Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Κινδύνεψε να πνιγεί με το 4χ4 στο ποτάμι


Τις ικανότητες του πολυτελούς του τζιπ ήθελε να δείξει στην παρέα του ένας οδηγός όμως το πλήρωσε ακριβά. Ο οδηγός προσπάθησε να περάσει με το τζιπ ένα ποτάμι αλλά δεν υπολόγισε καλά με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί το όχημα και να μην μπορεί να βγει από το αμάξι.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοριτσάκι έφαγε… τον χιονάνθρωπο


Μία από τις αγαπημένες χειμερινές συνήθειες των παιδιών, όταν χιονίζει, είναι να φτιάχνουν χιονάνθρωπους! Κάποιοι, ωστόσο, εκτός από το χιόνι χρησιμοποιούν κι άλλα υλικά για να τον κάνουν πιο αληθοφανή. Έτσι, επιλέγουν να τοποθετήσουν ξυλάκια για χέρια, κασκόλ για να τον ντύσουν, πέτρες για να σχηματίσουν το στόμα, αλλά και φαγώσιμα υλικά, όπως καρότο, ζαχαρωτά και μπισκότα, για να δημιουργήσουν τη μύτη, τα μάτια κι ότι άλλο τραβάει η όρεξή τους…

Δεν βγαίνει, όμως, πάντα σε καλό αυτό, ειδικά όταν έχεις παιδιά. Γιατί τι γίνεται όταν στο κοριτσάκι σου αρέσουν οι λιχουδιές;

Ναι, μπορεί να φτάσει στο σημείο να φάει μέχρι και τον ίδιο τον χιονάνθρωπο…

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Βόρειο Σέλας από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Δεν είναι λίγες οι φορές που παρακολουθήσαμε time lapse videos με λήψεις από το Βόρειο Σέλας, αλλά η δουλειά που έκανε η Selmesfilms είναι το κάτι άλλο.

Το studio χρησιμοποίησε εικόνες της μονάδας Earth Science & Remote Sensing (NASA) που ελήφθησαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Απολαύστε το:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαφάρι ελέγχων ενόψει… εορτών


Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, ενόψει της εορταστικής περιόδου, ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, με επείγουσα εγκύκλιό του προς τις περιφέρειες και τις αρμόδιες διευθύνσεις. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά την περίοδο των εορτών πρέπει να έχουν αυξημένη παρουσία στην αγορά (καταστήματα, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο ,κεντρικές και τοπικές αγορές κ.λ.π.) με την εντατικοποίηση των ελέγχων, είτε αυτοτελώς, είτε με συναρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, Υπουργείο Υγείας κ.λ.π), για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών» σημειώνεται στη σχετική εγκύκλιο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα επισημαίνεται να δοθεί στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης κρεάτων και οπωρολαχανικών και στη διακίνηση των προϊόντων αυτών προς τις περιφερειακές και τοπικές αγορές για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Οι έλεγχοι θα γίνονται με στόχο την αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών και κάθε αθέμιτης ενέργειας, με σκοπό την κερδοσκοπία, το παρεμπόριο και την φοροδιαφυγή (υπερτιμολογήσεις, υποτιμολογήσεις, πλαστά και ανειλικρινή παραστατικά, μη έκδοση παραστατικών, ελληνοποιήσεις εισαγωγών, κ.λ.π.) και επί πλέον, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο τα όργανα ελέγχου έχουν και την υποχρέωση να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για κάθε είδους φορολογική παράβαση, που θα διαπιστώσουν, κατά την διάρκεια των ελέγχων.

Ακόμη, οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στις οποίες κοινοποιείται το παρόν, οφείλουν εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στους χώρους αρμοδιότητάς των (λιμάνια, πλοία κ.λ.π).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητεί τη μητέρα της 30 χρόνια


Συγκλονίζει η ιστορία μιας γυναίκας που εδώ και 30 χρόνια αναζητά τη βιολογική της μητέρα στην Κρήτη. Η γυναίκα, η οποία είναι σήμερα 53 ετών, είχε εγκαταλειφθεί σε βρεφοκομείο και δόθηκε για υιοθεσία σε οικογένεια στην Ολλανδία. Η Αντουανέτ αναζήτησε τη μητέρα της μέσω της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αντιπρόεδρος τιμωρήθηκε με δημόσια ταπείνωση


Δημόσια συγγνώμη υποχρεώθηκε να ζητήσει η κόρη του προέδρου των Κορεατικών Αερογραμμών, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η συμπεριφορά της στη διάρκεια πτήσης.

Η 40χρονη ανάγκασε τον επικεφαλής του πληρώματος καμπίνας να γονατίσει μπροστά της και να της ζητήσει συγγνώμη, ενώ στη συνέχεια τον κατέβασε από το αεροσκάφος. Ο λόγος; Της σέρβιραν ξηρούς καρπούς σε σακουλάκι και όχι σε μπολ.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ζήτησαν στοιχεία για παράνομους τίτλους


ΟΙΕΛΕ: Κάτοχοι παράνομων τίτλων υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Για δικαίωση των πολυετών αγώνων της και για κάθαρση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ήττα όσων επιχειρούν να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα αποτελεί το άνοιγμα του «αμαρτωλού» φακέλου με τους χιλιάδες παράνομους τίτλους σπουδών που έχουν εκδώσει ιδιωτικά ΤΕΕ στην Άρτα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ.

Μετά από ερώτημα της Ομοσπονδίας προς την Περιφερειακή Διευθύντρια Ηπείρου, η κ. Χουλιάρα επιβεβαίωσε με απαντητικό της έγγραφο πως το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε επισήμως στοιχεία για την υπόθεση των παράνομων τίτλων σπουδών, ώστε να διερευνηθεί διεξοδικά η υπόθεση.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια κινήθηκε ταχύτατα διευκολύνοντας τις διαδικασίες και μετά από ενέργειες της και αίτημα του Σώματος, ορίστηκε από τη Διεύθυνση ΔΕ Ιωαννίνων τριμελής επιτροπή που θα ελέγξει διεξοδικά τη λίστα των ονομάτων των κατόχων των τίτλων. Η ΟΙΕΛΕ θυμίζει ότι εκατοντάδες κάτοχοι των παράνομων αυτών τίτλων υπηρετούν σήμερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε θέσεις ευθύνης και πολλοί ακόμη, με βάση τους τίτλους αυτούς, αναμένουν διορισμό στο δημόσιο, ή πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα.

Φαίνεται ότι, έστω και καθυστερημένα, κάτι έχει αρχίσει να κινείται τονίζει η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και συνεχίζει εκφράζοντας το ερώτημα για το αν θα τολμήσει άραγε η πολιτεία να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο και να ασχοληθεί με τη διαφθορά στο χώρο της πιστοποίησης προσόντων από ιδιωτικούς φορείς-παρόχους εκπαίδευσης.

Η ΟΙΕΛΕ συνεχίζει με άλλο ένα ερώτημα για το αν θα τολμήσει να στείλει στα σπίτια τους τους κατόχους των παράνομων τίτλων και να αποκατασταθεί η αδικία και να μπορέσουν να βρουν δουλειά νέοι άνθρωποι που απέκτησαν τα προσόντα τους έντιμα, με το μόχθο τους.

«Ελπίζουμε το άνοιγμα της υπόθεσης της Άρτας να αποτελέσει ταυτόχρονα το άνοιγμα του αποστήματος στον ευρύτερο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης για να γίνει πράξη το πολυετές αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ουσιαστική ισοτιμία των τίτλων σπουδών, για ισονομία και αξιοκρατία» αναφέρει η ΟΙΕΛΕ



Διαβάστε περισσότερα...

Εξέταση σε Χημεία ή Πληροφορική και συντελεστές βαρύτητας


Πρόταση των μελών του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής.

Την ικανοποίησή τους για την εισαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση εκφράζουν τα μέλη του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων .

Σε ψήφισμά τους τονίζεται ότι όλοι ανεξαιρέτως οι επιστημονικοί φορείς έχουν επιβεβαιώσει τη σημασία της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αυτής επιστήμης καθώς προσφέρει γνώσεις αλγοριθμικής σκέψης που βοηθά στην κατανόηση, τη σχεδίαση και την ανάπτυξη λύσεων για περίπλοκα προβλήματα για όλες τις πτυχές της επιστήμης, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Στο ίδιο ψήφισμα τα μέλη του Τμήματος εκφράζουν και την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η αρμοδιότητα καθορισμού των Τμημάτων για τα οποία θα απαιτείται εξέταση στην Πληροφορική περνά στην στην Αρχή Διασφάλισης
Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και μάλιστα η απόφασή της είναι δεσμευτική για τον Υπουργό.

Τα μέλη του Τμήματος συμφωνούν πλήρως με την από 2/12/2014 ανακοίνωση της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία παρατηρεί ότι η ΑΔΙΠ μπορεί να έχει ως αντικείμενο την διασφάλιση της ποιότητας στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν είναι όμως δεοντολογικά και ακαδημαϊκά ορθό να καθορίζει εκείνη τα (ακαδημαϊκά) κριτήρια εισαγωγής των φοιτητών στις σχολές ή τα τμήματα.

Στο ψήφισμα εκφράζεται η άποψη ότι ο καθορισμός των κριτηρίων θα πρέπει να γίνει από τα ίδια τα τμήματα, τα οποία έχουν και τη δυνατότητα αλλά και την ακαδημαϊκή αρμοδιότητα να καθορίσουν το ελάχιστο απαιτούμενο υπόβαθρο των εισαγομένων φοιτητών.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι για προφανείς όμως λόγους, τμήματα που θεραπεύουν ίδια γνωστικά αντικείμενα θα πρέπει να έχουν κοινά κριτήρια για την εισαγωγή φοιτητών.

Τα μέλη του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ πιστεύουν ότι το ορθότερο είναι τα ομοειδή ή αντίστοιχα Τμήματα όλων των Ιδρυμάτων να καθορίζουν από κοινού τα κριτήρια εισαγωγής (αρχικά αν το εξεταζόμενο μάθημα θα είναι η Πληροφορική ή η Χημεία και στη συνέχεια πιθανώς τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων). Επιπλέον, η πλειοψηφούσα επιλογή θα πρέπει να είναι δεσμευτική για όλα αυτά τα Τμήματα.

Ως άμεσο αρχικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται, στο ψήφισμα, η ΑΔΙΠ να συγκεντρώνει τις εισηγήσεις των Τμημάτων και να τις κωδικοποιεί σε ενιαία εισήγηση προς το υπουργείο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πάτωσε» η Αυστραλία στο δείκτη απόδοσης για την κλιματική αλλαγή


Υψηλά επίπεδα εκπομπών και έλλειψη προόδου ως προς την κλιματική αλλαγή.

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας των χωρών όλου του κόσμου, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιείται στο Περού… η Αυστραλία.

Η Αυστραλία κατατάσσεται στην προτελευταία θέση –στην τελευταία θέση βρίσκεται η Σαουδική Αραβία- στον πίνακα αξιολόγησης των χωρών ως προς τη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Υψηλά επίπεδα εκπομπών αερίων και έλλειψη προόδου σε θέματα που αφορούν την εθνική πολιτική και την πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαπίστωσε ο δείκτης απόδοσης για την κλιματική αλλαγή, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Η Αυστραλία «κατρακύλησε» στον πίνακα εξαιτίας της κατάργησης του φόρου για το διοξείδιο του άνθρακα, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ, σημειώνει δημοσίευμα του βρετανικού Independent.

Ο πρωθυπουργός της χώρας πρόσφατα δέχτηκε τα «πυρά» του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και άλλων ηγετών στη Σύνοδο των G20, όταν εμφανίστηκε να αποφεύγει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Άμποτ, από την πλευρά του, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, τόνισε ότι η Αυστραλία δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη και ισχυρίστηκε ότι η πολιτική του αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων κατά 5%.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφανίστηκε 74χρονος στο Ρέθυμνο


Αναζητείται από διασώστες.

Μεγάλη επιχείρηση για την ανεύρεση ενός 74χρονου ο οποίος εξαφανίστηκε απο τα Αγγελιανά Ρεθύμνου, είναι σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί.

Ο ηλικιωμένος αντιμετωπίζει πρόβλημα απώλειας μνήμης και προσανατολισμού.

Ο 74χρονος έχει αραιά άσπρα μαλλιά και όταν εξαφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης, φορούσε μαύρο παντελόνι και γκρι μπουφάν.

Από τις 7:30 το πρωί ομάδες διάσωσης από αστυνομία, την ΕΜΑΚ με την συνδρομή του ειδικού σκύλου, και εθελοντές Σαμαρείτες «χτενίζουν» την ευρύτερη περιοχή στον Μυλοπόταμο, αλλά και σε μεγαλύτερη απόσταση, καθώς σύμφωνα με τους οικείους του ο 74χρονος συνήθιζε να περπατά σε μεγάλες αποστάσεις.


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας για την περιοχή Natura «Θίνες Κυπαρισσίας»


Νέες δράσεις από το ΥΠΕΚΑ.

Όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας» και το είδος προτεραιότητας Caretta caretta, έχουν ληφθεί, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, ύστερα και από την ολοκλήρωση και υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό, τη ρύθμιση και τον καθορισμό όρων προστασίας και μέτρων διαχείρισης των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη υποβληθεί στο ΣτΕ το σχέδιο ΠΔ «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών» για τις περιοχές Θίνες, το παραλιακό δάσος Ζαχάρως, τη λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος, τη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Κυπαρισσίας και το Νεοχώρι ως «Περιφερειακό Πάρκο Κόλπου Κυπαρισσίας», ενώ προβλέπεται επίσης ο καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης.

Επισημαίνεται από το ΥΠΕΚΑ, ότι το σχέδιο ΠΔ αναφέρεται σε συνολικά 3 προστατευόμενες περιοχές και καλύπτει 72,3 χλμ. ακτογραμμής. Στο σχέδιο ΠΔ, τίθενται αυστηρότατοι όροι και περιορισμοί για την προστασία των περιοχών αυτών και για πρώτη φορά επιβάλλονται ανώτατα όρια στις εκμεταλλεύσεις που συνολικά μπορούν να αναπτυχθούν επί της παραλίας (ξαπλώστρες, ομπρέλες κλπ.).

Χαρακτηριστικά, σημειώνεται, ότι με το σχέδιο ΠΔ επιβάλλεται καθεστώς προστασίας σημαντικά αυστηρότερο από αυτό που ισχύει στην αντίστοιχη προστατευόμενη περιοχή της Ζακύνθου.

Μάλιστα, έως την έκδοση του ΠΔ, εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Νίκου Ταγαρά, με την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και η εκτέλεση οικοδομικών δραστηριοτήτων με βάση ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες.

Υπενθυμίζεται, ότι για την τουριστική περίοδο 2014, ίσχυσε η από 8-5-2014 απόφαση της γενικής γραμματέως ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία καθόριζε συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και των αμμωδών παραλιών του ΤΚΣ

«Θίνες Κυπαρισσίας» για την αποτελεσματική προστασία της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, κατ' αναλογία με προγενέστερες αποφάσεις.

Σημειώνεται επίσης από το ΥΠΕΚΑ, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε σχετική απαντητική επιστολή της ΓΓ ΥΠΕΚΑ, στην οποία περιγράφονταν τα προσωρινά μέτρα και το, τότε υπό διαμόρφωση σχέδιο ΠΔ, σημείωνε, ότι «τα μέτρα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή σας είναι θετικά και η Επιτροπή ενθαρρύνει τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν όλα αυτά, το ταχύτερο δυνατόν», ενώ επίσης ανέφερε ότι «με ευχαρίστηση σημειώνουμε τις πρόσφατες προσπάθειες των ελληνικών αρχών να επιτευχθεί πλήρης συμμόρφωση με όλες σχετικές υποχρεώσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ως εκ τούτου, το υπουργείο εκτιμά ότι με την επίσημη υιοθέτηση του ΠΔ, η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα σταματήσει.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ΜΚΟ «Αρχέλων», η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα προστασίας της χελώνας Caretta caretta, ο πληθυσμός της θαλάσσιας χελώνας παρουσιάζει διαχρονικά σταθερή αύξηση στην περιοχή. Από τις περίπου 240 φωλιές που είχαν καταγραφεί το 2002, ο αριθμός αυξήθηκε σε περισσότερες από 840 φωλιές το 2012, και έφτασε τις 1.450 φωλιές το 2013, δηλαδή περισσότερες από 100.000 νεογέννητες θαλάσσιες χελώνες.

Τέλος, υπογραμμίζεται, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ΠΔ είναι απολύτως συμβατό με τις πρόνοιες τις σχετικής κοινοτικής Οδηγίας 92/43 και τις συστάσεις της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης



Διαβάστε περισσότερα...

Αναλυτικά οι θερμίδες των Χριστουγεννιάτικων φαγητών


Οι γιορτές πλησιάζουν και μαζί τους η διάθεση όλων για χαλάρωση, ξεκούραση, διακοπές….και φαγητό! Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, κουλουράκια, και διάφορα παραδοσιακά εδέσματα κυκλοφορούν στα σπίτια μας αλλά και στον χώρο εργασίας αυτές τις γιορτινές ημέρες. Τι συμβαίνει όμως με εκείνη την δίαιτα που ξεκινήσατε λίγους μήνες πριν και υποσχεθήκατε στον εαυτό σας ότι θα την ολοκληρώσετε; Μήπως κινδυνεύει η σιλουέτα σας από την κατανάλωση εορταστικών εδεσμάτων;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι η λέξη: μέτρο . Η κατανάλωση γλυκισμάτων και φαγητών αυτές τις ημέρες πρέπει να γίνεται με μέτρο. Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα ακόμη γιορτάζει σημαντικά γεγονότα της ζωής του πάντα με την συνοδεία φαγητού και ποτού. Ιδιαίτερα δε, την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου η συνάντηση των περισσότερων μελών της οικογένειας επιβάλλεται στο γιορτινό τραπέζι, τα εδέσματα είναι πολλά και… πολλές φορές πλούσια σεθερμίδες .

Φυσικά οι παραδόσεις μας πρέπει να τηρούνται, αλλά υπάρχουν λύσεις και συμβουλές για να απολαύσετε τις γιορτές χωρίς … επιπλέον κιλά και τύψεις!

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά
Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα γλυκά είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, γεγονός το οποίο τους προσδίδει αρκετές θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά μελομακάρονα, ούτε πως θα παχύνουμε εάν καταναλώσουμε ένα κομμάτι Βασιλόπιτας. Η μέτρια κατανάλωση γλυκισμάτων είναι επιτρεπτή αρκεί να μην αγγίζει τα όρια του υπερκαταναλωτισμού. Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε αυτό το διάστημα σχετίζεται με την παράδοξη νοοτροπία που μας διέπει για τις γιορτές. Ζούμε την ψευδαίσθηση ότι τα γλυκά αυτά δεν μπορούμε να τα δοκιμάσουμε σε άλλη περίοδο του χρόνου και σαν τον «χαμένο θησαυρό» που ανακαλύψαμε μετά από κόπο, προσπαθούμε να τα χαρούμε. Παραινέσεις του τύπου «Τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο ας το γιορτάσουμε τρώγοντας» οι οποίες μεταφέρονται από τις παλαιότερες γενιές είναι ίσως ένα από τα αίτια. Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν την έννοια του μέτρου στην κατανάλωση των χριστουγεννιάτικών γλυκισμάτων, προτείνεται η κατανάλωση 1-2 γλυκισμάτων ημερησίως στην περίοδο των γιορτών. Αυτό το μέτρο βέβαια απέχει από το να παίρνουμε το κουτί με τα μελομακάρονα μπροστά μας ή να τρώμε 3 δίπλες μαζεμένες, ή κάθε φορά που περνούμε από την κουζίνα να τσιμπολογούμε ένα χριστουγεννιάτικο μπισκοτάκι επειδή …Χριστούγεννα είναι!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα γλυκά μας δίνουν μία στιγμιαία απόλαυση χωρίς να προκαλούν κορεσμό. Μην ξεχνάτε επομένως ότι μία μικρή ποσότητα γλυκού αρκεί!

Γαλοπούλα
Η γαλοπούλα έχει την τιμητική της αυτές τις ημέρες. Ως τρόφιμο ανήκει στα κρέατα με μειωμένα λιπαρά. Οι θερμίδες της εξαρτώνται από τα συστατικά της γέμισης. Κατά προσέγγιση λοιπόν, μια μερίδα γαλοπούλας (παραδοσιακή συνταγή) με 150 γρ.γαλοπούλας και γέμιση από ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανο έχει περίπου 700-800 θερμίδες και μαζί με μια σαλάτα αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφική πρόταση για το εορταστικό τραπέζι. Δεν χρειάζεται όμως υπερβολή στην κατανάλωση με δικαιολογία του τύπου ότι τρώμε μια φορά το χρόνο και συνεπώς ας φάμε πολύ! Η λανθασμένη αυτή διατροφική συμπεριφορά είναι που πρέπει να αλλάξει.

Ας μην είμαστε λοιπόν διστακτικοί στο να δοκιμάσουμε τις ιδιαίτερες γεύσεις των Χριστουγέννων, αλλά ούτε και υπερβολικοί στην ποσότητα!

Μπορούμε να απολαύσουμε τις όμορφες αυτές ημέρες και την διατροφική ιδιαιτερότητα που έχουν χωρίς να φτάνουμε σε σημείο έντονης δυσπεψίας από την υπερφαγία. Προσοχή χρειάζεται μόνο στην ποσότητα και στον τρόπο παρασκευής τους. Ας ελαττώσουμε το βούτυρο, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, την μαργαρίνη. Ας αντικαταστήσουμε τα λιπαρά με το ελαιόλαδο και σε μικρή πάντα ποσότητα. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι και στις γιορτές μπορούμε να ζούμε χωρίς στερήσεις και χωρίς να επιβαρύνουμε τo σώμα μας.

Οι παρακάτω οδηγίες είναι για ένα πιο υγιεινό χριστουγεννιάτικο – εορταστικό τραπέζι, χωρίς στερήσεις:
Προτιμήστε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο κρέας(μοσχάρι,χοιρινό,αρνί)
Να συνοδεύετε πάντα τα γεύματα από σαλάτες λαχανικών χωρίς λιπαρές σως και ντρέσινγκ
Αποφύγετε γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά (π.χ. πάστες, γλυκά με κρέμες, σοκολάτα).
Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας (πέτσα)
Μην επιβαρύνετε τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια)
Αποφεύγετε να έχετε πολλά πιάτα στο τραπέζι και να «τσιμπάτε» με το χέρι.
Χρησιμοποιείτε μαχαιροπήρουνα και σερβίρετε στο πιάτο σας την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσετε.
Προτιμήστε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά
Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια ημερησίως.
Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα ακόμη και την περίοδο των εορτών (π.χ. 30 λεπτά περπάτημα 5 φορές/εβδομάδα)

Απολαύστε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με την οικογένεια και τους φίλους σας, και με συνοδεία νόστιμα και υγιεινά μαγειρεμένα παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα. Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2015 με υγεία!


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι δώρο να πάρω στο παιδί;


Έφτασαν τα Χριστούγεννα, στολίσαμε το σπίτι, φτιάξαμε το δεντράκι, άντε τώρα να βάλουμε και τα δώρα από κάτω να περιμένουν τα μικρά μας να τα ανοίξουν και να γεμίσουν χαμόγελα και χαρά!

Η διαδικασία αυτή των δώρων, κάθε χρόνο προβληματίζει αρκετές οικογένειες για πολλούς λόγους. Υπάρχει πάντατο δίλημμα του Άγιου Βασίλη από τη μία, από την άλλη οι ίδιοι προβληματιζόμαστε για το ποιο θα είναι το δώρο, αν θα διαλέξει το παιδί κάτι γράφοντας γράμμα στον Άγιο, τι θα είναι αυτό, αν θα συμφωνεί με τον προϋπολογισμό και τις απόψεις μας..

Είναι αλήθεια πως με την προηγούμενη υπέρ-καταναλωτική κοινωνία, κάναμε λάθη ως «μεγάλοι» και «καλό/κακό μάθαμε» τα παιδιά μας. Από την άλλη,δεν μπορεί να υπάρχει το ίδιο μέτρο και κριτήριο για όλες τις οικογένειες καθώς καθεμία προέρχεται από άλλο κοινωνικό-οικονομικό-μορφωτικό υπόβαθρο και έχει δικές τις αξίες, συνήθειες και παραδόσεις. Αν –παρά τις διαφορές όμως- μπορούμε να αποδεχτούμε μια γενικά καλή πρακτική ανταλλαγής δώρων τότε θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε μερικά χαρακτηριστικά σε αυτή:

  • Καλό είναι τα δώρα να είναι έκπληξη. Λίγο-πολύ γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει χαρούμενο το παιδί μας. Με κριτήριο λοιπόν την ευχαρίστησή του αλλά και τις δικές μας οικονομικές δυνατότητες, μπορούμε να εξηγήσουμε στο παιδί πως το δώρο είναι επιλογή αυτού που το προσφέρει και όχι του αποδέκτη. Είτε αυτός είναι ο Άγιος Βασίλης, είτε η μαμά και ο μπαμπάς, το παιδί πρέπει να μάθει να μην απαιτεί αλλά να προσδοκά και να ευχαριστιέται με την έκπληξη!
  • Το δώρο δίδεται για την παράδοση, για το έθιμο ή λόγω της καλής διάθεσης του δωρητή. Δεν αποτελεί συνέχεια των καλών πράξεων ή των καλών βαθμών ούτε αλλάζει κόστος και μέγεθος σύμφωνα με τις επιδόσεις στο σχολείο ή τη συμπεριφορά στο σπίτι.
  • Εκτός από το να λάβουμε δώρα, πρέπει και να δώσουμε. Δεν χρειάζονται χρήματα και γι’ αυτό, αρκεί λίγη καλή διάθεση, χαρτόνια και μαρκαδόροι, χάντρες και κλωστές, αλεύρι, ζάχαρη και αβγά!
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε να πάτε τα παιδιά στην «πηγή του κακού» τα μεγάλα πολυκαταστήματα παιχνιδιών. Τα παιδιά μικρής ηλικίας (και ειδικά αν δεν τους έχουμε διδάξει σχολαστικά την εγκράτεια και την υπομονή) είναι απόλυτα λογικό να τσιρίξουν μπροστά σε πράγματα που επιθυμούν, να χτυπηθούν στο πάτωμα για να πάρουν κάτι και γενικά να παρουσιάσουν προκλητική και ανάρμοστη συμπεριφορά. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως οι παράλογοι εδώ είμαστε εμείς που θεωρούμε δεδομένο πως ένα παιδί θα μείνει ατάραχο μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα αλλά και άλλα παιδιά από τα οποία μπορεί να ξεσηκώσει συμπεριφορές!
  • Η ανταλλαγή δώρων είναι μια όμορφη διαδικασία και κομμάτι της παράδοσης (μας;), δεν είναι όμως το σημαντικότερο γεγονός του κόσμου! Όλες αυτές τις ημέρες έχουμε να κάνουμε πολλά ωραία πράγματα με τα παιδιά μας τα οποία μπορούν να ξεπεράσουν σε αγωνία και ευχαρίστηση τα δώρα!

Γενικά, να μην ξεχνάμε πως περίοδοι διακοπών όπως τα Χριστούγεννα, είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουμε κοντά στα παιδιά μας και να αφιερώσουμε χρόνο σε αυτά. Το καλύτερο δώρο για ένα παιδί είναι πάντα ο χρόνος με αγαπημένους ανθρώπους, αν αυτό δε συμβαίνει με το δικό μας παιδί, τότε κάπου έχουμε κάνει κάποιο λάθος στις προτεραιότητες και είναι ώρα να το διορθώσουμε!

Να μην ξεχνάμε επίσης τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Να προσφέρουμε κάτι από το περίσσευμά μας ή από τα πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε πια, είναι πολύ καλό παράδειγμα αγάπης και προσφοράς για τα παιδιά μας και η ουσιαστική έννοια του «δωρίζω».

Καλές γιορτές, υγεία και ευτυχία για όλους!



Διαβάστε περισσότερα...

Οι καλύτερες αεροφωτογραφίες για το 2014


Φωτογράφοι ανά τον κόσμο έβγαλαν τις καλύτερες αεροφωτογραφίες για το 2014 και εντυπωσίασαν με το αποτέλεσμα. Πόλεις, ποτάμια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, λίμνες, δάση και κάθε άλλο φυσικό τοπίο του πλανήτη μοιάζει απόκοσμο από ψηλά. Αυτές είναι οι καλύτερες αεροφωτογραφίες για τo 2014, όπως επελέγησαν από τους φίλους του DigitalGlobe στο facebook.


Δείτε τις φωτο:



Καζακστάν, εγκατάσταση πετρελαίου στην Κασπία Θάλασσα



Κίεβο, Ουκρανία



Οροσειρά Sinabung, Ινδονησία



Δρόμος στην ιρανική πόλη Sinjar



Sulaibiya, Κουβέιτ



Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια



Gunja, Κροατία



Φεστιβάλ Oktoberfest, Μόναχο



Nordenskjold, Ανταρκτική



Itaipu Dam, Παραγουάη



Φεστιβάλ Glastonbury, Βρετανία


Διαβάστε περισσότερα...

Τι συμβαίνει όταν λείπει η μαμά


Τι γίνεται όταν ένας μπαμπάς μένει μόνος του στο σπίτι με το μωρό του; Είναι η καλύτερη στιγμή για παιχνίδι και διασκέδαση τόσο για το παιδί όσο και για τον μπαμπά.

Ποιος είπε, λοιπόν, πως μόνο τα παιδιά θέλουν να παίξουν; Αυτός ο μπαμπάς θέλησε να διασκεδάσει μαζί με το μωράκι του, σχηματίζοντας στο πρόσωπο του μικρού μία φάτσα ενός άντρα-καρτούν.

Του έβαλε αυτοκόλλητα με ψεύτικα φρύδια, ψεύτικο μουστάκι και μούσι. Κι από ότι φαίνεται δε το διασκέδασε μόνο ο μπαμπάς, αλλά και το ίδιο το μωρό, που ξεκαρδίστηκε στα γέλια!

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου: Τα σημάδια και πώς να το προλάβετε


Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής περισσότερα από 1.000.000 άτομα ετησίως θα νοσήσουν από οξύ έμφραγμα, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο ετήσιος αριθμός εμφραγμάτων είναι περίπου 15.000. Από τα άτομα που εμφανίζουν οξύ έμφραγμα το 25-30% των ασθενών θα πεθάνει πριν προφτάσουν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Αλλά και από εκείνους που θα φθάσουν έγκαιρα στο νοσοκομείο το 5% θα καταλήξει κατά τη διάρκεια της νοσηλείας από επιπλοκές όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες κλπ.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου οφείλεται σε αιφνίδια απόφραξη μιας εκ των 3 στεφανιαίων αρτηριών, δηλαδή των αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Η απόφραξη οφείλεται σε δημιουργία θρόμβου (πήγματος αίματος) σε ένα σημείο του αγγείου, στο οποίο συνήθως προϋπήρχε ένα στένωμα που ονομάζεται αθηρωματική πλάκα (Εικόνα 1). Το αποτέλεσμα της διακοπής της κυκλοφορίας σε μια στεφανιαία αρτηρία είναι αδυναμία παροχής οξυγόνου στην περιοχή της καρδιάς που αιματώνεται από τη συγκεκριμένη αρτηρία. Εάν η διακοπή της κυκλοφορίας παραταθεί πέραν των 30 λεπτών, τότε αρχίζει η διαδικασία της νέκρωσης η οποία είναι τόσο πιο εκτεταμένη όσο περισσότερο παρατείνεται ο χρόνος απόφραξης της αρτηρίας.



Από όλα τα παραπάνω καθίσταται αντιληπτό ότι αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε περιπτώσεις οξέος εμφράγματος η έγκαιρη προσέλευση στο νοσοκομείο. Επομένως, σε πρώτη φάση είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση του κοινού σχετικά με συμπτώματα που συνοδεύουν το οξύ έμφραγμα έτσι ώστε όταν αυτά εκδηλωθούν να μην υπάρξουν καθυστερήσεις οι οποίες μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες. Επιγραμματικά, η αιφνίδια εμφάνιση πόνου στο κέντρο του στήθους, είτε σα σφίξιμο ή κάψιμο που αντανακλά κατά περίπτωση στον τράχηλο και στην κάτω γνάθο, στη ράχη και στα άνω άκρα, ειδικά όταν συνοδεύεται από ψυχρή εφίδρωση και ενίοτε από ναυτία, θα πρέπει να θεωρείται ύποπτο και να κινητοποιεί τον ασθενή στο να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σήμερα με τις μονάδες εντατικής θεραπείας και της σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις, το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Αφού γίνει η διάγνωση, άμεση προτεραιότητα μετά την αντιμετώπιση του πόνου είναι η διάνοιξη του αποφραγμένου αγγείου, είτε φαρμακευτικά με παράγοντες που διαλύουν τον θρόμβο, είτε μηχανικά με αγγειοπλαστική (το αποκαλούμενο μπαλονάκι), που αποτελεί και τον πιο σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης. Η αγγειοπλαστική πραγματοποιείται από εξειδικευμένους καρδιολόγους με τοπική αναισθησία χωρίς να απαιτείται τομή στο δέρμα, παρά μόνο με παρακέντηση (τρύπημα με βελόνη) κάποιας αρτηρίας είτε στο μηρό είτε στο χέρι. Μέσω αυτής της ‘οπής’ πραγματοποιείται αρχικά η κλασική στεφανιογραφία κατά την οποία χορηγείται σκιαγραφική ουσία στα αγγεία της καρδιάς με ειδικούς καθετήρες και εντοπίζεται το αγγείο το οποίο έχει αποφραχθεί. Κατόπιν δια μέσου της ίδιας οπής, κατευθύνεται στο συγκεκριμένο σημείο ένας καθετήρας με μπαλόνι στο άκρο του. Το μπαλόνι διαστέλλεται με εξωτερικούς χειρισμούς αποκαθιστώντας τη βατότητα του αγγείου και την αποκατάσταση της ανεμπόδιστης ροής του αίματος. Η επέμβαση τελειώνει με τοποθέτηση ενός μεταλλικού πλέγματος (το αποκαλούμενο στέντ) το οποίο εμποδίζει στο μέλλον την εμφάνιση στένωσης στο ίδιο σημείο του αγγείου (Εικόνα 2).



Παρά τη σημαντική συμβολή των τεχνικών που προαναφέρθηκαν στην επιβίωση των ασθενών με οξύ έμφραγμα, η πρόληψη χωρίς αμφιβολία αποτελεί την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη προσέγγιση για την αποφυγή των καταστροφικών του συνεπειών. Σήμερα με τη βοήθεια της ιατρικής έρευνας είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιοί είναι οι παράγοντες που ευνοούν την αρτηριοσκλήρυνση, δηλαδή την διαδικασία που σε βάθος χρόνου οδηγεί στην εμφάνιση στενωμάτων και τελικά απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών. Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η αποχή από το κάπνισμα, η διατήρηση της χοληστερίνης στα συνιστώμενα επίπεδα, η σωματική άσκηση που μεταφράζεται σε καθημερινό βάδισμα για 30-45 λεπτά, ο αποτελεσματικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η παχυσαρκία, η οποία μεταξύ άλλων συνδέεται και εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και η υγιεινή διατροφή που εξασφαλίζεται από την μεσογειακό τρόπο διατροφής (άφθονα φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, ψάρια, λευκό κρέας και όσπρια με περιορισμό των ζωικών προϊόντων) αποτελούν κομβικά σημεία στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η διαχείριση του άγχους επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ η κληρονομική επιβάρυνση είναι ένας παράγοντας στον οποίο ακόμη σήμερα δεν μπορούμε να παρέμβουμε.

Εκτός από τα παραπάνω υγειινοδιαιτικά μέτρα ιδιαίτερα σημαντική είναι η θέση του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου στο να εντοπιστούν άτομα σε αρχικά στάδια, πριν ακόμα εμφανιστούν τα συμπτώματα της νόσου (στηθάγχη). Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να πραγματοποιείται ένας αρχικός καρδιολογικός έλεγχος περίπου στο 40ο έτος της ηλικίας ή ακόμα νωρίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντική κληρονομική επιβάρυνση. Εκτός από το βασικό έλεγχο που περιλαμβάνει την λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση με μέτρηση αρτηριακής πίεσης, τον εργαστηριακό έλεγχο (με προσδιορισμό μεταξύ άλλων χοληστερίνης και σακχάρου) και το ηλεκτροκαρδιογράφημα, αποφασίζεται η κατά περίπτωση η αναγκαιότητα περαιτέρω ελέγχου όπως ηχωκαρδιογράφημα, δοκιμασία κοπώσεως κλπ.

Η συνεχής πρόοδος της Ιατρικής και της Καρδιολογίας ειδικότερα, μας έχει εφοδιάσει με σημαντικά όπλα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών με οξύ έμφραγμα, έτσι ώστε οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς να είναι σε θέση να έχουν μια φυσιολογικοί ζωή εφόσον αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Ωστόσο, η πραγματική επιτυχία στη μάχη εναντίον του εμφράγματος είναι η πρόληψη του. Το ρητό ‘κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν’ που είναι γνωστό από την εποχή του Ιπποκράτη, φαντάζει περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Χάθηκε" το Γκραν Κάνιον


Εντυπωσιακό βίντεο όπου τα σύννεφα εξαφανίζουν το φαράγγι του Γκραν Κάνιον!

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:







Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το χωριό της Κένυας που ζει στην απανθρωπιά


Οι εικόνες είναι σοκαριστικές. Ένα ολόκληρο χωριό σέρνει με τη βία ένα 14χρονο κορίτσι μακριά από το χωριό προκειμένου να μείνει με ένα σύζυγο που δεν έχει δει ποτέ.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εμπορική συναλλαγή ανάμεσα στον πατέρα και τον άνδρα που θέλει να την παντρευτεί. Η παραδοσιακή γαμήλια τελετή της φυλής Ποκότ στην Κένυα παρά τις αντιρρήσεις των ανήλικων κοριτσιών συνεχίζεται.

Η βίαιη τελετή σηματοδοτεί το πέρασμα των κοριτσιών στη γυναικεία φύση και το χωριό γίνεται «πλουσιότερο» καθώς οι γαμπροί τους δίνουν κατσίκες, καμήλες κι αγελάδες για προίκα. Τα κορίτσια μαθαίνουν για την αγοραπωλησία μόνο όταν της υποχρεώνουν σε απομόνωση για ένα μήνα, πριν πραγματοποιηθεί η γαμήλια τελετή.

Ένας από τους λόγους που κρατούν οι γονείς επτασφράγιστο μυστικό το γάμο, είναι ο φόβος ότι η κοπέλα θα το σκάσει από το χωριό.

Αν και ο νόμος στην Κένυα απαγορεύει το γάμο στην παιδική ηλικία, τα περισσότερα κορίτσια είναι μικρότερα των 15 ετών.

Δείτε τις φωτογραφίες










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταστατικός καρκίνος ήπατος από καρκίνο παχέος εντέρου


Οι συχνότερες ηπατικές μεταστάσεις προέρχονται από καρκίνο παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στον άνθρωπο (τρίτος σε σειρά συχνότητας στις ΗΠΑ). Οι μισοί περίπου από τους ασθενείς αυτούς θα αναπτύξουν ηπατικές μεταστάσεις.

Η χειρουργική εκτομή είναι η πιο ριζική και αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Δυστυχώς η χειρουργική εκτομή είναι δυνατό να εφαρμοσθεί στο 20% περίπου των ασθενών με ηπατικές μεταστάσεις είτε
  • λόγω πολύ προχωρημένης νόσου που καθιστά μη εξαιρέσιμη την νόσο είτε
  • λόγω άλλων προβλημάτων του ασθενούς που του απαγορεύουν μια χειρουργική επέμβαση (π.χ. καρδιολογικά προβλήματα).

Η χημειοθεραπεία, παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει τελευταία στον χώρο, όταν χορηγείται ως μόνη θεραπεία, δεν έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αντίθετα όταν συνδυάζεται με την χειρουργική εκτομή μπορούμε να μιλάμε για πολυετή επιβίωση ή ακόμη και πλήρη ίαση. Η χημειοθεραπεία επίσης είναι δυνατό να εφαρμοσθεί προεγχειρητικά με αποτέλεσμα συρρίκνωση του όγκου και έτσι ένας ασθενής με μετάσταση η οποία είχε εμφανιστεί αρχικά ως μη εξαιρέσιμη να μετατραπεί σε εξαιρέσιμη και να είναι τελικά δυνατή η χειρουργική πλήρης αφαίρεση του όγκου.

Γίνεται κατανοητό ότι η αντιμετώπιση τέτοιων ασθενών απαιτεί την ενασχόληση ομάδας ειδικών στην οποία ομάδα συμμετέχουν χειρουργός ογκολόγος, κλινικός ογκολόγος, ακτινολόγος και παθολογοανατόμος ώστε να καταστρωθεί και να εφαρμοσθεί το σχέδιο θεραπείας εξατομικευμένο για κάθε άρρωστο και τις ανάγκες του, στο οποίο σχέδιο καθορίζονται με ακρίβεια η σειρά, ο χρόνος εφαρμογής και το είδος της θεραπείας που θα εφαρμοσθεί κάθε φορά ώστε να κερδηθεί η μάχη με την μεταστατική νόσο.


Διαβάστε περισσότερα...

Περπατώντας σε… γυαλί


Μπορεί ο χειμώνας να φέρνει μαζί του κρύο, χιόνια και παγωνιά, αλλά αυτό κάποιες φορές μπορεί να έχει και τη μαγεία του. Ένα από τα προνόμια, λοιπόν, του χειμώνα είναι ότι σου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθείς τοπία που το χειμώνα έχουν μία ιδιαίτερη ομορφιά.

Ένα από αυτά είναι και οι παγωμένες λίμνες. Και ειδικά όταν έχεις τη δυνατότητα να περπατήσεις πάνω σε αυτές, γίνεται εμπειρία.

Την εμπειρία αυτή απόλαυσαν και δύο φίλοι, κατά τη διάρκεια πεζοπορίας τους, στη Σλοβακία, στα όρη Τάρτα, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με ένα στολίδι της φύσης. Αυτή η λίμνη όχι μόνο ήταν παγωμένη αλλά η επιφάνειά της ήταν τόσο καθαρή… σαν γυαλί!

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τζιπ περνάει... πάνω από ταξί


Κάμερα κατέγραψε ένα περίεργο τρακάρισμα. Ένα τζιπ πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, συγκρούστηκε με ταξί και στην συνέχεια πέρασε από πάνω του. Σύμφωνα με τα σχόλια των χρηστών που είδαν το βίντεο το τροχαίο συνέβη σε δρόμο της Ταϊβάν.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί έγραψε την «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» ο Ντίκενς;


Χριστούγεννα 1843, στη Βικτωριανή Αγγλία. Ο σπαγκοραμμένος και τσιφούτης Εμπενίζερ Σκρουτζ, είναι ένας ελεεινός, άπληστος τοκογλύφος, του οποίου μοναδική χαρά αποτελεί η δυστυχία των συνανθρώπων του.

Μισεί τα Χριστούγεννα, υποστηρίζοντας πως όλα είναι μια απάτη, ενώ απεχθάνεται τους ανθρώπους που είναι χαρούμενοι τις γιορτές. Εκμεταλλεύεται τον φτωχό και εργατικό υπαλληλάκο του, Μπομπ Κράτσιτ, βάζοντάς τον να δουλεύει όλη μέρα, πληρώνοντάς τον ελάχιστα, αδιαφορώντας παγερά για την τραγική οικονομική του κατάσταση.



Το βράδυ της Παραμονής, όταν ο Σκρουτζ πηγαίνει σπίτι του, το φάντασμα του πρώην συνεργάτη του, Τζέικομπ Μάρλεϋ, εμφανίζεται μπροστά του, προσπαθώντας να του εξηγήσει πως αν δεν αλλάξει τρόπο και στάση ζωής, θα έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν…Την ίδια νύχτα, 3 πνεύματα, θα επισκεφτούν τον ξεροκέφαλο γεροτσιγκούνη. Θα τον ταξιδέψουν στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και θα προσπαθήσουν να ζεστάνουν την καρδιά του, δείχνοντάς του τα λάθη στη ζωή του και προτρέποντάς τον να αλλάξει τη διαγραφόμενη πορεία του. Είναι δυνατόν να αλλάξει ο γεροτσιφούτης;

Ο Ντίκενς ξεκίνησε να γράφει τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία τον Οκτώβριο του 1843 και του πήρε περίπου δύο μήνες για να την ολοκληρώσει. Εκείνες τις ημέρες στην Αγγλία επικρατούσε ένας απίστευτος παγετός.

Έτσι, στο βιβλίο του, ο συγγραφέας συνδύασε τον καιρό με τα Χριστούγεννα και μάλιστα λέγεται πως γι’ αυτό, τα Χριστούγεννα, για όλο τον κόσμο, είναι συνδεδεμένα με το χιόνι.

Ο Ντίκενς, έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά και μέσα από την αγάπη που έτρεφε ο ίδιος για τα Χριστούγεννα, προσπάθησε να κάνει τους αναγνώστες του να ανακαλύψουν ξανά τις μικρές, απλές, γεμάτες ζεστασιά οικογενειακές στιγμές, γεμίζοντας τις καρδιές τους καλοσύνη και κάνοντάς τους να ξεχάσουν έστω και για λίγο τη φτώχεια και τη δυστυχία τους. Όταν ολοκλήρωσε το βιβλίο, πλήρωσε ο ίδιος τα χρήματα για την έκδοσή του, ενώ απαίτησε η τιμή να είναι εξαιρετικά χαμηλή, ούτως ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να το αγοράσουν.

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1843 και μέσα σε μια εβδομάδα, 6.000 αντίτυπα του βιβλίου κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν.

Ο κόσμος κυριολεκτικά, αγκάλιασε την ιστορία, λες και έψαχνε απεγνωσμένα κάτι να κρατηθεί, να τον γεμίσει αισιοδοξία.

Όσον αφορά τα έσοδα, σίγουρα δεν ήταν τα αναμενόμενα, η επιτυχία όμως ήταν τεράστια και ακόμη μεγαλύτερη η χαρά που έδωσε ο Ντίκενς σε όλους τους ανθρώπους, εκείνη την άθλια εποχή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μωρό αντικρίζει… δίδυμα


Για ένα μωρό όλες οι εμπειρίες είναι νέες και… μπερδεμένες. Πόσο μάλλον όταν βλέπει για πρώτη φορά δίπλα του δίδυμα μωρά! Δείτε την αντίδραση του μικρού Λάντον, ο οποίος τώρα γνωρίζει… τον κόσμο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικός αντί για κλήσεις μοιράζει δώρα


Η αναπάντεχη έκπληξη των οδηγών.

Ο αστυνομικός Scot VanSolkema από το τμήμα του Λόουελ στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, ζητούσε από οδηγούς να σταματήσουν στην άκρη. Ωστόσο, προς έκπληξη των πολιτών, δεν αφορούσε σε έλεγχο ρουτίνας αλλά σε κάτι άκρως εκπληκτικό που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.

Ο VanSolkema, όχι μόνο δε μοίραζε κλήσεις στους αποσβολωμένους οδηγούς, αλλά δώρα εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γιαγιά της μαριχουάνας


Η 91χρονη που φτιάχνει συνταγές με το αγαπημένο της… χόρτο.

Υποδεχτείτε την Nonna Marijuana, την 91χριονη γιαγιά λάτρη της μαριχουάνας η οποία μαγειρεύει περίφημες συνταγές, όχι ακολουθώντας τα παραδοσιακά βιβλία μαγειρικής, αλλά με ένα «πονηρό» χόρτο. Όπως φυσικά μαρτυρά και το ψευδώνυμο της, η ηλικιωμένη βάζει στις κατσαρόλες της μαριχουάνα.

Η γιαγιά της μαριχουάνας

Η ίδια διαθέτει και συντηρεί έναν κήπο με θεραπευτική μαριχουάνα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και μαζί με την κόρη της φτιάχνουν συνταγές με βάση, τι άλλο; την κάνναβη.

Διαδικτυακή εκπομπή, φιλοξένησε την… δαιμόνια αυτή γυναίκα και της ζήτησε να ετοιμάσει μια από τις συνταγές της. Ο οικοδεσπότης Matt Zimbric παρακολούθησε όλη τη διαδικασία παρασκευής του «Pot-cciatore», μια συνταγή με κοτόπουλο...



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο γαλαξίας της Wikipedia


Αναρτήσεις της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας παρουσιάζονται με τη μορφή άστρων.

Τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και «καταναλώνουμε» πληροφορίες από τη δημοφιλή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia παρουσιάζει το project ενός γάλλου φοιτητή μηχανολογίας, του Owen Cornec.

Η ιστοσελίδα WikiGalaxy που δημιούργησε ο φοιτητής, παρουσιάζει κάθε θέμα της Wikipedia σαν ένα αστέρι σε έναν εικονικό γαλαξία και επιτρέπει στο χρήστης να πλοηγηθεί μέσα σε αυτόν, δείχνοντας πως τα διαφορετικά θέματα συνδέονται μεταξύ τους.

Η έκδοση beta του WikiGalaxy περιέχει 100.000 άρθρα-άστρα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την παρουσίαση του project...








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...