Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Τι προσφέρουν τα αυγά στο πρωινό



Οι πρωτεΐνες τους περιέχουν τα 9 ουσιώδη αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός
.
Το αυγό αποτελεί τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου.

Ένα μέτριο αυγό (περίπου 60γρ.) περιέχει 7 γρ. πρωτεΐνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχεται στο ασπράδι, και παρέχει κατά μέσο όρο 70-80 θερμίδες. Η πρωτεΐνη του αυγού περιέχει όλα τα 9 ουσιώδη απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και 2 αυγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100γρ. κρέατος ή ψαριού.

Η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι 7γρ. -τα περισσότερα από αυτά περιέχονται στο κρόκο και τα 2/3 των λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα. Η σύνθεση του αυγού σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Η χοληστερόλη που περιέχει ανέρχεται σε 190 γρ.

Ο μύθος που επικρατούσε παλαιότερα ότι το αυγό αυξάνει την χοληστερόλη έχει καταρριφθεί, αφού σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει πλήθος μελετών εδώ και μια δεκαετία.

Το συμπέρασμα αυτών των μελετών είναι ότι η κατανάλωση αυγών ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αφού η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Φάνηκε δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει την χοληστερόλη και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερόλη των τροφών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης. Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο συστατικό των λιπών που παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια στην χολίνη, ίχνη της οποίας βρίσκονται σε διάφορες τροφές.

Το σώμα μας μπορεί να συνθέσει και από μόνο του τη χολίνη, αλλά η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί και πρέπει να τη συμπληρώνουμε από τροφές. Το ξεκίνημα της ημέρας με ένα αυγό, μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί κορεσμό και να βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, όπως υποδεικνύουν έρευνες.

Σε μελέτη, συμμετείχαν 160 υγιείς εθελοντές που βρίσκονταν σε υποθερμιδική δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα οι συμμετέχοντες έτρωγαν 2 αυγά στο πρωινό τους για 5 μέρες μέσα στην εβδομάδα, ενώ αυτοί της δεύτερης ομάδας έτρωγαν 1 ψωμάκι (bagel). Και τα δύο πρωινά περιείχαν τον ίδιο ακριβώς αριθμό θερμίδων.

Τελικά, οι εθελοντές της πρώτης ομάδας, που έτρωγαν αυγά, έχασαν το διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με τους άλλους και σημειώθηκε κατά 83% μεγαλύτερη μείωση στην περιφέρεια της μέσης τους και μεγαλύτερη βελτίωση στα επίπεδα ενέργειας.

Εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, της «καλής» (HDL) και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης παρέμεινα τα ίδια και στις δυο ομάδες.

Όπως έδειξαν και άλλες μελέτες, τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης (που διεγείρει το αίσθημα της πείνας), ήταν σημαντικά υψηλότερα στα άτομα που κατανάλωναν πρωινό με υδατάνθρακες. Παρατηρήθηκε, ότι η κατανάλωση αυγών το πρωί βοηθά στη μείωση κατανάλωσης θερμίδων έως και κατά 18% ημερησίως.

Οι εθελοντές, που το πρωινό τους βασιζόταν στην πρωτεΐνη των αυγών κατανάλωσαν 112 λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό, σε σύγκριση με όσους είχαν φάει πρωινό με πολλούς υδατάνθρακες και στο τέλος της ημέρας είχαν καταναλώσει περίπου 400 θερμίδες λιγότερες.

Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το αυξημένο αίσθημα κορεσμού της πείνας και η ενέργεια που προσφέρουν τα αυγά στον οργανισμό, βοηθάει όσους κάνουν δίαιτα να συμμορφώνονται καλύτερα στο πρόγραμμα που ακολουθούν.

Η πρωτεΐνη των αυγών μπορεί να είναι καλύτερη στο να οδηγεί σε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι την πείνα και την κατανάλωση φαγητού στα επόμενα γεύματα. Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές δημιουργούν αίσθηση πληρότητας του στομάχου για περισσότερο χρόνο, μειώνοντας την επιθυμία για κατανάλωση επιπλέον τροφής.

Για ανθρώπους που θέλουν να χάσουν λίγα κιλά, η αλλαγή του είδους της πρωτεΐνης στη διατροφή, παρά η ποσότητά της είναι μια ιδέα, που οι ερευνητές πιστεύουν ότι αξίζει περισσότερη έρευνα ως στρατηγική απώλειας βάρους.

Επειδή κάτι είναι καλό για την υγεία μας δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερο τρώμε, τόσο το καλύτερο. Δύο αυγά την ημέρα μερικές μέρες την εβδομάδα είναι ασφαλής και υγιής ποσότητα για τα περισσότερα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ισχύσει ότι ένα αυγό την ημέρα μπορεί άνετα να αποτελέσει τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής για τους υγιείς ενήλικους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ιατρικές επισκέψεις σε παιδιά που το έχουν ανάγκη



Δέκα χρόνια προσφοράς από τους Γιατρούς του Κόσμου.

Oι Γιατροί του Κόσμου με την υποστήριξη της Vodafone, συνεχίζουν την υλοποίηση προγράμματος δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και περίθαλψης παιδιών που το έχουν ανάγκη και εντείνουν τη δράση της Κινητής Παιδιατρικής Μονάδας με περισσότερες επισκέψεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, η Κινητή Παιδιατρική Μονάδα θα βρεθεί κοντά στα παιδιά, που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους και θα παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες:

• δωρεάν παιδιατρική περίθαλψη, διαγνωστικό έλεγχο, οδοντιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση
• δωρεάν φαρμακευτική αγωγή με την παροχή βασικών παιδιατρικών φαρμάκων
• προληπτική φροντίδα και αγωγή υγείας
• εμβολιαστική κάλυψη

Για 10η χρονιά, οι Γιατροί του Κόσμου με την υποστήριξη της Vodafone προσφέρουν δωρεάν παιδιατρική, οδοντιατρική περίθαλψη και εμβολιαστική κάλυψη σε ακόμα περισσότερα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Μέσω της Κινητής Παιδιατρικής Μονάδας, έως σήμερα, περισσότερα από 48.000 παιδιά ηλικίας 4-12 ετών έχουν δεχτεί τη φροντίδα και την περίθαλψη που χρειάζονταν σε 30 νησιά και 45 Νομούς της Ελλάδας.

H πολυετής αυτή προσπάθεια της Vodafone και των Γιατρών του Κόσμου, ενισχύεται με τη συμμετοχή του ΣΚΑΪ, για τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί σε 15 επιλεγμένους Δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με σκοπό ακόμα περισσότερα παιδιά να ενημερωθούν και να λάβουν τη φροντίδα της Κινητής Μονάδας. Το πρόγραμμα των 3 πρώτων επισκέψεων έχει διαμορφωθεί ως εξής: 22 και 23 Σεπτεμβρίου στη Νίκαια, 29 και 30 Σεπτεμβρίου στο Ίλιον, 6 και 7 Οκτωβρίου στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (Θεσ/νίκης).


Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Στηρίζει τον ΣΟΨΥ η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία



Η ομοσπονδία θα αντιδράσει αν καθυστερήσει η δημιουργία Κέντρου Ημέρας για τους ψυχικά πάσχοντες.

«Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων στηρίζει το μέλος της ΣΟΨΥ Πάτρας και το σημαντικό έργο που επιτελεί στην τοπική κοινωνία της Πάτρας»

Οι Φορείς και οι Δομές Ψυχικής Υγείας αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνικής Φροντίδας. Σκοπός τους είναι η πρόληψη και η θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, η συμβολή στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά πασχόντων , η ψυχοκοινωνική μέριμνα και η συμβουλευτική παρέμβαση στην κοινότητα.

Κατόπιν της θετικής αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου ΣΟΨΥ Πάτρας για την άρση αναστολής λειτουργίας του , ο Σύλλογος συνεχίζει τις δράσεις του τις οποίες προσφέρει στην πατρινή κοινωνία για την ευαισθητοποίηση του κόσμου όσο αφορά στην ψυχική υγεία και το στίγμα που τον συνοδεύει καθώς και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Σημαντικές οι δράσεις του Συλλόγου στον χώρο των ψυχικά πασχόντων με ποικίλους τρόπους

Σημαντικότατη κρίνεται η Δημιουργία Κέντρου Ημέρας για ψυχικά πάσχοντες, το οποίο εντάχθηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά εκκρεμεί η δημόσια προκήρυξη η οποία διενεργείται από τον Δήμο Πατρέων.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων θεωρεί πως σε μία εποχή που αυξάνονται τα προβλήματα σε ατομικό , οικογενειακό και ευρύτερο επίπεδο ο Δήμος Πατρέων πρέπει να είναι αρωγός στο κοινωνικό έργο του Συλλόγου δείχνοντας την ευαισθησία και δημιουργώντας ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο μέσα στην πόλη με κύριο σκοπό την φροντίδα στον άνθρωπο. Ταυτόχρονα η Ομοσπονδία έχει αποφασίσει να σταθεί «απέναντι» σε οποιονδήποτε προσπαθήσει -καθυστερήσει την δημιουργία Κέντρου Ημέρας για ψυχικά πάσχοντες στην πόλη της Πάτρας και να αμφισβητήσει το σημαντικό έργο που επιτελεί το ΣΟΨΥ Πάτρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη της Περιφέρειας στις ευπαθείς ομάδες



Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την λειτουργία Κέντρου Στήριξης στα Κελιά του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Τα κοινωνικά θέματα και η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην δύσκολη συγκυρία που περνά ο τόπος αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης, είπε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης στήριξης ατόμων με αναπηρία που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την υπογραφή της σύμβασης που έχει στόχο την προστασία των παιδιών προσχολικής αγωγής με αυτισμό και την λειτουργία του «Κέντρου Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία » στον οικισμό Κελιά του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Την σύμβαση συνυπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Ρούσσος Κυπριωτάκης, και ο πρόεδρος του «Κέντρου Ειδικών Παιδιών Ζωοδόχος Πηγή» Μάριος Φερετζάκης, παρόντος του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη.

Το «Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία» θα λειτουργήσει σε ένα κτίριο 1.000 τ.μ. που μέχρι σήμερα παρέμενε αναξιοποίητο και έχει κατασκευαστεί με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από την υπογραφή της σημερινής σύμβασης πηγάζει ένα σημαντικό μήνυμα ότι «μόνο όταν υπάρχει θέληση, βούληση, και συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας των δήμων και των φορέων, μπορούμε να επιτυγχάνουμε τον επιθυμητό στόχο».

Όπως υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, η Περιφέρεια Κρήτης, σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, δίνει προτεραιότητα στα κοινωνικά θέματα, και είναι πάντα δίπλα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Ρούσσος Κυπριωτάκης αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, είπε ότι «μετά από μια ουσιαστική συνεργασία καταφέραμε να λειτουργήσει ένα αναξιοποίητο κτιριακό συγκρότημα προς όφελος των παιδιών».

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή» Μάριος Φερετζάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κρήτης για την λειτουργία του Κέντρου στο συγκεκριμένο κτίριο.

«Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό κέντρο σε όλη την χώρα που θα λειτουργήσει άμεσα προς όφελος των παιδιών με αυτισμό», είπε ο κ. Φερετζάκης.
Ειδικότερα το κέντρο στον οικισμό Κελιά θα λειτουργεί ως «Κέντρο μέριμνας, υποστήριξης και φροντίδας ευπαθών κοινωνικών ομάδων με την παροχή υπηρεσιών υγείας, στήριξης και αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία» και «Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά αυτιστικού τύπου και Κέντρο Υποστήριξης και Καθοδήγησης Οικογένειας», και πρόκειται να αναπτυχθούν οι εξής δράσεις:

-Μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων με την παροχή υπηρεσιών υγείας, στήριξης και αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία της Ανατολικής Κρήτης

-Υποστήριξη και καθοδήγηση οικογένειας ατόμων με αναπηρίες της Ανατολικής Κρήτης

-Πρώιμη παρέμβαση για παιδιά 2-6 ετών με διαταραχές αυτιστικού τύπου από όλη την Ανατολική Κρήτη

Σε επίπεδο οικονομικής στήριξης του Κέντρου, για την επόμενη τριετία εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση και από την Περιφέρεια Κρήτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες είναι κι αυτοί άνθρωποι…



Η έξωση από αυτό το περιβάλλον και η καθήλωσή τους στην ιδιωτική-οικογενειακή σφαίρα, το θλιβερό «παρκάρισμά» τους μπροστά στην οθόνη μιας τηλεόρασης και η κατά κανόνα εξάρτησή τους από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συνεπάγεται μια ακόμη επιβάρυνση στην πορεία της εξέλιξής τους...

Οι μεταμοντέρνες , μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πρακτικές σταδιακού «ξεφορτώματος» των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) από τον δημόσιο - προνοιακό χώρο δεν έχουν την εξόφθαλμη βαρβαρότητα των Ναζί, όμως σε τελική ανάλυση επιφέρουν ανάλογα δολοφονικά αποτελέσματα. Το «αύριο» αυτής της πορείας μπορεί εύκολα να το φανταστεί κανείς: Είναι η ιδιωτικοποίηση και ταυτόχρονα η αύξηση του κόστους των προνοιακών υπηρεσιών, είναι το άνοιγμα νέων πεδίων ανάπτυξης της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Κι από την άλλη πλευρά είναι ένα «Κωσταλέξι» μεγάλης κλίμακας - για να χρησιμοποιήσουμε την περίπτωση της Ελένης Καρυώτη από το Κωσταλέξι της Φθιώτιδας, που έζησε κλειδαμπαρωμένη από τους γονείς της επί 29 χρόνια: Δηλαδή ένας υποχρεωτικός εγκλεισμός - εγκλωβισμός των φτωχότερων ΑμεΑ σε οικογενειακές ή άλλες μικροεστίες είναι ο εσαεί αποκλεισμός τους από τη δυνατότητα να ανακάμψουν και να αναλάβουν μικρούς παραγωγικούς ρόλους, είναι ο περιορισμός των πρακτικών ανάπτυξης της προσωπικότητας και αυτοεξυπηρέτησής τους...

Πολλοί θεωρούν ότι η διακοπή της λειτουργίας Ιδρυμάτων όπως αυτή του Σικιαριδείου, που αναγγέλθηκε στο κατακαλόκαιρο με αιτιολογία τη μη χρηματοδότηση από το κράτος, ισοδυναμεί με μια απλή διακοπή μαθησιακής διαδικασίας. Πρόκειται για μεγάλο λάθος: Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, αλλά και άλλα ανάλογα (π.χ. Θεοτόκος) που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, συγκροτούν μικροκοινότητες ζωής και επιτελούν ουσιαστικές λειτουργίες για τα παιδιά και τους γονείς. Και τούτο γιατί τα ΑμεΑ μικρής ή μεγάλης ηλικίας αδυνατούν -μέσα στον άμεσο χωρικό περίγυρό τους- να διαμορφώσουν σχέσεις με άλλα άτομα ανάλογης ηλικίας ή να βρουν πρόσωπα με αντίστοιχες μειονεξίες, πράγμα που σημαίνει ότι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις που δημιουργούν στο ιδρυματικό περιβάλλον... Η έξωση από αυτό το περιβάλλον και η καθήλωσή τους στην ιδιωτική-οικογενειακή σφαίρα, το θλιβερό «παρκάρισμά» τους μπροστά στην οθόνη μιας τηλεόρασης και η κατά κανόνα εξάρτησή τους από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συνεπάγεται μια ακόμη επιβάρυνση στην πορεία της εξέλιξής τους...

Τον τελευταίο χρόνο, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα περιέκοψε δραστικά τα λειτουργικά κόστη του, αρχής γενομένης από τη διακοπή της λειτουργίας του παραρτήματος του Ελληνικού και τη μετακίνηση των παιδιών στο κεντρικό ίδρυμα, στο Μαρούσι. Ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού απολύθηκε -περίπου 23 άτομα-, ενώ ένα άλλο συνταξιοδοτήθηκε χωρίς επαναπροσλήψεις για την κάλυψη των κενών θέσεων. Το δυσμενές αποτέλεσμα εισπράχθηκε από όλη τη μικροκοινωνία του Σικιαριδείου - και ιδιαίτερα από τα παιδιά με τόπο κατοικίας την περιοχή του Ελληνικού: Που έπρεπε πλέον να υποβάλλονται σε χρονοβόρες και εξαιρετικά δυσανάλογες μετακινήσεις, σε σχέση με τον παιδαγωγικό χρόνο και τις άλλες υπηρεσίες που εισέπρατταν στο Μαρούσι...

Η τελευταία πράξη του προαναγγελθέντος θανάτου του «κεντρικού παραρτήματος» δημιούργησε πολλά ερωτηματικά σε γονείς, κηδεμόνες και εργαζόμενους: Ερωτηματικά για τον λόγο της λειτουργίας του Σικιαριδείου χωρίς πιστοποίηση -σε αντίθεση με ομοειδή ιδρύματα- πράγμα που θα του επέτρεπε την άντληση πόρων από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ). Ερωτηματικά όσον αφορά την ύπαρξη «ρευστών» πόρων στα ταμεία του Ιδρύματος, ως εκ της ίδιας της πράξης της δωρεοδοσίας. Και, τέλος, ερωτηματικά για τη λάου-λάου ιδιωτικοποίηση, που κυκλοφορεί στον «αέρα» και συνίσταται στη σταδιακή ανάληψη του κόστους διαφόρων υπηρεσιών από τους γονείς...



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Καληνύχτα σας! Να χαμογελάτε!»



«Ας ζήσουμε κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία. Γιατί αυτό είναι ζωή....», είχε γραψει ο Αποστόλης.

«Καληνύχτα σας! Να χαμογελάτε!». Μία μέρα πριν είχε γράψει αυτό το μήνυμα στο twitter του αυτό ο Αποστόλης.

Την επομένη και συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου, ήρθε στην οδυνηρή πραγματικότητα. «1 Μπάνιο, 2 Πόνος, 3 Ευχαριστώ τα παιδιά για την επιμονή και εμψύχωση», ήταν η ανάρτησή του.
Ο Αποστόλης πονούσε καιρό και ζητούσε κουράγιο, στήριξη και δύναμη από τους διαδικτυακούς του φίλους.

Προσποιούταν καμιά φορά για να ξεχαστεί όμως, δεν μπορούσε να ξεχάσει…

Ήξερε ότι κάποια στιγμή δεν θα άντεχε, αν και είχε μάθει- για καιρό- να ξεγλιστράει από το θάνατο. Και μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου που έκλεισε μια για πάντα τα μάτια του, το είχε καταφέρει αρκετές φορές…

Μόνη του έννοια, η αγαπημένη του Μαρία. Ο moloch82, όπως ήταν το ιντερνετικό του παρατσούκλι, ή Αποστόλης Γκανάς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν δυνατός ακόμα και όταν ήταν αδύναμος.

Πάλεψε με τον καρκίνο, πάλευε καθημερινά αλλά δεν… νίκησε. Η δύναμή του όμως και το κουράγιο που έδινε, πέρασαν στις καρδιές των φίλων του (και όχι μόνο) στο Διαδίκτυο.




Ο Τόλης, όπως τον φώναζαν οι φίλοι του, έδωσε το παράδειγμα. Αγαπούσε τη ζωή. Αγαπούσε όμως και τη Μαρία. Την κοπέλα του. Εκείνη τον στήριζε σε όλες τις δύσκολες στιγμές του.

Η επιθυμία του

Η αγάπη του για τη Μαρία να γίνει hastag στο twitter, με τον τίτλο #TolisLovedMaria. Αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία. Και πολλοί του την ικανοποίησαν.

«Απόψε, θέλω δείπνο στη βεράντα, οι δυο μας. Ξέγνοιαστα. Σαν τις διακοπές που δεν μπορώ να σε πάω και ποτέ δεν γκρίνιαξες γι' αυτό». Ένα από τα μηνύματά του στο twitter με αποδέκτη τη σύντροφό του που την είχε δίπλα του από το σχολείο.

Ο Αποστόλης έδωσε το μήνυμα. «Ας ζήσουμε κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία. Γιατί αυτό είναι ζωή....», είχε πει και… έσβησε.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτή ανακύκλωσης στην Ηλιούπολη



Την προσεχή Κυριακή στην κεντρική πλατεία.

Την Κυριακή ο Δήμος Ηλιούπολης διοργανώνει Ημέρα Ανακύκλωσης, στην Κεντρική Πλατεία της Ηλιούπολης. Στόχος μας είναι η εκδήλωση να έχει το χαρακτήρα μιας αληθινής γιορτής, για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής μας, μια που το περιβάλλον είναι πηγή ζωής για όλους μας, και η προστασία του δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση όλων.
Η εκδήλωση θα είναι ολοήμερη, από τις 10.00 έως τις 22.00, και κατά τη διάρκειά της μπορούν όλοι οι δημότες να φέρνουν υλικά και αντικείμενα που ανακυκλώνονται, τα οποία θα συλλέγονται επί τόπου από το Δήμο, για να σταλούν για ανακύκλωση. Ειδικότερα, μπορείτε να φέρετε:

• Γυάλινα μπουκάλια
• Ηλεκτρικές συσκευές
• Λάμπες και λαμπτήρες
• Μπαταρίες
• Φάρμακα
• Μαγειρεμένο λάδι

Παράλληλα θα υπάρχουν περίπτερα φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ανακύκλωσης με ενημερωτικό υλικό, θα γίνουν ομιλίες από εξειδικευμένους επιστήμονες, προβολή video και άλλες δράσεις, καθώς και ενημέρωση για τα προγράμματα ανακύκλωσης που υλοποιεί ο Δήμος και τον τρόπο συμμετοχής των δημοτών σε αυτά, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για την Ανακύκλωση, και την ενεργό συμμετοχή όλων σ’ αυτή τη ζωτικής σημασίας υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επιστήμονες του Τ.Ε.Ι. Κρήτης θα ενημερώνουν τους συμμετέχοντες για την πορεία του προγράμματος ανακύκλωσης και κομποστοποίησης φυτικών υπολειμμάτων, που υλοποιεί ο Δήμος, ενώ παράλληλα θα διανέμεται δωρεάν κόμποστ, το οποίο παράγεται από το πρόγραμμα αυτό, καθώς και φυτά από το φυτώριο του Δήμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Περικοπή προνοιακών επιδομάτων



Κοινωνικός "καιάδας" με πρόσχημα την οικονομική κρίση.
Με την περικοπή ή κατάργηση των επιδομάτων οι δικαιούχοι συμπολίτες μας καλούνται απλώς να... αυτοκτονήσουν για να μην επιβαρύνουν την «ευρωπαϊκή» Ελλάδα, η οποία δεν αντέχει οικονομικά να δίνει κάποια επιδόματα της πλάκας, αλλά αντέχει να ταΐζει τα τραπεζικά ζόμπι του Σάλλα και των άλλων χορηγών της τρόικας εσωτερικού

Η αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων αποτελεί δέσμευση του δεύτερου μνημονίου, η οποία έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, τοποθετώντας στο στόχαστρο ολόκληρες κατηγορίες νόμιμων δικαιούχων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ευρύτερο σχέδιο κατάργησης των υπαρχουσών δομών κοινωνικής φροντίδας σε ολόκληρη τη χώρα, δημιουργεί μία αφόρητη κοινωνική κατάσταση, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την επιβίωση εκατοντάδων συμπολιτών μας.

Οι δημόσιες πολιτικές κοινωνικής προστασίας υπονομεύονται ανεπανόρθωτα από τις συγχωνεύσεις προνοιακών δομών, τις δραματικές μειώσεις στην κρατική χρηματοδότησή τους, που φτάνουν έως και 50%, τις αυξανόμενες ελλείψεις προσωπικού, τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση, την αναγκαστική παρακράτηση έως και 80% στις συντάξεις των ατόμων που διαβιούν σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το ξεφόρτωμα της πρόνοιας από το υπουργείο Υγείας και τη μεταφορά της στο υπουργείο Εργασίας, την απαξίωση και το ενδεχόμενο διακοπής του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Σε μία στιγμή κατά την οποία η κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της δοκιμάζεται από τη φτώχια και την ανεργία, τα άτομα με αναπηρία βιώνουν την πιο απάνθρωπη μεταχείριση από πλευράς κυβέρνησης. Ο ευρωπαϊκός «πολιτισμός» της κυβέρνησης δεν συμπεριλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνία που ζούμε. Η αιτιολόγηση αυτής της συμπεριφοράς από πλευράς κυβέρνησης ακουμπά στην πιο χυδαία αντίληψη που έχουν για τους συνανθρώπους μας.

Κοστίζουν!

Στον κόσμο που ονειρεύονται ο Στουρνάρας και ο Σαμαράς τα ΑμεΑ δεν έχουν ανθρώπινη υπόσταση, αλλά αντίθετα η αξία τους αποτιμάται με κριτήριο το κόστος. Απαξιώνονται ως λιγότερο άνθρωποι, όπως γίνεται και με τους μετανάστες, τα οροθετικά άτομα, τα εκδιδόμενα άτομα, τους ηλικιωμένους, ενώ προετοιμάζονται να ακολουθήσουν εργαζόμενοι/ες, οι γυναίκες ως κοινωνική κατηγορία κ.ά., δηλαδή όσες και όσοι από εδώ και στο εξής θα κρίνονται ότι παράγουν λιγότερη αξία χρήματος.

Δυστυχώς, σε αυτή τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται όχι μόνο έχει εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια κάλυψης των διαχρονικών ανεπαρκειών του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα, αλλά επίσης με την περικοπή ή κατάργηση των επιδομάτων οι δικαιούχοι συμπολίτες μας καλούνται απλώς να... αυτοκτονήσουν για να μην επιβαρύνουν την «ευρωπαϊκή» Ελλάδα, η οποία δεν αντέχει οικονομικά να δίνει κάποια επιδόματα της πλάκας, αλλά αντέχει να ταΐζει τα τραπεζικά ζόμπι του Σάλλα και των άλλων χορηγών της τρόικας εσωτερικού.

Ειδικότερα στην περιφέρεια, οι πρωτοφανείς ελλείψεις στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας και της πρόνοιας δημιουργούν συνθήκες που πλέον έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση. Οι νόμιμοι δικαιούχοι των επιδομάτων εξαναγκάζονται, αργά ή γρήγορα, να αποσυρθούν στο περιθώριο υφιστάμενοι -λες και είναι ένοχοι- τις τιμωρητικές συνέπειες της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθείται.

Μπροστά στην αγωνιώδη προσπάθεια συλλογής δημόσιων πόρων, για την εκπλήρωση των υποτιθεμένων υποχρεώσεων της χώρας, η τρικομματική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ανερυθρίαστα και την τελευταία νησίδα κοινωνικής πολιτικής στη χώρα.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν «φτηνές» δικαιολογίες, για να νομιμοποιήσουν ηθικά τις δρομολογούμενες πράξεις περικοπών, παρουσιάζοντας διογκωμένο το φαινόμενο της καταβολής επιδομάτων σε μη δικαιούχους.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ είναι προφανές ότι δεν κατορθώνουν να αρθρώσουν οποιοδήποτε πειστικό επιχείρημα υπεράσπισης της πολιτικής τους, ξαναβάζουν στο στόμα τους την «καραμέλα» της ανάγκης κατάργησης του «πατερναλιστικού» κράτους που εμποδίζει την ελεύθερη και δημιουργική προαγωγή των ικανοτήτων του συνόλου των πολιτών. Βέβαια, ο «ψευτοφιλελευθερισμός» τους αγνοεί πλήρως τις διαφοροποιημένες υλικές συνθήκες της ζωής ορισμένων κοινωνικών κατηγοριών πολιτών, όπως επίσης δεν λαμβάνει υπόψη τις αμέτρητες θεσμικές, κοινωνικές και ηθικές διακρίσεις που υφίστανται διαχρονικά τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα.

Στο λεξιλόγιο των υποστηρικτών της «ελεύθερης» αγοράς δεν υπάρχουν οι θαλασσαιμικοί, οι οροθετικοί, οι τετραπληγικοί, οι τυφλοί, οι κωφοί. Υπάρχει όμως η ανταγωνιστικότητα, η ευελφάλεια, η εθνική σωτηρία, οι μεταρρυθμίσεις. Μόνο που πίσω από τις πρώτες λέξεις στην πρόταση κρύβονται άνθρωποι και πίσω από τις δεύτερες κρύβεται το ιδεολογικό οπλοστάσιο των «αγαπητικών» του Φραντζόν και του «επιτυχημένου» πειράματος της Χιλής του Πινοσέτ.

Παρ' όλα αυτά, ρωγμές φωτός στο ζοφερό σκηνικό που έχει πετύχει να καθιερώσει η τρικομματική κυβέρνηση αποτελούν οι συλλογικές κινητοποιήσεις των ατόμων με αναπηρία που δείχνουν τον δρόμο σε μια κοινωνία που μοιάζει να κοιμάται. Στις κινητοποιήσεις αυτές έχουμε το μέγιστο χρέος να συμπράξουμε όλοι μας. Δύναμή μας η συλλογική αντίσταση, όπλο μας η αλληλεγγύη.


Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βοηθάμε στο διάβασμα του παιδιού



Συμβουλές για πιο αποδοτική μελέτη.

Πολλοί γονείς ρωτούν πού πρέπει να διαβάζει το παιδί, πώς να είναι διαμορφωμένο το δωμάτιό του, τι να υπάρχει και τι όχι.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα πρέπει καταρχάς να έχουν μία συγκεκριμένη ώρα για διάβασμα. Σίγουρα, όχι αμέσως μόλις γυρίσουν από το σχολείο, γιατί θα είναι κουρασμένα, ούτε, όμως, και αργά το βράδυ.

Το ιδανικό είναι να φάνε το μεσημεριανό τους, να παίξουν ή να κοιμηθούν λίγο, και το απόγευμα που θα είναι ξεκούραστα και με καθαρό μυαλό να ξεκινήσουν την μελέτη τους. Έτσι, και λιγότερο χρόνο θα ξοδέψουν αλλά και θα είναι πιο αποδοτικά.

Επιπλέον, σταθερός επιβάλλεται να είναι και ο χώρος. Πολλά παιδιά προτιμούν να διαβάζουν στην κουζίνα για να έχουν κοντά τη μαμά, άλλα ξαπλωμένα στο πάτωμα, άλλα στη δουλειά του μπαμπά, στη γιαγιά, στο σαλόνι.

Ο ιδανικός χώρος είναι σαφώς το δωμάτιο του παιδιού, ή αν δεν έχει δικό του και το μοιράζεται με τα αδέρφια του, τότε κάποιο σημείο του σπιτιού όπου θα υπάρχει το δικό του γραφείο μελέτης.

Τι πρέπει, όμως, να υπάρχει στο δωμάτιο του παιδιού;

Καταρχάς, ένα γραφείο, πάνω στο οποίο θα υπάρχουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα (πχ. βιβλία και τετράδια σύμφωνα με το σχολικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, κασετίνα, ένα ποτήρι νερό για να μην χρειάζεται να κάνει μεγάλα διαλείμματα αν διψάει).

Επίσης, ένα φωτιστικό (αριστερά αν πρόκειται για δεξιόχειρα, δεξιά αν πρόκειται για αριστερόχειρα) για να έχει καλύτερη ορατότητα όταν γράφει ή διαβάζει.

Ένα ρολόι στον τοίχο με μεγάλους αριθμούς ώστε να μπορεί να οργανώνει τον χρόνο του. Επίσης, σε ένα ευδιάκριτο σημείο καλό είναι να υπάρχει αναρτημένο το εβδομαδιαίο σχολικό πρόγραμμα του παιδιού.

Μπορείτε, επιπλέον, να φτιάξετε ένα «πρόγραμμα διαβάσματος», πχ.: ξεκινάω με την αντιγραφή, έπειτα ορθογραφία, διάλειμμα, μαθηματικά κτλ. Χρησιμοποιείστε λίστα και όχι κείμενο, λίγα λόγια, αρκετές εικόνες. Το διάβασμα του παιδιού θα είναι πιο οργανωμένο αν γνωρίζει ακριβώς τι και με ποια σειρά πρέπει να τα κάνει.

Συρτάρια όπου εκεί θα βρίσκονται όλα τα σχολικά είδη, πχ. στο πρώτο συρτάρι τα μολύβια, γόμες, ξύστρες, στο δεύτερο τα μπλοκ ζωγραφικής, μπογιές, στο τρίτο τα τετράδια κτλ.

Η οργάνωση και η έλλειψη πολλών ακουστικών και οπτικών ερεθισμάτων στον χώρο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχετε κατά νου πριν ξεκινήσετε τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων στο σπίτι.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας από τα σχολεία της Βαυαρίας



Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ στον υπουργό Παιδείας για τις ελλείψεις καθηγητών.

Την κραυγή αγωνίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων της Βαυαρίας, όπως αυτή εκφράζεται σε επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο μεταφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

«Επιεικώς το θεωρώ βαρύτατη προσβολή προς τους μαχόμενους να κρατήσουν την Ελλάδα και τη γλώσσα μας όρθια στο εξωτερικό Ομογενείς, το γεγονός ότι αγνοήσατε και δεν απαντήσετε σε δραματική επιστολή-έκκληση που σας έστειλε εδώ και καιρό η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων της Βαυαρίας και μάλιστα με κατεπείγουσα ένδειξη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή που έστειλε η Ομοσπονδία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους δύο επιβάτες δίνει το εισιτήριό του στον επόμενο



Η εισιτηριοδιαφυγή χτυπά κόκκινο στα ΜΜΜ.

Σε 53% ανέρχεται το ποσοστό των επιβατών που έχει αποδεχτεί ή παραχωρήσει το εισιτήριό του σε άλλο επιβάτη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Το 44% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε υπό την εποπτεία του καθηγητή του ΕΜΠ και προέδρου του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων, Μ. Καρλαύτη, ως συνέχεια αντίστοιχης έρευνας του 2008, δήλωσε ότι θα συμμετείχε από δω και πέρα στη διαδικασία.

Να σημειωθεί πως το ποσοστό, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», εκτοξεύεται μεταξύ των επιβατών του μετρό και φτάνει πλέον το 75%.

Το 61% πάλι δηλώνει ότι παρατηρεί συχνά το φαινόμενο.



Διαβάστε περισσότερα...

Σκαρφίζονται διαζύγια για φορολογικούς λόγους!



Ό,τι μπορούν κάνουν οι Έλληνες για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Στην περίοδο της κρίσης οι άνθρωποι προσπαθούν να σκαρφιστούν τα πάντα προκειμένου να εκμεταλλευθούν τα κενά του νόμου και να αποκομίσουν άμεσα ή έμμεσα οικονομικά οφέλη.

Δεν είναι τυχαίο επομένως ότι πολλά ζευγάρια μηχανεύονται ακόμη και… εικονικά διαζύγια, προκειμένου να αποκομίζουν φορολογικά και όχι μόνον οφέλη, αναφέρει ο taxydromos.gr.

Τον τελευταίο χρόνο είναι πολύ περισσότεροι, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, οι φορολογούμενοι που προσέρχονται στις Εφορίες της Μαγνησίας και επικαλούμενοι ότι είναι σε διάσταση και ότι έχουν κινηθεί για την έκδοση διαζυγίου, ζητούν την αυτοτελή φορολόγησή τους και τη διαγραφή του ΑΦΜ της συζύγου ή αντίστροφα, τονίζει η dιευθύντρια της ΔΟΥ Αλμυρού Ελένη Κοπάνου.

Μόνον την προηγούμενη εβδομάδα, όπως προσθέτει, υπήρξαν τρεις - τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις που ζήτησαν μεταβολή των φορολογικών τους στοιχείων, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης ο καθένας.

Πώς γίνεται όμως ένα εικονικό διαζύγιο; Προϋποθέτει, όπως λέει το στέλεχος της ΔΟΥ Βόλου και νυν Αντιδήμαρχος Αγριάς - Αρτέμιδας Νίκος Στόικος, κατάθεση αίτησης στον Ειρηνοδίκη Βόλου από τον ένα εκ των δύο συζύγων ότι τελεί σε διάσταση με τον ή τη σύζυγό του και ότι προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση διαζυγίου.

Παράλληλα στο Ειρηνοδικείο κατατίθεται και ένορκη βεβαίωση κατάθεσης από δύο συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα του αιτούντος που βεβαιώνουν ότι οι δύο σύζυγοι τελούν πράγματι σε διάσταση. Με βάση αυτές τις αιτήσεις το αρμόδιο Τμήμα Μητρώου της οικείας ΔΟΥ προχωρά στην μεταβολή των φορολογικών στοιχείων του αιτούντος και δίνει τη δυνατότητα αυτοτελούς φορολογικής δήλωσης τόσο στον ίδιο, όσο και στη σύζυγό του.

Αυτή η μεταβολή, όπως λέει ο κ. Στόικος, δημιουργεί μία σειρά από έννομα αποτελέσματα, τα οποία απορρέουν από τα μικρά ή μηδενικά έσοδα που δηλώνει ο ένας εκ των δύο συζύγων, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να τύχουν μία σειρά από προνόμια: από το επίδομα της Πρόνοιας μέχρι τα ευεργετήματα που έχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Μερικοί το κάνουν ακόμη και για το χαράτσι της ΔΕΗ, σημειώνει από την πλευρά του φοροτεχνικός του Βόλου, αφού είναι γνωστό ότι οι άνεργοι έχουν πολύ καλύτερη μεταχείριση στην καταβολή του ειδικού τέλους που έχει επιβληθεί στα ακίνητα και το οποίο εισπράττεται μαζί με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακόμη και τώρα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος φοροτεχνικός, που υπήρξε αναστάτωση με την ανακατανομή των μαθητών των Γυμνασίων του Βόλου στα Λύκεια της πόλης, υπήρξαν περιπτώσεις όπου κατατέθηκαν εικονικά μισθωτήρια συμβόλαια ολιγόμηνης διάρκειας, εγγραφή στο όνομά τους της παροχής της ΔΕΗ στο υποτιθέμενο ακίνητο που εκμισθώθηκε και με βάση αυτά τα δικαιολογητικά πέτυχαν την εγγραφή του παιδιού τους στο Λύκειο που επιθυμούσαν οι ίδιοι.

Στο εικονικό διαζύγιο, δηλώνει ο ίδιος φοροτεχνικός του Βόλου, μπορεί η «διαζευγμένη» σύζυγος να πάρει την επιστροφή φόρου που δικαιούται βάσει των εσόδων της, κάτι που δεν θα γινόταν αν ο σύζυγος πρέπει να πληρώσει, καθώς -όπως δηλώνει- στην κοινή φορολογική δήλωση οι δύο σύζυγοι είναι συνυπόχρεοι.

Ακόμη με το εικονικό διαζύγιο οι αιτούντες προσπαθούν να αποφύγουν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους, λόγω οφειλών του συζύγου ή της συζύγου προς το Δημόσιο, προς τις τράπεζες, προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή προς τρίτους, αποφεύγοντας έτσι τη συντηρητική κατάσχεση ή δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Αλλά ακόμη και οι σπουδές των παιδιών μπορούν να αποτελέσουν την αιτία για να προβεί ένα ζευγάρι σε εικονικό διαζύγιο, καθώς είναι γνωστό ότι με εισοδηματικά κριτήρια γίνεται δεκτή ή όχι μία αίτηση ενός φοιτητή για την εισαγωγή του στη φοιτητική εστία, ενώ εισοδηματικά επίσης είναι, εκτός των άλλων, τα κριτήρια για τη λήψη μίας υποτροφίας από κάποιο κρατικό ή Κοινωφελές Ίδρυμα.

Εισοδηματικά είναι ακόμη τα κριτήρια και για την εγγραφή ενός παιδιού στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Επιπλέον η πρακτική αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι με την αίτηση διαζυγίου μπορεί ο άνεργος σύζυγος που έχει λάβει στο όνομά του ένα στεγαστικό δάνειο, να δηλώσει αδυναμία πληρωμής των τοκοχρεωλυτικών δόσεων προς την τράπεζα και επομένως να ζητήσει την υπαγωγή του στο ευνοϊκό καθεστώς που ισχύει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Και τι συμβαίνει όταν δεν προχωρούν οι διαδικασίες για την έκδοση διαζυγίου που υποτίθεται ότι είναι σε διάσταση; Απλά, όταν μεταβληθούν οι συνθήκες, επανακαταθέτουν κοινή φορολογική δήλωση ισχυριζόμενοι ότι… συμφιλιώθηκαν με το έτερον ήμισυ!

«Όσο υπάρχει φτώχεια και όσο ανεβαίνουν τα χρέη και οι υποχρεώσεις, τόσο οι φορολογούμενοι θα αναζητούν τρόπους διεξόδου από τα αδιέξοδά τους», τονίζει χαρακτηριστικά η προϊσταμένη της ΔΟΥ Αλμυρού κ. Ελένη Κοπάνου.



Διαβάστε περισσότερα...

Το πιο μικροκαμωμένο κορίτσι του κόσμου πήγε σχολείο



Δείτε τη Charlotte που ζυγίζει μόλις... εννιά κιλά!
Χαρούμενη και ανέμελη η μικρή Charlotte Garside, το πιο μικροκαμωμένο κορίτσι του κόσμου, πήγε για πρώτη μέρα στο σχολείο και έκανε αισθητή την παρουσία τους, παρά τη διαφορετικότητά της.

Η πεντάχρονη από τη Βρετανία, που πάσχει από «προϊστορικό νανισμό» όπως ονομάζουν οι γιατροί την ασθένειά της, είναι πέντε χρονών, έχει ύψος 68 εκατοστά, ζυγίζει μόλις 9 κιλά, δεν είναι μεγαλύτερη από ένα νεογέννητο, ενώ ακόμα και ο αγαπημένος της αρκούδος την περνάει σε μέγεθος!

Η μέρα που η μικρή Charlotte πήγε σχολείο έκανε ιδιαίτερα περήφανους τους γονείς της, Scott Garside and Emma Newman, που δίνουν τη δική τους μάχη να ζήσει η κόρη τους μια φυσιολογική ζωή.

Αν και από τη στιγμή που γεννήθηκε οι γιατροί είπαν στους γονείς της ότι δεν θα ζήσει περισσότερο από ένα χρόνο, η πεντάχρονη έγινε ένα ενεργητικό και χαρούμενο παιδί.

«Μπορεί να είναι μικροκαμωμένη, αλλά έχει ισχυρή προσωπικότητα και θέλει να κάνει όσα κάνουν οι συνομήλικοι της. Φυσικά και φοβήθηκα την πρώτη ημέρα που πήγε σχολείο μήπως την χτυπήσουν τα άλλα παιδιά, αλλά έχει το δικό της δάσκαλο που την προσέχει και δεν είναι τόσο εύθραυστη όσο νομίζετε» λέει η μητέρα της Emma.

Οι αδερφές της η 15χρονη Chloe, η 12χρονη Sabrina και η 8χρονη Sophie τονίζουν ότι η Charlotte έχει το δικό της τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία της. «Μπορεί να μοιάζει με κούκλα, αλλά είναι δυνατή. Της αρέσει να γκρεμίζει τα πάντα μέσα στο σπίτι και να την πετάνε στον αέρα» λέει η Chloe.

«Δεν ξέραμε αν θα μπορεί να συναναστραφεί άλλα παιδιά και πολλές φορές σκεφτήκαμε ότι μπορεί να τη χάσουμε. Αλλά συνεχίζει να μας εκπλήσσει και ανυπομονώ να δω τι θα μας φέρει ο επόμενος χρόνος» λέει η μητέρα της.






































Διαβάστε περισσότερα...

«Μένουν» από απουσίες τα παιδιά στην Ξάνθη



Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.

Τριτοκοσμικές οι σκηνές που διαδραματίζονται καθημερινά στην Ξάνθη με το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών το οποίο έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ήδη διανύουμε την τρίτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς και όπως καταγγέλλουν γονείς στο ThrakiToday.com υπάρχουν μαθητές που κινδυνεύουν ήδη να μείνουν μετεξεταστέοι καθώς δεν έχουν παρακολουθήσει σχεδόν κανένα μάθημα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους πεδινούς οικισμούς της Π.Ε. Ξάνθης όπου μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Γυμνασίου της Γενισέας δεν έχουν μέσο μεταφοράς, μετά και την απόφαση των μεταφορέων (ΚΤΕΛ - Ταξί) να απέχουν φέτος από τη μεταφορά των μαθητών, και ως εκ τούτου καθημερινά μαζεύουν απουσίες.

Μαθητές αναγκάζονται να μετακινούνται με τα πόδια διανύοντας από πέντε έως και δέκα χιλιόμετρα καθημερινά για να φτάσουν στο σχολείο, επιχειρώντας να πάνε ακόμη και με ωτοστόπ στο μάθημα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τους.

Παράλληλα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο μεταφέρει, όταν και εάν “βολεύει”, πέντε ή και περισσότερους μαθητές στο σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, με τους μαθητές είτε να φτάνουν καθυστερημένοι στο σχολείο, χάνοντας τις πρώτες ώρες, είτε να είναι αναγκασμένοι να αφήνουν στη μέση τα μαθήματα.

Ήδη οι γονείς των μαθητών προγραμματίζουν μια σειρά από κινητοποιήσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται παραστάσεις διαμαρτυρίας στους αιρετούς καθώς και κατάληψη στο Γυμνάσιο της Γενισέας.

Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών πρόεκυψε μετά και την απόφαση τόσο των οδηγών ΤΑΞΙ όσο και του ΚΤΕΛ να μην πραγματοποιήσει φέτος τα σχολικά δρομολόγια, αντιδρώντας στο νέο κύκλο περικοπών στις συμβάσεις που προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών στους ίδιους καθώς και λόγω των υπέρογκων οφειλών από προηγούμενη έτη, οφειλές που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό παντοπωλείο στο Κιλκίς



Ποια είναι τα οικονομικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι
.
Στο πλευρό των άπορων πολιτών στέκεται ο δήμος Κιλκίς που ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας κοινωνικού παντοπωλείου.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που υπάγεται στις αρμοδιότητες του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης του δήμου Κιλκίς (ΚΔΕΚ), αποβλέπει στην παροχή έμπρακτης βοήθειας σε άπορες οικογένειες, μέσα από την δωρεάν διάθεση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Τα παρεχόμενα είδη θα προέρχονται από δωρεές και χορηγίες όσων πολιτών, τοπικών επιχειρήσεων (καταστήματα/super markets), πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και φορέων Αυτοδιοίκησης και Δημοσίου Τομέα επιθυμούν να προσφέρουν. Όλα τα είδη προτού διατεθούν, θα ελέγχονται για την ποιότητά τους (π.χ. ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εθελοντές και θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Κύριο κριτήριο ένταξης των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα είναι το εισόδημα, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, κοινωνικά προβλήματα, ανεργία, προβλήματα υγείας και αναπηρίες.

Τα οικονομικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι είναι:

α) για μοναχικά άτομα το εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 4.000 δηλαδή να λαμβάνουν ή το επίδομα βαριάς αναπηρίας από την Πρόνοια ή σύνταξη υπερήλικων ΟΓΑ ή να είναι χαμηλοσυνταξιούχοι άλλων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ,ΤΕΒΕ).

Οι συνταξιούχοι των άλλων ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει, για να είναι δικαιούχοι να διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και να προσκομίζουν το μισθωτήριο συμβόλαιο.

β) για ζευγάρια ή οικογένειες με κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, ανεργία, το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για σύζυγο και 10% για κάθε τέκνο.

γ) για άτομα με αναπηρία ή με αναπηρία 51% και άνω το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται κατά 20%.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποχρεούνται να προσκομίσουν όλα τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αίτηση
2. Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου ή άδεια παραμονής για αλλοδαπούς
3. Φωτοτυπία λογαριασμού ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή ΔΕΥΑΚ ή μισθωτήριο συμβόλαιο μέσω του οποίου θα βεβαιώνεται η διεύθυνση της κατοικίας του.
4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
5. Φωτοτυπία πρόσφατου εκκαθαριστικού σημειώματος ή υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη από τη ΔΟΥ ότι δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση.
6. Το Ε9 από τη ΔΟΥ (ακίνητη περιουσία).
7. Σε περίπτωση αναπηρίας αντίγραφο υγειονομικής επιτροπής ΚΕ.ΠΑ στο οποίο να αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας.
8. Υπεύθυνη Δήλωση ότι όλα τα στοιχεία που υποβάλλει είναι αληθή.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από 1η έως 31 Οκτωβρίου στο γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας Δ. Κιλκίς (Θεσσαλονίκης 3, τηλ. 2341-3-52171), καθώς και στα γραφεία της ΚΔΕΚ (Δημαρχείο Κιλκίς - Γ. Καπέτα 17, τηλ. 2341-3-52178).


Διαβάστε περισσότερα...

Στηρίζουν τους τυφλούς



Διήμερο δράσης στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Δίπλα στους μαθητές βρίσκεται ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδας. Γι’ αυτό στο πλαίσιο του προγράμματος «Περιβάλλον και Πολιτισμός» που έχει ως θέμα «Παντέχνου πυρός σέλας- Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» το Μουσείο Αφής πραγματοποιεί την εκπαιδευτική δράση με τον τίτλο «Προσευχές της φωτιάς. Από την πρώτη φλόγα μέχρι το κεράκι της Κυριακής».

Η δράση αυτή αποτελείται από τρία στάδια και θα διαρκέσει περίπου μία ώρα. Στο πρώτο μέρος, όπως αναφέρεται, οι μαθητές θα κάνουν ξενάγηση στα επιλεγμένα εκθέματα και στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν μία δεκάλεπτη προβολή με θέμα τη φωτιά και το ρόλο αυτής στη θρησκευτική λατρεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στο δεύτερο μέρος, θα δημιουργήσουν ένα παραμύθι με θέμα τη φωτιά.

Στο τρίτο, οι μαθητές θα φτιάξουν ένα ανάγλυφο έργο σχετικό με το παραμύθι που δημιουργήθηκε. Τα έργα που θα γίνουν, θα δωρισθούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) για τους μικρούς μαθητές.

Το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Αφής και του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας, η διαδικασία χτισίματος ενός καμινιού κεραμικής.

Στο χτίσιμο και τη δημιουργία των αντικειμένων θα συμμετάσχει το κοινό σε συνεργασία με την ομάδα του Εργαστηρίου Κεραμικής και Γλυπτικής του Φ.Τ.Ε.

Η είσοδος είναι 2 ευρώ για μαθητές και ενήλικες. Για τις ομάδες αναπήρων η είσοδος είναι ελεύθερη.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταφέρονται οι μαθητές από την Τρίτη

Μεταφέρονται οι μαθητές από την Τρίτη

Πάρθηκε απόφαση στην Αχαΐα.

Λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με τη μεταφορά των μαθητών στην Αχαΐα βρέθηκε μετά τη συνάντηση το Σάββατο που είχε ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος με τη διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Έτσι, από την ερχόμενη Τρίτη λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, καθώς και ιδιωτικά θα αρχίσουν να μεταφέρουν τους μαθητές, μετά την συμφωνία που επετεύχθη ως συνέχεια της συνάντησης που είχαν με τους μεταφορείς την παρασκευή ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας.

Η διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ ζήτησε μικρή προθεσμία ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί και αυτός είναι ο λόγος που τα δρομολόγια δεν αρχίζουν από την Δευτέρα.

Εκτός αυτού, ο αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος είχε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου συνάντηση και με τους προέδρους των Σωματείων Ταξί Πάτρας Παναγιώτη Σκέντζο, Αιγιαλείας Παναγιώτη Αγγελόπουλο και Δυτικής Αχαΐας Γιώργο Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι γνωστοποίησαν ότι εκπροσωπούν και τους συναδέλφους τους των Σωματείων Κάτω Αχαΐας και Ερυμάνθου.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να αρχίσουν άμεσα τα δρομολόγια της μεταφοράς μαθητών μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων και αφού ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε προηγουμένως τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση.


Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έφυγε» ο Αποστόλης που πάλευε με τον καρκίνο



Μοναδική του επιθυμία να μάθουν όλοι πόσο αγαπά τη σύντροφό του.

Στο άκουσμα της είδησης για το χαμό του Αποστόλη, πάγωσαν γνωστά πρόσωπα της τηλεόρασης, της δημοσιογραφίας, της πασαρέλας και του τραγουδιού.

Ο Αποστόλης πάλευε καθημερινά με τον καρκίνο και όλοι τον στήριζαν μέσα από το twitter αφού είχε αποφασίσει να μοιραστεί το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Καθημερινά αναρτούσε φωτογραφίες του, πριν και μετά τις χημειοθεραπείες του. Με αυτό τον τρόπο έδινε κουράγιο στον εαυτό του.

Μέσα από το twitter μιλούσε με ανθρώπους που τον ακολουθούσαν και μάθαιναν νέα του. Ανάμεσα σε αυτούς, ο δημοσιογράφος και εκδότης, Νίκος Χατζηνικολάου, η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, η τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή, η τραγουδίστρια Ευριδίκη, το πρώην μοντέλο Κάλλυ Τσιλίδου, ο τραγουδιστής Κώστας Καραφώτης, ο τραγουδιστής Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, η Βαλάντω Τρύφωνος, η Κατερίνα Ζαρίφη και πολλοί άλλοι.

Είχε όμως και μια αγάπη για τη Μαρία του, όπως την αποκαλούσε. Γι’ αυτό είχε ζητήσει από όλους, όταν θα έφευγε από τη ζωή, να γράψουν #Tolislovedmaria. Και το έκαναν...




Τα μηνύματα των επωνύμων στο Twitter






Συγκλονίζει η ιστορία του Αποστόλη και της Μαρίας

Οι δύο νέοι γνωρίζονταν από το σχολείο και ζούσαν μαζί. Τους τελευταίους μήνες ο Αποστόλης έδινε τη δική του μάχη με την επάρατη νόσο. Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου έφυγε από τη ζωή.

Το μόνο που ζήτησε πριν τον θάνατο του, ήταν να μάθει ο κόσμος το πόσο αγαπούσε τη σύντροφό του.

Μέσα από το Blog του, docamiok.blogspot.gr, ο Αποστόλης κατέγραφε τις σκέψεις του και περιέγραφε με δύναμη ψυχής την κατάσταση του από το κρεβάτι του πόνου, ενώ συμβούλευε τους ομοιοπαθούντες του αλλά και όλους τους αναγνώστες του, να αισιοδοξούν και να μη χάνουν την όρεξη για ζωή.

Ο κατά το Twitter @moloch82 Αποστόλης, κοινοποιούσε καθημερινά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου τις σκέψεις του και αλληλεπιδρούσε με χρήστες που του εξέφραζαν τη συμπαράσταση τους στον αγώνα του για ζωή.

Η τελευταία του επιθυμία ήταν η ιστορία του να γίνει γνωστή με κάθε τρόπο. Αν θέλετε κι εσείς να την εξαπλώσετε, μπείτε στο #TolislovedMaria και γράψτε το δικό σας μήνυμα...


Πηγή: http://www.radar.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση κόλαση... για τα επιδόματα


Γράφει ο Νεκτάριος Κατσιλιώτης, Ιστορικός.
Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε,κάτω από την σκληρή πίεση της τρόικας,να περικόψει κατά 40% τα κοινωνικά επιδόματα για τους άνεργους και τους ανάπηρους. Σύμφωνα με το σκέπτικο των εξουσιαστών η χώρα θα μειώσει κι άλλο τις δημόσιες δαπάνες αφήνοντας χώρο εργασίας κι απολαβών για τους πιο άξιους και παραγωγικούς.

Εμείς θα πούμε ότι η κτηνωδία σε βάρος των αδύναμων και άπορων θα σταματήσει.Τα επιδόματα αυτά ήταν κυριολεκτικά ανάσα για άτομα που δεν έχουν την πνευματική ή την βιολογική ικανότητα να ανταπεξέλθουν στις σκληρές συνθήκες της νεοφιλέλευθερης κοινωνίας.

Οι τροικανοί και οι πολιτικοί μας εξουσίας θα πρέπει να θυμούνται ότι το καθήκον κάθε κράτους είναι να δίνει ίσες ευκαιρίες στους πολίτες ανεξάρτητα από την κοινωνική τους καταγωγή.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι μικροοργανισμοί που προστατεύουν την υγεία μας



Ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό είναι τα προβιοτικά.

Μέσα στον εντερικό σωλήνα του κάθε ανθρώπου κατοικούν εκατομμύρια μικροοργανισμοί που απαρτίζουν τη λεγόμενη χλωρίδα του εντέρου. Τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια (προβιοτικά) παίζουν ουσιώδη ρόλο στην προστασία και υγεία του οργανισμού.

Συνολικά υπάρχουν περισσότερες από 400 κατηγορίες τέτοιων μικροοργανισμών στο έντερο μας ενώ τα πιο σημαντικά είναι τα γένη Lactobacillus (λακτοβάκιλλοι), Bifidobacterium (μπιφιδοβακτήρια), καθώς και οι Saccharomyces.

Τα περισσότερα οφέλη από τα προβιοτικά σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος.

Τα προβιοτικά βοηθούν στην καλύτερη ανοχή του ατόμου στη λακτόζη των γαλακτοκομικών, στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου όπως είναι η νόσος του Chrons και τέλος στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου που είναι γνωστή και ως σπαστική κολίτιδα.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά δρουν ενάντια στη εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα προβιοτικά υπάρχουν σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως είναι το γιαούρτι και το κεφίρ, αν και οι βιομηχανίες πλέον άρχισαν να εμπλουτίζουν και άλλα τρόφιμα με προβιοτικά.

Η ευαίσθητη ισορροπία του εντέρου διαταράσσεται συχνά από παράγοντες όπως μια κακή διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και αυξημένη σε λιπαρά και αλκοόλ, τροφικές δηλητηριάσεις και γαστρεντερίτιδα, στρες και τέλος στη λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων.

Γενικά, τα προβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου και μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύτιμο σύμμαχο υγείας, όχι μόνο για άτομα που εμφανίζουν γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και για υγιείς ανθρώπους που επιθυμούν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την άμυνα του εντερικού σωλήνα, με σκοπό την πιο αποτελεσματική πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλειδώνουν οι βασικοί άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης



Ποιά είναι τα σχέδια της κυβέρνησης
.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κλείσουν οι βασικοί άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε ήδη την προηγούμενη Πέμπτη στους επικεφαλής της τρόικα τις βασικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση ωστόσο εκκρεμεί η αποσαφήνιση παρεμβάσεων που θα φέρουν στα δημόσια ταμεία την επόμενη διετία προσθετούς φόρους ύψους 2 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή από το 2013 ενιαίου φόρου για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις, τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες αλλά και για τις ΕΠΕ και τις ανώνυμες εταιρείες.

Έτσι, χιλιάδες επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος όπως ισχύει αλλά με έναν φορολογικό συντελεστή ο οποίος θα βαρύνει τα κέρδη τους από το πρώτο ευρώ χωρίς καμμία εξαίρεση.

Ο ενιαίος φόρος αναμένεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 30% και με την καταβολή του εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του επαγγελματία.

Θα συνδυαστεί δε με κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό του φόρου σε ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος, εντός της εβδομάδος αναμένονται αποφάσεις για το εάν θα επιβληθεί κάποιο ειδικό τέλος στις επιδοτήσεις των αγροτών και εάν θα υπάρξει αύξηση του συντελεστή φόρου πολυτελείας που σήμερα ανέρχεται στο 10%.


Διαβάστε περισσότερα...

Κινητά τέλος στα σχολεία


Έπρεπε να γίνει προ πολλού. Εστω και τώρα, βέβαια, το υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή προς όλα τα σχολεία να απαγορεύσουν την χρήση κινητών από τους μαθητές. Η απαγόρευση δε, ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς.

Τα συχνά κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή ακόμη και η καταγραφή εικόνων παιδικής πορνογραφίας μέσα στα σχολεία της χώρας, καθώς και οι ξυλοδαρμοί μαθητών που καταγράφονται και στη συνέχεια κάνουν το γύρο του διαδικτύου οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Έτσι λοιπόν μαθητές και εκπαιδευτικοί οφείλουν να απενεργοποιούν τα κινητά, ενόσω βρίσκονται στο σχολείο, ενώ οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με επίπληξη ως και με αποβολή για τους μαθητές και πειθαρχικές ποινές για τους εκπαιδευτικούς.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι ποιος θα επιβλέπει για το αν όντως είναι απενεργοποιημένα τα κινητά.



Διαβάστε περισσότερα...

Aυτόματες μειώσεις μισθών



Αυτόματη θα είναι η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπτωση κατά την οποία εντός του 2013 παρουσιαστούν αποκλίσεις στην υλοποίηση του πακέτου με τις περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Η τρόικα εμμένει να ενσωματωθεί στη συμφωνία ρήτρα "απόκλισης" προκειμένου να αποδεχθεί μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο και για τα οποία εκτιμά ότι δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Ετσι, αν στο τέλος της επόμενης χρονιάς υπάρχει απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 600 εκατομμύρια ευρώ, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάλογες περικοπές στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου από τον Ιανουάριο του 2014.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Εθνος, αν υπάρξει μαύρη τρύπα, αυτή θα καλυφθεί από τις περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και όχι από νέο ψαλίδισμα στις συντάξεις.

Θα πρέπει να τονιστεί, πάντως, ότι η τρόικα έχει ζητήσει από την αρχή των διαπραγματεύσεων να μειωθούν εκ νέου οι βασικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%, μέτρο που τελικά δεν μπήκε στο πακέτο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σφίγγει ο κλοιός για τους συνταξιούχους - «μαϊμού»


Το πρώτο βήμα πριν από την αναζήτηση των υπευθύνων και την επιστροφή των χρημάτων που παρανόμως καταβάλλονταν μέχρι πριν από λίγους μήνες έγινε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος απέστειλε στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις που αφορούν κάθε ταμείο ξεχωριστά, ενώ καθημερινά αποκαλύπτονται νέες περιπτώσεις «συνταξιούχων» ή «δικαιούχων» προνοιακών επιδομάτων οι οποίοι επί σειρά ετών έκλεβαν εν ψυχρώ το Δημόσιο, εκμεταλλευόμενοι την ανοργανωσιά των υπηρεσιών του, την έλλειψη μηχανοργάνωσης και την απουσία ελέγχων.

Τα στοιχεία που παρέδωσε ο κ. Βρούτσης έχουν ως ακολούθως:

- Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι αναπόγραφες συντάξεις είναι 6.600. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προέβη σε διασταύρωση στοιχείων, από την οποία προέκυψε ότι από το σύνολο των περιπτώσεων περίπου 2.500 αφορούσαν συνταξιούχους που είχαν πεθάνει και από αυτές έχουν διακοπεί προς το παρόν 2.250 συντάξεις, λόγω θανάτου των δικαιούχων. Για όσες περιπτώσεις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων, κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές. Από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα έχουν κατατεθεί 148 μηνυτήριες αναφορές για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις από διάφορες αιτίες (αναπόγραφοι, διπλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας κ.ά.). Το υπουργείο διευκρινίζει ότι δε συντρέχουν απαραιτήτως προϋποθέσεις υποβολής μηνυτήριας αναφοράς σε όλες τις περιπτώσεις αναπόγραφων συνταξιούχων λόγω θανάτου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που τα ποσά συντάξεων πιστώθηκαν αχρεωστήτως μετά το θάνατο του δικαιούχου και παρέμειναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ διεξάγεται έρευνα και για τη διαπίστωση χορήγησης αχρεωστήτως συντάξεων λόγω εικονικής ασφάλισης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο νομό Ξάνθης διακόπηκαν συντάξεις και υποβλήθηκαν 54 μηνυτήριες αναφορές, διότι προέκυψε σε έλεγχο ότι υπήρχαν εργαζόμενοι σε γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίοι είχαν προβεί σε εικονική ασφάλιση.

- Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι στους οποίους δεν καταβάλλεται πλέον σύνταξη είναι 137. Εχουν ασκηθεί 20 αγωγές και μία μήνυση το 2011 και 42 αγωγές και τρεις μηνύσεις το 2012.

- Στο ΕΤΑΑ (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων - ΤΣΜΕΔΕ) δεν καταβάλλεται σύνταξη σε 99 μη απογραφέντες και έχουν ήδη ζητηθεί στοιχεία για τον έλεγχο, προκειμένου στη συνέχεια όσες περιπτώσεις πρέπει να διαβιβαστούν στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

- Στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ), από τον έλεγχο προέκυψε η καταβολή δύο παράνομα εισπραχθεισών συντάξεων μετά το θάνατο των συνταξιούχων. Επίσης, εντοπίστηκαν 11 αναπόγραφοι, οι οποίοι έχουν διαγραφεί και το ταμείο έχει προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

- Στον Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), ασφαλής έλεγχος θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των συνταξιούχων με φυσική παρουσία. Αυτή η καταγραφή έχει οριστεί να γίνει από 1η Οκτωβρίου του 2012 έως 15 Νοεμβρίου του 2012.

- Στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) έχει εντοπιστεί και έχει σταλεί στη Δικαιοσύνη μία περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθείσας σύνταξης λόγω θανάτου του δικαιούχου.

Ελεγχος από τον ΟΓΑ

- Στον ΟΓΑ, στο πλαίσιο ελέγχου καταβολής συνταξιοδοτικών παροχών, διενεργήθηκε απογραφή - έλεγχος των συνταξιούχων ανασφάλιστων ομογενών από την Αλβανία και τους ζητήθηκε να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Διαπιστώθηκε ότι 3.140 άτομα δεν είχαν τις προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω παροχής και ο οργανισμός διέκοψε οριστικά τη σύνταξή τους.

Ακόμη, 1.200 άτομα δεν παρουσιάστηκαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και η σύνταξή τους έχει ανασταλεί από 1η Σεπτεμβρίου του 2011. Το τρέχον έτος, διενεργείται παρόμοιος έλεγχος για ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, που έχουν γεννηθεί ή κατάγονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και την Τουρκία και την Αίγυπτο. Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως, 2.000 άτομα δεν προσκόμισαν έγκαιρα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η σύνταξή τους έχει ανασταλεί.

Ο ΟΓΑ, στη συνέχεια, θα ελέγξει τα δικαιολογητικά για 17.000 ενδιαφερόμενους και, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, θα διακοπεί η σύνταξή τους. Επίσης, στο πλαίσιο του ελέγχου στον ΟΓΑ, έχει παραδοθεί στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία 1.014 συνταξιούχων οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί.

- Σε ό,τι αφορά τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, έχουν εντοπιστεί και σταλεί στη Δικαιοσύνη πέντε περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων λόγω θανάτου δικαιούχου.

Ερευνα σε εξέλιξη

Στο μεταξύ, εντολή για έρευνα ώστε να αποκαλυφθεί ποιοι έπαιρναν παράνομα συντάξεις και προνοιακά επιδόματα αλλά και αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων έχει ήδη δώσει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης. Οι εισαγγελίες εφετών της χώρας έχουν ήδη κληθεί να διενεργήσουν έρευνα, κατά απόλυτη προτεραιότητα, προκειμένου να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν άμεσα σε δίκη όσοι ελάμβαναν συντάξεις και προνοιακά επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται.

Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας, πέραν της απόδοσης τυχόν ποινικών ευθυνών, είναι και η επιστροφή των παρανόμως εισπραχθέντων ποσών από τους επιτήδειους, οι οποίοι φέρονται να έχουν ζημιώσει με εκατομμύρια το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας -που έχει την ευθύνη για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων- το 4% αυτών των επιδομάτων που δίνονται στη χώρα μας πηγαίνουν σε λογαριασμούς μη δικαιούχων. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι από τα 6,2 δισ. ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο για προνοιακά επιδόματα στην Ελλάδα, τα 250 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται παράνομα.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν κατά την πρώτη φάση της απογραφής ήταν εντυπωσιακά. Ενας στους έξι δικαιούχους προνοιακού επιδόματος δεν εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της απογραφής, ενώ, μεταξύ άλλων, εντοπίστηκε άτομο που «ξέχασε» να δηλώσει το θάνατο της μητέρας του η οποία λάμβανε επίδομα. Από το 2006 που αυτή πέθανε, ο γιος της εισέπραξε το ποσό των 17.660 ευρώ! Ομως, δεν είναι ο μόνος. Χιλιάδες επιτήδειοι φαίνεται ότι έπαιρναν διπλά ή τριπλά τα ίδια επιδόματα ή είχαν αποκρύψει το θάνατο δικαιούχου, ώστε οι ίδιοι να καρπώνονται κάποιο επίδομα ή σύνταξη. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έπαιρναν επίδομα αναπηρίας ενώ ήταν υγιείς ή εισέπρατταν σύνταξη ενώ εργάζονταν και μάλιστα στο… Δημόσιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Στοχοποιούνται φτωχοί και ανάπηροι



Στις μυλόπετρες της «δημοσιονομικής προσαρμογής» κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.

Tο μαχαίρι των περικοπών θα πέσει αλύπητα στους πιο αδύνατους, τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα θα μπούνε στις μυλόπετρες της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η αιμορραγία των χιλιάδων δικαιούχων θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, βάζοντας σε σκληρή δοκιμασία αυτούς και τις οικογένειές τους. Δεκάδες επιδόματα σε ανάπηρους, φτωχούς και οικογένειες με ανάγκες θα περικοπούν, θα συγχωνευτούν, ενώ άλλα θα μειωθούν δραστικά, θέτοντας γι' αυτά πρόσθετα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και προϋποθέσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η μεταφορά της αρμοδιότητας παροχής ορισμένων επιδομάτων από το υπουργείο Υγείας και τους ΟΤΑ προς τον ΟΓΑ, όπως ανακοίνωσε και την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης καθώς στην αρμοδιότητα του συγκεκριμένου υπουργείου πέρασε όλη η «κοινωνική» πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση στα επιδόματα σε μια σειρά πάσχοντες, που μέχρι τώρα αποδίδει το υπουργείο Υγείας, σε αρχικό στάδιο θα φτάσει στο 20%, ενώ η μείωση μελλοντικά ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Και αυτό όταν από τους 500.000 βαριά ανάπηρους μόνο 180.000 λαμβάνουν κάποιο επίδομα. Ετσι το επίδομα τυφλότητας από 362 ευρώ σήμερα θα μειωθεί στα 287 ευρώ, το ίδιο και το επίδομα για τους κωφάλαλους, τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών. Στους πάσχοντες από βαριά νοητική στέρηση θα μειωθεί από τα 527 σήμερα στα 369 ευρώ, στους πάσχοντες από αιμορροφιλία - AIDS θα μειωθεί στα 569 ευρώ από 697 ευρώ σήμερα. Το επίδομα των πασχόντων από παραπληγία - τετραπληγία - ακρωτηριασμό για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους θα μειωθεί από τα 771 φέτος στα 629 ευρώ, ενώ και το επίδομα όσων συνταξιούχων αναπήρων το λαμβάνουν θα μειωθεί από τα 313 ευρώ στα 230 ευρώ.

Η ανάλγητη επίθεση της συγκυβέρνησης δε σταματά εδώ, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες ομάδες και κατηγορίες δικαιούχων, που αποδίδονται είτε από τον ΟΓΑ και άλλα Ταμεία είτε από τους δήμους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην κλίνη του Προκρούστη βρίσκονται τα βοηθήματα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης φτωχών, βοηθήματα σε παλιννοστούντες, σε ανάδοχες οικογένειες κλπ.

Η επίθεση αυτή ξετυλίγεται με πρόσχημα τον «εξορθολογισμό» των κοινωνικών προγραμμάτων και την αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης των φορέων που τα αποδίδουν. Στην πραγματικότητα υπηρετεί τη μείωση κατά 1,5% του ΑΕΠ της δαπάνης που γίνεται στον τομέα αυτό. Στόχος που τέθηκε και με το 2ο Μνημόνιο τον περασμένο Φλεβάρη. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιήθηκε και ο ΟΟΣΑ ο οποίος εκπόνησε σχετική μελέτη.

Η ίδια η μελέτη και η αξιολόγηση που έκανε για τα κοινωνικά προγράμματα δεν κρύβει ότι έγινε για «να υποστηρίξει συγκεκριμένες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα σημεία που μπορεί να γίνει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο δημοσιονομική εξοικονόμηση..!»

Στο πνεύμα αυτό η μελέτη του ΟΟΣΑ καταλήγει να προτείνει την κατάργηση όλων των οικογενειακών επιδομάτων και στα χνάρια αυτά κινείται η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προτείνει την απόδοση ενός μόνο οικογενειακού επιδόματος που θα αποδίδεται από τον ΟΓΑ με βάση τον αριθμό των παιδιών, το οποίο θα αντικαταστήσει, χωρίς επιπλέον κόστος, τα επιδόματα για τις πολύτεκνες οικογένειες, το ανταποδοτικό οικογενειακό επίδομα που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ, την οικονομική βοήθεια στις οικογένειες με χαμηλό επίδομα με ανήλικα παιδιά και το επίδομα τοκετού.

Ανάλογα προτείνεται και η κατάργηση των επιδομάτων αναπηρίας τα οποία και σε αυτή την περίπτωση θα αντικατασταθούν από ένα το οποίο θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Σκοπός, όπως υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, πρέπει να είναι ο «περιορισμός της εισροής στο σύστημα της αναπηρίας». Η λογική αυτή οδηγεί στον εξοβελισμό χιλιάδων αναπήρων ακόμα και από το υπάρχον μίζερο και απάνθρωπο σύστημα κοινωνικής προστασίας, με ασύλληπτες συνέπειες γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για την ενυδάτωση κατά την περίοδο του θηλασμού



Συστάσεις για την πρόσληψη υγρών.

Κατά την περίοδο του θηλασμού και της εγκυμοσύνης είναι βέβαιο ότι οι ανάγκες σε υγρά είναι αυξημένες!

Εγκυμοσύνη

Οι αυξημένες απαιτήσεις σε υγρά, κατά την εγκυμοσύνη, προκύπτουν λόγω του επιπλέον βάρους που αποκτήθηκε κατά την εγκυμοσύνη, της υψηλότερης ενεργειακής πρόσληψης, της αύξησης του όγκου του αίματος, του σχηματισμού του αμνιακού υγρού και εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής νερού, που μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της πρωινής ναυτίας.

Οι αυξημένες απαιτήσεις σε υγρά είναι πιο δύσκολο να ικανοποιηθούν μέσω της διατροφής σε έγκυες από ό,τι σε μη έγκυες γυναίκες, λόγω της απέχθειάς τους σε κάποια τρόφιμα και / ή της αποφυγή της πρόσληψης υγρών κατά την πρωινή ναυτία, που εμφανίζεται. Επομένως, οι έγκυες γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στην εμφάνιση αφυδάτωσης από ό,τι οι μη έγκυες γυναίκες.

Η μη επαρκής υδάτωση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας, μια συχνή επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θηλασμός

Τα μωρά που θηλάζουν λαμβάνουν κατά μέσο όρο περίπου 750 ml γάλακτος την ημέρα (600-900 ml), μεταξύ των ηλικιών 1- 6 μηνών. Οι μητέρες που θηλάζουν χάνουν ως εκ τούτου, σημαντικές ποσότητες υγρών. Οπότε προκύπτει η ανάγκη να αυξηθεί η πρόσληψη υγρών, ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια αυτή.

Η ήπια αφυδάτωση δεν επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος. Ωστόσο, η μέτρια έως σοβαρή αφυδάτωση ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη σύνθεση του γάλακτος και να μειώσει την ποσότητα που παράγεται. Η αφυδάτωση, επίσης, συνδέεται με αίσθημα κούρασης, μετατρέποντας έτσι το θηλασμό σε μια αγχωτική διαδικασία.

Από την άλλη, η σωστή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του θηλασμού εξασφαλίζει την επαρκή παροχή του γάλακτος. Μια καλή πρακτική κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι να έχουμε κοντά μας διαθέσιμα ροφήματα. Για την καλύτερη επιλογή των τροφίμων και των ροφημάτων, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι μικρές ποσότητες τροφής ή ποτού μπορούν να περάσουν στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος. Ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να επηρεάσουν τη θηλάζουσα και το μωρό και να τους κρατήσουν άγρυπνους.

Αν το μωρό σας είναι μικρό, προτιμήστε να πίνετε περιστασιακά ροφήματα με καφεΐνη. Η καφεΐνη περιέχεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα, όπως το τσάι και τη σοκολάτα. Επίσης, προστίθεται σε κάποια αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά, και σε ορισμένες θεραπείες για το κρύωμα και τη γρίπη.

Συστάσεις για την πρόσληψη υγρών (European Food Safety Authority, EFSA):

ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ: Η ημερήσια επαρκής πρόσληψη υγρών (από όλες τις πηγές) είναι 2,3 L (300ml επιπλέον από ό,τι είναι στις μη έγκυες).
ΓΙΑ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ: Η ημερήσια επαρκής πρόσληψη υγρών (από όλες τις πηγές) είναι 2,7 L (600 – 700 ml επιπλέον από ό,τι είναι στις μη θηλάζουσες).

Τι να πιείτε

Καλές επιλογές για την επαρκή υδάτωσή είναι το νερό (μεταλλικό ή βρύσης), οι χυμοί φρούτων, τα αφεψήματα, τα αναψυκτικά, το ντεκαφεϊνέ τσάι και ο ντεκαφεϊνέ καφές.

Υπολογίζεται ότι από τη συνολική πρόσληψη νερού το 20 – 30% προέρχεται από τα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, σούπες, γιαούρτι), ενώ το 70 – 80% από τα ροφήματα. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά ποικίλλουν ανάλογα με τις προσωπικές επιλογές τροφίμων και ροφημάτων


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...