Το Blog των AμεA (Άτομα με Αναπηρία): Στο πιο πάνω μενού θα βρείτε χρήσιμες αναρτήσεις, μπαίνοντας στις αντίστοιχες κατηγορίες και υποκατηγορίες του (όπως Δικαιώματα και Παροχές των ΑΜΕΑ, κ.α.), αλλά και σημαντικά άρθρα, ή να κάνετε χρήση κάποιο από τα Εργαλεία του Blog. Αν χρειάζεστε κάτι μπορείτε να Επικοινωνήσετε μαζί μας.

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Εισαγωγή σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την ποσόστωση του 5% για άτομα με σοβαρές παθήσεις

Μπορειτε να αλλαξτε το μεγεθος του κειμενου, πατωντας το αναλογο παρακατω νουμερο-πληκτρο...:


Αλλαγές στο σύστημα διαδικασίας εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για άτομα με σοβαρές παθήσεις από φέτος (2010).

Σημείωση: Στο τέλος του θέματος θα βρείτε και μια λίστα με σχετικές με το θέμα αναρτήσεις.


-----------------------------------------Δικαιούχοι

Οι παθήσεις που δίνουν το δικαίωμα (βάσει πάντα και τις περσινής εγκυκλίου γιατί αναμένουμε την φετινή που ίσως έχει και αλλαγές) είναι οι ακόλουθες:

Άρθρο 35 του Ν. 3794 του 2009 (ολόκληρος ο νόμος εδώ)

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που
πάσχουν από σοβαρές παθήσεις

1. Οι υποψήφιοι των παρακάτω αναφερόμενων κατηγοριών εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (A.E.I.) Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5% εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο
Σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής: τυφλοί, με μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%), κωφοί, κωφάλαλοι, πάσχοντες από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, πάσχοντες από συγγενή υδροκεφαλία με μόνιμη τεχνητή παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού(shunt), συνοδευόμενη και από άλλες διαμαρτίες, όπως αραχνοειδής κύστη με φαινόμενα επιληπτικής κρίσης, πάσχοντες από μυϊκή δυστροφία Duchenne, από βαριά αγγειακή δυσπλασία του εγκεφαλικού στελέχους, από κακοήθεις νεοπλασίες (λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους), από το σύνδρομο του Bund Chiari, από τη νόσο του Fabry, από βαριά ινοκυστική νόσο (παγκρέατος,πνευμόνων), από σκλήρυνση κατά πλάκας, από βαριά μυασθένεια θεραπευτικώς αντιμετωπιζόμενη με φαρμακευτική αγωγή, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, πάσχοντες από συγγενική αιμορραγική διάθεση − αιμορροφιλίες και υποβαλλόμενοι σε θεραπεία με παράγοντες πήξεως, υποβληθέντες σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνος, καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων, νεφρού, παγκρέατος, λεπτού εντέρου, πάσχοντες από ινσουλινοεξαρτώμενο νεανικό διαβήτη τύπου 1, πάσχοντες από σύνδρομο Evans, πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, πάσχοντες από φαινυλκετονουρία, από συγγενή θρομβοφιλία και υποβάλλονται σε θεραπεία αντιπηκτικής αγωγής δια βίου, από αρρυθμογόνο δυσπλασία δεξιάς κοιλίας με εμφυτευμένο απινιδωτή, καθώς και από τη νόσο Gaucher, πάσχοντες από συμπλοκές συγγενείς καρδιοπάθειες χειρουργηθείσες ή μη με πνευμονική υπέρταση άνω των 50mm Hg, από μονήρη κοιλία, από κοινό αρτηριακό κορμό, από παθήσεις του μυοκαρδίου οποιασδήποτε φύσης που προκαλούν μόνιμη διαταραχή της λειτουργίας της καρδιάς (κλάσμα εξώθησης <35%), από υπερτροφικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια, από πρωτοπαθή πνευμονική υπέρταση, από σοβαρή πνευμονική ίνωση οποιασδήποτε αιτιολογίας, από το σύνδρομο Brugada, από ιδιοπαθή κοιλιακή ταχυκαρδία με τοποθέτηση απινιδωτή, πάσχοντες από γλυκογονιάσεις, από κίρρωση ήπατος, από πυλαία υπέρταση λόγω υποπλασίας πυλαίας φλέβας, πάσχοντες από τη νόσο του Crohn, πάσχοντες από τη νόσο Wilson, από το σύνδρομο πολλαπλής νευρινωμάτωσης (Recklinchausen), από πολλαπλούν μυέλωμα,από χρόνια σαρκοείδωση (μορφές μεγάλης βαρύτητας με πνευμονική εντόπιση), από αυτοάνοση ηπατίτιδα, από τραυματική απώλεια και των δυο όρχεων ή αμφίπλευρη ορχεκτομή, υποβληθέντες σε λαρυγγεκτομή ολική, από κρανιοφαρυγγίωμα του εγκεφάλου, καθώς και από διάσπαρτο ερυθυματώδη λύκο ή σκληροδερμία με προσβολή των πνευμόνων (πνευμονική ίνωση, πνευμονική αγγειίτιδα), ή των νεφρών (κρεατινίνη ορού >3 ή clearance κρεατινίνης <4) ή της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα) και οι υποβληθέντες σε ολική ή μερική κολεκτομή.

-----------------------------------------

Όλη η διαδικασία

Δελτίο Τύπου

Διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α΄/4-9-2009)
Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανακοινώνει ότι, από φέτος, οι υποψήφιοι, κάτοχοι τίτλου απόλυσης Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της ημεδαπής ή αλλοδαπής, που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ.35 του ν.3794/2009(ΦΕΚ 156Α΄/4-9-2009) και εισάγονται σε ποσοστό θέσεων 5%, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στις σχολές και τα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ α λ ο ύ ν τ α ι να υποβάλουν Αίτηση-Μηχανογραφικό Δελτίο όχι στις Γραμματείες των Σχολών, που επιθυμούν να φοιτήσουν, αλλά με κεντρική διαδικασία.
Α. Κατά το πρώτο στάδιο αυτής της διαδικασίας οι υποψήφιοι θα πρέπει να φροντίσουν για την απόκτηση του Πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησής τους, το οποίο θα εκδοθεί από τις ειδικές επταμελείς Επιτροπές που εδρεύουν στα εξής Νοσοκομεία:


1.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν.) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
2.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»
3.Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
4.Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
5.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
6.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΛΑΡΙΣΑΣ
7.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΠΑΤΡΩΝ
8.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
9.Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
10.Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
11.Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ»
12.Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
13.Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Ο ΆΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
14.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».
Οι Επιτροπές αυτές έχουν οριστεί, με απόφαση του ΚΕΣΥ, για διαπίστωση των παθήσεων των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/09 και αποτελούνται από ιατρούς των ακόλουθων ειδικοτήτων: Παθολογίας, Χειρουργικής, Καρδιολογίας, Νευρολογίας, Ενδοκρινολογίας, Ορθοπεδικής και Οφθαλμολογίας.


Για την έκδοση του πιστοποιητικού διαπίστωσης πάθησης οι υποψήφιοι υποβάλλουν στις παραπάνω Επιτροπές:
α) Αίτηση (υπόδειγμα αίτησης υπάρχει στο τέλος του παρόντος δελτίου και στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜ http://www.minedu.gov.gr, στην επιλογή ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/Υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις/Έγγραφα Εξετάσεων Υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις)
β) Ιατρικές γνωματεύσεις από Δημόσιο Νοσοκομείο, οι οποίες φέρουν σφραγίδα Διευθυντού είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος αντίστοιχα και
γ) φωτοααντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει στην κατοχή του γνωμάτευση ιατρού μέλους ΔΕΠ χωρίς σφραγίδα νοσοκομείου, θα απευθύνεται στο Νοσοκομείο, στο οποίο ανήκει ο ιατρός μέλος ΔΕΠ που έχει χορηγήσει τη βεβαίωση, για τη σφράγισή της, σύμφωνα με τα παραπάνω.
Για διευκόλυνση και αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας τόσο του ιδίου του υποψηφίου όσο και των Επιτροπών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να απευθύνονται σε ένα και μόνο Νοσοκομείο από τα αναφερόμενα για την έκδοση τόσο των ιατρικών γνωματεύσεων όσο και την τελική διαπίστωση και έκδοση των πιστοποιητικών.
Το χρονικό διάστημα στο οποίο οι υποψήφιοι θα υποβάλουν στις Επιτροπές των ως άνω Νοσοκομείων τα αναφερόμενα δικαιολογητικά ορίζεται για φέτος από 4η Οκτωβρίου μέχρι και 20ή Οκτωβρίου 2010. Τα δικαιολογητικά αυτά μπορεί να υποβληθούν από τον ίδιο τον υποψήφιο ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του. Επίσης μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.
Β. Μετά την απόκτηση του πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5%, οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση-μηχανογραφικό δελτίο προτιμήσεων, εντός του μηνός Νοεμβρίου, στα Λύκεια. Η υποβολή των αιτήσεων-μηχανογραφικών δελτίων θα γίνεται, προς εξυπηρέτηση των υποψηφίων, σε οποιοδήποτε Λύκειο. Στο τέλος Οκτωβρίου, με νεότερη ανακοίνωση, θα γνωστοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων-μηχανογραφικών δελτίων καθώς και η ημερομηνία ανάρτησης του εντύπου του μηχανογραφικού δελτίου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Οι υποψήφιοι οφείλουν κατά την προσέλευσή τους στο Λύκειο κατάθεσης να έχουν ελέγξει ότι φέρουν τα πλήρη δικαιολογητικά, που απαιτούνται και τα οποία είναι:
α) Τίτλος απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο Σχολείο της ημεδαπής ή επικυρωμένο αντίγραφό του ή πρωτότυπος τίτλος απόλυσης Λυκείου της αλλοδαπής.
Για τους τίτλους αλλοδαπής υποβάλλονται επί πλέον:
i) Βεβαίωση της οικείας αρμόδιας διπλωματικής αρχής της χώρας προέλευσης του τίτλου Λυκείου, από την οποία να προκύπτει ότι ο τίτλος Λυκείου, που κατέχει ο υποψήφιος, του παρέχει το δικαίωμα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής.
ii) Βεβαίωση πλήρους φοίτησης κατά τις τρεις τελευταίες τάξεις του Λυκείου στο εξωτερικό από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας προέλευσης του τίτλου.
iii) Βεβαίωση της οικείας ελληνικής διπλωματικής αρχής με την οποία θα βεβαιώνεται η φοίτηση κατά την τελευταία τριετία στο εξωτερικό και η γνησιότητα θεώρησης του τίτλου Λυκείου από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας προέλευσης. Στην ίδια βεβαίωση θα περιλαμβάνεται και η γενική μέση βαθμολογία του τίτλου απόλυσης στην εικοσάβαθμη κλίμακα (0-20). Τα υπό στοιχ. (i) και (ii) δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα, από τις αρμόδιες αρχές, στην ελληνική γλώσσα.
β) Πιστοποιητικό της αρμόδιας επταμελούς Επιτροπής Νοσοκομείου, που έχει συσταθεί κατόπιν εισήγησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, (ΚΕΣΥ), για την πιστοποίηση της πάθησης, για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
γ) Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν είναι κάτοχος πτυχίου Τμήματος ή Σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο έχει αποκτηθεί μετά από την εισαγωγή του σε αυτό με την κατηγορία των ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις.
δ) Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Ο έλεγχος των μηχανογραφικών δελτίων και των δικαιολογητικών θα πραγματοποιηθεί από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου.
Οι υποψήφιοι, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής, θα ενημερωθούν με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και τα αποτελέσματα επιτυχίας των υποψηφίων θα ανακοινωθούν επίσης τόσο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου όσο και στα Λύκεια κατάθεσης του μηχανογραφικού.Τηλέφωνα επικοινωνίας με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΔΒΜΘ που είναι η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: 210-3442100, 3442101, 3442099, 3442702.Για το Δελτίο Τύπου και την Αίτηση στην Επταμελή Επιτροπή Πιστοποίησης Παθήσεων πατήστε εδώ.

Η διαδικασία και ο τρόπος διαπίστωσης των σοβαρών παθήσεων από τις επιτροπές στηρίζεται στο ΦΕΚ1612Β-4.10.2010.pdf

Αριθμ. Φ.151/122732/Β6

Καθορισμός οργάνων, τρόπου και διαδικασίας διαπίστωσης σοβαρών παθήσεων υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πηγή: Διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων

-----------------------------------------

Δωρεάν εξέταση

Όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση, με την πιο πάνω διαδικασία, για να εισαχθούν σε σχολή ή τμήμα κάποιου ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας, θα πρέπει να λάβουν μια γνωμάτευση από γιατρό κρατικού νοσοκομείου κατά προτίμηση γιατρό ΔΕΠ (Διδακτικό-Ερευνητικό Προσωπικό: Τα µέλη ΔΕΠ έχουν διδακτορικό δίπλωµα και διακρίνονται σε τέσσερις βαθµίδες: Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές, Επίκουρους Καθηγητές και Λέκτορες.) ώστε να βγάλουν δωρεάν βεβαίωση(γνωμάτευση) για την πάθησή τους.


-----------------------------------------

Οι εισακτέοι με το 5% για το 2011
Τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με σοβαρές παθήσεις με το 5% μπορείτε να το δείτε στον ακόλουθο πίνακα που αναφέρει το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα με τις αντίστοιχες σχολές ή τμήματα με τους εισακτέους σε γενική σειρά και με το 5%.

(εδώ θα βρείτε τον πιο κάτω πίνακα και ως αρχείο εισακτέοι 2011-2012)


-----------------------------------------

Πληροφορίες για τα το κάθε τμήμα του κάθε ιδρύματος μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες σελίδες

 • των Πανεπιστημιακών:

 • και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων:

-----------------------------------------

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3794 του 2009 Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις.
-----------------------------------------

Δικαίωμα εγγραφής στην σχολή και υποβολής αιτήσεων έχει κάθε απόφοιτος Γ τάξης Ενιαίου λυκείου ή ΤΕΕ Β κύκλου ανεξαρτήτου αν έδωσε εξετάσεις με ειδικό τρόπο, μέσω πανελληνίων ή ενδοσχολικά. Κανένας δεν αποκλείεται από το δικαίωμα εισαγωγής. Δεν υπάρχει διάκριση επίσης από τον χρόνο κτήσης του απολυτηρίου (έτος) ή την φυσική και σωματική κατάσταση κατά την χρονική στιγμή της κτήσης του απολυτηρίου (δηλαδή αν είχε τότε την πάθηση ή όχι).

-----------------------------------------

Συμβουλές - Πληροφορίες:


 • Καλό και χρήσιμο είναι να ελέγξετε και να πληροφορηθείτε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της σχολής που επιθυμείτε να κάνετε αίτηση προς εγγραφή. Υπάρχουν δεκάδες σχολές που έχουν καλή επαγγλματική αποκατάσταση και δυστυχώς απαξιώνονται. 
 • ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΣΟΒ. ΠΑΘΗΣΕΙΣ Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων Ανδρέα Παπανδρέου 37Τ.Κ. 15180 ΜαρούσιΤμήμα Α΄Ισόγειο, Γραφεία 0090, 0091Τηλέφωνα Επικοινωνίας 2103442647, 2103442101, 2103442705, 2103442100,2103442696, 2103442693, 2103442688, 2103442651
 • Φέτος δεν λειτουργήσε κανονικά το πρόγραμμα Δες την ψηφιακά. Πληροφορίες εδώ http://www.destinpsifiaka.gr/
 • Μην δυστάζεται να κάνετε συμπεριλάβετε στο μηχανογραφικό και σχολές που έχουν υψηλά μόρια που βάσει του απολυτηρίου σας θεωρείτε πως έχετε λίγες πιθανότητες. Υπάρχουν σχολές που έχουν μεγάλη βάση εισαγωγής και στην πραγματικότητα δεν εγγράφουν λόγω των επιλογών κανέναν ή πολύ λιγότερους από όσους θα μπορούσαν με το 5%. 
 • Για να υποβάλετε την αίτηση ή θα πάτε απευθείας εσείς ή δια αντιπροσώπου. Ο αντιπρόσωπος καταθέτει και την εξουσιώδητηση πως σας εκπροσωπεί. 
 • Η γνωμάτευση της επιτροπής και του γιατρού ΔΕΠ πρέπει να είναι πρόσφατη.


-----------------------------------------

Δελτίο Τύπου 13-12-13: Πιστοποίηση αναπηρίας για τους υποψηφίους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2014.

Από το ΥΠΑΙΘ ανακοινώνεται ότι στέλνεται σε όλα τα Λύκεια της χώρας και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr/exams η αριθ. πρωτ. Φ.251/191912/Β6/12-12-2013 εγκύκλιος σχετική με την πιστοποίηση αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α. του ΙΚΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) για τους υποψηφίους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2014.

Συγκεκριμένα καλούνται:

Α. Οι υποψήφιοι που εμπίπτουν στην ειδική περίπτωση εισακτέων επειδή έχουν γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί, ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, και δεν διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό σε ισχύ, να υποβάλουν αίτηση σε ΚΕΠΑ ως 14-2-2014 για να αποκτήσουν σχετικό πιστοποιητικό αναπηρίας των οικείων τους. Το πιστοποιητικό αυτό θα το καταθέσουν στο Λύκειό τους τον μήνα Απρίλιο, για να ενταχθούν στην ειδική περίπτωση των κοινωνικών κριτηρίων.

Β. Οι υποψήφιοι, οι οποίοι αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση, οπότε και εξετάζονται προφορικά, επειδή

(ι) είναι τυφλοί, σύμφωνα με το Ν. 958/79 (ΦΕΚ 191 τ. Α) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67%

(ιι) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα

(ιιι) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων

και δεν διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό σε ισχύ, να υποβάλουν αίτηση σε ΚΕΠΑ ως 14-2-2014 για να αποκτήσουν σχετικό πιστοποιητικό αναπηρίας.

Επίσης, υποψήφιοι που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), σε ποσοστό 67% και πάνω, καθώς και προβλήματα επιληψίας οι οποίοι εξετάζονται γραπτά, σε ξεχωριστή αίθουσα και δεν διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό σε ισχύ, να υποβάλουν αίτηση σε ΚΕΠΑ ως 14-2-2014 για να αποκτήσουν σχετικό πιστοποιητικό αναπηρίας.

Το πιστοποιητικό αυτό οι υποψήφιοι θα το καταθέσουν το Φεβρουάριο στο Λύκειό τους μαζί με την Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Γ. Οι υποψήφιοι που:

(α) έχουν μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%)

(β) έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία τουλάχιστον 67%

(γ)είναι πάσχοντες από διάφορα σπάνια συγγενή, κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα-νοσήματα όταν εκφράζονται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία τουλάχιστον 80%και λόγω της πάθησής τους ανήκουν στην κατηγορία των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 5%και δεν διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό σε ισχύ, να υποβάλουν αίτηση σε ΚΕΠΑ ως 14-2-2014 για να αποκτήσουν σχετικό πιστοποιητικό αναπηρίας των ιδίων.

Το πιστοποιητικό αυτό θα το καταθέσουν στις ειδικές επταμελείς επιτροπές ορισμένων νοσοκομείων, που θα λειτουργήσουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου, οι οποίες θα γνωματεύσουν για την υπαγωγή τους στην ειδική κατηγορία των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις.

Για την εγκύκλιο Φ.251/191912/Β6/12-12-2013 πατήστε εδώ.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

-----------------------------------------

Δείτε επίσης γιατί είναι σημαντικά: 

-----------------------------------------

Σχετικές με το θέμα αναρτήσεις θα βρείτε στην κατηγορία Εισαγωγή με το 5% που υπάρχει και στο μενού στην κορυφή του blog.

-----------------------------------------

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

© copyright 2010 – All rights reserved

ΑμεΑ Blog

25 σχόλια:

 1. Αδερφε μου σε ευχαριστουμε παρα παρα πολυ για τις πληροφοριες σου ειναι παρα πολυ χρησιμες!!
  Να εισαι παντα καλα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να είσαι καλά Χρυσάνθη. Να σημειώσω εδώ πως όποιος επιθυμεί μπορεί να μπει στην συγγραφική Ομάδα του blog. αν κάποιος επιθυμεί ας επικοινωνήσει με εμάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το 2007 είχα εισαχθεί στο ΑΠΘ, τότε ίσχυε το 3% για άτομα με αναπηρίες. Φέτος τελείωσα τη σχολή μου και θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να μπω και σε δευτερη σχολή με τον ίδιο τρόπο ή αν πρέπει να δώσω κατατακτήριες εξετάσεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Ανώνυμος

  βάσει της αλλαγής του νόμου... δεν δικαιούται άτομο που έκανε χρήση του νόμου και μπήκε σε μια σχολή (ακόμα και πριν από χρόνια) να ξαναμπεί σε άλλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. και εγώ είμαι στην ίδια κατηγορία δηλαδή μπήκα το 2007 στο πανεπιστήμιο με το ποσοστό 3% και φέτος πέρνω πτυχίο. Έχω δικαίωμα να κάνω μεταπτυχιακό ως αμεα? ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @kalliopim3

  καλλιόπη από όσο ξέρω ειδική ποσόστωση για μεταπτυχιακά προγράμματα δεν υπάρχουν για αμεα. δεν υπάρχει γενικότερα μέριμνα για το θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. καλημερα, εχω τελειωσει μια σχολη και περυσι χρησιμοποιησα για πρωτη φορα το 5% και περασα σε μια δευτερη. Με τον καινουργιο νόμο δικαιουμαι πασο και δωρεαν βιβλία? Διοτι μου λενε οτι επειδη ειμαι ηδη κατοχος μιας αλλης σχολης δεν δικαιουμαι τα βιβλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Ανώνυμος

  καλημέρα φίλε ανώνυμε,

  θα σου πω πως σου λένε ανοησίες για το πάσο και τα βιβλία. πάσο δεν δικαιούνται τα άτομα που πάνε σε δεύτερη σχολή μόνο όταν εγγράφονται σε αυτήν και περνάνε σε αυτήν με κατατακτήριες (και όχι με άλλο τρόπο) βάσει του πρώτου πτυχίου.

  άρα εσύ αφού μπήκες με άλλον τρόπο και βιβλία και πάσο δικαιούσαι... και κακώς κάνουν αν δεν δίνουν. μπορείς να καταγγείλεις το θέμα στο υπουργείο... υπάρχει διεύθυνση αρμόδια για την φοιτητική μέριμνα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλησπέρα. Πριν από αρκετά χρόνια τέλειωσα το πανεπιστήμιο και σήμερα είμαι εργαζόμενος σε Δ.Υ. Πριν 2 χρόνια μου έγινε διάγνωση για κακοήθη όγκο και αναγκάστηκα να κάνω ολική αφαίρεση νεφρού. Πέρασα από επιτροπή, χαρακτηρίστηκα με ποσοστό αναπηρίας 67% για δυο χρόνια, οπότε φέτος θα περάσω πάλι. Σύμφωνα με όλες τις επανεξετάσεις που έκανα από τότε δεν έχω πλέον κανένα υπόλειμμα της πάθησης και είμαι "καθαρός". Θα ήθελα να μάθω αν θα μπορούσα να γραφτώ σε κάποιο ΑΕΙ, χωρίς κατατακτήριες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @Ανώνυμος

  καλησπέρα φίλε και συγνώμη για την καθυστέρηση... συγχαρητήρια για την αποκατάσταση της υγείας σου. το ζήτημα είναι ο νόμος όπως διαβάζεις και παραπάνω είναι σαφής στις περιπτώσεις των δικαιούχων. με αυτά που μου λες δεν έχω σαφή εικόνα αλλά όπως λέει είτε αιμοκαθαριζόμενοι είτε μεταμοσχευθέντες σε σχέση με το νεφρό δικαιούνται. είσαι στις περιπτώσεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καληπέρα σε όλους. Πάσχω από αναπηρία άνω του 67% λόγω ψυχικών προβλημάτων τα οποία έχουν προκαλέσει, (διαγνωσμένη), λειτουργική δυσκινησία. Δικαιούμαι να εισαχθώ σε σχολή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @Ανώνυμος


  σου έχω απαντήσει και στο τσατ πως πρέπει να υπάρχει 67% από την κινητική αναπηρία εξ ολοκλήρου και όχι ως άθροισμα παθήσεων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Καλησπέρα σας. Η κόρη μου εισήχθη το 2009 με το 3% τότε, με 67% και φοιτά 3 χρόνια, αλλά δεν έχει πάρει πτυχίο. Δικαιούται να καταθέσει τα χαρτιά της για εισαγωγή σε άλλη σχολή φέτος, εφ' όσον δεν έχει αποκτήσει τίτλο σπουδών; Κάναμε τη διαδικασία με το νοσοκομείο το Μάρτιο και πήραμε τη βεβαίωση εισαγωγής με το 5%. Στο παραπάνω θέμα, όμως, οι ημερομηνίες που δημοσιεύονται αφορούν το έτος 2010. Μήπως ξέρετε τη διαδικασία για φέτος, αν θα πρέπει να συμπληρώσει μηχανογραφικό και πότε; Σας ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @Ανώνυμος είναι ένα ζήτημα φίλε μου που δεν ξέρω και δεν έχω μάθει τι γίνεται. γενικόλογα ξέρω πως δεν επιτρέπει ο νόμος να κάνεις χαρτιά πάλι για το 5% αφού έχεις ξανακάνει χρήση. ρωτήστε στο υπουργείο παιδείας γιατί και άλλοι σε συζητήσεις έχω μάθει πως δεν ξέρουν τι γίνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @Notis Ευχαριστώ πολύ :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ποιός εχει κανει μηχανογραφικο με 5%? Ποιές σχολες σας ενδιαφερουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. καλησπερα σε ολους και καλες γιορτες !!! ειμαι 17 χρονων εχω νοσο του chron και ειμαι 67% αναπηρος .. παω 3η λυκειου και φετος ειναι να δοσω πανελλινιες ... και τωρα τα χριστουγεννα μπικα στο νοσοκομειο για εγχειριση κιστι κοκικος ... και τυχαια μου κανει ο γιατρος εχεις ειπανε νοσο του chron ;; και γιατι δεινεις πανελλινιες ... αν μου κανει βγαλεις ενα καλο απολητηριο .. γυρω στα 18 μπορεις να περασεις σε τει χωρις εξετασεις ... με ενδιαφερει γιατι εχω χαλασει πολλα κατοσταρικα στα φροντηστηρια και δουλεια δεν βλεπω τα θεματα πανδυσκολα και με βλεπω να γραφω κατω απο την βαση .. εντομεταξη επανυλθε η βαση του 10 οποιος γραφει κατω απο την βαση δεν περναει πουθενα ... κλεινουν σχολες ..πολυ κουραση.. ειναι εσχος φετος και ηθελα να ρωτισω αν ισχυει αυτο που περνας σε τει χωρις πανελλαδικες για το 2013 και κατι αλλο .. πρεπει να βγαλω τοσο μεγαλο απολυτηριο γιατι αν ειναι ετσι δεν με κοβω να περναω ουτε με αυτον τον τροπο :) ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @μιχαλης δημητρασκος

  μιχάλη στα είπα και στο chat... μερικά πράγματα... αν και δεν υπήρχε λόγος να τα γράψεις όμως δυο φορές.
  ας τα μεταφέρω λοιπόν κι εδώ: υπάρχει πρόβλεψη και διάταξη για κάποια ομάδα παθήσεων (βλέπε πληροφορίες εδώ http://amea-blog.blogspot.de/2010/08/5.html) όπως και η crohn ώστε να μπαίνει κάποιος αν το επιθυμεί μη δίνοντας πανελλαδικές αλλά ενδοσχολικές. Αυτομάτως αν το πράξει αυτό έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα: α) δεν μπορεί να κάνει μηχανογραφικό με τους άλλους που δίνουν πανελλήνιες γιατί β) επιτρέπεται μόνο να κάνει μηχανογραφικό όπως όσοι επιθυμούν να δώσουν με το 5% των θέσεων για σοβαρές πθήσεις και προβλήματα υγείας. τα α και β μπορούν να παρκαμφθούν αν κάποιος δώσει κανονικά πανελλήνιες και χρησιμοποιήσει αυτούς τους βαθμούς για να κάνει μηχανογραφικό για το 5%. Όσο δε για το 18 που αναφέρεις.. θα πω πως εξαρτάται από την σχολή γιατί σε πολλές περιπτώσεις ίσως δεν φτάνει ούτε το 19 αν η ζήτηση σε σε εκείνο το τμήμα είναι μεγάλη και οι θέσεις όπως ορίζονται λίγες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ευχαριστώ πολύ φίλε αν κι τα ψιλόμπερδεψα με τα μηχανογραφικά αλλά θα ρωτήσω :-) σόρι που τα έγραψα 2 φορές νόμιζα ότι τα σχόλια μου δεν είχαν δημοσιευθεί . Τώρα ο βαθμός είναι ένα θέμα ... Δεν μπορώ να βγάλω ούτε 18

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Καλησπέρα σας. Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση η οποία μπορεί να φανεί λίγο περίεργη γι'αυτό συγχωρήστε με αλλά θέλω να μου φύγει ένα άγχος. Είμαι 18 χρονών (3η λυκείου) και πάσχω από μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και θα δώσω με το 5% φέτος. Έχω βάλει στόχο τη σχολή γεωπονίας στο ΑΠΘ στην οποία πέρυσι ο βαθμός του τελευταίου ήταν 11.800 και του πρώτου ήταν 18.500 των ατόμων που έδωσαν με το 5% (ενδιάμεσα δεν γνωρίζω πόσοι υπήρχαν). Η σχολή παίρνει περίπου 11 άτομα από αυτήν την κατηγορία. ΕΡΏΤΗΣΗ: Υπάρχουν καλές πιθανότητες να περάσω με βαθμό περίπου στο 15.000;;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. γιώργο γιατί να μην υπάρχουν πιθανότητες;;; δεν μπορώ να ξέρω τι θα δηλώσει ο καθένας. μπορεί να μπεις και πρώτος ποιος ξέρει από πριν;

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ. Πραγματικά μου έφυγε ένα βάρος. :)

   Διαγραφή
 22. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ..ΕΧΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΠΤΥΧΙΟ ΑΠΟ ΑΕΙ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΤΕ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμε. Αρχικά να σου πω πως το θέμα που σχολιάζεις είναι άσχετο με το ερώτημά σου και θεώρησες σίγουρα σημαντικό να αγνοήσεις την παράκληση που κάνουμε.
   Επί του θέματος πως δεν υπάρχει νομοθετικά ειδικό δικαίωμα για αμεα για τις ενδοτμηματικές κατατακτήριες εξετάσεις σε κάθε σχολή που επιθυμεί να εισαχθεί κάποιος που έχει ήδη πτυχία.

   Διαγραφή