Υψηλός ο αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας.
Περισσότερες από 600.000 γυναίκες, στην πλειοψηφία τους νέες, πεθαίνουν κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της έκτρωση ή τον τοκετό μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης!
Μάλιστα οι μισές από αυτές τις γυναίκες, δηλαδή 300.000, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν γνώριζαν για τους τρόπους αντισύλληψης ή έπαιρναν μέτρα αντισύλληψης.
«Δυστυχώς ο "φόρος"- σε γυναικείες ζωές - που πληρώνει κάθε χρόνο η ανθρωπότητα για την εποχή μας είναι απίστευτα πολύ μεγάλος», αναφέρει ο διδάκτορας του πανεπιστημίου της Αθήνας, επιμελητής μαιευτικής γυναικολογίας κ. Στέφανος Χανδακάς, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης (Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου).
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση θα πρέπει να ανατραπεί. «Δεν είναι δυνατόν στην εποχή της πληροφορικής και της αστραπιαίας εξάπλωσης των μέσων επικοινωνίας εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας να αγνοούν τι είναι η αντισύλληψη».
Στοιχεία του ΟΗΕ, δείχνουν πως 75.000.000 κυήσεις παγκοσμίως είναι ανεπιθύμητες κάθε χρόνο και από αυτές, τα 45.000.000 καταλήγουν σε άμβλωση και περίπου 20.000.000 από αυτές γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες.
Τουλάχιστον 600 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης.
Στη χώρα μας, παρά το γεγονός της νομιμοποίησης των εκτρώσεων και της συχνότερης χρησιμοποίησης προφυλακτικού από το φόβο του AIDS, ο αριθμός των εκτρώσεων παραμένει πολύ υψηλός και εκτιμάται σε 150.000 κάθε χρόνο και αυτό είναι συνέπεια της άγνοιας που έχουν χιλιάδες γυναίκες για την αντισύλληψη, ή της μη λήψης μέτρων.
Νέοι τρόποι αντισύλληψης
Σήμερα σε σχέση με το παρελθόν οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες έχουν στη διάθεσή τους αρκετά μέσα για να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τις τυχόν συνέπειες της. Συγκεκριμένα έχουν:
- Χάπι τεσσάρων εποχών (Επιτρέπει την έμμηνο ρύση κάθε τρεις μήνες. Λαμβάνεται συνεχώς επί 94 μέρες και διακόπτεται για μία εβδομάδα).
- Ενέσιμο (Αντισυλληπτικό σε ένεση, που γίνεται μια φορά το μήνα. Με οιστρογόνα και προγεστογόνα).
- Τσιρότο (Τοποθετείται στην κοιλιά, στον κορμό ή στους γλουτούς και εκλύει συνεχώς και σε χαμηλές ποσότητες συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστογόνων. Αντικαθίσταται μία φορά την εβδομάδα επί τρεις εβδομάδες).
- Ανδρικό χάπι (Εκλύει τεστοστερόνη και προγεστογόνα ώστε να εμποδίζει την παραγωγή σπέρματος).
Καθιερωμένοι τρόποι αντισύλληψης
Σήμερα σε Ελλάδα, Ευρώπη και σχεδόν τον υπόλοιπο κόσμο η πλέον δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος είναι:
- Το αντισυλληπτικό χάπι στη Δυτική Ευρώπη το χρησιμοποιεί το 45% των γυναικών, στη χώρα μας το προτιμάει μόλις το 3%, ενώ στην Τουρκία το 9%. Το χάπι προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ένα από τα πλέον αυστηρώς επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.
- Το προφυλακτικό, το χρησιμοποιεί το 75% των ζευγαριών στην Ελλάδα (η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 64-97%).
- Το χάπι της επόμενης μέρας. Το χρησιμοποιεί το 27% των Ελληνίδων ενώ πέρσι πουλήθηκαν 2 εκατομμύρια δισκία.
- Ο κολπικός δακτύλιος.
- Το ενδομήτριο σύστημα απελευθέρωσης προγεστερόνης.
- Το σπιράλ.
- Ο γυναικείος σπόγγος.
- Η διακεκομμένη συνουσία.
- Η περιοδική αποχή.
Πιθανοί κίνδυνοι κατά την έκτρωση
«Η έκτρωση για κοινωνικούς λόγους είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας και πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις αποτυχίας της αντισύλληψης. Επίσης μετά από λεπτομερή ενημέρωσή της, ώστε αν τελικά πραγματοποιηθεί να αποτελεί την τελευταία λύση, καθώς η έκτρωση δεν είναι υποκατάστατο της αντισύλληψης, ούτε μορφή αντισύλληψης», αναφέρει ο κ Χανδακάς.
Η έκτρωση πέρα από την οικονομική επιβάρυνση της γυναίκας συνδέεται με πολύ σοβαρές ψυχολογικές και σωματικές επιπλοκές, οι οποίες πολλές φορές προκαλούν νοσηρότητα και θνησιμότητα.
Οι κίνδυνοι που μπορούν να δημιουργηθούν από τις επιπλοκές είναι:
- Κατά τη νάρκωση.
- Στο χειρουργείο, διάτρηση της μήτρας, κάκωση του εντέρου, της ουροδόχου κύστης κλπ.
- Στείρωση, η οποία οφείλεται συνήθως σε φλεγμονή που αποφράσσει τις σάλπιγγες ή καταστρέφει το ενδομήτριο. Η θεραπεία της επιπλοκής αυτής είναι πολύ δύσκολη και πολλές φορές μη εφικτή.
-Χρόνια φλεγμονή στις σάλπιγγες, η οποία εκτός της στειρότητας, προκαλεί χρόνια ενοχλήματα που ενίοτε αναζωπυρώνονται.
-Επανειλημμένες αποβολές, πρόωρους τοκετούς και αιμορραγίες σε επόμενες επιθυμητές κυήσεις.
Πηγή: http://www.iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.