Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

1 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως χωρίς υγειονομική περίθαλψη


Κόλαφος για τις κυβερνήσεις είναι η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν, από οικονομικής πλευράς, πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, και η οικονομική επιβάρυνση για τις υπηρεσίες αυτές οδηγεί περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο στη φτώχεια, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ.

Όλες οι χώρες, πλούσιες και φτωχές, θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για την εξασφάλιση παγκόσμιας κάλυψης θεωρεί ο Οργανισμός και τις κάλεσε να σκεφτούν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αυξήσουν την αποδοτικότητα και να χρησιμοποιήσουν νέα μέτρα φορολόγησης και καινοτόμου χρηματοδότησης για να ενισχύσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Η έκθεση του ΠΟΥ για το 2010 παραθέτει τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι χώρες για να αντλήσουν περισσότερους πόρους και να μειώσουν τα οικονομικά εμπόδια για την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη κάνοντας πιο αποτελεσματικές τις υπηρεσίες υγείας.

Διαπιστώθηκε ότι για να σταματήσει η υγειονομική περίθαλψη να αποτελεί οικονομική "πληγή" για τους ανθρώπους, οι άμεσες καταβολές θα πρέπει να συνιστούν ποσοστό μικρότερο του 15 με 20% των συνολικών δαπανών μίας χώρας για την υγεία.

Ωστόσο, επί του παρόντος σε 33 κυρίως χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, οι άμεσες καταβολές από πολίτες οι οποίοι έχουν υγειονομική περίθαλψη εξακολουθούν να αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της συνολικής δαπάνης για την υγεία.

Η έκθεση προτείνει να εξετάσουν οι κυβερνήσεις τις διαφορετικές πηγές εσόδων από εισφορές όπως η φορολόγηση προϊόντων καπνού ή αλκοόλ, η φορολόγηση χρηματικών συναλλαγών και η φορολόγηση "αλληλεγγύης" σε συγκεκριμένους τομείς.

Αν η Ινδία επέβαλε φόρο 0.005% στις συναλλαγές συναλλάγματος, θα συγκέντρωνε 370 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αναφέρει η έκθεση. Η Γκαμπόν συγκέντρωσε 30 εκατομμύρια δολάρια για την υγεία το 2009 επιβάλλοντας φόρο 1.5% σε εταιρίες που διαχειρίζονται εμβάσματα και ένα 10% στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι συνήθως κατασπαταλάται το 20 με 40% των δαπανών για την υγεία, συχνά σε ακριβά, αλλά άχρηστα φάρμακα, σε ανεπαρκή νοσοκομειακή περίθαλψη και κακή χρήση του χρόνου των ειδικευμένων επαγγελματιών. Περισσότερα από τα μισά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται παγκοσμίως, διανέμονται ή πωλούνται ανάρμοστα και οι μισοί από όλους τους ασθενείς δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους με βάση τη συνταγή γιατρού.

Η σωστότερη χρήση των φαρμάκων μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 5% των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, αναφέρει η έκθεση. Για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα, προτείνονται δέκα τομείς όπου μπορούν να γίνουν αλλαγές, ανάμεσά τους και ο περιορισμός των μη απαραίτητων δαπανών σε φάρμακα.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ορισμένες χώρες πληρώνουν περισσότερα σε φάρμακα σε σχέση με άλλες- σε κάποιες χώρες οι τιμές είναι έως και 67 φορές υψηλότερες σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.


Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πεθαίνουν μέσα σε τρία χρόνια από το χαμό του συντρόφου τους


Υπάρχουν βέβαια και οι “εύθυμοι” χήροι και χήρες, αλλά για τα ζευγάρια που αγαπιούνται υπάρχει το “φαινόμενο της χηρείας”, δηλαδή το διαπιστωμένο στατιστικά φαινόμενο άνθρωποι να πεθαίνουν λίγο καιρό αφού χάσουν το σύντροφό τους.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σκοτία από το πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους, όπως αναφέρει το Βήμα, μελέτησε περισσότερα από 58.000 παντρεμένα ζευγάρια για ένα διάστημα 15 χρόνων. 

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Περίπου το 40% των ανδρών και το 26% των γυναικών – οι γυναίκες φαίνονται πιο “ανθεκτικες” – πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια από την απώλεια του συντρόφου τους. Περίπου 40 θάνατοι σημειώθηκαν σε λιγότερες από δέκα ημέρες από τον θάνατο του/της συζύγου και 12 την ίδια ημέρα. 

Η μελέτη έλαβε υπόψη και άλλους παράγοντες που επισπεύδουν το θάνατο, όπως ο καρκίνος, η κατάχρηση αλκοόλ και καπνού και φυσικά ατυχήματα και εγκληματικές ενέργειες. Τα παραπάνω ποσοστά δεν αναφέρονται σε αυτά. 

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Πωλ Μπόιλ αναφέρει ότι “τα κοινωνικά φαινόμενα επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής” και ένα από αυτά – πολύ σημαντικό – είναι η απώλεια του συντρόφου της ζωής μας. “Πλέον έχουμε ισχυρά στοιχεία ότι το “φαινόμενο της χηρείας” υφίσταται” προσθέτει.  


Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βιολογικά προϊόντα: Ανερχόμενη αγορά για τους απαιτητικούς


Από τα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι τις λαϊκές αγορές και τους «πράσινους» ξενώνες, τα προϊόντα με οικολογική ετικέτα κερδίζουν διαρκώς πόντους, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές τα προτιμούν, παρά το γεγονός ότι είναι ακριβότερα από τα συμβατικά.

Έτσι, οι Έλληνες καταναλωτές, παρότι -λόγω οικονομικής κρίσης- έχουν περιορίσει τα έξοδά τους και στο σούπερ μάρκετ, δείχνουν σταθερή προτίμηση στην κατανάλωση ποιοτικών τροφίμων, δεδομένης της ανησυχίας για το αν αυτό που τρώμε, είναι πραγματικά ασφαλές, της διάθεσης αναζήτησης της γεύσης και της ποιότητας, όσο και της επιθυμίας και ανάγκης να διατηρηθεί καθαρό το περιβάλλον.

Είναι, όμως, πράγματι πιο υγιεινά και θρεπτικά, τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας; Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι έλεγχοι για την αυθεντικότητά τους; Και για ποιο λόγο παραμένουν πιο ακριβά από τα συμβατικά προϊόντα;

Βιολογικά προϊόντα ονομάζονται τα προϊόντα εκείνα, που προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια ή εκτροφή ζώων, δηλαδή από διαδικασίες που ακολουθούν τη φυσική πορεία παραγωγής χωρίς παρεμβάσεις με τη χρήση φυτοφαρμάκων ή άλλων χημικών ουσιών. Με πλούσια και φυσική γεύση, τα βιολογικά προϊόντα διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυσικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ τα θρεπτικά συστατικά τους, μεταβολίζονται και απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό.

Η βιολογική καλλιέργεια είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων, που προστατεύει το περιβάλλον σε όλα τα στάδια διαχείρισης του οικοσυστήματος, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία των καταναλωτών. Για να χαρακτηριστεί βιολογικό ένα προϊόν, πρέπει να πληρεί πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Στη βιολογική καλλιέργεια δεν επιτρέπεται η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων κ.α. Στη μεταποίηση βιολογικών προϊόντων δεν επιτρέπεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης, συντηρητικών και χρωστικών ουσιών, που προέρχονται από χημική διεργασία, αλλά χρησιμοποιούνται φυσικές ουσίες.

Στην ζωική εκτροφή δεν επιτρέπεται η χρήση ορμονών και αντιβιοτικών, ενώ οι ζωοτροφές υποχρεωτικά πρέπει να προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Εξυπακούεται ότι δεν επιτρέπεται και η χρήση μεταλλαγμένων ουσιών σε κάθε είδους βιολογική παραγωγή. Άλλωστε, ο συνεχής έλεγχος αυτών των σταδίων αποτελεί και τον βασικό λόγο για την αυξημένη διατροφική ασφάλεια, που προσφέρει το τελικό προϊόν, το οποίο καταλήγει στο τραπέζι.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται έντεκα οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η αξιοπιστία των βιολογικών προϊόντων στηρίζεται σε ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης, που περιγράφεται στον νόμο 2092/91 και 1804/99 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε βιοκαλλιεργητής είναι υποχρεωμένος να τον εφαρμόζει. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, ένας παραγωγός ελέγχεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής έως και την διάθεση της. Γεωπόνοι διενεργούν ελέγχους στα κτήματα, ενώ ειδικές αναλύσεις κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, της συγκομιδής και της τυποποίησης, πιστοποιούν ότι τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες. Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν βιολογικό, πρέπει να είναι το αποτέλεσμα βιολογικής καλλιέργειας τουλάχιστον για τρία χρόνια και να φέρει την κατάλληλη σήμανση στη συσκευασία του, δηλαδή το όνομα του οργανισμού και τον κωδικό πιστοποίησης του. Φυσικά, στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία απαγορεύεται η χρήση γενετικά τροποποιημένων υλικών.

Στην Ελλάδα, με τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας ασχολούνται 23.665 παραγωγοί, 1.541 μεταποιητές και έντεκα εισαγωγείς. Συνολικά, η έκταση της ελληνικής γης, στην οποία αναπτύσσονται δράσεις βιολογικής παραγωγής ανέρχεται σε 3,231 εκατ. στρέμματα, εκ των οποίων 1,556 εκατ. στεμ. είναι βοσκότοποι. Σύμφωνα με την καταγραφή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το 2009 τα ζώα βιολογικής παραγωγής ήταν βοοειδή 28.618, πρόβατα 499.000, αίγες 309.060, χοίροι 54.631, πουλερικά 266.182 και μέλισσες 14.302.

Η Ελλάδα, αν και τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, υστερεί κατά πολύ καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, στη χώρα ο μέσος όρος κατανάλωσης είναι 5,4 ευρώ κατά κεφαλήν, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης των 15 είναι 36 ευρώ, ενώ σε Γερμανία, Αυστρία και Δανία το ποσό κατανάλωσης κατά κεφαλήν φτάνει τα 80 ευρώ.

Αυτό δείχνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς. Εξάλλου, η αύξηση της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια έχει μικρύνει την ψαλίδα των τιμών βιολογικών, αλλά και συμβατικών προϊόντων. Έτσι, η αγορά βιολογικών προϊόντων το 2009 αυξήθηκε κατά 6%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η αύξηση έφτανε το 25%. Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά και στο γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια οι ρυθμοί ανάπτυξης «κάλπαζαν» στο 25 με 30% ετησίως.

Σημαντική είναι και η παρουσία των λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων, θεσμός που στην Ελλάδα είναι πολύ πετυχημένος, καθώς εκεί βρίσκει ο καταναλωτής φρέσκα προϊόντα σε καλές τιμές.

 Ωστόσο, η αγορά βιολογικών προϊόντων είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Μεγάλα είναι τα περιθώρια ανάπτυξης, τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στη μεταποίηση, καθώς μόνον ποσοστό 30% των βιολογικών προϊόντων, που καταναλώνονται στην Ελλάδα, παράγονται και στα εδάφη της, κι αυτά είναι κυρίως φρούτα και λαχανικά. Το υπόλοιπο 70% εισάγεται, καθώς ο δευτερογενής τομέας στην Ελλάδα δεν είναι τόσο αναπτυγμένος. 

Η υπεύθυνη διαχείρισης ποιότητας της Biohellas, Μαρία Κορνάρου, σημειώνει ότι «στη χώρα μας υπάρχουν ζώνες βιολογικής καλλιέργειας και τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις από τις συμβατικές καλλιέργειες» και προθέτει ότι «αν στην περιοχή υπάρχει ρυάκι, ή ποτάμι, τότε αυτή θεωρείται ζώνη βιολογικής καλλιέργειας, εκτός αν προκύψει πρόβλημα μόλυνσης των υδάτων, οπότε γίνονται ειδικοί έλεγχοι. Ειδικά συνεργεία διενεργούν μία φορά τον χρόνο ελέγχους στις καλλιέργειες». Καταλήγει πως από τις εταιρίες πιστοποίησης δεν υπάρχει καμία ανοχή.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΔΗΩ, Σπύρος Σγούρος, λέει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει στασιμότητα στις βιολογικές καλλιέργειες και εκφράζει την εκτίμηση ότι από το 2010 και μετά, θα παρατηρείται μείωση των παραγωγών, που ασχολούνται με τις βιολογικές καλλιέργειες. Εξηγεί ότι «αυτό οφείλεται στο ότι από το 2006 και μετά κανένα πρόγραμμα επιδότησης δεν έχει "τρέξει" για την ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής, οπότε πολλοί παραγωγοί θα εγκαταλείψουν τις βιολογικές καλλιέργειες, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νέους καλλιεργητές να ασχοληθούν. Πρέπει οι καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων να ενταχθούν σε προγράμματα επιδοτήσεων, ώστε να αυξηθεί και η ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τα προϊόντα που παράγονται στο εξωτερικό».

Πάντως, είναι καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τους παραβάτες, λέγοντας ότι μόνον ένα ποσοστό 2 με 3% αυτών που συμμετέχουν στα προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας παραβαίνουν τους κανονισμούς και σημειώνοντας ότι, πολλές φορές, οι παραβάσεις γίνονται εξαιτίας της άγνοιας και της έλλειψης εξειδικευμένων γεωπόνων. «Να γίνει σοβαρή ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών, καθώς καλούνται να κάνουν βιολογικές καλλιέργειες χωρίς να γνωρίζουν τι είναι αυτό και πώς γίνεται», τονίζει και προσθέτει ότι πρέπει να ενταχθούν μαθήματα βιολογικής καλλιέργειας στα πανεπιστήμια, ώστε οι γεωπόνοι να γνωρίζουν το αντικείμενο και να μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά τους αγρότες.


Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επανάσταση στην ιατρική – Οι τυφλοί θα αποκτούν και πάλι την όραση τους!


Νέα επαναστατική, αλλά επίμαχη, θεραπεία με εμβρυικά βλαστικά κύτταρα υπόσχεται αποκατάσταση της όρασης σε τυφλούς.

Τυφλοί ασθενείς, που πάσχουν από μια σχετικά σπάνια κληρονομική ασθένεια από την παιδική ηλικία τους, θα δοκιμάσουν, για πρώτη φορά στον κόσμο, μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία με βλαστικά κύτταρα, τα οποία προέρχονται από έμβρυα που "περισσεύουν" στις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αν η τεχνική αποδειχτεί πετυχημένη και στους ανθρώπους, όπως έχουν δείξει ήδη οι δοκιμές με πειραματόζωα, οι οποίες προηγήθηκαν, τότε όχι μόνο πολλοί άνθρωποι θα μπορέσουν να ξαναδούν, αλλά και πολλοί άλλοι δεν πρόκειται να χάσουν το φως τους στο μέλλον.
 
Η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε την άδεια να προχωρήσει η επίμαχη εμφύτευση των εμβρυικών βλαστοκυττάρων στα μάτια των ασθενών που πάσχουν από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας του Stargardt, κατά την οποία -για γενετικούς λόγους- καταστρέφονται τα φωτο-ευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού.
 
Τον περασμένο Οκτώβριο, η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Geron ανακοίνωσε την έναρξη της πρώτης κλινικής δοκιμής για την αποκατάσταση κατεστραμμένων νεύρων από βλαστικά κύτταρα σε ένα ασθενή στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε παραλύσει εν μέρει μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.
 
Τώρα, μια δεύτερη αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας, η Advanced Cell Technology, πήρε την έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές να ξεκινήσει μια δεύτερη κλινική δοκιμή με εμφύτευση βλαστικών κυττάρων, αυτή τη φορά στα μάτια δεκάδων ασθενών, που από μικροί έχουν χάσει την όρασή τους.
 
Ο επικεφαλής επιστήμων Ρόμπερτ Λάντζα της εταιρίας Advanced Cell Technology δήλωσε, σύμφωνα με τις βρετανικές "Ιντιπέντεντ" και "Ντέιλι Μέιλ", ότι ο πρώτος ασθενής θα δεχτεί τα βλαστικά κύτταρα στην αρχή του 2011 και τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της όρασής του μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε έξι περίπου εβδομάδες. Όπως είπε, ο χρόνος θεραπείας θα εξαρτηθεί από τον οργανισμό κάθε ασθενούς ατομικά.
 
Τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από έμβρυα εξωσωματικής γονιμοποίησης ηλικίας λίγων μόλις ημερών, έχουν την εγγενή δυνατότητα να αναπτυχθούν και να μεταμορφωθούν σε άλλα εξειδικευμένα σωματικά κύτταρα. Πολλοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι αυτά τα κύτταρα μπορούν να φέρουν επανάσταση στην ιατρική, όμως διάφορες οργανώσεις, θρησκευτικές και άλλες, εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, θεωρώντας ότι μια τέτοια τεχνική προϋποθέτει την σκόπιμη καταστροφή ανθρωπίνων όντων, έστω κι αν είναι μόνο τριών ημερών.
 
Οι κλινικές δοκιμές με τους τυφλούς ασθενείς, που πάσχουν από τη νόσο του Στάργκαρντ, θα γίνουν σε αρκετές κλινικές πανεπιστημίων και νοσοκομείων στις ΗΠΑ. Οι πρώτοι τρεις ασθενείς θα δεχτούν την εμφύτευση 50.000 εμβρυικών βλαστικών κυττάρων, μια επόμενη ομάδα θα λάβει 100.000 κύτταρα και, τέλος, σε μια τρίτη ομάδα θα εμφυτευτεί η ακόμα υψηλότερη δόση των 200.000 βλαστικών κυττάρων. Ήδη τα πειράματα με ζώα έχουν δείξει δραματική βελτίωση (μέχρι και 100%) ακόμα και με την χαμηλότερη δόση, χωρίς μάλιστα να εμφανιστούν παρενέργειες, όπως είπε ο Λάντσα.
 
Σε κατοπινό στάδιο, τον επόμενο χρόνο, θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές με ηλικιωμένους ανθρώπους που πάσχουν επίσης από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, όχι όμως από την κληρονομική, αλλά από την ηλικιακή μορφή της, που είναι και η πιο συνηθισμένη και πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ: Ελεύθερη πρόσβαση στα Νοσοκομεία της χώρας


Σε εβδομάδα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και τα κέντρα υγείας, προχωράει από σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Η κινητοποίηση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 28 Νοεμβρίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι προσέρχονται στα νοσοκομεία, δεν θα πληρώνουν τα τρία ευρώ.
Μάλιστα για την εξασφάλιση της επιτυχίας της κινητοποίησής τους, οι γιατροί τόνισαν ότι δε θα διστάσουν να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς των ταμείων των νοσοκομείων όπου αυτό χρειαστεί. Εξέφρασαν παράλληλα τους φόβους τους ότι τα ποσό των τριών ευρώ, ενδέχεται να ανέβει στα πέντε, ή ακόμα και στα 10, επικαλούμενοι πληροφόρηση που έχουν από συσκέψεις των διοικήσεων δημοσίων νοσοκομείων.
Σημειώνεται ότι συνολικά στον τομέα της Υγείας και οι περικοπές στον προϋπολογισμό, θα φτάσουν, τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.



Πηγή: http://www.dete.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πορτοκάλι προστατεύει τον οργανισμό μας


Το πορτοκάλι είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του χειμώνα. Οι θρεπτικές του ιδιότητες μπορούν να αποτρέψουν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα της εποχής. Ανάμεσα στις δράσεις του περιλαμβάνεται η ταχεία απομάκρυνση των βλεννών, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από ένα κρυολόγημα και βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος.

Ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι μπορεί να τονώσει τον οργανισμό, ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της καούρας και το φούσκωμα που προκαλεί το ανθυγιεινό φαγητό προστατεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Το πορτοκάλι ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και οι θρεπτικές του ουσίες θα σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Η βιταμίνη C που περιέχει, καθώς και το κάλιο, ασβέστιο, φωσφόρο και η βιταμίνη Α το καθιστούν σαν ένα φυσικό «χάπι» για την υγεία. Επίσης σύμφωνα με έρευνες το πορτοκάλι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα του οισοφάγου και του στομάχου κατά 50%.

Λόγω των υψηλής αξίας θρεπτικών συστατικών τα οποία περιέχει, αναφέρεται ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων. Βοηθά επίσης τους διαβητικούς και μειώνει την πίεση του αίματος.

Πηγή: 
newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός για την e-συνταγογράφηση



Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010





Γεγονός θα είναι από την ερχόμενη Δευτέρα η πανελλαδική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, αρχής γενομένης από τον Οργανισμό Ασφάλισης ΕλεύθερωνΕπαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ενώ το 2011 θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.




Για την ευκολότερη εφαρμογή του συστήματος, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων απαντά σε συχνές ερωτήσεις γιατρών, φαρμακοποιών και ασφαλισμένων.




Οι απαραίτητες πληροφορίες και τα απαραίτητα βήματα για την εγγραφή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς και οι οδηγίες χρήσης της εφαρμογής βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.esyntagografisi.gr.




Το υπουργείο Εργασίας περιμένει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ φέτος εξαιτίας της λίστας φαρμάκων και των νέων τιμών, ενώ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προσδοκά εξοικονόμηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, οι δαπάνες υγείας των Ταμείων το 2011 θα είναι κατά 10% χαμηλότερες σε σχέση με φέτος. Εκτιμάται ότι με το ηλεκτρονικό «μπλόκο» στην παράνομη και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και στην εικονική χρήση των συνταγών θα εξοικονομηθούν πόροι πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2011 από τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έφτασε το 2009 τα 5 δισ. ευρώ (το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία).


1 Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Καταχώρισηςκαι Εκτέλεσης Συνταγών (ΗΚΕΣ);
Μέσω της ιστοσελίδας www.esyntagografisi. gr επιλέξτε στα δεξιά Είσοδος στην εφαρμογή. Η είσοδος, όμως, επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες. Θα πρέπει πρώτα να αποκτήσετε λογαριασμό χρήστη (όνομα και κωδικό πρόσβασης- username & password).


2 Πώς μπορώ να αποκτήσω λογαριασμό χρήστη για να έχω πρόσβαση στην εφαρμογή;
Από 1/10/2010 μπορείτε να εγγραφείτε στο σύστημα. Για να εγγραφείτε στο σύστημα, θα πρέπει να είστε ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΑΕΕ ή κάτοχος φαρμακείου (νόμιμος εκπρόσωπος). Στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» www.e-syntagografisi. gr υπάρχει στα δεξιά επιλογή που λέει Εγγραφή στην εφαρμογή. Πατήστε εκεί και θα βρείτε όλη την πληροφορία που θέλετε. Σημειώστε ότι αν είστε συστεγασμένα φαρμακεία μπορεί να πιστοποιηθεί ένας εκ των νομίμων εκπροσώπων και να αποκτήσετε έναν κωδικό πρόσβασης (με δυνατότητα χρήσης σε περισσότερους από έναν υπολογιστές). Ο κωδικός θα αφορά το ΑΦΜ του συστεγασμένου φαρμακείου.


3 Τι στοιχεία χρειάζεται να γνωρίζω (να δώσω ηλεκτρονικά) προκειμένου ναεγγραφώ;
Δείτε τα στοιχεία από την ιστοσελίδα της υπηρεσίας www.e-syntagografisi. gr αφού επιλέξετε το εικονίδιο Εγγραφή στην εφαρμογή και στη συνέχεια επιλέξτε ιατρός ή φαρμακείο.


4 Δίνω τα στοιχεία μου, αλλά το σύστημα δεν με αναγνωρίζει, τι κάνω;
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Αρωγής, στο τηλέφωνο 11131.


5 Ολοκλήρωσα την εγγραφή μου, αλλά τώρα ξέχασα τον κωδικό πρόσβασης(password), τι κάνω;
Στη σελίδα πρόσβασης της υπηρεσίας υπάρχει επιλογή που λέει «Ξέχασα τον κωδικό πρόσβασης». Επιλέξτε το και θα σας καθοδηγήσει η εφαρμογή για τα επόμενα βήματά σας.


6 Ξέχασα το όνομα χρήστη, τι κάνω;
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Αρωγής, στο τηλέφωνο 11131.


7 Μέχρι πότε μπορώ να πραγματοποιήσω την εγγραφή μου στην εφαρμογήηλεκτρονικής συνταγογράφησης;
Οι ήδη συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγγραφής και πιστοποίησης μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου 2010.


8 Παίζει ρόλο ο τρόπος γραφής του ονόματος- επωνύμου (π.χ. Δημήτρης ή Δημήτριος);
Τα στοιχεία θα πρέπει να δηλώνονται όπως ακριβώς αναγράφονται στην αστυνομική σας ταυτότητα.


9 Δεν γνωρίζω ορισμένα από τα στοιχεία που ζητούνται. Μπορώ να προχωρήσωστην εγγραφή και πιστοποίηση;
Όχι, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εισαγωγή όλων των στοιχείων τα οποία ζητούνται από τη φόρμα εγγραφής και ο έλεγχός τους από την εφαρμογή για την ορθή ταυτοποίηση του χρήστη ιατρού ή φαρμακείου.


10 Εμφανίζεται σχετικό μήνυμα ότι τα στοιχεία που δίνω είναι λάθος. Τι πρέπει να κάνω;
Θα πρέπει να καλέσετε το Γραφείο Αρωγής στο 11131 για περαιτέρω οδηγίες.


11 Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής και πιστοποίησης νέου χρήστη μπορώ να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης απευθείας;
Ναι, για δοκιμαστική χρήση μέχρι την επίσημη έναρξη της διαδικασίας. Στο σημείο αυτό σάς γνωρίζουμε ότι η εφαρμογή που θα χρησιμοποιήσετε στη φάση της δοκιμαστικής περιόδου δεν αποτελεί την τελική έκδοση της εφαρμογής.


12 Ποιοι είναι οι βασικοί περιορισμοί για τη χρήση της εφαρμογής ΗλεκτρονικήςΚαταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών (ΗΚΕΣ);
Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μέσω του Διαδικτύου (Ιnternet). Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες. Ο ιατρός συνταγογραφεί, κατά δήλωσή του, παρουσία του ασθενούς. Ο φαρμακοποιός εκτελεί συνταγές, κατά δήλωσή του, παρουσία του ασφαλισμένου. Εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει ΑΜΚΑ, είναι αδύνατη η καταχώριση ηλεκτρονικής συνταγής, άρα και η εκτέλεση συνταγών φαρμάκων.


13 Αλλάζουν οι κανόνες που διέπουν τη συγγραφή συνταγής και την εκτέλεσή της;
Όχι, ακολουθούνται οι κανόνες που αναφέρονται στο Π.Δ. 121/2008.


14 Είμαι ιατρός. Τι θα κάνω στην περίπτωση που διακοπεί προσωρινά η σύνδεσή μου στο Διαδίκτυο και δεν έχω πρόσβαση στην εφαρμογή;
Θα δώσετε στον ασθενή σας χειρόγραφη συνταγή, εφόσον αυτό δεν αποτελεί συνήθη πρακτική αλλά έκτακτη ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση οι χειρόγραφες συνταγές που συνταγογραφείτε θα καταχωρισθούν ηλεκτρονικά στο σύστημα από το φαρμακείο που θα τις εκτελέσει.


15 Είμαι φαρμακοποιός. Τι θα κάνω στην περίπτωση που διακοπεί προσωρινά η σύνδεσή μου στο Διαδίκτυο και δεν έχω πρόσβαση στην εφαρμογή;
Δεν μπορείτε να εκτελέσετε τη συνταγή. Για να εκτελέσετε μία συνταγή, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου στην εφαρμογή. Εάν η συνταγή του πελάτη σας δεν λήγει την ίδια ημέρα και τον έχετε ταυτοποιήσει, μπορείτε, αν το επιθυμείτε, να δώσετε τα φάρμακα στον πελάτη σας, και αφού σας καταβάλλει μόνο τη συμμετοχή του για το Ταμείο του, στη συνέχεια έως την ημερομηνία λήξης της συνταγής μπορείτε να την καταχωρίσετε ως εκτελεσμένη στο σύστημα (αφού φυσικά έχετε κρατήσει τα κουπόνια των σκευασμάτων που έχετε δώσει για τη συγκεκριμένη συνταγή).


16 Είμαι αγροτικός ιατρός και συνταγογραφώ για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Θα συμμετέχω στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση;
Προς το παρόν θα συνεχίσετε να συνταγογραφείτε χειρόγραφα. Η ηλεκτρονική καταχώριση της συνταγής σας θα γίνεται από το φαρμακείο, αφού θα έχετε αναγράψει τον ΑΜΚΑ σας επάνω στη συνταγή. Στο άμεσο μέλλον θα μπορείτε να αποκτήσετε και εσείς κωδικό πρόσβασης στην εφαρμογή και να συνταγογραφείτε ηλεκτρονικά. 






ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ για την εγγραφή στο σύστημα καθώς και οι οδηγίες χρήσης της εφαρμογής βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.e-syntagografisi.gr
LΙΝΚS:
Τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης: 11131




Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

'Αυλη μεν - παγκόσμια δε πολιτιστική κληρονομιά η Μεσογειακή Διατροφή


Μια θέση στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας κατέχει από χθες η μεσογειακή διατροφή.

Η πρόταση, να συμπεριληφθεί η μεσογειακή διατροφή στο σχετικό κατάλογο της UNESCO είχε κατατεθεί κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, από κοινού με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου.

Διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO, που συνεδριάζει από χθες έως και τις 19 Νοεμβρίου, στο Ναϊρόμπι της Κένυας, αποφάσισε 46 νέες καταχωρήσεις στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων το φλαμένκο, οι ανθρώπινες πυραμίδες της Καταλονίας (τα λεγόμενα "Καστέλς"), η γαλλική κουζίνα, η Όπερα του Πεκίνου κ.ά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της UNESCO, η μεσογειακή διατροφή απαρτίζεται από ένα σύνολο πρακτικών και παραδόσεων, γνώσης και δεξιοτήτων, που ξεκινούν από το χωράφι και καταλήγουν στο … τραπέζι.

Η μεσογειακή διατροφή -σημειώνεται- αφορά τη σοδειά, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, τον τρόπο διατήρησης των τροφίμων, την επεξεργασία τους, την προετοιμασία και ιδιαίτερα τον τρόπο κατανάλωσής τους.

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από ένα διατροφικό μοντέλο, που παρέμεινε σταθερό στο χωροχρόνο και αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα ή ξερά φρούτα και λαχανικά, μέτριες ποσότητες ψαριού, κρέατος και γαλακτοκομικών, πολλά αρτύματα και καρυκεύματα, συνοδευόμενα ενίοτε από κρασί, με σεβασμό πάντα στις παραδόσεις της εκάστοτε κοινότητας.

Ωστόσο -επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση- η μεσογειακή δίαιτα δεν αφορά μόνο το φαγητό. Προωθεί τις κοινωνικές σχέσεις, αφού τα γεύματα που ετοιμάζονται, με τη συμμετοχή πολλών ατόμων συνήθως, αποτελούν το θεμέλιο λίθο εορταστικών εκδηλώσεων και διαφόρων εθίμων και παραδόσεων.

Το σύστημα της μεσογειακής διατροφής έχει βαθιά τις ρίζες του στο σεβασμό της βιοποικιλότητας, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ρόλο της γυναίκας για τη μετάδοση της γνώσης και πρακτικής σε ό,τι αφορά τον τρόπο αυτό διατροφής, από γενιά σε γενιά.

Διαβάστε περισσότερα...