Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Στο προσεχές μέλλον θα επανεξεταστεί η επαναφορά των Ιταλικών στα σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ως δεύτερη ξένη γλώσσα θα διδάσκονται Γαλλικά και Γερμανικά.

Σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ34-Ιταλικής γλώσσας θα εξακολουθήσουν να ασκούν τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα διδάσκοντας κατά ανάθεση Ιστορία, Βιωματικές Δράσεις και ΣΕΠ όπου υπάρχει η δυνατότητα στο Γυμνάσιο. Η επαναφορά των Ιταλικών θα επανεξεταστεί στο προσεχές μέλλον ενώ λόγω των νέων συνθηκών στη χώρα οι γλώσσες που διδάσκονται ως Β ξένη γλώσσα είναι τα Γαλλικά και Γερμανικά.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε γραπτή του απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας μετά από ερώτηση που κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον παραγκωνισμό της διδασκαλίας των Ιταλικών και στη οποία μεταξύ των άλλων τονίζεται ότι κατά το παρελθόν το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν ιδιαίτερα αυξημένο καθώς το σχολικό έτος 2010-11 η Ιταλική διδάχθηκε σε περίπου 650 σχολεία σε 30.000 μαθητές.

Οι Βουλευτές ζητούν μεταξύ των άλλων να μάθουν αν το Υπουργείο προτίθεται να επαναφέρει ουσιαστική την Ιταλική ως επιλεγόμενη β ξένη γλώσσα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, με διασφάλιση της διαφάνειας στις δηλώσεις επιλογής και διδασκαλίας ξένης γλώσσας των μαθητών της Α Γυμνασίου και Α Λυκείου, καθώς και την ισόνομη και ισότιμη εισαγωγή τους ως δεύτερη γλώσσα από κοινού με τα γαλλικά και τα γερμανικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Το Υπουργείο απάντησε παραθέτοντας μια σειρά αποφάσεων όσον αφορά τη διδασκαλία των Ιταλικών. Στεκόμαστε στα όσα προβλέπονται για το σχολικό έτος 2014-15 όπου σύμφωνα με εγκύκλιο οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν μόνο ανάμεσα στη Γαλλική ή τη Γερμανική Γλώσσα ως Β ξένη γλώσσα στο Γυμνάσιο. Η Ιταλική γλώσσα θα διδαχθεί στη Γ Γυμνασίου ως Β ξένη γλώσσα για τους μαθητές που την επέλεξαν κατά το σχολ. έτος 2012-13 και εφόσον υπάρχουν διορισμένοι καθηγητές Ιταλικών.

Παράλληλα με την εγκύκλιο του Υπουργείο με θέμα «Οδηγίες για τις αναθέσεις μαθημάτων» οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ34 μπορούν να διδάξουν το μάθημα της Ιστορίας ως Β ανάθεση στο Γυμνάσιο.

Στο πλαίσιο ενός νέου σχεδιασμού και λόγω των νέων συνθηκών στη χώρα, οι γλώσσες που διδάσκονται ως Β ξένη γλώσσα στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι η Γαλλική και η Γερμανική. Η επαναφορά της Ιταλικής ως επιλεγόμενη Β ξένη γλώσσα θα επανεξεταστεί στο προσεχές μέλλον όταν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέχουν, στο πλαίσιο της ευρύτερης οργάνωσης της ασκούμενης πολιτικής για τις ξένες γλώσσες στην εκπαίδευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.