Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Σαουδάραβας 610 κιλών


Ένας Σαουδάραβας ο οποίος έφτασε να ζυγίζει 610 κιλά και έχει πλέον ακινητοποιηθεί μεταφέρθηκε σήμερα σε νοσοκομείο για θεραπεία, κατ' εντολή του βασιλιά Αμπντάλα.

Ο Χάλεντ Μόχσεν Σαΐρι μεταφέρθηκε από το Τζιζάν, στη νότια Σαουδική Αραβία, στο Ριάντ και εισήχθη στο νοσοκομείο "Βασιλιάς Φαχντ". Τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επιστρατεύτηκε ένα γερανοφόρο όχημα για να τον βγάλει από το σπίτι του.

Ο υπουργός Υγείας Αμπντάλα αλ Ράμπια είπε ότι μια ομάδα γιατρών πήγε στο Τζιζάν για να οργανώσει τη μεταφορά του παχύσαρκου άνδρα στην πρωτεύουσα.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη σε τι είδους θεραπεία θα υποβληθεί ο Σαΐρι. Πρόσφατα γιατροί του ίδιου νοσοκομείου χειρούργησαν έναν άλλο υπέρβαρο άνδρα, ηλικίας 27 ετών, και του αφαίρεσαν 80 κιλά λίπους από την περιοχή του στομάχου.


Διαβάστε περισσότερα...

50 χρόνια Μαρία Φαραντούρη


Η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, κάνοντας μια μουσική αναδρομή στην καλλιτεχνική της πορεία, γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου, με μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, τα πενήντα χρόνια της στο τραγούδι.

Η διεθνούς κύρους καλλιτέχνιδα σε σημείωμά της για τη συναυλία, αναφέρει τα εξής:

«Ταξίδεψα με τα φτερά της μουσικής, της ποίησης, της ελληνικής γλώσσας. Ένα ταξίδι χωρίς τέλος. Μεγάλωσα με το τραγούδι μου, μαζί του γνώρισα τον κόσμο, και αγάπησα τους ανθρώπους. Τραγούδησα τον αγώνα, την χαρά, την θλίψη τους. Με την τέχνη μου ερωτεύτηκα τη ζωή, πίστεψα στην ελπίδα: και είμαι εδώ παρούσα. Το κορίτσι από τη Νέα Ιωνία με τ' όνειρο, που συνεχίζει, γιατί χθες άρχισα να τραγουδώ».

Πενήντα χρόνια μετά, τραγουδά αποσπάσματα από το μεγάλο ρεπερτόριό της και από το έργο των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Λοΐζος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, αλλά και ξένων συνθετών, όπως οι Ζουλφί Λιβανελί (Zulfu Livaneli), Κούρτ Βάιλ (Kurt Weil), Τσάρλς Λόιντ (Charles Lloyd), Λούτσιο Ντάλλα (Lucio Dalla) σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Άγγελου Σικελιανού, Νίκου Γκάτσου, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (Federico Garcia Lorca), Πάμπλο Νερούδα (Pablo Neruda), Μπέρτολτ Μπρέχτ (Bertolt Brecht) αλλά και των στιχουργών Ιάκωβου Καμπανέλλη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Κώστα Καρτελιά.

Τις ενορχηστρώσεις της παράστασης υπογράφει ο Τάκης Φαραζής.

Η Μαρία Φαραντούρη, στις 17 Σεπτεμβρίου, θα «ενώσει» τη φωνή της με την Έλλη Πασπαλά και τη Σαβίνα Γιαννάτου για να υμνήσουν «τον άνθρωπο που επιμένει να αναζητά το άπιαστο όνειρο και την ουτοπία»...

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από τα καταστήματα Public, από τα ticketservices Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά στο 210 7234567 και ηλεκτρονικά από τη σελίδα www.ticketservices.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Βρούτσης για την αδήλωτη εργασία


«Αυστηροποιούμε τα πρόστιμα σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης κατά την ανακοίνωση των μέτρων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Δείτε το βίντεο από το MEGA:






Διαβάστε περισσότερα...

«Θα σκοτώσω την κόρη μου για να σ' εκδικηθώ που με άφησες»


Σοκάρει η επιστολή του 47χρονου από το Άργος που πυροβόλησε το παιδί του
.
Σοκάρει η επιστολή που άφησε στην εν διαστάσει σύζυγό του ο 47χρονος επιχειρηματίας στο Άργος, που πυροβόλησε την κόρη του και εν συνεχεία αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, θυμίζοντας την αποτρόπαια πράξη της Μήδειας, η οποία έσφαξε τα παιδιά της για να εκδικηθεί τον Ιάσονα.

Το κορίτσι νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση στο ΚΑΤ, ενώ ο 47χρονος νοσηλεύεται σε κώμα στο Τζάνειο.

«Θα σκοτώσω την κόρη μου για να σ' εκδικηθώ που με άφησες. Με κατέστρεψες, μου πήρες τα μαγαζιά. Δεν σκοτώνω εσένα για να ζήσεις με τον πόνο της κόρης σου και να πεθάνεις μια ώρα νωρίτερα», αναφέρει ο 47χρονος σε χειρόγραφο σημείωμα, που βρέθηκε πριν από λίγες ώρες στο σπίτι του, από αστυνομικούς, και αποκαλύπτει το «Βήμα».

Στο εν λόγω σημείωμα, ο 47χρονος απευθύνεται προς την εν διαστάσει σύζυγό του με υβριστικές εκφράσεις, της επιρρίπτει ευθύνες για οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ αναφέρεται και σε δεσμό της με κάποιον κοινό τους φίλο.

Πρόκειται για μία μακροσκελή επιστολή, με την οποία ο γράφων επιδιώκει να φορτώσει τύψεις την εν διαστάσει σύζυγό του για όσα θα συνέβαιναν στην κόρη τους. «Σκοτώνω την κόρη μας για να μη γίνει σαν και εσένα. Κανονικά θα έπρεπε να σκοτώσω εσένα, αλλά επειδή θα ζήσεις, όσο ζήσεις, με το βάρος του θανάτου της θα είναι καλύτερα».



Διαβάστε περισσότερα...

«Βάλλεται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία»


Υπέρ της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας το ΒΕΑ.

«Είναι απαράδεκτο τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία διανύει περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και λιτότητας, η οποία συρρίκνωσε κατακόρυφα και σε πολλές περιπτώσεις εξαφάνισε τα εισοδήματα των πολιτών, να βάλλεται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία» σημειώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) σε ανακοίνωσή του.

Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει κανέναν, ούτε καν τις ίδιες τις τράπεζες, σημειώνει το επιμελητήριο ενώ εκτιμά ότι θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής ανάφλεξης. Προσθέτει δε ότι τυχόν κύμα μαζικών πλειστηριασμών ακινήτων, θα οδηγήσει σε κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.

Το ΒΕΑ ζητά τόσο την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας όσο διαρκεί η κρίση, όσο και την προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων των «κόκκινων δανείων» ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησής τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιώργος Παξινός: "Ο άνθρωπος που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο"


Ο Δρ. Παξινός έχει καταξιωθεί διεθνώς για την προσφορά του στην Ιατρική και για τις μοναδικές παγκοσμίως χαρτογραφήσεις του εγκεφάλου. Είναι καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ. 


Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1944 στη Λεύκη Ιθάκης. Οι επιστημονικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν μακριά από την Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια και μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά. Έπειτα πέρασε ένα μεταδιδακτορικό έτος στο Yale. 

Από το 1973 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Νew South Wales στο Sydney, όπου και διαμένει διατηρώντας όμως επαφή και με τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Οι εργασίες του στη νευρολογία και νευροπαθητική, οδήγησαν στην καταπολέμηση του Πάρκινσον και του Αλτσχάϊμερ. Ο κ. Παξινός έως τώρα έχει φτιάξει δύο χάρτες του ανθρώπινου εγκεφάλου, έναν του στελέχους και έναν του υπόλοιπου εγκεφάλου. 

Οι έρευνες όμως συνεχίζονται, καθώς δεν έχουν γίνει οι βασικές μελέτες για τον φλοιό του εγκεφάλου. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με 9 κορυφαία διεθνή βραβεία: The Warner Brown Memorial Prize από το Πανεπιστήμιο Berkeley, 1968, το βραβείο Walter Burfitt το 1992, Βραβείο Αριστείας στην Επιστημονική Συγγραφή, Assoc Amer Publishers το 1999, το Ramaciotti Μετάλιο Αριστείας στην Βιομετρική Έρευνα το 2001, The Alexander von Humbolt Foundation Prize το 2004. 

Είναι ο συγγραφέας του «The rat brain in stereotaxic coordinates», (Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές ορίζουσες), το οποίο κατατάσσεται στην 10η θέση στον κατάλογο των πενήντα πιο δημοφιλών επιστημονικών συγγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Επίσης, έχει γράψει 38 βιβλία για τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου αλλά και των ζώων. Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας, μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών (FAA), της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Αυστραλίας (FASSA) και του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (NHMRC) της Αυστραλίας. 

Είναι επίσης, AO (Officer in the General Division of the Order of Australia for Service to Neuroscience), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Επίτιμος Πρόεδρος στην Σχολή Ψυχολογίας του City Unity College Αθηνών και συντάκτης διεθνών επιστημονικών περιοδικών με κριτές.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε νοσοκομείο της Αθήνας θα μεταφερθεί η 42χρονη


Τραυματίστηκε σοβαρά από σύγκρουση θαλάσσιου ταξί με λέμβο.

Σε νοσοκομείο της Αθήνας αναμένεται να μεταφερθεί για να χειρουργηθεί η 42χρονη μητέρα, που τραυματίστηκε σοβαρά χθες το βράδυ, ύστερα από τη σύγκρουση βοηθητικού φουσκωτού σκάφους, με θαλάσσιο ταξί, στην περιοχή Χηνίτσα στο Πόρτο Χέλι.

Η 42χρονη, που επέβαινε στο βοηθητικό σκάφος με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά της, που τραυματίστηκαν ελαφρότερα, έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στο ισχίο και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της από το νοσοκομείο του Ναυπλίου στην Αθήνα.

Οι πέντε τραυματίες από τη βοηθητική λέμβο, αρχικά είχαν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, ενώ δύο από αυτούς που ήταν σοβαρότερα, η 42χρονη μητέρα με τον 6χρονο γιο της, στο νοσοκομείο του Ναυπλίου. Ο 6χρονος δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, ενώ υποβλήθηκε προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι κανείς από τους επτά επιβαίνοντες του θαλάσσιου ταξί δεν τραυματίστηκε.

Τα αίτια της σύγκρουσης δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί καθώς το έργο της προανάκρισης συνεχίζεται, ενώ η Λιμενική Αρχή Πόρτο Χελίου που χειρίζεται την υπόθεση, πραγματοποίησε αλκοολμέτρηση στους κυβερνήτες των δύο εμπλεκόμενων σκαφών με αρνητικά αποτελέσματα.

Επίσης, κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, ο κυβερνήτης του θαλασσίου ταξί αφέθηκε ελεύθερος.



Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι φορολογικές δηλώσεις έως 30 Αυγούστου


Ως εξαιρετικό και μοναδικό μέτρο, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πως προτίθεται να επιτρέψει, με νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί, την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Αυγούστου ανεξαρτήτως του ψηφίου λήξης του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο φόρτο που δημιούργησε η υποχρεωτική για όλους – για πρώτη χρονιά φέτος – ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, αλλά και τα περισσότερα στοιχεία που ζητήθηκαν (όπως ο ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη και το ρολόι της ΔΕΗ για τα οικήματα). Για την απόφαση αυτή συνυπολογίστηκαν η συμπιεσμένη, σε σχέση με την νομοθετημένη, διάρκεια υποβολής, τα τεχνικά ζητήματα των εφαρμογών στις αρχές Ιουνίου, πως παρατηρήθηκαν αυξημένες, παράλληλες, υποχρεώσεις κατά την υποβολή, ιδιαίτερα το μήνα Ιούλιο, αλλά και οι καθυστερήσεις που έλαβαν χώρα στη συλλογή των απαραίτητων για την υποβολή βεβαιώσεων από επιχειρήσεις, ταμεία και τράπεζες.

Οι τεχνικοί αυτοί λόγοι δυσχέραναν την υποβολή από μεριάς μεγάλου αριθμού φορολογουμένων και το Υπουργείο ανταποκρίνεται με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Τονίζεται πως η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Αυγούστου δεν πρόκειται να πάρει παράταση, καθώς δεν υπάρχουν τεχνικοί ή άλλοι λόγοι. Η υποβολή συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ο υπολειπόμενος χρόνος κρίνεται αρκετός για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Συνεπώς, κάθε υποβολή μετά την 30η Αυγούστου θα εκκαθαριστεί ως εκπρόθεσμη με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Τέλος, ενημερώνουμε πως ο προγραμματισμός για την υποβολή όλων των δηλώσεων του οικ. έτους 2014 θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο με σκοπό τη δημιουργία πλάνου για την ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων και την επίλυση δυσλειτουργιών, αλλά και να ανακοινωθούν οριστικές, αμετάκλητες, ημερομηνίες υποβολής το Δεκέμβριο, πράγμα που θα επιτρέψει το σωστό προγραμματισμό εργασίας για όλους τους φορολογούμενους, αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου την επόμενη χρονιά.



Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: Ο εξευτελισμός του ανθρώπου


Στη χώρα του ΠΟΤΕ οι μέρες του καλοκαιριού βαδίζουν προς το τέλος τους.

Οι ιθαγενείς, προς στιγμήν ξέχασαν τα προβλήματα τους, έκαναν τα μπάνια τους, και τώρα επιστρέφουν στην καθημερινότητα τους, μόνο που τους περιμένουν πολλές και άσχημες εκπλήξεις, και νέα οικονομική «αφαίμαξη».

Και δεν μιλώ για τους πλούσιους ιθαγενείς!

Αυτοί ΠΟΤΕ δεν πληρώνουν η αν πληρώσουν, θα δώσουν όποτε θέλουν, όσα θέλουν, ΑΝ θέλουν.

Η αφαίμαξη θα γίνει στους άλλους, τους φτωχούς ιθαγενείς, εκείνους που οι φύλαρχοι τους τους ξεγελούν πάντα με διάφορα μπιχλιμπίδια και ψευτιές, και σαν «αντάλλαγμα», τους παίρνουν ότι έχουν και δεν έχουν.

Στη χώρα του ΠΟΤΕ, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια έχει πιάσει τον «πάτο του πάτου».

Μόνο στη χώρα του ΠΟΤΕ άλλωστε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε καμία άλλη.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, και για να μη βιάζονται να χαρούν όλοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι όλα λειτουργούν στη χώρα και ότι ο φύλαρχος (ο αρχιυπηρέτης) και οι άλλοι, το «συμβούλιο» κάνουν δουλειά, πάμε να δούμε ένα ακόμα παράδειγμα, από τα χιλιάδες που έχει να κάνει με τι άλλο;

Με την απελπισία, με τον ανθρώπινο εξευτελισμό, με ΟΛΑ αυτά, για τα οποία ευθύνεται η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των ανθρώπων για τον συνάνθρωπο, και η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ εκείνων που αντί να πασχίζουν (όπως είναι υποχρεωμένοι) για να λύνουν τα προβλήματα του «κράτους» εκείνοι πασχίζουν για την ΔΙΑΛΥΣΗ του, και την οριστική ΕΞΟΝΤΩΣΗ των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που έκαναν το λάθος να ζουν στο κράτος αυτό.

Το παράδειγμα μας έχει να κάνει με την ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΛΥΣΗ στο σύστημα υγείας, και στα ΑΝΕΝΕΡΓΑ Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηριών.!

Είδαμε λοιπόν σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης, το παρακάτω μήνυμα προς την αρμόδια υφυπουργό υγείας το οποίο σας παρουσιάζω όπως ακριβώς είναι (φωτο) αλλά και την απάντηση της υφυπουργού!

Κυρία υφυπουργέ, ανησυχείτε τόσο πολύ για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκείνων που γραφούν στη σελίδα σας, η μήπως ΔΕΝ θέλετε να βλέπουν ΟΛΟΙ δημόσια τις κραυγές απόγνωσης του κοσμάκη και το πόσο ΑΝΙΚΑΝΟΙ είστε;

Μάλλον για το δεύτερο ανησυχείτε, και όχι απλά ανησυχείτε, καίγεστε, γιατί όχι μόνο δεν καταστρέφετε την αξιοπρέπεια ΟΛΩΝ αυτών που είναι εγκλωβισμένοι στην αναμονή των ΚΕΠΑ, αλλά με παίζετε και με τις ζωές τους ΕΣΕΙΣ που υποτίθεται ότι κυβερνάτε και δίνετε «λύσεις».

Είστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

ΒΡΕΙΤΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΣΤΕΛΕΧΩΣΤΕ ΤΑ ΚΕ.Π.Α ΤΩΡΑ.

Σταματήστε να κάνετε πειράματα με τις ζωές του κοσμάκη, σταματήστε να κουρελιάζετε την αξιοπρέπεια του.

Δεν υπάρχει άλλη υπομονή, και πριν την εξόντωση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, να είστε σίγουροι ότι θα προηγηθεί η ΔΙΚΗ ΣΑΣ εξόντωση.

Βασίλης Τσούγκαρης

tsougarisgnomi@gmail.com




Πηγή: http://olympia.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Από 2 ως 16 Σεπτεμβρίου οι εξετάσεις στο Εθνικό


Στη Γραμματεία της Σχολής η υποβολή αιτήσεων.

Από το Εθνικό Θέατρο ανακοινώνεται ότι οι φετινές εισαγωγικές εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου θα αρχίσουν την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013.

Η υποβολή των αιτήσεων και δικαιολογητικών θα γίνεται από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 έως και την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013 (πλην Σαββάτου και Κυριακής) στη Γραμματεία της Σχολής: Πειραιώς 35, 10:00-16:00.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα δικαιολογητικά και την ύλη των εξετάσεων δίνονται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου www.n-t.gr και (από τις 21 Αυγούστου) στο τηλέφωνο: 210-5225634.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζώα προκάλεσαν την κατολίσθηση στα Χανιά


Στην Εντατική νοσηλεύεται μία άτυχη γυναίκα.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων, σε κατάσταση καταστολής, νοσηλεύεται η νεαρή γυναίκα η οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι από πτώση πέτρας ενώ βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο.

Το ατύχημα σημειώθηκε στις 8:45 το πρωί της Κυριακής και ενώ το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε μαζί με τρία άτομα, κατευθυνόταν από το Ελαφονήσι προς τα Χανιά.

Λίγο πριν την είσοδο της σήραγγας Τοπολίων, όπου υπάρχει φωτεινός σηματοδότης, το όχημα με τους τέσσερις επιβαίνοντες και περίπου άλλα 30 οχήματα περίμεναν να ανάψει το πράσινο για να μπουν μέσα στη σήραγγα.

Εκείνη την ώρα, πέτρα περίπου 5 κιλών αποκολλήθηκε και έπεσε πάνω στη γυάλινη οροφή του αυτοκινήτου, τραυματίζοντας την άτυχη γυναίκα στο κεφάλι, ενώ ελαφρά από θραύσματα γυαλιού τραυματίστηκε μια συνεπιβάτης της.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικό όχημα από την Κίσσαμο, αστυνομικοί, καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τις δύο γυναίκες στο νοσοκομείο Χανίων.

Το πρωί, με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Αποστόλου Βουλγαράκη, μετέβη στην περιοχή κλιμάκιο μηχανικών της Αντιπεριφέρειας προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία και να συντάξει τεχνική έκθεση.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, δεν αποκλείεται για λόγους ασφαλείας να κλείσει ο δρόμος, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί μόλις του κοινοποιηθεί η έκθεση αυτοψίας των μηχανικών.

Στον δρόμο που συνέβη το περιστατικό πραγματοποιούνται έργα αντιστήριξης με την τοποθέτηση πλεγμάτων, καθώς και στο παρελθόν είχαν αναφερθεί καταπτώσεις βράχων.

Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 90% ενώ ο δρόμος άνοιξε προσωρινά, για τη θερινή περίοδο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συγκοινωνιακές ανάγκες της περιοχής, καθώς μέσω της σήραγγας Τοπολίων συνδέονται, ως βασικός δρόμος πρόσβασης, τα Χανιά και η ευρύτερη περιοχή τους με το Ελαφονήσι.

Στο συγκεκριμένο σημείο, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, έχουν τοποθετηθεί πλέγματα σε ύψος από 5 έως και 20 μέτρα ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν συμπληρωματικά πλέγματα ασφαλείας.

Όσον αφορά τα αιτία της πτώσης της πέτρας, ο κ. Βουλγαράκης εκτίμησε ότι οφείλεται σε ζώα τα οποία προφανώς εγκλωβίστηκαν από τα πλέγματα και στην προσπάθειά τους να βρουν διέξοδο προς τα πάνω, προκάλεσαν την κατολίσθηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα ζώα-θεραπευτές χαρίζουν ελπίδα


Σκύλοι, δελφίνια, αλπακά και... Μαϊμούδες- Δείτε τις φωτογραφίες.

Για κάποιους είναι διαφορετικά είδη, με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη. Για άλλους είναι ενοχλητικά και για άλλους πηγή φαγητού. Για τους ανθρώπους στις φωτογραφίες που ακολουθούν, τα ζώα είναι πηγή ελπίδας και ανακούφισης. Από αλπακά μέχρι δελφίνια κι από σκύλους μέχρι μαϊμούδες, τα λεγόμενα «ζώα θεραπείας» συμβάλλουν στη ανακούφιση και κάνουν πολύτιμη παρέα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Δείτε τις φωτογραφίες του ΤΙΜΕ



Ένα κορίτσι ταΐζει ένα πρόβατο στη «διαδραστική φάρμα» στην περιοχή Tecpan κοντά στην πόλη της Γουατεμάλας. Η εκδρομή οργανώθηκε από την «Meritorious Committee for the Blind and Deaf of Guatemala» και τη φάρμα. Πενήντα οκτώ παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε όρασης είτε ακοής, συμμετείχαν σε θεραπεία με τη βοήθεια ζώων (Animal Assisted Therapy) με στόχο να βοηθηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την κοινωνική ένταξη.



Η 10χρονη Carissa Boulden φιλά την Princess, το αγαπημένο της πόνυ που στέκεται δίπλα στο κρεβάτι της, στο σπίτι της στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Η Princess έχει πρόσβαση σε όλους τους χώρους του σπιτιού, τρώει με την οικογένεια και ταυτόχρονα παρέχει θεραπεία στην Carissa που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση.



Ένα παιδί με αναπηρία «σκαρφαλώνει» πάνω σε άλογο στη Γκουανταλαχάρα. Το σχολείο στο οποίο φοιτά επιδιώκει να συνδυάσει την παράδοση της ιππασίας με την κοινωνική ένταξη ανθρώπων που έχουν αναπηρίες ως αποτέλεσμα ατυχημάτων.



Οι εικονιζόμενοι δύτες και παιδαγωγοί κολυμπούν με δελφίνια κατά τη διάρκεια της θεραπείας της 3χρονης Ayse στην Τουρκία. Το κοριτσάκι πάσχει από εγκεφαλική παράλυση.



Ο μικρός Geovany Gonzalez στον Παναμά, που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, απολαμβάνει τη θεραπεία του με τη Fiona, ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί θεραπείας στο Ίδρυμα Colitas. Το Ίδρυμα χρηματοδοτεί πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν εκπαιδευμένοι σκύλοι για θεραπευτικούς σκοπούς και βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και εφήβων με πνευματικές και σωματικές αναπηρίες.



Η θεραπεία του 9χρονου Juwann Pemberton, στο δημόσιο σχολείο Bobby Orr στον Καναδά, περιλαμβάνει και ένα 4χρονο αλπακά, τον Ozzy. Η θεραπεύτρια του Juwann, Nancy Hutchinson, ταΐζει τον Ozzy με το χέρι της και ο Juwann απολαμβάνει ένα τρυφερό… τετ α τετ.



Στο Newtown του Κονέκτικατ σημειώθηκε τον Ιανουάριο το δεύτερο πιο αιματηρό περιστατικό με πυροβολισμούς σε σχολείο, στην αμερικανική ιστορία. Εκπρόσωποι οργανώσεων που χρησιμοποιούν σκύλους για την ανακούφιση του μετατραυματικού στρες από συνθήκες κρίσης συμμετέχουν, με τους τετράποδους «θεραπευτές» σε συνάντηση για το μέλλον του εν λόγω σχολείου.



Ο 10χρονος θηλυκός καπουτσίνος Toby εκπαιδεύεται στο πρόγραμμα της οργάνωσης «Helping Hands: Monkey Helpers for the Disabled» στη Βοστώνη. Η οργάνωση έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερες από 93 μαϊμούδες για να ζουν και να βοηθούν ανθρώπους με παράλυση ή αναπηρία. Το πρόγραμμα διαρκεί 2-3 χρόνια.



Στο Κολοράντο των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο παίδων της περιοχής τα σκυλιά όχι απλά επιτρέπονται αλλά επιβάλλονται. Στο νοσοκομείο λειτουργεί πρόγραμμα με σκύλους θεραπείας από το 1984 και ονομάζεται Prescription Pet Program. Όπως φαίνεται η 14χρονη Elizabeth Blue-Norton, ασθενής στο εν λόγω νοσοκομείο, απολαμβάνει ιδιαίτερα την επίσκεψη της μικρής Brownie.



Ο Jack Cutler χαϊδεύει την Tootsie, άλογο μινιατούρα, στο κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων Total Life στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Με τις ήρεμες προσωπικότητές τους και το μικρό μέγεθός τους η Tootsie και η Carmen εργάζονται αποτελεσματικά ως ζώα θεραπείας. Ο ιδιοκτήτης τους Sandy Spooner ίδρυσε το «Horse Hugs» για να αναδείξει τη μοναδική τους ικανότητα να βοηθούν ασθενείς σε νοσοκομεία, ιδρύματα και εγκαταστάσεις φιλοξενίας να αντιμετωπίσουν τον πόνο, τη μοναξιά και την κατάθλιψη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλατικό τριήμερο στα Καλάβρυτα


Φεστιβάλ για όλες τις ηλικίες.

Το δεύτερο Ποδηλατικό Φεστιβάλ στο Χελμό διοργανώνουν το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων και το Δημοτικό Στάδιο Καλαβρύτων, από τις 30 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου.

Με κέντρο τη Βαθειά Λάκκα, οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο 3ημερο φεστιβάλ καλύπτουν όλη σχεδόν τη γκάμα εμπειρίας αναβατών, απευθυνόμενες σε έμπειρους και αθλητές, σε μέτριους, αλλά ακόμη και σε αρχάριους αναβάτες ποδηλάτου, κάθε ηλικίας και διάθεσης.

Για τους downhill αναβάτες υπάρχει το ανανεωμένο, γρήγορο και απαιτητικό μονοπάτι που ξεκινά από την κορυφή «Νεραϊδόραχη» του Χελμού και καταλήγει στη «Βαθειά Λάκκα». Με τα 490 μέτρα υψομετρικής διαφοράς και τα 2100 μέτρα μήκους του, δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Θα διατεθεί για άπειρες καταβάσεις με τη βοήθεια του αναβατήρα Στύγα που θα ανεβάζει τους αναβάτες στην κορυφή ξανά και ξανά. Ο κύκλος κορυφή-βάση-κορυφή διαρκεί περίπου 30 λεπτά, πράγμα που σημαίνει μάξιμουμ δεκατέσσερις καταβάσεις την ημέρα.

Για τους αναβάτες που αναζητούν διαφορετικού τύπου αδρεναλίνη θα υπάρχει το τεράστιο μπαλόνι της Funbag για πολλές, αξέχαστες απογειώσεις και τρελά κόλπα.

Επίσης, φέτος για πρώτη φορά θα υπάρχει η οργανωμένη περιήγηση στο Χελμό μέσω μιας κατηφορικής στο μεγαλύτερό της μήκος διαδρομής, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων που θα αναδείξει κάποια από τα ωραιότερα σημεία ενδιαφέροντος στο ωραίο μας βουνό, όπως η Μαυρολιμνη, του πουλιού η βρύση, το αστεροσκοπείο Αρίσταρχος και το καταφύγιο του Χελμού. Κανένα μυστικό του Χελμού (και του σύμπαντος!) δεν θα μείνει μυστικό.

Τέλος για εκείνους που βλέπουν το ποδήλατο λιγότερο σαν αδρεναλίνη και άσκηση αλλά περισσότερο σαν αναψυχή, θα διοργανωθεί ομαδική κατάβαση από το Χιονοδρομικό στα Καλάβρυτα επί ασφαλτοστρωμένου δρόμου μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων. Το βράδυ του Σαββάτου 30/8, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα γίνει πάρτι για όλους στα Καλάβρυτα με πολλή μουσική και ξεφάντωμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωση για 37χρονο άνεργο δανειολήπτη


Πώς έσωσε το σπίτι του - Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων
.
«Σανίδα σωτηρίας» μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων υπέρ ενός 37χρονου ανέργου δανειολήπτη.

Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης με την απόφαση που βγήκε, διέσωσε όχι μόνο την πρώτη κατοικία του, αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του.

Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών, πρόκειται για άνεργο, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών, ο οποίος είχε χρέος σε μία τράπεζα συνολικού ύψους 28.336,65 ευρώ.

Ο 37χρονος είχε περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσει το χρέος του, χωρίς η αδυναμία αυτή να οφείλεται σε δόλο.

Η σύζυγός του εργάζεται ως εποχική ξενοδοχοϋπάλληλος και επίσης λαμβάνει γεωργικό εισόδημα με βάση το αντικειμενικό σύστημα και επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Περιουσιακά στοιχεία διαθέτει 1) μία κατοικία 61 τ.μ 2) ένα αγροτεμάχιο 2000 τ.μ. και 3) ένα αυτοκίνητο έτους κατασκευής 1996.

Επί των παραπάνω αναφερομένων, το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να εξαιρεθούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία από την ρευστοποίηση, αφού όρισε ρύθμιση του χρέους 100 ευρώ μηνιαίως για τέσσερα έτη. Δηλαδή θα πληρώσει (100χ48= 4800) σύμφωνα με τις οικονομικές και οικογενειακές δυνατότητες του δανειολήπτη. Για την διάσωση της κατοικίας αφού του παρεχωρήθη τετραετής περίοδος χάριτος καλείται να το πληρώσει σε 10 χρόνια δηλαδή σε 120 μηνιαίες δόσεις.

Ο δανειολήπτης σώζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικία, αγροτεμάχιο, αυτοκίνητο. Του χορηγείται τετραετής περίοδος χάριτος
και ρύθμισε την πρώτη δόση του δανείου έτσι όπως μπορεί.

Η απόφαση αυτή, κατά την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ανοίγει ακόμα τον «δρόμο» για τους φοβισμένους από τις τράπεζες δανειολήπτες, οδηγώντας τους, να εντάξουν τα δάνεια τους στο νόμο Κατσέλη.


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία για απόπειρα βιασμού στην Ηλεία


Αρνείται τις κατηγορίες ο 20χρονος.

Θύμα απόπειρας βιασμού κατήγγειλε πως έπεσε μια 45χρονη από την περιοχή των Λεχαινών το απόγευμα της Κυριακής από έναν 20χρονο.

Σύμφωνα με το ilialive, η 45χρονη υποστήριξε πως δέχθηκε επίθεση από το νεαρό με προφανείς σκοπούς, κάτι όμως που δεν κατάφερε.

Η κινητοποίηση των Αρχών στην περιοχή ήταν άμεση και μετά από λίγο έγινε η προσαγωγή του φερόμενου ως δράστη.

Εκείνος έδωσε τη δική του εκδοχή για το περιστατικό, αρνούμενος μια τέτοια πράξη.

Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση «πάρκαρε» αυτοκίνητα και στον Πύργο


Παντού υπάρχουν εγκαταλελειμμένα Ι.Χ.

Με πινακίδες ή χωρίς δεκάδες αυτοκίνητα βρίσκονται ακινητοποιημένα στους δρόμους του Πύργου (και όχι μόνο!) λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν έχοντας παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας. Σε κάποιες άλλες υπάρχουν, με τις πινακίδες αλλά χωρίς καμία άλλη υποχρέωση να έχει καλυφθεί από τους κατόχους τους.

Σε ένα «οδοιπορικό» που έκανε το ilialive.gr σε γειτονιές της πόλης, έγινε γνωστό ότι έχουν εγκαταλειφθεί και πολυτελή οχήματα, αλλά και πολλά «καθημερινά» Ι.Χ.

Οι εικόνες με τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα δεν υπάρχουν μόνο στον Πύργο. Υπάρχουν πλέον σε όλη τη χώρα…


Διαβάστε περισσότερα...

Παγίδα θανάτου το τραμπολίνο για 9χρονη στις ΗΠΑ


Ισχυροί άνεμοι το πήραν και το σήκωσαν κυριολεκτικά ενώ έπαιζε σε αυτό.

Τραγικό θάνατο εν ώρα παιχνιδιού βρήκε μια 9χρονη στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Oaklee Sidwell έπαιζε στο τραμπολίνο της στην αυλή του σπιτιού της στην μικρή πόλη Panguitch, όταν ισχυροί άνεμοι την πήραν και τη σήκωσαν κυριολεκτικά μαζί με το τραμπολίνο στέλνοντας την σε απόσταση μεγαλύτερη των 45 μέτρων.

Όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της περιοχής το άτυχο κορίτσι έπαιζε με τους φίλους της, ήταν όμως η τελευταία που είχε μείνει πάνω στο τραμπολίνο βάζοντας τα παπούτσια της, όταν «χτύπησαν» οι ισχυροί άνεμοι. H Οaklee έπεσε από το τραμπολίνο όταν αυτό υπερίπτατο κάπου στα μισά της διαδρομής πριν καταλήξει σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους το τραμπολίνο είχε στηθεί κανονικά και ήταν δεμένο στο έδαφος, ενώ διέθετε και δίχτυ ασφαλείας.

Αρχικά η 9χρονη μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής με αρκετά τραύματα και από εκεί διακομίστηκε σε νοσοκομείο για παιδιά όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.

Παγίδα θανάτου το τραμπολίνο για 9χρονη στις ΗΠΑ


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταφορά ασθενούς με εντολή Αβραμόπουλου


Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ, απογειώθηκε, αεροσκάφος (Embraer ERJ-135) από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας με προορισμό την Βενετία, με σκοπό την μεταφορά 47χρονου ασθενούς, ο οποίος πάσχει από Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση. Τον ασθενή συνοδεύει ομάδα ιατρών.

Τα έξοδα της πτήσης του αεροσκάφους καλύπτονται από το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παραπάνω μεταφορά μοσχευμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο της προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στο κοινωνικό σύνολο.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα νέα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία


Στη δημοσιότητα δόθηκε η υπουργική απόφαση που περιέχει τον νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση:


Επιβολή Κυρώσεων, κατά Δέσμια Αρμοδιότητα του Επιθεωρητή Εργασίας, κατά τη διαπίστωση Αδήλωτης Εργασίας


α) Ειδικός Επιθεωρητής Εργασίας ή Επιθεωρητής Εργασίας που διαπιστώνει τη μη αναγραφή εργαζομένου στον ισχύοντα πίνακα προσωπικού που τηρείται από τον εργοδότη, επιβάλλει διοικητική κύρωση (πρόστιμο) σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσης, κατά δέσμια αρμοδιότητα, χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του για παροχή εξηγήσεων ως κατωτέρω:


Παράβαση: Μη αναγραφή εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού .


Επιβαλλόμενο πρόστιμο: ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί (18) δεκαοχτώ μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο - υπάλληλο και το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί τετρακόσιες τρεις (403) ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο - εργατοτεχνίτη, ανάλογα με την ηλικιακή διάκριση που θεσπίζει η υποπαράγραφος ΙΑ 11 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 .


Συγκεκριμένα για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο




Μισθός
 Επί Μήνες Εργασίας
Επιβαλλόμενο Πρόστιμο
Για υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών
586,08
18
10.549,44 €
Για υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών
510,95
18
9.197,10 €

Ημερομίσθιο
Επί Ημέρες Εργασίας
Επιβαλλόμενο Πρόστιμο
Για εργατοτεχνίτη ηλικίας   άνω των 25 ετών
26,18
403
10.550,54 €
Για εργατοτεχνίτη ηλικίας κάτω των 25 ετών
22,83
403
9.200,49  €


β) Σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης / εργοδότη για την παραπάνω παράβαση, επιβάλλεται, πέραν των ανωτέρω χρηματικών προστίμων, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης στις οποίες έχει διαπραχθεί η παράβαση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδάφιο β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 23 σε συνδυασμό με το εδάφιο Β. της παραγράφου 1 του άρθρου 24 , του ν. 3996/2011, όπως ισχύει.

Άρθρο 2


Επιβολή Κυρώσεων, κατά Δέσμια Αρμοδιότητα του Επιθεωρητή Εργασίας, κατά τη διαπίστωση παραβάσεων του εδάφ. β΄ της παρ. 4 και της παρ.7, του άρθρου 24 Ν. 3996/2011, όπως ισχύει.


Ειδικός Επιθεωρητής Εργασίας ή Επιθεωρητής Εργασίας που διαπιστώνει την τέλεση των παραβάσεων που αναφέρονται στο εδάφ. β΄ της παρ. 4 και στην παρ.7 άρθ. 24 Ν. 3996/2011, όπως ισχύει, επιβάλλει διοικητική κύρωση (πρόστιμο), αμελλητί, κατά δέσμια αρμοδιότητα χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων ως κατωτέρω:


Ι) Παραβάσεις:


α) Μη επίδειξη ειδικού βιβλίου υπερωριών.


β) Μη επίδειξη βιβλίου ημερησίων δελτίων απασχολουμένου προσωπικού οικοδομικών και τεχνικών έργων.


γ) Μη επίδειξη εντύπων όρων ατομικών συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, όπου αυτά τηρούνται (έδρα ή υποκατάστημα ή παράρτημα ή χωριστές εγκαταστάσεις ή κεντρικό σύστημα διοίκησης ή διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, οικονομικές υπηρεσίες κλπ).


δ) Μη επίδειξη εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών προσωπικού για το τελευταίο τουλάχιστον τρίμηνο, όπου αυτά τηρούνται (έδρα ή υποκατάστημα ή παράρτημα ή χωριστές εγκαταστάσεις ή κεντρικό σύστημα διοίκησης ή διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού ή οικονομικές υπηρεσίες κλπ).


Επιβαλλόμενο πρόστιμο για κάθε επιμέρους παράβαση :


α) Για επιχείρηση /εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 1 έως 10 πρόστιμο: Τριακόσια ευρώ (300,00 €).


β) Για επιχείρηση/εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 11 έως 50 πρόστιμο : Χίλια ευρώ (1.000,00 €).


γ) Για επιχείρηση/ εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 51 έως 150 πρόστιμο: Δύο χιλιάδες ευρώ (2.000,00 €).


δ) Για επιχείρηση/ εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 151 έως 250 πρόστιμο: Τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000,00 €).


ε) Για επιχείρηση/εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 251 και άνω πρόστιμο: Πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000,00 €).


II) Παράβαση: Μη επίδειξη πιστοποιητικού απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες.

Επιβαλλόμενο πρόστιμο:


α) Για επιχείρηση /εργοδότη χαμηλής κατηγορίας επικινδυνότητας: Επτά χιλιάδες διακόσια ευρώ (7.200,00 €).


β) Για επιχείρηση /εργοδότη μεσαίας κατηγορίας επικινδυνότητας :Δέκα χιλιάδες ευρώ (10.000,00 €).


γ) Για επιχείρηση /εργοδότη υψηλής κατηγορίας επικινδυνότητας : Δέκα πέντε χιλιάδες ευρώ (15.000,00 €).


Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης τα πλοία κατατάσσονται σε τρεις (3) κατηγορίες επικινδυνότητας:

(Υ) Υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας


(Μ) Μεσαία κατηγορία επικινδυνότητας


(Χ) Χαμηλή κατηγορία επικινδυνότητας.


Στην Υψηλή (Υ) κατηγορία υπάγονται:

α. Τα Δ/Ξ (πετρελαιοφόρα, υγραεριοφόρα κλπ.) εφόσον σ’ αυτά εκτελούνται:


− εργασίες για τις οποίες προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία η έκδοση πιστοποιητικού απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια διάρκειας το πολύ 36 ωρών ή − εργασίες σε κλειστούς χώρους, που περιείχαν καύσιμα, εύφλεκτα ή άλλα υλικά που μπορεί να αποκτήσουν επικίνδυνες φυσικοχημικές ιδιότητες από τις εκτελούμενες εργασίες ή − θερμές εργασίες:


α1. σε χώρους που γειτνιάζουν με χώρους φορτίου ή


α2. στο αντλιοστάσιο και στα δίκτυα μεταφοράς φορτίων.


β. Όλα τα πλοία εφόσον σ’ αυτά εκτελούνται εργασίες που απαιτούν την ταυτόχρονη παρουσία άνω των 150 εργαζομένων.


Στη Μεσαία (Μ) κατηγορία υπάγονται:

α. Τα Δ/Ξ (πετρελαιοφόρα, υγραεριοφόρα κλπ.) εφόσον σ΄ αυτά εκτελούνται εργασίες αποκλειστικά και


μόνο εκτός των χώρων φορτίου και φυσικά εφόσον δεν εμπίπτουν σε μία από τις περιπτώσεις της Υψηλής


κατηγορίας επικινδυνότητας.


β. Τα πλοία κατά τη διάρκεια που λαμβάνουν χώρα εργασίες βαφής σε εσωτερικούς χώρους ή εργασίες


αμμοβολής ή εργασίες υδροβολής.


γ. Τα πλοία εφόσον σ΄ αυτά εκτελούνται εργασίες για τις οποίες προβλέπεται:


• η χρήση ικριωμάτων όγκου συνολικά άνω των 500 m3 ή


• η χρήση σιδήρου άνω των 70.000 Kgs.


δ. Τα πλοία εφόσον σ’ αυτά εκτελούνται εργασίες που απαιτούν την ταυτόχρονη εργασία 50 έως 150 εργαζομένων.


Στη Χαμηλή (Χ) κατηγορία υπάγονται:


Όλα τα λοιπά πλοία και για εργασίες που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, καθώς και τα ναυπηγούμενα μετά την καθέλκυσή τους και εφόσον δεν απαιτούν την ταυτόχρονη εργασία περισσοτέρων των 49 εργαζόμενων.


IIΙ) Παράβαση: μη επίδειξη πιστοποιητικού ελέγχου ανυψωτικών μηχανημάτων, ανά μηχάνημα έργου.


Επιβαλλόμενο πρόστιμο ανά περίπτωση : Δύο χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (2.500,00 €)


Άρθρο 3


Δελτίο Ελέγχου και Πράξης Επιβολής Προστίμου


α) Για την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων (προστίμων) των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, συντάσσεται και επιδίδεται επί τόπου Δελτίο Ελέγχου, με το οποίο βεβαιώνεται το είδος της παράβασης, και συντάσσεται και επιδίδεται άμεσα, και όχι αργότερα από πέντε (5) ημέρες από το Δελτίου Ελέγχου, Πράξη Επιβολής Προστίμου, με την οποία προσδιορίζεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα ανωτέρω άρθρα 1 και 2 της παρούσης, το ύψος της κύρωσης (προστίμου) που αντιστοιχεί στην βεβαιωθείσα παράβαση. Η πράξη επιβολής προστίμου κατά τα ανωτέρω κοινοποιείται, με απόδειξη ,στον παραβάτη.


β) Η Πράξη Επιβολής Προστίμου, για την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων των άρθρων 1 και 2 της παρούσας από τον αρμόδιο Επιθεωρητή Εργασίας, αποτελεί νόμιμο τίτλο για την είσπραξη του προστίμου.


Το πρόστιμο καταβάλλεται στην αρμοδία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) και εισπράττεται ως δημόσιο έσοδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει, μέσα σε προθεσμία δέκα εργασίμων ημερών (10) από την ημερομηνία επίδοσης της Πράξης Επιβολής Προστίμου.


γ) Στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής του βεβαιωμένου προστίμου από την παραβάτρια επιχείρηση / εργοδότη, παρέχεται έκπτωση ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) επί του επιβληθέντος προστίμου για τις παραβάσεις που απαριθμούνται στα άρθρα 1 και 2 της παρούσας, διαφορετικά η έκπτωση δεν ισχύει. Στην περίπτωση αυτή, η εργοδότρια / επιχείρηση υποχρεούται εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την επομένη της καταβολής του προστίμου στη αρμοδία Δ.O.Y. να καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ το σχετικό πρωτότυπο διπλότυπο είσπραξης.


δ) Κατά της Πράξης Επιβολής Προστίμου ασκείται προσφυγή ουσίας ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου μέσα σε εξήντα ημέρες από την επίδοση της. Μέσα στην ίδια προθεσμία η προσφυγή κοινοποιείται με μέριμνα του προσφεύγοντος και με ποινή απαραδέκτου στην αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκηση αυτής δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της πράξης επιβολής προστίμου.


Άρθρο 4

Υπολογισμός αριθμού εργαζομένων σε περιπτώσεις επιχειρήσεων / εργοδοτών με παραρτήματα, υποκαταστήματα ή χωριστές εγκαταστάσεις


Για την επιβολή των κυρώσεων (προστίμων) που ορίζονται στις περιπτώσεις Ι α) και Ι β) του άρθρου 2 της παρούσας σε επιχειρήσεις / εργοδότες με παραρτήματα, υποκαταστήματα ή χωριστές εγκαταστάσεις, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων στον τόπο διενέργειας του ελέγχου.


Άρθρο 5


Ισχύς της απόφασης


Η απόφαση αυτή ισχύει από 15-09-2013.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

580 τυχεροί στις σχολές αστυνομίας


Συνολικά 580 θέσεις προσφέρουν οι αστυνομικές σχολές στους επιτυχόντες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι όμως θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές και θα ξεκινήσουν τη φοίτησή τους το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι πόρτες των αστυνομικών σχολών έχουν "κλειδώσει" για δύο χρόνια, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο, δεν υπήρχε δυνατότητα απορρόφησης των αποφοίτων τους. Με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Αστυφυλάκων καθορίστηκε στους 500 και στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας στους 80.

Ειδικότερα, οι 500 προσφερόμενες θέσεις στη Σχολή Αστυφυλάκων, τις οποίες θα διεκδικήσουν οι φετινοί επιτυχόντες, θα κατανεμηθούν ως εξής:

-Οι 422 θα καλυφθούν από υποψήφιους Γενικών Λυκείων και οι 48 από απόφοιτους προηγούμενων ετών (βάσει της βαθμολογίας που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά το έτος που αποφοίτησαν).

-Επιπλέον 15 θέσεις θα δοθούν σε υποψήφιους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και οι οποίοι υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες (γονείς και τέκνα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών), ενώ στις αστυνομικές σχολές θα εισαχθούν άλλα 15 άτομα με απολυτήριο Ημερησίου Επαγγελματικού Λυκείου ή πτυχίο Β΄ Κύκλου Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων.

Αντίστοιχα, η κατανομή των συνολικά 80 θέσεων στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας καθορίζεται ως εξής:

-70 θέσεις θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων που διεξήχθησαν τον Μάιο.

-Οκτώ οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών.

-Δύο οι επιτυχόντες που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξανά στο εδώλιο ο Πιστόριους


Η δίκη του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κατηγορείται για το φόνο της αγαπημένης του Ρίβα Στίνκαμπ, θα πραγματοποιηθεί από τις 3 ως τις 20 Μαρτίου 2014, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης

"Θα πραγματοποιηθεί από τις 3 ως τις 20 Μαρτίου", δήλωσε ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ κατά την έναρξη αυτής της διαδικαστικής ακροαματικής συνεδρίασης, στη διάρκεια της οποίας ο Πιστόριους πληροφορήθηκε επίσης τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Ο 26χρονος Πιστόριους εμφανίσθηκε στο δικαστήριο μαζί με την αδελφή του Εμέ και τον αδελφό του Καρλ, με τους οποίους προσευχήθηκε πριν αρχίσει η συνεδρίαση. Οι τρεις τους κρατιούνταν από τα χέρια, όσο η Εμέ απήγγελλε μια προσευχή. Ο Πιστόριους είχε την πλάτη γυρισμένη στις κάμερες, αλλά δάκρυα κυλούσαν στα μάτια του.

Στη διάρκεια της σύντομης ακροαματικής συνεδρίασης, ο αθλητής παρέλαβε το οκτασέλιδο κατηγορητήριο.

Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν δεν αναγνώσθηκαν στο δικαστήριο.

Η εισαγγελία σχεδιάζει να καλέσει 107 μάρτυρες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Μερικοί από τους μάρτυρες θα καταθέσουν ότι "άκουσαν μια γυναίκα να φωνάζει, ακολούθησαν στιγμές σιωπής, μετά άκουσαν πυροβολισμούς κι άλλες φωνές", σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο αθλητής κατηγορείται για φόνο εκ προμελέτης και παράνομη κατοχή πυρομαχικών. Για την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης κινδυνεύει με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Θα δικαστεί από ένα και μόνο δικαστή, καθώς η Νότια Αφρική δεν χρησιμοποιεί το σύστημα των ενόρκων.

Σήμερα το τοπ μόντελ Ρίβα Στίνκαμπ θα γιόρταζε τα 30α γενέθλιά της, αν δεν είχε σκοτωθεί με πολλές σφαίρες μέσα στη νύκτα από τον Όσκαρ Πιστόριους, στις πρώτες ώρες της 14ης Φεβρουαρίου, της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Ο παραολυμπιονίκης δεν αρνήθηκε πως σκότωσε τη φιλενάδα του πυροβολώντας μέσα από την κλειστή πόρτα της τουαλέτας στην κατοικία του στην Πρετόρια. Όμως οι δικηγόροι του, μεταξύ των καλύτερων του νοτιοαφρικανικού δικηγορικού σώματος, υποστηρίζουν πως επρόκειτο για ατύχημα και πως ο αθλητής πανικοβλήθηκε επειδή πίστεψε πως ένας διαρρήκτης είχε μπει στο σπίτι από το παράθυρο της τουαλέτας.

Ο Πιστόριους αποφυλακίσθηκε με εγγύηση μια εβδομάδα μετά το φόνο.

\


Διαβάστε περισσότερα...

Οι 8 στους 10 «έφαγαν» τη μείωση του ΦΠΑ


Μόνο δύο στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έριξαν τις τιμές και ζήτησαν να προμηθευτούν το ειδικό σήμα με το οποίο πιστοποιείται η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 23%.

Μπορεί πριν από την έναρξη ισχύος του πιλοτικού μέτρου της μείωσης του φόρου οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων να υπολόγιζαν ότι περίπου οι μισοί επαγγελματίες θα ανταποκριθούν στο «κάλεσμα» για μειώσεις στις τιμές των προϊόντων εστίασης, ωστόσο μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την έρευνα του «Εθνους» αλλά και τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, μόλις δύο στους δέκα επιχειρηματίες άλλαξαν τους τιμοκαταλόγους τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, από τους περίπου 70.000 ιδιοκτήτες εστιατορίων το ειδικό σήμα που πιστοποιεί τη μείωση τιμών έχουν προμηθευτεί μέχρι σήμερα οι 15.000, που αντιστοιχούν στο 21,4% του συνόλου των επιχειρήσεων εστίασης.

Αυτό ήταν, σε γενικές γραμμές, το βασικό συμπέρασμα σχετικής έρευνας του «Εθνους» σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συμπέρασμα που επιβεβαιώνει τα σχετικά ρεπορτάζ των πρώτων ημερών. Σε ενδεικτική περίπτωση μεγάλης αλυσίδας ταχυφαγείων, οι νέες τιμές τιμοκαταλόγου ήταν μειωμένες κατά 8%, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις αντίστοιχες του παρελθόντος. Στους νέους τιμοκαταλόγους, ωστόσο, οι παλιές τιμές εμφανίζονταν ελαφρώς «τσιμπημένες» προς τα επάνω, γεγονός που περιέπλεκε τη σύγκριση ανάμεσα στις παλιές και τις νέες τιμές.



Μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς αναφέρει συγκεκριμένα πως μέχρι σήμερα 15.000 επιχειρήσεις έχουν παραλάβει το ειδικό σήμα, ενώ εκτιμά ότι έως τα τέλη Αυγούστου οι επιχειρήσεις εστίασης που θα έχουν προμηθευτεί το σήμα θα ξεπεράσουν τις 30.000.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, το ποσοστό συμμετοχής επιχειρήσεων στη συμφωνία μείωσης του ΦΠΑ θα έχει ανέλθει στο 42,8%. Δηλαδή σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις θα έχει μετακυλίσει τη μείωση στους τιμοκαταλόγους.



Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Γκόφας.

«Παρά πάντως τη μεγάλη καθυστέρηση, η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί θετικό μέτρο στη σωστή κατεύθυνση, μιας και επιδιορθώνει μερικώς το λάθος της, προ διετίας, αύξησης στο 23%», επισημαίνει ο κ. Καββαθάς. «Εκτιμούμε ότι θα δώσει την απαραίτητη ανάσα που χρειάζονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν κάπως τη ρευστότητά τους, αφού θα κληθούν να αποδώσουν λιγότερο ΦΠΑ. Σημειώστε ότι, εδώ και δύο χρόνια, δεν υπάρχει κερδοφορία στον κλάδο της εστίασης. Η αθροιστική μείωση του κύκλου εργασιών κατά τα τρία τελευταία χρόνια είναι της τάξης του 80%. Σε ό,τι αφορά τον συνολικό, ετήσιο κύκλο εργασιών, από τα 11,5 δισ. ευρώ του 2008 φτάσαμε στα εκτιμώμενα 6,5 δισ. ευρώ του 2013».

«Η πτώση είναι δραματική και η οριζόντια μείωση των εισοδημάτων του κοινού είναι μία μόνο από τις αιτίες», εξηγεί ο Γιώργος Καββαθάς και συμπληρώνει: «Αισιοδοξούμε ότι η σωστή εφαρμογή του μέτρου, σε συνδυασμό και με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή, θα επηρεάσει θετικά και άλλους τομείς όπως το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών. Εμείς, ως ομοσπονδία, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν τοπικά σωματεία, όπως για παράδειγμα στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, τα σήματα τα χειρίζονται οι δήμοι και τα επιμελητήρια. Τα σχόλια, πάντως, των ίδιων των επιχειρηματιών διίστανται.

Ο κ. Νίκος Ηλιόπουλος, ιδιοκτήτης γνωστής επιχείρησης στο Κολωνάκι που ανήκει στην υψηλή κατηγορία τιμών, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει το ειδικό σήμα: «Εχουμε προχωρήσει σε πραγματική, όχι εικονική, μείωση τιμών κατά 25%. Εχουμε σταθερούς πελάτες εδώ και 18 χρόνια που το πιστοποιούν στην πράξη με τα ίδια τους τα μάτια. Και να θέλουμε, δεν μπορούμε να τους κοροϊδέψουμε. Με άλλα λόγια, έχουμε προσπεράσει στην πράξη τη λογική του σήματος και τη μέση έκπτωση του 5% που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει».

Διαφορετική άποψη για το θέμα έχει ο κ. Μιχάλης Κολιός, ιδιοκτήτης επιχείρησης στην Πεντέλη: «Υιοθετήσαμε το μέτρο από την πρώτη στιγμή, παρά το γεγονός ότι οι νέοι, πλαστικοποιημένοι κατάλογοι μας κόστισαν 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο προχωρήσαμε σε μειώσεις της τάξης του 12%».

Στη Θεσσαλονίκη... απορρόφησαν τη μείωση

Ελάχιστοι επαγγελματίες μείωσαν τις τιμές μετά την υποχώρηση του ΦΠΑ. Οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες εστιατορίων και φαστ φουντ της Θεσσαλονίκης... απορρόφησαν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κρατώντας σταθερές τις τιμές, με το επιχείρημα ότι είχαν απορροφήσει και την αύξηση του ΦΠΑ χωρίς να τις αυξήσουν. Ορισμένοι, μάλιστα, μείωσαν τις τιμές αλλά και τις... μερίδες.

«Ο απέναντι έριξε την τιμή στις σαρδέλες από 5,90 σε 5,50, αλλά τώρα βάζει 8 σαρδέλες στη μερίδα, ενώ είχε δώδεκα», είπε στο «Eθνος» εστιάτορας του κέντρου που δεν μείωσε την τιμή, «καρφώνοντας» τον ανταγωνιστή του που τη μείωσε. Πολλοί σκαρφίζονται και άλλους τρόπους να ανεβάσουν τον τζίρο τους, δείχνοντας παράλληλα και την... κοινωνική ευαισθησία τους με τη φαινομενική μείωση τιμών.

Ψητοπωλείο στα Λαδάδικα χρεώνει 1 ευρώ το κουβέρ, δηλαδή 4 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια, ενώ μεγάλη αισχροκέρδεια παρατηρείται και στο εμφιαλωμένο νερό, το οποίο πολλές φορές βάζουν με το έτσι θέλω στο τραπέζι και το χρεώνουν από 1,70 € (το ένα λίτρο) μέχρι... όσο πάει.

Παράγοντες της αγοράς αποκαλύπτουν στην εφημερίδα «Έθνος» πως μεγάλες δυνατότητες αύξησης του κέρδους στον χώρο της εστίασης δίνει το κουβέρ, οι τηγανητές πατάτες και το εμφιαλωμένο νερό.

«Αγοράζουμε 70 λεπτά το κιλό τη φρέσκια πατάτα και πουλάμε 3€ τη μερίδα. Σκεφτείτε πόσες μερίδες δίνει ένα κιλό πατάτες και θα καταλάβετε τι κερδίζουμε», ομολογεί ένας από αυτούς.

«Υπάρχει αργή ανταπόκριση των συναδέλφων», μας επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Γκόφας, προσθέτει, ωστόσο, ότι «το μέτρο θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών, χρειάζεται όμως λίγος χρόνος».

Σύμφωνα με τον κ. Γκόφα, το 20% των καταστημάτων εστίασης της Θεσσαλονίκης έχει μειώσει τις τιμές και έχει προμηθευτεί το ειδικό σήμα, ενώ συνιστά στους συναδέρφους του να ρίξουν τις τιμές, καθώς έχουν περιθώριο κέρδους.

«Εστω ένα 5% μπορούν να μειώσουν τις τιμές. Στο σάντουιτς, για παράδειγμα, μπορεί η τιμή να πέσει 10 με 15 λεπτά. Αφενός είναι σημαντικό για τον καταναλωτή, αφετέρου μπορεί να το αντέξει ο επιχειρηματίας», μας λέει, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ του μέτρου και προς το παρόν υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για τους καταστηματάρχες.

Ευθύνη στους προμηθευτές
Επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης στη Θεσσαλονίκη ρίχνουν την ευθύνη για τη μη μείωση των τιμών στους προμηθευτές. «Πώς να ρίξουμε τις τιμές όταν οι προμηθευτές τις κρατούν σταθερές; Δεν αντέχουμε άλλη μείωση, στο τέλος δεν θα βγαίνουμε. Το μοσχάρι αγοράζεται από τον έμπορο προς 4€/κιλό από το σφαγείο και εγώ το αγοράζω 7-8€/κιλό. Αν το αγόραζα 5,5€/κιλό ή 6€/κιλό, είχα περιθώριο να πουλήσω φτηνότερα το μπιφτέκι, την μπριζόλα και τα άλλα είδη από μοσχάρι», λέει στο «Έθνος» ο Πάνος Δημητρίου, που διατηρεί εστιατόριο στα Λαδάδικα. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι τιμές είναι ήδη πολύ χαμηλές και οι επιχειρηματίες απορρόφησαν δύο φορές την αύξηση του ΦΠΑ


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύνταξη στα 60 για ελεύθερους επαγγελματίες


Ευκαιρίες για έξοδο στα 60 με 35 έτη ασφάλισης κρύβουν οι διατάξεις στο ασφαλιστικό 750.000 ελεύθερων επαγγελματιών. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και ανατροπές, όπως παγίδες, που μπορεί να εγκλωβίσουν τους ασφαλισμένους σε υψηλότερα όρια ηλικίας με σύνταξη όχι μόνο στα 62 αλλά και στα 67.

Μπορεί με τις αλλαγές που έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή από το 2013 οι ελεύθεροι επαγγελματίες να επιβαρύνονται κατά 2 χρόνια στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, πλην όμως οι ασφαλισμένοι που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης μπορούν να εκμεταλλευτούν τα παράθυρα της νομοθεσίας και να κατοχυρώσουν σύνταξη στα 60 αντί για τα 62 ή στα 65 αντί για τα 67. Όσο για τις γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στο ΤΣΑ, τα όρια ηλικίας μπορεί επίσης να έχουν αυξηθεί, αλλά και εδώ υπάρχει το κλειδί της 25ετίας και όσες τα έχουν κλείσει μέχρι το 2012 μπορούν να αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Ακόμη πιο ευνοϊκές είναι οι προϋποθέσεις για τις γυναίκες ασφαλισμένες σε Ταμεία που απορροφήθηκαν από τον ΟΑΕΕ, όπως το Ταμείο Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων καθώς διατηρούν το ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης ως μητέρες με ανήλικο παιδί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για τη διαθεσιμότητα σε περίπτωση συνταξιοδότησης και αναπηρίας


Τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Διευκρινίσεις, ως προς τις οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, έδωσε την Τρίτη το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Μεταξύ άλλων οι διευκρινίσεις αφορούν τις εξαιρέσεις υπαλλήλων, καθώς και τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης.

Έτσι, υπάλληλος που κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εν μέσω διαθεσιμότητας, υποβάλλει την παραίτησή του στον φορέα προέλευσης.

Όσον αφορά την εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα λόγω αναπηρίας:

Υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλος του οποίου ο/η σύζυγος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλος με τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον ΚΦΕ (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος), όπως ισχύει, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ και συνοικεί με αυτόν με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εξαιρείται της διαθεσιμότητας, εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία του πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ισχύ, ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα, εφόσον προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ με ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται, επίσης, ότι εκδίδεται διαπιστωτική πράξη κατάργησης του συνόλου των θέσεων της ειδικότητας που καταργείται και αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων των υπαλλήλων οι οποίοι εξαιρούνται. Η παρούσα διαπιστωτική πράξη κοινοποιείται ηλεκτρονικά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (dipid@ydmed/gov.gr).

Επιπλέον, εκδίδονται ατομικές διαπιστωτικές πράξεις θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις καταργούνται και αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Τέλος, σημειώνεται ότι η δικαστική απόφαση που ορίζει τον δικαστικό συμπαραστάτη πρέπει να είναι τελεσίδικη για να εξαιρεθεί ο υπάλληλος από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Υπάλληλος ο οποίος έχει διοριστεί ειδικός επίτροπος τέκνου δεν εξαιρείται.



Πηγή: http://www.protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλά νέα για τις αρθρίτιδες με νέες μελέτες


Μονοκλωνικό αντίσωμα φέρνει βελτίωση και ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς.
Τα αποτελέσματα 5 ετών από τις κλινικές μελέτες της για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και την ψωριασική
αρθρίτιδα, με τη χρήση της φαρμακευτικής ουσίας γκολιμουμάμπη, παρουσίασε η Merck Sharp & Dohme στο στο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο για τη ρευματολογία, EULAR (European League Against Rheumatism) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μαδρίτη.

Η γκολιμουμάμπη είναι ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει και εξουδετερώνει τον παράγοντα anti-TNF-alpha, μια πρωτεΐνη που όταν παράγεται σε υπερβολικό βαθμό στο σώμα (εξαιτίας χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών) μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και καταστροφές στα κόκαλα, στις αρθρώσεις και στους ιστούς. Η γκολιμουμάμπη, η πρώτη anti-TNF-alpha θεραπεία (η οποία χορηγείται υποδόρια μία φορά το μήνα), έχει εγκριθεί για την θεραπεία της μέτριας ή βαριάς ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη, για την θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας.
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ)

Ειδικά για τη ΡΑ παρουσιάστηκαν τα μακρόχρονα αποτελέσματα 5 ετών από τις 3 κλινικές μελέτες έγκρισης φάσης ΙΙΙ (μελέτες GO-FORWARD, GO-BEFORE και GO-AFTER) σε ασθενείς με μέτρια - σοβαρή ΡΑ που δεν είχαν λάβει προηγουμένως μεθοτρεξάτη, ή που είχαν αποτύχει σε τροποποιητικά της νόσου φάρμακα ή είχαν λάβει προηγουμένως κάποιον άλλον αντι-TNF παράγοντα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, παρατηρήθηκε ότι στα 5 έτη συνεχούς χορήγησης υποδόριας γκολιμουμάμπης (50 mg) μία φορά το μήνα, ποσοστό ασθενών 60 έως 85% παρουσίασε βελτίωση τουλάχιστον κατά 20% - με βάση τα κριτήρια του Αμερικανικού Κολλεγίου
Ρευματολογίας.

"Αυτά τα ευρήματα, τα οποία προήλθαν από μελέτες 5 χρόνων είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς παρέχουν στους ρευματολόγους νέα στοιχεία σχετικά με το πώς ανταποκρίνονται με την πάροδο του χρόνου οι ασθενείς που ζουν με μία χρόνια φλεγμονώδη νόσο, όπως η ΡΑ’, δήλωσε ο Josef Smolen, M.D., καθηγητής και πρόεδρος, του τμήματος της Ρευματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Βιέννης και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και συμπλήρωσε: ‘Η γκολιμουμάμπη συνεχίζει να είναι μια σημαντική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που ζουν με
μέτρια έως σοβαρή ΡΑ’.

Επιπλέον, από τη διεθνή, προοπτική, ανοιχτή μελέτη, φάσης IV ‘GO-MORE’, σε ενήλικους ασθενείς με ενεργή ΡΑ προέκυψε ότι οι ενέσεις
υποδόριας γκολιμουμάμπης (50 mg) που προστέθηκαν στη συμβατική θεραπεία με τροποποιητικά της νόσου φάρμακα (μεθοτρεξάτη,
λεφλουνομίδη) βελτίωσαν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες κλινικής υγείας και τις δηλώσεις των ασθενών.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 3000 ασθενείς με ΡΑ, οι οποίοι λάμβαναν 50 mg γκολιμουμάμπης μία φορά το μήνα για περίοδο 6 μηνών. Η κλινική αποτελεσματικότητα της αγωγής αξιολογήθηκε με βάση τον δείκτη ενεργότητας της νόσου.

‘Η ολοκληρωμένη διαχείριση της ΡΑ που επήλθε μετά τη χορήγηση πρόσθετης θεραπείας γκολιμουμάμπης για 6 μήνες είναι μια πολύ
ευχάριστη εξέλιξη για τους γιατρούς και τους ασθενείς, λόγω των κλινικών βελτιώσεων που αναδείχθηκαν από την επίτευξη ύφεσης στη δραστηριότητα της νόσου και τη μείωση της λειτουργικής ανικανότητας’, δήλωσε ο Bernard Combe, M.D., Ph.D., καθηγητής Ρευματολογίας, τμήμα Ρευματολογίας, Lapeyronie Hospital, Montpellier, στη Γαλλία επικεφαλής ερευνητής της μελέτης GO-MORE. Πρόσθεσε ότι ‘για τους ασθενείς με ΡΑ, αυτά τα ευρήματα παρέχουν πληροφορίες για σημαντικές εξελίξεις στην θεραπεία αυτής της συχνά εξουθενωτικής
ασθένειας’.

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μία χρόνια και εξουθενωτική ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από τρία εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι 70.000 με 100.000 άνθρωποι ζουν με ΡΑ. Ανάμεσα στα συμπτώματα της ΡΑ είναι ο πόνος, η δυσκαμψία και ο περιορισμός των κινήσεων σε ποικίλες αρθρώσεις. Επιπλέον, η ΡΑ, ως εξελισσόμενη νόσος, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παραμόρφωση στις αρθρώσεις ή ακόμη και σοβαρή αναπηρία σε περίπτωση που δε διαγνωσθεί νωρίς ή σε περίπτωση καθυστέρησης στην έναρξη της θεραπείας.

Η ΡΑ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο είναι περισσότερο κοινή στους ενήλικες μεταξύ 30 και 50 ετών και είναι 2 στις 3 φορές πιο διαδεδομένη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η αιτία της ΡΑ είναι άγνωστη, ωστόσο γενετικοί παράγοντες φαίνεται να συμβάλλουν
στην εμφάνιση της ασθένειας.
Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα

Μία ακόμα 5ετής, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη Φάσης III έδειξε ότι οι μηνιαίες υποδόριες ενέσεις γκολιμουμάμπης
προσέφεραν σταθερή βελτίωση στα σημεία και τα συμπτώματα, την φυσική λειτουργικότητα και την κινητικότητα σε 254 από τους 326 (ποσοστό 72%) ασθενείς με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ).

‘Η σταθερή ανακούφιση των ασθενών που καταγράφηκε κατά την διάρκεια της 5ετούς παρακολούθησης είναι ενθαρρυντική εξέλιξη για τους γιατρούς και τους ασθενείς’, είπε ο Jurgen Braun, M.D., επικεφαλής ερευνητής στο κέντρο Ρευματολογίας Ruhrgebiet, καθηγητής Ρευματολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και ερευνητής της μελέτης. ‘Τα δεδομένα όχι μόνο επιβεβαιώνουν τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της μηνιαίας χορήγησης γκολιμουμάμπης, αλλά επίσης επιβεβαιώνουν το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας της ουσίας, όπως έχει ήδη αποδειχθεί από προηγούμενες μελέτες για την γκολιμουμάμπη και άλλες anti-TNF θεραπείες’, κατέληξε ο καθηγητής.

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) ανήκει στην οικογένεια των αξονικών σπονδυλαρθρίτιδων. Είναι η πιο συχνή φλεγμονώδης σπονδυλική διαταραχή στον τομέα των ρευματικών ασθενειών και συνήθως αρχίζει με κύριο σύμπτωμα τον φλεγμονώδη πόνο στη μέση σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 30 ετών. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την σύντηξη της σπονδυλικής στήλης, ενώ μπορεί να προκαλέσει δομικές βλάβες στους γοφούς και σε άλλες αρθρώσεις. Συχνά, η διάγνωση της ΑΣ καθυστερεί καθώς συχνά εκλαμβάνεται
λανθασμένα ως «συνήθης πόνος στη μέση» ή ως μια μη διαφοροποιούμενη αρθρίτιδα. Η ΑΣ είναι συστηματική φλεγμονώδης
ασθένεια, η οποία εκτός από τη σπονδυλική στήλη, μπορεί να επηρεάσει όργανα, όπως το μάτι, το δέρμα το έντερο, τις περιφερειακές αρθρώσεις. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν από ΑΣ 18.000 άνθρωποι, εκ των οποίων μόνο οι 7.500 έχουν διαγνωσθεί και λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.
Ψωριασική Αρθρίτιδα

Αντίστοιχα αποτελέσματα φάνηκαν και από τη μελέτη GO REVEAL που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με μέτρια - σοβαρή
Ψωριασική Αρθρίτιδα όπου φάνηκε ότι στα 5 έτη παρακολούθησης περισσότεροι από 7 στους 10 ασθενείς συνέχισαν να ανταποκρίνονται στα σημεία και συμπτώματα της αρθρίτιδας της ψωρίασης και ψωριασικής ονυχίας (σύμφωνα με τους δείκτες ACR, PAI75 και NAPSI αντίστοιχα) καθώς επίσης και από τα συμπτώματα της δακτυλίτιδας και της ενθεσίτιδας.

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αρθροπάθεια που εκδηλώνεται με πόνους και διόγκωση στις αρθρώσεις, πιθανή
διόγκωση των παρακείμενων ιστών και δυσκολία κίνησης και μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των αρθρώσεων και έκπτωση της λειτουργικής ικανότητας του ασθενή. Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους 14 ασθενείς με ψωρίαση θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα. Εκτός από την προσβολή των αρθρώσεων, η νόσος πολλές φορές περιλαμβάνει και άλλες εκδηλώσεις όπως ψωρίαση του δέρματος και ψωρίαση
των ονύχων. Οι αρθρώσεις των χεριών, των καρπών, των γονάτων, των αγκώνων, των ποδών, του κάτω μέρους της μέσης και του λαιμού είναι αυτές που προσβάλλονται συνήθως. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου από τη ψωριασική αρθρίτιδα, συνήθως στις ηλικίες 30 έως 50, στο μέσο των παραγωγικών τους χρόνων. Στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου 14,000 ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα.



Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...