Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Η επόμενη γενιά στην μέτρηση του σακχάρου στο αίμα



Ο πρωτοποριακός μετρητής Mendor Discreet.

Ένα νέο και πρωτοποριακό μετρητή σακχάρου παρουσίασε η εταιρία Mendor για τους πάσχοντες από διαβήτη. Ο μετρητής Mendor Discreet είναι μια αξιόπιστη, ακριβής, πλήρης και διακριτική λύση για τους διαβητικούς που θέλουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή δίχως εμπόδια.

Οι συνήθεις μετρητές σακχάρου χρειάζονται χώρο, χρόνο και άνεσή για την πραγματοποίηση της εξέτασης. Επιπλέον, αν το άτομο με διαβήτη θεωρεί τη διαδικασία της μέτρησης, προσωπική υπόθεση ο απλός μετρητής μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα, αφού δεν προστατεύει την ιδιωτικότητα της κίνησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

-Οι μισοί διαβητικοί αποφεύγουν να εκτίθενται κατά τη μέτρηση του σακχάρου τους σε κοινή θέα.
-Το 1/3 των διαβητικών κάνουν μέτρηση, μόνο όταν αντιλαμβάνονται ότι έχουν υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία.
-Το 75% των διαβητικών δηλώνει ότι ο μετρητής που χρησιμοποιεί δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες, ούτε συντάσσεται με τον τρόπο της ζωή του.

Το αποτέλεσμα είναι, συχνά να παρακάμπτονται μετρήσεις, κατά τη διάρκεια της μέρας και έτσι ο διαβητικός να χάνει την ευκαιρία να ελέγχει και να ρυθμίζει σωστά το σάκχαρο του.

Αν και ένας συνηθισμένος μετρητής περιλαμβάνει: θήκη και τσαντάκι, ξεχωριστή συσκευή για τις καρφίδες/λανσέτες και το τσίμπημα, συσκευασία για τις ταινίες και τέλος τη συσκευή μετρητής, ο Mendor Discreet περιλαμβάνει μόνο αυτή ακριβώς τη συσκευή. Χωρίς στυλό τρυπήματος, χωρίς μπουκαλάκι με ταινίες, χωρίς θήκη για όλα τα παραπάνω!

Με δυο κινήσεις «οπλίζετε» το μετρητή σας ώστε να εμφανιστεί η ταινία και να ετοιμαστεί η καρφίδα, πατάτε το κουμπί για την εκτέλεση του τσιμπήματος, τοποθετείτε το αίμα στην ταινία και περιμένετε 5''.

Η όλη διαδικασία μέτρησης διαρκεί μόλις 20''. Δεν χρειάζεται να σταματήσετε ούτε στιγμή αυτό που κάνατε πριν πραγματοποιήσετε τη μέτρηση.

Αυτός ο νέος μετρητής σακχάρου πραγματικά λύνει τα χέρια. Η συσκευή έχει όλα όσα χρειάζεται ένας διαβητικός: Όμορφο και διακριτικό -σαν κινητό τηλέφωνο- περιλαμβάνει τα πάντα για να εκτελέσετε τη μέτρηση του σακχάρου. Περιέχει και ελευθερώνει, καρφίδα και μια-μια, 25 ταινίες! Άρα 25 μετρήσεις. Τέλος είναι εύχρηστο, λειτουργικό και τέλειο για όλους.

Ο μετρητής σακχάρου Mendor σχεδιάστηκε με σκοπό να βελτιώσει τις ζωές των ατόμων με διαβήτη. Αυτών που πρέπει ανάμεσα σε όλες τις καθημερινές τους δράσεις, να εκτελούν μετρήσεις της τιμής του σακχάρου τους.

Η νέα κίνηση για τους διαβητικούς έχει ξεκινήσει και διαρκεί μόλις 20'' ώστε να μπορείτε να είστε διακριτικοί και στη μέτρηση του σακχάρου σας!




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο παρατεταμένος εμπαιγμός του ΙΚΑ στους ασφαλισμένους με αναπηρία

Από αρχές Ιουλίου, η εγκύκλιος που «σφαγιάζει» την συμμετοχή στα αναπηρικά βοηθήματα, αποσύρεται και επανέρχεται εναλλάξ ανάλογα με τις αντιδράσεις.

Μετά τις τελευταίες αντιδράσεις, αποφασίστηκε η αναστολή της «σφαγής» μέχρι 31 Δεκεμβρίου.




Το ΙΚΑ "αγοράζει" χρόνο, οι άνθρωποι με αναπηρία δεν "πουλάνε" το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Αντιπαράθεση στα όρια...Το ΙΚΑ "αγοράζει" χρόνο, οι άνθρωποι με αναπηρία δεν "πουλάνε" το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Αντιπαράθεση στα όρια...

“Παιχνίδι νεύρων” έχει επιλέξει η διοίκηση του ΙΚΑ σε βάρος των ασφαλισμένων με αναπηρία, “τραβώντας” από αναστολή σε αναστολή και από παράταση σε παράταση την εφαρμογή της εγκυκλίου 37/2011 του Ιδρύματος που “σφαγιάζει” οριζόντια την δημόσια συμμετοχή στην προμήθεια ορθοπεδικών – ορθωτικών ειδών και τεχνητών μελών.

Η τελευταία πράξη του “παιχνιδιού” αποτυπώνεται στην τελευταία σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. 79) με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2011, υπό τον τίτλο “Ορθοπεδικά – Ορθωτικά είδη και τεχνητά μέλη”. Το “διά ταύτα” της επί λέξει : “Με την παρούσα δίδεται νέα παράταση για τα παραπάνω είδη μέχρι 31 – 12 – 2011”.

Ας διατρέξουμε βήμα – βήμα το “παιχνίδι” από την αρχή: Αρχές Καλοκαιριού είχε εκδοθεί η εγκύκλιος 37 που δημιούργησε σάλο στον χώρο των ΑμεΑ και είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ από ομάδα ακτιβιστών με αναπηρία αυτοπροσδιοριζόμενη ως “Κίνηση για την Χειραφέτηση των ΑμεΑ”. Προς εκτόνωση του κλίματος ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος δεσμεύτηκε για διατήρηση των ισχυόντων προ της αποδοκιμαστέας εγκυκλίου τιμών και έναρξη διαβούλευσης ώστε να υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές. Ως πρώτο καταληκτικό χρονοδιάγραμμα έθεσε τα τέλη Ιουλίου, διαμαρτυρίες ακολούθησαν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό για μιά τόσο κρίσιμη “δουλειά”, ξανά μανά αναδιπλώθηκε ο διοικητής και έθεσε εύλογο καταληκτικό χρονοδιάγραμμα τα τέλη Σεπτεμβρίου. Συστήθηκε επιτροπή με συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος για να μελετηθούν οι αλλαγές, έγιναν συνεδριάσεις, κατατέθησαν εισηγήσεις. Ολα στην θεωρία καλά, όχι όμως και επί του πρακτέου. Ολες οι βελτιωτικές εισηγήσεις αγνοήθηκαν, ο νέος αρές Οκτωβρίου σχετικός με την προμήθεια αναπηρικών βοηθημάτων Κανονισμός, αντέγραψε μέχρι ... κεραίας τα προβλεπόμενα της εγκυκλίου 37 που είχε – υποτίθεται – απορριφθεί. Νέο κύμα διαμαρτυριών, μετωπική καταγγελία της εξαπάτησης από την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ, νέα ... αναστολή από πλευράς ΙΚΑ. Η τελευταία εγκύκλιος (79) διατηρεί τις ισχύουσες προ της αποδοκιμαστέας εγκυκλίου 37 τιμές μέρι το τέλος του χρόνου, χωρίς όμως ... δέσμευση διαβούλευσης τούτη την φορά. Δεν θα είχε άλλωστε νόημα, μιάς και η διαβούλευση για βελτιώσεις έχει – υποτίθεται – ολοκληρωθεί και οι προτάσεις των μετεχόντων έχουν κατατεθεί.

Με την υπόμνηση ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν τη νέα εγκύκλιο της ... παράτασης χρόνου στο σύνολό της επισκεπτόμενοι την διεύθυνση (πατήστε εδώ για την εγκύκλιο 45Ο74691ΩΓ-ΑΔΦ), οφείλουμε βάσει της κοινής λογικής να συμπεράνουμε ότι το άνευ προηγουμένου “δούλεμα” της διοίκησης του ΙΚΑ προς τους ασφαλισμένους με αναπηρία δεν μπορεί να σημαίνει παρά “προδιαγεγραμμένη σφαγή” βάσει των προβλεπομένων της εγκυκλίου 37, που απλώς αναβάλλεται μέχρις να κοπάσουν ελέω εξάντλησης οι φωνές διαμαρτυρίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Κουβαλώντας μία βαριά τσάντα



Άντρες και γυναίκες υποφέρουν από πόνους σε μέση και αυχένα.

Η μεταφορά μίας βαριάς τσάντας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη στάση του σώματος όσο και στην κίνηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι μία στις δύο γυναίκες «λυγίζει» κάτω από το βάρος της τσάντας που κουβαλάει καθώς περιέχει ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, από τα προσωπικά της αντικείμενα μέχρι… τόνους χαρτιών.

Τώρα, μια νέα έρευνα της Βρετανικής Χειροπρακτικής Εταιρείας αποκαλύπτει πως ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και σχεδόν έξι στους δέκα άντρες.

«Οι ανδρικές τσάντες συχνά περιέχουν μέχρι και το laptop, με συνέπεια να φτάνουν να ζυγίζουν κατά μέσον όρο 6,2 κιλά». Έτσι αρκετά συχνά οι άντρες υποφέρουν από έντονους πόνους στον αυχένα και στην ράχη.

Το πρόβλημα «χτυπάει» κυρίως στον αυχένα. Όταν έχουμε στον ώμο ή κρατάμε στο χέρι μια βαριά τσάντα, ο αυχένας εκ φύσεως κάνει κλίση προς την αντίθετη κατεύθυνση, για να διατηρήσει το σώμα την ισορροπία του.

Επιπλέον, μεγάλα προβλήματα εμφανίζονται και στον ώμο και στη ράχη. Ο ώμος που κουβαλάει το βάρος δεινοπαθεί, καθώς προσπαθεί να ωθηθεί προς τα πάνω και πίσω για να αντισταθμίσει την δύναμη που τον τραβάει προς τα κάτω. Αν η κατάσταση συνεχιστεί στο διηνεκές, μπορεί να αναπτυχθεί επώδυνη αρθρίτιδα στις μικρές αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Κανονικά, όταν περπατάμε, τα χέρια μας πρέπει να κινούνται ελεύθερα, για να διατηρούμε την ισορροπία μας. Όμως συνήθως το χέρι που κουβαλάει την τσάντα, μένει πρακτικά στατικό κατά την βάδιση, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μείνει ακίνητο το βάρος και να διατηρηθεί η ισορροπία του σώματος.

Τέλος με το πέρασμα του χρόνου, η συνεχής πίεση της μιας πλευράς του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα των κάτω άκρων δημιουργώντας προβλήματα στα χέρια και στα πόδια.

Τι πρέπει να κάνουμε; Πρώτα από όλα να αδειάσουμε την τσάντα μας κι αν αυτό δεν γίνεται να μοιράσουμε το βάρος σε δύο χέρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως είτε θα χρησιμοποιείτε καθημερινά σακίδιο ράχης, είτε θα παίρνετε μαζί δύο τσάντες.

Προσπαθήστε επίσης να έχει η τσάντα του ώμου όσο το δυνατόν πιο φαρδύ και μακρύ λουρί: η τσάντα πρέπει να φτάνει έως το ύψος της λεκάνης, όπου βρίσκεται το κέντρο βάρους του σώματος. Καλό θα ήταν να μην κουβαλάτε την τσάντα πάντα από την ίδια πλευρά.

Τέλος, φροντίστε, να μην περπατάτε με τις ώρες κουβαλώντας την τεράστια τσάντα σας και εφοδιαστείτε με ένα μικρότερο τσαντάκι, ώστε όταν «πετάγεστε» για δουλειές να παίρνετε μαζί μόνο πορτοφόλι, κλειδιά και κινητό.


Διαβάστε περισσότερα...

Τοπικό αδυνάτισμα



Τι πραγματικά συμβαίνει;

Το τοπικό αδυνάτισμα αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους μύθους στον χώρο του αδυνατίσματος. Τα υπάρχοντα δεδομένα καταδεικνύουν πως ο όρος τοπικό αδυνάτισμα με μεμονωμένες ασκήσεις ή διάφορες άλλες τεχνικές προκειμένου να μειωθούν τα αποθέματα λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές ίσως να μην ισχύει στην πραγματικότητα. Αυτές οι τεχνικές δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές.

Σάουνα, ατμόλουτρο, πλαστικές φόρμες, κρέμες, λάδια έχουν κατά καιρούς διαφημιστεί για το τοπικό αδυνάτισμα. Η σάουνα και το ατμόλουτρο προκαλούν απώλεια νερού. Ο λιπώδης ιστός δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τους πόρους του δέρματος καθώς ιδρώνει κανείς. Οι κρέμες αδυνατίσματος προκαλούν τοπική υπεραιμία που καμιά σχέση δεν έχει με την απώλεια λιπώδους ιστού. Η υπεραιμία που προκαλείται με την άσκηση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Πρέπει να αναφερθεί πως καμιά ουσία δεν μπορεί να εισχωρήσει μέσα από το δέρμα και να φτάσει τον λιπώδη ιστό. Το θετικό ισοζύγιο ενέργειας μετατρέπεται ως λίπος στον οργανισμό, το οποίο αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα. Από την στιγμή, που τα λιποκύτταρα θα σχηματιστούν, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να απαλλαγεί από αυτά.

Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για ασκήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που επαναλαμβάνονται. Σε μια πρόσφατη έρευνα πραγματοποιήθηκε και βιοψία λιπώδους ιστού για να εξεταστεί εάν η άσκηση την «κοιλιακών» όντως μείωνε το ποσοστό λίπους στην κοιλιακή χώρα. Οι εθελοντές έκαναν 5000 τέτοιες ασκήσεις για ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός. Όμως, η συγκεκριμένη αυτή άσκηση δεν είχε ως αποτέλεσμα επιλεκτική μείωση του μεγέθους των λιποκυττάρων της κοιλιακής περιοχής.

Έτσι φαίνεται πως η απώλεια του τοπικού λίπους είναι πιθανότερο να συμβεί στις περιοχές με την μεγαλύτερη συγκέντρωση αποθεμάτων λίπους (συνήθως στην κοιλιακή χώρα), ανεξάρτητα με το είδος της άσκησης. Ο έλεγχος της ποσότητας του σωματικού λίπους από συγκεκριμένα σημεία του σώματος γίνεται με τη μέθοδο DEXA και κάποιους ακόμη εξειδικευμένους λιπομετρητές

Ωστόσο, συγκεκριμένες περιοχές του σώματος δείχνουν ανθεκτικότητα σε τέτοιου είδους μεταβολές, ειδικά ο τύπος κατανομής λίπους γύρω από τους γλουτούς και τους μηρούς. Ανάλογα με την ένταση της άσκησης οι μυς καταναλώνουν ποσότητα λιπώδους ιστού που βρίσκεται στην αιματική ροή και μπορεί να προέρχεται από κάθε σημείο του σώματος, άσχετα με τους μυς που παράγουν έργο.

Πάνω απ' όλα είναι ξεκάθαρο ότι εκτελώντας ασκήσεις για τοπικό αδυνάτισμα η μείωση του σωματικού λίπους στα συγκεκριμένα σημεία είναι αδύνατη. Ιδιαίτερη προσοχή επίσης θέλει σε όσους υποστηρίζουν πως είναι ειδικοί στο τοπικό αδυνάτισμα (ζώνες και φόρμες αδυνατίσματος, κρέμες, μασάζ και διάφορα μηχανήματα). Δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά προστασία του καταναλωτή και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως αυτά τα προϊόντα διαφημίζονται ακόμη και από κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Για καλύτερα λοιπόν αποτελέσματα στην προσπάθεια για τη μείωση του σωματικού λίπους πρέπει να συνδυάσουμε τη σωστή διατροφή, την προπόνηση με βάρη για όλο το σώμα και την αερόβια προπόνηση στη σωστή ποσότητα, συχνότητα και αναλογία.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα απαλλαγείτε από τις ψείρες



Η κατάλληλη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη.

Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής αποτελεί ένα συνηθισμένο και πολλές φορές επίμονο πρόβλημα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τα παιδιά είναι πιο εύκολο να προσβληθούν και ο συγχρωτισμός με τους συμμαθητές επί πολλές ώρες διευκολύνει τη μετάδοση των ψειρών.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται τις περισσότερες φορές λόγω του κνησμού στο κεφάλι και ιδιαίτερα στην οπίσθια περιοχή του κεφαλιού, ενώ η ύπαρξη των κονίδων, των αυγών της ψείρας, στερεά προσκολλημένων στην τρίχα είναι αποδεικτική της ύπαρξης ψειρών. Επίσης, στην περιοχή του αυχένα υπάρχουν μικρά κόκκινα στίγματα και ορισμένες φορές διόγκωση των λεμφαδένων της περιοχής.

Θεραπεία


Η θεραπεία συνίσταται στη χρήση ειδικών προϊόντων (διαλύματα μαλαθείου, πυρεθρίνες- συστατικό που προέρχεται από το χρυσάνθεμο, ιβερμεκτίνη) καθώς και στην επιμελή απομάκρυνση των κονίδων με λεπτό χτένι καθημερινά.

Καλό είναι, η θεραπεία να επαναλαμβάνεται μετά από μία εβδομάδα και να γίνεται από όλα τα μέλη της οικογένειας. Τονίζεται ότι όταν η θεραπεία αποδώσει, κόνιδες απέχουν τουλάχιστον 1-1,5 εκ. από το δέρμα του κεφαλιού, διότι οι ψείρες εναποθέτουν τα αυγά στη ρίζα και αυτά προχωρούν στην άκρη όσο αυξάνει το μήκος του μαλλιού.

Πρόληψη


Για την πρόληψη της φθειρίασης υπάρχουν προϊόντα απωθητικά των ψειρών στα φαρμακεία. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση σκούφων, καπέλων, κτενών, μαξιλαριών κ.α που ανήκουν σε άλλα άτομα.

Διαβάστε περισσότερα...

Απολαύστε το ψάρι



Αποτελεί εξαιρετική τροφή!
Τα ψάρια αποτελούν μια μεγάλη και ιδιαίτερη διατροφική ομάδα. Σύμφωνα με το πρότυπο της «Μεσογειακής Διατροφής» πρέπει να καταναλώνονται 2-3 φορές την εβδομάδα, καθώς αποτελούν εξαίρετες θρεπτικές πηγές και παρέχουν πολλαπλά ευεργετικά οφέλη.

Τα ψάρια είναι τροφή εύκολη και γρήγορη. Μαγειρεύονται με πολλούς και ποικίλους τρόπους στο φούρνο, στη σχάρα, στο τηγάνι, στον ατμό, στην κατσαρόλα και συνδυάζονται σχεδόν με οτιδήποτε. Το κρέας των ψαριών παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνη, ίδιας ποιότητας με την πρωτεΐνη του κρέατος, ενώ το λίπος που περιέχουν προέρχεται από πολυακόρεστα λιπαρά. Η περιεκτικότητα σε λίπος διαφέρει ανάλογα με το είδος των ψαριών. Έτσι υπάρχουν ψάρια με 1-2% λίπος όπως ο βακαλάος, η γλώσσα κλπ και με 10-20% λίπος (πέστροφα η σαρδέλα κλπ).

Το λίπος των ψαριών είναι ωφέλιμο στο ανθρώπινο οργανισμό, όχι μόνο για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A και D που περιέχει, αλλά και για τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ωμέγα-3). Έρευνες δείχνουν συνεχώς, πως η κατανάλωση ψαριών είναι πολύ ευεργετική για τον άνθρωπο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από την αθηροσκλήρωση και την θρόμβωση, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επίσης εφοδιάζουν τον οργανισμό με πληθώρα μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το νάτριο, το κάλιο, ο φώσφορος, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το ιώδιο.

Καλό είναι να αποφεύγετε τα ιδιαίτερα μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας, γιατί μπορεί να περιέχουν αρκετό υδράργυρο, που συσσωρεύεται στη σάρκα τους. Προτιμήστε μικρότερα ψάρια. Θα τα βρείτε το ίδιο θρεπτικά και νόστιμα.

Πολλοί είναι εκείνοι που αποφεύγουν την κατανάλωση ψαριών, σκεπτόμενοι ότι είναι ένα φαγητό που μπορεί να μας παιδέψει, αφού χρειάζεται να το καθαρίσεις για να το φας. Αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως ο τόνος, ο σολομός, τα μικρά ψάρια όπως ο γαύρος, η αθερίνα, το μαριδάκι κλπ. και τα πολύ μεγάλα, όπως το φαγκρί, που δεν χρειάζονται καθάρισμα. Μην αφήνετε το ψάρι έξω από το διατροφικό σας πλάνο.

Καλό είναι τα ψάρια να καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, για να μην υπάρχει υποβάθμιση των θρεπτικών συστατικών τους. Μπορείτε να ξεχωρίσετε τα φρέσκα ψάρια, από τα κόκκινα βράγχια τους, την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας και το σκληρό και άκαμπτο σώμα τους. Στα φρέσκα ψάρια, τα λέπια καθαρίζονται δύσκολα, ενώ τα μάτια τους είναι καθαρά (όχι θολά) και εξέχουν προς τα έξω.

Παρά την πλούσια διατροφική τους σύσταση, είναι φτωχά σε χοληστερίνη, κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες και συστήνονται στα άτομα που θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να καταναλώνονται ψητά και όχι τηγανητά.

Στα λιγότερο λιπαρά ψάρια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλών ειδών μυρωδικά και καρυκεύματα κατά το μαγείρεμα, για να ενισχύσετε τη γευστικότητα τους: ρίγανη, χυμό λεμονιού, βασιλικό, δεντρολίβανο κ.ά.

Ενώ είναι τροφές εύκολες στο συνδυασμό τους, καταναλώνονται το ίδιο ευχάριστα με ρύζι, πατάτες, σαλάτες, ζυμαρικά κ.ά. παρέχοντας ένα πλούσιο θρεπτικό πιάτο, γεμάτο ενέργεια.

Αποτελούν εξαιρετική τροφή για γυναίκες που θηλάζουν ή βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, καθώς τα λιπαρά οξέα που περιέχουν, βοηθούν στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To KEKYK-AMEA Χρυσούπολης διαθέτει πλέον θεραπευτική πισίνα





Η τελετή (στις 3/10) έδωσε την ευκαιρία για μια ανασκόπηση των σημαντικότερων πρωτοβουλιών του κέντρου.


Με μια λιτή τελετή και παρουσία πλήθους κόσμου έγιναν χθες το πρωί τα εγκαίνια της θεραπευτικής πισίνας του Κέντρου Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚ ΑΜΕΑ)στη Χρυσούπολη. Πρόκειται για έναν καινούριο χώρο που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες για εξειδικευμένη φροντίδα των ατόμων που φιλοξενούνται στο κέντρο και αποτελούσε έναν από τους βασικούς στόχους των εκάστοτε διοικήσεων του ΚΕΚΥΚ ΑΜΕΑ.
«Σήμερα επιβεβαιώνουμε το στόχο της λειτουργίας μας» δήλωσε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της η πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Παναγιώτα Τσαρδακλή, η οποία δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου. Η ίδια δεν παρέλειψε να προχωρήσει σε μια ανασκόπηση των σημαντικότερων δράσεων του Κέντρου αλλά και των όσων έχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνει με στόχο την όσο τον δυνατό καλύτερη παροχή φροντίδας προς τους φιλοξενούμενους. Σύμφωνα με την κ. Τσαρδακλή μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έπρεπε να ολοκληρωθεί άμεσα είναι η ανακατασκευή της στέγης του κτηρίου που φιλοξενεί το κέντρο καθώς όπως η επισήμανε οι όποιες προσπάθειες κατέληγαν στο κενό λόγω του προβλήματος αυτού. Σημαντικό επίτευγμα θεωρείται επίσης και η λειτουργία χώρου εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η ίδια αναφέρθηκε και στις δράσεις του Δ.Σ. του προσωπικού αλλά και των εθελοντών ενώ ευχαρίστησε θερμά και όσους συνδράμουν τους διοικούντες προκειμένου οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους φιλοξενούμενους να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του σωματείου των εργαζομένων της ΒΦΛ αλλά και του Δασαρχείου της Καβάλας που με ποικίλους τρόπους προσφέρουν ό,τι μπορούν. «Δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη αλλά και τους βουλευτές Δημήτρη Παπουτσή και Σάββα Εμινίδη που πάντα δείχνουν διάθεση συνεργασίας και στέκονται δίπλα μας», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Τσαρδακλή. Σημειώνεται πως μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων ακολούθησαν τα εγκαίνια του νέου χώρου αλλά και η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής, ο βουλευτής Σάββας Εμινίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού ΑΜΘ Κώστας Παπακοσμάς, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο Μάκης Κρεμμύδας, πρόεδρος του Νομαρχιακού συλλόγου ατόμων με αναπηρίες Καβάλας, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Νέστου και βέβαια εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι του Κέντρου.
Μια ανοιχτή δομή κοινωνικής φροντίδας για όλο τον νομό Καβάλας
Το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (KEKYK AMEA) αποτελεί αποκεντρωμένη μονάδα της 4ης ΔΥΠΕ Μακεδονίας & Θράκης του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι Ν.Π.Δ.Δ και διαθέτει εγκαταστάσεις και εξοπλισμό λειτουργώντας από το 2002 στο Νομό Καβάλας με έδρα τη Χρυσούπολη. Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ αποτελεί «ανοιχτή» δομή κοινωνικής φροντίδας και έχει εμβέλεια σε όλο τον νομό Καβάλας. Απευθύνεται σε όλα τα άτομα με αναπηρίες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και την προέλευσή τους, το είδος και τον βαθμό αναπηρίας τους, δεδομένου ότι πρόκειται για δομή ολοκληρωμένης κοινωνικής φροντίδας.


Σκοπός λειτουργίας:
-Υποδοχή και ενημέρωση στα ίδια τα άτομα και στις οικογένειές τους.
Κοινωνική Έρευνα και καταγραφή αιτημάτων και αναγκών των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους.
-Πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα που αφορούν ΑΜΕΑ (δικαιώματα , παροχές και άλλα).
-Κοινωνική ψυχολογική στήριξη των ατόμων και των οικογενειών τους.
-Λειτουργική αποκατάσταση.
-Στήριξη με επαγγελματική ένταξη.
-Παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.
-Δικτύωση και συνεργασία σε επίπεδο οικογένειας, σχολείου, εργασίας και κοινότητας.
-Ανάπτυξη ομαδικών πολιτιστικών, ψυχαγωγικών, αθλητικών δραστηριοτήτων.
-Ομάδες κατασκευής προϊόντων με σκοπό την προώθηση στην αγορά.
-Πραγματοποίηση προγραμμάτων Κατάρτισης σε συνεργασία με ανάλογους φορείς.
-Υποστήριξη των ΑΜΕΑ για την ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό.
Δίκτυο εθελοντών.
-Λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης.




Πηγή: http://www.evdomi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασθενείς με καρκίνο «παλεύουν» με το μετατραυματικό στρες



Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα επιμένουν.

Η διάγνωση για καρκίνο μπορεί να αφήσει ψυχικά σημάδια, για πολλά χρόνια, ανέφεραν Αμερικανοί ερευνητές.

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης, σχεδόν 4 στους 10 καρκινοπαθείς δήλωσαν ότι ακόμα ένιωθαν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Sophia Smith, από το Duke Cancer Institute στο Durham, στη βόρεια Καρολίνα.

Τα συμπτώματα περιλάμβαναν τη μεγάλη αναστάτωση, τις ενοχλητικές σκέψεις για τον καρκίνο και την αγωγή ή το συναισθηματικό μούδιασμα απέναντι σε φίλους και οικογένεια.

Ένας στους 10 ασθενείς επίσης δήλωσε ότι απέφευγε να σκέφτεται τον καρκίνο και 1 στους 20 δήλωσε ότι απέφευγε καταστάσεις ή δραστηριότητες που του θύμιζαν τη νόσο, κατάσταση που δυνητικά θα μπορούσε να γίνει ιατρικό πρόβλημα.

Η Smith δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως ο ασθενής αποφεύγει την ιατρική φροντίδα ή ότι δεν εξετάζεται, αν και δεν έχει στοιχεία που να το στηρίζουν.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Clinical Oncology», βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 566 ασθενείς με λέμφωμα μη Hodgkin's.

Η ομάδα είχε εξετάσει τους ίδιους ασθενείς για μετατραυματικό στρες μια φορά ακόμα, υπολογίζοντας ότι περίπου 1 στους 12 είχε πλήρη ανάπτυξη διαταραχής μετατραυματικού στρες. Η διάγνωση περιλάμβανε 3 συμπτώματα, όπως αποφυγή, εγρήγορση και αναμνήσεις.

Πολλοί περισσότεροι είχαν ένα ή περισσότερα συμπτώματα. Η νέα έρευνα έδειξε ότι συχνά τα συμπτώματα επιμένουν.

Συνολικά, μισοί από τους ασθενείς δεν είχαν συμπτώματα μετατραυματικού στρες 13 χρόνια μετά τη διάγνωση. Το πρόβλημα εξαφανίστηκε στο 12% αλλά παρέμεινε ή επιδεινώθηκε στο 37%.

Η Bonnie Green, του Georgetown University, πρωτοπόρος στην έρευνα για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες σε ασθενείς με καρκίνο μαστού, που δεν έλαβε μέρος στην παρούσα έρευνα, δήλωσε ότι η μελέτη ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι φαίνεται να εμφανίζουν χειρότερη διαταραχή μετατραματικού στρες αργότερα. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ στρεσογόνο να πληροφορούνται άνθρωποι ότι πάσχουν από καρκίνο. Δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι τώρα αισθάνονται άσχημα αλλά θα υποχωρήσει αυτό. Τόνισε ότι η μειοψηφία αναπτύσσει πλήρως τη διαταραχή και πρόσθεσε ότι η κατάθλιψη είναι συχνή μετά τη διάγνωση καρκίνου.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα είναι περισσότερο ευάλωτοι στην ψυχολογική επίπτωση της νόσου.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα οδηγεί σε... πρόωρη εμμηνόπαυση



Εκτός του ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και παθήσεων στα οστά.

Το κάπνισμα μπορεί να φέρει την… εμμηνόπαυση νωρίτερα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Εκτός από το ότι αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων καθώς επίσης και παθήσεων στα οστά, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει πρόωση «παύση» της εμμήνου ρύσεως των γυναικών.

Η μελέτη διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Hong Kong και μελέτησε τα δεδομένα προηγούμενων μελετών στις οποίες συμμετείχαν 6.000 γυναίκες από τις ΗΠΑ, την Πολωνία, την Τουρκία και το Ιράν.

Κατά μέσο όρο στις μη καπνίστριες η εμμηνόπαυση εμφανιζόταν στην ηλικία των 46-51, ενώ στις καπνίστριες στα 43-50 τους χρόνια.

Ο συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Menopause», Volodymyr Dvornyk δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι το κάπνισμα συνδέεται με την “πρόωρη εμμηνόπαυση” και ως εκ τούτο δίνουν έναν ακόμη λόγο, για τον οποίο οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν αυτήν την κακή συνήθεια».

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα δεδομένα πέντε ακόμη μελετών, που αφορούσαν σε 43.000 γυναίκες και τις οποίες κατέταξαν σε κατηγορίες «πρόωρης» ή «καθυστερημένης» εμμηνόπαυσης.

Οι καπνίστριες είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν «πρόωρη εμμηνόπαυση».

«Κατά γενική ομολογία, η πρώιμη εμμηνόπαυση είναι πιθανό να συνδέεται με το μεγαλύτερο αριθμό των μετεμμηνοπαυσιακών προβλημάτων υγείας, όπως η οστεοπόρωση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, το Αλτσχάιμερ κ.α.» ανέφερε ο Dvornyk.

Η πρώιμη εμμηνόπαυση θεωρείται ακόμη ότι αυξάνει το κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες, πρόσθεσε ακόμη.

Η Jennie Kline, επιδημιολόγος στο τμήμα δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, περιγράφει δύο θεωρίες ως προς το γιατί το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε «πρόωρη» εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με την ίδια, το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το γυναικείο σώμα παράγει ή αποβάλλει τα οιστρογόνα, ενώ κάποιοι μελετητές πιστεύουν ότι ορισμένες ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα μπορούν να «σκοτώσουν» τα ωάρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Αιμοδοσία στην Πάτρα



Θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αχαΐας σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και το Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» πραγματοποιούν αιμοληψίες με την κινητή μονάδα αιμοληψίας στην πλατεία Γεωργίου.

Οι αιμοληψίες, που έχουν ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα, θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 19, την Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου η αιμοδοσία θα γίνει από τις 9:00-13:00 και από τις 17:30-21:00.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο γάμος προστατεύει τους άντρες από τον καρκίνο



Με τη «βούλα» νορβηγικής έρευνας.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι γυναίκες σύζυγοι μπορεί να αποτελούν γραμμή ζωής για τους άντρες συζύγους όσον αφορά την ανάγκη ιατρικής φροντίδας.

Η έρευνα έδειξε ότι άντρες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

Νορβηγοί ερευνητές, εξέτασαν στοιχεία περισσότερων από 400.000 ανθρώπων, που διαγνώστηκαν με καρκίνο, μεταξύ του 1970 και του 2007. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 200.000 Νορβηγοί πέθαναν από καρκίνο και όταν οι ερευνητές εστίασαν στην οικογενειακή τους κατάσταση ανακάλυψαν ότι οι άντρες είχαν μέχρι 35% περισσότερες πιθανότητες θανάτου αν δεν είχαν ποτέ παντρευτεί.

Οι γυναίκες σύζυγοι θυμίζουν στους συζύγους τους να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους ή τους συμβουλεύουν να επισκεφτούν τον γιατρό τους αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εικάζουν οι ερευνητές.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, είναι πιθανόν οι παντρεμένοι άντρες, επειδή τους φροντίζει η σύζυγός τους, να επισκέπτονται πιο εύκολα τον γιατρό, σε σχέση με τους ανύπαντρους όταν προκύψουν συμπτώματα και πιθανόν να ανακαλύψουν έγκαιρα όγκους. Άλλη πιθανή αιτία είναι η επιπλέον συναισθηματική και οικονομική στήριξη του γάμου να οδηγεί πιθανόν σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Προηγούμενη έρευνα υπέδειξε ότι οι παντρεμένοι άντρες έχουν καλύτερη διατροφή ενώ καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ λιγότερο στο σπίτι, σημειώνουν οι ερευνητές. Επίσης, ψυχικά προβλήματα είναι λιγότερο συχνά στους ανύπαντρους άντρες και οι συγκεκριμένες καταστάσεις μπορεί ενδεχομένως να προσθέτουν στρες στον οργανισμό, σύμφωνα με την έρευνα.

Η τάση είναι ανησυχητική. Από το 1970 έως το 2007, ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο σε άντρες που δεν είχαν παντρευτεί αυξήθηκε από το 18 στο 35%.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι το 1970 ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο στους άντρες ήταν 18% και μέχρι το 2007 είχε σχεδόν διπλασιαστεί. Οι ανύπαντρες γυναίκες επίσης είχαν μικρή αύξηση στον κίνδυνο θνησιμότητας, από 17 στο 22% το διάστημα των 40 ετών. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει φανερή εξήγηση για την τάση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «ΒΜC public search».


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αγχωμένες γυναίκες γεννούν κορίτσια



Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε περιόδους κρίσης.

Απίστευτο κι όμως αληθινό είναι το νέο εύρημα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το οποίο δείχνει ότι οι γυναίκες που στη ζωή τους είναι πολύ αγχωμένες γεννούν… κορίτσια.

Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε πως όσες έχουν άγχος για το σπίτι, τη δουλειά και την ερωτική τους ζωή τις εβδομάδες ή κάποιους μήνες πριν μείνουν έγκυες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κυοφορήσουν κοριτσάκι.

Την έρευνα αυτή έρχεται να επαληθεύσει το γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης γεννιούνται λιγότερα αγόρια, όπως έγινε μετά το «χτύπημα» στους δίδυμους πύργους αλλά και μετά το οικονομικό χάος που ακολούθησε την πτώση του τείχους στο Βερολίνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Παίξτε… άμυνα στο πιάτο σας!



Εφτά τρόφιμα που θα περιορίσουν τις ιώσεις του χειμώνα.

«Ήρθε ο χειμώνας και ο κοσμάκης τα ‘χει χάσει» λέει το λαϊκό άσμα. Και πράγματι, μαζί με τα πρώτα κρύα εκδηλώνεται και η αγωνία μας για τις ασθένειες που κάνουν την εμφάνισή τους αυτή την εποχή, όπως είναι η γρίπη και διάφορες ιώσεις.

Επειδή όμως, ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας μέσω σωστών διατροφικών επιλογών μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις «απειλές» του χειμώνα.

Ακολουθούν 7 τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν αποτελεσματικά σε αυτή μας την προσπάθεια:

Λάχανο: Ένα από τα αγαπημένα λαχανικά του χειμώνα, περιέχει γλουταθειόνη, μια ένωση που παίζει σημαντικό ρόλο στην ακεραιότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς έχει συνδεθεί με τη σωστή λειτουργία των λεμφοκυττάρων.
TIP: Δοκιμάστε λάχανα διαφόρων ποικιλιών (λευκό, κόκκινο, κινέζικο) στις σαλάτες σας αλλά και για να φτιάξετε ζεστές, θρεπτικές σούπες.

Αμύγδαλα: Μόλις μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα μπορεί να σας προσφέρει βασικά εφόδια για την προστασία του οργανισμού σας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσικής μας άμυνας, ενώ παράλληλα το μαγνήσιο που περιέχουν μας προστατεύει κι αυτό από ανεπιθύμητους εισβολείς.
TIP: Φάτε μια χούφτα ανάλατα αμύγδαλα σαν σνακ ή προσθέστε τα στο δημητριακά του πρωινού σας.

Γκρέιπφρουτ: Ως «επίτιμο» μέλος της ομάδας των εσπεριδοειδών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία, σε υψηλή πρόσληψη, φαίνεται πως μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε γρηγορότερα από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του σώματός μας.
TIP: Εάν η γεύση του σας φαίνεται πικρή, αναμείξτε το χυμό του με χυμό πορτοκάλι και εάν θέλετε έξτρα προστασία, επιλέξτε χυμό πορτοκάλι με έξτρα βιταμίνη C.

Γιαούρτι: Τα προβιοτικά που περιέχει συνεισφέρουν στην καλή υγεία και στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του εντέρου. Επιπλέον, μας εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β12, που είναι καίριας σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
TIP: Προτιμήστε γιαούρτι μειωμένων λιπαρών για να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και προσθέστε σε αυτό φρούτα, δημητριακά ή ξηρούς καρπούς για να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο σνακ.

Σκόρδο: Κλείνει στη σύνθεσή του πολύτιμα συστατικά με αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, όπως είναι η αλλισίνη. Μεταξύ των «εχθρών» που μπορεί να καταπολεμήσει το σκόρδο είναι και το H. pylori, ένα βακτηρίδιο που σχετίζεται με την εμφάνιση έλκους στο στομάχι.
TIP: Η αλλισίνη δημιουργείται από δύο ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο οι οποίες ενώνονται όταν «σπάσει» η σκελίδα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει το σκόρδο να κόβεται η να συνθλίβεται πριν το προσθέσουμε στο φαγητό.

Σπανάκι: Το διατροφικό όπλο του Ποπάι είναι πλούσιο σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, με κυριότερο το φυλλικό οξύ, το οποίο εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA και, όπως κι οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για ένα υγιές ανοσοποιητικό.
TIP: Καταναλώστε το ωμό σε πράσινες σαλάτες ή χρησιμοποιήστε το ως βασικό συστατικό στις συνταγές σας, μαγειρεύοντας για παράδειγμα το παραδοσιακό σπανακόρυζο.

Μπρόκολο: Μελέτες έχουν δείξει πως ένα συγκεκριμένο φυτοχημικό που βρίσκουμε στο μπρόκολο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος B.
TIP: Ο πιο υγιεινός τρόπος να απολαύσετε το μπρόκολο είναι είτε ωμό είτε στον ατμό, καθώς με το βράσιμο μπορεί να «χαθούν» ορισμένα από τα υδατοδιαλυτά συστατικά του.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δραστηριότητες για παιδιά άνω των 10 ετών



Προτάσεις αερόβιας άσκησης.

Συνήθως, στην ηλικία των 10, τα περισσότερα παιδιά έχουν αναπτύξει τις δεξιότητές τους επαρκώς ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε πολύπλοκες δραστηριότητες και οργανωμένα αθλήματα.

Κάποια από αυτά τα οργανωμένα αθλήματα απαιτούν σωματική επαφή (ποδόσφαιρο, μπάσκετ) κι έτσι η ασφάλεια του παιδιού γίνεται πλέον κεφαλαιώδους σημασίας. Οι γονείς πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι γύρω από τη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών αποφυγής τραυματισμών.

Είναι εξίσου σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι τραυματισμοί δεν είναι η μοναδική μας έννοια. Τα αθλήματα συχνότατα απαιτούν χαμένους και κερδισμένους. Η ήττα μπορεί να είναι συναισθηματικά σκληρή για τα παιδιά (και τους μεγάλους) αν οι αγώνες δεν διεξάγονται μέσα στο σωστό πλαίσιο. Η έμφαση πρέπει να δίνεται πάντα στη συμμετοχή.

Οι ειδικοί μάλλον συμφωνούν ότι από αυτή την ηλικία μόνο και πέρα μπορεί το παιδί να αρχίσει ένα πραγματικό πρόγραμμα άσκησης, παρόλο που τρέξιμο για παραπάνω από χιλιόμετρο συνεχόμενα γενικά δεν συνιστάται παρά μόνο μετά την αρχή της εφηβείας. Θεωρείται ασφαλές για τους προεφήβους και εφήβους να αρχίσουν ένα μέτριο ή έντονο αερόβιο πρόγραμμα με συχνότητα μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα και μια μέρα ανάπαυσης ενδιάμεσα.

Είναι σημαντικό να συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες με σκοπό την ολοκληρωμένη μυοσκελετική ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα το ζητούμενο είναι η άσκηση να παραμένει ευχάριστη.

Προτάσεις αερόβιας άσκησης για την ηλικία αυτή:
1. Τρέξιμο
2. Ποδήλατο
3. Σχοινάκι
4. Αερόμπικς
5. Δυναμικό βάδισμα
6. Κολύμβηση
7. Κωπηλασία

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι είναι ασφαλές να συμμετέχουν τα παιδιά σε ασκήσεις με αντιστάσεις. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής έχει υιοθετήσει τους ακόλουθους κανόνες:

1. Οι δραστηριότητες πρέπει να εποπτεύονται.
2. Άσχετα με το πόσο ψηλός ή δυνατός είναι κάποιος, να θυμόμαστε ότι βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης.
3. Ο κύριος στόχος, τουλάχιστον αρχικά, είναι η εκμάθηση των σωστών τεχνικών και κινήσεων.
4. Πρέπει να διδαχθούν οι σωστές τεχνικές αναπνοής.
5. Οι ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται με ελεγχόμενη ταχύτητα, οι εκρηκτικές κινήσεις να αποφεύγονται.
6. Δεν κάνουμε power lifting και body building.
7. Εκτελούνται κυρίως ασκήσεις που περιλαμβάνουν πολλές μυϊκές ομάδες.
8. Ένταση: δε βάζουμε μέγιστα βάρη, το βάρος πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μπορούν να εκτελεστούν οι ασκήσεις 8-12 φορές στο κάθε σετ.
9. Κάνουμε ένα σετ για αρχάριους και αυξάνομε στα δυο σετς σταδιακά.
10. Κάνουμε διάλειμμα 1-2 λεπτά μεταξύ των σετς.
11. Η εξάσκηση με αντιστάσεις να μην υπερβαίνει τις δυο φορές την εβδομάδα.

Εν κατακλείδι, η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική για όλους και κυρίως για τα παιδιά τα οποία έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν βασικές και σημαντικές δεξιότητες. Αν υπάρξει η κατάλληλη επιλογή δραστηριοτήτων αλλά και συμπεριφορών από μέρους των γονιών και των δασκάλων, θα κτιστούν οι βάσεις ενός δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι ιοί ευθύνονται για το 40% των καρκίνων



Ανοίγει ο δρόμος για προληπτικούς εμβολιασμούς.

Οι ιοί μπορεί βρίσκονται πίσω από το 40% των καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του εγκεφάλου και της λευχαιμίας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Εάν το εύρημα αυτό επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμο για προληπτικούς εμβολιασμούς εναντίον αρκετών μορφών καρκίνων, που θα μειώσουν δραματικά τη συχνότητα εμφάνισής τους.

Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό πως μερικές μορφές καρκίνου προκαλούνται από ιούς, αλλά έως τώρα οι ειδικοί πίστευαν πως αυτές οι περιπτώσεις κάλυπταν περίπου το 10% του συνόλου.

Οι πιο γνωστοί ογκογόνοι ιοί είναι ορισμένα στελέχη των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που ευθύνονται για καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού και του στόματος, και οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C που προκαλούν καρκίνο του ήπατος ενώ ένας άλλος ιός που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι ο Έπσταϊν-Μπαρ (καρκίνοι του αίματος και του λεμφικού συστήματος).

Επιστήμονες από το Ίδρυμα Καρολίνσκα, στη Σουηδία, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως εντόπισαν σε μεγάλο ποσοστό μυελοβλαστωμάτων ίχνη του κυτταρομεγαλοϊού. Πρόκειται για το συνηθέστερο καρκίνο του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία, καθώς ευθύνεται για το 15-20% των κρουσμάτων της νόσου.

Ο δε κυτταρομεγαλοϊός είναι ένας ιός που υπάρχει σε πάρα πολλούς ανθρώπους, δίχως όμως να αρρωσταίνει σοβαρά τους περισσότερους (φορείς είναι λ.χ. έξι στα δέκα παιδιά ηλικίας 6 ετών και εννέα στους δέκα ηλικιωμένους άνω των 80 ετών).

Επιπλέον, ο νομπελίστας καθηγητής Χάραλντ τσουρ Χάουζεν, ο οποίος μαζί με συναδέλφους του ανακάλυψε την δεκαετία του ’80 την συσχέτιση HPV-καρκίνου του τραχήλου, εκτιμά πως θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα αντίστοιχες ανακαλύψεις ενώ είναι πεπεισμένος ότι πολλοί ιοί του δέρματος, του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα θα αποκαλυφθεί πως σχετίζονται με ιούς.


Διαβάστε περισσότερα...