Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Σάμο


Θα ελέγξουν τις συνθήκες υγιεινής των προσφύγων.

Κλιμάκιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ μετέβη στη Σάμο, στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και την επαρκή υγειονομική κάλυψη των νεοεισερχόμενων στη χώρα ατόμων.

Τα μέλη της ομάδας επισκέφθηκαν την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και τις κατά τόπους δομές φιλοξενίας των μεταναστών/προσφύγων.

Μετά απο σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, με συμμετοχή όλων των αρμόδιων τοπικών αρχών, το κλιμάκιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επισκέφθηκε το Κέντρο Ταυτοποίησης Υπηκοότητας (ΚΕΤΥ) Σάμου και την Κινητή Μονάδα Πρώτης Υποδοχής, όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ενημερώθηκε για τις συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών/προσφύγων και τις ανάγκες των τοπικών αρχών.

Στόχος της ομάδας είναι η έγκαιρη διάγνωση ενδεχόμενων λοιμωδών νοσημάτων και η διόρθωση οποιωνδήποτε ατελειών των δομών φιλοξενίας των μεταναστών, ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής για τους μετανάστες, τους ένστολους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους σε συνδυασμό με τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες.

Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, είναι όμως συμβατές με τους κανόνες δημόσιας υγείας επισήμανε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Καθηγητής Χειρουργικής, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, συνοδευόμενος από τον Ιατρό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Λάζαρο Κωστόπουλο, τον Υπεύθυνο του Γραφείου Διεκπεραίωσης Ειδικών Θεμάτων Οικονομίας & Διοίκησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Γεώργιο Αναστόπουλο και την Ειδική Σύμβουλο του Υπουργού Υγείας Έφη Αναστοπούλου.

Διαβάστε περισσότερα...

Συζητούν συνεργασία ΚΕΔΕ και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί


Συνάντηση είχαν οι δύο πλευρές.

Πεδία ευρύτερης συνεργασίας αναζήτησαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Μεγάλων – Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων σε συνάντηση που είχαν με επίκεντρο το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2014 – 2020.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας των δύο πλευρών σε κοινά προβλήματα και αιτήματα προς την κεντρική διοίκηση.

Η πλευρά των ιδιοκτητών παιδικών σταθμών πρότεινε, μεταξύ άλλων, να αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ μητέρες που λαμβάνουν επίδομα Παιδικού Σταθμού από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και να υπάγονται στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, κατά σειρά προτεραιότητας, εργαζόμενες ωφελούμενες μητέρες, άνεργες μητέρες και μητέρες που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και έχουν υποστεί σημαντική μείωση των αποδοχών τους.




Διαβάστε περισσότερα...

Γιαγιά ανάγκασε την εγγονή της να μεταφέρει ξύλα μέχρι… θανάτου


Συγκλονισμένη είναι η Αλαμπάμα των ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, που οδήγησε σε ισόβια κάθειρξη, μία γυναίκα που δε δίστασε να αναγκάσει την 9χρονη εγγονή της να τρέξει και να μεταφέρει ξύλα μέχρι θανάτου.





Όπως είπε η Joyce Hardin Garrard στην αστυνομία έβαλε αυτή την τιμωρία στην μικρή Savannah Hardin επειδή η μικρή πήρε καραμέλες από έναν συμμαθητή της, χωρίς να τις πληρώσει και επειδή είπε ψέματα ότι δεν τις έφαγε.



Μάρτυρες τόνισαν ότι η Savannah κατέρρευσε και έκανε συνεχώς εμετό έξω από το σπίτι της, το 2012, αφότου είχε περάσει όλο το απόγευμα τρέχοντας και μεταφέροντας ξύλα. Μερικές μέρες αργότερα, η μικρούλα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο όταν οι γιατροί την αποσυνέδεσαν από τη μηχανική υποστήριξη.



Ένας γείτονας κατέθεσε πως έβλεπε το κοριτσάκι να τρέχει και να κουβαλά ξύλα για το τζάκι για περισσότερο από δύο ώρες! «Η Joyce και η Savannah ήταν στην αυλή και η Joyce έλεγε στη Savannah να συνεχίσει να τρέχει. Της έλεγε “τρέχα, τρέχα, δεν σου είπα να σταματήσεις”», περιέγραψε ο Chad Jacobs.



Η Joyce Hardin Garrard καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή και μετά την ανακοίνωση της ποινής της είπε πως αν μπορούσε να αλλάξει κάτι, θα ήταν να είχε την εγγονή της ζωντανή μαζί της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραλίγο σύγκρουση στον αεροδιάδρομο του Μπέρμινχαμ


Δείτε τη δραματική στιγμή κατά την οποία ένα Boeing 777 επιχειρεί προσγείωση στον αεροδιάδρομο του αεροδρομίου του Μπέρμινχαμ, ενώ ένα μικρό ελικοφόρο εμποδίζει την πρόσβασή του.

Όπως μπορούμε να δούμε και στο βίντεο του Μάθιου Τζόουνς, την ίδια στιγμή που το Boeing 777 επιχειρεί προσγείωση το μικρό ελικοφόρο βρίσκεται στον αεροδιάδρομο, μπλοκάροντας την είσοδο του μεγάλου αεροσκάφους που ακολουθεί.

Ευτυχώς, όπως αναφέρει και η Mirror, ο πιλότος αντιλήφθηκε αμέσως το τι μπορεί να συμβεί και «σήκωσε τη μύτη» του Boeing ακυρώνοντας την προσγείωση, αφού πρώτα «μάζεψε» τους τροχούς προσγείωσης.

Το περιστατικό συνέβη στις 4 Μαΐου και φαίνεται το Boeing να πετά σε χαμηλό ύψος, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε δεύτερη προσγείωση.

 


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Paris Match: Ήταν η Αφροδίτη της Μήλου πόρνη;


Το περιοδικό Paris Match διερωτάται σε άρθρο του με τίτλο «Η μυστική ζωή της Αφροδίτης της Μήλου» εάν «Η Αφροδίτη της Μήλου είχε ασχοληθεί με το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο;», με βάση το συμπέρασμα ενός σχεδιαστή από το Σαν Ντιέγκο.



Ο σχεδιαστής, μάλιστα, αποκατέστησε το χέρι που έλειπε στο άγαλμα της θεάς, βασισμένος στις εργασίες της Elizabeth Wayland Barber, η οποία είναι ειδικός στην αρχαιολογία της κλωστοϋφαντουργίας, και σύμφωνα με την οποία η Αφροδίτη της Μήλου δεν διέθετε έναν καθρέφτη, αλλά μια ρόκα ύφανσης την οποία χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή.

Στα αρχαία αγγεία βρίσκουμε πολλές νεαρές γυναίκες οι οποίες κρατούν επίσης ρόκα στο χέρι και γνέθουν. Πρόκειται για αναπαραστάσεις από αρχαίες πόρνες, οι οποίες συνήθιζαν να γνέθουν περιμένοντας τον πελάτη.

Πάνω σε αυτή την υπόθεση βασίστηκε ο σχεδιαστής Cosmo Wenman και δημιούργησε μια εικόνα 3D του αρχαίου αγάλματος στην ίδια στάση που έχουν οι αρχαίες πόρνες στα αγγεία.



«Συνδύασα πολλές εικόνες όπως εμφανίζονται στα αγγεία, παρατηρώντας τα στο British Museum», δηλώνει ο σχεδιαστής στην Daily Mail. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μια εκτύπωση 3D του αγάλματος και συνειδητοποίησε ότι η ρόκα δεν ήταν πιθανότατα από μάρμαρο, όπως το υπόλοιπο σώμα. Θα ήταν πολύ βαριά για ένα τόσο ντελικάτο σώμα και τα μπράτσα θα είχαν σπάσει πριν περάσουν μερικά χρόνια από την κατασκευή του αγάλματος.

Η ρόκα ήταν πιθανότατα από βαμμένο ξύλο και έτσι εξηγείται ότι παρόμοια αγάλματα έχασαν τα εργαλεία που κρατούσαν στα χέρια.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βγήκαν πιστόλια στη Καστοριά για… ποντιακές λύρες


Συνελήφθη ο 80χρονος πιστολέρο και ο 46χρονος γιος του.

Με πιστόλια «υποδέχθηκαν» ένας 80χρονος πατέρας κι ο 46χρονος γιος του, τρεις άνδρες που μετέβησαν στο σπίτι τους για να διευθετήσουν οικονομική διαφορά σχετικά με την αγοραπωλησία ποντιακών λυρών. Φαίνεται όμως ότι δεν τα βρήκαν με συνέπεια να ανάψουν τα αίματα. Όπως κατήγγειλαν οι τρεις άνδρες (76, 36 και 49 ετών, αντιστοίχως), πατέρας και γιος βγήκαν από το σπίτι και τους απείλησαν κρατώντας πιστόλια, ενώ ο 80χρονος φέρεται ότι πυροβόλησε στον αέρα.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε χωριό του δήμου Ορεστίδος Καστοριάς και στο σημείο κλήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις που προχώρησαν στη σύλληψη του ηλικιωμένου άντρα και του γιου του. Στο παραπάνω σπίτι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις χειροποίητες ποντιακές λύρες με δοξάρι μαζί με πέντε ξύλινες θήκες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στους 149.077 οι οφειλέτες που ρύθμισαν τις ασφαλιστικές οφειλές τους


Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί περίπου 111 εκατομμύρια ευρώ.

Τους 149.077 έχουν φτάσει οι οφειλέτες, που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Μέχρι στιγμής, έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους 3.504.304.068,51 ευρώ, από τις οποίες έχουν εισπραχθεί 111.057.545,77 ευρώ.

Από τις συνολικές αποφάσεις ρύθμισης, οι 22.813 αφορούν αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση που υποβλήθηκαν, μέσω διαδικτύου, μέσω της ειδικής εφαρμογής.

Από το σύνολο των αποφάσεων ρύθμισης που εκδόθηκαν, το 8,45% (11.039 οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με ποσό οφειλής 444.182.239,86 ευρώ και 1.560 οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 13.018.063,39 ευρώ) αφορά οφειλέτες που απώλεσαν παλαιότερες ρυθμίσεις και εντάχθηκαν στο νέο σχήμα ρύθμισης, ενώ το υπόλοιπο 91,55% αφορά οφειλέτες οι οποίοι δεν είχαν παλαιότερες ενεργές ρυθμίσεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κερδίζουν επενδυτικά κεφάλαια οι startups παροχής προσωπικών υπηρεσιών


Προσελκύουν το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις του ίντερνετ στον τομέα παροχής προσωπικών υπηρεσιών προσελκύουν ολοένα και περισσότερο το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι επενδύσεις σε εταιρείες όπως η Uber (ιδιωτική μεταφορά) ή η Instacart (υπηρεσία παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ), αυξήθηκαν κατά 514% πέρυσι στα 4,11 δισ. δολάρια και είχαν ήδη φθάσει τα 3,78 δισ. δολάρια τους πρώτους μήνες του 2015, σύμφωνα με την εταιρία CB Insights.

Με τον τρόπο αυτό, οι νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου αποφεύγουν τη δαπανηρή και περίπλοκη είσοδό τους στο χρηματιστήριο με σκοπό να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

Συνολικά, ο κλάδος έχει αντλήσει από επενδυτές 9,4 δισ. δολάρια από το 2010, εκ των οποίων τα περισσότερα τους τελευταίους 18 μήνες.

«Το 2010 υπήρχαν λιγότερα από 20 επενδυτικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου σε αυτό τον κλάδο παροχής υπηρεσιών. Στα τέλη του Απριλίου, ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σε 198» εξηγείται στην έκθεση.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων αυτών εδρεύουν στην Καλιφόρνια και 18% στη Νέα Υόρκη, ενώ οι πλέον δραστήριες εξ αυτών στο συγκεκριμένο κλάδο είναι οι SV Angel, Andreessen Horowitz και First Round Capital, σύμφωνα με τη CB Insights.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενδείξεις εντερόκοκου στην θάλασσα του Ακταίου


Σε 15 ημέρες θα ληφθούν νέα δείγματα.

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος δειγματοληπτικός έλεγχος του Εργαστηρίου υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, στο θαλάσσιο μέτωπο από την Πλαζ μέχρι και τον Άγιο Βασίλειο, όπου υπήρξαν αποτελέσματα καταλληλότητας των θαλασσών για τους κολυμβητές.

Μοναδική εξαίρεση στον πρώτο έλεγχο είναι η θαλάσσια περιοχή του Ακταίου, όπου υπήρξαν ενδείξεις για εντερόκοκκο, που προέρχεται από την ρίψη αστικών λυμάτων, αλλά όπως δήλωσε στο patrastimes.gr, ο καθηγητής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Απόστολος Βανταράκης, αυτό δεν σημαίνει ότι σίγουρα υπάρχει μόλυνση, αλλά χρειάζεται επανάληψη των δειγμάτων στο προσεχές διάστημα και μόνο αν και στις τρεις εξετάσεις υπάρξουν τα ίδια στοιχεία, θα σημάνει ότι οι κολυμβητές, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Σε 15 ημέρες θα ληφθούν νέα δείγματα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Αγία Βαρβάρα που την αποκεφάλισε ο πατέρας της


Έζησε φρικτά βασανιστήρια.

Η Αγία Βαρβάρα, τα λείψανα της οποία βρίσκονται στην Αθήνα, έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας.

Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε, το αποτελούσαν φανατικοί ειδωλολάτρες, η Αγία φωτίσθηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου και νέα ακόμα ασπάσθηκε το Χριστιανισμό.

Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς για να την μεταπείσει.

Όταν όμως βρέθηκε εμπρός στην υπερήφανη και σταθερή στάση της την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, για να την τιμωρήσει. Ο Έπαρχος εντυπωσιάσθηκε από την έξοχη ομορφιά της νέας και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Εμπρός όμως στην αμετάκλητη απόφαση της να μην απαρνηθεί το Χριστό, την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια, γι’ αυτό και ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας.

Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της, «ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του, η Θεία Δίκη , με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο –πατέρα.

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού.

Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Ανατολική και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καθώς και το Πυροβολικό πολλών χωρών ανεξαρτήτως θρησκείας.

Η άφιξη των λειψάνων προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα ξεκίνησαν όταν αποφασίστηκε πως τα λείψανα της Αγίας θα κάνουν πέρασμα και από το νοσοκομείο του Αγιου Σάββα μαζί με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ώστε να μπορέσουν να τα προσκυνήσουν οι καρκινοπαθείς. Τελικά ο κ. Κουρουμπλής δεν θα πάει όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης ξέσπασε μιλώντας για «εμπόριο λειψάνων».

Οδιευθυντής Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χ. Κονιδάρης απήντησε πως «εμπόριο λειψάνων κάνει ο ίδιος ο κ. Φίλης. Εμπορεύεται τα λείψανα ενός δήθεν αριστερού αντικληρισμού!», ενώ προέτρεψε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να «διδαχθεί από τη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα»...


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγματικός ο νόμος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων


Με απόφαση του ΣτΕ.

Συνταγματικός κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νέος νόμος για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμ. 1858/2015 αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικά ανεκτές και νόμιμες οι ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 για την τακτοποίηση -νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που στόχο είχε την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμηση και προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν στην απόφασή τους ότι «από την δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές».
Οι δικαστές έκριναν αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν (νομιμοποιηθούν) τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση. Ωστόσο, ήδη, η επίμαχη διάταξη έχει αντικατασταθεί με νέα, η οποία προβλέπει ότι παραμένουν κατεδαφιστέα τα επίμαχα ακίνητα οπότε δεν υφίσταται θέμα.

Το θέμα των αυθαιρέτων έφτασε στην Ολομέλεια του ΣτΕ μετά την προσφυγή τριών κατοίκων του Αμαρουσίου που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Στην προσφυγή τους χαρακτήριζαν τον επίμαχο νόμο αντισυνταγματικό και αντίθετο με την ΕΣΔΑ, ισχυρισμοί οι οποίοι απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις τελωνειακοί και ένας επιθεωρητής στα δίχτυα του Πόθεν Έσχες


Τα πορίσματα στάθηκαν στον Εισαγγελέα.

Τρεις τελωνειακοί υπάλληλοι και ένας επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών πιάστηκαν στα δίχτυα του «Πόθεν Εσχες», στο πλαίσιο των διενεργούμενων ελέγχων από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων βρέθηκαν:

- δύο υπάλληλοι τελωνειακοί με απόκλιση 80.000 ευρώ μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και των τραπεζικών τους καταθέσεων,

- ένας υπάλληλος τελωνειακός με απόκλιση 56.000 ευρώ και

- ένας επιθεωρητής με απόκλιση 509.000 ευρώ.

Στο διάστημα του πρώτου τετραμήνου έτους η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΓΓΔΕ ολοκλήρωσε 37 στοχευμένους ελέγχους από τους οποίους προέκυψαν οι παραπάνω τέσσερις υποθέσεις με μη δικαιολογημένη προέλευση περιουσιακών στοιχείων.

Τα σχετικά πορίσματα στάλθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό και στον Εισαγγελέα για τις ποινικές ευθύνες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζημιές στους υπολογιστές του νοσοκομείου Ρεθύμνου


Εξετάζεται το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

Ζημιά σημειώθηκε προ ημερών στο τμήμα ηλεκτρονικών υπολογιστών και των servers στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και, σύμφωνα με τη διοίκηση του ιδρύματος, εξετάζεται η περίπτωση δολιοφθοράς.

Η καταγγελία, από πλευράς της διοίκησης, έγινε χθες στην Ασφάλεια Ρεθύμνου και, όπως δηλώθηκε, η ζημιά προήλθε από ενεργοποίηση του συστήματος πυρόσβεσης στο χώρο των υπολογιστών, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους, η οποία, σε ό,τι αφορά το κόστος,ανέρχεται στο ποσό των περίπου 20.000 ευρώ.

Στην καταγγελία γίνεται λόγος για ένα άγνωστο άτομο που εισχώρησε στο υπόγειο του νοσοκομείου - όπου είναι και το τμήμα με τους servers - πάτησε το κουμπί της πυρασφάλειας και τα νερά έπεσαν πάνω στα ηλεκτρονικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υπεύθυνοι της μηχανογράφησης κάνουν λόγο για την ανάγκη εκτεταμένου ελέγχου στα μητρώα ασθενών και του νοσηλευτικού ιδρύματος, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν χαθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Το έργο της Ασφάλειας είναι δύσκολο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το πρόσωπο που μπορεί να εμπλέκεται στην όποια δολιοφθορά, ούτε υπάρχουν και καταγεγραμμένες κινήσεις στο χώρο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατηγορώ Διεθνούς Αμνηστίας για την αντίρρηση συνείδησης


«Η Ελλάδα δεν έχει πολλούς λόγους να γιορτάζει» τονίζει για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα.

Την άμεση εναρμόνιση της νομοθεσίας της με το διεθνές δίκαιο ζητά από την Ελλάδα το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για την Αντίρρηση Συνείδησης. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τις συστάσεις της προς τις ελληνικές αρχές αναφορικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στη χώρα.

«Είναι μια παγκόσμια ημέρα για την οποία η Ελλάδα δεν έχει πολλούς λόγους να γιορτάζει», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Γιώργος Κοσμόπουλος.

«Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης είναι διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα, που, δυστυχώς, παρά τις περιορισμένες προόδους τις τελευταίες δεκαετίες, συνεχίζει να παραβιάζεται με πολλούς τρόπους στην Ελλάδα», προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Διεθνής Αμνηστία, το 2014 τουλάχιστον τέσσερις αντιρρησίες συνείδησης καταδικάστηκαν για ανυποταξία και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης με αναστολή, ενώ σημειώθηκαν τουλάχιστον έξι συλλήψεις πέντε διαφορετικών ατόμων που αρνούνταν να υπηρετήσουν τόσο τη στρατιωτική θητεία όσο και την τιμωρητική εναλλακτική υπηρεσία.

Οι δίκες συνεχίζονται και το 2015. Σήμερα είχε προγραμματιστεί η δίκη του ολικού αρνητή στράτευσης Μιχάλη Τόλη, με την κατηγορία της ανυποταξίας. Πρόκειται για τη δεύτερη δίωξή του εξαιτίας της άρνησής του να στρατευθεί για λόγους συνείδησης, καθώς τον Μάρτιο του 2014 είχε καταδικαστεί σε οκτώ μήνες με αναστολή.

Επίσης, στις 28 Μαΐου 2015 εκδικάζεται στο Αναθεωρητικό Στρατιωτικό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η έφεση του Χαράλαμπου Ακριβόπουλου εναντίον της πρωτόδικης καταδίκης του από το Ναυτοδικείο Πειραιά σε εννιά μήνες με τριετή αναστολή. Πρόκειται επίσης για τη δεύτερη δίωξη για την ίδια πράξη, καθώς ο ίδιος είχε καταδικαστεί και τον Μάρτιο του 2011 από το Ναυτοδικείο Πειραιά σε οκτώ μήνες με αναστολή.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν ρητά αναγνωρίσει ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία προστατεύεται από το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στο άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και στο άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας οργανώνει αύριο στις 19:00 συμβολική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ παρθενίας σε γυναίκες πριν ενταχθούν στον στρατό


Τη «βάναυση, απάνθρωπη και εξευτελιστική» στην Ινδονησία καταγγέλλει η HRW.

Έκκληση προς τον στρατό της Ινδονησίας να σταματήσει να υποχρεώνει να υποβάλλονται σε τεστ παρθενίας οι γυναίκες που θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις του απηύθυνε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), κάνοντας λόγο μια πρακτική «βάναυση, απάνθρωπη και εξευτελιστική».

Στηριζόμενη σε μαρτυρίες γυναικών που έχουν ακολουθήσει αυτή τη σταδιοδρομία, η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διευκρινίζει ότι ο στρατός αξιώνει την πραγματοποίηση δακτυλικής εξέτασης στις γυναίκες που θέλουν να ντυθούν στα χακί ή που πρόκειται να παντρευτούν στρατιωτικό.

Η μη κυβερνητική οργάνωση τονίζει σε ανακοίνωσή της πως ο στρατός «θα πρέπει να δώσει αμέσως τέλος στα τεστ παρθενίας, τα οποία είναι αντίθετα με την απαγόρευση της βάναυσης, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο».

Ο στρατός υπεραμύνθηκε των εξετάσεων παρθενίας, που είναι γνωστές και ως «τεστ των δύο δακτύλων», λέγοντας ότι υποψήφιες που δεν είναι «αμέμπτου ηθικής» θα μπορούσαν να τον «βλάψουν», αλλά διέψευσε ότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση της εξέτασης αυτής και στις μέλλουσες συζύγους των ενστόλων.

Ο στρατός "πραγματοποιεί δύσκολες αποστολές. Φροντίζει για την εθνική κυριαρχία της χώρας, την ενότητα της επικράτειας και την ασφάλεια του έθνους", δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Η HRW είχε ήδη καταγγείλει πέρυσι ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται στην αστυνομία, παρά τις επίσημες διαψεύσεις.

«Δεν θέλω να θυμάμαι αυτή την άσχημη εμπειρία. Ήταν ταπεινωτικό», είχε δηλώσει τότε μια 19χρονη, τη μαρτυρία της οποίας επικαλείται σε σχετική έκθεσή της η HRW.

Σε ορισμένες περιοχές της Ινδονησίας η κοινωνία είναι βαθύτατα συντηρητική και η παρθενία θεωρείται βασική αξία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταπτυχιακό για εκπαιδευτικούς στο Αριστοτέλειο


Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης: ένα σχολείο για όλους.

Μέχρι τις 20 Μαΐου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης: ένα σχολείο για όλους». Για κάθε χρόνο φοίτησης οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καταβάλλουν συμμετοχή-εισφορά 500 ΕΥΡΩ για κάλυψη διοικητικών και επιστημονικών αναγκών του ΔΠΜΣ. Η διάρκεια φοίτησης σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ ορίζεται στα 4 εξάμηνα.

Δύο κατευθύνσεις

Α΄ Κατεύθυνση: Ψυχοπαιδαγωγικές συνιστώσες των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών

Β΄ Κατεύθυνση: Ψυχοπαιδαγωγικές συνιστώσες της πολυπολιτισμικότητας.

Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις αποκλειστικά σε μία από τις δύο κατευθύνσεις. Δεν επιτρέπεται αλλαγή κατεύθυνσης σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος

Διευκολύνσεις για εργαζομένους

Τα μαθήματα θα διεξάγονται κατά κύκλους (modules) Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή για τη διευκόλυνση των εργαζομένων.

Κριτήρια επιλογής

1. Γενικός βαθμός πτυχίου, έως 5 μονάδες

2. Βαθμός συναφών ανά ειδίκευση προπτυχιακών μαθημάτων, έως 5 μονάδες

3. Βαθμολογία σε συναφή ανά ειδίκευση πτυχιακή εργασία και/ή συναφή ερευνητική δραστηριότητα, έως 5 μονάδες

4. Επαγγελματική εμπειρία και/ή τυχόν άλλες μεταπτυχιακές σπουδές ή άλλες σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έως 5 μονάδες.

Πρόσθετα κριτήρια επιλογής των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών ορίζονται:

1. Γραπτή εξέταση, έως 60 μονάδες

2. Ατομική συνέντευξη για την εκτίμηση της επιστημονικής κατάρτισης και της γενικότερης συγκρότησης του υποψηφίου, έως 20 μονάδες.

Ο ανώτατος αριθμός μονάδων που μπορεί να συμπληρώσει ο υποψήφιος είναι 100.

Για να προχωρήσει στη διαδικασία της συνέντευξης, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 30 μονάδες στη γραπτή εξέταση(άριστα 60). Τα γραπτά εξετάζονται από δύο εξεταστές. Αν η διαφορά μεταξύ των δύο εξεταστών είναι μεγαλύτερη του 3 τότε το γραπτό αναβαθμολογείται από τρίτο μέλος ΔΕΠ το οποίο ορίζεται από τη Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων.

Για τη συμμετοχή των υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής κρίνεται απαραίτητη η γνώση μιας από τις εξής ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, η επάρκεια της οποίας πιστοποιείται είτε με πτυχίο πανεπιστημίου στις παραπάνω γλώσσες είτε με βάση αναγνωρισμένα διπλώματα επιπέδου Proficiency για την αγγλική γλώσσα, επιπέδου Sorbone II ή DALF για τη γαλλική γλώσσα και επιπέδου Kleines Sprachdiplom για τη γερμανική γλώσσα ή με γραπτές εξετάσεις.

Σε περίπτωση αποτυχίας στις εξετάσεις της ξένης γλώσσας και εφόσον ο υποψήφιος συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια για την εισαγωγή στο ΔΠΜΣ μπορεί να επαναλάβει την εξέταση μετά από τρεις (3) μήνες.

Δικαιολογητικά και ημερομηνίες εξετάσεων

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν στη Γραμματεία του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 54124 Θεσσαλονίκη (2ος όροφος) και ώρα 12:00-13:00, από τις 20 Απριλίου έως 20 Μαΐου 2015 τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση υποψηφιότητας στην οποία θα αναγράφεται η κατεύθυνση πού επιθυμούν να παρακολουθήσουν

2. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο να αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η επαγγελματική, επιστημονική και κοινωνική τους δραστηριότητα

3. Αντίγραφο πτυχίου

4. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών σπουδών

5. Πιστοποιητικό επάρκειας ξένης γλώσσας

6. Σε περίπτωση που οι τίτλοι έχουν αποκτηθεί στην αλλοδαπή, απαιτείται και αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ)

7. Μια φωτογραφία

Ημερομηνίες εξετάσεων: Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 10.00-13.00

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 10.00-12.00

(ξένη γλώσσα)

Τόπος εξέτασης: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Κτήριο Πύργος

Περισσότερα στην ιστοσελίδα


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ματαιώθηκε το πρόγραμμα «Φρούτα στα σχολεία»


Ερώτηση στη Βουλή για το πάγωμα του προγράμματος
.
Ματαιώθηκε για την φετινή σχολική χρονιά η υλοποίηση του προγράμματος «Φρούτα στα σχολεία».

Σε γραπτή ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία ο βουλευτής της ΝΔ Χρίστος Δήμας έκανε λόγο για απογοητευτική εξέλιξη με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. «Αφενός στερεί από τους μαθητές των σχολείων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα την προμήθεια γεύματος υψηλής διατροφικής αξίας και αφετέρου αφήνει ανεκμετάλλευτα ευρωπαϊκά κονδύλια» τονίζει ο Χρίστος Δήμας.

Σημειώνεται μάλιστα, πως τα κοινοτικά αυτά χρήματα (ύψους 3,1 εκ. ευρώ) θα κατευθύνονταν στους παραγωγούς εποχιακών αγροτικών προϊόντων προκειμένου να προμηθεύσουν τα σχολεία με φρούτα και λαχανικά στερώντας, επομένως, τους αγρότες και από ένα πρόσθετο εργαλείο οικονομικής ενίσχυσης.

Το κείμενο της ερώτησης:

Ο ανοικτός διαγωνισμός για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του «Σχεδίου Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία για το σχολικό έτος 2014-2015» και φορέα εκτέλεσης των συνοδευτικών μέτρων που εξήγγειλε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (σχετ. διακήρυξη υπ'αριθμ. 877/20251) ματαιώθηκε. Η μη υλοποίησή του στερεί από τα σχολεία και τους μαθητές ένα σημαντικό πρόγραμμα ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στην απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι κατά το προηγούμενο σχολικό έτος (2013-2014) και με βάση την απάντηση των αρμόδιων Υπουργείων κατόπιν σχετικής ερώτησης 34 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (σχετ. ερώτηση 2358/8-9-2014), το εν λόγω πρόγραμμα προώθησης φρούτων στα σχολεία υλοποιήθηκε επιτυχώς και αξιοποιήθηκαν οι αντίστοιχοι κοινοτικοί πόροι.

Αναφορικά με το φετινό σχολικό έτος, υπενθυμίζεται ότι η σχετική Κ.Υ.Α (Αρ. Πρωτ.: 5689/155586) έχει εκδοθεί ήδη από το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.

Είναι απογοητευτικό, εξαιτίας ολιγωρίας ή παράλειψης, να μένουν αναξιοποίητες πρωτοβουλίες ιδιαίτερης εκπαιδευτικής αξίας για την προώθηση καλών διατροφικών συνηθειών στους μαθητές που περιλαμβάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προμηθεύεται ελληνικά εποχιακά προϊόντα – με αποτέλεσμα η μη υλοποίησή του να στερεί πόρους που συμβάλλουν στην τόνωση του εγχώριου αγροτικού τομέα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτώνται τα αρμόδια Υπουργεία:

- Για ποιο λόγο και ποιόν βαραίνει η ματαίωση του συγκεκριμένου προγράμματος για το φετινό σχολικό έτος;

- Για ποιο λόγο δεν εκδόθηκε έγκαιρα η Διακήρυξη για το διαγωνισμό ανάδειξης του αναδόχου φορέα του προγράμματος από τη στιγμή που η σχετική ΚΥΑ έχει δημοσιευθεί από το Δεκέμβριο του 2014;


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταργήθηκε και επισήμως η Τράπεζα Θεμάτων


Θα αποτελεί πλέον συμβουλευτικό εργαλείο.

Πήρε ΦΕΚ η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων που η εφαρμογή της, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων προαγωγής, είχε εκτοξεύσει το ποσοστό των μαθητών που παρεπέμπονταν σε εξετάσεις ή επαναλάμβαναν την ίδια τάξη.

Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ 49/Α/2015 αναφέρονται τα ακόλουθα:

1. Η παρ. 3 του άρθρου 3 του Ν. 4186/2013, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

3. Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής.

Τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το μάθημα. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα. Η Τράπεζα θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας του άρθρου 3 του Ν. 4186/2013 μπορεί να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για την προαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από το Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων συμπεριλαμβανομένου και του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας, όπου αυτό διδάσκεται».

2. Η παρ. 4 του άρθρου 3 του Ν. 4186/2013, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

4. Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στη Β΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Γ΄ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής. Τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα/τους διδάσκοντες το μάθημα. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα. Η Τράπεζα θεμάτων που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Οριζόντιας Πράξης 466112 Προγράμματος ΕΣΠΑ δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για την προαγωγή των μαθητών στη Β΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Γ΄ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από το Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων συμπεριλαμβανομένου και του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας, όπου αυτό διδάσκεται.»

3. Το δεύτερο μέχρι και το τέταρτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 11 του Ν. 4186/2013, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«Τα θέματα ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το μάθημα. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα. Η Τράπεζα θεμάτων που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Οριζόντιας Πράξης 466112 Προγράμματος ΕΣΠΑ δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.»

4. Το τρίτο και τέταρτο εδάφιο της παρ. 3, καθώς και τα εδάφια 5 έως 9 του άρθρου 11 του Ν. 4186/2013, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«Για την προαγωγή των μαθητών απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από το Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας και του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού − Περιβάλλον Εργασία − Ασφάλεια και Υγιεινή, όπου αυτά διδάσκονται.»

5. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από το σχολικό έτος 2014−2015.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση τζίρου στα καταστήματα στις ενδιάμεσες εκπτώσεις


Μετά την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Ανοδικά κινήθηκε ο τζίρος και τη διάρκεια της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου τον Μάιο σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5%.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΛΠΕ, αν και οι καταναλωτές τις πρώτες ημέρες ήταν διστακτικοί, στη συνέχεια και μετά από την πρόσκαιρη θετική εξέλιξη που παρουσίασαν οι συνομιλίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις 6/5 αναθάρρησαν και πραγματοποίησαν τον μεγαλύτερο όγκο των αγορών τους τις τρείς τελευταίες ημέρες των εκπτώσεων.

Ειδικά η Κυριακή 3/5/2015 παρ' όλα τα προβλήματα των έκνομων ενεργειών που συμπεριλάμβαναν και κλείσιμο καταστημάτων, έδειξε μια πτώση τζίρου μόνο 3% από την περσινή αντίστοιχη ημέρα.

Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση, ο ΣΕΛΠΕ θεωρεί ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι την ίδια ημέρα διοργανώθηκε και ο ημιμαραθώνιος Αθήνας, κλείνοντας ουσιαστικά την πρόσβαση στο κέντρο, αλλά και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Σημειώνεται ότι η φετινή εκπτωτική περίοδος ήταν μικρότερης διάρκειας από την περσινή κατά μία ημέρα (10 Μαΐου Κυριακή αργία).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΕΣΠΑ θα στηριχθεί η λειτουργία των σχολείων


Χιλιάδες τα κενά των εκπαιδευτικών.

Το ΕΣΠΑ θα στηρίξει για ακόμη μια χρονιά τη λειτουργία των σχολείων και ήδη το υπουργείο Παιδείας μέσα και από τη συγκρότηση επιτροπής θα προχωρήσει σε προτάσεις ένταξης και νέων προγραμμάτων ώστε να πραγματοποιηθούν προσλήψεις αναπληρωτών για το 2015-16.

Ήδη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει ενταχθεί η επενδυτική προτεραιότητα 10i «Μείωση και πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και προώθηση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική νηπιακή, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και σε τυπικές, μη τυπικές και άτυπες δυνατότητες εκπαίδευσης για την επανένταξη στην εκπαίδευση και την κατάρτιση».

Η επενδυτική αυτή προτεραιότητα καλύπτει 4 ειδικούς στόχους που είναι οι ακόλουθοι:

«Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, ιδίως σε γεωγραφικές περιοχές με υψηλά ποσοστά ΠΕΣ»

Βασικοί ωφελούμενοι (ομάδες στόχος)- ενδεικτικά:

Μαθητές α΄ βάθμιας εκπαίδευσης

Μαθητές β΄ βάθμιας εκπαίδευσης

Μαθητές από Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες

Μαθητές με αναπηρία

Ενδεικτικοί δικαιούχοι:

Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων / Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)

Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) Διόφαντος · ΑΕΙ

Αύξηση των σχολικών μονάδων που λειτουργούν στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου - Ενίσχυση των δομών και της ποιότητας της α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης

Βασικοί ωφελούμενοι (ομάδες –στόχος)- ενδεικτικά:

Μαθητές α’ βάθμιας εκπαίδευσης

Μαθητές β’ βάθμιας εκπαίδευσης

Μαθητές από Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες

Μαθητές με αναπηρία

Ενδεικτικοί δικαιούχοι:

Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων / Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)

Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) Διόφαντος

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών

Βασικοί ωφελούμενοι (ομάδες –στόχος)- ενδεικτικά:

Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ενδεικτικοί δικαιούχοι:

Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων / Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)

Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) Διόφαντος

Αύξηση της συμμετοχής στην προσχολική εκπαίδευση

Βασικοί ωφελούμενοι (ομάδες –στόχος)- ενδεικτικά:

Παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών) Ενδεικτικοί δικαιούχοι:

Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων / Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)

Καλά νέα για νηπιαγωγούς

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών Μαρία Σπανού αναφέρει σχετικά με τον 4ο ειδικό στόχο ότι έχει συνολικό προϋπολογισμό 43,7 εκατομμύρια. Δεδομένης αφενός της μείωσης του συνολικού ΕΣΠΑ αλλά αφετέρου την ύπαρξη του συγκεκριμένου κονδυλίου ,αποκλειστικά για τα νηπιαγωγεία, εκτιμάται ότι ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών στους νηπιαγωγούς δεν θα είναι χειρότερος, αλλά ίσως καλύτερος της περασμένης χρονιάς.

Συνταξιοδοτήσεις, προσλήψεις

Οι φετινές συνταξιοδοτήσεις θα διευρύνουν τον αριθμό των 20.000 κενών του 2014-15. Ο συνολικός αριθμός συνταξοδοτήσεων αναμένεται να κυμανθεί στις 3.500-4000, αριθμός αρκετά μειωμένος συγκριτικά με το προηγούμενο σχολικό έτος που ξεπέρασαν τις 5.000. Ο αριθμός των κενών αυτών μπορεί να καλυφθεί ως ένα βαθμό από τις μόνιμες προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν. Ωστόσο θα υπάρξουν χιλιάδες κενά τα οποία φυσικά δε μπορούν να καλυφθούν από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και γι αυτό θα αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ που αν και μειωμένο αναζητείται τρόπος ώστε μέσω της ανακατανομής χρηματοδοτήσεων να βρεθούν κονδύλια για τους αναπληρωτές.

Κρατικός προϋπολογισμός πιστώσεις

Όσον αφορά τις πιστώσεις των αναπληρωτών, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, στον προϋπολογισμό του 2015 το κονδύλι είναι αυξημένο κατά 16.000.000 ευρώ και επομένως μπορούν να προσληφθούν περίπου 3.284 αναπληρωτές για το 2015-16 έναντι των 2.000 του 2014-15.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ
ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
2014
25.000.000
2.000
2015
41.055.000
3.284
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κίνδυνο η άδεια μητρότητας


Η νέα Οδηγία δεν έχει επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε κίνδυνο τίθεται η άδεια μητρότητας λόγω της άρνησης επικύρωσης της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης, επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φίλων.

Η Γραμματεία απευθύνει έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση και στις ηγεσίες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών-μελών να στηρίξουν το αίτημα και να βρεθεί λύση υπέρ της υιοθέτησης της νέας Οδηγίας.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (υιοθετήθηκε το 1992 και ισχύει μέχρι σήμερα) για την άδεια μητρότητας (με εισήγηση για αύξηση της από 14 σε 18 εβδομάδες και με πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επέκταση της σε δύο ακόμη εβδομάδες και στους δυο γονείς).

Τις προτάσεις δεν ενέκρινε του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επικαλούμενο το κόστος της εφαρμογής τους, με αποτέλεσμα η πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας να έχει μπλοκαριστεί εδώ και επτά χρόνια και αυτή τη στιγμή να είναι υπαρκτός ο φόβος να χαθεί η προβλεπόμενη χρονική προθεσμία έκδοσής της.

Στην ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η ψήφιση της Οδηγίας για την άδεια μητρότητας, απαραίτητη για λόγους υγείας και ασφάλειας των γυναικών.

Οι έγκυες και οι νέες μητέρες, προστίθεται στην ανακοίνωση «είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων εργαζομένων στην αγορά εργασίας, κατάσταση που επιδεινώνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή του βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη πατρίδα μας».

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η Οδηγία θα αποσυρθεί αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου 2015 και θα αντικατασταθεί με μία «σύγχρονη εναλλακτική λύση», που σημαίνει με μία πρόταση που θα έχει μικρό ή καθόλου όφελος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ από έναν ακόμα θανάσιμο τραυματισμό ποδοσφαιριστή


Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Εμανουέλ Ορτέγκα, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι πριν από δύο εβδομάδες. Ο 21χρονος αγωνιζόταν στην San Martin de Burzaco. Στην αναμέτρηση με την Juventud Unida για το πρωτάθλημα της 5ης κατηγορίας στην Αργεντινή, ο άτυχος ποδοσφαιριστής έπεσε με το κεφάλι στον τοίχο του γηπέδου μετά από σπρώξιμο αντιπάλου. Ο Ορτέγκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου έδωσε η μάχη για να κρατηθεί στη ζωή για δύο εβδομάδες, χωρίς δυστυχώς να τα καταφέρει.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπηρεσία Ασύλου: Αντικειμενική δυσκολία εξυπηρέτησης των αιτούντων άσυλο


Για «αντικειμενική δυσκολία εξυπηρέτησης όλων όσοι προσέρχονται στην Υπηρεσία Ασύλου με την παρούσα στελέχωσή της, παρά το ότι έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μειώσει τους χρόνους αναμονής» κάνει λόγο η Υπηρεσία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αιτούντων άσυλο έξω από τα γραφεία της, στην Κατεχάκη.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στις συναντήσεις που κάνει η Υπηρεσία με φορείς και κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, τούς ενημερώνει για τις προσπάθειες που κάνει για την κατά το δυνατό διευκόλυνση των εξυπηρετούμενων, «συμπεριλαμβανομένης της σειράς προτεραιότητας που δίνεται μέσω τηλεφωνικής απόδοσης ραντεβού για την καταγραφή των αιτημάτων ασύλου, η οποία δεν μπορεί να παρακαμφθεί».

Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται η ανησυχία ότι «η κλιμάκωση των διαμαρτυριών με το κλείσιμο της Λ. Κανελλοπούλου ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και μικρά παιδιά, και δημιουργεί σοβαρές καθυστερήσεις και δυσκολίες στο έργο της Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα εξυπηρέτησης των προσερχομένων».

Τέλος, σημειώνεται ότι η χώρα έχει ζητήσει έκτακτη βοήθεια και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αναβαθμιστεί η Υπηρεσία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον εισαγγελέα Ιωαννίνων ο φάκελος της υπόθεσης Γιακουμάκη


Στον εισαγγελέα Ιωαννίνων διαβιβάζεται ο φάκελος για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της ασφάλειας Ιωαννίνων.

Στον ογκώδη φάκελο περιλαμβάνονται και νέες καταθέσεις στο πλαίσιο της διερεύνησης των συνθηκών, που οδήγησαν τον 20χρονο φοιτητή στην αυτοχειρία.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση των ερευνών, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ανήκουν σε συμφοιτητές του Βαγγέλη στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Στόχος της αστυνομίας είναι να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες, οι οποίες πιθανόν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικοί εντόπισαν και πυροβόλησαν τον σχιζοφρενή με το σφυρί στις ΗΠΑ


Καρέ- καρέ κατέγραψε κάμερα ελέγχου κυκλοφορίας την επίθεση σεσημασμένου κακοποιού με σφυρί σε αστυνομικούς στο κέντρο του Μανχάταν.

Ο δράστης όρμησε σε μία 27χρονη αστυνομικό, χτυπώντας την τρεις φορές με το σφυρί στο κεφάλι και την πλάτη, ενώ την ίδια στιγμή, ένας άλλος αστυνομικός άνοιξε πυρ εναντίον του.

Τον δράστη πέτυχαν δύο σφαίρες με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί.

Ο 30χρονος δράστης νοσηλεύεται σοβαρά σε νοσοκομείο, ενώ όπως έγινε γνωστό εμπλέκεται και σε άλλες 4 επιθέσεις με σφυρί εναντίον πολιτών, που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο δράστης έχει ιστορικό παράνοιας και σχιζοφρένειας.

Δείτε το βίντεο του MEGA:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφυγε από τη ζωή η Μυρτώ Δουλή


Έφυγε χθες από τη ζωή η καταξιωμένη υψίφωνος και εκλεκτό στέλεχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μυρτώ Δουλή.

Η Ελληνίδα υψίφωνος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936 και σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο με τη Νουνούκα Φραγκιά-Σπηλιοπούλου. Συνέχισε σπουδές στην Κρατική Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με την Ελίζαμπεθ Ραντό, τον Γιόζεφ Βιτ και τον Γιούλιους Πάτσακ, αποφοιτώντας με άριστα.
Από το 1961 συμμετείχε ως σολίστ σε συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ. Το 1961 πρωτοεμφανίστηκε στην ΕΛΣ ως Τσο-Τσο Σαν (Μαντάμα Μπαττερφλάι). Έως το 1988 συμμετείχε σε περίπου 65 παραγωγές και αναβιώσεις παραγωγών, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ή βασικούς ρόλους σε 21 όπερες, 3 οπερέτες, ένα μιούζικαλ. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής της UNESCO και δίδαξε μονωδία στο Ελληνικό Ωδείο (1994-2006).

Ήταν σύζυγος του ποιητή Τάσου Πορφύρη.

Η κηδεία της Μυρτώς Δουλή, θα γίνει την Παρασκευή 15 Μαΐου και ώρα 15.00, από το Νεκροταφείο του Βύρωνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Special Olympics: Άναψε η Φλόγα για τους 14ους Θερινούς


Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, έλαβε χώρα στον Ιερό Βράχο της Πνύκας η τελετή αφής της Φλόγας για τους 14ους Θερινούς Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στο Λος Άντζελες το διάστημα 25 Ιουλίου-2 Αυγούστου.

Special Olympics: Άναψε η Φλόγα για τους 14ους Θερινούς (photos) | onsports.gr

Μετά την έπαρση των σημαιών της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των Special Olympics, χαιρετισμό απηύθυνε ο αθλητής της ιστιοπλοΐας, Γιάννης Στρατηγόπουλος. Η πρόεδρος του οργανισμού Special Olympics Ελλάς, Γιάννα Δεσποτοπούλου, τόνισε στο μήνυμά της προς τους αθλητές πως «θα μας θυμήσετε ότι η ελπίδα είναι πιο δυνατή από την απόγνωση» και εξέφρασε την ευχή «οι αγώνες σας να εμπνεύσουν όλο τον κόσμο», ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της διεθνούς επιτροπής Special Olympics, Τζάνετ Φρέτσερ, τόνισε ότι η Φλόγα και οι αγώνες θα βοηθήσουν «να ενωθούμε με ένα πνεύμα αποδοχής και σεβασμού».

Χαιρετισμό απηύθυνε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η στήριξη της δικής σας προσπάθειας αναβαθμίζει την ανθρωπιά, τον πολιτισμό, είναι απόλυτη υποχρέωση προς τον εαυτό μας. Στη ζωή τελικά υπάρχουν αξίες που δεν μετριούνται με το χρήμα. Αυτή η προσπάθεια αποκτά ένα θετικό πρόσημο, ένα πανίσχυρο μήνυμα, ένα μήνυμα ανοχής στη διαφορετικότητα», ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας:

«Η ιερή φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων ανάβει σε λίγο ξανά στην αρχέγονη κοιτίδα της, την Ελλάδα. Αυτή τη φορά στον εμβληματικό χώρο της Πνύκας, για να ταξιδέψει ως το Λος Άντζελες, προκειμένου να φωτίσει τα Special Olympics του 2015. Το βήμα τούτο παρέχει την ευκαιρία να καταδειχθεί μ' ενάργεια ότι το Ολυμπιακό Πνεύμα συνιστά κορυφαία πτυχή του Ελληνικού Πνεύματος και της μετέπειτα συγκλονιστικής πορείας του ως τις μέρες μας, μεσ' από την αντίστοιχη πορεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Κατά συνέπεια το Ολυμπιακό Πνεύμα διατρέχει, ίδιο και απαράλλακτο, κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και, άρα, κάθε μορφή ολυμπιακής άμιλλας».

Στη συνέχεια ο πρώτος πολίτης της χώρας τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Το Ολυμπιακό Πνεύμα, μ' όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ουσία του, αναδύεται ατόφιο και μεσ' από την διοργάνωση των Special Olympics. Νέοι συνάνθρωποί μας, απ' όλο τον πλανήτη, με ιδιαίτερες δεξιότητες που οφείλουμε ν' αναδεικνύουμε, στέλνουν συλλογικά, μεταξύ άλλων, το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι και της Ειρήνης. Και μάλιστα στην καρδιά μιας πρωτόγνωρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι καταλυτικές συνέπειες της οποίας φέρνουν, δυστυχώς, στο φως άκρως ανησυχητικά ρήγματα στις αντηρίδες του Ανθρωπισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και, μοιραίως, αυτού τούτου του κοινωνικού κράτους. Εύχομαι το μήνυμα αυτό των Special Olympics του Λος Άντζελες να γίνει μια φλόγα –μ' αφετηρία την φλόγα που ανάβει σε λίγο στην Πνύκα- η οποία θ' αρχίσει να διαλύει την καταχνιά των χαλεπών καιρών που βιώνουμε σήμερα».

Στη συνέχεια η Πρωθιέρεια Ηλιάνα Συμεωνίδου, αθλήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics, άναψε με κάτοπτρο από τον ήλιο τη Φλόγα της Ελπίδας, την οποία παρέδωσε στον αθλητή Παναγιώτη Κουτάτζη. Aθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής των Special Olympics Eλλάς και σπουδάστριες των Σχολών Xορού «Φωκά Eυαγγελινού» είχαν επωμισθεί τον ρόλο των Iερειών στο Xορόδραμα της Aφής της Φλόγας. Eπιμελητής του χοροδράματος ήταν ο Φωκάς Eυαγγελινός, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο Aλέξης Kωστάλας.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των 14ων Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics «Λος Άντζελες 2015», Πάτρικ ΜακΚλέναχαν, στον οποίο η κα. Δεσποτοπούλου μεταλαμπάδευσε τη Φλόγα για τη διοργάνωση. Στη λαμπαδηδρομία συμμετέχουν αστυνομικοί της Yπηρεσίας Φυσικής Aγωγής και Aθλητισμού της Eλληνικής Aστυνομίας, αθλητές Special Olympics και μαθητές του 7ου Γυμνασίου Kορυδαλλού, των Eκπαιδευτηρίων Δούκα, των Σχολείων της Aμερικανικής Kοινότητας και του βρετανικού σχολείου "St. Catherines". Η Λαμπαδηδρομία θα περάσει από ιστορικά μνημεία της Αθήνας, όπως το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, τους Στύλους Ολυμπίου Διός, το Ζάππειο και το Καλλιμάρμαρο, ενώ η Λαμπαδηδρομία επί αθηναϊκού εδάφους θα ολοκληρωθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου ο πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς θα υποδεχθεί τη Φλόγα, η οποία στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί με ειδική πτήση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην τελετή αφής της Φλόγας της Ελπίδας έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών» η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος στην Eλλάδα, διεθνείς προσωπικότητες από τον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, εκπρόσωποι της Eυρωπαϊκής Eνωσης και του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου και χορηγοί.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος των Hνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, και η Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, επίτιμοι συμπρόεδροι της Oργανωτικής Eπιτροπής των Aγώνων Λος Άντζελες 2015, οι οποίοι και θα κηρύξουν από κοινού την Έναρξη των Aγώνων στις 25 Iουλίου, απηύθυναν πρόσκληση στους Aθλητές Special Olympics «να λάβουν μέρος σε αυτό το μέγα ανθρωπιστικό γεγονός, που δίνει νόημα στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με διανοητική αναπηρία, μέσω του αθλητισμού», όπως το πραγματοποίησε η ιδρύτρια του διεθνούς θεσμού των Special Olympics, Γιουνίς Κένεντι-Σράιβερ.


Πηγή: http://www.onsports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ξεκινούν σήμερα 14/5 οι αιτήσεις για τις παιδικές κατασκηνώσεις από τον ΟΑΕΔ για το 2015


Ανακοίνωση 14.05.2015


Ξεκινά σήμερα Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 και ώρα 10:00 π.μ. η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων κατασκηνωτικών επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2015 το οποίο θα υλοποιηθεί από 15.06.2015 έως: α) 10.09.2015 για τα παιδιά με αναπηρία και β) 03.09.2015 για τα παιδιά δίχως αναπηρία.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ www.oaed.gr

Εδώ http://www.esaea.gr/legal-framework/ministerial-decisions θα βρείτε την υπουργική απόφαση με τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τα κριτήρια επιλογής των υποψήφιων δικαιούχων των επιταγών του ΟΑΕΔ για τις παιδικές κατασκηνώσεις για το 2015, το πρόγραμμα όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, καθώς και τις αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων.

Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με αυτοματοποιημένη διαδικασία μοριοδότησης και θα επιδοτηθούν για τη διαμονή των παιδιών τους σε Παιδική Κατασκήνωση του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις.

Το ημερήσιο τροφείο - επιταγή ανέρχεται:
α) στα 28,00€ ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιβαρύνσεων και
β) στα 52,00 € ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιβαρύνσεων, για τα παιδιά με αναπηρία 50% και άνω.

Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν σε παιδικές κατασκηνώσεις είναι 35.000, ο δε προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 17.000.000 €.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (90.46 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεφυρώνει το μισθολογικό χάσμα στελεχών και υπαλλήλων η Facebook


Ανέβασε το κατώτατο όριο για τους ωρομίσθιους υπαλλήλους της.

Σε αυξήσεις προχώρησε ο κολοσσός του διαδικτύου, Facebook, ανεβάζοντας τα ωρομίσθια στους μη-μόνιμους υπαλλήλους του, όπως το προσωπικό στην καφετέρια και τους υπεύθυνους καθαριότητας, σε 15 δολάρια την ώρα ως κατώτατο όριο, την ώρα που το χάσμα μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών του και των χαμηλόμισθων έχει δημιουργήσει αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ υπαλλήλων.

Το προσωπικό θα δικαιούται επίσης το λιγότερο δύο εβδομάδες άδεια με αποδοχές και ένα επίδομα 4.000 δολαρίων για νέα μέλη οικογενείας, για όσους γονείς δεν δικαιούνται γονικής άδειας, ανέφερε η διευθύνων σύμβουλος Σέριλ Σάντμπεργκ χθες (Τετάρτη) σε ανάρτηση του στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Τα νέα ωρομίσθια μπήκαν σε εφαρμογή αναδρομικά από την 1η Μαίου στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας. Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει την πολιτική αυτή φέτος σε όλους τους εξωτερικούς προμηθευτές που έχουν περισσότερους από 25 υπαλλήλους και έχουν έδρα στις ΗΠΑ, ενώ δεν αποκάλυψε τον αριθμό των υπαλλήλων και τα ονόματα των προμηθευτών της που θα επωφεληθούν από την καινούργια πολιτική της.

Πολλές εταιρείες στοι Σίλικον Βάλει, κέντρο υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, έχουν υποστεί πίεση να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ στελεχών και άλλων υπαλλήλων τους, ιδιαίτερα καθώς το κόστος ζωής στην Καλιφόρνια παραμένει υψηλό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κουράκης: Το ζήτημα των διορισμών είναι αρκετά περίπλοκο


«Πρέπει να αντιστοιχεί στις προσδοκίες και στους κόπους των εκπαιδευτικών».

«Ο τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και γι’ αυτόν τον λόγο προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι η επεξεργασία ενός συστήματος διορισμού που θα αντιστοιχεί στις προσδοκίες και στους κόπους των εκπαιδευτικών».

Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση, ενώ επισημαίνει πως το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο. Το υπουργείο λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους απαραίτητους παράγοντες επεξεργάζεται με δέουσα προσοχή το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, το οποίο θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Όπως έχει γράψει το newsbeast.gr το υπουργείο προχωρά στη σύσταση επιτροπής για τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών καθώς πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα διορισμού ώστε να αποφευχθούν προσφυγές.

Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες ώστε να καταλήξει σε μια πρόταση για τους περίπου 2.500 διορισμούς για το επόμενο σχολικό έτος.

Όπως έχουμε γράψει για το σύστημα διορισμών η ΟΛΜΕ έχει προτείνει να προταχθούν οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ του 2008 καθώς και οι εκπαιδευτικοί που έχουν απομείνει στους πίνακες της 24μηνης και 30μηνης προϋπηρεσίας και οι υπόλοιποι διορισμοί να γίνουν με βάση τη συνολική προϋπηρεσία των αναπληρωτών.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ δήλωσε κατά το παρελθόν στο newsbeast.gr ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία μένει σταθερή στη θέση της για τον τρόπο των διορισμών. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνει το 60-40» δήλωσε ο κ. Κικινής υπογραμμίζοντας ότι ένα σύστημα τύπου ΑΣΕΠ όπου εκτός του βασικού πτυχίου θα προσμετρούνται και διάφορα άλλα όπως μεταπτυχιακά και κοινωνικά κριτήρια θα μας βρει απόλυτα αντίθετους. Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που δημιουργεί νέα δεδομένα ο κ. Κικινής μας ανέφερε ότι μπορεί να βρεθεί νομική λύση.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία στην Πέλλα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο


Σε καλό επίπεδο η επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Σε καλό επίπεδο βρίσκεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων φορέων, για την αντιμετώπιση κινδύνων, από δασικές πυρκαγιές, κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, όπως διαπιστώθηκε στη σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Έδεσσα με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Θ. Θεοδωρίδη, συζητήθηκε ο σχεδιασμός και οι δράσεις των εμπλεκομένων φορέων του τοπικού και περιφερειακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2015. Παράλληλα, δρομολογήθηκαν συνεργασίες που αφορούν μεικτές περιπολίες δασικών υπηρεσιών, δήμου και στρατού, διάθεση μηχανημάτων και συντήρηση των δασικών δρόμων.
Τονίστηκε δε, ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε όσους παρανομούν αφού ο εμπρησμός εξ αμελείας ή εκ προθέσεως, είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα.

Αποφασίστηκε τέλος, η διοργάνωση αύριο, στις 3 το μεσημέρι, σύσκεψης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με θέμα τη διαχείριση της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας και την αξιοποίησή της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...