Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΑμεΑ: Μειωμένο ειδικό τέλος ακινήτων ή απαλλαγή μόνο με SMS

Προσοχή: Καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή, Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011.






Τα άτομα με αναπηρία - δικαιούχοι καταβολής μειωμένου έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (0,50 € ανά τετραγωνικό) ή δικαιούχοι απαλλαγής, πρέπει να δηλώσουν με SMS πως είναι ΑμεΑ μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμα.


Συγκεκριμένα, τα πρόσωπα που τυγχάνουν του μειωμένου τέλους ή της απαλλαγής βάσει της σχετικής εκδοθείσας εγκυκλίου πρέπει μέσα στις επόμενες τρεις μέρες να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (sms) κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους διαχωριζόμενα με ένα κενό χαρακτήρα.


Κατόπιν αυτού, η Γ.Γ.Π.Σ., αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, θα απαντήσει σε όλα τα μηνύματα για το αποτέλεσμα της αίτησης με γραπτό μήνυμα (sms) είτε ότι η αίτηση έγινε δεκτή είτε ότι έχει απορριφθεί. Στη συνέχεια η Γ.Γ.Π.Σ. θα παραδώσει ηλεκτρονικό αρχείο στη Δ.Ε.Η. και στους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για τα πρόσωπα που απαλλάσσονται του ειδικού τέλους ή που δικαιούνται μειωμένο τέλους, με τον αντίστοιχο αριθμό παροχής.


Αν για οποιοδήποτε λόγο ο δικαιούχος δεν υποβάλει γραπτό μήνυμα μέχρι την ερχόμενη Κυριακή θα καταβάλει “κανονικά” την πρώτη δόση. Κατόπιν, έχει τη δυνατότητα με την ίδια διαδικασία να υποβάλει εκπρόθεσμα τα ζητούμενα στοιχεία μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2011. Εφόσον η αίτησή του εγκριθεί θα ληφθεί υπόψη στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη Δ.Ε.Η. μετά την έγκρισή της.




Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"


Το σχόλιό μας: Ήδη μερίμνησαν και έδωσαν παράταση για τις ειδικές ομάδες.
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστάλησαν όλα τα εθνικά πρωταθλήματα ΑμεΑ 2011 και όλες οι αθλητικές αποστολές στο εξωτερικό

Ημιθανής ελέω υποχρηματοδότησης ο ελληνικός παραολυμπιακός αθλητισμός.

Για «έγκλημα» μιλάει η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις.




Αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας ένα δεκάμηνο πριν τους παραολυμπιακούς στο Λονδίνο.
Αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας ένα δεκάμηνο πριν τους παραολυμπιακούς στο Λονδίνο.



Την ακύρωση όλων των εθνικών πρωταθλημάτων αθλητών με αναπηρία έως τα τέλη του 2011 και την ματαίωση των όλων των αθλητικών αποστολών στο εξωτερικό αποφάσισε η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΑΟΜ ΑμεΑ), διαμαρτυρόμενη έντονα για την εξαιρετικά μειωμένη επιχορήγηση του 2011.


Η παραπάνω απόφαση είναι πρακτικά απόφαση “λουκέτου” για την ΕΑΟΜ ΑμεΑ (πρόκειται περί πολυ-ομοσπονδίας που έχει την ευθύνη προόδου 18 παραολυμπιακών αθλημάτων) αλλά και τον παραολυμπιακό αθλητισμό ευρύτερα. Το ύψος της μείωσης της επιχορήγησης ανέρχεται στο 50% της συμφωνημένης για φέτος επιχορήγησης, η οποία σημειωτέον ήταν σε αντίστοιχο ύψος μειωμένη σε σχέση με το περσινό ποσό.


Οι της Ομοσπονδίας προαναγγέλουν σειρά κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας το επόμενο χρονικό διάστημα, απαιτώντας στοιχειωδώς έντιμη μεταχείριση του ελληνικού παραολυμπιακού αθλητισμού 10 μόλις μήνες πριν από τους παραολυμπιακούς αγώνες. Στο στόχαστρο της ΕΑΟΜ ΑμεΑ έχει μπει και η ΟΠΑΠ Α.Ε. η οποία εξαίρεσε τον παραολυμπιακό αθλητισμό από την οικονομική ενίσχυση που φέτος προσέφερε στις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας. Συγκεκριμένα, σε προ ημερών επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον κ. Γερουλάνο, γίνεται λόγος για “περίεργη αντιμετώπιση του αθλητικού αναπηρικού κινήματος από την ΟΠΑΠ Α.Ε. , καθώς δεν συμπεριέλαβε την Ε.Α.ΟΜ.ΑμεΑ - μια κατεξοχήν αθλητική ομοσπονδία - στην οικονομική ενίσχυση, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, προς τις αθλητικές ομοσπονδίες για προετοιμασία ενόψει Λονδίνου”.


“Ο παραολυμπιακός αθλητισμός στην χώρα μας απειλείται με αφάνιση” δηλώνουν καταληκτικά οι της ΕΑΟΜ ΑμεΑ ζητώντας από τους πάσης φύσεως αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το “έγκλημα” που διαπράττεται.




Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Δε μπορεί να κοιμηθεί γιατί θα πεθάνει

Πέφτει για ύπνο μόνο με αναπνευστική συσκευή.






Η 24χρονη Emma Chell δε μπορεί να πάρει έναν υπνάκο… ποτέ!


Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, η περίπτωσή της είναι πέρα για πέρα αληθινή.


Η Emma πάσχει από μια πολύ σπάνια ασθένεια, εξαιτίας της οποίας μπορεί να πεθάνει από… έναν υπνάκο!


Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο που πάσχει από σύνδρομο συγγενούς κεντρικού υποαερισμού, εξαιτίας του οποίου «ξεχνάει» να αναπνέει κάθε φορά που πέφτει για ύπνο!






Το σύνδρομο αυτό επηρεάζει τα νευρολογικά αντανακλαστικά που ελέγχουν την αναπνοή και η νεαρή γυναίκα απλά πρέπει να ζει με αυτό καθώς οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν κάτι.


Ο μοναδικός τρόπος που η Emma μπορεί να κοιμηθεί είναι όταν χρησιμοποιεί ειδική αναπνευστική μάσκα.


«Πλέον το έχω συνηθίσει. Το έχω όλη μου τη ζωή. Ξέρω ότι δε μπορώ να πάρω έναν… «υπνάκο» γιατί αυτό μπορεί να με σκοτώσει. Αν κάποια στιγμή στη διάρκεια της ημέρας νιώσω νύστα, απλά προσπαθώ να με κρατάω ξύπνια» λέει η ίδια.


Η Emma πέρασε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής της στο νοσοκομείο, καθώς οι γιατροί προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί σταματούσε ξαφνικά να αναπνέει.


Με αυτή την ασθένεια γεννιούνται 1 στα 200.000 παιδιά. Υπάρχουν μόνο 200 άνθρωποι στον κόσμο αυτή τη στιγμή που ζουν με αυτό το σύνδρομο, κι αυτό γιατί τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ μεγάλα.


Η Emma είναι 1 από τους 30 πάσχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε πέντε δευτερόλεπτα ένας θάνατος από καρδιακό

Περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου εμφανίζονται κάθε χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς.






Το πιο ανησυχητικό στοιχείο αφορά στους εφήβους, καθώς δείχνει ότι ένας στους έξι εμφανίζει παθολογικά αυξημένη πάχυνση των στεφανιαίων αρτηριών.


Όσον αφορά στους ενήλικες, ένας στους τρεις πάσχει από υπέρταση, αλλά μόνο οι μισοί την αντιμετωπίζουν παρότι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.


Κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο, κάθε 5 δευτερόλεπτα μια καρδιακή προσβολή και κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.


Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή και την σημερινή παγκόσμια ημέρα καρδιάς, και τονίζουν την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής, ακολουθώντας σωστή δίαιτα, η οποία φαίνεται να παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων,


Ο δεκάλογος για τη σωστή δίαιτα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διεθνή στοιχεία, περιλαμβάνει:


1. Μεγάλη ελάττωση του ποσού των υδατανθράκων (ψωμί από άσπρο αλεύρι - άσπρο ρύζι - μακαρόνια - ζάχαρη - πατάτες)


2. Προσπάθεια να τρώει κανένας σύμπλοκους υδατάνθρακες (φασόλια -που κατά πολλούς ονομάζονται ως κρέας του φτωχού, γιατί αποτελούν μεγάλη πηγή πρωτεϊνών- ψωμί ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς)


3. Να αποφεύγονται τα κόκκινα κρέατα (βοδινό, αρνί,χοιρινό) και να προτιμούνται τα λευκά όπως κοτόπουλο, κουνέλι, γαλοπούλα


4. Να χρησιμοποιούνται ελεύθερες ποσότητες ελαιολάδου


5. Να χρησιμοποιούνται ελεύθερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, χορταρικών


6. Να τρώμε θαλασσινά όπως ιχθυέλαιο από σολωμό, αλλά εάν αυτός θεωρείται ακριβός, άριστες τροφές αποτελούν ο γαύρος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο κολιός, ο βακαλάος (ευτυχώς ο Θεός μερίμνησε τα μικρά και φθηνά ψάρια να είναι πολύ καλά για την υγεία μας)


7. Φασόλια


8. Μικρή κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρο


9. Προσπάθεια να γίνει κάποιος χορτοφάγος


10. Άσκηση. Η αεροβική άσκηση (περπάτημα, Jogging, κολύμπι, κωπηλασία και άλλα), βρέθηκε ότι βελτιώνει την καρδιοαγγειακή υγεία.


Επιπλέον περπάτημα 30 λεπτών κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, αποτελεί ίσως την αποτελεσματικήκαι εντελώς ανέξοδη άσκηση.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στις συνελεύσεις σε χρόνο ωραρίου λειτουργίας





Διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»: Σε κίνδυνο η ζωή ασθενών.


Να απαγορευτούν οι «αλλεπάλληλες και συχνές γενικές συνελεύσεις», ζητά από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» η διοίκηση του Ιδρύματος, με εξώδικο, που απέστειλε στον σύλλογό τους και προτείνει να πραγματοποιούν τις συνελεύσεις τους σε χρόνο εκτός ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών του νοσοκομείου.


Τους προειδοποιεί, δε, ότι αν δεν ακολουθήσουν την προτροπή αυτή, «θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να επιβάλει χρηματική ποινή 500 ευρώ σε κάθε μέλος του Συλλόγου», ενώ αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να ζητηθεί η κράτησή τους.


Ειδικότερα, στο εξώδικο αναφέρεται ότι τα μέλη του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο «έχουν προσφάτως κινητοποιήσει τον μηχανισμό πραγματοποίησης διαδοχικών συγκλήσεων της γενικής συνέλευσής του από ώρας 8 π.μ. - 1 π.μ., ώστε στο διάστημα αυτό να αναστέλλονται κρίσιμες λειτουργίες των νοσηλευτικών τμημάτων του νοσοκομείου και ιδίως αυτές του χειρουργείου. Αποτέλεσμα της τακτικής τους αυτής είναι να τίθεται σε δυνητικό κίνδυνο η ζωή των ασθενών και κυρίως αυτών οι οποίοι αναμένουν τη χειρουργική τους επέμβαση...».


Στο κείμενο αναφέρεται: «υπάρχει άμεση, επείγουσα και επιτακτική ανάγκη, όπως απαγορευθεί στον καθ΄ου Σύλλογο και δη στα μέλη του, όπως πραγματοποιούν τις συνελεύσεις τους αυτές κατά τα τακτά χρονικά διαστήματα, γεγονός που παραλύει τη λειτουργία του νοσοκομείου, ώστε να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών».


Το εξώδικο έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δ. Βαρνάβας.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λίπος, το «ένοχο» συστατικό;





Ανθυγιεινά, παχυντικά, «ύπουλα» και απαγορευμένα.


Στην εποχή όπου τα καρδιαγγειακά αποτελούν μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες ασθένειες και τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται ανησυχητικά στις μικρές ηλικίες, τα λίπη αποτελούν το πιο ενοχοποιημένο συστατικό της διατροφής μας. Ανθυγιεινά, παχυντικά, «ύπουλα» και τελικά απαγορευμένα, τα λιπαρά τελικά κατέληξαν να βρίσκονται στην καθημερινότητά μας μέσω της απαγόρευσή τους. Πόσο καλά τα γνωρίζουμε και πόσο «βλαβερά» είναι τελικά;


Η οικογένεια των λιπαρών
Τα λίπη, και πιο συγκεκριμένα τα λιπαρά οξέα, χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: τα κορεσμένα, τα trans, τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα, ενώ τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν συνδυασμό δύο ή περισσότερων ειδών.


Κορεσμένο λίπος: Το συναντάμε στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως στο βούτυρο, στο κόκκινο κρέας, στα πλήρη γαλακτοκομικά και στα γλυκά, στα λιπαρά παράγωγα του κρέατος, στα γλυκά και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα κορεσμένα λίπη είναι γνωστά ως "κακά" λιπαρά, επειδή σχετίζονται με την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και κατ' επέκταση με καρδιαγγειακές παθήσεις.


Τρανς (υδρογονωμένο) λίπος: Μια ακόμη κατηγορία «κακών» λιπαρών, που ορισμένες φορές είναι ακόμη πιο επιβαρυντικά από κορεσμένα. Επί της ουσίας αποτελούν φυτικά λίπη που προκύπτουν από συγκεκριμένη διαδικασία και σε θερμοκρασία δωματίου βρίσκονται σε στερεή μορφή.


Ακόρεστα λίπη… τα «καλά» λίπη: Αποτελούν λίπη που βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και χωρίζονται σε
• Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, στο ελαιόλαδο και σε άλλα σπορέλαια


• Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, στις μαλακές μαργαρίνες, στους ξηρούς καρπούς, στα ψάρια και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα


Τα ακόρεστα λίπη αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά του Μεσογειακού Πρότυπου διατροφής. Συγκεκριμένα το ελαιόλαδο αποτελεί το λίπος που συστήνετε να καταναλώνουμε καθημερινά, ενώ τα πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά, θεωρούνται απαραίτητα σε εβδομαδιαία βάση.


Τα λίπη στο σώμα μας
Το λίπος είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, εφόσον συμβάλει στη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, κάθε γραμμάριο λίπους δίνει 9 θερμίδες. Παράλληλα, τα λίπη στο σώμα μας αποτελούν συστατικό των κυττάρων του σώματός και το «όχημα» των λιποδιαλυτών βιταμινών.


Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε έμφαση στην ποιότητα του λίπους που καταναλώνουμε αλλά και στην ποσότητα χωρίς να το αποκλείουμε από τη διατροφή μας.



Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν προγράμματα απασχόλησης παιδιών





Λύσεις για παιδιά με...απαιτήσεις.


Οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών επιβαρύνουν αρκετά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και οι γονείς δεν ξέρουν τι να… περικόψουν!


Αντί να απελπίζονται όμως καλό θα ήταν να αναζητήσουν λύσεις, κάνοντας μια πιο ενδελεχή έρευνα για όσα μπορεί να κάνει το παιδί τους εντελώς δωρεάν.


Στο δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν οι κατά τόπους παιδικές βιβλιοθήκες, που τα απογεύματα προσφέρουν διάφορα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, όπως ζωγραφική, καλλιτεχνικά, θεατρικό παιχνίδι και φυσικά τη δυνατότητα να διαβάσει ή να δανειστεί ένα παιδί κάποιο βιβλίο.


Βρίσκονται στις περιοχές της Άνω Πόλης, Καλλιθέας, Ορέστου, Ξηροκρήνης, Δελφών και Σιδηροδρομικού Σταθμού. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά του δημοτικού μπορούν να περάσουν δημιουργικά ορισμένα απογεύματα και, μάλιστα, χωρίς να χρειαστεί οι γονείς να πληρώσουν κάποιο αντίτιμο.


Προγράμματα κι εκδηλώσεις για τα παιδιά φιλοξενεί, επίσης, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα σχολεία, αλλά όποιος γονιός επιθυμεί, καλό είναι να απευθύνεται εκεί και να ενημερώνεται για όσα έχουν ελεύθερη είσοδο ή πολύ χαμηλό αντίτιμο.


Δωρεάν είναι, πάντως, το πρόγραμμα "Μαθαίνω προπαίδεια παιδιά απ' έξω κι ανακατωτά", που πραγματοποιείται κάθε 15 μέρες, Δευτέρα απόγευμα και αρχίζει την 1η Οκτώβρη.


Στο δήμο Καλαμαριάς, τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με το θεατρικό παιχνίδι, τη ζωγραφική, το σκάκι και ίσως κάποιες ακόμη δραστηριότητες, που αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εντελώς δωρεάν. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Καλαμαριάς Νίκο Ζαχαριάδη, σχεδιάζεται να ενταχθούν στις απογευματινές δραστηριότητες των βιβλιοθηκών και μαθήματα κατασκευών.


«Έχουμε επτά βιβλιοθήκες και περίπου 40 προγράμματα για παιδιά και εφήβους. Υπολογίζουμε ότι η συμμετοχή των παιδιών αγγίζει τα 1.000», σημείωσε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε ότι ήδη οργανώνονται προγράμματα μαζικού αθλητισμού για ταε κβο ντο, βόλεϊ, αερόμπικ, κολύμβηση κ.ά., τα οποία δεν είναι εντελώς δωρεάν αλλά έχουν χαμηλό αντίτιμο, της τάξεως των δέκα ευρώ μηνιαίως. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να απευθύνονται στην Αντιδημαρχία Παιδείας.


Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει αποδειχθεί πρωτοπόρος στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης.


Ήδη, 3.500 παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με όποιο άθλημα επιθυμούν, να μάθουν μουσική και διάφορα μουσικά όργανα, ξένες γλώσσες, υπολογιστές, ζωγραφική και πολλά ακόμη, σύμφωνα με το δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.


Στα προγράμματα αυτά, βέβαια, έχουν εγγραφεί ήδη τα παιδιά που ενδιαφέρονται, καθώς η ενημέρωση έγινε από το καλοκαίρι.


«Φροντίσαμε με επιστολές, μέσα από τα σχολεία και με όποιον τρόπο είχαμε, ακόμη και με sms στα κινητά τηλέφωνα, να ενημερώσουμε εγκαίρως τους γονείς, ώστε να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Ωστόσο, αν κάποιοι γονείς επιθυμούν να συμμετάσχουν τώρα, το αντίτιμο που πρέπει να καταβάλουν είναι μικρό», σημείωσε ο δήμαρχος.


Στο ίδιο πλαίσιο λειτουργούν και προγράμματα φύλαξης για παιδιά, από το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ, αλλά και βοήθειας στη σχολική μελέτη.


Αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, ο δήμαρχος Νεάπολης και Συκεών έδωσε μια «ανάσα» στους γονείς και σχεδιάζει, μέχρι το Μάιο, να βελτιώσει επιπλέον τις υποδομές και να δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε ακόμη 1.000 παιδιά.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνει έως 50% τα Δημοτικά Τέλη ο Δήμος Σοφάδων Καρδίτσας





Ο Δήμος Σοφάδων, στο πλαίσιο εφαρμογής προγράμματος κοινωνικής πολιτικής, προχωράει σε μείωση των Δημοτικών Τελών.


Έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Μπάμπη Παπαδόπουλου, αποφασίστηκε ομόφωνα, από το Δημοτικό Συμβούλιο η μείωση των δημοτικών τελών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δ. Σοφάδων.


Η μείωση των τελών νεκροταφείου, φωτισμού, καθαριότητας και ύδρευσης αφορά τις εξής κατηγορίες ευπαθών ομάδων:


1. σε ποσοστό 50% τα άτομα με Αναπηρίες (ΑΜΕΑ) που το ποσοστό αναπηρίας είναι μεγαλύτερο του 67%, τους πολύτεκνους και τους οικονομικά αδύνατους (άπορους)


2. και σε ποσοστό 30% τις τρίτεκνες οικογένειες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους νεφροπαθείς και τις οικογένειες που έχουν μέλη ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.


Οι ανωτέρω πρέπει με την υποβολή της αίτησης στο Δήμο να προσκομίσουν τα νόμιμα και επίσημα δικαιολογητικά, με τα οποία θα αποδεικνύεται η ιδιότητα τους. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν για όλες τις κατηγορίες είναι:


1. Οι ωφελούμενοι να είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Σοφάδων


2. Η μείωση τελών φωτισμού, καθαριότητας και ύδρευσης αφορά μόνο την πρώτη κατοικία


3. Οι πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες έχουν το δικαίωμα μείωσης των τελών μέχρι τη στιγμή που το μικρότερο παιδί της οικογένειας θα συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 25ο έτος εφόσον σπουδάζει.


4. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει:


• Τις 22.000 ευρώ για τις πολύτεκνες, τις τρίτεκνες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις οικογένειες των νεφροπαθών και τις οικογένειες που έχουν μέλος ΑΜΕΑ προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί της οικογένειας που δεν έχει ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 25ο έτος στην περίπτωση που σπουδάζει.


• Τις 14.000 ευρώ για τα ΑΜΕΑ


• Τις 5.000 ευρώ για τους οικονομικά αδύνατους


Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Βιώνουμε όλοι μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, από καταιγίδα περιστολής δημοσίων δαπανών, απ’ την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και δεδομένων, από γενικότερη παραγωγική και οικονομική ύφεση. Μέσα σ’ αυτό το οικονομικό περιβάλλον γινόμαστε όλοι μας, λιγότερο ή περισσότερο, μάρτυρες των δύσκολων οικονομικών μέτρων που επηρεάζουν αναπόφευκτα τον οικογενειακό προϋπολογισμό όλων μας. Οι οικονομικές αυτές δυσκολίες επηρεάζουν ασφαλώς και τους προϋπολογισμούς των Δήμων και συνεπώς και του Δήμου Σοφάδων.


Ζούμε όμως σε μια πολιτισμένη κοινωνία που έχει από χρόνια διαμορφωμένο έναν κώδικα αρχών και αξιών ο οποίος, μεταξύ των άλλων, προωθεί, επικροτεί και προτάσσει την αλληλέγγυα στάση προς εκείνες τις περιπτώσεις και τα τμήματα του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο απ’ τις παρούσες οικονομικές ανωμαλίες. Οφείλουμε λοιπόν, με βάση αυτόν τον κώδικα αξιών, με βάση το κοινωνικό πρόσωπο που πρέπει να δείχνει ο Δήμος μας, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, να εξετάζουμε τις δυνατότητες συμπαράστασης που έχουμε απέναντι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του τόπου μας. Αυτό αποτελεί δέσμευση αλλά και βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής».




Πηγή: http://www.trikalanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάληψη του υπουργείου Υγείας από την επιτροπή αναπήρων





Μέλη της συντονιστικής επιτροπής έκαναν κατάληψη στην είσοδο του υπουργείο αναρτώντας πανό. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.


Χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα, συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από την είσοδο του Υπουργείου.







Ο κ. Χάρης Xουρδάκης μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα αναπήρων καταγγέλει ότι εδω και 6 μήνες υπαρχουν περισσότεροι απο 6000 εργαζόμενοι στην πρόνοια που ειναι απλήρωτοι καθως και η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περικοπή της ανακήρυξης σύνταξης.










Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από Δευτέρα όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με τη φοροκάρτα





- Από που θα την προμηθευτείτε
- Πως θα την ενεργοποιήσετε
- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Ανέτοιμη η αγορά για τη φοροκάρτα λένε στο Νewsit οι φοροτεχνικοί
Από Δευτέρα 3 Οκτωβρίου η φοροκάρτα μπαίνει στη ζωή μας.


ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΟΡΟΚΑΡΤΩΝ - ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
Όπως εξήγησε στο Νewsit o φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής "οι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν τη φοροκάρτα από όλες τις τράπεζες δωρεάν. Από τη μια πλευρά θα υπάρχει το λογότυπο της τράπεζας που την εκδίδει και από την άλλη πλευρά θα υπάρχει ενας 19ψηφιος αριθμός με τον οποίο ο χρήστης είτε μέσω sms είτε μέσω internet θα μπορεί να την ενεργοποίησει. Η φοροκάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται στις συναλλαγές στα καταστήματα που έχουν μηχάνημα πιστωτικών καρτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα πρέπει ο φορολογούμενος να μαζεύει τις αποδείξεις αλλά να χρησιμοποιεί την φοροκάρτα και να μην κρατάει το αντίτυπο της απόδειξης που κάνει κατά τις αγορές του".


ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ






ΠΩΣ ΘΑ "ΤΣΕΚΑΡΕΤΕ" ΠΟΣΟ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΤΗ ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ ΣΑΣ
'Μπορεί οποιαδήποτε στιγμή ο πολίτης να μπαίνει μέσα στο internet με το ΑΦΜ του και τον κωδικό του και ουσιαστικά να παρακολουθει τι αγορές έχει κάνει.


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2011.
"Από Δευτέρα δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της φοροκάρτας όπως δεν ειναι υποχρεωτική και η παραλαβή" εξηγεί ο κύριος Παντελής. " Απλώς πρακτικά βοηθάει τον φορολογούμενο να μη συγκεντρώνει και να κρατάει τις αποδείξεις που όπως γνωρίζετε με την πάροδο του χρόνου χάνουν το μελάνι τους σε σημείο που πέρυσι το Υπουργείο Οικονομικών έβγαλε οδηγία να το συμπληρώσουμε με μελάνι διαρκείας από πάνω. Υποχρεωτική η φοροκάρτα θα γίνει από την 1/01/2012, βέβαια αυτό το είχε πει πριν ένα χρόνο. Τώρα μας μένουν ουσιαστικά 3 μήνες. Δεν ξέρουμε εάν θα μπορεσουν όλα τα καταστηματα να προμηθευτούν μηχανήματα για τις πιστωτικές κάρτες".


ΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΑΓΟΡΑ
Αυτή τη στιγμή το μέτρο της φοροκάρτας δε μπορεί να προχωρήσει σε ολη την αγορά λέει ο φοροτεχνικός καθώς "υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα, όχι μόνο οι λαϊκές αγορές, που δεν έχουν μηχανήματα χρήσης πιστωτικών καρτών και η φοροκάρτα δε θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί άρα ο φορολογούμενος πρέπει να πάρει την απόδειξη και τη συμπεριλάβει στη δήλωσή του όπως έκανε μέχρι τώρα, η οποία θα προστίθεται μέσα στις αποδείξεις που έχουν καταγραφεί στην φοροκάρτα".


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΡΕΩΣΟΥΝ ΜΕ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ ΤΗ ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ.
"Πρακτικά δε θα μπορούν να μας χρεώσουν με ψεύτικα ποσά τη φοροκάρτα γιατί ταυτόχρονα θα εκδίδεται και η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή στην οποία επάνω θα αναγράφεται η ένδειξη άκυρο απο τη στιγμή που θα γίνεται χρήση της φοροκάρτας. Αν δε γίνει έτσι τότε κάποιος θα μπορεί να φουσκώσει με χρεώσεις τη φοροκάρτα και το δεύτερο θέμα είναι ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσμετράται διπλά το ποσό και άρα δε θα μπορει να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος. Πως ο εφορικός θα το τσεκάρει αυτό αφού μεσα στη φοροκάρτα δεν μπορεί να το δει" είπε τέλος ο κύριος Παντελής.




Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο πρόσωπο του Βαφοπούλειου





Ένα Βαφοπούλειο ζωντανό, κατά το όραμα των δωρητών του Αναστασίας και Γεωργίου Βαφόπουλου, που θα αποτελέσει πυλώνα πολιτισμού και κέντρο εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων, επιθυμεί η νέα εφορευτική επιτροπή του φορέα. Με αυτή τη φιλοσοφία και επιχειρώντας να γυρίσει νέα σελίδα στην ιστορία του πνευματικού κέντρου, κατάρτισε το πρόγραμμα εκδηλώσεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011.


Εβδομήντα εκδηλώσεις έως το τέλος του 2011, δεκατέσσερα εργαστήρια για παιδιά, δεκαεπτά εργαστήρια για ενήλικες και το ετήσιο πρόγραμμα της παιδικής βιβλιοθήκης. Με αυτές τις δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού μόλις 20.000 ευρώ, η εφορευτική επιτροπή του Βαφοπούλειου, που υπάγεται στην αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, επιχειρεί την “πραγματική αναγέννησή του, ιδιαίτερα σε εποχή οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως κρίσης αξιών”, όπως ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής και δημοτική σύμβουλος Θεοδώρα Λειψιστινού. “Πιστεύουμε ότι σε περιόδους κρίσης χρειαζόμαστε περισσότερο πολιτισμό, περισσότερη αισιοδοξία”, υποστήριξε νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας. “Δίχως αμφιβολία το πρόγραμμα του Βαφοπούλειου είναι εντυπωσιακό, με πολλές πρωτότυπες ιδέες”, πρόσθεσε.
Το Βαφοπούλειο της νέας εποχής φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν χώρο ζωντανό, γεμάτο παιδιά και νέους, σύμφωνα και με το όραμα του Γεωργίου Βαφόπουλου (φέτος τον Σεπτέμβριο συμπληρώνονται 15 χρόνια από τον θάνατό του, όπως υπενθύμισε η πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής). “Αγκαλιάζει το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου, παρέχοντας στο ευρύ κοινό πολυποίκιλες ποιοτικές δράσεις με επίκεντρο τη μουσική, το θέατρο, το σινεμά, τη λογοτεχνία, τα εικαστικά”, είπε η κ. Λειψιστινού.

Από εναλλακτική μουσική έως μαραθώνιο ανάγνωσης

Στο πρόγραμμα για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται 70 εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου, εικαστικών και λογοτεχνίας, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Νατάσσα Μάρε Quartet, Σάκης Παπαδημητρίου και Άκης Κερσανίδης, Milky Lady & the Cookies, Peter Saltchev, Κώστας Μαγγίνας και Ντέιβιντ Λιντς, Μάκης Στεφανίδης Τρίο, Trio Balkano, Γεωργία Συλλαίου Quartet (τα έσοδα από τη συναυλία της Γ. Συλλαίου θα διατεθούν, όπως διευκρινίστηκε, για τα εργαστήρια των ΑΜΕΑ στο Βαφοπούλειο) συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στο φεστιβάλ εναλλακτικής μουσικής που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 11 Νοεμβρίου. Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα θα διοργανώνεται μαραθώνιος ανάγνωσης αφιερωμένος στον δημιουργό Βαφόπουλο. Επίσης έχουν προγραμματιστεί αφιερώματα στο ζεύγος Βαφόπουλου, τον Ιωάννη Παπάφη, τον Νίκο Μπιλιλή, τον Τόλη Καζαντζή, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Νίκο Γκάτσο.
Στην παιδική σκηνή θα φιλοξενείται η παράσταση του θεατρικού σχήματος Ακτίς Αελίου με τίτλο “Το παραμύθι, ο ανθός και η αυγή”. Το Βαφοπούλειο θα φιλοξενήσει ακόμη εκθέσεις σχεδίων και βίντεο της Χριστίνας Μητσάνη, γλυπτικής και κατασκευών του Νικόλα Κούτουλα, δημιουργιών ελλήνων και γερμανών καλλιτεχνών, φωτογραφίας της ομάδας Φωτοπόροι, έργων της Λεονάρδας Λαμπριανίδου. Τέλος, η παιδική βιβλιοθήκη θα ζωντανεύει καθημερινά τον κόσμο του παιδιού με προγράμματα που καλλιεργούν την ευαισθησία για το περιβάλλον, την άθληση, τη μάθηση και τη δημιουργία.


“Κακώς το Βαφοπούλειο κάνει εκδηλώσεις”


Αυτή ήταν η απάντηση από το λογιστήριο του δήμου Θεσσαλονίκης προς τον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου, όταν ο τελευταίος ζήτησε να πληρωθεί για τη συμμετοχή του σε προηγούμενες εκδηλώσεις. Το περιστατικό συνέβη χθες, λίγο πριν από την παρουσίαση του προγράμματος του Βαφοπούλειου, και το μετέφερε ο ίδιος ο συνθέτης. “Οι οικονομικές υπηρεσίες δέχονται ασφυκτική πίεση λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της ανακριτικής διαδικασίας για την υπεξαίρεση στον δήμο”, επιχείρησε να δικαιολογήσει την αντίδραση του υπαλλήλου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού. “Δυστυχώς στο κομμάτι του πολιτισμού υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει να κάνουμε καινούργια πράγματα. Ευελπιστούμε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα τακτοποιήσουμε τις οφειλές”, πρόσθεσε ο κ. Πέγκας.




Πηγή: http://www.makthes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άκουσε τη φωνή της για πρώτη φορά!





Κατέγραψε σε βίντεο τη μοναδικότητα της στιγμής.


Μια 29χρονη γυναίκα που γεννήθηκε με κώφωση, μπόρεσε να ακούσει τη φωνή της για πρώτη φορά και μάλιστα κατάγραψε την εμπειρία αυτή σε βίντεο! Προκειμένου να τη μοιραστεί με άλλους, ανέβασε το σχετικό βίντεο στο youtube.


Η σύγχρονη τεχνολογία επέτρεψε στην 29χρονη, να αποκτήσει την ακοή της. Σύμφωνα με την περιγραφή που έδωσε στο βίντεο, ένα ειδικό εμφύτευμα τοποθετήθηκε στο αυτί της, και αυτό της έδωσε τη δυνατότητα να μπορεί να ακούσει. Το βίντεο που ακολουθεί, δείχνει τη στιγμή που, μετά από οκτώ μήνες, ο σχετικός μηχανισμός ενεργοποιείται και η γυναίκα μιλάει, ακούει τη φωνή της και ξεσπάει σε λυγμούς.


Αν και η πλέον διαδεδομένη άποψη είναι πως ένας εκ γενετής κουφός, δεν είναι δυνατόν να μιλήσει, ορισμένοι προτείνουν πως ένα παιδί με κώφωση μπορεί, παρατηρώντας την κίνηση των χειλιών από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του και λαμβάνοντας λογοθεραπευτική αγωγή, να μπορέσει να προφέρει ορισμένες λέξεις. Βέβαια, στο συγκεκριμένο βίντεο η γυναίκα φαίνεται να μιλάει αρκετά καθαρά, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες συζητήσεις καθώς η εγκυρότητα του συμβάντος δεν γίνεται να επιβεβαιωθεί, τη στιγμή που κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο εκ γενετής κουφός δεν μπορεί να μιλήσει.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αν δεν προλάβουμε να στείλουμε sms για το χαράτσι;





Υπάρχει και δεύτερη προθεσμία για τους ευπαθείς.


Η προθεσμία για το δικαίωμα απαλλαγής ή καταβολής μειωμένου ειδικού τέλους ακινήτων λήγει την Κυριακή και επειδή αρκετοί δικαιούχοι μπορεί να μην προλάβουν, το υπουργείο Οικονομικών δίνει και μια δεύτερη ευκαιρία. Ο δικαιούχος μπορεί να αποστείλει εκπρόθεσμα sms μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κι εφόσον η αίτηση του γίνει αποδεκτή θα ληφθεί υπόψη στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδώσει η ΔΕΗ. Τυχόν επιπλέον ποσό που θα έχει καταβληθεί για το τέλος θα συμψηφιστεί στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές.


Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη, της απαλλαγής ή του μειωμένου τέλους δικαιούνται:


-Το μειωμένο τέλος 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιβάλλεται σε πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, ολικώς τυφλούς και πρόσωπα με κινητική αναπηρία άνω του 80%.


-Απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος οι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερόμενης εργασίας του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων ή τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και τους άνεργους που επιδοτήθηκαν λόγω τακτικής επιδότησης κατά τουλάχιστον έξι μήνες από τους 12 που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Η απαλλαγή ισχύει εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2010 για το τέλος που πληρώνουμε φέτος, είναι μέχρι 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.


-Τόσο το μειωμένο τέλος όσο και η απαλλαγή για τους άνεργους ισχύουν υπό τρεις προϋποθέσεις: η αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου βάσει της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων του 2008 να είναι μέχρι 150.000 ευρώ, με προσαύξηση 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή μέχρι 3.000 ευρώ και η επιφάνεια της κατοικίας είναι μέχρι 120 τ.μ. με προσαύξηση 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο παιδί και μέχρι τα 200 τ.μ.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετώπισε τη δυσπεψία με 3 απλά βήματα





Χρήσιμες συμβουλές!


Αντιμετώπισε τη δυσπεψία με 3 απλά βήματα.


1ο βήμα: Σκέψου εάν έχεις αλλάξει κάτι στις διατροφικές σου συνήθειες. Τρως πιο μεγάλα γεύματα; Πιο καυτερά φαγητά; Αφήνεις πολλή ώρα άδειο το στομάχι σου; Εάν όχι, τότε η ενόχληση που νιώθεις στο στομάχι μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας πάθησης.


2ο βήμα: Επισκέψου έναν ειδικό γαστρεντερολόγο. Συχνά οι ενοχλήσεις στο στομάχι αποτελούν σύμπτωμα κάποιας φλεγμονής, όπως είναι η γαστρίτιδα και το πεπτικό έλκος. Αυτές οι παθήσεις μπορεί είτε να εκδηλώνονται λόγω κάποιου μικροβίου, είτε να οφείλονται σε κάποιες παραμέτρους του τρόπου ζωής μας, όπως είναι το κάπνισμα, το στρες, η χρήση φαρμάκων και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.


3ο βήμα: Βρες τρόπους να ανακουφιστείς από το πρόβλημα


Μην αφήνεις το στομάχι σου άδειο, Φρόντισε να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα
Μην τρως μεγάλο όγκο φαγητού σε ένα γεύμα
Μην τρως το βραδινό σου λίγο πριν κοιμηθείς
Μην πίνεις νερό ή άλλα υγρά μαζί με το γεύμα σου.
Απόφυγε τα πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα στα φαγητά σου.
Περιόρισε την κατανάλωση λιπαρού κόκκινου κρέατος υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος.
Μείωσε το αλκοόλ και το τσιγάρο.



Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χειροβομβίδα σφηνώθηκε στο κρανίο της!



Οι γιατροί φοβούνταν να τη χειρουργήσουν.

Στο Μεξικό, όπου ζει η Karla Flores, την αποκαλούν «η γυναίκα θαύμα». Και δεν έχουν και άδικο…

Αυτό που της συνέβη ξεπερνά κατά πολύ τη φαντασία μας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό!

Εκείνη τη μέρα, όπως κάθε μέρα, η μητέρα τριών παιδιών, από το Culiacán της πολιτείας Sinaloa του Μεξικό, πουλούσε θαλασσινά στο δρόμο, όταν ξαφνικά άκουσε ένα δυνατό θόρυβο και αμέσως μετά ένιωσε κάτι να τη χτυπάει, ρίχνοντάς τη στο έδαφος.

Η Karla ένιωσε ένα έντονο κάψιμο στο πρόσωπό της και όταν το έπιασε με το χέρι της είδε τα αίματα… και έχασε τις αισθήσεις της.

Ξύπνησε στο νοσοκομείο της πόλης, νομίζοντας ότι είχε χτυπηθεί από κάποια πέτρα.



«Οι γιατροί με ρώτησαν τι είχε συμβεί και τους είπα ότι με χτύπησε μια πέτρα. Μετά άρχισαν να με εξετάζουν και ανακάλυψαν ότι το ατικείμενο που είχε σφηνωθεί στο κεφάλι μου ήταν κάποιο είδος βλήματος, αλλά δεν ήξεραν ακριβώς τι» είπε η ίδια.

Οι ακτίνες χ και η τομογραφία αποκάλυψαν ότι το περίεργο αντικείμενο που είχε μπει ανάμεσα στην άνω και κάτω γνάθο της ήταν… μια χειροβομβίδα!

Για καλή της τύχη η χειροβομβίδα δεν ενεργοποιήθηκε όταν τη χτύπησε στο πρόσωπο… απλά σφηνώθηκε!



Αμέσως το νοσοκομείο τέθηκε σε συναγερμό, καθώς κινδύνευαν οι ζωές των ασθενών και του προσωπικού.

Η Karla τέθηκε σε απομόνωση και το νοσοκομείο εκκενώθηκε.

Οι γιατροί φοβόντουσαν να την εγχειρίσουν γιατί κινδύνευε άμεσα η ζωή τους.


Τελικά, η διευθύντρια του νοσοκομείου, Dr Gaxiola Meza, ρώτησε ποιοι ήθελαν να γίνουν εθελοντές και απάντησαν θετικά τέσσερις γενναίοι υπάλληλοι. Δύο αναισθησιολόγοι, οι Felipe Ortiz και Cristina Soto, ο νοσοκόμος Rodrigo Arredondo και η γιατρός Lidia Soto.

Μαζί με δύο ειδικούς πυροτεχνουργούς του μεξικανικού στρατού τη μετέφεραν σε ένα ανοιχτό πεδίο για να κάνουν την επέμβαση, έτσι ώστε σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά να μην τραυματιζόταν κανένας άλλος.


Της έκαναν τοπική αναισθησία και τραχειοτομή για να αναπνέει και τέσσερις ώρες μετά… τα είχαν καταφέρει!

Η χειροβομβίδα αφαιρέθηκε από ένα γιατρό που φορούσε ειδική πανοπλία και τον οποίο καθοδηγούσαν οι πυροτεχνουργοί.

Η Karla έχασε τα μισά της δόντια, το πρόσωπό της παραμορφώθηκε και σύμφωνα με τους γιατρούς θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη επεμβάσεις τα επόμενα τρία χρόνια.

Αλλά είναι ζωντανή.



Διαβάστε περισσότερα...

Ασθενείς με διαβήτη 2 είναι πιο επιρρεπείς σε ορισμένες επιπλοκές





Το 75% αυτών πάσχουν από υπέρταση.


Σημαντικά στοιχεία και δεδομένα για τον σακχαρώδη διαβήτη και ιδιαίτερα για τις επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, αλλά και οι νεότερες εξελίξεις για την αντιμετώπιση της ασθένειας, παρουσιάστηκαν στην 47η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα.


Ο διαβήτης τύπου 2 είναι συχνότερος από τον διαβήτη τύπου 1 και αντιστοιχεί στο 90-95% των συνολικών περιστατικών διαβήτη.


Αν ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπλοκές, οι οποίες σχετίζονται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής, σημαντική νοσηρότητα και βεβαρημένη ποιότητα ζωής.


Οι ασθενείς με αυτό τον τύπο του διαβήτη, οι οποίοι είναι περισσότερο επιρρεπείς σε ορισμένες επιπλοκές, είναι οι ηλικιωμένοι ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία, με υπέρταση και ασθενείς σε νηστεία κατά την περίοδο του Ραμαζανιού.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν για τις νέες θεραπευτικές αγωγές κατά της ασθένειας, η βιλνταγλιπτίνη, σύμφωνα με μελέτες, αποδείχθηκε ότι είναι καλά ανεκτή και αποτελεσματική σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 άνω των 75 ετών, με μέτρια ή σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία, καθώς και σε ασθενείς που βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας, αφού όπως έχει αποδειχθεί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν οι μισοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και 20% περίπου των ηλικιωμένων θα εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη έως την ηλικία των 75 ετών.


Το 77% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, πάσχουν από υπέρταση, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε σχεδόν 45 εκατ. ασθενείς παγκοσμίως.


Η υψηλή αρτηριακή πίεση εκτιμάται ότι προκαλεί έως και το 75% του συνόλου των διαβητικών καρδιαγγειακών επιπλοκών, ενώ νεφρική δυσλειτουργία, ή νεφροπάθεια, παρατηρείται στο ένα τρίτο περίπου του συνολικού διαβητικού πληθυσμού.


Αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας διατρέχουν, επίσης, και οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας για πολιτιστικούς, θρησκευτικούς ή διατροφικούς (διαιτητικούς) λόγους.


Εκτιμάται ότι 40-50 εκατομμύρια διαβητικοί παγκοσμίως βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.


Μια πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 12.243 μουσουλμάνοι με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι 79% ανέφεραν ότι νήστευαν για τουλάχιστον 15 ημέρες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας



Σβήνουν όταν δεν… τα καπνίζουν!


Τα πρώτα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας βρίσκονται προ των πυλών των αγορών της Ευρώπης.


Τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας γνωστά και ως LIP [Low Ignition Propensity] έχουν σχεδιαστεί για να σβήνουν όταν δεν καπνίζονται, με στόχο τη μείωση των πυρκαγιών που προκαλούνται από αναμμένα τσιγάρα που διαφεύγουν της προσοχής των καπνιστών.


Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ενός ειδικά σχεδιασμένου τσιγαρόχαρτου το οποίο διαθέτει λεπτές ταινίες προκαλώντας τη μείωση της ροής του αέρα. Οι ταινίες περιέχουν ένα φυσικό συστατικό και δεν είναι άμεσα ορατές.
Η ιδέα για την παραγωγή τσιγάρων τα οποία «σβήνουν μόνα τους» ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στη Νέα Υόρκη, όπου και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην αγορά το 2004.


Από τότε τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας διατίθενται στον Καναδά, την Αυστραλία και τις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ.


Στην Ευρώπη, τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε όλες τις αγορές των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης [ΕΕ] βάση Κοινοτικής Απόφασης η οποία προβλέπει ότι όλα τα τσιγάρα που παράγoνται και πωλούνται εντός της ΕΕ να συμμορφώνονται τα πρότυπα αυτά.


Η εν λόγω Απόφαση έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε αρκετές χώρες, όπως η Φιλανδία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Δανία, η Νοδβηγία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, κλπ.), στις οποίες κυκλοφορούν πλέον τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας.


Στην Ελλάδα, οι προδιαγραφές για τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας πρόκειται να εφαρμοστούν σταδιακά σε όλα τα εμπορικά σήματα όλων των εταιρειών προκειμένου από τις 17 Νοεμβρίου 2011 η ελληνική αγορά να εφοδιάζεται από τις καπνοβιομηχανίες μόνο με τσιγάρα που θα συμμορφώνονται με τα πρότυπα περιορισμένης αναφλεξιμότητας.


Η εφαρμογή των προτύπων δεν αναμένεται να επηρεάσει την ποιότητα και τη γεύση των τσιγάρων καθώς η μόνη αλλαγή που προβλέπεται είναι η προσθήκη ταινιών από φυσικά συστατικά στο τσιγαρόχαρτο των προϊόντων.


Τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας μπορεί να σβήσουν μόνο σε περίπτωση που ο καπνιστής σταματήσει να καπνίζει το τσιγάρο του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας δεν πρέπει να θεωρούνται απολύτως ασφαλή αναφορικά με τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οστεοπόρωση... πώς να την προλάβετε!





Το κλειδί βρίσκεται στο ασβέστιο.


Το ασβέστιο είναι το συστατικό της διατροφής μας που έχει συνδεθεί όσο τίποτα με την υγεία των οστών! Κι αυτό γιατί η μειωμένη πρόσληψή του από τη διατροφή ή η μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό σχετίζονται με την εμφάνιση οστεοπόρωσης.


Οι ανάγκες σε ασβέστιο διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, καθώς υπολογίζεται ότι οι μέσες ανάγκες για ασβέστιο για τους ενήλικες είναι τα 1000 mg/ημέρα, ενώ για τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση αυξάνονται στα 1200 mg/ημέρα.


Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι ως γνωστόν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα διάφορα τυριά. Ωστόσο, ασβέστιο περιέχεται και σε άλλα τρόφιμα, ωστόσο ο βαθμός απορρόφησή του δεν είναι εξίσου ικανοποιητικός με εκείνον των γαλακτοκομικών.


Συνεπώς, όταν απουσιάζουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή, οι απαιτούμενες ανάγκες σε ασβέστιο δύσκολα καλύπτονται από τη κατανάλωση άλλων τροφίμων.


Πόσες μερίδες γαλακτοκομικών χρειάζομαι καθημερινά;
• Παιδιά 1 – 3 ετών: 2 μερίδες
• Παιδιά 4 – 8 ετών: 3 μερίδες
• Παιδιά & έφηβοι 9 – 18 ετών: 4 μερίδες
• Ενήλικες 19 – 50 ετών: 3 μερίδες
• Ενήλικες > 50 ετών και γυναίκες στην εμμηνόπαυση: 4 μερίδες
• Εγκυμοσύνη - Θηλασμός: 3 μερίδες


1 ποτήρι γάλα περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με:
• 150 γρ. γιαούρτι
• 30 γρ. παρμεζάνα, γραβιέρα
• 40 γρ. Gouda, Edam, κεφαλοτύρι
• 70 γρ. τυρί φέτα
• 2,5 φλιτζ. μπρόκολο βρασμένο
• 7 φλιτζ. βρασμένο σπανάκι
• 2 φλιτζ. βρασμ. φασόλια άσπρα
• 120 γρ. αμύγδαλα


Εκτός όμως από το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών. Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και στην εναπόθεσή του στα οστά. Σκεφτείτε ότι χωρίς τη συμβολή της βιταμίνης D, η απορρόφηση ασβεστίου από τον εντερικό βλεννογόνο δεν θα ξεπερνούσε το 10-15% της συνολικής πρόσληψή τους από τη διατροφή.


Σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, το λεπτό έντερο απορροφά περίπου το 30% του ασβεστίου που προσλαμβάνουμε από τις τροφές. Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D τη συνθέτει ο οργανισμός μας μετά από έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχουν και κάποια τρόφιμα (αυγά, λιπαρά ψάρια, συκώτι, εμπλουτισμένα προϊόντα όπως δημητριακά πρωινού, χυμοί με ασβέστιο και βιταμίνη D και γάλα), τα οποία συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη πρόσληψή της.


Δυστυχώς, τα επιστημονικά δεδομένα από την Ελλάδα δείχνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου για πολλούς ενήλικες, ιδίως γυναίκες, είναι πολύ χαμηλότερη των συνιστώμενων οδηγιών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε σχετικά πρόσφατη μελέτη στην Ελλάδα φάνηκε ότι το 74% των αντρών και των γυναικών άνω των 60 ετών προσλαμβάνει από τη διατροφή λιγότερο ασβέστιο από το συνιστώμενο. Επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ατόμων και ιδίως των γυναικών δεν εκτίθενται όσο θα έπρεπε στον ήλιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.


Εκτός από αυτά τα δύο συστατικά της διατροφής που σχετίζονται με την υγεία των οστών, η σκελετική υγεία επηρεάζεται και από άλλους διατροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ισορροπία του ασβεστίου στον οργανισμό. Οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση είναι:


• Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου (αλάτι)
• Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ (περισσότερο από 1 ποτό/ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά/ημέρα για τους άντρες)
• Η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς φαίνεται ότι η υιοθέτηση της υγιεινής συνήθειας των 5 φρούτων και λαχανικών καθημερινά, προστατεύει τα οστά και δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για να αυξηθεί η μάζα τους.
• Οι αυστηρές και στερητικές δίαιτες απώλειας βάρους


Η σημασία της πρόληψης
Για να προλάβουμε την οστεοπόρωση θα πρέπει αφ’ αφενός να πετύχουμε την κορυφαία οστική μάζα που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της νεαρής ενήλικης ζωή, και αφετέρου να μειώσουμε τον ρυθμό της απώλειας οστικής μάζας που έως ένα βαθμό συμβαίνει φυσιολογικά στις μεγαλύτερες ηλικίες.


Η σωστή και επαρκής διατροφή, καθώς και η τακτική άσκηση είναι δύο παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία των οστών μας σε όλες τις ηλικίες.




Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδει απολύσεις νοσηλευτών ο Λοβέρδος





Τέλος στα επιδόματα πολυτέκνων οικογενειών με εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ.


Τέλος στα επιδόματα πολυτέκνων και τρίτεκνων οικογενειών με ετήσιο εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ, βάζει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, με νέα ρύθμιση που κατέθεσε στο ν/σ για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.


Παράλληλα, η ίδια ρύθμιση προβλέπει αύξηση του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος ανά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, μετά το τέταρτο.


Εξάλλου, με άλλη νομοθετική αλλαγή καθορίζονται νέοι όροι και προϋποθέσεις σχετικά με τις υιοθεσίες και τις ανάδοχες οικογένειες.


Ο υπουργός Υγείας, έδωσε έμφαση στην αναμόρφωση του ΕΣΥ, ενώ διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας για απολύσεις νοσηλευτών από νοσοκομεία, στο πλαίσιο εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας.


«Όχι μόνο δεν απολύουμε αλλά αντίθετα εμείς προσλαμβάνουμε νοσηλευτικό προσωπικό» τόνισε, και επιτέθηκε σε όσους επιμένουν με «λόγια του αέρα», όπως είπε, στη διασπορά αυτής της ψευδούς και συκοφαντικής φήμης».


Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε επίσης, ότι θα δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα σε πανεπιστημιακούς γιατρούς σε όλη τη χώρα, να μπορούν να εργάζονται δύο φορές την εβδομάδα στα ιδιωτικά τους ιατρεία.


Στην απόφαση αυτή, όπως ανέφερε, κατέληξε μετά από πολύμηνη συζήτηση και συνεργασία που είχαν τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...