Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Σε αναβρασμό παραμένουν οι ΗΠΑ για το Φέργκιουσον

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επεκτάθηκαν οι διαδηλώσεις – Στο στόχαστρο καταστήματα λόγω της Μαύρης Παρασκευής.

Καταστήματα όλης της χώρας είχαν χθες ως στόχο οι διαμαρτυρίες για τον φόνο του άοπλο μαύρου εφήβου από έναν λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.

Έπειτα από μια ήρεμη Ημέρα των Ευχαριστιών, οι διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους για να διαδηλώσουν την οργή τους για την απόφαση που πήρε τη Δευτέρα ένα σώμα ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος στις 9 Αυγούστου πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον, προάστιο του Σεντ Λούις.

Ακτιβιστές σε όλη τη χώρα δήλωσαν πως ενθαρρύνουν ένα μποϊκοτάζ των εορταστικών εκπτώσεων της Μαύρης Παρασκευής, που ξεκίνησαν χθες, για να τονίσουν την αγοραστική δύναμη των μαύρων Αμερικανών και να συνδέσουν την οικονομική με τη φυλετική ανισότητα.

«Το να εκφράσεις την άποψή σου δεν είναι αρκετό», λέει ο διαδηλωτής Σέρτζιο Ουζούριν μπροστά από το κεντρικό κατάστημα της αλυσίδας Macy's στη Νέα Υόρκη. «Πρέπει να προκαλέσεις αναστάτωση στις επιχειρήσεις, αυτό είναι το μόνο πράγμα που έφερε ποτέ αλλαγή. Είναι ο πραγματικός τρόπος που λειτουργούν οι δημοκρατίες».

Ο φόνος του Μάικλ Μπράουν, ο οποίος ανανέωσε τη συζήτηση για τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ και τη μεταχείριση των μαύρων και άλλων μειονοτήτων από την αστυνομία, προκάλεσε διαμαρτυρίες στο Φέργκιουσον, που μερικές φορές ήταν βίαιες και έχουν διαρκέσει μήνες, καθώς και διαδηλώσεις συμπαράστασης αλλού.

Στη Νέα Υόρκη, περισσότεροι από 200 άνθρωποι επιχείρησαν να εμποδίσουν την Παρασκευή τα ψώνια των καταναλωτών οργανώνοντας μια διαμαρτυρία μπροστά από το κατάστημα Macy's στη Χέραλντ Σκουέρ. Η πορεία τους εισήλθε στο ισόγειο του καταστήματος, όπου προσωπικό και πελάτες τους κοιτούσαν με καταφανή έκπληξη.

Διαδηλωτές έκαναν αργότερα πορεία στους δρόμους της Νέας Υόρκης και εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως επτά άτομα συνελήφθησαν.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, ανάμεσα στις οποίες το Σικάγο, το Σιάτλ και το Όκλαντ, στην Καλιφόρνια. Στη διάρκεια της Μαύρης Παρασκευής πολλά καταστήματα προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις και παραδοσιακά οι καταναλωτές προσέρχονται μαζικά.

Στο εμπορικό κέντρο Galleria κοντά στο Σεντ Λούις, διαδηλωτές φώναζαν «Όχι Μαύρη Παρασκευή» και στη συνέχεια τραγούδησαν κάλαντα και ξάπλωσαν για λίγο στο πάτωμα, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να κλείσουν το εμπορικό κέντρο.

Στρατιώτες της Εθνοφρουράς είχαν πάρει θέσεις απ' έξω και η ασφάλεια του εμπορικού κέντρου σταματούσε όποιον ήθελε να μπει λέγοντας στους απογοητευμένους κυνηγούς ευκαιριών πως το κέντρο θα παραμείνει κλειστό την υπόλοιπη ημέρα.

Το ίδιο το Φέργκιουσον ήταν ήρεμο μετά τις περισσότερες από 100 συλλήψεις που έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη, όταν διαδηλωτές αντέδρασαν στην απόφαση του σώματος των ενόρκων λεηλατώντας ή καίγοντας καταστήματα και αστυνομικοί με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών εκτόξευαν δακρυγόνα και καπνογόνα για να διαλύσουν το πλήθος.

Αργά χθες, περίπου 100 διαδηλωτές έκαναν πορεία έξω από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον. Ενώ οι στρατιώτες της Εθνοφρουράς παρατηρούσαν, το πλήθος φώναζε: «Στρατιώτες, στρέψτε τα όπλα σας στην άλλη πλευρά! Πυροβολήστε αυτό το ρατσιστικό σύστημα!».

Ένα κατάστημα της εταιρείας Walmart κοντά στο Φέργκιουσον αποφάσισε να ματαιώσει τις εκπτώσεις της Μαύρης Παρασκευής και τα εμπορεύματα μεταφέρθηκαν σε άλλα καταστήματα στην περιοχή του Σεντ Λούις, δήλωσαν εργαζόμενοι.

Στο Όκλαντ συνελήφθησαν 16 άνθρωποι αφού αλυσοδέθηκαν σ' ένα τρένο σε σιδηροδρομικό σταθμό στη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για την απόφαση του σώματος των ενόρκων στο Μιζούρι, δήλωσε εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων.

Στο Σιάτλ, διαδηλωτές αλυσοδέθηκαν κλείνοντας τουλάχιστον δύο θύρες του εμπορικού κέντρου Πασίφικ Πλέις στο κέντρο της πόλης, ανακοίνωσε η αστυνομία. Στη συνέχεια αναστάτωσαν την τελετή αφής ενός χριστουγεννιάτικού δένδρου στο γειτονικό Ουέστλεϊκ Σέντερ και το εμπορικό κέντρο έκλεισε.

Η αστυνομία του Σιάτλ ανέφερε πως έγιναν πέντε συλλήψεις.

Στο Λος Άντζελες, όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα σε διαδηλώσεις σχετικά με το Φέργκιουσον, περίπου 120 διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.