Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΕΣΑμεΑ: Δημόσια Ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 13.05.2015


Αρ. Πρωτ.: 1247

Δημόσια ακρόαση για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD) και την πορεία εφαρμογής της διοργάνωσε χθες 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ (EDF) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, εκ των κυρίων ομιλητών. Χαιρέτησαν επίσης η ευρωπαία Επίτροπος Marianne Thyssen και η Ευρωβουλευτής Soledad Cabezon Ruiz, μέλος της Επιτροπής της ΕΕ για τη Σύμβαση. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η Ευρωπαία Συνήγορος Emily O'Reilly, ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος κ.α.

Τα αποτελέσματα της Δημόσιας ακρόασης θα παρουσιαστούν στη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 19 Μαΐου και η τελική έκθεση θα υποβληθεί στην επιτροπή UNCRPD στη Γενεύη στις 22 Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε: «Το EDF αισθάνεται ικανοποίηση που βρίσκεται σήμερα εδώ και ανοίγει αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση, η οποία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης και συναρπαστικής χρονιάς για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα άτομα με αναπηρία και τις οργανώσεις τους. Αποτελεί καίρια στιγμή για την ΕΕ και τα κράτη μέλη να προβληματιστούν σχετικά με την πρόοδο σχετικά με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και να δεσμευτούν για την ανανέωση της δράσης τους.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια συζήτηση στην Ολομέλεια κατά την προσεχή σύνοδο και για το ψήφισμα σχετικά με την έγκριση του καταλόγου των θεμάτων της επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ το τρέχον έτος. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι η ΕΕ δεν διαθέτει συγκεκριμένη στρατηγική με στόχο τη συνολική εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη. Η κύρια στρατηγική στην οποία η ΕΕ βασίζεται είναι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020 που είναι περιορισμένης εμβέλειας, στερείται χρηματοδότησης για την εφαρμογή της και δεν συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για την απασχόληση, την κοινωνική ένταξη και τη μείωση της φτώχειας για τα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα, στα θεσμικά όργανα της ΕΕ η εφαρμογή της Σύμβασης απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα. Η επικοινωνία με το κοινό δεν είναι ούτε ενταξιακή ούτε προσβάσιμη, οι πρακτικές διαδικασίες στην απασχόληση εμπεριέχουν ακόμη διακρίσεις για το προσωπικό με αναπηρία και το προσωπικό που έχουν συγγενείς με αναπηρία.

Πολύ βασικό είναι το γεγονός ότι η ίδια η Σύμβαση του ΟΗΕ δεν έχει γίνει γνωστή! Μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, τόσο προς το ευρύ κοινό όσο και προς το προσωπικό των θεσμικών οργάνων της ΕΕ θα ήταν πολύ βοηθητική.

Υψίστης σημασίας για όλες αυτές τις διαδικασίες είναι η ίδια η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων. Είναι καιρός για την πλήρη αναγνώριση και υποστήριξη της προτεραιότητας του ρόλου των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία ως ισότιμοι εταίροι στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την παρακολούθηση των πολιτικών και των δράσεων που έχουν αντίκτυπο στη ζωή τους».
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (137.27 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.