Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ευχαριστήριο για τον αγώνα μπάσκετ, υπέρ της Μέλισσας


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στην Διεθνή Ένωση Αστυνομικών παράρτημα Κέρκυρας για τη διοργάνωση αγώνα μπάσκετ μεταξύ της Ομάδας της και του ΑΟ Φαίακα στις 22 Δεκεμβρίου.



Αγώνας που έγινε για την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Ειδικής Αγωγής «Η ΜΕΛΙΣΣΑ» που ως γνωστό λειτουργεί ο Σύλλογός μας εδώ και 17 χρόνια με αντίξοες οικονομικές συνθήκες.


Επίσης ευχαριστεί τον ΑΟ ΦΑΙΑΚΑ για την συμμετοχή του και τους συμπολίτες μας που στήριξαν τον αγώνα.


Τέλος το Δ.Σ. του Συλλόγου, οι εργαζόμενοι, οι μαθητές και γονείς της ΜΕΛΙΣΣΑΣ εύχονται στους προαναφερόμενους αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μας καλές γιορτές και για το 2014 υγεία και όσο το δυνατότερο περισσότερες χαρές.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικοποίηση νέων με αναπηρία


Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «Νεολαία σε δράση», η νεολαία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ Κύπρου «ForumYouthClub» διεξήγαγε το 2013 κοινωνική έρευνα ανάμεσα σε 20 νέους με αναπηρία και άλλους εθελοντές σε σχέση με την κοινωνικοποίηση των νέων αυτών με αναπηρία και τα προβλήματα που τους εμποδίζουν. Η έρευνα αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες διότι έγινε με την ενεργό εμπλοκή και νέων με αναπηρία, ώστε το αποτέλεσμα να βγαίνει μέσα από την πραγματικότητα. Χωρίς άλλα λόγια ακολουθούν τα συμπεράσματα: 
1. Υπάρχει μια γενική για να μην πούμε καθολική θέληση των ατόμων με αναπηρία για κοινωνικοποίηση και ενεργό ανάμιξη στο κοινωνικό σύνολο. Όμως αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με την προσβασιμότητα των δημοσίων τουλάχιστον χώρων και τις επιλογές που έχουν τα άτομα για να κοινωνικοποιηθούν. 
2. Υπάρχει θέληση για ανεξάρτητη διαβίωση καθώς οι συμμετέχοντες ξέρουν τι θα πει ο όρος αυτός. Δυστυχώς στην Κύπρο δεν παρέχεται ούτε η κατάλληλη κρατική στήριξη, αλλά ούτε και υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες (κρατική στήριξη, υποδομή, και θεσμοί κ.λπ.) για να γίνει κάτι τέτοιο. 
3. Τα ΑμεΑ των οποίων η οικογένειά τους δέχτηκε το πρόβλημά τους και έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους, ευρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση. 
4. Αρκετά άτομα αντιμετώπισαν προβλήματα κατά την ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον κάτι που: 
◗ Πολλούς εμπόδισε να προχωρήσουν στο Λύκειο 
◗ Ή να πάρουν κάποια επαγγελματική κατάρτιση 
◗ Άλλους εμπόδισε να λάβουν πανεπιστημιακή μόρφωση. 
5. Η προσβασιμότητα είναι ένας από τους κύριους λογούς για τους οποίους τα άτομα δεν κοινωνικοποιούνται όσο θα ήθελαν. Υπάρχουν χώροι διασκέδασης που δεν είναι καθόλου προσβάσιμοι έτσι το Άτομο με Αναπηρία (ΑμεΑ) χρειάζεται τη βοήθεια κάποιου 3ου για να πάει εκεί. Η πλήρης κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ θα επιτευχθεί όταν το ΑμεΑ δεν νιώθει ότι γίνεται βάρος σε κάποιον άλλο για μια απλή έξοδο. 
6. Τα ΑμεΑ που παντρευθήκαν είναι γενικά πιο κοινωνικοποιούμενα και ενεργά. Τα άτομα αυτά κατάφεραν να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο, κάτι που τους οδήγησε στο να φτιάξουν οικογένεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαταλείπουν το σχολείο πολλά ανάπηρα παιδιά


Έλλειψη προσβασιμότητας και ελλιπής υποδομή.

Λευκωσία: Εκτός σχολείου και εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οδηγούνται πολλοί νέοι με αναπηρίες στην Κύπρο, εξαιτίας της ανεπαρκούς προσβασιμότητας και της ελλιπούς υποδομής που η Πολιτεία τους προσφέρει. Παράλληλα, καταδικάζονται στον κοινωνικό αποκλεισμό αφού αρκετοί χώροι διασκέδασης και συγκέντρωσης των νέων δεν είναι προσβάσιμοι και ως εκ τούτου τα Άτομα με Αναπηρίες δεν μπορούν να συμμετέχουν εύκολα στις δραστηριότητες των συνομήλικων τους.

Τα προβλήματα αυτά δεν είναι καθόλου άγνωστα στην Κύπρο, αφού κατά καιρούς το αναπηρικό κίνημα τα επαναφέρει στο προσκήνιο. Ωστόσο, αποδεικνύονται πλέον και από έρευνα την οποία διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στα πλαίσια του προγράμματος του «Νεολαία σε δράση».

Μάλιστα, στην έρευνα αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων εθελοντών και 20 νέοι με αναπηρίες, γεγονός που κάνει τα αποτελέσματα της έρευνας να πλησιάζουν πολύ περισσότερο την πραγματικότητα της Κύπρου στο θέμα των νέων ΑμεΑ.

Στόχος της έρευνας, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, ήταν να «αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι ανάπηροι στην Κύπρο σε σχέση με την κοινωνικοποίηση τους».

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «προέκυψαν αρκετές δυσκολίες αφού σε αυτή συμμετείχαν και άτομα με αναπηρία» αλλά, προστίθεται, αυτός ήταν και ο στόχος της διεξαγωγής της, «να βγει το αποτέλεσμα μέσα από την πραγματικότητα».

Αναφέρεται ότι τουλάχιστον για το θέμα της προσβασιμότητας των κτηρίων, το αναπηρικό κίνημα εδώ και χρόνια διεξάγει τον δικό του αγώνα ενώ βρίσκεται σε ισχύ και σχετική νομοθεσία, η οποία ωστόσο πολύ συχνά παραβιάζεται τόσο από ιδιώτες όσο και από το δημόσιο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα συμπεράσματα: Υπάρχει θέληση αλλά όχι υποδομή

- Γενικό συμπέρασμα της εν λόγω έρευνας είναι το γεγονός ότι όλα τα άτομα με αναπηρία επιθυμούν να ζουν κανονικά στο κοινωνικό σύνολο και να συμμετέχουν στα της κοινωνίας.
- Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι η ανεπαρκής υποδομή δημόσιων και ιδιωτικών χώρων τους εμποδίζει στο να πετύχουν το στόχο τους αφού περιορίζονται οι επιλογές που έχουν στη διάθεση τους για κοινωνικοποίηση.
- Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι περισσότεροι νέοι με αναπηρίες επιθυμούν να ζουν ανεξάρτητα και μόνοι τους.
- Εμπόδιο σε αυτή τους την επιθυμία στέκεται, όπως φαίνεται να κατέδειξε η έρευνα, η ελλιπής κρατική στήριξη αλλά και η έλλειψη υποδομής σε κτήρια και εγκαταστάσεις αλλά και στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης.
- Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι νέοι με αναπηρία, των οποίων η οικογένειες αποδέχθηκαν το πρόβλημα τους, βρίσκονται σε καλύτερη θέση από εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποδοχής της αναπηρίας τους από το οικογενειακό τους περιβάλλον.



Διαβάστε περισσότερα...

Κ.Μακεδονία: Οι τρεις μεγάλοι κοινωνικοί στόχοι του νέου ΕΣΠΑ


Προβληματικοί οι δείκτες σε απασχόληση, κοινωνική ένταξη και φτώχεια, αλλά και εκπαίδευση. Χρήματα από το ΣΕΣ 2014-2020 και από άλλα κοινοτικά ταμεία για να βγει η περιοχή από την κρίση.

Τρεις θεματικούς στόχους, που περιλαμβάνουν κοινωνικές δράσεις στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, περιλαμβάνει το νέο ΕΣΠΑ((Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ανεργία, φτώχεια και παροχή δια βίου μάθηση αποτελούν τις κοινωνικές επενδυτικές προτεραιότητες, που θα χρηματοδοτηθούν και σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες δράσεις του Κοινωνικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, αναμένεται να δώσουν ανάσα σε χιλιάδες άτομα των λεγόμενων ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε σε εισήγησή της στο πλαίσιο συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αγγελική Ωραιοπούλου, η εικόνα της Περιφέρειας για την απασχόληση, την κοινωνική ένταξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού είναι η εξής:

-Απασχόληση: Συνεχής πτώση των απασχολουμένων με παράλληλη αύξηση της ανεργίας. Τα ποσοστά ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλά στους νέους, στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους ανειδίκευτους. Επιπλέον, παρατηρείται μετατόπιση του κέντρου βάρους της απασχόλησης και της παραγωγής προς τον τριτογενή τομέα, ενώ οι θέσεις εργασίας στο δευτερογενή τομέα συρρικνώνονται και σταθεροποιούνται στον πρωτογενή. Ωστόσο, η αύξηση της απασχόλησης στις υπηρεσίες δεν είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει τις συνολικές απώλειες απασχόλησης στην Περιφέρεια.

-Κοινωνική ένταξη και φτώχεια: Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει υπάρξει δραματική επιδείνωση, λόγω της παρατεταμένης κρίσης. Η φτώχεια πλήττει κυρίως τους νέους, τους ηλικιωμένους, τους άνεργους, καθώς και τις ειδικές ομάδες πληθυσμού. Η κρίση έπληξε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας, όπως οι μετανάστες και οι Ρομά. Υπάρχουν όμως κι άλλες ειδικές ομάδες (ΑΜΕΑ, άστεγοι, εξαρτημένοι, ψυχικά ασθενείς κτλ.), των οποίων τα προβλήματα έχουν οξυνθεί.

-Εκπαίδευση: Οι σχετικές υποδομές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κρίνονται, σε σύγκριση με το μέσο όρο της χώρας, ως ικανοποιητικές. Παρόλα αυτά, διαπιστώνονται προβλήματα όπως πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, σημαντικά ποσοστά αναλφάβητων, χαμηλή συμμετοχή στην επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση, μειωμένη συμμετοχή στη δια βίου μάθηση κ.ά. Η οικονομική κρίση προκάλεσε το πρόβλημα του υποσιτισμού πολλών μαθητών στο σχολείο, ενώ η μεγάλη μείωση των λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών των εκπαιδευτικών υποδομών θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ένας από τους στόχους που έχει θέσει για τη νέα προγραμματική περίοδο, που αρχίζει σε λίγες μέρες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι «η υποστήριξη και ενδυνάμωση της κινητικότητας και αναβάθμισης των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού, η δυναμική αντιμετώπιση της ανεργίας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Σύμφωνα με την κ. Ωραιοπούλου, αυτό θα επιδιωχθεί μέσω της προώθησης συγκεκριμένων ειδικών στόχων:

1.Βελτίωση των συστημάτων, δομών και υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης, απόκτησης νέων δεξιοτήτων και δια βίου μάθησης.
2.Ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, με έμφαση σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, της κοινωνικής πρόνοιας και της καταπολέμησης της φτώχειας.
3.Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων.
4.Ενεργητική υποστήριξη ένταξης στην αγορά εργασίας των νέων, των μακροχρόνια άνεργων, των γυναικών και των ειδικών ομάδων του πληθυσμού με πρόβλημα πρόσβασης στον κόσμο της εργασίας.
5.Προώθηση της αυτοαπασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και της ίδρυσης μικρών επιχειρήσεων.
6.Καταπολέμηση των διακρίσεων και βελτίωση των επαγγελματικών προσόντων και προοπτικών των γυναικών και στήριξη της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.
7.Αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών για την υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας και με την αξιοποίηση των νέων ΤΠΕ.
8.Προσαρμογή των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών στη διαρθρωτική αλλαγή.
9.Στήριξη της απασχόλησης των ομάδων υψηλού κινδύνου φτώχειας.
10.Βελτίωση των υποδομών υγείας στο σύνολο της Περιφέρειας και της πρόσβασης σ’ αυτές.



Διαβάστε περισσότερα...

Μάθε αν μπορείς να ενταχθείς στο κοινωνικό τιμολόγιο


Έχεις εισόδημα έως 12.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, είσαι τρίτεκνος, πολύτεκνος άνεργος και δεν έχεις υποβάλλει αίτηση για κοινωνικό τιμολόγιο; Μάθε τι πρέπει να κάνεις: οι δικαιούχοι είναι 2 εκατ οικογένειες και ενταγμένες είναι 470.000 σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν μετά την διϋπουργική συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ.

Μαζί με την «υπεράσπιση» του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρουσιάστηκαν και οι νέες διατάξεις για το δωρεάν ρεύμα τις ημέρες αιθαλομίχλης: παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για διπλάσιο αριθμό ημερών τις μέρες, μέσα στις οποίες υπάρχει πρόβλεψη για εμφάνιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης βάση της απόφασης που θα ανακοινώνεται από κάθε περιφέρεια

Προσοχή: το δωρεάν ρεύμα θα είναι κατ αναλογία επί της μέσης κατανάλωσης των 120 ημερών (4μηνο μέτρησης)και όχι των συγκεκριμένων ημερών της υψηλής αιθαλομίχλης και άρα υψηλότερης κατανάλωσης αν «ανοίξουν» τα θερμαντικά σώματα. Και για όσους ξεπεράσουν συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, χάνεται το όφελος του κοινωνικού τιμολογίου…

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) παρέχεται για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών και πιο συγκεκριμένα για άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνους, μακροχρόνια άνεργους, ΑΜΕΑ και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Η έκπτωση παρέχεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο ΚΟΤ όλοι οι δικαιούχοι καταναλωτές, ανεξαρτήτως του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν επιλέξει. Αιτήσεις υποβάλλονται καθ΄ όλη τη διάρκεια έκαστου έτους και για όσες εγκρίνονται, παρέχεται το ΚΟΤ για το υπόλοιπο διάστημα του έτους.

Για την υποβολή της αίτησης χρειάζεται:

1. Ο Κωδικός Ηλεκτρονικής Πληρωμής, όπως αναγράφεται στο λογαριασμό:

- ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνουν από τη ΔΕΗ ΑΕ, στην περίπτωση που την έχουν επιλέξει ως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας

- που λαμβάνουν από τη ΔΕΗ ΑΕ για την είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΕΡΤ ΑΕ, στην περίπτωση που έχουν επιλέξει εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι)

3. Στην περίπτωση των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης απαιτείται επιπλέον να δηλώνεται ο αριθμός ΑΜΚΑ, ο ασφαλιστικός τους φορέας, ο αριθμός πρωτοκόλλου βεβαίωσης του κρατικού ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο υπάγεται ο ασθενής, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς. Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανασφάλιστος, τον αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης αντίστοιχου περιεχομένου από κρατικό νοσοκομείο.

Οι δικαιούχοι οφείλουν να διατηρούν το πρωτότυπο της σχετικής βεβαίωσης για όσο διάστημα είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ και να την προσκομίζουν σε περίπτωση σχετικού ελέγχου. Η ύπαρξη και η ακρίβεια του περιεχομένου της βεβαίωσης και η ακρίβεια των στοιχείων της υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι:

• Άτομα που έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από 12.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, προσαυξανόμενο κατά 6.000 ευρώ στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα, όπως αυτά ορίζονται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh.

Τα άτομα της κατηγορίας αυτής εντάσσονται στους Ευάλωτους Πελάτες και τους χορηγείται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Ι.

• Τρίτεκνοι: Είναι γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα, όπως προκύπτει από την εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωσή τους κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης έτος και έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από 23.500 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, προσαυξανόμενο κατά 6.000 ευρώ στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

• Γονείς με περισσότερα από τρία προστατευόμενα τέκνα, όπως προκύπτει από την εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωσή τους κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης έτους, εντάσσονται κατόπιν αίτησής τους, στην κατηγορία αυτή, εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις ένταξης. Στην περίπτωση αυτή η έναρξη εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, γίνεται αμέσως μετά την διακοπή χορήγησης τιμολογίου πολυτέκνου, εφόσον η αίτηση υποβληθεί δεκαπέντε (15) μέρες πριν από την ενηλικίωση του τέταρτου τέκνου. Ο Προμηθευτής ενημερώνει τους δικαιούχους της κατηγορίας αυτής για τη διακοπή παροχής τιμολογίου πολυτέκνων στον εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται τουλάχιστον δύο (2) μήνες πριν από την ενηλικίωση του τέταρτου τέκνου και τη διακοπή χορήγησης τιμολογίου πολυτέκνων. Τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh. Τα άτομα της κατηγορίας αυτής εντάσσονται στους Ευάλωτους Πελάτες και τους χορηγείται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Ι.

• Μακροχρόνια άνεργοι: Είναι άνεργοι την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου του έτους ένταξης έτους για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών και έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από 12.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, προσαυξανόμενο κατά 6.000 ευρώ στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα, όπως αυτά ορίζονται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στο παραπάνω φορολογούμενο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που τυχόν συμπεριλαμβάνεται στην παραπάνω δήλωσή του και αφορά την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας του. Στην περίπτωση κατά την οποία και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών, για τον υπολογισμό του φορολογούμενου οικογενειακού εισοδήματος, η τυχόν αφαίρεση εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω δήλωση αφορά και στους δύο ανέργους. Τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh. Τα άτομα της κατηγορίας αυτής εντάσσονται στους Ευάλωτους Πελάτες και τους χορηγείται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΙΙ.

• Άτομα με αναπηρία: Είναι άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, όπως προκύπτει από την εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωσή τους κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης έτος και έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από το όριο που ισχύει για την παραπάνω κατηγορία των τριτέκνων, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος. Τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh. Τα άτομα της κατηγορίας αυτής εντάσσονται στους Ευάλωτους Πελάτες και τους χορηγείται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΙΙ.

• Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης: Είναι άτομα, που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και η οποία είναι απαραίτητη για τη ζωή τους ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη, που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και η οποία είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, και έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από 30.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος. Τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh – 2.000 kWh. Τα άτομα της κατηγορίας αυτής εντάσσονται στους Ευάλωτους Πελάτες και τους χορηγείται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΙΙ.

Προϋποθέσεις εφαρμογής

1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του/της δικαιούχου.

2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του/της δικαιούχου ή του/της συζύγου.

3. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh ανά τετράμηνο.

4. Η συνολική τετραμηνιαία κατανάλωση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου. Στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

Εάν υπάρχει υπέρβαση των τετραμηνιαίων αυτών ορίων κατανάλωσης τότε για το συγκεκριμένο τετράμηνο δεν εφαρμόζεται το ΚΟΤ ούτε τα ειδικά μέτρα προστασίας των Ευάλωτων Πελατών, εφόσον η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια κυλιόμενη βάση, βάσει καταμετρημένων ενδείξεων, υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που προβλέπονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου.

Εφόσον η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια κυλιόμενη βάση, βάσει καταμετρημένων ενδείξεων, δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που προβλέπονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου, παρέχονται τα ειδικά μέτρα προστασίας των Ευάλωτων Πελατών και εφαρμόζεται το ΚΟΤ για το τμήμα της τετραμηνιαίας κατανάλωσης έως το όριο κατανάλωσης, ενώ για το τμήμα της υπερβάλλουσας τετραμηνιαίας κατανάλωσης ισχύουν οι τιμές του εκάστοτε ισχύοντος οικιακού τιμολογίου του Προμηθευτή που αντιστοιχούν στη συνολική κατανάλωσή του.

Ειδικά για τους δικαιούχους της κατηγορίας «Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης», σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου των 2.000 kWh, το ΚΟΤ εφαρμόζεται για το τμήμα της τετραμηνιαίας κατανάλωσης έως 2.000 KWh ενώ για το τμήμα της τετραμηνιαίας κατανάλωσης από 2.001 kWh και άνω ισχύουν οι τιμές του εκάστοτε ισχύοντος οικιακού τιμολογίου του Προμηθευτή, που αντιστοιχούν στη συνολική κατανάλωσή του.

Τα νέα μέτρα

Στο ΦΕΚ για την Αιθαλομίχλη με ημερομηνία 23/12 ορίζεται ότι «σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) από εστίες καύσης -και συγκεκριμένα έκδοσης σύστασης για διακοπή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας – από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το χωρικό πεδίο της Περιφέρειας Αττικής ή τον αρμόδιο Περιφερειάρχη για το χωρικό πεδίο των λοιπών Περιφερειών της χώρας, ισχύουν τα κάτωθι για τους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ. που κατοικούν στο χωρικό πεδίο εφαρμογής των προηγούμενων μέτρων και για το τετράμηνο εντός του οποίου έλαβε χώρα η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.

· Για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής των ανωτέρω βραχυπρόθεσμων μέτρων η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του Κ.Ο.Τ. είναι μηδενική.

* Τα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης όπως ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχων στο άρθρο 2 της υπ’ αριθμ. Δ5−ΗΛ/Β/Φ29/16027/06.08.2010 (ΦΕΚ Β΄ 1403/06.09.2010) υπουργικής απόφασης, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει, διευρύνονται σύμφωνα με τον τύπο: Δ.Ο.Τ.Κ.i = Ο.Τ.Κ.i * (1+ 2*A.H.E.M./120) όπου Δ.Ο.Τ.Κ.i: Διευρυμένα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης για κάθε κατηγορία δικαιούχων Ο.Τ.Κ.i: Υφιστάμενα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης για κάθε κατηγορία δικαιούχων A.H.E.M. : Αριθμός ημερών εφαρμογής μέτρων

Οι προμηθευτές οφείλουν να ενημερώνουν τους δικαιούχους ΚΟΤ που εκπροσωπούν μέσω των λογαριασμών που εκδίδουν για την εφαρμογή των ανωτέρω προβλέψεων.»


Πηγή: http://www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμπαιγμός των επιχορηγούμενων θιάσων από το ΥΠΠΟ


Έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας, βρέθηκαν χθες το μεσημέρι μέλη της Ένωσης μη Κερδοσκοπικών Θιάσων αλλά και ανεξάρτητων επιχορηγούμενων θεατρικών ομάδων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον εμπαιγμό τους σε σχέση με τις επιχορηγήσεις της περιόδου 2011-12.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επισκέφθηκε τον Θ. Κωνσταντακόπουλο, των οικονομικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός υπέγραψε μόλις χθες (!) τις αποφάσεις για την καταβολή των επιχορηγήσεων.

Πλην όμως, ο θησαυρός κινδυνεύει να αποδειχθεί άνθρακες, καθώς αν παρέλθει άπρακτη η τρέχουσα χρονιά, δηλαδή το επόμενο επταήμερο, το ποσό αυτό θα χαθεί και οι 50 και πλέον θίασοι θα βρεθούν αναγκασμένοι να υποβάλουν εκ νέου δικαιολογητικά τα οποία μέσα στο 2013 έχουν καταθέσει στο ΥΠΠΟ όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές!

Αυτό σημαίνει ότι, προκειμένου να είναι σε θέση να πάρουν το πενιχρό ποσό του 1.4 της επιχορήγησης, οι θίασοι έχουν ήδη καταβάλει σε εφορίες, ΙΚΑ κ.λπ., όλες τις σχετικές εισφορές προκειμένου τα χαρτιά τους να είναι ενήμερα!

"Ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε προσωπικά πριν από καιρό ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο και οι επιχορηγήσεις οπωσδήποτε θα δοθούν", είπε βγαίνοντας από τη συνάντηση η Ξένια Καλογεροπούλου. "Αργότερα, ο υπουργός είπε πως θα πάρουμε χρήματα, αλλά τα μισά. Και στο τέλος μάθαμε, χωρίς να το δηλώσει όμως κανένας επίσημα, ότι ίσως πάρουμε το 1.4".

Εξοργισμένοι από μια παρελκυστική συμπεριφορά που οι ίδιοι εισπράττουν ως εμπαιγμό, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΜΚΕΘΙ εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά κατά του υπουργείου, σε περίπτωση που η εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους παρέλθει άπρακτη. Κι αυτό γιατί η "πολιτική απόφαση", όπως τη χαρακτήρισε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κωνσταντακόπουλος, να εκταμιευθούν τα χρήματα της επιχορήγησης για έξι μονάχα σχήματα δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης των ενδιαφερομένων θιάσων -στην πραγματικότητα, συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους!

Τα σχήματα για τα οποία εγκρίθηκε η εκταμίευση των χρημάτων είναι τα: Μορφές Έκφρασης, 5.000, 5.12.13, Ομάδα θεάτρου ΟΨ, 3.750, 5.12.13, Θέατρο της Αλήθειας, 5.000 ευρώ, 20.12.13, Ανοιχτή Πόρτα, 17.500, 20.12.13, Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία, 8.000, 20.12.13, Bijoux de Kant, 5.000, 23.12.

Προκειμένου να πιέσουν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να γίνει η εκταμίευση εντός του έτους, τα μέλη της ΕΜΚΕΘΙ και των ανεξάρτητων ομάδων ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα το μεσημέρι έξω από την πύλη του ΥΠΠΟ.

Λιγότερο αισιόδοξος, ένας νεαρός σκηνοθέτης παρατηρούσε πικρόχολα: "Τι επιχορηγήσεις να περιμένουμε... Μα, πώς νομίζετε πως θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα;"



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θάλαμος αερίων το νέο Λύκειο για χιλιάδες μαθητές


Αν η Χώρα του Ποτέ ήταν δημιούργημα της φαντασίας του συγγραφέα του Πήτερ Παν, Τζέιμς Μπάρι, η Χώρα του Πουθενά, είναι η εφιαλτική πραγματικότητα που ζουν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι στα πέτρινα χρόνια των Μνημονίων. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, το 17% των νέων 15-24 ετών έχει εκτοπιστεί στο «εκπαιδευτικό και εργασιακό πουθενά». Έχει εγκαταλείψει τα σχολικά θρανία και έχει αποκλειστεί από την αγορά εργασίας. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και πλέον η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις, μεταξύ των 28, στην απογραφή των απόντων νέων.

Οι νέοι αυτοί, που λέγονται NEETs (not in education, employment or training), έχουν το γνωστό ονοματεπώνυμο. Είναι κυρίως κορίτσια, έχουν χαμηλή ή μεσαία μόρφωση, είναι μετανάστες, είναι παιδιά με αναπηρία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας και προέρχονται από οικογένειες με πολλές δυσκολίες. Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, και η κυβέρνηση Σαμαρά βάζουν τα δυνατά τους, ώστε, στην επόμενη έρευνα, το ποσοστό των NEETs να είναι… πλειοψηφικό.

Οι κυβερνητικές δράσεις που θα προκαλέσουν νέο κύμα αποψίλωσης των σχολικών θρανίων είναι οι εξής:

* Το νέο Λύκειο (γενικό και τεχνολογικό) που θεσμοθετήθηκε μαζί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα εφαρμοστεί από φέτος.

* Η διάλυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

* Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.

* Η θεσμοθέτηση τμημάτων με 30 μαθητές και η κατάργηση κάθε υποστηρικτικού εκπαιδευτικού θεσμού.
Ένας στους τρεις κινδυνεύει με έξωση

Με το σύστημα που θέσπισε ο Κ. Αρβανιτόπουλος, ένας στους τρεις μαθητές του Γενικού Λυκείου και ένας στους δύο του Επαγγελματικού απειλούνται με έξωση από το σχολείο. Αυτή η εφιαλτική εκτίμηση βασίζεται στα πορίσματα συγκριτικής μελέτης του ΚΑΝΕΠ, σύμφωνα με τα οποία περίπου 85.000 μαθητές των Γενικών Λυκείων, δηλαδή το 35% του μαθητικού δυναμικού, εμφανίζουν «χαμηλά εκπαιδευτικά αποτελέσματα» και είτε προάγονται οριακά με μέσο όρο βαθμολογίας από 9,5 έως 11, είτε (οι λιγότεροι) επαναλαμβάνουν την τάξη. Στο Τεχνολογικό Λύκειο το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 55%.

Ο υπουργός Παιδείας δεν τους θέλει αυτούς τους μαθητές στο σχολείο. Και πριν τους κάνει NEETs τους στιγματίζει με τον λατινικό όρο «nullo labore», που σημαίνει χωρίς κόπο. «Δεν είναι παιδαγωγικώς και ηθικώς αποδεκτό να επιβραβεύεται μέσα στο σχολείο η οκνηρία και σε τελική ανάλυση δεν είναι δίκαιο ορισμένοι μαθητές nullo labore να βρίσκονται στην επόμενη τάξη με μαθησιακά κενά» τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου για την αναδιάρθρωση του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών. Δεν είναι δίκαιο για τους ίδιους, επειδή «λόγω του ότι δεν διαθέτουν την προαπαιτούμενη γνωστική επάρκεια νιώθουν μειονεκτικά», αλλά δεν είναι δίκαιο και για τους συμμαθητές τους, διότι αυτοί, οι "nullo labore" «παρακωλύουν την απρόσκοπτη μάθηση των άλλων».

Παρακάμπτοντας τις αιτίες δημιουργίας αυτής της τεράστιας γκρίζας εκπαιδευτικής ζώνης, ο υπουργός Παιδείας φορτώνει την ευθύνη των χαμηλών εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων στα ίδια τα παιδιά (αργότερα θα ενοχοποιήσει και τους καθηγητές) και αποφασίζει να βάλει τελεία και παύλα στο λεγόμενο μαζικό Λύκειο. Οι "nullo labore" δεν έχουν θέση στο σχολείο του Κ. Αρβανιτόπουλου και, αφού δεν φεύγουν με το καλό, θα φύγουν με το ζόρι.
Πώς τρώνε τους «nullo labore»

Πώς; Πρώτον, με την καθιέρωση ενός τριετούς εξεταστικού μαραθωνίου με εξετάσεις πανελλαδικού τύπου από την Α' Λυκείου σε όλα τα μαθήματα! Δεύτερον, με την αυστηροποίηση της βαθμολόγησης και των όρων προαγωγής και απόλυσης. Αυτά τα δύο θα πατήσουν στη δυσκολία της ύλης (επί Αρσένη κατέβηκε στο Λύκειο ύλη πανεπιστημιακού επιπέδου), στην παραβίαση της γνωστικής αλληλουχίας που δημιουργεί σύγχυση, στην έλλειψη διαλόγου μεταξύ των επιστημονικών ομάδων που έγραψαν τα βιβλία (π.χ. παρατηρείται ευρέως το φαινόμενο, και μάλιστα από το Γυμνάσιο, η Φυσική να ζητάει μαθηματικές έννοιες που δεν έχουν διδαχθεί στα Μαθηματικά), στα κακογραμμένα, δυσνόητα και ελλιπή σχολικά εγχειρίδια, στα εκτός τόπου και χρόνου αναλυτικά προγράμματα, στην απόλυτη έλλειψη σύνδεσης θεωρίας και πράξης, στην απουσία ανάδειξης του κύριου μεταξύ άχρηστων και ασύνδετων πληροφοριών.

Κι όλα αυτά μέσα σε συνθήκες με πληθωρικά τμήματα των 30 μαθητών, με καθηγητές οι οποίοι για να συμπληρώσουν ωράριο καλύπτουν μέχρι και πέντε σχολεία και χωρίς κανέναν υποστηρικτικό εκπαιδευτικό θεσμό.

Το σχολείο -κι αυτό δεν αφορά μόνο το Λύκειο, αλλά και τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης δεν μιλάει ούτε στην καρδιά ούτε στο μυαλό των μαθητών του. Λειτουργεί αποκλειστικά για μια μερίδα μαθητών με υψηλή στοχοθεσία, με έντονο πολιτιστικό, μορφωτικό και οικονομικό background, για να στηρίξει «ιδιαίτερα» ή φροντιστήρια αριστείας. Είναι σαφές λοιπόν ποιους θα πλήξει η αναδιάρθρωση Αρβανιτόπουλου. Πρωτίστως, τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, που σε μεγάλο ποσοστό αποτελούν ήδη τα πίσω θρανία των σχολικών τάξεων.

Με δεδομένη τη βαρύτατη οικονομική κρίση, προειδοποιούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, το Νέο Λύκειο θα λειτουργήσει ως παγίδα για τα παιδιά των μη προνομιούχων και ως παράγοντας όξυνσης των κοινωνικών, των εκπαιδευτικών και των κοινωνικών ανισοτήτων. Εν ολίγοις, το Λύκειο του Κ. Αρβανιτόπουλου, γενικό και τεχνολογικό, γίνεται θάλαμος αερίων για το 1/3 των μαθητών και απίστευτος βραχνάς για τα άλλα παιδιά.

Τα κίνητρα του υπουργού Παιδείας είναι τόσο ιδεολογικά όσο και οικονομικά. Η Δεξιά ήθελε πάντα μια εκπαίδευση ανώτερων βαθμίδων επιλεκτική και ταξική, εκπαίδευση αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας και του συστήματος. Στην κρίση βρίσκει τη χρυσή ευκαιρία για να κάνει την αντεπίθεσή της. Την ίδια ώρα το οικονομικό όφελος είναι τεράστιο. Λιγότεροι μαθητές σημαίνει λιγότερα λύκεια, λιγότεροι λογαριασμοί και πάνω απ' όλα λιγότεροι καθηγητές.
Εκατοντάδες νέα λουκέτα

Αυτός είναι ο στόχος τους και τον ομολογούν στον προϋπολογισμό που κάνουν για τη νέα χρονιά. Ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, είναι να προχωρήσει φέτος σε 1.676 νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων! Είναι βέβαιο ότι αυτό το κύμα των συγχωνεύσεων θα σαρώσει κυρίως τεχνολογικά και γενικά λύκεια. Άλλωστε, εδώ και χρόνια, δουλεύουν την ιδέα του λεγόμενου μητροπολιτικού λυκείου, που επί της ουσίας καταργεί το λύκειο της γειτονιάς.
Μετά τις καταργήσεις…

Στην αύξηση των «απόντων» από τα σχολικά θρανία θα συμβάλει τα μάλα η διάλυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, που έχει ήδη ξεκινήσει. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μπήκε λουκέτο σε 102 Επαγγελματικές Σχολές. Μέσα στο καλοκαίρι καταργήθηκαν οι πιο δημοφιλείς τομείς των επαγγελματικών λυκείων και μάλιστα οι τομείς που απευθύνονταν κυρίως σε κορίτσια.

Θυμίζουμε ότι καταργήθηκαν οι τομείς υγείας και πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών, αισθητικής και κομμωτικής. Αυτό είχε αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να μη βρίσκουν την ειδικότητα που είχαν επιλέξει, ενώ οι περίπου 10.000 μαθητές αυτών των ειδικοτήτων, που συνεχίζουν στην τελευταία τάξη για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, δεν κάνουν μαθήματα μέχρι σήμερα γιατί οι καθηγητές τους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Την προηγούμενη ημέρα της αποψίλωσης είχαν εκδοθεί επαγγελματικά δικαιώματα για αρκετές από τις ειδικότητες αυτές που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ, αλλά λειτουργούν μια χαρά στις ιδιωτικές τεχνικές σχολές. Τυχαίο;

Το υπουργείο Παιδείας θέλει να αποκλείσει χιλιάδες μαθητές από την επίσημη εκπαίδευση και να τους στρέψει σε προγράμματα κατάρτισης μιας χρήσης, παρέχοντας παράλληλα στους εργοδότες που θα ανταποκριθούν φθηνό εργατικό δυναμικό στο πλαίσιο του θεσμού της μαθητείας. Ήδη ξεκίνησε ο θεσμός, με δύο προγράμματα για τον τουρισμό που λειτουργούν στην Αθήνα και την Κρήτη υπό την εποπτεία μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας. Και, όπως πάντα, όταν πρόκειται για τέτοιου είδους εγκαίνια, παρών ήταν ο υπουργός Παιδείας, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε συγχωνεύσει όλα τα τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων των ΤΕΙ με τις σχολές διοίκησης. Κι αυτό τυχαίο;



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχολή οδήγησης για άτομα με κινητικά προβλήματα στο Βλαδιβοστόκ


Ειδική σχολή οδήγησης για άτομα με κινητικά προβλήματα εγκαινιάστηκε σήμερα στο Βλαδιβοστόκ, την πρωτεύουσα της περιφέρεις Πριμόρι, στη ρωσική Απω Ανατολή.
Πρόκειται για την πρώτη σχολή του είδους στην περιοχή και θα παραδίδει απογευματινά μαθήματα οδήγησης σε όσου πολίτες έχουν κινητικά προβλήματα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΜΚΟKovcheg για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην περιοχή Αρτιομ Μοϊσεγιένκο.
Ο Μοϊσεγιένκο τόνισε πως υπάρχουν ειδικά προσαρμοσμένα οχήματα για άτομα με προβλήματα στα χέρια, ή τα πόδια, και ειδικός χώρος εκμάθησης και εξάσκησης στο τιμόνι.

Η σχολή έχει σκοπό να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να αυτονομηθούν, να βρουν εργασία και να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι , το 9% του πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας ζουν με αναπηρία. Λόγω της ανεπάρκειας των υποδομών και της αδύνατης πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αναγκάζονται και ζουν «αποκλεισμένοι». Επίσης πέφτουν συχνά θύματα «ρατσισμού» στον εργασιακό χώρο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργαστούν αξιοπρεπώς, ενώ είναι «αποκλεισμένοι» και από την εκπαίδευση.
Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει προχωρήσεις σε λήψη μέτρων και δημιουργία υποδομών για την προσβασιμότητα σε κοινόχρηστους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, ενόψει των Παραολυμπιακών Αγώνων, που συνοδεύουν του Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.


Πηγή: http://rbth.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΕ: πότε αρχίζει και πότε λήγει το δικαίωμα συνταξιοδότησης


Το πότε κάποιος αυτοαπασχολούμενος που ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) αποκτά το δικαίωμα για τη λήψη της σύνταξης αποτελεί θολό τοπίο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στις υπηρεσίες και να είναι χιλιάδες τα παράπονα… Το ίδιο συμβαίνει και σχετικά με το πότε λήγει το δικαίωμα στην καταβολή συνταξιοδότησης… Σύμφωνα, λοιπόν, με το καθεστώς που ισχύει στον ΟΑΕΕ, το δικαίωμα για σύνταξη λόγω γήρατος αρχίζει την 1η του επόμενου μήνα μέσα στον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση για σύνταξη. Σε περίπτωση όμως που το επάγγελμα έχει διακοπεί μετά την υποβολή της αίτησης, η σύνταξη καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα διακοπής του επαγγέλματος. Για τους αυτοκινητιστές που έχουν επαγγελματική άδεια οδήγησης, εφόσον δεν την υπέβαλαν με τα δικαιολογητικά της σύνταξης, η σύνταξη καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου μήνα που υποβλήθηκε η άδεια.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος υποβάλει συνταξιοδοτικό αίτημα λόγω γήρατος με διατήρηση του επαγγέλματος μετά την αίτηση συνταξιοδότησης, η σύνταξη αρχίζει από τον επόμενο μήνα υποβολής των δικαιολογητικών διακοπής του επαγγέλματος, εφόσον οι ασφαλιστικές εισφορές του διαστήματος από την αίτηση μέχρι τη διακοπή έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος του μήνα υποβολής των δικαιολογητικών.

Από την άλλη, το δικαίωμα για σύνταξη αναπηρίας αρχίζει από την 1η του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης, εφόσον ο δικαιούχος έχει διακόψει το επάγγελμα και η αναπηρία του προηγείται της αίτησης. Σε περίπτωση που το επάγγελμα έχει διακοπεί μετά την υποβολή της αίτησης η σύνταξη καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα διακοπής του επαγγέλματος. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα με διατήρηση του επαγγέλματος, η σύνταξη αρχίζει την 1η του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης.

Η σύνταξη των μελών της οικογένειας θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου αρχίζει από την 1η του επομένου μήνα από τον θάνατό του. Η σύνταξη αυτή μπορεί να καταβληθεί και αναδρομικά, όχι όμως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Το δικαίωμα σύνταξης λήγει:

• Για τη σύνταξη γήρατος, στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο επήλθε ο θάνατος του συνταξιούχου.

• Για τη σύνταξη αναπηρίας, στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο ο ανάπηρος, βάσει απόφασης της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, έπαυσε να πληροί τις προϋποθέσεις για παράταση ή επήλθε ο θάνατος του συνταξιούχου.

• Για τη σύνταξη λόγω θανάτου, στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο τελέστηκε γάμος ή επήλθε ο θάνατος του δικαιούχου της σύνταξης.

• Για παλαιούς ασφαλισμένους (έναρξη ασφάλισης πριν από την 1/1/1993), ο θάνατος των οποίων επήλθε μετά την 1/1/2007, η σύνταξη των τέκνων λήγει με τη συμπλήρωση του 18ου ή 19ου έτους, εφόσον συνεχίζουν να είναι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ή του 26ου έτους εφόσον είναι σπουδαστές ανώτερης ή ανώτατης βαθμίδας ή εφόσον αναλάβουν εργασία ή λάβουν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.

• Σε περίπτωση θανάτου νέου ασφαλισμένου (έναρξη ασφάλισης μετά την 1/1/1993), η σύνταξη των τέκνων λήγει με τη συμπλήρωση του 18ου έτους ή του 24ου έτους, εφόσον είναι σπουδαστές ανώτερης ή ανώτατης βαθμίδας ή εφόσον αναλάβουν εργασία ή λάβουν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.

• Για τη σύνταξη ανικάνων τέκνων, στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο ο ανάπηρος, βάσει απόφασης της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, έπαυσε να πληροί τις προϋποθέσεις για παράταση σύνταξης λόγω ανικανότητας.

• Η σύνταξη που χορηγήθηκε χωρίς να συντρέχουν νόμιμες προϋποθέσεις διακόπτεται οριστικά από την 1η του επόμενου μήνα ελλείψεως των προϋποθέσεων (χωρίς αναζήτηση των καταβληθέντων όταν δεν υπάρχει δόλος ασφαλισμένου).

• Η σύνταξη που χορηγήθηκε βάσει ψευδών και απατηλών στοιχείων διακόπτεται οριστικά από την 1η του επόμενου μήνα από τη διαπίστωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Γιατί πλήττει όλο και περισσότερους νέους και γυναίκες;


Ήταν γύρω στη δεκαετία του 1860 όταν η ομάδα του καθηγητή Charcot στο νοσοκομείο Salpe­triere στο Παρίσι έκανε ολοκληρωμένη περιγραφή της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Από τότε έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας και για καιρό η νόσος αποτελούσε μια αινιγματική, εκφυλιστική κατάσταση, που οδηγούσε στην αναπηρία και τον θάνατο.

Τα τελευταία όμως τριάντα χρόνια, η πολλαπλή σκλήρυνση άρχισε να αποκαλύπτει τα πολλά της πρόσωπα χάρη στην εξέλιξη της απεικονιστικής ιατρικής.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι διαταραχές στην όραση (θάμπωμα και διπλωπία), αδυναμία στα άκρα, διαταραχές στην ισορροπία και στον συγχρονισμό κινήσεων, μυϊκοί σπασμοί, απώλεια της αισθητι­­κό­τητας κ.ά.

Τι γνωρίζουμε για τη νόσο; Η πολλαπλή σκλήρυνση (multiple sclerosis, MS), είναι μια χρόνια, νευρολογική, αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας απομυελίνωση.

Η νόσος εμφανίζεται απρόβλεπτα και χαρακτηρίζεται από επεισοδιακή εμφάνιση νευρολογικών συμπτωμάτων με εξάρσεις και υφέσεις. Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πολλαπλή σκλήρυνση είναι η ετερογένεια των βλαβών, ενώ δεν είναι δυνατόν να καθορισθεί πότε η νόσος θα υποτροπιάσει και δεν είναι σαφές ποιοι παράγοντες θα οδηγήσουν στην υποτροπή.

Πλήττει κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ ιδιαίτερα ευάλωτες στη ασθένεια είναι οι γυναίκες. Η νόσος δεν είναι κληρονομική, ενώ στον γενικό πληθυσμό η πιθανότητα να πάσχει κανείς είναι μικρότερη από 1%.

Στις οικογένειες που πάσχει ένα άτομο, τα συγγενικά άτομα (παιδιά, αδέρφια, γονείς) έχουν ως 3% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν, ενώ οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι έχουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα.

Δεν είναι γνωστά τα αιτία που στρέφουν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον του ίδιου του εαυτού. Ωστόσο, υπάρχουν θεωρίες για τους ενοχοποιητικούς παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση της νόσου όπως:

Μόλυνση από ιό. Έχει διαπιστωθεί συσχέτιση της νόσου με λοιμώξεις από ορισμένους ιούς, όπως ο ιός Epstein Barr που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Η συνύπαρξη με άλλα νοσήματα όπως ραγοειδίτιδα, θυρεοειδοπάθεια και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Το γεωγραφικό πλάτος. Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνει όσο αυξάνεται η απόσταση από τον Ισημερινό τόσο προς το βόρειο όσο και προς το νότιο ημισφαίριο.

Η βιταμίνη D. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαμονή σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια, όπου τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι χαμηλά, αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και υποτροπών.

Ψυχολογικοί παράγοντες. Σε όλες τις αυτοάνοσες παθήσεις υπάρχει σημαντική συμμετοχή της ψυχολογίας στην αντίδραση και την κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, αφού σύμφωνα με έρευνες ύστερα από μεγάλο στρες υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες υποτροπής.

Άλλοι ενοχοποιητικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η αυξημένη λήψη αλατιού με το φαγητό.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι: Διαταραχές στην όραση, όπως θάμπωμα και διπλωπία. Αδυναμία στα άκρα, διαταραχές στην ισορροπία και στον συγχρονισμό κινήσεων. Μυϊκοί σπασμοί. Απώλεια της αισθητικότητας. Απώλεια ούρων από ανεπαρκή έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι παρόμοια συμπτώματα δεν προκαλούνται μόνο από την πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά κι από άλλες παθήσεις, γι' αυτό ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε νευρολόγο ο οποίος θα θέσει τη διάγνωση.

Η θεραπεία στοχεύει στο να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Η πολλαπλή σκλήρυνση δεν θεραπεύεται, ωστόσο όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αναχαίτισης της νόσου. Βασικός στόχος της θεραπείας είναι η μείωση των εξάρσεων, η επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου (αναπηρία) και η μείωση των εγκεφαλικών εστιών. Οι γιατροί έχουν πλέον πολλές θεραπευτικές επιλογές στη φαρέτρα τους. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα φάρμακα το ίδιο αποτελεσματικά. Αναμφισβήτητα ο τρόπος και η συχνότητα χορήγησης ενός φαρμάκου για χρόνια είναι πολύ σημαντικός, τόσο για την ποιότητα ζωής του ασθενούς όσο και για τη συμμόρφωσή του στη θεραπεία. Πρόσφατη ανασκόπηση μελετών για τη θεραπεία της ΠΣ που δημοσιεύθηκε στην «Cochrane Library» δείχνει ότι η υποδόρια μορφή της ιντερφερόνης IFN beta-1a (πρώ­της γραμμής θεραπεία) και το Natalizumab (δεύτερης γραμμής) υπερτερούν έναντι άλλων θεραπειών στην πρόληψη των υποτροπών της νόσου μετά από έρευνα 2 ετών σε 17.401 ασθενείς με ΠΣ. Ας σημειωθεί ότι η Cochrane αποτελεί έναν ανεξάρτητο οργανισμό συστηματικών ανασκοπήσεων υψηλής ποιότητας στον τομέα της υγείας, ενώ οι μεταναλύσεις της έχουν στόχο την ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες.


Διαβάστε περισσότερα...

Στην Κρήτη διεθνείς ποδηλατικοί αγώνες


Ένα σημαντικό διεθνές αθλητικό γεγονός που θα προβάλλει παράλληλα τον τουρισμό, το περιβάλλον και την φύση της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο με την συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης.

Πρόκειται για το διεθνή ποδηλατικό γύρο Κρήτης που θα διεξαχθεί στο νησί μας από τις 27 έως τις 30 Μαρτίου 2014 και θα συμπεριλαμβάνει 4 συνολικά ΕΤΑΠ-διαδρομές που θα διασχίσουν όλο το νησί.

Στη διαδρομή των περίπου 500 χλμ., στα "χνάρια" του Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας, θα διατρέξουν Έλληνες και ξένοι ποδηλάτες, από συνολικά 17 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων Αμερική, Νορβηγία, Γαλλία.

Οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης του διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Κρήτης, παρουσιάστηκαν στην Περιφέρεια παρόντων του Περιφερειάρχη

Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη, του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Θανάση Τερζή, του αντιπροέδρου Νώντα Σαρρή, του Προέδρου της τοπικής επιτροπής ποδηλασίας Κρήτης Κώστα Διαλυνά, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολου Κλινάκη, του εκπροσώπου του σωματείου ΑΜΕΑ «ΤΑΛΩΣ» Πάρη Επιτροπάκη, και εκπροσώπων των ποδηλατικών σωματείων της Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης επεσήμαναν την σημαντικότητα του γεγονότος που έχει να κάνει με τον αθλητισμό τον πολιτισμό την οικολογία, τον εναλλακτικό τουρισμό και ευχαρίστησαν για την συνεργασία τους παραβρισκόμενους συνδιοργανωτές.

Πρόκειται-τόνισαν- για ένα μεγάλο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός στην Κρήτη που θέλουμε να έχει διαχρονικά χαρακτηριστικά. Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Κρήτης, όπως είπαν ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχει στόχους πολυδιάστατους. Να αναδείξει και να προβάλει τις φυσικές ομορφιές του νησιού μέσα από τις διαδρομές που θα περάσει, να αξιοποιήσει τον εναλλακτικό τουρισμό και να λειτουργήσει επικουρικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, για αυτό εξάλλου γίνεται και τέλη Μαρτίου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Θανάσης Τερζής ανέφερε ότι, «πρόκειται για ένα μεγάλο διεθνές αθλητικό γεγονός για την Ελλάδα και την Κρήτη, στο οποίο και θα είμαι παρόν. Είμαι σίγουρος ότι θα στεφθεί με επιτυχία ο διεθνής ποδηλατικός γύρος Κρήτης, και θα θεσμοθετηθεί».

Η διοργάνωση σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Νώντα Σαρρή, το Πρόεδρο της τοπικής επιτροπής ποδηλασίας Κρήτης Κώστα Διαλυνά, και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολο Κλινάκη στοχεύει:

-Στην ανάδειξη του αθλήματος της ποδηλασίας στην Κρήτη, που χρησιμεύει στη μετακίνηση και ψυχαγωγεί

-Προβολή της φυσικής ομορφιάς του νησιού , αξιοποίηση εναλλακτικού, ποιοτικού τουρισμού, καθώς η ποδηλασία προωθεί ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον τον άνθρωπο τον πολιτισμό, και προσφέρει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

-Μετάδοση του μηνύματος ότι η Κρήτη είναι σε θέση να διοργανώνει τέτοιου μεγέθους αθλητικά γεγονότα που συμβάλλουν στην προβολή του νησιού

Οφέλη για την Κρήτη:

-Θα αναδειχθούν προορισμοί, τοποθεσίες, ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι που δεν είναι κατ’ ανάγκη τουριστικοί ή «ευρέως» γνωστοί.

Μια τέτοια διοργάνωση μπορεί να λειτουργήσει και εκτός τουριστικής αιχμής με όλα τα ωφέλιμα επακόλουθα για το νησί, όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

-Μέσα από τη διοργάνωση θα αναδειχθεί η στενή σχέση του ποδηλάτου με την οικολογία, σχέση η οποία δίνει λύσεις σε πολλές περιπτώσεις σε περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα

-Η επιτυχής διοργάνωση του ποδηλατικού γύρου προετοιμάζει το έδαφος για την προώθηση άλλων μορφών τουρισμού όπως είναι ο ποδηλατικός και ο φυσιολατρικός.

-Η δημιουργία μεγαλύτερου αριθμού φίλων του ποδηλάτου και της χρήσης του ως άθλημα αλλά και ως τρόπου ζωής

ΕΤΑΠ-Διαδρομές:

1ο ετάπ : 27 Μαρτίου 2014

Σητεία – Τζερμιάδο : 153 χλμ

(Σητεία – Μακρύγιαλος – Ιεράπετρα – Καλαμαύκα –

Κριτσά – Άγιος Νικόλαος – Νεάπολη - Τζερμιάδο)

2ο ετάπ : 28 Μαρτίου 2014

Μάλια - Ηράκλειο : 116 χλμ

(Μάλια – Χερσόνησος – Καστέλλι – Παναγιά – Έμπαρος - Μάρθα – Σκινιάς – Μεσοχωριό – Πύργος –

Τεφέλι – Χουδέτσι – Αρχάνες - Ηράκλειο )

3ο ετάπ : 29 Μαρτίου 2014

Ηράκλειο – Ρέθυμνο : 122 χλμ

(Ηράκλειο – Αγία Βαρβάρα – Γέργερη – Ζαρός –

Βορίζια – Καμάρες – Πλάτανος – Αγία Γαλήνη –

Σπήλι – Αρμένοι – Ρέθυμνο )

4ο ετάπ : 30 Μαρτίου 2014

Ρέθυμνο - Χανιά : 130 χλμ

(Ρέθυμνο – Αρμένοι – Αγκουσελιανά – Σελλιά – Ροδάκινο – Φραγκοκάστελλο – διακλάδωση Χώρας Σφακίων - Ίμβρος – Βρύσες – Στύλος – Σούδα – Ακρωτήρι, Τάφοι Βενιζέλων).



Διαβάστε περισσότερα...

Βλέπεις ένα παιδί με σύνδρομο Down να τρώει γροθιά στα μούτρα και το ευχαριστιέσαι;


Σε τι κόσμο ζούμε; Χτυπάνε ένα παιδί με Down και ο κόσμος χειροκροτεί ενθουσιασμένος; Και ο πατέρας; Είναι δυνατόν να δακρύζει από χαρά;

Είμαι σίγουρος πως κάποιοι στο facebook άρχισαν ήδη να κάνουν σχόλια αγανακτισμένοι... “Είναι τέρατα”, “ντροπή”, “να τους κρεμάσουμε”, “να τους γδάρουμε”, “αν τον είχα στα χέρια μου”... Εσείς όμως που κάνατε τον κόπο να ανοίξετε αυτή τη σελίδα χωρίς να εκτονώσετε προκαταβολικά την αγανάκτησή σας, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τον Garrett 'G-Money' Holeve.

Ο Garrett είναι ο πρώτος παλαιστής (και προπονητής) Μικτών πολεμικών τεχνών (ΜΜΑ Μixed Martial Arts). Το ΜΜΑ είναι από τις πιο σκληρές και δύσκολες πολεμικές τέχνες γιατί προϋποθέτει καλή γνώση πολλών πολεμικών τεχνών όπως πυγμαχία, jiu jitsu, ελεύθερη πάλη, ελληνορωμαική πάλη, judo, karate, kickboxing, tae kwon do.

Και μόνο που τα διάβασες άρχισες πονάς... είναι δυνατόν ένας νέος με σύνδρομο down να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο;Τα στερεότυπα που έχουμε στην Ελλάδα μας απαγορεύουν και να το σκεφτούμε. Εδώ γονείς ακόμα παλεύουν (πιο σκληρά από το ΜΜΑ) για να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους σε ένα κρατικό ΙΕΚ, εδώ στέλνουμε παιδιά με σύνδρομο down σε “ειδικά” σχολεία, θα συζητάμε τώρα για ζίου ζίτσου;

Ο Garrett το “αμερικανάκι” είχε άλλη γνώμη. Πάλεψε και κατάφερε αυτό που ήθελε. Εμείς μπορούμε να βρίσουμε τον πατέρα του που τον άφησε να εκτεθεί σε κινδύνους ή να αναρωτηθούμε πόσο πίσω είμαστε στην αντιμετώπιση των “διαφορετικών” συνανθρώπων μας. Όποιο από τα δυο και να κάνουμε, η ουσία είναι πως ο Garrett είναι ευτυχισμένος. Ο Garrett όπως θα δείτε στο βίντεο έχει αγωνιστεί επιτυχώς με τον επαγγελματία Monster” Mike Wilson ενώ έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για την πρόσφατη ματαίωση του αγώνα ΜΜΑ με άλλον αθλητή ΑΜΕΑ. Εργάζεται σε μεγάλο γυμναστήριο προπονώντας παιδιά μεταξύ των οποίων και ο DJ, ένα άλλο παιδί με σύνδρομο down.


Βλέπεις ένα παιδί με σύνδρομο Down να τρώει γροθιά στα μούτρα και το ευχαριστιέσαι; (βίντεο)

Θυμάμαι ένα αφιέρωμα του Ηλία Μπιτσάνη σε έθιμα της Μεσσηνίας που είχε ξεσηκώσει θύελλα αγανακτισμένων φιλόζωων. Έβριζαν για μέρες, χωρίς κανείς τους φυσικά να διαβάσει το άρθρο. Ελπίζω στα σχόλια (κάτω από τις φωτογραφίες του Garrett) να ξεκινήσει ένας διάλογος για την θέση των παιδιών με “ιδιαιτερότητες” στην ελληνική κοινωνία και να μην περιοριστείτε σε απλά “συγχαρητήρια” ή “αναθέματα”.
















































Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ: 10.000 ευρώ σε νέους για έναρξη νέας επιχείρησης


Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά 2000 ανέργους νέους εως 35 ετών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προβλέπει ότι 2.000 νέοι άνεργοι εως 35 ετών θα πάρουν επιδότηση 10.000 ευρώ ώστε να δημιουργήσουν την δική τους καινοτομική επιχείρηση.

Σκοπός του προγράμματος του ΟΑΕΔ είναι η προώθηση ανέργων νέων στην απασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, με έμφαση στην καινοτομία.

Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, με ηλεκτρονικό τρόπο στην ειδική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέργων νέων ηλικίας έως 35 ετών θα ανέλθει συνολικά στα 2.000 άτομα.

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα δίνει προτεραιότητα στους άνεργους νέους που θα αναπτύξουν δραστηριότητα, η οποία απαιτεί την ενεργή απασχόληση και παρουσία τους, σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία.

Καινοτομία ορίζεται ως «η εφαρμοσμένη χρήση της γνώσης με σκοπό την παραγωγή ή/και παροχή νέων ή ουσιαστικά βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών ή/και υπηρεσιών που βρίσκουν άμεσης παραγωγικής, χρηστικής ή/και εμπορικής εφαρμογής». Εναλλακτικά μπορεί να ορισθεί ότι η καινοτομία συνίσταται στην παραγωγή, την αφομοίωση και την εκμετάλλευση με επιτυχία των νέων επιτευγμάτων ή ιδεών στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Μια Καινοτόμα Δράση μπορεί να είναι ριζοσπαστική ή σταδιακή (ανάλογα με τις αλλαγές σε υφιστάμενες λειτουργίες μιας επιχείρησης) και μπορεί να αναφέρεται σε ένα νέο προϊόν ή μια νέα υπηρεσία, στους τρόπους παραγωγής τους ή στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται, όπως και στην διοικητική δομή ενός οργανισμού (εσωτερικά ή εξωτερικά σε σχέση με τους πελάτες ή καταναλωτές).

Ενδεικτικά αναφέρονται: οι νέες μέθοδοι στην παρασκευή τελικών και άλλων προϊόντων / υπηρεσιών με νέες πρώτες ύλες, η χρήση νέων φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, τα προϊόντα βιοτεχνολογίας, οι τεχνολογίες αισθητήρων, τα προϊόντα για την παροχή προστασίας του χρήστη, τα νέα είδη υπηρεσιών πιστοποίησης, ο ψηφιακός χειρισμός προϊόντων, οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι, οι υπηρεσίες βιομηχανικού σχεδιασμού πρωτότυπου προϊόντος / διεργασίας / παροχής υπηρεσίας, η ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών εξομοίωσης και μοντελοποίησης, η παροχή νέων εφαρμογών και προγραμμάτων πολυμέσων, η εφαρμογή τηλεματικής και ψηφιακών συστημάτων μετάδοσης, κ.λπ.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα 3, Άξονες Προτεραιότητας 7 & 8: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 - 2013.

Η αναλογούσα Εθνική Συμμετοχή, καθώς και η αντίστοιχη κοινοτική συνδρομή της πράξης, θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2493. Οι σχετικές εισροές των πόρων του Ε.Κ.Τ. θα αποτελέσουν έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα εκταμιεύονται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται οι έντεκα (11) περιφέρειες της χώρας. Η κατανομή του έργου σε περιφερειακό επίπεδο ορίζεται ως εξής:

• Άξονας Προτεραιότητας 7 στις οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος,

• Άξονας Προτεραιότητας 8 στις τρεις (3) Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Θα προκληθεί δαπάνη ύψους 20.000.000 ΕΥΡΩ (ΚΑΕ 2493) η οποία επιμερίζεται ως εξής:

Με βάση τους Άξονες Προτεραιότητας τα ποσά και οι θέσεις για τις προβλεπόμενες πράξεις του προγράμματος εξειδικεύονται ως εξής:

• Άξονας Προτεραιότητας για τις οκτώ ως άνω Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης:
ποσό 11.350.000 € και 1.135 θέσεις

• Άξονας Προτεραιότητας για τις τρεις ως άνω Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου:
ποσό 8.650.000 € και 865 θέσεις

Οι ανωτέρω δαπάνες κατανέμονται σε ετήσια βάση ως εξής:

Για το έτος 2014: 12.000.000 ευρώ
Για το έτος 2015: 8.000.000 ευρώ

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr εντάσσεται στον Θεματικό Άξονα Προτεραιότητας 3: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση», Άξονες Προτεραιότητας 7, και 8 με κωδικό θέματος προτεραιότητας 66 της με αριθμό 53672/4775/17.7.2008 Υ.Α. του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα «Εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» στον «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»", όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Στον προϋπολογισμό έτους 2014, θα προβλεφθούν ανάλογες πιστώσεις στον ΚΑΕ 2493 (επιχορηγήσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας) και θα γίνει αντίστοιχα η δέσμευση της πίστωσης με σχετικό έγγραφο - βεβαίωση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η δαπάνη από τη διενέργεια ελέγχων δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος και βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ (ΚΑΕ 4419) ως εξής: εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000 €) για το έτος 2014 και εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000 €) για το έτος 2015. Για το έτος 2015 θα ληφθεί μέριμνα για την εγγραφή των αντίστοιχων πιστώσεων στον αντίστοιχο προϋπολογισμό.

Οι επιδοτήσεις που προβλέπονται στην παρούσα κοινή υπουργική απόφαση χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Ως ημερομηνία λήψης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης.

Επισημαίνεται ότι στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι συνδεδεμένες με την αιτούσα επιχειρήσεις.

Οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις θεωρείται ότι ανήκουν στην ίδια επιχειρηματική μονάδα, υπό την έννοια που αναφέρεται στην ενοποιημένη Ανακοίνωση της Επιτροπής περί Δικαιοδοσίας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων.

Ποιοι μπορούν να πάρουν την επιδότηση των 10.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ

1. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

1.1. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ πριν την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.

1.2. Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ

1.3. Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου Κράτους - Μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

1.4. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

1.5. Να είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.

1.6. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά. Στο πρόγραμμα δύναται να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής και άνεργοι που δεν έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι θα προβούν σε έναρξη στη ΔΟΥ το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) της αίτησης - επιχειρηματικού τους σχεδίου από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης.

1.7. Δύναται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις καθώς επίσης και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο):
- Ομόρρυθμης Εταιρίας (Ο.Ε.)
- Ετερόρρυθμης Εταιρίας (Ε.Ε.), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της
- Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και
- Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (Ι.Κ.Ε.)

Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ:

1. Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης.

2. Όσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.

3. Όσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. - 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, κ.λπ.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.

4. Πλανόδιες επιχειρήσεις.

5. Κυλικεία σχολείων, Οργανισμών κ.λπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσης τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.

6. Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ' αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.

7. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, (από την πρωτογενή αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια έως την τελική διάθεση και εμπορία των προϊόντων της στην αγορά π.χ. ιχθυοπωλεία), στον τομέα του άνθρακα (π.χ. εταιρείες εξόρυξης, ορυχεία), στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (φυτικών και ζωικών), οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους και η επιχορήγηση μετακυλύει στους παραγωγούς, άμεσα ή έμμεσα (οι δραστηριότητες στην γεωργική εκμετάλλευση (φυτικό και ζωικό κεφάλαιο), οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να προετοιμασθεί το προϊόν για την πρώτη πώληση (π.χ. συγκομιδή, κοπή και αλώνισμα των σιτηρών, συσκευασία των αυγών).

8. Όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔΟΥ.

9. Όσοι έχουν επιχορηγηθεί από προγράμματα ΝΕΕ κατά το παρελθόν.

10. Όσοι είχαν άλλη επιχείρηση από την 1.1.2005 και μετά.

Διάρκεια και ποσό επιχορήγησης

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 10.000,00 €.

Σύμφωνα με την απόφαση που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr η πρώτη δόση, ύψους 4.000 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ σε δύο (2) ισόποσες δόσεις των 3.000 ευρώ η κάθε μία, καταβαλλόμενη μετά τη λήξη κάθε εξαμήνου από την υπαγωγή (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 παρ. 3 της παρούσης) και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης.

Διαδικασία αίτησης συμμετοχής


Οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, με ηλεκτρονικό τρόπο στην ειδική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).



Διαβάστε περισσότερα...

Τα άτομα με αναπηρίες στη Λέσβο θα περιμένουν πολύ καιρό μέχρι να περάσουν από επιτροπές


Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες που περιμένουν πώς και πώς να περάσουν από επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Οι όποιες όμως διαδικασίες θα καθυστερήσουν αρκετά ακόμη, εξ αιτίας των κινητοποιήσεων των γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που συνθέτουν και τις επιτροπές ΚΕΠΑ.

Όσον καιρό θα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, τόσο θα πηγαίνουν πίσω τα ραντεβού, είτε πρόκειται για πρωτοβάθμιες επιτροπές είτε για δευτεροβάθμιες. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει 19 συνεδριάσεις πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών, γεγονός που σημαίνει ότι ακυρώθηκαν δεκάδες ραντεβού.

Όλοι όσοι έχασαν τη συνάντηση με τους γιατρούς των επιτροπών εξ αιτίας των κινητοποιήσεων, θα πρέπει να περιμένουν έως ότου αυτές λήξουν προκειμένου να εξεταστούν αμέσως μετά. Επί της ουσίας, αλλάζει ολόκληρο το πρόγραμμα και κατ’ επέκταση θα περιμένουν ακόμη περισσότερο χρόνο και εκείνοι που το ραντεβού τους δε συμπίπτει με τις ημερομηνίες των κινητοποιήσεων. Αποτέλεσμα, μεγάλες καθυστερήσεις για τους ανθρώπους με αναπηρία που ήδη περιμένουν αρκετούς μήνες.

Ένα χρόνο και…
Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Κωνσταντίνου Πολύμου από το Ίππειος, που αντιμετωπίζει διανοητικά προβλήματα απ’ όταν γεννήθηκε και ο οποίος είχε περάσει από πρωτοβάθμια επιτροπή που αποφάσισε να χαρακτηρίσει «ήπια» την αναπηρία του, κόβοντάς του έτσι το αναπηρικό επίδομα που έπαιρνε. Η οικογένεια του 30χρονου, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έκανε ένσταση την 1η Απριλίου 2013 για να περάσει ξανά από δευτεροβάθμια επιτροπή και έτσι το νέο ραντεβού ορίστηκε για το Φεβρουάριο του 2014.

Ο 30χρονος είχε περάσει από επιτροπή στις 15 Φεβρουαρίου 2013, η οποία έκρινε ότι πάσχει από ήπια νοητική στέρηση με ποσοστό 50%, ενώ το συνολικό ποσοστό αναπηρίας ανέρχεται στο 30%. Τα ποσοστά αυτά, όμως, δεν επαρκούν για να πάρει ο 30χρονος το προνοιακό επίδομα, που ανερχόταν στα 950 ευρώ το δίμηνο. Η οικογένειά του αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όπως είναι φυσικό, το γεγονός ότι η Πολιτεία στερεί από τον 30χρονο το επίδομα, προσθέτει ακόμη ένα στα ήδη υπάρχοντα. Γι’ αυτό άλλωστε η οικογένεια προσδοκούσε να περάσει το συντομότερο δυνατόν από το δευτεροβάθμιο όργανο, όπως δηλώνουν οικείοι της που έτρεξαν να συνδράμουν όσον αφορά στις γραφειοκρατικές διαδικασίες μόλις «κόπηκε» ο νεαρός. Βέβαια, όπως όλα δείχνουν η εξέταση θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, κάνοντας μακρύτερο το «Γολγοθά» της οικογένειας.

Δυσκολεύουν…
Η πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου, Σοφία Μιχάλα, σε δήλωσή της σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί, τόνισε ότι το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις όσον αφορά στην εξέταση των ατόμων με αναπηρίες, γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο μεγάλο. «Εκεί που είπαν κάποια άτομα “δόξα τω Θεώ” ενώ έφτανε η ημερομηνία εξέτασής τους, τώρα λένε “βοήθα Παναγιά μου”», σκιαγραφώντας έτσι το δράμα των ανθρώπων που, αν όχι επί χρόνια, επί μήνες περιμένουν να περάσουν από την πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια επιτροπή για να πάρουν το επίδομα.



Διαβάστε περισσότερα...

Άμεση βάδιση μετά από αντικατάσταση γόνατος, λόγω χρόνιας οστεοαρθρίτιδας


Άμεση βάδιση μετά από αντικατάσταση γόνατος, λόγω χρόνιας οστεοαρθρίτιδας, προσφέρει στους ασθενείς μια νέα επεμβατική τεχνική, τα θεαματικά αποτέλεσμα της οποίας παρουσιάστηκαν από διάσημους ορθοπεδικούς στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρθροπλαστικών στο Ορλάντο των Η.Π.Α (11-14 Δεκεμβρίου)!

Οι ασθενείς μετά την αντικατάσταση γόνατος, βαδίζουν αμέσως και οι περισσότεροι απ αυτούς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ή την επόμενη ημέρα, ακολουθώντας σύντομο πρωτόκολλο αποκατάστασης!

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη νέα τεχνική δίνουν πράγματι εκπληκτικά αποτελέσματα και οι ασθενείς μπορούν να βαδίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης» αναφέρει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, που εφαρμόζει τη μέθοδο στην Ελλάδα.

«Η νεα τεχνική, συνεχίζει ο Δρ Αλευρογιάννης ανήκει στην κατηγορία της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής και έχει σαν αποτέλεσμα, να μη διαταράσσει καθόλου τα συνδεσμικά στοιχεία και το μυϊκό σύστημα της άρθρωσης του γόνατος. Τα ειδικά προθετικά υλικά, τοποθετούνται με ακρίβεια, σε άριστη θέση, με ή χωρίς τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και παθητικών συστημάτων ρομποτικής χειρουργικής, μέσα από μικρές τομές, όπως επιβάλλει η επιστήμη στις μέρες μας" .

Η νέα μέθοδος γίνεται σε πιστοποιημένα Κέντρα με εξειδικευμένο προσωπικό, με μεγάλη χειρουργική εμπειρία, άριστη γνώση των ανατομικών στοιχείων της περιοχής, καθώς και άριστη τεχνική υποστήριξη από όλη τη χειρουργική ομάδα. Χαίρει ήδη ευρείας αποδοχής από τους ασθενείς. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και ο μέσος χρόνος νοσηλείας δεν ξεπερνά τις δυο ημέρες. Όλοι οι ασθενείς κινητοποιούνται ευχερώς από το βράδυ της εγχείρησης και οι επιπλοκές μας είναι μηδαμινές.

Η μέθοδος απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια οστεοαρθρίτιδα του γονάτου και η συντηρητική θεραπεία δεν έχει πλέον κανένα αποτέλεσμα, αλλά κυρίως σε αυτούς που "φοβούνται" την παλιά κλασική μέθοδο με τις δυνητικές επιπλοκές της και θέλουν κάτι ελάχιστα επεμβατικό, που να συνδυάζει ταχεία ανάρρωση και το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στο γόνατο είναι:
Ø Aνώδυνη
Ø Προσφέρει καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα
Ø Ελαχιστοποιεί την απώλεια αίματος στο χειρουργείο, τον μετεγχειρητικό πόνο και την ανάγκη χρήσης φαρμάκων
Ø Συμβάλλει στην ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση
Ø Ελαττώνει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και
Ø Οδηγεί σε ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η χειρουργική τεχνική διαφέρει από την κλασική αρθροπλαστική, δεν καθηλώνει τον ασθενή στο κρεβάτι, ελαττώνει το κόστος νοσηλείας του και δεν του δημιουργεί μετεγχειρητικά προβλήματα. Επίσης οι ασθενείς αφήνουν τις πατερίτσες και άλλα εξωτερικά βοηθήματα μετά από περίπου 25 ημέρες ,δεν έχουν ανάγκη παρατεταμένης φυσιοθεραπείας, οδηγούν το αυτοκίνητό τους με ιατρική οδηγία μετά από 20 ημέρες, ενώ ανεβαίνουν σκάλες, συνήθως μετά το 15ήμερο.

OΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ ΕΠΕΒΑΣΗΣ

Ένδειξη για την αντικατάσταση του γόνατος έχουν κυρίως οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι στην πραγματικότητα εκφυλιστική νόσος της μέσης ηλικίας, προσβάλλει κυρίως τα κάτω άκρα με πιο συχνή την άρθρωση του γόνατος σε ποσοστό άνω του 65% και αποτυπώνει την προοδευτική φθορά του χόνδρου, που δε δύναται να αναγεννηθεί από μόνος του και οδηγεί σε βαθμιαία καταστροφή της άρθρωσης.

Μόνο στην Ευρώπη πάνω από 100 εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους. Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνεπεία των τελευταίων τεχνολογικών και ιατρικών επιτευγμάτων, η παχυσαρκία και η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης φαίνεται να αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες του προβλήματος.

Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το 14% του ελληνικού πληθυσμούαντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αρθρώσεις του, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής και δυσχέρεια εργασίας. Μάλιστα αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο πάσχων κινδυνεύει με σοβαρή αναπηρία .

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ήδη μια από τις 10 πιο συχνές αιτίες εργασιακής ανικανότητας στις προηγμένες χώρες του κόσμου. Πάνω από 80% των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα έχουν καθημερινό πόνο και περιορισμό της κινητικότητάς τους, ενώ ποσοστό 25% δεν μπορούν να εκτελέσουν με ευκολία δραστηριότητες που αφορούν την καθημερινότητά τους.



Διαβάστε περισσότερα...

16 ερωτήσεις - απαντήσεις για τους πλειστηριασμούς


Πως θα σώσουν τις κατοικίες τους οι δανειολήπτες.



1 Για ποιο λόγο κρίθηκε αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση;

H δυσμενής οικονομική συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και έχει επιφέρει σημαντικές μειώσεις εισοδημάτων των νοικοκυριών και αύξηση της ανεργίας, οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών και στον εγκλωβισμό των δανειοληπτών σε μακροχρόνιες διαδικασίες διευθέτησης οφειλών, κατέστησαν αναγκαία τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για παροχή προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση ενός μόνιμου μηχανισμού υποστήριξης και διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, ο οποίος, σε συνάρτηση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, θα αποτελέσει έναν μόνιμο πυλώνα προστασίας των υπερχρεωμένων πολιτών.

2 Mε ποιο τρόπο προστατεύεται η κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς;

Aναστέλλονται οι πλειστηριασμοί σε βάρος της πρώτης κατοικίας των οφειλετών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, εφόσον αυτοί πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος. Mε αυτό τον τρόπο, εισάγεται μία διάταξη βασιζόμενη σε κοινωνικά κριτήρια, η οποία παρέχει προστασία στη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών με χαμηλό και μέσο εισόδημα.



3 Ποια είναι τα κριτήρια υπαγωγής στην παρούσα διάταξη;

Oι πλειστηριασμοί αναστέλλονται, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

1) H αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. 2) Tο καθαρό οικογενειακό εισόδημα χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης, να είναι μέχρι 35.000 ευρώ.

3) H συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Aπό το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

4 Πώς εκτιμώνται τα περιουσιακά στοιχεία;

Tα περιουσιακά στοιχεία εκτιμώνται βάσει της αντικειμενικής αξίας, και για όσα βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, ο προσδιορισμός της αξίας αυτών θα γίνεται βάσει των κείμενων φορολογικών διατάξεων όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν. Στα περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται και οι καταθέσεις και οι κινητές αξίες του οφειλέτη, ήτοι μετοχές, ομόλογα, λογαριασμοί σε αλλοδαπό νόμισμα, πάσης φύσεως επενδυτικά προϊόντα εξαιρουμένων των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων.

5 Ποιοι οφειλέτες εμπίπτουν στην παρούσα διάταξη;

H διάταξη αφορά όλους τους οφειλέτες ανεξαρτήτως ιδιότητας. Συγκεκριμένα στη διάταξη εμπίπτουν ενδεικτικά: άνεργοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, επιτηδευματίες, αγρότες κ.λπ.

6 Ποιες οφειλές υπάγονται στην παρούσα διάταξη;

Στη ρύθμιση υπάγονται κάθε είδους οφειλές έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κ.τ.λ.).

7 Tι πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση;

Oι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στον δανειστή μέχρι 31.1.2014 ή εντός δύο μηνών από επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/86, με κάθε πρόσφορο μέσο, στην οποία θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων και αναλυτική κίνηση των λογαριασμών που ξεπερνούν το ποσό των χιλίων ευρώ τους τελευταίους είκοσι τέσσερις μήνες πριν από την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης. Kάθε πρόσφορο μέσο νοείται οτιδήποτε μπορεί να φέρει βεβαιωμένη ημερομηνία και αποδεικτικό αποστολής, όπως λ.χ. αυτοπρόσωπη ή μέσω ειδικώς εξουσιοδοτημένου ατόμου υποβολή ενώπιον του δανειστή, επίδοση με δικαστικό επιμελητή, συστημένη επιστολή μέσω EΛTA, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση, αποστολή μέσω τηλεομοιοτυπίας με αποδεικτικό αποστολής κ.λπ.

8 Πώς αποδεικνύονται τα περιουσιακά στοιχεία;

O δανειστής κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού δύναται να καλέσει τον οφειλέτη να προσκομίσει, εντός ενός μήνα α) αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1-1-2007 και φύλλο υπολογισμού αξίας ακινήτου για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από την 1-1-2007, β) βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής με αναφορά επί του ποσού του ακινήτου για ακίνητα εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού, γ) αντίγραφο τελευταίων δηλώσεων E1 και E9, δ) αποδεικτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογίας με νωρίτερη ημερομηνία την 20η Nοεμβρίου 2013 σχετικά με το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών, ε) βεβαίωση ή κάρτα ανεργίας και στ) πιστοποιητικό αναπηρίας.

9 Kατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες οφείλουν να καταβάλλουν κάποια μηνιαία καταβολή;

O οφειλέτης υποχρεούται κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού, να καταβάλλει μηνιαία δόση ανάλογα με την πραγματική οικονομική του κατάσταση.

10 Πώς θα υπολογίζεται η ελάχιστη μηνιαία καταβολή;

Όσον αφορά: α) μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, β) ελεύθερους επαγγελματίες με τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας και γ) ανέργους με εισοδήματα πέραν του επιδόματος ανεργίας, η δόση προς τους δανειστές ορίζεται σε ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Για οικογενειακά εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ υπολογίζεται ποσοστό 10% μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα. Για παράδειγμα, για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, δηλαδή 830 ευρώ τον μήνα, η δόση του δανείου θα διαμορφώνεται στα 83 ευρώ τον μήνα. Για τους υπόλοιπους οφειλέτες (ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους), καταβάλλεται το ίδιο ποσοστό επί των εισοδημάτων τους, το οποίο όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης.

11 Tι γίνεται αν οι πιστωτές είναι περισσότεροι από ένας;

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός δανειστών, η ανωτέρω οριζόμενη μηνιαία καταβολή κατανέμεται αναλόγως με το ύψος της οφειλής.

12 Oι μηνιαίες καταβολές υπολογίζονται στην αποπληρωμή του χρέους;

Oι καταβολές κατά την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμού αφαιρούνται από το ανεξόφλητο υπόλοιπο και καταλογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 423 του Aστικού Kώδικα.

13 Yπάρχει ειδική πρόβλεψη για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες;

H παρούσα διάταξη εισάγει ειδικές προβλέψεις για i) οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, ii) άτομα με αναπηρία 67% και άνω και iii) όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία 67% και άνω, για τους οποίους τα όρια των σωρευτικών προϋποθέσεων προσαυξάνονται κατά 10%,παρέχοντάς τους με αυτό τον τρόπο επιπλέον προστασία. Δηλαδή, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 220.000 ευρώ καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι μικρότερο ή ίσο των 38.500 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 297.000 ευρώ και από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 16.500 ευρώ.

14 Yπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους ανέργους;

Για τους ανέργους με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, και εφόσον πληρούν τις σωρευτικές προϋποθέσεις του νόμου, προβλέπεται αναστολή πλειστηριασμών χωρίς να υπάρχει υποχρέωση οποιασδήποτε καταβολής.

15 Eξακολουθεί να ισχύει η προστασία της κύριας κατοικίας μέσω της υπαγωγής στο ν. 3869/2010;

Mε τις πρόσφατες τροποποιήσεις του νόμου 3869/2010 με τον ν.4161/2013 παρέχεται απόλυτη προστασία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη που βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κ.τ.λ.), αμέσως μετά την υποβολή αίτησης υπαγωγής στον νόμο και μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.

16 Θα συνεχίσει να ισχύει το πρόγραμμα διευκόλυνσης για δανειολήπτες των οποίων δεν έχει καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση;

Bάσει του ν. 4161/2013 ισχύει το πρόγραμμα διευκόλυνσης το οποίο παρέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δανειολήπτες, των οποίων δεν έχει καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση. Oι ρυθμίσεις παρέχονται υποχρεωτικά από τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος καταγγελίας της σύμβασης, εξασφαλίζοντας ότι η τράπεζα δεν θα προβεί σε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του οφειλέτη.


Διαβάστε περισσότερα...