Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Στο μικροσκόπιο αυθαίρετα και οικόπεδα μεγάλης αξίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα καλύψουν το κενό των 200 εκατ. ευρω.

Αδήλωτα αυθαίρετα, ιδιωτικά δάση, εκτός σχεδίου πόλης και εντός οικισμού ακίνητα και ακίνητα οικοπεδικού χαρακτήρα μεγάλης αξίας θα καλύψουν την τρύπα των 200 εκατ. ευρώ που προκύπτει από την εξαίρεση της αγροτικής γης που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ).

Η απόφαση της διακομματικής επιτροπής για θέματα φορολογίας να αποκλείσει τα αγροτεμάχια των κατ' επάγγελμα αγροτών από τον ΕΦΑ δημιουργεί μια τρύπα 200 περίπου εκατ. ευρώ στα έσοδα που έχουν προγραμματισθεί να αντληθούν το 2014 από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα συντάξουν έως τη Δευτέρα σενάρια για το πώς θα καλυφθεί το κενό αυτό.

Για τον λόγο αυτό αποφασίσθηκε να εξετασθούν σενάρια για το πώς θα μπορούσαν τα αδήλωτα αυθαίρετα, τα ιδιωτικά δάση, τα εκτός σχεδίου πόλης και εντός οικισμού ακίνητα και τα ακίνητα οικοπεδικού χαρακτήρα μεγάλης αξίας να καλύψουν τη διαφορά των 200 εκατ. ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων θα χορηγήσουν στοιχεία στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου έως τη Δευτέρα αυτές να καταρτίσουν εναλλακτικά σενάρια τα οποία θα εξετασθούν σε νέα συνεδρίαση της διακομματικές επιτροπής την προσεχή Τρίτη. Μέσα στο διάστημα αυτό θα γίνει προσπάθεια καλύτερης καταγραφής των εκτός σχεδίου ακινήτων ώστε να υπάρξουν ρεαλιστικά σενάρια.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αναζητήσει έως τη Δευτέρα κτίσματα που ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ και δεν είναι δηλωμένα στο Ε9 των ιδιοκτητών τους, ενώ ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) θα χορηγήσει στοιχεία στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τους κατ' επάγγελμα αγρότες. Συγκεκριμένα κατ' επάγγελμα αγρότες είναι όσοι το εισόδημά τους από αγροτικές εργασίες ξεπερνά του 35% του συνολικού εισοδήματος.

Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις θα φορολογηθούν μόνο για το 2014 με κατ' αποκοπή φόρο ανά στρέμμα. Το ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη το εάν πρόκειται για παραθαλάσσια ή μη έκταση, ακίνητο που βρίσκεται κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό και έκταση που είναι σε πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη. Η φορολόγηση με βάση την αντικειμενική αξία θα ισχύσει από το 2015 και μετά. Πρέπει να τονισθεί πως από τα 66,5 εκατομμύρια στρέμματα των αγροτεμαχίων, τα 14 εκατ. στρέμματα περίπου ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.