Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Σνακ πλούσια σε ω λιπαρά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μάθετε τις ευεργετικές επιδράσεις από την πρόσληψη ω λιπαρών.
Το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να παράγει όλα τα λιπαρά οξέα που χρειάζεται, εκτός από δύο: το ω 6 λιπαρό οξύ (λινελαϊκό οξύ) και το ω 3 λιπαρό οξύ (α-λινολεϊκό οξύ).

Τα παραπάνω είναι αναγκαίο να λαμβάνονται μέσω της διατροφής και γι’ αυτό τον λόγο ονομάζονται «απαραίτητα λιπαρά οξέα». Και τα δύο είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και ανάπλαση του οργανισμού, ενώ χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα και για τη σύνθεση άλλων λιπαρών οξέων.

Τα ω 3 και ω 6 λιπαρά οξέα είναι κύρια δομικά στοιχεία της μεμβράνης των κυττάρων και πρόδρομες ενώσεις πολλών ουσιών στον οργανισμό, όπως ουσιών που εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.

Οι ευεργετικές επιδράσεις από την πρόσληψη ω λιπαρών είναι οι παρακάτω:

- Χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις
- Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
- Καλή εγκεφαλική λειτουργία
- Μείωση του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων
- Πρόληψη καρκινογένεσης
- Μείωση πόνου στις φλεγμονές
- Πρόληψη εμφάνισης άσθματος
- Μείωση κινδύνου πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρος γέννησης του νεογνού
- Πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη
- Συντήρηση των υγιεινών συνηθειών

Η μέση ημερήσια πρόσληψη σε απαραίτητα λιπαρά οξέα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 γραμμάρια. Επίσης, διαφαίνονται πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής τους χορήγησης για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η βασικότερη πηγή ω 3 και ω 6 λιπαρών είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, οπότε η διατροφή μας θα πρέπει να τα περιλαμβάνει 2 φορές την εβδομάδα, απαραιτήτως. Ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, πέστροφα, γαύρος, σαρδέλες, μπακαλιάρος, τόνος, γλώσσα) είναι πλούσια πηγή ω λιπαρών.

Πλούσιοι σε ω λιπαρά είναι και οι ξηροί καρποί (λιναρόσπορος, καρύδια, ηλιόσποροι, σουσάμι), οπότε, αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας σε ω 3 και ω 6 λιπαρά, ας προσθέσουμε ξηρούς καρπούς σε αυτήν. Μπορούμε, επίσης, να αλέσουμε ποικιλία ξηρών καρπών, να την τοποθετήσουμε σε ένα βαζάκι και καθημερινά να καταναλώνουμε 1-2 κουταλιές από αυτό είτε σε κάποιο σνακ ή ακόμα και στο φαγητό.

Τα έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, έχουν, επίσης, μεγάλη περιεκτικότητα σε ω λιπαρά, καθώς και οι μαλακές μαργαρίνες.

Τέλος, από τη διατροφή μας δεν θα πρέπει να λείπουν τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, καθώς είναι κι αυτά πηγές ω λιπαρών. Καθημερινά, μία μερίδα από αυτά είναι απαραίτητη στο μεσημεριανό ή το βραδινό μας γεύμα. Επίσης, μπορούν να συνοδεύουν το πρωινό μας τοστ ή το απογευματινό μας σνακ. Τέλος, εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως χυμοί και κράκερ, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στις ημερήσιες ανάγκες μας.

Με βάση αυτά μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά σνακ όπως:

- Ψωμί πολύσπορο με λίγο βούτυρο (εμπλουτισμένο σε ω λιπαρά), μέλι και λίγους ξηρούς καρπούς
- Ένα τοστ με ψωμί πολύσπορο, λίγο βούτυρο (εμπλουτισμένο σε ω λιπαρά), μια φέτα γαλοπούλα, μια φέτα τυρί και λίγο μαρούλι
- Ένα γιαούρτι 2% με λίγο μέλι και μια χούφτα ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα και λιναρόσπορο)
- Ένα ποτήρι γάλα και 3-4 κρακεράκια (εμπλουτισμένα σε ω λιπαρά) και λίγο μέλι
- Ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά με ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι
- 2-3 κρακεράκια (εμπλουτισμένα σε ω λιπαρά) με λίγο σολομό
- Ένα ποτήρι γάλα με μια κουταλιά μέλι, 5 καρύδια και 2 κριτσίνια με σουσάμι
- 2 φέτες κέικ (φτιαγμένο με μαργαρίνη με ω λιπαρά και ξηρούς καρπούς) και έναν φυσικό χυμό

Επίσης, ελαφρύ βραδινό γεύμα:

Μια σαλάτα από πράσινα λαχανικά, με φέτες παρμεζάνας, λίγο ξίδι βαλσάμικο, λίγο ελαιόλαδο, 5-6 καρύδια και 2-3 κριτσίνια με σουσάμι ή πολύσπορα
Μια σαλάτα από πράσινα λαχανικά με λίγο σολομό ή τόνο, ελαιόλαδο και 2-3 κριτσίνια με σουσάμι ή πολύσπορα
Ένα τοστ με ψωμί πολύσπορο, λίγο βούτυρο (εμπλουτισμένο σε ω λιπαρά), μια φέτα γαλοπούλα, μια φέτα τυρί και 2-3 φύλλα μαρούλι
Μια σαλάτα από πράσινα λαχανικά, λίγο ελαιόλαδο και μια μερίδα σαρδέλα ή γαύρο ψητό.

Ας θυμόμαστε, λοιπόν, ότι η διατροφή μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από «ισορροπία, ποικιλία, μέτρο», έτσι ώστε να μας εξασφαλίσει την επάρκεια σε σημαντικά θρεπτικάσυστατικά, μεταξύ των οποίων είναι και τα ωφέλιμα ω λιπαρά, βοηθώντας μας έτσι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη σωματική και πνευματική μας υγεία.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.