Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Πόσο ανοιχτοί είμαστε στη διαφορετικότητα;


Χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, σεξουαλικός προσανατολισμός, εικόνα σώματος, αναπηρία: μερικά από τα χαρακτηριστικά που είναι δυνατό να αυξήσουν την απόσταση μεταξύ των ανθρώπινων σχέσεων. Αναμφισβήτητα τείνουμε να ελκόμαστε από το γνώριμο και το σχετικό με μας, να κάνουμε σχέσεις με ανθρώπους που έχουν κάτι οικείο για μας, αφού έτσι νιώθουμε πιο άνετα κ πιο σίγουρα. Τι γίνεται όταν καλούμαστε όμως να συνυπάρξουμε σε μια χώρα, σε μια πόλη, σε μια γειτονιά, στο σπίτι μας με ανθρώπους που απέχουν από το δικό μας γνώριμο;

Στο δρόμο, στα μέσα μεταφοράς, στις υπηρεσίες, στην αγορά, στο σχολείο καλούμαστε να συνυπάρξουμε με ανθρώπους άλλων χωρών που μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα, τρόπο ντυσίματος, γλώσσα, θρησκεία διαφορετική ή και όλα αυτά μαζί. Τι πιο εύκολο από την ταμπέλα του «εισβολέα», του βρώμικου, του κλέφτη ή του επικίνδυνου προκειμένου να προστατεύσουμε την ομοιόσταση και την ομοιογένειά μας ως κοινωνία;

Ο τάδε έλκεται ερωτικά από άτομα του ίδιου φύλου: τι συναισθήματα μας προκαλεί; Τι δικό μας μπορεί να αγγίζεται ως προς το δικό μας προσανατολισμό; Υπάρχουν άραγε ασύνειδες πλευρές μας που αναμοχλεύονται και που μας ωθούν στο στιγματισμό και στην απομόνωση των ανθρώπων αυτών σε μια ειδική κατηγορία, προκειμένου να νιώθουμε καλά και ήσυχα στο δικό μας κέλυφος;



Άνθρωποι που επικοινωνούν στη νοηματική, άλλοι που κυκλοφορούν με τη βοήθεια αναπηρικού αμαξιδίου ή με λευκό μπαστούνι, άνθρωποι με νανισμό, αναπτυξιακά σύνδρομα, εμφανείς δερματοπάθειες, ακρωτηριασμούς, νοητικές και κινητικές αναπηρίες, με σωματική παραμόρφωση προσελκύουν τα βλέμματα, καθώς διαφέρουν από το γενικό πληθυσμό και το σύνηθες. Τι βλέμμα τους ρίχνουμε άραγε; Απέχθειας; Αηδίας; Λύπησης; Συμπόνιας; Ικανοποίησης που δεν είμαστε στη θέση τους; Ή μήπως θαυμασμού και περηφάνιας για όσα δικά μας αυτονόητα και δεδομένα καταφέρνουν στην καθημερινότητά τους;

Ό,τι μας ξεβολεύει και μας κάνει να νιώθουμε περίεργα δεν αποτελεί αφορμή για απομόνωση κ προστασία του δικού μας ως αυθεντικού που μπορεί να «μολυνθεί» ή να «χαλάσει» από του άλλου, αλλά ευκαιρία για εμπλουτισμό, πρόοδο, γνώση και τελικά ισχυροποίηση της δικής μας επιλογής αφού αντέχει να συγκριθεί ή παραίτηση από το «δικό μας» για κάτι καλύτερο. Αν θέλουμε να μας κοιτούν με τρυφερότητα, με αγάπη, με θαυμασμό, με αποδοχή, έχουμε να προσέξουμε το δικό μας βλέμμα προς τους άλλους και φυσικά προς τον εαυτό.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Αναπλάσεις και κατασκευές για τη βιώσιμη κινητικότητα


Ράμπες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και διαμορφώσεις εσοχών στάθμευσης θα κατασκευαστούν εντός του έτους από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σε διασταυρώσεις κεντρικών οδών της πόλης.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που αφορούν αναπλάσεις και κατασκευές για τη βιώσιμη κινητικότητα. Τη σύμβαση του έργου υπέγραψε σήμερα ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης, με εκπρόσωπο της ανάδοχης εταιρίας που αναλαμβάνει.
"Απελευθερώνουμε τις διασταυρώσεις των οδών από τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα και δημιουργούμε 'πράσινες διαδρομές' για την απρόσκοπτη μετακίνηση των πεζών και των ατόμων με αναπηρία", δήλωσε ο κ. Κουράκης, υπογραμμίζοντας ότι τα πεζοδρόμια και οι δημόσιοι χώροι της πόλης πρέπει να είναι ελεύθεροι από κάθε είδους εμπόδια.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανεπαρκής στήριξη του αναπηρικού αθλητισμού στην Ελλάδα


Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. για τη στήριξη του αναπηρικού αθλητισμού

Προς: α) τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και

β) τον Υπουργό Οικονομικών

Ανεπαρκής στήριξη του αναπηρικού αθλητισμού στην Ελλάδα

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμΕΑ, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τα αθλητικά σωματεία και σύλλογοι ατόμων με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα λόγω των σοβαρών περικοπών και των καθυστερήσεων στην καταβολή της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η δραματική μείωση της επιχορήγησης προς την Ε.Α.ΟΜ.ΑμΕΑ, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιχορηγήσει με την σειρά της τα μέλη της, συλλόγους και σωματεία, που απειλούνται με παύση της δραστηριότητάς τους, αφού αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα, τις αμοιβές των προπονητών και τα οδοιπορικά έξοδα των αθλητών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 8 Απριλίου 2013 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η επιχορήγηση για την ΕΑΟΜ ΑμΕΑ για το έτος 2013 μειώνεται κατά 400 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με το 2012, δηλαδή σε ποσοστό 30%, όπως και για την πλειονότητα των αθλητικών ομοσπονδιών, ενώ η επιχορήγηση της ΟΣΕΚΚ (Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι) κατά 50 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 20%.

Παράλληλα, οι χώροι άθλησης για ΑμεΑ εξακολουθούν να είναι περιορισμένοι, πολλοί χώροι γενικής άθλησης δεν πληρούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας και δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές στα ειδικά σχολεία για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

Οι αθλητές με αναπηρία έχουν χαρίσει στην Ελλάδα πολλές επιτυχίες σε Παραολυμπιάδες, παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παραδίδοντας σε όλους εμάς μαθήματα ζωής. Λόγω της εξέλιξης αυτής, νιώθουν ότι η ελληνική Πολιτεία τους εγκαταλείπει και στον τομέα της άθλησης, δεδομένου ότι έχουν ήδη δεχτεί πολλαπλές περικοπές σε προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις.

Επειδή είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να ακυρωθούν τα πανελλήνια πρωταθλήματα αλλά και οι συμμετοχές ελλήνων αθλητών σε διεθνείς οργανώσεις.

Επειδή ο αναπηρικός αθλητισμός αποτελεί διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα, είναι 'ασπίδα' ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και έχει ευεργετικές επιδράσεις στη βαρύτητα της αναπηρίας ενώ βοηθά στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της συμμετοχής στις κοινωνικές δραστηριότητες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να διασφαλίσετε τη συνέχιση της λειτουργίας των αθλητικών συλλόγων και σωματείων ατόμων με αναπηρία;

2) Πόσοι και ποιοί χώροι άθλησης πληρούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας για ΑμΕΑ στην Ελλάδα; Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την εφαρμογή των προδιαγραφών αυτών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους άθλησης;

3) Σε ποιες δράσεις έχετε προβεί εν γένει για την ενίσχυση, την αναβάθμιση και τη διάδοση του αναπηρικού αθλητισμού στη χώρα μας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατερίνα Μάρκου – βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

Ιωάννης Πανούσης – βουλευτής Α’ Αθηνών

Γιώργος Κυρίτσης – βουλευτής Τρικάλων

Θωμάς Ψύρρας – βουλευτής Λαρίσης


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα απαλλαγώ από την άσχημη αναπνοή;


“Η αναπνοή του άνδρα μου, πολλές φορές μυρίζει άσχημα. Όποτε πάει να με φιλήσει προσπαθώ να τον αποφύγω και του το λέω. Μου απαντά πως πλένει συνεχώς τα δόντια του, όμως η άσχημη μυρωδιά δεν φεύγει. Είναι αλήθεια, πώς το κάνει. Έχω ακούσει πώς η κακή αναπνοή μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα υγείας. Είναι αλήθεια αυτό; Τι μπορεί να συμβαίνει; Επίσης, θέλω να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε πρακτικές συμβουλές για να αποφύγουμε τη δυσοσμία.

Κατερίνα 45.

Η κακή αναπνοή, που ιατρικά ονομάζεται δυσοσμία του στόματος, μπορεί να προκύψει από κακή στοματική υγεία, ενώ μπορεί να είναι ένα σημάδι άλλων προβλημάτων υγείας. Η κακή αναπνοή μπορεί, επίσης, να επιδεινωθεί από τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουμε και από ανθυγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής μας.

Πώς προκαλείται η κακοσμία του στόματος;

Καταρχάς, όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε διαλύονται στο στόμα μας. Δεδομένου ότι τα τρόφιμα χωνεύονται και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, μεταφέρονται τελικά στους πνεύμονες και η μυρωδιά αναδύεται μέσω της αναπνοής σας. Αν τρώτε τροφές με ισχυρές οσμές (όπως το σκόρδο ή κρεμμύδι), το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος – ακόμη και στοματικού διαλύματος – απλώς θα καλύψουν την οσμή προσωρινά. Η μυρωδιά δεν θα φύγει εντελώς μέχρι τα τρόφιμα να βγουν από το σώμα μας.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση της κακοσμίας;

Αν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά τα σωματίδια των τροφίμων μπορεί να παραμείνουν στο στόμα σας, πράγμα που ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων ανάμεσα στα δόντια, γύρω από τα ούλα γύρω και στη γλώσσα. Αυτό προκαλεί την κακή αναπνοή. Οι αντιβακτηριακές πλύσεις του στόματος βοηθούν στη μείωση των βακτηρίων, καθώς η οσμή που προκαλούν τα βακτηρίδια και τα σωματίδια των τροφίμων οδηγούν στην κακή αναπνοή, αν οι οδοντοστοιχίες δεν καθαρίζονται σωστά. Το κάπνισμα ή το μάσημα προϊόντων με βάση τον καπνό προκαλεί επίσης δυσοσμία, λεκέδες στα δόντια, μείωση της ικανότητας γεύσης των τροφίμων, και ερεθισμός των ούλων.

Ποια προβλήματα υγείας συνδέονται με τη δυσοσμία του στόματος;

Η επίμονη κακή αναπνοή ή η άσχημη γεύση στο στόμα μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια ασθένειας των ούλων (περιοδοντίτιδα). Η ουλίτιδα προκαλείται από την συσσώρευση πλάκας στα δόντια, καθώς τα βακτήρια που προκαλούν τοξίνες που ερεθίζουν τα ούλα. Αν η ουλίτιδα συνεχιστεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα ούλα και στη γνάθο. Άλλες οδοντιατρικές αιτίες της κακής αναπνοής περιλαμβάνουν την κακή τοποθέτηση οδοντιατρικής συσκευής, τις λοιμώξεις του στόματος και την τερηδόνα.

Η ξηροστομία μπορεί, επίσης, να είναι αιτία κακής αναπνοής. Το σάλιο είναι απαραίτητο για να υγραίνετε και να καθαρίζετε το στόμα σας εξουδετερώνοντας τα οξέα που παράγονται από την πλάκα, ενώ το πλύσιμο απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται πάνω στη γλώσσα, τα ούλα, και τα μάγουλα. Εάν δεν απομακρυνθούν αυτά τα κύτταρα, διασπώνται και μπορεί να προκαλέσουν άσχημη αναπνοή. Η ξηροστομία μπορεί να προκληθεί από τις παρενέργειες διαφόρων φαρμάκων ή από προβλήματα των σιελογόνων αδένων.

Πολλές ακόμη είναι οι ασθένειες που προκαλούν δυσοσμία του στόματος. Μερικές από αυτές είναι: οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως η πνευμονία ή η βρογχίτιδα, οι χρόνιες μολύνσεις του κόλπου, η οπισθορρινική καταρροή, ο διαβήτης, η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και τα ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα.

Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω τη δυσοσμία του στόματος;

Μπορείτε να απαλλαγείτε από το πρόβλημα της δυσάρεστης αναπνοής ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

-Αποκτήστε καλή στοματική υγιεινή. Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και μετά από κάθε γεύμα, χωρίς να παραλείπετε την περιοχή της γλώσσας. Να θυμάστε να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 2-3 μήνες.

-Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας. Τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο πρέπει να κάνετε τον απαραίτητο καθαρισμό και να ελέγχετε την κατάσταση των δοντιών σας.

-Κόψτε το κάπνισμα.

-Πίνετε πολύ νερό.

-Φτιάξτε μία λίστα με τα φαγητά που καταναλώνετε και τα φάρμακα που παίρνετε. Έτσι, ο γιατρός θα ξέρεις να σας πει ποια από αυτά ευθύνονται για το πρόβλημά σας και πρέπει να τα αποφύγετε.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητείται ακόμη η λύση για να μην απολυθούν 8 εργαζόμενοι ΑμεΑ του Δήμου Τρικκαίων


Συνοδεία μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Τρικάλων, βρέθηκαν σήμερα στο γραφείο του Δημάρχου Τρικκαίων Χρήστου Λάππα, οι 8 εργαζόμενοι ΑμεΑ που απειλούνται με απόλυση λίγο πριν την συνταξιοδότησή τους όπως είχε αποκαλύψει το trikalanews.gr.

Ο κ. Λάππας, για ακόμη μια φορά, τάχθηκε υπέρμαχος της δικαστικής προσφυγής των εργαζομένων αυτών καθώς υπάρχουν πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις σε άλλους Δήμους για παρόμοια υπόθεση και υπέρ των εργαζομένων, ενώ οι εργαζόμενοι ζήτησαν να μάθουν αν προχώρησε η υπόθεση τους μέσω πρόσληψης τους από το e-trikala μόλις λήξει η σύμβαση τους.

Ο κ. Λάππας, τους εξήγησε πως αν ακόμη υπάρξει αίσια έκβαση στην παραμονή τους μέσω… e-trikala, θα υπάρξει αλλαγή ως προς το δυσμενέστερο για τις οικονομικές τους απολαβές με «μαχαίρι» περίπου 200 ευρώ μηνιαίως…



Διαβάστε περισσότερα...

Οι συνταξιούχοι που δεν πληρώθηκαν


Εκατοντάδες συνταξιούχοι πήγαν σήμερα στο ΙΚΑ Πειραιά για να διαμαρτυρηθούν για την μη καταβολή των συντάξεων τους με συνέπεια να δημιουργηθεί χάος. Νωρίτερα οι ασφαλισμένοι είχαν διαπιστώσει ότι δεν είχαν μπει τα χρήματα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Έτσι επισκέφθηκαν το ΙΚΑ προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις από τους υπαλλήλους.

Η μη καταβολή των συντάξεων οφείλεται στην μη καταχώρηση του ΑΜΚΑ ή του ΑΦΜ, που είχε σαν συνέπεια την προσωρινή αναστολή των συντάξεων συνολικά σε 96.333 δικαιούχους, όπως είχε ανακοινώσει πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με την επισήμανση ότι θα πρέπει να πάνε στα ταμεία τους για να συμπληρώσουν τα στοιχεία που λείπουν.

Αρκετοί, όμως, ηλικιωμένοι δεν ήταν ενημερωμένοι για την διαδικασία που έγινε κυρίως μέσω διαδικτύου, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθούν έντονα στους υπαλλήλους και να υπάρξουν εντάσεις και λογομαχίες. "Δεν έχουν καταχωρημένο το ΑΦΜ μου αν και υποβάλλω μόνη μου φορολογική δήλωση εδώ και 13 χρόνια που έχει πεθάνει ο άντρας μου", είπε αγανακτισμένη μια ηλικιωμένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γύρω στις 11.30 η αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ εξυπηρετούσε τους ασφαλισμένους που είχαν το χαρτάκι με το νούμερο 279 και όποιος έμπαινε εκείνη την ώρα έπαιρνε χαρτάκι με νούμερο πάνω από το 500. Όλοι αυτοί έπρεπε να εξυπηρετηθούν μόνο από δύο υπαλλήλους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί αυξάνονται τόσο πολύ τα διαζύγια;


Ακούγεται και γράφεται συχνά σήμερα ότι σύντομα επέρχεται στην εποχή μας ο θάνατος της οικογένειας. Υπάρχει τεράστιος αριθμός διαζυγίων (50% στον Δυτικό κόσμο, 27% στην Ελλάδα, ποσοστό συνεχώς ανερχόμενο), η μονογαμική σχέση δεν υπάρχει ούτε για τις περισσότερες γυναίκες, οι σύζυγοι δεν έχουν χρόνο για τη σχέση τους, ούτε για τα παιδιά τους. Οι οικογένειες δεν ενδιαφέρονται να μεγαλώσουν παιδιά κι ο μέσος όρος είναι ένα παιδί για κάθε οικογένεια (1,2 για την ακρίβεια). Πολλές γυναίκες δεν θέλουν καθόλου παιδιά κι αφοσιώνονται στην καριέρα τους. Άλλες δεν θέλουν να παντρευτούν και συχνά κάνουν ένα παιδί (για να εκπληρώσουν κάποια βιολογική ή άλλη ανάγκη τους) χωρίς να θέλουν να παντρευτούν τον πατέρα του. Σε πολλές χώρες (Αγγλία π.χ.) το ποσοστό φτάνει το 31%. Πάρα πολλά παιδιά της σύγχρονης οικογένειας παρουσιάζουν έντονα και συχνά ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα (νευρωτική κατάθλιψη, αίσθηση κενού, αδιαφορία για καριέρα, αδιαφορία για σχέσεις, εθισμό στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά) και μια μεγάλη γκάμα βίαιης και παραπτωματικής συμπεριφοράς.

Παράγοντες που επηρεάζουν την εσωτερική ζωή της οικογένειας

Υπάρχουν έντονες αλλαγές στον γάμο, τις ερωτικές σχέσεις και την ανατροφή των παιδιών. Σε μέγιστο βαθμό οι αλλαγές αυτές οφείλονται στη φεμινιστική επανάσταση – τη δεύτερη μεγάλη κοινωνική επανάσταση στην ιστορία του ανθρώπου. Η απελευθέρωση της γυναίκας στον Δυτικό κόσμο επήλθε για οικονομικούς λόγους. Στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο οι γυναίκες εργάστηκαν και συνέχισαν και μετά από αυτόν.

Η οικονομική ανεξαρτησία ήταν ο κύριος μοχλός που μετέτρεψε τη γυναίκα από ουσιαστικά υποτελή του άνδρα σε ισότιμο σύντροφο. Οι γυναίκες επιζητούν τώρα καριέρα, δεν θέλουν να κάνουν πολλά παιδιά, αρκετές φορές καθόλου. Η σχέση με τον άνδρα άλλαξε ριζικά. Παλιότερα σε αιτήσεις διαζυγίου ήταν 1 στις 20 περιπτώσεις που ζητούσε η γυναίκα διαζύγιο. Τώρα είναι 15-16 φορές στις 20.

Η γυναίκα επιζητεί μεγαλύτερη σεξουαλική ελευθερία και ικανοποίηση. Ο αριθμός των γυναικών που έχουν μία ή περισσότερες φορές εξωσυζυγικές σχέσεις κυμαίνονται από 20-70%, ανάλογα με τις χώρες και τις στατιστικές. (Το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών φτάνει το 90%, αλλά αυτό ήταν πάντα έτσι.).

Ο γάμος, ως θεσμός, έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα. Λόγω της εργασίας και των δύο συντρόφων έχουν σπάνιες ευκαιρίες και λίγο χρόνο να είναι μαζί και να σφυρηλατήσουν σιγά σιγά μια πιο ολοκληρωμένη σχέση.

Επειδή τα άτομα, και ιδίως οι γυναίκες, ζητούν μια καλύτερη ποιότητα σχέσης, όταν δεν τη βρίσκουν καταφεύγουν εύκολα στο διαζύγιο. Οι νέες κοπέλες είναι συνήθως πιο κυριαρχικές σήμερα απέναντι στους νέους (ακόμη και στην πάλαι ποτέ ανδροκρατική Ελλάδα), κι αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στις σχέσεις. Οι νέοι έχουν αναπτύξει αμυντικά μια αδιαφορία για το σεξ και αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα όπως ανικανότητα.

Συχνά, παρά τη μεγάλη σεξουαλική ελευθερία, πάρα πολλοί νέοι και πάρα πολλές νέες είναι μόνοι και νιώθουν μοναξιά. Οι επαφές γίνονται σχετικά απρόσωπα μέσω του Internet, αλλά μου έχει κάνει εντύπωση ότι συχνά μιλούν πολύ στο Διαδίκτυο αλλά αποφεύγουν να συναντηθούν.

Εξωτερικοί παράγοντες (κοινωνικοί) που επηρεάζουν την οικογένεια

Όπως τόνισα και παραπάνω, όλοι οι παράγοντες αλληλοδιαπλέκονται. Θα ξεχωρίσω δύο τρεις από αυτούς που τους θεωρώ πολύ σημαντικούς.

1.Τηλεόραση

Είναι τεράστια, ως γνωστόν, η επίδραση της τηλεόρασης στη σημερινή κοινωνία σ’όλους τους τομείς. Οι άνθρωποι ζουν μια «δεύτερη ζωή» μέσα από την τηλεόραση με πολλά θετικά και αρνητικά στοιχεία που δεν θα αναλύσω εδώ.

Ένα είναι βέβαιο: Για ένα πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών η τηλεόραση είναι συχνά μια δεύτερη οικογένεια, που τα επηρεάζει σημαντικότατα στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

Ζούμε σ’έναν εικονικό κόσμο όπου είναι δύσκολο για τα παιδιά να ξεχωρίσουν τι είναι πραγματικό. Η βία είναι, ίσως, το σημαντικότερο πρόβλημα και, κατά την άποψή μου, όχι μόνο η βία των κινηματογραφικών ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών, αλλά η πραγματική βία των ειδήσεων, τις οποίες βλέπουν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι.

Ένα θετικό στοιχείο της τηλεόρασης είναι ότι οι γονείς ενημερώνονται για τις γνώσεις μας γύρω από τα ψυχολογικά θέματα και την ανατροφή των παιδιών. Δυστυχώς, όμως, οι συνηθισμένοι παρουσιαστές είναι ακατάλληλοι, και ο κόσμος μπερδεύεται και αδυνατεί να ξεχωρίσει τι είναι σωστό και τι όχι, βλέποντας και ακούγοντας συχνά αντιφατικές απόψεις και γνώσεις από αυτοδιοριζόμενους ειδικούς («σύμβουλοι» ψυχικής υγείας, γάμου, οικογένειας κ.λ.π.).

2.Η κατάρρευση των ιδεολογικών συστημάτων δημιούργησε σε όλους, αλλά ιδιαίτερα στη νεολαία, ένα ιδεολογικό κενό.

Δεν υπάρχει ένα σύστημα ηθικών αξιών για να ρυθμίσουν τη ζωή τους. Η κοινωνική ζωή, όπου το άτομο βιώνει τη ζωή του μαζί με άλλους, έχει μειωθεί σημαντικά. Είναι η εποχή μιας εγωκεντρικής αντίληψης του κόσμου, όπου ο καταναλωτισμός (που ενισχύεται με διαφημίσεις κ.λ.π. από το καπιταλιστικό σύστημα) οδηγεί σε έναν υλικό «ψευδοευδαιμονισμό» χωρίς ουσιαστική απόλαυση της ζωής. Η πολιτική απωθεί τους νέους γατί είναι ψεύτικη, ξύλινη, αποπροσανατολιστική κι εξυπηρετεί κατά κανόνα τα συμφέροντα ορισμένων ομάδων. Το θρησκευτικό αίσθημα έχει κι αυτό καταρρεύσει και γίνεται ακόμη χειρότερο από τον τρόπο που πολιτεύονται η Εκκλησία και οι εκπρόσωποί της.

Το μέλλον της οικογένειας

Ανέφερα τηλεγραφικά μερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη σημερινή οικογένεια και τείνουν να δημιουργήσουν μια εικόνα πιθανώς διάλυσής της.

Είναι δύσκολο να κάνει κανείς μελλοντολογικές προβλέψεις. Θα περιορισθώ σε μερικές καθαρά προσωπικές απόψεις. Πιστεύω ότι οι βιολογικοί παράγοντες είναι εξαιρετικά ισχυροί κι έτσι τα δύο φύλα πάντα θα πλησιάζουν το ένα το άλλο. Βέβαια δεν είναι απαραίτητο να κάνουν οικογένεια. Οι ψυχολογικοί λόγοι είναι αυτοί που θα διατηρήσουν την οικογένεια. Ο άνθρωπος μεγαλώνει και δημιουργεί έντονο δεσμό με τη μητέρα κι αργότερα με όλη την οικογένεια και τείνει να το επαναβιώσει όταν μεγαλώνει.

Η ανατροφή των παιδιών φαίνεται να γίνεται καλύτερα σε μια οικογένεια, παρόλο που υπήρξαν κι άλλες μορφές (π.χ. αρχαία Σπάρτη, κιμπούτζ στο Ισραήλ).

Γιατί ακόμα έχουμε ανάγκη την οικογένεια;

Οι κοινωνικές συνθήκες της σύγχρονης εποχής ωθούν στη δημιουργία οικογένειας. Ο καταναλωτισμός που ωθεί σε εργασία πολύωρη άνδρες και γυναίκες, η έλλειψη κοινωνικού ιστού και κοινωνικής ζωής με απότοκο το κλείσιμο και την εγωκεντρικότητα προκαλούν ένα αίσθημα ψυχικής ερημιάς. Το μόνο μέρος όπου ο άνθρωπος νιώθει ασφαλής και σημαντικός είναι μέσα στην οικογένεια και στις σχέσεις που δημιουργεί εκεί.

Η παγκοσμιοποίηση και η κοινωνία της πληροφορικής μας έδωσαν και θα μας δώσουν πολλά, αλλά επέτειναν το αίσθημα μοναξιάς κι ασημαντότητας του κάθε ατόμου, ιδιαίτερα στους μεγάλους αστικούς χώρους όπου ζει σήμερα το 70% περίπου του συνολικού πληθυσμού. Ο φόβος του θανάτου και ο φόβος του AIDS μας κάνουν να θέλουμε να έχουμε μια μόνιμη σχέση για να τους αντιμετωπίσουμε από κοινού – όπως όταν είμαστε παιδιά.

Συμπερασματικά πιστεύω ότι η οικογένεια θα συνεχίσει να υπάρχει για το προβλέψιμο μέλλον, παρά τις δυσκολίες και τη σύγχυση σήμερα. Θα υπάρξουν πιθανώς κάποιες σημαντικές αλλαγές. Ίσως ο γάμος να μην είναι ισόβιος, αλλά για καθορισμένο διάστημα (έως ότου μεγαλώσουν τα παιδιά) και μετά να είναι δυνητικά ανανεώσιμος. Πιστεύω ότι η μονογαμικότητα θα υποστεί μια φυσιολογική έκλειψη. Ο άνθρωπος θα μπορεί να έχει μια σταθερή οικογένεια και κατά καιρούς κι άλλες σχέσεις.

Αυτό, βέβαια, δημιουργεί προβλήματα γιατί και σήμερα αυτό συμβαίνει χωρίς να ομολογείται. Υψηλότατο ποσοστό ανδρών έχουν μία ή περισσότερες εξωσυζυγικές σχέσεις και αυξανόμενο ποσοστό γυναικών το ίδιο. Η κατάσταση αυτή νομίζω ότι θα γίνει φανερή και θα είναι κομμάτι της οικογενειακής ζωής για όσους το έχουν ανάγκη. Κι από το ποσοστό π.χ. των ανδρών (που είναι με βάση διεθνείς στατιστικές πάνω από 90%) φαίνεται ότι η ανάγκη αυτή είναι φυσιολογική και γι’αυτό υπάρχει σχεδόν σε όλα τα θηλαστικά, ακόμη και στα λίγα είδη που δημιουργούν ζευγάρια.

Πιστεύω ότι το Διαδίκτυο θα αποτελέσει, ίσως, τον πιο σημαντικό τρόπο για να βρίσκει κανείς συντρόφους. Και σήμερα το ποσοστό στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλο κι αυξάνεται συνεχώς και στην Ελλάδα. Θα βελτιωθούν, ίσως, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνεται αυτό.

Ανέφερα πολύ περιληπτικά πως βλέπουμε όλοι σήμερα τον γάμο και τη μοντέρνα οικογένεια.Πιστεύω όμως ότι ο σωστός γάμος και η σωστή οικογένεια παραμένουν και θα παραμείνουν ο μόνος τρόπος για τους περισσότερους ανθρώπους για να είναι όσο είναι δυνατόν ευτυχέστεροι. Είναι ο μόνος τρόπος ολοκλήρωσης της ψυχικής και σωματικής υγείας του ατόμου. Δυστυχώς, ο γάμος και η οικογένεια παρουσιάζουν εγγενώς πολλά προβλήματα, που έχουν σχέση με τις πρώιμες εμπειρίες του ατόμου μέσα στην οικογένειά του.

Γι’αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν «μαθήματα ζωής» στα σχολεία και σχολές γονέων γι’αυτούς που πρόκειται να παντρευτούν. Το λέω χρόνια αυτό, φαίνεται ουτοπικό, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα γίνει. Θα είναι μία από τις ουσιαστικότερες αλλαγές που θα υπάρξουν στο μέλλον με ανυπολόγιστο όφελος για τον άνθρωπο σε ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εγκύκλιος για το "Βοήθεια στο Σπίτι"


Εστάλη σήμερα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, από το υπουργείο Εσωτερικών, η εγκύκλιος για την εξαμηνιαία παράταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (μέχρι τις 30/9/2013), που είχε αποφασιστεί σε συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο, πριν δύο μήνες.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι για την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού του προγράμματος δεν απαιτείται προηγουμένως έγκριση της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, ούτε η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 1 του ν.4038/2012, δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επειδή η παράταση είναι εκ του νόμου υποχρεωτική.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, για έξι μήνες παρατείνονται και οι συμβάσεις των εργαζομένων, ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα που υλοποιούν το παραπάνω πρόγραμμα, έως την ανάπτυξη του προγράμματος κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων του υπουργείου Εργασίας, κατ' εφαρμογή του άρθρου 138 του ν.4052/2012, μέσω του οποίου εκπληρώνεται η υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών σε πάγια βάση.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Στοπ στις καρτες των ΑμεΑ"


Ήταν να το διαβάσουμε και αυτό (στην σημερινή ‘Πελοπόννησο') και πολύ περισσότερο να το συνειδητοποιήσουμε. Το γεγονός, ότι από τον Ιούνιο κόβονται οι κάρτες διαδρομών του αστικού ΚΤΕΛ για τα ΑΜΕΑ.

Ο λόγος; Προφανώς η καθυστέρηση της Πολιτείας να καταβάλλει ότι αναλογούν για το σκοπό αυτό στα ΚΤΕΛ.

Αλήθεια Κύριοι της Κυβέρνησης έχετε εξαντλήσει σε συνεργασία με την Τρόικα όλες τις άλλες περικοπές και τώρα προσχωρείτε και στις περικοπές και υποχρεώσεις που έχετε για τα ΑΜΕΑ;

Αν είναι όντως έτσι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν.
Η το Κράτος μας έχει ήδη βουλιάξει οικονομικά δίχως καμιά δυνατότητα ανάκαμψης (μας διαβεβαιώνετε όμως περί του αντιθέτου) η εξακολουθείτε να διακατέχεσθε από το σύνδρομο της περικοπής χωρίς μελέτη των πραγματικών καταστάσεων που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. 

Επειδή θέλω να πιστεύω ότι δεν έχει χαθεί τελείως η κοινωνική πολιτική στην Χώρα μας, να δείτε άμεσα το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

Είναι από τα ελάχιστα που μπορείτε να προσφέρετε πλέον στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.


Πηγή: http://www.dete.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικάστηκε η μάνα που εγκατέλειψε τα παιδιά της


Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με διετή αναστολή επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο στην ανύπαντρη μητέρα τεσσάρων αγοριών, ηλικίας από 9 έως 13 ετών, τα οποία άφησε το μεσημέρι της Δευτέρας μπροστά στην πύλη της αστυνομικής διεύθυνσης Καλαμάτας και έφυγε.

Την Τετάρτη το δικαστήριο απαγόρευσε να πάρει τα τρία μικρότερα παιδιά από το νοσοκομείο της Καλαμάτας, κρίνοντας ότι μπορεί να τα εκθέσει ξανά σε κίνδυνο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα τρία αγόρια πρέπει να τα δει κοινωνικός λειτουργός και μετά να βγει απόφαση για το αν θα επιστρέψουν στο σπίτι με τη μητέρα τους.

Ο μεγαλύτερος γιος της κατηγορουμένης γύρισε στη μητέρα του το ίδιο απόγευμα καθώς ο εισαγγελέας κατανόησε την ανησυχία της να επιστρέψει το παιδί στο σπίτι αφού την επομένη έγραφε εξετάσεις στο σχολείο και έπρεπε να διαβάσει.

Ωστόσο -όπως επεσήμανε η δικαστής- η κατηγορούμενη αρνήθηκε να πάρει πίσω στο σπίτι τα τρία μικρότερα αγόρια, για να προκαλέσει έτσι το ενδιαφέρον του πατέρα τους.

Κλαίγοντας παραδέχτηκε ότι πάνω στον πανικό και την απόγνωσή της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα παιδιά της στην Αστυνομία.

Σύμφωνα με την κατάθεση αστυνομικού η κατηγορουμένη σταμάτησε με το αυτοκίνητό της μπροστά στην πύλη και είπε στους αστυνομικούς «Τα αφήνω και φεύγω».

Στην παρατήρηση της εισαγγελέα ότι ένα από τα παιδιά θα μπορούσε να τρέξει πίσω της και να βγει έτσι στο δρόμο, η κατηγορούμενη της είπε ότι δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση γιατί πάντα κάθονται εκεί που θα τους πει.

Ωστόσο, υποστήριξε πως ήταν μια στιγμή τρέλας και πως έπρεπε να βρει μια άλλη λύση για να εκφοβίσει τα δύο μικρότερα ώστε να μην κλέψουν ξανά, καθώς πριν από λίγες ημέρες τα δύο μικρότερα παιδιά της άρπαξαν το κινητό τηλέφωνο μιας φίλης της.

Επίσης υποστήριξε ότι ήταν λάθος που άφησε τα παιδιά της και έφυγε, αλλά δεν μπορούσε να κατέβει από το αυτοκίνητο για να τα οδηγήσει η ίδια μέσα στο τμήμα, γιατί φορούσε τις πιζάμες της και ήταν ξυπόλυτη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η έκκληση της γιαγιάς της 13χρονης


Ώρες αγωνίας ζει η οικογένεια της 13χρονης Χριστίνας από τα Σπάτα. Η γιαγιά της ανήλικης κάνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι, να βοηθήσει στις έρευνες των αρχών ώστε η 13χρονη να επιστρέψει στο σπίτι της. Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ: 

Διαβάστε περισσότερα...

Πανδαιμόνιο με τους συνταξιούχους του ΙΚΑ


Δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένοι δεν πήραν σήμερα την σύνταξή τους. Από το πρωί κατέκλυσαν τα υποκαστήματα του ΙΚΑ και ζητούσαν να μάθουν το γιατί. Οι ασφαλισμένοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στους υπαλλήλους με συνέπεια να υπάρξουν στιγμές έντασης. Το ΙΚΑ διαβεβαιώνει ότι όποιοι συνταξιούχοι προσκομίσουν τα στοιχεία που λείπουν (ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ) θα πάρουν την σύνταξη τους την ίδια μέρα.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γάγγλιο του καρπού: είναι επικίνδυνο;


Τα γάγγλια αποτελούν κύστες γεμάτες με διαυγές κολλώδες υγρό. Συνηθέστερα εξορμούνται με ένα μίσχο από οστάρια ή από έλυτρα των τενόντων. Γάγγλια μπορούν ν’ αναπτυχθούν σε διάφορες θέσεις, ωστόσο η συντριπτική τους πλειοψηφία εντοπίζεται στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού. Τα γάγγλια μπορεί να γίνουν αντιληπτά απότομα ή να εμφανιστούν σταδιακά ενώ το μέγεθος τους μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με την κούραση που υφίσταται η υποκείμενη άρθρωση ή τένοντας.

Τα γάγγλια είναι συνήθως ασυμπτωματικά, ωστόσο αν διογκωθούν ιδιαίτερα μπορούν να προκαλούν πίεση στα παρακείμενα νεύρα και πόνο. Αν όμως πρόκειται για εσωτερικά γάγγλια μπορεί να προκαλούν πόνο ακόμα και σε μικρό μέγεθος.

Αν τα γάγγλια είναι ασυμπτωματικά χρήζουν απλά παρακολούθησης. Το μέγεθος τους μπορεί να μειωθεί με αναρρόφηση του περιεχόμενού τους με βελόνα. Λόγω όμως της τάσης τους να υποτροπιάζουν η οριστική τους εκρίζωση γίνεται χειρουργικά. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί γύρω στα 30 λεπτά. Ο ασθενής δε χρειάζεται να πάρει γενική αναισθησία και φεύγει από το νοσοκομείο μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Τα ράμματα αφαιρούνται περίπου δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο ενώ ο ασθενής ενθαρρύνεται σε πρώιμη κινητοποίηση της περιοχής.





Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα 6η στην κατανάλωση καπνού


Η χώρας μας έρχεται 6η στο κόσμο σε κατανάλωση προϊόντων καπνού, κατέχοντας θλιβερή πρωτιά στο κάπνισμα και στα δύο φύλλα, με το 33% του πληθυσμού να καπνίζει αρειμανίως.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν την ώρα που όλα τα πολιτισμένα κράτη λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος, ώστε να μειωθούν οι υπέρογκες δαπάνες Υγείας για τα σχετιζόμενα με το τσιγάρο νοσήματα.

Ωστόσο, το εύρημα που αληθινά σοκάρει είναι η τεράστια διάδοση του καπνίσματος στις Ελληνίδες, καθώς από έρευνα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας προκύπτει ότι το 41% των γυναικών στη χώρα μας καπνίζει, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στα υπόλοιπα δυτικά κράτη δεν ξεπερνά το 8%. Και οι άνδρες δεν πάνε πίσω, αφού το 63% των Ελλήνων παραμένουν θεριακλήδες όταν ο μέσος όρος των καπνιστών στα ευρωπαϊκά κράτη δεν υπερβαίνει το 36% του ανδρικού πληθυσμού, επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη διάδοση του καπνίσματος στη νέα γενιά, καθώς το 14% των κοριτσιών και το 17% των αγοριών στην Ελλάδα ηλικίας μόλις 13-15 ετών ανάβουν τακτικά τσιγάρο, όταν για τα κορίτσια το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 11%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δορυφορικό σύστημα θα ανιχνεύει φωτιές και περιστατικά ρύπανσης


Νέα διαδικασία παρακολούθησης στις παραμεθόριες περιοχές Ελλάδας και Αλβανίας.

Δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης των φυσικών πόρων στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας και της Αλβανίας θα ανιχνεύει φωτιές σε αγροτικές εκτάσεις ή σε δάση και περιστατικά ρύπανσης των υδάτινων πόρων και ποταμών.

Η διαδικασία παρακολούθησης θα πραγματοποιείται με τη χρήση προηγμένων δορυφόρων παρατήρησης της γης και μέσω τεχνικών που θα αξιοποιούν πραγματικές μετρήσεις. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν ψηφιακοί και έντυποι χάρτες της περιοχής προκειμένου να προσδιορίζεται - ανά πάσα στιγμή - η γενικότερη κατάσταση και να είναι πιο εύκολη η διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τα παραπάνω προβλέπει το έργο SSMNature του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg) «Ελλάδα - Αλβανία 2007-2013», στο οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Τοπικός Φορέας Οικονομικής Ανάπτυξης της πόλης Αυλώνα (Vlore), η Περιφέρεια Αργυροκάστρου, η ΜΚΟ Βιολόγοι της Αλβανίας και ο Δήμος Κόνιτσας.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η Περιφέρεια αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λόγω της "εισβολής" δασικών πυρκαγιών από γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.

«Το ενδιαφέρον από την πλευρά μας εστιάζεται σε περιοχές όπως οι Πρέσπες, για το ενδεχόμενο πλημμυρών, και οι ορεινοί όγκοι της Φλώρινας και του Γράμμου, για το ενδεχόμενο δασικών πυρκαγιών» είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος του προγράμματος για την Περιφέρεια, Δημήτρης Τσίπλινας.

Προσθέτει δε, ότι η δορυφορική παρακολούθηση μπορεί να παρέχει πολύ χρήσιμα δεδομένα για την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων, αλλά και για περιπτώσεις παράνομης ανοικοδόμησης σε δασικές ή προστατευόμενες περιοχές, συνεπώς αφορά και τις δασικές υπηρεσίες στις οποίες θα προσφέρει ένα χρήσιμο εργαλείο. Εξετάζεται, άλλωστε, το ενδεχόμενο, χρήσης και από την ελληνική - εκτός από την αλβανική πλευρά - ενός τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου, το οποίο θα μπορεί να αποστέλλεται επιτόπου, σε περίπτωση πυρκαγιάς, για να διαπιστώνει την κατάσταση που επικρατεί.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την Περιφέρεια είναι 53.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί κατά 75% από το Interreg και κατά 25% από ίδιους πόρους. Σύμφωνα δε, με τις εκτιμήσεις για τη λειτουργία του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης, αυτή «τοποθετείται» χρονικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εφόσον ολοκληρωθεί μέχρι τότε η διαδικασία του διαγωνισμού που προβλέπεται από το πρόγραμμα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσπάθησε να υπερασπιστεί την κοπέλα του και τον μαχαίρωσαν


Άγνωστος τραυμάτισε θανάσιμα στην καρδιά 31χρονο Ιταλό στην Βαυαρία.

Αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία η υπόθεση ενός Ιταλού πολιτικού μηχανικού ο οποίος έχασε την ζωή του στο Μόναχο της Βαυαρίας, προσπαθώντας να υπερασπιστεί την κοπέλα του.

Ο ιταλός μηχανικός, 31 ετών, ο οποίος ζούσε μόνιμα στο Μόναχο, επέστρεφε στο σπίτι του με το ποδήλατο το βράδυ της Τρίτης μαζί με την κοπέλα του, όταν ένας άγνωστος πλησίασε το ζευγάρι και χωρίς καμία αιτία έφτυσε την κοπέλα, ανέφεραν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 31χρονος Ιταλός ζήτησε εξηγήσεις για την προσβλητική αυτή ενέργεια, οι τόνοι ανέβηκαν και ο αγνώστων λοιπών στοιχείων κάτοικος του Μονάχου τράβηξε μαχαίρι και τραυμάτισε θανάσιμα στην καρδιά τον μηχανικό, ο οποίος καταγόταν από την Κάτω Ιταλία.

Το ιταλικό προξενείο στο Μόναχο επισήμανε την «μέγιστη συνεργασία των γερμανικών αρχών» στην προσπάθεια εντοπισμού του δράστη, προσθέτοντας ότι «η γερμανική πόλη αυτή θεωρείται και για τους ξένους υπηκόους από τις ασφαλέστερες της Γερμανίας».

«Απόγνωση και βαθύτατη θλίψη» εξέφρασαν τα μέλη της ένωσης μεταναστών της ιταλικής περιφέρειας Μπαζιλικάτα, απ' όπου καταγόταν ο άτυχος νέος. Ο πρόεδρός της ένωσης Λουίτζι Σκαλιόνε δήλωσε ότι «θα στηρίξει την έρευνα για να αποδοθεί όσο γρηγορότερα γίνεται δικαιοσύνη».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των γιατρών που μεταναστεύουν


Λόγω της κρίσης ο αριθμός συνεχώς μεγαλώνει.

Πενταπλασιάστηκε μέσα στην τελευταία πενταετία το ποσοστό του εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού που φεύγει στο εξωτερικό, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), το 2012 εξέδωσαν πιστοποιητικό αποχώρησης προς το εξωτερικό 642 ανειδίκευτοι και 1.166 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ το 2007 έφυγαν στο εξωτερικό 243 ανειδίκευτοι και 292 ειδικευμένοι. Η τάση ιατρικής μετανάστευσης το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2012.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η θλιβερή διαπίστωση μετανάστευσης υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού έγινε ιδιαίτερα σαφής με τα πρώτα πορίσματα του Γραφείου Πληροφόρησης και Απασχόλησης του ΙΣΑ, που σημειώθηκαν στο πλαίσιο του ενημερωτικού τριημέρου που διοργάνωσε ο σύλλογος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δυνατότητες εργασίας στη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, εκτός της γενικής ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκαν επίσης συνεδρίες για ατομική συμβουλευτική ενημέρωση των γιατρών από στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας Προσωπικού (ZAV) του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (BMAS) της Γερμανίας.

Από τους 270 γιατρούς που παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση, το 70% ήταν άνεργοι. Ο ΙΣΑ, με στόχο να στηρίξει και να βοηθήσει τους νέους και άνεργους γιατρούς- μέλη του, προέβη στη δημιουργία Γραφείου Πληροφόρησης και Απασχόλησης για την Ελλάδα και το εξωτερικό.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιρνε από το ΙΚΑ τη σύνταξη της νεκρής μητέρας του


Συνελήφθη 54χρονος για πλαστογραφία και απάτη.

Για πλαστογραφία και απάτη συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Αθήνα ένας 54χρονος, ο οποίος εξακολουθούσε να λαμβάνει από το ΙΚΑ τη σύνταξη της αποθανούσας, από τις 31 Μαΐου 2004, μητέρας του.

Συγκεκριμένα, άνδρες του τμήματος Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνέλαβαν τον 54χρονο μετά από καταγγελία που έγινε σε βάρος του. Αφού ερεύνησαν την υπόθεση διαπιστώθηκε ότι συνέχιζε να λαμβάνει παράνομα τη σύνταξη της μητέρας του, μετά τον θάνατό της, μέσω κοινού τραπεζικού λογαριασμού.

Επιπλέον, ο 54χρονος προέβη παράνομα δύο φορές σε απογραφή της μητέρας του, παρά το γεγονός ότι αυτή είχε πεθάνει, στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 18 Σεπτεμβρίου 2012, στο περιφερειακό υποκατάστημα του ΙΚΑ Τρίπολης, χρησιμοποιώντας πλαστές εξουσιοδοτήσεις, τις οποίες προμηθεύτηκε από άγνωστο άτομο έναντι αμοιβής 400 ευρώ.

Έως σήμερα είχε πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό χρηματικό ποσό συνολικού ύψους 65.000 ευρώ, το οποίο εκταμιεύθηκε παράνομα και ιδιοποιήθηκε από τον 54χρονο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται «λουκέτα» σε 40 φαρμακεία


Με κατασχέσεις απειλείται ο ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες στην Πάτρα.

Λουκέτο ενδέχεται να μπει σε 40 ιδιόκτητα φαρμακεία από τα συνολικά 220 που λειτουργούν στην Πάτρα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Αιτία της συρρίκνωσης που έρχεται, η ασυνέπεια του ΕΟΠΥΥ σε ότι αφορά στις οφειλές και η απαξίωση στην τιμή του φαρμάκου.

Σε δηλώσεις του στο patrastimes.gr ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της αχαϊκής πρωτεύουσας, κ. Σοφιανόπουλος έκανε λόγο για επερχόμενο «ντόμινο» λουκέτων όχι μόνο στην πρωτεύουσα της Αχαΐας αλλά σε όλη την δυτική Ελλάδα όπου ο κλάδος τους επόμενους μήνες θα βιώσει αδιανόητες καταστάσεις.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σοφιανόπουλο με τα έως τώρα δεδομένα, στην πόλη της Πάτρας το επόμενο διάστημα απειλούνται να βάλουν λουκέτο το ένα στα τέσσερα φαρμακεία λόγω χρεών και αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών τους εξόδων.



Διαβάστε περισσότερα...

Έγκυος σε πεντάδυμα χωρίς εξωσωματική


Η 23χρονη από την Τσεχία δεν είχε καταλάβει ότι κυοφορεί πέντε έμβρυα.

Η Alexandra Kinova από την περιοχή Milovice της Τσεχίας είναι η πρώτη γυναίκα στη χώρα που θα φέρει στον κόσμο πεντάδυμα, σε προγραμματισμένο χειρουργείο με καισαρική τομή την ερχόμενη Κυριακή.

Η 23χρονη, που έχει ήδη ένα γιο, έμεινε έγκυος φυσιολογικά, χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση και δεν είχε αντιληφθεί ότι κυοφορούσε πέντε έμβρυα μέχρι πριν από ένα μήνα, γράφει σημερινό δημοσίευμα της Daily Mail.

Οι γιατροί της είχαν πει ότι είχε δίδυμα, όμως τον περασμένο Μάρτιο ο αριθμός των εμβρύων ανέβηκε στα… τέσσερα!

Ένα μήνα μετά οι γιατροί είδαν ακόμη ένα μωρό στην κοιλιά της και της ανακοίνωσαν ότι κυοφορούσε πεντάδυμα!



«Όταν βρήκαν και πέμπτο έβαλα τα κλάματα» είπε η ίδια στην ιστοσελίδα denik.cz δηλώνοντας ότι έπαθε σοκ όταν το έμαθε.

Οι πιθανότητες να συλλάβει μια γυναίκα φυσιολογικά πεντάδυμα είναι μία σε μερικά εκατομμύρια, προσθέτει το δημοσίευμα.



Τόσο η Alexandra όσο και ο σύντροφός τους έχουν ιστορικό γέννησης διδύμων στην οικογένειά τους.

«Το πρώτο μου παιδί το θήλασα για σχεδόν ενάμιση χρόνο και το ίδιο σκοπεύω να κάνω τώρα, ωστόσο γνωρίζω ότι θα χρειαστώ και τη βοήθεια… έτοιμου βρεφικούς γάλακτος» πρόσθεσε.

Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι παρά τις προσπάθειες των γιατρών δε γνωρίζει ακόμη το φύλο όλων των μωρών. Μέχρι στιγμής ξέρει ότι έχει δύο αγόρια και ένα κορίτσι, ενώ τα άλλα δύο «κρύβονται» πίσω από αυτά.





Διαβάστε περισσότερα...

Απειλή για λουκέτο στο Νοσοκομείο Βόλου


Με λουκέτο απειλείται το Νοσοκομείο του Βόλου, λόγω της έλλειψης προσωπικού και της διαρκούς υποβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει στους κατοίκους του νομού Μαγνησίας...

Η παραίτηση της μοναδικής γαστρεντερολόγου (την περασμένη Δευτέρα) ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των εργαζομένων, οι οποιοι υποστηρίζουν ότι, εάν δεν ενισχυθεί το θεραπευτήριο με νευρολόγους, οφθαλμίατρους, παιδίατρους, νεφρολόγους και ορθοπεδικούς, θα κλείσουν σύντομα οι αντίστοιχες κλινικές, όπως έγινε με τη Γαστρεντερολογική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου Νικόλαο Χαυτούρα, οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς πολλά τμήματα στηρίζονται σε μόνο έναν γιατρό. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς δεν εξυπηρετούνται και οι εργαζόμενοι υποφέρουν από το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης (burnout).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 31 Μαΐου η πληρωμή των συντάξεων του ΤΑΠ-ΟΤΕ


H αλλαγή έγινε λόγω τεχνικού προβλήματος.

Στις 31 Μαΐου θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιουνίου των συνταξιούχων του τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ, αντί της καθορισμένης ημερομηνίας 30/5/2013.

Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει ότι η αλλαγή έγινε λόγω τεχνικού προβλήματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζάκυνθος: Σε κυκλοφορία μετά από 7,5 χρόνια το «λευκό ταξί» για τα ΑμεΑ


Μετά από 7,5 χρόνια ακινησίας επιτέλους, από εχθές, κυκλοφορεί το «λευκό ταξί» στη Ζάκυνθο για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες. Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε εχθές, ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου ΑμεΑ, Γιάννης Γρέκας, το εν λόγω όχημα είχε παραχωρηθεί από το υπουργείο συγκοινωνιών από το 2005, ωστόσο, παράμενε από τότε ακίνητο, καθώς στο κενό έπεφταν οι προσπάθειες του συλλόγου ώστε φορείς -όπως σύλλογοι ξενοδόχων, ταξιδιωτικά πρακτορεία, δήμος, ΟΔΑΖ ή και νοσοκομείο- να το κυκλοφορήσουν.
Πλέον, όπως ανέφερε ο κ. Γρέκας το ειδικά διαμορφωμένο ταξί εκμισθώθηκε, έναντι του ποσού των 200 ευρώ μηνιαίως, σε οδηγό εκπαιδευμένο για τη λειτουργία της ράμπας και την ασφάλιση των καροτσιών, οπότε, πλέον, θα επιτρέπεται η μεταφορά των αναπήρων με αξιοπρέπεια.


Πηγή: http://www.ert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Έλλειψη μέτρων για την ανεργία των ατόμων με αναπηρία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29.05.2013

Την έλλειψη διακριτών και στοχευμένων μέτρων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία στον Στρατηγικό Άξονα Ανάπτυξης 8 «Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας εργατικού δυναμικού» που περιλαμβάνεται στο κείμενο του υπουργείου Εργασίας «Προτάσεις για τη διαμόρφωση Κατευθύνσεων Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής - 2η Εγκύκλιος», επισημαίνει η Ε.Σ.Α.μεΑ.

Η διαχρονική ανεργία που μαστίζει τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει αποκτήσει εκρηκτική μορφή, δοθέντος και του γεγονότος ότι ο μοναδικός νόμος για την προστασία της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία (ν. 2643/98) έχει καταστεί ανενεργός την τελευταία τετραετία. Σε αυτή την ιδιαίτερα δυσμενή μνημονιακή περίοδο ακόμα και από τα προγράμματα τα οποία εκπονούνται από το υπουργείο Εργασίας και τους εποπτευόμενους φορείς του (π.χ. Ο.Α.Ε.Δ.) που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές για την ενίσχυση και προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, απουσιάζουν διακριτά μέτρα για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση ή την επανένταξη στον κόσμο της εργασίας εκείνων των εργαζομένων που απέκτησαν αναπηρία κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Παράλληλα, τα άτομα με αναπηρία/χρόνια πάθηση είναι «αόρατα» στα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ελλείψει επίσημων στατιστικών στοιχείων από την τα άτομα με αναπηρία αγνοούνται και από τις πολιτικές και τα μέτρα που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται. Πρόκειται για ένα μεγάλο κενό που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

Η ΕΣΑμεΑ υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες ζητά τη σύσταση Ομάδας Εργασίας υπό την προεδρία της Γ.Γ. Εργασίας κ. Α. Στρατινάκη με τη συμμετοχή της Γ.Γ Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Α Δαλλαπόρτα, της Γ.Γ. Πρόνοιας κ. Ε. Μπέκου, του Διοικητού του ΟΑΕΔ κ. Θ. Αμπατζόγλου, εκπροσώπου της ΟΚΕ, εκπροσώπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και εκπροσώπους της Ε.Σ.Α.μεΑ., με την τεχνική υποστήριξη των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου και του ΟΑΕΔ, προκειμένου να επεξεργαστεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και την καταπολέμηση της ανεργίας τους.

Η επιστολή προς το υπουργείο επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
(application/msword, 95 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Ζούσε 15 χρόνια με ένα μολύβι στο κεφάλι του


Μπορεί να φαίνεται απίθανο, αλλά Γερμανοί γιατροί ισχυρίζονται ότι ένας 24χρονος ζούσε... με ένα μολύβι, για 15 ολόκληρα χρόνια μέσα στο κεφάλι του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post.

Όλα άρχισαν το 2011, όταν ο νεαρός από το Αφγανιστάν, επισκέφθηκε το νοσοκομείο Aachen University Hospital και παραπονέθηκε ότι είχε συνεχώς πονοκεφάλους, κρυολογούσε συχνά και η όραση του από το ένα μάτι εξασθενούσε.

Μια εξέταση απέδειξε ότι μέσα στο κεφάλι του υπήρχε ένα μολύβι 10 εκατοστών. Οι γιατροί το αφαίρεσαν και ο ασθενής ήταν μια χαρά στην υγεία του.

Όταν τον ρώτησαν, πώς βρέθηκε ένα μολύβι στο κεφάλι του, εκείνος απάντησε ότι δεν ήξερε, αλλά θεώρησε πιθανό να ήταν αποτέλεσμα μιας άσχημης πτώσης, που είχε όταν ήταν παιδί.

Το περιστατικό συνέβη το 2011, αλλά ανακοινώθηκε πρόσφατα, από τον εκπρόσωπο το νοσοκομείου στο πλαίσιο ενός ιατρικού συνεδρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Νοικιάζουν άτομα με ειδικές ανάγκες για να γλιτώσουν τις ουρές!


Έτσι επισκέπτεται το «1%» τη Ντίσνεϊλαντ.
Οι ουρές στη Disney World είναι τεράστιες, αλλά οι πλούσιοι βρήκαν έναν τρόπο για να τις παρακάμψουν, γλιτώνοντας μάλιστα και λεφτά: οι πλούσιοι γονείς από το Μανχάταν χρησιμοποιούν μια υπηρεσία που υπάρχει για να εξυπηρετεί ΑμεΑ, κι έτσι κυκλοφορούν στο πάρκο μέσα σε ένα σκούτερ που προορίζεται για άτομα με ειδικές ανάγκες και τους συνοδούς τους, παρακάμπτοντας ουρές έως και δύο ωρών.

«Δεν γίνεται να επισκεφθείς τη Ντίσνεϊ χωρίς οδηγό», είπε μία πλούσια μαμά, σύμφωνα με τη New York Post. «Έτσι βλέπει το 1% το Disneyworld».

Η επίσημη περιήγηση VIP της Ντίσνεϊ περιλαμβάνει ξεναγούς και εισιτήρια που παρακάμπτουν ουρές για εισιτήρια που κοστίζουν 310 με 380 δολάρια την ώρα. Αυτό είναι πολύ πιο ακριβό από την υπηρεσία που χρεώνει 130 δολάρια την ώρα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το τηλέφωνο αυτού της «ειδικής» υπηρεσίας κυκλοφόρησε μεταξύ των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων του Μανχάταν κατά τη διάρκεια των διακοπών του Απριλίου και όταν κάποιος τηλεφωνήσει, πρέπει να πει από ποιόν βρήκε το τηλέφωνο. «Είναι μια πληροφορία για λίγους, οι οποίοι την μοιράζονται με μεγάλη προσοχή» δήλωσε η κοινωνιολόγος Dr. Wednesday Martin, η οποία έμαθε γι' αυτό το κύκλωμα ενώ έκανε έρευνα για το βιβλίο της, 'Primates of Park Avenue'. 


Διαβάστε περισσότερα...

Aπαλλαγή των ΑμεΑ από τα τέλη ύδρευσης


Τα αιτήματά τους, τα οποία έχουν να κάνουν με την ανακούφιση Ατόμων με Αναπηρίες αυτή τη δύσκολη περίοδο που διάγουμε αλλά και με ενέργειες που μπορούν να γίνουν από πλευράς Δήμου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όχι μόνο τη δική τους αλλά και των τουριστών με αναπηρίες που μας επισκέπτονται, κατέθεσαν, χθες το πρωί, στο Δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, τα μέλη της Διοίκησης του Δωδεκανησιακού Συλλόγου ΑμεΑ. 

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, μετά την, καταρχήν, απόρριψη από τη ΔΕΥΑΡ της πρότασής τους αποφάσισαν να την καταθέσουν χθες απευθείας στο Δήμαρχο. Αυτή έγκειται στα εξής: Το πρώτο έχει να κάνει με το αίτημα του Συλλόγου για απαλλαγή των ΑμεΑ του νησιού που είναι άποροι από τα τέλη της ΔΕΥΑΡ, κάτι που αφορά περί τα 300 άτομα με αναπηρίες στο νησί. 

Η δεύτερη πρόταση του Συλλόγου των ΑμΕΑ προς την Επιχείρηση είναι η σταδιακή μείωση των τελών για μέλη του με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, με βάση πάντα εισοδηματικά κριτήρια που θα προσδιοριστούν. Μάλιστα, όπως είπαν στον Δήμαρχο, με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα που υπάρχει, θα είναι εύκολο να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά. 

Ο κ. Κουσουρνάς, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι το αίτημά τους θα εξεταστεί από τη ΔΕΥΑΡ με δεδομένη την κατανόηση που υπάρχει για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ενώ βασικός παράγοντας για μια τέτοια διευκόλυνση θα είναι τα αποδεικτικά στοιχεία που θα ζητούνται από τους δικαιούχους. Για το θέμα θα γίνει μία μελέτη η οποία και θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση της ΔΕΥΑΡ, και θα είναι αυτό το οποίο θα πάρει την τελική απόφαση.

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε, επίσης, η σύσταση «Επιτροπής Προσβασιμότητας», με ενεργό συμμετοχή του Συλλόγου η οποία θα υποδείξει τρόπους που θα καταστήσουν την πόλη προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό θα ξανασχεδιαστούν τα υπάρχοντα δεδομένα, οι ράμπες, τα πάρκινγκ για τα ΑΜΕΑ κ.α. προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και να προβλεφθούν κενά που υπάρχουν στη δυνατότητα που δίνεται στα άτομα με Ειδικές Ανάγκες να κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα στην πόλη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μανόλης Ζηδιανάκης έκανε γνωστή επιπλέον τη διάθεση του Συλλόγου να συμβάλει ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετακίνησή τους και να γνωρίζουν ότι μπορούν να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες μας με προβλήματα αναπηρίας, κατά την παραμονή τους στο νησί.

Συγκεκριμένα, μέσω της Εταιρίας «Ασκληπιάδες», που έχει συστήσει ο Σύλλογος, θέτει προς διάθεση των τουριστών με αναπηρίες ένα ταξί και δύο λεωφορεία για ΑμεΑ και ζήτησε να ενημερώνονται για αυτό. Η πρόταση αυτή βρήκε απολύτως σύμφωνο τον Δήμαρχο ο οποίος, και ως πρόεδρος του ΠΡΟ.ΤΟΥ.Ρ., ευχαρίστησε τον Σύλλογο γι’ αυτή την πρωτοβουλία και δεσμεύτηκε για τη στενή συνεργασία η οποία θα ξεκινήσει με αυτό το σκοπό.


Διαβάστε περισσότερα...

Το 3D printing βοηθάει στην δημιουργία τεχνιτών μελών για άτομα με αναπηρία!


Ο Richard Van As, ξυλουργός από το Johannesburg σε συνεργασία με τον Ivan Owen, σχεδιαστή από το Seattle, κατάφεραν... να δημιουργήσουν το Robohand, ένα προσθετικό χέρι του οποίου το κόστος είναι έως και 100 φορές μικρότερο από το κόστος ενός σημερινού τεχνητού μέλους για άτομα με αναπηρία... Το Robohand δημιουργήθηκε στην αρχή για τον ίδιο το Van As,ο οποίος έχει χάσει τέσσερα από τα δάκτυλα του σε ατύχημα στο ξυλουργείο του... Ανακαλύπτοντας το video το οποίο είχε δημιουργήσει ο Ivan Owen παρουσιάζοντας ένα ρομποτικό χέρι το οποίο είχε δημιουργήσει, ο Van As ήρθε σε επικοινωνία μαζί του μέσω Internet αποφασίζοντας να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός προσθετικού άκρου και τότε υολοποιήθηκε η ιδέα του Robohand... Oι δύο δημιουργοί εξοπλίστηκαν με ένα 3D εκτυπωτή και κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους,παρουσιάζοντας ένα προσθετικό άκρο το οποίο εκτυπώθηκε και στην συνέχεια δοκιμάστηκε με εξαιρετικά αποτελέσματα.





Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη για παιδική πορνογραφία


Χειροπέδες φόρεσαν οι αστυνομικοί της Ομάδας Δημόσιας Ασφαλείας του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας σε έναν 44χρόνο στη Δράμα, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση, οι αστυνομικοί εντόπισαν το μεσημέρι της Τετάρτης τον δράστη, στην κατοχή του οποίου αλλά και στο σπίτι του βρέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, τέσσερις συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB), ένας ψηφιακός δίσκος και δύο κινητά τηλέφωνα, συσκευές οι οποίες περιείχαν ψηφιακό υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας, ενώ το περιστατικό έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτες ιστορίες με διδύμους


Ζουμ σε συναρπαστικά γεγονότα ιδιαίτερων υπάρξεων!
Το να ζεις με έναν πανομοιότυπο σωσία στο πλευρό σου δεν είναι πάντα εύκολο, πόσο μάλλον όταν σας συνδέει αδελφικός δεσμός.

Από τα ίδια αξιολάτρευτα ρουχαλάκια όταν είναι μωρά μέχρι και τις προσπάθειες να περιχαρακώσει ο καθείς την ιδιαίτερη ταυτότητά του μεγαλώνοντας, ο βίος των διδύμων είναι το λιγότερο ιδιαίτερος.

Και εξίσου ιδιαίτερες θα είναι και οι ιστορίες τους!

Πολλά γεγονότα είναι γνωστά με πρωταγωνιστές διδύμους, ας δούμε λοιπόν μια σειρά από τα πλέον ενδιαφέροντα...

Δίδυμη παντρεύεται τον δολοφόνο της αδερφής της



Η 22χρονη Edith Casas από την Αργεντινή ερωτεύτηκε και θέλησε να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της. Η οικογένεια είχε βέβαια τις αντιρρήσεις της, καθώς θεωρούσε τον άντρα αυτό εφιάλτη. Κι όχι άδικα. Βλέπετε ο άντρας των ονείρων της Edith ήταν στη φυλακή εκτίοντας ποινή 13 ετών για τον φόνο της δίδυμης αδερφής της Johana δύο χρόνια νωρίτερα! Ο Victor διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την Johana, που δούλευε ως μοντέλο, ισχυριζόταν ωστόσο ότι ανέκαθεν ήταν ερωτευμένος με τη δίδυμη αδελφή της. Ποιος να κατηγορήσει τους γονείς λοιπόν που παρενέβησαν και ματαίωσαν τον γάμο, με το δικαστήριο να αναβάλει πράγματι τη γαμήλια τελετή για να περάσει η Edith από ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. Ο ψυχίατρος αποφάνθηκε λοιπόν ότι η νεαρά είχε σώας τας φρένας κι έτσι ο γάμος τελέστηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2013, με τον γαμπρό να παραμένει στη φυλακή και την οικογένεια να αποκληρώνει τελικά την Edith...

Δίδυμα γλιτώνουν τη φυλακή



Το 2009, κλέφτης έφευγε από κοσμηματοπωλείο της Γερμανίας με λεία 6,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η αστυνομία δεν άργησε να συλλάβει έναν άντρα ως ύποπτο, το πράγμα ωστόσο φάνηκε να περιπλέκεται όταν ανακαλύφθηκε ότι ο ένοχος είχε δίδυμο αδελφό. Είτε λοιπόν ο Hassan O. είτε ο Abbas O. ήταν ο ένοχος, το τεστ DNA όμως δεν μπορούσε να υποδείξει ποιος έκανε τη ληστεία. Το δικαστήριο δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αθωώσει τους διδύμους, καθώς ούτε η ακροαματική διαδικασία έβγαλε ετυμηγορία. Κι αυτή μάλιστα δεν είναι η μόνη τέτοια ιστορία: κάποια χρόνια πριν ένας άντρας γλίτωσε τη θανατική ποινή στη Μαλαισία από την ύπαρξη και μόνο δίδυμου αδελφού...

Δίδυμοι ζουν την ίδια ακριβώς ζωή παρά το γεγονός ότι αποχωρίστηκαν μετά τη γέννα



Τα δίδυμα αδέλφια Jim Lewis και Jim Springer δόθηκαν για υιοθεσία με το που γεννήθηκαν το 1940. Οι πανομοιότυποι δίδυμοι συναντήθηκαν συμπτωματικά σε ηλικία 39 ετών, όταν οι συμπτώσεις άρχισαν να πέφτουν βροχή. Αποδείχθηκε ότι το όνομα «Jim» δόθηκε σε καθέναν ξεχωριστά από τις νέες οικογένειές τους, την ίδια στιγμή που και οι δύο είχαν παντρευτεί δύο φορές, με τα ονόματα των συζύγων τους να είναι τα ίδια (Linda η πρώτη και Betty η δεύτερη). Όταν ήταν μικροί, είχαν και οι δύο σκύλο που τον είχαν ονομάσει Toy. Όσο για το όνομα των γιων τους, ήταν και πάλι -σχεδόν- το ίδιο: James Allen και James Alan! Το παράλληλο σύμπαν δεν τελειώνει ωστόσο εδώ: και οι δύο άντρες εργάζονταν στην αστυνομία, προτιμούσαν την ίδια μάρκα μπίρας, κάπνιζαν τα ίδια τσιγάρα και οδηγούσαν το ίδιο μοντέλο αυτοκινήτου (με το ίδιο χρώμα φυσικά!)...

Οι περιπέτειες του τεστ πατρότητας



Το 2004, η Holly Marie Adams έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Το πιστοποιητικό γεννήσεως του μωρού ονόμαζε πατέρα του παιδιού τον Raymon Miller, ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε το γεγονός. Επιστρατεύτηκε λοιπόν το τεστ DNA για να αποδείξει την πατρότητα, η ύπαρξη ωστόσο του δίδυμου αδελφού τού Raymon, Richard, δεν άφησε το τεστ να μιλήσει. Κι αυτό γιατί η μητέρα είχε κοιμηθεί και με τα δύο αδέλφια την ίδια ακριβώς μέρα, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την υπόθεση, αφού κανείς από τους διδύμους δεν γνώριζε τον παράλληλο δεσμό της Adams με τον άλλον. Και επειδή το DNA των διδύμων είναι περισσότερο από 99% ταυτόσημο, δεν υπάρχει δυνατότητα να ταυτοποιηθεί ποιος είναι ο τυχερός πατέρας και ο ακόμα τυχερότερος θείος...

Δίδυμα διαφορετικής φυλής



Ο Ryan, γεννημένος στις 11 Ιουλίου 2005, έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα και γαλανά μάτια την ώρα που ο δίδυμος αδελφός του Leo έχει σκουρόχρωμη επιδερμίδα και καφετί μάτια. Ο πατέρας των αγοριών είναι λευκός Γερμανός, ενώ η μητέρα τους είναι έγχρωμη από την Γκάνα. Κι αυτό δεν είναι βέβαια το μόνο τέτοιο περιστατικό, καθώς πολυάριθμες υποθέσεις με δίδυμους διαφορετικής φυλής έχουν καταγραφεί από γονείς που διατηρούν διαφυλετικές σχέσεις...

Δίδυμες γεννούν δίδυμα



Η Ashlee Spinks και η Andrea Springer είναι δίδυμες. Όταν ήταν στα 21 τους, ανακάλυψαν όχι μόνο ότι ήταν και οι δύο ταυτοχρόνως εγκυμονούσες, αλλά περίμεναν αμφότερες και δίδυμα αγοράκια, με τους γιατρούς να τους έχουν δώσει την ίδια ακριβώς ημερομηνία τοκετού (ήταν τότε 6 μηνών έγκυες)! Τα δίδυμα των διδύμων γεννήθηκαν τελικά την ίδια μέρα, στις 14 Δεκεμβρίου όμως και όχι την 1η Ιανουαρίου που περίμεναν οι γιατροί. Τα δίδυμα δεν ήταν μάλιστα αποτέλεσμα τεχνητής γονιμοποίησης: φαίνεται ότι η παράδοση των διδύμων τρέχει στις φλέβες της οικογένειας...

Δίδυμες παντρεύονται διδύμους και κάνουν δίδυμα



Οι Diane και Darlene Nettemeier είναι δίδυμες αδελφές που πήγαν το θέμα μερικά επίπεδα παρακάτω: παντρεύτηκαν διδύμους! Οι πανομοιότυποι Craig και Mark Sanders τις ζήτησαν σε γάμο την ίδια ακριβώς ημέρα με πανομοιότυπα δαχτυλίδια (φυσικά!), ενώ στον διπλό γάμο τους τα δύο δίδυμα ζευγάρια φορούσαν τα ίδια ακριβώς ρούχα. Κατόπιν αγόρασαν σπίτια δίπλα-δίπλα και κατέληξαν να φέρουν στον κόσμο τα πανομοιότυπα δίδυμα παιδιά τους, ναι, την ίδια μέρα...

Ένας διαφορετικός γάμος διδύμων



Πρόκειται για άλλη μια ιστορία διδύμων που αποχωρίστηκαν μετά τη γέννα για να ξαναβρεθούν αργότερα στη ζωή, μόνο που εδώ το τέλος δεν είναι ευτυχές. Τα δίδυμα της ιστορίας μας (που παραμένουν αναγκαστικά ανώνυμα) ανατράφηκαν από διαφορετικές οικογένειες και όταν γνωρίστηκαν χρόνια μετά ένιωσε ο ένας μια ακατανίκητη έλξη για τον άλλον. Τα δίδυμα διαφορετικού φύλου ενεπλάκησαν σε ερωτικό ειδύλλιο, το οποίο κατέληξε στον γάμο τους. Και μόνο μετά τη γαμήλια τελετή ήρθε στο φως το γεγονός ότι ήταν δίδυμα αδέλφια, με το δικαστήριο να μην έχει άλλη επιλογή παρά να ακυρώσει τον γάμο...

Τρίδυμα... δίδυμα



Η Hannah Kersey από το Northam της Αγγλίας γεννήθηκε με μια οργανική δυσπλασία: διέθετε δύο μήτρες. Κι ενώ είναι γνωστό ότι μία στις 3.000 γυναίκες φέρει τη δυσπλασία αυτή, οι πιθανότητες να γεννηθούν 3 υγιή κοριτσάκια από τις δύο ξεχωριστές μήτρες είναι μία στα 25 εκατομμύρια. Κι όμως, τον Δεκέμβριο του 2006 η Hannah έκανε ακριβώς αυτό! Τα πανομοιότυπα δίδυμα κοριτσάκια Ruby και Tilly γεννήθηκαν από τη μία μήτρα, την ώρα που η αδελφούλα τους Grace γεννήθηκε από την άλλη. Την ώρα που η ταυτόχρονη κύηση από δύο μήτρες μπορεί να συμβεί (έχουν καταγραφεί περισσότερα από 70 τέτοια περιστατικά), η τριπλή γέννα της Kersey είναι η πρώτη στα ιατρικά χρονικά...

Δίδυμοι πεθαίνουν μαζί



Το 2002, δύο δίδυμοι 73 ετών σκοτώθηκαν σε δρόμο της Φινλανδίας. Κι ενώ σε πρώτη ανάγνωση δεν υπάρχει κάτι το ασυνήθιστο σε αυτό, όλα ωστόσο αλλάζουν όταν μαθαίνουμε ότι οι δίδυμοι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά περιστατικά (στον ίδιο όμως δρόμο), με διαφορά δύο ωρών. Ο πρώτος έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από λεωφορείο την ώρα που έκανε ποδήλατο, ενώ δύο ώρες αργότερα το ίδιο ακριβώς συνέβη και στον δίδυμο αδελφό του. Η αστυνομία δεν είχε μάλιστα προλάβει να ενημερώσει τον δεύτερο για τον χαμό του πρώτου, ώστε να θεωρηθεί ότι προσπάθησε απλώς να τον ακολουθήσει στον τάφο...


Διαβάστε περισσότερα...

Κρητική εταιρεία κατασκεύασε εξομοιωτή ελικοπτέρου


Θα παραδοθεί σε κέντρο εκπαίδευσης στο Βιετνάμ.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο λιμάνι της Σούδας η δοκιμή του εξομοιωτή ελικοπτέρου που κατασκεύασε για λογαριασμό της νορβηγικής εταιρείας Evacsim S.A. η Εργαλειοτεχνική Κρήτης που εδρεύει στα Χανιά.

Ο εξομοιωτής πρόκειται να παραδοθεί σε κέντρο εκπαίδευσης στο Βιετνάμ που παραδίδονται μαθήματα σε πληρώματα και επιβαίνοντες ελικοπτέρων προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μιας βίαιης προσθαλάσσωσης σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου μηχανικού προβλήματος.

Είναι αξιοσημείωτο σύμφωνα με την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα ότι οι εταιρείες που κατασκευάζουν εξομοιωτές ελικοπτέρων είναι ελάχιστες παγκοσμίως, ενώ ήδη η χανιώτικη εταιρεία ετοιμάζεται να κατασκευάσει παρόμοιους προσομοιωτές για εταιρείες στη Νιγηρία και την Αυστραλία.

«Ο συγκεκριμένος εξομοιωτής εξασφαλίζει περιβάλλον εκπαίδευσης των χειριστών και των επιβαινόντων σε ελικόπτερα, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της πτήσης τους απαιτηθεί να το εγκαταλείψουν βιαίως όταν αυτό προσθαλασσώνεται λόγω προβλήματος», σημείωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο συντονιστής του προγράμματος Σπύρος Έξαρχος και εξήγησε ότι ο χανιώτικος εξομοιωτής θα παραδοθεί σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο στο Βιετνάμ στο οποίο εκπαιδεύονται εργαζόμενοι που δουλεύουν σε θαλάσσιες πλατφόρμες και οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά με ελικόπτερα.

Ερωτηθείς για το ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο κ. Έξαρχος σχολίασε: «Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να καταφέρουμε να πείσουμε ένα βορειοευρωπαϊκό όμιλο να εμπιστευτεί την κατασκευή του εξομοιωτή στην Κρήτη. Στη συνέχεια βέβαια ήταν και τα υλικά που είναι ειδικά και πολλά από αυτά έπρεπε να έρθουν από το εξωτερικό. Θα πρέπει δε να σας πω ότι οι εταιρείες που παράγουν κάτι ανάλογο παγκοσμίως μπορείς να τις μετρήσεις στα δάκτυλα του ενός χεριού και γι' αυτόν τον λόγο νομίζω ότι αυτό που έκανε ο κ. Μπενιουδάκης με τον Thor μπορεί να δώσει ένα χαμόγελο -που είναι αναγκαίο αυτές τις ημέρες- στους συμπολίτες μας καθώς αποδεικνύει ότι η χώρα μας μπορεί να κάνει τέτοιες κινήσεις».

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χανιώτικη εταιρεία, ο κ. Μπενιουδάκης τόνισε ότι ήδη έχουν παραδοθεί τα σχέδια και έχει δοθεί μια προσφορά για την κατασκευή δύο παρόμοιων εξομοιωτών ελικοπτέρου για τη Νιγηρία και την Αυστραλία, ενώ καταλήγοντας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συνεργάτες που δούλεψαν για την κατασκευή του καινοτόμου αυτού πρότζεκτ.




Πηγή: http://prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγανάκτηση στο ΙΚΑ Πειραιά


Δείτε τι συνέβη νωρίτερα στο ΙΚΑ Πειραιά από αγανακτισμένους ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα και αναγνώστη του enikos.gr που έστειλε και το συγκεκριμένο βίντεο, διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των συντάξεων σε όσους δεν έχει καταχωρηθεί ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ.

Δείτε το βίντεο:





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...