Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Θύμα ομαδικού βιασμού έπεσε 14χρονη στην Ιταλία


Κάποιος μπήκε στο προφίλ της στο Facebook και δήλωσε ότι είναι «διαθέσιμη».

Ένα κορίτσι 14 ετών από την Ιταλία έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, όταν ένας συμμαθητής της χάκαρε τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook και «ανέβασε» μια δημοσίευση ανακοινώνοντας ότι «ήταν διαθέσιμη σε όποιον ήθελε».

Το νεαρό κορίτσι σύρθηκε σε έναν απομονωμένο χώρο ανοιχτού θεάτρου στην πόλη Molfetta κοντά στο Μπάρι, όπου κακοποιήθηκε σεξουαλικά από μια συμμορία δέκα ατόμων.

Όπως αναφέρει η MailOnline η ανήλικη μαθήτρια ξέχασε να αποσυνδεθεί από το λογαριασμό της στο Facebook, με αποτέλεσμα ένας άλλος μαθητής που ήθελε να την εκδικηθεί να ανεβάσει φωτογραφίες της και το νούμερο του κινητού της τηλεφώνου.

Αμέσως μετά το κορίτσι άρχισε να δέχεται παρενοχλήσεις στο κινητό της. Η επίθεση, προσθέτει το δημοσίευμα, σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2012, όταν η ομάδα των δραστών –τους οποίους το κορίτσι δε γνώριζε καλά- την πλησίασε και προσπάθησε να την πείσει να πάνε βόλτα με ένα μηχανάκι.

Τότε την οδήγησαν στο θέατρο, όπου τη βίασαν τέσσερις άντρες ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούσαν, ανέφερε ο εισαγγελέας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

«Θα μπορούσε να είναι μια “τυχαία” επίθεση, όμως γεγονός είναι ότι μερικούς μηνες πριν κάποιος είχε μπει στο προφίλ της στο Facebook και έγραψε ότι ήταν “διαθέσιμη”. Οι νέοι δεν καταλαβαίνουν τις επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η κακή χρήση τέτοιων εργαλείων, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο διαδίκτυο» ανέφερε ο αντιεισαγγελέας Francesco Giannella.

Το κορίτσι δεν ανέφερε το περιστατικό στις αρχές και το μόνο που έκανε αρχικά ήταν να πετάξει την κάρτα SIM για να βάλει ένα τέλος στις παρενοχλήσεις που δεχόταν. Στη συνέχεια, προσθέτει το δημοσίευμα, έπεσε θύμα βιασμού για δεύτερη φορά από το φίλο της, κάτι που την οδήγησε στο να πάρει την απόφαση να προβεί σε καταγγελία.

Τέσσερις άντρες ηλικίας 20-25 ετών συνελήφθησαν ως ύποπτοι και κρατούνται ενώ ένας πέμπτος, ο οποίος όταν συνέβη η επίθεση ήταν κάτω των 18 ετών, ανακρίνεται για τη συμμετοχή του στην υπόθεση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικος βίασε τη μικρότερη αδερφή του


Ήθελε να αναπαραστήσει όσα είχε δει σε πορνογραφική ταινία.

Ένα αγόρι μόλις 12 ετών βίασε τη μικρότερη αδερφή του, γιατί ήθελε να «αναπαραστήσει» σκηνές από μια ταινία πορνό που είχε δει στο διαδίκτυο όσο βρισκόταν στο σχολείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, ο μικρός μαθητής είδε το ακατάλληλο για ανηλίκους βίντεο με ένα συμμαθητή του.

Χτες εμφανίστηκε στο δικαστήριο του Newport, όπου παραδέχτηκε την ενοχή του, με το δικαστή Thomas Crowther QC να δηλώνει ότι «είναι πολύ στενάχωρο το γεγονός ότι πολλά αγόρια σε αυτήν την ηλικία εκτίθενται σε πορνογραφία που απευθύνεται σε ενήλικες».

«Ωστόσο δεν αντιδρούν όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο. Εκείνος προσπάθησε να αναπαραστήσει αυτά που είδε. Είναι καλό να θυμόμαστε όλοι εμείς οι ενήλικες, ότι το διαδίκτυο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως “νταντά” και πως αντικατοπτρίζει όλες τις πτυχές μιας ενήλικης ζωής» πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι γονείς των παιδιών ανακάλυψαν ότι ο γιος τους είχε κακοποιήσει την αδερφή του, που τότε ήταν κάτω από 10 χρονών, από ένα συγγενή τους στον οποίο το κορίτσι εκμυστηρεύτηκε αυτό που είχε περάσει.

Ένα άλλο μέλος της οικογένειας ζήτησε το λόγο από το αγόρι, το οποίο παραδέχτηκε ότι «είχε ορμές που δε μπορούσε να ελέγξει, και πως γνώριζε ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος».

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα, η σεξουαλική κακοποίηση του κοριτσιού από τον ίδιο της τον αδερφό συνεχιζόταν επί ένα χρόνο.

Το δικαστήριο διέταξε το παιδί να παρακολουθείται από ειδικό κέντρο αποκατάστασης επί τρία χρόνια, ωστόσο θα συνεχίσει να ζει στο πατρικό του, αναφέρει η Daily Mail, ενώ το όνομά του θα περαστεί στη λίστα με τους δράστες σεξουαλικών αδικημάτων για 2,5 χρόνια.

Διενεργείται, τέλος, έρευνα για το πώς κατάφερε το παιδί να έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου ενώ βρισκόταν στο σχολείο του.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάζεται αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ΙΧ


Αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης στα ΙΧ εξετάζει η κυβέρνηση. Να μην επιβαρύνονται με βάση τα κυβικά του αυτοκινήτου, αλλά να υπολογίζεται η εμπορική τους αξία.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

200 ευρώ επίδομα για τους μακροχρόνια άνεργους


Την επιδότηση πέραν των 12 μηνών για τους μακροχρόνια άνεργους ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου στη βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη.

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Στρατούλη, η οποία αφορούσε στο επίδομα ανεργίας για τους μακροχρόνια άνεργους ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα του επιδόματος ανεργίας για μακροχρόνια ανέργους, λέγοντας πως «από 1-1-2014 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των μακροχρόνια ανέργων σε εφαρμογή του ν. 4093/12».
«Άνεργοι πέραν του 12μηνου, ηλικίας 20-66 ετών που έχουν εξαντλήσει την δικαιούμενη τακτική επιδότηση, δικαιούνται επίδομα μακροχρόνιου ανέργου ύψους 200 ευρώ το μήνα για χρονικό διάστημα 12 μηνών, όταν το εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, και προσαυξανόμενο με 586 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί. Το προηγούμενο πρόγραμμα περιοριζόταν στην ηλικιακή ομάδα 45-65 ετών», είπε.

Επίσης, ο Υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και κατέθεσε μάλιστα ολοκληρωμένο πίνακα σχετικά με τις υλοποιούμενες και τις σχεδιαζόμενες δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος, στο πρόγραμμα «εγγυήσεων για τη νεολαία», σύμφωνα με το οποίο όλοι οι νέοι έως 25 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν προσφορά απασχόλησης καλής ποιότητας, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που καθίστανται άνεργοι ή εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι δασολόγοι


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων και ζητά να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες, αλλά και ως αντίθετες στη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος με τις οποίες προκηρύχθηκε διαγωνισμός, αλλά και εγκρίνονται οι τεχνικές προδιαγραφές για την ανάθεση συμβάσεων μελετών κτηματογράφησης, με σκοπό τη δημιουργία εθνικού κτηματολογίου στο υπόλοιπο της χώρας, δηλαδή στις περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηματολόγιο.

Συγκεκριμένα αναφέρουν οι δασολόγοι ότι η έκδοση των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες ξεκινά η διαδικασία κτηματογράφησης σε ορισμένες περιοχές την χώρας, χωρίς να έχει καταρτιστεί δασολόγιο ή έστω δασικοί χάρτες, είναι αντίθετη προς τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος και του άρθρου 27 του νόμου 2664/1998 που αφορά το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Αυτό ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι με τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις κινείται η διαδικασία ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης στις υπόλοιπες (εκτός των ήδη κτηματογραφημένων) περιοχές της χώρας, χωρίς όμως προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη δασικών χαρτών και δασολογίου, η οποία είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, την ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία.

Ακόμη, αναφέρουν ότι η διαδικασία που ακολουθείται θα έχει ως συνέπεια τη μη καταγραφή ή την ελλιπή καταγραφή των δασών και δασικών εκτάσεων, που υπάρχουν στις υπό κτηματογράφηση περιοχές, λόγω της έλλειψης ορθής και ακριβούς αποτύπωσης των εκτάσεων σε δασικούς χάρτες.

Τέλος, οι δασολόγοι αναφέρονται στην υπ' αριθμ. 2818/1997 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που επέκρινε τη μη κατάρτιση εθνικού δασολογίου και υπεδείχθη στην Πολιτεία η υποχρέωση της να καταρτισθεί άμεσα και να τεθεί σε εφαρμογή το δασολόγιο της χώρας, ενώ σε άλλο σημείο της ίδιας επίμαχης απόφασης, αναφέρεται ότι «η αποτελεσματική προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων συνδέεται αρρήκτως με την κατάρτιση ειδικού δασολογίου».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβολική κατάληψη από εργαζόμενους


Συμβολική κατάληψη του γραφείου του υποδιοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) πραγματοποίησαν, σήμερα, εργαζόμενοι του ιδρύματος, με αίτημα την επαναλειτουργία της Γ' Κλινικής Οξέων.

Η λειτουργία της συγκεκριμένης κλινικής ανεστάλη την προηγούμενη εβδομάδα λόγω έλλειψης προσωπικού. Εξάλλου, σε Γενική Συνέλευση, την οποία συγκάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συζητήθηκαν οι επικείμενες διαθεσιμότητες προσωπικού και θέματα που αφορούν το κλείσιμο των ψυχιατρείων.

Επίσης, οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν στις 29 Νοεμβρίου, μπροστά στο υπουργείου Υγείας, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων της περιφέρειας, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων Κοινωφελούς εργασίας


Στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ αναρτήθηκαν σήμερα ο προσωρινός πίνακας κατάταξης στο πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας» ο οποίος αφορά στους ωφελούμενους ανέργους οι οποίοι θα εργαστούν με πλήρη απασχόληση για 5 μήνες σε δημόσιους φορείς (Δημόσια Πρόσκληση 5/2013 του Διοικητή του ΟΑΕΔ), καθώς και ο πίνακας αποκλειόμενων για το ίδιο πρόγραμμα.

Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) στην ενότητα e-υπηρεσίες/πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Ο οριστικός πίνακας κατάταξης ωφελουμένων, όπως και ο πίνακας αποκλειομένων, θα καταρτιστούν μετά από απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ άμεσα, μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων. Μετά την ανάρτηση του οριστικού πίνακα θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες προς τους επιβλέποντες φορείς και προς τους ωφελούμενους ανέργους.

Επισημαίνεται ότι η κατάρτιση των πινάκων έγινε με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο μέσω του ΟΠΣ του ΟΑΕΔ με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της Δημόσιας Πρόσκλησης η οποία είχε εγκριθεί από το ΑΣΕΠ.

Ήδη ο ΟΑΕΔ καταρτίζει την επόμενη δημόσια πρόσκληση ανέργων για 7.400 θέσεις σε επιβλέποντες φορείς του Δημοσίου. Η δημόσια πρόσκληση, αφού εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, θα δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.


Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικός έβγαλε το μάτι διαδηλώτριας


Σάλο έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο η φωτογραφία που δείχνει μια διαδηλώτρια στην Ισπανία μόλις έχει χάσει το ένα της μάτι μετά από χτύπημα αστυνομικού. Η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταθέτουν πινακίδες κυκλοφορίας


Ουρές σχηματίζονται στις εφορίες από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι σπεύδουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους για να γλιτώσουν έτσι τα τέλη κυκλοφορίας και τους φόρους της επόμενης χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τετραετία κατατέθηκαν οι πινακίδες 600.000 οχημάτων. Δείτε το βίντεο του ALPHA.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άμεση ανάγκη για αιμοπετάλια για 12χρονο στο ΑΧΕΠΑ


Άμεση ανάγκη για αιμοπετάλια ομάδα αίματος Ο+ έχει ο 12χρονος Γ.Κ. , ο οποίος πάσχει από λευχαιμία και νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ.

Το περιστατικό γνωστοποιεί με ανακοίνωση της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, στην οποία τονίζεται ότι όποιος εθελοντής επιθυμεί να συνδράμει μπορεί να επικοινωνήσει με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης “Γέφυρα Ζωής”, Κωνσταντίνο Βόμβα στο τηλέφωνο 6971774900 για να λάβει τις απαραίτητες διευκρινίσεις και πληροφορίες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βόμβας υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο είναι αυξημένες οι ανάγκες σε αιμοπετάλια λόγω των ιώσεων. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να αυξηθούν όσοι δίνουν αιμοπετάλια σταθερά και όχι για ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Οι ώρες που μπορεί να δώσει κάποιος αιμοπετάλια στο ΑΧΕΠΑ είναι από τις 9πμ έως τη 1μμ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η φτώχεια ευνοεί το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής


Νέα κοινωνική διάσταση δίνουν βρετανοί ερευνητές.

Μια νέα έρευνα που έγινε στη Βρετανία δείχνει ότι οικογένειες με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είναι πιθανότερο να έχουν υπερκινητικά παιδιά.

Η μελέτη δίνει μια νέα κοινωνικοοικονομική διάσταση στο Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μια διαταραχή που γνωρίζει σημαντική εξάπλωση κατά τα τελευταία χρόνια διεθνώς και φαίνεται πως ευνοείται από τη φτώχεια και την έλλειψη μόρφωσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζίνι Ράσελ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έξετερ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό παιδοψυχιατρικής «Journal of Child Psychology and Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 19.500 παιδιά που είχαν γεννηθεί μεταξύ 2000 - 2002.

Η ανάλυση έδειξε πως τα παιδιά με ΔΕΠΥ ήταν αναλογικά περισσότερα στις οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η πιθανότητα μιας φτωχής οικογένειας χωρίς δικό της σπίτι να έχει υπερκινητικό παιδί, ήταν περίπου τριπλάσια σε σχέση με μια πιο ευκατάσταστη οικογένεια που ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία.

Οι γυναίκες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχουν διπλάσια πιθανότητα να έχουν υπερκινητικό παιδί σε σχέση με τις μητέρες που είναι απόφοιτες πανεπιστημίου. Ακόμα, οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι πιθανότερο να έχουν παιδί με ΔΕΠΥ σε σχέση με τις οικογένειες με δύο γονείς. Επίσης, οι πιθανότητες μιας πολύ νέας μητέρας να γεννήσει παιδί με ΔΕΠΥ, είναι σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο των μητέρων.

«Υπάρχει μια γενετική - κληρονομική διάσταση στο Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, όμως η νέα μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις πως το ΔΕΠΥ επίσης σχετίζεται με ένα μειονεκτικό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο», δήλωσε η Τζίνι Ράσελ. «Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε περισσότερα για τις αιτίες αυτής της διαταραχής, ώστε να μπορέσουμε να φροντίσουμε καλύτερα για την πρόληψή της και να εστιάσουμε πιο αποτελεσματικά τη θεραπεία της», πρόσθεσε η βρετανή ερευνήτρια.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας υποστηρίζουν παρεμφερείς μελέτες που έχουν γίνει στη Βόρεια Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και πλέον ενισχύουν την άποψη για την περιβαλλοντική-κοινωνική διάσταση του ΔΕΠΥ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Γέννησε στο αυτοκίνητο


Μέσα στο αυτοκίνητο έγινε μητέρα ενός υγιέστατου αγοριού, μία νεαρή από την Κριτσά Λασιθίου, η οποία κατευθυνόταν στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου για να γεννήσει.

Μόλις έφτασε στο νοσοκομείο την περίμεναν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό και έκοψαν τον ομφάλιο λώρο φροντίζοντας τόσο τη μητέρα όσο και το βρέφος, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής καθημερινής εφημερίδας του Αγίου Νικολάου Λασιθίου «ΑΝΑΤΟΛΗ».

Η μητέρα και το νεογέννητο μεταφέρθηκαν στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου και χαίρουν άκρας υγείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστά τα σχολεία αύριο στη Νάουσα


Με απόφαση του δημάρχου Νάουσας αύριο Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου θα παραμείνουν κλειστές. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου τα σχολεία κλείνουν «έχοντας υπόψη τα προβλήματα θέρμανσης των σχολικών μονάδων εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, αλλά και την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, με τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΕ: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της φτώχειας


Η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το 66% των Ευρωπαίων, ενώ επτά στους δέκα (69%) θεωρούν ότι η βοήθεια προς τις χώρες αυτές είναι ωφέλιμη και για την ΕΕ και τους πολίτες της. Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύθηκε σήμερα, επ' ευκαιρία των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης που διοργανώνονται στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, περισσότεροι Ευρωπαίοι από πέρυσι είναι σήμερα πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για τρόφιμα και προϊόντα προκειμένου να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες (48% των ερωτηθέντων, δηλαδή 4% επιπλέον σε σχέση με το 2012). Παράλληλα, το 83% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να παρέχεται βοήθεια στους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ το 61% ότι η βοήθεια αυτή πρέπει να αυξηθεί.

Ο επίτροπος Ανάπτυξης της ΕΕ Άντρις Πίμπαλγκς δήλωσε σχετικά: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι πολίτες της ΕΕ τάσσονται υπέρ της παγκόσμιας αλληλεγγύης και πιστεύουν ότι όλοι μαζί μπορούμε πραγματικά να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις: να επιτύχουμε τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και να κάνουμε τη φτώχεια να ανήκει στο παρελθόν.

Για να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μας. Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια φιλόδοξη κοινή ατζέντα για την εξάλειψη της φτώχειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η σημερινή έρευνα στέλνει ένα σαφές μήνυμα: οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην προσπάθεια αυτή».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιθανή η αύξηση των αθλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες


Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

Τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων εξετάζει η ΔΟΕ, όπως δήλωσε ο νέος της πρόεδρος, Τόμας Μπαχ.

«Εξετάζουμε κάποιες αλλαγές λαμβάνοντας υπόψη δύο περιορισμούς, τον μέγιστο αριθμό των αθλητών και των εγκαταστάσεων που απαιτούνται από τις διοργανώτριες χώρες.

Όλα τα υπόλοιπα είναι υπό συζήτηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 28 αθλήματα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Μπορούμε να πάμε από τα 26 ή τα 27 μέχρι τα 28, 29 ή 30 αθλήματα. Πιθανώς μία τέτοια αλλαγή να μπορεί να γίνει εν όψει της διοργάνωσης του 2020 στο Τόκιο», ανέφερε ο Τόμας Μπαχ.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποτροφίες 16 χωρών για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές


Αιτήσεις υποβάλλονται ταχυδρομικά από 26/11 έως και 26/12.

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε η προκήρυξη υποτροφιών ξένων κυβερνήσεων για έλληνες υπηκόους.

Αυτές αφορούν τα θερινά σεμινάρια γλώσσας και πολιτισμού που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2014 ενώ παράλληλα θα δοθούν υποτροφίες για τις προπτυχιακές, μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

Ηλικιακά όρια

Η επιλογή των υποτρόφων θα γίνει μετά από υποβολή αίτησης και μοριοδότηση μιας σειράς κριτηρίων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ηλικιακά όρια. Δεκτοί σε προπτυχιακά προγράμματα γίνονται όσοι έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.1988, ενώ για μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα ή θερινό σεμινάριο γίνονται δεκτοί οι υποψήφιοι που έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.1973. Τα παραπάνω όρια δεν ισχύουν σε εκείνες τις περιπτώσεις που η χώρα υποδοχής ορίζει διαφορετικά ηλικιακά όρια.

Οι υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές δεν καλύπτουν πάντα το σύνολο των σπουδών

Άλλη μια σημαντική πληροφορία που προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας είναι ότι οι υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα που χορηγούνται από τις ξένες κυβερνήσεις στα πλαίσια των μορφωτικών ανταλλαγών ισχύουν μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, για το οποίο έχουν επιλεγεί οι υποψήφιοι.

Διευκρινίζεται ότι το χρονικό διάστημα που χορηγείται από την κάθε χώρα για υποτροφία δεν επαρκεί πάντα για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Στην περίπτωση αυτή οι υπότροφοι μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους με δικά τους έξοδα.

Επισημαίνεται ότι η δυνατότητα ανανέωσης των υποτροφιών που αφορούν σε μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα υφίσταται εφόσον η χώρα υποδοχής, στην οποία πραγματοποιούνται οι μεταπτυχιακές σπουδές ή η έρευνα, το επιτρέπει. Στην περίπτωση αυτή οι ανανεώσεις προηγούνται των νέων υποτροφιών.

Υπό προϋποθέσεις η ανανέωση των υποτροφιών

Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανανέωση της υποτροφίας είναι η επιτυχής εξέταση στα μαθήματα του έτους τους για τους προπτυχιακούς υποτρόφους και η βεβαίωση συνέχισης σπουδών για τους μεταπτυχιακούς υποτρόφους ή ερευνητές.

Υποτροφίες προπτυχιακών σπουδών

Οι υποτροφίες που χορηγούνται για προπτυχιακές σπουδές ανανεώνονται για τόσα χρόνια όσα ορίζονται από το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας υποδοχής, ως ελάχιστη διάρκεια σπουδών για τη λήψη πτυχίου.

Οι υπότροφοι που επιθυμούν να ανανεώσουν την υποτροφία τους, πρέπει να υποβάλουν αίτηση εντός της ίδιας χρονικής περιόδου που ορίζεται στην παρούσα προκήρυξη για την υποβολή αιτήσεων.

Οι αιτήσεις αυτές πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από επίσημο πιστοποιητικό προόδου σπουδών, το οποίο θα πρέπει να έχει εκδοθεί από το οικείο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου φοιτά ο υποψήφιος, καθώς και από επίσημη μετάφραση αυτού στα Ελληνικά, εκτός εάν έχει εκδοθεί στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα. Όπως προαναφέρθηκε απαραίτητη προϋπόθεση για την ανανέωση είναι η επιτυχής εξέταση στα μαθήματα του έτους.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας για τις παραπάνω υποτροφίες θα υποβάλλονται από τις 26-11-2013 έως και 16-12-2013 ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή με κατάθεσή τους στο γραφείο πρωτοκόλλου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, (για τη Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας).

Οικονομικές παροχές

Διευκρινίζεται στους ενδιαφερόμενους ότι δε χορηγείται εισιτήριο μετάβασης και επιστροφής. Επίσης οι υποψήφιοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι τόσο οι οικονομικές, όσο και άλλου είδους παροχές προσφέρονται από τη χώρα, η οποία χορηγεί την υποτροφία, βάσει του μορφωτικού προγράμματος που έχει υπογράψει. Οι παροχές αυτές αναπροσαρμόζονται, είτε με απόφαση της κάθε χώρας, είτε με την ανανέωση του προγράμματος, είτε κάθε ακαδημαϊκό έτος. Το πιο πάνω συνεπάγεται ότι οι υποψήφιοι θα μπορούν να γνωρίζουν με ακρίβεια τις οικονομικές παροχές μόνο μετά την αποδοχή τους και κατόπιν ενημέρωσης από τη χώρα που τους αποδέχεται.

Ηλικιακά όρια

Όπως προαναφέρθηκε τα ηλικιακά όρια ορίζονται ως ακολούθως:

α) προκειμένου για προπτυχιακές σπουδές γίνονται δεκτοί οι υποψήφιοι που έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.1988,

β) προκειμένου για μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα ή θερινό σεμινάριο γίνονται δεκτοί οι υποψήφιοι που έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.1973.

Επισημαίνεται ότι τα προαναφερόμενα ηλικιακά όρια δεν ισχύουν σε εκείνες τις περιπτώσεις που η χώρα υποδοχής ορίζει διαφορετικά ηλικιακά όρια.

Οι χώρες που χορηγούν τις υποτροφίες είναι οι:

1. Βέλγιο
2. Βουλγαρία
3. Εσθονία
4. Κίνα
5. Κροατία
6. Κύπρος
7. Λετονία
8. Ν. Κορέα
9. Ουγγαρία
10. Πολωνία
11. Ρουμανία
12. Σερβία
13. Σλοβακία
14. Σλοβενία
15. Τουρκία
16. Τσεχία

Προϋποθέσεις-Μοριοδοτούμενα κριτήρια και σημαντικές διευκρινήσεις

Προκειμένου οι υποψήφιοι να ενημερωθούν εκτενώς για τις προϋποθέσεις που θέτει η κάθε χώρα καθώς και για τα μοριοδοτούμενα κριτήρια και άλλες σημαντικές διευκρινήσεις καλό είναι να ανατρέξουν στην προκήρυξη του υπουργείου Παιδείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Το τατουάζ που έγινε... όγκος και αφαιρέθηκε χειρουργικά


Ταλαιπωρία για μια 37χρονη που το «χτύπησε» για την κόρη της.

Με ένα σημάδι που θυμίζει σε αδρές γραμμές καρδιά έμεινε η 37χρονη Βρετανίδα Nicola Hickman μετά την απίστευτη ταλαιπωρία που της προκάλεσε η αλλεργική αντίδραση στο κόκκινο μελάνι στο τατουάζ της.

Η μικρή κόκκινη καρδιά που «χτύπησε» στον αστράγαλο συμβολίζοντας την κόρη της άρχισε να γίνεται ανάγλυφη και μετά από λίγο μεγάλωσε τόσο που έγινε όγκος και εμπόδιζε την 47χρονη από το να φορέσει παπούτσια.

Οι γιατροί επιβεβαίωσαν πως η γυναίκα είχε αλλεργική αντίδραση στο κόκκινο χρώμα του τατουάζ, το οποίο τελικά αφαιρέθηκε χειρουργικά.

«Χρησιμοποιούσα την αλοιφή όπως μου είχαν πει και παρακαλούσα το πρήξιμο να φύγει αλλά τίποτα», αφηγείται στη Daily Mail. «Πίστευα πως ήταν κάποια μυστηριώδης αντίδραση που τελικά θα υποχωρούσε αλλά έφτασε σε ανυπόφορο σημείο, πονούσα με το παραμικρό άγγιγμα».

Η Hickman και ο επί 17 χρόνια σύντροφός της Leslie Mkwah αποφάσισαν να κάνουν τατουάζ ως έκφραση της αγάπης τους για την 7χρονη κόρη τους Chenai.

Ο Mkwah «χτύπησε» το όνομα της μικρής στην πλάτη του ενώ η σύντροφός του τη μικρή κόκκινη καρδιά στον αστράγαλο.

«Πάντα ήθελα ένα τατουάζ και μου άρεσε η ιδέα της καρδιάς. Το έκανα για την κόρη μου γιατί ήξερα πως θα της άρεσε. Δεν πονούσε όταν το έκανα αλλά έξι εβδομάδες μετά άρχισε να πρήζεται και το χρώμα να χάνεται. Πήγα πίσω στον άνθρωπο που μού είχε κάνει το τατουάζ και μου είπε πως θα μπορούσε να ξαναπεράσει το χρώμα αλλά αφού έφευγε το πρήξιμο και να χρησιμοποιώ αντισηπτική αλοιφή. Αλλά και πάλι δεν υποχωρούσε, πονούσε πολύ, δεν μπορούσα να κοιμηθώ».

Τελικά η 37χρονη αποφάσισε να δει γιατρό. Έντεκα μήνες μετά το τατουάζ αφαιρέθηκε- για την ακρίβεια αφαιρέθηκε ο όγκος στον οποίο είχε μεταμορφωθεί.

«Οι δερματολόγοι το είδαν και σοκαρίστηκαν, δεν είχαν ξαναδεί τέτοια αλλεργική αντίδραση. Το φωτογράφισαν για καταγραφή και μελέτη. Ο χειρουργός που το αφαίρεσε προσπάθησε η τομή να έχει σχήμα καρδιάς μιας και αυτό ήθελα στην αρχή. Μου φέρθηκε πολύ καλά», λέει η Hickman.

Δείτε τις φωτογραφίες...












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λειτουργεί ο πρώτος σταθμός εποπτευόμενης χρήσης ουσιών για εξαρτημένα άτομα


Θετικά κρίνονται τα πρώτα δείγματα του «Οδυσσέα».

Θετικά κρίνονται τα στατιστικά δεδομένα από τη μέχρι τώρα λειτουργία του πρώτου κέντρου εποπτευόμενης χρήσης ουσιών στην Ελλάδα, που στοχεύει στην προστασία των ενεργών χρηστών, την έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας και την προετοιμασία ένταξης σε προγράμματα θεραπείας.

Ο εποπτευόμενος σταθμός «Οδυσσέας» είναι μια ιατρική μονάδα πλήρως εξοπλισμένη με ιατρικό προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνική υπηρεσία, ψυχολογική υποστήριξη και εμψυχωτές-κοινωνιοθεραπευτές. Οι χρήστες φέρουν μαζί τους την ουσία χρήσης και χρησιμοποιούν τα υλικά που τους παρέχονται, όπως σύριγγες, τάσι, κιτρικό οξύ, κερί, μαντηλάκια απολύμανσης, ενώ τους παρέχονται και προφυλακτικά για να πάρουν μαζί τους. Το κέντρο μπορεί να εξυπηρετήσει δύο άτομα κάθε μισή ώρα περίπου. Είναι ανοικτό από τις 8:00 έως τις 16:00 και χρήση μπορεί να γίνει από τις 9:00 έως τις 14:30, καθώς στην παρούσα φάση πρόκειται για πιλοτική λειτουργία, ωστόσο γίνονται προσπάθειες για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του.

Στις 36 ημέρες λειτουργίας του σταθμού έχουν καταγραφεί 220 επισκέψεις, έχει γίνει ασφαλέστερη χρήση 160 φορές από 54 διαφορετικούς χρήστες, έχει γίνει ανάταξη περιστατικών υπερδοσολογίας σε δύο άτομα, πρόληψη υπερδοσολογίας, με διενέργεια στενής παρακολούθησης σε 8 άτομα με σημαντική καταστολή. Επίσης έχουν γίνει 7 συναντήσεις ψυχολογικής υποστήριξης με την ψυχολόγο του σταθμού, 8 συμβουλευτικές παραπομπές σε άλλες υπηρεσίες από τον κοινωνικό λειτουργό και περιποίηση τραύματος σε ένα άτομο. Επίσης, σύμφωνα με τα ατομικά ιστορικά που λαμβάνονται κατά την εγγραφή και προεγγραφή των εξυπηρετουμένων, 8% των χρηστών δεν πάσχουν από ηπατίτιδα ή/και HIV, ενώ 14% δεν έχουν εξετασθεί για τα παραπάνω και παραπέμφθηκαν για σχετικές εξετάσεις. Όσον αφορά στην ψυχική υγεία, το 27% των εξυπηρετούμενων, υποφέρουν από ψυχική νόσο, για την οποία δεν παρακολουθούνται ή κάποια στιγμή ακολούθησαν κάποια φαρμακευτική αγωγή την οποία διέκοψαν. Έτσι, 14 εξυπηρετούμενοι του σταθμού «Οδυσσέας» παραπέμφθηκαν για περαιτέρω ψυχιατρική διερεύνηση/αντιμετώπιση.

«Διαφαίνεται πως είναι βέβαιη, όχι μόνο η επιτυχία του συγκεκριμένου πιλοτικού σταθμού, αλλά και η αναγκαιότητα δημιουργίας και άλλων σταθμών σε άλλα σημεία της Αθήνας, καθώς επίσης και στην περιφέρεια», ανέφερε ο Αθανάσιος Παπακωνσταντίνου, ψυχίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος.

Οι στόχοι του εποπτευόμενου σταθμού, η λειτουργία του οποίου συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ΕΣΠΑ, είναι τα εξής: Μείωση της όχλησης της κοινότητας από την ενέσιμη χρήση ουσιών σε δημόσιους χώρους, αναβαθμίζοντας έτσι περιοχές στο κέντρο της πόλης. Μείωση της εξάπλωσης των λοιμωδών νοσημάτων στην κοινότητα. Προστασία της ψυχικής υγείας ομάδων προσχολικής και σχολικής ηλικίας με τον περιορισμό της δημόσιας χρήσης. Προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών, με απώτερο σκοπό τη μείωση της βλάβης και προώθηση των κανόνων υγιεινής. Έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας με στόχο τη μείωση των θανάτων από τη χρήση. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενεργών χρηστών σε θέματα ψυχοκοινωνικής μέριμνας.

Στο εξωτερικό λειτουργούν πάνω από 90 παρόμοια κέντρα από το 1986, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Αμερική.



Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ γεύσεων στο Helexpo Palace


Από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκέμβρη.

Περισσότεροι από 150 παραγωγοί τοπικών προϊόντων θα πάρουν μέρος στο χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ γεύσεων «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις», που θα πραγματοποιηθεί από 29 Νοεμβρίου μέχρι 1 Δεκεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο «Helexpo Palace» στη Θεσσαλονίκη.

Το φεστιβάλ διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά γνωστό περιοδικό με στόχο να συγκεντρώσει τους καλύτερους μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν τυριά, αλλαντικά, ζυμαρικά, ελιές, μπαχαρικά, μαρμελάδες, ποτά και άλλες γεύσεις που χαρακτηρίζονται από ποιότητα και ξεφεύγουν από τη μαζική τυποποίηση.

«Ανακαλύπτουμε εξαιρετικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και τα κάνουμε πρωταγωνιστές στο ελληνικό τραπέζι», εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του περιοδικού, Μυρτώ Απαλοπούλου.

Την πρώτη διοργάνωση, που φιλοξενήθηκε την περασμένη άνοιξη στο Γκάζι, επισκέφθηκαν περισσότεροι από 15.000 πολίτες. Στο δεύτερο αυτό φεστιβάλ εισάγονται καινοτομίες, όπως η αύξηση του αριθμού των παραγωγών, αλλά και η καθιέρωση τιμώμενης περιοχής, που για αυτή τη φορά είναι οι Κυκλάδες.

Επίσης, δημιουργούνται τέσσερις χώροι εστίασης, που πλαισιώνουν την έκθεση. Στο «Εστιατόριο» του φεστιβάλ πέντε διάσημοι σεφ, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Γιάννης Λουκάκος, ο Έκτορας Μποτρίνι, ο Γιάννης Μπαξεβάνης και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος εμπνέονται από οικογενειακά τραπέζια τους και προτείνουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα πιάτα, τα οποία θα προσφέρονται σε μικρές μερίδες προς 2,5 ευρώ η μία. Χριστουγεννιάτικα γλυκά θα προσφέρονται στο «Ζαχαροπλαστείο» του φεστιβάλ.

Στο «Wine&Beer Bar» οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν μερικές από τις καλύτερες μπίρες που παράγουν ελληνικές μικροζυθοποιίες και επιλεγμένα ελληνικά κρασιά. Επίσης, στο «Cocktail Bar» θα προσφέρονται κοκτέιλ φτιαγμένα μόνο από ελληνικά αποστάγματα και κρασιά.

«Είναι ένα φεστιβάλ που εξελίσσεται σε θεσμό και καθιερώνεται πια, δείχνοντας ότι το μεγάλο κοινό έχει ανάγκη να ανακαλύψει ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και να ζήσει ποιοτικές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας», τονίζει η κ. Απαλοπούλου.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ολοκληρώνουν εργαστήρια γεύσης και μαθήματα μαγειρικής με έμφαση στην παράδοση, όπως η δημιουργία χριστόψωμου, λαδομπακλαβά, χοιροσφαγίων και σπιτιών από μπισκότο.



Διαβάστε περισσότερα...

Το «Δάσος των Χριστουγέννων» είναι στη Βέροια


Γιορτινός προορισμός με θεάματα και δράσεις για παιδιά και μεγάλους.

Στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα και κάτω από την πράσινη στέγη των πεύκων, και των πλατανιών θα απλωθεί φέτος το γιορτινό παραμύθι του επιτυχημένου «Δάσους των Χριστουγέννων» της Βέροιας, σε συνολική έκταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η γνωστή και αγαπημένη τοποθεσία του φράγματος διαμορφώνεται σε ένα εντυπωσιακό γιορτινό προορισμό με καλαίσθητες εγκαταστάσεις, χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, χιλιάδες φωτάκια και στολίδια, μουσική με κάλαντα και εορταστικά τραγούδια, θεάματα και δράσεις για παιδιά και μεγάλους, βασισμένα στις αγαπημένες συνήθειες και τις παραδόσεις των ημερών.

Πρωταγωνιστούν το Παγοδρόμιο, το Σπίτι του Αη-Βασίλη, Fun Park, με αγαπημένα παιχνίδια, όπως Carousel, Τρενάκι Αη-Βασίλη, Τραμπολίνο, τη Φάτνη, τη Ζαχαρογειτονιά, τη χριστουγεννιάτικη αγορά με καλαίσθητους εμπορικούς οικίσκους με παραδοσιακά γιορτινά προϊόντα και είδη, χώρους εστίασης και ανάπαυσης, χώρους πολιτιστικών δράσεων, δημιουργικά εργαστήρια και πολλές ακόμη εκπλήξεις.

Δυνατός πόλος έλξης αναμένεται να είναι το Σπίτι του Αη-Βασίλη. Ο αγαπημένος άγιος των ημερών υποδέχεται τα παιδικά χαμόγελα στην αναπαυτική του πολυθρόνα, ενώ παράλληλα δίνει εντολές στους βοηθούς του να κατασκευάσουν τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια για τους μικρούς του φίλους, που θα καταφθάνουν στο ταχυδρομείο του για να παραδώσουν το γράμμα με τις επιθυμίες τους για τα φετινά δώρα!

Με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ του δήμου Βέροιας και σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο της πόλης και τους άλλους τοπικούς φορείς, το «Δάσος των Χριστουγέννων» στο Φράγμα της Βέροιας στόχο έχει να αναδείξει τη γιορτινή ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες και τουρίστες, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής.

Το «Δάσος των Χριστουγέννων» στο Φράγμα του Αλιάκμονα στη Βέροια θα λειτουργήσει από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριο λειτουργίας καθημερινά 10:00 – 21:00.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Τράπεζα Πειραιώς συμπαρίσταται στους πληγέντες της Ρόδου


Τη συμπαράσταση και την οικονομική στήριξη των οικογενειών που επλήγησαν από τα φονικά καιρικά φαινόμενα στη Ρόδο εξέφρασε σε επικοινωνία του με τον περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σάλλας έδωσε εντολή στις υπηρεσίες της Τράπεζας να χορηγηθούν άτοκα δάνεια έως 10.000 ευρώ το καθένα σε τουλάχιστον 25.000 οικογένειες που επλήγησαν από την φονική καταιγίδα. Το συνολικό ποσό που προσφέρει ο όμιλος της Πειραιώς στις οικογένειες, στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση τον πρόεδρο της Τράπεζας, Μιχάλη Σάλλα.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδόφιλος παρενοχλούσε 14χρονη μέσω Facebook


Ασθένεια επικαλέσθηκε ο συνήγορος του 40χρονου που παρενοχλούσε μέσω Facebook 14χρονη μαθήτρια. Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικασθεί σήμερα στην Λαμία, η υπεράσπιση όμως ζήτησε και πήρε αναβολή για τον Απρίλιο.Ο δικηγόρος Νίκος Τσακτάνης ενημέρωσε το δικαστήριο ότι ο πελάτης του νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Καρπενησίου με κολικό νεφρού. Η οικογένεια της 14χρονης δυσαρεστήθηκε με την εξέλιξη και έχει ήδη ζητήσει το φάκελο νοσηλείας του 40χρονου για να εξακριβωθεί εάν λέει αλήθεια ή όχι.

Ο πατέρας της μικρής είναι ουρολόγος στο νοσοκομείο Λαμίας. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ο 40χρονος επέλεξε το νοσοκομείο Καρπενησίου, αν και εκεί δεν υπάρχει ουρολογικό τμήμα.

Ο 40χρονος ήταν στενός φίλος της οικογένειας της 14χρονης. Η γυναίκα με την οποία συζεί ήταν κολλητή φίλη με την μητέρα της μαθήτριας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ γνώριζε το παιδί από 7 χρονών.

Τον περασμένο Μάιο όμως μέσω μηνυμάτων στο Facebook παρενόχλησε σεξουαλικά την 14χρονη η οποία ευτυχώς έστειλε όλα τα πονηρά μηνύματα στην ξαδέρφη της για να υπάρχουν αποδείξεις, και ζήτησε από τους γονείς της να μιλήσει με ψυχολόγο.

Η κατάθεση στην αστυνομία έφερε και την σύλληψη του 40χρονου ενώ υπάρχουν σαφής υποψίες ότι μιλούσε στο Facebook και με άλλα κορίτσια.

Η 14χρονη μαθήτρια δεν έχει καταφέρει ακόμη να συνέλθει από το περιστατικό.

Τέλη Ιουλίου εξετάσθηκε από την παιδοψυχίατρο πραγματογνώμονα της εισαγγελίας η οποία διαπίστωσε ότι πάσχει από μετατραυματικό στρες.

Η κατάσταση του παιδιού όμως έχει επιβαρυνθεί από το γεγονός ότι ο 40χρονος επισκέπτεται διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία που διαμένει η μικρή με την οικογένειά της.

Η μητέρα της 14χρονης μιλά στο Star και συγκλονίζει αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της υπόθεσης. Χτυπά καμπανάκι κινδύνου και στις υπόλοιπες οικογένειες καλώντας τους γονείς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί ακόμη και με άτομα υπεράνω υποψίας του στενού οικογενειακού κύκλου.

Δείτε βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών


Την ανακοίνωση της επανατοποθέτησης των δημοτικών αστυνομικών, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανοίγουν 1.536 θέσεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 758 θέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης, 382 θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, 152 θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών και 30 θέσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, η επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ σημαντικός αριθμός θα αξιοποιηθεί σε θέσεις φυλάκων σε σωφρονιστικά καταστήματα, στις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών, στις υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπου θα ενταχθούν κάτοχοι πτυχίων σχετικών με το επιχειρησιακό αντικείμενο.

Με τον τρόπο αυτόν, αναφέρει το υπουργείο, αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα όπως η ενίσχυση των υπαρχόντων σωφρονιστικών καταστημάτων, αλλά και το άνοιγμα νέων πτερύγων στα σωφρονιστικά καταστήματα της Νιγρίτας του Νομού Σερρών και των Χανίων, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η καλύτερη αντιμετώπιση του παραεμπορίου και των παράλληλων προβλημάτων που αυτό δημιουργεί, όπως για παράδειγμα η φοροδιαφυγή, ενώ τέλος ενισχύονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την απονομή ιθαγένειας.

Από εδώ και πέρα -σύμφωνα και με την ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης- τα βήματα που έπονται, μέχρι την επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών, είναι τα εξής:

1. Οι δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (θα γίνει το αργότερο μέχρι αύριο), να υποβάλουν στις Διευθύνσεις Διοικητικού - Προσωπικού των δήμων στην οποία κατείχαν οργανική ή προσωποπαγή θέση, αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

2. Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας, οι φορείς υποδοχής θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, οι δημοτικοί αστυνομικοί αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ, το οποίο προβαίνει στη μοριοδότηση των υπαλλήλων.

3. Εντός 15 ημερών από τη λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τις ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, το οποίο καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης.

4. Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης- μεταφοράς στον φορέα υποδοχής.



Διαβάστε περισσότερα...

Καλλιεργούν μύθο ότι στην Ελλάδα αυτο-μολύνονται με AIDS


Μια εξωφρενική φήμη διαδίδεται εντός και εκτός συνόρων τις τελευταίες μέρες, αναφέροντας ότι οι μισοί από τους νέους ασθενείς του HIV-AIDS στην Ελλάδα, κόλλησαν τον ιό με δική τους πρωτοβουλία, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι του επιδόματος που δίνεται για τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Η φήμη φαίνεται ότι ξεκίνησε από «υποψίες ότι κάποιοι» το έχουν κάνει, αλλά διογκώθηκε σε πρόσφατη λανθασμένη έκθεση του ΠΟΥ όπου αναφέρεται ότι αφορά «στις μισές μολύνσεις με HIV».

Χρήστης ναρκωτικών δίνει δείγμα για τεστ για AIDS-HIV σε κλινική της Αθήνας, 25/11/2013 ReutersΗ έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επικαλείται για το συγκεκριμένο θέμα επιστημονικό άρθρο του βρετανικού ιατρικού περιοδικού Lancet δημοσιευμένου το 2011. Σε αυτό γίνεται αναφορά σε επίσημη έκθεση της ίδιας χρονιάς η οποία αναφέρει "περιπτώσεις αυτο-μόλυνσης από λίγα άτομα προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε επίδομα 700 € το μήνα και συντομότερη αποδοχή σε πρόγραμμα υποκατάστασης" ναρκωτικών (στα οποία προγράμματα η αναμονή υπερβαίνει τα 3 χρόνια).

Η συγκεκριμένη επίσημη έκθεση υπογράφεται από ad hoc επιτροπή που μελέτησε την αύξηση των κρουσμάτων HIV-AIDS εκείνη τη χρονιά στην Ελλάδα. Μεταξύ των πιθανών αιτιών που οδήγησαν στην "επιδημία" αναφέρεται ένα στοιχείο που η επιτροπή θεωρούσε άξιο να ληφθεί υπόψη: Την "καλά θεμελιωμένη υποψία ότι κάποιοι προβληματικοί χρήστες [ναρκωτικών] μολύνονται επίτηδες με HIV-AIDS, λόγω του επιδόματος που δικαιούνται (περίπου 1.400 € το δίμηνο) κι επειδή επίσης γίνονται κατ'εξαίρεση δεκτοί στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης", όπου κανανικά η αναμονή έφτανε τότε τα 3-4 χρόνια.



Όπως επισημάνει το Enet English, το θέμα ανέκυψε πάλι τις τελευταίες μέρες, μετά από διαδικτυακό και έντυπο δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού New Scientist. Όπως ανέφερε το έντυπο δημοσίευμα του τεύχους που κυκλοφόρησε στις 30 Οκτωβρίου 2013:

Η συνέπειες της [οικονομικής] είναι ξεκάθαρες στις χώρες με τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 17% και οι δείκτες ανθρωποκτονιών υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2007 και 2011. Οι μισές από τις μολύνσεις με HIV μεταξύ 2009 και 2011 εκτιμάται ότι είναι αυτο-μολύνσεις προκειμένου να διασφαλιστούν μηνιαία επιδόματα των €700.



Το δημοσίευμα του New Scientist στις 30/10/2013

Το Enet English αναφέρει ενδεικτικές αναπαραγωγές του θέματος, κυρίως στις ΗΠΑ, τις τελευταίες ώρες:
* Half of HIV infections in Greece are self-inflicted [Οι μισές μολύνσεις με HIV στην Ελλάδα είναι αυτο-μολύνσεις] (Fox Business)

* Greeks 'injecting HIV to claim €700 benefits' [Οι Έλληνες "κάνουν ενέσεις με HIV για να πάρουν επιδόματα 700 €"] (Sky News)

* Are people in Greece giving themselves HIV to get social welfare? [Κολλάνε οι Έλληνες HIV τους εαυτούς τους για να πάρουν κοινωνικά επιδόματα;] (Journal.ie)

* Impoverished Greeks infecting themselves with HIV to get benefits [Εξαθλιωμένοι Έλληνες μολύνονται μόνοι τους με HIV για να πάρους επιδόματα] (Sunday World, Ιρλανδία)

Η ταχύτατη διάδοσή του και οι επικίνδυνες διαστάσεις που παίρνει η υιοθέτηση του μύθου, ώθησε ένα άλλο αμερικανικό μέσο το Media Matters, που ασχολείται με τις κακές πρακτικές των ΜΜΕ διεθνώς, να αναζητήσει την προέλευση του θέματος και τις στρεβλώσεις που ακολούθησαν. Αφορμή γι' αυτό στάθηκε η μετάδοσή του από τον πασίγνωστο στις ΗΠΑ ακροδεξιό ραδιοφωνικό παραγωγό Ρας Λίμπα (Rush Limbaugh), χτες, Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου:

Για την ώρα είναι αδιευκρίνιστο αν στη σύνταξη της έκθεσης του ΠΟΥ συμμετέχουν στελέχη του οργανισμού ή άλλων φορέων από την Ελλάδα.





Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στάσεις εργασίας αποφάσισαν οι διοικητικοί του ΑΠΘ


Με τετράωρες στάσεις εργασίας (9π.μ.-1μ.μ.), από αύριο μέχρι και την Παρασκευή, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και τις αντιμετωπίζουν με "επιφυλάξεις" και "καχυποψία".

"Με υποσχέσεις του υπουργού σε βάθος χρόνου, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις", δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης, σε συνέντευξη Τύπου.

"Ξαφνικά ο υπουργός εμφανίζεται διαλλακτικός", τόνισε ο κ. Κουρμούλης και εξήγησε πως ουσιαστικά με τις προτάσεις του ο υπουργός Παιδείας τους ζητάει να σταματήσουν τώρα τις κινητοποιήσεις και παραπέμπει στην άνοιξη την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων. Πρόσθεσε πως και στο παρελθόν είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις για την απορρόφηση σε διάφορες υπηρεσίες διοικητικών υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε κινητικότητα, όμως δεν τηρήθηκε καμιά, γι' αυτό υπάρχει "καχυποψία" απέναντι στον υπουργό.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο, επεσήμανε ότι, ανεξάρτητα από το αν απεργούν ή όχι οι διοικητικοί υπάλληλοι, τα προβλήματα είναι τέτοια που δεν θα υπάρχει θέρμανση και δεν θα λειτουργούν οι γραμματείες και η βιβλιοθήκη.

Ο γραμματέας της ομοσπονδίας διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, Σάββας Παπαδόπουλος, μίλησε για "παλινωδία" του κ. Αρβανιτόπουλου και κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι με τις πολιτικές οδήγησε σε αδιέξοδο την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, λέγοντας ότι "το υπουργείο έχει υπερβεί κάθε όριο".

Τόνισε ότι, από την πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων, γίνεται νέα υποβολή ενστάσεων, ως προς τα στοιχεία τους που ζητήθηκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολούν τις διεκδικήσεις τους που είναι η ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα και η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να δεχτεί να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρατηριούχοι για τον φόρο στο πετρέλαιο


Τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα τζάκια στην υγεία των πολιτών επικαλείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, για να ζητήσει εκ νέου τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως επισημαίνει, στο 4ο ετήσιο Συνέδριο για τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ιατρική, που οργανώθηκε από τους τομείς όλων των Ιατρικών Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων στις 22-24/11, αναφέρθηκε ότι οι εκπομπές από ένα τζάκι σε ένα 24ωρο μπορεί να είναι όσες οι εκπομπές από 1000 αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που το καθένα διανύει 30 χιλ. στην ίδια περιοχή.

Προσθέτει ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μελέτη ESCAPE, που έγινε σε 13 χώρες μεταξύ των οποίων και η χώρα μας σε δείγμα 5000 κατοίκων της Αθήνας, κάποιος που ζει σε μια γειτονιά με υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης κατά 10mg/m3 έχει αυξημένο κίνδυνο κατά 22% να πάθει καρκίνο του πνεύμονα.

Η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει τέλος ότι με την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το λαθρεμπόριο καυσίμων παραμένει ανεξέλεγκτο, τα δημόσια έσοδα παρέμειναν και θα συνεχίσουν να είναι μειωμένα, μερικοί καταναλωτές μπαίνουν εκ νέου στην περιπέτεια επιδότησης με νέα προαπαιτούμενα και η υγεία των πολιτών των μεγάλων αστικών κέντρων εκτίθεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μαμά θα πεθάνω…»


Στην Εντατική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου νοσηλεύεται νεαρός φοιτητής του Πανεπιστημίου, ο οποίος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα χαπιών και αφού πρώτα είχε τηλεφωνήσει στη μητέρα του λέγοντας «Μαμά θα πεθάνω».

Σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr, η μητέρα του φοιτητή που βρίσκεται στη Μάνη, σοκαρισμένη από το τηλεφώνημα, ειδοποίησε την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, αναφέροντας ότι ο γιος της βρίσκεται σε απελπισία και της δήλωσε ότι θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του.

Από εκείνη τη στιγμή στις αρχές σήμανε συναγερμός και αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν να "χτενίζουν" τις περιοχές όπου συνήθιζε να κινείται ο νεαρός, καθώς απουσίαζε από το σπίτι του.

Στις 4 περίπου τα ξημερώματα, εντοπίστηκε να κείτεται ημίγυμνος σε παγκάκι, στο Λιμάνι της πόλης.
Από το σημείο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο όπου και παραμένει νοσηλευόμενος εκτός κινδύνου.

Όπως προέκυψε ο νεαρός, είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα ψυχοφαρμάκων τα οποία κατείχε νόμιμα αφού σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, έχοντας αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και άλλες φορές στο παρελθόν.

Το τηλεφώνημα της μητέρας του και η άμεση ανταπόκριση της ΕΛ.ΑΣ ήταν σωτήρια για τον φοιτητή, ο οποίος δεν υπέστη σωματική βλάβη αλλά χρειάζεται ειδική φροντίδα για την ψυχική του υγεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

10.000 προσλήψεις μέσα στο 2014


"Ξεπαγώνουν" το 2014 οι προσλήψεις εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο. Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούν ότι θα πραγματοποιήθούν το 2014 περισσότερες από 10.000 προσλήψεις με προτεραιότητα στους τομείς της Υγείας, στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, στα σώματα ελέγχου αλλά και στον τομέα της ασφάλειας (Ελληνική Αστυνομία, Στρατός και Λιμενικό), σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τρόικας.

"Κλειδί" για την υλοποίηση των προσλήψεων αποτελεί η εφαρμογή των αναλογιών "μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις" καθώς και "μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση" που έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους δανειστές. Συγκεκριμένα ο υπολογισμός των προσλήψεων θα γίνει με βάση:

-Τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού το 2013 που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 20.000 αποχωρήσεις. Από την αναλογία 1:5 συμπεραίνεται ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν 4.000 προσλήψεις.

-Από τις 4.000 απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2013 για τις οποίες αντιστοιχούν 4.000 προσλήψεις σύμφωνα με την αναλογία 1:1

-Περίπου 2.000 προσλήψεις οι οποίες προέκυπταν από την αναλογία "1:5" και δεν πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη.

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)






Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται φθηνό ρεύμα


Διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τους μακροχρόνια άνεργους, αλλά και για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους προβλέπει υπουργική απόφαση του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου. Συγκεκριμένα, ενισχύεται περαιτέρω το ήδη διευρυμένο Κοινωνικό Τιμολόγιο, που είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2013.

Γίνεται διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων στην κατηγορία των μακροχρόνια άνεργων. Συγκεκριμένα, με το ισχύον καθεστώς, στο ΚΟΤ εντάσσονται άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας. Με τη νέα απόφαση, για οικογένειες με δύο μακροχρόνια ανέργους συζύγους επεκτείνεται και στους δυο συζύγους η αφαίρεση εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες κατά τη διαδικασία ελέγχου των εισοδηματικών κριτηρίων.

Στην κατηγορία των τρίτεκνων, λόγω διαμονής σε νησί με λιγότερους από 3.100 κατοίκους προσαυξάνεται το όριο εισοδήματος και αναπροσαρμόζεται σε 29.500 ευρώ αντί για 23.500 ευρώ. Διευκρινίζεται σαφώς ότι ο λογαριασμός ρεύματος δεν απαιτείται να εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου αποκλειστικά, αλλά και στο όνομα του/της συζύγου.

Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο αιτούντων των κατηγοριών για τις οποίες υπάρχουν τροποποιήσεις (Πολύτεκνοι και Μακροχρόνια Άνεργοι), οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί θα επανεξεταστούν κατά προτεραιότητα. Για τις νέες αιτήσεις, ισχύουν οι καθορισμένες προθεσμίες όπως έχουν ήδη οριστεί, ενώ τα κριτήρια και ο τρόπος ένταξης για τις υπόλοιπες κατηγορίες παραμένουν όπως ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου 2013.

Στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου εντάσσονται, όπως είναι γνωστό, άτομα με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία 67% και άνω, άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης με όρια εισοδήματος και κατανάλωσης ανά τετράμηνο.

Οι βασικές προϋποθέσεις εφαρμογής είναι η κατανάλωση να αφορά την κύρια κατοικία του/της δικαιούχου, η παροχή ρεύματος να είναι στο όνομα του/της δικαιούχου ή του/της συζύγου, η κατανάλωση να είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh ανά τετράμηνο και η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση, σε ετήσια βάση, να μην υπερβαίνει τα όρια που ορίζονται για κάθε κατηγορία. Αν η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη, τότε για το υπερβάλλον τμήμα εφαρμόζεται το κανονικό τιμολόγιο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράνομα 33.000 χάπια


Παράνομα κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) τα περισσότερα από τα 32.871 φαρμακευτικά σκευάσματα (χάπια) και τα 18 μπουκάλια λαδιού, που κατασχέθηκαν, σε κατάστημα χονδρικού εμπορίου στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξένιος Ζευς», στις 07 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω φαρμακευτικά σκευάσματα είχαν σταλεί για τις απαραίτητες εργαστηριακές – συγκριτικές εξετάσεις από την υπηρεσία προς τον Ε.Ο.Φ., αμέσως μετά την κατάσχεσή τους.

Ειδικότερα, ο Ε.Ο.Φ. πραγματοποίησε διαχωρισμό των σκευασμάτων σε 11 κατηγορίες και κατέληξε ότι οι οχτώ, που ανήκουν στα φαρμακευτικά προϊόντα, δεν έφεραν αριθμό έγκρισης του Οργανισμού και ως εκ τούτου κυκλοφορούσαν παράνομα στην ελληνική αγορά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία των καταναλωτών. Οι υπόλοιπες τρεις κατηγορίες σκευασμάτων, διαπιστώθηκε ότι δεν περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες και συνεπώς δεν ήταν δυνατή η κατηγοριοποίησή τους.

Τα κατασχεθέντα σκευάσματα βρίσκονται στο Τμήμα Ελέγχου Κυκλοφορίας και θα παραδοθούν προς καταστροφή με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέλος της Ακαδημίας ο Θεοδωράκης


Με καθυστέρηση δεκαετιών η Ακαδημία Αθηνών υποδέχεται στους κόλπους της τον Μίκη Θεοδωράκη ως επίτιμο μέλος της. Στη Δημόσια Συνεδρία του Πνευματικού Ιδρύματος την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 7 μμ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του κορυφαίου συνθέτη, τον οποίον θα προσφωνήσει ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Σπύρος Ευαγγελάτος, και στη συνέχει ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Βασίλειος Πετράκος, θα αναφερθεί στην προσωπικότητα και το έργο του νέου μέλους.

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα μιλήσει με θέμα «Η μόνη λύση». Η είσοδος στην τελετή υποδοχής θα γίνει μόνο με προσκλήσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση σοκ: Έλληνες κολλάνε AIDS για το επίδομα


Στοιχεία που προκαλούν σοκ για τη χώρα μας αποκαλύπτονται σε νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως προκύπτει από την έκθεση που μεταδίδει η αγγλική έκδοση του Al Jazeera, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων φαίνεται ότι κάνουν οι ίδιοι ένεση με τον ιό HIV, με σκοπό να μπορέσουν να διεκδικήσουν το σχετικό επίδομα που φτάνει στα 700 ευρώ το μήνα.

«Τα ποσοστά του HIV και της χρήσης ηρωίνης έχουν αυξηθεί σημαντικά, με περίπου το ήμισυ των νέων μολύνσεων από τον HIV είναι αυτοπροκαλούμενες», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

«Αυτές οι αρνητικές τάσεις στην Ελλάδα είναι μια προειδοποίηση προς άλλες χώρες που βρίσκονται σε σημαντική δημοσιονομική λιτότητα, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία», αναφέρεται στην έκθεση, ενώ παράλληλα, ο ΠΟΥ, εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το ποσοστό αυτοκτονιών που στην Ελλάδα και σημειώνει ότι οι ανθρωποκτονίες και οι κλοπές αντίστοιχα έχουν διπλασιαστεί, ενώ και η πορνεία λόγω κρίσης έχει αυξηθεί, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Από 180.000€, θα πληρώσει 60.000€


Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα, σε περίπτωση αστυνομικού, με τρία παιδιά και σύζυγο εργαζόμενη ως ιδιωτική υπάλληλο, απέρριψε την έφεση της τράπεζας και επικύρωσε την πρωτόδικη δικαστική απόφαση, η οποία κουρεύει το χρέος του σε ποσοστό 65%.

Συγκεκριμένα ενώ η συνολική του οφειλή ανήρχετο μαζί με τους τόκους σε 180.000 ευρώ, καλείται πλέον ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος, οριστικά και τελεσίδικα να πληρώσει μόλις 60.600 ευρώ σε βάθος χρόνου 20 ετών προστατεύοντας ταυτόχρονα την κυρία κατοικία του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κεραυνός χτύπησε μαθητή


Θύμα... κεραυνού έπεσε ένας μαθητής το πρωί στην Αρχαία Ήλιδα.

Ο 12χρονος μαθητής κατέβαινε από το σχολικό λεωφορείο. Καθώς άνοιγε την ομπρέλα του χτυπήθηκε από κεραυνό με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας για να του παραχθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς βρίσκεται σε καλή κατάσταση αλλά χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλειστηριασμοί ανά πόλη και χωριό


Ανά πόλη και χωριό θα εφαρμόζεται το "πλαφόν σωτηρίας", σύμφωνα με το νέο σχέδιο για τους πλειστηριασμούς που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Δημοκρατία".

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει μεταβατική ρύθμιση που θα προστατεύει για όλο το 2014 την πρώτη κατοικία όσων το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 1.666,6 ευρώ τον μήνα (ανεξάρτητα από το εάν το νοικοκυριό έχει άνεργο μέλος, ανήλικα παιδιά κ.λ.π.) ή 20.000 τον χρόνο, με προοπτική να απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί από το 2015.

Ωστόσο, εάν η αντικειμενική αξία του σπιτιού ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, δεν θα μπορέσουν να το γλιτώσουν από τις εισπρακτικές εταιρίες ή τους διεθνείς "γύπες" (vulture funds), που καιροφυλακτούν για να αρπάξουν κοψοχρονιά τα "φιλέτα" της εγχώριας ακίνητης περιουσίας.

Αυτό σημαίνει ότι στα Γρεβενά και στην Ιεράπετρα θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία μέχρι τα 363,6 τ.μ. εάν βρίσκεται στην κατώτατη τιμή ζώνης, στην Άρτα το αντίστοιχο σπίτι θα φτάνει τα 333 τ.μ. ενώ στο Πέραμα, στο Καρπενήσι και στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης τα "προστατευόμενα" τετραγωνικά θα φθάνουν τα 307.

Αντίθετα, στη Μύκονο, στην καλύτερη περίπτωσζη, το πλαφόν σωτηρίας θα αφορά ένα σπίτι 71,4 τ.μ.

Στο Περιστέρι, από την άλλη, η οικογένεια που πληροί το εισοδηματικό κριτήριο των 20.000 ευρώ ετησίως θα γλιτώσει από το σφυρί το σπίτι της εάν είναι μεταξύ 153,8 και 250 τ.μ. ενώ στη Δραπετσώνα το όριο κυμαίνεται μεταξύ 200 και 266,6 τ.μ.

Στον Βύρωνα, το αντίστοιχο όριο σε ό, τι αφορά την κατώτατη τιμή ζώνης είναι τα 182 τ.μ., στη Νέα Σμύρνη τα 181 τ.μ., στην Αγία Παρασκευή τα 142,8 τ.μ., στα Βριλήσσια τα 129 τ.μ., ενώ στο Α΄ διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης τα 153,8 τ.μ.

Στην Κέρκυρα τα πλαφόν θα κυμαίνεται μεταξύ 59,7 και 160 τ.μ. ενώ στη Βουλιαγμένη ο "κόκκινος" δανειολήπτης με εισόδημα 20.000 ευρώ θα σώσει την πρώτη κατοικία του εάν είναι μεταξύ 22,7 και 88,8 τ.μ. και στην Εκάλη εάν κυμαίνεται μεταξύ 43,9 και 87,5 τ.μ.








Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογία με βάση την αξία του ΙΧ


Ριζικές αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης της κατοχής και χρήσης ΙΧ αυτοκινήτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο οι υπολογισμοί των πάσης φύσεως επιβαρύνσεων να γίνονται το επόμενο έτος με βάση τις αξίες των οχημάτων και όχι με βάση τον κυβισμό, όπως ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθείται, για να προσδιοριστούν τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης, του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των τελών κυκλοφορίας θα λαμβάνονται υπόψη οι εργοστασιακές αξίες των ΙΧ αυτοκινήτων.

Η εξέλιξη αυτή -σύμφωνα με ορισμένους παράγοντες της αγοράς- ενδέχεται να οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα αυτοκίνητα.

Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

4.850 υπάλληλοι πληροφορικής στους δήμους και τις περιφέρειες


Στα γραφεία του ΑΣΕΠ βρίσκεται το τέταρτο και τελευταίο πακέτο της κοινωφελούς εργασίας για το 2013.

Η νέα προκήρυξη θα αφορά περίπου 4.850 θέσεις με 5μηνες συμβάσεις στην ειδικότητα του υπαλλήλου Πληροφορικής από τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κείμενο της πρόσκλησης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΟΑΕΔ, το τέταρτο πακέτο αναμένεται να δημοσιευτεί ή στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2014.

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...