Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ανατριχιαστική συζήτηση με έναν κανίβαλο


Γνωρίστε τον Baboola από την Ουγκάντα που λέει κυνικά ότι του αρέσει πολύ το ανθρώπινο κρέας.

«Όταν ήμουν παιδί, ο άντρας της αδελφής μου με τάιζε ανθρώπινη σάρκα. Στη ζωή πάντα υπάρχει κάποιος που σε μυεί σε κάτι νέο», λέει με κυνικό τρόπο ο Baboola, ένας μεσήλικας άντρας από την Ουγκάντα ο οποίος δε κρύβει την αρέσκειά του για τον κανιβαλισμό.

Τα τελευταία χρόνια άλλωστε, υπήρχαν αρκετές αναφορές για κρούσματα κανιβαλισμού στην αφρικανική αυτή χώρα. Ταυτόχρονα ο καθηγητής Heike Behrend από το πανεπιστήμιο της Κολωνίας έγραψε και σχετικό βιβλίο.

Η μιντιακή εταιρεία Vocativ, πρόσφατα ανέθεσε στον κινηματογραφιστή Matthew Goldman από το Μπρούκλιν των ΗΠΑ, μια αποστολή στην Ουγκάντα προκειμένου να καταγράψει μαρτυρίες ανθρώπων που τρέφονται με ανθρώπινη σάρκα. Στην κάμερα του Goldman, μιλάει ο Baboola ο οποίος εξηγεί. «Όταν ρώτησα τον γαμπρό μου τι έτρωγα, εκείνος είπε ότι ήταν καλό και να μη δίνω σημασία, γιατί δεν είναι κακό πράγμα…».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαλάχι "σκαρφάλωσε" για λίγη τροφή


Ένα πεινασμένο σαλάχι στις Μαλδίβες, σκαρφάλωσε κυριολεκτικά στην ράμπα που βρισκόταν ένας τουρίστας που τάιζε ψάρια, προκειμένου να ζητήσει και αυτό λίγη τροφή.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το βλέπουν σαν... σημάδι του Θεού


Ο ένας μετά τον άλλο συρρέουν οι προσκυνητές σε ένα χωριό της Ρωσίας για να δουν από κοντά το "σημάδι του Θεού" στον κορμό ενός δέντρου.

Το περίεργο περιστατικό συνέβη στο χωριό Burmakino στην κεντρική Ρωσία, όταν κηπουροί κλάδεψαν κάποια δέντρα και σε ένα από αυτά άρχισαν τα σχηματίζονται οι εικόνες του Χριστού και των μαθητών του όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι οι οποίοι εξέλαβαν αυτές τις μορφές πάνω στο δέντρο ως μήνυμα του Θεού.



"Μου φαίνεται ότι ήρθαν σε εμάς γιατί θέλουν να μας πουν κάτι" δήλωσε ένας κάτοικος του χωριού στο οποίο δεν υπάρχουν εκκλησίες από το 1930 που τις κατέστρεψαν κομμουνιστές.



Τώρα θεωρούν θαύμα τις μορφές στον κορμό του δέντρου και σπεύδουν στο σημείο για να προσευχηθούν ενώ την ίδια ώρα ξεκινούν οι ετοιμασίες για την επανακατασκευή της εκκλησίας του χωριού.



"Ο άγιος Πατέρας μας μίλησε και τον ακούμε" δήλωσε ένας ιερέας.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι ήχοι του paragliding


«Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι ο ευκολότερος τρόπος να πετάξεις. Φαντάσου ότι μπορέις να κουβαλάς στην πλάτη σου ένα αεροπλάνο και να έχεις τη δυνατότητα να πετάς από σχεδόν παντού».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Γάλλος αεροπτεριστής, Τεό ντε Μπλίκ, την εμπειρία του κάνοντας paragliding, δηλαδή αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Στο βίντεο ο Τεό μιλάει για την αγάπη του για το άθλημα, ενώ έχει καταφέρει με τη βοήθεια ακριβού τεχνολογικού εξοπλισμού τους ήχους που ακούγονται όταν είναι «ελεύθερος» στον αέρα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι το κοστούμι που κάθε άντρας ονειρεύεται


Θα έκανε τη ζωή του... Superman πιο εύκολη.

Θα έκανε τη ζωή του Clark Kent, του Superman φυσικά, πιο εύκολη! Κι αυτό γιατί ήρθε για να μείνει (;), το κοστούμι που κάθε άντρας ονειρεύεται.

Ονομάζεται Suitsy το οποίο μοιάζει με ολόσωμη φόρμα αλλά που στην ουσία είναι «καμουφλαρισμένη» σε ένα σοβαρό και κομψό κοστούμι. Απλά σηκώστε το φερμουάρ και δε χρειάζεται πια να σιδερώσετε και να φορέσετε το πουκάμισο και πάνω από αυτό το σακάκι.

Γιατί πολύ απλά είναι όλα έξυπνα ενσωματωμένα σε ένα ρούχο που κανείς δε θα καταλάβει τη διαφορά.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υδατοδεξαμενές στην Πυροσβεστική από το δήμο Ηρακλείου Κρήτης


Θα τοποθετηθούν σε θέσεις που είναι αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Τέσσερις υδατοδεξαμενές σύγχρονης τεχνολογίας, με χωρητικότητα 22.700 λίτρα οι τρεις και 36.320 λίτρα η τέταρτη, παρέδωσε σήμερα ο δήμος Ηρακλείου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι υδατοδεξαμενές θα τοποθετηθούν σε θέσεις μέσα στα διοικητικά όρια του δήµου, θέσεις στις οποίες είναι αυξημένος ο κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς.



Η προμήθεια των υδατοδεξαμενών εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007-2013», με 100% χρηματοδότηση, κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η παράδοση των υδατοδεξαμενών έγινε στον περιφερειακό διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Δημήτρη Ραπανάκη και τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ηρακλείου Εμμανουήλ Δαμουλάκη, από τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Πέτρο Ινιωτάκη.

«Αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια εφοδιάζουμε όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με σύγχρονα μέσα και υποδομές, ώστε να μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους, όπου χρειάζεται» ανέφερε ο κ. Ινιωτάκης.

Επίσης, ο αντιδήμαρχος επισήμανε ότι ο δήμος Ηρακλείου, στο πλαίσιο της κοινωνικής του αποστολής, έχει καθήκον και υποχρέωση να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία των δημοτών γι αυτό και συνεργάζεται με όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς.



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο δύσκολη είναι η πρόβλεψη ηφαιστειακών εκρήξεων;


Ακόμα και η πλέον σύγχρονη δορυφορική τεχνολογία δεν είναι σε θέση να προειδοποιήσει έγκαιρα, λένε οι επιστήμονες.

Πρόσφατα, η Ιαπωνία έζησε μια απόλυτη τραγωδία, καθώς το ηφαίστειο του όρους Οντάκε εξερράγη απροειδοποίητα και παρέσυρε στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους που εκείνη την ώρα έκαναν βόλτα στις πλαγιές του βουνού.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων - στην πιο πολύνεκρη έκρηξη ηφαιστείου στη χώρα εδώ και δεκαετίες - ανήλθε σε 51. τουλάχιστον 16 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και 69 έχουν τραυματιστεί.

Προβλέψεις για τον χρόνο και την ένταση μιας έκρηξης ηφαιστείου είναι, ακόμα και σήμερα, σχεδόν αδύνατες. Σε ηφαίστεια που εδώ και 400 χρόνια δεν παρουσιάζουν καμιά δραστηριότητα, βρίσκονται όμως υπό επιστημονική παρακολούθηση τα πράγματα είναι ευκολότερα, λέει ο γερμανός ηφαιστειολόγος Μπίργκερ Λιρ σε συνέντευξή του στην DW. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με ηφαίστεια που εκρήγνυνται κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια τότε μια ακριβής πρόβλεψη είναι πολύ δύσκολη.

«Δεν είμαστε επομένως σε θέση να πούμε πότε θα γίνει μια έκρηξη και ποιες επιπτώσεις θα έχει έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Συνεπώς η απόφαση για την εκκένωση χωριών γύρω από ένα ηφαίστειο σχετίζεται πολύ περισσότερο με το προαίσθημα παρά με συγκεκριμένες πληροφορίες. Εδώ η επιστήμη φθάνει στα όριά της», τονίζει ο γερμανός ειδικός.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την δορυφορική τεχνολογία για να μελετήσουν την δραστηριότητα των ηφαιστείων. Στη γη όμως υπάρχουν σήμερα περίπου 1.500 ενεργά ηφαίστεια και ο αριθμός των δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη γη δεν αρκούν για να μελετηθούν όλα. Για αυτό το λόγο συμβαίνουν εκρήξεις, τις οποίες κανείς δεν περίμενε, τονίζει ο Μπίργκερ Λιρ.

Για την επιστήμη οι δορυφόροι έχουν ωστόσο μεγάλη σημασία. Αλλά για να αξιοποιηθούν τα δορυφορικά συστήματα για την προστασία ανθρώπων που κινδυνεύουν χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο πυκνό δίκτυο δορυφόρων, το οποίο να είναι σε θέση να αποστέλλει πληροφορίες λεπτό προς λεπτό, πιστεύει ο γερμανός ειδικός.



Διαβάστε περισσότερα...

Καναδός ψάρεψε έναν αετό


Ο Καναδός ψαράς Νταν Ντούνμπαρ βρισκόταν με τη βάρκα του στην ακτή Νανούς της Βρετανικής Κολούμπια, όταν εντόπισε έναν αετό να επιπλέει στο νερό.

Αν και το συγκριμένο είδος αετού θεωρείται πως είναι καλοί κολυμβητές, εντούτοις αυτός ο αετός δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει.

Καθώς ο Ντούνμπαρ σκεφτόταν να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει τον άτυχο αετό, αυτός πλησίαζε ήδη προς τη βάρκα.

Την πρώτη φορά που ο Καναδός ψαράς προσπάθησε να περισυλλέξει τον αετό, το άτυχο πουλί τρόμαξε και απομακρύνθηκε.

Έτσι, ο ψαράς έβαλε μπροστά τη μηχανή και τον πλησίασε πάλι.

Στη δεύτερη απόπειρα του, ο ψαράς καταφέρνει να μαζέψει τον αετό από τη θάλασσα και τον άφησε στη βάρκα για να ξεκουραστεί και να πέσει ο ήλιος στα φτερά του.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Ντουνμπάρ στο βίντεό του, ο αετός παραδόθηκε στο κέντρο διάσωσης Άγριων Ζώων και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κέντρο αποκατάστασης και επανένταξης άγριων ζώων.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα βήμα πιο κοντά στον γρίφο της Αμφίπολης


Λύση στο γρίφο της Αμφίπολης επιχειρεί να δώσει η ανασκαφική ομάδα η οποία συνεχίζει τις εργασίες στον τύμβο επικεντρώνοντας στις αποχωματώσεις και την υποστύλωση του μνημείου.

Οι οριστικές απαντήσεις αναμένεται να δοθούν όταν οι αρχαιολόγοι μπουν στον τέταρτο θάλαμο.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άλογα "κανίβαλοι" στην Αυστραλία


Τα άλογα στο Εθνικό Πάρκο Κοζιούκο της Αυστραλίας λιμοκτονούν και για να μην πεθάνουν τρώνε το ένα το άλλο.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε περίπτωση κανιβαλισμού από άλογα.



Όπως αναφέρει η "Daily Mail" αιτία γι αυτό το φαινόμενο είναι ότι έχει αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός των άγριων αλόγων στο συγκεκριμένο πάρκο. Από περίπου 2.500 χιλιάδες που ήταν το 2003 έχουν φτάσει τις 13.000 με αποτέλεσμα να μην φτάνει η τροφή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η λίστα με τα απαραίτητα για το μωρό σας


Οι προληπτικοί συμβουλεύουν τις μέλλουσες μανούλες να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια για το μωρό αφού εκείνο πρώτα γεννηθεί.

Κάτι τέτοιο βέβαια ξέρουμε ότι δεν είναι εφικτό αφού ο χρόνος σας θα είναι περιορισμένος μετά την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας. Ό, τι κι αν αποφασίσετε πάντως υπάρχουν ορισμένα πράγματα must για όλα τα μωρά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Δείτε ποια είναι αυτά με το στυλό ανά χείρας για check!
Εξοπλισμός για το παιδικό δωμάτιο

Κάτι για να κοιμάται
Είτε επιλέξετε να έχετε το μωρό στο υπνοδωμάτιο σας τον πρώτο καιρό είτε στο παιδικό δωμάτιο, μία καλαθούνα ή ένα πορτ μπεμπέ θα το χρειαστείτε. Στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει να αγοράσετε και μια κούνια. Βεβαιωθείτε μόνο ότι η κούνια της επιλογής σας πληρεί τα πρότυπα με τους κανόνες ασφαλείας.

Στρώμα
Δυστυχώς, οι περισσότερες κούνιες δεν συνοδεύονται με το απαραίτητο στρώμα, έτσι θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα. Διαλέξτε ένα στρώμα που έχει καλή υποστήριξη στην πλάτη, δεν είναι πάρα πολύ μαλακό ώστε να μην βουλιάζει το μωρό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της ασφυξίας και σε κάθε περίπτωση η επιλογή του να γίνει με βάση τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι κατασκευαστές. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το στρώμα ταιριάζει στην κούνια.

Άνετα συρτάρια για τα ρούχα
Εννοείται ότι θα χρειαστείτε μερικά συρτάρια για να τακτοποιήσετε τα ρούχα και τα παιχνίδια του μωρού.

Αλλαξιέρα
Μία αλλαξιέρα είναι απαραίτητη για να αλλάζετε άνετα το μωρό σας και είναι κάτι που θα χρησιμοποιείτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φροντίστε να διαθέτει ένα βοηθητικό ράφι αποθήκευσης για να μπορείτε να βάζετε μέσα τις πάνες, τα μωρομάντηλα και τα πανάκια από μουσελίνα.

Κουνιστή καρέκλα
Αν και δεν είναι απαραίτητη, είναι ωραίο όμως να έχετε μια άνετη καρέκλα όταν ταΐζετε το μωρό. Διαλέξτε μία που να σας προσφέρει στήριξη και άνεση. Ένα υποπόδιο δίνει επιπλέον άνεση ειδικά αν σκοπεύετε να θηλάσετε.

Λευκά είδη
  • Σεντονάκια
  • Αδιάβροχα σεντόνια για να μην βρέχεται το στρώμα από διαρροές τις πάνας, εμετό ή σαλάκια.
  • Σελτεδάκια μεγάλα για την κούνια (το πλαστικό που μπαίνει πάνω από το στρωματάκι για να μην βρέχεται). Σε καλαθούνα προσαρμόζονται και τα μεγάλα σελτεδάκια για το άλλαγμα.
  • Σελτεδάκια για να αλλάζετε το μωρό.
  • Πετσετούλες
  • Μπάντα (μπαίνει στα κάγκελα της κούνιας γύρω - γύρω για να μην κουτουλάει το μωρό στα κάγκελα).
  • Σεντονάκια μικρά για το ριλάξ, το καθισματάκι αυτοκινήτου, το καροτσάκι και για όποιον σας επισκέπτεται και δε θέλετε το προσωπάκι του μωρού να ακουμπάει επάνω στα ρούχα.
  • Κουβερτούλες

Προσοχή: Το μωρό δεν χρειάζεται μαξιλάρι (τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους 24 μήνες) ή αφράτα παπλώματα στην κούνια του. Επίσης δεν πρέπει να κοιμάται με λούτρινα ζωάκια ή παιχνίδια κι αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος μοιραίου ατυχήματος λόγω ασφυξίας. Μετά τους 4 πρώτους μήνες της ζωής του και αφού το μωρό αποκτήσει τον έλεγχο του κεφαλιού του μπορείτε να τοποθετείτε μια πετσετούλα κάτω από το κεφάλι, η οποία είναι χρήσιμη και για λόγους υγιεινής (ιδρώτας, σάλια).

Ώρα για την αλλαγή της πάνας
  • Πάνες (θα χρειαστείτε περίπου 70-90 πάνες τις πρώτες έξι εβδομάδες του μωρού, οπότε προμηθευτείτε μπόλικες!)
  • Μωρομάντηλα
  • Κρέμα ή αλοιφή για τα εξανθήματα
  • Κουβαδάκι για τις λερωμένες πάνες
Τα πρώτα ρουχαλάκια
  • 7 – 8 ζιπουνάκια με κοντό μανίκι
  • 2-3 ζιπουνάκια με μακρύ μανίκι
  • 7 -8 φορμάκια
  • 1-2 πουλοβεράκια
  • 2 - 3 πυτζαμάκια
  • 2 - 3 ζακετάκια
  • σαλιάρες
  • φανελάκια
  • καλτσάκια
  • καπελάκια
  • γαντάκια για να μην γρατζουνιέται με τα νύχια του

Να θυμάστε ότι τους τρεις πρώτους μήνες, το μωράκι σας θα μεγαλώνει με πολύ γρήγορη ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι τα πρώτα του ρουχαλάκια δεν θα του χωρούν, οπότε προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε και να μην προχωρήσετε σε δαπανηρές αγορές ρούχων που σε λίγο καιρό δεν θα είναι χρήσιμα και δεν θα προλάβετε ούτε να τα χαρείτε.

Τα απαραίτητα για το μπάνιο
  • Μία μπανιέρα ή λεκάνη με ένα πατάκι. Υπάρχουν επίσης μπανιέρες που στηρίζουν το κεφαλάκι και τον λαιμό του μωρού, ή βάσεις που τοποθετούνται μέσα στη μπανιέρα σας.
  • Θερμόμετρο μπάνιου για να σιγουρευτείτε ότι το νερό δεν είναι καυτό
  • Πετσέτες μπάνιου ή αυτές που έχουν κουκούλα.
  • Ειδικό βρεφικό σαπούνι και σαμπουάν
  • Κρέμα ενυδατική για να μην ξεραθεί το δερματάκι του μωρού. Τη βάζετε αμέσω μετά το μπάνιο.
  • Βούρτσα, χτένα και ψαλιδάκι για τα νύχια.

Το θέμα του μπάνιου συζητήστε το πρώτα με το γιατρό σας καθώς οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν τις πρώτες εβδομάδες να πλένετε τοπικά το μωράκι σας με σφουγγάρι, μέχρι δηλαδή να πέσει το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου.

Ώρα για μαμ!
  • Αποστειρωτής: Για τους πρώτους 6 μήνες θα αποστειρώνετε τα πάντα οπότε χρειάζεστε έναν αποστειρωτή που να τα χωράει.
  • Μπιμπερό και θηλές
  • Βούρτσα καθαρισμού για μπιμπερό και θηλές
  • Δοσομετρητής γάλακτος. Είναι δοχεία για γάλα σκόνη ώστε να τα παίρνετε μαζί όταν θα λείπετε από το σπίτι.
  • 12 πανάκια ρεψίματος
  • 6 σαλιάρες
  • 12 μπουκάλια. Ακόμα κι αν θηλάζετε, θα πρέπει να έχετε μπουκάλια για άντληση του μητρικού γάλακτος.
Κι άλλα απαραίτητα

Πιπίλα
Ορισμένοι σύμβουλοι γαλουχίας δεν συνιστούν τη χρήση πιπίλας αν θηλάζετε για να μην μπερδεύει το μωρό την πιπίλα με τις θηλές σας. Γενικά πάντως είναι αποδεκτό ότι η λογική χρήση πιπίλας τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στα πρώτα δοντάκια.

Κάθισμα αυτοκινήτου
Το κάθισμα του αυτοκινήτου είναι μία από τις πιο σημαντικές αγορές για το μωρό καθώς είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις της οικογένειας και την εξασφάλιση της προστασίας του μωρού μέσα στο αμάξι.

Αντλία μαστού για τις θηλάζουσες μητέρες
Οι αντλίες μαστού σας επιτρέπουν να αντλείτε το γάλα από το στήθος σας, να το αποθηκεύετε σε μπιμπερό και να το πιει το μωράκι σας όταν πεινάσει. Αυτό είναι πολύ εύχρηστο ειδικά αν πρέπει να αφήσετε για λίγες ώρες το μωρό σας (για παράδειγμα, αν εργάζεστε).



Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκαλύφθηκε μια κρυμμένη πόλη


Πώς την εντόπισε το λέιζερ μέσα στη ζούγκλα της Καμπότζης – Δείτε τις φωτογραφίες.

Βαθιά μέσα στη ζούγκλα της Καμπότζης βρίσκονται τα απομεινάρια μιας τεράστιας μεσαιωνικής πόλης. Οι νέες αρχαιολογικές τεχνικές έφεραν στο φως ένα μυστικό που ήταν κρυμμένο αιώνες. Αποκαλύφθηκε ένα περίτεχνο δίκτυο ναών, λεωφόρων και πολύπλοκες κατασκευαστικές τεχνικές.

Όλα ξεκίνησαν το 1858, όταν ο Γάλλος εξερευνητής Henri Mouhot βρέθηκε από το Λονδίνο στη νότιο-ανατολική Ασία και πέρασε την επόμενη τριετία περιπλανώμενος και ανακαλύπτοντας την εξωτική ζούγκλα. Όλα όσα είδε θα είχαν ξεχαστεί αν η τεχνολογία δε βοηθούσε τις επόμενες γενιές. Ένα μέρος του έργου του, των όσων αντίκρισε στο ταξίδι του, δημοσιεύτηκε το 1863 και δύο χρόνια μετά απεβίωσε από πυρετό στο Λάος σε ηλικία 35 ετών.

Παρόλα αυτά η έρευνα του είχε καταφέρει να μαγνητίσει αρκετούς. Οι αναγνώστες άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη διαβάζοντας τις «ζωντανές» περιγραφές του για εκπληκτικούς ναούς μέσα στη ζούγκλα. «Ένας από τους ναούς, αφιερωμένος στον Σολομώντα και φιλοτεχνημένος από έναν αρχαίο Μικελάντζελο είναι ένα από τα πιο όμορφα κτίρια που έχω δει. Σπουδαιότερο από ότι έχει να μας δείξει η αρχαία Ελλάδα και η αρχαία Ρώμη», έγραψε.

Τα τελευταία χρόνια η Καμπότζη προσελκύει πολλούς επισκέπτες λόγω αυτών των κτισμάτων. Αυτών που βρίσκονται στην πόλη Άνγκορ, η οποία χτίστηκε το 1150 και παραμένει το μεγαλύτερο «συγκρότημα» στη Γη, καλύπτοντας μια έκταση τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την πόλη του Βατικανού. Τότε κατοικούταν από μοναχούς και χωρικούς. Το μυστικό της όμως δεν είχε αποκαλυφθεί ολόκληρο. Ένα μεγάλο μέρος της, από τα πιο όμορφα της, παρέμενε κρυμμένο δίχως να το έχουν καταλάβει οι αρχαιολόγοι.

Οι έρευνες άρχισαν ξανά φέτος από μια διεθνή ομάδα καθοδηγούμενη από τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Δρ. Ντάμιαν Έβανς. Η χαμένη πόλη του Άνγκορ άρχισε να «επανεμφανίζεται» δρόμο το δρόμο. Χαρτογράφησαν μια έκταση 370 τετραγωνικών χιλιομέτρων και κατάλαβαν ότι τα μυστικά της πόλης παρέμεναν ακόμη καλά κρυμμένα, παρότι μέχρι τότε οι ερευνητές νόμιζαν ότι είχαν αποκαλυφθεί. Η πολύ πυκνή βλάστηση και οι νάρκες που είχαν απομείνει στο έδαφος από τον εμφύλιο πόλεμο της Καμπότζης δεν είχαν επιτρέψει τις περαιτέρω έρευνες.

Η ομάδα του Δρ. Έβανς όμως χρησιμοποίησε το Lidar. Μια τεχνολογία εξελιγμένης και απομακρυσμένης τηλεπισκόπισης, η οποία αποκαλύπτει αρχαία μνημεία, ιδίως σε περιοχές με τροπική βλάστηση. Με ένα ελικόπτερο σκάναραν την περιοχή και η συσκευή Lidar απελευθέρωσε ένα εκατομμύριο δέσμες λέιζερ, καθώς διαπερνούσαν τα δέντρα και χτυπούσαν στο έδαφος στέλνοντας σήμα πίσω στη συσκευή και μετέπειτα εικόνα. Έτσι, οι επιστήμονες δημιούργησαν και την virtual εικόνα για το πώς ήταν και είναι η συγκεκριμένη πόλη που τώρα ήρθε στο φως.

Οι νέες ανακαλύψεις παρουσιάζουν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο της πόλης Άνγκορ, της σπουδαιότερης μεσαιωνικής πόλης στον κόσμο, όπως την ονομάζουν. Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που έρχονται πλέον στη δημοσιότητα, τον 12ο αιώνα αποτελούσε μια μητρόπολη με έκταση 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ήταν η πρώην πρωτεύουσα του Khmer, καλύπτοντας (σε έκταση, όπως λένε οι ειδικοί) όλη τη σημερινή Καμπότζη και ένα μέρος του Λάος και της Ταϊλάνδης. Το Lidar αποκάλυψε κρυμμένους ναούς και ένα πλέγμα λεωφόρων, φραγμάτων και τεχνητών λιμνών. Η χαμένη πόλη τώρα βρέθηκε όπως υποστηρίζουν πλέον οι επιστήμονες.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες…





Το Lidar αρχίζει να σαρώνει την περιοχή, την ώρα που οι ερευνητές πετούν από πάνω της με ελικόπτερο. Το λέιζερ διαπερνά τα δέντρα.




Το καντράν της συσκευής που χρησιμοποίησε η ομάδα του Δρ. Έβανς.



Οι εντυπωσιακές εικόνες που πρόσφερε το λέιζερ.





Μια αναπαράσταση του εδάφους (πάνω) και της έκτασης της πόλης σε μακέτα (κάτω).





Η εντυπωσιακή αποκάλυψη της Άνγκορ.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ανατομία της… ανατομίας


Σχετικώς μακάβρια πράγματα που δεν ξέρατε για τον επιστημονικό διαμελισμό των ανθρώπων.

Για να ξεκινήσουμε «χαλαρά», γνωρίζατε ότι το «Gray’s Anatomy», πριν γίνει δημοφιλέστατη τηλεοπτική σειρά, ήταν εγχειρίδιο ανατομίας που είχε συντάξει έπειτα από πολύ κόπο και πετσόκομμα ο βρετανός ανατόμος Henry Gray;

Η ιατρική ανατομία, που λίγα κοινά έχει με την ιατροδικαστική νεκροψία, έχει βασιστεί εν πολλοίς σε ανθρώπινες τραγωδίες, όπως οι εκτελέσεις, η απορία, ακόμα και η παράνομη εκταφή πτωμάτων για να μελετηθούν με το νυστέρι.

Η ιατρική κόμισε πολλά από τη μακάβρια πρακτική της μελέτης των ανθρώπινων σορών στους αιώνες που προηγήθηκαν, κι έτσι σώζονται ακόμα και διαμελισμένα πτώματα 200 και πλέον ετών (όπως των ανατόμων Honore Fragonard στη Γαλλία και Frederik Ruysch στην Ολλανδία).

Κι αυτές είναι πράγματι οι περισσότερο γνωστές πληροφορίες που κυκλοφορούν για την καλά κρυμμένη από τα αδιάκριτα μάτια του κοινού ανατομία.

Για πάμε λοιπόν ένα ενημερωτικό ταξίδι στην αιματοβαμμένη ιστορία της εξερεύνησης του εσωτερικού μας κόσμου…

Η ανατομία ήταν άλλοτε δημόσιο γεγονός



Ήταν στην περίοδο της Αναγέννησης και σε ειδικά διαμορφωμένους δημόσιους χώρους που εκατοντάδες φιλοπερίεργοι επισκέπτες συγχρωτίζονταν με καθηγητές πανεπιστημίου, φοιτητές και κυβερνητικά στελέχη. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την παρακολούθηση μιας αποσυναρμολόγησης πτώματος! Έχοντας πληρώσει το απαραίτητο εισιτήριο, το πλήθος καθόταν στα στασίδια (ή ακόμα και όρθιοι) για να απολαύσει ανατομικά θεάματα από τα λίγα. Πάνω στο αναλόγιο, ο πανεπιστήμων διάβαζε δυνατά αποσπάσματα από ιατρικά εγχειρίδια, ο βοηθός έδειχνε τα μέρη του σώματος που προλόγιζε ο καθηγητής και ένας τρίτος έκανε τη βρόμικη δουλειά με ένα μαχαίρι…

Ήταν τμήμα της θανατικής ποινής



Ναι, καλά διαβάζετε, η δημόσια ανατομία ήταν καταδίκη που καρφιτσωνόταν πάνω στη θανατική ποινή σε υποθέσεις ιδιαίτερα ειδεχθών εγκλημάτων του 19ου αιώνα! Εξτρά τιμωρία δηλαδή για τον ψυχοπαθή δολοφόνο (και όχι μόνο). Τρανό παράδειγμα στέκει εδώ η περίπτωση του Σκοτσέζου William Burke και του συνεργάτη του στο έγκλημα William Hare, οι οποίοι αποφάσισαν να πάνε την κλοπή πτωμάτων (για να πουληθούν σε ιατρικές σχολές για το μάθημα της ανατομίας), το διαβόητο bodysnatching, μερικά βήματα πιο κάτω ή, καλύτερα, να την παρακάμψουν εντελώς. Κι έτσι σκότωσαν τουλάχιστον 16 ανθρώπους για να μοσχοπουλήσουν τις σορούς τους (ναι, τέτοια ήταν η ανάγκη σε πτώματα), πιάστηκαν όμως, ο Hare πρόδωσε τον Burke και ο τελευταίος καταδικάστηκε σε απαγχονισμό και δημόσια ανατομία. Ένα πλήθος τουλάχιστον 20.000 ανθρώπων μαζεύτηκαν για να απολαύσουν την εκτέλεση του 1829 αλλά και το επόμενο θέαμα, τον δημόσιο και επιστημονικό διαμελισμό του σώματος του φονιά, που εκτελέστηκε με πάσα επισημότητα από τα καλύτερα νυστέρια της Ιατρικής Σχολής του Εδιμβούργου…

Το «ξεπακετάρισμα» της αιγυπτιακής μούμιας ήταν κοινωνική ψυχαγωγία



Πλούσιοι αριστοκράτες αγόραζαν μανιασμένα αιγυπτιακές μούμιες και καλούσαν κατόπιν τον κοινωνικό τους κύκλο σε ιδιωτικά «ξεπακεταρίσματα» στην οικία τους. Επιπλέον, καθηγητές πανεπιστήμιου, όπως ο Thomas Pettigrew (που πήρε το παρατσούκλι «Μούμιας»), τίγκαραν αμφιθέατρα με φιλοπερίεργα κοινά που άκουγαν με ευλάβεια τα λεγόμενά του για την εξωτική αρχαία κουλτούρα, την ώρα που έξυναν τη μύτη τους καθώς η σκόνη από το άνοιγμα της 4.000 ετών μούμιας γέμιζε το δωμάτιο. Για το άνοιγμα της μούμιας χρειαζόταν συνήθως σφυριά και καλέμια, αν και η χειρωνακτική εργασία και το μακάβριο του θεάματος ανταμείβονταν συχνά με την ανακάλυψη φυλαχτών, τεχνουργημάτων, ακόμα και τεχνητών ματιών. Το κοινό, από την άλλη, ανταμειβόταν με χορταστικές ματιές στο αφυδατωμένο πτώμα και κάποιες φορές έφευγαν ακόμα και με τμήματα της λινής γάζας ως σουβενίρ!

Οι φοιτητές ιατρικής συνήθιζαν να ποζάρουν δίπλα στα πτώματα



Οι εν λόγω φωτογραφίες είναι μάλιστα συλλεκτικές και γίνεται χαμός με την πάρτη τους, κι αυτό γιατί κάποτε η ανατομία ήταν σπουδαίο γεγονός, τέτοιο που να αναγκάζει τους φοιτητές να ποζάρουν με τις ποδιές τους δίπλα στα πτώματα, τους καθηγητές με τις πίπες και τους αχθοφόρους φυσικά με τους μακάβριους κουβάδες τους! Όσο για το κοινό, στριμωχνόταν γύρω από το σημείο ενδιαφέροντος. Τα πτώματα είχαν έξυπνα και «πιπεράτα» ονόματα και απαθανατίζονταν συνήθως σε περίεργες πόζες που σήμερα θα ονομάζαμε ασέβεια στον νεκρό! Άλλες εποχές όμως, άλλα ήθη…

Δημόσια ανατομία πραγματοποιήθηκε πριν από 10 χρόνια(!)



Έπειτα από ένα καλό διάλειμμα εκατοντάδων ετών, κατά το οποίο οι ανατόμοι περιορίστηκαν πίσω από τις σφαλιστές πόρτες των ιατρικών σχολών, ο γερμανός ανατόμος Gunther von Hagens καινοτόμησε όταν ενορχήστρωσε τη «δημοσία νεκροψία» του στο Λονδίνο το 2002! Διαβόητος για τις προκλητικές εκθέσεις του (BodyWorlds) με τα διαμελισμένα σώματα δωρητών, διατηρημένα μάλιστα μέσω της δικής του μεθόδου ταρίχευσης, ο von Hagens μύησε τους αμύητους στην ανατομία και σήκωσε θύελλα παγκόσμιων αντιδράσεων! Παρά την κατακραυγή, κάπου 200 άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά το μάθημα ανατομίας, το οποίο μεταδόθηκε το ίδιο βράδυ στη βρετανική τηλεόραση. Όσο για το μήλο της έριδος, ήταν ένα ταριχευμένο πτώμα 72χρονου καπνιστή, τα όργανα του οποίου περιφέρονταν στο πλήθος μέσα σε λεκάνες για να έχουν έτσι τη δυνατότητα να τα απολαύσουν σε όλη τους τη μακάβρια μεγαλοπρέπεια…

Η ανατομία σε ζωγραφικό αριστούργημα



Στην πλέον περίφημη απεικόνιση ανατομίας σε ζωγραφικό έργο, είναι ο γιατρός και χειρουργός δρ Τουλπ που εκτελεί τη δεύτερη δημόσια ανατομία του στις 31 Ιανουαρίου 1632. Μιλάμε φυσικά για το παγκόσμιο αριστούργημα του ολλανδού δασκάλου Ρέμπραντ, το «Μάθημα Ανατομίας του δρος Τουλπ», που αναπαριστά πραγματικότατη ανατομία! Το πτώμα ανήκε στον καταδικασμένο στην αγχόνη ληστή Adriaan Adriaanszoon, το οποίο διαμελίστηκε στην Εταιρία Χειρουργών της Ολλανδίας. Στη σκηνή ήταν παρόντες πολλοί ακόμα, οι οποίοι είχαν πληρώσει μάλιστα αλμυρό εισιτήριο, αν και δεν εμφανίζονται στο έργο του Ρέμπραντ…

Ο William Harvey έβαλε την οικογένειά του στην ανατομική κλίνη



Ο σπουδαίος βρετανός γιατρός William Harvey, γνωστός κυρίως για την ανακάλυψη της κυκλοφορίας του αίματος, διαμέλισε πράγματι τις σορούς του πατέρα του, της αδερφής του και του άντρα της ξαδέρφης του, για καθαρά ερευνητικούς λόγους! Παρά το γεγονός ότι εκτέλεσε τις ανατομίες ιδιωτικά, τις ανέφερε πάντα στις πανεπιστημιακές του διαλέξεις, τονίζοντας ιδιαιτέρως το τεράστιο μέγεθος που είχε το παχύ έντερο του πατέρα του αλλά και το αξιοσημείωτο βάρος που παρουσίαζε η σπλήνα της αδερφής του. Οι οικογενειακές ανατομίες μάλιστα του Harvey δεν διέφυγαν της προσοχής του κοινού και οδήγησαν στο στερεότυπο ότι οι ανατόμοι ήταν ταραγμένοι ψυχικά και χωρίς συναίσθημα άνθρωποι…

Ο Ηρόφιλος ενδέχεται να πετσόκοβε ζωντανούς ανθρώπους



Ο έλληνας γιατρός Ηρόφιλος (της Χαλκηδόνας) ήταν ένας από τους πατέρες της ανθρώπινης ανατομίας και θεμελιωτής της περίφημης ιατρικής σχολής της Αλεξάνδρειας. Ο ανατόμος του 300 π.Χ. κατηγορήθηκε ωστόσο ότι εκτέλεσε ζωντανές ανατομίες σε 600 και πλέον φυλακισμένους (αναφέρεται σε αρκετές πηγές, όπως στον Τερτυλλιανό, τον Κέλσο, αλλά και σε ρωμαίους ιστορικούς)! Οι ανατομίες σε ζωντανούς ανθρώπους πραγματοποιήθηκαν στην ιατρική σχολή της Αλεξάνδρειας και συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ιατρικά πνεύματα του καιρού απ’ όλο τον κόσμο. Παρά την ασύλληπτη γνώση που φέρονται να κόμισαν οι διαμελισμοί ζωντανών ανθρώπων, οι μακάβριες μέθοδοι του πρωτεργάτη της ανατομίας κατακρίθηκαν ήδη από την εποχή του. Παρά το γεγονός ότι τα γραπτά του χάθηκαν όταν κάηκε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η γνώση που κόμισε στην οικουμένη επιβίωσε και συνέχισε να διαδίδεται στους κατοπινούς γιατρούς, όπως στον Γαληνό του 2ου αιώνα μ.Χ., ο οποίος κάνει εκτενείς αναφορές στον ιδιαίτερο γιατρό της αρχαιότητας…

Γεννητικά όργανα εκτίθεντο δημοσίως για περισσότερο από 2 αιώνες



Η Saartje Baartman, η «Μαύρη Αφροδίτη» της Νότιας Αφρικής, έγινε διασημότητα επιδεικνύοντας δημοσίως και επί πληρωμή τους υπερτονισμένους γλουτούς της. Η αφρικανή καλλονή είχε και άλλα μέρη του σώματός της εξίσου θρυλικά, ήταν όμως πολύ ντροπαλή για να τα δείξει στο κοινό. Και βέβαια όταν πέθανε, αφέθηκε στο έλεος των ανατόμων! Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την τελευταία της πνοή το 1815, η σορός της μεταφέρθηκε με αστυνομική συνοδεία στην ανατομική κλίνη και από τον κατοπινό διαμελισμό της επωφελήθηκαν πολλοί. Ο γάλλος φυσιοδίφης Georges Cuvier διατήρησε τον εγκέφαλο και τα εξωτερικά γεννητικά της όργανα, βράζοντας ταυτοχρόνως τα κόκαλά της για να συναρμολογήσει εκ νέου τον διαβόητο σκελετό της. Οι αιτήσεις μάλιστα για τον επαναπατρισμό των λειψάνων της έπεφταν βροχή όλα αυτά τα χρόνια, αν και αγνοήθηκαν για δεκαετίες, μέχρι να ασχοληθεί τουλάχιστον σοβαρά με την υπόθεση ο παλαιοντολόγος του Χάρβαρντ, Stephen Jay Gould (1987). Και έπρεπε να εμπλακεί στην υπόθεση και ο ίδιος ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος ζήτησε επισήμως πίσω τα απομεινάρια της Baartman το 1994. Κι έτσι 8 χρόνια αργότερα, τα τμήματα του σώματός της επανασυναρμολογήθηκαν και ενταφιάστηκαν τελετουργικά στην κοιλάδα που είχε γεννηθεί. Σήμερα είναι εθνική ηρωίδα της Νότιας Αφρικής…

Ανθρωποδερματόδετα βιβλία στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς σας



Το δέρμα άπορων ασθενών και εκτελεσμένων καταδίκων χρησιμοποιήθηκε συχνά για το «δέσιμο» βιβλίων, πολλά εκ των οποίων διατηρούνται ακόμα σε βιβλιοθήκες, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές! Τρανό παράδειγμα στέκει εδώ ο βρετανός φονιάς William Corder, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1828 και η σορός του μεταφέρθηκε κατόπιν στην ανατομική κλίνη για φρενολογική εξέταση. Ο ανατόμος George Creed αφαίρεσε το δέρμα του δολοφόνου και το χρησιμοποίησε ως εξώφυλλο στα δικαστικά πρακτικά του Corder! Και αυτό ήταν ένα μόνο από τα τόσα και τόσα περιστατικά που κατέληξαν με το ανθρώπινο δέρμα να χρησιμοποιείται ως περίβλημα βιβλίων…


Διαβάστε περισσότερα...

Ο μποντιμπιλντεράς που γνωρίζει το μυστικό της ευτυχίας


Αλλάξτε το περιβάλλον που ζείτε, όχι το μυαλό.

Είναι ένα απόλυτο μεγαθήριο: Ζυγίζει 99 κιλά, διαθέτει μυώδη σάρκα και σηκώνει το ένα μετά το άλλο τα μεταλλικά βάρη σαν να είναι χαρτόκουτα. Ένας τυπικός μποντιμπιλντεράς θα πείτε, με όσα συνειρμικά και ρατσιστικά σχόλια συνοδεύουν τέτοιους τύπους.



Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο Paul Dolan κατέχει μια θέση στην Συμπεριφορική Επιστήμη στο LSE (london school of economics) και έχει συνεργαστεί με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και για λογαριασμό της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, ο πελώριος Paul είναι ένας από τους παγκόσμιους ερευνητές της ευτυχίας

Ο 46χρονος καθηγητής θεωρεί ότι η ευτυχία δεν είναι αποτέλεσμα του τι συμβαίνει στο μυαλό, αλλά του τι συμβαίνει γύρω μας. Στο νέο του βιβλίο «Happiness By Design: Finding Pleasure and Purpose in Everyday Life», ο Dolan δεν χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους που ακολουθούν τα self-help βοηθήματα.



«Αγοράζεις ένα τέτοιο βιβλίο που σου λέει πώς να είσαι θετικός! Τι μας λες! Το δοκίμασα και εγώ, αλλά δε σε βοηθάει να το κάνεις και καταλήγεις περισσότερο θλιμμένος από ότι ήσουν…», λέει και ιδού που θέλει να καταλήξει: «Σχεδόν όλα αυτά τα βιβλία αφορούν το συνειδητό νου, για το πώς να σκεφτεί διαφορετικά. Και είναι δύσκολο να αλλάξεις τρόπο σκέψης. Αλλά αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αλλάξεις το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται και αυτό κάνει τις δράσεις τους διαφορετικές, και επηρεάζει το πώς αισθάνονται».

Αλλά τι σχέση έχει αυτό με το γυμναστήριο; Ο Dolan θέλει ακριβώς αυτό: να σκεφτεί κανείς ότι το νόημα της ζωής βασίζεται στην ευχαρίστηση, την ισορροπία και τον σκοπό. Ο 46χρονος αναφέρει ότι η δραστηριότητα της γυμναστικής, που ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια, του έφερε μια αίσθηση εστίασης και προόδου στη ζωή του, όταν κατάφερε και σήκωσε τα πρώτα 66 κιλά.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάρτινες πετσέτες vs στεγνωτήρες χεριών


Ποιος είναι ο κατάλληλος και οικολογικός τρόπος.

Να στεγνώνετε τα χέρια σας με μια πετσέτα, ή χρησιμοποιώντας ένα στεγνωτήρα χεριών; Ιδού το ερώτημα. Το βίντεο που ανέβασαν στο διαδίκτυο οι επιστημονική ομάδα του ASAP Science μπορεί να έχει τη λύση.

Σύμφωνα με το βίντεο αν πλένετε τα χέρια σας σωστά με σαπούνι, όποια μέθοδο στεγνώματος διαλέξετε δεν έχει μεγάλη σημασία. Αλλά, αν δεν τα πλύνετε σωστά – τρίβετε με δυνατές κινήσεις με σαπούνι για 15 έως 20 δευτερόλεπτα, κάτι που μόνο το 5% των ανθρώπων κάνει - τότε μπορεί να θέλετε να επιλέξετε πετσέτα. Με τη μέθοδο αυτή, το 96% της υγρασίας στα χέρια στεγνώνει μέσα σε 10 δευτερόλεπτα σε σύγκριση με το 97% που στεγνώνει σε 45 δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας ένα στεγνωτήρα χεριών.

Αν αναρωτιέστε γιατί αυτό έχει σημασία, ιδού η απάντηση: Η εξάπλωση των βακτηρίων είναι πιο πιθανή να συμβεί σε βρεγμένο δέρμα, και αν ένα άτομο δεν περιμένει 45 ολόκληρα δευτερόλεπτα για να στεγνώσει και χρησιμοποιεί υγρά χέρια για να ανοίξει πόρτες τότε ποιος ξέρει τι θα βρει σε αυτά τα αντικείμενα!

Επιπλέον, τα στεγνωτήρια πιθανότατα να έχουν μολυνθεί από τον αέρα της τουαλέτας. Ωστόσο, οι χάρτινες πετσέτες ζημιώνουν το περιβάλλον μετατρέποντας τους στεγνωτήρες σε eco-friendly αξεσουάρ. Η επιλογή δική σας.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η απίστευτη εκπαίδευση των Σαολίν


Οι μοναχοί που εξωθούν τα όρια σώματός και πνεύματος στα άκρα.

Ο βραβευμένος φωτογράφος Tomasz Gudozowaty επισκέφτηκε τον ναό των Σαολίν στην επαρχία Henan στην Κίνα προκειμένου να καταγράψει τις δοκιμασίες τους. Η εκπληκτική δουλειά του δημοσιεύτηκε στα διεθνούς φήμης περιοδικά TIME, Newsweek, και Forbes.

Η σειρά των ασπρόμαυρων φωτογραφιών απεικονίζουν τους μοναχούς να επιδεικνύουν κατά την εκπαίδευσή τους τεράστια δύναμη-σωματική και πνευματική-, εντυπωσιακή αφοσίωση, ενώ προκαλεί έκπληξη η ικανότητά τους να υπομένουν το σωματικό πόνο.



























Διαβάστε περισσότερα...