Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Κοινωνικοποίηση νέων με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «Νεολαία σε δράση», η νεολαία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ Κύπρου «ForumYouthClub» διεξήγαγε το 2013 κοινωνική έρευνα ανάμεσα σε 20 νέους με αναπηρία και άλλους εθελοντές σε σχέση με την κοινωνικοποίηση των νέων αυτών με αναπηρία και τα προβλήματα που τους εμποδίζουν. Η έρευνα αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες διότι έγινε με την ενεργό εμπλοκή και νέων με αναπηρία, ώστε το αποτέλεσμα να βγαίνει μέσα από την πραγματικότητα. Χωρίς άλλα λόγια ακολουθούν τα συμπεράσματα: 
1. Υπάρχει μια γενική για να μην πούμε καθολική θέληση των ατόμων με αναπηρία για κοινωνικοποίηση και ενεργό ανάμιξη στο κοινωνικό σύνολο. Όμως αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με την προσβασιμότητα των δημοσίων τουλάχιστον χώρων και τις επιλογές που έχουν τα άτομα για να κοινωνικοποιηθούν. 
2. Υπάρχει θέληση για ανεξάρτητη διαβίωση καθώς οι συμμετέχοντες ξέρουν τι θα πει ο όρος αυτός. Δυστυχώς στην Κύπρο δεν παρέχεται ούτε η κατάλληλη κρατική στήριξη, αλλά ούτε και υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες (κρατική στήριξη, υποδομή, και θεσμοί κ.λπ.) για να γίνει κάτι τέτοιο. 
3. Τα ΑμεΑ των οποίων η οικογένειά τους δέχτηκε το πρόβλημά τους και έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους, ευρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση. 
4. Αρκετά άτομα αντιμετώπισαν προβλήματα κατά την ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον κάτι που: 
◗ Πολλούς εμπόδισε να προχωρήσουν στο Λύκειο 
◗ Ή να πάρουν κάποια επαγγελματική κατάρτιση 
◗ Άλλους εμπόδισε να λάβουν πανεπιστημιακή μόρφωση. 
5. Η προσβασιμότητα είναι ένας από τους κύριους λογούς για τους οποίους τα άτομα δεν κοινωνικοποιούνται όσο θα ήθελαν. Υπάρχουν χώροι διασκέδασης που δεν είναι καθόλου προσβάσιμοι έτσι το Άτομο με Αναπηρία (ΑμεΑ) χρειάζεται τη βοήθεια κάποιου 3ου για να πάει εκεί. Η πλήρης κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ θα επιτευχθεί όταν το ΑμεΑ δεν νιώθει ότι γίνεται βάρος σε κάποιον άλλο για μια απλή έξοδο. 
6. Τα ΑμεΑ που παντρευθήκαν είναι γενικά πιο κοινωνικοποιούμενα και ενεργά. Τα άτομα αυτά κατάφεραν να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο, κάτι που τους οδήγησε στο να φτιάξουν οικογένεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.