταίες ελέγχουν κρίσιμες διαδικασίες, όπως η ανάπτυξη των κυττάρων (δυστυχώς και των καρκινικών) και η παραγωγή ορμονών.

Οι επιστήμονες, εδώ και καιρό, γνωρίζουν ότι ειδικά το CXCR4, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και την κίνηση των κυττάρων. Όμως, μπορεί παράλληλα (όταν τα βιοχημικά σήματα που δέχεται, δεν είναι σωστά ρυθμισμένα), να βοηθήσει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν.

Επίσης, βοηθά τον ιό HIV του AIDS να μολύνει τα λευκά κύτταρα του αίματος, επιτρέποντας στον ιό να προσδεθεί στα υγιή κύτταρα και να εισέλθει στη συνέχεια στο εσωτερικό τους για να τα καταστρέψει.

Μετά την αποκάλυψη της δομής του ζωτικού μορίου, υπάρχει ελπίδα ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες θα βρουν ένα τρόπο να το «χειραγωγήσουν», ώστε να σταματήσει να διευκολύνει την ανάπτυξη του καρκίνου και την εξάπλωση του AIDS.

Πηγή: Zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακάλυψη για τις κυτταρικές αιτίες του Πάρκινσον


Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων -μεταξύ των οποίων ένας ελληνικής καταγωγής ερευνητής- ανακάλυψε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην καταστροφή των μιτοχονδρίων, που αποτελούν τα "εργοστάσια" παραγωγής ενέργειας των εγκεφαλικών κυττάρων, και στη νόσο του Πάρκινσον. Αν η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες, τότε ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν κλινικές δοκιμές με χρήση φαρμάκων που προορίζονται για άλλες παθήσεις, αλλά τα οποία πλέον θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατά της συγκεκριμένης οδυνηρής νευροεκφυλιστικής νόσου.

    Οι ερευνητές, υπό τον νευρολόγο Κλέμενς Σέρτσερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, στη σχετική μελέτη που παρουσίασαν στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", σύμφωνα με το "Nature", ανέλυσαν ενδελεχώς περισσότερα από 400 δείγματα εγκεφαλικών ιστών και επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην απώλεια των μιτοχονδρίων και στην εμφάνιση και εξέλιξη του Πάρκινσον. Πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει σε ένα νέο θεραπευτικό "μονοπάτι" για την επισκευή και αντικατάσταση των κατεστραμμένων μιτοχονδρίων. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε ο Σπυρίδων Παπαπετρόπουλος από το Τμήμα Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριδα των ΗΠΑ, ο οποίος επίσης συνεργάζεται με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Allergan.

    Το Πάρκινσον οδηγεί τους πάσχοντες σε σταδιακή απώλεια του μυικού ελέγχου του σώματος και ιδίως των άκρων τους. Η πραγματική αιτία της παραμένει άγνωστη, αν και ένας πολύπλοκος συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων θεωρείται υπεύθυνος σε πολλές περιπτώσεις.

    Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι βλάβες στα μιτοχόνδρια συμβάλλουν σημαντικά στην επιδείνωση της πάθησης. Οι ίδιες κυτταρικές βλάβες έχουν συνδεθεί και με άλλες νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Χάντιγκτον.

    Το διεθνές ερευνητικό κονσόρτσιουμ υπό τον Σέρτσερ ανέλαβε να μελετήσει την έκφραση των γονιδίων στους εγκεφάλους ασθενών με Πάρκινσον σε σύγκριση με υγιείς εγκεφάλους. Για πρώτη φορά διεθνώς συλλέχθηκαν πολύ περισσότερα (δεκαπλάσια) στοιχεία από κάθε προηγούμενη σχετική μελέτη. Με τον τρόπο αυτό, εντοπίστηκαν δέκα περιοχές γονιδίων που μέχρι τώρα δεν είχαν συσχετισθεί με το Πάρκινσον. Όλες αυτές οι ομάδες γονιδίων εμπλέκονται στη λειτουργία των μιτοχονδρίων και στην παραγωγή ενέργειας εκ μέρους τους για λογαριασμό του κυττάρου.

    Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα εμπλεκόμενα γονίδια που ρυθμίζονται από μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη (PGC-1α), εκφράζονται σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα στους ασθενείς με Πάρκινσον. Έτσι, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φάρμακα τα οποία βοηθάνε στην ενεργοποίηση αυτής της πρωτεϊνης, θα αυξήσουν την έκφραση των ελαττωματικών γονιδίων των μιτοχονδρίων και τα τελευταία θα λειτουργήσουν σωστά. Τέτοιου είδους φάρμακα ήδη αναπτύσσονται ή δοκιμάζονται για άλλες παθήσεις και θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και κατά του Πάρκινσον. 

Πηγή: Nooz.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως μπορείτε να επικοινωνείτε με το Blog;

Μπορείτε να επικοινωνείτε με το Blog με διάφορους τρόπους:



  • Με σχόλια επί των θεμάτων ή των διάφορων αναρτήσεων. Μπορείτε κάτω από κάθε θέμα να βρείτε την φόρμα σχολίων. Η εικόνα που ακολουθεί δείχνει την φόρμα υποβολής των σχολίων. Σημαντικό είναι τα σχόλια που γίνονται να είναι σχετικά με την ανάρτηση ή το θέμα, που σχολιάζεται ώστε να υπάρχει συνάφεια μεταξύ αναρτήσεων και σχολίων και μια τάξη στα θέματα και τα σχόλια, όπως επίσης να μην γίνεται η χρήση greeklish ή άλλων ξένων γλωσσών, κατά τον σχολιασμό, έτσι ώστε όλα τα σχόλια να είναι κατανοητά από όλους. Έτσι μπορεί μια πιθανή απορία κάποιου όταν λύνεται, να απαντά ταυτόχρονα και σε μελλοντική ερώτηση άλλου. Αν τα σχόλια δεν είναι σχετικά, θα απομακρύνονται ή θα διαγράφονται (ειδικά αν είναι διαφημίσεις) και δεν θα δίνεται απάντηση στο σχόλιο ή στο ερώτημα. Επίσης τα σχόλια που καταχωρείτε και στη φόρμα σχολιασμού περνάνε πρώτα από έγκριση από τους διαχειριστές και μετά δημοσιεύονται. Όσα χρειάζεται, απαντώνται άμεσα. 

      (πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)


      • Με σχόλια επί των σχολίων άλλων μελών του Blog ή απλών επισκεπτών.
      Μπορείτε επίσης, αν κάποιος έχεις σχολιάσει ήδη σε κάποιο θέμα, να σχολιάσετε ως νέο σχόλιο ή να απαντήσετε κάτω από από το σχόλιό του.

      Σημείωση: Τα θέματα των ενοτήτων και κάποιων θεμάτων (όπως αυτό) είναι κλειδωμένα για σχόλια. Καλό είναι τα σχόλια που θέλει να κάνει κάποιος, να τα κάνει σε κάποιο αντίστοιχο θέμα ώστε να βοηθά και όσους έχουν παρόμοιες απορίες και ερωτήσεις.


      •  Μέσω της συμμετοχής στο chat (box) του blog. Μπορείτε να γράψετε εκεί και να συνομιλήσετε (ζωντανά) με τους επισκέπτες του blog ή όποιον βρίσκετε εκείνη την στιγμή στην σελίδα. Αν δεν βρίσκεται κάποιος εκείνη την στιγμή να απαντήσει, θα σας απαντήσει μόλις το δει. Κανένα ερώτημα δεν μένει αναπάντητο.


      Πλέον τo Chat θα τo βρείτε στην δεξί πλαϊνή πλευρά κάθε σελίδας ή μπορείτε να μπείτε εδώ

      Για εναλλαχτείτε μεταξύ των δυο Chat κυλήστε την μπάρα που βρίσκεται δίπλα τους.
      • Αποστολή e-mail μέσω της φόρμας επικοινωνίας στο δεξιό τμήμα του blog. Μπορείτε εκεί στέλνετε ακόμα και ερωτήματα ή κάτι που θέλετε να ανεβεί ως θέμα (όπως λένε και οι οδηγίες από πάνω της).


      (πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)

      • Επίσης υπάρχει και δεύτερη φόρμα αποστολής e-mail μέσω της φόρμας επικοινωνίας στο δεξιό τμήμα του blog κάτω από την πρώτη. Μπορείτε εκεί στέλνετε ακόμα και ερωτήματα ή κάτι που θέλετε να ανεβεί ως θέμα (όπως λένε και οι οδηγίες από πάνω της).


      (πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)

      Για εναλλαχτείτε μεταξύ των δυο φορμών αποστολής Email κυλήστε την μπάρα που βρίσκεται δίπλα τους.



      --------------------------------------------------------

      Μπορείτε να βρίσκεται διάφορα θέματα που χρειάζεστε στις ενότητες που έχουν δημιουργηθεί στην μπάρα του blog (ή κάποιο από τα Χρήσιμα εργαλεία του Blog μας!).  Εντός της κάθε ενότητας μπαίνουν όλα τα θέματα που την αφορούν και είναι σχετικά.

      Υ.Γ. Για ότι χρειαστείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με κάποιων από τους πιο πάνω τρόπους.

      Το ποιο πάνω υπάρχει και ως σταθερό μήνυμα κάτω από κάθε θέμα πριν την φόρμα σχολιασμού: 
      "Παρακαλούμε τα σχόλια που γίνονται να είναι σχετικά με την ανάρτηση ή το θέμα, που σχολιάζεται ώστε να υπάρχει συνάφεια μεταξύ αναρτήσεων και σχολίων και μια τάξη στα θέματα και τα σχόλια, όπως επίσης να μην γίνεται η χρήση greeklish ή άλλων ξένων γλωσσών, κατά τον σχολιασμό, έτσι ώστε όλα τα σχόλια να είναι κατανοητά από όλους. Έτσι μπορεί μια πιθανή απορία κάποιου όταν λύνεται, να απαντά ταυτόχρονα και σε μελλοντική ερώτηση άλλου. Αν τα σχόλια δεν είναι σχετικά, θα απομακρύνονται ή θα διαγράφονται (ειδικά αν είναι διαφημίσεις) και δεν θα δίνεται απάντηση στο σχόλιο ή στο ερώτημα. Επίσης τα σχόλια που καταχωρείτε και στη φόρμα σχολιασμού περνάνε πρώτα από έγκριση από τους διαχειριστές και μετά δημοσιεύονται. Όσα χρειάζεται, απαντώνται άμεσα. "
      Διαβάστε περισσότερα...