Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Απόφαση του ΣτΕ για την αναστολή οικοδομικών αδειών



Μπορεί να γίνει σε κάθε περίπτωση τροποποίησης σχεδίου πόλεως.

Η αναστολή των οικοδομικών αδειών και των οικοδομικών εργασιών μπορεί να γίνει σε κάθε περίπτωση τροποποίησης σχεδίου πόλεως, έκρινε η πενταμελής σύνθεσης του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας μεταστροφή στη μέχρι τώρα νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις). Κατά το παρελθόν, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με ανάλογες αποφάσεις του έχει κρίνει το εντελώς αντίθετο.

Για τον λόγο αυτόν (αντίθεση με την νομολογία του ΣτΕ), αλλά και λόγω σπουδαιότητας του θέματος, η πενταμελής σύνθεσης παρέπεμψε το ζήτημα για νέα κρίση στην αυξημένη, επταμελή, σύνθεση του ίδιου Τμήματος.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην υπ' αριθμ. 632/2012 απόφασή τους ότι «από τη γραμματική διατύπωση αλλά και από τον σκοπό της διάταξης του άρθρου 159 παράγραφος 2 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΚΒΠΝ) συνάγεται ότι το μέτρο της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών μπορεί να επιβληθεί σε κάθε περίπτωση τροποποίησης σχεδίου πόλεως, ανεξαρτήτως αν η τροποποίηση αυτή αφορά σε ατομικές ρυθμίσεις γενικού περιεχομένου (όπως χαρακτηρισμός ενός κτιρίου ως κοινής ωφέλειας) ή στους κανονιστικούς όρους και περιορισμούς δόμησης».

Τους δικαστές, τους απασχόλησε περίπτωση προσφυγής οικοπεδούχων κατοίκων της Φιλοθέης Αττικής (Οικοδομικό Τετράγωνο 44 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Φιλοθέης) που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 17/8/2009 απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ με την οποία παρατάθηκε για ένα χρόνο η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών σε ορισμένες κατηγορίες οικοπέδων εντός της επίμαχης κηπούπολης, όπως έχει χαρακτηριστεί.

Οι προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη κάτοικοι υποστηρίζουν ότι «η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών μπορεί να επιβληθεί μόνο σε περίπτωση χαρακτηρισμού ενός χώρου ως κοινόχρηστου ή κοινωφελούς ή τροποποίησης των ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, δηλαδή σε περίπτωση τροποποίησης των ρυθμίσεων ατομικού περιεχομένου, ενώ η αναστολή αυτή δεν είναι δυνατή σε περίπτωση τροποποίησης των όρων και περιορισμών δόμησης».


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης



Προϋπόθεση για την ισότητα των πολιτών ενός κράτους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου.

Στόχος της είναι η προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους.


Πηγή: http://www.sansimera.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνική ανταποδοτική εισφορά στην Τρίπολη



Θα επιβληθεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Να ενεργοποιήσει έναν παλιό νόμο ετοιμάζεται ο δήμος Τρίπολης και να επιβάλει, με εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Σάββα Σαββάκη, ανταποδοτικού χαρακτήρα κοινωνική εισφορά, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, εταιρείες, τράπεζες, πολυκαταστήματα κ.α., οιασδήποτε μορφής, που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε ιδιόκτητα ή μισθωμένα ακίνητα εντός της εδαφικής επικράτειας του δήμου, είτε ως κεντρικά καταστήματα, είτε ως υποκαταστήματα, εφόσον τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα της προηγούμενης διαχειριστικής χρήσης υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα, που θα προκύψουν από την εισφορά, θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό ταμείο του δήμου, για την υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και την ανάπτυξη κοινωνικών δομών, όπως για παράδειγμα το κοινωνικό παντοπωλείο.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, η επιβολή της κοινωνικής εισφοράς ανταποδοτικού χαρακτήρα θα προσδιορίζεται επί των συνολικών ακαθάριστων εσόδων των εταιρειών και όχι του υποκαταστήματος που λειτουργεί στην Τρίπολη.

Επισημαίνεται ότι η επιβολή της κοινωνικής εισφοράς προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 25 του νόμου 1828/89.

Πρόκειται για τον πρώτο δήμο στη χώρα, που ενεργοποιεί τις διατάξεις του νόμου αυτού και επιβάλλει τοπική εισφορά, τέτοιας μορφής και χαρακτήρα.

Ο κ. Σαββάκης, στην εισήγηση που θα συζητήσει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Τρίπολης και η οποία αναμένεται να εγκριθεί, ορίζει τον συντελεστή της εισφοράς στο 0,3% επί του γινομένου της επιφάνειας των κτιριακών εγκαταστάσεων, στις οποίες ασκείται η κύρια δραστηριότητα των υπόχρεων, επί την εκάστοτε ισχύουσα τιμή ζώνης και επί τον συντελεστή εμπορικότητας του δρόμου. Οι δρόμοι, που δεν περιγράφονται στον πίνακα των αντικειμενικών αξιών, έχουν συντελεστή εμπορικότητας 1,00.

Ο αντιδήμαρχος υπογραμμίζει ότι οι εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα, που θα επιβαρυνθούν με την τοπική κοινωνική εισφορά, «δεν πρόκειται να υποστούν κάποια δυσβάστακτη φορολογία, που θα δικαιολογούσε αδυναμία ή άρνηση στην πληρωμή της».

Προσθέτει επίσης, πως «πρόκειται για μια ελάχιστη υλική συμβολή στην προσπάθεια για να νικήσουμε την πείνα. Είναι μια αντιπαροχή στην τοπική κοινωνία, που τους εμπιστεύεται χρόνια τώρα. Άλλωστε, η δαπάνη, ως παραγωγική, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα, που σημαίνει ότι στη δαπάνη αυτή συμμετέχει το κράτος, ανάλογα με τον ισχύοντα κάθε φορά συντελεστή φορολογίας εισοδήματος».


Διαβάστε περισσότερα...

H Ε.Ε. χρηματοδοτεί έρευνα για πιο τρυφερά ρομπότ



Στόχος η κατασκευή μηχανημάτων που θα επικοινωνούν με παιδιά.

Οι πιο πολύ έχουμε συνδέσει τα ρομπότ με επικίνδυνα ή επαναλαμβανόμενα καθήκοντα που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι. Αποστολές στον Άρη ή σε ραδιενεργές ζώνες, βιομηχανικές εφαρμογές κλπ. Στην πραγματικότητα όμως ένα ρομπότ μπορεί ακόμη και να αλληλεπιδράσουν με ανθρώπους και να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την κοινωνικότητα τους.

Επειδή όμως η έρευνα ως προς τον τομέα αυτό δεν έχει προχωρήσει αρκετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μελέτη με στόχο τη δημιουργία ρομπότ τα οποία θα μπορούν να επικοινωνούν με μικρά παιδιά.

Πρόκειται για το σχέδιο ALIZ-E, θα δίνει στα ρομπότ τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στα δεδομένα που θα τους εισάγουν οι άνθρωποι και να αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις. Στη συνέχεια τα ρομπότ αυτά θα δοκιμαστούν με παιδιά στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου.

Όπως ανακοινώθηκε, οι ερευνητές θα εξετάσουν αν το ρομπότ μπορεί να διατηρήσει το ενδιαφέρον του παιδιού προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά του ανάλογα με τις αντιδράσεις του.

Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη έρευνα με 8,2 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 10.6 εκατομμύρια ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το σώμα του και έζησε



ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρή εικόνα - Η απίστευτη ιστορία του μικρού Ryan Marquiss.

Όταν ο Ryan Marquiss γεννήθηκε με τη καρδιά του να βρίσκεται εκτός του μικρού του σώματος, οι γιατροί δεν περίμεναν να επιζήσει.

Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο σύνδρομο, όπου συνήθως τα μωρά φεύγουν από τη ζωή μέσα σε τρεις μέρες μετά τη γέννηση. Μάλιστα, η καρδιά του μικρού Ryan δεν είχε αναπτυχθεί πλήρως και είχε μισή καρδιά σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο καταστάσεων κάνει το μικρό Ryan το μοναδικό παιδί που γεννήθηκε με αυτό το πρόβλημα στον κόσμο και έζησε.

Οι γιατροί συμβούλεψαν τους γονείς να σταματήσουν την εγκυμοσύνη, όταν η μητέρα βρισκόταν στον τρίτο μήνα. Οι γονείς αρνήθηκαν να κάνουν έκτρωση και τώρα ο Ryan, διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις, έχει γίνει τριών χρονών και γιόρτασε τα γενέθλιά του, όπως κάθε άλλο παιδί της ηλικίας του.

Η 34χρονη μητέρα δήλωσε: «Θέλαμε να αποφασίσει η φύση τι θα κάνει, γι' αυτό αρνηθήκαμε να σταματήσουμε την εγκυμοσύνη. Ξέραμε ότι χρειαζόταν ένα θαύμα για να ζήσει αλλά δεν θέλαμε να κρίνουμε εμείς το αποτέλεσμα. Οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι κανένα παιδί με το συνδυασμό των προβλημάτων του Ryan δεν έχει επιζήσει, οπότε το γεγονός ότι ο μικρός είναι μαζί μας σήμερα είναι απίστευτο».

Το σπάνιο αυτό σύνδρομο ονομάζεται ectopia cordis και χαρακτηριστικό του είναι πως η καρδιά του νεογέννητού βρίσκεται έξω από το στήθος του, η οποία λειτουργεί κανονικά αλλά δεν προστατεύεται από τίποτα. Από τις πρώτες εβδομάδες ο μικρός Ryan υπεβλήθη σε πολλές εγχειρίσεις ώστε να προστατευθεί η καρδιά του από το δέρμα και να λειτουργεί φυσιολογικά παρόλο που ήταν μισή σε σχέση με μια φυσιολογική καρδιά.




Διαβάστε περισσότερα...

Το περπάτημα δεν κάνει θαύματα



Χρειάζεται να ιδρώσετε αν θέλετε να αποκτήσετε γυμνασμένο σώμα.

Είτε σας στεναχωρεί είτε όχι, το περπάτημα από μόνο του δεν μπορεί να σας κάνει να αποκτήσετε το κορμί των ονείρων σας. Αναμφίβολα είναι ένα πρώτο «χτύπημα» στην αντιμετώπιση της καθιστικής ζωής αλλά αν θέλετε να καλυτερεύσετε το κορμί σας καλό είναι να μαζέψετε χρήματα και να γραφτείτε σε κάποιο γυμναστήριο.

Γιατί ναι μεν υπάρχουν τόσο αθλητικά παπούτσια που συμβάλλουν στην προσπάθειά σας, αλλά αν δεν ιδρώσετε… δεν θα τα καταφέρετε… Άλλωστε, όπως λένε οι ειδικοί, η γυμναστική είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για καλή ζωή, υγεία και ευεξία…


Διαβάστε περισσότερα...

Ζει σαν κορίτσι από τα τρία του χρόνια!



Η συγκλονιστική ιστορία ενός αγοριού που πάλευε χρόνια με την φύση του.

Σοκάρει η ιστορία του 5χρονου Zack Avery ο οποίος ένιωθε ανέκαθεν σαν κορίτσι ενώ ήταν παγιδευμένος σε σώμα αγοριού.

Από την ηλικία των τριών ετών ο Zach Avery αρνιόταν να συμπεριφερθεί όπως ένα αγόρι της ηλικίας του… Αντί να παίζει με αυτοκινητάκια λάτρευε να φορά ροζ φούστες και κορδέλες στα μακριά μαλλιά του.

Επίσης είχε εμμονή με γυναικείους παιδικούς χαρακτήρες όπως η Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια.

Οι γονείς του Theresa και Darren Avery, ανησυχούσαν πολύ για τον γιό τους και τον πήγαν στους γιατρούς.


Μετά από πάρα πολλές εξετάσεις, οι γιατροί του διέγνωσαν ότι πάσχει από μία διαταραχή που λέγεται «Gender Identity Disorder».

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί πρόκειται για μια μάχη ανάμεσα στο φυσικό φύλο του παιδιού και σε αυτό που αντιλαμβάνεται το ίδιο το παιδί ότι είναι.

«Μας εξήγησαν πως το σώμα του ήταν αγοριού, όμως ο εγκέφαλός του του έλεγε πως είναι κορίτσι» τόνισαν οι γονείς του.

Ο Zach στην ηλικία των τεσσάρων ήταν το πιο νέο παιδί που έπασχε από κάτι τέτοιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

(εδώ με τον αδερφό της Alex που στάθηκε στο πλευρό του Zacη από την πρώτη στιγμή)

«Μέχρι την ηλικία των τριών ετών ο Zach συμπεριφερόταν σαν αγόρι. Ξαφνικά όμως μόλις έκλεισε τα τρία, ήρθε και μου είπε "Μαμά, είμαι κορίτσι".

Παρόλο που η μητέρα αρχικά δεν έδωσε σημασία, όσο περνούσε ο καιρός το παιδί θύμιζε περισσότερο κορίτσι.


«Μάλιστα αν κάποιος τον αποκαλούσε αγόρι τσαντιζόταν και έκλαιγε…» αναφέρει η μητέρα του Zach.

Ο Zach που έγινε Zachy εδώ κι ένα χρόνο ζει σαν κορίτσι. Τώρα μπορεί άφοβα και χωρίς τύψεις να φοράει ροζ ρούχα και να πιάνει τα μαλλιά του πλεξούδες.



Το συγκινητικό της υπόθεσης είναι ότι δημοτικό του Essex στο οποίο και πηγαίνει μετέτρεψαν τις τουαλέτες σε Unisex προκειμένου να στηρίξουν τον Zach. Επίσης οι δάσκαλοι εξήγησαν στους συμμαθητές του ότι ο Zach είναι πιο ευτυχισμένος σαν κορίτσι παρά σαν αγόρι.

Η μητέρα αν και σοκαρισμένη τονίζει ότι αυτό που προέχει για εκείνη είναι το παιδί της να είναι χαρούμενο και να αισθάνεται άνετα με τον εαυτό του.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο παιδικός καρκίνος θεραπεύεται



Χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Τρία στα τέσσερα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μπορούν να θεραπευθούν, αρκεί να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Το μήνυμα αυτό σε συνδυασμό με την αξία του εθελοντισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι στον κόσμο, κάθε χρόνο, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσούν 280 – 300 παιδιά. Το 70% από αυτά με εξειδικευμένη θεραπεία κερδίζει τη μάχη για ζωή.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν σήμερα ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Διευθύντρια του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ κ. Ευαγγελία Λαγκώνα, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στα παιδιά και της σωστής αντιμετώπισής του από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, η ίαση. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του παιδιάτρου- ογκολόγου, τόσο στο έργο της συνολικής υποστήριξης όσο και της στήριξης της οικογένειας. Τέλος, εξήρε το έργο της «ΦΛΟΓΑΣ», που βασιζόμενη στην εθελοντική προσφορά των μελών της και την υποστήριξη των ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων μας, αγωνίζεται για την καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών με καρκίνο, αγκαλιάζοντας τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και ολόκληρη την οικογένεια.

Μιλώντας για την αξία του εθελοντισμού η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ» κα Μαρία Τρυφωνίδη, επεσήμανε ότι «Ο εθελοντισμός είναι στάση και φιλοσοφία ζωής, ένα εργαλείο για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, με ισότιμα οφέλη τόσο γι αυτόν που προσφέρει όσο και γι αυτόν που δέχεται την προσφορά. Η «ΦΛΟΓΑ» είναι μια ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει ο εθελοντισμός. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, σταθεροί στους αρχικούς μας στόχους, έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό έργο για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των παιδιών μας, και το οφείλουμε στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον που αγκάλιασε την προσπάθειά μας.»

Η Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Π.Α. Κυριακού κα Ελένη Βασιλάτου-Κοσμίδη υπογράμμισε ότι «Ο καρκίνος στο παιδί είναι σπάνια νόσος που αποτελεί < 1% των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο. Είναι μια σπάνια νόσος που κάθε χρόνο προσβάλλει 14 παιδιά ανά 100.000 παιδιά < 15 χρόνων και 20 εφήβους ανά 100.000 εφήβους ηλικίας 15-19 χρόνων. Η νόσος δεν μπορεί να προληφθεί με πληθυσμιακούς ελέγχους και οδηγίες, γι αυτό η προσπάθεια κατευθύνεται στην έγκαιρη διάγνωση. Παρά την σπανιότητα, ευθύνεται για το 10% των θανάτων των παιδιών μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους αλλά γενικά τρία από τα τέσσερα παιδιά που νοσούν, θεραπεύονται».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιορισμοί στις τρίμηνες συνταγές του ΕΟΠΥΥ




Μόνον από γιατρούς της ειδικότητας που αφορά το φάρμακο, θα είναι οι τρίμηνες συνταγές για τους χρονίως πάσχοντες στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Μέχρι σήμερα, ίσχυαν μηνιαίες συνταγές ή δίμηνες υπό προϋποθέσεις. Με απόφαση του υπουργού Υγείας, παρατάθηκε ο χρόνος στους τρεις μήνες, προκειμένου να αποφεύγεται η συχνή προσέλευση των ασφαλισμένων στο γιατρό για απλή επανάληψη συνταγών.

Με εγκύκλιο του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Κυριάκου Σουλιώτη, προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης των τρίμηνων συνταγών ως εξής:

Η ηλεκτρονική ή χειρόγραφη 'επαναλαμβανόμενη συνταγή' χορηγείται από ειδικευμένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Αφορά μόνον παθήσεις της ειδικότητάς τους και θα χορηγείται στους ασφαλισμένους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή.

Οι αγροτικοί γιατροί έχουν δυνατότητα να συνταγογραφούν για χρονίως πάσχοντες, μόνο βάσει γνωμάτευσης του γιατρού ειδικότητας.

Η γνωμάτευση ισχύει για όσο χρόνο έχει καθορίσει ο γιατρός ειδικότητας και πάντως όχι πέραν της διετίας από την έκδοσή της. Η διάρκεια θεραπείας σε κάθε φύλλο επαναλαμβανόμενης συνταγής είναι έως 30 μέρες.

Ειδική διατροφή


Στο μεταξύ, η αποζημίωση προϊόντων ειδικής διατροφής μπορεί να γίνει στον ΕΟΠΥΥ κατ΄ αντιστοιχία με το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, με προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή απόδειξης λιανικής πώλησης και των λοιπών δικαιολογητικών.

Οι ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονται με ΚΑΠΗ και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν δυνατότητα έκδοσης μόνον ηλεκτρονικών συνταγών για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οι επισκέψεις, όμως, δεν χρεώνονται στον Οργανισμό.



Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστό το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο



«Καταστροφική η πολιτική που η κυβέρνηση ασκεί στην υγεία», λένε οι γιατροί.

Εκτός μάχης και η Παθολογική Κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου στη Πτολεμαΐδα έπειτα από απόφαση της διοίκησης. Οι ασθενείς θα ταξιδεύουν μέχρι το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης ακόμη και αν πρόκειται για επείγοντα περιστατικά.

Όπως έκανε γνωστό η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας:

«Η Διοίκηση της ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας αντιμετώπισαν με τη γνωστή απάθεια το ζήτημα, μέχρι που προχτεσινή ανακοίνωση της Διοίκησης των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαϊδας ομολογεί το έγκλημα που συντελέστηκε: από τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου έως και 29 Φεβρουαρίου θα εφημερεύει για τα επείγοντα παθολογικά περιστατικά μόνον το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, ενώ το Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας βάζει λουκέτο. Πρόκειται για ένα μόνον από τα δεκάδες κραυγαλέα δείγματα της καταστροφικής πολιτικής που η κυβέρνηση ασκεί στην υγεία κατ' εντολή της τρόικας, με τον κ. Λοβέρδο να επιχαίρει κάθε φορά που κλείνει μια Κλινική ή ένα Νοσοκομείο.

Είναι προφανές πως οδηγούν τον ελληνικό λαό σε γενοκτονία. Μάλιστα με το σχέδιο νόμου που εισάγει ο κ. Λοβέρδος στη Βουλή θα κλείσει δια μιας 50 Νοσοκομεία στη χώρα!

Πολίτες, συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς οφείλουν άμεσα να πάρουν την υπόθεση της υγείας στα χέρια τους, ώστε να περισώσουν από το οριστικό κλείσιμο Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, δομές από τις οποίες εξαρτάται ευθέως η επιβίωση του ελληνικού πληθυσμού».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάστιγα το αλκοόλ στη Βρετανία



Εκτιμάται ότι 200 χιλ. άνθρωποι θα χάζουν τη ζωή τους την επόμενη 20ετία
.
Διακόσιες δέκα χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους στην Αγγλία και την Ουαλία εξαιτίας του αλκοόλ την επόμενη εικοσαετία, σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Μάλιστα, το ένα τρίτο των θανάτων αυτών θα οφείλεται μόνο σε κίρρωση και άλλες ασθένειες του ήπατος.

Οι υπόλοιποι θάνατοι που συνδέονται με το αλκοόλ θα οφείλονται σε ατυχήματα, βία και αυτοκτονίες ή σε χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση, τα εγκεφαλικά, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο υγιή τα μωρά που τρώνε με τα... χέρια!



Διατηρούνται στο σωστό βάρος τα νήπια που τρέφονται μόνα τους.

Τα βρέφη και νήπια που «διαχειρίζονται» μόνα τους το φαγητό τους, τρώγοντας με τα χέρια, έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να τρέφονται υγιεινά όταν μεγαλώσουν και να διατηρούνται στο σωστό βάρος, δείχνει μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal.

Πρόκειται για μια περιορισμένη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 155 παιδιά ηλικίας 20 μηνών ως έξι ετών, με βάση ένα ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι γονείς τους.

Ενενήντα δύο από τα παιδιά έτρωγαν με τη μέθοδο που ονομάζεται «baby led weaning», που σημαίνει ότι τα παιδιά τρώνε μόνα τους μικρά κομμάτια στερεάς τροφής σε μαλακή μορφή. Τα υπόλοιπα 63 έτρωγαν με την παραδοσιακή μέθοδο: αλεσμένη τροφή που τους την έδιναν με το κουτάλι.

Οι ερευνητές από τη Σχολή της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ έδειξαν ότι οι υδρογονάνθρακες, ήταν το φαγητό που προτίμησαν τα παιδιά τα οποία ανακάλυπταν τις τροφές με τα δάκτυλά τους, ενώ εκείνα που τα τάιζαν με το κουταλάκι προτίμησαν τα προϊόντα με ζάχαρη. Αυτό συνέβαινε αν και τα βρέφη και νήπια της δεύτερης ομάδας έτρωγαν υδρογονάνθρακες, πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά που χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να φάνε, ευαισθητοποιούνται γρηγορότερα σχετικά με τις τροφές και μαθαίνουν την υφή κάθε τροφής, αντίθετα με τα παιδιά που τρώνε αλεσμένα φαγητά.

Στην ομάδα των παιδιών που τα ταΐζουν οι γονείς, αρκετά ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αντίθετα με τα παιδιά της άλλης ομάδας. Αυτή η διαφορά δεν σχετίζεται με το βάρος που είχαν τα παιδιά όταν γεννήθηκαν, ούτε με το βάρος των γονιών ή διάφορους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες.

«Από την έρευνά μας προκύπτει πως η μέθοδος "baby led weaning" έχει θετικό αντίκτυπο στις προτιμήσεις των παιδιών σχετικά με την τροφή τους, οι οποίες αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής διατροφής», επισημαίνουν οι επιστήμονες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νανορομπότ εναντίον του καρκίνου



Mπορεί να επιτεθεί και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.
Η μάχη του ανθρώπου ενάντια στην επάρατη νόσο ήταν πάντοτε άνιση. Ακόμη και όταν κατάφερνε με φάρμακα ή άλλα μέσα να την πολεμήσει, οι παρενέργειες ήταν πάντοτε σημαντικές.

Τη λύση στο πρόβλημα ελπίζουν ότι θα δώσουν ερευνητές του Χάρβαρντ. Με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας δημιούργησαν ένα μικροσκοπικό ρομπότ από DNA. Βασικό του χαρακτηριστικό ότι μπορεί να επιτεθεί και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς όμως να βλάψει τα υγιή.

Το νανορομπότ έχει τη μορφή ανοικτού βαρελιού, διαμέτρου 35 νανομέτρων ενώ τα δύο άκρα του είναι κλεισμένο από δύο τμήματα DNA τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν τις καρκινικές πρωτεΐνες στην επιφάνεια των κυττάρων-στόχων και να προσδεθούν σε αυτές.

Όταν έρθει σε επαφή με τα καρκινικά κύτταρα το ρομπότ απελευθερώνει ειδικά μόρια αντισωμάτων με εντολές οι οποίες ενεργοποιούν τη διαδικασία αυτοκαταστροφής των κυττάρων.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα και κανονικά ενεργοποιείται σε ασθενή ή γερασμένα κύτταρα. Το νανορομπότ όμως καταφέρνει να το ενεργοποιήσει ακόμη στα καρκινικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφουν στα ψυχιατρεία λόγω... οικονομικής κρίσης



Μέσα σε ένα τρίμηνο οι εισαγωγές ψυχικά πασχόντων αυξήθηκαν κατά 566.

Η οικονομική κρίση έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στα προγράμματα ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα σε αυτό της αποασυλοποίησης, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί ψυχικά ασθενείς που είχαν φύγει από τα ψυχιατρικά ιδρύματα όπου νοσηλεύονταν στο πλαίσιο αποϊδρυματοποίησής τους και φιλοξενούνταν σε άλλες δομές (διαμερίσματα, ξενώνες), επιστρέφουν στα ψυχιατρεία.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Θ. Χαμογεωργάκης, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δρομοκαϊτειο», στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ενωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδος, «οι εισαγωγές ψυχικά πασχόντων αυξάνονται αλματωδώς».

Μέσα σε ένα τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 566, από 1400 έφτασαν τις 1966 και οι μισές από αυτές ήταν επανεισαγωγές. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Χαμογεωργάκη δείχνει την παντελή έλλειψη πρόληψης και όπως επισήμανε, η ανακύκλωση των ασθενών που παρατηρείται θα πρέπει να προβληματίσει το υπουργείο Υγείας.

Κατά την ομιλία του ο Δ. Σαραντίδης, ψυχίατρος στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας της ΜΚΟ «Κλίμακα» έθεσε ένα άλλο σοβαρό θέμα συνδέοντας την έλλειψη στέγης με ψυχικές διαταραχές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για διόγκωση του κοινωνικού προβλήματος των αστέγων.
«Η απειλούμενη συρρίκνωση των κοινωνικών δομών θα αυξήσει τους αστέγους, καθώς στους ήδη υπάρχοντες θα προστεθούν και οι ψυχικά ασθενείς», υπογράμμισε ο κ. Σαραντίδης.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υπάρχει ανεπάρκεια πόρων, έλλειψη ρευστότητας και απαγόρευση προσλήψεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε σήμερα να ιδρύσουμε νέες δομές γι αυτό θα πρέπει να διαφυλάξουμε τη λειτουργία των υπαρχόντων, είπε από την πλευρά της η Στ. Κατσικάρου διευθύντρια της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Η κ. Κατσικάρου έκανε μια αναδρομή στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι έως σήμερα έχουν αναπτυχθεί 400 Μονάδες Ψυχικής Υγείας στο Δημόσιο Σύστημα και 200 έχουν αναπτύξει Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Αλλά δυστυχώς είπε, δεν μπορούμε να αποδείξουμε τα οφέλη του προγράμματος αποασυλοποίησης, καθώς και με ευθύνη των ψυχιάτρων δεν έχουν καταγραφεί τα κέρδη της προσπάθειας.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα έχει πολύ δρόμο, είπε η κ. Κατσικάρη και πρόσθεσε ότι ακόμη και μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις, (μέσω ΕΣΠΑ), «καθώς» όπως συμπλήρωσε ο κ. Χαμογεωργάκης, «παραμένει αναλλοίωτο το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο».



Διαβάστε περισσότερα...

Επιδημία λέπρας σε Κίνα και Φιλιππίνες



Ο ΠΟΥ θεωρούσε ότι η ασθένεια είχε εκλείψει.

Η λέπρα εξακολουθεί να πλήττει περισσότερους από 5.000 νέους ασθενείς κάθε χρόνο στις χώρες του Δυτικού Ειρηνικού, αν και θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι έχει εκλείψει στην περιοχή από το 1991.

Όπως είπε ο Σιν Γιανγκ-Σου, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, οι διοικούντες, οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας και οι πολίτες δεν θα πρέπει να παραπλανώνται θεωρώντας ότι η νόσος έχει εξαλειφθεί πλήρως, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν να την καταπολεμούν.

Η παρουσία της λέπρας έχει μειωθεί κατά 90% από το 1991 και στην περιοχή σημειώθηκαν μόνο 0,05 κρούσματα υπό θεραπεία ανά 10.000 κατοίκους το 2010, αρκετά λιγότερα από το όριο του 1 ανά 10.000 που χρησιμοποιεί ο ΠΟΥ για να ορίσει την εξάλειψη.

Ωστόσο, με συνολικό πληθυσμό περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων σε 37 χώρες, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 8.400 ανθρώπους.

Τρεις χώρες στην περιοχή, η Μικρονησία, το Κιριμπάτι και οι Νήσοι Μάρσαλ, απέτυχαν να ικανοποιήσουν τον ορισμό για την εξάλειψη της λέπρας, δήλωσε ο Σιν στη διάρκεια τριήμερης συνάντησης των διευθυντών των εθνικών προγραμμάτων για τον έλεγχο της λέπρας, στη Μανίλα.

Τα δύο τρίτα των νέων κρουσμάτων σημειώθηκαν στις Φιλιππίνες και την Κίνα, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι Αρχές να πείσουν τον κόσμο για την αξία τόσο της πρόληψης όσο και για την ασφάλεια των δωρεάν φαρμάκων που παρέχονται.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεχάστε την ανδρική στειρότητα



Μια μέθοδος που υπόσχεται... μωρά.

Λύση στην ανδρική στειρότητα πιστεύουν ότι θα δώσουν σύντομα Αμερικανοί επιστήμονες στην Καλιφόρνια, οι οποίοι αναπτύσσουν τεχνητό όρχι που θα παράγει σπέρμα. Ομάδα επιστημόνων στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον δρα Πολ Τέρεκ, προχωρά στην ανάπτυξη μιας «βιολογικής μηχανής παραγωγής σπέρματος», έχοντας λάβει πρόσφατα μια σημαντική χρηματοδότηση.

Οπως περιγράφουν, πρόκειται για μια «συσκευή» με σχήμα κυλινδρικού σάκου, που θα έχει μήκος μερικών εκατοστών, δεν θα εφάπτεται στο σώμα, ενώ θα αντικαθίσταται ύστερα από κάθε κύκλο σπερματικής παραγωγής, που διαρκεί 70 ημέρες.

Για να δημιουργήσουν τον τεχνητό όρχι οι επιστήμονες πρέπει να σχεδιάσουν μια τεχνική ανάπτυξης ανθρώπινων σπερματικών κυττάρων, κάτι που προσπαθούν να πετύχουν με τη χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, που θα έχουν «ενισχύσει» με γονίδια, ώστε να μετατραπούν σε κύτταρα αναπαραγωγής.

Αυτόν τον καιρό η επιστημονική ομάδα του δρα Τέρεκ εργάζεται για τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου, εκτιμώντας ότι θα τελειοποιήσει τη μέθοδο σε πέντε με επτά χρόνια. Ωστόσο ο δρ Τέρεκ διευκρινίζει ότι αυτό που αναπτύσσει με τους συνεργάτες του δεν έχει καμία σχέση με τα προσθετικά που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν χάσει τον έναν όρχι, καθώς αυτά δεν παράγουν σπέρμα.

Κατά καιρούς έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες για την ανάπτυξη σπερματικών κυττάρων σε εργαστηριακές συνθήκες, όμως ολοκληρώθηκαν μόνο κατά 75%, καθώς έλειπε το περιβάλλον που υπάρχει στους φυσικούς όρχεις.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σωστό πλύσιμο των χεριών «ασπίδα» για τις ιώσεις



Ποια μικρόβια «φιλοξενούν» τα χέρια μας.

Ο χειμώνας είναι η εποχή που κάνουν την εμφάνισή τους πολλών ειδών ιώσεις και κρυολογήματα. Οι εποχικές αυτές παθήσεις συνήθως εξαπλώνονται μέσω σωματιδίων που αιωρούνται στον αέρα και μπορεί να εξαπλωθούν με το βήχα και το φτέρνισμα. Αυτά τα σωματίδια είτε τα εισπνέουμε άμεσα, σε περίπτωση στενής επαφής, είτε μεταφέρονται από τα χέρια μας στις επιφάνειες και μεταδίδονται περαιτέρω. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών που έχει διεξάγει το Συμβούλιο Υγιεινής (Hygiene Council) με την υποστήριξη γνωστού απολυμαντικού, αποδεικνύεται ότι σημαντικοί παράγοντες στην εξάλειψη των εποχικών παθήσεων είναι το συστηματικό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικού χεριών.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Υγιεινής, από τα μέσα του 20ου αιώνα η σημασία της βασικής υγιεινής στη δημόσια υγεία έχει μειωθεί σημαντικά κυρίως λόγω της ανάπτυξης των εμβολίων και των αντιβιοτικών. Αυτή η μειωμένη σημασία που δίνουμε στην υγιεινή είναι υπεύθυνη για την αύξηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζονται λοιμώδεις νόσοι που παρατηρήθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Το σπίτι και άλλοι εσωτερικοί χώροι είναι το πρωταρχικό σημείο μεταφοράς των δυνητικά επιβλαβών μικροβίων, καθώς προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες για την επιβίωσή τους. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι σε αυτούς τους χώρους περνάμε τουλάχιστον το 50% της ζωής μας.

Παράλληλα, τα χέρια είναι η κύρια πηγή μετάδοσης των παθογόνων μικροβίων που προκαλούν δερματικές, αναπνευστικές αλλά και γαστρεντερικές λοιμώξεις. Το συστηματικό πλύσιμο των χεριών για 15-60 δευτερόλεπτα είναι απαραίτητο για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων. Ωστόσο, επειδή αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό, θα πρέπει να γίνεται χρήση απολυμαντικού. Σήμερα, τα απολυμαντικά που έχουν βάση το οινόπνευμα έχουν ευρέως υιοθετηθεί ενώ θεωρούνται πιο αποτελεσματικά αυτά που περιέχουν αλκοόλ σε συγκέντρωση 60-95%.


Πηγή:
http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόκκινα χείλη βαμμένα με... μόλυβδο



Συνεχίζεται η διαμάχη για το ποια ποσότητα είναι ασφαλής.

Κραγιόν τα οποία δυνητικά μπορούν να σκοτώσουν... αφού περιέχουν μολύβδο, εντόπισε πρόσφατη ανάλυση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων.

Τα 400 κραγιόν που εντοπίστηκαν πυροδότησαν εκ νέου τη διαμάχη των υγειονομικών αρχών για το πόσος μόλυβδος είναι ασφαλής στα καλλυντικά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, η καταναλωτική ένωση Campaign for Safe Cosmetics πιέζει εδώ και χρόνια την αμερικανική κυβέρνηση να θέσει όρια για τον μόλυβδο στα κραγιόν.

Η FDA προς το παρόν δεν το έχει κάνει, υποστηρίζοντας πως οι ποσότητες που ανιχνεύονται σε διάφορους ελέγχους που πραγματοποιεί, δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

Όμως η καταναλωτική ένωση, σε επιστολή που απέστειλε στην FDA στις αρχές του μήνα, κατηγορεί την Υπηρεσία ότι οι ισχυρισμοί της δεν έχουν επιστημονική βάση και πρέπει να λάβει μέτρα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...