Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Απεικονίζοντας το άυλο… στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έκθεση αγιογραφίας του Κώστα Τσιρακίδη.

Εγκαινιάζεται στις 9 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τέχνης IANOS, στην οδό Αριστοτέλους 7, η έκθεση αγιογραφίας του Κώστα Τσιρακίδη «Απεικονίζοντας το άυλο».

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη, προσωπική τεχνική αγιογραφίας με λαζούρες (πάρα πολύ αραιωμένα χρώματα), πάνω σε φυσικό ξύλο, που κάνουν τις μορφές να ξεπροβάλουν μέσα από αυτό.



Όπως γράφει ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης: Ο Κώστας Τσιρακίδης συνεχίζει την διαδρομή της υστερο-Βυζαντινής ζωγραφικής, όπως αυτή μετεξελίθηκε απ' την Μακεδονική Σχολή, τον Φώτη Κόντογλου, τον Θεόφιλο και τον Τσαρούχη. Μετέρχεται στοιχεία των κατακτήσεων μιας προαιώνιας πορείας φτάνοντας σε μια νέα, προσωπική απλότητα, αυστηρότητα και ευγενική εσωτερικότητα. Η θεματογραφία του, οι προφανώς θρησκευτικές μορφές, εκπέμπουν μια κοσμικότητα, σαν οι άγιοί του να είναι σχεδόν συνηθισμένοι άνθρωποι-οσιομάρτυρες της καθημερινότητας. Με αδρές, ελάχιστες γραμμές και θεληματικά υποτονική παλέτα, αναδημιουργεί μιαν ιερότητα του οικείου, που αναδύεται μέσα από το ξύλο, με την μισοφωτισμένη μεγαλοπρέπεια της ταπεινότητας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι στις 30 Οκτωβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.