Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Έπεσε σε κώμα αφού εισέπνευσε το «αέριο του γέλιου»



Ο 17χρονος δεν ξύπνησε ποτέ και «έσβησε» ένα μήνα μετά.

Για τον άδικο χαμό του αδερφού της μίλησε η 27χρονη Camille Benett, θέλοντας να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για τα νέα παιδιά.

Ο 17χρονος Joe έπεσε σε κώμα αφού εισέπνευσε το «αέριο του γέλιου» στο πάρτι ενός φίλου του και άφησε την τελευταία του πνοή τέσσερις εβδομάδες μετά στο νοσοκομείο.

Υπέστη καρδιακή προσβολή και σοβαρή εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας του υποξειδίου του αζώτου που εισέπνευσε… για πλάκα μέσα από δοχείο μαζί με τους φίλους του.



Ο Joe μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Hampstead, όπου νοσηλεύτηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας για ένα μήνα και έσβησε δίπλα στους απαρηγόρητους γονείς και την αδερφή του, που του κρατούσε το χέρι την ώρα που «έφυγε».

«Απλά δεν ξύπνησε ποτέ. Είχε υποστεί τόσο σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που οι ζωτικές του λειτουργίες χειροτέρευαν μέρα με τη μέρα. Μετά σταμάτησε να αναπνέει ενώ εγώ και ο πατέρας μας τού κρατούσαμε το χέρι. Πόνεσα πολύ. Δε μπορούσα να το πιστέψω ότι “χάθηκε” έτσι. Ως μεγάλη αδερφή ένιωθα την υποχρέωση να προσέχω το μικρό μου αδερφό» είπε η Camille.



Πριν καλά καλά κλείσει τα 18 του χρόνια ο Joe πέθανε εξαιτίας της νεανικής περιέργειας και απερισκεψίας του.



«Το “αέριο του γέλιου” χρησιμοποιείται σε μουσικά φεστιβάλ, σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης αλλά είναι παράνομο να πωλείται όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για “αναψυχή”. Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν ότι βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο» πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Θα τρελαθούμε εντελώς


Η καθυστέρηση στην πληρωμή των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ, εκτός όλων των άλων προβλημάτων, τώρα "πετάει" στο... δρόμο τους ελάχιστους ασθενείς που πάσχουν από την παρανοειδή, ανθεκτική μορφή της ασθένειας, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να παραμένουν πια στις 7500 ψυχιατρικές κλινικές της χώρας παραπάνω από λίγες μέρες.

Αποτέλεσμα; Σταματούν τη φαρμακευτική τους αγωγή μόλις πάρουν εξιτήριο και περιφέρονται στους δρόμους αναπτύσσοντας επικίνδυνες συμπεριφορές.

Τραγικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η περίπτωση του 45χρονου Βαγγέλη που ζει στα Τρίκαλα, χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, καθώς οι γονείς του έχουν πεθάνει και ο μοναδικός αδελφός του ζει στην Κω...


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είχε στο στομάχι της σχεδόν δύο κιλά… τρίχες!



Επιτυχημένη επέμβαση σε 19χρονη στην Ινδία.

Όταν μία 19χρονη στην Ινδία παραπονέθηκε πως δεν μπορούσε να πιει και να φάει για μέρες, οι γιατροί εξέτασαν τι συνέβαινε στο στομάχι της. Προς μεγάλη τους έκπληξη βρήκαν ανάμεσα στο στομάχι και το λεπτό έντερο της κοπέλας έναν όγκο από τρίχες και κιμωλία με βάρος σχεδόν 2 κιλά!

Η 19χρονη είχε τη συνήθεια να τρώει, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, τα μαλλιά της αλλά και κιμωλία, με αποτέλεσμα τα δύο υλικά να φτιάξουν έναν «όγκο» μέσα στο σώμα της.

Ομάδα γαστροχειρουργών αφαίρεσε τον όγκο έπειτα από μία επιτυχημένη επέμβαση και βρήκε τα μαλλιά τυλιγμένα γύρω από κιμωλία.

Σύμφωνα με έναν από τους χειρουργούς, είχε δημιουργηθεί ένα εμπόδιο μέσα στα σπλάχνα της 19χρονης με αποτέλεσμα να μην γίνεται δεκτή ούτε τροφή ούτε νερό.

Δείτε τη φωτογραφία




Διαβάστε περισσότερα...

Δεν μπορούν να πάνε σχολείο



Αναγνώστρια του enikos.gr, μας ανέφερε τα τεράστια προβλήματα που έχουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που πηγαίνουν σχολείο. Η απεργία των ιδιοκτητών των σχολικών, που πηγαίνουν τα παιδιά στα ειδικά σχολεία, έχει αναγκάσει τα παιδάκια να παραμένουν στο σπίτι όλες αυτές τις ημέρες.

Η μητέρα που επικοινώνησε με το enikos.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εχω δύο παιδιά με ειδικές ανάγκες και το ένα από αυτά θα έπρεπε να είναι στο σχολείο εδώ και αρκετές ημέρες, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν, αφού απεργούν οι ιδιοκτήτες των σχολικών. Υποστηρίζουν ότι έχουν να πληρωθούν μήνες από το υπουργείο, οι δικοί φόροι όμως, καταβάλλονται κανονικά στο κράτος».


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκληματική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους


Υπό διωγμό πολύτεκνοι, ανάπηροι, νεφροπαθείς και εποχικά εργαζόμενοι.

Στη δραματική υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας και της προστασίας κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων οδηγούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των περικοπών δαπανών ύψους 11,5 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα, όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», στο στόχαστρο βρίσκονται οι πολύτεκνοι, που υφίστανται διπλή επίθεση με την κατάργηση των απαλλαγών για τα παιδιά και την περικοπή των επιδομάτων του ΟΑΕΔ, οι νεφροπαθείς, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν ΕΚΑΣ, ακόμη και όσοι εισπράττουν αναπηρικά επιδόματα, για τους οποίους προβλέπεται η μείωση της σχετικής δαπάνης το 2014.

Τα λεγόμενα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα καταργούνται ή μειώνονται δραστικά, γεγονός το οποίο θα στερήσει ένα σημαντικό βοήθημα από οικογένειες που ήδη δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα.

Το «χτύπημα» μάλιστα γι’ αυτές τις οικογένειες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, εάν συνυπολογιστούν οι νέες επιβαρύνσεις στη φορολογία, καθώς και οι μεγάλης κλίμακας μειώσεις στις συντάξεις.

Έρχεται… ψαλίδι

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δείχνει ότι το 2014 θα γίνει επανέλεγχος των δικαιούχων με στόχο να εξοικονομηθούν 94 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, το 2013 δεν θα γίνει καμία παρέμβαση, αλλά το 2014 θα υπάρξει de facto μείωση των αναπηρικών επιδομάτων ή «εξορθολογισμός» τους, όπως την αποκαλεί κατ’ ευφημισμόν το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος είναι τα επόμενα δύο χρόνια να εξοικονομηθούν 826 εκατ. ευρώ από περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, ενώ μέχρι το 2016 το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 852 εκατ. ευρώ. Οι βασικές αλλαγές θα αφορούν σε 8 κατηγορίες επιδομάτων, ενώ όσοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα θα έχουν απώλειες στα εισοδήματά τους και από άλλα μέτρα.

Πάνω από το μισό ποσό που επιδιώκεται να εξοικονομηθεί θα προκύψει από το «ψαλίδισμα» των οικογενειακών επιδομάτων.

«Χτυπούν» νεφροπαθείς-ΕΚΑΣ

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στη μείωση της αποζημίωσης για την αναγκαία συχνή μετακίνηση των νεφροπαθών προς τα νοσοκομεία.

Σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει 230 ευρώ το μήνα στους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στην Αθήνα και στον Πειραιά, 220 ευρώ το μήνα για τη Θεσσαλονίκη, 140 ευρώ το μήνα για Ηράκλειο και Πάτρα και 115 ευρώ το μήνα για τα άλλα αστικά κέντρα.

Την ώρα που οι μετακινήσεις γίνονται ολοένα και ακριβότερες λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και της αυξημένης φορολογίας του, η οποιαδήποτε μείωση του επιδόματος μετακίνησης των νεφροπαθών θα επιτείνει τα προβλήματα των ανθρώπων αυτών που υποφέρουν. Ο στόχος του μέτρου είναι να εξοικονομηθούν 82 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο βρίσκεται παράλληλα και το ΕΚΑΣ. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργησή του για όσους είναι κάτω των εξήντα τεσσάρων ετών,. Ανάλογα με το εισόδημα, το ΕΚΑΣ ξεκινά από τα 30 ευρώ το μήνα και μπορεί να φτάσει στα 230 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7.715,65 ευρώ. Από την καταβολή του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους είναι άνω των εξήντα τεσσάρων ετών προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν 114 εκατ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ γνώρισε στο Facebook τους... ληστές του



Τους κάλεσε στο σπίτι του και τον έκλεψαν.

Θύμα ληστείας μέσα στο σπίτι του έπεσε ένας ανάπηρος άντρας από «φίλους» του που είχε προσκαλέσει ο ίδιος στο σπίτι του.

Ο 28χρονος Paul Miller είχε γνωρίσει τους… μετέπειτα ληστές του… στο Facebook και μετά από μερικές εβδομάδες «γνωριμίας» τους κάλεσε να παίξουν βιντεοπαιχνίδια στο σπίτι των γονιών του, μια μέρα που εκείνοι έλειπαν.

Ο Paul που έχει εγκεφαλική παράλυση και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο έχει υποστεί σοκ από την ταλαιπωρία που υπέστη, καθώς οι δύο άντρες αφαίρεσαν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα συνολικής αξίας 12.000 στερλινών από το σπίτι του στο Lancashire, ενώ εκείνος τους παρακολουθούσε ανήμπορος να αντιδράσει.



Όταν οι γονείς του επέστρεψαν στο σπίτι βρήκαν το γιο τους σε κατάσταση σοκ και έπρεπε να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο για να τον ηρεμήσουν οι γιατροί.

«Το σπίτι μας βρίσκεται σε αρκετά απομονωμένο μέρος και ο Paul χρησιμοποιεί το Facebook για να συνομιλεί με ανθρώπους και να κάνει φιλίες. Μιλούσε με δύο παιδιά από το Kirkby και τους κάλεσε να παίξουν playstation. Όταν εκείνοι κατάλαβαν ότι ήταν μόνος στο σπίτι, πήραν ένα ταξί και ήρθαν αμέσως. Ο ένας από τους δύο του ζήτησε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Ο Paul τον άκουγε να περπατά στα δωμάτια, παρότι η τουαλέτα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πόρτα του δωματίου του. Όταν ρώτησε το συνεργάτη του τι έκανε τόση ώρα, ο δεύτερος δεν τον άφηνε να βγει από το δωμάτιο. Μετά από λίγη ώρα βγήκε από το δωμάτιο και έφυγαν… απλά» είπε η μητέρα του.



«Ήξεραν ότι είναι ανάπηρος και τον εκμεταλλεύτηκαν. Τώρα δε θέλει να βγει από το σπίτι αν δεν είμαστε εμείς μαζί του. Πλέον δεν εμπιστεύεται κανέναν» πρόσθεσε.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Κάθε παιδί ένας ολόκληρος κόσμος"



Η οργάνωση «ένα παιδί, ένας κόσμος» ιδρύθηκε το 2009 από ιδιωτική πρωτοβουλία και απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.

«Με όπλο την αντίληψη πως κάθε παιδί είναι ένας ολόκληρος κόσμος, πήραμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της οργάνωσης. Μετά από τις πρώτες επαφές με την κοινωνική υπηρεσία, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των εξυπηρετούμενων οικογενειών σε θέματα πρόνοιας, σωματικής υγείας & υγιεινής, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικών συμβουλών, ένταξης των παιδιών στην σχολική κοινότητα, ενισχυτικής διδασκαλίας, κ.α.», δήλωσε η Μ.Μαχαίρα, μέλoς της οργάνωσης, μιλώντας στο metrogreece.gr.

Ωστόσο, αυτή την περίοδο και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η ανάγκη για βασικά είδη αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. «Ακόμη και μία σακούλα τρόφιμα την εβδομάδα ή και το μήνα είναι ουσιαστική στήριξη», τονίζει η κα.Μαχαίρα. «Προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων όσων μπορούν να προσφέρουν» εξηγεί.

Αυξημένη είναι και η ανάγκη εθελοντών για το έργο του «ένα παιδί, ένας κόσμος». Η συμβολή γιατρών, δικηγόρων, καθηγητών και κοινωνικών λειτουργών είναι πολύτιμη για πολλές οικογένειες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα της οργάνωσης: www.paidi-kosmos.gr.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις σε ηλικιωμένους


Μια μεγάλη προσφορά της ιατρό-κοινωνικής ομάδας της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων που ξεκίνησε στη βόρεια Ελλάδα με δωρεάν εξετάσεις του πληθυσμού και στα χωριά της Κρήτης.

Η πολυπληθής ομάδα των γιατρών της ΠΕΚΣ από τις 18 του μήνα θα πραγματοποιεί εξετάσεις σε ηλικιωμένους. Η αρχή θα γίνει από τα πάλαι ποτέ προσφυγοχώρια ή στα χωριά του Ηρακλείου που φιλοξένησαν τους πρόσφυγες όπως είναι ο Σωκαράς, το Τεφέλι, η Λιγόρτυνος, το Πυράθι, ο Πύργος, ο Μπαδιάς, τα Φιλίσια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σπιτικό φαγητό με 2,5 ευρώ



Με μυρωδιές από φρεσκομαγειρεμένες ελληνικές νοστιμιές υποδέχεται ο δήμος Ηλιούπολης όσους επισκέπτονται το παρκάκι "Αλ. Κιντής". Εδώ και λίγες μέρες το δημοτικό αναψυκτήριο φιλοξενεί μια... σπιτική κουζίνα, ανοιχτή για όλους τους δημότες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Μέσα σε τρεις μέρες από τη λειτουργία της πάνω από 700 πολίτες έχουν προμηθευτεί σπιτικό φαγητό μόνο με 2,5 ευρώ. Φοιτητές, μαμάδες με τα παιδιά τους, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στήθηκαν στην ουρά για ένα πολύ οικονομικό και προσιτό γεύμα για όλους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άρχισαν οι «καμπάνες»



Τις πρώτες ποινές σε αετονύχηδες που επί χρόνια εξαπατούσαν ασφαλιστικούς οργανισμούς, αρπάζοντας συντάξεις που δεν δικαιούνταν, άρχισαν να επιβάλουν τα δικαστήρια. Στα Τρίκαλα 51χρονος δημοτικός υπάλληλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή, κατηγορούμενος για απάτη, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και κατ΄ εξακολούθηση, σε βάρος του ΙΚΑ, καθώς εισέπραττε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 τη σύνταξη της μητέρας του η οποία είχε πεθάνει το 2003.

Ο Β.Τ. από την περιοχή του Παλαιοκάστρου δεν εμφανίστηκε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων, ενώ το ΙΚΑ έχει ήδη κινήσει νομική διαδικασία -προσφυγή και στα αστικά δικαστήρια- για την επιστροφή 66.000 ευρώ (54.000 κύρια οφειλή και επιπλέον προσαυξήσεις), χρήματα που εισέπραξε παράνομα για οκτώ χρόνια.

Ο 51χρονος δημοτικός υπάλληλος ήταν συνδικαιούχος σε τραπεζικό βιβλιάριο της μητέρας του, μέσω του οποίου η γυναίκα έπαιρνε τη σύνταξή της, περίπου 600-700 ευρώ τον μήνα. Τον Φεβρουάριο του 2003 η συνταξιούχος απεβίωσε, αλλά ο γιος της δεν δήλωσε τον θάνατό της και από τότε συνέχιζε να εισπράττει κάθε μήνα τη σύνταξή της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες τα κενά δασκάλων



«Τα σχολεία δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στο ταμείο τους. Χρωστούν από πέρυσι στους προμηθευτές οι οποίοι αρνούνται να τους δώσουν γραφική ύλη», ανέφερε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Κομνηνός Μαντάς στο metrogreece.gr. και συνέχισε: «Σε ό,τι αφορά την επιδότηση των σχολικών επιτροπών, δηλαδή χρήματα τα οποία δίνονται για τα χρέη των σχολείων, δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση από το υπουργείο παιδείας. Υπάρχουν ακόμα τεράστιες ελλείψεις σε δασκάλους, γεγονός που καθιστά την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών σχολείων, αδύνατη. Μόνο για την παράλληλη στήριξη υπάρχουν 800 κενά, καθώς δεν έχει φέτος προσληφθεί ούτε ένα δάσκαλος για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται ένα δάσκαλο το καθένα για να τα βοηθά. Επίσης, υπάρχουν τεράστια κενά και σε δασκάλους ειδικοτήτων οι ποίοι απαιτούνται για να καλύψουν τις θέσεις στα ολοήμερα σχολεία. Τα ολοήμερα σχολεία σε πολλές περιοχές δεν λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη, δηλαδή στις 2 το μεσημέρι κλείνουν, ενώ θα έπρεπε να κλείνουν στις 4».

Τέλος, ο κ. Μαντάς τόνισε «Δυστυχώς αυτή η κατάσταση επικρατεί σήμερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το υπουργείο παραπέμπει την υπόθεση αυτή στο αν θα συμφωνήσει η τρόικα και αν θα πάρουμε τη δόση. Δεν μπορεί η εκπαίδευση να είναι δέσμια και αιχμάλωτη λογικών που είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία».

Διαβάστε περισσότερα...

Κερδίστε μία υποτροφία για το τμήμα Διατροφολογίας



Η διαδικασία υποβολής αίτησης λήγει στις 10 Οκτωβρίου.

Το New York College προκηρύσσει μία υποτροφία για το εκπαιδευτικό έτος 2012-2013 αξίας 100% επί των διδάκτρων για φοίτηση στο 1ο έτος του 3ετούς προγράμματος: BSc (Hons) in Human Nutrition (University of Greenwich) - τμήμα Διατροφολογίας.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης λήγει στις 10 Οκτωβρίου 2012.

Δηλώσεις συμμετοχής στο Fan Page του New York College στο facebook.



Διαβάστε περισσότερα...

Άγνοια για την αντισύλληψη έχουν χιλιάδες Ελληνίδες



Υψηλός ο αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας.

Περισσότερες από 600.000 γυναίκες, στην πλειοψηφία τους νέες, πεθαίνουν κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της έκτρωση ή τον τοκετό μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης!

Μάλιστα οι μισές από αυτές τις γυναίκες, δηλαδή 300.000, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν γνώριζαν για τους τρόπους αντισύλληψης ή έπαιρναν μέτρα αντισύλληψης.

«Δυστυχώς ο "φόρος"- σε γυναικείες ζωές - που πληρώνει κάθε χρόνο η ανθρωπότητα για την εποχή μας είναι απίστευτα πολύ μεγάλος», αναφέρει ο διδάκτορας του πανεπιστημίου της Αθήνας, επιμελητής μαιευτικής γυναικολογίας κ. Στέφανος Χανδακάς, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης (Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση θα πρέπει να ανατραπεί. «Δεν είναι δυνατόν στην εποχή της πληροφορικής και της αστραπιαίας εξάπλωσης των μέσων επικοινωνίας εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας να αγνοούν τι είναι η αντισύλληψη».

Στοιχεία του ΟΗΕ, δείχνουν πως 75.000.000 κυήσεις παγκοσμίως είναι ανεπιθύμητες κάθε χρόνο και από αυτές, τα 45.000.000 καταλήγουν σε άμβλωση και περίπου 20.000.000 από αυτές γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες.

Τουλάχιστον 600 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης.

Στη χώρα μας, παρά το γεγονός της νομιμοποίησης των εκτρώσεων και της συχνότερης χρησιμοποίησης προφυλακτικού από το φόβο του AIDS, ο αριθμός των εκτρώσεων παραμένει πολύ υψηλός και εκτιμάται σε 150.000 κάθε χρόνο και αυτό είναι συνέπεια της άγνοιας που έχουν χιλιάδες γυναίκες για την αντισύλληψη, ή της μη λήψης μέτρων.

Νέοι τρόποι αντισύλληψης

Σήμερα σε σχέση με το παρελθόν οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες έχουν στη διάθεσή τους αρκετά μέσα για να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τις τυχόν συνέπειες της. Συγκεκριμένα έχουν:

- Χάπι τεσσάρων εποχών (Επιτρέπει την έμμηνο ρύση κάθε τρεις μήνες. Λαμβάνεται συνεχώς επί 94 μέρες και διακόπτεται για μία εβδομάδα).

- Ενέσιμο (Αντισυλληπτικό σε ένεση, που γίνεται μια φορά το μήνα. Με οιστρογόνα και προγεστογόνα).

- Τσιρότο (Τοποθετείται στην κοιλιά, στον κορμό ή στους γλουτούς και εκλύει συνεχώς και σε χαμηλές ποσότητες συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστογόνων. Αντικαθίσταται μία φορά την εβδομάδα επί τρεις εβδομάδες).

- Ανδρικό χάπι (Εκλύει τεστοστερόνη και προγεστογόνα ώστε να εμποδίζει την παραγωγή σπέρματος).

Καθιερωμένοι τρόποι αντισύλληψης

Σήμερα σε Ελλάδα, Ευρώπη και σχεδόν τον υπόλοιπο κόσμο η πλέον δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος είναι:

- Το αντισυλληπτικό χάπι στη Δυτική Ευρώπη το χρησιμοποιεί το 45% των γυναικών, στη χώρα μας το προτιμάει μόλις το 3%, ενώ στην Τουρκία το 9%. Το χάπι προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ένα από τα πλέον αυστηρώς επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.

- Το προφυλακτικό, το χρησιμοποιεί το 75% των ζευγαριών στην Ελλάδα (η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 64-97%).

- Το χάπι της επόμενης μέρας. Το χρησιμοποιεί το 27% των Ελληνίδων ενώ πέρσι πουλήθηκαν 2 εκατομμύρια δισκία.

- Ο κολπικός δακτύλιος.

- Το ενδομήτριο σύστημα απελευθέρωσης προγεστερόνης.

- Το σπιράλ.

- Ο γυναικείος σπόγγος.

- Η διακεκομμένη συνουσία.

- Η περιοδική αποχή.

Πιθανοί κίνδυνοι κατά την έκτρωση

«Η έκτρωση για κοινωνικούς λόγους είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας και πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις αποτυχίας της αντισύλληψης. Επίσης μετά από λεπτομερή ενημέρωσή της, ώστε αν τελικά πραγματοποιηθεί να αποτελεί την τελευταία λύση, καθώς η έκτρωση δεν είναι υποκατάστατο της αντισύλληψης, ούτε μορφή αντισύλληψης», αναφέρει ο κ Χανδακάς.

Η έκτρωση πέρα από την οικονομική επιβάρυνση της γυναίκας συνδέεται με πολύ σοβαρές ψυχολογικές και σωματικές επιπλοκές, οι οποίες πολλές φορές προκαλούν νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Οι κίνδυνοι που μπορούν να δημιουργηθούν από τις επιπλοκές είναι:

- Κατά τη νάρκωση.

- Στο χειρουργείο, διάτρηση της μήτρας, κάκωση του εντέρου, της ουροδόχου κύστης κλπ.

- Στείρωση, η οποία οφείλεται συνήθως σε φλεγμονή που αποφράσσει τις σάλπιγγες ή καταστρέφει το ενδομήτριο. Η θεραπεία της επιπλοκής αυτής είναι πολύ δύσκολη και πολλές φορές μη εφικτή.

-Χρόνια φλεγμονή στις σάλπιγγες, η οποία εκτός της στειρότητας, προκαλεί χρόνια ενοχλήματα που ενίοτε αναζωπυρώνονται.

-Επανειλημμένες αποβολές, πρόωρους τοκετούς και αιμορραγίες σε επόμενες επιθυμητές κυήσεις.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η επίδραση των κινητών στην υγεία



Νέα έρευνα ανατρέπει προηγούμενα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η έκθεση των ανθρώπων σε χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά των κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων συσκευών και δικτύων, προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη ειδικής επιτροπής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, κατά παραγγελία των υπουργείων Υγείας και Μεταφορών & Τηλεπικοινωνιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Αλεξάντερ, αξιολόγησαν τους πιθανούς κινδύνους από τις ασύρματες τηλεπικοινωνιακές συσκευές, καθώς και από τους επίγειους σταθμούς και βάσεις (κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφωνίας κ.α.). Τα χαμηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία δημιουργούνται, όταν οι κεραίες των κινητών και άλλων ασύρματων συσκευών μεταδίδουν ραδιοσήματα.

Η νορβηγική μελέτη δεν βρήκε αξιόπιστα στοιχεία ότι αυτά τα πεδία γύρω από τα κινητά και άλλους πομπούς εκπομπής ραδιοσημάτων αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, ανδρική στειρότητα και άλλες ασθένειες, όπως διαταραχές του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ.

Οι περισσότερες έως τώρα μελέτες διεθνώς έχουν εστιάσει την προσοχή τους στον κίνδυνο για καρκίνο, όμως οι νορβηγοί ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν κάποια σχέση ανάμεσα στην χρήση των κινητών τηλεφώνων και την ταχεία ανάπτυξη καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο. Όσον αφορά την μακρόχρονη χρήση των συσκευών, επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα έχει μελετηθεί σε βάθος χρόνου έως 20 ετών και δεν έχει διαπιστωθεί κάποιος αυξημένος κίνδυνος καρκίνου.

Για άλλα είδη καρκίνου, όπως του στόματος και του αίματος, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία, αλλά και πάλι, όπως τονίζεται, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών καρκίνου στον πληθυσμό διαφόρων χωρών από τότε που άρχισε η χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Σχετικά με την θέρμανση γύρω από την περιοχή του αυτιού που νιώθουν συχνά οι χρήστες κινητών τηλεφώνων, ο καθηγητής Αλεξάντερ διευκρίνισε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του δέρματος δεν οφείλεται στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αλλά στη θερμότητα από την μπαταρία της συσκευής. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, αυτή η αυξημένη θερμότητα διοχετεύεται χωρίς πρόβλημα στο υπόλοιπο σώμα.

Από πλευράς ισχύος των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, αυτά που δημιουργούνται από τα κινητά τηλέφωνα, όταν κανείς μιλάει, είναι τα σχετικά πιο ισχυρά, ενώ όσο πιο καλό είναι το σήμα ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας, τόσο χαμηλότερη είναι η ισχύς του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου γύρω από τη συσκευή - και το αντίστροφο.

Αντίθετα, τα πιο ασθενή πεδία είναι αυτά που δημιουργούνται από τα ασύρματα δίκτυα του διαδικτύου. Χαμηλά στη λίστα βρίσκονται επίσης οι σταθμοί βάσης και οι άλλοι πομποί εκπομπής.

Γενικότερα, σύμφωνα με τη νορβηγική μελέτη, αν και παραμένει ακόμα ένας βαθμός αβεβαιότητας γύρω από το ζήτημα των επιπτώσεων για την υγεία, αυτή η αβεβαιότητα κρίνεται ότι είναι μικρή. Αβεβαιότητα ιδίως υπάρχει για τις επιπτώσεις από την εκτεταμένη χρήση του κινητού επί πολλές δεκαετίες - και το ζήτημα συνεχίζει να παρακολουθείται από τους επιστήμονες. Θεωρείται πάντως απίθανο ότι η μακρόχρονη χρήση των κινητών θα προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα υγείας που είναι άγνωστα σήμερα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πενήντα νοσοκομεία λιγότερα!



Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης της χώρας.

Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης της χώρας με στόχο καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τον πολίτη και εξοικονόμηση χρημάτων για το σύστημα.

Περισσότερα από πενήντα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα συγχωνεύονται και αλλάζουν χρήση, ενώ κλείνουν 631 κλινικές και 10.400 κρεβάτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι σήμερα ανενεργά.

Πρόκειται κυρίως για νοσοκομεία της περιφέρειας τα οποία γειτνιάζουν με άλλα νοσοκομεία και ουσιαστικά υπολειτουργούν, χωρίς προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, με συνθήκες επικίνδυνες για τους ασθενείς.

Ακόμη, δημιουργούνται Μονάδες Ημερήσιας Λειτουργίας νοσοκομεία της επαρχίας ενοποιούνται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ ενισχύονται οι μονάδες υγείας στις ακριτικές περιοχές.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποια πολυϊατρεία του I ΚΑ που υπολειτουργούν και οι γιατροί να μεταφερθούν για να ενισχύσουν τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΕΣΥ.

Στην εισήγηση της Επιτροπής νοσοκομείων προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, περιλαμβάνονται τα εξής:

Στην Αττική δημιουργούνται 11 νοσοκομεία κορμός. Πρόκειται για τα νοσοκομεία KAT, Λαϊκό, Κοργιαλένειο, Ευαγγελισμός Γ.Γεννηματάς Ιπποκράτειο, Ελπίς Σισμανόγλειο, Αγία Όλγα, Σωτηρία, Αγ. Σάββας και τα παιδιατρικά νοσοκομεία Τα υπόλοιπα 13 νοσοκομεία διασυνδέονται με τα νοσοκομεία-κορμούς σε επίπεδο διοικητικών και ιατρικών υπηρεσιών.

Κάποια νοσοκομεία πρόκειται να αλλάξουν χρήση, όπως για παράδειγμα εξετάζεται το ενδεχόμενο n Παμμακάριστος το Γ.N. Πατησίων και η Πολυκλινική να γίνουν Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Ακόμη, αλλάζει το σύστημα των εφημεριών και καθιερώνονται εφημερίες των αιμοδυναμικών κλινικών, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρδιολογικών περιστατικών. Στην επαρχία δημιουργούνται 28 ομάδες-κορμοί νοσοκομείων.

Περισσότερα από πενήντα νοσοκομεία είτε αλλάζουν ταυτότητα είτε λειτουργούν ως παράρτημα του νοσοκομείου-κορμού της περιοχής- πχ. εξωτερικά ιατρεία.

One Day Clinic

Κάποια από αυτά μετατρέπονται σε One Day Clinic, δηλαδή σε μονάδα για ιατρικές πράξεις που δεν απαιτούν διανυκτέρευση. Ορισμένα από τα νοσοκομεία για τα οποία έχει προταθεί να ενοποιηθούν ή να αλλάξουν ταυτότητα, αποκτώντας μία εξειδίκευση στην παροχή των υπηρεσιών, είναι τα εξής Γρεβενών, Μποδοσάκειο, Λάρισας Τρικάλων, Καρδίτσας Λιβαδειάς, Θήβας Κοζάνης Μαμάτσειο, Βενιζέλειο, Κατερίνης, Κυπαρισσίας, Καστοριάς Μεσολογγίου, Χατζηκώστα, Κύμης,Πρέβεζας κλπ.



Διαβάστε περισσότερα...

Γονιδιακός «άτλας» ξεσκεπάζει τον εγκέφαλο



Νέος χάρτης επιβεβαιώνει την πολυπλοκότητά του.

Την τεράστια βιοχημική πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου επιβεβαιώνει ένας νέος «χάρτης», που καταγράφει αναλυτικά για πρώτη φορά τη δραστηριότητα των γονιδίων σε όλο τον εγκέφαλο, κάτι που ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων. Η μελέτη, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι ανεξάρτητα από τις πολλές προσωπικότητες που υπάρχουν στον ανθρώπινο πληθυσμό, οι εγκέφαλοί μας φαίνεται πως έχουν την ίδια βασική μοριακή-γενετική δομή και αρχιτεκτονική.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου 'Αλεν για την Επιστήμη του Εγκεφάλου στο Σιάτλ δημιούργησαν έναν έγχρωμο υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατο «χάρτη» γονιδιακής έκφρασης του ενήλικου εγκεφάλου. Οι επιστήμονες, που ξεκίνησαν το ερευνητικό πρόγραμμα το 2008, ανέλυσαν γονιδιακά τους εγκεφάλους τριών ανδρών-δωρητών, τους οποίους έκοψαν σε πολύ μικρά κομμάτια για να αναλύσουν το επίπεδο δραστηριότητας των περίπου 20.000 γονιδίων του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Η επεξεργαστική ισχύς και η πολυπλοκότητα του εγκεφάλου σχετίζεται με τις πολύπλοκες συναπτικές συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες, με την ποικιλία των εγκεφαλικών κυττάρων και, τελικά, με τους μυστηριώδεις μηχανισμούς με τους οποίους τα γονίδια του εγκεφάλου ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 84% όλων των γονιδίων του ανθρώπου ενεργοποιούνται κάποια στιγμή σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου του. Επιπλέον, η γονιδιακή δραστηριότητα διαφέρει ανάμεσα στο πιο επιφανειακό και εξελιγμένο μέρος του εγκεφάλου που είναι ο φλοιός και στο πιο αρχαίο και βαθύ που είναι το εγκεφαλικό στέλεχος.

Ακόμα, ανάλογα με τις διαφορετικές λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου (για την κίνηση, τις αισθήσεις κλπ), μεταβάλλεται και η γονιδιακή δραστηριότητα. Ο «άτλας» όμως δεν βρήκε κάποια διαφορά στη δραστηριότητα των γονιδίων μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου. Επίσης, και στους τρεις εγκεφάλους που μελετήθηκαν, τα «μοτίβα» γονιδιακής έκφρασης ήσαν τόσο παρόμοια, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει ένα κοινό πρότυπο για την ενεργοποίηση των γονιδίων σε όλους τους ανθρώπινους εγκεφάλους, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν δημιουργήσει ανάλογους «χάρτες» για εγκεφάλους τρωκτικών, που όμως είναι περίπου 1.000 φορές πιο μικροί και σαφώς λιγότερο πολύπλοκοι. Ο νέος ανθρώπινος «χάρτης» είναι ελεύθερα προσβάσιμος από τον κάθε ερευνητή μέσω του Allen Institute for Brain Science.



Διαβάστε περισσότερα...

"Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου τα προνοιακά"


"Έχουν υπογραφεί τα προνοιακά επιδόματα και θα έχουν δοθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου", δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε συγγενικός ιός του SARS



Τον φέρει ένας 49χρονος από το Κατάρ που βρίσκεται στη Βρετανία.

Ένας νέος ιός, που συγκαταλέγεται στη ίδια «οικογένεια» με τον ιό SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ο οποίος προκάλεσε το 2002 το θάνατο 800 ατόμων, εντοπίστηκε σε έναν άντρα στη Βρετανία, ο οποίος πρόσφατα είχε ταξιδέψει από τη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι ο 49χρονος άντρας από το Κατάρ, διαγνώστηκε με ένα νέο ιό, που ανήκει στην κατηγορία Coronavirus.

«Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα νέο ιό, το επιτελείο του WHO ερευνά ήδη πληροφορίες ώστε να προσδιορίσει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη δημόσια υγεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ

Ο WHO σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι ο ασθενής από το Κατάρ εξετάσθηκε από γιατρούς στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού. Στις 7 του ίδιου μήνα εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας στην πόλη Ντόχα του Κατάρ και στις 11 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο της Βρετανίας.

Ο ιός SARS, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην Κίνα και υπήρξε η αιτία να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 800 άτομα παγκοσμίως.


Διαβάστε περισσότερα...

Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς κερδίζουν τη μάχη με τον καρκίνο



Αισιοδοξία από έρευνα του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Υγείας.

Περισσότεροι προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού και του προστάτη, λιγότεροι, όμως, χάνουν τη ζωή τους πριν την πάροδο πέντε χρόνων, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας. Ο αριθμός των καρκινοπαθών που ζουν περισσότερο από πέντε χρόνια, από την ημέρα της διάγνωσης, έχει αυξηθεί από 47% σε 66% από το 1982. Οι τύποι καρκίνου που φαίνεται να έχουν καταπολεμηθεί με μεγαλύτερη επιτυχία, είναι του μαστού (89%), του προστάτη (92%) και του μελανώματος (91%), σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Λιγότερα άτομα, (66%), φαίνεται να έχουν επιζήσει πάνω από πέντε χρόνια, μεταξύ εκείνων που προσβλήθηκαν από καρκίνο των εντέρων, ο γενικός διευθυντής εντούτοις του Συμβουλίου Καρκίνου, καθηγητής Ίαν Όλιβερ, θα πει ότι προβλέπεται τα ποσοστά αυτά να αυξηθούν μελλοντικά με έγκαιρη διάγνωση και εξέλιξη στον τομέα θεραπευτικής αγωγής.

Ο ίδιος τονίζει ότι τα ποσοστά εκείνων που προσβάλλονται από καρκίνο των εντέρων έχουν αυξηθεί κατά 27% από το 1982, αυτό, εντούτοις, οφείλεται στη γήρανση του πληθυσμού. Το ενθαρρυντικό δε είναι, ότι αυξάνονται τα ποσοστά εκείνων που επιβιώνουν μετά την παρέλευση πέντε χρόνων από τη διάγνωση.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη διάθεσης υψηλότερων ποσών χρηματοδότησης για την έρευνα του καρκίνου του πνεύμονα - ένας τομέας που υστερεί σ' αυτό το σημείο και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν γίνει σοβαρά βήματα για την αντιμετώπισή του, με αποτέλεσμα το ποσοστό εκείνων που επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση να είναι μόνο 14%.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας, θα στρέψει την προσοχή στην επιτυχία που έχουν σημειώσει οι έρευνες για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, γεγονός που οφείλεται στην εντυπωσιακή χρηματοδότηση προς την κατεύθυνση αυτή. «Είναι επιτακτική ανάγκη η έρευνα να στραφεί εκεί που έχει σημειωθεί η μικρότερη εξέλιξη στην καταπολέμηση του καρκίνου. Δεν έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα αναφορικά με τον καρκίνο των πνευμόνων, όπου και η πρόληψη, όπως το κόψιμο του καπνίσματος, παίζει σοβαρό ρόλο», λέει.

Ένα άλλο σημείο που εντόπισε η εν λόγω έρευνα είναι ότι στο σύνολο των καρκινοπαθών, οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες, καθώς επίσης και εκείνοι που ζουν στις πόλεις σε σύγκριση με εκείνους που μένουν στην ύπαιθρο ή είναι απομονωμένοι. Το τελευταίο αποδίδεται στο γεγονός ότι η διάγνωση γίνεται ίσως με κάποια καθυστέρηση και η θεραπεία, λόγω απόστασης, είναι προβληματική.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα στην Αυστραλία», τονίζει ο κ. Όλιβερ.



Διαβάστε περισσότερα...

Έως τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η διανομή τροφίμων σε απόρους



Ανέρχονται σε 745.000 σε όλη τη χώρα.

Τον Νοέμβριο αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των δικαιούχων για τη διανομή δωρεάν τροφίμων, οι οποίοι μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 745.000 σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά θα διανεμηθούν 10.588,20 τόνοι.

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η διανομή από τις ανάδοχες εταιρείες να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2013.

Την διανομή, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, έχουν αναλάβει οι ΕΑΣ Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου και η εταιρεία Nutria τη γραβιέρα (550 τόνους), η Χώτος ΑΕ τη φέτα (888 τόνους), η Ευγε-Πιστιόλας ΑΕ το ρύζι (4.605 τόνους), η Μέλισσα Κίκιζας ΑΕ τα ζυμαρικά (3.208 τόνους) και η Μινέρβα ΑΕ το ελαιόλαδο (1.337,2 τόνους).

Σημειώνεται ότι φέτος το συνολικό πρόγραμμα είναι ύψους 23,3 εκατ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρεμιέρα για υποχρεωτικές μετατάξεις



Εκτός Δημοσίου 600 εργαζόμενοι, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις.

Ανοίγει ο δρόμος για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις στο Δημόσιο με το νομοσχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση 21 Οργανισμών που έθεσε ήδη σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το «πρώτο» κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων Οργανισμών που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση από τον Αύγουστο δεν προβλέπει απολύσεις, αλλά μετακίνηση του προσωπικού στα αρμόδια υπουργεία ή στους νεοσυσταθέντες φορείς όπου μεταφέρονται οι αρμοδιότητες.

Στους συγκεκριμένους φορείς απασχολούνται σήμερα 5.256 εργαζόμενοι (μόνιμοι και με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου) που θα μετακινηθούν και 600 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ή έργου που θα απολυθούν με τη λήξη της σύμβασής τους.

Το δεύτερο «κύμα», με την κατάργηση 196 Οργανισμών του Δημοσίου, θα έρθει το νέο έτος.

Ποιοι φορείς καταργούνται

-Η Ελληνική Θαλάσσια Ένωση καταργείται και ενσωματώνεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας
-Το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών καταργείται και ενσωματώνεται στο υπουργείο Ανάπτυξης
-Το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων καταργείται και ενσωματώνεται στο υπουργείο Παιδείας
-Ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης καταργείται και ενσωματώνεται στο υπουργείο Τουρισμού
-Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού, το Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, το Εθνική Χαρτοθήκη καταργούνται και ενσωματώνεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Ποιοι φορείς συγχωνεύονται

-Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας, το εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης συγχωνεύονται στον Οργανισμό Τυποποίησης και Μετεωρολογίας.
-Το Ινστιτούτο Ερευνας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης συγχωνεύονται στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
-Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών συγχωνεύονται στον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών
-Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών συγχωνεύονται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
-Η ΔΕΘ ΑΕ, η HELEXPO ΑΕ και ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών συγχωνεύονται στον Ελληνικό Οργανισμό Εκθέσεων και Ανάπτυξης Εξαγωγών ΑΕ
-Σε ό,τι αφορά τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από τους 29 φορείς, οι 20 συγχωνεύονται σε 9, καταργούνται 4 και ενσωματώνονται σε άλλες υπηρεσίες και διατηρούνται αυτοτελώς 5 φορείς
-Για τις μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας οι 39 θα συγχωνευθούν σε 13 (μία ανά διοικητική περιφέρεια)
-Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών οι 65 δομές συγχωνεύονται στον φορέα Ενιαίο Κεφάλαιο Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών
-Οι 65 Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων συγχωνεύονται και παραμένουν 15 σε κάθε έδρα εφετείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Έπαθε ενδοκαρδίτιδα επειδή… τρύπησε τα αυτιά της



Σώθηκε την τελευταία στιγμή και τώρα περιμένει το κατάλληλο μόσχευμα.

Η 16χρονη Jessica Smith υπέφερε από πόνους στο στήθος, αλλά νόμιζε ότι ήταν καούρες και ότι είχε απλά δυσπεψία.

Μάλιστα, επισκέφτηκε ένα γιατρό ο οποίος της χορήγησε φάρμακο για να ανακουφιστεί από τα δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά δεν έπιασε.

Η κατάστασή της δε βελτιώθηκε καθόλου και έτσι αποφάσισε να πάρει μια δεύτερη γνώμη. Είδε ακόμη ένα γιατρό, ο οποίος της έκανε υπέρηχο που έδειξε ότι έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια και είχε μόλις λίγες ημέρες ζωής…

Η νεαρή κοπέλα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο για επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, η οποία διήρκεσε επτά ώρες, καθώς οι γιατροί έδιναν μάχη για να διορθώσουν τη βλάβη στις βαλβίδες της καρδιάς της.



Μία ημέρα μετά την επέμβαση υπέστη καρδιακή προσβολή και έμεινε στη μονάδα εντατικής θεραπείας για τρεις εβδομάδες.

Οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι η μόλυνση που έπαθε, γνωστή ως ενδοκαρδίτιδα, μπορεί να προήλθε από τα… αυτιά της, τα οποία είχε τρυπήσει όταν ήταν 15 χρονών.



Ένα χρόνο μετά την περιπέτειά της η Jessica έχει μπει στη λίστα μεταμόσχευσης και περιμένει μια «καινούρια καρδιά».

«Δεν το πίστευα όταν μου είπαν ότι είχα πρόβλημα στην καρδιά. Αν δεν είχα πάει σε γιατρό θα μπορούσα να είχα πεθάνει τις επόμενες ημέρες. Περιμένει κανείς οι πιο μεγάλοι να έχουν καρδιακά προβλήματα, όχι παιδιά στην ηλικία μου» είπε η ίδια.



Η ενδοκαρδίτιδα εμφανίζεται όταν εισέρχονται βακτήρια στο αίμα, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν κάποιος κάνει ένεση, όταν τρυπά τα αυτιά του ή βάζει για παράδειγμα σιδεράκια στα δόντια.




Διαβάστε περισσότερα...

«Διπλή χαρά για Γκαλέτι»



Ανυπομονεί να επιστρέψει στα γήπεδα ο Αργεντινός.

Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική κατάσταση του Λουτσιάνο Γκαλέτι, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού. Η σύζυγος του πρώην άσου του Ολυμπιακού, Σολεδάδ, δήλωσε πως όλα πάνε καλά και πως ο σύζυγός της έχει αρχίσει να κάνει σχέδια για επιστροφή στα γήπεδα.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επιπλοκή και το νεφρό λειτουργεί κανονικά. Μας είπαν ότι όλα πήγαν καλά και ότι τελικά πήραν μόνο ένα μέρος του νεφρού του πατέρα του, γιατί ήταν μεγάλο. Ο Λουτσιάνο θα παραμείνει κλινήρης για λίγες ημέρες και μετά θα παραμείνει στο σπίτι δεχόμενος περιορισμένες επισκέψεις υπό το φόβο να μολυνθεί από ιούς ή βακτήρια», ανέφερε η σύζυγος του 32χρονου άσου και πρόσθεσε: «Ο Λουτσιάνο είχε σχεδόν συμβιβαστεί με την ιδέα πως δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο, αλλά όταν του είπαν πως μετά την επέμβαση κι εφόσον ήταν πετυχημένη θα μπορούσε να αγωνιστεί ξανά, ήταν διπλή χαρά για εκείνον. Ποτέ δεν σταμάτησε να ονειρεύεται αυτή τη στιγμή. Ανυπομονεί να αρχίσει να γυμνάζεται, αλλά για τουλάχιστον ένα μήνα θα πρέπει να είναι στο σπίτι».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια 12χρονη μαθήτρια πιο έξυπνη από τον Αϊνστάιν



Ανήκει στο 1% των πιο έξυπνων ανθρώπων του κόσμου.

Δεκτή στη Mensa έγινε μία 12χρονη από το Λίβερπουλ, η οποία έχει μεγαλύτερο IQ από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τον Στίβεν Χόκιν.

Η Olivia Manning έπιασε 162 βαθμούς στο τεστ IQ που έκανε, αρκετά πιο πάνω από το μέσο όρο που είναι 100, και κατατάσσεται πλέον στο 1% των πιο έξυπνων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

«Τώρα με πλησιάζουν πολύ περισσότεροι για να τους βοηθήσω με τα μαθήματά τους. Απλά μου αρέσουν οι προκλήσεις και να βάζω το μυαλό μου να σκέφτεται» είπε η μαθήτρια του North Liverpool Academy στο Everton.






Διαβάστε περισσότερα...

Το 2014 οι 15.000 απολύσεις


Καμία διάθεση συμβιβασμού δεν διαφαίνεται από την τρόικα σε ό,τι αφορά τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με Το Βήμα, η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στο 2013 και να απολυθούν το 2014.

Ειδικότερα, το χάσμα απόψεων μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης φαίνεται να κλείνει με την λύση της διαθεσιμότητας για 15.000 υπαλλήλους, οι οποίοι θα παίρνουν το 75% της αμοιβής τους για το 2013 και θα απολυθούν το 2014.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι απολύσεις θα γίνουν από τους φορείς και τις υπηρεσίες που θα κλείσουν. Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και ήδη συντάσσεται ο κατάλογος για τους φορείς που θα κλείσουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Δίνουν αίμα, χαρίζουν ζωή


Μήνυμα ζωής στέλνουν οι πολίτες της Κοζάνης αφού δίνουν αίμα εθελοντικά για τους συμπολίτες τους στο πλαίσιο της εβδομάδας αιμοδοσίας.

Οι ενδιαφερόμενοι κατευθύνονται στην κεντρική πλατεία της πόλης και δίνουν 10 λεπτά από το χρόνο τους για να σώσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη από αίμα.

Δείτε το βίντεο από το kozani.tv





Διαβάστε περισσότερα...

Επαναφορά του κατώτατου μισθού;



Να συμφωνήσουν και να συνυπογράψουν Εθνική Σύμβαση η οποία θα προβλέπει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα πριν τις μειώσεις που επιβλήθηκαν με την 6/2012 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου καλεί με επιστολή της τους εργοδοτικούς φορείς η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος

«Επανειλημμένα έχετε δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή σας στη μείωση κατά 22% του κατώτερου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (κατά 32% για τους νέους μέχρι 24 ετών), που επέβαλε κατ' απαίτηση της τρόικας η κυβέρνηση», τονίζει στην επιστολή της η ΓΣΕΕ και προσθέτει, ότι μια τέτοια συμφωνία, «αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις προσπάθειες να ακυρωθεί ο ρόλος των φορέων μας τόσο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και σε διαδικασίες ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή 10 τόνων τροφίμων



Τον Νοέμβριο αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των δικαιούχων για τη διανομή δωρεάν τροφίμων σε άπορους, οι οποίοι μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 745.000 σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά θα διανεμηθούν 10.588,20 τόνοι.

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η διανομή από τις ανάδοχες εταιρείες να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2013.
Την διανομή, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, έχουν αναλάβει οι ΕΑΣ Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου και η εταιρεία Nutria τη γραβιέρα (550 τόνους), η Χώτος ΑΕ τη φέτα (888 τόνους), η Ευγε-Πιστιόλας ΑΕ το ρύζι (4.605 τόνους), η Μέλισσα Κίκιζας ΑΕ τα ζυμαρικά (3.208 τόνους) και η Μινέρβα ΑΕ το ελαιόλαδο (1.337,2 τόνους).
Σημειώνεται ότι φέτος το συνολικό πρόγραμμα είναι ύψους 23,3 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα πληροφορικής


Άρχισαν οι εγγραφές για τα δωρεάν μαθήματα πληροφορικής, σε παιδιά επτά έως δώδεκα ετών, που διοργανώνει η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας σε συνεργασία με το Ι.Ε.Κ. Τριανδρίας και υπό την εποπτεία της Αντιδημάρχου Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών Μαρίας Πασχαλίδου.

Τα μαθήματα πληροφορικής θα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Νεότητας Τριανδρίας ( Μουστακλή Σπύρου 1, στον 1ο όροφο).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα νέα κλιμάκια του φορολογικού


Νέο σχέδιο για την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο σχέδιο προβλέπει περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων, από οκτώ που είναι σήμερα σε πέντε, με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45%, στο 35%, για τα εισοδήματα, πάνω από τα 26.000 ευρώ.

Στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων, οι συντελεστές φόρου 38%, 40% και 45%, οι οποίοι αντιστοιχούν στα φορολογικά κλιμάκια από τις 40.000 ευρώ και πάνω, καταργούνται και αντικαθίστανται από έναν ενιαίο συντελεστή 35%. Αυτό σημαίνει ότι:

- στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 40.000,01 έως τις 60.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώνεται από 38% σε 35%

- στο τμήμα του εισοδήματος από τις 60.000 έως τις 100.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώνεται από 40% σε 35%

- στο κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από τις 100.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώνεται από 45% σε 35%.

Καταργούνται πλήρως τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα. Τα όρια αυτά ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα.

Δείτε τους πίνακες με τους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τα κριτήρια για τα επιδόματα



Με εισοδηματικά κριτήρια, θα δοθούν τα επιδόματα στους πολύτεκνους και στις άλλες κατηγορίες πολιτών, που παίρνουν προνοιακά βοηθήματα.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:





Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκουράστε τα μάτια σας με τη σωστή διατροφή



Το σπανάκι και το μπρόκολο συμβάλλουν στη δυνατή όραση.

Έπειτα από ένα οκτάωρο στη δουλειά, μπροστά στον υπολογιστή, τα μάτια σας πιθανόν να έχουν κουραστεί και η όρασή σας να έχει θολώσει. Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τις παρενέργειες της… υπερωρίας; Με λίγο σπανάκι!

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια έδειξε ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε σε σκούρα, φυλλώδη, πράσινα λαχανικά, μπορούν να απαλύνουν την ενόχληση που αισθανόμαστε όταν κοιτάμε για πολλή ώρα σε ένα φωτεινό σημείο, π.χ., την οθόνη του υπολογιστή.

«Τα θρεπτικά αυτά συστατικά βοηθούν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού να απορροφήσει το μπλε φως που δημιουργεί λάμψη και έτσι να μειώσει την ενόχληση στα μάτια» εξηγεί ο Μπίλι Ρ. Χάμοντ, Ph.D., καθηγητής Νευροεπιστήμης και Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Τζόρτζιας.

Φροντίστε να καταναλώνετε 12 mg λουτεΐνης και ζεαξανθίνης την ημέρα από τροφές όπως σπανάκι, πράσινο λάχανο, μπρόκολο κ.λπ., για να έχετε δυνατή όραση.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί θέλουμε να φάμε όλο το γλυκό;



Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Τα γλυκά επιδρούν στον εγκέφαλο όπως και τα ναρκωτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε πειραματόζωα και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος των παχύσαρκων και των εθισμένων στα ναρκωτικά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan υποστηρίζουν ότι η λαχτάρα για κατανάλωση γλυκών προέρχεται από μια περιοχή του εγκεφάλου (νεοραβδωτό σώμα). Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου παράγει μια ενδορφίνη, την εγκεφαλίνη με οπιοειδή δράση.

Μέχρι πρότινος οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου εμπλέκεται στην κίνηση και την μάθηση, αλλά σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Alexandra Di Feliceantonio φαίνεται ότι εμπλέκεται και στην παρόρμηση για υπερκατανάλωση τροφής.

Οι ερευνητές χορήγησαν στα πειραματόζωα ένα φάρμακο που ενεργοποίησε τη δράση του νεοραβδωτού σώματος του εγκεφάλου. Στη συνέχεια, στα ποντίκια δόθηκαν οι γνωστές σοκολατένιες καραμελίτσες M&M. Διαπιστώθηκε ότι τα πειραματόζωα έφαγαν διπλάσια ποσότητα συγκριτικά με την ποσότητα που κατανάλωσαν χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί φαρμακευτικά η δραστηριότητα της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το εύρημά τους θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε ένα φάρμακο που θα στοχεύει σ’ αυτή την περιοχή του εγκεφάλου και θα παρεμποδίζει την παρόρμηση να φάμε πολύ συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...