Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ο καρχαρίας λύγισε σίδερα


Ο καρχαρίας είναι ο μεγαλύτερος θηρευτής των θαλασσών και παρά το γεγονός αυτό όμως αρκετοί είναι οι τολμηροί που μπαίνουν σε ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά για να τον θαυμάσουν από κοντά στο φυσικό του περιβάλλον.

Έτσι έκαναν αρκετοί τουρίστες στην ακτή της Mosselbay στη Νότια Αφρική. Ο καρχαρίας όμως με μεγάλη ταχύτητα έπεσε πάνω στο κλουβί και λύγισε τα σίδερα χωρίς όμως να καταφέρει να μπει μέσα σε αυτό.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μαγευτική θέα από το καμπαναριό ύψους 100 μέτρων


Ο καθεδρικός ναός της Ουτρέχτης είναι ο ψηλότερος εκκλησιαστικός πύργος της Ολλανδίας, με ύψος πάνω από 100 μέτρα. Ο γοτθικού τύπου ναός είναι το έμβλημα της πόλης και μπορούμε για πρώτη φορά να τον απολαύσουμε μέχρι την κορυφή σε αυτό το βίντεο.

«Περίμενα 10 μήνες μέχρι να είναι ο καιρός κατάλληλος για να πάρω αυτά τα πλάνα», αναφέρει στην περιγραφή του βίντεο ο χρήστης Overview που ανέβασε εκπληκτικό υλικό που κατέγραψε με το drone του.

Το κλιπ έχει γίνει viral συλλέγοντας μέχρι στιγμής περισσότερα από μισό εκατομμύριο προβολές.

Ο πύργος έχει ύψος 112,5 μέτρα και χτίστηκε μεταξύ του 1321 και του 1382.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η βίδρα που "εξαφανίζει" τις πάπιες στα Τρίκαλα


Η ευρασιατική βίδρα είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά. Κι όμως τα τελευταία 2 χρόνια έχει θεαθεί πολλές φορές στο Ληθαίο, τον ποταμό που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων και δεν θεωρείται από τους... καθαρότερους του κόσμου.

Πολλοί δε, της αποδίδουν ότι έχει εξαφανίσει τις περισσότερες πάπιες που ζούσαν στο ποτάμι.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ευρασιατική βίδρα θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της ηπείρου.



Δείτε τη βίδρα που αιχμαλώτισε ο φακός του trikalavoice.gr




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Να είναι ο μπαμπάς παρών στον τοκετό;


Παλαιότερα οι μπαμπάδες έπιναν τον καφέ (ή το ουίσκι) τους για να μετριάσουν το άγχος τους στην καφετέρια του μαιευτηρίου και περίμεναν να ακούσουν τη χαρμόσυνη είδηση της γέννησης του παιδιού τους.

Τώρα όλα άλλαξαν και οι περισσότεροι μπαμπάδες είναι παρόντες στον τοκετό. Τελικά είναι όμως καλή ή κακή ιδέα;

Τα θετικά

Μπορεί η σύντροφός σας να θέλει να είστε εκεί

Στο παρελθόν οι άνθρωποι ζούσαν μαζί με τις οικογένειες τους και γι’ αυτό ίσως ήταν πιο εύκολο για τις γυναίκες να έχουν τις μητέρες ή τις αδερφές τους μαζί τους κατά τη γέννηση. Στις μέρες μας όμως είναι σπάνιο καθώς οι περισσότερες γυναίκες θέλουν ο σύντροφός τους να είναι το πρόσωπο με το οποίο θα μοιραστούν αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία.

Μπορείτε να βοηθήσετε στη γέννα

Οι περισσότερες γυναίκες λένε ότι απλά και μόνο η παρουσία του συντρόφου τους κατά τη διάρκεια του τοκετού, τις καθησύχαζε και τους έκανε να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε πολλά για τον τοκετό για να κάνετε την εμπειρία καλύτερη για εκείνη καθώς η παρουσία σας και μόνο θα κάνει τη διαφορά. Αν βέβαια είστε σε θέση να δώσετε και πρακτική βοήθεια, ακόμα καλύτερα!

Μπορείτε να την εκπροσωπήσετε

Ενδεχομένως θα υπάρχουν στιγμές που η σύντροφός σας δεν θα είναι σε θέση να μιλήσει ή να επικοινωνήσει με τη μαία και τους γιατρούς. Εσείς που εννοείται ότι θα ξέρετε το πλάνο της γέννησης, θα μπορείτε να αποφασίσετε το καλύτερο για εκείνη αφού ξέρετε τι θέλει και θα μπορέσετε να προσφέρετε τη βοήθειά σας, αν χρειαστεί. Αν μάλιστα η μητρική της γλώσσα δεν είναι τα ελληνικά, τότε η παρουσία σας θα είναι απαραίτητη και για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Θα δείτε τη γέννηση του παιδιού σας

Βιώνοντας από κοντά τη γέννηση του παιδιού σας θα είναι μια εκπληκτική εμπειρία, γεμάτη συναισθήματα και πολλή αγάπη που δεν θα ξεχάσετε ποτέ και θα σας φέρει ακόμα πιο κοντά ως ζευγάρι.

Τα αρνητικά

Καλώς ή κακώς μπορεί η σύντροφός σας να μη θέλει να είστε παρών στη γέννα ή και ο ίδιος να μην το επιθυμείτε. Αν είναι έτσι, καλό είναι να το συζητήσετε και να εξηγήσετε τους λόγους για αυτήν σας την απόφαση γιατί μπορεί να είναι κάτι πρακτικό που να λύνεται.
Μπορείτε να κάνετε τη γέννηση πιο δύσκολη για εκείνη

Η παρουσία σας μπορεί να προκαλέσει άγχος και στρες στην αίθουσα του τοκετού και να κάνετε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για τη σύντροφό σας. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται όμως είναι κάποιον που να την αναστατώνει. Φροντίστε λοιπόν να είστε ήρεμος και καθησυχαστικός. Σε διαφορετική περίπτωση είναι προτιμότερο να κρατήσετε επικοινωνία με τη μαία!

Θα δείτε όλο το …χάος!

Υπάρχει πολλή…παρασκήνιο κατά τη διάρκεια μιας γέννας και σίγουρα πολύ αίμα! Υπάρχει μια θεωρία λοιπόν κατά την οποία λέγεται ότι όλο αυτό το σκηνικό μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική έλξη που νιώθουν οι σύντροφοι. Πάντως δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη απόδειξη είτε για τον ένα είτε για τον άλλο τρόπο.

Θα πρέπει να είμαι εκεί;

Αυτή είναι μια ερώτηση που μόνο ένας μπαμπάς μπορεί να απαντήσει και είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να αποφασίσετε μετά από μια κουβέντα με την σύζυγό σας. Αν αποφασίσετε να είστε παρών στη γέννηση, το επόμενο βήμα είναι σκεφτείτε τι είδους ρόλο θα έχετε, αν θα είστε δηλαδή ένας απλός παρατηρητής ή θα συμμετέχετε στη διαδικασία και θα βοηθήσετε τη σύντροφό σας.


Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αιτίες και αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη


Ο επιχείλιος έρπης είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό HSV τύπου 1 και πολύ σπανιότερα από τον ιό HSV2 που είναι υπεύθυνος για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Εκδηλώνεται με ερυθρότητα και φυσαλίδες στην περιοχή γύρω από το στόμα και συνοδεύεται από αίσθημα καύσου, οίδημα, κνησμό και πόνο. Η μετάδοση του ιού γίνεται από επαφή μολυσμένου δέρματος ή βλεννογόνου. Ο ιός δε ζει παραπάνω από 30 λεπτά εκτός του ανθρώπινου σώματος. Ο χρόνος επώασης είναι από 3 μέχρι 20 ημέρες και στη συνέχεια ο ιός ζει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό και μπορεί να αναζωπυρωθεί. Ένα μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού έχουν αντισώματα για τον έρπητα τύπου 1, αλλά μεγάλο μέρος των φορέων είναι ασυμπτωματικοί. Η πάθηση ολοκληρώνει τον κύκλο της που διαρκεί 5 – 10 ημέρες.

Αιτίες:

1) H ‘πτώση’ του ανοσοποιητικού. Αν και πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του ιού, δεν εμφανίζουν όλοι συμπτώματα. Προσέξτε το κρύο, την κούραση, την έμμηνο ρύση,την ηλιοθεραπεία, το συνάχι, το στρες. Είναι λόγοι αναζωπύρωσης του έρπητα.

2) Το φιλί. Ο ιός μεταδίδεται με την επαφή κι όχι συνήθως από αντικείμενα. Αποφεύγετε λοιπόν οποιαδήποτε επαφή με άτομα που έχουν τα συμπτώματα της λοίμωξης. Αποφεύγετε επίσης τον στοματικό έρωτα αν εσείς ή ο/η σύντροφός σας έχετε συμπτώματα επιχείλιου έρπη ή έρπη των γεννητικών οργάνων.

Είναι πολύ σημαντικό να μην ακουμπάτε τις φυσαλίδες με τα δάκτυλα και να μην τις σπάτε για να μην τις μολύνετε με μικρόβια, αλλά και για να μην μεταφέρουμε τον ιό σε άλλα σημεία του προσώπου ή του σώματος.

Αντιμετώπιση:

Τα συμπτώματα αυτοθεραπεύονται μέσα σε 5-7 ημέρες εξαφανίζονται συνήθως χωρίς να αφήσουν σημάδια ή ουλές. Καλό είναι να μη φιλάμε στο πρόσωπο άτομα ευπαθών ομάδων, όπως βρέφη, παιδιά και εγκύους. Συχνά παρατηρούνται υποτροπές του ιού, εξαιτίας έντονης ψυχολογικής επιβάρυνσης ή κόπωσης, και σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγούνται αντιϊκά φάρμακα (ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη, φαμσικλοβίρη) για να μειωθούν τα συμπτώματα. Σε εξαιρετικές ‘θορυβώδεις’ περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί και κορτιζόνη.

Χρήση επιθεμάτων για να μειώσετε τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων καθώς και αντιβιοτικές αλοιφές με ή χωρίς κορτιζόνη. Οι αντιϊκές αλοιφές δεν βοηθούν ουσιαστικά στη θεραπεία των συμπτωμάτων.

Μειώστε το άγχος. Ακολουθείστε ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαλαισία: Ασθενοφόρο σπέρνει τον πανικό στην εθνική οδό


Τον πανικό σε δεκάδες πολίτες έσπειρε ο οδηγός ενός ασθενοφόρου που διέτρεξε δεκάδες χιλιόμετρα στο αντίθετο ρεύμα σε αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας στη Μαλαισία. Στο βίντεο που έχει καταγράψει κάμερα από το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου φαίνεται το ασθενοφόρο να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στο αντίθετο ρεύμα, με τους οδηγούς να αλλάζουν την τελευταία στιγμή λωρίδα για να αποφύγουν τη σύγκρουση.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο “διάβολος της θάλασσας”


Η πεσκαντρίτσα Melanocetus, γνωστή και ως ο μαύρος διάβολος της θάλασσας, εντοπίστηκε περίπου 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Ένα από τα πιο σπάνια ψάρια στον κόσμο εντοπίστηκε από την έρευνα ενός οχήματος βαθιάς κατάδυσης.

Αυτή η πεσκαντρίτσα, με το όνομα Melanocetus, είναι μόλις 9 εκατοστά σε μήκος και διαθέτει ένα δικό του αλεξικέραυνο στην κορυφή του κεφαλιού του.

Είναι επίσης γνωστό ως ο μαύρος διάβολος της θάλασσας, και μπορεί να έχετε ξαναδεί κάτι παρόμοιο στην ταινία «Ψάχνοντας τον Νέμο», όπου ένα πανομοιότυπο ψάρι προσπαθούσε να πιάσει και να φάει το Nemo.

Το αργοκίνητο Melanocetus ανάβει την άκρη του πόλου του στο σκοτάδι του βυθού, προκειμένου να προσελκύσει το θήραμά του, πριν το καταπιεί, όταν αυτό βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το στόμα του.

Το ψάρι στο βίντεο είναι θηλυκό και πυροβολήθηκε από ερευνητές ενιδρύου του Ινστιτούτου Monterey Bay (MBARI) που έχει βάση την Καλιφόρνια.

Το αρσενικό του είδους είναι πολύ μικρότερο και αρκετά άχρηστο. Δεν έχει το «καλάμι» στο κεφάλι του και δεν είναι σε θέση να κυνηγάει για την τροφή του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο μοναδικός σκοπός του είναι να βρει ένα θηλυκό για να ζευγαρώσουν.

Η ομάδα MBARI πιστεύει ότι αυτά είναι τα πρώτα πλάνα που έχουν γυριστεί ποτέ με αυτό το είδος ψαριού, όντας ζωντανό και σε βάθος, και αυτή είναι μόνο η τρίτη πεσκαντρίτσα που έχει παρατηρηθεί σε χρόνια βαθιάς εξερεύνησης της θάλασσας.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να αιχμαλωτίσουν το ψάρι, προκειμένου να το μελετήσουν περαιτέρω.

Το ψάρι κρατείται σε ένα σκοτεινό δοχείο με σχεδόν παγωμένο νερό, σε παρόμοιο περιβάλλον με αυτό των ωκεανών, αλλά δεν αναμένεται να επιβιώσει για πολύ.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα όσπρια μειώνουν τη χοληστερόλη


Η κατανάλωση καθημερινά μίας μερίδας οσπρίων μπορεί να μειώσει σημαντικά το επίπεδο της «κακής» χολητσερόλης (LDL) και έτσι να προστατεύσει την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, ο αρακάς και τα άλλα όσπρια, όταν τρώγονται τακτικά, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Σιβενπάιπερ του Νοσοκομείου Σεν Μάικλ’ς του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου, μελέτησαν (μετα-ανάλυση) 26 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε ΗΠΑ και Καναδά, που αφορούσαν συνολικά 1.037 άτομα.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία μείωση κατά 5% στο επίπεδο της «λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας» (χοληστερόλης LDL) στο αίμα των ανθρώπων που τρώνε μία μερίδα οσπρίων την ημέρα (130 γραμμάρια ή τρία τέταρτα του φλιτζανιού). Η επίδραση των διαφορετικών ειδών οσπρίων φαίνεται να είναι περίπου η ίδια, οπότε δεν έχει τόση σημασία ποιά όσπρια τρώει κανείς.

Τα όσπρια φαίνεται ότι επιδρούν περισσότερο στους άνδρες, που εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση της «κακής» χοληστερόλης σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή γενικά οι άνδρες κάνουν χειρότερη διατροφή από τις γυναίκες και έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Η LDL είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ιδίως αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες στον ίδιο άνθρωπο. Τα όσπρια δεν μεταβάλλουν το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης (HDL).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η κατανάλωση οσπρίων στις δυτικές χώρες παραμένει σχετικά χαμηλή και έχει περιθώρια να αυξηθεί. Από την άλλη, όπως επισημαίνει η νέα μελέτη, τα όσπρια μπορούν να έχουν κάποιες παρενέργειες σε ορισμένους ανθρώπους (φούσκωμα στομαχιού, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια κ.α.), όμως αυτά τα συμπτώματα μειώνονται, όσο τα όσπρια εντάσσονται συχνότερα στη διατροφή.

Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι καλές πηγές φυτικών ινών και πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι και άλλα τρόφιμα, όπως η βρώμη και το κριθάρι, μειώνουν κατά 5% την «κακή» χοληστερόλη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

20 σημάδια ότι είστε εργασιομανείς


Και την έβδομη ημέρα της εβδομάδας, (ακόμη και) ο Θεός αναπαύθηκε.

Μόνο που η δική σας θρησκεία είναι η δουλειά σας, και σε αυτή δεν χωρούν ρεπό, ημέρες ξεκούρασης και διακοπές. Για τους εργασιομανείς ανάμεσά μας, πάντα θα υπάρχει ακόμη ένα email που πρέπει να απαντηθεί, ακόμη ένα σημαντικό τηλεφώνημα που πρέπει να γίνει, άλλη μία εκκρεμότητα που θα φέρει την επόμενη και ούτω καθεξής.

Η εργασιομανία αποτελεί μορφή εξάρτησης και μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ζωή σας. Η εξάντληση, το συνεχές στρες και η υπερκόπωση, ακόμη κι όταν, πάνω στην φρενίτιδα της εργασίας, δεν το αντιλαμβάνεστε, βλάπτουν σοβαρά την υγεία και την ευτυχία σας. Αλλά για να την αντιμετωπίσετε, πρέπει πρώτα να την αναγνωρίσετε.

Ξέρετε, λοιπόν, ότι είστε εργασιομανείς, αν τα παρακάτω βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή στην καθημερινότητά σας:

*Έχετε αναπτύξει σχέση εξάρτησης με την ατζέντα σας, σημειώνοντας υποχρεώσεις και πράγματα που πρέπει να κάνετε ακόμη και τα σαββατοκύριακα.

*Η μεγαλύτερη χαρά που μπορείτε να φανταστείτε είναι ένα κομπλιμέντο από το αφεντικό σας.

*Τις νύχτες δεν κοιμάστε, γιατί ανυπομονείτε ή ανησυχείτε για το επόμενο πρωί στη δουλειά.

*Μάλιστα, όταν σας πιάνουν οι αϋπνίες σας, φροντίζετε να τις αξιοποιήσετε δουλεύοντας και τα βράδια.

*Όταν έχετε ρεπό ή λίγο χρόνο εκτός δουλειάς, δεν ξέρετε τι να τον κάνετε – σχεδόν «πελαγώνετε», καθώς συνειδητοποιείτε ότι η δουλειά έχει γίνει όλη σας η ζωή.

*Αν μπορούσατε, θα κουβαλούσατε ένα βαρέλι καφέ στην πλάτη σας.

*Είστε ο μόνος άνθρωπος στον περίγυρό σας που είναι ενθουσιασμένος τις Δευτέρες. Και δεν καταλαβαίνετε προς τι η αγαλλίαση των γύρω σας για τις Παρασκευές και τα σαββατοκύριακα – πιθανότατα επειδή εσείς δεν σταματάτε να δουλεύετε ούτε τότε.

*Ανησυχείτε όταν δεν λαμβάνετε πολλά emails και το κινητό σας δεν χτυπά συνεχώς.

*Δεν κάνετε σχέδια για ταξίδια, για βόλτες με τους φίλους σας, για καφέ με παλιούς γνωστούς που συναντάτε στον δρόμο, γιατί «υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες στο πρόγραμμα» αυτή τη στιγμή. Και κάθε στιγμή.

*Κάθε φορά που παρουσιάζεται πιθανότητα για ρεπό ή διάλειμμα, σκέφτεστε – και το πιστεύετε – «και ποιος θα κάνει όλα αυτά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν;». Και μένετε στο γραφείο.

*Αυτό συνεπάγεται πως αρνείστε να κατανείμετε αρμοδιότητες και δουλειά στους υπόλοιπους συναδέλφους σας – θέλετε να τα κάνετε όλα μόνοι σας, γιατί «μόνο έτσι θα γίνουν σωστά».
*Είστε από τους πρώτους που φθάνουν στο γραφείο το πρωί και από τους τελευταίους που φεύγουν το βράδυ.

*Δεν σκέφτεστε καν να μην δουλέψετε ακόμη κι όταν είστε άρρωστοι. Μάλιστα, αρνείστε να παραδεχθείτε ότι είστε άρρωστοι.

*«Κρύβετε» την δουλειά από τα κοντινά σας πρόσωπα. Προφανώς, οι δικοί σας άνθρωποι έχουν αγανακτήσει με την συνεχή σας ενασχόληση με την δουλειά, γι’ αυτό και φροντίζετε να δουλεύετε στο σπίτι, αλλά κρυφά – μόλις κοιμηθεί ο/η σύντροφός σας, πηγαίνετε στις μύτες των ποδιών προς τον υπολογιστή και όταν ετοιμάζεστε για μια εκδρομή, χώνετε στα κρυφά χαρτιά στη βαλίτσα.

*Δεν λέτε ποτέ «όχι» στον προϊστάμενό σας – και ποτέ «ναι» στους φίλους σας.

*Δεν είστε πια αυθόρμητοι με την οικογένειά σας. Και κυρίως με τα παιδιά σας, τα οποία αποτελούν πια για εσάς φασαρία που σας εμποδίζει να δουλέψετε στο σπίτι - την ίδια στιγμή χάνετε σημαντικές στιγμές της ζωής τους και της ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους, αγνοείτε τα προβλήματά τους και γίνεστε εκείνοι που κάποια στιγμή θα αναρωτηθούν ένοχα «μήπως δεν ήμουν καλός γονιός;».

*Κάθε συζήτηση, οποιασδήποτε θεματικής, την συσχετίζετε κατά κάποιο τρόπο με τη δουλειά σας, καθώς μόνο σε αυτή βρίσκετε αξιόλογα σημεία αναφοράς.

*Το κινητό δεν κλείνει ποτέ, ακόμη και τη νύχτα. Για την ακρίβεια, παραείστε… διαθέσιμοι – δεν έχετε βάλει όρια στους προϊσταμένους ή υφισταμένους σας, παρακινώντας τους να σας ενοχλούν οποιαδήποτε στιγμή χρειαστούν κάτι. Και φυσικά, φροντίζετε να μην ξεμείνετε ποτέ από megabytes, καθώς έχετε αναπτύξει ερωτική σχέση με το smartphone σας.

*Κάθε Σεπτέμβριο, την ώρα που οι υπόλοιποι συνάδελφοι παραπονιούνται ότι δεν τους έμεινε ούτε μία ημέρα άδειας, εσείς υπολογίζετε πως σας περισσεύουν μια… αρμαθιά εβδομάδες, αφού έχετε μήνες έως χρόνια να τις αξιοποιήσετε.
*Δεν παραδέχεστε ότι είστε εργασιομανείς. Είστε σε άρνηση, γι’ αυτό και δεν νιώθετε τύψεις που παραμελείτε τον εαυτό σας και τους δικούς σας: «Προηγείται προφανώς η δουλειά. Δεν φταίτε εσείς, απλώς δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόληψη: Πώς θα προλάβω τον καρκίνο του παχέως εντέρου;


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) είναι το τρίτο συχνότερα εμφανιζόμενο είδος καρκίνου και η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας προς το δυτικό τύπο διατροφής είναι οι σημαντικότερες αιτίες για την ανάπτυξη του ΚΠΕ. Έτσι, η βελτίωση των διατροφικών επιλογών μας πιθανόν να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην πρόληψη του ΚΠΕ. Ας δούμε πώς σχετίζονται κάποια τρόφιμα και συστατικά τους με την εμφάνισή του.

Κόκκινο κρέας

Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκινογένεσης στο παχύ έντερο. Ιδιαίτερα το μαγείρεμά του στο τηγάνι, τη σχάρα ή τα κάρβουνα φαίνεται να οδηγεί στο σχηματισμό νιτρωδών χημικών ενώσεων και ετεροκυκλικών αμινών με καρκινογόνο δράση. Ακόμη, η αίμη των σκουρόχρωμων κρεάτων προάγει πιθανόν το σχηματισμό νιτρωδών ενώσεων. Έτσι, η επαρκής ποσότητα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας είναι καλύτερο να λαμβάνεται από λευκό κρέας, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το ψάρι.

Διαιτητικές ίνες

Οι διαιτητικές ίνες είναι άπεπτα συστατικά των τροφίμων που βρίσκονται σε δημητριακά ολικής άλεσης, στα όσπρια, στα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς και ευνοούν την καλή λειτουργία του εντέρου. Μειώνουν τον χρόνο διέλευσης των κοπράνων από τη γαστρεντερική οδό και έτσι οι επικίνδυνες ουσίες των τροφών δεν έρχονται σε παρατεταμένη επαφή μαζί της. Ακόμη, δεσμεύουν καρκινογόνες ουσίες και διατηρούν την ακεραιότητα του εντερικού επιθηλίου. Πλήθος μελετών καταδεικνύουν πως η επαρκής κατανάλωση διαιτητικών ινών (20-25γρ/ημέρα) ενδεχομένως να είναι προστατευτική έναντι στον ΚΠΕ. Ωστόσο, περισσότερες μελέτες είναι απαραίτητες για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων αυτών. Πληροφορίες για την περιεκτικότητα τροφών σε διαιτητικές ίνες θα δοθούν στο πλαίσιο της Καμπάνιας για την Υγεία του Πεπτικού του ΕΛΙΓΑΣΤ με την υποστήριξη της Ομάδας Εργασίας Για Την Υγεία Του Πεπτικού του MedNutrition (http://www.mednutrition.gr/ygeia-peptikoy-systimatos-0).

Λίπος

Τα δεδομένα σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα του λίπους της διατροφής και την εμφάνιση ΚΠΕ είναι συγκεχυμένα. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών του κόκκινου κρέατος και των πλήρων γαλακτοκομικών και η αύξηση των ω-3 λιπαρών οξέων από λιπαρά ψάρια, πιθανόν να ασκούν προστατευτική δράση.

Αλκοόλ

Ο μηχανισμός που εμπλέκει το αλκοόλ στην καρκινογένεση δεν έχει διαλευκανθεί και πιθανόν να οφείλεται στην καθυστέρηση που προκαλεί στην επιδιόρθωση των βλαβών του DNA. Μία μελέτη σε ανδρικό πληθυσμό έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 2 ποτών/ημέρα διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκινογένεση στο παχύ έντερο. Αντίθετα, άλλη μελέτη τόνισε τα οφέλη από τη συχνή αλλά μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (1-2 ποτήρια/ημέρα) για την πρόληψη του ΚΠΕ, με τις ιδιότητες αυτές να αποδίδονται στις πολυφαινόλες που περιέχει.

Φυλλικό οξύ και βιταμίνη D

Το φυλλικό οξύ, μία βιταμίνη που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα εσπεριδοειδή και στα όσπρια, συμμετέχει στη σύνθεση και την επιδιόρθωση του DNA. Η έλλειψή του φαίνεται να προδιαθέτει σε αυξημένο κίνδυνο για ΚΠΕ. Ακόμη, η βιταμίνη D πιθανόν να εμφανίζει προστατευτικές ιδιότητες μέσω μείωσης του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και της αναστολής της αγγειογένεσης. Γι’ αυτό, συστήνεται τακτική αλλά ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο, καθώς η βιταμίνη D συντίθεται από το δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, και της κατανάλωση τροφίμων όπως τα ψάρια, το συκώτι και ο κρόκος του αυγού.

Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες είναι χημικές ουσίες που εμφανίζουν αντιοξειδωτικές, αντιμεταστατικές και αντιαγγειογενετικές ιδιότητες, γι’αυτό και πιθανόν είναι ευεργετικές για την πρόληψη του ΚΠΕ. Πλούσιες πηγές πολυφαινολών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι, το πράσινο τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί και η μπύρα.

Προβιοτικά και πρεβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που διέρχονται από το γαστρεντερικό σύστημα και συμβάλλουν στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου. Βρίσκονται κυρίως στα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά. Τα πρεβιοτικά από την άλλη, είναι άπεπτα συστατικά των τροφών που απαντώνται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά,. Ο ρόλος τους στην πρόληψη του ΚΠΕ δεν είναι ξεκάθαρος, αν και πιθανόν είναι ωφέλιμος.

Συμπερασματικά λοιπόν, η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου αφορά στην τροποποίηση των διατροφικών μας επιλογών βάσει όλων όσων αναφέραμε παραπάνω, στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

6 απλά πράγματα που πρέπει να κάνεις αν έχεις υπέρταση


Η υπέρταση είναι μία σιωπηλή πάθηση που κάποιος μπορεί να πάσχει από αυτή αλλά να μην το αντιληφθεί έγκαιρα. Μπορεί για μεγάλα διαστήματα να παρουσιάζει αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης και να είναι αρκετά πάνω από το όριο. Η υπέρταση σχετίζεται με μία σειρά από σοβαρές παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό, βλάβες στα νεφρά. Ένας στους 3 σχεδόν αμερικάνους έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Στην Ελλάδα τα μεγέθη είναι αντίστοιχα και ίσως μεγαλύτερα από αυτά στις ΗΠΑ. Οι παλιές καλές μέρες της μελέτης των 7 χωρών αλλά και της δεκαετίας του 80 όπου μόλις το 8-9 % των ανδρών και των γυναικών εμφάνιζαν αυξημένη αρτηριακή πίεση έχουν μείνει πίσω. Σήμερα σε πρόσφατες μελέτες έχει βρεθεί ότι το 38% των αντρών και το 23% των γυναικών εμφανίζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση με σημαντικό τους ποσοστό να μην το γνωρίζει καν.

Μπορεί για την εμφάνισή της να ευθύνονται πιθανά κάποιοι γενετικοί παράγοντες ή ακόμα και η ηλικία, παράγοντες για τους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Υπάρχουν όμως μία σειρά από άλλους παράγοντες, μη παθολογικούς, στους οποίους σίγουρα μπορούμε να παρέμβουμε και να βελτιώσουμε σημαντικά την κατάσταση. Να μερικά βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να ρυθμίσει την αρτηριακή του πίεση.

Πρόσεξε το βάρος σου. Αναμφισβήτητα από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την εμφάνιση της υπέρτασης είναι το αυξημένο σωματικό βάρος ή η παρουσία παχυσαρκίας. Η διακύμανσή του σε φυσιολογικά επίπεδα παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση κανονικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Άτομα με παραπάνω από το κανονικό σωματικό βάρος ή και παχύσαρκοι, πρέπει να προσπαθήσουν όχι μόνο να μην βάλουν παραπάνω κιλά αλλά και να μειώσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμα και μία μικρή απώλεια βάρους θα βοηθήσει στην μείωση των αυξημένων τιμών αρτηριακής πίεσης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αυτές επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα. Πολλές φορές η δίαιτα για τη απώλεια των κιλών είναι μία άμεση λύση αλλά συνολικά η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς είναι το κλειδί για την μακροχρόνια διαχείριση του σωματικού βάρους. Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή μαζί με συστηματική άσκηση τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά αλλά και με διάρκεια.

Ακολούθησε μία προσεγμένη διατροφή. Η καθημερινή μας διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διατήρησης της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Το καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία και την παρουσία όλων των ομάδων τροφών ειδικότερα των φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε φυτική ίνα και κάλιο. Παραπέρα η προσεκτική διατροφή θα βοηθήσει να μειωθεί η πρόσληψη απλών υδατανθράκων – ζάχαρης, λίπους (και ειδικότερα του κορεσμένου) και συνεπακόλουθα των θερμίδων. Όλα αυτά μαζί συμβάλουν σημαντικά και στην προσπάθεια ρύθμισης του σωματικού βάρους. Μία δίαιτα με την καθοδήγηση διαιτολόγου, πολλές φορές μπορεί να ρυθμίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ταυτόχρονα, πολλές μικρές παραμέτρους της διατροφής σου, βελτιώνοντας συνολικά την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Μείωσε σημαντικά την πρόσληψη του αλατιού. Μπορεί το νάτριο να βρίσκεται σε πολλές τροφές αλλά υπάρχει και σε πολλά τυποποιημένα τρόφιμα. Η σωστή επιλογή τροφίμων που έχουν μειωμένη παρουσία αλατιού ή που δεν έχει γίνει προσθήκη του, συμβάλει σημαντικά στον συνολικό έλεγχο της πρόσληψης αλατιού. Παραπέρα όμως πρέπει να περιοριστεί και η καθημερινή οικιακή χρήση στο μαγείρεμα ή στο τραπέζι. Εναλλακτικά αντί για το μαγειρικό αλάτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν βότανα, μπαχαρικά, λεμόνι αλλά και άλλα αρωματικά μαγειρικά συστατικά. Καλό είναι να «χαθούν» οι αλατιέρες από το τραπέζι και από το σπίτι.

Περιόρισε το αλκοόλ. Μπορεί «ο οίνος να ευφραίνει την καρδία» αλλά η κατάχρησή του μπορεί να προκαλέσει(και) αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η καθημερινή ή μεγάλη κατανάλωση του αλκοόλ (3 ποτήρια/μέρα για τους άντρες και 2 ποτήρια/ημέρα για τις γυναίκες) οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ένας περιορισμός της κατανάλωσης στο ένα ποτήρι/ημέρα είναι η ενδεδειγμένη κίνηση. 

Χαλάρωσε, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να αποφορτιστεί. Σημαντικός παράγοντας εκδήλωσης και ανάπτυξης της υπέρτασης είναι και το περιβαλλοντικό στρες. Οι οικογενειακές υποχρεώσεις, το εργασιακό περιβάλλον, η έντονη καθημερινότητα είναι σίγουρα σημαντικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση έντονων διακυμάνσεων της αρτηριακής πίεσης. Χρειάζονται λοιπόν μικρά διαλλείματα χαλάρωσης, μικρές διακοπές στην εργασία ή στην καθημερινή απασχόληση που θα αποφορτίσουν την ένταση και θα ανακόψουν την αύξηση του στρες. Μικρές ασκήσεις στο γραφείο, 5 λεπτά διαλείμματα για χαλάρωση, μικρές στιγμές ενασχόλησης με ασήμαντες ασχολίες (τακτοποιήστε το γραφείο, φτιάξτε ένα συρτάρι, τακτοποιήστε τα περιοδικά στο σαλόνι) μπορούν να αποτελέσουν μικρές νησίδες χαλάρωσης .

Αύξησε την κίνηση και την καθημερινή σου δραστηριότητα. Ακόμα και μία μικρή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μία ήπια άσκηση σε καθημερινή ή συχνή βάση θα βοηθήσει σημαντικά τόσο την μείωση του σωματικού βάρους (σε συνδυασμό με ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής) αλλά και στον περιορισμό της περίσσειας του σωματικού λίπους. Ταυτόχρονα η εισαγωγή της τακτικής φυσικής δραστηριότητας ή ακόμα και οι μικρές ασκήσεις βοηθούν τόσο στην αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού στρες. Ένας ήπιος περίπατος μπορεί να μην αυξήσει θεαματικά την θερμιδική κατανάλωση αλλά σίγουρα θα βοηθήσει να ξεθολώσει το μυαλό ή να μπουν κάποια πράγματα σε μία σειρά και να χαλαρώσετε.


Πηγή: http://www.boro.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κροκόδειλος επιτίθεται σε λιοντάρι


Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με την επίθεση κροκόδειλου σε λιοντάρι σε ποτάμι. Το λιοντάρι κολυμπούσε όταν το εντόπισε ο κροκόδειλος και του επιτέθηκε. Τελικά, όμως, ο "βασιλιάς" της ζούγκλας κατάφερε να διαφύγει.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιαγιάδες καπνίζουν… χόρτο για πρώτη φορά


Η χρήση αποποινικοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον - Δείτε το βίντεο.

Τρεις ηλικιωμένες καπνίζουν μαριχουάνα για πρώτη φορά και καταγράφεται η εμπειρία τους στην κάμερα.

Το πόρταλ cut.com, που φιλοξενεί το συγκεκριμένο βίντεο, καθησυχάζει το κοινό λέγοντας ότι οι γυναίκες δεν έκαναν κάτι παράνομο μιας και στην Ουάσινγκτον όπου έλαβε χώρα η κινηματογράφηση, η χρήση μαριχουάνας είναι πλέον νόμιμη.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεροβούβαλος σκόρπισε τον πανικό στους δρόμους της Κίνας


Ένας μαινόμενος νεροβούβαλος προκάλεσε τρόμο σε δρόμους της Κίνας. Το ζώο επιτέθηκε στους περαστικούς και τραυμάτισε 14 άτομα. Επίσης προκάλεσε ζημιές σε αυτοκίνητα. Τελικά οι αστυνομικοί σκότωσαν τον νεροβούβαλο, αφού τον πυροβόλησαν 10 φορές.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

10 πράγματα που πρέπει να σκέφτεσαι όταν τιμωρείς το παιδί


Η τιμωρία είναι μια αρνητική συνέπεια που δίνεται ως αποτέλεσμα μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Η σωστή χρησιμοποίηση της είναι δύσκολη υπόθεση γιατί μπορεί πολύ εύκολα να γίνει επιζήμια ή απλώς να μην είναι αποτελεσματική. Ας δούμε πότε μια τιμωρία διδάσκει.

- Πραγματική τιμωρία είναι εκείνη που χρησιμοποιείται σπάνια (επειδή σπάνια είναι απαραίτητη). Όταν μια τιμωρία δεν μειώνει την ανάγκη για περισσότερη τιμωρία, τότε δεν έχει αποτέλεσμα. Μια τιμωρία πρέπει να αλλάζει την κακή συμπεριφορά, αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τότε δοκιμάστε κάτι άλλο.

- Ποτέ μην τιμωρείτε όταν είστε θυμωμένοι. Η τιμωρία είναι αποτελεσματική όταν είναι προκαθορισμένη και προσχεδιασμένη, όχι όταν είναι αποτέλεσμα παρορμητικής αντίδρασης. Όταν είστε θυμωμένοι είναι φυσιολογικό να αντιδράτε υπερβολικά: το παιδί αποκομίζει τότε την εντύπωση ότι το εκδικείστε. Επίσης, όταν θυμώνετε με μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, διδάσκετε στο παιδί πώς να ελέγχει την συναισθηματική σας διάθεση. Πολλά παιδιά θα αντάλλασσαν πρόθυμα μια ξυλιά στον ποπό με τη δύναμη που αισθάνονται ότι έχουν όταν καταφέρνουν να σας εκνευρίσουν. Αντί λοιπόν να αφήνετε το θυμό να θολώνει την κρίση σας πείτε κάτι τέτοιο: «Θα χρειαστώ μερικές ώρες για να σκεφτώ πώς θα τιμωρηθείς γι’ αυτό».

- Ποτέ μην τιμωρείτε ένα παιδί με τρόπο που το φέρνει σε δύσκολη θέση, δηλαδή το ταπεινώνει ή το μειώνει. Ποτέ μην τιμωρείτε το παιδί σας μπροστά σε άλλα παιδιά ή ενήλικους. Πάρτε το παράμερα, πείτε του τι έχει κάνει και ότι θα τιμωρηθεί αργότερα, όταν θα είστε μόνοι. Ένα παιδί που έρχεται σε δύσκολη θέση από τους γονείς του, θα τους θεωρήσει κακούς και άδικους. Αυτές οι καταστάσεις όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά βάζουν σε λειτουργία ένα νοσηρό κύκλο όπου το παιδί θα προσπαθεί να σας ανταποδώσει το χτύπημα.

- Η τιμωρία πρέπει να χρησιμοποιείται με συνέπεια. Από τη στιγμή που αποφασίζετε ότι μια συγκεκριμένη πράξη ή συμπεριφορά πρέπει να τιμωρηθεί, πρέπει να την τιμωρείτε με συνέπεια κάθε φορά που εμφανίζεται και όχι επιλεκτικά. Αν νομίζετε ότι δεν έχετε την αντοχή να το κάνετε αυτό με συνέπεια, εγκαταλείψτε την ιδέα της τιμωρίας και επιλέξτε ένα άλλο τρόπο για να εξαλείψετε την κακή συμπεριφορά. Διαφορετικά, το παιδί σας αποκτά ένα κίνητρο να σας δοκιμάζει. Σκέφτεται «άραγε θα με τιμωρήσει αυτή τη φορά, όπως προχθές ή θα τη γλιτώσω όπως χθες;».

- Η τιμωρία πρέπει να είναι λογική, ανάλογη με το μέγεθος της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και να επιβάλλεται όσο το δυνατό πιο σύντομα μετά από τη συμπεριφορά. Οι μικρές και απλές τιμωρίες είναι πιο αποτελεσματικές από τις σκληρές τιμωρίες. Όταν οι τιμωρίες είναι λογικές, το παιδί μαθαίνει ποιες συμπεριφορές είναι σημαντικές. Για τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται συχνά (π.χ. Τα παιδιά σας τσακώνονται μεταξύ τους), η τιμωρία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αφού δοκιμάσετε για αρκετό καιρό θετικές λύσεις. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να βελτιώσετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά χρησιμοποιώντας τη θετική ανάδραση για να ενισχύσετε την αντίθετη της συμπεριφορά.

- Όταν τιμωρείτε το παιδί, μην τιμωρείτε τον εαυτό σας ή/και την υπόλοιπη οικογένεια. Να είστε σίγουροι ότι η τιμωρία θα επηρεάσει μόνο το παιδί και κανέναν άλλο. Παράδειγμα: Αν έχετε κανονίσει να πάτε κάπου και το δωμάτιο του είναι ακατάστατο, μην πείτε «Δεν πρόκειται να φύγουμε μέχρι να το καθαρίσεις». Αν θέλει να πάει εκεί που έχετε κανονίσει, μπορεί και να ανταποκριθεί. Αν όμως δεν θέλει να πάει, του δίνετε τον έλεγχο πάνω σε ολόκληρη την οικογένεια. Ποιον τιμωρείτε έτσι; Επίσης, μην το κάνετε αν εσείς δεν θέλετε να πάτε και στην πραγματικότητα βρίσκετε μια καλή αφορμή για να μην πάτε (το παιδί σας είναι ακατάστατο, δεν είναι χαζό).

- Χρησιμοποιείτε τιμωρίες που είναι εύκολες στην εφαρμογή τους έτσι ώστε να μπορείτε να τις εφαρμόσετε με συνέπεια.

- Εξηγείστε το σκοπό της τιμωρίας, αλλά κάντε το μία μόνο φορά κάθε φορά. Αγνοήστε εκνευριστικά σχόλια και μην παγιδεύεστε σε λογομαχίες. «Δεν προσπαθώ να σε πληγώσω ή να σε κάνω να θυμώσεις. Τιμωρείσαι επειδή έκανες μια λανθασμένη επιλογή συμπεριφοράς. Θέλω να μάθεις απ’ αυτό, ώστε να σκεφτείς διαφορετικά την επόμενη φορά»

- Οι τιμωρίες που χρησιμοποιείτε να είναι ρεαλιστικές, δηλαδή ανάλογες με την ανεπιθύμητη συμπεριφορά (ώστε να έχουν νόημα). Π.χ. το παιδί που δημιουργεί ακαταστασία, πρέπει μετά να συγυρίσει. Το παιδί που σπάει κάτι πρέπει να το πληρώσει, κλπ. Μερικά παιδιά μπορούμε να τα εμπιστευόμαστε τόσο, ώστε να τα αφήνουμε να διαλέγουν μόνα τους την τιμωρία τους. Αυτό τα βοηθά να μαθαίνουν γρηγορότερα και τους δείχνει ότι θέλετε να είστε δίκαιοι.

- Ορίστε με ρεαλισμό τι είναι ανεπιθύμητη ή ανάρμοστη συμπεριφορά, ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού.


Ο περιορισμός ως τιμωρία. Περιορισμός σημαίνει τη στέρηση ενός ή περισσοτέρων προνομίων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παραδείγματα προνομίων είναι: να δει λιγότερη τηλεόραση, να πάει για ύπνο νωρίτερα, να μην παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια ή να στερηθεί τα παιχνίδια του γενικά κλπ. Επιλέξτε ένα περιορισμό εύκολο στην εφαρμογή του και προσδιορίστε το χρονικό διάστημα για το οποίο θα ισχύσει, και το οποίο δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνάει τις 12 μέρες (μόνο σε περιπτώσεις σοβαρού παραπτώματος). Γενικά, διαλέξτε ζυγό αριθμό ημερών δηλαδή 2, 4, 6 κλπ, πάντα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Μην ξεχνάτε ότι 1 ή 2 εβδομάδες μπορεί να φανεί μια αιωνιότητα σε ένα παιδί, που σημαίνει ότι αισθάνεται ότι δεν υπάρχει ελπίδα, άρα δεν υπάρχει και κανένας λόγος να συμπεριφέρεται καλά στο διάστημα αυτό. Εξηγήστε λοιπόν στο παιδί ότι με κάθε μέρα καλής συμπεριφοράς θα αφαιρείται μια μέρα από το τέλος της περιόδου περιορισμού. Για να πετύχει η στρατηγική αυτή προσδιορίστε με μεγάλη ακρίβεια τόσο στον εαυτό σας όσο και στο παιδί τι ακριβώς θα πει να φέρεται καλά για μια μέρα και μείνετε προσηλωμένοι σ’ αυτό. Η επιτυχία της τεχνικής συνίσταται στο ότι το παιδί καταλαβαίνει ότι δεν λειτουργείτε εκδικητικά, αναγνωρίζετε τις προσπάθειες του, και είστε δίκαιοι αν και δεν αστειεύεστε.

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ

Η τιμωρία αυτή θα διδάξει στο παιδί πώς να παίρνει καλύτερες αποφάσεις;

Η τιμωρία αυτή αλλάζει την «κακή» συμπεριφορά;

Η τιμωρία αυτή μειώνει την ανάγκη για περισσότερες τιμωρίες;

Θυμώνω όταν τιμωρώ;

Η τιμωρία αυτή είναι μέρος ενός σχεδίου;

Μήπως η τιμωρία αυτή θα ταπεινώσει ή θα φέρει σε δύσκολη θέση το παιδί;

Φέρομαι με συνέπεια;

Θα εφαρμόσω αμέσως αυτά που λέω (εκτός αν είμαι θυμωμένος/η);

Η τιμωρία αυτή είναι λογική και δίκαιη;

Έχω δοκιμάσει πρώτα θετικές λύσεις;



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο ψωμί πρέπει να τρώμε όταν κάνουμε δίαιτα;


Δίαιτα; Δεν χρειάζεται να πείτε το ψωμί... ψωμάκι!

Εάν και εσείς βρίσκετε ακαταμάχητη τη θέα και τη μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού ή ακόμα αγαπημένο συνοδευτικό των γευμάτων σας συνηθίζει να είναι μία, δύο ή και περισσότερες φέτες, τότε μάλλον ανήκετε στους «λάτρεις του ψωμιού»! Για τους οπαδούς του τροφίμου, η δίαιτα συνήθως ηχεί σαν εφιάλτης, καθώς έχει συνδεθεί άμεσα με την μείωσή του στο ελάχιστο, ή ακόμη και στον αποκλεισμό του. Τελικά, γίνεται να χάνουμε βάρος και ταυτόχρονα να περιλαμβάνουμε το ψωμί στο διαιτολόγιό μας; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Ας δούμε, τι είναι το ψωμί; Είναι ένα τρόφιμο το οποίο ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων. Ποια άλλα τρόφιμα ανήκουν στην ίδια κατηγορία; Το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα φρούτα… επίσης, περιέχουν υδατάνθρακες σε μεγάλο ποσοστό τα όσπρια, τα λαχανικά αλλά και το γάλα, το γιαούρτι. Χρειαζόμαστε τους υδατάνθρακες; Φυσικά τους χρειαζόμαστε! Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το 50-60% των θερμίδων που έχουμε ανάγκη κάθε μέρα πρέπει να προέρχεται από αυτούς!

Τι γίνεται όμως όταν μαζί με όλα τα γεύματά μας καταναλώνουμε ψωμί, και μάλιστα «χωρίς μέτρο»; Αγαπημένη παρασπονδία και τσιμπολόγημα πολλών, η υπερβολική κατανάλωση ψωμιού μπορεί να συμβάλει στην αύξηση ή στη διατήρηση ενός υψηλού σωματικού βάρους. Αυτό συμβαίνει σχεδόν με όλα τα τρόφιμα: όταν καταναλώνονται σε ανεξέλεγκτες ποσότητες μπορούν να συμβάλουν στο υπερβάλλον σωματικό βάρος. Δεν υπάρχει λόγος να δαιμονοποιούμε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, αλλά πρέπει να κοιτάζουμε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων μέσα στην ημέρα. Η απάντηση θα ήταν η ίδια εάν επρόκειτο για το τυρί, το κρέας, το λάδι ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο…

Εάν λοιπόν αναρωτιέστε αν χρειάζεται να αποκλείσετε το ψωμί από τη διατροφή σας, η απάντηση είναι όχι. Πρέπει, όμως, να το περιορίσετε εάν η ποσότητα που καταναλώνατε μέχρι τώρα ήταν μεγάλη και είχατε το συνήθειο να το προσθέτετε στο πιάτο σας ανεξαρτήτως γεύματος, στιγμής και διάθεσης. Το «πόσο» είναι το «πολύ» διαφέρει για τον καθένα, ανάλογα με τις ημερήσιες ανάγκες του σε θερμίδες. Μερικά πρακτικά tips τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την ποσότητα είναι τα εξής:

Να αποφεύγετε την κατανάλωση ψωμιού, με γεύματα τα οποία διαθέτουν κάποια άλλη πηγή αμυλούχων υδατανθράκων, όπως το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, το κριθαράκι, ο πουρές, τα δημητριακά.

Να ελέγχετε την ποσότητα! Να θυμάστε ότι μία φέτα ψωμί είναι 30g ή όσο οι διαστάσεις ενός iphone, όπως αναγράφεται και στην καμπάνια http://megethosmeridas.gr.

Περιορίστε το συνήθειο του τσιμπολογήματος από το καρβέλι! Τοποθετήστε δίπλα στο πιάτο σας την ποσότητα που σκοπεύετε να καταναλώσετε εξαρχής. Το υπόλοιπο ας παραμείνει στο ντουλάπι του ψωμιού.

Εάν το φρέσκο ψωμάκι παραμένει ακαταμάχητος πειρασμός και το όριο στην κατανάλωση του είναι ανέφικτο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντισταθείτε: Καταναλώστε ψωμί του τοστ ή αγοράστε ατομικά ψωμάκια (60g όσο 2φέτες) από τον φούρνο ή προτιμήστε τις φρυγανιές.

Προσοχή στα παξιμαδάκια! Ένα μέτριο παξιμάδι περιέχει όσες θερμίδες έχει μια φέτα ψωμιού. Μην ξεγελιέστε από το σχετικά μικρό τους μέγεθος.

Προτιμήστε το ψωμί ολικής ή σίκαλης ή πολύσπορο. Πραγματικά υπάρχουν πλεονεκτήματα: προσφέρει καλύτερο κορεσμό και πλειάδα βιταμινών.

Εάν, λοιπόν, έχετε αποφασίσει πως θέλετε να χάσετε βάρος, μην σκέφτεστε πως πρέπει να πείτε το ψωμί... ψωμάκι! Αρκεί να περιορίσετε τις υπερβολές στην κατανάλωσή του, να προσέχετε συνολικά τι τρώτε μέσα στην ημέρα και να έχετε στο νου σας πάντα την αίσθηση του μέτρου.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι γάτες δε θα γίνουν ποτέ… σκύλοι


Δεν μπορούν να αποκτήσουν τον τίτλο του «καλύτερου φίλου του ανθρώπου».

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η φράση «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» αποδίδεται στους σκύλους… και όχι στις γάτες.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από… τα γονίδια που έχουν οι γάτες.

Μπορεί να συγκατοικούν με ανθρώπους εδώ και τουλάχιστον 9.000 χρόνια, ωστόσο οι γάτες δεν είναι τόσο εξημερωμένες όσο οι σκύλοι, αναφέρουν ερευνητές από το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Για την ακρίβεια, ο κύριος λόγος για τον οποίο μένουν δίπλα στους ανθρώπους, είναι απλά γιατί τους αρέσουν… οι ανταμοιβές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Independent, οι ερευνητές μελέτησαν την αλληλουχία του γονιδιώματος των κατοικίδιων γατών με αυτό των άγριων γατών, για να δουν σε ποια σημεία διαφέρουν. Παρότι ανακάλυψαν, ότι σε συγκεκριμένες περιοχές υπήρχαν σημαντικές παραλλαγές, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γάτες είναι μόνο «ημι-εξημερωμένες».

«Οι γάτες, σε αντίθεση με τους σκύλους, είναι στην πραγματικότητα μόνο ήμι-εξημερωμένες, καθώς ‘χωρίστηκαν’ από τις άγριες γάτες σχετικά πρόσφατα» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Genome, Wes Warren.

Οι ερευνητές εντόπισαν αλλαγές στα γονίδια των εξημερωμένων γατών, τα οποία προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι σχετίζονται με συμπεριφορές όπως η μνήμη, ο φόβος και η αναζήτηση της ανταμοιβής. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές, θεωρούνται πολύ σημαντικές στη διαδικασία της εξημέρωσης.

«Οι άνθρωποι είναι πολύ πιθανό να καλωσόρισαν τις γάτες, επειδή ήλεγχαν τον πληθυσμό των τρωκτικών, που έτρωγαν τις σοδειές τους. Υποθέτουμε ότι οι άνθρωποι θα πρόσφεραν διάφορες ανταμοιβές στις γάτες για να παραμένουν κοντά τους» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Αυτό σημαίνει ότι, οι γάτες που θα προτιμούσαν να ζουν μια μοναχική ζωή είχαν ένα επιπλέον κίνητρο να παραμείνουν κοντά στους ανθρώπους και, με τον καιρό οι άνθρωποι μάλλον επέλεξαν τις πιο ήμερες ως κατοικίδια.

Οι έρευνες γύρω από την αλληλουχία γονιδιώματος των γατών ξεκίνησε αρχικά το 2007, με σκοπό τη μελέτη κληρονομικών ασθενειών στις κατοικίδιες γάτες. Διαπίστωσαν ότι η κύρια διαφορά μεταξύ των κατοικίδιων γατών και των άγριων συγγενών τους έγκειτο σε χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα και τα σχήματα του τριχώματος, η δομή του προσώπου και το επίπεδο εξημέρωσης.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά βασικά χαρακτηριστικά, όπως η σαρκοβόρα διατροφή και η εξαιρετική αίσθηση της όσφρησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στα γονιδιώματα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν, ότι η επιλογή της ευπείθειας, ως αποτέλεσμα της συνήθειας των ανταμοιβών που προσέφεραν οι άνθρωποι, ήταν πιθανότητα η κύρια αιτία, εξαιτίας της οποίας άλλαξε το γονιδίωμα των πρώτων εξημερωμένων γατών».

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences: Early Edition.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράξενοι τρόποι για να πεθάνει κανείς


Το 2013 σκοτώθηκαν περισσότεροι από πτώση από… κρεβάτι.

Περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν την περασμένη χρονιά με κάποια από τις 35 εκατομμύρια πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον κόσμο μέσα στο 2013, μέσα σε «αλουμινένιους σωλήνες» που πετάνε σε ύψος 11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.

Κι όμως μόλις 224 σκοτώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας αεροπορικών δυστυχημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του John Zimmerman στο airfactsjournal.com.

Δείτε και αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία:

-Πάνω από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ΗΠΑ την περασμένη χρονιά πέφτοντας από το κρεβάτι τους.



-Πάνω από 300 πνίγονται στις μπανιέρες τους κάθε χρόνο.



-Περίπου 2.900 άνθρωποι σκοτώνονται από επιθέσεις από ρινόκερους το χρόνο.



Μόνο αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος δεν είναι και πολύ καλός στο να… αξιολογεί τον κίνδυνο, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Το 2013 ήταν η πιο ασφαλής χρονιά για τις αεροπορικές εταιρίες, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του 2012 που ήταν «η πιο ασφαλής χρονιά», η οποία είχε ξεπεράσει το 2011 που ήταν «η ασφαλέστερη χρονιά από ποτέ» κ.ο.κ.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα απολαμβάνετε το χαλαρωτικό σας αφρόλουτρο, σκεφτείτε ότι ίσως να ήσασταν πιο ασφαλείς μέσα σε ένα αεροσκάφος… που πετάει κάπου επάνω από τη Σιβηρία.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ακριβότερο σπίτι στη Νέα Υόρκη


Βγήκε στην αγορά για 63 εκατομμύρια δολάρια.

Το πιο ακριβό σπίτι στη Νέα Υόρκη βγήκε στην αγορά πριν από μερικές ημέρες με τιμή 63 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider.

Πρόκειται για μία μοναδική εξαώροφη μονοκατοικία 1.658 τετραγωνικών μέτρων, με 10 κρεβατοκάμαρες, οκτώ τζάκια, ασανσέρ και 25 συνολικά δωμάτια.

Επίσης, διαθέτει αυλή 213 τετραγωνικών μέτρων, τεράστια παράθυρα και ψηλά ταβάνια.

Το σπίτι είχε χτιστεί αρχικά για να στεγάσει μία οικογένεια, όμως αργότερα χωρίστηκε σε έξι σπίτια και το ισόγειο είναι εστιατόριο.

Σχεδιάστηκε και χτίστηκε το 1900 από την εταιρεία, Buchman & Fox.

Το προηγούμενο ρεκόρ πιο ακριβού σπιτιού στη Νέα Υόρκη το κατέχει το Harkness Mansion την 75η οδό που πουλήθηκε το 2006 για 53 εκατομμύρια δολάρια.











Διαβάστε περισσότερα...

Έκανε τατουάζ στα πλευρά της λογότυπο από εστιατόριο


Ένα πρωτότυπο δώρο για τον πατέρα της.

Η 30χρονη Beth Faulds, έψαχνε να βρει δώρο για τα γενέθλια του μπαμπά της Norman. Όπως λέει η ίδια είχε βαρεθεί τα καθιερωμένα δώρα κι έψαχνε κάτι πιο ιδιαίτερο.

«Είναι δύσκολο να βρω δώρο για τον πατέρα μου. Είχα βαρεθεί τα καθιερωμένα δώρα, ουίσκι, κάλτσες, γραβάτες. Ήθελα να του κάνω δώρο κάτι πιο πρωτότυπο».

Όταν είδε λοιπόν μέσω Facebook, πως οι άνθρωποι του αγαπημένου εστιατορίου του πατέρα της, θα έδιναν δωρεάν γεύματα για ένα χρόνο σε όποιον έκανε τατουάζ το λογότυπο, δεν το σκέφτηκε και πολύ!

Ο πατέρας της εδώ και πενήντα χρόνια επιλέγει το συγκεκριμένο εστιατόριο και δεν το αλλάζει με κανένα άλλο. Τι καλύτερο λοιπόν από το να τρώει δωρεάν σε αυτό... Αυτό σκέφτηκε η κόρη του και μητέρα τριών παιδιών και έκανε το τατουάζ στα πλευρά της.








Διαβάστε περισσότερα...

Γορίλας πετροβολά ανθρώπους


Παραλίγο να τους τραυματίσει γιατί τον… παρακολουθούσαν – Δείτε το βίντεο.

Τσαντίστηκε που του χάλασαν την ησυχία του και τους το ανταπέδωσε. Ένας γορίλας έδειξε ότι όταν τον ενοχλούν εκείνος δεν το συγχωρεί, με τους παρευρισκόμενους να κινδυνεύουν με σοβαρό τραυματισμό.

Στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου μια παρέα επισκεπτών πήγε να δει και τον γορίλα που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του. Εκείνος όμως, μόλις τους αντιλήφθηκε εξοργίστηκε. Δεν του άρεσε καθόλου που η παρέα των Ιρλανδών τον… παρακολουθούσε και βιντεοσκοπούσε τις κινήσεις του. Έτσι πήρε –τουλάχιστον μια- πέτρα και την εκτόξευσε.

Όπως ανέφεραν οι τουρίστες πέταξε κι άλλες, παρότι δεν φαίνεται στο βίντεο, καθότι η μία πέτρα βρήκε τον άνδρα που κρατούσε την κάμερα. Πάντως, το βίντεο έχει… σαρώσει.

Δείτε το:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημάδια ότι το παιδί πρέπει να κάνει λογοθεραπεία


Η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας επιτελείται μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο και βασίζεται σε σχέσεις αλληλεπίδρασης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το παιδί εκδηλώνει την επικοινωνιακή του πρόθεση, αναπτύσσει κοινά σημεία αναφοράς και διευρύνει σιγά-σιγά τις γλωσσικές του δεξιότητες. Η διαδρομή αυτή οδηγεί το παιδί από το στάδιο της προλεκτικής επικοινωνίας στην κατάκτηση όλων των πτυχών της γλώσσας – της φωνολογίας, μορφολογίας, σύνταξης , σημασιολογίας και της πραγματολογίας. Στην περίπτωση όμως, που το παιδί παρουσιάζει οργανικό πρόβλημα (λ.χ. απώλεια ακοής), χαμηλό νοητικό δυναμικό, κοινωνική /συναισθηματική διαταραχή ή ειδικό γλωσσικό πρόβλημα, εμφανίζονται διαταραχές λόγου και ομιλίας.

Διαταραχές λόγου και ομιλίας
Οι διαταραχές λόγου επηρεάζουν την επικοινωνιακή επάρκεια του παιδιού και τη σχέση του με τον εαυτό του και το περιβάλλον. Εκδηλώνονται κατά την προσχολική ηλικία και είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν έγκαιρα έτσι ώστε να αποκατασταθεί η γλωσσική οργάνωση του παιδιού και να ν διευκολυνθεί η είσοδος του στο σχολείο για την κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής.

Διαταραχές ομιλίας
  • Δυσκολίες στην άρθρωση – το παιδί δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα όργανα της άρθρωσης για να παράγει έναν ή περισσότερους φθόγγους. 
  • Δυσκολίες στη φωνολογία – το παιδί μπορεί να είναι σε θέση να παράγει όλους τους φθόγγους αλλά όταν μιλάει τους μπερδεύει, τους παραλείπει ή τους αλλοιώνει με αποτέλεσμα η ομιλία του να είναι ακατάληπτη και κατανοητή μόνο από άτομα του στενού τους περιβάλλοντος. Πάντα όμως, πρέπει να συνυπολογίζουμε την ηλικία του παιδιού. Είναι φυσιολογικό ένα παιδί 2-3 χρόνων να μην μιλάει «καθαρά» αλλά στην ηλικία των 4-5 χρόνων πρέπει να έχει ολοκληρώσει, αν όχι πλήρως, τότε σε ικανοποιητικό βαθμό, την οργάνωση του φωνολογικού του συστήματος και η ομιλία του να είναι κατανοητή. 

Διαταραχές λόγου
  • Δεν ανταποκρίνεται σε οικεία ονόματα στην ηλικία του ενός έτους. 
  • Δεν εντοπίζει καθημερινά αντικείμενα όταν του ζητούνται στην ηλικία των 18 μηνών. 
  • Δεν εκτελεί απλές εντολές στην ηλικία των 2 χρόνων. 
  • Δεν κατανοεί γραμματικά στοιχεία (λ.χ. άρνηση, ερώτηση) στην ηλικία των 2μιση χρόνων. 

Δυσκολίες στην έκφραση
  • Δεν χρησιμοποιεί λέξεις στην ηλικία των 18 μηνών. 
  • Δεν κάνει προτάσεις με 2 λέξεις στην ηλικία των 2 χρόνων. 
  • Χρησιμοποιεί λιγότερες από 100 λέξεις στην ηλικία των 3 χρόνων. 
  • Δεν χρησιμοποιεί προθέσεις ή πληθυντικό στην ηλικία των 3-4 χρόνων. 
  • Κάνει προτάσεις με λιγότερες από 4 λέξεις στην ηλικία των 3-4 χρόνων. 
  • Κάνει συντακτικά λάθη – παραλείπει μέρος των λέξεων στην ηλικία των 4-5 χρόνων. 

Τι πρέπει να θυμόμαστε:
  • Οι δυσκολίες ενός παιδιού πρέπει πάντοτε να εκτιμώνται σε σχέση με την ηλικία του. 
  • Ο ψυχολογικός παράγοντας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και εμπλέκεται άμεσα στο λόγο και την ομιλία είτε θετικά είτε αρνητικά. 
  • Η απώλεια ακοής δεν φαίνεται πάντοτε και μπορεί να συμβάλλει στην καθυστέρηση του λόγου και της ομιλίας – ακόμη και αν είναι παροδική λ.χ. συχνές ωτίτιδες. Αν έχετε αμφιβολίες επισκεφτείτε τον Ω.Ρ.Λ.. 
  • Εάν κάτι σας ανησυχεί είναι προτιμότερο να αποτανθείτε σε έναν λογοπαδικό. Η πρόληψη και η έκγαιρη παρέμβαση είναι πάντοτε καλύτερες από την εδραίωση του προβλήματος και την εμφάνιση δευτερογενών ψυχολογικών συμπτωμάτων. 
  • Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των διαταραχών λόγου και ομιλίας, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες μάθησης και σχολική αποτυχία.

Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να φτιάξεις την απόλυτη σαΐτα


Ο Τζον Κόλινς είναι γνωστός στο Διαδίκτυο ως «The Paper Airplane Guy» και είναι ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ μεγαλύτερης απόστασης πετάγματος σαΐτας. Ο Τζον, δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του ρεκόρ, εξηγεί πως κατασκευάζεται η «απόλυτη» σαΐτα.

Το βίντεο με τα tips και τις συμβουλές του Τζον Κόλινς έχει ξεπεράσει τις 900.000 προβολές.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο ταξιδιωτικό gadget... η βαλίτσα ντουλάπα!


Ιδανική για όσους λατρεύουν τα ψώνια.

Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε ξεκινήσει το ταξίδι σας με μια μικρή και εύχρηστη βαλίτσα και καταλήξατε να αγοράσετε μια καινούρια από τον προορισμό σας για να χωρέστε μέσα τα δώρα και τα σουβενίρ!

Η έλλειψη χώρου είναι μεγάλος «πονοκέφαλος» για τους ταξιδιώτες και η λύση δεν άργησε να βρεθεί με το λανσάρισμα μιας νέας βαλίτσας, που μπορεί να μετατραπεί σε...ντουλάπα!

Το νέο αυτό σχέδιο υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στις αποσκευές και να γίνει το απαραίτητο ταξιδιωτικό αξεσουάρ για όσους λατρεύουν τα ψώνια. Πώς; Με την μετατροπή της σε μια μεγάλη βαλίτσα από μια απλή χειραποσκευή με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού.



Ονομάζεται Fugu και βρίσκεται ακόμα στο στάδιο ανεύρεσης κεφαλαίων για τη μαζική παραγωγή της, ενώ έχει ήδη μετρηθεί για να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς μεγέθους των αεροπορικών εταιρειών.

Το όνομά της είναι εμπνευσμένο από το ψάρι Fugu, το ιαπωνικό όνομα του φουσκόψαρου, και επεκτείνεται με το φούσκωμα των πλευρικών τοιχωμάτων της με την πίεση του αέρα, που βγαίνει μέσα από μια ενσωματωμένη ηλεκτρική αντλία.



Η αποσκευή διαθέτει ακόμα αφαιρούμενα ράφια, τα οποία της επιτρέπουν να διπλασιάσει την αποθηκευτική της ικανότητα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορητό τραπέζι για κάθε χρήση.

Η βαλίτσα Fugu έχει κατασκευαστεί από το ίδιο υλικό, που χρησιμοποιείται στις ιστιοσανίδες και ο σάκος της έχει σύστημα απορρόφησης κραδασμών για την προστασία των τοιχωμάτων του φορτίου του.



Ο Isaac Atlas, εφευρέτης, ιδρυτής και βιομηχανικός σχεδιαστής, εξηγεί ότι κατέληξε σε αυτή την ιδέα μετά από έναν καυγά με τη γυναίκα του πριν από ένα ταξίδι, όταν διαφώνησαν για το μέγεθος της αποσκευής, που έπρεπε να πάρουν μαζί τους.

Η ελαφριά βαλίτσα είναι επίσης εξαιρετικά ανθεκτική, αδιάβροχη και έχει ροδάκια που κινούνται 360 μοίρες προς όλες τις κατευθύνσεις



Η εταιρεία με έδρα το Ισραήλ ελπίζει να πουλήσει την τσάντα όλα-σε-ένα για 300 δολάρια, ενώ θα διαθέσιμη σε μια ποικιλία χρωμάτων.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δρόμος γλιστρούσε, το αμάξι έκανε πατινάζ


Δε μπορούσε να οδηγήσει και άνοιξε τις πόρτες με τον κίνδυνο ατυχήματος – Δείτε το βίντεο.

Παραλίγο να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα η οδηγός του αυτοκινήτου, η οποία δεν άκουσε καμία προειδοποίηση και αποφάσισε να ανέβει το λόφο.

Οι άνθρωποι της περιοχής (είναι άγνωστο ποια είναι αυτή) προσπάθησαν να κάνουν την κοπέλα να καταλάβει ότι οι δρόμοι ήταν πολύ επικίνδυνοι. Είχαν πιάσει πάγο και ιδίως ο δρόμος στην κορυφή του λόφου γλίστραγε πολύ. Εκείνη όμως δεν έλαβε υπ’ όψιν της κανέναν και… τόλμησε. Τελικά αυτό που κατάφερε ήταν να φτάσει μεν στο σημείο που ήθελε, να μη μπορεί να ελέγξει το αμάξι της δε.

Το κατάλαβε όταν προσπάθησε να στρίψει ελαφρώς στο δρόμο. Το μικρό αυτοκίνητο γλίστρησε τόσο πολύ που άρχισε να κάνει… πατινάζ. Η ίδια και η φίλη της, που καθόταν στη θέση του συνοδηγού, πανικοβλήθηκαν. Θεώρησαν λογικό να ανοίξουν τις πόρτες και την ώρα που το αμάξι συνέχιζε να γλιστρά, η συνοδηγός έπεσε έξω και βρέθηκε στο δρόμο. Ευτυχώς κάποια στιγμή κατάφερε να το σταματήσει τελικά, προτού προκληθεί ατύχημα, με την κοπέλα που είχε βρεθεί στο οδόστρωμα να μη δείχνει τραυματισμένη.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα θηλυκά «ξενοκοιμούνται» για να σώσουν τα παιδιά τους


Δημιουργούν σύγχυση σχετικά με την πατρότητα στα αρσενικά.
Η ακολασία δημιουργεί σύγχυση σχετικά με την πατρότητα και αποτρέπει τα αρσενικά από το να διαπράττουν… παιδοκτονίες.

Σύμφωνα με μια έρευνα, μερικά πρωτεύοντα θηλυκά καταφεύγουν σε αυτά τα μέσα για να σώσουν τους απογόνους τους.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, ότι η παιδοκτονία από τα αρσενικά πρωτεύοντα είναι κοινό φαινόμενο σε είδη, όπου τα θηλυκά ζουν σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες κυρίαρχα είναι ένα ή λίγα αρσενικά.

Όταν ένα αντίπαλο αρσενικό παίρνει τον έλεγχο σε αυτές τις ομάδες, συνήθως σκοτώνει τους απογόνους άλλων αρσενικών για να διασφαλίσει ότι θα επιζήσουν οι δικοί του απόγονοι, αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Η νέα έρευνα βρήκε ότι τα θηλυκά σε κάποια είδη ζώων –όπως π.χ. οι λεμούριοι ποντικοί- έχουν αναπτύξει μια εξαιρετικά αποτελεσματική αντι-στρατηγική.

Ζευγαρώνοντας με όσο περισσότερα αρσενικά μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα, τα θηλυκά προκαλούν σύγχυση ως προς την πατρότητα των απογόνων τους, κάτι που σημαίνει ότι οποιοδήποτε αρσενικό αποτολμήσει να τους σκοτώσει, μπορεί να ρισκάρει να σκοτώνει τους δικούς του απογόνους.

Σε αυτά τα είδη τα αρσενικά πρέπει να συγκεντρώνονται στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας σπέρματος, για να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να αναπαράγουν.

Στους αρσενικούς λεμούριους ποντικούς και σε μερικά άλλα είδη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι όρχεις τους να είναι μέχρι και 10 φορές μεγαλύτεροι από το φυσιολογικό κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

«Στα είδη όπου απαντάται η παιδοκτονία, το μέγεθος των όρχεων αυξάνει με τις γενιές, υποδηλώνοντας ότι τα θηλυκά κάνουν τα πάντα για να προκαλέσουν σύγχυση σε σχέση με την πατρότητα. Όταν ο ανταγωνισμός για το σπέρμα γίνεται τόσο έντονος που τα αρσενικά δεν μπορούν να είναι σίγουρα για τους απογόνους τους, τότε δεν προχωρούν στην παιδοκτονία, για να μην ρισκάρουν να σκοτώσουν τους δικούς τους απογόνους» εξήγησε ο καθηγητής Ζωολογίας, Dr Dieter Lukas, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να βρεις τι ταλέντο έχεις! Οδηγός


Γράψτε όσο περισσό­τερα θετικά χαρακτηριστικά μπορείτε να σκεφτείτε για τον εαυτό σας. Ο κατάλογός σας θα πρέπει να περιέχει όλα τα θετικά στοιχεία σας, τα δυνατά σας σημεία, τα ταλέντα και τα επιτεύγματά σας. Γράψτε τα στο σημειωματάριο ή στο τηλέφωνό σας, κάπου που να μπορείτε να ανατρέ­χετε σε αυτά εύκολα, για την περίπτωση που θυμηθείτε και άλλα στοιχεία και θελήσετε να τα προσθέσετε γρήγορα.



Αφιερώστε σε αυτό μια δυο ημέρες. Μη βιάζεστε και μη γράψετε μόνο δυο τρία πράγματα. Ο σκοπός είναι να φτιάξετε μια περιεκτική λίστα. Μπο­ρεί στην αρχή να είστε λίγο διατακτικοί, αλλά να θυμάστε ότι κανένας δεν πρόκειται να δει αυτό τον κατάλογο εκτός από εσάς, οπότε μπορείτε να είστε απολύτως ειλικρινείς. Και μην ανησυχείτε ότι θα φανείτε ξιπασμένοι.

Μην απορρίψετε καμία ιδέα πολύ γρήγορα, γιατί τίποτα δεν είναι υπερβολικά μικρό ή ασήμαντο, και μην αφήσετε τον εσωτερικό δικαστή σας να φωνάζει και να κοροϊδεύει αυτό που κάνετε. Ο εσωτερικός δικα­στής σας είναι ανόητος: Αγνοήστε τον.

Μην ξεχνάτε: Κανένας μας δεν είναι μονίμως στα καλύτερά του. Είμαστε όλοι άνθρωποι. ΓΓ αυτό, εάν σε γενικές γραμμές θεωρείτε ότι είστε εργατικοί αλλά οι τελευταίοι δυο μήνες ήταν λίγο δύσκολοι και μερικές μέρες στη σειρά φύγατε νωρίτερα από το γραφείο, όταν σας έρθει στον νου το επίθετο «εργατικός» μην το απορρίψετε, γράψτε το.

Εάν δυσκολεύεστε να σκεφτείτε αυθόρμητα θετικά χαρακτηριστικά σας, κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

Τι μου αρέσει από τον εαυτό μου;

Σε τι είμαι καλός;

Ποια είναι τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μου;

Τι φιλοφρονήσεις μου έχουν κάνει;

Πώς ξεπέρασα διάφορες απαιτητικές καταστάσεις;

Τι θετικές συναντήσεις είχα πρόσφατα; Γιατί ήταν θετικές;

Ποια προσόντα μου αρέσουν στους άλλους που μπορεί να διαθέτω κι εγώ;

Αφού εξαντλήσετε όλα όσα μπορείτε να σκεφτείτε, ρωτήστε κάποιον φίλο, συνεργάτη ή συγγενή να σας πει τη γνώμη του. Είναι σίγουρο ότι θα σκεφτεί κάποια πράγματα που δεν σας έχουν περάσει από το μυαλό, γιατί οι άλλοι άνθρωποι είναι συχνά σε πολύ καλύτερη θέση να μας κρίνουν απ’ ό,τι εμείς οι ίδιοι. Επειδή όμως μπορεί να σας φοβίζει λίγο να ζητήσετε από κάποιον να σας απαριθμήσει τα καλά στοιχεία σας, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για άτομο που γνωρίζετε καλά, ώστε να μπο­ρέσετε να του μιλήσετε γι’ αυτή τη στρατηγική και να του εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους την κάνετε.

Ενισχύστε τα θετικά στοιχεία

Ήδη από τον κατάλογό σας πρέπει να έχετε δει πόσες αρετές έχετε για τις οποίες μπορείτε να είστε υπερήφανοι, αλλά επειδή η προκατάληψη είναι γερός αντίπαλος έχουμε ένα βήμα ακόμα να κάνουμε. Ξαναδιαβά­στε τη λίστα σας και για κάθε προτέρημά σας σημειώστε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξή του. Κάντε το αυτό για όλα τα προτερήματα που έχετε γράψει, γιατί το να γράψετε απλώς κάποια επίθετα, όπως «εί­μαι πιστός», δεν είναι δύσκολο. Μπορείτε όμως να το αποδείξετε; Εάν σημειώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα, κάθε χαρακτηριστικό θα απο­κτήσει διαφορετική οντότητα στο μυαλό σας και θα το αποδεχτείτε ως μια αλήθεια για τον εαυτό σας.

Για παράδειγμα:

Είμαι καλός φίλος: Την προηγούμενη εβδομάδα πήγα τη Σάλι στο αεροδρόμιο στις 5 ίο πρωί.

Είμαι αποφασιστικός: Τηλεφώνησα τέσσερις φορές στο συμβούλιο μέχρι να καλύψουν τη λακκούβα στον δρόμο.

Λατρεύω τη μουσική: Τον περασμένο μήνα πήγα σε δύο συναυλίες.

Είμαι ανεκτικός: Ακόυσα ήρεμα έναν προκατειλημμένο ηλικιωμένο άνθρωπο να μιλάει την προηγούμενη εβδομάδα μέσα στο τρένο πριν του πω (ευγενικά) πως πιστεύω ότι οι απόψεις του ήταν γελοίες.

Είμαι οργανωτικός: Πριν από έναν μήνα οργάνωσα μια συνάντηση για φαγητό με όλους τους φίλους από το πανεπιστήμιο.

Στο κυνήγι των προτερημάτων

Αυτά είναι κάποια παραδείγματα προσωπικών χαρακτηριστικών που ενδέχεται να διαθέτετε:

Σκέφτομαι τους άλλους, ευγενικός, καλός, πιστός, αξιόπιστος, έξυ­πνος, επινοητικός, εργατικός, καλός ακροατής, υπεύθυνος, καλός ανα­γνώστης, καλλιτεχνική φύση, οργανωτικός, αποφασιστικός, δυνατός, αστείος, αθλητικός,ταξιδευτής,λάτρης της περιπέτειας, συμπονετικός, πολιτικά συνειδητοποιημένος, με γενικές γνώσεις, δημιουργικός, προ­σεκτικός, δραστήριος, ενθουσιώδης, καλός μάγειρας, αποφασισμένος, καλλιεργημένος,πρακτικός,γνώστης της μόδας,γνώστης των υπολο­γιστών, ακριβής, με κατανόηση, ανοιχτόμυαλος, φιλόξενος, υπομονετι­κός, πειθαρχημένος, πειστικός, εφευρετικός, σοβαρός, σχολαστικός, ευαίσθητος, ανεκτικός.

Θα σας πάρει χρόνο να βρείτε παραδείγματα που να υποστηρίζουν κάθε προτέρημά σας, αλλά δεν θα είναι χρόνος χαμένος. Σημαίνει ότι δίνετε πραγματικά στα θετικά χαρακτηριστικά σας την προσοχή που αξίζουν και ότι αναγκάζετε τον εαυτό σας να αναγνωρίσει ότι είναι ση­μαντικά.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί σκάνε τα χείλη μας το χειμώνα;


«Σκασμένα χείλη» είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση που εμφανίζεται συχνά στους περισσότερους ανθρώπους και αφορά τα ξηρά και αφυδατωμένα χείλη.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι:

-ξηρότητα

-απολέπιση

-ερυθρότητα

-ρωγμές και σπανιότερα μικροαιμορραγίες

Αιτίες:

α) περιβαλλοντολογικές συνθήκες (κρύος και ξηρός αέρας, ήλιος)

β) συχνό γλείψιμο

γ) λήψη ορισμένων φαρμάκων

δ) αφυδάτωση και υποσιτισμός

ε) ειδικές δερματοπάθειες

ΧΕΙΛΙΤΙΔΑ

Η σοβαρή ξηρότητα και το σκάσιμο που δεν βελτιώνονται με απλά μέτρα θεραπείας και φροντίδας, αφορούν μία πάθηση που λέγεται «χειλίτιδα» ή «συγχειλίτιδα».

Η χειλίτιδα οφείλεται συνηθέστερα σε μολύνσεις (βακτηρίδια, μήκυτες) ή σε κάποιες συστηματικές ασθένειες. Σ’ αυτή την περίπτωση καλύτερα συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

-Φροντίστε την ενυδάτωση των χειλιών σας εφαρμόζοντας lip balm συχνά, κατά τη διάρκεια της ημέρας,

-Πίνετε περισσότερο νερό και φροντίστε τη διατροφή σας

-Αποφύγετε τις ψυχρές καιρικές συνθήκες προστατεύοντας το στόμα σας με ένα μαντήλι.

TIP: Μη διστάσετε να απλώσετε στα χείλη την ενυδατική σας κρέμα. Θα προλάβει την ξηρότητα.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το fast food «θρέφει» την ατοπική δερματίτιδα


Έναν λόγο παραπάνω έδωσαν στους γονείς οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ για να κρατάνε τα παιδιά τους μακριά από το πρόχειρο και ετοιματζίδικο φαγητό. Όπως έδειξε η έρευνά τους, το περιβόητο fast food αποτελεί τροφή όχι για το στομάχι, αλλά για τις… αλλεργίες, όπως την ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), το άσθμα και τη ρινίτιδα. Οι επιπτώσεις παρατηρήθηκαν εντονότερα στα παιδιά που τρέφονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο τρεις ή περισσότερες φορές τη βδομάδα.
Στην ίδια έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Thorax”, οι παιδίατροι του νεοζηλανδικού πανεπιστημίου διαπίστωσαν αντιθέτως ότι η κατανάλωση φρούτων τρεις ή περισσότερες φορές τη βδομάδα έχει αντιθέτως προστατευτική δράση απέναντι στις αλλεργίες. Οι κύριες συγγραφείς της μελέτης, οι καθηγήτριες Ίνες Άσερ και Φιλίππα Έλγουντ, συμφώνησαν ότι τα ευρήματά τους αποδεικνύουν τον τεράστιο αντίκτυπο της υγιεινής διατροφής στη δημόσια υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 319.000 εφήβους (ηλικίας 13-14 ετών) από 107 κέντρα σε 51 χώρες του κόσμου και περισσότερα από 181.000 παιδιά (ηλικίας 6-7 ετών) από 64 κέντρα σε 31 χώρες. Όλοι οι συμμετέχοντες συνέβαλαν επιπλέον στη Διεθνή Μελέτη για το Άσθμα και τις Αλλεργίες στην Παιδική Ηλικία (ISAAC). Πρόκειται για ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που το διευθύνει το πανεπιστήμιο του Όκλαντ πάνω από 20 χρόνια και αυτή τη στιγμή μετράει τη συμμετοχή 2 εκατομμυρίων παιδιών από περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, κάτι που το καθιστά το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα τέτοιου είδους παγκοσμίως.

Οι έφηβοι και οι γονείς των παιδιών απάντησαν σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την ένταση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας, του άσθματος και της ρινοεπιπεφυκίτιδας, σε σχέση πάντα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής τους. Οι επιστήμονες εστίασαν στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες – συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας και των επιπτώσεών τους στις καθημερινές δραστηριότητες αλλά και την ποιότητα του ύπνου – και την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων που έχουν αποδειχτεί κατά καιρούς ότι προστατεύουν ή αντιθέτως βλάπτουν την υγεία. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το κρέας, το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το βούτυρο, τη μαργαρίνη, τους ξηρούς καρπούς, τις πατάτες, το γάλα, τα αυγά και τα μπέργκερ/fast food. Κατά μέσο όρο, οι έφηβοι που κατανάλωναν ετοιματζίδικο φαγητό τρεις ή περισσότερες φορές τη βδομάδα, είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ατοπική δερματίτιδα και άσθμα, ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για τα παιδιά ηλικίας 6 και 7 χρονών ήταν 27%. Αντιθέτως, η κατανάλωση φρούτων τρεις ή περισσότερες φορές τη βδομάδα έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο αλλεργικών εκδηλώσεων κατά 11-14%.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο πανεπιστήμιο του Τέξας το αρχείο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες


Το Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου ήδη βρίσκονται τα αρχεία του Τζέιμς Τζόις και του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, απέκτησε το αρχείο του νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, όπως ανακοίνωσε το ίδιο σήμερα, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το τίμημα της απόκτησης του αρχείου.

Το αρχείο περιλαμβάνει τα αυθεντικά χειρόγραφα του Γκαρσία Μάρκες για πάνω από μισόν αιώνα, 2.000 επιστολές, περιλαμβανομένων γραμμάτων από τον Κάρλος Φουέντες ή τον Γκρέιαμ Γκριν, φωτογραφίες, σημειωματάρια, τη γραφομηχανή του —μια Smith Corona— και τους υπολογιστές που χρησιμοποιούσε. Το αρχείο του θεωρούμενου ως πατέρα του μαγικού ρεαλισμού θα στεγαστεί στο Κέντρο Χάρι Ράνσομ του Πανεπιστημίου του Τέξας, όπως ανέφερε το Κέντρο στο ιστολόγιό του.

Σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο αυτό, «ο Γκαρσία Μάρκες είχε τόσο σημαντική επιρροή στο μυθιστόρημα το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα όσο ο Τζέιμς Τζόις το πρώτο μισό».



Το συγκεκριμένο κέντρο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά αρχεία των ΗΠΑ, και σε αυτό βρίσκονται συλλογές συγγραφέων όπως ο Ουίλιαμ Φόκνερ ή ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, πέραν των αρχείων του Τζόις και του Χέμινγουεϊ.

«Θέλαμε να έχει καλή παρέα», δήλωσε ο Γκονσάλο Γκαρσία Μπάρσα, ένας από τους γιους του συγγραφέα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Μπλου της Κολομβίας.

Όμως μέσα ενημέρωσης στην Κολομβία αμφισβήτησαν το γιατί η κληρονομιά του Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραχωρηθεί στους «γκρίνγκος».

Στον συγγραφέα είχε απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ για δεκαετίες, λόγω της στράτευσής του στην Αριστερά. Ο Φιδέλ Κάστρο, ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, ήταν στενός προσωπικός του φίλος.

Όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του πάντως, ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος αποκάλεσε τον Γκαρσία Μάρκες «τον σπουδαιότερο Κολομβιανό που έζησε ποτέ».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, η Μαριάνα Γκάρσες, δήλωσε ότι είναι «κρίμα» που η χώρα δεν θα κρατήσει τη συλλογή του πιο διάσημου γιου της, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός RCN.

Αλλά ο Γκονσάλο Γκαρσία Μπάρσα, ο ένας από τους γιους του εκλιπόντα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν του έκανε καμιά προσφορά ή πρόταση για το αρχείο του λογοτέχνη.

Ο Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε στην Αρακατάκα, μια πόλη στη βόρεια επαρχία Μαγκνταλένα της Κολομβίας, την 6η Μαρτίου του 1927. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, αλλά έγινε διάσημος ως συγγραφέας βιβλίων όπως τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά, Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας ή Ο στρατηγός μέσα στον λαβύρινθό του.


Διαβάστε περισσότερα...