Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικο bazaar για τα αδέσποτα



Εκδήλωση του φιλοζωικού σωματείου «Αδέσποτη Ζωή».

Το φιλοζωικό σωματείο «Αδέσποτη Ζωή» (Stray-Life.gr), διοργανώνει ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο bazaar στις 10 και 11 Δεκεμβρίου με στόχο την συγκέντρωση εσόδων για να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι στην Πλάκα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν πανέμορφα δώρα για τα Χριστούγεννα και να γνωριστούν με τα μέλη του σωματείου τα οποία θα ενημερώσουν όσους το επιθυμούν για τη δράση της οργάνωσης.

Όσοι θέλουν μπορούν ακόμη να συμβάλλουν στη προσπάθεια κάνοντας μία δωρεά σε είδος η υπηρεσία για το bazaar. Κάθε υποστήριξη και συμμετοχή είναι εθελοντική αφιλοκερδής, με μοναδικό σκοπό τη λειτουργία του σωματείου και τη συντήρηση των ζώων του.

Επιπλέον, η «Αδέσποτη Ζωή» διοργανώνει και λαχειοφόρο αγορά με πολλά και πλούσια δώρα. Η λίστα των δώρων που θα δοθούν, ανανεώνεται συνεχώς με υπηρεσίες και προϊόντα που δωρίζουν εταιρίες και καταστήματα, για να βοηθήσουν στον σκοπό του σωματείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του ασβεστίου



Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τη λήψη ασβεστίου τόσο καλύτερα.

To ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, το οποίο εκτός από την προφύλαξη που προσφέρει στα οστά μας, βοηθάει και τα κύτταρα του οργανισμού μας να λειτουργούν σωστά.

Η λήψη ασβεστίου επιβραδύνει τα καταστροφικά συμπτώματα της γήρανσης.

Η συμβολή του ασβεστίου στην καλή υγεία των οστών είναι τεράστια, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα κατάγματα και τις σκελετικές δυσμορφίες.

Στόχος είναι η μεγιστοποίηση της οστικής μάζας στις μικρές ηλικίες και η ελαχιστοποίηση της απώλειάς της στις μεγαλύτερες.

Καλό είναι λοιπόν, τα νεαρά άτομα και ιδίως τα κορίτσια να λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου πριν από την εφηβεία και οπωσδήποτε πριν την ηλικία των είκοσι πέντε.

Επιπλέον, εκτός από τη σωστή σκελετική ανάπτυξη και υγεία των οστών, το ασβέστιο μπορεί να προστατεύσει, ακόμα και να ανατρέψει βλάβες που προέρχονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς αυξάνεται η ηλικία μας.

Το ασβέστιο έχει αποτελεσματική δράση και κατά της κακής χοληστερόλης, μιας και αποκλείει μερικώς την απορρόφηση των κορεσμένων λιπών από τη γαστρεντερική οδό.

Πράγματι, αν τα λίπη που προέρχονται από κρέας, τυρί και βούτυρο δεν απορροφηθούν και ο οργανισμός μας τα αποβάλλει, τα επίπεδα της χοληστερόλης δεν μπορούν να αυξηθούν.

Επίσης, πολυάριθμες μελέτες αποκαλύπτουν την αντικαρκινική ιδιότητα του ασβεστίου, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που έχουν την τάση να μετατραπούν σε καρκινικά.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ασβέστιο -σε συνεργασία με το μαγνήσιο- προστατεύει από την οστεοπόρωση, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη σωστή συντήρηση των δοντιών, των νυχιών, των μαλλιών, στη φυσιολογική πήξη του αίματος και τη σύσπαση μυών όπως η καρδιά.

Καλό είναι η λήψη του ασβεστίου να αρχίζει σε μικρότερη ηλικία, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να σταματήσουμε την πρόωρη γήρανση, ιδίως όταν αυξάνεται η ηλικία μας και η απορρόφηση του ασβεστίου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη με την πάροδο των χρόνων.

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, το μπρόκολο, το λάχανο, κονσερβοποιημένες σαρδέλες και σολομός, το τόφου (εναλλακτικό είδος τυριού σόγιας), το σουσάμι, καθώς κα τροφές εμπλουτισμένες σε ασβέστιο, όπως οι χυμοί και το ψωμί.

Σημειώστε ότι υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Τέλος, για αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας, χρειάζονται άφθονες ποσότητες βιταμίνης D -βοηθά στα μάτια και την επιδερμίδα- και μαγνησίου.


Πηγή: http://antigiransi.com
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα ασκήσεις που καλό είναι να αποφύγετε



Γυμναστείτε χωρίς να τραυματιστείτε.

Η άγνοια, ο υπέρμετρος ζήλος καθώς και η υπερβολική σιγουριά, είναι μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν έναν απλό αθλούμενο ή ακόμα και έναν αρχάριο ή προχωρημένο αθλητή σε τραυματισμό.

Επειδή λοιπόν κανένας μας δεν θα ήθελε να βρεθεί σε αυτήν τη δυσάρεστη θέση, ας δούμε κάποιες επικίνδυνες ασκήσεις αλλά και τρόπους για την ασφαλή εκτέλεσή τους.

1. Οπισθολαίμιες έλξεις τροχαλίας : Άσκηση ιδιαίτερα επικίνδυνη, όσον αφορά τους ώμους αλλά και τον αυχένα. Μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα όταν εκτελείται με πολλά κιλά και με λάθος τρόπο (κεφάλι μπροστά, απότομο τράβηγμα κιλών, κακή θέση ώμων).Οι εμπροσθολαίμιες έλξεις είναι εξαιρετική άσκηση για την πλάτη και μάλιστα χωρίς κανέναν κίνδυνο.

2. Καθίσματα ποδιών -SQUAT ΣΤΟ SMITH MACHINE: Από τις καλύτερες ασκήσεις για την ενδυνάμωση των ποδιών, αλλά ταυτόχρονα και από τις πιο επικίνδυνες. Το συγκεκριμένο μηχάνημα, οδηγεί το σώμα σε μία ασυνήθιστη για αυτό θέση, με αποτέλεσμα να υπάρχει επιβάρυνση σε γόνατα, ώμους και μέση. Θα προτείναμε την εκτέλεσή της είτε ελεύθερα, είτε με μία ελβετική μπάλα ανάμεσα στον αθλούμενο και στον τοίχο, είτε στα ειδικά μηχανήματα, πάντα βέβαια υπό την εποπτεία των ειδικών.

3.Οπισθολαίμιες πιέσεις ώμων : Όσο έμπειροι και αν είστε, εάν ξεφύγετε ελάχιστα από την σωστή της εκτέλεση και με αρκετά κιλά στην μπάρα, ο ώμος σας ενδέχεται να τραυματιστεί σοβαρά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να την εκτελέσετε, αφού μπορείτε να γυμνάσετε αποτελεσματικά τους ώμους σας εκτελώντας εμπροσθολαίμιες πιέσεις μπάρας ή αλτήρων.

4. Όρθια κωπηλατική με μπάρα: Αποτελεσματική άσκηση για τους ώμους, αλλά με μεγάλο ρίσκο για τη συγκεκριμένη περιοχή και για τους καρπούς. Μπορεί να τραυματίσει τους ώμους, ειδικά αν η μπάρα ανέβει πάνω από το επίπεδό τους, αλλά και να ενοχλήσει τους καρπούς, μιας και κατά την διάρκεια της άσκησης, στρίβουν σε ασυνήθιστη θέση. Προτείνεται η εκτέλεση άλλης άσκησης, όπως τα πλάγια ανοίγματα με αλτήρες, που είναι εξίσου αποτελεσματική.

5. Κοιλιακοί: Όλοι τους γνωρίζουν, όλοι τους θέλουν γυμνασμένους, δυνατούς και καλοσχηματισμένους, αλλά λίγοι τους γυμνάζουν σωστά. Ο αυχένας υποφέρει, η μέση ταλαιπωρείται και οι κοιλιακοί δουλεύουν ελάχιστα. Σημαντικό είναι τα πόδια να είναι πάντα λυγισμένα και ποτέ τεντωμένα, ο αυχένας να είναι σε ευθεία με την σπονδυλική μας στήλη και οι κοιλιακοί μας να είναι σφιγμένοι καθώς ανεβοκατεβαίνουμε. Δοκιμάστε ασκήσεις pilates, που πραγματικά κάνουν θαύματα με το συγκεκριμένο σημείο.

6. Ραχιαίοι: Μαζί με τους κοιλιακούς, αποτελούν τους σημαντικότερους μύες του κορμού μας, αφού αποτελούν το κέντρο του σώματός μας και βοηθούν στην σταθεροποίησή του. Τα πιο συνηθισμένα λάθη, είναι η υπερέκταση της ράχης και του αυχένα, καθώς και η υπερβολική εκγύμναση των κοιλιακών, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι να ατροφούν και να οδηγούν σε προβλήματα μυοσκελετικά. Συνιστάται να ακολουθείται η αναλογία τουλάχιστον 2 προς 1 για την άσκηση των κοιλιακών και ραχιαίων, καθώς και η πιο σωστή εκτέλεσή τους, με ιδιαίτερη προσοχή στην μέση και στον αυχένα.

7. Πρέσσα ποδιών: Ακόμα μία σύνθετη άσκηση που γυμνάζει αποτελεσματικά το κάτω μέρος του σώματος. Γλουτοί, δικέφαλοι μηριαίοι, γάμπες, τετρακέφαλοι, ακόμα και προσαγωγοί είναι τα σημεία που δουλεύουν περισσότερο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα γόνατα και στη μέση μας. Η μέση θα πρέπει να εφάπτεται καλά στο κάθισμα, ενώ τα γόνατα κατά την επιστροφή των ποδιών, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 90ο. Συνιστάται η εκτέλεση της συγκεκριμένης άσκησης να γίνεται με λίγα κιλά, ειδικά στους αρχάριους ή ακόμα και η αντικατάστασή της με εκτάσεις τετρακεφάλου στο ειδικό μηχάνημα.

8.Ζώνη άρσης βαρών: Άλλο ένα φλέγον ζήτημα στα γυμναστήρια. Να φορέσω ή όχι ζώνη όταν κάνω ασκήσεις με βάρη; Είναι γεγονός πως οι απόψεις διίστανται. Η ζώνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, με αποτέλεσμα να προστατεύεται η μέση, αλλά και στην πρόληψη της υπερέκτασης και της απότομης στροφής των μυών της ράχης όταν ανυψώνεται ένα βάρος. Από την άλλη μεριά όμως, οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και σε εξασθένηση των κοιλιακών μυών, με αποτέλεσμα το σώμα, όταν εκτελεί την άσκηση να κινδυνεύει να τραυματιστεί. Άποψή μας είναι, πως θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, για όσο διάστημα διαρκεί η άσκηση και μόνο σε μεγάλα φορτία και σε συγκεκριμένες ασκήσεις.

9. Αερόβια μηχανήματα γυμναστηρίου: Το σώμα, όταν γυμνάζεται, ειδικά μάλιστα όταν κινείται, τρέχει ή περπατά πάνω σε ένα διάδρομο, σε ένα ποδήλατο ή σε ένα ελλειπτικό, θα πρέπει να διατηρεί την φυσιολογική του θέση και στάση. Αρκετοί στην κυριολεξία «κρέμονται» από τα στηρίγματα και τα χερούλια των μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν αρκετά τις αρθρώσεις τους (αυχένας, ώμους, μέση, γόνατο κ.λπ.), καθώς το σώμα τους παίρνει μία περίεργη για αυτό θέση. Συνιστάται λοιπόν να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως, όταν χρησιμοποιούμε τα αερόβια μηχανήματα στο γυμναστήριο, πρέπει να διατηρούμε το σώμα μας ίσιο και σταθερό. Καλό θα ήταν, μάλιστα, αρκετές φορές να μειώνουμε την ένταση των μηχανημάτων ή της κίνησής μας, ώστε να διορθώνουμε τη στάση μας.

10. Αθλητική ενδυμασία και αθλητικά παπούτσια: «Δείξε μου τα ρούχα σου, να σου πω ποιος είσαι».Έτσι δεν λένε κάποιοι; Αυτό συμβαίνει και στα γυμναστήρια. Πολλοί διαλέγουν αθλητικά ρούχα και παπούτσια με βάση όχι αυτό που πρέπει, αλλά αυτό που προστάζει η μόδα. Ρούχα και παπούτσια ακατάλληλα και επικίνδυνα, που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς Προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την δραστηριότητα που επιλέξατε να κάνετε, ρωτώντας τον ειδικό, και όχι τους «γκουρού» της μόδας. Έτσι θα αισθάνεστε πιο ασφαλής και θα μπορείτε να συνεχίσετε τη γυμναστική σας χωρίς προβλήματα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυγά και κοτόπουλο ενισχύουν τη μνήμη



Η ουσία χολίνη επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου.

Η θρεπτική ουσία χολίνη, που ανήκει στην οικογένεια της βιταμίνης Β, και που βρίσκεται σε τροφές όπως το κοτόπουλο, τα αυγά, τα ψάρια του αλμυρού νερού και τα όσπρια, όπως τα φασόλια, βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από… γήρανση!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν αρκετή ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας με τη διατροφή τους, τα πήγαιναν καλύτερα σε τεστ μνήμης και είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλαγές στον εγκέφαλό τους που σχετίζονται με την άνοια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους συμφωνούν με άλλες έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς και οι οποίες έχουν αποδείξει ότι η διατροφή ενός ανθρώπου επηρεάζει τη «διαδικασία γήρανσης» του εγκεφάλου, ανέφερε η Rhoda Au.

Ωστόσο, η ίδια έσπευσε να προειδοποιήσει ότι αυτό δεν αποτελεί με καμία έννοια μια «μαγική θεραπεία» της άνοιας.

«Το μήνυμα είναι ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική, ειδικά στη μέση ηλικία» προσθέτει.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ψάρια, λαχανικά και ελαιόλαδο, έχει προστατευτική δράση.

Στην έρευνα της Dr Au συμμετείχαν περίπου 1.400 ενήλικες ηλικίας από 36 έως 83 ετών, οι οποίοι στο διάστημα 1991-1995 κρατούσαν ημερολόγιο διατροφής. Στη συνέχεια το 1998-2001 υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και άλλες γνωστικές ικανότητες ενώ έκαναν και μαγνητικές τομογραφίες στον εγκέφαλό τους.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη κατανάλωση της ουσίας χολίνη, απέδωσαν καλύτερα στα τεστ μνήμης.

Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου μόρφωσης, του ποσοστού λίπους και της πρόσληψης θερμίδων, ελήφθησαν υπόψη.


Διαβάστε περισσότερα...

Γνωρίστε στα παιδιά σας τα έθιμα των Χριστουγέννων



Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
.
Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, οι μέρες που πασπαλίζουν την καθημερινότητα μας με Χριστουγεννιάτικες νιφάδες, ζεστά ροφήματα, λιχουδιές, ψώνια για τους αγαπημένους μας και παιχνίδια για όλους, έφτασαν στο River West!

Φέτος, στα πρώτα του Χριστούγεννα, το εμπορικό κέντρο RIVER WEST, συνεργάζεται και υποστηρίζει το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο! Οι μικροί μας φίλοι με τις οικογένειες τους, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων από διαφορετικούς τόπους της Ελλάδας αλλά και από χώρες του εξωτερικού.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, στοχεύει στη γνώση των μικρών μας φίλων, συνδυάζοντας παιχνίδια με ευχάριστες δραστηριότητες.

«Στολίζω και διακοσμώ»

Γιρλάντες , Αστέρια, Χιονοθύελλα…
Τα παιδιά, παρέα με τις οικογένειες και τους φίλους τους και με σύμμαχο τη φαντασία τους, δημιουργούν ένα διαφορετικό Χριστουγεννιάτικο στολίδι για το δέντρο του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

«Ο Άγιος-Βασίλης γιορτάζει μαζί μας»

Ο πιο αγαπημένος άγιος μικρών και μεγάλων, ο άγιος με τα δώρα, παρκάρει το έλκηθρο του στο River West! Τα παιδιά, θα έχουν την ευκαιρία να του φτιάξουν κάρτες, να τον βοηθήσουν με τα δώρα για τα παιδιά όλου του κόσμου και να τον ψυχαγωγήσουν γιατί, και ο Άγιος-Βασίλης είναι και αυτός ένα μεγάλο παιδί!

«Μια μέλισσα θυμάται τα Χριστούγεννα»

Κάρτες που αναπαριστούν Χριστουγεννιάτικα έθιμα και μια… μέλισσα που βολτάρει στην πίστα των Χριστουγέννων, γίνονται το αγαπημένο παιχνίδι για τα παιδιά και τους γονείς τους. Ποιο έθιμο θυμάται κάθε φορά η μέλισσα ; Το Χριστόξυλο; Το σπάσιμο του ροδιού; Τους Μωμόγερους; Μόνο οι μικροί φίλοι έχουν την απάντηση!

«Χριστουγεννιάτικη μουσική παρακαλώ!»

Τα παιδιά μας … ψάλλουν! Τα κάλαντα, είναι ο ήχος των Χριστουγέννων και μόνο η παιδική δημιουργικότητα μπορεί να φτιάξει το τύμπανο των Χριστουγέννων, τα τρίγωνα και φυσικά, το μουσικό κουτί που φυλά όλη τη μαγεία των Χριστουγέννων! Παραδοσιακά τραγούδια θα ζωντανέψουν με μουσικά όργανα φτιαγμένα από παιδικά χεράκια!

«Ζωντανεύω τα Χριστούγεννα του… τότε!»

Θα βρείτε μια μεγάλη σκηνή για μικρά παιδιά για να αναδείξουν το υποκριτικό τους ταλέντο! Αυτοσχέδιες θεατρικές παραστάσεις, με πρωταγωνιστές τα παιδιά και θέμα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά άλλων εποχών! Γυρίζουμε το ρολόι προς τα πίσω και αυτό σταματά πάντα στις πιο αγαπημένες μέρες του χρόνου, τα Χριστούγεννα!

Το Rιver West, για να γιορτάσει τα πρώτα του Χριστούγεννα, έφτιαξε έναν μοναδικό χώρο για όλους τους μικρούς του φίλους και για όσους θέλουν να ξαναγίνουν παιδιά! Άλλωστε, αυτός είναι ο μόνος τρόπος, για να χαρείς πραγματικά τα Χριστούγεννα!


Διαβάστε περισσότερα...

«Υιοθετήστε» ένα αρκουδάκι και χαρίστε χαμόγελα!



Για να είναι κάθε χριστουγεννιάτικη ημέρα παραμυθένια για όλα τα παιδιά.

Όταν το χαμόγελο και η αγκαλιά, φαντάζει το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο, όταν η ζεστασιά και η χαρά, το παιχνίδι και η μαγεία λείπουν από τα παιδιά, ο κόσμος φτωχαίνει, μικραίνει, αποδυναμώνεται. Το εμπορικό κέντρο RIVER WEST, πιστεύει στη δύναμη του παιδικού χαμόγελου και στηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Στην καρδιά του RIVER WEST, το πιο όμορφο και ψηλό έλατο, έχει στηθεί! Το στολίσαμε με αρκουδάκια και σας καλούμε να «υιοθετήσετε» ένα από αυτά!

Δίνοντας, το συμβολικό ποσό των 3 ευρώ στον κουμπαρά του Χαμόγελου του Παιδιού, διαλέγετε από το δέντρο μας όποιο αρκουδάκι σας αρέσει, και βοηθάτε αυτά παιδιά, να μην τους ξαναλείψει τίποτα. Είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε το Χαμόγελο του Παιδιού, πιο Φωτεινό!

Για να είναι, κάθε Χριστουγεννιάτικη ημέρα όσο παραμυθένια αξίζει σε όλα τα παιδιά, το εμπορικό κέντρο RIVER WEST θα έκανε τα πάντα!



Διαβάστε περισσότερα...

«Μάνα, θα πάω στα καράβια»



Στο μπάρκο στρέφονται οι άνεργοι.

Η ανεργία στην ξηρά κάνει όλο και περισσότερους νέους να στρέφονται στη θάλασσα για να βρουν δουλειά.Υπολογίζεται ότι μέσα στην τελευταία τριετία περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνεργοι που δεν είχαν καμία σχέση με τη θάλασσα, έβγαλαν ναυτικό φυλλάδιο σε μία απέλπιδα προσπάθεια να βρουν δουλειά μπαρκάροντας.

Από αυτούς μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον οι έξι χιλιάδες είναι ηλικίας άνω των 30 ετών και δεν έχουν κανένα πτυχίο που να σχετίζεται με ναυτικές δεξιότητες.

Όπως σημειώνει η «Espresso» οι μισθοί είναι καλύτεροι από αυτούς της στεριάς και κυμαίνονται γύρω στα 3000 ευρώ.
Για να βγάλει κάποιος ναυτικό φυλλάδιο θα πρέπει να είναι άνω των 17 ετών και κατά την τελευταία δεκαετία να μην έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπορία, κλοπή, απάτη, παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών και εγκλήματα κατά των ηθών.

Επίσης θα πρέπει να έχει αποφοιτήσει επιτυχώς από το βασικό κύκλο σπουδών Σχολής Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων.

Το συνολικό κόστος δεν ξεπερνά τα 120 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση της απασχόλησης στον τουρισμό



Ο μόνος κλάδος που αντιστάθηκε στην ανεργία.

Αύξηση της απασχόλησης στον τουρισμό, τον Αύγουστο, δείχνουν τα στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από την έρευνα του Ινστιτούτου, στα ελληνικά ξενοδοχεία το Μάιο του 2011 εργάζονταν 111.900 άτομα και τον Αύγουστο 137.300.

Όπως διαπιστώνεται σε σχέση με το 2010, η απασχόληση το μήνα Μάιο κατά το τρέχον έτος, εμφανίζεται αυξημένη κατά 0,23% και τον Αύγουστο κατά 8,59%. Σε περιφερειακό επίπεδο, η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης (-19,4%) καταγράφεται στην Αττική.

Σημαντική άνοδος απασχολουμένων που υπερβαίνει το 20%, καταγράφεται στις περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων νήσων. Το γεγονός αυτό αντανακλά την πολύ καλή πορεία των παραθεριστικών ξενοδοχείων της νησιωτικής χώρας κατά τους θερινούς μήνες.

Σημειώνεται ότι το 23,5% των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία το μήνα Αύγουστο και το 21% το Μάιο ήταν αλλοδαποί.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή: Ο διπλανός μας δεν έχει να φάει



«Εμφανίζονται με lap top στο χέρι και ζητούν φαγητό και στέγη».

Συγκλονίζει το άρθρο της πολιτικής συντάκτριας, Χριστίνας Κοραή, στην aixmi.gr για την πραγματική και ουσιαστική χρεοκοπία των ελληνικών νοικοκυριών:

Την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθεί το οικονομικό δράμα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία κλπ), άλλα μικρά ανθρώπινα δράματα εξελίσσονται γύρω μας: Ίσως μέσα στις οικογένειές μας, στον κοινωνικό μας περίγυρο, στο διπλανό μας διαμέρισμα ή λίγα τετράγωνα και γειτονιές πιο εκεί, πίσω από κλειστές πόρτες. Φοβόμαστε τη χρεοκοπία της χώρας και της Ευρωζώνης, όταν δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά ήδη ζουν τη δική τους χρεοκοπία.

Όλοι είμαστε μάρτυρες αδιεξόδων ή θύματα από το καταστροφικό τσουνάμι:

*Σοκαρίστηκα από το ρεπορτάζ του «Εθνους» για τους νέο-άστεγους με lap top. Ο συνάδελφος Γιάννης Φώσκολος γράφει ότι σύμφωνα με τους ειδικούς τα άτομα που δεν έχουν πού να μείνουν στην Αθήνα έχουν αυξηθεί κατά 20% με 25% και είναι οι άνθρωποι τη διπλανής πόρτας. Μεροκαματιάρηδες που έχασαν τη δουλειά τους, οικογενειάρχες που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.

«Εμφανίζονται με lap top στο χέρι και ζητούν φαγητό και στέγη», δηλώνει ο κ. Αποστολόπουλος από το Ίδρυμα Αστέγων όπου καταφτάνουν άνθρωποι που μέχρι χθες είχαν μια αξιοπρεπή ζωή και τώρα ζουν στην εξαθλίωση. Ο ίδιος υπολογίζει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται στο δρόμο, σε αποθήκες, εγκαταλελειμμένα κτίρια και ξενώνες είναι περίπου 20.000, ενώ πολλοί περισσότεροι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

*Το κίνημα «Δεν πληρώνω» έχει γίνει επωδός σε πολλά νοικοκυριά. «Δεν πλήρωσα την έκτακτη εισφορά, δεν πλήρωσα τις ασφάλειες του αυτοκινήτου, δεν πλήρωσα αυτό, δεν πλήρωσα το άλλο, δεν έχω», λένε συνάδελφοι μας, φίλοι μας.

*Τα ενοικιαστήρια πληθαίνουν. Έτσι και αδειάσει ένα διαμέρισμα δύσκολα ξανανοικιάζεται. Αναρωτιέσαι, πού πάει όλος αυτός ο κόσμος, αφού πληθαίνουν τα «ενοικιάζεται» και στις φθηνότερες περιοχές. Κατεστραμμένοι και άνεργοι μαζεύουν τα κομμάτια τους και αναζητούν τρόπους επιβίωσης εδώ και εκεί, επιστρέφοντας στα χωριά, στο πατρικό…

*Διαμερίσματα, ακόμη και σε καλές περιοχές, είναι χωρίς ρεύμα! Τους το είχαν κόψει πριν από το ειδικό τέλος γιατί η χρεοκοπία της οικογένειας ήρθε νωρίτερα.

*Πολλές πολυκατοικίες ψήφισαν στις συνελεύσεις τους να μην αγοράσουν φέτος πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, γιατί οι ένοικοι στην πλειονότητά τους δεν θα έχουν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα.

*Περίπου 500.000 νοικοκυριά δεν έχουν κανένα εργαζόμενο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

*Το 25% των καταναλωτικών δανείων και το 12% των στεγαστικών δεν εξυπηρετούνται, δραματική η εικόνα και με τις κάρτες, παρά τις ρυθμίσεις που γίνονται.

*Μεγάλες και μικρές εταιρείες βάζουν λουκέτα και αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολλά ζευγάρια.

*Οι ακάλυπτες επιταγές πηγαίνουν κι έρχονται διότι και να σφραγιστούν δεν βγαίνει τίποτα, ενώ όσο μένουν στα χέρια μπορεί και να εξοφληθεί έστω ένα μικρό μέρος.

*Δεν πρόκειται για εικόνες ασιτίας, αλλά αυξάνονται τα παιδιά που δεν τρέφονται κανονικά, σε πολλά σχολεία.

Δεν ξέρω πού θα βγάλει όλος αυτός ο κυκεώνας. Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος. Η απόγνωση κορυφώνεται. Απαντήσεις δεν υπάρχουν. Ούτε και ελπίδα όταν η κρίση προκαλεί ένα τέτοιο ευρωπαϊκό ντόμινο. Κι όταν δεν βήχουν απλώς στην Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Παρίσι, αλλά πάσχουν από πνευμονία, στην Ελλάδα μπαίνουμε στην εντατική και είναι άγνωστο αν και πότε θα βγούμε…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας

Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας


O τόμος της Δέκατης Αναθεώρησης της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νόσων και
Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD-10) περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες καταγραφής και κωδικοποίησης μαζί με αρκετά πρόσφατο υλικό για πρακτικές πλευρές της χρήσης της ταξινόμησης, καθώς και μια σύνοψη του ιστορικού υποβάθρου της ταξινόμησης.

Η ταξινόμηση των νοσημάτων μπορεί να οριστεί ως ένα σύστημα κατηγοριών στις οποίες είναι καταχωρημένες οι παθολογικές οντότητες σύμφωνα με προκαθορισμένα κριτήρια. Ο σκοπός της ICD είναι να επιτρέψει τη συστηματική ανάλυση των καταγραφών, την ερμηνεία και τη σύγκριση των δεδομένων θνησιμότητας και νοσηρότητας που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορες χώρες ή περιοχές και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η ICD χρησιμοποιείται για να μετατρέψει τις διαγνώσεις νόσων και άλλων προβλημάτων υγείας από λέξεις σε έναν αλφαριθμικό κωδικό που θα επιτρέπει την εύκολη αποθήκευση, ανάκτηση και ανάλυση των δεδομένων.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το εγχειρίδιο αλλά και το ICD πατώντας πάνω στους συνδέσμους:



Επίσης μπορείτε να τα κατεβάσετε εδώ: 
Διαβάστε περισσότερα...

Παράλυτη παραολυμπιονίκης θεραπεύτηκε μετά από ατύχημα με ποδήλατο



Στόχος πλέον η συμμετοχή της στους ολυμπιακούς αγώνες του 2016.

Στους ολυμπιακούς αγώνες του 2016 σκέφτεται να εκπροσωπήσει τη χώρα της μία Ολλανδέζα αργυρή παραολυμπιονίκης του Πεκίνου και παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ποδηλασία αφού ως εκ θαύματος, έπειτα από ατύχημα που είχε με ποδήλατο, άρχισε να περπατά ξανά!

Πρόκειται για την 27χρονη Monique van der Vorst, η οποία ήταν παράλυτη από την μέση και κάτω και καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι για δεκατρία ολόκληρα χρόνια.

Όμως πριν από έναν χρόνο, χτυπήθηκε από ποδήλατο κι έκτοτε άρχισε να νιώθει κάποια τσιμπήματα στα πόδια της.

Πέρσι τα Χριστούγεννα κατάφερε να περπατήσει ενώ φέτος τις γιορτές θα περπατάει πολύ καλύτερα και έχει ανέβει πλέον και στο ποδήλατο της.

Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη της η Μοnique δυσκολεύεται να περιγράψει τα συναισθήματα της: «Η ξαφνική αλλαγή να μπορείς να σταθείς όρθιος έπειτα από τόσα χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι είναι απερίγραπτη. Είναι πολύ ωραίο να μπορείς να περπατάς δίπλα σε κάποιον και να τον κοιτάς απευθείας στα μάτια».

Η Monique δεν μπορεί να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 αφού δεν έχει προπονηθεί όπως θα έπρεπε, ευελπιστεί όμως ότι το 2016 θα συμμετάσχει κανονικά στους ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο.






Διαβάστε περισσότερα...

Έκανε μεταμόσχευση προσώπου για να μην τρομάζει το γιο του




Η αυτοθυσία ενός στρατιώτη του στοίχισε περισσότερες από είκοσι επεμβάσεις.

Το πρόσωπο του ήταν τόσο τρομακτικό που κάθε φορά που περπατούσε στο δρόμο, τα μικρά παιδιά κρύβοντας πίσω από τις μαμάδες τους. Ο λόγος για τον πρώην στρατιώτη Mitch Hunter ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο του, πριν από δέκα χρόνια, στην προσπάθεια του να σώσει μια κοπέλα από βέβαιο θάνατο.

Συγκεκριμένα, ο Hunter, είχε συγκρουστεί ενώ οδηγούσε με άλλο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να καταλήξει σε πυλώνα ρεύματος εντάσεως 10,000 βολτ. Το μόνο που σκέφτηκε όμως εκείνη τη στιγμή ήταν να απεγκλωβίσει την κοπέλα που βρισκόταν στο άλλο αυτοκίνητο. Και πράγματι της έσωσε τη ζωή με κόστος όμως τα εγκαύματα στο πρόσωπο του, αφού χιλιάδες βολτ διαπέρασαν όλο του το κορμί.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε το μαρτύριό του. O Hunter υπεβλήθη σε είκοσι συνολικά διορθωτικές επεμβάσεις προκειμένου να αλλάξει την εικόνα του προσώπου του, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να υποβληθεί σε ολική μεταμόσχευση προσώπου.

Την αφορμή έδωσε ο ερχομός του παιδιού του, καθώς όπως δήλωσε ο Hunter δεν ήθελε εκείνος να τρομάζει βλέποντας τον όπως όλα τα άλλα παιδιά. Η επέμβαση διήρκησε 14 ώρες και σε αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από 30 γιατροί προκειμένου να χαρίσουν στον Mitch ένα εντελώς καινούργιο πρόσωπο.

Ο Mitch δηλώνει ενθουσιασμένος με το νέο του πρόσωπο το οποίο κάθε μέρα που περνάει νιώθει ολοένα και πιο δικό του. Είναι άλλωστε σημαντικό όπως λέει το ότι αρχίζει να αισθάνεται τον αέρα και τη ζέστη στο πρόσωπο του, καθώς και την αφή της συζύγου του.



O Mitch Hunter τη σύζυγο του και το παιδί τους.



Πριν και μετά το ατύχημα.




Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γιατροί του απαγόρευσαν να γελάει



Θα μπορούσε ακόμη και να πεθάνει.

Το γέλιο είναι υγεία ισχυρίζονται κάποιοι αυτό όμως φαίνεται πως δεν ισχύει στην περίπτωση του 7χρονου Bradley Burhouse, ο οποίος πάσχει από μία σπάνια καρδιακή νόσο που κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα από το κανονικό.

Οι γιατροί απαγόρευσαν στο μικρό αγόρι οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να επιταχύνει τον χτύπο της καρδιάς του και να του κοστίσει την πολύτιμη ζωή του, μεταξύ των οποίων είναι και το να γελάει.

Έτσι, ο 7χρονος Bradley από την Αγγλία δεν μπορεί πια να παίξει στην αυλή με τα αδέλφια του, ενώ σταμάτησε ακόμα και να ασκείται. Οι ρητές εντολές των γιατρών υποδεικνύουν ο μικρός να αποφεύγει οτιδήποτε μπορεί να του προκαλέσει ένταση και ενθουσιασμό.

Δεν μπορεί ούτε καν να γελάσει, γιατί ακόμα κι αυτό μπορεί να ανεβάσει τον ρυθμό των καρδιακών παλμών και να οδηγήσει σε ενδεχόμενο καρδιακό επεισόδιο με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατό του.





Διαβάστε περισσότερα...

Τελεσίγραφο έως τις 3/12 δίνουν τα ΚΤΕΛ



Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης.

Τελεσίγραφο ως τις 3 Δεκεμβρίου θέτει η διοίκηση του ΚΤΕΛ, που αυτή την ώρα συναντά τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευ.Κουκιαδάκη, με θέμα τη μεταφορά των μαθητών.

Ήδη έχουν σταματήσει τα μαθητικά δρομολόγια σε Επισκοπή και Κοκκίνη Χάνι, καθώς και το δρομολόγιο μεταφοράς με ειδικό ταξί των μαθητών με ειδικές ανάγκες.

Στη συνάντηση η διοίκηση του ΚΤΕΛ υπογράμμισε ότι αν ως τις 3 Δεκεμβρίου δεν έχει πάρει στα χέρια της το έγγραφο της σύμβασης υπογεγραμμένο από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (με το οποίο θα μπορέσει να συνάψει δάνειο), δεν έχει άλλη επιλογή παρά να σταματήσει τα μαθητικά δρομολόγια, με δεδομένο ότι τα καύσιμα στερεύουν και οι υπομισθωτές δεν μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα επί πιστώσει.

Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο που θα κληθεί να αποφασίσει επί της ένστασης που κατέθεσε η περιφέρεια, όταν απερρίφθη η παράταση της σύμβασης μεταξύ ΚΤΕΛ και Περιφέρειας.

Το θέμα θα θέσει, πάντως, και ο κ.Κουκιαδάκης τόσο στη Φώφη Γεννηματά όσο και στον Πάρη Κουκουλόπουλο, τους οποίους θα συναντήσει την Τετάρτη.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο φως για πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη



Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ.

Κανονικά μπορούν να κυκλοφορούν τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ο νόμος που προβλέπει την άρση της απαγόρευσης.

Πάντως θα κυκλοφορούν μόνο τα νέας τεχνολογίας πετρελαιοκίνητα ΙΧ. Συγκεκριμένα όσα οχήματα είναι εφοδιασμένα με τους νέους κινητήρες τεχνολογίας Euro 5 θα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα ταξί, τα βαρέα οχήματα αλλά και τα φορτηγά κάτω των 4 ωφέλιμων τόνων, που χρησιμοποιούνται από παραγωγούς και εμπόρους των λαϊκών αγορών.

Η πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει «μπλοκάρει» αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοιμηθείτε... με μέτρο



Ο ύπνος βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει επιπτώσεις στο μεταβολισμό του οργανισμού μας με συνέπεια την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Συγκεκριμένα, η μικρή διάρκεια ύπνου (λιγότερο από 6 ώρες) αλλά και ο υπερβολικός ύπνος (πάνω από 8 ώρες) μπορεί να αυξήσουν σταδιακά το βάρος μας να μας οδηγήσει στη παχυσαρκία. Ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται να επηρεάζει η έλλειψη ύπνου το βάρος μας είναι πολυπαραγοντικός.

Πώς επιδρά ο μη επαρκής ύπνος στον οργανισμό μας;


- παρεμβαίνει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, που έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους στο σώμα
- μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, προκαλώντας αυξημένη όρεξη για γλυκά
- μειώνει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης η οποία ρυθμίζει το ποσοστό του λίπους και της μυϊκής μάζας στο σώμα
- μπορεί να οδηγήσει σε ινουλινοαντίσταση συμβάλλοντας στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2
- μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση
- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα
- μειώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
- αυξάνει τα επίπεδα stress στον οργανισμό μας.

Ακόμα και σε νεαρά και υγιή άτομα, η έλλειψη ύπνου κατά 3-4 ώρες για μια εβδομάδα έχει σημαντική επίδραση στον οργανισμό.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθούμε;


Οι καλύτερες ώρες για να πάμε για ύπνο και να ξυπνάμε ξεκούραστοι είναι μεταξύ 9-12μ.μ. για τις ηλικίες 18-45 ετών. Εάν κοιμηθούμε μετά τις 12, ακόμα και με επαρκείς ώρες ύπνου δεν θα έχουμε πετύχει τη μέγιστη ξεκούραση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καθένας μας έχει ένα βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, ακόμα και τις ώρες ύπνου.

Συγκεκριμένα, από τις 11 μ.μ. έως τις 3 π.μ. η κυκλοφορία του αίματος είναι κυρίως συγκεντρωμένη στο συκώτι όπου γίνεται η διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Έτσι όταν δεν κοιμόμαστε τις ώρες αυτές η διαδικασία της αποτοξίνωσης περιορίζεται. Πχ. Εάν κοιμηθούμε στις 11μ.μ. υπάρχουν 4 ολόκληρες ώρες για αποτοξίνωση του οργανισμού μας, ενώ εάν κοιμηθούμε στις 2 π.μ. έχουμε μόνο 1 ώρα! Έτσι, εάν για μεγάλο χρονικό διάστημα κοιμηθούμε μετά τις 3 π.μ. τότε ο οργανισμός μας δεν αποτοξινώνεται με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τοξίνες που ως γνωστόν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας.

Έτσι το μυστικό για σωστή απώλεια βάρους είναι «να τρώμε λιγότερο, να κινούμαστε περισσότερο και να κοιμόμαστε καλά...!»


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές «ασπίδα» για τον καρκίνο του ενδομητρίου



Προστατευτικά τα τέσσερα φλυτζάνια την ημέρα, λένε οι επιστήμονες.

Οι γυναίκες που πίνουν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του ενδομητρίου, αποκαλύπτουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κίνδυνος ελαττώνεται κατά 25% στις γυναίκες που πίνουν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια κανονικού καφέ την ημέρα, σε σύγκριση με εκείνον που διατρέχουν όσες πίνουν 1 ή λιγότερο την ημέρα. Η κατανάλωση 2 ή 3 φλιτζανιών κανονικού καφέ την ημέρα ή τσαγιού δεν φάνηκε να ασκεί προστατευτική δράση, ενώ ο ντεκαφεϊνέ καφές θα μπορούσε να δρα προστατευτικά αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention», ανέλυσαν στοιχεία από 67.500 εθελόντριες, οι οποίες συμπλήρωναν ανά δύο χρόνια και επί 26 χρόνια ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειες και την πορεία της υγείας τους. Οι εθελόντριες είχαν ηλικία 30 έως 55 ετών όταν άρχισε η μελέτη. Μέχρι την ολοκλήρωσή της, 672 από αυτές είχαν αναπτύξει καρκίνο του ενδομητρίου.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν παίξει ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου (λ.χ. το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 4 φλιτζάνια καφέ ή περισσότερα, δρουν προστατευτικά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι παρατηρήσεις τους δεν είναι οριστικές αλλά τα στοιχεία που προέκυψαν έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προγενέστερων μελετών κάτι που τους κάνει να πιστεύουν ότι η συσχέτιση αυτή είναι αληθινή.

Πώς μπορεί όμως ο καφές να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου; «Υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί μηχανισμοί, όπως ότι ο καφές μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων και ινσουλίνης, τα οποία όταν είναι υψηλά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου», είπε ο κ. Τζιοβανούτσι.

Τέλος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο καφές έχει μία ακόμη ευεργετική δράση καθώς μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη – και οι διαβητικές γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του ενδομητρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Φρούτα και λαχανικά ελαττώνουν την εμφάνιση του στοματικού καρκίνου



Κάπνισμα και αλκοόλ αποτελούν τη συχνότερη αιτία πρόκλησής του.

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει, σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία, ο στοματικός καρκίνος, με το κάπνισμα και το αλκοόλ να αποτελούν τη συχνότερη αιτία πρόκλησής του, ενώ στις γυναίκες η αύξηση είναι αλματώδης καθώς πλέον τα κρούσματα σε σχέση με τους άνδρες είναι 1,5 άνδρας με 1 γυναίκα.

«Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και οι καπνιστές έχουν 38 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου από εκείνους που απέχουν από το αλκοόλ και τον καπνό», ανέφερε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, (25-27 Νοεμβρίου), ο αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Παπαδογεωργάκης. Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ασθενών με στοματικό καρκίνο θα μπορούσε να αποφευχθούν, εάν οι ασθενείς σταματούσαν το κάπνισμα και το αλκοόλ, είπε ο κ. Παπαδογεωργάκης.

Αντίθετα, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στην ελάττωση εμφάνισης του στοματικού καρκίνου. Στατιστικά στοιχεία που αφορούν στις ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν πως τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης στοματικού καρκίνου παρουσιάζονται στη Γαλλία και την Ουγγαρία, ενώ τα χαμηλότερα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο στοματικός καρκίνος προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τα τελευταία όμως χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση 6% σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών.

Η πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου σε αρχικά στάδια είναι καθοριστική για την επιβίωση του ασθενούς, είπε ο κ. Παπαδογεωργάκης.

Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας σε αρχικά στάδια μπορεί να εξαιρεθεί εύκολα και ριζικά και η πενταετής επιβίωση των ασθενών είναι άνω του 90%. Αντίθετα, σε προχωρημένα στάδια με μεταστάσεις στους λεμφαδένες η πενταετής επιβίωση κυμαίνεται σε 10%-15% των ασθενών.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε το άγχος με γέλιο



Φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Ο κόσμος έχει σταματήσει να αξιοποιεί ένα δώρο που του δίνεται με τη γέννησή του, το γέλιο. Υπάρχει όμως ένας τρόπος για να το θυμηθεί: η γελωτοθεραπεία.

Όπως επισημαίνει η Ηλιάνα Κυνηγοπούλου, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, λόγω της κρίσης και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, έπαψε να γελά ακόμη και να χαμογελά.

«Το 95% των σκέψεων που κάνει ο άνθρωπος, όταν ξυπνά, είναι αρνητικές. Είμαστε γεμάτοι ‘δεν’ και ‘όχι’. Όταν, όμως, ο φόβος γίνει οδηγός μας, παραλύουμε. Γινόμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε και να λειτουργήσουμε» εξηγεί η κ.Κυνηγοπούλου.

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν ραγδαία και συχνότερα προς το χειρότερο, ο καθένας από εμάς πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί την αλλαγή.

Το γέλιο, σύμφωνα με την κ. Κυνηγοπούλου, δίνει αυτοπεποίθηση και χαρά, ενώ υποσυνείδητα μπαίνουμε σε μια διαδικασία σκέψης για να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τα πράγματα.

Επιπλέον είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό. «Η διαχείριση της αλλαγής με θετικότητα δεν σημαίνει ότι εθελοτυφλούμε και ζούμε σε ένα ‘ροζ συννεφάκι’, αλλά ότι έχουμε τη δύναμη να δούμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα και να αναζητήσουμε λύσεις, με πίστη στον εαυτό μας» διευκρινίζει η σύμβουλος.

Η γελωτοθεραπεία είναι μια μέθοδος, όπου κατά τη διάρκεια συνεδριών, το άτομο μαθαίνει να γελά, έτσι χωρίς λόγο, σαν άσκηση.

Μπαίνει σε μια διαδικασία, που με τη βοήθεια του συμβούλου, σιγά- σιγά υιοθετεί το γέλιο στη ζωή του, ως μέσο θεραπείας, έκφρασης και άμυνας. «Στις δυσκολίες, το άτομο αυτορυθμίζεται και βρίσκει τρόπους για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πρόκειται για ένα μηχανισμό της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το γέλιο είναι ένα εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση» υπογραμμίζει η σύμβουλος.

Επιπλέον, το γέλιο ενισχύει την κοινωνικότητα και βγάζει τον άνθρωπο από την ατομίκευση. «Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα ζούσαμε την εποχή της ατομίκευσης, του εγωκεντρισμού. Σήμερα -κι ευχαριστώ την κρίση για αυτό- στρεφόμαστε προς τη συλλογικότητα, αρχίζουμε να φερόμαστε πιο αλληλέγγυα και ομαδικά» συμπληρώνει η κ. Κυνηγοπούλου.

Η γελωτοθεραπεία είναι ένα σημαντικό εργαλείο και για τον επιχειρηματία. Σε αυτόν θα απευθύνεται η εισήγηση της συμβούλου, που θα γίνει στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «Money Show» που θα φιλοξενήσει, για ακόμη μια φορά, από αύριο, η Θεσσαλονίκη.

«Αν κατανοήσει ο επιχειρηματίας τη σημασία του γέλιου, νομίζω ότι θα ωφεληθεί πραγματικά. Σε ένα περιβάλλον εργασίας που οι άνθρωποι γελούν, είναι χαρούμενοι, υπάρχει ομαδικότητα, καταπολεμούν το άγχος και γίνονται πολύ πιο παραγωγικοί», επισημαίνει η κ. Κυνηγοπούλου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένα τα ποσοστά κατάθλιψης στην εφηβεία



Η καλύτερη παρέμβαση είναι η πρόληψη.

Καταθλιπτικό συναίσθημα, που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως απόπειρα αυτοκτονίας, κατάχρηση ουσιών και αυτοτραυματισμό, παρουσιάζουν οι έφηβοι στην Ελλάδα, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει στο 29% στα κορίτσια και στο 13% στα αγόρια.

Το παρήγορο είναι ότι η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους δείκτες αυτοκτονιών στους εφήβους, με ετήσια επίπτωση 3,8 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα στα αγόρια και 0,8 στα κορίτσια.

Τα στοιχεία αυτά που προκύπτουν από ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, δείχνουν ότι αν και τα κορίτσια στην εφηβεία παρουσιάζουν συχνότερα κατάθλιψη από τα αγόρια, είναι τα αγόρια εκείνα που οδηγούνται περισσότερο στον αυτοτραυματισμό ή σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου αρχίζουν, αύριο, στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τα στοιχεία της ανακοίνωσης, με θέμα «Απόπειρες αυτοκτονίας στην εφηβική ηλικία», στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών παρατηρείται συνεχής αύξηση του δείκτη αυτοκτονιών, στις ηλικίες 13-20 ετών.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, οι αυτοκτονίες καταγράφονται ως η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, σε άτομα ηλικίας από 15-24 ετών, με την Ελλάδα, ωστόσο, να έχει από τους χαμηλότερους δείκτες αυτοκτονιών στους εφήβους.

«Τα αγόρια έφηβοι πιο συχνά επιλέγουν τα πυροβόλα όπλα σαν αυτοκτονική πράξη, ενώ τα κορίτσια τη λήψη ουσιών.

Μελέτη των ελλήνων εφήβων έδειξε ότι οι αυτοκτονίες των αγοριών είναι περισσότερες στις αστικές περιοχές, ενώ των κοριτσιών στις αγροτικές περιοχές.

Τα αγόρια εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάτου εξαιτίας αυτοκτονίας, ενώ τα κορίτσια υπερτερούν στην απόπειρα αυτοκτονίας και τον ιδεασμό αυτοκτονίας, χωρίς όμως να επέρχεται ο θάνατος.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το σπάνιο προς το παρόν φαινόμενο της ομαδικής αυτοκτονίας, μετά από συνεννόηση εφήβων μέσω του διαδικτύου (σύμφωνο αυτοκτονίας).

Παράγοντες που φαίνεται να ενέχονται στις αυτοκτονίες των ελλήνων εφήβων είναι η ύπαρξη ψυχιατρικής διαταραχής, προβλήματα με την οικογένεια, συναισθηματικές απογοητεύσεις και αισθήματα αποτυχίας», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Κέρκυρας Χρυσούλα Μαραγκού, Ελένη Γεωργιάδη, Μαρία Μιχαλά, η παιδίατρος του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Κέρκυρας ΕΕΚΠΠΥ Μαρία Μάνδυλα, ο γενικός γραμματέας του ΕΕΚΠΠΥ Αλέξανδρος Κουσουνής και η Βαρβάρα Λουμπράνου από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η καλύτερη παρέμβαση είναι η πρόληψη


Στην εφηβική περίοδο, με τις ουσιαστικές σωματικές και ψυχικές μεταβολές, οι νέοι είναι συναισθηματικά ευάλωτοι και, αν οδηγηθούν σε ακραίες συμπεριφορές, μπορεί να χρειαστούν παρέμβαση κάποιου ειδικού.

Η καλύτερη θεραπευτική παρέμβαση είναι η πρόληψη και η έγκαιρη αναγνώριση παραγόντων κινδύνου για την εκδήλωση αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Οι περιπτώσεις των εφήβων που καταλήγουν στο νοσοκομείο, ύστερα από μια απόπειρα αυτοκτονίας, θα πρέπει, μέσω της συμβουλευτικής -διασυνδετικής ψυχιατρικής,να παραπέμπονται σε ειδικούς, με στόχο τη σωστή αξιολόγηση και θεραπευτική προσέγγιση.

«Στην Ελλάδα, οι έφηβοι αποτελούν το 11% του πληθυσμού και ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι το ποσοστό όσων παρουσιάζουν καταθλιπτικό συναίσθημα μπορεί να φθάνει το 13% στα αγόρια και το 29% στα κορίτσια.

Αποτέλεσμα των διαταραχών αυτών είναι το ενδεχόμενο, οι έφηβοι να οδηγηθούν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως απόπειρα αυτοκτονίας, κατάχρηση ουσιών και αυτοτραυματισμό.

Το μέγεθος του προβλήματος ενδέχεται να υποεκτιμάται, λόγω έλλειψης κατάλληλων υπηρεσιών, στις οποίες μπορούν να προσφύγουν και προβλέπεται να επιταθεί λόγω της οικονομικής κρίσης», αναφέρεται- μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωση, με θέμα:

«Πρόληψη αυτοκτονιών και αυτοτραυματισμών στους εφήβους: Μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα και σχεδιασμός μελέτης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος TACTICS» των επιστημόνων του Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Π.&Α. Κυριακού» και του Ειδικού Κέντρου Εφηβικής Ιατρικής του Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση παρουσιάζονται δεδομένα θνησιμότητας αυτοκτονιών και βίαιης συμπεριφοράς ανάμεσα στους εφήβους της χώρας μας, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από τη μελέτη της τελευταίας 30ετίας προκύπτει μείωση της θνησιμότητας από βία στην ΕΕ των «27», συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Η μείωση αφορά κυρίως την περίοδο μετά το 1993. Η μείωση είναι σαφώς μικρότερου μεγέθους για τις ηλικίες 15-24 ετών σε σχέση με εκείνη του γενικού πληθυσμού.

«Αξίζει, όμως, να δοθεί προσοχή στους θανάτους από δηλητηριάσεις, όπου η πρόθεση του παθόντος δεν είναι εύκολα τεκμηριώσιμη και φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας. Πράγματι, την περίοδο 1980-2009 η γενική θνησιμότητα από δηλητηριάσεις στην Ελλάδα τριπλασιάστηκε, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ των ‘27’ παρουσίασε ελάχιστες μεταβολές και εκσεσημασμένη είναι η διαφορά στις ηλικίες 15-44 ετών (αύξηση 14,2% στην Ελλάδα, 0,7% στην ΕΕ).

Τα ευρήματα αυτά κρούουν κώδωνες κινδύνου, καθώς αποτελούν μόνον την κορυφή του παγόβουνου» επισημαίνονται- μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση.

Η απουσία ηλεκτρονικών αρχείων καταγραφής, ηλεκτρονικής διασύνδεσης, με δεδομένα από κέντρα της περιφέρειας, αλλά και η επιφυλακτικότητα για λόγους κοινωνικούς, θρησκευτικούς και προσωπικούς, στον ακριβή χαρακτηρισμό της βλάβης ως εκούσιας, δυσχεραίνουν την παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων νοσηρότητας και συνεπακόλουθα, την ανάληψη αποτελεσματικών στοχευμένων προληπτικών παρεμβάσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Παιδικές ασθένειες και συμπτώματα



Ενημερωθείτε πριν πάτε στον παιδίατρο.

Μπορεί τα αμέτρητα εμβόλια να έχουν εξαφανίσει πολλές παιδικές ασθένειες, υπάρχουν όμως άλλες τόσες εκεί έξω, οι οποίες δύσκολα μπορούν να αποφευχθούν, ενώ συχνά δεν γίνονται καν αντιληπτές κατά τα πρώτα τους στάδια.

Λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές, το ιατρικό ηλεκτρονικό περιοδικό Webmd.com απαριθμεί κάποιες από τις συνηθέστερες παιδικές αρρώστιες και τα συμπτώματά τους για να είστε πάντα σε επαγρύπνηση πριν καλέσετε τον παιδίατρο, ο οποίος θα σας δώσει την σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός

Ο RSV (respiratory syncytial virus) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος παγκοσμίως, προσβάλλοντας νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά, ενώ ευθύνεται για τo μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, προκαλώντας βρογχιολίτιδα και πνευμονία. Οι λοιμώξεις από τον RSV εμφανίζονται αργά το φθινόπωρο και διαρκούν έως τα τέλη της άνοιξης. Ιδιαίτερα επικίνδυνοι χαρακτηρίζονται οι χειμερινοί μήνες, καθώς τότε πραγματοποιείται σχεδόν το 90% εισαγωγών στο νοσοκομείο, με διαγνωσμένη βρογχιολίτιδα, σε παιδιά και βρέφη ηλικίας κάτω των δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Συμπτώματα: Εμφανίζεται ως κοινή γρίπη, με πυρετό, μύτη που «τρέχει» και βήχα, ενώ η αναπνοή στα μισά τουλάχιστον βρέφη που υποφέρουν από τον ιό ακούγεται ως συριγμός.

Κοκίτης

Ο κοκίτης είναι μία ασθένεια που οφείλεται σε μικρόβιο και για την οποία ασφαλή διάγνωση μπορεί να κάνει μόνο ο γιατρός. Συναντάται συνήθως σε πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, αφού το εμβόλιο δεν τα καλύπτει επαρκώς παρά μόνο μετά την τρίτη δόση.

Συμπτώματα: Το παιδί σας θα παρουσιάσει έντονο, ξερό βήχα, δηλαδή τριάντα ή σαράντα φορές επεισόδιο βήχα σε μία ανάσα, για μεγάλο διάστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί νιώθει καλύτερα μετά από μία εβδομάδα. Σε σοβαρές, όμως, περιπτώσεις ίσως χρειαστεί νοσηλεία.

Μόλυνση στα αυτιά

Τα μικρά παιδιά εμφανίζουν συχνά μολύνσεις στα αυτιά λόγω των μικρών ευσταχιανών σαλπίγγων. Πρόκειται για σωλήνες που ενώνουν το αυτί με τον λάρυγγα και που «μπλοκάρουν» όταν ένα κρύωμα προκαλέσει φλεγμονή.

Τότε το υγρό της φλεγμονής παγιδεύεται στη μέση του αυτιού, πίσω από το τύμπανο, επιτρέποντας την ανάπτυξη μικροβίων.

Συμπτώματα: Πόνος, τον οποίο το μωρό σας μπορεί να δείξει δρώντας περίεργα, τραβώντας το αυτί του, αν είναι ευέξαπτο κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή αν κλαίει όταν ξαπλώνει. Άσπρο ή κίτρινο έκκριμα από το αυτί, που μπορεί να έχει δυσάρεστη οσμή. Δυσκολία στην ακοή. Πυρετός, συνήθως μεταξύ 37.78 έως 40 βαθμούς.

Νόσος του χεριού, του ποδιού και του στόματος

Πρόκειται για μία οξεία, αυτοπεριοριζόμενη, ιογενή νόσο που προκαλείται από τον ιό Coxsackie A16 ή Α10. Συχνά παρατηρούνται εξάρσεις σε ομάδες παιδιών, ειδικότερα σε παιδικούς σταθμούς. Η νόσος μεταδίδεται με άμεση ή στενή επαφή με τις εκκρίσεις από τη μύτη ή το στόμα, ενώ μεταδίδεται και με τα κόπρανα.

Συμπτώματα: Μικρές αλλοιώσεις γκρι χρώματος παρόμοιες με φλύκταινες εμφανίζονται μέσα στο στόμα και τον λαιμό, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και στις παλάμες, στα δάκτυλα και στα πέλματα των ποδιών. Το παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να καταπιεί, να έχει ελαφρύ πυρετό και πιθανώς εμετούς.

Κόκκινο μάτι (επιπεφυκίτιδα)

Συχνά προκαλείται από τους ίδιους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα σε σχολεία και νηπιαγωγεία. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για το κατά πόσο θα χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις «φεύγει» μέσα σε τέσσερις με επτά ημέρες.

Συμπτώματα: Δάκρυα, κοκκινίλα, φαγούρα και βλεφαρίδες που «κολλάνε» είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της επιπεφυκίτιδας.


Πηγή: http://www.in2life.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O ύπνος απαλύνει τον συναισθηματικό πόνο



Έρευνα έδειξε ότι αμβλύνονται οι τραυματικές εμπειρίες.

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν απεικονιστικές εξετάσεις για να ρίξουν περισσότερο φως στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει την ανάμνηση δυσάρεστων ή τραυματικών εμπειριών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έδειξε φωτογραφίες συναισθηματικού περιεχομένου σε εθελοντές και στη συνέχεια τους υπέβαλε σε απεικονιστικές εξετάσεις αρκετές ώρες αργότερα όταν ξαναείδαν τις φωτογραφίες.

Όσοι κοιμήθηκαν στο ενδιάμεσο, είχαν μικρότερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με το συναίσθημα, ενώ η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη λογική ήταν περισσότερο δραστήρια. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Current Biology’, αναφέρει ότι αποκάλυψε τις σχέσεις μεταξύ ονείρων και μνήμης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν τραυματικά γεγονότα κάποια στιγμή της ζωής τους και ορισμένοι μπορούν να οδηγηθούν σε διαταραχή μετατραυματικού στρες, παραμένοντας συναισθηματικά διαταραγμένοι καιρό μετά το γεγονός.

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το 20% του ύπνου κατά τον οποίο ονειρευόμαστε, (ύπνος REM), παίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των πρόσφατων αναμνήσεων και ερευνητές πιστεύουν ότι η καλύτερη κατανόηση αυτού θα βοηθήσει τελικά τους ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Οι ερευνητές επέλεξαν 35 εθελοντές και τους χώρισαν σε 2 ομάδες. Οι μισοί εθελοντές κοιμήθηκαν καλά αφού είδαν 150 φωτογραφίες που είχαν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν συναισθηματική αντίδραση. Ενώ βρίσκονταν στον αξονικό τομογράφο είδαν για δεύτερη φορά τις φωτογραφίες. Όσοι κοιμήθηκαν επαρκώς είχαν λιγότερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με δυνατά συναισθήματα και περισσότερη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό, που σχετίζεται τη λογική σκέψη.

Όσοι δεν κοιμήθηκαν ανέφεραν μια πολύ περισσότερο συναισθηματική αντίδραση όταν ξαναείδαν τις φωτογραφίες.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου REM μπορεί να εξηγούν πώς ο οργανισμός κάνει αυτή την αλλαγή.

Ο ερευνητής Dr Matthew Walker, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου REM υπάρχει μεγάλη πτώση στη νορεπινεφρίνη, χημική ουσία του εγκεφάλου που συνδέεται με το στρες. Πρόσθεσε ότι με τη νέα επεξεργασία προηγούμενων συναισθηματικών εμπειριών σε αυτό το νευροχημικά ασφαλές περιβάλλον χαμηλής νορεπινεφρίνης κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ξυπνάμε την επόμενη μέρα και αυτές οι εμπειρίες έχουν αμβλυνθεί, όσον αφορά τη συναισθηματική τους ισχύ.

Αισθανόμαστε καλύτερα για αυτές, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Ο Dr Roderick Orner, δήλωσε ότι αν και ο ύπνος θεωρείται από πολλούς ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία τραυματικών αναμνήσεων υπάρχουν πιθανόν πολλοί άλλοι παράγοντες που δρουν σε ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Πρόσθεσε ότι σε περιστατικά περισσότερο σοβαρού τραύματος μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τον ασθενή να το επεξεργαστεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, ιδιαίτερα αν είχε σημαντική επίπτωση στην καθημερινότητά του.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι σχέση έχει η διατροφή με τις ημικρανίες;



Βρείτε τους «ενόχους»!
Η ημικρανία είναι μία χρόνια νευρολογική κατάσταση, με κύριο σύμπτωμα έναν έντονο πονοκέφαλο συχνά περιορισμένο στη μία μεριά του κεφαλιού. Ο πόνος στην ημικρανία εντοπίζεται στο μισό του κεφαλιού, συχνά στην περιοχή πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο. Μπορεί επίσης να είναι αισθητός σε άλλα σημεία, όπως στην κορυφή του κεφαλιού ή και στον αυχένα.

Ο πόνος στην ημικρανία είναι ιδιαίτερα δυνατός και συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων όπως η υπερευαισθησία στο φως, στους έντονους ήχους και στις μυρωδιές. Η ημικρανία δεν είναι απλά μία διαταραχή των εγκεφαλικών αγγείων. Σήμερα, είναι γνωστό ότι ο φλοιός του εγκεφάλου μπορεί να υφίσταται μία παροδική μεταβολή που ονομάζεται «φλοιώδης μετακινούμενη καταστολή», η οποία αποτελεί το υπόβαθρο της ημικρανικής αύρας και πιθανότητα την αιτία έναρξης των κρίσεων ημικρανίας.

Οι ημικρανίες μπορεί να συνδέονται με κληρονομικότητα, αλλά και με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής του ασθενούς και η κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση. Οι ημικρανίες μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις, όπως η λήψη φαρμάκων, οι ορμονικές διαταραχές, κάποιες παθήσεις, ακόμη και από πείνα. Σε ορισμένα άτομα, συγκεκριμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση κρίσεων ημικρανίας. Οι τροφές αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Δανία, στα ελλιποβαρή άτομα αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας, σε σχέση με τα υπέρβαρα. Άλλες έρευνες συσχετίζουν, αντίθετα, τον αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος με τις κρίσεις ημικρανίας.

Επίσης, τα άτομα που καπνίζουν πολύ, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανίες σε σχέση με τους μη καπνιστές. Η άστατη διατροφή έχει συνδεθεί με κρίσεις ημικρανίας στα άτομα που έχουν ευαισθησία. Η παράλειψη γευμάτων μέσα στην ημέρα και η κατανάλωση ενός μεγάλου και όχι πολλών μικρών γευμάτων, επιβαρύνει την κατάσταση αυτών των ασθενών.

Η αφυδάτωση ενοχοποιείται για την εμφάνιση αυτών των κρίσεων. Γι΄ αυτό και συνιστάται, η συχνή κατανάλωση πολλών υγρών κατά τη διάρκεια της μέρας, όπως νερού, φρέσκων χυμών φρούτων και αφεψημάτων. Μελέτες έδειξαν πως οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να οφείλονται, σε ποσοστό περίπου 20% και σε τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες.

Ο μηχανισμός δεν έχει εξακριβωθεί αλλά η αποφυγή κατανάλωσης των πιθανών «ένοχων» τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε έλεγχο των συμπτωμάτων. Σε άτομα με ευαισθησία, τα τρόφιμα που περιέχουν αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες, όπως η τυραμίνη, η φαινυλαλανίνη, η ισταμίνη, το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να μεταβολίσουν αυτές τις ουσίες αρκετά γρήγορα οπότε παραμένουν στο σώμα για περισσότερο χρόνο, προκαλώντας πονοκέφαλο.

Το κόκκινο κρασί, που περιέχει φαινολικά φλαβονοειδή και η σοκολάτα, που περιέχει φαινυλαλανίνη, συχνά ευθύνονται για εμφάνιση ημικρανίας. Τρόφιμα πλούσια σε μονοαμίνες ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση ημικρανικών κρίσεων. Οι μονοαμίνες απαντώνται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως στο κρασί, στην μπύρα, στα ώριμα τυριά (καμαμπέρ, τσένταρ, ροκφόρ, παρμεζάνα), στο γιαούρτι, αλλά και στις σαρδέλες, στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και στο σπανάκι.

Άλλη «ένοχη» ουσία είναι το γλουταμινικό μονονάτριο που περιέχεται στη σόγια σος και τη βρίσκουμε ως ενισχυτικό γεύσης στα πιάτα των κινέζικων εστιατορίων. Καλό είναι η κατανάλωση τροφίμων με νιτρώδη συντηρητικά, όπως το μπέικον, τα σαλάμια, τα λουκάνικα, το καπνιστά κρέατα και ψάρια όπως και τα προμαγειρεμένα τρόφιμα, να αποφεύγονται από τα άτομα που υποφέρουν από έντονους πονοκεφάλους. Η έλλειψη τέλος μαγνησίου και ριβοφλαβίνης από τη διατροφή έχει συσχετισθεί θετικά με την εμφάνιση πονοκεφάλων και ημικρανιών.

Γι’ αυτό, είναι καλό η διατροφή των ασθενών να ενισχυθεί με τα παραπάνω στοιχεία, ακόμη και με συμπληρώματα διατροφής, στις περιπτώσεις που η πρόσληψη είναι ανεπαρκής. Καλές πηγές μαγνησίου, είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το κρέας. Τη ριβοφλαβίνη τη συναντάμε σε υψηλή περιεκτικότητα στο συκώτι, στο νεφρό αρνιού και στο γάλα σόγιας, και σε μέτριες ποσότητες στα κρέατα, στα γαλακτοκομικά και στα δημητριακά.

Το βέβαιο είναι πως, κάθε άτομο έχει τις δικές του ευαισθησίες και τα τρόφιμα που προκαλούν τις κρίσεις ημικρανίας είναι διαφορετικά. Με τη βοήθεια ωστόσο ενός ειδικού μπορούν να εντοπισθούν και να απομακρυνθούν από το διαιτολόγιό του.

Σε γενικές γραμμές, μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς καταχρήσεις (αλκοόλ, καφές, κάπνισμα), η οποία περιλαμβάνει συχνά και μικρά γεύματα από όλες τις ομάδες τροφίμων, θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των κρίσεων ημικρανίας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...