Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ο ετήσιος απολογισμός του έργου της «Αποστολής» και του ΙΣΑ


Στο πλευρό απόρων και ασθενών σε όλη την Ελλάδα.

«Βγείτε τη νύχτα σε μερικές γειτονιές και θα δείτε σκουπιδοτενεκέδες γερμένους να τους ψάχνουν άνθρωποι πεινασμένοι. Κάποιοι έχουν την σοφία να μην πετούν το φαγητό τους να το βάζουν σε σακούλα και να το αφήνουν σε σημεία όπου ξέρουν οι άνθρωποι που ψάχνουν και το παίρνουν. Στην Αρχιεπισκοπή και στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έρχονται μανάδες που δεν μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς που δεν μπορούν να πάρουν τη θεραπεία τους. Αυτή την στιγμή στην Αθήνα ετοιμάζονται 10.000 μερίδες φαγητού και θέλω να σημειώσω ότι άλλοτε ο αριθμός των ξένων ήταν μεγαλύτερος, τώρα έχει μειωθεί και το 65% είναι Έλληνες, οι οποίοι υποφέρουν. Αυτή η εικόνα της Αθήνας, της Ελλάδας, με ενοχλεί, με στεναχωρεί».

Με τα λόγια αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που βρίσκεται η χώρα και στο έργο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που δημιούργησαν πριν από ένα χρόνο ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας και η Φιλανθρωπική Οργάνωση « Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής στη διάρκεια του απολογισμού του έργου του και την παρουσίαση των στόχων του, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών όπου εδρεύει το Ιατρείο.

«Η Εκκλησία», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, «έχει ένα σκοπό να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις τον άνθρωπο, να τον στηρίξει ψυχικά, να τον δυναμώσει, να του δώσει κουράγιο στη πορεία της ζωής, να μάθει το νόημα και τον σκοπό της ζωής. Ο Χριστός μας είπε για το νόημα της ζωής ν' αγαπήσεις τον Θεό με όλη την δύναμη και τον συνάνθρωπό σου σαν τον εαυτό σου. Mέσα σ' αυτές τις φράσεις κρύβεται όλο το νόημα της ζωής»

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε ακόμη τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ.Γιώργο Πατουλη και τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα λέγοντας «Σας ευχαριστώ για το παράδειγμα που δίνετε σε ανθρώπους που ακούν, μαθαίνουν και βοηθούν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο. Άκουσα για το πρόγραμμα του 2013 και σας παρακαλώ να βοηθήσετε όπου υπάρχει ανάγκη και τα σύνορα αλλά και εδώ η Αθήνα έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Κανένας ανασφάλιστος σε όλη την Ελλάδα να μη μείνει χωρίς φάρμακο. Είναι εξαιρετική η πρόταση για τη δημιουργία, από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, δικτύου κατ οίκον νοσηλείας για όσους τη χρειάζονται αλλά δεν μπορούν να την έχουν».

«Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος, και πρέπει ο καθένας κάτι να κάνει με τον εαυτό του ώστε ν΄ αλλάξει η ζωή μας. Πολλοί άνθρωποι στήριξαν το έργο μας και έτσι αυτό εξαπλώθηκε και εύχομαι ο Θεός να το ευλογήσει μέχρι την στην ώρα που δεν θα χρειάζεται και θα είναι ο καθένας άνθρωπος ανεξάρτητος από όλες τις πλευρές, αν και αυτό μπορεί να αργήσει ή να μην προλάβουμε να το δούμε αποκατεστημένο. Αυτή η προσπάθεια προέρχεται από τον επιστημονικό κόσμο της Ελλάδος και ιδιαίτερα από εκλεκτή μερίδα των συνανθρώπων μας. Με την δική σας παρουσία δεν εξαλείφονται πολλά από τα προβλήματα αυτά αλλά γίνεστε και το παράδειγμα σε μια εποχή που έχει κουραστεί και ζητάει πρότυπα, έστω και αυτά που κάνουμε τα λίγα ή μεγάλα γίνεστε πρότυπο σ' να έργο που δεν φαίνεται ακόμη στην έκταση του».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργος Πατούλης παρουσιάζοντας του στόχους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για το 2013 ανέφερε:

«Κλείνοντας ένα χρόνο στη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που συμπορεύονται μαζί μας σε αυτό το έργο ιατρικής διακονίας που έχει στόχο τον άνθρωπο. Καθημερινή μας στόχευση είναι να ανακουφίσουμε τον ανθρώπινο πόνο, όπως και όσο μπορούμε, ιδιαίτερα όταν αυτός αφορά τον άρρωστο, το φτωχό, τον ανασφάλιστο.

Προτεραιότητα μας για το 2013 είναι να αγωνιστούμε για να έχει ο κάθε ανασφάλιστος ασθενής φάρμακο-κατ οίκον νοσηλεία-νοσοκομειακή περίθαλψη. Κάνουμε πράξη τη στήριξη που υποσχεθήκαμε: 1) Χτίζουμε την πρώτη Κοινωνική Τράπεζα Φαρμάκου σε όλη την Ελλάδα και υιοθετούμε τις φαρμακευτικές αγωγές των χρονίως πασχόντων ανασφάλιστων ασθενών στην Αττική στις παραμεθόριες περιοχές για έναν χρόνο.

2) Συνεχίζουμε τα Ακριτικά Οδοιπορικά Υγείας για να αφουγκραστούμε από άκρη σε άκρη τα υγειονομικά προβλήματα των άγονων νησιών.

3) Θωρακίζουμε τη δευτεροβάθμια περίθαλψη των ασθενών μέσα από τη μεγάλη αλυσίδα των νοσοκομείων με τους χειρουργούς μέλη του ΙΣΑ, τόσο τους νοσοκομειακούς όσο και τους πανεπιστημιακούς.

4) Ενισχύουμε τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία όλης της Ελλάδας. Θέτουμε σε άμεση εφαρμογή την Κάρτα Υγείας Κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας στους άξονες συνεργασίας που υπογράψαμε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

5) Σχεδιάζουμε τη δημιουργία Κέντρου Παιδιού που θα παρέχει στο ανασφάλιστο παιδί πλήρη ψυχοκοινωνική κάλυψη, οικογενειακή συμβουλευτική και ιατροκοινωνική φροντίδα σε ευάλωτες ομάδες του παιδικού πληθυσμού.

6) Ελέγχουμε τις προϋποθέσεις και το κοινωνικό πλαίσιο στήριξης για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας βασισμένου σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

7) Ξεκινούμε νέες συνεργασίες με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τις πρώτες βοήθειες, τη βασική υποστήριξη ζωής και την κατ οίκον νοσηλεία ανασφάλιστων και φτωχών συμπολιτών μας.

Το 2012 σώθηκαν κάποιες ανθρώπινες ζωές. Το 2013 ας τις κάνουμε περισσότερες».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στον απολογισμό του έργου του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής συμπληρώνοντας 1 χρόνο λειτουργίας υπογραμμίζοντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί 16.800 ιατρικές επισκέψεις, συμμετείχαν στην προσπάθεια 267 Εθελοντές Ιατροί, πραγματοποιήθηκαν 3.000 εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ 500 ασθενείς συνάνθρωποί μας λαμβάνουν κάθε εβδομάδα την φαρμακευτική αγωγή τους από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου».

Στη διάρκεια της ομιλίας του εξήρε την συγκινητική προσπάθεια συλλογής φαρμάκων σε 30 δήμους της Αττικής και 10 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με αποτέλεσμα την συγκέντρωση 300.000 φαρμάκων προς διάθεση των αναξιοπαθούντων. Και συνεχίζουμε τόνισε: « με αγάπη, θέληση και διάθεση προσφοράς για τον πλησίον μας».

Σημαντικούς αριθμούς που παρουσιάζουν την τεράστια κοινωνική παρέμβαση του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής παρουσιάσε ο κ. Δήμτσας όπως των διάθεση 40.000 φαρμάκων και εκατοντάδων κιβωτίων υγειονομικού υλικού σε νοσοκομεία και την υλοποίηση συνεργασίας δημιουργώντας μία μεγάλη αλυσίδα δευτεροβάθμιας περίθαλψη.

Τέλος αναφέρθηκε στην εκστρατεία παιδικού εμβολισμού, εμβολιάζοντας 2.800 ανασφάλιστα παιδιά στην Αττική και στα ακριτικά νησιά αλλά και στα οκτώ οδοιπορικά υγείας σε 21 ακριτικές περιοχές της Ελλάδος ενισχύοντας ιερές μητροπόλεις, δήμους, αγροτικά ιατρεία, περιφερειακά νοσοκομεία και ιδρύματα αλλά και στη δημιουργία παραρτημάτων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής από το νοτιανατολικότερο άκρο της Ευρώπης το Καστελόριζο μέχρι τον Βόρειο Έβρο.

Τελειώνοντας έγινε αναφορά από τον κ. Δήμτσα των πολύτιμων συνεργασιών που στέκονται αρωγοί στο πλευρό του Ιατρείου όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο IOCC, η 'Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Σύλλογος Νέων Φαρμακοποιών, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριούχων Φυσικοθεραπευτών, ο Συνεταιρισμός Βιοπαθολόγων MEDISYN, η ΜΙΚΡΟΑΝΑΛΥΣΗ, η ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ, το IATROPOLIS, το Οφθαλμολογικό Κέντρο ΟΜΜΑ, το Καρδιολογικό Κέντρο Ηλιούπολης, τα Κέντρα Αναπαραγωγής ΓΕΝΕΣΙΣ και Medimall, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Σύλλογος Φίλων του ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, η Ένωση Αποφοίτων της Λεοντείου Σχολής και άλλο φορείς

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος παρουσία όλων έκοψε την πίτα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, δίνοντας τις ευχές του σε όλους και ιδιαίτερα στους εθελοντές ιατρούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό να συνεχίζουν με ζήλο και αφοσίωση το έργο τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή για κρυολόγημα


Ιδανικό φάρμακο αποτελούν οι καυτερές τροφές.

Με τις αλλεπάλληλες αλλαγές του καιρού και τις ιώσεις που κυκλοφορούν, οι περισσότεροι από εμάς αυτό τον καιρό υποφέρουμε από βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες και άλλες ασθένειες που μας ταλαιπωρούν.

Πώς μπορούμε να περάσουμε αυτές τις αρρώστιες με λιγότερη ταλαιπωρία, χρησιμοποιώντας «το φαρμακείο της κουζίνας μας».

Εδώ και χιλιετίες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν βότανα και τροφές για να αντιμετωπίσουν ασθένειες. Ένα καλό φάρμακο για τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της βρογχίτιδας και της ιγμορίτιδας ήταν πάντα η κόκκινη καυτερή πιπεριά.

Τα τρόφιμα, τα μπαχαρικά και τα βότανα που δίνουν στη βλέννα της αναπνευστικής οδού μια πιο υγρή μορφή βοηθούν τους πνεύμονες να αποβάλλουν ευκολότερα τις εκκρίσεις έτσι ώστε να μη φράζουν την αναπνοή. Τέτοια τρόφιμα αποκαλούνται και μυκοκινητικά.Ο βασιλιάς αυτών των τροφών στο «φαρμακείο της κουζίνας» είναι η κόκκινη καυτερή πιπεριά και άλλα πικάντικα βότανα και μπαχαρικά.

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της μοντέρνας Ιατρικής, που έζησε περίπου το 460 π.Χ., συνιστούσε το ξίδι και το πιπέρι κατά των συμπτωμάτων των αναπνευστικών λοιμώξεων. Μια ουσία που βρίσκεται σε πολλά καυτερά βότανα και μπαχαρικά είναι η capsaicin, που η χημική της δομή είναι παρόμοια με το φάρμακο guaifenesin.

Αυτό το φάρμακο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο αποσυμφορητικό για την απελευθέρωση της βλέννας. Υπάρχει στα σιρόπια για το βήχα και χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Άλλη μία ουσία, η alliin, που τη βρίσκουμε στο σκόρδο και είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική του γεύση και οσμή, μετατρέπεται στο σώμα σε μια ουσία παρόμοια με την s- acetylcysteine: ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ως διαλυτικό της βλέννας.

Το σιναπέλαιο υπάρχει και στη μουστάρδα και στο ραπανάκι και περιέχει μια ουσία που ονομάζεται isothiocyanate. Η ουσία αυτή διεγείρει το νεύρο της όσφρησης με συνέπεια την αύξηση της παραγωγής του σάλιου και των δακρύων.

Όταν τρώμε πολύ καυτερά φαγητά και αυτά έρθουν σε επαφή με το στόμα μας, τον οισοφάγο και το στομάχι, στέλνονται στον εγκέφαλο ερεθίσματα που ενεργοποιούν ένα νεύρο που ονομάζεται vagus. Αυτό το νεύρο ελέγχει τους αδένες παραγωγής της βλέννας που υπάρχουν διασκορπισμένοι στις αναπνευστικές οδούς.

Γι' αυτό και οδηγεί σε μια αρκετά άμεση παραγωγή βλέννας, δακρύων και ιδρώτα, κάτι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει μετά την κατανάλωση τροφής που περιέχει, για παράδειγμα, κόκκινη καυτερή πιπεριά.

Συνεπώς, οι καυτερές τροφές μπορούν πράγματι με τον τρόπο τους να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ιγμορίτιδας, του κοινού κρυολογήματος και του άσθματος, της αλλεργικής καταρροής, της χρόνιας βρογχίτιδας, αλλά και του εμφυσήματος. Μειώνουν δε τον κίνδυνο ανάπτυξης του εμφυσήματος στους καπνιστές.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βασιλικό γεύμα πριν από την ευθανασία


O Lennox ήταν ένα ταλαιπωρημένο boxer. Έπασχε από καρκίνο και παρά τις πολλαπλές επεμβάσεις, η κατάσταστή του δεν ήταν καλή και η ευθανασία ήταν η μοναδική λύση! Λίγες ώρες πριν κλείσει τα μάτια του, ο ιδιοκτήτης του, του επεφύλαξε μια έκπληξη...

Του έτοίμασε ένα βασιλικό γεύμα με ένα μεγάλο μπούτι γαλοπούλας, μπέικον, λουκάνικο, χωμί, ρύζι και λαχανικά.

Ο ιδιοκτήτης του τον τάισε με τα χέρια, ώστε να τον διευκολύνει, γιατί το άτυχο σκυλί στεκόταν μετά δυσκολίας.

Λίγες ώρες αργότερα, έγινε η ευθανασία. Ο συγκάτοικος του ιδιοκτήτη έγραψε: " Έζησε σαν το απόλυτο αφεντικό του εαυτού του! Και το γεύμα το απέδειξε".

Η φωτογραφία έχει κάνει το γύρο του κόσμου, ενώ το βίντεο έχει χιλιάδες viewers μέσα σε λίγες ώρες.





Διαβάστε περισσότερα...

25 Dj για μια "Φλόγα"


25 από τους πιο γνωστούς Djs ενώνουν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου.

Διοργανώνουν μια μουσική βραδιά για να ενισχύσουν τον σύλλογο "Φλόγα" για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένεις! Το σύνθημα της ημέρας είναι "Θα είμαι κι εγώ εκεί"...

Δείτε το βίντεο




Διαβάστε περισσότερα...

Αιμοδοσία την Κυριακή στην Αχαΐα


Καλούνται να δώσουν αίμα όλοι οι πολίτες.

Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου, από τις 9 π.μ. έως τις 13.00, στο Σταυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στα Βραχναίικα Αχαΐας, όπως ανακοίνωσε η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Συντήρησης και Αυτεπιστασίας.

Το Κέντρο Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Βραχναιίκων, τον Κοινωνικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων και την Αντιδημαρχία Υγείας-Πρόνοιας θα βρίσκεται στα Βραχναίικα στο πλαίσιο της εθελοντικής του δράσης, την οποία παραδοσιακά στηρίζουν οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Βραχναιίκων (Βραχναίικα, Μονοδένδρι, Καμίνια, Θεριανό, Μοιραίικα, Τσουκαλαίικα).

Ο αντιδήμαρχος Γ. Σιγαλός, τονίζει: «Η ανταπόκριση όλων μας στην αιμοδοσία του Ιουνίου ήταν μεγάλη. Η Τράπεζα Αίματος της Δ.Ε. Βραχναιίκων, όλο το περασμένο έτος, στήριξε τους συμπολίτες της περιοχής μας με μονάδες αίματος. Προσκαλούμε όλους τους κατοίκους της Δ.Ε. Βραχναιίκων να προσέλθουν να δώσουν αίμα, προκειμένου να ενισχύσουμε την Τράπεζα Αίματος της περιοχής. Σας καλούμε, λοιπόν, και αυτή τη φορά να δώσουμε αίμα και μαζί με μας να ακολουθήσουν και άλλοι».


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δανειολήπτρια πέτυχε κούρεμα 93%


Μία ακόμα δικαίωση δανειολήπτη με χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ που "κουρεύτηκαν" σε μεγάλο ποσοστό, έρχεται στο προσκήνιο. Η υπόθεση αφορά σε δανειολήπτρια στο Ρέθυμνο, με δύο ανήλικα παιδιά.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών χαρακτηρίζει σημαντική την απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρεθύμνης. Η δανειολήπτρια είχε χρέος 113.045 Ευρώ και θα πληρώσει μόνο 7.900,32 σε βάθος τετραετίας.


Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για μία δανειολήπτρια από το Ρέθυμνο έγγαμη, μητέρα δύο ανηλίκων παιδιών , ηλικίας 13 και 6 ετών, εργάζεται εποχιακά (Μάιο-Οκτώβριο) ως ξεναγός, ο μισθός της για τους μήνες που εργάζεται ανέρχεται σε 900 Ευρώ/μήνα.

Δε διαθέτει άλλη πηγή εισοδήματος, είχε συνολικό ποσό οφειλών 113.045 ευρώ (οφειλέτης-εγγυήτρια) οφειλή 33.622,36+ 12,893,01 και ως εγγυήτρια για δανειακές υποχρεώσεις του συζύγου της 66.529,63 καλείται να καταβάλλει επί 48 δόσεις (τετραετία 164,59 χ48 = 7.900,32 και επομένως μια και η ίδια δεν διαθέτει κατοικία έχει» κούρεμα» 105.144,68 Ευρώ, από το χρέος της, ενώ θα οφείλει για όλη την τετραετία το ποσό των 235,41 ευρώ /μήνα ,σαν εγγυήτρια στην περίπτωση που ο σύζυγος (οφειλέτης) δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την πιστώτρια Τράπεζα , ποσό που είχε οριστεί με την υπαρ. 458/2012 απόφαση καθώς και ο σύζυγος είναι δανειολήπτης αλλά η υπόθεσή του εξετάστηκε και αποφασίστηκε ξέχωρα.


Επίσης, σημειώνεται ότι το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης, δέχεται να εξετάσει ξεχωριστά ως δύο διαφορετικές υποθέσεις τις αιτήσεις των δανειζομένων συζύγων, ανεξάρτητα ότι εάν οι προσφεύγοντες είναι ζευγάρι και συνδέονται με εγγυήσεις, πράγμα που θα επέτρεπε να αποφευχθεί αφενός μείωση του χρόνου στο δικαστήριο, αλλά και τα έξοδα που καλούνται να κάνουν οι χρεωμένοι καταναλωτές, όμως η παρούσα δικαίωση μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι οι Κρητικοί δικαστές, έχουν κατανοήσει το πνεύμα του Νόμου, ενός Νόμου που τέθηκε σε εφαρμογή για να ρυθμίσει οφειλές σε πολίτες που λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης, αδυνατούν να καλύψουν τα χθεσινά τους χρέη, να ενταχθούν στο Νόμο, ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν μια νέα κοινωνική και οικονομική ζωή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το στήθος


Συγκίνηση προκαλεί η περιπέτεια βρέφους στις ΗΠΑ. Το κοριτσάκι γεννήθηκε με την καρδιά της να χτυπά έξω από το στήθος της, όμως κατάφερε να επιβιώσει μετά από μία δύσκολη χειρουργική επέμβαση.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA





Διαβάστε περισσότερα...

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία στις 31/1


Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις πολιτικές του μνημονίου.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, τα θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων και οι υπηρεσίες Πρόνοιας την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, «η απεργία έχει σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα στοχοποίησης του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ από τις πολιτικές του μνημονίου».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για τις συγχωνεύσεις, το πάγωμα των προσλήψεων, τις απλήρωτες υπερωρίες και τη διαθεσιμότητα του προσωπικού.

Την ημέρα της απεργία θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία προς το Σύνταγμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η απώλεια ακοής συνδέεται με κίνδυνο άνοιας


Προβλήματα μνήμης είναι πιθανό να εμφανίσουν οι ηλικιωμένοι που δεν ακούν καλά.

Την απώλεια ακοής στην τρίτη ηλικία με την άνοια, έρχεται να συνδέσει μια νέα επιστημονική έρευνα. Όπως υποστηρίζουν αμερικάνοι επιστήμονες, οι ηλικιωμένοι που δεν ακούνε καλά, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης σε σχέση με συνομηλίκους τους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ακοή τους. Συγκριτικά μάλιστα με αυτούς, τα νοητικά προβλήματα θα εμφανιστούν κατά μέσο όρο 3 χρόνια νωρίτερα.

Για τη σχετική έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 2.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 75 έως 84 ετών για μια περίοδο έξι ετών, κάνοντας όλη αυτή την περίοδο μια σειρά από νοητικά τεστ. Ας σημειωθεί, ότι ως απώλεια ακοής θεωρείται η αδυναμία να ακούσει κανείς ήχους κάτω από 25 ντεσιμπέλ.

Από τους ηλικιωμένους, όσοι εμφάνισαν προβλήματα ακοής, παρουσίασαν και μείωση των νοητικών λειτουργιών τους κατά μέσο όρο 30% έως 40% ταχύτερα σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογική ακοή. Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν αυξημένος κατά 24% κατά μέσο όρο για όσους δεν άκουγαν καλά.

Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει άμεση και ευθέως ανάλογη σχέση ανάμεσα στο βαθμό απώλειας της ακοής και στο βαθμό επιδείνωσης των νοητικών επιδόσεων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η απώλεια της ακοής δεν πρέπει να θεωρείται ένα επουσιώδες συμβάν της γήρανσης, καθώς συνοδεύεται από ορισμένες σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου», δήλωσε ο καθηγητής Φρανκ Λινμ επικεφαλής της σχετικής έρευνας. Όπως είπε, είναι σημαντικό οι γιατροί να δίνουν έμφαση στο πόσο καλά ακούνε οι ασθενείς τους και να βγάζουν τα ανάλογα συμπεράσματα.

Προσπαθώντας να βρει τις αιτίες για τη σύνδεση που παρατήρησε, ο Λιν απέδωσε τη μείωση των νοητικών ικανοτήτων στην κοινωνική απομόνωση και μοναξιά που συνδέονται με την απώλεια ακοής. Επιπλέον, η μειωμένη ακοή μπορεί να υποχρεώνει τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων να αφιερώνει μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του για την επεξεργασία των ήχων, σε βάρος της μνήμης και της σκέψης. Δεν αποκλείεται, ακόμα, να υπάρχει κάποια κοινή νευρωνική βλάβη που προκαλεί την απώλεια τόσο της ακοής, όσο και των νοητικών ικανοτήτων.

Μια μελλοντική έρευνα από τους ίδιους ερευνητές θα μελετήσει κατά πόσο η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας ή άλλων τρόπων βελτίωσης της ακοής καθυστερεί την εμφάνιση άνοιας στους ηλικιωμένους.

Εκτιμάται ότι περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων άνω των 70 ετών εμφανίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό μειωμένη ακοή, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας. Από την άλλη, εκτιμάται ότι το πρόβλημα της άνοιας θα επιδεινώνεται συνεχώς στο μέλλον, όσο γηράσκει ο παγκόσμιος πληθυσμός, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η δημοσίευση της έρευνας, έγινε στο περιοδικό του αμερικανικού ιατρικού συλλόγου JAMA Internal Medicine.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης μπορεί να τυφλώσει


Αυξημένος ο κίνδυνος για την τρίτη ηλικία.

Οι άνθρωποι που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη επί πολλά χρόνια, όπως αυτοί που έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, κινδυνεύουν περισσότερο από απώλεια όρασης κατά την τρίτη ηλικία λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Πάντως σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν, προς το παρόν, μια αλλαγή στη θεραπευτική χρήση της ασπιρίνης από όσους την παίρνουν για καιρό.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον Τζέραλντ Λιου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Internal Medicine»«, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν περίπου 2.400 ανθρώπους άνω των 60 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μακρόχρονη συχνή λήψη ασπιρίνης διπλασιάζει τον κίνδυνο για «υγρή» εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, όσο γερνάει κανείς.

Η εν λόγω πάθηση -που συνιστά βασική αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων- πλήττει το «υγρό σημείο» στον αμφιβληστροειδή φακό των ματιών, οδηγώντας σε απώλεια όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου του ατόμου. Η ζημιά στα μάτια (που είναι πιο σοβαρή σε σχέση με τη λεγόμενη «ξηρή» εκφύλιση) μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα, ακόμα και μέσα σε μερικές μέρες. Η προχωρημένη ηλικία, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου.

Οι αυστραλοί ερευνητές έκαναν οφθαλμολογικά τεστ στα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, κάθε πέντε χρόνια για μια συνολική περίοδο 15 ετών. Στο τέλος της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ όσων έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα), το 9,3% εμφάνισε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έναντι μόνο 3,7% μεταξύ όσων δεν έπαιρναν ασπιρίνη.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι ο κίνδυνος αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου, ανάλογα με το πόσα χρόνια παίρνει κανείς ασπιρίνη. Έτσι, ο αυξημένος κίνδυνος για την απώλεια της όρασης ήταν 1,9% μετά από πέντε χρόνια τακτικής λήψης ασπιρίνης, 7% μετά από δέκα χρόνια και 9,3% μετά από 15 χρόνια, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για όσους δεν έπαιρναν ασπιρίνη, ήσαν 0,8% στα πέντε χρόνια, 1,6% στα δέκα και 3,7% στα 15 χρόνια.

Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ, σύμφωνα με μερικές έρευνες, πιθανώς μειώνει και τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους. Ένας γνωστός κίνδυνος από την ασπιρίνη είναι η πιθανότητα πρόκλησης εσωτερικής αιμορραγίας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ίσως πρέπει να υπάρξει μια νέα αξιολόγηση του κινδύνου της ασπιρίνης για τα μάτια των ηλικιωμένων, ιδίως όσων πάσχουν ήδη από υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι. Από την άλλη, τόνισαν ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη συνέχιση ή τη διακοπή της θεραπείας με ασπιρίνη «είναι πολύπλοκη και πρέπει κάθε φορά να εξατομικεύεται».

Έτσι, όπως τόνισαν, είναι θέμα του γιατρού να ζυγίσει τα καρδιαγγειακά οφέλη κάθε ασθενούς από την ασπιρίνη σε σχέση με τον πιθανό κίνδυνο για τα μάτια του. Σε καμία περίπτωση, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν πρέπει να σταματήσει κάποιος ασθενής να παίρνει ασπιρίνη, προτού το εγκρίνει ο γιατρός του.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βαριά πρόστιμα για τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους


Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για διαφθορά στο Δημόσιο.

Σειρά διατάξεων με γνώμονα την πάταξη της Διαφθοράς στο Δημόσιο περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στην Βουλή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, εκτός από τις αλλαγές στη νομοθεσία, έμφαση δίνεται στη διαφθορά και την πάταξή της, αφού στις προθέσεις του υπουργείου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση διαδικασιών – «εξπρές» για επίορκους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου Δημοσίου τομέα, αλλά και η εφεξής πληρωμή των επιόρκων του 50πλάσιου του δώρου που απαίτησαν και πήραν.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις δασκάλων καλλιτεχνικών σε δήμους


Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου.

Στην έγκριση σύναψης 120 συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου, διαφόρων ειδικοτήτων (κυρίως δασκάλων και καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων, μουσικών οργάνων, θεάτρου, εικαστικών, χορού κλπ), σε 10 δήμους της χώρας, προχώρησαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η απόφαση αφορά κυρίως νομικά πρόσωπα στους δήμους Δάφνης - Υμηττού, Ασπροπύργου, Περιστερίου, Χαλκιδέων, Σοφάδων, Λαρισαίων, Δράμας, Καβάλας, Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, η πρόσληψη των 120 ατόμων ορισμένου χρόνου θα αφορά όχρονικό διάστημα έως οκτώ μήνες ή έως 12 μήνες για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διανομή νομικών κωδίκων σε φοιτητές


Πρωτοβουλία των δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης.

Η δωρεάν διανομή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τους δικηγόρους και τους ασκούμενους δικηγόρους, αλλά και τους φοιτητές των τριών Νομικών σχολών της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής), θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013.

Και οι δύο αυτές εκδόσεις των Κωδίκων είναι απόλυτα επικαιροποιημένες, σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές και υλοποιήθηκαν με πρωτοβουλία τού προέδρου τού Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Γ. Αδαμόπουλου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ΔΣΑ, οι Κώδικες θα διατεθούν δωρεάν στους φοιτητές των Νομικών σχολών «ενόψει τής - για πρώτη φορά στα δεδομένα - κρατικής αδυναμίας να καλυφθεί το κόστος έκδοσης και διανομής τους».

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης συγχρηματοδότησαν το έργο αυτό, «με στόχο να συμβάλλει στη διευκόλυνση τής ακαδημαϊκής πορείας των φοιτητών».



Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια διάκριση για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Για τη λειτουργικότητά του και την περιβαλλοντική του συνείδηση.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αξιολογήθηκε και κατατάχθηκε μεταξύ 250 Πανεπιστημίων στον κόσμο σε σχέση με τη λειτουργικότητά του και την περιβαλλοντική του συνείδηση.

Κατέλαβε την 123η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη «UI GreenMetric» ανάμεσα σε καταξιωμένα Ιδρύματα, ενώ είναι το μοναδικό Ελληνικό Πανεπιστήμιο που περιλαμβάνεται στην κατάταξη αυτή.



Διαβάστε περισσότερα...

Φτωχαίνουμε έξι φορές πιο γρήγορα από ό,τι στην Ευρώπη


Σκληρές διαπιστώσεις από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας.

Με εξαπλάσιο ρυθμό αυξάνεται η φτώχεια στη χώρα μας, η οποία προσεγγίζει τα βαλκανικά κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, σε σχέση με τον αντίστοιχο στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., όπως διαπιστώνει στην ετήσια έκθεσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η έκθεση του επίσημου κρατικού φορέα του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάζει ηΕλευθεροτυπία και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το επόμενο δεκαήμερο, κάνει ορισμένες «προκλητικές» διαπιστώσεις για τα χαρακτηριστικά και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση παρατηρεί ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έντονη ανακατανομή εισοδήματος. Παρότι τα χρόνια προ της κρίσης υπήρξε σοβαρή αύξηση του ΑΕΠ, δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική μείωση της ανισοκατανομής αυτής.

Αν και τα στοιχεία αφορούν την πρώτη περίοδο της κρίσης, αν συγκριθεί ο κίνδυνος φτώχειας του συνολικού πληθυσμού και των ομάδων του πληθυσμού ανάλογα με τη θέση στην αγορά εργασίας, το μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν οι άνεργοι.

Το 2011 στην Ε.Ε. το 65,3% των ανέργων αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας. Οι χώρες με υψηλότερα ποσοστά του μέσου ευρωπαϊκού όρου είναι οι Βουλγαρία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ρουμανία και Βρετανία. Οι άνεργοι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας στην Ε.Ε.(82,3%), ενώ στην Κύπρο τον χαμηλότερο (52%). Στην Ελλάδα το 64,1% των ανέργων αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας.

Η τάση αυτή ήταν αυξητική και προ της κρίσης αλλά μεγάλη αύξηση του κινδύνου της φτώχειας διαπιστώνεται μεταξύ 2010 και 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα των ανέργων είναι η μόνη πληθυσμιακή ομάδα για την οποία ο κίνδυνος φτώχειας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κυρίως λόγω της ηλικιακής διάρθρωσης της ανεργίας στην Ελλάδα και του προστατευτικού δικτύου της οικογένειας.

Το 12,9% των εργαζομένων στην Ε.Ε. το 2011 αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 17,6% (6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο στην Ε.Ε.). Το υψηλότερο ποσοστό παρουσιάζεται στη Βουλγαρία (34,1%) και το χαμηλότερο στη Φινλανδία (4,9%).

Οι χώρες με υψηλότερα ποσοστά του μέσου όρου είναι οι Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ρουμανία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε DNA με τετραπλή έλικα


Ανοίγει ο δρόμος για νέες αντικαρκινικές θεραπείες.

Εξήντα χρόνια μετά την ιστορική ανακάλυψη της διπλής έλικας του μορίου του DNA από το βρετανό Φράνσις Κρικ και τον αμερικανό Τζέημς Γουότσον στο Κέμπριτζ, το Φεβρουάριο του 1953, επιστήμονες του ίδιου πανεπιστημίου έκαναν μια πρωτοφανή ανακοίνωση.

Οι επιστήμονες για πρώτη φορά ανακάλυψαν πως, μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα, το DNA που αποτελεί το «μόριο της ζωής» και τον φορέα του γενετικού κώδικα, είναι δυνατό να πάρει και το σχήμα μιας τετραπλής έλικας. Η ανακάλυψη, που χαρακτηρίζεται ορόσημο στη βιολογία, μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε νέες αντικαρκινικές θεραπείες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ινδικής καταγωγής καθηγητή ιατρικής χημείας Σανκάρ Μπαλασουμπραμάνιαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημείας «Nature Chemistry», σύμφωνα με το BBC, το «Nature» και το «New Scientist», ανακοίνωσαν ότι η τετραπλή έλικα DNA φαίνεται να είναι πιο συχνή σε κύτταρα που διαιρούνται με ταχύ ρυθμό, πράγμα που ίσως μελλοντικά βοηθήσει στον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων, τα οποία πολλαπλασιάζονται γρήγορα, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

«Ελπίζω ότι η ανακάλυψή μας αμφισβητεί το δόγμα ότι πραγματικά κατανοούμε τη δομή του DNA, επειδή ο Γουότσον και ο Κρικ τη βρήκαν το 1953», επεσήμανε ο ινδο-βρετανός καθηγητής. «Πρόκειται για μια τελείως διακριτή δομή σε σχέση με τη διπλή έλικα. Είναι μια όμορφη τετραπλή έλικα για την οποία γνωρίζουμε λίγα πράγματα, όμως έχουμε πια πειστεί ότι υπάρχει στη φύση» δήλωσε ο Μπαλασουμπραμάνιαν και προσέθεσε ότι «ίσως αποτελεί το κλειδί για να βρούμε νέους τρόπους επιλεκτικής αναστολής του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων».

Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το DNA μπορεί στο εργαστήριο να σχηματίσει άλλες δομές, διαφορετικές από τη συνήθη διπλή έλικα, είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται μια τετραπλή έλικα σε συνθήκες που δεν είναι τεχνητές, αλλά μέσα στα ίδια τα ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα.

Το μεγάλο μόριο του DNA περιέχει όλες τις γενετικές πληροφορίες που περνούν από γενιά σε γενιά. Το γενετικό «αλφάβητο» είναι γραμμένο με τέσσερα μόνο «γράμματα», τις χημικές βάσεις αδενίνη (Α), κυτοσίνη (C), γουανίνη (G) και θυμίνη (Τ). Οι βρετανοί ερευνητές υπό τον Μπαλασουμπραμάνιαν ανακάλυψαν ότι όταν υπάρχει υψηλή αναλογία της γουανίνης, η διπλή έλικα διασπάται και αναδιαμορφώνεται σε τετραπλή. Αυτή η ασυνήθιστη δομή είναι παροδική και πιο συχνή κατά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, ενώ εμφανίζεται τόσο στον πυρήνα των χρωμοσωμάτων, όσο και στα άκρα τους (τα τελομερίδια).

Οι επιστήμονες κατάφεραν με τη βοήθεια άλλων συνθετικών μορίων να παγιδεύσουν την τετραπλή έλικα του DNA και να τη σταθεροποιήσουν, γεγονός που δίνει ελπίδες ότι στο μέλλον μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων. Ο Μπαλασουμπραμάνιαν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πλέον οι φαρμακευτικές εταιρείες θα αναλάβουν να μελετήσουν τις πιθανές θεραπευτικές δυνατότητες της τετραπλής έλικας.

Όπως είπε, «υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν ξέρουμε. Αυτές οι τετραπλές δομές του DNA εξελίχτηκαν άραγε για κάποιο λόγο; Είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα το κατά πόσο υπάρχουν λόγω σχεδιασμού ή όχι, όμως πράγματι υπάρχουν και η φύση πρέπει να ασχοληθεί μαζί τους». «Είναι νωρίς ακόμα, αλλά αν καταφέρουμε να χαρτογραφήσουμε πού ακριβώς στο γονιδίωμα εμφανίζονται αυτές οι τετραπλές δομές, ίσως μάθουμε να ελέγχουμε καλύτερα τα γονίδια ή τις άλλες κυτταρικές διεργασίες που διαταράσσονται σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Αυτό είναι το μακροπρόθεσμό όραμά μας», πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Επαγγελματίες που κινδυνεύουν από άσθμα


Παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης της πάθησης.

Κομμώτριες, υδραυλικοί, καθαρίστριες, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και τη βιομηχανία τροφίμων είναι μερικοί από τους επαγγελματίες, που παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης άσθματος, εξαιτίας της επαγγελματικής τους έκθεσης σε δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Occupational Hygiene.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκότενμποργκ παρακολούθησαν 13 χιλιάδες ενήλικες σε Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και Εσθονία από το 1980 μέχρι το 2000 και βρήκαν ότι στη διάρκεια αυτής της περιόδου 429 από αυτούς παρουσίασαν άσθμα. Στις γυναίκες το ποσοστό των περιστατικών που σχετίζονταν με την εργασία τους ήταν 7%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 4%.

Βέβαια, ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι, όπως για παράδειγμα, αυτοί που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα.

Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς που δεν είχαν κάποιον επιβαρυντικό παράγοντα, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος σε εκείνους που εκτίθενται σε χημικές ουσίες σαν και αυτές που βρίσκονται σε βερνίκια, κόλες και αφρώδη πλαστικά. Μάλιστα, ανάμεσα στις γυναίκες ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα αυξημένος σε εκείνες που έρχονταν σε επαφή με καθαριστικά.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάθετε τις πηγές ασβεστίου


Εναλλακτικές τροφές για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα
.
Τα οφέλη του γάλακτος και των παραγώγων του στην υγεία μας είναι σε όλους μας λίγο πολύ γνωστά. Από μικροί άλλωστε ακούγαμε τους γονείς μας να μας τονίζουν πόσο απαραίτητο είναι το γάλα για την ανάπτυξη γερών οστών.

Πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών και σύμφωνα με τις συστάσεις, 2-3 μερίδες ημερησίως είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Αρκετοί άνθρωποι όμως για διάφορους λόγους αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία ταλαιπωρεί σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Η έλλειψη της λακτάσης, η οποία είναι απαραίτητη για την πέψη της λακτοζής, αποτελεί το αίτιο της εμφάνισης της δυσανεξίας.

Ενοχλητικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, ναυτία, δυσπεψία, πόνοι στην κοιλιά ή ακόμα και διάρροια οδηγούν αυτά τα άτομα στο πλήρη αποκλεισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή τους. Επίσης, οι αυστηρά χορτοφάγοι, στο πλαίσιο της αποφυγής κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, δεν προσλαμβάνουν κανένα γαλακτοκομικό τρόφιμο. Ακόμη όμως και για αυτά τα άτομα, η μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στα τρόφιμα τους δίνει την δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω διαφορετικών πηγών.

Το σπουδαιότερο θρεπτικό συστατικό των γαλακτοκομικών προϊόντων που πρέπει να αναπληρωθεί από άλλα τρόφιμα είναι το ασβέστιο. Είναι απαραίτητο δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών μας ενώ μπορούμε να το βρούμε σε σημαντικές ποσότητες στο μπρόκολο, στις λαχανίδες, στα όσπρια, στα αποξηραμένα φρούτα, στο σουσάμι, καθώς και στις σαρδέλες.

Ο φώσφορος, επίσης αποτελεί δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών ενώ είναι απαραίτητος σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού.

Σημαντικές πηγές, εκτός των γαλακτοκομικών, αποτελούν τα αυγά, τα πουλερικά, το κρέας, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα όσπρια.

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, το τρίτο μακροστοιχείο που συναντάμε σε μεγάλες ποσότητες στα γαλακτοκομικά είναι το κάλιο, το οποίο διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην υδατική και ηλεκτρολυτική ισορροπία του οργανισμού μας.

Το αβοκάντο, οι μπανάνες, τα αποξηραμένα φρούτα, τα ροδάκινα, οι πατάτες, οι ντομάτες, τα αυγά καθώς και οι ξηροί καρποί μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Στον μακρύ κατάλογο των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στο γάλα, το γιαούρτι και στα τυριά, σημαντική θέση καταλαμβάνουν η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη). Η βιτ. Β2 ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συμμετέχει στον σχηματισμό των συνενζύμων FAD και FMN τα οποία είναι απαραίτητα για τη μετατροπή των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων σε ενέργεια παρουσία οξυγόνου.

Εναλλακτικές πηγές ριβοφλαβίνης είναι το κρέας, τα αυγά, τα μανιτάρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Η βιταμίνη Β12 ανήκει και αυτή στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες ενώ οι πηγές της βρίσκονται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης. Αυτό συνεπάγεται ότι οι αυστηρά χορτοφάγοι θα πρέπει να καταφύγουν στην χορήγηση κάποιου συμπληρώματος ή στην κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφίμων.

Η βιταμίνη Β12, η οποία συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μπορεί να βρεθεί σε σημαντικές ποσότητες στο κρέας, στο ψάρι, στα θαλασσινά και στα πουλερικά.

Ακόμη λοιπόν και για τα άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές τροφές ικανές να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης, στις μέρες μας είναι ευρύτατα διαδεδομένα τα προϊόντα που μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, όπως π.χ. τα προϊόντα σόγιας. Το γάλα σόγιας αποτελεί μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών ενώ συνήθως είναι εμπλουτισμένο σε ασβέστιο και βιταμίνες.

Από την άλλη πλευρά, τα υποκατάστατα γάλακτος, όπως το γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού διαφέρουν αρκετά στη σύστασή τους συγκριτικά με το γάλα, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές επιλογές, αφού τις περισσότερες φορές έχουν εμπλουτιστεί με επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Δεν ισχύει το ίδιο και με το γάλα καρύδας, το οποίο είναι ιδιαιτέρα πλούσιο σε θερμίδες και λίπος, ενώ η έντονη γεύση του δεν το καθιστά ως την ιδανικότερη επιλογή.

Συνεπώς, η ποικιλία της διατροφής είναι αυτή που θα παίξει το σπουδαιότερο ρόλο, ούτως ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανεπάρκειες, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκε η λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ


Θα εξυπηρετεί παράλληλα και τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου, αφού και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιατάκης υπέγραψε τον διορισμό του επίκουρου καθηγητή Γιώργου Λαζόπουλου στη θέση του διευθυντή, ο οποίος ανέμενε, 3 χρόνια μετά την εκλογή του, την ανάληψη της διεύθυνσης του καρδιοχειρουργικού τμήματος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης, κατά την επίσκεψη του σήμερα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ανέφερε ότι, από χθες το βράδυ, η σχετική υπογραφή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήρθε να συμπληρωθεί σε εκείνες των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών, προκειμένου να γίνει ο διορισμός του καθηγητή και να ξεκινήσει η λειτουργία της κλινικής.

Έτσι, η τελευταία εκκρεμότητα για τη λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής «έκλεισε», αφού κινδύνευσε η χώρα μας να επιστρέψει στην ΕΕ το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ -που δόθηκαν από κοινοτικά κονδύλια για τη δημιουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής- αν αυτή δεν λειτουργούσε άμεσα.

Η λειτουργία της κρίνεται εξαιρετικά αναγκαία αφού είναι η μοναδική στην Κρήτη και θα εξυπηρετεί παράλληλα και τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου που καλύπτει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα υπολογίζεται η παρακράτηση φόρου


Σημαντικές απώλειες στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ φέρνει η εφαρμογή της παρακράτησης φόρου με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που τέθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2013 σε ισχύ.

Οι απώλειες είναι μεγαλύτερες για μισθωτούς με παιδιά και χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ οι πιο κερδισμένοι από τη νέα παρακράτηση είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά και εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Και φέτος άλλωστε, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας θα παρακρατούν σε μηνιαία βάση την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο

Πώς υπολογίζεται η παρακράτηση φόρου

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας θα προσδιορίσουν, το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε καταβαλλόμενης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την καταβολή τους βαρύνεται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος.

Διευκρινίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος δεν εμπίπτει στην έννοια των κρατήσεων που βαρύνουν το δικαιούχο και συνεπώς δεν εκπίπτει από το ακαθάριστο ποσό του μηνιαίου ή του ετήσιου εισοδήματος του μισθωτού ή του συνταξιούχου.

Στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος περιλαμβάνεται η σύνταξη, ο μισθός και οποιεσδήποτε άλλες αμοιβές της ίδιας περιόδου (υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυκτερινή - Κυριακών - αργιών κτλ.), που συνεντέλλονται (δηλαδή συνεκκαθαρίζονται) μαζί, σε μία μισθοδοτική κατάσταση με το μισθό.

Στη συνέχεια οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας κάθε μήνα θα διενεργούν αναγωγή του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος με βάση τις πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές προκειμένου να προσδιορισθεί το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου.

Ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 12 μηνιαίους μισθούς, συν καταβαλλόμενο σε εκείνους που το δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.

• Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν κατά την πληρωμή των αποδοχών του Ιανουαρίου, μικρές αυξήσεις αποδοχών έως 28 ευρώ το μήνα, για ετήσιο εισόδημα της τάξης των 9.000-10.000 ευρώ.

• Μεγάλοι χαμένοι στο μέτωπο της μηνιαίας παρακράτησης, είναι οι οικογενειάρχες. Η κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου των 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο φέρνει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Αναλυτικά παραδείγματα

Μισθωτός με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ: Ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα του 2012 είναι 300 ευρώ αλλά κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, ο φόρος αυξάνεται σε 540 ευρώ, όπως ακριβώς και για ένα μισθωτό χωρίς παιδιά.

Το πρακτικό αποτέλεσμα σε επίπεδο παρακράτησης είναι από τον Ιανουάριο του 2013, να αφαιρείται από το μισθό του προκειμένου να αποδοθεί στην Εφορία, ποσό 28 ευρώ έναντι 21,1 ευρώ σήμερα και οι μηνιαίες του αποδοχές να μειωθούν κατά 16,9 ευρώ.

Οι απώλειες στο μηνιαίο μισθό, για μισθωτούς με ένα παιδί ξεκινούν από το επίπεδο ετήσιων μικτών αποδοχών ύψους 8.000 ευρώ, για μισθωτούς με δύο παιδιά από τα 12.000 ευρώ και πάνω και για μισθωτούς με τρία παιδιά από ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και πάνω.

Έστω ότι μισθωτός του Δημοσίου λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.650 ευρώ (σταθερές για όλους τους μήνες του 2013).

Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12*1.650=19.800 ευρώ
Ετήσιος φόρος (βάσει κλίμακας και βάσει των μειώσεων της παρ.2 του άρθρου 9): 4.356-2.100=2.256 ευρώ

Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 2.256*1,5%=33,84 ευρώ

Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα: 2.256- 33,84=2.222,16/12=185,18 ευρώ

Μηνιαία παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011

Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12*1.650=19.800 (1%)

Συνεπώς, 1.650*1%=16,50 ευρώ

Έστω ότι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.650 ευρώ (σταθερές για όλους τους μήνες του 2013), το Δεκέμβριο καθαρό δώρο Χριστουγέννων 1.650 ευρώ, τον Απρίλιο καθαρό δώρο Πάσχα 825 ευρώ και τον Ιούλιο καθαρό επίδομα αδείας 825 ευρώ.

Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.650=23.100 ευρώ
Ετήσιος φόρος (βάσει κλίμακας και βάσει των μειώσεων της παρ.2 του
άρθρου 9): 5.082-1.900=3.182 ευρώ

Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 3.182*1,5%=47,73 ευρώ

Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα:3.182- 47,73=3.134,27/14=223,88 ευρώ

Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων: 3.134,27/14=223,88 ευρώ

Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Πάσχα: 3.134,27/28=111,94 ευρώ

Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του επιδόματος αδείας: 3.134,27/28=111,94 ευρώ

Ποσά που πρέπει να παρακρατηθούν έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011

Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.650=23.100 (2%)

Συνεπώς:
Παρακράτηση κατά την καταβολή του μηνιαίου μισθού,1.650*2%=33ευρώ
Παρακράτηση κατά την καταβολή δώρου Χριστουγέννων,1.650*2%= 33ευρώ
Παρακράτηση κατά την καταβολή δώρου Πάσχα,825*2%=16,50 ευρώ
Παρακράτηση κατά την καταβολή επιδόματος αδείας,825*2%=16,50 ευρώ

Έστω ότι ο μισθωτός της προηγούμενης περίπτωσης (β) λαμβάνει κατά το μήνα Σεπτέμβριο του 2013 ένα έκτακτο εφάπαξ ποσό 3.000 ευρώ το οποίο συνεντέλλεται με τις τακτικές αποδοχές.

Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.650=23.100+3.000=26.100ευρώ

Ετήσιος φόρος (βάσει κλίμακας και βάσει των μειώσεων της παρ.2 του άρθρου 9): 5.852-1.600=4.252 ευρώ

Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 4.252*1,5%=63,78 ευρώ
Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί, πέραν της μηνιαίας παρακράτησης ΦΜΥ του μήνα Σεπτεμβρίου, κατά την καταβολή του έκτακτου εφάπαξ ποσού: 4.252-63,78=4.188,22-(223,88*14)=1.053,90 ευρώ

Ποσό έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011 που πρέπει να παρακρατηθεί, πέραν της μηνιαίας παρακράτησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του ίδιου άρθρου και νόμου του μήνα Σεπτεμβρίου, κατά την καταβολή του έκτακτου εφάπαξ ποσού

Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα:14*1.650=23.100+3.000=26.100 (2%) Συνεπώς, 3.000*2%=60 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση «σταθμός» για τη διαθεσιμότητα


Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το πρωτοδικείο Τρίπολης, που βάζει «φρένο» στη διαθεσιμότητα πέντε υπαλλήλων της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδος και Ιονίου.

Οι πέντε εργαζόμενοι θα επιστρέψουν κανονικά στην εργασία τους από τη Δευτέρα το πρωί, οπότε θα έχει κοινοποιηθεί η προσωρινή διαταγή, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει οριστεί για την 1η Μαρτίου 2013.

Η προσωρινή αυτή απόφαση θορύβησε την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου καθώς είναι γνωστό πως έχουν γίνει δεκάδες προσφυγές εναντίον της διαθεσιμότητας. Φοβούνται μήπως εξελιχθεί η υπόθεση αυτή εξελιχθεί σε «ντόμινο» και «τινάξει στον αέρα» το κυβερνητικό πρόγραμμα για την απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τα όσα ορίζει το μνημόνιο.

Ωστόσο η κατάσταση δείχνει να είναι ακόμα χειρότερη αν αναλογιστεί κανείς πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει το επόμενο διάστημα να θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου 25.000 εργαζομένων.

Η Τρόικα η οποία αναμένεται να έρθει εκ νέου στην χώρα μας στα μέσα του επόμενου μήνα δεν αποκλείεται να θέσει εκ νέου το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο. Στην περίπτωση που δεν «τραβήξει» η διαθεσιμότητα και δεν επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι τότε όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή ενάντια στις απολύσεις.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα γίνει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων


Τη χωρίς εξαίρεση αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που προορίζεται εντός του Φεβρουαρίου. Η καθολικού τύπου διαδικασία θα διεξάγεται σε τρία επίπεδα και θα αρχίσει από φέτος.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες σχεδιάζει σύστημα αξιολόγησης τριών επιπέδων για τους δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο εντός του Φεβρουαρίου.

Η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού που θα επιφέρουν σαρωτικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί κατ' αρχάς στους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και κατόπιν θα ακολουθήσουν οι δημόσιοι φορείς.

Η αξιολόγηση του προσωπικού θα γίνει σε δύο φάσεις: η πρώτη θα πραγματοποιηθεί άπαξ εντός του 2013, σταδιακά ξεκινώντας από τα υπουργεία, για την καταγραφή των ικανοτήτων των υπαλλήλων και η δεύτερη αναμένεται από το 2014, η οποία θα είναι ετήσια και θα αφορά τη μέτρηση της παραγωγικότητας. Η διαδικασία θα είναι καθολική και δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις. «Όποιος μισθοδοτείται από το Δημόσιο θα αξιολογείται» είναι το σύνθημα του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

1o επίπεδο: Προσωπικός φάκελος

Στόχος της αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού δεν θα είναι οι απολύσεις, αλλά η επικαιροποίηση της βάσης της απογραφής με τα τελευταία δεδομένα που αφορούν τους υπαλλήλους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση του κατάλληλου προσωπικού στα νέα οργανογράμματα. Πτυχία, σεμινάρια και δεξιότητες (χρήση H/Y, γνώσεις ξένων γλάσων, σεμινάρια επιμόρφωσης) θα μπουν στο μικροσκόπιο του ελέγχου, τόσο για τη νομιμότητά τους όσο και για την επικαιροποίησή τους. Γι’ αυτόν τον λόγο θα υπάρξει ειδική μηχανογραφημένη φόρμα που θα συμπληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, με την οποία θα ανανεώνεται η βάση δεδομένων της απογραφής.

2o επίπεδο: «Χαρτογράφηση» ικανοτήτων

Το τελικό επαγγελματικό προφίλ των υπαλλήλων, η «ακτινογραφία» των ικανοτήτων του προσωπικού, θα διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην τοποθέτησή τους καθώς και στη μελλοντική στοχοθεσία που θα έχει που θα έχει ο κάθε υπάλληλος, αφού θα τοποθετείται σε περίγραμμα θέσης που θα έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις. Σε κάθε υπουργείο θα οριστούν υπάλληλοι ως ελεγκτές του παραγόμενου έργου, οι οποίοι θα συμβάλλουν στον προσδιορισμό των ετήσιων στόχων, από την επόμενη χρόνια.

3o επίπεδο: Μέτρηση παραγωγικότητας

Από το 2014 θα ακολουθήσει το τρίτο επίπεδο αξιολόγησης που θα γίνεται ετησίως, για να εξακριβωθεί η επίτευξη των στόχων που θα τεθούν ανά υπάλληλο και οργανική μονάδα. Η αξιολόγηση θα προσαρμοστεί ανά κατηγορία υπαλλήλων και εκπαιδευτική βαθμίδα. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αναμένεται να αξιοποιηθεί και γραπτό τεστ δεξιοτήτων κατά τα πρότυπα του ΑΣΕΠ. Οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν θα δώσουν εξετάσεις, ενώ διαφορετική μέθοδος αξιολόγησης θα υπάρξει για τους γενικούς διευθυντές ή για εργαζομένους με μεγάλη προϋπηρεσία από τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στην υπηρεσία.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι μισοί πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους


Ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα και θα προσπαθήσει είτε να πουλήσει ακίνητα ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία ή να δανειστεί για να αποφύγει τις ποινικές ευθύνες που προβλέπονται για τους οφειλέτες του Δημοσίου, σύμφωνα με έρευνα της Kapa Research που παρουσιάστηκε σήμερα στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, «χαράτσι», φόρος εισοδήματος) φθάνει στο 54%, ενώ άλλο ένα 32% δηλώνει ότι μάλλον θα ανταποκριθούν, χωρίς όμως να είναι σίγουροι.

Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων στο μέλλον, θα επιλέξουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική του αξία, ή να δανειστούν ή ακόμη και να αφήσουν τα ακίνητα να τα κατάσχει το Δημόσιο.

Οι δυσκολίες ήταν ήδη εμφανείς από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στην ερώτηση ποιους φόρους πλήρωσαν τα τελευταία τρία χρόνια, το 9,3 % των ιδιοκτητών δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του τέλους ακινήτων («χαράτσι»), το 8,1% απαντούν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ 2010 και το 5,1% το ΕΤΑΚ του 2009.

Το 5-7%, ανά κατηγορία, έχουν προχωρήσει εξάλλου σε ρυθμίσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά για το «χαράτσι», το 65% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το πλήρωσαν μεν αλλά με δυσκολία.

Είναι ενδεικτικό ότι το 54% των ιδιοκτητών δεν έχουν εισοδήματα από τα ακίνητά τους και πληρώνουν μόνο φόρους. Επίσης, ένας στους τέσσερις διαθέτει πάνω από το 30% των εσόδων από ενοίκια για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου (έκτακτες εισφορές, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ) χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το διαδίκτυο «επανακαθορίζει» την ανθρώπινη προσωπικότητα


Βοηθά τα άτομα να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

Κοινωνικά δίκτυα και διαδικτυακά παιχνίδια αλλάζουν την άποψη του χρήστη αναφορικά με το ποιος είναι και ποιος είναι ο ρόλος του στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC.

Την έρευνα, με τίτλο «Ταυτότητες του μέλλοντος» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, υπογράφει ο καθηγητής σερ Τζον Μπέντιγκτον. Όπως υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης, «οι ανθρώπινες κοινωνίες γίνονται, συνεχώς, λιγότερο συνεκτικές».

Παράλληλα, στην έρευνα τονίζεται ότι αυτή η τάση που διαμορφώνεται παγκοσμίως με τη χρήση του διαδικτύου, θα μπορούσε, εάν αξιοποιηθεί, να φέρει και θετικές αλλαγές. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, εάν αυτή η τάση αγνοηθεί, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Με δεδομένη την αυξανόμενη διάδοση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, τα κοινωνικά δίκτυα φέρνουν σε επαφή διαφορετικά άτομα και κοινωνικές ομάδες, εντοπίζοντας κάθε πιθανό κοινό τους ενδιαφέρον.

Ως εκ τούτου, όπως παρατηρούν οι ερευνητές, την επόμενη δεκαετία, οι αλλαγές στις κοινωνίες ολόκληρου του πλανήτη θα είναι βαθιές.

Η πιο σημαντική παράμετρος, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, είναι η ανάπτυξη της «υπερσυνδεσιμότητας».

Ο όρος χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία το άτομο «μοιράζεται» στο διαδίκτυο την πλειονότητα των προσωπικών του δεδομένων και περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του «συνδεδεμένο» στο 'Ιντερνετ.

Η έρευνα επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την προσωπική ελευθερία και την ιδιωτικότητα μεγαλώνουν, ενώ τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού είναι όλο και πιο συχνά.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που καθόριζαν παραδοσιακά σε μεγάλο βαθμό τον κάθε άνθρωπο, όπως η καταγωγή, η θρησκεία και η εργασία, θα παίζουν στο μέλλον σαφώς μικρότερο ρόλο στην ταυτότητά του.

Ιδιαίτερα σε άτομα νεαρής ηλικίας, τα επόμενα χρόνια, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα θα επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τις «διαδικτυακές» επιρροές που θα λαμβάνουν σε καθημερινή βάση.

«Σε γενικές γραμμές, το διαδίκτυο βοηθάει τους ανθρώπους να ενημερωθούν και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Ωστόσο, οι πιο ντροπαλοί, μοναχικοί και λιγότεροι ελκυστικοί άνθρωποι τείνουν να καταργούν τις διαπροσωπικές επαφές και να αρκούνται στην ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση» καταλήγει η έρευνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Σνακ για... αγχωμένους εργαζόμενους


Τι μπορείτε να «τσιμπήσετε» εν ώρα εργασίας.

Είναι στη ανθρώπινη φύση σε συνθήκες υψηλού στρες και πίεσης να καταφεύγει σε πρόχειρα και ανθυγιεινά τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και αλάτι.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, πολλές εταιρείες - κυρίως στο εξωτερικό -, προκειμένου οι εργαζόμενοι τους να καταπολεμούν το στρες τους εν ώρα εργασίας, εφοδιάζουν τους αυτόματους πωλητές με πιο υγιεινές και θρεπτικές επιλογές, ώστε οι υπάλληλοί τους να λαμβάνουν συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία τους, όπως οι βιταμίνες.

Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση του στρες και τάση προς την παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα, η σωστή διατροφή είναι ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί το στρες.

Υπάρχουν τροφές που, όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες, ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που ηρεμεί τον εγκέφαλο, όπως επίσης και τροφές που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, των ορμονών του στρες που βλάπτουν το σώμα με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει τις δυσάρεστες συνέπειες του στρες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι πιο γνωστές «αντι-στρες» ουσίες είναι:

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β,τα ω-3 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο οι σύνθετοι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες. Πηγές τους είναι τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα ωμά λαχανικά, το γάλα, το σπανάκι, ο σολωμός, ο τόνος.

Υγιεινά και θρεπτικά σνακ κατά τη διάρκεια της εργασίας:

2 μικρά φρούτα, όπως δαμάσκηνα, 2 βερίκοκα, 2 ακτινίδια
Μία μικρή ανάμεικτη σαλάτα εποχής
Μία χούφτα αποξηραμένα φρούτα με 8-10 ανάλατους ξηρούς καρπού
Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρούτα
Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με 1 κουτ. του γλυκού μέλι
Κουλούρι Θεσσαλονίκης
2-3 κριτσίνια ολικής άλεσης
1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης με λαχανικά και τυρί χαμηλών λιπαρών
1 μπολ με γάλα χαμηλών λιπαρών και δημητριακά ολικής άλεσης


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολέμηση του στρες με διαλογισμό


Οι ερευνητές συνέκριναν μεθόδους μείωσης των επιπέδων του άγχους.

Ο διαλογισμός θα μπορούσε να έχει κατευναστική επίδραση στα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλούν ορισμένες χρόνιες παθήσεις, οι οποίες σχετίζονται με το στρες, όπως του ευερέθιστου εντέρου και του άσθματος, υποστηρίζει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο διαλογισμός, που εστιάζει στην αναπνοή και στις σωματικές αισθήσεις, αποτελεί την πλέον κατάλληλη και απλή μέθοδο για τους ασθενείς, καθώς περιλαμβάνει ασκήσεις που μπορούν να εκτελεστούν όταν περπατάμε ή ακόμη και όταν καθόμαστε. Εξάλλου, ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα άγχους στην καθημερινότητά μας και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες ανθρώπων, που ακολουθούσαν διαφορετικές μεθόδους, ώστε να μειώσουν τα επίπεδα του στρες. Η μέθοδος της μίας ομάδας σχετιζόταν με τον διαλογισμό και η άλλη με τη σωματική άσκηση και τα οφέλη που προσφέρει η μουσική. Προκειμένου να διαπιστωθεί ποια τεχνική έχει μεγαλύτερη επίδραση στον οργανισμό, οι ερευνητές άλειψαν την επιδερμίδα των συμμετεχόντων και των δύο ομάδων με μια θερμαντική κρέμα από πιπεριές τσίλι. Όλοι ένιωσαν ανακούφιση μετά τη μέθοδο που ακολούθησαν, ωστόσο μόνο οι συμμετέχοντες της ομάδας που έκανε διαλογισμό είχαν μικρότερη φλεγμονή από την κρέμα.

Η επικεφαλής της μελέτης, Μελίσα Ροζενκράντζ, τονίζει: «Η μελέτη μάς έδειξε ότι οι τεχνικές γνώσης και συναίσθησης μπορούν να είναι περισσότερο επωφελείς σε σχέση με άλλες θεραπευτικές επιλογές, που προωθούν την ευεξία. Τεχνικές, οι οποίες βασίζονται στην αντιμετώπιση του στρες, μπορούν να προσφέρουν μια χαμηλού κόστους εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία, που μπορεί να ακολουθηθεί εύκολα από τους ασθενείς, όποτε χρειαστεί».

Η έρευνα έρχεται στο φως την ώρα που οι ειδικοί καλούν τους γιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι πιο φειδωλοί με τις συνταγές στα παυσίπονα και τα υπνωτικά χάπια, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι προκαλούν εθισμό και να παροτρύνουν τους ασθενείς τους να εξετάσουν άλλες εναλλακτικές θεραπείες, όπως η φυσιοθεραπεία και η παροχή συμβουλών.
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφική αντιμετώπιση της σιδηροπενίας


Οι παράγοντες που βοηθούν στη απορρόφηση του σιδήρου.

Ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από τα τρόφιμα διακρίνεται σε αιμικό και μη αιμικό. Τα ζωικά τρόφιμα περιέχουν τόσο αιμικό, όσο και μη αιμικό, ενώ στα φυτικά τρόφιμα βρίσκεται μόνο ως μη αιμικός. Ο αιμικός σίδηρος έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα συγκριτικά με τον μη αιμικό. Ο σίδηρος που προέρχεται από τα λαχανικά (μη αιμικός σίδηρος) απορροφάται σε ποσοστό 0,5%- 6%, ενώ ο αιμικός σίδηρος απορροφάται σε ποσοστό 8%-40%. Ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από την τροφή κυμαίνεται σε 10-15mg, και από αυτά απορροφάται το 10-15%.

Περίπου 1 mg σιδήρου απεκκρίνεται ημερησίως από ο έντερο, τα ούρα και το δέρμα. Οι γυναίκες, τις μέρες της έμμηνου ρύσεως, έχουν απώλειες 30-60ml αίματος το μήνα που αντιστοιχούν σε 15-30mg σιδήρου. Οι απώλειες αυτές μπορούν να καλυφθούν διατροφικά.

Ακριβώς επειδή μόνο ένα ορισμένο ποσοστό του σιδήρου απορροφάται η συνιστώμενη ημερήσια διαιτητική πρόσληψη είναι:

- Βρέφη μέχρι 6 μηνών: 0,27mg
- Βρέφη 7-12 μηνών: 11mg
- Άντρες άνω των 18 και γυναίκες άνω των 50: 8 - 10mg
- Γυναίκες 19-50: 15 - 18mg

Διατροφικοί παράγοντες που βοηθούν στη απορρόφηση του σιδήρου

Στον πίνακα αναφέρονται μερικές καλές πηγές σιδήρου. Από αυτές ξεχωρίζουν το συκώτι και το κόκκινο κρέας:


ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ
ΚΡΕΑΤΑ Το κρέας και τα υποκατάστατα του προμηθεύουν την μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου 
Σπλάχνα ζώων ιδιαίτερα: Συκώτι, Σπλήνα 
Κρέας βοδινό, μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο σκούρο κρέας, γαλοπούλα σκούρο κρέας 
Μύδια, στρείδια, γαρίδες
Σαρδέλες 
Αυγά 
Αποξηραμένα μπιζέλια 
Φασόλια, φακές 
Καρύδια, σπόροι  
ΨΩΜΙ – ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Ολικής άλεσης ή εμπλουτισμένο ψωμί, σπόροι σταριού
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, φασόλια, σπαράγγια, παντζάρια
ΦΡΟΥΤΑ
Αποξηραμένα φρούτα πχ σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, σύκα
Όπως φαίνεται υπάρχουν φυτικά τρόφιμα, τα οποία περιέχουν σίδηρο, ο οποίος όμως δεν είναι εύκολα απορροφήσιμος. Σε αυτό το σημείο μπορεί να υποβοηθηθεί η απορρόφηση με κάποιους συνδυασμούς τροφίμων. Παρακάτω ακολουθούν κάποια θρεπτικά συστατικά τα οποία βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου.

- Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι ο πιο δυνητικός παράγοντας που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου επειδή συμβάλλει στην μετατροπή του τρισθενούς σιδήρου σε δισθενή.
- Πρωτεΐνες: Ο οργανικός σίδηρος που υπάρχει στο κρέας, μέσω μιας αντίδρασης με τα αμινοξέα που υπάρχουν στο κρέας βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του μη οργανικού σιδήρου. Αντίθετα, οι πρωτεΐνες της σόγια, είναι δυνητικοί αναστολείς της απορρόφησης του μη οργανικού σιδήρου.
- Σάκχαρα (πχ φρουκτόζη, σορβιτόλη)

Διατροφικοί παράγοντες που αναστέλλουν την απορρόφηση σιδήρου

- Ασβέστιο: Το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση, τόσο του αιμικού, όσο και του μη αιμικού σιδήρου. Η επίδρασή του είναι μεγαλύτερη όταν καταναλώνεται ταυτόχρονα με τρόφιμα που είναι πηγές σιδήρου, ενώ δεν έχει καμία επίδραση όταν καταναλωθεί 2 ώρες μετά
- Φυτικά Οξέα: Τα φυτικά περιέχονται σε τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα πιο υψηλά ποσοστά βρίσκονται στο πίτουρο των δημητριακών. Η επίδρασή του μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική αν συνδυαστεί με κρέας. Τα φυτικά οξέα επηρεάζουν κυρίως τον μη αιμικό σίδηρο.
- Φαινολικά Οξέα, Φλαβονοειδή: Αυτά τα συστατικά βρίσκονται ιδιαίτερα στο τσάι, τον καφέ, και το κόκκινο κρασί. Όταν τα συγκεκριμένα ροφήματα και ποτά καταναλώνονται σε ένα γεύμα μαζί με πηγές σιδήρου, τότε αναστέλλουν την απορρόφησή του. Η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του μη οργανικού σιδήρου, όχι όμως του οργανικού. Ο καφές δεν εμποδίζει την απορρόφηση αν καταναλωθεί 1 ώρα πριν το γεύμα, αλλά μπορεί να την αναστείλει αν καταναλωθεί ταυτόχρονα ή 1 ώρα μετά.

Έξυπνες συμβουλές

- Να συμπεριλαμβάνετε πάντα μια καλή πηγή βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, χυμούς, ακτινίδια) μαζί με πηγή σιδήρου
- Το συκώτι καλό είναι να συμπεριλαμβάνεται στη δίαιτα 1 φορά την εβδομάδα.
- Αποφεύγετε κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τσαγιού ή καφέ μαζί με τα γεύματα
- Κάντε έξυπνες επιλογές για κολατσιό, όπως καρύδια και αποξηραμένα φρούτα
- Εμπλουτίστε με καλές πηγές σιδήρου τις μαγειρικές παρασκευές ή τα γλυκίσματα σας όπως: πχ μελάσα, ξερά φρούτα, καρύδια
- Προτιμάτε το λευκό από το κόκκινο κρασί
- Ο σίδηρος βρίσκεται σε αρκετές ποσότητες στις τροφές. Όταν αγοράζετε τυποποιημένα τρόφιμα, αναζητείστε τις λέξεις: «adequate» ή «reduced» που σημαίνουν ότι ο σίδηρος εύκολα ή δύσκολα απορροφάται από τον οργανισμό.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο HPV εμβολιασμός προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου


Εξετάζεται η προοπτική εμβολιασμού και αγοριών και ανδρών.

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προστατεύει και από άλλες μορφές καρκίνου, όπως της στοματικής και στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, του πρωκτού, του αιδοίου και του πέους. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, που ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ευθύνεται και για το 30-90% των καρκίνων του αιδοίου, του πέους, του στόματος και του στοματοφάρυγγα, Επομένως ένα κορίτσι που θα εμβολιαστεί κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα είναι προστατευμένο και από άλλες μορφές καρκίνου, ενώ ανάλογη προστασία θα έχει και το αγόρι που θα εμβολιαστεί.

«Σημαντική εξέλιξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αποτελεί η ανεύρεση της αιτιολογικής σχέσης των πλέον καρκινογόνων τύπων του HPV, δηλαδή των τύπων 16 και 18, με την εμφάνιση καρκίνου και σε άλλα όργανα του σώματος π.χ. πρωκτό, στοματοφαρυγγική κοιλότητα, τα οποία αφορούν και άνδρες και γυναίκες. Λόγω του ότι ο HPV εμβολιασμός προφυλάσσει από αυτούς τους δύο τύπους του ιού, εξετάζεται πλέον σήμερα σοβαρά η προοπτική εμβολιασμού όχι μόνον των γυναικών, αλλά και των αγοριών και των ανδρών. Και ενώ από επιστημονικής άποψης τα στοιχεία είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά, απομένει να υπολογισθούν και τα οικονομικά μεγέθη σε εθνικές κλίμακες αν και ορισμένες χώρες, π.χ. η Αυστραλία, έχουν ήδη λάβει θετικές σχετικές αποφάσεις και αρχίζουν τον μαζικό εμβολιασμό και αγοριών 11-13 ετών στα σχολεία» εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Α.Π.Θ., πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην European Cervical Cancer Association Θεόδωρος Αγοραστός.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ που μόλις δημοσιεύθηκε (JNCI, Ιανουάριος 2013) κατά τη διάρκεια των ετών 2000-2009, ενώ παρατηρήθηκε ελάττωση της εμφάνισης των καρκίνων μαστού, παχέος εντέρου, πνευμόνων και προστάτη αυξήθηκε η συχνότητα εμφάνισης των καρκίνων, που σχετίζονται με τον ιό HPV, δηλαδή του καρκίνου του πρωκτού και κυρίως της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας και σε άνδρες και σε γυναίκες, με αποτέλεσμα κατά το έτος 2009 τα περιστατικά στοματοφαρυγγικού καρκίνου σε απόλυτους αριθμούς (12.989) να υπερβαίνουν αυτά του τραχηλικού καρκίνου (11.388) η συχνότητα του οποίου δείχνει τάση ελάττωσης, προφανώς λόγω του προληπτικού ελέγχου με το τεστ Παπανικολάου. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος εμφανίζεται τελευταία με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες απ' ότι στις γυναίκες, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Επομένως ο κίνδυνος δημιουργίας καρκίνου ως αποτέλεσμα μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων αφορά περισσότερο τους άνδρες (στοματοφάρυγγας πρωκτός, πέος) απ' ό,τι τις γυναίκες (τράχηλος, κόλπος, αιδοίο, πρωκτός, στοματοφάρυγγας).

«Είναι λοιπόν προφανές ότι κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η διεθνής κοινότητα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει υπό νέο πρίσμα τη σημασία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και τις επιπτώσεις από την παρουσία του στον οργανισμό και των δύο φύλων. Ως μοναδική λύση με πιθανότητες επιτυχίας προβάλλει ο έγκαιρος εμβολιασμός, στην μικρότερη δυνατή ηλικία και αγοριών και κοριτσιών, αυτή δε η προοπτική θα αποκτήσει πολύ περισσότερες πιθανότητες αποδοχής και αποτελεσματικότητας εάν υπάρξουν εξελίξεις και στην παρασκευή, στον τρόπο χορήγησης και στη διαθεσιμότητα των HPV εμβολίων" πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός.

Η παιδίατρος, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής ενδοκρινολογίας στο Α.Π.Θ. Ασημίνα Γαλλή Τσινοπούλου επισήμανε ότι η καλύτερη ηλικία για τον εμβολιασμό κατά του HPV είναι η πρώιμη εφηβεία δηλαδή στις ηλικίες 11-14 ετών, αφενός γιατί τα παιδιά βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των γονιών και αφετέρου επειδή δεν έχουν ακόμη αρχίσει τη σεξουαλική δραστηριότητα. Παράλληλα εξήγησε ότι στις ηλικίες 15-17 ετών, που το 48% των εφήβων στη χώρα μας αρχίζει τη σεξουαλική δραστηριότητα, τα παιδιά αρχίζουν να αμφισβητούν τους γονείς, και αυτό μαζί με τη έλλειψη επίσημης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ενημέρωσης ευθύνεται για την ανάπτυξη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου με σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις. Οι ηλικίες αυτές είναι οι πιο δύσκολες στη διαχείριση των εφήβων ενώ τα πράγματα είναι καλύτερα στην όψιμη εφηβεία, δηλαδή μετά τα 18 διότι τότε συνειδητοποιούν πλέον τι επιπτώσεις μπορεί αν έχει η σεξουαλική συμπεριφορά τους.

Σύμφωνα με την κ. Γαλλή σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει μέχρι σήμερα 140 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ενώ στην Ελλάδα έγιναν 140.000 δόσεις που καλύπτουν το 30% των ηλικιακών ομάδων στις οποίες εφαρμόζεται. Τέλος εξήγησε πως δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι κάποιος που κάνει το εμβόλιο μπορεί να νοσήσει από καρκίνο , διότι το εμβόλιο δεν περιέχει καρκινικά κύτταρα αλλά είναι μία ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη η οποία προκαλεί την δημιουργία αντισωμάτων.

Να σημειωθεί ότι ο Ιανουάριος έχει θεσπιστεί από διεθνείς οργανισμούς ως μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ενώ η εβδομάδα από 20 έως και 27 Ιανουαρίου 2013 έχει αφιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Καρκίνο του Τραχήλου στην υπενθύμιση όλων των δυνατοτήτων, που υπάρχουν σήμερα για την πρόληψη αυτής της σοβαρότατης και πολύ συχνά εμφανιζόμενης νόσου σε παγκόσμια κλίμακα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά τα γόνατα


Εντείνονται τα προβλήματα εξαιτίας της παχυσαρκίας.

Από πόνους στα γόνατα πάσχει ένας στους τέσσερις ενήλικες εξαιτίας των καθιστικών επαγγελμάτων και της παχυσαρκίας, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Βρετανία...

Στη δημοσκόπηση του υγειονομικού ομίλου Nuffield Health πήραν μέρος 1.600 άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών, ενώ το 25% αυτών που ρωτήθηκαν σχετικώς είπαν ότι πονάνε εδώ και μία διετία.

Οι ειδικοί αποδίδουν την «επιδημία» των προβλημάτων στα γόνατα στην εξάπλωση των εργασιών γραφείου, την υπεραπασχόληση με το ίντερνετ και την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας.

«Σε μεγάλο βαθμό είναι νέοι άνθρωποι με δουλειές γραφείου, τις οποίες κάνουν εδώ και 10 ή 20 χρόνια. Πολύ σημαντικό ρόλο έχει επίσης παίξει η ενασχόληση με το ίντερνετ στον ελεύθερο χρόνο». δήλωσε η κυρία Σάμμυ Μάργκο, εκπρόσωπος της Εταιρείας Φυσιοθεραπείας της Βρετανίας.

Από την πλευρά του, ο ορθοπεδικός-χειρουργός δρ Ρόναν Μπάνιμ τόνισε ότι οι χειρουργοί βλέπουν συνεχώς γόνατα «συνθλιμμένα» από τα περιττά κιλά.

«Εάν εξακολουθήσουν να αυξάνονται τα κρούσματα παχυσαρκίας, ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειασθούν αρθροπλαστική ισχίων θα εκτιναχθεί στα ύψη», επισήμανε.

«Τα περιττά κιλά ασκούν τεράστιες πιέσεις στα γόνατα και βλέπουμε συνεχώς ανθρώπους με φθορές που οφείλονται στην σύνθλιψή τους από το βάρος τους. Για την υγεία των γονάτων έχει τεράστια σημασία ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η προσεκτική άσκηση και η σωστή διατροφή.

Μπορεί οι φθορές στα γόνατα να μην είναι απειλητικές για τη ζωή, αλλά μπορούν να καταστρέψουν την ποιότητά της. Για να αποφευχθεί αυτό, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αντιμετωπίζονται εγκαίρως οι τυχόν φθορές – συνεπώς οι πάσχοντες από πόνους στα γόνατα δεν πρέπει να χρονοτριβούν, αλλά να απευθύνονται αμέσως στους γιατρούς».

Ωστόσο, όλ’ αυτά δεν σημαίνουν πως θα σπεύσει κάποιος ξαφνικά να αρχίσει τη γυμναστική, διότι και η απότομη γυμναστική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα γόνατα, κατά τον δρα Μπάνιμ.


Διαβάστε περισσότερα...