Μέσα σε ένα τρίμηνο οι εισαγωγές ψυχικά πασχόντων αυξήθηκαν κατά 566.
Η οικονομική κρίση έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στα προγράμματα ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα σε αυτό της αποασυλοποίησης, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί ψυχικά ασθενείς που είχαν φύγει από τα ψυχιατρικά ιδρύματα όπου νοσηλεύονταν στο πλαίσιο αποϊδρυματοποίησής τους και φιλοξενούνταν σε άλλες δομές (διαμερίσματα, ξενώνες), επιστρέφουν στα ψυχιατρεία.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Θ. Χαμογεωργάκης, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δρομοκαϊτειο», στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ενωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδος, «οι εισαγωγές ψυχικά πασχόντων αυξάνονται αλματωδώς».
Μέσα σε ένα τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 566, από 1400 έφτασαν τις 1966 και οι μισές από αυτές ήταν επανεισαγωγές. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Χαμογεωργάκη δείχνει την παντελή έλλειψη πρόληψης και όπως επισήμανε, η ανακύκλωση των ασθενών που παρατηρείται θα πρέπει να προβληματίσει το υπουργείο Υγείας.
Κατά την ομιλία του ο Δ. Σαραντίδης, ψυχίατρος στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας της ΜΚΟ «Κλίμακα» έθεσε ένα άλλο σοβαρό θέμα συνδέοντας την έλλειψη στέγης με ψυχικές διαταραχές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για διόγκωση του κοινωνικού προβλήματος των αστέγων.
«Η απειλούμενη συρρίκνωση των κοινωνικών δομών θα αυξήσει τους αστέγους, καθώς στους ήδη υπάρχοντες θα προστεθούν και οι ψυχικά ασθενείς», υπογράμμισε ο κ. Σαραντίδης.
Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υπάρχει ανεπάρκεια πόρων, έλλειψη ρευστότητας και απαγόρευση προσλήψεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε σήμερα να ιδρύσουμε νέες δομές γι αυτό θα πρέπει να διαφυλάξουμε τη λειτουργία των υπαρχόντων, είπε από την πλευρά της η Στ. Κατσικάρου διευθύντρια της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας.
Η κ. Κατσικάρου έκανε μια αναδρομή στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι έως σήμερα έχουν αναπτυχθεί 400 Μονάδες Ψυχικής Υγείας στο Δημόσιο Σύστημα και 200 έχουν αναπτύξει Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Αλλά δυστυχώς είπε, δεν μπορούμε να αποδείξουμε τα οφέλη του προγράμματος αποασυλοποίησης, καθώς και με ευθύνη των ψυχιάτρων δεν έχουν καταγραφεί τα κέρδη της προσπάθειας.
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα έχει πολύ δρόμο, είπε η κ. Κατσικάρη και πρόσθεσε ότι ακόμη και μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις, (μέσω ΕΣΠΑ), «καθώς» όπως συμπλήρωσε ο κ. Χαμογεωργάκης, «παραμένει αναλλοίωτο το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.