Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ποιές φοροαπαλλαγές κόβονται μαχαίρι!


Ποιές φοροαπαλλαγές κόβονται μαχαίρι



Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για χιλιάδες πολίτες που απολαμβάνουν εκπτώσεις από το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία. Δείτε αναλυτικά.

Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου έως τα τέλη του 2015, πρέπει να εξοικονομήσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τις περικοπές στις φοροαπαλλαγές.

Ετσι, αυτές θα χορηγούνται με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει τα όρια εισοδήματος πάνω από τα οποία δεν θα ισχύουν οι φοροαπαλλαγές όσο και τα υπόλοιπα κριτήρια που θα συνδέονται με τον άλλο ή άλλο τρόπο με την κινητή ή και την ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου.

Πολλές από τις φοροαπαλλαγές έχουν ήδη ψαλιδιστεί από το 2010, όπως για παράδειγµα οι δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδηµα.

Από φέτος οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο, όταν µέχρι πέρυσι εξέπιπταν κατά 100% από το εισόδηµα.

Οι εννέα φοροαπαλλαγές που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι:

- Η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας
- Οι ιατρικές δαπάνες
- Τα ασφάλιστρα ζωής
- Τα δίδακτρα για φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα
- Το ενοίκιο πρώτης κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν
- Ο μειωμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
- Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε προϊόντα και υπηρεσίες
- Το αφορολόγητο για αγορά, κληρονομιά, γονική παροχή πρώτης κατοικίας
- Η διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων





Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδει ελλείψεις στα νοσοκομείο ο Αν. Λοβέρδος



Δε θα καταργηθεί το νοσοκομείο Νάουσας

Για ψευδείς φήμες που κυκλοφορούν περί ελλείψεων σε νοσοκομεία έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Βγάζαμε ανακοινώσεις για να καθησυχάσουμε τον κόσμο από ψευδείς φήμες ότι δεν υπάρχουν υλικά», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, ενώ ο διοικητής της πρώτης υγειονομικής περιφέρειας Αττικής, Άρης Μουσιώνης, επισήμανε ότι «δεν επιτρέπεται να διασπείρουμε ψευδείς ειδήσεις, γιατί από μόνες τους αυτές είναι νοσογόνες, προκαλούν αρρώστια, ανασφάλεια στον κόσμο».

Ο υπουργός Υγείας και ο κ. Μουσιώνης επισκέφθηκαν το νοσοκομείο της Νάουσας, όπου πριν ένα χρόνο είχε υποβληθεί σε εξετάσεις ο κ. Λοβέρδος. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το νοσοκομείο της Νάουσας, διαψεύδοντας τις σχετικές φήμες και ζήτησε από το διοικητή του να καταθέσει προτάσεις για συνεργασία με το νοσοκομείο της Βέροιας και συγχωνεύσεις κλινικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πειθαρχικός έλεγχος στο Ασκληπιείο Βούλας



Γιατρός καλούσε τους ασθενείς να φέρουν από το σπίτι τους γάζες και σύριγγες.

Την Τρίτη αρχίζει ο πειθαρχικός έλεγχος στο Ασκληπιείο Βούλας, προκειμένου να διερευνηθεί κάτω από ποιες συνθήκες ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ανήρτησε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους ασθενείς να φέρουν από το σπίτι τους γάζες και σύριγγες, λόγω ελλείψεως υλικών στο νοσοκομείο.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται και το πόρισμα της νέας ΕΔΕ που γίνεται στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα από ειδικό επιθεωρητή, για πιθανές ευθύνες γιατρών στην υπόθεση με το κλείσιμο της εφημερίας εξαιτίας ελλείψεων.

Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του ΕΣΥ, με στημένες ελλείψεις.

Οι ασθενείς βιώνουν τις ελλείψεις και το υπουργείο προσπαθεί να πείσει ότι πρόκειται για οφθαλμαπάτη, απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε… ωμές επιλογές και κερδίστε χρόνο




Ευεργετικές οι ιδιότητες των τροφίμων που δεν μαγειρεύονται


Η κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων ωμών τροφίμων, μη επεξεργασμένων, κάνει πιο λαμπερή την επιδερμίδα, πιο υγιή και γερά τα μαλλιά, ενώ μπορεί να ανακουφίσει ακόμα και από τις ημικρανίες.

Γιατί τα ωμά υπερτερούν των μαγειρεμένων

Διατηρούν τα αντιοξειδωτικά τους
Όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται, καταστρέφεται μεγάλο μέρος της αντιοξειδωτικής του αξίας, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, χάνεται περίπου το 97% των υδατοδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες B και C) και μέχρι το 40% των βιταμινών A, D, E και Κ. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αντιγήρανση και αν αποφασίσουμε να καταναλώσουμε τα λαχανικά μας ωμά, τότε εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με τις βιταμίνες αυτές, αντί να τις χάνουμε.

Τα χωνεύουμε ευκολότερα
Το μαγείρεμα μεταβάλει την πρωτεΐνη των τροφών, οδηγώντας σε ανεπάρκεια κάποιων βασικών αμινοξέων και καθιστώντας δύσκολη τη χώνεψη.

Έχουν καλύτερη ισορροπία συστατικών
Οι ωμές τροφές έχουν την καλύτερη ισορροπία νερού, θρεπτικών ουσιών και ινών που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Με το βράσιμο ή το ψήσιμο, προκαλείται παραγωγή ελευθέρων ριζών και οξείδωση της τροφής, τις οποίες και καταναλώνουμε όταν τρώμε μαγειρεμένες τροφές.

Διατηρούν τα ένζυμά τους
Τα ένζυμα είναι η κινητήριος δύναμή μας και είναι πολύ σημαντικά για τη μακροβιότητά μας. Όταν οποιαδήποτε τροφή ζεσταίνεται πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου καταστρέφει τα ένζυμα με αποτέλεσμα αυτός που την καταναλώνει να χάνει την ενέργειά του και η εγκεφαλική λειτουργία να επηρεάζεται αρνητικά.

Ποια είναι τα οφέλη της ωμοφαγίας

Λόγω του ότι καταναλώνοντας ωμές τροφές παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και απαλλασσόμαστε από τις ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν από το μαγείρεμα, έχουμε θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, οι οποίες είναι:

Τόνωση του ανοσοποιητικού

Προστασία ενάντια σε παθήσεις και ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι ημικρανίες, η υψηλή χοληστερόλη, τα αρθριτικά και η κατάθλιψη

Αναζωογόνηση των μαλλιών

Καθαρό και λαμπερό δέρμα

Απαλλαγή από μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

Πιο γερά δόντια και νύχια

Πιο ευλύγιστο σώμα

Καλύτερη διάθεση, περισσότερη ενέργεια

Ταχύτερη απώλεια βάρους
Διαβάστε περισσότερα...

Μια κακή δουλειά είναι χειρότερη από την ανεργία



Πόσο επηρεάζεται η ψυχική υγεία

Η ανεργία μπορεί κάποιες φορές να είναι προτιμότερη από το να κάνει κανείς μια δουλειά που μισεί, σύμφωνα με νέα έρευνα Αυστραλιανών που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια απαιτητική δουλειά που δεν ικανοποιεί τον εργαζόμενο, τον κάνει δυστυχισμένο.

Παλιότερα οι επιστήμονες τόνιζαν ότι η εργασία κάνει τον άνθρωπο να νιώθει πληρότητα. Αυτό, όμως, ισχύει μόνο στην περίπτωση που του εργαζόμενου του αρέσει η δουλειά του και δεν δυσανασχετεί με αυτή. Και αυτό έγινε φανερό όταν οι Αυστραλιανοί επιστήμονες ανέλυσαν για 7 χρόνια 7.000 εργαζόμενους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι πολλές απαιτήσεις στον εργασιακό χώρο, η ανασφάλεια και η έλλειψη επιβράβευσης δημιουργεί δυστυχία μεγαλύτερη και από αυτή της ανεργίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι με... ονοματεπώνυμο









Το «πράσινο φως» της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων ζητά η κυβέρνηση.

Μια φόρμουλα για να μπορεί να... βγάλει στη σέντρα τους δημοσίους υπαλλήλους που ξεφεύγουν από τα όρια αναζητά το υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος του Γιάννη Ραγκούση, είναι να παταχθεί η διαφθορά και η ατιμωρησία στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με έρευνα η πληγή της διαφθοράς παραμένει ανοιχτή εξαιτίας της μη δημοσιοποίησης των ονομάτων των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Στο νέο σχέδιο νόμου για το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, ο Γιάννης Ραγκούσης θέλει να συμπεριλάβει διάταξη, η οποία θα προβλέπει πως τα ονόματα και οι ποινές όσων τιμωρούνται για βαριά πειθαρχικά παραπτώματα (όπως δωροδοκία, υπεξαίρεση, εκβιασμοί) από τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, θα δημοσιοποιούνται.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών πρόκειται να στείλει επιστολή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να την ενημερώσει και θα περιμένει το πράσινο φως για το αν μπορεί να περάσει η διάταξη δημοσιοποίησης των ονομάτων των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Με βάση το νέο πειθαρχικό δίκαιο, όσοι καταδικάζονται για βαριά παραπτώματα, σταματούν να εργάζονται έως ότου να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους στα διοικητικά δικαστήρια εφόσον φυσικά έχουν προσφύγει εκεί.

 





Πηγή: http://www.newsit.gr

Δείτε επίσης: 

Κομμάτι - κομμάτι το νεο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων
Διαβάστε περισσότερα...

Κομμάτι - κομμάτι το νεο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων



Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση προβλέπεται η απομάκρυνση των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια.

Επίσης, ο χρόνος περαίωσης των ΕΔΕ μειώνεται στον ένα μήνα, ενώ οι υπάλληλοι που παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης τίθενται αυτοδικαίως σε αργία ως την έκδοση της δικαστικής απόφασης και χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν στο μέλλον θέση προϊσταμένου.

Αυστηρότερες θα είναι με το νέο καθεστώς και οι πειθαρχικές ποινές, καθώς θα υπάρχουν οικονομικές κυρώσεις, ενώ το πρόστιμο επεκτείνεται σε 12 μήνες από τους τρεις που προβλέπονται σήμερα, όπως και η προσωρινή παύση με πλήρη στέρηση αποδοχών, που επεκτείνεται στους 12 μήνες από τους έξι.

Παράλληλα θεσπίζεται και ο υποβιβασμός έως δύο βαθμούς από έναν που ισχύει μέχρι σήμερα.

Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, για πρώτη φορά με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο θα προβλέπεται επιπλέον ότι η μη ανάρτηση ή η μη έγκαιρη ανάρτηση όλων των πράξεων στο «Διαύγεια» θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη, γεγονός που σημαίνει ότι εκτός των άλλων θα στερείται και του δικαιώματος προαγωγής.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πρώτα ηλεκτρονικά γυαλιά οράσεως έρχονται να αλλάξουν τα πάντα!



Για τον... κουβά θα είναι πλέον τα πολυεστιακά γυαλιά τα οποία έχουν κάνει τη ζωή δίσκολη σε πολλούς ανθρώπους.



Τα γυαλιά τα οποία κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρία PixelOptics, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", περιέχουν τους πρώτους στον κόσμο ηλεκτρονικούς φακούς εστίασης, που επιτρέπουν στον κάτοχό τους να αλλάζει εστίαση κατά βούληση, είτε απλώς σκύβοντας το κεφάλι του προς τα κάτω, είτε αγγίζοντας τον σκελετό.

Οι καινοτομικοί φακοί περιέχουν ένα λεπτό στρώμα υγρού κρυστάλλου που αλλάζει ευθυγράμμιση και, κατά συνέπεια, εστίαση. Ο οπτικός ενσωματώνει στα γυαλιά με ηλεκτρονικό τρόπο τις προδιαγραφές της συνταγής του οφθαλμίατρου και αυτά αναλαμβάνουν να μεταβάλλουν την εστίασή τους, ανάλογα με τις επιθυμίες του χρήστη.

Η κίνηση του κεφαλιού προς τα κάτω ή το άγγιγμα του σκελετού είναι αρκετό για να ενεργοποιήσει τις προδιαγραφές εστίασης.

Τα γυαλιά έχουν ενσωματωμένη μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία και κάθε φόρτιση για οκτώ ώρες επιτρέπει τη λειτουργία των γυαλιών επί δύο έως τρεις μέρες.

Η κατασκευάστρια εταιρία προτίθεται να βγάλει στην αγορά τέτοια γυαλιά σε διάφορα σχέδια, μεγέθη και χρώματα.

Τα γυαλιά, που ήδη παρουσιάστηκαν στη διεθνή Έκθεση Οπτικών Expo Vision στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να πρωτοκυκλοφορήσουν στην αμερικανική αγορά φέτος το καλοκαίρι και, στη συνέχεια, σε άλλες χώρες. Κάθε ζευγάρι, σε πρώτη φάση, θα έχει υψηλό κόστος, τουλάχιστον 1.000 δολάρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσιο: αμοιβαίες μετατάξεις και οι σύζυγοι... μαζί!



Η πρόβλεψη είναι σίγουρα ευνοϊκή καθώς δίνει το δικαίωμα στους υπαλλήλους, αν βρουν τον αντίστοιχο, να αλλάξουν θέση.


Με λίγα λόγια θα επιτρέπονται ενόψει χιλιάδων μετατάξεων οι αμοιβαίες μετατάξεις, οι οποίες θα μπορούν να γίνουν και μεταξύ υπαλλήλων των ΟΤΑ προς τις δημόσιες υπηρεσίες και το αντίστροφο αρκεί, φυσικά, να ταιριάζουν οι ειδικότητες.

Παράλληλα θα υπάρξει πρόβλεψη οι δύο σύζυγοι να μπορούν να συνυπηρετούν στην ίδια πόλη ή τον ίδιο νομό (θα λαμβάνονται υπόψη και οι χιλιομετρικές αποστάσεις) ώστε να μην... κλείσουν σπίτια από τις υποχρεωτικές μετατάξεις οι οποίες προβλέπονται στις περιπτώσεις που το προσωπικό είναι πλεονάζον.

Η απογραφή έδειξε μάλιστα ότι πλεονάζον προσωπικό υπάρχει σε πολλές υπηρεσίες και έτσι οι υποχρεωτικές μετατάξεις σε άλλη υπηρεσία αναμένεται να είναι χιλιάδες.

Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να έρθουν σύντομα στη βουλή ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν “πακέτο” με το ενιαίο μισθολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα...

“Γιοκ” στα επιδόματα, αλλά οι εισφορές αυξάνονται!


Κοινωνικός τουρισμός και επιδοτήσεις ενοικίου, αλλά και επιδόματα για στεγαστικά δάνεια περικόπτονται την ώρα που αυξάνονται οι εισφορές για τα Ταμεία που βρίσκονται στο κόκκινο.

Δεν είναι μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια που μπαίνουν στο επίδομα ανεργία την ώρα που η ανεργία αυξάνεται οι οι άνεργοι ή οι ημιαπασχολούμενοι αγγίζουν το ενάμισι εκατομμύριο.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης εισοδηματικά κριτήρια, όπως κάποια είσπραξη ενοικίου ή άλλο έσοδο μπαίνουν και στο ΕΚΑΣ, αλλά και στην επιδότηση στεγαστικού δανείου. Ίσως αυξηθεί και το εισοδηματικό κριτήριο που προβλέπεται για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Στόχος είναι να παίρνει το σχετικό επίδομα μόνον ο ένας στους τρεις σε σχέση με σήμαρα.

Δραστικές περικοπές θα υπάρξουν στα πολυτεκνικά επιδόματα με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Ακόμη όμως δεν έχει προσδιορισθεί το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο θα κοπούν οριστικά τα κοινωνικά επιδόματα.

Την ίδια ώρα όμως και εκτός της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών σε ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ταμείο επιστημόνων που αναφέρονται ρητά στο σχέδιο, προβλέπεται η καθιέρωση του “εργόσημου”, σύμφωνα με “Το Βήμα”,δηλαδή του ενσήμου που θα πρέπει να προμηθεύονται όλοι όσοι απασχολούν έστω και για μία ημέρα οικιακές βοηθούς, εργάτες γης ή εργάτες για επισκευές στα σπίτια τους. Από αυτή την παρέμβαση το υπουργείο Εργασίας προβλέπει να εισπράξει ως το 2015 919 εκατομμυρίων ευρώ και επίσης να εισπράξει 413 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, κάτι που δεν πέτυχε μέχρι σήμερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιπαροχή “γιοκ” στα μικρά οικόπεδα – Αλλάζει ο Οικοδομικός Κανονισμός


Μετά τον “πόλεμο” με τα 10 στέμματα έρχεται ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός να φέρει τα πάνω, κάτω

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να κάνει σαρωτικές αλλαγές ή ακόμη και να απαγορεύσει τις αντιπαροχές, τουλάχιστον όπως τις ξέρουμε σήμερα.

Τα αντικίνητρα θα είναι τόσο ισχυρά ειδικά για τα μικρά οικόπεδα που ουσιαστικά θα κάνουν απαγορευτική την οικοδόμησή τους.

Παράλληλα όλα δείχνουν ότι πάμε προς αύξηση του μέγιστου ύψους των ορόφων από το 2,40 που είναι σήμερα καθώς έρευνες έχουν αποδείξει πως είναι πιο οικολογικοί οι ψηλοί όροφοι.

Παράλληλα φαίνεται ότι θα γίνει υποχρεωτική η πυλωτή για να μην καλύπτεται το έδαφος και πάλι για βιοκλιματικούς λόγους.

Ενώ όμως θα περίμενε κανείς τα “χαμένα” μέτρα από την πυλωτή με κάποιο τρόπο να τα παίρνουν πίσω οι ιδιοκτήτες σε κάποιες περιπτώσεις μάλλον θα χάνουν κι άλλα, αφού θα μειωθούν τα μέτρα σε περιοχές που έχουν αρχαιολογικούς χώρους ώστε να μην περιορίζεται η θέα στα αρχαία...



Διαβάστε περισσότερα...