Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Απαγορεύτηκε η χρήση αντικαρκινικού φαρμάκου στις ΗΠΑ



Κρίθηκε αναποτελεσματικό και επικίνδυνο
.
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν επιτρέπει τη χρήση του φαρμάκου Avastin του ελβετικής εταιρείας Roche για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού, καθώς η δράση του έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και επικίνδυνη.

«Οι γυναίκες που λαμβάνουν το Avastin για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού εκτίθενται σε παρενέργειες, οι οποίες είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους» δήλωσε η διευθύντρια του FDΑ, Μάργκαρετ Άμπουργκ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της υπηρεσίας, «δεν υπάρχει απόδειξη της αποτελεσματικότητας κατά του καρκίνου με την καθυστέρηση της ανάπτυξης του όγκου» των ασθενών ή για την «παράταση της ζωής τους».

Ωστόσο το Avastin μπορεί να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των νεφρών και του εγκεφάλου, ανέφερε η FDA.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανδρική γονιμότητα και διατροφή



Προσέξτε το σωματικό βάρος, την ισορροπία στη διατροφή και το αλκοόλ.

Η διατροφή είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του σπέρματος. Αν και δεν μπορείτε να τους ελέγξετε όλους υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν το σπέρμα είναι το σωματικό βάρος, η ισορροπία στη διατροφή και το αλκοόλ.

Είναι πιο πιθανό να έχετε υγιές σπέρμα αν διατηρείτε φυσιολογικό βάρος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός μη στερητικού διατροφικού πλάνου το οποίο μπορεί να τηρηθεί τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Η πιθανότητα να διατηρήσετε το υγιές βάρος που μόλις αποκτήσατε αυξάνεται αν αυτό συνδυαστεί με άσκηση και την υιοθέτηση σωστής συμπεριφοράς υγείας.

Παρόλο που οι έρευνες είναι διφορούμενες, υπάρχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, έλλειψη των οποίων, φαίνεται πως επηρεάζει αρνητικά το σπέρμα. Για παράδειγμα: βιταμίνη C (πηγές: πιπεριές, μπρόκολο, πορτοκάλια, κτλ), E (πηγές: ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, κτλ), το φυλλικό οξύ (πηγές: μπρόκολο, λάχανο Βρυξελλών, σπαράγγια, κτλ), ο ψευδάργυρος (πηγές: θαλασσινά, γαλακτοκομικά, ψωμί, κτλ), το σελήνιο (πηγές: καρύδια, ψάρια, θαλασσινά, συκώτι, νεφρά), κτλ.

Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Καταναλώστε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, που είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και έχετε ποικιλία.

Επιλέξτε τουλάχιστον πέντε μερίδες τροφίμων ολικής άλεσης την ημέρα και περιορίστε τη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Προτιμήστε χαμηλότερες σε λιπαρά τροφές όπως είναι το ψάρι το κοτόπουλο, γαλοπούλα και το χοιρινό. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο κολιός, οι σαρδέλες, κτλ περιέχουν ω-3 λιπαρά τα οποία φαίνεται πως συμβάλλουν στην υγεία του σπέρματος.

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή σας. Αυτά περιέχονται σε ζωικά προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, τα τηγανητά, κτλ. Επίσης, καταναλώστε τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ανά ημέρα.

Υπερκατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά το σπέρμα και σχετίζεται με δίαιτα χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά. Περιορίστε το αλκοόλ σε δυο ποτά την ημέρα (1 ποτό ισοδυναμεί περίπου με 330 ml μπύρας, 150 ml κρασί ή 40 ml άλλων ποτών όπως βότκα, ουίσκι, κτλ).

Άλλοι παράγοντες

Η άσκηση κάνει καλό στη γονιμότητα σας αλλά και γενικότερα στην υγεία σας. Υψηλά επίπεδα όμως μειώνουν τη τεστοστερόνη σας και αυτό μπορεί να την επηρεάσει. Το κάπνισμα μειώνει τον αριθμό και τη κινητικότητα του σπέρματος ενώ η μαριχουάνα μειώνει τον αριθμό και επηρεάζει αρνητικά τη μορφολογία του. Επιπρόσθετα, το κάπνισμα σχετίζεται με μείωση του επίπεδου των βιταμινών C και Ε στο αίμα.

Υπάρχουν και άλλοι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το σπέρμα, μερικοί είναι οι εξής: στρες, κοκαΐνη, αμφεταμίνες, σάουνα, μπάνιο με πολύ ζεστό νερό, στεροειδή και συμπληρώματα τεστοστερόνης, κάποια φάρμακα, χημειοθεραπεία, πυρετός, ατμοσφαιρική ρύπανση, συχνότητα των επαφών, στενά εσώρουχα, η ηλικία κτλ.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι χρειάζονται 2-3 μήνες για την ωρίμανση του σπέρματος, άρα οι αλλαγές στη διατροφή σας πρέπει να γίνουν από νωρίς ώστε να έχουν αποτέλεσμα στο παρόν!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο



Τι διαπίστωσε η Επίτροπος Διοικήσεως για το 2010.

Στην ετήσια έκθεση του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως καταγράφονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακρίσεις εις βάρος κυρίως ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι κρατούμενοι, οι μετανάστες και οι έγκυες εργαζόμενες γυναίκες.

Η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου επέδωσε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την ετήσια έκθεσή της για το έτος 2010, όπως επίσης και τις ετήσιες εκθέσεις της Αρχής κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων και της Αρχής Ισότητας.

Η κα Σαββίδου σημείωσε ότι του χρόνου θα επιδοθούν πέντε εκθέσεις, στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων του Γραφείου της Επιτρόπου Διοίκησης.

Ερωτηθείσα σχετικά είπε ότι ο αριθμός των παραπόνων των πολιτών παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια και ανέρχεται γύρω στις 3.000 χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων των παραπόνων των δύο Αρχών. Η κα Σαββίδου είπε ακόμη ότι «δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως σε βάρος ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως κρατούμενοι και μετανάστες».

Πρόσθεσε ότι στον χώρο εργασίας παρατηρούνται διακρίσεις κυρίως λόγω φύλου και εις βάρος εγκύων εργαζόμενων, σημειώνοντας ότι παρατηρούνται απολύσεις και μη προαγωγές γυναικών λόγω εγκυμοσύνης.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι οικονομικές συγκυρίες δεν επιτρέπουν την περαιτέρω στελέχωση του Γραφείου της Επιτρόπου Διοίκησης με επιπρόσθετο προσωπικό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι γίνεται περισσότερος έλεγχος για το πως ξοδεύονται πλέον τα χρήματα του δημοσίου, και αυτό το βλέπω, κυρίως, από παράπονα που υποβάλλουν πολίτες, των οποίων το δημόσιο βοήθημα διακόπτεται ξαφνικά.

«Βλέπουμε ότι και το Γραφείο Ευημερίας κάνει πλέον ένα πιο σοβαρό έλεγχο και όπου διαπιστώσει εκούσια άνεργους σταματάει το δημόσιο βοήθημα», κατέληξε.


Διαβάστε περισσότερα...

Η νέα μόδα για να βγάλει κάποιος λεφτά μέσα στην κρίση...



Είχατε σκεφτεί ποτέ να ασχοληθείτε με τα... χαρούπια; Υπάρχουν παντού σε αφθονία στην Ελλάδα, θέλουν ελάχιστη φροντίδα και... ναι, μπορούν να σας εξασφαλίσουν ένα καλό εισόδημα σε δύσκολους καιρούς.

Κάτι ξέρει ο κύριος Ηλίας Μανούσακας που ασχολήθηκε επαγγελματικά με τα χαρούπια και έφτιαξε μάλιστα μια πρωτοπόρα μονάδα επεξεργασίας στην Κρήτη, για να αξιοποιήσει αυτό τον ανεκμετάλλευτο θησαυρό.

Με μηχανήματα που σχεδόν στο σύνολό τους είναι δικές του πατέντες, κατάφερε να δημιουργήσει πολλούς κωδικούς προϊόντων για τελική χρήση από τον καταναλωτή, όπως διαβάζουμε στο FlashNews.

Υποκατάστατο καφέ, σιρόπι, κακάο, τσάϊ, αλέυρι ακόμα και ρακή είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που μπορεί να παράξει από το χαρούπι, στην πρότυπη μονάδα του στην Αργυρούπολη του Ρεθύμνου.



Όπως εξηγεί ο κύριος Μανούσακας οι λοβοί των χαρουπιών μαζεύονται πριν από τις χειμερινές βροχές. Τα χαρούπια καθαρίζονται με αέρα για να αφαιρεθούν όλα τους τα φύλλα καθώς και τα μικρά κλαδιά. Μετά καθαρίζονται με υγρό και στεγνό καθαρισμό για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Μετά σπάνε και ο λοβός του χαρουπιού κόβεται σε μικρότερα κομμάτια για να βγει ο σπόρος.
Οι λοβοί περνούν από νέα επεξεργασία για να δημιουργηθεί το ευρύ φάσμα των προϊόντων από χαρούπι...

Ήδη ο κ. Μανούσακας κινείται δραστήρια για την τελειοποίηση των συστημάτων παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων από Χαρούπι τα οποία ήδη διαθέτει σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων αλλά και σε αγορές του εξωτερικού, δείχνοντας τον δρόμο για εναλλακτικές μορφές επενδύσεων που μπορούν να αποφέρουν μεγάλο όφελος...


Διαβάστε περισσότερα...

Οι τελικές αποφάσεις για την εφεδρεία



Κατεπείγουσα εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου για την εφεδρεία, προκειμένου να υπάρξουν νέες διευκρινίσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, και το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε νέα διευκρινιστική εγκύκλιο, με την οποία δίδει σαφή παραδείγματα για το τί θα ισχύσει στις συγκεκριμένες κατηγορίες, τόσο σε ό,τι αφορά τα έτη ασφάλισης, όσο και τα όρια ηλικίας που απαιτούνται για γυναίκες και άνδρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε εργασιακή εφεδρεία τίθενται όλοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα, με σχέση εργασία ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και το μόνιμο προσωπικό που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ, με την προϋπόθεση ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2013 θα υπολείπονται το πολύ δύο έτη ασφάλισης από την απαιτούμενη 35ετία, ή από την συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας.

Για να περάσουν σε «εφεδρεία» οι υπάλληλοι θα πρέπει να συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με την εγκύκλιο, όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει τα 35 έτη ασφάλισης, αποχωρούν άμεσα, καθώς λύεται αυτοδικαίως η σχέση εργασίας τους, ακόμη και αν επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Επίσης, αναλύονται τα όρια και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ταμείων ΙΚΑ, ειδικών ταμείων, ΕΤΑΠ ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί τύπου) και ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί).

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε μαθητές ακριτικών περιοχών



Με το πρόγραμμα «Πλοήγηση στον Κόσμο» της COSMOTE.

Σε δύο ακόμη νησιά, την Κάρπαθο και την Κάσο, ταξίδεψε το πρόγραμμα της COSMOTE για σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, «Πλοήγηση στον Κόσμο».

Επτά σχολεία και περίπου 350 μαθητές απέκτησαν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ανεβάζοντας τον αριθμό των μαθητών που μέσω του προγράμματος περνούν στην ψηφιακή εποχή στους 2000.

Ειδικότερα, στην Κάρπαθο διατέθηκε τεχνολογικός εξοπλισμός στα σχολεία της Αρκάσσας, του Μεσοχωρίου, της Ολύμπου, του Απερίου και του Διαφανίου.

Η παρουσίαση του προγράμματος «Πλοήγηση στον Κόσμο» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Καρπάθου, καθώς και την τοπική κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου σε ειδική εκδήλωση παρουσία των τοπικών αρχών, εκπαιδευτικών, αλλά και μαθητών.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γ. Μαχαιρίδης, μέσω skype χάρη στον τεχνολογικό εξοπλισμό που παρείχε η εταιρεία, αλλά και ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κ. Ν. Ράπτης. Ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα δημιουργήθηκε με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ολύμπου-Διαφίου και τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ολυμπιτών της Ρόδου που υποδέχτηκαν το πρόγραμμα με μαντινάδες και παραδοσιακή μουσική.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της εταιρείας για κάλυψη πραγματικών αναγκών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η εταιρεία στήριξε και την ανακατασκευή της αίθουσας του σηπτικού χειρουργείου και των δύο θαλάμων νοσηλείας του Κέντρου Υγείας Καρπάθου, ενώ χρηματοδότησε και την κατασκευή του Γηπέδου Basket και Volley στην τοπική κοινότητα Απερίου Καρπάθου. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην Κάσο και συγκεκριμένα στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο του Δήμου Κάσου. Επόμενοι σταθμοί θα είναι για δεύτερη φορά η Λέσβος και η Κρήτη, ενώ η χρονιά θα κλείσει με τη Νάξο και την Ευρυτανία.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα «Πλοήγηση στον Κόσμο»

Το πρόγραμμα «Πλοήγηση στον Κόσμο», εντάσσεται στις δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας της COSMOTE, μέσω του οποίου η εταιρεία εγκαθιστά στα σχολεία τεχνολογικό εξοπλισμό (οθόνη, κεντρική μονάδα υπολογιστή, wifi router, πολυμηχάνημα & web camera), προσφέροντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε υψηλές ταχύτητες.

Παράλληλα, η εταιρεία αναβαθμίζει το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο στις συγκεκριμένες περιοχές, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, αλλά έμμεσα και στους κατοίκους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2010 από τη νησιωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Λέσβο και έχοντας ήδη περάσει από τα νησιά Λήμνο, Ικαρία, Σάμο, Φούρνους, Ανάφη, Κύθνο, Κίμωλο, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Σίκινο, Φολέγανδρο, Τζιά και Κρήτη έχει εγκαταστήσει ασύρματο internet σε περισσότερα από 50 σχολεία. Στόχος του προγράμματος είναι να εξαπλωθεί σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Το «δίγλωσσο» περιβάλλον ευεργετικό για τα παιδιά



Τα βοηθάει να ασκούν τον εγκέφαλό τους.

Τα μωρά που ζουν σε δίγλωσσο περιβάλλον περνούν μεγαλύτερο διάστημα στο οποίο ο εγκέφαλός τους είναι περισσότερο ευλύγιστος σε διαφορετικές γλώσσες, σε σχέση με μωρά που ζουν σε περιβάλλον όπου μιλιέται μόνο μια γλώσσα.

Η νέα έρευνα εστίασε σε νεογνά που ζούσαν σε δίγλωσσο (Αγγλικά και Ισπανικά) και μονόγλωσσο σπίτι και ανακάλυψε ότι ο εγκέφαλος στην πρώτη ομάδα παρέμενε ευλύγιστος σε γλώσσες μέχρι την ηλικία των 10 έως 12 μηνών σε σύγκριση με 6 έως 9 μήνες για τα μωρά που ζούσαν σε σπίτι που μιλιέται μια μόνο γλώσσα.

Η παρατεταμένη ευλυγισία του εγκεφάλου σε μωρά που ζούσαν σε δίγλωσσο περιβάλλον μπορεί να οφείλεται στην έκθεση σε μεγαλύτερη ποικιλία ήχων, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η σχετική ποσότητα Αγγλικών ή Ισπανικών στην οποία εκτέθηκαν τα μωρά επηρέαζε το λεξιλόγιό τους ως παιδιά. Για παράδειγμα, όσο περισσότερο άκουγαν την Ισπανική γλώσσα ως νεογνά τόσο περισσότερες ισπανικές λέξεις γνώριζαν στην ηλικία των 15 μηνών.

Η Patricia Kuhl, δήλωσε ότι ο δίγλωσσος εγκέφαλος είναι συναρπαστικός επειδή αντανακλά τις ανθρώπινες ικανότητες για ευέλικτη σκέψη. Τα δίγλωσσα μωρά μαθαίνουν ότι αντικείμενα και γεγονότα στον κόσμο έχουν 2 ονόματα και με ευλυγισία επιλέγουν μεταξύ των ονομάτων, δίνοντας στον εγκέφαλο μια καλή ευκαιρία για άσκηση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κατανόηση περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που επιτρέπουν στα παιδιά να μάθουν πολλές γλώσσες μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην ενίσχυση της διγλωσσίας στους ενήλικες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι γλιτώνουν το χαράτσι της ΔΕΗ



Πέντε παρεμβάσεις για τις ευπαθείς ομάδες.

Σε μέτρα ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε ό,τι αφορά την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ προχωρά η κυβέρνηση.

Μετά τον σάλο που έχει προκληθεί από τα προβλήματα εφαρμογής του μέτρου (κοινωνικές ομάδες που δεν είχαν εξαιρεθεί, δυσκολίες πληρωμής από νοικοκυριά με μειωμένες αποδοχές και στεγαστικά δάνεια, λάθη στους υπολογισμούς κ.λπ.) αποφασίστηκε χθες να δρομολογηθούν πέντε παρεμβάσεις.

Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως αναφέρει το Έθνος, είναι:

• Αποφασίστηκε να εξαιρεθούν όλοι όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, ανεξαρτήτως της αιτιολογίας, καθώς και να εξαιρεθούν όλοι όσοι τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη, δηλώνοντας κάτι τέτοιο αμέσως στη ΔΕΗ.

• Εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από τον νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρξει η δυνατότητα ένταξής τους σε αυτές μετά από έλεγχο που θα διενεργείται επιτόπου από τριμελείς επιτροπές, που θα συσταθούν αμέσως.

• Αποφασίστηκε η ΔΕΗ να μη διακόπτει την παροχή ρεύματος σε πρόσωπο που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, ενώ αντίθετα να διακόπτει άμεσα το ρεύμα σε αυτούς που, παρά τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν, παριστάνοντας τους αδύναμους.

• Σε όσους έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, να υπάρξουν διευκολύνσεις στον διακανονισμό των δανείων τους.

• Θα αποσταλούν στους δήμους τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους πολίτες να διορθώσουν λάθη που έχουν παρατηρηθεί σε σχέση με το εμβαδόν, την τιμή ζώνης ή την παλαιότητα.

Όπως σημειώνεται αυτό θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εφόσον παρατηρηθούν υπερβάσεις ή αποκλίσεις, αυτές θα αντιμετωπιστούν συμψηφιστικά.

Όσοι δεν είχαν προλάβει να στείλουν μέσω sms την αίτηση υπαγωγής τους στις εξαιρέσεις του νόμου, μπορούν να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής sms έως τις 30 Νοεμβρίου 2011.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρώτοι βιονικοί φακοί επαφής!



Προβολή πληροφοριών μέσα στα μάτια μας... κυριολεκτικά.

Η προβολή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μπροστά στα μάτια μας ήρθε πιο κοντά στην υλοποίησή της, χάρη στη δημιουργία των πρώτων βιονικών φακών επαφής που υπόσχονται να κάνουν ακριβώς αυτό: θα προβάλλουν ολογραφικές εικόνες στο κοντινό οπτικό πεδίο του ανθρώπου που τους φοράει, θυμίζοντας τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στην ταινία «Εξολοθρευτής».

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ και του Ααλτο στην Φινλανδία έκαναν πειράματα σε ζώα και απέδειξαν ότι οι ηλεκτρονικοί φακοί είναι ασφαλείς, καθώς δεν υπήρξαν παρενέργειες.

Προς το παρόν, ο βιονικός φακός επαφής περιέχει μόνο ένα εικονοστοιχείο (pixel), όμως θεωρείται θέμα χρόνου να προστεθούν εκατοντάδες πίξελ στη συσκευή, οπότε οι φακοί θα είναι πλέον σε θέση να προβάλλουν στα μάτια του κατόχου τους ακόμα και σύντομα γραπτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Τέτοιοι φακοί θα μπορούσαν να βρουν ποικίλες εφαρμογές, όπως στα βιντεοπαιγνίδια και στα συστήματα πλοήγησης (navigation)ή, ακόμα, στην ιατρική, καθώς οι φακοί θα είναι δυνατό να συνδεθούν με βιοαισθητήρες στο σώμα του χρήστη, που θα προβάλλουν μπροστά στα μάτια του άμεσα ενημερωμένες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του (π.χ. το επίπεδο σακχάρου στο αίμα).

Οι φακοί περιλαμβάνουν μία νανο-αντένα που συλλέγει ασύρματα ενέργεια από κάποια εξωτερική πηγή, καθώς και ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα που αποθηκεύει την ενέργεια και την μεταφέρει σε ένα «τσιπάκι».

Ένα σημαντικό πρόβλημα που έπρεπε να ξεπεραστεί, είναι ότι το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να εστιάσει σε απόσταση μικρότερη από μερικά εκατοστά μπροστά του, συνεπώς δεν μπορεί να δει κάτι που προβάλλεται σε ένα φακό επαφής προσαρμοσμένο πάνω στο μάτι. Οι ερευνητές κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή την μεγάλη δυσκολία, κατασκευάζοντας ειδικούς φακούς (τύπου Φρέσνελ) πολύ πιο λεπτούς και επίπεδους από τους συμβατικούς, με συνέπεια να είναι πλέον δυνατή η εστίαση του αμφιβληστροειδούς του ματιού στις εικόνες που προβάλλονται στο βιονικό φακό, χωρίς μάλιστα αυτές να φαίνονται θολές.

Τα αρχικά πειράματα έγιναν με φακούς που τοποθετήθηκαν στα μάτια λαγών και έδειξαν ότι οι φακοί είναι ασφαλείς. Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλά ακόμα πρέπει να βελτιωθούν μέχρι η τεχνολογία να επιτρέψει την ασύρματη ενεργειακή τροφοδοσία και την προβολή ψηφιακών εικόνων μεγάλης καθαρότητας. Προς το παρόν, οι φακοί για να λειτουργήσουν, πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοστών από την ασύρματη μπαταρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Διευκολύνσεις για δημοσίους υπαλλήλους που έχουν δάνεια



«Πράσινο φως» από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σημαντικές διευκολύνσεις σε δανειολήπτες δημόσιους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών τους στην στεγαστική πίστη μετά την μείωση των αποδοχών τους, όπως πάγωμα των δόσεων, πληρωμή της μισής δόσης για ορισμένο χρονικό διάστημα, μεγάλη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, ενέκρινε το Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης στεγαστικών δανείων και δανείων επισκευών κατά κανόνα για 5 ή 10 έτη και δανείων μικροεπισκευών - μικροβελτιώσεων για 5 έτη και κατ' εξαίρεση για μικρότερη διάρκεια όταν η ηλικία του δανειολήπτη δεν επιτρέπει την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου για 5 ή 10 έτη ακριβώς, η αναστολή εξυπηρέτησης σε εξαιρετικές περιπτώσεις και η ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών.

Ειδικότερα αρχικά στους δανειολήπτες, που σωρευτικά:

- τα δάνειά τους άρχισαν να εξυπηρετούνται από 1.1.2005 μέχρι και 1.7.2010,

- η μηνιαία δόση των δανείων τους ανέρχεται σε ποσό ίσο ή μεγαλύτερο:

των 400 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια

των 250 ευρώ για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια

των 150 ευρώ για τα δάνεια μικροεπισκευών-μικροβελτιώσεων

- η ηλικία τους, κατά τη λήξη της διάρκειας του δανείου, δεν θα υπερβαίνει το 80ο έτος για τα στεγαστικά και τα ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια και το 75ο έτος για τα δάνεια μικροεπισκευών-μικροβελτιώσεων

Σε ειδικές περιπτώσεις δανειοληπτών για όλα τα δάνεια του στεγαστικού τομέα - ανεξάρτητα από το χρόνο έναρξης εξυπηρέτησής τους και το ύψος του ποσού της μηνιαίας δόσης:

-για λόγους υγείας ή οικογενειακούς λόγους, πολύτεκνων, τρίτεκνων, ειδικών αναγκών κ.λ.π.,

-όταν η μηνιαία δόση από το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων, που συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση αποδοχών τους, υπερβαίνει τα 6/10 αυτών, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ρύθμιση των οποίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της αίτησης επιμήκυνσης.

Το αίτημα για την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου θα εγκρίνεται από το ΔΣ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα είναι δυνατή η εξέταση από το ΔΣ. - κατά περίπτωση - αιτημάτων αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου - όχι πέραν των δύο ετών - και εντός της επιτρεπόμενης από το Νόμο ανώτερης διάρκειας εξυπηρέτησης του δανείου, με επιμήκυνση της διάρκειας και με κατά περίπτωση καταβολή ή κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου αναστολής.

Επίσης, μετά από αίτηση του δανειολήπτη, δόθηκε η δυνατότητα να γίνεται ρύθμιση του ληξιπρόθεσμου χρέους με το ισχύον επιτόκιο εξυπηρέτησης ενήμερης οφειλής.



Διαβάστε περισσότερα...

Χαμός με τα τέλη κυκλοφορίας - Πολλοί καταθέτουν πινακίδες για να μην πληρώσουν!



- Βήμα - βήμα τι πρέπει να κάνετε εάν θέλετε να καταθέσετε τις πινακίδες του αυτοκινήτου σας
- Αυξημένα κατά 10% τα τέλη κυκλοφορίας του 2012
- Αναλυτικός οδηγός για να δείτε πόσα θα πληρώσετε σύμφωνα με τα κυβικά του ΙΧ σας.


Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κυρίως μεγάλου κυβισμού σπεύδουν στις εφορίες για να καταθέσουν πινακίδες καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα προσαυξημένα τέλη κυκλοφορίας για το 2012. Εάν υπολογίσει κανείς και την πανάκριβη τιμή της βενζίνης αλλά και την έκτακτη εισφορά για τα οχήματα άνω των 1928 κυβικών καταλαβαίνει πως είναι πλέον απαγορευτικό να συντηρείς αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού.

Όπως επιβεβαίωσε στο Νewsit o φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης "τον τελευταίο καιρό ειδικά όσοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται και έχουν μεγάλα αυτοκίνητα άνω των 1928 κυβικών τα οποία επιβαρύνονται και με την έκτακτη εισφορά έως το 2014, σπεύδουν στις εφορίες για κατάθεση πινακίδων".

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΑΣ.
Όπως εξηγεί ο κύριος Αμπελιώτης "για να καταθέσει κάποιος τις πινακίδες πρέπει να έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και να μην έχει κάποια παράβαση ή κάποιο χρέος που να αφορά στο αυτοκίνητό του. Αν διαπιστωθεί έστω και ένα χρέος από μια κλήση για παράδειγμα αυτό πρέπει να εξοφληθεί ή να ρυθμιστεί. Επίσης πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει μαζί του την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και τις πινακίδες, το δίπλωμα και την ταυτότητά του και να απευθυνθεί στο τμήμα αυτοκινήτων της εφορίας. Η εφορία κρατά τις πινακίδες για έναν χρόνο. Εάν κάποιος θέλει να δηλώσει ακινησία του οχήματος πρέπει αφού τελειώσει με την εφορία να απευθυνθεί στις κατά τόπους νομαρχίες για να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Εάν κάποιος θελει να καταστρέψει το όχημα του θα πρέπει να συμβληθεί με κάποιο ιδιωτικό ΚΤΕΟ που θα αναλάβει αυτή τη διαδικασία".


Επίσης όπως μας είπαν στην εφορία Ν.Ψυχικού ο φορολογούμενος θα πρέπει να υπογράψει και μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρει σε ποιο πάρκινγκ ή γκαράζ θα έχει σταθμευμένο το όχημά του διότι απαγορεύεται να το έχει στο δρόμο δίχως πινακίδες.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ 2012

Τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων για το 2012 χωρίζονται σε 2 κατηγορίες ανάλογα με την ημερομηνία ταξινόμησης. Για τα επιβατικά Ι.Χ. τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου 2010 καθώς και για τις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, τα τέλη προσδιορίζονται αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα.
Πιο αναλυτικά θα πληρώσουμε:

• Έως 300 κυβικά εκατοστά 22 ευρώ
• Από 301 έως 785 κυβικά εκατοστά 55 ευρώ
• Από 786 έως 1.071 κυβικά εκατοστά 120 ευρώ
• Από 1.072 έως 1.357 κυβικά εκατοστά 135 ευρώ
• Από 1.358 έως 1.548 κυβικά εκατοστά 240 ευρώ
• Από 1.549 έως 1.738 κυβικά εκατοστά 265 ευρώ
• Από 1.739 έως 1.928 κυβικά εκατοστά 300 ευρώ
• Από 1.929 έως 2.357 κυβικά εκατοστά 660 ευρώ
• Από 2.358 έως 3.000 κυβικά εκατοστά 880 ευρώ
• Από 3.001 έως 4.000 κυβικά εκατοστά 1.100 ευρώ
• Από 4.001 και άνω κυβικά εκατοστά 1.320 ευρώ

Για τα ΙΧ που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, τα τέλη υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Για παράδειγμα, ένα επιβατικό αυτοκίνητο με εκπομπές 150 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας ίσα με 150x1,70=255 ευρώ. Για ένα αυτοκίνητο με εκπομπές 195 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο καταβάλλει τέλη ίσα με 195x2,55=497,25 ευρώ.

Η διάθεση των σημάτων θα γίνει και φέτος από τις τράπεζες.

Στην εφορία θα πρέπει να απευθύνονται οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν λάβει ειδοποιητήριο, το έχουν χάσει, στο ειδοποιητήριο αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία, στην περίπτωση εκπρόθεσμης προμήθειας και στην περίπτωση που το όχημα τίθεται σε κυκλοφορία μετά την 1η Οκτωβρίου 2011. Στις περιπτώσεις αυτές, η προμήθεια του σήματος γίνεται με την προσκόμιση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

Η προθεσμία προμήθειας του σήματος τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου και εκπρόθεσμη αγορά του συνεπάγεται πρόστιμο 30 ευρώ αν το σήμα κοστίζει λιγότερα από 30 ευρώ ή ίσο με το ύψος του τέλους αν υπερβαίνει τα 30 ευρώ. Σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή καταστροφής του ειδικού σήματος, στον κάτοχο χορηγείται νέο σήμα χωρίς άλλη επιβάρυνση αλλά με πρόστιμο 30 ευρώ.



Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας - Πόσο θα πληρώσουμε



Από τα μέσα Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν να στέλνονται από την εφορία τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν το τέλος και να παραλάβουν τα σήματά τους μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμο που ισούται με το διπλάσιο του τέλους που τους αναλογεί.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει ήδη στις εφορίες την εγκύκλιο καθώς και τα σήματα για να αρχίσουν να μοιράζονται στα μέσα του τρέχοντος μήνα. Φέτος, τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι αυξημένα και μπορείτε να δείτε πως διαμορφώνονται στους παρακάτω πίνακες.

Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31/10/2010 καθώς και για δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους:

Έως 300 κυβικά εκατοστά 22 ευρώ
Από 301 έως 785 κυβικά εκατοστά 55 ευρώ
Από 786 έως 1.071 κυβικά εκατοστά 120 ευρώ
Από 1.072 έως 1.357 κυβικά εκατοστά 135 ευρώ
Από 1.358 έως 1.548 κυβικά εκατοστά 240 ευρώ
Από 1.549 έως 1.738 κυβικά εκατοστά 265 ευρώ
Από 1.739 έως 1.928 κυβικά εκατοστά 300 ευρώ
Από 1.929 έως 2.357 κυβικά εκατοστά 660 ευρώ
Από 2.358 έως 3.000 κυβικά εκατοστά 880 ευρώ
Από 3.001 έως 4.000 κυβικά εκατοστά 1.100 ευρώ
Από 4.001 και άνω κυβικά εκατοστά 1.320 ευρώ
Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

ΑΝΘΡΑΚΑ (γρμ CO2ανά χιλιόμετρο)ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (σε ευρώ)
0 - 1000
101-1200,90
121-1401,10
141-1601,70
161-1802,25
181-2002,55
201-2502,80
250 και άνω3,40



Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος.


Πηγή: http://www.newsit.gr
 

Διαβάστε περισσότερα...

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη



Στο «κόκκινο» οι ατμοσφαιρικοί ρύποι.

«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει τις τελευταίες ημέρες οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, γεγονός που οφείλεται στην αυξημένη χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων αλλά και στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή.

«Καταγράφονται επικίνδυνα επίπεδα ρύπων από τους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», δήλωσε το πρωί, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.

Οι αυξημένοι ρύποι παρατηρούνται από τις 16 Νοεμβρίου έως και σήμερα, ιδιαίτερα στις περιοχές Εγνατία, Λαγκαδά και Μαρτίου. Το πρόβλημα εντοπίστηκε τις καθημερινές, αφού το Σαββατοκύριακο υπήρξε μειωμένη χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Την ευθύνη για τη λήψη έκτακτων μέτρων έχει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εφόσον, όμως, οι ρύποι ξεπερνούν για πέντε συνεχόμενες ημέρες τα 110 μικρογραμμάρια.

«Συνιστούμε στους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον, τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, πνευμονολογικά και αναπνευστικά, να αποφεύγουν να κατεβαίνουν χωρίς λόγο στο κέντρο της πόλης», δήλωσε ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Μάξιμος Πετρακάκης.

Επιπλέον, ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες η κατάσταση -πιθανότατα- θα διατηρηθεί στο «κόκκινο», αφού οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας κάνουν λόγο για άπνοια. «Η κύρια πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, όμως βασικό ρόλο παίζουν και οι καιρικές συνθήκες», εξήγησε ο κ. Πετρακάκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο «Καλλικράτης» ντύνεται στο χακί



Ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας.

Η νέα δομή δυνάμεων του ελληνικού στρατεύματος, που θα επιφέρει δραστική μείωση λειτουργικών εξόδων, προσωπικού και μονάδων, είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η τετραμελής πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας καλείται να δράσει άμεσα και να υλοποιήσει όσα δεν τόλμησαν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι οι μοναδικές στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ που δεν έχουν προβεί σε ουσιαστικό εκσυγχρονισμό την τελευταία πεντηκονταετία!

Αυτό που άμεσα καλείται να πράξει η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι να ανασύρει και να επικαιροποιήσει την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση του 2002 που είχε συντάξει ο στρατηγός Π. Καράμπελας, επιτελάρχης, τότε, του ΓΕΕΘΑ και σήμερα του Αντώνη Σαμαρά.

Μια ρεαλιστική επιτελική μελέτη που είχε εγκρίνει η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ουδέποτε υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για να έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, η δομή τους θα πρέπει να είναι απλή, χωρίς ενδιάμεσα επίπεδα και περιττές διοικήσεις, που αυξάνουν μεν τις θέσεις των στρατηγών αλλά είναι αναποτελεσματικές.

Με τα σημερινά δεδομένα, είναι αναγκαία η μείωση του αριθμού των υπαρχόντων μονάδων και η αύξηση της ισχύος των υπολοίπων.

Όπως δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες που έχει η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στο υπ. 'Αμυνας είναι οι εξής:

* H έγκριση της Νέας Δομής Δυνάμεων που θα εξασφαλίσει πόρους και προσωπικό με τη δραστική μείωση μονάδων και σχηματισμών.
* O έλεγχος των οικονομικών στοιχείων των Γενικών Επιτελείων.
* Η ταχύτατη αξιοποίηση των ΝΑΤΟϊκών κονδυλίων για κατασκευή τεχνικών έργων που κινδυνεύουν να χαθούν.
* Η διερεύνηση δυνατοτήτων πώλησης παλαιών στρατιωτικών υλικών, που για πρώτη φορά θα αποφέρει ουσιαστικούς πόρους στα δημόσια ταμεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Βράβευση μαθητών για εργασία με θέμα «αειφόρο σχολείο»



Το σχολείο τους έκλεισε με τις συνενώσεις.

Το όνειρό τους ήταν να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη του σχολείου τους για να ευαισθητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους ώστε να σέβονται το περιβάλλον, να κάνουν οικονομία στην ενέργεια και να φροντίζουν για την αειφορία.

Μπορεί να μην τα κατάφεραν, καθώς το σχολείο τους έκλεισε λόγω των συνενώσεων σχολικών μονάδων, όμως οι 14 μαθητές του διθέσιου δημοτικού σχολείου Αμυγδαλεών Γρεβενών, ηλικίας από 6 ως 12 ετών, με την ιστοσελίδα που δημιούργησαν, κατέλαβαν την πρώτη θέση στην κατηγορία Περιβάλλον, στον διαγωνισμό που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, για τη Διάδοση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές βραβεύτηκαν από την Επιστημονική Ένωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την εργασία που υλοποίησαν το σχολικό έτος 2010-2011 με τίτλο: «Αειφόρο Σχολείο». Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δάσκαλός τους, Αργύρης Καραλιόλιος, με την καθοδήγηση του ιδίου και του συναδέλφου του Ανδρέα Τζιώρα, τα παιδιά έφτιαξαν μια ιστοσελίδα μέσα από την οποία ενημερώνουν για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους αναφορικά με το περιβάλλον.

Οι μαθητές έλυσαν σταυρόλεξα που αναφέρονται στην αειφόρο ενέργεια, συζήτησαν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εντυπωσιάστηκαν από το φωτοβολταϊκό πάρκο που επισκέφθηκαν στην περιοχή τους, έφτιαξαν το οικολογικό τους αποτύπωμα, μίλησαν για την κλιματική αλλαγή.
«Όλες αυτές οι δραστηριότητες καταγράφονται στον ιστοχώρο που δημιουργήθηκε» αναφέρει ο κ. Καραλιόλιος και μεταφέρει τον ενθουσιασμό των μικρών μαθητών για το θέμα αλλά και το ενδιαφέρον τους για τις νέες τεχνολογίες.

«Η τεχνολογία, οι νέοι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον μαγνητίζουν τα παιδιά και εκείνα με μεγάλη χαρά συμμετέχουν σε δράσεις τέτοιου χαρακτήρα», σημειώνει χαρακτηριστικά και αναφέρει ότι τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Αμυγδαλεών βραβεύτηκαν και στο παρελθόν για αντίστοιχες δραστηριότητες.

Συγχαρητήριο μήνυμα στους μαθητές απηύθυνε ο δήμαρχος Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης ενώ ο δάσκαλός τους, ερωτηθείς για τη βράβευση απαντά: «πιθανόν να μας βράβευσαν επειδή κάναμε τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας κλείνοντας το σχολείο».



Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότερα μαθήματα και αυστηρότερα κριτήρια στις πανελλαδικές



Εξετάζεται η ελεύθερη πρόσβαση φοιτητών στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Με τρία ιδιαίτερης βαρύτητας πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (συν ένα επιλογής), με την καθιέρωση βάσης ανά τμήμα, με τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Εξετάσεων αλλά και με ελεύθερη πρόσβαση σε σχολές χαμηλής ζήτησης έρχεται το νέο μοντέλο εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, που θα αντικαταστήσει τις πανελλαδικές εξετάσεις το 2014. Τα πανεπιστήμια θα έχουν τον πρώτο λόγο εδώ, καθώς οι σχολές θα θέτουν τα προαπαιτούμενα μαθήματα και τους συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγησή τους.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», θα είναι:

1. Η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων.

2. Ο συνυπολογισμός της βαθμολογίας των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου.

3. Οι εξετάσεις σε μια διευρυμένη και όχι σε προκαθορισμένη αυστηρώς ύλη, όπως συμβαίνει σήμερα.

4. Ο προσδιορισμός του ύψους βαθμολογίας εισαγωγής (του συντελεστή βαρύτητας) από τα οικεία τ?ή?ατα των ΑΕΙ.

Το νέο σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας έχει πάρει σάρκα και οστά, βρίσκεται ήδη στο συρτάρι της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, αφού πρώτα πάρει και την έγκριση του αναπληρωτή υπουργού, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Στο νέο σύστημα αναβαθμίζεται πλήρως και ο ρόλος των πανεπιστημίων. Τα ΑΕΙ θα έχουν λόγο στην εισαγωγή των φοιτητών τους διαμορφώνοντας τους όρους εισαγωγής.

Στο νέο σχέδιο εξετάζεται να υπάρχει διαφορετικός τρόπος εισαγωγής σε σχολές χαμηλής ζήτησης (για συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης έχει ήδη μιλήσει η υπουργός Παιδείας), αλλά και σύνδεση προγραμμάτων των Ανώτατων Ιδρυμάτων και της Διά Βίου μάθησης (ΙΕΚ, κολέγια) με στόχο να δοθούν πολλές δυνατότητες διαδρομών στον φοιτητή.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σπιρομετρήσεις στην Ακράτα



Ιατρικές συμβουλές για ό,τι σας απασχολεί!
Από τις 9:30-13:30 θα πραγματοποιούνται αύριο δωρεάν σπιρομετρήσεις στην Ακράτα από την Κινητή Μονάδα Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και μετρήσεις αιματοκρίτη και αιμοσφαιρίνης, ενώ το ιατρικό προσωπικό θα δίνει συμβουλές γενικού χαρακτήρα.

Οι μετρήσεις διενεργούνται στο πλαίσιο προγράμματος προληπτικής ιατρικής και οι κατά τόπους επισκέψεις της Κινητής Ιατρικής Μονάδας έχει καταρτισθεί από τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Γεωργιόπουλο και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας.

Το πρόγραμμα έχει ήδη υλοποιηθεί στην Πάτρα, στο Μεσολόγγι, στο Αίγιο, στη Μανωλάδα, τα Καλάβρυτα, στην Αμαλιάδα, στο Παναιτώλιο, στο Σκουροχώρι Πύργου, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινιστική εγκύκλιος για την εργασιακή εφεδρεία



Ποιοι εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου.

Εγκύκλιος με την οποία θα ρυθμίζονται θέματα εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας πρόκειται να εκδοθεί, το αργότερο έως αύριο το μεσημέρι.

Στην εγκύκλιο, την οποία επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης θα αποσαφηνίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη μέχρι τις 31/12/2013.

Σιωπηρή παράταση δύο ημερών αναμένεται να δοθεί στους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να δηλώσουν τα χρόνια ασφάλισής τους, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η προθεσμία της... «αυτοαπογραφής» έληγε σήμερα, ωστόσο αρκετοί είναι οι υπάλληλοι που δεν έχουν υποβάλει ακόμη την δήλωση των ετών ασφαλισής τους.


Διαβάστε περισσότερα...