Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Πρόγραμμα πιστοποίησης και ελέγχου ηλεκτρονικού τσιγάρου



Τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) για να παρουσιάσει το μεγαλύτερο και πιο εμπεριστατωμένο παγκοσμίως πρόγραμμα πιστοποίησης και ελέγχου των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ κ. Δημήτρης Πετρόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Εδώ και αρκετό καιρό το ηλεκτρονικό τσιγάρο δέχεται μια συντονισμένη επίθεση από διάφορα κέντρα, όπου άλλοι από δικές τους εμμονές και άλλοι για καθαρά λόγους δικούς τους συμφέροντος, στοχοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Βασικό όπλο τους σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η καλλιέργεια της αμφιβολίας σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αφήνοντας να εννοηθούν χίλια-δυο πράγματα. Και αυτό, παρά τις αμέτρητες διεθνείς έρευνες που έχουν δείξει ότι το κανονικό τσιγάρο είναι πολύ πιο επιβλαβές από ό,τι το ηλεκτρονικό.

Ο ΣΕΕΗΤ δεν θα αφήνει τίποτα αναπάντητο διότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Στις φήμες που διάφοροι καλλιεργούν, απαντάμε με αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία, ώστε να γίνει πιστευτό και στον πλέον δύσπιστο ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλές και οι ελληνικές εταιρείες του χώρου υπεύθυνες και σοβαρές.

Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε σε συνεργασία με το Παν/μιο Κρήτης και το Παν/μιο Θεσσαλίας, ένα πρόγραμμα πιστοποίησης των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Συνεργαζόμαστε με τους γνωστούς και αναγνωρισμένους διεθνώς καθηγητές Δημήτρη Κουρέτα από το Παν/μιο Θεσσαλίας και Αριστείδη Τσατσάκη από το Παν/μιο Κρήτης, οι οποία με τα εργαστήριά τους θα πιστοποιούν και θα ελέγχουν όλα τα υγρά που χρησιμοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος, τα υγρά αναπλήρωσης των εταιριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και (φυσικά) δεν περιέχουν καμία καρκινογόνα ουσία.

Το έργο της πιστοποίησης των υγρών του ΣΕΕΗΤ:

1. Είναι το ισχυρότερο πρόγραμμα ελέγχου των υγρών αναπλήρωσης στον κόσμο για το οποίο έχει ήδη υπάρξει διεθνές ενδιαφέρον.

2. Εξασφαλίζει διαχρονικά την παροχή ασφαλών προϊόντων ηλεκτρονικού καπνίσματος διότι δεν γίνεται μόνο μία φορά αλλά μηνιαίως.

3. Αποδεικνύει με μετρήσιμο επιστημονικό τρόπο ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα είναι πρακτικά αβλαβές, χρησιμοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1272/2008.

4. Καταρρίπτει τους μύθους ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα είναι καρκινογόνο, διότι εκτός της λίστας των συστατικών γίνονται ειδικοί έλεγχοι για την ύπαρξη νιτροσαμινών και αρωματικών πολυκυκλικών υδρογονανθράκων.

5. Αποδεικνύει την πρόοδο των υγρών της βιομηχανίας ηλεκτρονικού καπνίσματος ως προς την κατασκευή αβλαβών προϊόντων.

6. Οι Έλληνες πολίτες έχουν πλέον στη διάθεσή τους εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, πιστοποιημένα και ασφαλή.

7. Η σύγκριση με το κανονικό τσιγάρο, το πλέον επιβλαβές προϊόν, είναι πλέον καταλυτική.

Ως ΣΕΕΗΤ κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να παρέχουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας στους πελάτες μας και για να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία σχετικά με τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού καπνίσματος.»

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση του Προέδρου του ΕΟΦ ο οποίος ανακάλεσε παλαιότερη απόφαση σύμφωνα με την οποία τα νικοτινούχα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου θα πρέπει να έχουν άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου.

«Η απόφαση αυτή είναι θετική αν και ήταν αυτονόητη, καθώς ανάλογες αποφάσεις υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε ο ΕΟΦ να μην επιμείνει στο δεύτερο λάθος που ετοιμάζεται να κάνει τοποθετώντας τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου στα καπνικά προϊόντα, το οποίο εκτός από παράλογο είναι και παράνομο.

Κλείνοντας, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι ο ΣΕΕΗΤ θέλει να μπει τάξη στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα, να διαλυθεί κάθε αμφιβολία γύρω από αυτό και να διαχωριστούν οι καλοί επαγγελματίες από τους «αεριτζήδες».

Οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΕΗΤ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ελέγχου και πιστοποίησης υγρών κατά αλφαβητική σειρά είναι οι:

Alter eGo (www.iVape.eu)
Atmistis (www.atmistis.gr)
Atmo (www.atmo-smoke.gr)
Atmos Lab (www.atmoslab.gr)
Bio Health Smoking (www.hlektroniko-tsigaro.com)
ECig (www.ecig.gr)
Esmoke (www.esmoke.gr)
Natura (www.e-natura.gr)
Nobacco (www.nobacco.gr)
Zibacco (www.zibacco.gr)


Διαβάστε περισσότερα...

Η καθυστερημένη πατρότητα προσθέτει χρόνια στα παιδιά



Μακροπρόθεσμα τα οφέλη για τους απογόνους.

Τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερης ηλικίας μπαμπάδες και παππούδες, είναι γενετικά «προγραμματισμένα» να ζουν περισσότερα χρόνια, καθώς γερνάνε με πιο αργό ρυθμό, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η καθυστερημένη πατρότητα φαίνεται πως παρέχει πλεονεκτήματα επιβίωσης, επειδή η γενετική σύνθεση του σπέρματος ενός άνδρα μεταβάλλεται, καθώς αυτός μεγαλώνει, αναπτύσσοντας ένα κώδικα DNA που ευνοεί την επιμήκυνση της ζωής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νταν Άιζενμπεργκ του Τμήματος Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Northwestern, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν το DNA 1.779 ενηλίκων και βρήκαν ότι τα τελομερή (ζωτικά τμήματα των χρωμοσωμάτων που μικραίνουν όσο γερνάει κανείς και καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής) ήταν μεγαλύτερα σε όσους ανθρώπους είχαν πατέρες που ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία όταν τα παιδιά τους γεννήθηκαν.

Τα τελομερή προστατεύουν τα κύτταρα κατά τη διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό τους, παράλληλα όμως αποτελούν ένα είδος βιολογικής «κλεψύδρας» που σταδιακά αδειάζει και δείχνει έτσι ότι σιγά- σιγά, όσο περνάει ο χρόνος, ένας οργανισμός πλησιάζει στον θάνατό του. Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προσπαθούν, με τεχνητό τρόπο, να αυξήσουν το μέγεθος των τελομερών, ώστε να δώσουν περισσότερα χρόνια ζωής στους ανθρώπους, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι στο σπέρμα ενός άνδρα τα τελομερή εξαρτώνται από την ηλικία του. Συνεπώς -εφόσον το DNA κληρονομείται στα παιδιά μέσω του σπέρματος- υπάρχει ένας φυσικός μηχανισμός που ευνοεί τους απογόνους των μεγαλύτερης ηλικίας γονέων, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, καθώς τα παιδιά αυτά έχουν εκ γενετής μεγαλύτερα τελομερή στα άκρα των χρωμοσωμάτων τους.

Αν και η καθυστερημένη πατρότητα αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής του εμβρύου, οι ερευνητές θεωρούν ότι, από την άλλη, έχει και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του παιδιού. Η κληρονόμηση μακρύτερων τελομερών από τον πατέρα και τον παππού ωφελεί τους ιστούς και ζωτικές βιολογικές λειτουργίες του παιδιού, όπως το ανοσοποιητικό σύστημά του, το έντερο και το δέρμα του.


Διαβάστε περισσότερα...

"Η ανάπηρη πόλη μας"



Δείτε το βίντεο που δημιούργησε φοιτητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού για να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα (Vid).




"Η ανάπηρη πόλη μας" είναι ένα βίντεο που δημιούργησαν φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.

Ο φοιτητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Καμίλ Γκουνγκόρ διασχίζει την "ανάπηρη πόλη μας" αναδεικνύοντας τα διαρκή εμπόδια για τους εμποδιζόμενους συμπολίτες μας. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω σε πεζοδρόμια, έλλειψη των προβλεπόμενων ραμπών, πεζοδρόμια που δεν έχουν συντηρηθεί και δεκάδες άλλα εμπόδια που δε διευκολύνουν την ελεύθερη διακίνηση των ΑμΕΑ, "παρελαύνουν" από το σύντομο αλλά καθ' όλα ενδεικτικό βίντεο.

Το βίντεο δημοσιεύεται στην επίσημη σελίδα του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού και στόχος του είναι να ευαισθητοποιήσει αλλά και να θυμίσει στις αρχές ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα εμποδιζόμενα άτομα είναι μέχρι τώρα ανεπαρκή.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες ΑμΕΑ δεν έχουν λάβει το προνοιακό επίδομα. Όπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, δεν καταβλήθηκαν το μήνα Μάιο τα επιδόματα των ΑμΕΑ (για Μάρτιο και Απρίλιο) και κανείς δεν ξέρει πότε θα καταβληθούν.

"Έχουμε τη βεβαιότητα ότι από την πλευρά της κυβέρνησης και της Ε.Ε. ότι πάμε σε μια σειρά περικοπών στις παροχές και στα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν οι ανάπηροι στη χώρα μας", είχε δηλώσει σχετικά το μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ατόμων με Αναπηρία, Νίκος Ανδρακάκος.





Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αίτημα συζήτησης των προβλημάτων των ΑμεΑ κατέθεσε στην Περιφέρεια ο Γ. Φεσσιάν




Επιστολή με αίτημα τη συζήτηση των προβλημάτων των Ατόμων με Αναπηρία απέστειλε ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας, τ. Αντινομάρχης Υγείας & Πρόνοιας, Γεράσιμος Α. Φεσσιάν, προς τον Πρόεδρο Π.Σ. ΠΔΕ Κώστα Καρπέτα. Στην επιστολή του ο κ. Φεσσιάν υπογραμμίζει τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στη διαβίωση των ΑμεΑ από την καθυστέρηση της καταβολής των προνοιακών και διατροφικών επιδομάτων, καθώς και από την κακή εφαρμογή του νέου νόμου για την χορήγηση φαρμακευτικών και αναλώσιμων υλικών κατόπιν σύστασης του ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

"Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η καθυστέρηση της καταβολής των προνοιακών και διατροφικών επιδομάτων έχει επιφέρει τεράστια δυσκολία στην διαβίωση των ΑμεΑ στους οποίους χορηγείται. Για λόγους κατανόησης θα σας αναφέρω πως το επίδομα αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις τα εξακόσια € ανά δίμηνο. Αυτό σε συνδυασμό της κακής εφαρμογής του νέου νόμου και της καθυστέρησης των ερμηνευτικών εγκυκλίων του για την χορήγηση φαρμακευτικών και αναλώσιμων υλικών κατόπιν σύστασης του ΕΟΠΥΥ, έχει συντελέσει στην διάλυση της κοινωνικής προστασίας της οποίας είχαν τύχει τα Άτομα με Αναπηρία σε γενικές γραμμές. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Η κοροϊδία που συνεχίζεται απέναντι στα ΑμεΑ δεν μπορεί να αφήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο αδιάφορο.

Κατόπιν των παραπάνω είμαι υποχρεωμένος να επαναφέρω το παλαιότερο μου αίτημα για την συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν τα Άτομα με Αναπηρία σε μια και μόνη συνεδρίαση.

Ελπίζω αυτή την φορά αντιλαμβανόμενος την δύσκολη συγκυρία να αφουγκραστείτε την ανησυχία μου.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Γεράσιμος Α. Φεσσιάν"





Πηγή: http://www.pelop.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα… νικήσετε τη θερμοπληξία



Τι πρέπει να προσέξετε στο «μίνι» καύσωνα.

Ο καύσωνας προκαλεί θερμοπληξία. Γνωρίζετε όμως ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς την αντιμετωπίζετε σε περίπτωση που πέσετε θύματα; Όπως λένε οι ειδικοί, τα πρώτα συμπτώματα είναι ο δυνατός πονοκέφαλος, η ατονία, το αίσθημα καταβολής δυνάμεων, οι τάσεις για λιποθυμία, η ναυτία, η ταχυκαρδία, οι εμετοί.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όμως πιο δύσκολες και τα συμπτώματα τότε είναι: πυρετός, εμετοί, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης, απώλεια των αισθήσεων. Πρέπει τα άτομα που θα έχουν αυτά τα συμπτώματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά διότι μπορεί μέχρι να και να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου ενώ στις πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να πέσουν μέχρι και σε κώμα.

Πώς προλαμβάνεται η θερμοπληξία


Πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο, να προτιμάτε σκιερά και δροσερά μέρη και να μην πηγαίνετε σε χώρους που υπάρχει πάρα πολύ κόσμος. Να ντύνεστε ελαφρά και πάντα να προτιμάτε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα. Φοράτε γυαλιά ηλίου και καπέλο. Να κάνετε πολλά ντους και να βάζετε, εάν δεν αντέχετε τη ζέστη, υγρά πανιά στο κεφάλι ή στο λαιμό. Να πίνετε αρκετό νερό και χυμούς.

Ποιες είναι οι πιο ευπαθείς ομάδες

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα νεογνά και τα βρέφη, στους ηλικιωμένους καθώς και στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Ειδικά μάλιστα, όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά, καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό τους για παραπάνω οδηγίες.

Όσοι πάντως παίρνουν φάρμακα, πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό τους εάν θα συνεχίσουν την αγωγή και σε ποια δοσολογία διότι κάποια από αυτά αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η «Βοήθεια στο Σπίτι»



Ύστερα από παρέμβαση των υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2012 θα παραταθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης και Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης, οι οποίοι προέβησαν και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι.

Η έκδοση ΠΝΠ για την παράταση του εν λόγω προγράμματος, που λήγει 30.6.2012, κρίθηκε απαραίτητη για να μη διακοπεί η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και δημιουργηθούν τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αφορά 70.000 εξαρτώμενα άτομα και σε αυτό απασχολούνται 3.500 εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερες τροφικές αλλεργίες στα παιδιά της πόλης



Τα παιδιά που μεγάλωσαν στην επαρχία διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο.

Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει στην επαρχία διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τροφικές αλλεργίες συγκριτικά με τα παιδιά που ζουν στην πόλη, υποστηρίζει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Northwestern.

Παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι παράγοντες του περιβάλλοντος στην πόλη προδιαθέτουν στην εκδήλωση τροφικών αλλεργιών, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα παιδιά της επαρχίας εκτίθενται νωρίς σε πλήθος βακτηρίων που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Η έρευνα έγινε σε 38.465 παιδιά κάτω των 18 ετών και διαπιστώθηκε ότι στα αστικά κέντρα το 9,8% των παιδιών είχε τροφικές αλλεργίες, ενώ στην επαρχία το 6,2%.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι για πρώτη φορά διαπίστωσαν ότι η πυκνότητα του πληθυσμού σε μια περιοχή σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλεργία στα φιστίκια ήταν δυο φορές πιο συχνή στα παιδιά της πόλης από εκείνα της επαρχίας και η αλλεργία στα θαλασσινά περισσότερο από δυο φορές πιο συχνή αντίστοιχα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος οι συντάξεις από το Δημόσιο;




Προωθούν σχέδια ιδιωτικής συνταξιοδότησης.
Η βιωσιμότητα των εθνικών συνταξιοδοτικών ταμείων είναι στα όριά της λέει ο ΟΟΣΑ και έτσι προωθεί δυο σχέδια παράλληλα. Από τη μια την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 και 67 έτη στις χώρες που δεν έχουν άμεσο πρόβλημα και από την άλλη την προώθηση ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, το προσδόκιμο της ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά επτά χρόνια στις αναπτυγμένες οικονομίες, τονίζει ο διεθνής Οργανισμός. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί στα 65 στις μισές από τις χώρες του ΟΟΣΑ (Καναδάς, Ιαπωνία, Κορέα, Ελβετία, Τουρκία, Νέα Ζηλανδία, Μεξικό, Σουηδία κλπ) και στα 67 με 69 χρόνια σε άλλες 13 (Γερμανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Δανία, Ιταλία κλπ).

Από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι «οι κυβερνήσεις οφείλουν να προσανατολισθούν στην επίσημη σύνδεση της συντάξιμης ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής, όπως στη Δανία, ή την Ιταλία και να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να προωθήσουν τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα», προκειμένου τα δικά τους εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα να γίνουν ταυτόχρονα «χρηματοοικονομικώς βιώσιμα και προσαρμοσμένα».

Ομως, στις 13 χώρες, που έχουν θεσπίσει υποχρεωτικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα (όπως η Αυστραλία, ή η Χιλή), οι συνταξιοδοτούμενοι μπορούν να ευελπιστούν ότι θα απολαύσουν το 60% των καθαρών κερδών τους.

Στις χώρες όπου το εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι σχετικώς αδύναμο και όπου τα ιδιωτικά προγράμματα έχουν καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα (Γερμανία, Κορέα, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ιαπωνία), «μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θα πρέπει να αναμένουν κάθετη πτώση των εισοδημάτων τους», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Σπουδαία οφέλη για την υγεία από... το βερίκοκο



Νομπελίστας το χαρακτήρισε ισάξιο του συκωτιού στην αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης.

Ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα... το βερίκοκο είναι χυμώδες με πλούσια γλυκιά γεύση και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Στην παραδοσιακή ιατρική το βασικό φαρμακευτικό τμήμα του ήταν ο πυρήνας του. Επίσης, θεωρείται πηγή ζωής και μακροζωίας ενώ ο Νομπελίστας G.S.Whipple, το 1934, χαρακτήρισε το βερίκοκο ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης.

Παγκοσμίως την μεγαλύτερη παραγωγή την έχουν οι Η.Π.Α. και πιο συγκεκριμένα η Καλιφόρνια, ενώ ακολουθούν το Ιράν, η Κίνα, η Ισπανία, η Συρία και η Γαλλία. Η Ελλάδα κατέχει την 6η Θέση στην Ευρώπη με παραγωγή μεγαλύτερη από 40.000 τόνους το χρόνο.

Περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ συνάμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και νάτριο.

Οφέλη για την υγεία

Δυστυχώς, επειδή το βερίκοκο δεν έχει μελετηθεί μεμονωμένα, οι φαρμακευτικές του ιδιότητες δεν έχουν ανιχνευτεί πλήρως. Ωστόσο, τα βερίκοκα βρίσκονται ψηλά στη λίστα των φρούτων και λαχανικών που βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (Breast J. 2007)-κυρίως του πνεύμονα και πιθανώς και του παγκρέατος- οι οποίοι σχετίζονται με το κάπνισμα και οι όγκοι τους αντιμετωπίζονται εξαιρετικά δύσκολα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα βερίκοκα, όπως και άλλα ανοιχτόχρωμα πορτοκαλί φρούτα ή λαχανικά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες β-καροτένιου, μια μορφή βιταμίνης Α που στις εργαστηριακές δοκιμές αποδεικνύεται ισχυρή ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος.

Επίσης, το β-καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών φυσικών φονικών κυττάρων, τα οποία αποτελούν ένα ξεχωριστό πληθυσμό λεμφοκυττάρων που έχουν την ικανότητα να επιτίθενται σε κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι το β-καροτένιο είναι το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές που περιέχεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως είναι τα βερίκοκα, το πεπόνι, η ντομάτα και τα καρότα. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε πολλά από τα παραπάνω φρούτα και λαχανικά παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα και του λάρυγγα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο βασικός προστατευτικός παράγοντας είναι το β-καροτένιο, αν και συνηγορούν στο ότι υπάρχουν και άλλοι άγνωστοι ακόμη παράγοντες στα βερίκοκα και σε άλλες τροφές που συμβάλλουν θετικά.

Σήμερα, τα βερίκοκα θεωρούνται τροφή ισχυρά προληπτική ενάντια στον καρκίνο και ιδανική για τους πρώην καπνιστές. Οι πλούσιες σε β-καροτένιο τροφές φαίνεται πως έχουν την ικανότητα να μειώνουν τις άδηλες καρκινικές συνέπειες του καπνίσματος.

Ακόμη, τα βερίκοκα ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση. Επίσης, είναι πολύτιμα και σε αυτούς που παρακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.

Γενικά είναι πολύ εύπεπτα και θρεπτικά καθώς συνιστώνται για παιδιά που παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη αλλά και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Χρησιμοποιείται φρέσκο για τη θεραπεία της διάρροιας, λόγω της στυπτικής του δράσης, αντιθέτως χρησιμοποιείται αποξηραμένο για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωση μας αλλά μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που θωρακίζουν την υγεία μας.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης

Αναζητήστε βερίκοκα τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα. Αγοράστε μόνο ό,τι θέλετε να καταναλώσετε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Προτού τα καταναλώσετε πρέπει να τα πλύνετε με άφθονο ζεστό νερό. Για μέγιστο όφελος, καλύτερα να τρώτε ξερά βερίκοκα. Έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο από ότι τα ωμά (J Agric Food Chem. 2005).

Ιδιαίτερη προσοχή όμως, στο χρώμα του φρούτου και περισσότερο στα αποξηραμένα βερίκοκα γιατί πολύ συχνά θειαφίζονται για να πάρουν ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα αντί του φυσικού τους που είναι καφέ πορτοκαλί. Τα βερίκοκα που δεν ψεκάζονται με θειάφι είναι γευστικότερα από τα υπόλοιπα. Προσοχή όμως και στο κουκούτσι του. Πιο συγκεκριμένα, ο πυρήνας είναι δηλητηριώδης λόγω της αμυγδαλίνης που περιέχει. Η κατανάλωση πολλών κουκουτσιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση, ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης

Εποχή συγκομιδής θεωρούνται οι μήνες Μάιος και Ιούνιος. Έχει παρατηρηθεί ότι το πλήρες ωριμασμένο βερίκοκο περιέχει μεγαλύτερα ποσοστά καροτενοειδών κατά 200% σε σχέση με τα άγουρα βερίκοκα. Επιλέξτε τα καλά χρωματισμένα, τρυφερά φρούτα που δεν είναι ούτε πρασινωπά ούτε τείνουν να ζαρώσουν. Το σαρκώδες και χυμώδες περικάρπιο είναι εύγευστο και γλυκό. Το εξωτερικό του βερίκοκου (φλούδα) είναι λεπτό, συνήθως χνουδωτό και είναι χρώματος κίτρινου με μερικές κόκκινες κηλίδες στη μπροστινή του πλευρά.

Όσον αφορά τη χώρα μας, η Ελληνική ποικιλία Διαμαντοπούλου έχει τα πιο νόστιμα βερίκοκα. Είναι εξαιρετικά αρωματικά, αλλά δύσκολα στη μεταφορά τους, αφού είναι αρκετά ευαίσθητα. Η πιο κοινή ποικιλία στην Ελλάδα πάντως είναι τα βερίκοκα Μπεμπέκου που είναι μεγαλύτερα μεν, αλλά όχι τόσο αρωματικά και γλυκά.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος

Το βερίκοκο καταναλώνεται νωπό σαν φρούτο. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί και αποξηραμένο, γίνεται μαρμελάδα, γλυκό, κομπόστα, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και γίνεται λικέρ, χυμός και συστατικό ανάμεικτων χυμών.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον εισαγγελέα για το ρεύμα



Την εισαγγελέα Ηρακλείου θα επιδιώξουν να συναντήσουν πρωί της Τετάρτης, τα μέλη του συλλόγου ανέργων και λαϊκών οργανώσεων της πόλης ζητώντας την παρέμβασή της για ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, θα ζητήσουν την παρέμβαση της, για τις περιπτώσεις της διακοπής ρεύματος ή νερού σε σπίτια οικογενειών που αδυναντούν να πληρώσουν τους λογαριασμους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, ''ο ρόλος της Δικαιοσύνης είναι να προστατεύει τους πολίτες όταν συντελούνται εγκλήματα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής των πολιτικών του Μνημονίου''.

Ο σύλλογος, μέσω αυτής της συνάντησης, διεκδικεί την ''άμεση παρέμβαση της εισαγγελείας ώστε να μην κοπεί ξανά ρεύμα ή νερό στις ευπαθείς ομάδες''.


Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρα Αποκατάστασης σε όλη Ελλάδα


ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (εντός Αττικής)

ΑΘΗΝΑ

Βούλα


Ασκληπιείο Βούλας
Β. Παύλου 1, Βούλα, 16673 Αττική
τηλ.: 2108923000
Φαξ: 2108923712
URL: www.asklepieio.gr

Ελληνικό


Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης Νότιο-Ανατ. Αττικής (ΚΑΑΝΑ),
Λ. Βουλιαγμένης & Βενιζέλου Ελληνικό Τ.Κ. 166 77

Ελευσίνα


Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας
Λεωφόρος Γ. Γεννηματά Ελευσίνα
τηλ.: 2105534000- 2105534200
URL: www.thriassio-hosp.gr

Ίλιον


Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων
Σπύρου Θεολόγου 1, λεωφόρος Χασιάς 13122, Ίλιον Αττικής
τηλ.: 2102314103-4
Φαξ: 2102314114
e-mail: eiaa@otenet.gr
URL: www.eiaa.gr

Κηφισιά


ΚΑΤ
Νίκης 2 Κηφισιά, 14561 Αττική
τηλ.: 2106280000
Φαξ: 2106280645
URL: www.kat-hosp.gr

Χολαργός

Γενικο Κρατικο Αθηνών "Γεννηματάς"
Μεσογείων 154 Χολαργός, 11527 Αττική
τηλ.: 2107768000, 2107778901-4
Φαξ: 2107768108
e-mail: info@gna-gennimatas.gr
URL: www.gna-gennimatas.gr

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (εντός Αττικής)

Κορωπί
"Φιλοκτήτης"
Πευκών & Πεισιστράτου, Καρελλάς - Κορωπί Αττικής
τηλ.: 210 - 6670000
Φαξ: 210 - 6670103
e-mail:info@filoktitis-sa.ondsl.gr

Νέα Ιωνία

"Ανάπλαση"
Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας, Ημερήσιας Νοσηλείας και Ημερήσιας Φροντίδας
Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 15, Ν. Ιωνία
τηλ.: 210 270 2800
Φαξ: 210 6800395
e-mail: anapla@otenet.gr
URL: www.anaplasi-rehab.gr

Χαϊδάρι

"Ανέλιξη"
Σπύρου Μήλιου 30 & Ηφαίστου
Τ.Κ. 124 62 Χαϊδάρι
τηλ.: 210 55 73 959
e-mail: info@anelixi.gr


ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (στην υπόλοιπη Ελλάδα)

Στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας:

ΑΙΓΙΟ
Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής Αποκατάστασης Κλεομένους Οικονομικού Ιατρού,
Ν. Πλαστήρα 7 Αίγιο Τ.Κ. 251 00

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου, Ιωάννινα 45500
Τηλ: +30 26510 99111
τηλ.φ.ι.απ.2651099985-6
Φαξ: +30 26510 46617
TELEX : 0322 330 PPNI GR
Τ.Θ. 1093, gep@uhi.gr
URL: www.uhi.gr

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης & Κοιν.
Υποστήριξης ΑΜΕΑ Καστοριάς, Κοιμ. Θεοτόκου 12 Τ.Κ. 522 00 ΄Αργος Ορεστικού

ΛΑΡΙΣΑ
Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες "Ο ΑΡΙΣΤΕΥΣ",
Γιαννούλη Λάρισα Τ.Κ. 413 35

ΡΟΔΟΣ
Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής & Κοινωνικής Αποκατάστασης Ρόδου,
Κολυμπία Ρόδου Τ.Κ. 851 03

Σέρρες

Νιγρίτα
Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής & Κοιν. Αποκατάστασης Νιγρίτας,
Α. Αργυρού 29 Νιγρίτα Τ.Κ. 622 00

Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΑΑΜΕΑ) Σερρών,
Μαρούλη 43 Σέρρες Τ.Κ. 621 00

ΧΑΝΙΑ
Κέντρο Αποκατάστασης ΑΜΕΑ Κρήτης,
Τέρμα Εμμ. Πιμπλή - Χανιά Τ.Κ. 731 00

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (στην υπόλοιπη Ελλάδα)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η Αναγέννηση «Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης»
Ν. Ραιδεστός, Οικισμός Φιλοθέη
τηλ.: +30 2310 805 905 Fax: +30 2310 805 888

ΛΑΜΙΑ
Πολυκλινική Λαμίας Α.Ε.
Για οποιαδήποτε επικοινωνία παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον:
Ιωάννης Χ. Γεωργούλιας
τηλ: 210 777 49 49 / Κιν: 6946 333 833
Φαξ: 210 777 49 89
e-mail: georgoulias@polyclinic.gr
Εδρα: 3ο Xλμ Ε.Ο. ΛΑΜΙΑΣ - ΛΥΓΑΡΙΑΣ, ΛΑΜΙΑ 35100

ΛΑΡΙΣΑ
"ΑΡΩΓΗ" Θεσσαλικό Κέντρο Αποκατάστασης
Νίκαια Λάρισας, 41500
Τηλέφωνο: +30 2410 922 110
Fax: +30 2410 922 106
info@apokatastasi.gr

ΠΑΤΡΑ
"Ολύμπιον" Θεραπευτήριον Πάτρας
Βόλου & Μιλείχου Κάτω Συχαινά
Πάτρα Ελλάδα
26443
info@olympion-sa.gr
τηλ.2610464000
2610464115

ΧΑΝΙΑ
"Ολύμπιον" Χανίων
Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Α.Ε
Πυθάρι – Ακρωτηρίου – Ν. Χανιών Χανιά
τηλ.: 28211 10 200
Φαξ: 28210 49556
info@olympionchanion.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Eκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό μας κατά της κατάθλιψης



Νέες μέθοδοι δοκιμάζονται από ερευνητές.

Μέθοδος εκπαίδευσης του εγκεφάλου που βοηθά ανθρώπους να ελέγχουν τη δραστηριότητα σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές του Cardiff University χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να δείξουν, σε 8 ανθρώπους, πώς ανταποκρίνονταν οι εγκέφαλοί τους σε θετική ονειροπόληση.

Μετά από 4 συνεδρίες, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν σημαντική βελτίωση της κατάθλιψης.

Ακόμα 8 από τους οποίους ζητήθηκε να σκεφτούν θετικά αλλά που δεν είδαν εικόνες όπως έπρεπε, δεν έδειξαν αλλαγή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μαγνητικές τομογραφίες επέτρεπαν στους συμμετέχοντες να επισημάνουν, μέσω δοκιμής και λάθους, ποιο είδος θετικής συναισθηματικής ονειροπόλησης ήταν περισσότερο αποτελεσματικό.

Η μέθοδος έχει ήδη δείξει επιτυχία, σε κάποιον βαθμό, στη νόσο του Parkinson.

Ωστόσο η ομάδα θεωρεί ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε περισσότερους ανθρώπους για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία, ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα.

Ο ερευνητής Prof David Linden, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'PLoS One', δήλωσε ότι έχει τη δυναμική να γίνει μέρος του πακέτου αγωγής για την κατάθλιψη.

Περίπου το ένα πέμπτο των ανθρώπων θα εμφανίσουν κατάθλιψη κάποτε στη ζωή τους και το ένα τρίτο αυτών δεν θα ανταποκριθεί στις συνήθεις αγωγές.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της τεχνικής είναι ότι δίνει στους ασθενείς την εμπειρία να ελέγχουν πλευρές της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας.

Όπως δήλωσε, πολλοί από αυτούς έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στο νέο τρόπο συμμετοχής του εγκεφάλου.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαμηλώνει ο πήχης για τις σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ



Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων.

Εν αναμονή της γνωστοποίησης των βαθμολογικών τους επιδόσεων βρίσκονται οι χιλιάδες υποψήφιοι που συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.

Από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, οι βάσεις αναμένεται να πέσουν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, όπως δημοσιεύει το Έθνος.

Ωστόσο, η πτώση των βάσεων δε θα είναι ενιαία και δεν θα επηρεάσει με τον ίδιο τρόπο όλα τα επιστημονικά πεδία.

Στην Τεχνολογική κατεύθυνση οι επιδόσεις είναι πεσμένες σε σχέση με πέρσι, ειδικά σε Φυσική και Μαθηματικά. Τρεις στους τέσσερις δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση, ενώ το περιβόητο ερώτημα Γ4 απάντησε μόλις τo 7% των υποψηφίων.

Στη Θετική κατεύθυνση καταγράφεται πανωλεθρία σε Φυσική και Μαθηματικά. Στη Χημεία δεν φαίνονται μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρσι, ενώ οι καλύτερες επιδόσεις στη Βιολογία δεν εξισορροπούν την άσχημη εικόνα.

Οριακή αναμένεται να είναι η πτώση στη Θεωρητική κατεύθυνση. Σε Λατινικά και Αρχαία είναι λίγο καλύτερες οι επιδόσεις, ενώ στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και Ιστορία τα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα ή και οριακά χαμηλότερες.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπό κατάρρευση η δημόσια υγεία



Τη δραματική εικόνα περιέγραψαν γιατροί και πολιτικά κόμματα.

Τη δραματική κατάσταση στο χώρο τής υγείας περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των γιατρών και των πολιτικών κομμάτων, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Το σύνολο των ομιλητών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι το σύστημα υγείας καταρρέει, οι κλάδοι Υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων τελούν υπό οικονομική κατάρρευση, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) υπολειτουργεί, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας των τρομακτικών ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, και ο Έλληνας ασθενής βρίσκεται σε απόγνωση, υφίσταται μια ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου και καλείται να πληρώνει τα φάρμακα από την τσέπη του.

Ο πρόεδρος τού ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ζήτησε συγκεκριμένη και ξεκάθαρη θέση από τα κόμματα πάνω σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και «μη επιδεχόμενα αναβολής επείγοντα προβλήματα», που ταλανίζουν τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Σημείωσε ότι η κοινωνική υπόθεση της Υγείας υπερβαίνει κατά πολύ ιδεολογίες και κόμματα και αποτελεί «εθνική υπόθεση, που δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εργαλείο κομματικής εκμετάλλευσης και συνθηματολόγησης, όπως από πολλές πλευρές συνέβη μέχρι σήμερα».

Ο κ. Πατούλης, αφού αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση λέγοντας ότι η Υγεία βρίσκεται στην «εντατική», υπογράμμισε ότι για την επίλυση των προβλημάτων «απαιτείται εθνικός διάλογος, εθνική συνεννόηση αλλά και συναίνεση, με δεδομένο ότι ο ευαίσθητος χώρος της Υγείας δεν προσφέρεται πλέον για πειραματισμούς, όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που βιώνουμε σήμερα».

Ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ, Μάνος Αγγελάκας, μίλησε για τα αίτια της κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εστιάζοντας σε τρία σημεία: Ανικανότητα διαχείρισης των προβλημάτων, υποχρηματοδότηση και λαθεμένες κινήσεις. «Ο ΕΟΠΥΥ σχεδιάστηκε λάθος», είπε, επισημαίνοντας ότι δεν χρηματοδοτείται απευθείας από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα να μην εισρέουν χρήματα στα ταμεία του.

Χρεοκοπημένα ταμεία, είπε, ενώθηκαν για να δημιουργήσουν τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος σήμερα δηλώνει αναρμόδιος για τις προηγούμενες οφειλές και παράλληλα οφείλει σε 1,5 εκατ. Έλληνες χρήματα για τα φάρμακά τους που αναγκάζονται να πληρώνουν πλέον από την τσέπη τους.

Η ΝΔ, είπε ο κ. Αγγελάκας, τάσσεται υπέρ ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με εξορθολογισμό των δαπανών, αναδιοργάνωση του δικτύου δημοσίων Νοσοκομείων και χωροταξικό επανασχεδιασμό των μονάδων Υγείας στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Ο κ. Αγγελάκας μίλησε για έλεγχο των δαπανών και αξιολόγηση του έργου των νοσοκομείων.

Η χρηματοδότηση τού συστήματος δεν μπορεί να είναι αυτοτελής, θα στηριχθεί σε έσοδα από την υλοποίηση της δανειακής σύμβασης, είπε ο κ. Αγγελάκας, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, είπε ότι η διέξοδος βρίσκεται στην απαλλαγή μας από το Μνημόνιο.

Ο κ. Μανιός έκανε λόγο για καταλήστευση των πόρων των Ταμείων επί σειρά ετών, και για κατάρρευση του συστήματος.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του Δημόσιου τομέα Υγείας, στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και στην ενίσχυση του μεγάλου ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, είπε ο κ. Μανιός. «Όταν φτάσουν τα Νοσοκομεία να μην έχουν αναλώσιμα, να μην έχουν φαγητό για τον ασθενή, τότε θα βρεθούν πρόθυμοι να το χρηματοδοτήσουν», είπε και πρόσθεσε ότι η μνημονιακή πολιτική, περιόρισε τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ αντί να λάβει κρατική επιχορήγηση 9 δισ. ευρώ, να πάρει τελικά 6,5 δισ. ευρώ, ενώ τα αποθεματικά των Ταμείων, που συμμετέχουν, υπέστησαν «κούρεμα».

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, είναι η οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας, που θα καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού.

Ρήξη και σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μονοπώλια, πρότεινε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αφροδίτη Ρέντζιου, τονίζοντας ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ άσχημη κατάσταση. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 92% των ασφαλισμένων και, όμως, η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί δραματικά.

Η κ. Ρέντζιου, ζήτησε την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, επιστροφή των χρημάτων στα ασφαλιστικά Ταμεία από τα ομόλογα που «κουρεύτηκαν», εξόφληση των φαρμακοποιών και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Το σχεδιασμό Υγειονομικού Χάρτη, πρότεινε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Μπουλμπασάκος , λέγοντας ότι πρώτα αποτυπώνεις τις ανάγκες του πληθυσμού και στη συνέχεια παρεμβαίνεις.

Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ, είπε, είναι η χρηματοδότηση, σημειώνοντας ότι πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν και από τα νοσοκομεία, όπου υπάρχει σπατάλη.

Για σπατάλες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι οποίες θα πρέπει να τελειώσουν, μίλησε και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πράσινων, Ανίκητος Μακρένογλου, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Ανδρέας Παπαμιχαήλ, έκανε λόγο για εξορθολογισμό των δαπανών και ενίσχυση του ρόλου τού Δημόσιου Συστήματος Υγείας.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους από το Φεστιβάλ Αθηνών



Ποιες παραστάσεις αφορούν.

Δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους θα δοθούν και φέτος από το Φεστιβάλ Αθηνών, όπως είχε άλλωστε ανακοινωθεί και στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου του φεστιβάλ.

Τα εισιτήρια αφορούν στις εξής παραστάσεις:

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Μουσική Διεύθυνση Αλέξανδρος Μυράτ 15/6 (Ηρώδειο)

Αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη – Μάρκος ο Φραγκοσυριανός 22/6 και 23/6 (Ηρώδειο)

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Μουσική Διεύθυνση Βασίλης Χριστόπουλος 28/6 (Ηρώδειο)

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Μουσική Διεύθυνση Στέφανος Τσιαλής 5/7 (Ηρώδειο)

Αφιέρωμα στη Δομνα Σαμίου – Εχε Γεια, Πάντα Γεια 8/7 (Ηρώδειο)

Η παραλαβή των εισιτηρίων θα γίνεται με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας μόνο από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, εντός της στοάς Πεσματζόγλου, τηλέφωνο: 210 32 72000, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 -17.00, Σάββατο: 09.00 – 15.00).



Διαβάστε περισσότερα...

Καταναλωτές κατά τραπεζών για το νόμο των «υπερχρεωμένων»



Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών καταγγέλει ότι δυσκολεύουν τους δανειολήπτες.

«Παρελκυστικές και καταχρηστικές» χαρακτηρίζει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος τις τακτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σε ανακοίνωσή της η ένωση αναφέρει ότι κατά τη διεκπεραίωση της διαδικασίας των αιτήσεων εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτικών ιδρυμάτων, διαπιστώνει όλο και συχνότερα το γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα «δεν έχουν πρόθεση να διευκολύνουν την υλοποίηση του νόμου 3869/2010, αφού διαρκώς δημιουργούν εμπόδια, προκειμένου να καθυστερήσουν την εφαρμογή των διατάξεών του»

Ενδεικτικό, όπως αναφέρει, της τακτικής αυτής είναι οι απαντητικές επιστολές των τραπεζών, με τις οποίες ζητούν συμπληρωματική προσκόμιση εγγράφων και στοιχείων, τα οποία τους έχουν ήδη αποσταλεί με τα αρχικά έντυπα αιτήσεων εξωδικαστικού συμβιβασμού.

«Συγκεκριμένα, έχουμε λάβει πλήθος επιστολών από τράπεζες, οι οποίες ζητούν να τους προσκομιστεί υπεύθυνη δήλωση του δανειολήπτη περί αληθείας και ορθότητας των δηλουμένων στοιχείων, θεωρημένη από Δημόσια Υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του δανειολήπτη από Κ.Ε.Π. συμπεριλαμβάνεται εξ αρχής στο έντυπο αίτησης εξωδικαστικού συμβιβασμού, στο οποίο περιέχεται η φράση: δηλώνω υπεύθυνα ότι τα στοιχεία που αναφέρω παρακάτω είναι αληθή.

Σκοπός αυτής αλλά και άλλων παρόμοιων πρακτικών είναι να δημιουργηθούν δυσκολίες στον δανειολήπτη που επιθυμεί να υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου και να γίνει δυσχερέστερη η εφαρμογή των διατάξεων αυτού» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ένωση.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος καλεί τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και τον Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Επιχειρήσεων να διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα και να επιβάλλει στις τράπεζες τη συμμόρφωσή τους με τις νομοθετικές διατάξεις, προκειμένου να επιτευχθεί η ορθή εφαρμογή του νόμου».


Διαβάστε περισσότερα...

Καταβολή προνοιακών επιδομάτων από 15 Ιουνίου



Το υπ. Εσωτερικών έχει διαθέσιμα 25,6 εκατ. ευρώ για τα επιδόματα Μαρτίου-Απριλίου.

Από τις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσει η σταδιακή καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, με βάση την κατάσταση που έστειλαν οι Δήμοι, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας παρέδωσε στους Δήμους προς εκκαθάριση τα αποτελέσματα της απογραφής των δικαιούχων μόλις πριν από δέκα ημέρες.

Απαντώντας στις κατηγορίες για ευθύνη των Δήμων, όσον αφορά την καθυστέρηση στην πληρωμή των επιδομάτων, ο κ. Ασκούνης σημειώνει ότι, πολύ πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η ΚΕΔΕ είχε επισημάνει στους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης και ταυτοποίησης τού Εθνικού Μητρώου και «να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση, ύψους 120 εκατ. ευρώ, που προέρχονται αποκλειστικά από τους κατά πολύ μειωμένους αυτοτελείς πόρους των Δήμων».

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, τα Αρχεία τού Εθνικού Μητρώου έφθασαν στους Δήμους μόλις πριν από μία εβδομάδα και, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από τις Δημοτικές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει τάχιστα η εκκαθάριση και ταυτοποίηση των δικαιούχων, που ξεπερνούν τις 200.000, και παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Αρχείο που μας παραδόθηκε».

Τελικά, σήμερα ανακοινώθηκε από το υπ. Εσωτερικών ότι είναι διαθέσιμα 25,6 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων Μαρτίου-Απριλίου, στους οκτώ πρώτους Δήμους που ολοκλήρωσαν την εκκαθάριση.

«Επειδή το θέμα αφορά πραγματικά την επιβίωση συνανθρώπων μας στις σκληρές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, η Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να μπει στη διελκυστίνδα εντυπωσιασμού, όπως επιχειρούν σήμερα οι έχοντες τη συνολική ευθύνη», σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και καταλήγει: «Όλοι οι Δήμοι τής χώρας κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε να φθάσουν τα επιδόματα, όσο το δυνατόν συντομότερα, στους δικαιούχους συμπολίτες μας».





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκαν τα κύτταρα που ευθύνονται για τους καρκίνους της μήτρας



Βρίσκονται σε συγκεκριμένη ζώνη του τραχήλου.

Σε συγκεκριμένα κύτταρα τα οποία βρίσκονται σε μία μόνο περιοχή του τραχήλου της μήτρας, αναπτύσσονται οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι καρκίνοι της μήτρας, οι οποίοι προκαλούνται στην πλειοψηφία τους από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.

«Βρήκαμε έναν ξεχωριστό πληθυσμό κυττάρων, τα οποία βρίσκονται όλα σε μία συγκεκριμένη ζώνη του τραχήλου της μήτρας και τα οποία μπορεί να ευθύνονται για τους περισσότερους αν όχι όλους τους καρκίνους της μήτρας που προκαλούνται από μια μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων» εξηγεί ο δρ Κρίστοφερ Κραμ, κύριος συντελεστής της έρευνας αυτής, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην έκδοση στο Διαδίκτυο των Πρακτικών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, ημερομηνίας 11 ως 15 Ιουνίου.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, οι δύο μορφές του οποίου ευθύνονται για περίπου το 70% των περιπτώσεων, είναι ο παράγοντας που ευθύνεται πιο συχνά για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η νέα αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να επιτρέψει στους ειδικούς να ξεχωρίζουν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας τα καλοήθη κύτταρα από αυτά που είναι δυνάμει επικίνδυνα, καθοδηγώντας καλύτερα τους γιατρούς ως προς την επιλογή θεραπείας.

Εξάλλου οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι, μόλις αφαιρεθούν από τον τράχηλο της μήτρας, τα κύτταρα αυτά δεν αναπαράγονται. Αυτό ανοίγει το δρόμο σε μια νέα μέθοδο πρόληψης.

«Η αφαίρεση των κυττάρων αυτών από τις πολύ νεαρές γυναίκες προτού εκτεθούν σε μια μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή σε προκαρκινικές αλλοιώσεις θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας», υπογραμμίζουν οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, «απαιτείται να γίνουν επιπρόσθετες έρευνες για να αξιολογηθούν τα θετικά και οι κίνδυνοι αυτής της ενδεχόμενης προληπτικής θεραπείας».

Ο εντοπισμός αυτών των συγκεκριμένων κυττάρων θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει τη βελτίωση της έρευνας πάνω στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καταλήγουν οι ίδιοι.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ένεση» ρευστότητας 17 εκατ. ευρώ στους δήμους



Τα κονδύλια αφορούν στη μεταφορά μαθητών και τα ενοίκια σχολείων.

Με περίπου 17 εκατ. ευρώ, επιχορηγεί το υπουργείο Εσωτερικών τους δήμους της χώρας, για τη μεταφορά των μαθητών και τα ενοίκια σχολικών κτιρίων, σύμφωνα με αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εσωτερικών κατανέμει στους δήμους το ποσό των 10.824.291 ευρώ, έναντι της συνολικής δαπάνης για τη μεταφορά των μαθητών τη σχολική περίοδο 2011- 2012.

Παράλληλα, κατανέμει το ποσό των 6.081.927 ευρώ, για την καταβολή μισθωμάτων, από 1ης Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου, των σχολικών μονάδων τους, καθώς και των υπηρεσιών τους που μεταφέρθηκαν από 1ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον ν. 3852/2010.

Επίσης, με απόφαση του κ. Μανιτάκη, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην καταβολή 25.622.230 ευρώ σε οκτώ δήμους (Αγίας Παρασκευής, Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Καλλιθέας, Ναυπακτίας, Πειραιώς, Σερρών και Ξάνθης), προκειμένου να διατεθούν αποκλειστικά και μόνον προς καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους τους, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε έξαρση ο διαδικτυακός εκφοβισμός ανηλίκων



Ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στην Κρήτη.

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει ο εκφοβισμός μεταξύ παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο έγκλημα.

Συγκεκριμένα παραδείγματα εφήβων που έφτασαν στα όρια της αυτοκτονίας θα παρουσιαστούν σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση στα Χανιά, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σύμφωνα με πληροφορίες του prismanews.gr οι αποκαλύψεις αναμένεται να προκαλέσουν θόρυβο.

Τα κρούσματα του cyberbullying, όπως είναι γνωστό διεθνώς το φαινόμενο, καταγράφουν διαρκή αύξηση έχοντας συχνά δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των θυμάτων. Δεν λείπουν μάλιστα οι περιπτώσεις νέων ατόμων που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν μη μπορώντας να αντέξουν τη διαπόμπευση μέσω ίντερνετ.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη την Παρασκευή, παρουσία του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη ημερίδα με θέμα «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – Cyber Bullying». Στόχος της ημερίδας είναι να μπορέσουν οι γονείς να κατανοήσουν το διαδίκτυο και να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τους νέους κινδύνους που εμφανίστηκαν με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του.

Έξαρση του διαδικτυακού εκφοβισμού στη χώρα μας έχει καταγραφεί τελευταία από αρκετές έρευνες. Για παράδειγμα, έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου είχε δείξει ότι ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς έχει έρθει αντιμέτωπος με κάποιο ζήτημα ψηφιακής παρενόχλησης, ψηφιακού εκφοβισμού ή συκοφαντικής δυσφήμησης από μαθητές προς άλλους μαθητές του σχολείου του.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ΙΚΑ για τις μειώσεις συντάξεων



Διευκρινίσεις για το ποσοστό μείωσης σύνταξης γυναικών που συνταξιοδοτούνται με 4.500 ημέρες ασφάλισης και τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, βάσει του άρθρου 40, ν. 3996/2011, παρέχονται με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εστάλη ως απάντηση σε σχετικά ερωτήματα που υποβλήθηκαν.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον προσδιορισμό του ποσοστού της μείωσης της σύνταξης, για τις ασφαλισμένες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που θεμελιώνουν δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης, λόγω γήρατος, με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης, κατά το μεταβατικό στάδιο της σταδιακής προσαύξησης των απαιτούμενων ορίων ηλικίας μειωμένης και πλήρους συνταξιοδότησης, διευκρινίζονται τα εξής:

Με τις διατάξεις των παραγράφων 11 και 13, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 115), για τις «παλαιές» ασφαλισμένες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (δηλαδή, υπαγόμενες στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, για πρώτη φορά, μέχρι και την 31.12.1992), οι οποίες συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 4.500, κατ' ελάχιστον, ημερών ασφάλισης, προβλέπεται σταδιακή προσαύξηση του ισχύοντος, μέχρι 31.12.2010, ορίου ηλικίας των 55 και 60 ετών, προκειμένου για τη λήψη, αντίστοιχα, μειωμένης και πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, αρχής γενομένης από την 01.01.2011 και μέχρι τη συμπλήρωση (κατά το έτος 2015), των 60 και 65 ετών, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της σταδιακής αυτής προσαύξησης, προβλέπεται, ειδικότερα, ότι οι ασφαλισμένες θεμελιώνουν δικαίωμα για λήψη μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, με τη συμπλήρωση, αντίστοιχα, των ορίων ηλικίας που θα έχουν διαμορφωθεί κατά το έτος της συμπλήρωσης του 55ου ή του 60ου έτους της ηλικίας τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρέθυμνο: Παραιτούνται οι νεφρολόγοι - Στον αέρα οι ασθενείς!



Παραιτούνται από σήμερα οι νεφρολόγοι από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, διαμαρτυρόμενοι για τον νέο Οργανισμό λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος -πρόταση του υπουργείου Υγείας- την οποία ο διοικητής Γιώργος Μοσχοβάκης χαρακτηρίζει ως «πρόχειρη» και τον Οργανισμό ως «περιοριστικό» για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Η αναστάτωση στους ασθενείς είναι μεγάλη, η αγωνία για τους νεφροπαθείς έντονη, οι ανάγκες του νοσοκομείου τεράστιες, οι ελλείψεις δραματικές και το μέλλον βιωσιμότητας του νοσοκομείου λόγω της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τμήματά του, αβέβαιο. Την ίδια ώρα η «κραυγή» της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, προβληματίζει τοπικές αρχές, φορείς και κοινωνία:

«Ο νέος οργανισμός εξαφανίζει το Πνευμονολογικό τμήμα, το ΩΡΛ και το Νεφρολογικό, 20 κλίνες, 19 γιατρούς, 19 νοσηλευτές, 90 διοικητικούς και τεχνικούς και κάνει αδύνατη τη λειτουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης και της Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης...

Σήμερα το πρωί στις 13 Ιούνη οι νεφρολόγοι παραιτούνται. Δεν θα διαμαρτυρηθούν που κάνουν 10- 1 εφημερίες, ούτε που είναι απλήρωτοι για τις εφημερίες, ούτε επειδή ζουν συνεχώς με την αγωνία να μην έχουν υλικά αιμοκάθαρσης, ούτε επειδή δεν χρησιμοποιούν ερυθροποιητίνη στιςε μεταγγίσεις των ασθενών τους, ούτε για τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου πού ακυρώνει την λειτουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης νοσηλευτικά και ιατρικά…

Ενημέρωσαν μόνο, τους αιμοκαθαιρόμενους ότι το πρωί παραιτούνται όλοι. Ενημέρωσαν την αντιπεριφερειάρχη και τον διοικητή του νοσοκομείου και παραδίδουν τους ασθενείς τους στα χέρια της πολιτείας, όπου και ανήκουν, στα χέρια του κράτους όπου είναι φορολογούμενοι πολίτες και στο οποίο ανήκει η ευθύνη για την υγεία τους…» δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.





Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κανόνες υγείας για πριν και μετά τη γυμναστική



Δεν είναι μόνο το ζέσταμα που πρέπει να θυμόμαστε.

Πριν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε ή αφού τελειώσετε με την άσκησή σας θα πρέπει να τηρείτε κάποιους κανόνες, ώστε να σας προστατεύουν από τυχόν παρενέργειες, αλλά κυρίως να προετοιμάζετε τον οργανισμό σας να περνάει ομαλά από την ένταση της γυμναστικής στους κανονικούς ρυθμούς.

Οι κανόνες αυτοί είναι:

Επαρκής ύπνος

Αν κοιμάστε πολύ, τότε η πολύωρη ακινησία οδηγεί τον οργανισμό σε νωθρότητα και τους μυς σε χαλαρότητα. Πώς, λοιπόν, να γυμναστείτε σ’ αυτή την κατάσταση;

Οι ειδικοί συνιστούν 6-7 ώρες ύπνο για έναν εργαζόμενο, ώστε να έχει την ώρα της γυμναστικής την κατάλληλη ενέργεια.

Αποχή από το κάπνισμα

Οι ειδικοί θεωρούν ότι πριν από την άσκηση θα πρέπει κανείς να απέχει από το κάπνισμα ένα 24ωρο! Κάπως βαρύ και υπερβολικό για τους καπνιστές έτσι;

Ο χρόνος, πάντως, δεν μπορεί να πέσει κάτω από 16 ώρες, ώστε να υπάρχει στους πνεύμονες το απαραίτητο οξυγόνο που θα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός κατά την άσκηση.

Για μετά την άσκηση η αποχή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα 2ωρο, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να δεχθεί τη νικοτίνη.

Κατάλληλος ρουχισμός

Το τι θα φοράτε την ώρα που θα γυμνάζεστε δεν πρέπει να το ορίζει ή μόδα, αλλά η... υγεία. Προτιμάτε, λοιπόν, ρούχα βαμβακερά και όσο το δυνατό λιγότερα τώρα που κάνει ζέστη. Διαλέξτε τα να είναι άνετα και όχι εφαρμοστά, που εμποδίζουν την κίνηση.

Επίσης, αποφεύγετε τις αδιάβροχες ή συνθετικές φόρμες, που δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Τέλος, δώστε την κατάλληλη σημασία και στα παπούτσια σας, τα οποία θα διαλέγετε ανάλογα με το σπορ σας.

Απαραίτητο ντους

Μετά από κάθε σωματική δραστηριότητα έχετε ανάγκη από ένα καλό, ζεστό ντους. Και όχι, βέβαια, μόνο για λόγους καθαριότητας, αλλά κι επειδή το ζεστό νερό βοηθάει τους μυς να επανέλθουν στη φυσιολογική τους μορφή και, κυρίως, να χαλαρώσουν από την άσκηση.

Αλλαγή ρούχων

Αν συνηθίζετε να κάθεστε για αρκετή ώρα μετά την άσκηση με τη βρεγμένη σας φόρμα, ξεχάστε το! Η αλλαγή των βρεγμένων ρούχων της γυμναστικής επιβάλλεται να γίνεται αμέσως, γιατί το βρεγμένο ρούχο πάνω στο ζεστό από την ένταση δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σωστή διατροφή

Φάτε ελαφρά 1-2 ώρες πριν από την άσκηση. Το κανονικό γεύμα πρέπει να απέχει 3-4 ώρες από την άσκηση. Πιείτε 2-3 ποτήρια υγρά 2 ώρες πριν από την άσκηση.

Μην τρώτε γλυκά αμέσως μετά τη γυμναστική, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα το λίπος τους. Αν νιώθετε υπογλυκαιμία, προτιμήστε λίγο μέλι ή κάποιο γλυκό του κουταλιού.

Καταναλώστε νερό, χυμούς και αναψυκτικά μετά την άσκηση, για να αναπληρώσετε έτσι τα υγρά που χάσατε. Η αναπλήρωση των υγρών πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά την άσκηση, γιατί διαφορετικά θα χρειαστείτε πάνω από ένα 24ωρο για να το πετύχετε.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαταλείπουν τον ΕΟΠΥΥ



Εγκατέλειψαν τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και οι τραπεζοϋπάλληλοι.
Με απόφαση της ΟΤΟΕ, το σκέλος των τραπεζών αποσύρθηκε από το ΤΑΥΤΕΚΟ, που είχε ιδρυθεί από κοινού με τις ΔΕΚΟ και είχε ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ την 1η Μαΐου 2012, προκειμένου να προχωρήσουν στην ίδρυση δικού τους Ταμείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι στον προβληματικό, πλέον, ΕΟΠΥΥ δεν ενσωματώθηκε την 1η Ιουνίου του 2012, όπως προγραμματιζόταν, ούτε το ΕΤΑΑ μετά από απόφαση των δικηγόρων, των γιατρών και των μηχανικών, που το συγκροτούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαταλείπουν τα παιδιά τους



Όλο και περισσότεροι είναι οι γονείς που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους σε κάποιο ίδρυμα και στις βρεφοδόχους που πολλαπλασιάζονται ανά την Ευρώπη λόγο της οικονομικής κρίσης. Την ανησυχία του για το θέμα έχει εκφράσει και ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη Le Monde πρόκειται για την παλιά συνήθεια που ατόνησε τον 20ό αιώνα όταν γενικά βελτιώθηκαν, αν και όχι παντού, οι συνθήκες ζωής των χαμηλότερων στρωμάτων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα επανήλθαν.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, πρώτη η Γερμανία το 2000 άρχισε να εισάγει βρεφοδόχους ώστε, αν μη τι άλλο, τα βρέφη να μην κινδυνεύουν από την έκθεση τους. Την ακολούθησαν άλλες δέκα χώρες, όπως η Ιταλία και η Πολωνία, ενώ στη Γαλλία από το 2000 εγκαταλείφτηκαν περίπου 400 παιδιά.

Στη Γαλλία ένας γονιός που δεν μπορεί να θρέψει το παιδί του, το εναποθέτει ανώνυμα στη βρεφοδόχο και μετά έχει οκτώ εβδομάδες για να σκεφτεί ξανά την απόφασή του. Παράλληλα οι υπηρεσίες πρόνοιας αναζητούν τα στοιχεία του παιδιού κι εφόσον η οικογένεια δεν αναθεωρήσει την απόφασή της κινούν διαδικασίες υιοθεσίας.

Ωστόσο, εκτός της κοινωνικής διάστασης ανακύπτουν ηθικά και νομικά ζητήματα, όπως στην περίπτωση που ένα παιδί θελήσει στο μέλλον να γνωρίσει τους βιολογικούς του γονείς. Το σύστημα των βρεφοδόχων δεν διασφαλίζει κάτι τέτοιο, κάτι που προκαλεί την ανησυχία του ΟΗΕ αλλά και άλλων οργανισμών, ενώ υπάρχουν και φωνές που ζητούν την κατάργησή του.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι Γιατροί στα ακριτικά νησιά



Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώνουν τις δυνάμεις τους στα άγονα νησιά της Ελλάδας για να παρέχουν στους ακρίτες την ποιότητα της ζωής και της υγείας που τους αξίζει.

Με το μήνυμα "Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε" ολοκληρώθηκε χθες η δεύτερη φάση του Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας που πραγματοποίησαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για τη στήριξη των κατοίκων ακριτικών νησιών.


Το Οδοιπορικό Υγείας ξεκίνησε στα πλαίσια του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που ίδρυσαν οι δύο φορείς το Φεβρουάριο του 2012 για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανασφάλιστων και αναξιοπαθούντων πολιτών. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε το Μάιο 2012 με τη Χάλκη, τη Σύμη, τη Νίσυρο και τελικά την ίδρυση Παραρτήματος του Ιατρείου στο Καστελόριζο.

Στη δεύτερη φάση, κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, πρωτοστατούντων του Προέδρου του ΙΣΑ, Γιώργου Πατούλη και του Γεν. Διευθυντή της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Κ. Δήμτσα, επισκέφθηκαν τους ακρίτες από το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, τη Γαύδο ως το Αγαθονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς για να προμηθεύσουν τα Αγροτικά Ιατρεία με φαρμακευτικό και αναλώσιμο υλικό, να καταγράψουν τις υγειονομικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να υιοθετήσουν τα προβλήματα των κατοίκων των περιοχών.


Διαβάστε περισσότερα...

1500 ευρώ το κεφάλι



Ξεκίνησε η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για τα πρώτα 420.000 εκκαθαριστικά σημειώματα, από τα οποία όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, προκύπτει μέσος φόρος 1.445 ευρώ.

Στη σειρά αυτή των εκκαθαριστικών περιλαμβάνονται 280.000 χρεωστικά εκκαθαριστικά. Τα πιστωτικά σημειώματα είναι 37.000 και οι επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 23 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...