Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Σύνταξη στα 60 για ελεύθερους επαγγελματίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ευκαιρίες για έξοδο στα 60 με 35 έτη ασφάλισης κρύβουν οι διατάξεις στο ασφαλιστικό 750.000 ελεύθερων επαγγελματιών. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και ανατροπές, όπως παγίδες, που μπορεί να εγκλωβίσουν τους ασφαλισμένους σε υψηλότερα όρια ηλικίας με σύνταξη όχι μόνο στα 62 αλλά και στα 67.

Μπορεί με τις αλλαγές που έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή από το 2013 οι ελεύθεροι επαγγελματίες να επιβαρύνονται κατά 2 χρόνια στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, πλην όμως οι ασφαλισμένοι που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης μπορούν να εκμεταλλευτούν τα παράθυρα της νομοθεσίας και να κατοχυρώσουν σύνταξη στα 60 αντί για τα 62 ή στα 65 αντί για τα 67. Όσο για τις γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στο ΤΣΑ, τα όρια ηλικίας μπορεί επίσης να έχουν αυξηθεί, αλλά και εδώ υπάρχει το κλειδί της 25ετίας και όσες τα έχουν κλείσει μέχρι το 2012 μπορούν να αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Ακόμη πιο ευνοϊκές είναι οι προϋποθέσεις για τις γυναίκες ασφαλισμένες σε Ταμεία που απορροφήθηκαν από τον ΟΑΕΕ, όπως το Ταμείο Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων καθώς διατηρούν το ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης ως μητέρες με ανήλικο παιδί.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.