Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Επιστήμονες εντόπισαν σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έπιασαν «στα πράσα» τη συγχώνευση δύο αστρικών σωμάτων.

Δύο τεράστια αστρικά σώματα στο στάδιο της «συγχώνευσης» εντόπισαν αστρονόμοι, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορέσουμε ίσως να δούμε για πρώτη φορά πώς «γεννιούνται» τα υπερμεγέθη άστρα (supermassive stars).

Μια ομάδα ισπανών επιστημόνων ανέφεραν, ότι κατάφεραν να δουν δύο γιγαντιαία άστρα σε πολύ κοντινή τροχιά.
Το σύστημα αστέρων MY Camelopardalis βρίσκεται «φωλιασμένο» μέσα σε ένα μικρό, ανοιχτό σύμπλεγμα αστεριών (Alicante 1), το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 13.000 ετών φωτός μακριά από τη Γη.

Ο ήλιος μας είναι ένα σχετικά σπάνιο άστρο, στην απομόνωσή του. Τα περισσότερα άστρα στο γαλαξία μας έχουν σχηματιστεί σε δυαδική ή πολλαπλά συστήματα, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.



Προς το παρόν, τα αστρικά αυτά σώματα κινούνται με ταχύτητες περίπου 621.000 μιλίων την ώρα, ενώ εκτιμάται ότι η ηλικία τους δεν είναι μεγαλύτερη των 2 εκατ. ετών. Κάθε ένα από αυτά έχει μια ακτίνα περίπου 700 φορές μεγαλύτερη της Γης, όμως περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του περίπου στον ίδιο χρόνο.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν το σπάνιο αυτό αστρονομικό φαινόμενο μέσα από το τηλεσκόπιο του παρατηρητηρίου Calar Alto Observatory και μπόρεσαν να εκτιμήσουν και τη θερμοκρασία και το σχήμα των δύο αυτών σωμάτων.

Τα άστρα αυτά έχουν μάζα 38 και 32 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και ολοκληρώνουν μια πλήρη τροχιά σε κάτω από 1,2 ημέρες.



Αυτό σημαίνει ότι ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας τους έχουν ήδη «ακουμπήσει» και αλληλεπιδρούν και είναι τόσο κοντά το ένα στο άλλο, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τελικά θα συγχωνευθούν σε ένα.

Το άστρο-γίγας που θα προκύψει, εκτιμάται ότι θα έχει μάζα τουλάχιστον 60 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο του Αλικάντε.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το τι μπορεί να συμβεί μετά, όμως οποιαδήποτε συγχώνευση είναι πιθανό να είναι γρήγορη, εκρηκτική και να οδηγήσει στην απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.