Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Κόψτε το κάπνισμα πριν τα 40 και κερδίστε 10 χρόνια ζωής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επαναφορά του προσδόκιμου ζωής στο φυσιολογικό δείχνει νέα έρευνα.

Η διακοπή καπνίσματος πριν τα 40 μπορεί να επαναφέρει το προσδόκιμο ζωής στο φυσιολογικό υποστηρίζουν με μια νέα τους μελέτη επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Αν και το προσδόκιμο ζωής ενός καπνιστή μειώνεται σχεδόν κατά 10 χρόνια, αυτό μπορεί να διορθωθεί υποστηρίζουν αν κάποιος διακόψει αυτή την κακή συνήθεια μέχρι τα 40. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μπορεί κάποιος να καπνίζει ως τα 40 χωρίς πρόβλημα, καθώς ακόμη και ένας πρώην καπνιστής αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο από κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ.

Η νέα αυτή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει πρόσφατες έρευνες που έγιναν στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και υποστήριζαν ότι το κάπνισμα «κόβει» 10 χρόνια ζωής σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν ζουν.

Η νέα αυτή έρευνα για τους κινδύνους του καπνίσματος και τα οφέλη από την διακοπή του τσιγάρου χρησιμοποιεί αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλο τον αμερικανικό πληθυσμό.

Χρησιμοποιούν ως δείγμα τις συνεντεύξεις περισσότερων από 200.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 ετών και άνω. Οι συνεντεύξεις έγιναν σε δύο φάσεις το 1997 και το 2004 και ήταν μέρος από μια αμερικανική εθνική μελέτη υγείας.

Κατόπιν χρησιμοποιώντας στοιχεία για τους θανάτους, αντιστοίχησαν τα στοιχεία της έρευνας με τις αιτίες θανάτου μέχρι και το τέλος του 2006. Έπειτα υπολόγισαν το ρίσκο των καπνιστών με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Συνυπολόγισαν επίσης και άλλους παράγοντες όπως η παχυσαρκία, την ηλικία, την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα συνολικά αποτελέσματα έδειξαν ότι για ανθρώπους 25 έως 79 ετών το ποσοστό θανάτου για όσους καπνίζουν ήταν 3 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ. Οι περισσότεροι θάνατοι είχαν σχέση με νοσήματα που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ότι:

Όσοι καπνιστές διακόπτουν το κάπνισμα μεταξύ της ηλικίας των 35 και 40 χρόνων κερδίζουν σχεδόν 9 χρόνια ζωής, ενώ όσοι σταματήσουν το κάπνισμα στις ηλικίας μεταξύ 45 και 54 αυξάνουν το προσδόκιμο τους κατά 6 χρόνια.

Για τις γυναίκες ο κίνδυνος θανάτου από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι κατά 50% μεγαλύτερος από αυτό που ίσχυε στις μελέτες που έγιναν την δεκαετία του ‘80. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «οι γυναίκες που καπνίζουν όπως οι άνδρες, πεθαίνουν όπως οι άνδρες».

Διακοπή καπνίσματος – παγκόσμια τάση

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που κάπνιζαν το έχουν ήδη διακόψει. Αυτή την στιγμή σε όλο τον πλανήτη οι καπνιστές αγγίζουν το 1,3 δισ. άτομα, με την πλειονότητα να ζει σε φτωχές χώρες.

Αν η υπάρχουσα κατάσταση συνεχιστεί το κάπνισμα θα έχει σκοτώσει τον 21o αιώνα 1 δισ. άτομα σε σχέση με τους 100 εκατομμύρια θανάτους που συνδέονται μαζί του τον 20o αιώνα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.