Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ο παρατεταμένος εμπαιγμός του ΙΚΑ στους ασφαλισμένους με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Από αρχές Ιουλίου, η εγκύκλιος που «σφαγιάζει» την συμμετοχή στα αναπηρικά βοηθήματα, αποσύρεται και επανέρχεται εναλλάξ ανάλογα με τις αντιδράσεις.

Μετά τις τελευταίες αντιδράσεις, αποφασίστηκε η αναστολή της «σφαγής» μέχρι 31 Δεκεμβρίου.




Το ΙΚΑ "αγοράζει" χρόνο, οι άνθρωποι με αναπηρία δεν "πουλάνε" το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Αντιπαράθεση στα όρια...Το ΙΚΑ "αγοράζει" χρόνο, οι άνθρωποι με αναπηρία δεν "πουλάνε" το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Αντιπαράθεση στα όρια...

“Παιχνίδι νεύρων” έχει επιλέξει η διοίκηση του ΙΚΑ σε βάρος των ασφαλισμένων με αναπηρία, “τραβώντας” από αναστολή σε αναστολή και από παράταση σε παράταση την εφαρμογή της εγκυκλίου 37/2011 του Ιδρύματος που “σφαγιάζει” οριζόντια την δημόσια συμμετοχή στην προμήθεια ορθοπεδικών – ορθωτικών ειδών και τεχνητών μελών.

Η τελευταία πράξη του “παιχνιδιού” αποτυπώνεται στην τελευταία σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. 79) με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2011, υπό τον τίτλο “Ορθοπεδικά – Ορθωτικά είδη και τεχνητά μέλη”. Το “διά ταύτα” της επί λέξει : “Με την παρούσα δίδεται νέα παράταση για τα παραπάνω είδη μέχρι 31 – 12 – 2011”.

Ας διατρέξουμε βήμα – βήμα το “παιχνίδι” από την αρχή: Αρχές Καλοκαιριού είχε εκδοθεί η εγκύκλιος 37 που δημιούργησε σάλο στον χώρο των ΑμεΑ και είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ από ομάδα ακτιβιστών με αναπηρία αυτοπροσδιοριζόμενη ως “Κίνηση για την Χειραφέτηση των ΑμεΑ”. Προς εκτόνωση του κλίματος ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος δεσμεύτηκε για διατήρηση των ισχυόντων προ της αποδοκιμαστέας εγκυκλίου τιμών και έναρξη διαβούλευσης ώστε να υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές. Ως πρώτο καταληκτικό χρονοδιάγραμμα έθεσε τα τέλη Ιουλίου, διαμαρτυρίες ακολούθησαν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό για μιά τόσο κρίσιμη “δουλειά”, ξανά μανά αναδιπλώθηκε ο διοικητής και έθεσε εύλογο καταληκτικό χρονοδιάγραμμα τα τέλη Σεπτεμβρίου. Συστήθηκε επιτροπή με συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος για να μελετηθούν οι αλλαγές, έγιναν συνεδριάσεις, κατατέθησαν εισηγήσεις. Ολα στην θεωρία καλά, όχι όμως και επί του πρακτέου. Ολες οι βελτιωτικές εισηγήσεις αγνοήθηκαν, ο νέος αρές Οκτωβρίου σχετικός με την προμήθεια αναπηρικών βοηθημάτων Κανονισμός, αντέγραψε μέχρι ... κεραίας τα προβλεπόμενα της εγκυκλίου 37 που είχε – υποτίθεται – απορριφθεί. Νέο κύμα διαμαρτυριών, μετωπική καταγγελία της εξαπάτησης από την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ, νέα ... αναστολή από πλευράς ΙΚΑ. Η τελευταία εγκύκλιος (79) διατηρεί τις ισχύουσες προ της αποδοκιμαστέας εγκυκλίου 37 τιμές μέρι το τέλος του χρόνου, χωρίς όμως ... δέσμευση διαβούλευσης τούτη την φορά. Δεν θα είχε άλλωστε νόημα, μιάς και η διαβούλευση για βελτιώσεις έχει – υποτίθεται – ολοκληρωθεί και οι προτάσεις των μετεχόντων έχουν κατατεθεί.

Με την υπόμνηση ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν τη νέα εγκύκλιο της ... παράτασης χρόνου στο σύνολό της επισκεπτόμενοι την διεύθυνση (πατήστε εδώ για την εγκύκλιο 45Ο74691ΩΓ-ΑΔΦ), οφείλουμε βάσει της κοινής λογικής να συμπεράνουμε ότι το άνευ προηγουμένου “δούλεμα” της διοίκησης του ΙΚΑ προς τους ασφαλισμένους με αναπηρία δεν μπορεί να σημαίνει παρά “προδιαγεγραμμένη σφαγή” βάσει των προβλεπομένων της εγκυκλίου 37, που απλώς αναβάλλεται μέχρις να κοπάσουν ελέω εξάντλησης οι φωνές διαμαρτυρίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.