Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Μνήμη ελέφαντα…


Έχετε ποτέ απορήσει με κάποιους που μπορεί να θυμούνται απίστευτες λεπτομέρειες γεγονότων περασμένων ετών ενώ εσείς μπορεί να μην θυμάστε τι φάγατε εχθές;

Η μνήμη επηρεάζεται σαφώς από κάποιους γενετικούς παράγοντες αλλά καλλιεργείται και σε σημαντικό βαθμό. Η διατροφή σας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων οι οποίοι είναι εξαιρετικά ευεργετικοί στην μνήμη παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία στην καρδιά σας. Αυτές οι τροφές, σύμφωνα με ερευνητές, δρουν συνεργικά μεταξύ τους, δηλαδή ο συνδυασμός τους είναι πιο αποτελεσματικός σε σύγκριση με την μεμονωμένη κατανάλωσή τους.

Χαρακτηριστικά των τροφών αυτών είναι το αυξημένο περιεχόμενό τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Επομένως, εάν θέλετε να ενισχύσετε την μνήμη σας και παράλληλα να προστατέψετε την καρδιά σας βάλτε στη διατροφή σας τροφές με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλες, σολωμός), θαλασσινά, τοφού (τυρί από γάλα σόγιας), αμύγδαλα, καρύδια, έλαιο λιναρόσπορου, ελαιοκράμβη.

Τροφές με αυξημένο περιεχόμενο αντιοξειδωτικών: φρούτα και λαχανικά (προτιμήστε εκείνα με έντονα χρώματα γιατί αυτά έχουν μεγαλύτερο περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά), ελαιόλαδο.

Τροφές με αυξημένο περιεχόμενο σε φυτικές ίνες: λαχανικά, φρούτα (ιδιαίτερα με το φλοιό), μη επεξεργασμένα δημητριακά, όσπρια.

Τέλος πρέπει να σημειώσουμε πως για να αποκομίσει κάποιος τα οφέλη των παραπάνω τροφών πρέπει να τα επιλέξει και να τα καταναλώνει συστηματικά.

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Διαβάστε περισσότερα...