Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Με αφορολόγητο όριο η επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων


Νέα συνεδρίαση της διακομματικής την επόμενη εβδομάδα.

Σε συνάντηση των εκπροσωπών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα την επόμενη εβδομάδα θα σφραγισθούν οι αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Σήμερα σε σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για θέματα φορολογίας με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη αποφασίσθηκε ο φόρος να μην επιβληθεί από το πρώτο ευρώ αλλά να υπάρξει αφορολόγητο όριο, είτε 50.000 ευρώ, είτε 100.000.

Παραλλήλως αποφασίσθηκε η προοδευτική κλίμακα του ενιαίου φόρου να ξεκινά από το 0,1% και να φθάνουν μέχρι 2 για ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 10. 000.000 ευρώ.

Η φορολόγηση των νομικών προσώπων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, η φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων και των αγροτεμαχίων, παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν τη κυβέρνηση συνεργασίας.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώσε για τη σύσκεψη τα εξής:

«Συνεδρίασε σήμερα υπό τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη η διακομματική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν:

Από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος και ο κ. Αντώνης Παναγόπουλος. Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης. Από τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης.

Η Επιτροπή επεξεργάστηκε προτάσεις φορέων και πολιτών. Εξετάστηκε, επίσης, το ύψος του αφορολογήτου.

Στόχος είναι, αφενός η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, και της μείωσης της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης και αφετέρου, ο εξορθολογισμός της φορολόγησης όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα.
Θα υπάρξει νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα.»


Διαβάστε περισσότερα...

«Πεθαμένος» ήθελε να υποβάλει μήνυση


«Πώς ήρθατε εδώ αφού έχετε πεθάνει;» διερωτήθηκε ο υπάλληλος της εισαγγελίας.

Μια άκρως περίεργη μηνυτήρια αναφορά έφτασε στη γραμματεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης πριν από λίγες ημέρες.

Όπως αναφέρει το thestival.gr, ο ενδιαφερόμενος προσήλθε στη γραμματεία και υπέβαλε τη μηνυτήρια αναφορά. Ο προϊστάμενος της γραμματείας την έπιασε στα χέρια του και άρχισε να την διαβάζει. «Ονομάζομαι Δ… Α… του Γ… και της Ε… γεννήθηκα το 1936 και απεβίωσα τον Φεβρουάριο του 2012 στο Ά… Πέλλας» έγραφε η μηνυτήρια αναφορά στις πρώτες τις σειρές. Ο υπάλληλος της εισαγγελίας ρώτησε στον κύριο που είχε μπροστά του αν είναι το πρόσωπο που υπογράφει την μηνυτήρια αναφορά. Εκείνος του απάντησε θετικά. Τότε τον ρώτησε: «Πως ήρθατε εδώ αφού έχετε πεθάνει;». Ο κύριος με τη σειρά του απάντησε: «Αναστήθηκα! Με έπνιγε το δίκιο!». Ο υπάλληλος αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται να βγάλει άκρη και πρωτοκόλλησε την αναφορά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινάει η καταβολή επιδόματος στα παιδιά των στρατιωτικών


Το συνολικό ύψος της δαπάνης φτάνει τα 180 εκατ. ευρώ.

Υπογράφηκε, από το υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση με την οποία επιλύεται σταδιακά το πρόβλημα της χορήγησης του βοηθήματος οικογενειακής-επαγγελματικής αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) στα παιδιά του προσωπικού του Στρατού Ξηράς, που αδυνατούσε να δώσει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ύψος της δαπάνης για το ΒΟΕΑ ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ, ποσό που θα εκταμιευθεί σταδιακά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε πρώτη φάση, δίνεται στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού το ποσό των 50 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και, όπως γνωστοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος- μέσω του Twitter- από τη Δευτέρα αρχίζει η διαδικασία χορήγησης του ΒΟΕΑ στους δικαιούχους, αρχής γενομένης από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από το 2009. Συνολικά, 12.500 παιδιά θα πάρουν το βοήθημα.

Ο Αρχηγός ΓΓΕΘΑ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Καράμπελα, τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνη Οικονόμου, τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Γκίνη, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) και τη Διεύθυνση Οικονομικού του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΟΙ), «που κοπίασαν για το ΒΟΕΑ». Παρατήρησε, τέλος, «ότι, μέσα από τη χορήγηση του ΒΟΕΑ, περνάει η εξυγίανση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού», εκτιμώντας ότι «το αύριο του ΜΤΣ θα είναι σίγουρα καλύτερο από το σήμερα».


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Παντοπωλείο από τον ΕΔΟΕΑΠ


Κληρώθηκαν οι άνεργοι Τύπου που θα εργαστούν σε αυτό
.
Η Διοίκηση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) προχώρησε στην κλήρωση για να καλυφθούν από ανέργους ασφαλισμένους του, μέλη των Ενώσεων ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στο νεοσύστατο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργήσει με τη μορφή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σε χώρο που έχει ήδη μισθωθεί και βρίσκεται στην οδό Μιχαλακοπούλου 41- 43.

Συνολικά, 95 άνεργοι, μέλη των δύο Ενώσεων του Τύπου, ανταποκρίθηκαν στη δημόσια πρόσκληση του ΔΣ του Οργανισμού και κατέθεσαν τη σχετική αίτηση και συμμετείχαν στην κλήρωση, εκ των οποίων 20 ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες των ασφαλισμένων, ως πολύτεκνοι ή ως άνθρωποι που συντηρούν μονογονεϊκές οικογένειες.

Η κλήρωση ανέδειξε, συνολικά, 12 ανέργους του Τύπου. Τέσσερα άτομα (δύο άνεργα μέλη της ΕΣΗΕΑ και δύο άνεργα μέλη της ΕΠΗΕΑ) θα προσληφθούν άμεσα, για να εργαστούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, με την επωνυμία «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, eΠαντοπωλείο» στην οποία συμμετέχει ο ΕΔΟΕΑΠ, ως ιδρυτικό μέλος. Κληρώθηκαν επίσης δύο άτομα, από τις αντίστοιχες Ενώσεις, τα οποία θα απασχοληθούν μελλοντικά, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και έξι ακόμα, ως αναπληρωματικοί.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του ΕΔΟΕΑΠ απευθύνεται σε όλους, με προνομιακές εκπτώσεις στις ήδη χαμηλές τιμές, για τους άνεργους του Ταμείου, με τιμές κόστους για τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ και με οικονομικά συμφέρουσες τιμές για τους υπόλοιπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Η όπερα «περιοδεύει» στα σχολεία


«Τραβιάτα» του Βέρντι σε μουσικά σχολεία.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει τις πολιτιστικές εξορμήσεις της, προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει ορισμένα από τα αριστουργήματα του λυρικού θεάτρου, στα πιο αναπάντεχα σημεία της πόλης.

Με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η «Όπερα της βαλίτσας», βγαίνει εκτός του θεάτρου Ολύμπια και ταξιδεύει στις γειτονιές της Ελλάδας με στόχο να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό.

Πρώτος σταθμός το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Παλλήνης, όπου το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Η Τραβιάτα» με διακεκριμένους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τη συμμετοχή της τετράφωνης σχολικής χορωδίας.

Στην «Όπερα της βαλίτσας» ξεδιπλώνεται ο μύθος με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και με σκηνικά τα οποία μπορούν να χωρέσουν σε μία βαλίτσα.

«Η Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως. Βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε και είναι παράφραση, με αρκετές όμως περικοπές, του κλασικού παγκοσμίου φήμης δράματος του Αλέξανδρου Δουμά «Η Κυρία με τας καμελίας». Περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας.

Την σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Γιάννης Καραχισαρίδης, ενώ ο μαέστρος και διευθυντής σπουδών της ΕΛΣ Νίκος Βασιλείου προετοίμασε τη χορωδία του σχολείου, η οποία και συμμετέχει στην παράσταση.


Διαβάστε περισσότερα...

Γέφυρα Σωτηρίας από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τη μικρή Χριστίνα


Τεράστιες οι προσπάθειες για να σωθεί το μόλις λίγων ημερών κορίτσι.

Οι πρώτες μέρες του νέου χρόνου, βρήκαν τη μικρή Χριστίνα μόνη της κι εγκαταλελειμμένη στο νοσοκομείο των Σερρών. Το μόλις λίγων ημερών κοριτσάκι, όπως αναφέρει ο σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχει έρθει στον κόσμο με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η διάγνωση από το νοσοκομείο Σερρών είναι μεσοκολπική-μεσοκοιλιακή επικοινωνία ή, πιο απλά, «τρύπα» στην καρδιά, η οποία χρίζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Από την πρώτη στιγμή, ο σύλλογος, στάθηκε δίπλα στη μικρή, δίνοντας μάχη με το χρόνο για τη ζωή της, καθώς έπρεπε να χειρουργηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Από το απόγευμα της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου, οι άνθρωποι του «Χαμόγελο» κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Προσπάθησαν να υπερπηδήσουν κάθε δυσκολία, «κινώντας» γη και ουρανό, με στόχο να δημιουργηθεί άμεσα μία γέφυρα σωτηρίας για την Χριστίνα.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» που συνεργάζεται με το νοσοκομείο Σερρών, επικοινωνεί άμεσα με την Εισαγγελέα Σερρών για την έκδοση εισαγγελικής εντολής προσωρινής φύλαξης του παιδιού από το Σύλλογο, προκειμένου να μπορέσει να διακομισθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Ίδρυμα όπου και θα πρέπει να εγχειριστεί.

Η εισαγγελέας Σερρών ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα του «Χαμόγελου του παιδιού» και μετά από έντονες προσπάθειες εκδίδει την εντολή.

Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι του Συλλόγου επικοινωνούν με τον κύριο Αζαριάδη, παιδοκαρδιοχειρουργό του Ωνασείου, καθώς και με τη Γενική Διεύθυνση του Ιδρύματος.

Η ανταπόκριση είναι άμεση. Τόσο ο κύριος Αζαριάδης όσο και η Διεύθυνση του ιδρύματος, συμφωνούν για τη διακομιδή του παιδιού στο Ωνάσειο, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, και τη δωρεάν χειρουργική επέμβαση στην οποία πρέπει να υποβληθεί χωρίς καθυστέρηση.

Έτσι, προγραμματίζεται η διακομιδή της μικρής Χριστίνας ώστε Παρασκευή βράδυ να βρίσκεται στο Ωνάσειο.

Αξίζει να σημειωθεί πως χωρίς την άμεση κινητοποίηση από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και την ανταπόκριση όλων των αρμόδιων φορέων, θα έπρεπε να προηγηθεί η εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και όταν θα βρισκόταν θέση στο Ωνάσειο να μεταφερόταν εκεί. Δηλαδή, θα επρόκειτο για μία διαδικασία που θα σήμαινε -στην καλύτερη των περιπτώσεων- 7 με 10 ημέρες για τη διακομιδή της μικρής στο Ωνάσειο.

Όμως, ο πυρετός, 38-39, που έχει ανεβάσει το κορίτσι, δεν επιτρέπει την εισαγωγή στο Ωνάσειο και το παιδί μεταφέρεται από το νοσοκομείο Σερρών στην Α' Παιδιατρική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή το μεσημέρι. Οι εθελοντές και εργαζόμενοι του «Χαμόγελου του Παιδιού» δεν λείπουν ούτε λεπτό από το πλευρό της μικρής, προσφέροντας ό,τι χρειάζεται στο νοσοκομείο.

Με τη βοήθεια των γιατρών του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, ο πυρετός υποχωρεί.

Το πρωί του Σαββάτου 19 Ιανουαρίου, στην επικοινωνία του Ιπποκράτειου με το Ωνάσειο, αποφασίζεται η διακομιδή της μικρής στο Καρδιοχειρουργικό Ίδρυμα.

Την ίδια στιγμή, μέσω της γραμμής 1056 δίνεται το πράσινο φως στην κινητή μονάδα του Χαμόγελου, η οποία από την Πέμπτη βρίσκεται σε επιφυλακή.

Η ειδική Κινητή Ιατρική Μονάδα του Συλλόγου -πλήρως εξοπλισμένη με δύο διασώστες, το γιατρό και την εθελόντρια νοσηλεύτρια- αναχωρεί Σάββατο πρωί από την Αθήνα για να μεταβεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Η συνεργασία της τροχαίας Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης καθώς και των σταθμών των διοδίων, διανοίγει «γέφυρα ζωής» μεταξύ Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης και Ωνασείου.

Σάββατο βράδυ, η Μονάδα με το πλήρωμα και την Χριστίνα φθάνουν στο Ωνάσειο όπου ο κύριος Αζαριάδης και ο κύριος Ράμος, μαζί με τους ανθρώπους του Ιδρύματος, την αγκαλιάζουν με τα έμπειρα χέρια τους.

Τις επόμενες ημέρες, οι γιατροί του Ωνασείου προχωρούν στην πρώτη χειρουργική επέμβαση του μωρού για την περίδεση της πνευμονικής αρτηρίας.

Όσο για την οριστική επέμβαση που θα κλείσει την «τρύπα» στην καρδούλα της Χριστίνας, έχουν αναλάβει να την πραγματοποιήσουν οι ίδιοι άνθρωποι μόλις φτάσει σε ηλικία 1-1,5 έτους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έβαλε τα δάχτυλα των ποδιών του... στα χέρια


Τα έχασε σε αγώνα με μοτοσικλέτες.

Ένας νεαρός πατέρας από το Leeds έχασε τρία δάχτυλα από το δεξί του χέρι σε ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια αγώνα με μηχανές, όμως τα «αντικατέστησε» με δύο δάχτυλα από τα πόδια του!

Ο οδηγός αγώνων Jonas Barber, 31 ετών, υποβλήθηκε σε 12ωρη επέμβαση. Οι γιατροί πήραν δύο δάχτυλα από τα κάτω του άκρα και τα «συνέδεσαν» με το δεξί του χέρι.

Θα ακολουθήσει ακόμη ένα χειρουργείο, όμως προς το παρόν ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα.

«Θα έκανα τα πάντα για να μπορέσω να οδηγήσω ξανά τη μηχανή μου και να μπορώ και πάλι να κάνω όλες τις καθημερινές δουλειές από το να κρατάω αντικείμενα ή να μπορώ να πιω ένα ποτήρι μπύρα. Δεν είναι τα ομορφότερα δάχτυλα που έχει δει κανείς, αλλά δε με νοιάζει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είναι σε κάποιο βαθμό λειτουργικά» είπε ο ίδιος.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έως 4-5% θα μειωθούν οι εισακτέοι


Δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 4-5% η μείωση του αριθμού εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλώνει σε συνέντευξή του στη web tv του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλώντας για το σχέδιο «Αθηνά».

Απαντώντας, μεταξύ άλλων, σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τους ήδη φοιτούντες σε τμήματα που συγχωνεύονται και είναι αναγκασμένοι από του χρόνου να μετακινηθούν, απάντησε ότι θα δοθεί επιδότηση. Τα δε κτίρια που θα μείνουν άδεια, σημείωσε, θα χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία σχολείων ή για άλλους κοινωφελείς σκοπούς. Συγχρόνως, τονίζει ότι το υπουργείο προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να στηριχθεί και οικονομικά η εφαρμογή του σχεδίου, κάνοντας λόγο για κονδύλια από το ΕΣΠΑ αλλά και από την έρευνα. Επισημαίνει ότι με το διάλογο, που θα διαρκέσει 45 ημέρες, θα διορθωθούν και ενδεχόμενα λάθη, παραλείψεις ή αβλεψίες του σχεδίου, που παρουσιάσθηκε ήδη.

Παράλληλα, ο κ. Αρβανιτόπουλος λέει ότι το πλαφόν της βάσης του δέκα δεν θα εφαρμοστεί φέτος, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα της εφαρμογής του σχεδίου.

Τέλος, επιμένει ότι η μείωση του αριθμού εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι περί τις 12.000 υποψηφίους, όπως υπολογίζουν ορισμένοι, αλλά ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 4-5%.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι το σχέδιο «Αθηνά» και ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης απευθύνονται «κατ’ αρχήν στους νέους και τις νέες μας, που θα έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν σε πιο ανταγωνιστικά ιδρύματα. Τα πτυχία τους θα αναβαθμιστούν για να ανταποκριθούν στην αγορά εργασίας. Και όχι μόνον. Θα αποκτήσουν εφόδια ικανά για να εισέλθει ένας άνθρωπος στο στίβο της ζωής».

Ο υπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς στην άναρχη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τη λειτουργία πολλών τμημάτων και σχολών, τονίζοντας ότι «όλο αυτό το μοντέλο παρουσίασε παθογένειες, στρεβλώσεις που όλοι αναγνωρίζουμε και που οδηγούσαν σε πτυχία ανεργίας». Αναγνώρισε τις ευθύνες που έχει το πολιτικό σύστημα, αλλά και η πανεπιστημιακή κοινότητα γι’ αυτή την κατάσταση, μη διστάζοντας να πει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ιδρύθηκαν τμήματα και λειτουργούσαν ως «συνοικιακά φροντιστήρια».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στόχος είναι τα ιδρύματα να αποτελούν «παράθυρο στην ουσιαστική γνώση και την επαγγελματική αποκατάσταση», ενώ τόνισε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθούν και τα επαγγελματικά δικαιώματα όπου δεν έχουν δοθεί.

Συγκεκριμένα, είπε ότι σε όσες περιπτώσεις συγχωνεύονται δύο γνωστικά αντικείμενα με διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα θα δημιουργηθούν κατευθύνσεις για να υπάρχει αντιστοίχηση στα διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι με το σχέδιο δεν απογυμνώνεται η περιφέρεια. Κι αυτό, συμπλήρωσε, γιατί σε κάθε περιφέρεια θα υπάρχει μία σχολή με τουλάχιστον δύο ή τρία τμήματα με ομοειδή αντικείμενα. Στόχος είναι, υπογράμμισε, να τονωθεί και η τοπική παραγωγή, όπως γίνεται, για παράδειγμα, στο Μεσολόγγι, όπου συγκεντρώνονται τα τμήματα ιχθυοκαλλιέργειας.

Αναφερόμενος στο Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» που θα περιλαμβάνει τα πέντε πανεπιστήμια: Πάντειο, Γεωπονικό, Οικονομικό, Πειραιώς και Χαροκόπειο, τόνισε ότι αυτά τα πανεπιστήμια δεν χάνουν την αυτοτέλεια τους, δεν αλλάζουν τα προγράμματα σπουδών τους κ.λπ., όμως τους δίδεται η δυνατότητα συνεργειών, με τη λογική: «η ισχύς εν τη ενώσει». Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνισε ότι θα δημιουργηθούν δυνατότητες κινητικότητας ανάμεσα σε μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, ανάμεσα σε φοιτητές, ενώ ενδεχομένως θα μπορέσουν να αναπτύξουν κοινά μεταπτυχιακά κ.λπ.

Ειδικότερα για τους ήδη φοιτούντες σε κάποιο τμήμα που συγχωνεύεται με άλλο και οι φοιτητές του θα αναγκαστούν από το Σεπτέμβριο να μετακομίσουν, ο υπουργός τόνισε ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν αυτές οι μετακινήσεις, αλλά και σε όσες περιπτώσεις δεν θα μπορούν να αποφευχθούν θα υπάρξει μέριμνα. «Θα απαλύνουμε» είπε χαρακτηριστικά «το έξοδο αυτής της μετακίνησης. Έχει ληφθεί μέριμνα για να υπάρξει επιδότηση».

Μιλώντας για τις επαφές που είχε ο ίδιος με τα πολιτικά κόμματα, ο υπουργός ανέφερε: «Πήγαν άριστα. Νομίζω ότι γίνεται σοβαρός διάλογος και υπάρχει πολύ καλή διάθεση. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε σε πολύ βαθιά κρίση, είναι η 12η ώρα, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».

Σε ερώτηση αν το σχέδιο εφαρμοσθεί σε δύο φάσεις, απάντησε ότι «αυτό θα το δούμε στην πράξη. Θα δούμε δηλαδή πού μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, πού υπάρχουν αστοχίες ή λάθη για να τα διορθώσουμε. Είμαστε ανοικτοί…».


Διαβάστε περισσότερα...

Τσουχτερές ποινές για ανασφάλιστα Ι.Χ


Αυστηρές είναι οι ποινές που προβλέπει η διάταξη για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου έχει αναρτηθεί στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2013 και υπογραμμίζεται ότι «η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου».

Αναλυτικά:

Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, επιβάλλονται οι παρακάτω κυρώσεις:

- Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για δέκα ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Επί προκλήσεως ατυχήματος από όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.

- Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, υπέρ του κατά το άρθρο 16 του κ.ν. 489/1976 Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Ο εντοπισμός των τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων και η επιδίωξη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών αυτών και μέσω της επίσπευσης της διαδικασίας επιβολής των διοικητικών κυρώσεων και ποινών και των ποινικών κυρώσεων διενεργείται από τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές με επιτόπιους ελέγχους και ηλεκτρονικά με επιμέλεια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ) του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ορίζεται ως η αρμόδια για το σκοπό αυτό υπηρεσία.

Η Γ.Γ.Π.Σ. του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει με ηλεκτρονικό τρόπο τη διασταύρωση και την επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από τη ζεύξη των κάτωθι αρχείων (ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων):

- του αρχείου Κέντρου Πληροφοριών, στο οποίο τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αυτοκίνητων που είναι ασφαλισμένα και των αυτοκίνητων οχημάτων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης αστικής ευθύνης,

- του αρχείου της Γ.Γ.Π.Σ. του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αυτοκίνητων οχημάτων που η άδεια κυκλοφορίας τους εκδίδεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

-των αρχείων οιασδήποτε άλλης δημόσιας Υπηρεσίας ή Υπουργείου που νομιμοποιείται σύμφωνα με τη νομοθεσία να εκδίδει άδεια κυκλοφορίας οχημάτων, στα οποία τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των οχημάτων αυτών.

Για το σκοπό αυτό, το Κέντρο Πληροφοριών και οι παραπάνω δημόσιες υπηρεσίες ή υπουργεία υποχρεούνται να θέτουν, σε διαρκή βάση, στη διάθεση της Γ.Γ.Π.Σ. τα παραπάνω αρχεία και στοιχεία τους:

- Σε περίπτωση που προκύπτει ανασφάλιστο αυτοκίνητο, η Γ.Γ.Π.Σ. συντάσσει σχετική ειδοποιητήρια επιστολή προς τον ιδιοκτήτη του οχήματος αυτού, με την οποία τον καλεί να προβεί άμεσα και το αργότερο εντός οκτώ ημερών από την παραλαβή αυτής είτε στην παροχή εξηγήσεων σχετικά με την εκ μέρους του τήρηση ή μη της υποχρέωσης προς ασφάλιση. Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική επιχείρηση της Ειδοποιητήριας Επιστολής και παραβόλου υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 ευρώ.

- Σε περίπτωση μη εμφάνισης, μη παροχής ικανοποιητικών εξηγήσεων και μη συμμόρφωσης ιδιοκτήτη οχήματος με τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτωση, η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει τα στοιχεία αυτού και του οχήματός του στην Αστυνομική Αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη του οχήματος, η οποία επισπεύδει τη σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών.

Η Γ.Γ.Π.Σ. εκτελεί την προβλεπόμενη διαδικασία ετησίως, σε τακτά χρονικά διαστήματα, και τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, μετά και από αίτηση του Επικουρικού Κεφαλαίου.



Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Θα πληρωθούν όσοι δεν πληρώθηκαν


Οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που δεν πληρώθηκαν τη σύνταξή τους, παρά το ότι είχαν καταγραφεί κατά την απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού θα πρέπει να καταγραφούν άμεσα, στον ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την ταυτότητά τους και έγγραφο με τον Αριθμό Μητρώου τους.

Όπως διαπιστώθηκε σήμερα, ημέρα καταβολής των συντάξεων του Οργανισμού, σε ένα μικρό αριθμό συνταξιούχων, δεν καταβλήθηκε η σύνταξη μηνός Φεβρουαρίου μολονότι είχαν προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες έγκαιρα και εμπρόθεσμα, επειδή δεν ανακοινώθηκε στον ΟΓΑ η καταγραφή τους από τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία είχαν καταγραφεί.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Οργανισμού, ο ΟΓΑ δεν φέρει ο ίδιος την ευθύνη γι' αυτό αλλά ο φορέας που διενήργησε την καταγραφή. Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Οργανισμού, τονίζει ότι η σύνταξη καταβλήθηκε κανονικά σε όσους συνταξιούχους ανακοινώθηκε η καταγραφή τους, από τον φορέα στον οποίο καταγράφηκαν, εκφράζει τη λύπη της για την ταλαιπωρία των συνταξιούχων του και δηλώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράλληλα ο Οργανισμός ενημερώνει ότι, όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν καταγραφεί έως σήμερα θα πρέπει να καταγραφούν άμεσα στον ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που αναγράφονται στην ενημερωτική επιστολή που τους έχει σταλεί. Σε περίπτωση που είτε την έχουν απωλέσει είτε δεν την έχουν λάβει, μπορούν να ενημερωθούν σχετικά από τον ανταποκριτή του ΟΓΑ.

Η καταγραφή φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 και το Φεβρουάριο του 2013 ανεστάλη, η καταβολή της σύνταξης όσων δεν καταγράφηκαν έως τη λήξη της προθεσμίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μοίρασαν ρύζι οι αγρότες


Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες της Λαμίας για τις αποφάσεις της κυβέρνησης επί των αιτημάτων τους, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στα κατά τόπους σημεία.

Στον χώρο της Έκθεσης είναι όλοι στις θέσεις τους, ενώ σήμερα μοίρασαν και ρύζι σε περαστικούς πολίτες. Εν τω μεταξύ, χθες, εκτυλίχθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ αστυνομίας και αγροτών, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό.




Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρα υγείας στον καιρό της κρίσης


Χωρίς θέρμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας μένουν πολλά κέντρα υγείας στο νομό Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ξεπαγιάζουν, προκειμένου να υποβληθούν σε μία εξέταση. Την ίδια στιγμή σε εφιάλτη εξελίσσονται οι αναμονές στη διάρκεια των εφημεριών των δημόσιων νοσοκομείων, με τους ασθενείς να θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό, αν περιμένουν μόνο τρεις ώρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Στα πρόθυρα κατάρρευσης το Αττικόν»


Κραυγή αγωνίας από τον σύλλογο εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο «καταρρέει» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ανακοίνωση τους.

«Το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, που εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση τους δημότες των περιοχών σας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η νοσηλεία και η γενική εφημερία έχουν καταστεί επικίνδυνες για την ασφάλεια των ασθενών, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στη Δυτική Αθήνα είναι άμεσος», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση των εργαζομένων και συνεχίζει:

«Καθημερινά πάνω από 100 ράντζα-φορεία βρίσκονται στους διαδρόμους, χειρουργικές αίθουσες δεν λειτουργούν, κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά, κλινικές και τμήματα είναι ανενεργά (όπως η Μονάδα Παίδων, που είναι μοναδική σε όλη την περιφέρεια της Δυτικής Αθήνας, Πειραιά και νησιών), την ίδια ώρα που η πολιτεία καλεί τους ασθενείς να πληρώνουν όλο και περισσότερα σε εισφορές, φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια».

Όπως λέει ο σύλλογος εργαζομένων, «όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, της υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ, της συντονισμένης επιδίωξης για κλείσιμο νοσοκομείων και διάλυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας της περιοχής μας, με στόχο την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και ειδικά του νοσοκομείου μας.

Καταγγέλλουμε την τρόικα και την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνους για αυτή την άθλια εικόνα, αφού υλοποιούν αυτή την πολιτική σε βάρος των υγειονομικών και των συμπολιτών μας. Θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σκοπεύει να την αλλάξει αλλά αντίθετα ρίχνει την ευθύνη σε γιατρούς και προσωπικό, προσπαθώντας να φέρει σε αντιπαράθεση πολίτες και εργαζόμενους στο νοσοκομείο μας».

Το σωματείο εργαζομένων, αποφάσισε να καλέσει: Δημάρχους, δημοτικά συμβούλια, σωματεία, ενώσεις ανέργων, λαϊκές επιτροπές, συλλόγους και συνελεύσεις της Δυτικής Αθήνας σε σύσκεψη την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου, για να συντονίσουμε άμεσα τη δράση μας σε ένα κοινό μέτωπο εργαζομένων, υγειονομικών και πολιτών, που θα ανατρέψει αυτή τη βάρβαρη πολιτική, θα προστατέψει την ποιοτική, δωρεάν, δημόσια υγεία για όλο το λαό, ενάντια στις πληρωμές ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ καθώς και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για την αθλιότητα και την επικινδυνότητα της εφημερίας και της νοσηλείας σε «ράντζα» / φορεία σε διαδρόμους στο ΑΤΤΙΚΟ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αντιμετωπίσετε το έγκαυμα


Απλές κινήσεις για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Ζεμάτισες το χέρι σου με βραστό νερό στην κουζίνα ή το έκαψες την ώρα που σιδέρωνες; Μην κάνεις τη λάθος κίνηση!

Σύμφωνα με έρευνες, τα 2/3 των εγκαυμάτων συμβαίνουν στο σπίτι και σχετίζονται με εστίες φωτιάς.

Εάν κάηκες

• Μη βάλεις παγάκι στην πάσχουσα περιοχή ή οδοντόκρεμα, επειδή στη σύνθεσή της περιέχει μέντα ή δυόσμο. Θα το επιβαρύνει και δε θα σε ανακουφίσει από τον πόνο.

Αντιθέτως

• Βάλε το χέρι σου κάτω από τρεχούμενο νερό για να μειώσεις την αίσθηση του καύσου και άπλωσε ένα υδροενεργό επίθεμα σε μορφή τζελ.
Γιατί
• Βοηθά την επούλωση, διατηρώντας «έξυπνα» ενυδατωμένο το έγκαυμα,
• αποτρέπει τη μικροβιακή λοίμωξη, τροποποιώντας τοπικά το pH,
• ανακουφίζει από τον πόνο,
• είναι ασφαλές και
• τέλος γιατί αφαιρείται από το έγκαυμα εύκολα.


Πηγή: http://www.shape.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αστραπές μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο


Οι ηλεκτρικές μεταβολές του αέρα αλλάζουν το ηλεκτρικό δυναμικό του εγκεφάλου.

Οι αστραπές μπορεί να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους και ημικρανίες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά κάνει αυτήν τη συσχέτιση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι υγιείς άνθρωποι είναι κατά μέσο όρο 24% πιθανότερο να εμφανίσουν τέτοια συμπτώματα την ημέρα που υπάρχουν αστραπές και κεραυνοί στον ουρανό. Η επίπτωση αυτή φαίνεται να ισχύει για όσους βρίσκονται σε ακτίνα έως 40 χιλιομέτρων από την περιοχή των αστραπών και των κεραυνών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Βίνσεντ Μάρτιν του πανεπιστημίου του Σινσινάτι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cephalalgia» ανέφεραν ότι όσοι άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιους πόνους στο κεφάλι τους, φαίνεται να επηρεάζονται ακόμη περισσότερο, καθώς τις ημέρες των αστραπών τα συμπτώματα πονοκεφάλου τους αυξάνονται κατά 31% και της ημικρανίας κατά 28%.

Οι ακριβείς μηχανισμοί για αυτό το φαινόμενο παραμένουν άγνωστοι. Θεωρείται πιθανό ότι οι ηλεκτρικές αλλαγές στον αέρα λόγω των αστραπών προκαλούν μεταβολές στο ηλεκτρικό δυναμικό του εγκεφάλου.

Τα χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που δημιουργούνται όταν οι κεραυνοί πέφτουν στο έδαφος, προκαλούν ένα μαγνητικό πεδίο, που με τη σειρά του ίσως έχει τη δύναμη να επηρεάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, με τελικό αποτέλεσμα τον πόνο, αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Παράλληλα, οι αστραπές αυξάνουν το όζον και μπορεί να απελευθερώνουν άλλες ανόργανες και οργανικές ουσίες που πιθανώς επίσης οδηγούν σε πονοκεφάλους.

Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να καταγράφουν αναλυτικά στο ημερολόγιο τους πονοκεφάλους τους για διάστημα έως έξι μηνών και να συγκρίνουν τις αυξομειώσεις των πόνων με τις καιρικές συνθήκες κάθε μέρας. Αν και διάφορες άλλες μετεωρολογικές συνθήκες, όπως η βαρομετρική πίεση, ο άνεμος, η θερμοκρασία και η υγρασία, φαίνεται να επηρεάζουν τους πονοκεφάλους, οι αστραπές είναι επίσης ένας σημαντικός παράγων.

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, ο Μάρτιν βρήκε ότι οι αστραπές αυξάνουν τους πονοκεφάλους κατά 19%, ακόμα κι αν ληφθούν υπόψη άλλοι μετεωρολογικοί παράγοντες, πράγμα που δείχνει, όπως είπε, ότι από μόνες τους οι αστραπές επιδρούν στον πονοκέφαλο. Ιδίως οι αστραπές με αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο φαίνεται να αυξάνουν περισσότερο τους πόνους.

Πάντως οι ερευνητές επισήμαναν ότι η μελέτη τους αναδεικνύει μεν τη σχέση ανάμεσα στις αστραπές και τους πονοκεφάλους, όμως δεν μπορεί να αποδείξει ότι όντως οι πρώτες προκαλούν τους δεύτερους. Γι' αυτό τόνισαν την ανάγκη να γίνουν νέες μελέτες.

Η δυσκολία εξήγησης του φαινομένου περιπλέκεται από το γεγονός ότι γενικότερα οι ημικρανίες παραμένουν σε σημαντικό βαθμό ανεξήγητες. Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι εγκέφαλοι μερικών ανθρώπων είναι πιο ευάλωτοι στα εξωτερικά ερεθίσματα (τροφές, φώτα, ήχοι κ.α.) και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει και την επίδραση των αστραπών.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχής κίνηση και όχι λιπαρά η λύση για το κρύο


Τι μας συμβαίνει όταν νιώθουμε να παγώνουμε.

Το αίσθημα του κρύου είναι και κοινό και συχνά ανυπόφορο, ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες. Πού οφείλεται όμως το δυσάρεστο αυτό αίσθημα; Κρυώνουμε όλοι το ίδιο; Ποιο ρόλο παίζουν οι διατροφικές συνήθειες στην προστασία του οργανισμού μας από το κρύο; Αυτές είναι μερικές καθημερινές, ιατρικές απορίες, στις οποίες απάντησε ο καθηγητής αθλητικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας Γιόαχιμ Λατς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, δεν νιώθουν όλοι οι άνθρωποι προφανώς με τον ίδιο τρόπο το κρύο και κατά συνέπεια δεν αντιδρά ο οργανισμός τους το ίδιο. Επίσης δεν κρυώνουν το ίδιο άνδρες και γυναίκες, ενήλικες και παιδιά. «Κάθε άνθρωπος διαθέτει στο δέρμα του ‘αισθητήρες’ για να αισθανθεί τη ζέστη ή το κρύο. Οι αισθητήρες δεν βρίσκονται σε όλους τους ανθρώπους στα ίδια σημεία. Γι’ αυτό άλλοι κρυώνουν πιο πολύ στο κεφάλι, άλλοι στα πόδια ή στα χέρια, άλλοι στα αυτιά». Διαφέρει επίσης και ο αριθμός των αισθητήρων από άνθρωπο σε άνθρωπο κι έτσι ο καθένας αντιλαμβάνεται εμπειρικά διαφορετικά τα θερμοκρασιακά δεδομένα.

Ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής, είτε πρόκειται για την παγωμένη Γροιλανδία είτε για την έρημο Σαχάρα, η μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου οργανισμού είναι σταθερά περίπου η ίδια. «Η κανονική μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος κυμαίνεται γύρω από τους 36,4 βαθμούς Κελσίου. Όταν για παθολογικούς λόγους ξεπεράσει τους 42 βαθμούς γίνεται επικίνδυνη και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Το ίδιο ισχύει και όταν κατέβει κάτω από το όριο των 30 βαθμών», επισημαίνει ο Γιόαχιμ Λατς στη Deutsche Welle. Τόσο στην περίπτωση του πολύ υψηλού πυρετού όσο και της υποθερμίας επηρεάζεται άμεσα η θερμοκρασία ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Μία άλλη σημαντική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία σχετίζεται και με την αντίδρασή του στο κρύο, είναι η λειτουργία της μνήμης. Το σώμα θυμάται πως έχει αντιδράσει παλαιότερα στο κρύο, κι έτσι με κάθε νέο ερέθισμα λειτουργεί αντίστοιχα. Αυτό εξηγεί για παράδειγμα το τρέμουλο του σαγονιού από το κρύο κάθε φορά που οι αισθητήρες δέχονται ένα τέτοιο ερέθισμα. Αμέσως δίνεται εντολή στον εγκέφαλο να κινηθούν οι μύες της περιοχής αυτής γρηγορότερα και κατά συνέπεια να κυκλοφορήσει καλύτερα και γρηγορότερα το αίμα στην περιοχή.

Με την κίνηση των μυών, γενικότερα, ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος. Όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα ενός ατόμου τόσο περισσότερο μπορεί να διευκολυνθεί μέσω της κίνησης η ροή του αίματος. Οι γυναίκες που έχουν κατά κανόνα μικρότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με τους άνδρες, κρυώνουν συνήθως περισσότερο. Βέβαια, μυϊκή μάζα δεν σημαίνει λίπος, ούτε περισσότερα κιλά. Γι' αυτό, όπως σημειώνει ο Γιόαχιμ Λατς, η λύση στο κρύο δεν είναι ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα ούτε η ενίσχυση του χειμερινού μενού –ειδικά στη Γερμανία- με αλλαντικά. Η λύση για το κρύο είναι μία: συνεχής κίνηση και όχι λιπαρά!


Διαβάστε περισσότερα...

«Διαβουλιμία» η νέα επικίνδυνη «μόδα» στη Βρετανία


Πάσχοντες από διαβήτη παραλείπουν τις δόσεις ινσουλίνης.

Ως «Διαβουλιμία» (diabulimia) περιγράφεται η κατάσταση όπου κάποιος με διαβήτη τύπου 1 επίτηδες παραλείπει δόσεις ινσουλίνης για να χάσει βάρος.

Το φαινόμενο της διαβουλιμίας παρατηρείται κυρίως μεταξύ νεαρών κοριτσιών και γυναικών ηλικίας 15 με 30 ετών, έχει αρχίσει να παίρνεια ανησυχητικές διαστάσεις στην Βρετανία. Τα νούμερα έχουν σοκάρει γιατρούς και ειδικούς καθώς για περίοδο 12 μηνών (μέχρι τον περασμένο Μάρτιο) 8.472 άτομα είχαν καταλήξει σε νοσοκομεία της Αγγλίας και της Ουαλίας με συμπτώματα ελλιπούς ινσουλίνης στον οργανισμό.

Η διαβητική κετοξέωση μπορεί να προκαλέσει επιπλέον σοβαρά προβλήματα στην όραση, στους νεφρούς και αν κάποιος δεν ασχοληθεί με την αναπλήρωση της ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Το Παρατηρητήριο για τον Διαβήτη στην Βρετανία παρακολουθεί στενά το φαινόμενο, ενώ φιλανθρωπική οργάνωση που σχετίζεται με τον διαβήτη υποστηρίζει ότι η «Διαβουλιμία» πρέπει να χαρακτηριστεί νόσημα ψυχικής υγείας. Άλλωστε όπως λένε όπως σε αντίστοιχες καταστάσεις που τα κορίτσια προσπαθούν να χάσουν βάρος με όποιο κόστος έτσι και σε αυτή την περίπτωση η μείωση των κιλών έχει τον πρώτο λόγο και όχι η υγεία τους. Κι επειδή γνωρίζουν ήδη ότι χρειάζονται τις ενέσεις ινσουλίνης για να ελέγξουν τα επίπεδά της στον οργανισμό τους, παραλείποντας τες δίνουν λιγότερη τροφή στον οργανισμό τους.


Πηγή: http://tvnea.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόψτε το κάπνισμα πριν τα 40 και κερδίστε 10 χρόνια ζωής


Επαναφορά του προσδόκιμου ζωής στο φυσιολογικό δείχνει νέα έρευνα.

Η διακοπή καπνίσματος πριν τα 40 μπορεί να επαναφέρει το προσδόκιμο ζωής στο φυσιολογικό υποστηρίζουν με μια νέα τους μελέτη επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Αν και το προσδόκιμο ζωής ενός καπνιστή μειώνεται σχεδόν κατά 10 χρόνια, αυτό μπορεί να διορθωθεί υποστηρίζουν αν κάποιος διακόψει αυτή την κακή συνήθεια μέχρι τα 40. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μπορεί κάποιος να καπνίζει ως τα 40 χωρίς πρόβλημα, καθώς ακόμη και ένας πρώην καπνιστής αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο από κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ.

Η νέα αυτή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει πρόσφατες έρευνες που έγιναν στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και υποστήριζαν ότι το κάπνισμα «κόβει» 10 χρόνια ζωής σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν ζουν.

Η νέα αυτή έρευνα για τους κινδύνους του καπνίσματος και τα οφέλη από την διακοπή του τσιγάρου χρησιμοποιεί αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλο τον αμερικανικό πληθυσμό.

Χρησιμοποιούν ως δείγμα τις συνεντεύξεις περισσότερων από 200.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 ετών και άνω. Οι συνεντεύξεις έγιναν σε δύο φάσεις το 1997 και το 2004 και ήταν μέρος από μια αμερικανική εθνική μελέτη υγείας.

Κατόπιν χρησιμοποιώντας στοιχεία για τους θανάτους, αντιστοίχησαν τα στοιχεία της έρευνας με τις αιτίες θανάτου μέχρι και το τέλος του 2006. Έπειτα υπολόγισαν το ρίσκο των καπνιστών με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Συνυπολόγισαν επίσης και άλλους παράγοντες όπως η παχυσαρκία, την ηλικία, την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα συνολικά αποτελέσματα έδειξαν ότι για ανθρώπους 25 έως 79 ετών το ποσοστό θανάτου για όσους καπνίζουν ήταν 3 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ. Οι περισσότεροι θάνατοι είχαν σχέση με νοσήματα που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ότι:

Όσοι καπνιστές διακόπτουν το κάπνισμα μεταξύ της ηλικίας των 35 και 40 χρόνων κερδίζουν σχεδόν 9 χρόνια ζωής, ενώ όσοι σταματήσουν το κάπνισμα στις ηλικίας μεταξύ 45 και 54 αυξάνουν το προσδόκιμο τους κατά 6 χρόνια.

Για τις γυναίκες ο κίνδυνος θανάτου από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι κατά 50% μεγαλύτερος από αυτό που ίσχυε στις μελέτες που έγιναν την δεκαετία του ‘80. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «οι γυναίκες που καπνίζουν όπως οι άνδρες, πεθαίνουν όπως οι άνδρες».

Διακοπή καπνίσματος – παγκόσμια τάση

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που κάπνιζαν το έχουν ήδη διακόψει. Αυτή την στιγμή σε όλο τον πλανήτη οι καπνιστές αγγίζουν το 1,3 δισ. άτομα, με την πλειονότητα να ζει σε φτωχές χώρες.

Αν η υπάρχουσα κατάσταση συνεχιστεί το κάπνισμα θα έχει σκοτώσει τον 21o αιώνα 1 δισ. άτομα σε σχέση με τους 100 εκατομμύρια θανάτους που συνδέονται μαζί του τον 20o αιώνα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της υγείας μας


Τι μας δείχνουν οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Φέρτε στο νου σας έναν παχύσαρκο άνδρα γύρω στα 50, που καταναλώνει σχεδόν καθημερινά κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και γλυκά. Ο άνδρας αυτός μπορεί να είναι και καπνιστής. Φανταστείτε τον να πηγαινοέρχεται από καναπέ σε καναπέ και από εκεί στο ψυγείο. Ούτε λόγος για περπάτημα ή γυμναστήριο, αφού και την παραμικρή μετακίνησή του την κάνει με…το αυτοκίνητο. Φέρτε τώρα στο νου σας τις ιατρικές εξετάσεις αυτού του άνδρα και…αρχίστε να αναρωτιέστε μήπως περιγράφουμε…εσάς.

Το πιθανότερο είναι, ο κύριος της πιο πάνω περιγραφής, να έχει προβλήματα με τα αγγεία του, ίσως και πρόβλημα διαβήτη. Όσον αφορά στις εργαστηριακές του εξετάσεις, θα είναι κάπως έτσι:

-Μια γενική αίματος ίσως να δείξει αιματοκρίτη…λίγο τσιμπημένο, πάνω από το 52, που θεωρείται ανώτερη φυσιολογική τιμή. (Αιματοκρίτης: Φυσιολογικές τιμές 40-52)

-Η εξέταση σακχάρου ίσως δείξει…200! Την ώρα που δεν πρέπει να ξεπερνά το 115 (Σάκχαρο: Φυσιολογικές τιμές 70-115)

-Τα ολικά λιπίδια, που βεβαίως έχουν να κάνουν με τη διατροφή, ίσως τα μετρήσουμε στα…1.500. Μάθετε, όμως, ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1.000. (Ολικά λιπίδια: φυσιολογικές τιμές 400-1.000).

-Κομβικό σημείο…Οι τιμές της ολικής χοληστερίνης. Το πιθανότερο είναι, ο…παχουλός άνδρας της περίπτωσής μας να έχει ολική χοληστερίνη κοντά στο 300. Πολύ πάνω δηλαδή από το ανώτατο φυσιολογικό όριο που είναι το 220. (Ολική χοληστερίνη: φυσιολογικές τιμές 130-220).

-Τα τριγλυκερίδια, επίσης, είναι άλλη μια δυσάρεστη περιπέτεια. Εάν είναι κοντά στο 200, τότε μάλλον το παρακάνατε με τα ζωικά λίπη. Φυσιολογικά, η τιμή των τριγλυκεριδίων δεν πρέπει να ξεπερνά το 150. (Τριγλυκερίδια: φυσιολογικές τιμές έως 150).

-Υπολογίστε, τέλος την τιμή της «τρανσαμινάσης», η οποία μας δείχνει εάν έχουμε επιβαρύνει το ήπαρ. Εάν είναι πάνω από το 40, τότε σίγουρα…πρήξαμε το συκώτι μας. (Τρανσαμινάση: φυσιολογικές τιμές 5-40).


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αθώο» το φυλλικό οξύ


Αβάσιμοι οι φόβοι ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Ασφαλής κρίνεται, τελικά, η βιταμίνη Β9, γνωστή περισσότερο ως φυλλικό οξύ, η οποία, πριν μερικά χρόνια είχε τεθεί στο μικροσκόπιο ως «ύποπτη» για πρόκληση καρκίνου του παχέος εντέρου. Νεότερη μελέτη καθησυχάζει, λοιπόν, ότι όσοι παίρνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέως, κυρίως οι έγκυες, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Τα καθησυχαστικά συμπεράσματα προκύπτουν από μελέτη σε 50.000 άτομα και έρχονται να ανατρέψουν τις υποψίες που είχαν προκύψει το 2.007 από αντίστοιχη μελέτη Καναδών ερευνητών.

Ασφαλές και απαραίτητο το φυλλικό οξύ, ιδίως σε εγκύους

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», αφού σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά από τη συμπληρωματική λήψη φυλλικού οξέος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αντιθέτως μάλιστα…Επισημαίνεται, λοιπόν, μεταξύ άλλων, ότι αν το φυλλικό οξύ ληφθεί στην αρχή της εγκυμοσύνης, μειώνει τον κίνδυνο αποβολής ή γέννησης μωρών με προβλήματα, λ.χ. με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα όπως δισχιδή ράχη.

Και, εν τέλει, ο μόνος προβληματισμός για τη συμπληρωματική λήψη φυλλικού οξέως έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να «σκεπάζει» τα συμπτώματα αναιμίας σε μερικούς ηλικιωμένους ανθρώπους.

Καθησυχαστικοί οι ερευνητές

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης χαρακτήρισαν «καθησυχαστικά» τα ευρήματα, τονίζοντας ότι «αν υπήρχε κάποια σημαντική επίπτωση, θα την είχαμε βρει μέχρι τώρα».

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι σε ορισμένες χώρες όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία, το φυλλικό οξύ ήδη προστίθεται στο αλεύρι, με το σκεπτικό ότι τα οφέλη από τη λήψη του είναι σαφώς μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καραγκιόζης διδάσκει τον ΚΟΚ


Στην… Τροχαία για χάρη των παιδιών θα βρεθεί ο Καραγκιόζης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στην Πάτρα που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι σε θέματα τροχονομικής συμπεριφοράς.

Το πρόγραμμα ξεκινά αύριο Σάββατο με μια παράσταση την οποία θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί-νηπιαγωγοί, ενώ στην επόμενη φάση του θα απευθύνεται σε μαθητές.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι συντάξεις των απόστρατων μετά τις περικοπές


Σοκ και δέος προκαλούν στις τάξεις 120.000 αποστράτων οι μειώσεις συντάξεων, καθώς από τη «βόμβα» των διπλών περικοπών εξαφανίστηκαν μέσα σε δύο μήνες μέχρι και 471 ευρώ από τις βασικές τους αποδοχές.

Το αποτέλεσμα φαίνεται στους πίνακες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος»:

Οι απόστρατοι έχασαν ως και 15% από τις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έγιναν στα ειδικά μισθολόγια και επιπλέον είχαν μειώσεις από 5%-20% στο άθροισμα της κύριας σύνταξης και μερισμάτων που παίρνουν τα μετοχικά τους ταμεία.

Με το συνδυασμό των δύο αυτών περικοπών, οι βασικές συντάξεις των αποστράτων κουρεύτηκαν (ανάλογα με το βαθμό) από το 9% ως 21%, γράφει η εφημερίδα, ενώ αν συγκρίνει κανείς τα ποσά που πήραν στο χέρι χθες με τα ποσά που έπαιρναν μέχρι το 2009 θα διαπιστώσει ότι οι πραγματικές μειώσεις που έχουν υποστεί με την κατάργηση των δώρων φτάνουν μέχρι 52%. Δηλαδή, το «τέρας» του Μνημονίου... έφαγε πάνω από τη μισή τους σύνταξη.

Ετσι και σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

1. Απόστρατος με το βαθμό του Α/ΓΕΕΘΑ:

- Πριν από τις περικοπές έπαιρνε ως τον Δεκέμβριο του 2009 βασική σύνταξη (ακαθάριστα) 4.129 ευρώ και του έμεναν καθαρά μετά το φόρο και την κράτηση ασθένειας 3.042 ευρώ. Σήμερα η βασική του σύνταξη έχει πέσει στα 3.165 ευρώ μικτά και στο χέρι χθες που πληρώθηκε πήρε 1.726 ευρώ.

2. Απόστρατος με το βαθμό του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας:

- Πριν τις περικοπές έπαιρνε 3.174,18 ευρώ (μικτά) και καθαρά 2.434 ευρώ. Σήμερα μετά τις περικοπές και τις απανωτές μειώσεις, η σύνταξη (μικτά) έπεσε στα 2.505 ευρώ και στο χέρι εισπράττει 1.548 ευρώ.

3. Απόστρατος με βαθμό αντιστράτηγου:

- Επαιρνε 1982 ευρώ στο χέρι ως το 2009 και πλέον παίρνει 1.374 ευρώ με την πληρωμή της σύνταξης Φεβρουαρίου του 2013.

4. Απόστρατος με το βαθμό του συνταγματάρχη:

- Επαιρνε 1712 ευρώ καθαρά τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ πλέον με την σύνταξη Φεβρουαρίου 2013 πήρε 1.242 ευρώ.

Οι μειώσεις όμως, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεν σταματούν εδώ, αλλά έρχονται και νέες αυτή τη φορά στα εφάπαξ και μάλιστα σε ορισμένα ταμεία θα γίνουν πριν από το 2014 που αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ για όλους τους ασφαλισμένους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

700.000 διακανονισμοί στη ΔΕΗ


Εκτόξευση του αριθμού των διακανονισμών σε απλήρωτους λογαριασμούς που σπεύδουν οι πολίτες να τακτοποιήσουν προκειμένου να μην τους κοπεί το ρεύμα, διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθ. Ζερβός, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι ουρές είναι μεγαλύτερες στους διακανονισμούς, παρά σε αυτές για την πληρωμή των λογαριασμών».

Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο οι αγρότες να ενταχθούν στο νυχτερινό τιμολόγιο «με προσαρμοσμένο το ωράριο για το πότισμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η κατεύθυνση, αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα θέλει ακόμα δουλειά για να γίνει».

Υπενθύμισε δε πως «έως την 1η Ιουλίου θα υπάρχει το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς από την ημερομηνία αυτή και μετά, οι προμηθευτές θα καθορίζουν τις τιμές, όπως προβλέπει το ρυθμιστικό σχέδιο».

Ο κ. Ζερβός επεσήμανε πως η εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο να δοθεί δυνατότητα διακανονισμού σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, αλλά, όπως ανέφερε, «υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες στον καθορισμό των κατηγοριών αυτών».

Υπενθύμισε δε πως το 2011 πραγματοποιήθηκαν 400.000 διακανονισμοί, ενώ το 2012 είχαμε σχεδόν διπλασιασμό των διακανονισμών που έφτασαν τις 700.000.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βεντέτα σε σχολείο της Πάτρας


Σκηνικό απείρου κάλους και με συμμετοχή οπαδών συνδέσμου.

Με το φόβο ζει το τελευταίο εικοσιτετράωρο η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του λυκείου και γυμνασίου Δεμενίκων στην Πάτρα με αφορμή επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ μαθητών των δυο κοινοτήτων.

Η εξέλιξη των διαπληκτισμών πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις, καθώς στον απόηχο της συμπλοκής, μερίδα μαθητών του γυμνασίου επέστρεψε χθες στο συγκρότημα, προκειμένου να «λύσει» τις διαφορές που είχε με τους μαθητές του λυκείου.

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, επενέβησαν οι καθηγητές με αποτέλεσμα οι μαθητές του γυμνασίου να ζητήσουν τη… βοήθεια από κλαμπ ομάδας οπαδών, που έχει σύνδεσμο και στην Πάτρα.

Αποτέλεσμα της «κόντρας» που έχει προκύψει ήταν οι οπαδοί να φύγουν και να δηλώνουν πως σήμερα θα επιστρέψουν, απειλώντας όσους επενέβησαν προκειμένου να μην υπάρξει συμπλοκή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrastimes.gr ήδη έχει ενημερωθεί η ασφάλεια της Πάτρας και στην αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας έχει σημάνει συναγερμός.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποια σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων


Νέα σύσκεψη της διακομματικής.

Νέα σύσκεψη θα έχουν σήμερα στις 11 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών η διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης προκειμένου να εξετάσουν τις εισηγήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στην σημερινή σύσκεψη αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη απόφαση για το ύψος του αφορολογήτου ορίου, καθώς και τα κλιμάκια για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν ο ενιαίος φόρος να επιβάλλεται με αφορολόγητο όριο 50.000 - 100.000 ευρώ και όχι από το πρώτο ευρώ.

Οι σημερινές αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα σε συνάντηση των εκπροσωπών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν τη κυβέρνηση συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τα φυσικά πρόσωπα η κλίμακα του ενιαίου φόρου προβλέπει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% και να φθάνουν μέχρι 2 για ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 3.000.000 ευρώ. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων στα νομικά πρόσωπα θα επιβληθεί με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου (άλλος συντελεστής για εμπορικά ακίνητα, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ..).

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων εξετάζεται να επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και στα αγροτεμάχια, χωρίς να εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Πάντως ενδεχομένως αυτό να μετατεθεί για το 2014 οπότε θα καθορισθεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία του αγροτεμάχιου.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει από το Σεπτέμβριο του 2013 το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το ΦΑΠ και αναμένεται να εισφέρει στα κρατικά ταμεία 1,1 δισ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες ιαματικές πηγές αναγνώρισε η αρμόδια επιτροπή


Στόχος του υπουργείου Τουρισμού να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη χώρα.

Δύο νέες ιαματικές πηγές αναγνώρισε η Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων, η οποία ενεργοποιήθηκε πρόσφατα με την παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη.

Πρόκειται για τις πηγές «Γιάλτρα Αιδηψού» και «Χανόπουλος» που βρίσκεται στο νομό Άρτας.

Στόχος του υπουργείου είναι να συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό η αναγνώριση πηγών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής είχαν αναγνωριστεί οι ιαματικές πηγές: Λουτράκι- Πόζαρ (Αριδαία), Σουρωτή (Θεσσαλονίκη), Κάνιστρα (Κασσάνδρα, Χαλκιδική), Καλλιθέα (Ρόδος), Λουτράκι-Περαχώρα (Κόρινθος), Θέρμη (Θεσσαλονίκη) και Παρανέστη (Δράμα).



Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΠ Πάτρας


Ζητούσαν να μην μειωθούν εκ νέου οι μισθοί τους.

Προσωρινή διαταγή υπέρ των εργαζομένων στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας, οι οποίοι ζητούσαν να μην μειωθούν εκ νέου οι μισθοί τους, εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο της πόλης. Με την ίδια προσωρινή διαταγή, η δημοτική επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλει στους εργαζόμενους το μισθό που ελάμβαναν στις 31 Οκτωβρίου 2012.

Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει κατά της ερμηνευτικής εκδοχής της εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σχετικά με τις διατάξεις του Μνημονίου ΙΙΙ, που ζητούσε από την διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης, να περικοπεί εκ νέου κατά 25% ο μισθός των εργαζομένων.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστήριξαν ότι αυτή η νέα μείωση θα τους οδηγούσε σε απώλεια από 50% έως 70% των εισοδημάτων τους, πριν από την εφαρμογή των μνημονίων. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την συγκεκριμένη υπόθεση θα γίνει στις 13 Φεβρουαρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

O πιο τριχωτός άνθρωπος στον κόσμο


Οι τρίχες καλύπτουν το 96% του κορμιού του.

Ο Yu Zhenhuan από την Κίνα δικαίως ανήκει στην κατηγορία των πιο τριχωτών ανθρώπων του κόσμου αφού είναι καλυμμένος από την κορφή έως τα νύχια με τρίχες.

Εξαιτίας μίας σπάνιας πάθησης το 96% της επιφάνειας του κορμιού είναι τριχωτό και μόνο οι πατούσες και οι παλάμες του παραμένουν άτριχες.

Ο ίδιος έχει υποβληθεί σε επέμβαση στα αυτιά του προκειμένου να απομακρύνει όσο τον δυνατόν περισσότερες τρίχες επειδή επηρέαζαν την ακοή του.














Διαβάστε περισσότερα...

Μπόνους στο εφάπαξ των αστυνομικών


Κύμα φυγής από την Ελληνική Αστυνομία έχουν προκαλέσει οι μεγάλες μειώσεις στο εφάπαξ των αστυνομικών, καθώς οι δικαιούχοι φοβούνται ότι οι περικοπές που θα επιβληθούν από το 2014 θα είναι ακόμα μεγαλύτερες από τις ισχύουσες.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), ήδη αρκετοί αστυνομικοί έχουν καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης, ενώ η αβεβαιότητα που επικρατεί μπορεί να οδηγήσει στην «έξοδο» έως και 7.500 μελών της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στο 2013!

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί στο ανθρώπινο δυναμικό της Αστυνομίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ήρθε σε συνεννόηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, επισημαίνοντας την ανάγκη να επανεξεταστεί το ζήτημα του εφάπαξ των ενστόλων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μόλις 7.000 υπέβαλαν συμπληρωματική δήλωση



Τελευταία προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου 2012 θα έχουν 18.000 περίπου Έλληνες καταθέτες ξένων τραπεζών προκειμένου να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα λάβουν ραβασάκια με φόρο 45% επί της διαφοράς των εμβασμάτων που έστειλαν στο εξωτερικό και των εισοδημάτων που δήλωσαν.

Η ανταπόκριση των φορολογουμένων είναι μέχρι στιγμής εξαιρετικά περιορισμένη καθώς μέχρι και χθες, Πέμπτη, από τους 25.000 φορολογούμενους που έχουν λάβει τα ειδικά ειδοποιητήρια λιγότεροι από 7.000 χρησιμοποίησαν την ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και υπέβαλαν συμπληρωματικές δηλώσεις.

Αν και η επίσημη προθεσμία για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων έληξε χθες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε σιωπηρή παράταση της διαδικασίας έως τις 15 Φεβρουαρίου προκειμένου να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στους φορολογούμενους που είτε αντιμετώπισαν πρόβλημα με τη συμπλήρωση της εφαρμογής του Taxinet, είτε δεν πρόλαβαν εγκαίρως να μαζέψουν τα σχετικά δικαιολογητικά.

Σημειώνονται πως οι φορολογούμενοι που έβγαλαν κεφάλαια, άνω των 100.000 ευρώ, στο εξωτερικό τη διετία 2009-2011 καλούνται να αποδείξουν ότι οι διαφορές εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων είναι δικαιολογημένες και προέρχονται από νόμιμα κεφάλαια τα οποία έχουν φορολογηθεί.

Ωστόσο, πολλοί φορολογούμενοι έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα στη συλλογή αποδεικτικών όπως π.χ. βεβαιώσεις μερισμάτων καθώς πολλές τράπεζες και εισηγμένες επιχειρήσεις δεν διατηρούν οργανωμένο αρχείο και καθυστερούν να κοινοποιήσουν τα σχετικά αποδεικτικά.

Αν και μετά τις 15 Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι δεν καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις θα λάβουν νέα επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών με την οποία θα καλούνται να υποβάλουν υποχρεωτικά συμπληρωματική δήλωση και να πληρώσουν επί των εισοδημάτων που δεν δικαιολόγησαν φόρο ίσο με 45%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν αγγίζει το εφάπαξ των στρατιωτικών


Ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δεν επηρεάζεται από την υπ. αριθμ. 30854/3809 απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τον ανασχεδιασμό της νέας τεχνικής βάσης των εφάπαξ παροχών, από την πρώτη Ιανουαρίου του 2014.

Αυτό επεσήμαναν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με τις εφάπαξ παροχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και τούτο, διευκρίνιζαν, διότι το εφάπαξ βοήθημα που λαμβάνουν είναι αμιγώς ανταποδοτικού και όχι προνοιακού χαρακτήρα.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν σχετικά ότι στα στελέχη που εξέρχονται από το στράτευμα ή έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια μετοχικής σχέσης στους ειδικούς λογαριασμούς αλληλοβοηθείας των Μετοχικών Ταμείων χορηγείται εφάπαξ βοήθημα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοδιατάγματος 398 του 1974.

Παρατηρούσαν δε ότι οι εν λόγω ειδικοί λογαριασμοί είναι οικονομικά αυτοτελείς, δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν είναι φορείς-τομείς Πρόνοιας και ως εκ τούτου δεν υπάγονται στη σχετική ρύθμιση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Το εφάπαξ αυτό βοήθημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις εκάστοτε αποδοχές (άθροισμα του βασικού μισθού, του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, του επιδόματος εξομάλυνσης, του επιδόματος ειδικής απασχόλησης, κ.λπ.), κατά την ημέρα εξόδου του δικαιούχου ή με τη συμπλήρωση 35ετίας του, καθώς και με τον αριθμό των ετών συμμετοχής του στον ειδικό λογαριασμό (Μετοχικό Ταμείο), ανέφεραν περαιτέρω οι ίδιες πηγές.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτεΐνες για μυική ανάπλαση


Ποια είναι η καταλληλότερη χρονική στιγμή για κατανάλωση πρωτεΐνης.

Οι δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνες πρωταγωνιστούν πολλά χρόνια τώρα σε χώρους γυμναστηρίων και μεταξύ αθλούμενων γενικά. Πόση όμως πρωτεΐνη χρειάζεται ένας αθλούμενος για μέγιστα αποτελέσματα; Ποια διαιτητική πηγή είναι η καλύτερη; Ποια χρονική στιγμή είναι η καταλληλότερη; Δύο πολύ πρόσφατες ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας μας ενημερώνουν.

Ποια είναι η καταλληλότερη χρονική στιγμή για κατανάλωση πρωτεΐνης

Όπως φαίνεται, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν η κατανάλωση πρωτεΐνης γίνει πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, εφόσον υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα αμινοξέα στο αίμα κατά τη φάση αύξησης του ρυθμού της πρωτεϊνικής σύνθεσης. Ωστόσο, η καθημερινή πρακτική δείχνει ότι η πιο βολική χρονική στιγμή για πρόσληψη της πρωτεΐνης είναι αμέσως μετά την άσκηση. Στόχος είναι να επιτύχουμε θετικό ισοζύγιο πρωτεΐνης στο οργανισμό, μία κατάσταση που είναι προϋπόθεση για τη μυική ανάπλαση. Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό, ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης αμέσως μετά την άσκηση με βάρη αυξάνει την μυική σύνθεση σε επίπεδα πολύ παραπάνω αυτών που παρατηρούνται από την επίδραση της άσκησης και μόνο (έως και 150% περισσότερο).

Μάλιστα, η επίδραση της άσκησης στη μυική ανάπλαση μπορεί να διατηρηθεί (με μειούμενο βέβαια ρυθμό) έως και 48 ώρες μετά την άσκηση, γεγονός που σημαίνει ότι ο αθλούμενος θα πρέπει να προσλαμβάνει πρωτεΐνη καθ’ όλη τη διάρκειά της (ή έστω για τις επόμενες 24 ώρες). Έτσι, κατευθυνόμαστε μάλλον προς μια συνολικά υψηλή σε πρωτεΐνη δίαιτα, παρά προς ένα σχήμα χορήγησης πρωτεΐνης αποκλειστικά και μόνο μετά την άσκηση, με στόχο τη μόνιμη παρουσία ελεύθερων αμινοξέων στο αίμα.

Ποια είναι η ιδανικότερη πηγή πρωτεΐνης

Είναι γνωστό μέχρι τώρα ότι από όλα τα αμινοξέα, αυτά που είναι κατά βάση υπεύθυνα για την μυική σύνθεση είναι τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία και βρίσκουμε σε άμεσα βιοδιαθέσιμη μορφή σε ζωικές, κυρίως, τροφές όπως το κρέας, το αυγό, το ψάρι, το κοτόπουλο και τα γαλακτοκομικά. Έχει φανεί επανειλημμένα, ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein) είναι μία από τις πιο πλήρεις σε απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος απορροφάται και αφομοιώνεται πολύ πιο γρήγορα (γεγονός που συνεπάγεται την γρήγορη εμφάνιση αμινοξέων στο αίμα), ενώ είναι επίσης πλούσια στο διακλαδισμένης αλύσου απαραίτητο αμινοξύ λευκίνη, το οποίο αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστικό αμινοξύ, όσον αφορά στη μυική σύνθεση. Εξίσου καλή πηγή πρωτεΐνης φαίνεται να αποτελεί και το αγελαδινό γάλα.

Τι ποσότητα πρωτεΐνης χρειάζεται για μέγιστο ρυθμό μυικής ανάπλασης

Μελέτες έχουν δείξει ότι 20 – 25γρ υψηλά βιοδιαθέσιμης πρωτεΐνης (που αντιστοιχούν σε 8-10 γρ απαραίτητων αμινοξέων και 2,5-3γρ λευκίνης) είναι αρκετά για να επιφέρουν μέγιστα αποτελέσματα στην μυική ανάπλαση νέων αθλούμενων με μέσο βάρος της τάξης των 86 kg. Στους αθλητές αυτούς, παραπάνω πρωτεΐνη δεν φάνηκε να έχει κάποια επιπλέον επίδραση. Ωστόσο, είναι ακόμα άγνωστο αν αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για αθλούμενους με μεγαλύτερο βάρος. Ηλικιωμένα άτομα χρειάζονται πάντως περισσότερη πρωτεΐνη – περίπου 40γρ- για τον ίδιο σκοπό.

Ο ρόλος των υδατανθράκων και του λίπους στην ρύθμιση του μεταβολισμού των πρωτεϊνών στους μύες

Όσον αφορά στον ρόλο των υδατανθράκων, η βιβλιογραφία μέχρι τώρα δείχνει ότι εφόσον η ποσότητα πρωτεΐνης είναι επαρκής (δείτε παραπάνω), η υπερινσουλιναιμία και υπεραμινοξιαιμία που παρατηρείται είναι αρκετή για επίτευξη του μέγιστου ρυθμού μυικής σύνθεσης και την πλήρη ανακοπή της πρωτεόλυσης. Σε αυτό το σημείο, οι υδατάνθρακες δεν επιφέρουν κάποιο επιπλέον πλεονέκτημα. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στο γεύμα, αφού χρειάζονται για την αναπλήρωση του γλυκογόνου που χάθηκε με την άσκηση και κατ’ επέκταση για την ανάκαμψη μετά από αυτήν.

Πρακτικές Συμβουλές:

- Καταναλώνετε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά), αμέσως μετά την προπόνηση με αντιστάσεις. Τα 25g πρωτεΐνης καλύπτονται εύκολα από 90γρ οποιασδήποτε ζωικής τροφής (ποσότητα μικρή συνήθως για έναν άνδρα ειδικά), όπως επίσης και με ένα τοστ (τυρί, γαλοπούλα), σε συνδυασμό με 1 ποτήρι γάλα ή ακόμα και με ένα τοστ μαζί με ένα αυγό βραστό. Όπως ισχύει πάντα, είναι μακράν προτιμότερο να καταναλώσετε ψάρι, κοτόπουλο ή άλλο άπαχο κρέας παρά μια μπριζόλα!

- Η παράλληλη κατανάλωση κάποιας αμυλούχας τροφής (φρούτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί) είναι ευεργετική για την αναπλήρωση του γλυκογόνου που χάσατε κατά την άσκηση. - Τα γαλακτοκομικά είναι μία εξαιρετική λύση σαν μεταπροπονητικό γεύμα, όχι μόνο λόγω της πρωτεΐνης ορού γάλακτος αλλά και χάρη στους υδατάνθρακες που περιέχουν (2 σε 1 που λέμε!). Ωστόσο, χρειάζεται να καταναλώσετε περίπου 3 φλιτζάνια (!) (700-750ml) γαλακτοκομικών, προκειμένου να επιτύχετε επαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης. Για τον λόγο αυτό, είναι πιο εφικτό να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα γάλακτος και να το συνοδέψετε με κάποια άλλη μορφή πρωτεΐνης  π.χ. ένα τοστ, ώστε να πάρετε την συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης.

- Η χρήση κάποιου σκευάσματος πρωτεΐνης του εμπορίου μπορεί να είναι μία λύση για τις περιπτώσεις όπου είναι αδύνατο να καταναλώσετε φαγητό μετά την προπόνηση, λόγω άλλων υποχρεώσεων. Ωστόσο, να θυμάστε ότι ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φαγητό, αφού δεν προσφέρει άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συν του ότι δεν σας βάζει στη διαδικασία να τρέφεστε πιο σωστά. Επιλέξτε το σαν τελευταία λύση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα 500 ευρώ για τους άνεργους


Ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα η χορήγηση από τον ΟΑΕΔ των ειδικών επιταγών Training Voucher για κατάρτιση και πιστοποίηση 36.636 ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 100% από δημόσιους πόρους για την υλοποίηση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, στο διαδικτυακό τόπο http://www.voucher.gov.gr αναρτήθηκε το τροποποιημένο μητρώο ωφελουμένων όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την εξέταση αιτήσεων θεραπείας και την κάλυψη των κενών θέσεων από τον αρχικό πίνακα επιλαχόντων, με τη μορφή των συνημμένων πινάκων κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά, ανά περιφερειακή ενότητα στους οποίους εμφανίζονται οι επιλεγέντες δικαιούχοι επιταγών κατάρτισης, οι οποίοι ανέρχονται σε 36.636 και οι επιλαχόντες 17.879 άτομα.

Το Training Voucher αφορά στη λειτουργία ενός συστήματος παροχής και διαχείρισης υπηρεσιών εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρει τη δυνατότητα στους άμεσα ωφελούμενους να λαμβάνουν υπηρεσίες κατάρτισης από πιστοποιημένους παρόχους.

Οι νέοι δικαιούχοι των επιταγών κατάρτισης καλούνται να παραλάβουν αυτοπροσώπως την επιταγή κατάρτισης (training voucher). Οι επιταγές κατάρτισης (training voucher) εκδίδονται και χορηγούνται στους ωφελούμενους από τα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση (ΚΠΑ2).

Η ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης γίνεται μετά την εγγραφή του Ωφελούμενου σε ΚΕΚ- μέλος του Μητρώου ΚΕΚ με την υποβολή από αυτό δήλωσης έναρξης προγράμματος κατάρτισης με συμμετέχοντα τον ωφελούμενο. Κάθε ωφελούμενος υποχρεούται να ενεργοποιήσει την επιταγή κατάρτισης εντός έξι μηνών από την παραλαβή της.

Οι άνεργοι που επιλέγονται λαμβάνουν μια επιταγή κατάρτισης με την οποία θα πληρωθεί το πρόγραμμα κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν. Κάθε ωφελούμενος εφόσον ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης και συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης των δεξιοτήτων του δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο έχει συνολική αξία 500 ευρώ.

Η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στον ωφελούμενο θα γίνει από τον ΟΑΕΔ με κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του ωφελούμενου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, ο οποίος θα έχει δηλωθεί στην Αίτηση Συμμετοχής που υποβάλει ο άνεργος.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα αντιπυρετικά απειλούν τα νεφρά των παιδιών


Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Η αγωγή με αντιπυρετικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορεί να απειλήσει τα νεφρά των παιδιών, ιδιαίτερα όσων έχουν αφυδατωθεί από τη γρίπη ή κάποια άλλη λοίμωξη σύμφωνα με τους ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Pediatrics το 2,7% των περιπτώσεων οξείας νεφροπάθειας στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας μπορεί να αποδοθεί άμεσα στην χορήγηση κοινών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Παρότι τα φάρμακα αυτά έχουν συσχετιστεί με βλάβες των νεφρών σε μικρές έρευνες αυτή θεωρείται η πρώτη μεγάλης κλίμακας σχετική έρευνα. Οι ερευνητές ανέλυσαν στα στοιχεία από 1015 περιπτώσεις όπου οι ασθενείς εισήχθησαν στο νοσοκομείο με οξύ πρόβλημα στα νεφρά μεταξύ του Ιανουαρίου του 1999 και του Ιουνίου του 2010.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο πυρετός είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης και συστήνουν στους γονείς να μην δίνουν απαραιτήτως αντιπυρετικά, ώστε να αφήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, ενώ αν χρειαστεί, να επιλέξουν την παρακεταμόλη.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής από την γυμναστική


Τα οφέλη έρχονται ανεξάρτητα από το βάρος.

Έως και 4,5 χρόνια μπορεί να αυξήσει η άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα, το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου άνω των 40 ετών, σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα. Τα οφέλη ισχύουν ανεξάρτητα από το βάρος, την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας (καρδιά, καρκίνος κ.α.) κάποιου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ι-Μιν Λι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και τον Στίβεν Μουρ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, βρήκαν ότι ακόμα και οι παχύσαρκοι που ασκούνται ήπια αλλά τακτικά, επί 150 λεπτά την εβδομάδα, ζουν κατά μέσο όρο 2,7 έως 3,4 χρόνια περισσότερα (ανάλογα με το πόσα παραπανίσια κιλά έχουν), σε σχέση με όσους είναι παχύσαρκοι αλλά δεν ασκούνται.

Όσοι είναι απλώς υπέρβαροι (όχι παχύσαρκοι) και ασκούνται επί 150 λεπτά εβδομαδιαίως, ζουν 3,9 χρόνια περισσότερα κατά μέσο όρο σε σχέση με τους υπέρβαρους που δεν ασκούνται. Οι άνθρωποι φυσιολογικού βάρους, που επίσης ασκούνται επί 150 λεπτά την εβδομάδα, ζουν περίπου 4,5 χρόνια παραπάνω σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που δεν ασκούνται, καθώς και 7,2 χρόνια περισσότερα σε σχέση με όσους είναι παχύσαρκοι και σωματικά αδρανείς.

Είναι η πρώτη μελέτη που υπολογίζει με τόση ακρίβεια τα χρόνια ζωής, τα οποία χάνονται λόγω σωματικής αδράνειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι (των υπέρβαρων συμπεριλαμβανομένων) ασκούνται 75 λεπτά μέσα στην εβδομάδα, ζουν κατά μέσο όρο 1,8 χρόνια περισσότερο. Όσοι ασκούνται επί 450 λεπτά εβδομαδιαίως (6,5 ώρες), αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά 4,5 χρόνια.

Οι ειδικοί συστήνουν τακτική αερόβια σωματική άσκηση μέτριας έντασης επί δυόμιση ώρες (150 λεπτά) ή 1,25 ώρες (75 λεπτά) μεγάλης έντασης κάθε εβδομάδα. Ως μέτριας έντασης ασκήσεις θεωρούνται αυτές στη διάρκεια των οποίων ένας άνθρωπος μπορεί να μιλάει, αλλά όχι να τραγουδάει. Ως μεγάλης έντασης ασκήσεις θεωρούνται εκείνες στη διάρκεια των οποίων ο άνθρωπος μπορεί να πει λίγες μόνο λέξεις, χωρίς να σταματήσει για να πάρει ανάσα.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι παρενέργειες των φαρμάκων στα μαλλιά


Τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα είδη σκευασμάτων.

Φάρμακα για την ακμή, την αρτηριακή πίεση, την κατάθλιψη - ακόμη και τα κοινά παυσίπονα ή τα αντισυλληπτικά- μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Ταυτόχρονα, άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να ισιώσουν ή να κατσαρώσουν τα μαλλιά σου!

Διαβάστε πώς τα διάφορα είδη φαρμάκων μπορούν να επηρεάσουν την τρίχα...

Αντισυλληπτικά: Μπορούν να προκαλέσουν ήπια τριχόπτωση

Περιστατικά ήπιας τριχόπτωσης μπορούν να παρατηρηθούν και μεταξύ των γυναικών που σταματούν να παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια μετά από μακροχρόνια χρήση τους.

Μια θεωρία θέλει τα χάπια να προσφέρουν ασπίδα προστασίας κατά της τριχόπτωσης σε γυναίκες με προδιάθεση, κάτι που σταματά μετά τη λήψη τους οπότε και παρατηρείται αιφνίδια μικρή τριχόπτωση.

Χάπια για την ακμή: Μπορούν να αλλάξουν την εμφάνιση και της κεφαλής

Τα ρετινοειδή, τα οποία προέρχονται από τη βιταμίνη Α, που χρησιμοποιείται ευρέως στη δερματολογία για τη θεραπεία διαφόρων δερματολογικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ακμής, μπορούν κι αυτά να προκαλέσουν ελαφρά τριχόπτωση.

Όπως λένε οι επιστήμονες, συνήθως η βιταμίνη Α προστατεύει τα τριχοθυλάκια αλλά υπερβολική δόση τα κάνει να «κλείσουν» προσωρινά.

Τα ρετινοειδή μπορούν επίσης να αλλάξουν την υφή και την εμφάνιση των μαλλιών. Παράγοντας κερατίνη μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στην πυκνότητα, την εμφάνιση και το χρώμα των μαλλιών.

Φάρμακα για την ημικρανία: Συνδέονται με την απώλεια και το κατσάρωμα

Φάρμακα που συνταγογραφούνται για επιληψία ή ακόμη και ημικρανίες και τα οποία περιέχουν την ουσία βαλπροϊκό νάτριο έχουν συνδεθεί με απώλεια των μαλλιών ή και κατσάρωμα!

Αντικαταθλιπτικά: Ανεπαίσθητη τριχόπτωση αλλά όχι μη αναστρέψιμη

Η φλουοξετίνη είναι η πιο συχνά αναφερόμενη ουσία αντικαταθλιπτικών η οποία μπορεί να ευθύνεται για τριχόπτωση.

Απώλεια μαλλιών μπορούν επίσης να προκαλέσουν και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, τα οποία περιλαμβάνουν ιμιπραμίνη, αμιτριπτυλίνη και δοξεπίνη. Ωστόσο, οι ασθενείς με αυτό το πρόβλημα δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται, αφενός διότι το αποτέλεσμα δεν είναι μη αναστρέψιμο κι αφετέρου διότι η απώλεια λίγων μόνο τριχών είναι ασήμαντη σε σχέση με την απώλεια της ψυχικής υγείας.

Φάρμακα για την ψωρίαση: Ολική «ανανέωση» σε χρώμα και υφή

Μερικές θεραπείες μπορεί να αλλάξουν λίγο το χρώμα των μαλλιών ή και να τα κάνουν πιο σγουρά. Όπως λένε οι επιστήμονες αυτό συμβαίνει διότι τα εν λόγω σκευάσματα επιδρούν και στη δομή της ρίζας της τρίχας, αλλάζοντας την υφή τους αλλά και μειώνοντας ή αυξάνοντας τη μελανίνη.

Φάρμακα για την πίεση: Ελαφρά τριχόπτωση δεν αποκλείεται

Τα φάρμακα με Β αποκλειστές, ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μπορούν επίσης κι αυτά να οδηγήσουν σε ελαφρά τριχόπτωση.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αθηνά: Όλες οι αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Ευρείες αλλαγές στον πανεπιστημιακό και τεχνολογικό χάρτη φέρνει η «Αθηνά». Συνολικά τα τμήματα που θα περιλαμβάνονται από φέτος στο μηχανογραφικό θα είναι 386, από 480 που ήταν πέρσι. Αθροιστικά συγχωνεύονται 97 τμήματα (20 πανεπιστημίου και 77 ΤΕΙ), ενώ περιορίζονται σε 51 οι πόλεις που φιλοξενούν υποδομές πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Οι αλλαγές από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθούν θα ισχύσουν άμεσα για όλους τους φοιτητές χωρίς να υπάρξει περίοδος προσαρμογής.

Οι φοιτητές των υπό συγχώνευση τμημάτων θα πάρουν το πτυχίο τους από το νέο Ίδρυμα στο οποίο θα ενταχθεί το τμήμα τους, ενώ αν χρειαστεί θα «μετακομίσουν» για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των εισακτέων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος το συνολικό ποσοστό της μείωσης δεν θα υπερβεί το 4%.

«Υπερ-ιδρύματα»

Στην Αθήνα δημιουργείται ένα νέο «ομοσπονδιακό» πανεπιστήμιο με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά τα πανεπιστήμια Πάντειο, Πειραιά, Οικονομικό Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Γεωπονικό και Χαροκόπειο.

Το πανεπιστήμιο αυτό θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα Δ.Σ, ενώ οι νυν αρχές (πρυτανικές και Συμβούλια) δεν καταργούνται αλλά θα λειτουργούν κανονικά. Το κοινό Δ.Σ θα κάνει τον «στρατηγικό» σχεδιασμό του Ομόσπονδου Πανεπιστημίου.

Επίσης, δημιουργείται Ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα στην Αθηνά στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης). Παράλληλα αναβαθμίζεται το Διεθνές πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο θα συνδεθεί με πανεπιστήμια του εξωτερικού στα οποία λειτουργούν έδρες ελληνικών σπουδών.

Πανεπιστήμια που συγχωνεύονται

Τα πανεπιστήμια της Περιφέρειας με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα, απορροφώνται από αλλά πανεπιστήμια. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος που διαιρείται με τα τμήματά της Λαμίας εντάσσονται στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ τα τμήματά του με έδρα την Κοζάνη μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι σε όλες τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό μεταφέρεται στα «μητρικά» Ιδρύματα.

Καταργούνται πλήρως οι πανεπιστημιακές και τεχνολογικές υποδομές από τις πόλεις Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Αίγιο, Αμαλιάδα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ναύπακτος, Λιβαδειά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα.

Αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας με το πρόγραμμα συγχωνεύσεων πανεπιστημίων και ΤΕΙ προβλέπεται συνολική μείωση στον αριθμό των εισακτέων που δεν θα υπερβεί το 4%. Στα ΤΕΙ η μείωση θα κυμανθεί στο 30%, ενώ στα πανεπιστήμια ο αριθμός θα αυξηθεί κατά 15% σε όλους τους τομείς, εκτός από το πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών και τις παιδαγωγικές σχολές.

Σημαντική θα είναι η μείωση στα ΤΕΙ του 5ου επιστημονικού πεδίου (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά, Τεχνολογικά Πληροφορικής, Μηχανικοί κ.λ.π.), όπου οι εισακτέοι από 4.500 θα μειωθούν σε 2.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...